oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 29. 06:30,  Munkahelyváltás Angliában 88 komment

2018. október 29. 06:30 Határátkelő

Munkahelyváltás Angliában

Új munkahelyet találni (egyáltalán: munkahelyet találni) nem mindig egyszerű folyamat. Vajon milyen különbségek vannak egy magyarországi és egy angliai munkahelyváltás között? Attilának volt része mindkettőben, tapasztalatait részben egy korábbi, hasonló témájú posztra reagálva írta le.

Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod Magyarországot egy másik országban élve, mennyit változott az elmúlt években és miben? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

cv_foto_flickr_com_the_italian_voice.jpg

„Aki Magyarországon átnézi a CV-ket általában csak a saját hatalomvágyát éli ki azon, hogy kiszelektálja a neki nem szimpatikusakat. Mert „egy CEO szép életpályával nem lehet alkalmas ilyen pozíció betöltésére”. 

Miért is? Egy CEO-nak nem lehet olyan élethelyzete, amikor kénytelen munkát váltani, mert például nem akar reggeltől estig - éjszakáig - hajnalig a céges ügyekkel foglalkozni, hanem mondjuk szeretne inkább többet lenni a családjával akár kevesebb fizuért, de több szabadidővel? Óóóóó… persze ez elképzelhetetlen. 

Én nem tudom, kinél hogy van, de itt, Angliában nekem úgy működött, hogy megírtam a CV-met, majd beregisztráltam kb. 5-6 álláskereső oldalra és vártam a csodát. 

Csurgott-csepegett valami szépen lassan, de igazából tudtam, hogy a probléma ott van, hogy nincs itteni felmutatható gyakorlatom a szakmámban (IT). Azért másfél év után (ez van, türelmesnek kell lenni) csak kaptam egy állásajánlatot a szakmámban, ahol szépen el is töltöttem három évet.

A legjobb befektetésem 

Közben rájöttem, hogy a saját magam által kreált CV nem éppen szuper. Így kerestem egy önéletrajz-író céget online, akikkel végül is megírattam az CV-met. Olyan csomagot ajánlottak, melyben megírják a CV-t, a motivációs levelet és a LinkedIn profilomat is megcsinálják. 

A cégnél lehetett választani, hogy ha azt szeretném, hogy olyan írja meg a dolgaimat, aki maximum 10 év tapasztalattal rendelkezik, akkor £79; ha olyan, aki több mint 10 év tapasztalattal, akkor £99; ha Senior Consultant akkor £199; ha pedig a CEO írja, akkor £399. 

Én a £99-t rendeltem meg, és azt hiszem, életem egyik legjobb befektetésének bizonyult. Miután készen lett a CV / motivációs levél / LinkedIn (ez idén év elején volt), csak kíváncsiságból feltettem a szokásos oldalakra... 

Megsokszorozódott hívások

Nem igazán akartam munkát keresni, szóval csak azért csináltam, hogy lássuk, mi történik. A korábbi, régi CV-mel volt kb. havi 1-2 telefon a fejvadászoktól, de az is olyan, hogy „köszönjük, majd jelentkezünk, ha nem hívjuk, ne keressen”. 

Most viszont kb. két hét alatt napi (!!) 2-3 hívásom lett. Gyorsan le is szedtem, mert akkor még nem akartam váltani. Aztán augusztus elején eldöntöttem, hogy na, itt az idő, új állás kell. 

Nos, másfél hónap alatt sikerült is másik melót találni, közben jó pár ajánlatot én utasítottam vissza, pedig nagyságrendekkel jobb körülményeket, jobb fizetést, stb. ajánlottak. 

Persze ebbe nem csak a CV játszott bele, hanem az itteni, angliai 3 év szakmai tapasztalat is (plusz így már számított a 20 év magyar…), na és a közben megszerzett 7 különböző angol certificate. 

Azzal beszélsz, aki ért hozzá vagy a főnököd lesz 

Végül az új állás úgy lett, hogy kaptam egy emailt az egyik nap. A Customer Support Manager írt, hogy éppen a CV-met nézegeti nagy érdeklődéssel és hogy bemennék-e interjúra. 

Mondtam persze, mentem, jó fej volt. Valószínűleg én is meggyőzte, másnap ugyanis hívott, hogy enyém a meló, és még a kialkudott fizetést megtoldaná ennyi és ennyi éves bónusszal, amit természetesen a havi kifizetésbe beletartozik. 

Mindezt csak azért írtam le, mert itt a tapasztalatom szerint nem holmi rémes HR-essel, vagy valami kiskirállyal kell beszélni, hanem például azzal, aki mondjuk a közvetlen főnököd lesz, vagy nagyon ért ahhoz, amit csinálnod kell majd. 

A fizetés feltüntetése 

Ugyanez Magyarországon 6 éve úgy nézett ki (tudom, ma már minden másképpen van, de végül ez vezetett oda, hogy elhúzzam onnan a csíkot), hogy beadtam az önéletrajzomat kb. 300-400 állásra (igen, ebben a végén már a Tesco árufeltöltő és minden egyéb is benne volt). 

Az esetek 90 százalékában a cégek arra nem vették a fáradságot, hogy visszaírják: rohadj meg, nem kellesz. Fizetés persze sehol nem volt feltüntetve (nehogy már még a végén túl sokat ajánljanak és megfizessék azt, aki ért is ahhoz, amit csinálni kell). 

Itt minden álláshoz ki van írva, mennyi a fizetés, így az egyszeri melós tudhatja, mennyit ér a piacon a tudása. Például hiába hívott fel az adott ügynökség, hogy húúúú, milyen jó a CV-m, van egy nagyon jó ajánlatuk (évi £60 000), úgy utasítottam vissza mint a huzat. 

Azért, mert tudtam, hogy nem vagyok elég ehhez, mivel itt az elvárások is magasabbak, aminek az az eredménye, hogy csak feleslegesen rabolom az interjúztató idejét. 

Ugyanez Magyarhonban úgy néz ki, hogy jelentkezel egy adott állásra, majd ha véletlenül behívnak interjúra, akkor majd megkérdezik, hogy „és ugyan mennyi fizut szeretnél???”. 

Szeretnék 100 milliót, de mit mondjak? Ha túl keveset mondok, akkor fillérekért dolgozhatok, ha túl sokat, akkor azt veszik fel, aki kevesebbet kér (még véletlenül sem arról szól, hogy inkább fizessük meg azt, aki ért hozzá, mert a végén még hasznot is termelne a cégnek). 

Nem, dehogy, az sokkal jobban néz ki, ha a HR-es megmutatja az excel táblát a főnöknek, hogy nézd, milyen ügyes vagyok, 150 000 helyett 120 000 forintért vettem fel valakit, ergo spóroltam a cégnek 30 000 forintot! Az, hogy a másik a 30 ezer forinttal magasabb fizetésért esetleg 2 millió forint pluszt termelt volna a cégnek, az nem számít. 

Összességében addig, amíg a munkáltatók nem képesek annyira korrektek lenni, hogy kiírják, mennyit is fizetnek az adott munkáért, plusz mik a konkrét juttatások (az baromira nem juttatás, hogy “energikus / dinamikus cégnél dolgozhatsz versenyképes fizetésért, kellemes környezetben), szóval amíg az álláshirdetésekben ködösítenek az elvárásokról, megfizetve a dolgozót, és mindezt egy helyi HR-es kiskirályra bízzák, addig igenis rágja át magát az összes CV-n, még ha Times Roman 6-tal is van írva a bölcsis évektől kezdve. 

Ugyanis pontosan olyanok jelentkeznek, amilyen színvonalú a hirdetés.”

(Fotó: flickr.com/the Italian voice)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714329407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.10.29. 07:08:39

"Önéletrajz-író cég"... Andersen bt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 07:19:15

Felesleges szép CV-ket írni. Különösen ezért fizetni.

Ha a tőkésnek kell éppen ember, felvesz bárkit könnyedén. Ellenkező esetben meg személyes ajánlás szükséges.

Maga a CV formalitás, senki se veszi komolyan.

Dikusz 2018.10.29. 07:40:13

Én már nem vagyok érintett, de közeli ismerős által tudom, hogy megy ez itthon.
Ráadásul olyan területen, mint amit a posztoló ír (jó lenne, ha megjelenne a hozzászólók között), és állami intézménynél, nem a vállalkozási szférában. A kettő közötti különbséget csak az tudja, aki már dolgozott mindkettőben.

Náluk úgy ment, hogy kiírták a pályázatot, és várták a jelentkezőket. Ők interjúztattak, hiszen nekik volt szükségük az új kollégára, nem a HR-es,
Ráadásul minden önéletrajzot átnéztak, és nem az alapján választották ki a jelentkezőket, hogy feldobták a papírokat, és a CV-ik legfelül voltak szerencsések landolni a talajon.
Valóban nem írták ki, hogy mennyi az a pénz, amit tudnának ajánlani, de ez az interjú során felvetődött. Elképesztő igények voltak azért a jelentkezők részéről is.
A posztoló írja, hogy a munkáltatók "ködösítenek". Nos nem feltétlenül csak ők, hanem a leendő munkavállalók is.
Ugyanis az, ha egy álláshirdetésben konkrétan le van írva, hogy milyen munkakörre, milyen feltételekkel keresnek kollégát, akkor bizony olyanok is jelentkeznek, akik egy OKJ-s (nem mindig sokat érő) tanfolyammal, 0 tapasztalattal jelentkeznek egy olyan állásra, ami komoly IT-s gyakorlatot kíván (volt olyan jelentkező, aki addig villamosvezetőként dolgozott, de elvégzett egy gyorstalpaló számítógépes tanfolyamot). A fizetési igényeik pedig messze meghaladják azt az összeget, amit a tudásuk alapján kérhetnének.

Azt meg igazán elárulhatná valaki, hogy mi értelme van a CV-nek (régi elnevezéssel önéletrajznak) a félévente cserélődő formájában.
Nem értem, miért nem elegendő az, ha leírom a végzettségemet, azt, hogy hol dolgoztam addig, milyen munkakörben mik a tapasztalataim. Mifrancnak kell motivációs levelet írni, hogy pl szeretek teniszezni, túrázni, focizni stb.

IT Knight 2018.10.29. 08:15:44

Amikor valaki csak annyit ír, hogy IT-s, akkor az általában helpdesk vagy low-level sysadmin. Ez a "customer services manager" kifejezés is megerősíti.

Ez azért releváns, mert sok más IT ágazatban (software eng, data sci, architecht, de még egy egyszerű QA is ide tartozik) a 60k éhbérnek számít Londonban.

IT Knight 2018.10.29. 08:15:44

Önéletrajzért fizetni talán az egyik legnagyobb pénzkidobás. Te tudod, hogy miket csináltál és mi releváns azok közül. Ez ráadásul pályázott állástól is függ, tehát egy CV nem elég.

Ha meg mégis egy darab univerzális CV-t akarsz tökélyre fejleszteni, akkor az legyen a LinkedIn profilod.

Illetve ha mégsem support területen dolgozol, akkor tudom ajánlani a GitHub profilt. Jelenlegi állásom Londonban így talált meg: a recruiter (!) látta, hogy hasonló dolgokat bütykülgettem, mint ami a cégnek kell.

Bicikliző medve 2018.10.29. 08:19:39

@IT Knight: engem mid-level java fejlesztokent minden ceg 40-60k fizu savval keresett meg, azert itt ez jar, ahogy nezem.

Din Serpahis 2018.10.29. 08:43:20

Itt Svájcban szerintem CV fetisizmus van (legalábbis a banki ITban ahol én dolgozom), valahogy a CV fázis tűnik a legfontosabb körnek, interjúra már csak 1-2 embert hívnak be a legjobban passzolok CVkkel.
Valahogy úgy tűnik, hogy marha nehezen lehet eljutni a tényleges interjúig, de ha az már megvan, onnan már nagyon jók az esélyeid.

Bicikliző medve 2018.10.29. 08:46:36

@Din Serpahis: na ne mondd mar, senki nem hiszi el ezt neked. Birka most mondta, hogy a cv mindenhol a vilagon felesleges

Csodabogár 2018.10.29. 09:01:02

@Dikusz: Elárulom, hogy Svájcban is igencsak titkosak voltak a fizetések, sőt főbenjáró bűn lett volna bárkinek is megmondani, hogy mennyit keresel. Igaz ez nem is volt téma, mert ezt mindenki tudta, mármint a titoktartást. Mikor egy ideig a bérelszámolás is én csináltam, igencsak csodálkoztam, hogy nagyjából azonos munkakörben mennyire eltérő fizetések vannak.
Első állásomban ott, tudatlanságomban, irtó keveset mondtam. Az a másfél év volt a tanulópénz.
Később csak annyit mondtam, hogy férfi fizetést kérek, ami kb. 30%-al több mint egy nőnek ugyanabban a munkakörben. Beosztásomnál fogva mindig ráláttam a fizetésekre, nemigen tudtak átrázni.
Lehet, hogy ez ma már nincs így, bár nagyon csodálkoznék.

IT Knight 2018.10.29. 09:05:52

A kiválsztási folyamattal kapcsolatban igaza van, sokkal jobb, mint Magyarországon.

Viszont a bérek egyáltalán nincsenek kint minden álláshirdetésnél. Kb 30%-nál vannak kint Software Dev állásoknál.

IT Knight 2018.10.29. 09:06:00

Amúgy ha valakit érdekel, eddig kellemesen csalódtam a londoni életben. De kitántorgó azért akkor sem leszek.

Illetve azért írok több kommentet, mert ha egyet kicenzúráznak, akkor legalább a mondandóm egy része megmarad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 09:06:07

@Bicikliző medve:

Egyébként meg az utolsó 11 év alatt összesen 1 évet dolgoztam helyi cégnél. A többi 10 év alatt nyugati cégnél voltam.

Bicikliző medve 2018.10.29. 09:13:38

@maxval balcán bircaman: De azert az nem ugyanaz, hogy bulgariaban dolgozol nyugati cegnek, vagy nyugaton nyugatinak. Az utolso magyar munkahelyemen egy angol cegnek dolgoztunk, egy magyar viszonylatban eleg jo cegnel. Aztan kijottunk latogatoba a londoni irodaba, es leesett az allunk, hogy i tt mennyivel jobban elnek a kollegak a munkahelyen. Akkor mondtam azt, hogy en tobbet nem dolgozom keleti kornyezetben keleti fizetesert.

Bicikliző medve 2018.10.29. 09:18:41

@IT Knight: Mikor allsz munkaba? Erdekelne, hogy milyen a bank szektor, abban sikerult elhelyezkedni, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 09:30:14

@Bicikliző medve:

Mivel az összes szabályt a központban állapítják meg, abszolút mindegy, hogy a kongói vagy a londoni irodában vagy.

Nyilván jobbak a feltételek Londonban, magasabb a fizetés, stb., míg Kongóban nagyobb a kizsákmányolás, de a cég belső szabályzata azonos mindkét helyen.

Olyan szinten, hogy még le se fordítják kongóira a szabéyzatokat.

Bicikliző medve 2018.10.29. 09:48:18

@maxval balcán bircaman: akkor jo szorakozast kivanok abban az orszagban :)

Arthamyr 2018.10.29. 10:04:08

@maxval balcán bircaman: Szerintem ezért (is) dolgozol te callcenterben. Attól, hogy te elégedett vagy vele, meg Bulgáriában az állításod szerint menőnek számít, még sokan vannak, akik azért ennél többre vágynak, mind szakmailag, mind anyagilag. Egyébként a callcenternél honnan tudják, hogy te rendelkezel a szükséges tudással (gondolom idegen nyelv kell hozzá), ha nem látják a CV-d? És akkor itt tovább is lépve, bizonyos állásokhoz annál komolyabb kompetenciákra, tapasztalatokra van szükség, erről hivatott információt szolgáltatni a CV.

tamask 2018.10.29. 10:07:32

Az egy vicc, hogy 79-től 399-ig terjed a CV írás árlistája, mert utóbbit a CEO írja. Aki ennek bedől, annak el lehet adni az Eiffel-tornyot is.

A posztolónál az számított, hogy lett angliai szakmai tapasztalata meg a 7 szakmai certificate. A többi mese habbal.

Ha el kell végezni egy munkát, akkor vesznek fel rá hozzáértő embert. Ha könnyű, bársonyszékes munkahelyre keresnek embert, akkor kell a protekció. Amit nyugaton nem protekciónak, hanem networkingnek hívnak. Így nem olyan rosszízű, balkáni szagú, hanem karrierorientált önmegvalósító hangulata van.

Arthamyr 2018.10.29. 10:25:44

@IT Knight: Egy frissen végzett/junior nemigen fog 60k-t kapni. Éhbérnek meg nem a szakmán/üzleti területen való elhelyezkedése alapján szoktak minősíteni egy bért. Egy frissen végzett QA-s 40k-ja is még mindig jóval több, mint az angol átlag, a 60k kb. a duplája, kissé furcsa (becsmérlő?) éhbérnek nevezni, vagy ott a lakosság 70-80%-a éhezik akkor?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 10:31:51

@Arthamyr:

Átlagos megoldás:
- elküldése a CV-nek,
- visszahív a HR-es, telefonos interjú, alapkövetelmény meglétének csekkolása (ha erre nem képes maga a HR-es, erre külön telefoniterjú készítettetése),
- behívás személyes interjúra,
- ha oké, akkor ajánlattétel,
- ha el van fogadva, akkor munka megkezdése, 6 hónap próbaidő.

Arthamyr 2018.10.29. 10:32:47

@tamask: +1, a végére azért le is írta, hogy "Persze ebbe nem csak a CV játszott bele, hanem az itteni, angliai 3 év szakmai tapasztalat is (plusz így már számított a 20 év magyar…), na és a közben megszerzett 7 különböző angol certificate. ".

Nyugaton szerintem elég kevés a bársonyszékes és jól fizető meló, kevesebb, mint otthon (de szerintem ott is fogy, ez a fejlődés egy mércéje legalábbis, és állítólag fejlődik az ország). Networking meg mindenhez kell, ami nem ugyanaz, mint a protekció. A protekció gyakran networking eredménye, a networkingbe viszont más is beletartozik.

Arthamyr 2018.10.29. 10:40:02

@maxval balcán bircaman: Gondolom hasonló máshol is, csak van sok hely, ahol az alapkövetelmény csekkolása nem egyszerű, esetleg nem pontosan meghatározható, mi az alapkövetelmény, vagy senki sem tudja teljesíteni az összes opcionális elvárást. Sok helyen a szaktudással, hozzáállással stb. növekszik a munka értéke, és emiatt hasznos az elérhető legjobb embert felvenni, mert sokkal többet nyer vele a cég, mint egy épp elég jóval.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 10:43:02

@Arthamyr:

Anyagilag többre vágy valaki? Proletárként a kólcenteres munka a felső 10 %-ban van a sötét Balkánon. De Mo-on is a felső 20 %-ban.

Szakmailag többre vágy? Lehet a kólcenterben is előre lépni, leszel szenyor, csoportvezető, akármi.

Akinek meg van valami specifikus szakmája, s azt szeretné művelni, az nem megy kólcenteresnek. Ismertem én is ilyen embert. Levelezőn végzett biokémia szakon, míg kólcenteres volt. Mivel biokémiával akart foglalkozni, diplomázás után felmondott, s elment biokémikusnak KEVESEBB pénzért, mert fontosabbnak látta a szakmát a pénznél. Megesik ez.

A kólcenteresek 80+ %-a azonban vagy bölcsész vagy nincs egyetemi végzettsége. Volt kollégám már szociológus, művészettörténész, nyelvtanár, filozófus, pedagógus, stb. Itt szinte mindig az van, hogy magában a szakmában nehéz lenne elhelyezkedni, plusz ha lehet is, a pénz mindig kevesebb.

Eleve ma a legtöbb embernél a munkában sincs szakmai önmegvalósítás, akkor se, ha a szakmájában dolgozik. A kései kapitalizmus jellemzője a magánélet és a munka teljes szétválása.

Arthamyr 2018.10.29. 11:16:28

@maxval balcán bircaman: Kíváncsi voltam, ez a felső 20% elég jónak hangzott (a feleségem még Magyarországon dolgozott callcenterben, és nem erre emlékszem, de az több, mint 10 éve volt). Nem tudom, hogy jó-e a link, de ha tényleg a top 20%-ban van, nagyon megugrott a fizetésük (tényleg a 9-10. decilisben lennének?):
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc014b.html

Egyébként nem feltétlenül csak anyagilag gondoltam (szerencsésebb országokban persze ez nem felső 10%, te is tudod, hogy miért az Bulgáriában), hogy többre vágyik, hanem pl. olyasmire, mint a biokémikus kollégád. Ráadásul a callcenteres munkát tolerálni kell, nem mindenki érzi jól magát vele, főleg hosszú távon.

Amúgy a meglátásaid zömével egyetértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 11:52:03

@Arthamyr:

Így igaz, de ezt sehol se a díszes CV intenzív olvasásával teszik. A CV csak egy formalitás, de sose képezi a lényegét az ember alkalmazásának.

Nyilván a HR-esek is igyekeznek saját maguk jelentőségét növelni, ez tény. Kitalálnak pl. százfordulós interjúkat, sokféle teszttel. De csak ha eleve sok az idejük. Ha nem, akkor csak a lényeget végzik el.

Jelenlegi munkahelyemen 3 hónapja vagyok.

Augusztus 8-án szólt egy ismerős, nem akarok-e munkahelyet váltani. (Az a születésnapom, ezért emlékszem ilyen pontosan.) Mondta, kb. ugyanazt kell csinálni, mint az eddigi helyen, de adnak még bérletet is, s az alapbér bruttó 85 ezer Ft-tal magasabb. Mondtam, oké, elküldtem az ismerősnek a CV-met, mire ő átadta. Másnaphívtak telefonon a cégtől. Holnap, augusztus 10-én menjek interjúra.

14-én reggel szóltak, mondjak fel a hét végéig, s jelenjek meg náluk dolgozni 20-án reggel, a felmondási időmet meg átutaljak nekem pénzben.

Később megtudtam, volt akit 3-szakaszos interjú és 3 teszt után vettek fel, ezke során beszélt HR-essel, kisfőnökkel, nagyfőnökkel, anyámtyúkjával. Engem meg 1 interjú és 1 teszt után, s csak a HR-essel beszéltem, a főnök rá se ért.

Magyarul: az alkalmazottak kiválasztása folyamatának végén kiderült, nincs meg a megfelelő számú ember, így gyorsan szóltak a meglevő alkalmazottaknak, ajánljanak embert, s az én ismerősöm engem ajánlott. Már nem volt idő cirkuszolásra, így azonnal fel is vettek. Pont.

Melki 2018.10.29. 11:52:06

Nem teljesen értem ezt a cikket, pár hulladék multin kívül (amiket amúgy is érdemes kerülni) mindenhol senior fejlesztő/team leader interjúztatott.

HR interjú: Ahol volt HR interjúm, ott inkább arról szólt, hogy mesélt a cégről, juttatásokról, megbeszéltük a bérigényem, mennyire lehet csapatok között ugrálni.
Emellett még olyan kérdéseik vannak tipikusan, hogy az előző helyeimről miért jöttem el, ami nekik azért releváns, mert ha pl elegem volt a bürokráciából és tudja, hogy ők elég bürokratikusak, akkor ne húzzuk egymás idejét, nem fogom magam náluk sem jól érezni.

Szerintem ha valahol tipikus bullshit kérdésekről szól a HR interjú, az egy red flag, meg kell köszönni az idejüket és keresni mást.

Fizetésekről: Bár elvileg nem szabad beszélni a fizetésekről, én tipikusan a közvetlen munkatársaim 30-60%-nak mindenhol tudtam a fizuját, általában elég nyitottak az emberek erről beszélni.
Szerintem csak az nem tudja hogy mik a reális fizetések, aki nem akarja tudni és nem beszél erről senkivel és nem olvas online cikkeket sem.
Pályakezdőként persze nehéz képbe kerülni, de pár év tapasztalattal már a többség tudja, hogy mi reális.

Bérsávot kiírni nem sok értelme van, írják ki, hogy 350k-1,8 millió? Ezzel miért van beljebb valaki? Mindenki tudja, hogy ezek a fizetések, a kérdés hogy az adott illető mennyire jó, az alapján elhelyezheti magát ezen a skálán.

@Bicikliző medve:
Engem ~senior alja (C++) szinten találtak már meg ~120k font körüli fizetéssel is. Mondjuk pénzügyi szféra, úgyhogy nem teljesen fair összehasonlítás, de szerintem 90k alatt biztos, hogy nem mennék Londonba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 11:52:29

@Arthamyr:

2007-ben Bp-en ajánlottak nekem kólcenteres munkát, 320 ezer bruttó. Akkor is az átlag felett fizetett ez.

Angliában a kólcenteres munka az átlag alatti fizetéssel jár.

Korábbi munkahelyem esetében konkrét adatokat is tudok. Ugyanis onnan költöztették át a kólcentrert Szófiába. Az angliai kollégák kezdő havi bruttó fizetése Angliában 1600 font volt, ez az angol átlag kb. 60 %-a.

Ezzel szemben BG-ban egy átlag kólcenterben ugyanez - legyen fontban szintén - 650, az átlagbér meg 450.

Hari Seldon 2 2018.10.29. 12:05:56

@tamask:
"Az egy vicc, hogy 79-től 399-ig terjed a CV írás árlistája, mert utóbbit a CEO írja. Aki ennek bedől, annak el lehet adni az Eiffel-tornyot is."

El is adták. - Kétszer is, illetve másodszorra már csak próbálták:
www.urbanlegends.hu/2013/10/az-ember-aki-eladta-az-eiffel-tornyot-de-hanyszor/

London2009 2018.10.29. 12:28:39

@Melki: egyetertek. HR-essel a folyamat elejen, illetve a vegen talalkoztam csak. A HR-es hivott fel es szervezte le az interjut altalaban a leendo fonokommel. Utana pedig akkor hallottam ujra a HR-es felol, amikor megkaptam a munkat es leult velem atbeszelni a reszleteket, juttatasokat stb.
Nekem segit a bersav megadasa. Ha valahol azt latom, hogy a bersav teteje sem eri el a jelenlegi fizetesemet, akkor nyilvan nem jelentkezem arra a munkara. Illetve az en esetemben, mivel en alapber+jutalek+bonusz rendszerben dolgozom, nekem fontos tudni pontosan, hogy mennyi az alapber illetve az elerheto egyeb. Bar tobbszor volt ra pelda, hogy ezek sajnos csak a sikeres interju utan derultek ki igazan.

London2009 2018.10.29. 12:31:30

Ez erdekes, hogy segitsegre volt szuksege a CV-je megirasahoz. De ha ezzel sikerult, akkor vegulis miert is ne. Angliaban/Londonban helyi tapasztalat nelkul nagyon nehez elindulni bizonyos szakmakban. Ezert is van tobbek kozott ennyi “diplomas mosogato”. Ha az elso munkat sikerul a szakmankban megcsipni onnantol mar beindul a gepezet. Legalabbis amikor tiz evvel ezelott kijottem, akkor ez volt a helyzet. Nekem ugy sikerult vegul helyi tapasztalatot szereznem, hogy egy cegnel gyakornoki munkara jelentkeztem. Ami minden szempontbol abszolut visszalepes volt, hiszen akkor mar Mo-n evek ota dolgoztam. Viszont igy utolag nem banom egyaltalan mert sok mindent tanultam az alatt a fel ev alatt es jol felkeszitett egy “rendes” londoni munkara. Valamint megteremtette annak a feltetelet, hogy fel ev utan mar barhova tudtam jelentkezni/valogatni is a munkak kozul.

Bicikliző medve 2018.10.29. 12:34:08

@Melki: Par ev mulva lehet, hogy ezt mondom, de egyelore ennek is orultem, mint a fene. Ki honnan jott, ugyebar. Magasabb eletszinvonalon elunk, mint kitantorgas elott, marad megtakaritas is, en nem panaszkodom. :)

London2009 2018.10.29. 12:37:01

@Bicikliző medve: medve te merre biciklizel? Jol ertem, hogy akkor a Temze parton?

Bicikliző medve 2018.10.29. 12:37:57

@Melki: Illetve hany ev az a senior c++? (az en esetemben 1,5 ev java volt + egy eros atkepzos trening, ami 3 honap volt)

Melki 2018.10.29. 13:12:20

@Bicikliző medve:
Nem sértésnek szántam, pár éve én is örültem volna 60k-nak, elég gyorsan tud IT-ban nőni a bérigény. :)
Amúgy annyira a 90 sem tűnik soknak ahhoz képest, hogy mennyivel drágább (3-4-szer?) ott élni, illetve a brexit hatása is erősen kérdéses még.

Szerintem a senioritás években mérése nem túl jó ötlet, de amúgy 5+ év.

Bambano 2018.10.29. 13:12:48

nincsenek hr-es kiskirályok.
aki kiskirályként viselkedik (ilyen van, elismerem), az nem hr-es, csak annak látszik
aki hr-es, az nem viselkedik kiskirályként.

Bicikliző medve 2018.10.29. 13:18:12

@Melki: Alapbol egyetertek ezzel, hogy nincs ertelme evekben merni, de azert rengeteg dolgot lattal mar, amit en meg nem. Ot ev java tapasztalattal mar en sem adnam magam ilyen olcson, es nem is fogom. :)

masada 2018.10.29. 14:18:34

Párommal évi 100.000 font nettót keresünk és mindegy volt honnan jövünk, csak jól dolgozzunk. És nem, nem megy minden pénzünk a lakásra. Magyarország soha nem éri utol a UK-t....esélytelen.

Arthamyr 2018.10.29. 14:55:52

@London2009: Ez azért tök elszomorító/szánalmas, hogy fél év gyakornoki munka többet ér, mint több éves külföldi munka, csak azért, mert nem a "kiváltságos" országokban történt. Az én szakmámban is van ilyesfajta indokolatlan negatív diszkrimináció, ha nem is ennyire szélsőségesen, hogy gyakornoki munkát kell vállálni, azért kapsz munkát a szakmában, de nem minden állás elérhető, ami helyben élve, több éves helyi tapasztalattal simán.

Arthamyr 2018.10.29. 15:06:39

@maxval balcán bircaman: A KSH-s táblázat alapján az már 2010-ben sem volt top 20% Magyarországon (ami valószínűleg lefelé torzít, ha számolunk a feketegazdasággal/zsebbe fizetéssel, bár nem tudom pontosan, hogy számolják), és mivel volt 2008, erősen kétlem, hogy 2007-2010 akkorát emelkedtek a bérek, hogy 2007-ben igen. :)

Egyébként nem jelent ez semmit, szerintem is korrektül meg van fizetve, a feleségem pl. előtte egyetemen tanított, és elég jelentős előrelépés volt számára anyagilag, csak van, aki nem bírja ezt a fajta munkát, van, aki szeretne szakmai kihívásokat (pl. a biokémikus), van, aki szeretne több pénzt stb., ahol gyakran előfordul, hogy számít, mi van a CV-ben, és érdemes "kihegyezni" a CV-t akár az adott pozícióra is, pl. nem írod le a nem releváns tapasztalatod részletesen, a relevánsat meg igen.

London2009 2018.10.29. 15:25:13

@Arthamyr: Nem tartottak pisztolyt a fejemhez, hogy elfogadjam… Igazabol lehet, hogy varhattam volna tovabb es probalkozhattam volna Magyarorszagrol, de mar nagyon mehetnekem volt es igy inkabb elindultam. Csak 3 honapig tartottak gyakornoki beren (minimalber), utana pedig 8 honap utan dobbantottam az elso “normalis” munkahelyemre. Nyilvan szakmafuggo is, illetve azert el tudom kepzelni, hogy a tiz ev alatt volt ebben mar elorelepes. Bar ennek ellentmond, hogy van egy baratnom, aki egy eve probal a filmes szakmaban elhelyezkedni, de nem sikerul. Hiaba dolgozott Mo-n egy csomo produkcioban, tobbek kozott a Robin Hoodban, Martianben meg millio egy masikban, nem erdekli oket. Nagy nehezen most sikerult talalnia valami szakmabeli munkat, de a rangletra legaljan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 15:27:43

@Arthamyr:

Nekem a munka csak kényszer. S nem akarok olyan munkát, mely erős politikai kötöttséget jelentene. Ezért lettem szellemi segédmunkás.

Így tudom elidegenedett lelkemet a legkisebb mértékben károsítani.

takarék-láng 2018.10.29. 15:27:53

@Golf2: egyetertek. Aki oneletrajz-iro ceget biz meg, az mas aljassagokra is kepes, pl megkerdezni a ciganyasszonyt, hogy mondja meg a kristalygombbol, hany ev mulva valik belole vezerigazgato.

takarék-láng 2018.10.29. 15:28:15

@maxval balcán bircaman: "Maga a CV formalitás, senki se veszi komolyan."

- hat ez nem eppen igy van. Tevedni meltoztatol.
Teny ami teny, a kevesbe keresett munkakorokben, allasokban sogor, koma, haveri alapon megy angliaban is, de paran vannak itt a blogon is, akiknek nem kell aggodni a munkanelkuliseg miatt.
A fentiekben olyanra gondoltam, hogy pl hogyan lesz teruleti kepviselo valaki foldrajz, tortenelem, drama, vegzettseggel, vagy befektetesi bankar music vegzettseggel. Mert isneretseg, sogorkoma nelkul a mcdonaldsban fog gurizni piackeptelen szakma hianyaban.

Arthamyr 2018.10.29. 15:42:21

@London2009: Az a baj, hogy csak a hátrány mértéke változó, nem nagyon van olyan "jobb" szakma, ahol ne lenne, mint mondtam, nálunk is van, most is. És én még pofám befoghatom, gondolom egy ügyvéd vagy orvos sokkal többet szív emiatt.

London2009 2018.10.29. 15:44:47

@takarék-láng: szerinted egy teruleti kepviselo munkahoz milyen vegzettseg kell? Mert szerintem semmilyen… Ezek ilyen igazi beletanulos munkak es nyugodtan lehet valaki teruleti kepviselo foldrajz tanarkent…

Golf2 2018.10.29. 15:46:32

@London2009: szakmabeli munkat, de a rangletra legaljan.
Szóval a filmben ő tartja a létrát.

London2009 2018.10.29. 15:49:50

@Golf2: :D Kulonben nem biztos, hogy messze allsz a valosagtol! :D

takarék-láng 2018.10.29. 15:51:38

@Bicikliző medve: ha ilyen keresett a szakmad, alapits egy Ltd-t es dolgozz contractorkent. Jelentsd be magad minimalberre (reszidoben), mint ahogy az itt angliaban szokas. Osztalekot tud a ceged fizetni neked minden honapban is akar.
Beszeld meg azert mindezt a konyveloddel. Csak pakisztani muszlim konyvelovel kezdj, mert ok segitokeszek es el fognak szajbaragosan, baratsagosan magyarazni mindent.
Feher boru angol konyvelovel ne uzletelj.

London2009 2018.10.29. 15:53:11

@takarék-láng: ez rohadt jo volt. Koszi! Ez tenyleg pont igy megy! :D

Arthamyr 2018.10.29. 15:55:32

@maxval balcán bircaman: Mert melyik munka jelent erős "politikai kötöttséget"? A biokémikus, a szoftverfejlesztő, a villamosmérnök? :D Nem beszélt itt senki ilyenről, szerintem inkább ne menjünk el ebbe az irányba (leszámítva max. a kóbor említését a bársonyszékes melónak, de az se 100%, hogy ilyen).

Én is szellemi segédmunkás vagyok, nincs azzal semmi gond...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 16:07:23

@Arthamyr:

A rendszerkritikus ember - azaz az aki a liberális rend ellensége - hogyan nézne ki gazdasági vezető pozícióban, esetleg sikeres vállalkozóként? Igencsak hiteltelen lenne.

takarék-láng 2018.10.29. 16:07:59

@London2009: te is tevedni meltoztatol, mert igenis kell adott esetben felsofoku szakmabeli diploma. Nem kozmetikumok, biztositasi ugynokok, jehova tanui v. Ilyesmire kell gondolni.
Gondolj csak bele, van egy ceg, forgacsoloszerszamokkal foglalkozik. A kepviselo kell, hogy kepes legyen szakmai tanacsokat adni a vevoknek, pl hogyan optimalizalhato a vagasi sebesseg, miert sporol meg hutofolyadekot a vevo ha ezzel a szerszammal dolgozik stb stb. Ehhez minimum alap a bsc ha nem az msc + meg a cegen belul szerzett belso tanfolyamok.

Az adott pelda egy (angol) illeto akit az apja rakott be egy konnektoros ceghez, akitol mi is vasarlunk, konnektorokat gyartanak a szamitogeptol urhajoig minden elkepzelheto es elkepzelhetetlen alkalmazashoz. Mernoki munka, foldrajz vegzettseggel az illeto megis csinalja.

Csak a hulye blogolok hiszik azt, hogy kulfoldon nem sogorkomasag megy.
De hat hogyan is tajekozodjanak ha dadogjak a nyelvet, idegen nyelven olvasni eppen ezert semmit, pedig a fejlodes valahol itt indulna.

takarék-láng 2018.10.29. 16:08:07

@London2009: az ismerosod filmeskent akkor sem talana munkat, ha londonban szuletett volna. Hacsaknem Andy Vajna torvenytelen gyereke stb.

Kepezze at magat it-snek :D

takarék-láng 2018.10.29. 16:16:52

@London2009: ezt csak azert irtam le, hogy tisztabban lasson az olvasok es kommentelok azon retege, amelyik elvtelenul gyulol mindent ami magyar es ralatas nelkul istenit mindent ami idegen. Ertelemszeruen, ezek jellemzoen kevesebb mint par eve vannak kint, inkabb par honapja,de kopkodni azt tudnak.

Ez a reteg vekonyodoban.

Meg azt lefelejtettem, hogy neger konyvelovel se uzletelj, mert atver (ilyen ertelemben angol o is csak a borszine mas). Csak es kizarolag muszlim !!

Arthamyr 2018.10.29. 16:27:02

@maxval balcán bircaman: Semmi kedvem a liberális rendről beszélgetni, megintcsak nem beszélt senki semmiféle gazdasági vezetőről, sikeres vállalkozóról, ami az emberek elenyésző töredéke bárhol a világon.
Hagyjuk inkább ezt, tudom, hogy neked a kedvenc témáid egyike, a részemről lezárom, lehet, hogy már most is későn.

Arthamyr 2018.10.29. 16:31:53

@takarék-láng: "felsofoku szakmabeli diploma", "minimum alap a bsc", "cegen belul szerzett belso tanfolyamok" - Annyira ráfeküdtél a fejlődésre, hogy tárhelyet kellett felszabadítani, és ezt a magyar nyelv ismeretének törlésével érted el?

London2009 2018.10.29. 16:36:56

@takarék-láng: no mondjuk en a teruleti kepviselo alatt pont egy cigaretta, kozmetikai ugynokre stb. gondoltam, amik ahogy emlitettem tipikusan betanulos munkak. Bar szerintem egy konnektoros vagy forgacsoloszerszamolos munkaba is siman bele lehet tanulni nem mernokkent is. Ettol fuggetlenul persze, hogy itt is van hagyomanya a beajanlos rendszernek vagy hivhatjuk sogor-komanak is. Ebben kivetelesen egyetertunk.
Az a baj, hogy nem emlekszem pontosan a munkajanak a megnevezesere de lenyegeben valamilyen asszisztens volt. Talan production assistant? Valami hasonlo. Ez alatt nem azt kell elkepzelni, hogy kavet fozott a statisztaknak, de nem is producernek jelentkezett.

London2009 2018.10.29. 16:39:22

@takarék-láng: nekem feher angol konyvelom van, akkor most aggodjak? :D Pont ezt akartam irni, hogy a “kopkodok” jellemzoen meg csak rovid ideje elnek kulfoldon es meg rajtuk van a rozsaszin szemuveg. De ez egyaltalan nem gond, az egy kifejezetten jo idoszak, raadasul van akirol sosem kerul le. Kopkodni termeszetesen felesleges, de nem mindenki egyforman, hogy is mondjam kifonomult. :D

Platonica 2018.10.29. 16:40:54

@takarék-láng: Nekunk jo tapasztalatunk van a konyvelo cegunkkel. Pedig minden munkatars olyan, akiktol ova intesz--> angolszasz. 2009 ota konyvelnek nekunk, nem olcsok, de precizek, pontosak, minden valtozasrol, legalis "kiskapurol" tajekoztatnak, ok intezik a szemelyes adobevallasunkat is a ceges mellett. Csak jot tudok mondani roluk. Azota mar tovabbajanlottuk mi is oket, es mindenki meg van elegedve veluk.

tomfree 2018.10.29. 17:23:26

Budapest jelenleg "kólcenter" 240-280 e/ho nettokat fizet angol plusz idegen nyelvvel plusz kafeteria persze. Egy rakat helyet vegigturneztam iden onnan tudom. Kicsivel tobb mint a versenyszfera egyeb kis cegei meg bejelent legalabb.

Bicikliző medve 2018.10.29. 17:33:14

@London2009: ja, amugy nem a Temze, hanem a Chelmer folyo partjan tekerem a biciklit, de dolgozni mar itt szoktam, Londonon belul.

London2009 2018.10.29. 17:34:09

@Bicikliző medve: megvan, te laksz Chelmsfordban!

takarék-láng 2018.10.29. 19:27:02

@London2009: "Bar szerintem egy konnektoros vagy forgacsoloszerszamolos munkaba is siman bele lehet tanulni nem mernokkent is"
- kotve hiszem, hogy egy business administration vegzettseggel olyan szintre be lehet tanulni, hogy szaktanacsot tudjon adjon a teruleti kepviselo egy mernoknek, aki ez esetben tole vasarol. De biztos vannak kivetelek.

takarék-láng 2018.10.29. 19:27:06

@Platonica: na de ahogy irod, meg is kerik az arat.

Bicikliző medve 2018.10.29. 19:34:52

@London2009: igy van, en irtam a multkori cikket

IT Knight 2018.10.29. 20:37:24

@Bicikliző medve: "Mikor allsz munkaba? Erdekelne, hogy milyen a bank szektor, abban sikerult elhelyezkedni, nem? "

Igen, és ma álltam munkába.

A bankszektor egészéről nem tudok véleményt mondani, de ami az én munkáltatómnál van, az botrányos. Kőkorszaki stackeket toldozgatnak-foltozgatnak.

Amit csinálok: a banknak van egy évtizedek óta nem használt programnyelvben írt dokumentálatlan őskövületet szoftvere, ami egy nagyobb rendszer része. Most jutottak el odáig, hogy ehelyett írnak egy újat, de az még 1-2 év mire elkészül. Az én projekt teamem feladata, hogy gyorsan írjon egy ideiglenes replacementet, ami egyszerűbb, meg nem tud kezelni minden szcenáriót, de legalább értik, hogy hogy működik és nem omlik össze 3 percenként.

IT Knight 2018.10.29. 20:46:33

@Arthamyr: jól van na, nem éhbér, de lehet többet keresni és Londonban kell is.

Arthamyr 2018.10.29. 21:12:34

@IT Knight: Haha, welcome to the club! :D Sok sikert és jó szórakozást!

Platonica 2018.10.29. 21:51:06

@takarék-láng: Ezzel nincs is semmi gond. Mi is megkerjuk a mi munkank arat. Masreszt mindenhez a nevuket adjak, felelosseget is vallalnak. Nekunk ez a legfontosabb, hogy tisztan es szabalyosan mennek a dolgaink, nem nekunk kell mindennek utanajarni, bogaraszni, ugyanakkor a tanacsadasukkal folyamatosan a leheto legjobb anyagi vonzatot tudjuk kihozni a cegbol. Win-win;-)

Robocop69 2018.10.29. 21:52:49

Sajnos a HR Magyarországon így működik -tisztelet a minimális kivételnek. Darab-darab. Aki olcsóbb az a “jobb” számukra és a mai munkaerő-piaci helyzetben örülnek ha minél előbb letudják az üres pozíció betöltését. Minőségtelen munkájuk sok cég eredményét negatívan befolyásolják. Profit orientáltság vagy teljesítmény függő bérezés az nekik tabu , mert egyikről sem tudják mi az , mivel soha nem dolgoztak még hasonló célok vagy munkakörülmények között. Fizetésük minden fluktuációs adattól és produktuvitástól vagy teljesítményrendszertől függetlenül rendelkezésre állt, és megkapták. Minden rossz toborzásból és felvételik eredményeként megélt helyzetből kimagyarázhatják magukat hogy a piac meg a társ osztály az oka mindennek.

tamask 2018.10.29. 22:13:12

@Arthamyr: a nyugati bársonyszékes munkahelyek igenis léteznek, csak éppen oda sose kerülhet kelet-európai, mert nincs meg hozzá a protekciója, bocsánat, networking ereje... Beágyazottnak kell lenni ezekhez. A kelet-európait azért veszik fel, hogy dolgozzon.

Arthamyr 2018.10.29. 22:58:05

@tamask: Ki mondta, hogy nem léteznek?

M. Péter 2018.10.29. 23:46:46

@tamask: Bársonyszéke miniszternek van.

gabors 2018.10.30. 02:32:44

Az altalano amerikai szokasokrol nem tudok nyilatkozni...

de nalunk meg a cegen belul is kell "cv" bar masnak hivjak es erdemes a munkahoz igazitani mert az HR-osok csak a buzz word-oket nezik es ha valami hianyzik mar nem is kerul az ember a "short list"-ara .. es a "hiring manager" mar csak azt latja max 10-15 (akar 300 bol is) .. es utanna eloszor irasbeli majd szobeli ... (szobelire mar csak 3-4-et szoktak meghivni)... es mindez szokszor ugy hogy ugyanazon a foosztalyon ezek 75% szakmai 25% altalanos (motivicios bullshit) ...bar csak 3x csinaltam ilyet mindig sikerrel 2x ismeretlenul mentem feljebb mashol (de csak olyat palyaztam meg ami erdekelt amiben jo is volt ES TUDTAM nincs benfentes jelenkezo vagyis csak kell nekik egy masodik)

es egyszer csak valami 6-8 honaps project ahol kicsivel tobb volt a fizetes.... ilyenkok az eredeti poziciot tartjak

RoxyCRX 2018.10.31. 09:35:42

@Dikusz: Nos a felvetesedre a valasz : A munkavallalonak nem lehet irrealis fizetesigenye abban az esetben ha az adott munkahoz kiirjak azt hogy mennyit fizetnek. Azert nekem ez logikusabbnak tunik mint az a jo szokas, hogy te megis mennyit szeretnel keresni? Vegzettsegtol fuggetlenul ez egy hulye kerdes...

RoxyCRX 2018.10.31. 09:50:30

@maxval balcán bircaman: Na ez egy szep es erdekes megkozelites... Igen nekem is ez a tapasztalatom.... Sok allashirdetest lattam amiben irjak , hogy CV nem kell, mert minket nem erdekel a tudasod, csak kuldd el a neved es telszamod az eleg es nemsokara hivunk hogy mikor gyere dolgozni havi 2 millert....
Jaja...bizony ez igymegy csak.

RoxyCRX 2018.10.31. 09:50:42

@IT Knight: EPOS Engineer .... Az bizony low level...
Ettol azert kisse hullik a hajam amikor olvasom, hogy mert Londonban a 60K az ehber... Gondolom te 200K keresel es az osszes lakas tied az oxford streeten.

Melki 2018.10.31. 10:48:13

@RoxyCRX:

Na de az ottani 60k GBP ha jól sejtem nagyjából olyan, mint 20k EUR Budapesten.

Na most 20k EUR mondjuk 1 év tapasztalattal elmegy, de amúgy egy kifejezetten alacsony fizetés programozóknál.

Ne a Budapesti fizetésekhez hasonlítsd a 60k GBPt, ezen a területen abban a városban ez nem sok.

Kipper 2018.11.01. 09:25:23

A CV Angliaban csak egy HR szuro; ha jol megirod, behivnak interjura. Ugyanakkor az itteni CV koszonoviszonyban sincs a kontinensen megszokott formatol.

Mo-on az oneletrajzom szakmai resze jobbara a munkakoreimet sorolta fel es az pont eleg volt, hogy talaljak jo allasokat. Itt a roles/responsibilities csak vatta, a lenyeg az achievements, hogy mit ertel el az adott munkakorben. No meg a summary az elejen; ha az nem eleg utos, vegig sem olvassak.

Maga a kivalasztasi folyamat sokkal nehezkesebb, mint Mo-on: ott ha emberre volt szuksegem, meghirdettem, a HR elem tett 10 oneletrajzot, behivtam a legjobbnak tuno jelolteket es kivalasztottam valakit, mert kellett az ember. Itt viszont mindenkinek csak a lila mokus kell, ezert inkabb betoltetlen nalunk egy senior allas aprilsi ota, de a 90%-os jeloltet nem kerik... inkabb varjunk meg... maj talan januarban jobb lesz a helyzet. (London, penzugyes munka.)

Hozzateszem a munkavallaloi hozzaallas sem sokkal jobb; el sem jonnek interjura es sokan csak azert jelentkeznek, hogy magasabb fizut csikarjanak ki a jelenlegi helyukon.

RoxyCRX 2018.11.01. 17:34:16

@Melki: nem a vita kedveert, de eves 60k az havi £3568 netto. Ezt kapod a kezedbe (szamladra). Nos London ban persze kerulettol fuggoen lehet berelni lakhatast, ami lehet szoba, lakas vagy haz. Ez indul kb £800 - es a hatar a csillagos eg (meg a penztarcad). De mondjuk ugy hogy £2000 fontbol havonta azert igencsak jo kecot lehet berelni jo helyen. Oke nem allitom hogy 300nm -es penthouse t a Canary Wharf on, de mondjuk Chelsea ben. A kaja pia ruha pont annyiba kerul mint mondjuk m.o. -n vagy olcsobb. 1 szemely ha mindenap csak vesz kajat de nem foz akkor is max £400 de akkor mindent megvesz ami eppen eszebe jut... Ruha az az £5 Primark tol a £2000 Kate Moss. Szoval ~3500 font kurvara eleg boven az atlag feletti eletre. Persze tobbet mindig lehet keresni. A vilag ossses penzet el lehet kolteni. Amugy ez a fizu csak poenbol magyar forintra atszamolva 1 306 000 ft nettoban. Na ott egy programozo sem keres ennyit, vagy max 5 az orszagban. A programozokat developereket itt nagyon keresik es tenyleg lehet vele akar £150K - is keresni (mondjuk azert ez ritka baromira) de mondjuk elofordulhat. Csak eppen a programozokat a vilagon mindenhol keresik/megfizetik... De attol az meg nagyon nem az atlag. Egy lorrydriver aki jol keres az keres 35k / ev es az is jo fizunak szamit. Egy warehouse worker kap kb 15-16k -t egy irodai dolgozo (nem manager csak olyan hagyomanyos irodai) az kb 18-27k korul keres. Bookkeeper/accountant 17k - 60k ig kb. Ezek amiket felsoroltam ezek leszamitva a warehouse t nem rossz allasok. Es pl ha ketten dolgoztok egy warehouse ban a paroddal es ketten kaptok netto £2500 at akkor abbol is am tok jol meg lehet elni. Szoval ezert mondom hogy nagykepu faszsag amikor valaki a £60k -ra aszondja ehber. Ez kb olyan mintha mo-n aszondanank hogy netto 800 000 ft az ehber...

London2009 2018.11.01. 17:50:43

@RoxyCRX: ez igy van, de ezt tole megszokhattuk mar. Valoszinuleg egy fizetett troll, nem kell foglalkozni vele. Egyebkent a 60k addig jo fizetes Londonban amig egy parrol van szo. Ha mar gyerek/gyerekek is bejonnek a kepbe, auto, kutya, lakashitel, nyaralas, miegymas es meg megtakaritast is kellene kepezni, akkor az mar keves lesz egy csaladnak ha szeretnenek kenyelmesen elni.

RoxyCRX 2018.11.01. 20:20:48

@London2009: Igazad van, de legyunk azert kicsit egyszerubbek.... Ha annyi a fizud amibol jo kecot jo autot szep hazat 3 gyereket, utazasokat, kajat-piat-ruhat, megtakaritast, stb tudsz kenyelmesen finanszirozni akkor ugye baromi jol keresel!? Ez a szint pedig nem az alap a vilagon sehol.

Melki 2018.11.05. 08:29:43

@RoxyCRX:
"Amugy ez a fizu csak poenbol magyar forintra atszamolva 1 306 000 ft nettoban."

Pont ezért írtam, hogy ez nem sok. Amit írtál nem sokkal több mint a budapesti fizu range teteje, pedig a londoni bérszínvonal köszönő viszonyban sincs a budapestivel.

"Szoval ~3500 font kurvara eleg boven az atlag feletti eletre."
Fölösleges káromkodni, átlag feletti életre nettó 200k is elég Budapesten, de egy programozó nem átlag felett keres, hanem az átlag 2-4-szeresét, illetve akinek sok tapasztalata van és jó még többet.

Nyilván tapasztalat függő, pár év tapasztalattal tök jó 40k-t keresni.
Annyit mondtam, hogy ennyiért én nem mennék ki, hacsak nem szeretnék mindenáron elmenekülni innen. Nem értem miért kell ezt személyes támadásnak venni, mindenkinek mások a prioritásai és más számít jó fizetésnek, 2-3 évvel ezelőtt még valószínűleg én is elájultam volna 40k-tól, most viszont már nem.

40k a jelenlegi budapesti fizetésemhez képest is kicsi ugrás lenne, pedig már az is lemaradt a piaci bérektől.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása