oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. november 21. 06:30,  „Olyan országot akarunk, ahová vissza lehet térni” 246 komment

2018. november 21. 06:30 Határátkelő

„Olyan országot akarunk, ahová vissza lehet térni”

Az elsőre meglehetősen riasztó Hazatérés Stratégiai Terve nevet viseli az a dokumentum, amit a spanyol kormány állított össze és turnéztat meg a legnagyobb külföldi spanyol közösségek között. A riasztó név viszont meglehetősen érdekes elképzelést takar, amit talán Magyarországon is érdemes lenne megfontolni, így vessünk rá egy pillantást.

Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Mit várnál el a magyar kormánytól, a magyarországi cégektől? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

spanyolorszag_laboros.jpg

Sok kudarcba fulladt tervet láttunk már a hazatérés ösztönzésére, és nem csak Magyarországon (a Gyere haza fiatal történetét nem könnyű feledni), hanem akár a szomszédos országokban is. 

De nem csak a közép-kelet-európai országok küszködnek a részben a határátkelés okozta munkaerőhiánnyal, hanem például Spanyolország is, ahonnan 2009 óta közel egymillió ember ment külföldre. 

A statisztikák szerint a külföldön élő 2,5 millió spanyolból 949 ezer az elmúlt tíz évben hagyta el az országot, a legtöbben Németországban (155 ezer) és az Egyesült Királyságban (128 ezer) élnek. A hazatérők száma is emelkedett, méghozzá 137 százalékkal az elmúlt négy évben. 

(Zárójeles megjegyzés: a számok annyiban csalókák lehetnek, hogy a távozók között bőven akad olyan, a spanyol állampolgárságot megszerző latin-amerikai is, aki a gazdasági válság hatására inkább visszaköltözött a szülőhazájába.) 

Nem zárják ki az idősebbeket és a kevésbé képzetteket sem 

Spanyolországban érdekes helyzet állt elő a gazdaságban, hiszen miközben tartósan 15 százalék körül mozog a munkanélküliség (tavaly 16,5 százalék volt, jövőre 13,4 százalékkal tervez a kormány), mégis sok területen munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. 

A spanyol kormány tervének lényege, hogy megpróbálja összekötni ezeket a vállalatokat a gazdasági válság idején határátkelővé lett spanyolokkal, megkönnyítve utóbbiak hazatérését. A napokban bemutatott program jövő év elején indulna.

spanyolorszag_un_pais_para_volver.jpeg

„Olyan országot akarunk építeni, ahová vissza lehet térni. Nem akarjuk behunyni a szemünket és nem akarjuk azt sem elfeledni, mi okozta a tehetség ilyen mértékű kiáramlását” – hangsúlyozta a migrációval kapcsolatos ügyekért felelős államtitkár, Consuelo Rumí. 

Amiben ez a terv különbözik például a Gyere haza fiataltól, az egyebek mellett az, hogy a spanyol kormány tisztában van azzal, hogy a siker elsősorban azon áll vagy bukik, hogy milyen munkakörülményeket tudnak ajánlani a hazatérést fontolgatóknak. 

Éppen ezért nem csak beleöntenek X összeget egy hatalmas kalapba és hadd szóljon, hanem a cégek mellett társadalmi partnerekkel, helyi közösségekkel és a határátkelők különböző szervezeteivel is együttműködnek a cél érdekében. 

Eleve az egész egy civil kezdeményezésből nőtt ki (ez a Volvemos, amiről már én is írtam a blogon és amely igen komoly ismertséggel és kapcsolatrendszerrel bír a határátkelő spanyolok köreiben), a cél az, hogy a külföldön élőket aktívan bevonva összeszedjék, mi minden kell ahhoz, hogy valaki elgondolkozzon a hazatérésen. 

„A szakembert helyben nem találó cégek leginkább technológiai és kutatási területen keresnek munkavállalókat, de ez nem jelenti azt, hogy kizárnánk a már kevésbé fiatalokat vagy a nem megfelelő képzettséggel rendelkezőket a programból” – jelentette ki Berlinben (a program turnéjának első állomásán) Consuelo Rumí. 

Megkérdezik a határátkelőket, mire lenne szükségük 

Arról egyelőre nem nagyon van szó, hány határátkelő hazatérését segíthetné elő ez a terv, ám a kormány adatai szerint jelenleg mintegy 26 ezer konkrét állásajánlat van, melyben a cégek külföldieket keresnek olyan munkákra, melyekre helyben nem találnak szakembert. 

Ugyanakkor helyi önkormányzatok is egyre növekvő számban vennének fel orvosokat és egészségügyi szakembereket. 

Első körben ezért egy olyan netes információs platform létrehozását tervezik, ahol ezeket az igényeket megpróbálják összekötni a hazatérni szándékozókkal – mondta a Munkaügyi, Migrációs és Társadalombiztosítási Minisztérium vezetője. 

Az első találkozó múlt pénteken volt Berlinben, a hónap végén pedig Londonban próbálják meg elérni az ott élő spanyolokat és bemutatni nekik a terveket. 

„Az elképzelés az, hogy bemutatjuk a stratégiát, meghallgatjuk a résztvevők javaslatait és megkérjük őket, hogy a találkozót követően küldjék el nekünk, mi minden kellene ahhoz, hogy hazatérjenek” – mondta az RTVE adásának Consuelo Rumí. 

Közösséget építeni 

A program egyik kiemelt célja közösséget kovácsolni a hazatérést fontolgatók között, hogy lássák, nincsenek egyedül. „Egy különleges igényekkel rendelkező társadalmi csoportról van szó, akikkel szeretnénk találkozni, kapcsolatot kiépíteni” – fogalmazott az államtitkár. 

A történet másik oldalán az üzleti szektort is arra biztatják, hogy nemzetközi tapasztalatokat igénylő állásajánlatokkal keressék meg őket. 

Elismerni a bátorságot 

Ez persze csak a hivatalos verzió, maga a kezdeményező Volvemos a saját oldalán úgy fogalmazott, hogy a berlini találkozó a csoportterápia, a visszatéréshez Spanyolországban szükséges változásokról zajló agyalás és a hazatéréssel kapcsolatos frusztráció és az attól való félelem becsatornázásának keveréke volt. 

„A találkozó végén egy berlini barátunk azt mondta, sokan nem azért jöttek el, mert komolyan foglalkoztatná őket a hazatérés gondolata (noha ezt így nem mondták ki), hanem azért, mert elismerésre vágynak. 

Azt szeretnék, ha elismernék, milyen bátor és nehéz döntést hoztak, szakmailag és emberileg micsoda fejlődést jelentettek ezek az évek számukra, mialatt több százezer társukkal együtt a távozásukkal megakadályoztak egy társadalmi robbanást egy mély gazdasági válságban lévő országban.

Elfogadásra vágynak azok után, hogy évekig letagadták és elfelejtették őket. Elfogadásra, ami talán begyógyíthatná a kényszerű határátkelés okozta sebeket. Egy olyan valóság elfogadására, ami egyénileg és közösségileg is rengeteg érzelmet generál. 

Mindez megnyilvánult abban, ahogyan a megjelentek a spanyol kormány tagjaival beszéltek, az olyan emberek keménységével és őszinteségével, akik intézményi segítség nélkül küzdötték le az előttük álló akadályokat. 

Sok teendő vár még ránk odahaza, ez még nyilvánvalóbb lett, miután meghallgattuk a hazatérni vágyó spanyolok meglehetősen szkeptikus véleményét, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ilyen típusú találkozás pár éve még nem jöhetett volna létre. 

A sebek még csak gyógyulnak, de a remény már megszületett, hogy Spanyolország olyan hellyé válhat, ahová haza lehet térni, amely kinyitja az ajtót a visszatérni vágyó honfitársaink előtt” – írták a kezdeményezők. 

Elgondolkodtató mondatok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Spanyolország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514383138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.21. 22:33:54

@kardio1: ezt a verset Laczkfi eloadasaban hallottam egyszer, amikor itt jart nalunk LA-ben. Nagyon jopofa volt:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.21. 22:36:12

@kék madár: azt a kis idot mar fel labon is kibirod, igaz?:)

laszlo ador 2018.11.21. 22:37:56

@Bredpitt Monika:
Pedig Donaldal pulykát vacsorázhatnál!

kék madár 2018.11.21. 22:51:22

@Zsuzsi65: ahogy mondani szoktam: I am amused but terrified

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.21. 22:56:13

@Shaktee: hat vegulis ez a kanadai nemzettudat :) mas nemzet nem mondhatja el ugyanezt magarol, nem? Legalabbis ugy az egesz package dealt:)

Shaktee 2018.11.21. 22:57:14

@Zsuzsi65: note the smiley zsuzska :)

kardio1 2018.11.21. 23:03:01

@Shaktee: Akkor nem Alsó-, hanem Felső-Kanada :)

Taxomükke (UK) 2018.11.21. 23:35:48

@Thunder_th: Alapvetoen brexitellenes vagyok, de ez pl. jo lesz marcius vegetol, nem fogok vegre egy pennyvel sem hozzajarulni a tetves tolvaj bagazs gazdagodasahoz.

M. Péter 2018.11.22. 00:22:07

@kék madár: 2550 amerikai állampolgár kért politikai menedékjogot Kanadában tavaly. edition.cnn.com/2018/11/15/americas/canada-us-asylum-trnd/index.html

kék madár 2018.11.22. 01:12:52

@M. Péter: ez most valami vitaindito akart lenni?

gabors 2018.11.22. 02:31:34

@kardio1: "Amit még említettél, érdekes. Szerinted nincs kanadai nemzettudat ? Meg amerikai sem ? "

pontosan "nemzettudat" ahogy te erted szerintem nincs (ez magan velemeny persze) de ilyen nincs szerintem mar a legtobb EU orszagban sem csak "illiberalis" "populista" faszok (politikusok) probaljak lenyomni meg mindig sok ember torkan .... de nem fog sokaig ez sikerrel menni ...

gabors 2018.11.22. 02:39:02

@kardio1: "@Csodabogár: ott már jó ideje alakítgatják a választási körzeteket. "

igy van de erre szabalyok vannak alkotmanyban van a nepszamlalas ... DE az nincs hogy a korzeteket ki es hogy valtoztatja ... de kezd ez valtozni ... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.22. 02:48:51

@kardio1: Bróóóóhaha, szenzációs, köszönet!
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.22. 03:00:21

@kardio1: Na jó, de 2010 óta (meg az elkövetkezendő 4 évben) mikor volt, lesz kormányváltás?
Előtte meg 2002-ig?Kis túlzással a Haley-üstökös is többször látható emberi szemmel, mint a magyar kormányváltások száma.
:D
Meg mikor elég a pénz?Sosem!Vagy hallottál te már olyan embert, aki kijelentette, hogy elég a pénze, több már nem kell?Most az ilyen Vi Géc, meg Warren Büfé kvalitású embereket leszámítva.
:D
A pénz, a hatalom, az internetsebesség a vinyó mérete és a nő mellek nagysága mind-mind olyan fogalom, amiből nincs olyan, hogy túl sok, túl nagy!

Dikusz 2018.11.22. 07:48:06

@geegee: Úgyúgy.:)))
Akkor már minden nap vasárnap:D

LKerekes 2018.11.22. 08:19:44

Ha olyan országot akarsz, akkor maradj itthon és építsd fel!

Golf2 2018.11.22. 08:36:55

az összesített adóteher 40,71-ról 54,5%-ra nő a munkavállalót is terhelő adó miatt az önkéntes magánnyugdíjnál...Így gyertek vissza.

Taxomükke (UK) 2018.11.22. 09:17:49

@LKerekes: Tudod, vagyunk egy paran, akik mar tul sokszor hallottak azt a kulonbozo politikusoktol, hogy "mar csak egy kicsit kell kibirni".
A tetves hazaarulo fidesszel meg epitgesse az orszagot, akinek nincs toluk hanyingere.

kardio1 2018.11.22. 09:18:41

@gabors: innen nézve az amerikaiak elég büszkének tűnnek, valószínűleg nem száradó frissen mosott ruhák azok a házak előtt lobogó csillagos-sávos textiliák sem. Egyébként ez a zászló-divat itt is terjed. Egyre többen hirdetik büszkén, hogy franciák.

Éhesló 2018.11.22. 10:28:26

A cenzúrátok, amikor még válaszolni sem lehet az engem megszólító kommentjére, szánalmas.
Igaza volt diggerdrivernek, szánalmas senkik vagytok a saját buborékotokba zárva.
Maradjatok ott ahová leléceltetek egy jobb élet reményében, lehetőleg minél többen a fajtátokból.

Jobb lesz a világ itthon nélkületek.

Pá!

nemecsekerno_007 2018.11.22. 10:28:29

@fhdgy: "Most egy kicsit vissza kell(ene) adni??? "

Jaja pont erről beszélek. Én Mo.-on dolgoztam így valószínűbb, hogy sokat adtam vissza mert itt adóztam

Aki külföldön dolgozik az nem ad vissza a rendszerbe szinte semmit.
A hazautalásokból nagyon szépen lehetne a nyugdíjrendszerbe csatornázni pénzt ill. a nyugdíjasok eü. ellátásába is...

Határátkelő 2018.11.22. 10:29:36

@Éhesló: Nem érte, miről beszélsz, ott van a kommented.

De ha a fröcsögés a lényeg, akkor jobban jársz, ha visszatérsz oda, ahol ez elvárás.

Bredpitt Monika 2018.11.22. 10:50:07

@Éhesló: nem tudom elkepzelni hogy ilyet mondott, hiszen o is lelecelt

Taxomükke (UK) 2018.11.22. 11:37:09

@Éhesló: Latod kishaver, ez a valodi, oszinte, torolmetszett sutyeraksag all szemben a hanyatlo Nyugaton szokasos hazug mosollyal.

Éhesló 2018.11.22. 12:51:00

@Taxomükke (UK): nem vagyunk haverok. Se kicsik, se nagyok.
Sutyeráknak pedig azt gondolom, aki cenzorkodik és aki ezt kaserolja.

tanato 2018.11.22. 13:31:56

@kardio1: 21.03-ra:Nemrégen láttam egy dokumentum filmet az 1900-as évek elején Kanadába vándorló /nagy költőnk szerint kitántorgó/szegényparasztokról.Majdnem 100%-azzal ment ki hogy ha megszerzi a néhány 10 holdra való pénzt a kinti munkával jön haza.Azután az évek során odagyökereztek,gyerekeik oda jártak iskolába,ott cseperedtek,így alig 10% tért haza onnan,pedig a kisbirtokra valót összeszedték.Kanadai doku film volt,azzal kommentálta a kanadai szerkesztő hogy így megúsztak két nagy háborút és 3 forradalmat.

gabors 2018.11.22. 14:21:55

@kardio1: "@gabors: innen nézve az amerikaiak elég büszkének tűnnek, valószínűleg nem száradó frissen mosott ruhák azok a házak előtt lobogó csillagos-sávos textiliák sem. "

ez csak a latszat mert csak azt a hazat veszed eszre ahol zaszlo van most voltam a kutyval setalni... legalabb 50 - 60 hazat jarunk be a donto tobbsegen NINCS zaszlo de van 5-6 ahol viszont MINDIG van ... olyan haz is van pesze ahol meg a villanyoszlopra is feltett a tulaj zaszlot (mert a haza elott van)

KB a hazak 25-30%-anal van zaszlorud (nalam is volt csak egy vihar ledontotte 2006-ban) es a fuggetlensegi napra Independence Day (olyan mint nalatok a Bastille Day) nagyon sokan kiteszk a zaszlot DE ettol meg nincs "nemzet tudat"

egy egyszeru peldanal maradok ami szerintem "nemzet tudat" magyar "lehetsz" erdelyben felvideken ujvideken sot amerikaban is de pl Jugosszlav csak Csehszlovak vagy szovjet csak abban az orszagban lehettel azonkivul meg szerbek meg horvatok meg szlovakok meg csecsenek voltak .... ilyen "amerikai" "kanadai" nincs europan kivul kell elni valamennyit hogy ezt a kulonbseget atelje az ember ...

de nyilvan onnan nezve tul sok a zaszlo

Bredpitt Monika 2018.11.22. 14:30:06

@LKerekes: en epitem ezt az orszagot a becsuletemmel, a josagommal, azzal, hogy bejelentett allasaim vannak,

azon a helyen, ahol dolgoztam, es ami nem Budapesten van oriasi igeny van egy iskolara, a volt kollegaim megfeszitett tempoban dolgoznak folyamatosan azon, hogy megepuljon az iskola, irjak a terveket.....stb
ugy volt, hogy a 19 es tanev mar az uj suliban kezdodik, ehhez kepest meg el sem kezdodott az epitkezes, bezzeg uj stadion megint lesz,

tudod majd akkor maradok itt, vagy jovok vissza, ha latom, hogy nem aljas tolvajok akarjak velem epittetni a jovot.....

te amugy mit teszel a tarsadalomert

somlobodog 2018.11.22. 17:46:14

@Éhesló: ha senki soha nem lecelne le jobb élet reményében akkor te és oseid (meg nyilván az enyemeim is) valahol az uralban néznenek ki a fejukbol meg a jurtajukbol. Nem pedig a Kárpát medencében.

Éhesló 2018.11.22. 17:56:30

@somlobodog: bocsi.
Senkit nem tartanék vissza.
A saját gyermekeimet sem.
Nem erről írtam.
Arról írtam, hogy ha valaki lép(ett), ne köpködjön vissza.
Arról írtam, ha valakinek nem kóser a rendszer, menjen, de ne hányjon, hazudozzon, vagy ha azért teszi, menjen messzire és ne is halljak felőle, mert nem érdekel a hányása.
Nagyon sokan menekültek már innen: a labancok elől is, ferencjóska és haynau elől is, nácik és kommunisták elől is, a nyomor elől is, meg csak úgy, mert azt gondolták úgy jobb soruk lesz.
A honfoglalást nem szerencsés összekeverni a kivándorlással, az idegenben munkavállalással és az illegális migrációval, ahog a magyar menekülteket sem a csürhével, amit távol tartunk magunktól.

kék madár 2018.11.22. 18:00:39

@Éhesló: ha valamire az van irva, hogy ne tedd a mosogepbe, akkor miert teszed a mosogepbe?

Éhesló 2018.11.22. 18:10:26

@kék madár: nem használok mosógépet, ezért nem rakok bele semmit.

Éhesló 2018.11.22. 18:18:51

@Shaktee: én azt hittem, hogy ez egy nyílt blog és nem privát birtok, valamiféle szellemi gettó.
Bocsi, ha tévedtem és azt hittem hogy a cenzúra nem egyoldalú és nem a PC safespacetek fenntartása a hivatásotok/hobbitok itt, aminek létfeltétele a hazám és lakói fikázása.

gabors 2018.11.22. 18:20:22

@Éhesló: "Arról írtam, hogy ha valaki lép(ett), ne köpködjön vissza.
Arról írtam, ha valakinek nem kóser a rendszer, menjen, de ne hányjon, hazudozzon, vagy ha azért teszi, menjen messzire és ne is halljak felőle, mert nem érdekel a hányása.
."

mar bocs DE miert ne ... ??

ha valamit mondott mielott elment miert valtozik mindez azzal hogy elment ??

valami nalad nincs rendben ...

mitol mas egy velemeny hogy honnan es ki mondja ??

vagy valami van ? sot tobb mint valami van AZZAL amit mond

Határátkelő 2018.11.22. 18:23:04

@Éhesló: Komolyan könnybe lábadt a szemem. Mindegyik kommented megjelent itt, pedig egyiknél-másiknál rezgett a léc. Nem kell drámázni, vitázz normálisan és kész.

És igen, ez egy olyan blog, ahol vannak szabályok. Ha nem tetszenek, nem tudod vagy akarod betartani őket, akkor kommentelj ott, ahol nincsenek szabályok. Ilyen egyszerű.

@Shaktee: Ez szerintem nem jó kérdés, én örülök mindenkinek, aki olvas és kommentel, ameddig azt normális hangnemben teszi.

gabors 2018.11.22. 18:24:52

@Éhesló: "én azt hittem, hogy ez egy nyílt blog "

vasarnap hova jarsz ... ??? oda gondolom azert mesz mert hinni AKARSZ valamiben ... jogod van hozza egyenlore de vigyazz mert hamarosan csak abban lesz jogod hinni amit a granit alkotmany ENGED ...

ide azt irsz amit akarsz de a blog gazda donti el hogy mi jelenik meg ...

mi ebben nehez ??? iskolaba nem hinni kell menni hanem tanulni ...

Shaktee 2018.11.22. 18:32:33

@Határátkelő: értve, ha a Ló olvtárs úgy éli meg ezt a blogot hogy szimplán ”hazaköpködés”, libsitanya, akkor miért idegeli magát az olvasásával...ha másra vágyik, akkor ott vannak Habony publikációk, a Királyi televizió műsorai, breitbart.hu, prostisrácok..van választéka bőven.

Shaktee 2018.11.22. 18:37:54

@Éhesló: Nem tudok olyat aki itt "hazám és lakói" fikázná, a jelenlegi ideglienesen ott állomásozo maffiakormányt viszont igen, érvekkel, tényekkel, frecsegés nélkül.

A haza a szivünkben van nekünk is.

gabors 2018.11.22. 18:42:59

@Shaktee: " A haza a szivünkben van nekünk is. "

azert/nem azert de ez nagy baromsag :-) sot ezzel segited (ha akarod megirom itt ... de azt hiszem tudod)

Shaktee 2018.11.22. 18:46:57

@gabors: Irjad, nem értelek..:-) Ok, kétlakiak vagyunk, én legalább is..

nu?

Bredpitt Monika 2018.11.22. 19:37:00

@Shaktee: prostisracok.........ezert erdemes volt visszanezni

amugy most nincs munka, majd januartol........egy kis szunet nem art, nem kell vegigdolgozni az eletet, meg a vegen lesz nyugdijam ha igy teszek... vagy nem

Bredpitt Monika 2018.11.22. 19:40:18

@laszlo ador: a pulyka annyira nem hianyzik, ja, tenyleg, ma van halaadas

Shaktee 2018.11.22. 19:45:23

@Bredpitt Monika: HAPPY THANKSGIVING!

Minden amerikás magyarnak.

kék madár 2018.11.23. 00:20:20

@Éhesló: asszem nem ertettel, de ezen nem kene meglepodnom, a zeddigi hozzaszolasaid szinvonala alapjan

Éhesló 2018.11.23. 10:31:07

@gabors: Visszaköpködni Magyarországra, a demokratikus többségre értelmetlenség és bunkóság, pont olyan okokra utal, olyan hozzáállást tükröz, ami miatt a hazai ellenzék 2006 óta bukik stabilan. Ez nem csak azokra érvényes, akik léptek innen, hanem azokra is akik maradva köpködnek egyre kevesebb reménnyel.

Mifelénk Magyarországon már nincs alkotmány.
Alaptörvény van.
Ez pedig nem hit kérdése, hanem elemi ismeretanyag.
Ami volt, azt a proletárdiktatúrától kaptuk, majd annak pusztulásával megörököltük. Olyan is volt.
Szerencsére már történelem.

@Shaktee: nem vagyunk elvtársak. Viccből sem. Amiket leírtál erről a blogról, az a te szalmabábod, vagy diggerdriveré, vagy bárki másé, én nem írtam ilyesmit, ezért ezeket magaddal vitasd meg, ne keverj bele, még viccből sem.

Nem gondolom, hogy eltáró nézeteket valló emberek ne ismerhetnék meg egymás véleményét, gondolatait, ezért sok mindent olvasok. Hozzá pedig ritkán szólok itt, mert egyrészt nem szeretem a cenzúrát, becézzétek bárminek is, meg nem is vagyok határátkelő, de érdekel azok sorsa, véleménye, akik más kultúrákban, országokban élnek, hiszen az én családom is érintett, vagy lehet érintett.

Magyarországon nincs "maffiakormány", nem is volt soha.
Voltak véreskezű tömeggyilkos rablók, akik kommunistáknak becéztették magukat és persze a kommunista köpönyegüket levetett utódaik hosszú évtizedekig, meg nemkommunisták is, akik a terror és pusztítás örökségét próbálják több-kevesebb sikerrel felszámolni.
Én nem olvastam semmiféle maffiakormányról "tényeket", sem itt, sem máshol, maszatolást, szlogeneket, üres vádakat annál többet.

@kék madár: valóban. Nem tudlak követni a szellemi magaslataidra a mosógépes hasonlatod kapcsán.

@Határátkelő: miattam ne sírdogálj a cenzori hatalmadban nyomorogva. Használtad ezt már nem csak ellenem, mások ellen is.
A normalitásról eltérő fogalmaink vannak. Nem csak azért, mert magam nem értékelem a PC-t és a hozzá tartozó cenzúrát sem, hanem elvi okokból, amiket nálam bölcsebb emberek sokszor és igen alaposan kifejtettek évszázadokkal (évezredekkel) ezelőtt. Szerintem igazuk volt (van).

Határátkelő 2018.11.23. 10:35:17

@Éhesló: Persze hogy használtam, és fogom is mindenkivel szemben, aki nem képes normálisan beszélgetni.

De még egyszer mondom, minden hozzászólásod megjelent eddig itt, szóval nem tudom, minek kínlódsz.

Ha pedig nem tetszik az, ahogyan itt hozzá lehet szólni, akkor ne szólj itt hozzá. Végtelenül egyszerű a dolog.

kardio1 2018.11.23. 19:23:25

@gabors: a környezetedben (lakóhely, munkahely stb) nincs senki, aki amerikainak tartaná magát ? Meglepnél.

kifordított nagyanyó 2018.11.23. 20:31:24

@Éhesló: Jaaaaj!Há' csak nem báncsák a viktoooort?!:((

kifordított nagyanyó 2018.11.23. 20:31:32

@Éhesló: Azért kis propaganda belefér.
Na öcsi!
Hidd el,ha én egyszer kijutok ,én is köpködni fogok.
Nem csak a szeretett viktorodra hanem az egész magyarságra,a saját hülyeségünkre,pont az ilyenek miatt is,,mint te vagy!

kifordított nagyanyó 2018.11.23. 20:31:39

@Éhesló: LOL öccse!Demokratikus többség!
Ma már nem kell stand up-ot néznem!:))

Mondom fityiszeském,de úgysem érted:
Aki elmegy nem csak viktorkádra,hanem a saját magyaros hülyeségünkre,kreténségünkre is köpköd.

Éhesló 2018.11.23. 20:56:14

@kifordított nagyanyó: nem vagyunk rokonok, ezért nem vagyok az öcséd. Se kicsi, se nagy.
Szerencsére.
A sikertelenségedet, bénaságodat, szerencsétlenségedet pedig ne vetítsd ki másokra, magadban keresd a hibát, ne másokban!

kardio1 2018.11.23. 22:13:59

@Határátkelő: sajnos elég sok mocskolódást, személyeskedést átengedsz, politikai véleményeket meg szűrsz. Jobb lenne egy semlegesebb moderátori pozíció, dehát végülis nem fogom neked megmondani, mit csinálj a saját játszótereden.

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 12:29:44

@Éhesló: Mert ha értenéd amit mondtam.
De hát ugye fityiszes vagy.

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 12:30:02

@kardio1: Elég sok teret kapnak így is a fideszbirkák.
Ez még egy nyugis blog.

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 14:07:37

@kardio1: Elég sok teret kapnak így is a fideszbirkák.
Ez még egy nyugis blog.

kardio1 2018.11.24. 23:58:26

@kifordított nagyanyó: igen, én is úgy látom, hogy politikai értelemben erősen belterjes ez a blog, nem az számít elsősorban, a külföldön élő magyarok mit tapasztalnak, hanem egyre több az egyre inkább megosztó elemzőposzt, melyek szekértábor vitát generálnak, igen gyakran személyeskedésbe fulladva. Ez utóbbira példa, amikor ballibázzuk, vagy éppen fideszbirkázzuk a velünk ellentétes politikai nézetek képviselőit...

Határátkelő 2018.11.25. 11:34:54

@kardio1: "Egyre több a megosztó elemzőposzt" - kíváncsi lennék, pontosan mire gondolsz "egyre több" és "elemző megosztóposzt" alapján. Mert ha ide szamolod azt, hogy a spanyolok hogyan próbalkoznak, az elég érdeked. Vagy esetleg azt a németországi írást, hogy mire kell vigyázni munkavállásnál. Esetleg az albániai kirándulást vagy a franciaországi nyaralást?

Ha megjelenik egy elemzés a határátkelés okairól, indítékairól, arról eddig is igyekeztem beszámolni és ezután is be fogok. Az, hogy emberek egy bekezdést sem olvasnak el egy posztból, hanem cím alapján osztják az észt, aligha az én saram.

Éhesló 2018.11.25. 11:35:14

@kifordított nagyanyó: ismét hazudozol ész nélkül.
Fogalmad nincs kire szavazok és kire nem.
Vice versa.
Ezért a saját sikertelenségedet, bénaságodat, szerencsétlenségedet pedig ne vetítsd ki másokra, magadban keresd a hibát, ne másokban!

Határátkelő 2018.11.25. 11:36:16

@kifordított nagyanyó: @Éhesló: Na, akkor ez most itt utoljára volt. Ha személyeskedni akartok, keressetek más fórumot.

kardio1 2018.11.25. 17:08:09

@Határátkelő: azokra a posztokra gondolok, amiket itt-ott megjelent cikkekből ollózol össze, és nem valaki személyes története, élménye. Például amelyek a kivándorlás, vagy a külföldi munkavállalás okait, a "visszacsábításuk" módozatait tárgyalják. Ezek borítékolhatóan igen gyorsan a magyarországi viszonyok, a szörnyű diktatúra szapulásába, majd legkésőbb az index-címlapra kerüléskor az ellentábor megjelenésével pedig szekértábor hitvitákba torkollanak.

Határátkelő 2018.11.25. 17:21:55

@kardio1: Szóval akkor szerinted ne legyen szó arról, hogy például a spanyolok milyen lépéseket tesznek azért, hogy sikerüljön hazahívni a külföldön dolgozókat? Komolyan kérdezem. Már miért ne lehetne ilyen példákat előhozni? Nem értem. Hiszen a magyar kormánynak is volt ilyen kezdeményezése.

Ha megjelenik egy elemzés arról, kik és hogyan mennek külföldre akár Magyarországról, akkor arról egy Határátkelőn ne legyen poszt? Őszintén szólva én ezt nagyon furcsának tartanám.

Semmi baj nincsen a vitával, amíg az normális mederben folyik. Mindig is voltak ilyen posztok és lesznek is.

kardio1 2018.11.25. 17:38:34

@Határátkelő: azt csinálsz, amit akarsz. Legfeljebb azokon a napokon nem jövök. Elkedvetlenítő a magukat a magyar rögvalóságból kiszakadtnak tartó, de az európai gondolkodást és vitakultúrát el nem sajátító külhoniak (tisztelet a kivételnek) és a magyarországi viszonyokat kritika nélkül ajnározó hazai kommentelők késhegyig menő csörtéit olvasni.

Arthamyr 2018.11.25. 18:53:34

@kardio1: Ahhoz képest sokszor megjelentél itt, mint a magasabb rendű európai gondolkodás és vitakultúra kevés képviselőinek egyike, aki a tiszteletet érdemlő kivételek közé tartozik. Az európai vitakultúrából és gondolkodásból jó leckét adtál, amikor bérgyilkosoztad az eutanáziát elősegítő szakembereket, kollégáidat.

kardio1 2018.11.25. 19:36:26

@Arthamyr: igen, én sem vagyok hibátlan, a kelleténél többször "elragad a hév". Ezért is fogom elkerülni az erre vezető alkalmakat.
Mindenesetre igyekszem nem személyeskedni és nem azonosítani a személyt a megnyilvánulással.
Amit példaként kiragadtál, jó példa erre. Az abortuszt Ferenc pápa szavával valóban lehet bérgyilkosságként tekinteni, én nem véletlenül nem lettem nőgyógyász. Mindazonáltal-gondolom, hozzád hasonlóan - úgy hiszem, a tettet akár lehet erkölcsileg helytelennek minősíteni, az érintett embereket elítélni, pláne a körülmények ismerete nélkül, nem lehet.

kardio1 2018.11.25. 19:38:01

@Arthamyr: bocsánat, figyelmetlenül olvastalak. De az eutanáziára ugyanúgy érvényes, amit írtam.

Arthamyr 2018.11.25. 19:41:16

@kardio1: Az a baj a személyeskedés maximális kerülésével (vagy az erre való igyekezettel), a finom megfogalmazással, hogy ugyan valóban kisebb eséllyel sérted meg és kerülsz konfliktusba azokkal, akiknek megnyilvánulásaival gondod van, viszont mivel kevésbé pontos és személyre szabott a kritikád, lehet, hogy olyannak is rosszul esik és mellre szívja, akivel semmi bajod nincs.

Arthamyr 2018.11.25. 19:58:46

@kardio1: Az meg az állatkerti idomár dolga, hogy mennyire ereszti egymásnak az állatokat. Én sem kedvelek bizonyos vitakultúrát (bár én másra akadok ki, engem pl. a trágárság nem zavar), de szerintem itt még istenes a helyzet, érdemes körülnézned egyéb blogokon, ott mi van. Nagyon le kellene szűkíteni a témákat, ha nem akarsz ilyen jellegű vitát látni.
Ha valaki "gyakorlati okokból" megy külföldre (és szerintem ők vannak többségben, de lehet, hogy rosszul gondolom), és ezt leírja, borítékolható a vita, mivel vannak, akik ideírnak egy széles kört érintő gyalázkodást erre, amit határátkelő valamiért beenged (pl. automoderálnám a kitántorgóhoz hasonló pejoratív kifejezéseket, mosogatózást és hasonlókat, ha nem lenne ballibázás meg hasonlók, kíváncsi lennék, mennyi fideszbirkázás lenne - amit szintén ki kellene moderálni, ha indokolatlan, de van, ami alapból indokolttá teszi). Igazából kiköltözésről nem is lehetne írni, Magyarországgal való összehasonlítást sem lehetne végezni, mivel vannak, akik egyből jönnek, ha valaki le merészeli írni, hogy sok dolog pedig sokkal jobb külföldön, és egyből megtámadják a posztert vagy a csoportot, amiről a poszt szól. Kb. csak az útibeszámolók maradhatnának, de akkor meg nem is annyira találó a határátkelő elnevezés, a címlapon is még mindig ott van a "képeslap", hogy "az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük".

Ha valaki nagyon zavar, csak szűrd ki, és többé nem látod, de az is megoldás, amit felvetettél, hogy nem jössz a "sáros" napokon.

Arthamyr 2018.11.25. 19:59:28

@Arthamyr: Mielőtt valaki megsértődik, én is állat vagyok időnként. :)

Dikusz 2018.11.25. 20:26:49

@Arthamyr: :))))

Valami csudálatos ok miatt nem lehet állandóra szűrni valakit, azt hiszem pár napja ez már volt téma. Én nem vacakolok vele, átgörgetem a hozzászólást.

Arthamyr 2018.11.25. 20:41:20

@Dikusz: Nekem ez új, én kiszűrtem 2 embert (az egyiket az utóbbi 2-3 hónapban), azóta nem láttam őket.

Mi az, hogy nem lehet "állandóra szűrni"? Mikor jönnek vissza a szűrt ember hozzászólásai?

kifordított nagyanyó 2018.11.25. 20:45:29

@Határátkelő: Dehát!..dehát..tantónéni,ő kezdte!:))

kifordított nagyanyó 2018.11.25. 20:45:44

@kardio1:
@Éhesló:
Gyerekek!Nézzetek meg egy 8-10 évvel ezelőtti posztot és vitát pl. a Vastagbőrön.
Aztán nézzetek meg egy mostanit bárhol.

Ezeken az eeeeeemúúúúúútnyóóóócév rombolása látszik (jó tudom a gyurcsány)

Ha ezt nem értitek,hiába magyarázok.
De ezt már ezerszer megpróbáltuk.

kifordított nagyanyó 2018.11.25. 20:45:55

@Határátkelő: Mondom,aki azelőtt átkelt:hát persze a gyurcsány.
Aki most megy,az:fúúúj!
Ezerszer leírtam én is de mintha a falnak beszélnék.
Bár ígértem,hogy ha esetleg egyszer lesz kedvem meg időm,bővebben leírom.Mármint a hazai negatívumokat.

kifordított nagyanyó 2018.11.25. 20:46:00

@Arthamyr: Látnál engem más blogokon Nagyon csúnya alapmondatokkal indítok.:))
Volt,hogy normálisan szóltam egy témához,mire az egyik fideszes:Te tudsz normálisan is beszélni,vagy ellopták a nickedet?
:))

Dikusz 2018.11.25. 21:13:14

@Arthamyr: Nekem régebben volt ilyen problémám, azóta a már említett módon oldom meg, átugrom a kommenteket.

Tényleg a héten valamelyik posztnál merült fel ez a téma. Mondjuk itt szűrök valakit, majd hipp-hopp átkolbászolok egy másik blogra hozzászólni. Aztán visszaesz a fene ide, és kezdhetem újra a szűrést.
Vagy írta valaki, hogy mondjuk a kiszűrögetett célszemélynél az ötödik komment után újra beugrik a nikkje.

Na erre varrjál gombot! Ha megérted mit hordtam itt össze, az első padba ülhetsz.:)))

Arthamyr 2018.11.25. 21:21:00

@Dikusz: Értem, amit írtál (vagy legalábbis azt gondolom, hogy értem), de nekem furcsa.
Nem lehet, hogy több nickje van, és csak az egyiket szűrted? Nincs letiltva semmi a böngésződben (bár ez szerveroldali funkció kellene, hogy legyen, és működnie kéne, ha be vagy jelentkezve)? Ugyanazt a nicket használod mindkét blogon?

Egyébként az első esetben nekem is volt gondom ezzel, de miután többször kiszűrtem a delikvenst, eltűnt, lehet, hogy van valami bug ebben a funkcióban.

Arthamyr 2018.11.25. 21:35:24

@kifordított nagyanyó: Egészségedre... Ritkán olvasom a hozzászólásokat más blogokon, de amikor megteszem, látom, hogy itt azért sokkal civilizáltabb a hangnem. Még az olyan helyeken, ahol nem annyira jellemző a politika (pl. totalcar) is elmérgesednek a viták.
Valamiért az internet a gyalázkodás terepe, úgy látszik az anonimitás érzete és a következmények hiánya ezt teszi. Vannak emberek, akik úgy tűnik, mások idegesítéséből űznek sportot. Ha van egy "Fideszes" blog, eszembe nem jutna odamenni, és elkezdeni magyarázni, hogy márpedig milyen már, hogy Mészáros százmilliárdos vagyont halmozott fel, ahogy egy fradistákkal teli kocsmában sem kiáltanám el, hogy mocskos fradi. Teljesen értelmetlen, sőt kontraproduktív, az ellenkezés csak erősíti a hitet és az elszántságot, a tömeg "túlkiabál", míg ha nem teszi szóvá az "ellenség", talán leesik, hogy az mégsem annyira jó dolog és nem is normális. Az utóbbi esetben meg még jól meg is vernének, ami szintén nem annyira esne jól. :)

Dikusz 2018.11.25. 21:54:42

@Arthamyr: Ez az egy nickem van, sosem volt több. Vagy három éve egy másik blogon szűrtem, valakit.
Addig, ameddig azt a posztot olvastam szűrte, de amikor átváltottam egy másik posztjára a blognak ott sem-, majd amikor vissza az eredetire, már azt sem szűrte.
Én sosem jöttem rá, ha valakinek egynél több nickje van, ezt -azon kívül, hogy a stílusa ismerős- honnan lehet tudni?

Arthamyr 2018.11.25. 22:02:13

@Dikusz: Máshonnan mi nem tudhatjuk, de az adminoknak is problémás.

Az első embert én is többször szűrtem ki, mire megszűnt, a másodiknál elsőre sikerült. Nem tudom, mi miatt.

Ha nem vagy bejelentkezve, és úgy olvasod a posztot/hozzászólásokat (tehát pl. az egyik eszközödről nem szoktál hozzászólni, így nem is jelentkezel be), a szűrőid akkor sem fognak működni értelemszerűen.

Dikusz 2018.11.25. 22:15:27

@Arthamyr: Köszi! Azt hiszem értem, vagy legalábbis érteni vélem.:)

kardio1 2018.11.25. 22:32:48

@Arthamyr:
Azért ez nagy gáz, ha kétszínűnek látod a viselkedésemet, ha olyan vagyok, mint annak idején a farizeusok, akik vizet prédikáltak és bort ittak. Ha valamit, hát ezt szeretném elkerülni. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

kardio1 2018.11.25. 22:35:38

@Arthamyr: lehet, hogy igazad van, de mégsem ezt a stílust kedvelem. Egyébként tök jó, hogy ilyen jól elbeszélgetünk, noha sok mindent másképp látunk a világban !

kardio1 2018.11.25. 22:37:12

@Arthamyr: a többi politikai blog színvonalát én is ismerem...

Arthamyr 2018.11.25. 22:37:30

@kardio1: Nem kétszínűnek gondoltam (az feltételezi a szándékosságot), csak kissé illogikusnak. És egyébként is, mit számít az én véleményem? Az számít, hogy te hogy látod magad. A bort iszik és vizet prédikál meg mindenkivel megesik, ez már csak ilyen, csak akkor lehet elkerülni, ha egyáltalán nem prédikálunk semmit.

kardio1 2018.11.25. 22:41:41

@kifordított nagyanyó:
Ahogy én látom: te is, meg éhesló is magyarázza a maga igazát, és egyikőtök sem hallgatja már meg a másikat. Kettészakadt a társadalom.

Arthamyr 2018.11.25. 22:45:57

@kardio1: Az a baj, hogy
1. az interneten egy csomó kommunikációs elem nem megy át, ami élőben igen
2. nem mindenki alkalmas az ilyen kommunikációra (IQ, EQ, vitakultura stb.)
3. van, hogy valakinek annyira máshogy van huzalozva az agya, hogy amiatt lehet félreértés
4. van, hogy valaki annyira más értékrenddel bír, hogy alapból kudarcra és veszekedésre van ítélve a kommunikáció
stb.
Meg persze ezek tetszőleges kombinációi. Nem véletlen tolják a sok multis környezetben direkt kommunikációt.

kardio1 2018.11.25. 22:46:35

@Arthamyr: mit számít a véleményed ? Visszajelzés arról, hogy a másik fél oldaláról milyennek tűnik az adott helyzetbeni viselkedésem, megnyilvánulásom.

kardio1 2018.11.25. 22:48:19

@Arthamyr:
3. Mint a férfiaké és a nőké ? :)

Arthamyr 2018.11.25. 22:48:45

@kardio1: Ez igaz, de ez 1 ember véleménye, van még sok másik. Lehet, hogy ez 100-ból egy, a maradék 99 meg azt gondolja, hogy egy fasz vagyok, és teljesen igazad van.

Arthamyr 2018.11.25. 22:51:03

@kardio1: Nem tudom, ez mennyire van így. Vannak nők (innen is), akikkel teljesen jól meg tudjuk érteni egymást, valószínűleg sokkal jobban, mint egyes férfiakkal.

kardio1 2018.11.25. 22:52:34

@Arthamyr: az az egy is számít, légy nyugodt ! :)

kardio1 2018.11.25. 22:53:09

@Arthamyr: ezt viccnek szántam inkább !

kék madár 2018.11.26. 00:28:06

@kardio1: ezt hivjak false equivalency-nak: ha valaki hatalmas baromsagot mond es nem ertek vele egyet, akkor en is akkora vadember vagyok, csak epp a masik oldalon, mert ugye mind a ket oldal szelsoseges.
De nem.

kardio1 2018.11.26. 08:14:59

@kék madár: nem jól látod. Ha vitatkozol valakivel, azt érzékeled, neked van igazad, neki meg nem. Ő ezt fordítottan érzékeli. Egy harmadik, kívülálló fél pedig azt, hogy mindkettőtöknek részben igaza van, részben nem. Nyilván nem minden kérdésben van ez így, de a politikai kérdésekben az érzelmek, személyes meggyőződések, családi hagyományok jelentős befolyással bírnak ránk.

kifordított nagyanyó 2018.11.27. 18:42:00

@kardio1: Nem.ő okosabb akar lenni nálam!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása