oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 28. 06:30,  Albérlethorror Ausztriában 207 komment

2018. október 28. 06:30 Határátkelő

Albérlethorror Ausztriában

A határátkelők jelentős része bérelt ingatlanban lakik (most azt hagyjuk, hogy ez szoba vagy lakás, esetleg ház), ami amellett, hogy havi rendszeres költség, kiszolgáltatottságot is jelenthet. Ebből kerekednek az olyan történetek, mint a mai egyik sztorint. Aztán kiderül, micsoda elképesztő változatosság tud összejönni egy fesztivál önkéntesei között, hogy a válogatást egy olyan országgal fejezzük be, ahol minden hétfőn himnusszal és a nemzeti zászlóval indul a hét az iskolában, majd ugyanezzel a ceremóniával fejeződik be péntek.

Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod Magyarországot egy másik országban élve, mennyit változott az elmúlt években és miben? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

alberlet_2_foto_immoscout24_ch_1.jpgA kép illusztráció (Fotó: immoscout24.ch)

Kezdjük akkor Ausztriában, ahol a Made in Austria blog szerzője tapasztalta meg a saját kárán, milyen tud lenni egy osztrák főbérlő, oly sok év után is.

„Főbérlő Franz az a mindent felfelé kerekítgető köcsög, akitől végül a mostani lakásunkat kibéreltük. Nos, a történet szempontjából némileg fontos mellékszál, hogy hogyan is alakult a kapcsolatunk az öreggel az évek alatt. 

Ugye azok után, hogy remegő kézzel, de dollárjelektől párás szemmel mégis kiadta a „furcsán méretezett” és féltve őrzött palotáját két ágrólszakadt „kelet-európai migránsnak" elkezdett keményen rettegni, nagyjából ilyen gondolatmenettel: 

„Iiiigen, ezek tényleg fizetnek, pontosan is, de biztos átbasznak!” 

„Tuti beköltöztettek maguk mellé még 3 albánt meg 2 koszovói öregasszonyt, akik most épp a frissen lopott kecskét nyúzzák a hochwertiges és kibaszott drága konyhapultomon! 

„Óhhh mei`GOTT, EZ MÁR BIZTOS MERT TÚÚÚL CSÖNDBEN VANNAK, biztos kummantanak valamivel! 

Sebaj, JOGOM VAN MEGNÉZNI A SAJÁT PECÓM, és bár időben illene szólnom előtte, ha beközlöm az idiótákkal, hogy negyedóra múlva ott vagyok, tuti nem lesz idejük betuszkolni az öregasszonyokat az ágy alá!” 

Hááááhhh!

Mekkora TERV!!! 

*csiiiing* 

„Hello, Főbérlő Franz vagyok, ÉPP ITT JÁRTAM A KÖRNYÉKEN és gondoltam beugrok hogy kicseréljem nektek a hálószoba ajtó feletti szellőztetőtakaró ÁLLÍTÓ PÖCKÉT....!

Nem, nem vicc.

Nem, nem is művészi túlzás.

Esküszöm EZZEL az ócska dumával jött először...

...majd teljesen meglepődött tekintettel távozott, miután konstatálta, hogy:

- a lakásban rend és tisztaság van

- minden bútora továbbra is karcmentes

- nem áll hegyekben a szemét, és nem kell a nappaliban tárolt kukazsákokról lerugdosni a mosómedvéket

- végül de nem utolsósorban: Tényleg csak mi ketten lakunk bent. 

Miután a fenti szituáció egy fél éven belül még kb 3x lejátszódott, emberünk végleg megnyugodott. Nem, nem azért, mert a 3. alkalommal elástam a helyi kiserdőben, hanem mert belátta, hogy nem minden magyar egy gyökér...

Innentől jóban lettünk. 

Mi pontosan utaltuk a lakbért, ő évente hozta szépen az elszámoló számlát, majd mikor megkérdeztük hogy „akkor jövőre mennyivel többet fizetünk havonta?”, ő rendszerint csak nevetve legyintett, hogy „ne vicceljetek már, jók vagyunk így” - mire mi mindig csúsztattunk neki valamit: egy kis tokaji aszú, 30 eurós KTM-es naptár, baseball sapka a fiának stb... 

És mindenki boldog volt. 

2018 nyarán viszont elkezdett közeledni a 4 éves bérleti szerződésünk lejárati dátuma, ezért 3-4 hónappal előtte, mikor összefutottunk az öreggel, már szóltunk neki, hogy hosszabbítanánk. Persze, semmi akadálya, de egy minimális összeget majd emelnem kell - jött a válasz, amire 4 év után azért számítottunk is. 

...igen ám, DE... 

Egy hónappal a lejárat előtt emberünk még mindig nem jelentkezett, majd amikor noszogatni próbáltuk, jött az altató válasz: „Nyugiiii, ne aggódjatok, tényleg csak pár euróval lesz több a bérlet, a hivatalos szerződés hosszabbítás meg ha csúszik egy kicsit, akkor sincs semmi, hisz ismerjük már egymást annyira hogy ez ne jelentsen gondot...” 

Persze gyanakvó magyarként azért éreztük valahogy, hogy itt valami nem lesz kóser, ami végül némi nyaggatás után, egy héttel a lejárat előtt be is igazolódott. 

Főbérlő Franz ugyanis kötélnek állt, és telefonon némi felesleges vetítés és sallang után közölte: neki mint osztrák főbérlőnek, törvény adta joga 3 vagy 4 évre VISSZAMENŐLEG a havi inflációkorrekciót egy összegben visszakérni, úgyhogy ő igényt tart MOST 1200 Euróra.

Mindezt úgy, hogy:

 - ezen összeg egy része a garázsár korrekciót is fedezi, amit ő már az első évben is rosszul számolt ki, de most javítaná - persze a mi kárunkra

 - ne utaljunk neki, ő ezt inkább levonja a kaucióból (hogy ne legyen elektronikus nyoma)

 - sőt, a bérleti díj is maradjon annyi amennyi volt (hogy az emelésnek SE legyen elektronikus nyoma)

 - erről az egészről papírt vagy elismervényt meg végképp nem kell írni, hisz` „eddig is jóban voltunk” 

Itt ugye, egy lépéssel a porig alázó sakk-matt előtt Főbérlő Franz már nem ok nélkül volt ennyire pofátlan: ide született, dörzsölt-öreg fillérbaszó szarháziként TUDTA az összes lehetséges válaszlépésünket és azok kimenetelét is: 

- tudta, hogy valószínűleg AZONNAL elkezdünk másik lakást keresni, és hogy nyár közepén jó, ha 3-4 olyat találunk, ami „azonnal költözhető”, de azt is, hogy a Pató Pál Úr mentalitású osztrákoknál az „azonnal” az olyan 3-4 héten belült jelent - vagyis ez kiesik,

- tudta, hogy egy „nem betervezett” költözés a 2-3 havi kaució + 2 havi provízió + 1 havi lakbérrel kb. 6000 Eurónyi többletkiadást jelent, ami szintén nagyon fájna, főleg úgy, hogy a mostani kaució felét ő most lenyeli.

- tudta, hogy nyár közepére mindkettőnk szabadnapjai már rég be vannak tervezve / részben fel is vannak használva ergo egy gyorsított költözésre bárhova is, de 6-8 napon belül nem lesz se időnk se esélyünk.

- tudta, hogy nincs a környéken olyan garázs vagy konténerbérlési lehetőség, ahova hetekre be lehetne tenni a cuccainkat a kanapétól kezdve a fél köbméter ruhán át az elektronikai cuccokig, ergo 1 havi „hotelezés” kilőve.

- tudta, hogy a bérleti szerződéssel elrohanunk egy ügyvédhez / jogsegítségi irodához és az ABBAN foglaltak kevesek lesznek egy „ellentámadáshoz”, a köcsög inflációkorrekciós jog viszont, amire ő hivatkozik, az tényleg adott, vagyis ha fel is mondjuk a szerződést és el is tudnánk költözni, EZT már AKKOR IS KI KELL FIZETNÜNK NEKI! 

Egy héttel később jött az új szerződéssel, és megadta az utolsó lépést a matthoz.

Fél órányi basztatás után viszont legalább adott egy fizetési átvételi elismervényt aláírva, amiben megerősíti, hogy

1: kifizettük EZT IS,

2: más költséget NEM FOG KITALÁLNI jövő augusztusig. (…) 

Tudom, tudom, HA évente emelt volna is ki kell fizetni, de az, hogy az ember évente megkérdezi, 3 évig altatják, majd az utolsó pillanatban, durván sarokba szorítva ILYEN sunyi MÓDON húznak le 360 000 Ft-ra, az bár jogilag valakiknek OK, emberileg mégis valahol a csalás/lopás határán táncol... 

Innentől viszont már nem kérdés, hogy ebből a lakásból mennünk kell, 1 éven belül, mielőtt jön a következő éves elszámolószámla, és azt is készpénznek vehetjük, hogy az öreg még ott is be fog szopatni valamivel.

Már ott bukunk majd saccra 1-2 ezret + az új bérlés induló 6000-re + az összes egyéb szarság / sallang, ami még addig amolyan szarral pakolt mikuláscsomagként esetleg a cipőinkbe csusszan...

És ez ugye mind mínusz. 

Tudom, „ez csak pénz” meg „majd ha nagyobb baj történik akkor rájössz, hogy ez mennyire nem számít”, és képzeld rájöttem, olyan okok miatt, amik szintén mind idén történtek és amikkel viszont sosem fogok poénkodni - többek közt egy halálesettel, és ezt is csak azért írom ide, hogy tudjátok: most tényleg nem „túldramatizálok”. 

Azt a pár részben jól sikerült motorostúrát leszámítva ez tényleg egy fos év lett.

A melótól kezdve a nyaralásokon át egészen az általános hétköznapi apróságokig. 

És valahol közben eltört valami... 

„Nyertél Murphy BASZDMEG!” ...tényleg te vagy az erősebb... :-(„ 

A teljes posztot további összefoglalókkal itt találjátok

Teljes kavalkád 

Nem akármilyen kavalkádba keveredünk pillanatokon belül a Luxemb(o)urgból szeretettel blognak és persze a CinEast fesztiválnak köszönhetően, ahol a szerző önkéntesként dolgozott.

cineast_foto_cineast_lu_margo_skwara.jpg(Fotó: cineast.lu/Margo Skwara)

„Igazából a többi önkéntes miatt volt ez főleg érdekes, mert ezekkel az emberekkel amúgy nem valószínű, hogy megismerkedtem volna. 

Első ismeretségem Sevda, az azeri lány, aki holland férjével (és miatt) él itt, és angol irodalomból PhD-zik a genfi egyetemen, és imádja a klasszikus zenét. 

Aztán ott volt Dominika, akiről két perc után kiderült, hogy a(z Európai) Bizottság fordítói főigazgatóságának cseh egységében fordítógyakornok, frissen érkezett, most ismerkedik a fordítószoftverrel meg a többi gyakornokkal, és már nagyon élvezi az egészet. Kicsit hebrencsnek tűnt, meg nem nagyon tudta használni a google mapset, úgyhogy biztos, ami biztos, elkísértem az éjszakai busz megállójába. :D 

Pár nappal később Alexszel (vagy Aleksszel?) voltam beosztva, aki egy gyönyörű kiejtéssel beszélő hatvanas (?) angoltanár, ide Dél-Afrikából költözött, de amúgy, ha jól emlékszem, szerb, és a legkedvesebb emléke Magyarországról egy koncert, amit egy Beatlest és hasonlókat énekló trió adott valahol Pécsett egy vendéglő kerthelyiségében, a 70-es években. 

Talán a legbizarrabb élményem, amikor Nicolas-val (nem a kicsi) készítettem elő egy fogadást: francia fickó, negyven körül, felesége magyar, Verának hívják (!!!!!), Lengyelországban ismerkedtek meg, ahol mindketten önkéntesek voltak, négy gyerekük van. 

Nyilván rákérdeztem Vera teljes nevére, mert ilyen egybeesés azért ritkán van, de nem ismerem (pedig még eltés is volt, és budai!). 

A közös pontoknál már csak az volt a furcsább, amikor elkezdte mesélni, hogy milyen magánéleti problémáik vannak, és érdeklődött, hogy az én házasságom oké-e (!), ezen a ponton elköszöntem és hazajöttem, amúgy is időszerű volt már. (Azért megnyugtattam, hogy oké, nehogy álmatlan éjszakái legyenek.)

És végül ott volt a Bosnyák Lány, akinek nem emlékszem a nevére, de tizenvalahány éve Franciaországban él, úgyhogy úgy beszél franciául, mint egy francia, és angolul is nagyon jól, vele állandóan összefutottam vetítéseken vagy munka közben, és a zárópartiban is végül együtt voltunk, pedig nem beszéltük meg előre. Na róla ennyit tudok, meg hogy (ő is) nagyon jófej. 

A filmek is jók voltak persze, most rengeteget láttam, mert önkéntesként ingyen bemehettem mindenre, amin volt hely, voltak a friss magyar filmek is (Nyitva, Nagyi projekt, Egy nap, Ruben Brandt, a gyűjtő), illetve a Csak a szél volt a díjkiosztó gála zárófilmje, huhh.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Ha hétfő, akkor himnusz és nemzeti zászló 

Az már a Tede in Turkey korábbi posztjaiból kiderült, hogy Törökországban sem egyszerű az óvoda– vagy iskolaválasztás, ám rengeteg olyan érdekesség akad, amivel érdemes megismerkedni.

iskolabusz_foto_milliyet.jpg(Fotó: Milliyet)

„Kezdjük azzal rögtön, hogy minden hétfőn himnusszal és a nemzeti zászlóval indul a hét az iskolában, majd ugyanezzel a ceremóniával fejeződik be péntek délután. 

Reggel 8 és 9 között az összes nagyobb város garantáltan be van dugulva, és a járművek tekintélyes hányadát az iskolabuszok teszik ki, amellyel a diákokat szállítják az iskolába. 

Lehet-e ezen csodálkozni, ha arra gondolunk, hogy idén közel 17,5 millió törökországi diák kezdte meg a tanévet, ami mellesleg 67 ország népességénél is magasabb szám? (...) 

Törökországban 4+4+4 évet kell kötelezően eltölteni az iskolapadban. Az alapfokú oktatás 8 éves, itt is beszélhetünk alsó tagozatról (4 év) és felső tagozatról (4 év). 

Alsó tagozatban nincsenek osztályzatok, a tanítók szövegesen értékelik a diákokat, ez kerül bele a bizonyítványba minden félév végén. Ezekben az években a gyerekek többnyire egy pedagógussal töltik a napjukat, akik a nemzeti tantervben meghatározott kötelező tantárgyakat tanítják. 

A magániskolák plusz foglalkozásokat is kínálnak, ám biztosan van matematika, török nyelv, rajz, zene, angol, környezetismeret, és szó szerinti fordításban „életismeretek”, amely keretében a gyerekek a családról, a környezetükről és a természetről tanulnak. Ez a tantárgy később társadalmi ismeretek néven folytatódik, és a tananyag kiegészül földrajzzal és történelemmel is. 

A magániskolákban változatos a kép, iskolától függően sok egyéb órát is kínálnak: természettudományok (növények, állatok, kertészkedés, befőzés, tartósítás), dráma, sakk, robotika, kísérletezés, Lego matek stb. Az idegen nyelvet az állami iskolákban 2. osztálytól kezdik, míg a magániskolákban rögtön az 1. osztálytól. 

A 4. osztályban komolyodik a helyzet, bevezetik az osztályozást. Innentől kezdve a diákok félévente két központi dolgozatot írnak minden kötelező tantárgyból, és a kettő százalékos átlaga határozza meg a félévi osztályzatot. 

Nincsenek évközi röpdolgozatok, szóbeli számonkérés, csak ezen a két dolgozaton kell jól teljesíteniük. A szülők szerint ez bőven elég, hisz az első megmérettetés szinte egy hónappal az iskolakezdés után jön, éppen csak sikerül addig megszokni, hogy vége a nyárnak. 

4.-ben jön be a hittan óra, és ez az év más miatt is fontos: a diákok 4. osztálytól jelentkezhetnek ösztöndíjra a magániskolákba. (...)

Törökországban ösztöndíjrendszert vezettek be, amely arra hivatott, hogy a tehetséges diákok kedvezményes tandíjjal vagy ingyenesen látogathassanak az államinál több lehetőséget kínáló magánintézményeket. 

A magániskolák egyénileg, évfolyamonként szervezik saját vizsgájukat, amelyre bármelyik diák elmehet, aki ott szeretné folytatni a tanulmányait. Eredményes vizsga esetén az iskola kedvezményt nyújt a tandíjból, ez vonatkozhat csak a következő tanévre, de akár 4 tanévre is. 

Ha a diák több iskola vizsgáját is sikeresen megírta, akkor a kapott ajánlatok tükrében döntik el a szülővel, hogy melyik iskolát választják. 

A rendszer óriási pozitívuma, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is lehetőséget kapnak arra, hogy a tehetségüknek megfelelő oktatásban részesüljenek. Hátránya viszont, hogy 4. osztálytól mást sem hallanak, mint hogy azért (is) kell tanulniuk, hogy minél magasabb pontszámot érjenek el az ösztöndíjvizsgán, minél jobb helyre felvegyék őket, és minél kevesebb tandíjat kelljen fizetni a következő tanévben.

Bár a vizsgákon való részvétel önkéntes, sok szülő és tanár szerint óriási nyomásként nehezedik a kisdiákokra. Egyesek arra is panaszkodtak, hogy az intézmények valószínűleg már előre bekalkulálják a lehetséges árengedményt az éves tandíjba. 

Így fordulhat elő, hogy az alsó tagozatosok kedvezmény nélküli tandíja sokkal kevesebb – akár fele – a felső tagozatosok tandíjának. Végtére is a magániskolák célja az, hogy minél több tehetséges gyermeket szerezzenek meg, mert a megítélésük azon múlik, hány gyermek nyer felvételt tőlük köztudottan erős középiskolákba, egyetemekre. 

Az ösztöndíjrendszer mellett az állam több módon is támogatja a tehetséges tanulókat. Központi felmérő tesztek megírása után tehetséggondozó programba kerülhetnek a gyerekek, aminek a keretében délutáni foglalkozásokon vesznek részt egy oktatási központban. 

Ha a gyerek tudja tartani a tempót az iskolai kötelezettségei mellett, akkor megnő az esélye arra, hogy később az ösztöndíj-vizsgákon jó eredményt érhessen el, és kedvezményesen vagy ingyenesen tanulhasson valamelyik magánintézményben. 

Az állami ösztöndíj elnyerésének nem csak ez a módja. Éves központi vizsgán is részt vehetnek, ahol a ponthatárt elérő gyerekek akár ingyenesen tanulhatnak valamelyik magánintézményben. (...) 

Hogy milyen a második négy év az általános iskolában és mi következik utána, az kiderül az eredeti bejegyzésből.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Törökország Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814323311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.10.28. 17:49:45

@Kövérmadár [swe]: "Na igen, kozben tortent jopar nickvaltas en meg megoregedtem es mar nem tudom ezt kovetni :) "

en nem irtam semmi mas nick alatt !!! :-))) es azt hiszem nem vagyok ezzel egyedul ....

Mrs. Clayton 2018.10.28. 18:02:19

@puhacica: oke. Csak akkor dontsd el h erdekel vagy nem erdekel az askalodas, pletyka. Mert ha itt adod a municiot nekik, valamit ugyis talalnak, amibe belekotnek, kiforditanak, felreertenek stb tehat muszaj valasztanod. Es tok kar azzal jonni, h de szar ha a hatad mogott ezt meg azt mondjak, terjesztik. A vilagot nem lehet megvaltoztatni. Es azt sem erdemes szamonkerni, h de masok nem mernek xnek meg ynak szolni, h fogja mar be. Ha te ugy erzed h vissza kell szolnod, hat szolj. @Csodabogár: nem is volt benne semmi lenezes. Azt szamonkerned viszont h idos neninek hivtalak szerintem nevetseges. Megis minek kellene hivnom egy 80 eves embert? Azt megertem h te fiatalosnak erzed magad. Nyilvan az is vagy az alapjan amit irsz magadrol. De ettol meg a nagymamamnal is idosebb vagy. Persze ha szerinted en az unokaim baratainak nem vagyok neni, mert az lenezo, akkor nem az en keszulekemben van a hiba. Ha kislanynak szeretned hivatni magad felolem az is rendben van egyebkent, de ettol a teny meg teny marad. A magyar nyelv szabalyai szerint aki nalunknal joval idosebb es kozelebbi viszonyban is vagyunk vele az neni, bacsi. Egy blogon meg tegezodunk, nem magazodunk, ezert irtam amit irtam.

Benikuty 2018.10.28. 18:04:47

@gabors: szerintem hagymát békén kéne hagyni nyugodni.

Arthamyr 2018.10.28. 18:16:36

@puhacica: Miért jó, ha elküldenek az anyádba? Meg lehet azt úgy is csinálni, hogy ne legyen ban a vége, de téged azért bosszantson...

Nekem nem különösebben hiányzik senki, legalábbis azok közül, akik már tuti nem lesznek. Ok, Mojyo (ha így írta a nevét, vagy Moyjo?) kicsit, neki az esetek többségében értelmes és kulturált hozzászólásai voltak, amit jó volt elolvasni. Kicsit talán digger posztjai, de az ő hozzászólásai nem az én agyamhoz vannak igazítva, én nem szeretem sem a provokációt, sem a "polgárpukkasztást", sem a 27 karakter hosszú szmájlit...

Mrs. Clayton 2018.10.28. 18:29:29

@Arthamyr: nem ellentmondas ez szerinted? Posztot irni tud, csak kommentet nem?

Arthamyr 2018.10.28. 18:29:53

Kedves @Határátkelő: ez mégis hogy a túróban jutott át az előmoderáción?

"@Buchhalter: szerintem tökéletesen érthető volt a posztod,de van itt egy-két önelégült ostoba balfék,hogy jha csuklóból téved a,akkor se hajlandó elismeri,hogy ő volt a sötét észjárású kommentelő "okoska. Arthamyr kőkeményen az."

Mi szükség volt rá, mi haszna volt? Ha nem bírod a pofám/egyetértesz vele, leveszel a whitelistről, kész, problémád megoldva, zavaró kommentelő eltakarítva. Ha nem ez a helyzet, az ilyesfajta személyeskedést átengedve miért lepődsz meg, ha valaki az ilyesfajta kóstolgatásra trágár módon reagál, és miért jogos reakciót szankcionálod?

Ha másért nem, azért visszadobhattad volna neki, hogy javítsa ki benne a hibákat, ha már elsőre csak ennyire futotta a vakítóan fényes elmével. :) Bár korrektül leírva is kimeríti a személyeskedés fogalmát, és akkor sem vállalható a tartalom, de hátha azon is elgondolkodik útközben.

Arthamyr 2018.10.28. 18:32:11

@Mrs. Clayton: Emlékeim szerint kommentet is tud írni, elő is fordult, csak nem mindig akart.

puhacica 2018.10.28. 18:35:40

@Mrs. Clayton: 2 resze van a dolognak. az, hogy egy random nick mit gondol, az vallranditas kategoria. random beszolok, random beszolnak. engem ezzel nem lehet "elerni", nem bant, nem nyomaszt, inkabb mulattat. szorakoztat beszolni a kamuzasra, a hulyesegre, a nagyzolasra. amibol viszont kezd elegem lenni, az az, hogy akivel szemelyesen is ismerjuk egymast, szisztematikusan probal befeketiteni. idorol idore visszajut hozzam az uj informacio magamrol innen is, onnan is, mikozben en le se szarom. pedig tudnek mit meselni, hajjaj. :D csak vagyok annyira intelligens, hogy nem sullyedek le erre a szintre.
mai napi jotanacs: ne "baratkozzatok", nem eri meg. :D

puhacica 2018.10.28. 18:39:24

@Arthamyr: meg lehetne, de mint fentebb irtam, ez azert egy random kommentelonek nehezen fog menni. :)

mojyoert kar, egyetertek.

easy street 2018.10.28. 18:39:47

Én ugyancsak zugolvasó vagyok sok éve, mégis nagyon hiányolom én a régieket. Pl mojyo, pernilla, hinta, mirjam, seldonék, suvahe, hobbiszakács, dragon, dienanny, csárli, blackhairlady, tildy, svájcisapka és így tovább.
Kár, hogy már csak hébe-hóba lehet elcsípni az írásaikat.

gabors 2018.10.28. 18:40:45

@Benikuty: nyugodjon bekeben de O volt itt tipikus pinokkio aki kb ugy hazudozott mint Trump ... tenyek abszolult nem erdekeltek

de tipikus volt arra amit irtam a hintaval egyutt (aki ha igaz egy megtert alkoholista a BME-n tanul valami mernokseget lassan jon az elso vizsgaidoszak ... mert bekerulni egy dolog de bent maradni az mas .. tudom onna van diplomam)

mar bocs miert is kellene szerinted valami masfele mercevel merni a hagymat ???

gabors 2018.10.28. 18:44:51

@Arthamyr: "Kedves @Határátkelő: ez mégis hogy a túróban jutott át az előmoderáción?"

hol van ez a sziget ahova sikerult eljutnod ... mar tobb mint 30 eve keresem irona-t de sehol nem tudok jegyet venni .... :-)

Mrs. Clayton 2018.10.28. 18:57:57

@puhacica: miert nem mesz at hozza es mondod meg neki?

Mondjuk ebben biztosan kulonbozoek vagyunk, mert persze en is latom, ha valaki tok baromsagot ir, vagy el se olvasta amiert reklamal, de ha ezt szovatennem egyreszt ugyse lenne legkozelebb okosabb vagy olvasna el jobban, viszont csak magamat erositenem meg abban, h hat en ennel azert kulonb vagyok am, mert en aztan jol elolvasom, meg nem beszelek am hulyeket. Aztan akkor mennyivel is vagyok jobb a nagyot mondo, menozo, dicsekvo, askalodo tobbinel?
Azt hiszem lepesmez sem erzi a lenyeget. Nem hiszem h itt mindenki a legjobbnak, legszebbnek, leggazdagabbnak, legokosabbnak hiszi magat, meg akkor sem ha mindenkinek szuksege van egy kis onfenyezesre, pozitiv visszacsatolasra.
Szemelyesen en eljutottam oda, h itt beszelek magyarul egyedul, altalaban ezert irok ide ujabban. Nekem mindegy h hulye vagy nem, magyar es ennyi. Mar 7 eve is hulyesegnek talaltam, h neten megismert emberekkel eloben is talalkozzak, most sem latom maskent.

Benikuty 2018.10.28. 18:59:34

@gabors: hagymát tekintve sokkal jobban képben vagyok nálad, és hidd el, pont ezért nem fogod vitatkozni veled. Sérteném az őt megillető kegyeletet. Ha ezt másként gondolod, az a te dolgod.

Arthamyr 2018.10.28. 19:01:20

@Kövérmadár [swe]: ezalatt a 7 év alatt a világ is sokat változott, Magyarország (ami mégiscsak egy közös kapocs, mivel a legtöbben onnan jöttünk el) meg még többet (és itt akkor el lehet gondolkodni, hogy miért ment el az _egész magyar internet_ a "politizálós, anyázós irányba", miért jött létre ez a "kivándorlok/maradok háború").
Így értelemszerűen a környezet, amiben a blog létezik is megváltozik. Az is lehet (nem tudom, mi volt akkor), hogy a látogatottság magasabb lett, akkor volt egy belterjes (nem rossz értelemben), szerencsésen összeállt jó társaság, most meg mindenki írogat ide. És az egyének is megváltoztak, ahogy írtad.

Életemben két időszakban próbálkoztam internetes társkereséssel, kb. hat évvel a kettő közt. Teljesen más élmény volt a kettő, és ahogy hallom, most megint teljesen más lenne mindkettőhöz képest, és nem csak azért, mert én megváltoztam. Változik a világ, ez van.
Én azért a te hozzászólásaid is általában örömmel olvasom, és bár ezt ki nem szarja le, kötve hiszem, hogy egyedül vagyok vele.

Benikuty 2018.10.28. 19:03:08

@easy street: hobbiszakácsnak van saját blogja. Nem egy tömegfogyasztásra szánt "termék", de talán pont azért olyan értékes.

puhacica 2018.10.28. 19:10:35

@Mrs. Clayton: mert nem diggerrol beszelek.

gabors 2018.10.28. 19:18:50

@puhacica: who the fuck is "@Mrs. Clayton: mert nem diggerrol beszelek. "

Dikusz 2018.10.28. 19:28:39

@Csodabogár: Ennek nagyon örülök.:)))

Mrs. Clayton 2018.10.28. 19:32:19

@puhacica: en nem is gondoltam ezt. Azt felteteleztem h tudod h az ismerosod hol lakik

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.28. 19:35:22

@Arthamyr:
Igen, valtozik a vilag. Es elkezdtem eszrevenni, hogy amennyire befogado voltam az ujabb es ujabb dolgokra (kifejezetten a technologiai fejlodesre gondolok), most mar sokszor csak kapkodom a fejem, hogy "Ilyen is van?"

Nem tudom, hogy felettem jart el az ido (ahhoz azert meg fiatal lennek) vagy "kisse" beguboztam a sajat kis, mikro vilagomba. Esetleg kicsit mindketto :)

Tul sok bolcsesseg nem arad belolem az utobbi par evben, elfaradtam minden teren.

Dikusz 2018.10.28. 19:35:28

@gabors: Gábor, itt nem arról van szó, hogy ki van jobban képben a másiknál.
Inkább arról, hogy nem emlegetünk egy olyan embert, aki nem tud védekezni, mert már nem él. Ebben igazat kell adjak@Benikuty:-nak.

Mrs. Clayton 2018.10.28. 19:37:22

@Kövérmadár [swe]: jezus isten ereje ne hagyj el, hany eves is vagy? 32?

Határátkelő 2018.10.28. 19:39:01

@Kövérmadár [swe]: Hát én nem tudom, mire gondolsz, ma sokkal kevesebb a "politizálós" téma, az első pár évben nagyon durva hazaárulózás ment, ami ma már csak elvétve akad (és azok is trollok).

Az meg, hogy emberek egy idő után eltűnnek, teljesen természetes folyamat. Van, akiért kár, de erővel senkit nem lehet itt tartani és nem is kell. Én örülök, ha emberek itt beszélgetnek.

Azért a múlt sok mindent megszépít, az általad emlegetett korszakban olyan anyázások, veszekedések, sértődések mentek itt, hogy a fal adta a másikat.

Egyébként gyakorlatilag a blog indulása óta folyamatosan megy a "régenmindenjobbvolt", erős versenyben a "mostmárúgyisvégeablognak" kommentekkel. :)

puhacica 2018.10.28. 19:40:05

@Mrs. Clayton: jaaa, hat menjen oda meg egyszer az, akinek het anyja van. :D

mindegy, tul van targyalva, en egyet szeretnek, felejtse el azt is, hogy valaha ismertuk egymast.

Mrs. Clayton 2018.10.28. 19:43:23

@puhacica: hat ha azt nem is fogja, elobb- utobb leszall majd rolad

Pompeo 2018.10.28. 19:45:30

Itt meg mindig az megy,hogy milyen f@sza Ausztriában(vagy bárhol) bezzeg az a hülye balkani aki a jogaival tisztaban van es mindent lepapirozott,na az a hülye:-(.K anyját a bérbeadónak,igenis egy szemetlada..mert megteheti!!!!!!
Nekünk most jött meg 2 ev utan(!!!!!) az elszamolo szamla 850€.Ja ez csak egy ev.Ja a tulaj(mivel uj lakas)nem jol lötte be a költsegeket(fogalma sincs rola kb) Mindenki szerint keptelenseg,mert mindenkinek 1000 vagy több eurot kell rafizetni...A tulajdonosok a házban november vegen tartanak lakogyülest,hogy utana számoljanak(az a baj,hogy nekik sincs fogalmuk semmiröl miert ugy szamolt a ceg aki az elszamolast vegezte ahogy )Elkepesztö sötetseg a fejekben,pedig ezek itt mind diplomas mernök emberek,nem jancsipista kebabarusok.
A lenyeg az,hogy tehetetlen vagy,berlökent mehetek a mitvereinba,vagy ügyvédhez,de ki szivja meg?En.Ket evig meg nem mondhatja fel a szerzödest,de utana kereshetek uj lakast, több ezer euro plusz költséggel.
Mielött barki hozzaszolna:minden szabalyos,es tudom,hogy evente kell elszamolast küldeni,ez is a tulaj hülyesege,ök nem cseszegettek a Hausverwaltungot,hogy csinalja meg az elszamolast..

Arthamyr 2018.10.28. 19:48:13

@Kövérmadár [swe]: A (félig) üres edénybe több fér, nem? Ha megtelik, akkor értelmes ember nem tölti tovább, mert csak kifolyik, azt mindent összegányol. :)
Én geek létemre ugyanezt látom magammal, baromira le vagyok maradva csomó technológiával (pedig én ebből élek valamilyen szinten, így elvileg életbevágóan fontos és munkahelyi ártalomként is kellene, hogy ragadjon rám valami), az agyam sem olyan már, mint a szivacs (max. abban az értelemben, hogy a sok tudatmódosító cucc szivacsossá lyuggatta). Nem tudom, miért van, azért, amit te írtál, esetleg azon felül el is kényelmesedtem, lustultam, passz. Az is biztos, hogy nem csak bennünk van a "hiba", valóban gyorsan változik a világ.
Pihenni kell, majd beszámolok, ha odajutok (remélem te is, ha te nyersz :)). Áradó bölcsesség ugyan akkor sem lesz, de én kiegyezek kényelmes tudatlansággal is, nem olyan rossz az sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.28. 20:18:05

@Mrs. Clayton:
Jo kerdes, mar en sem tudom pontosan :)
A kollegaim szerint nagyon vacakul nezek ki (ezt jellemzoen reggel, fel 6 magassagaban szoktam megkapni). A valasz az szokott lenni, hogy a testem 34, az agyam 54, a lelkem 74 :)

@Arthamyr:
Ha en nyerek? Milyen versenyrol van szo? Mirol maradtam le? :)

@Határátkelő:
Lehet igazad van, nem tudom megitelni. En nem temettem a blogot, de az teny, hogy sokan elmentek mar (es jottek is sokan). Lehet csak azert tunik fel, mert azokkal beszelgettem tobbet, akik mar nincsenek itt (veletlen lenne? :D ).

Arthamyr 2018.10.28. 20:26:07

@Kövérmadár [swe]: Ahogy kivettem, te sem tervezed a hivatalos nyugdíjkorhatárig űzni ezt a munka nevű lélekölést. Nem verseny, de valaki vélhetően előbb éri el. Ha a lelked már 74, el is késtél. :)

cattaneo 2018.10.28. 20:30:40

@Pompeo: Nálunk ez a korrekció legutóbb áprilisban volt, kb. 10 eur/hó emelkedéssel (közösköltség), egyébként az építtető maga viszi a Hausverwaltungot is, ami jó, mert minden egy kézben van, maguk intézik a bérbeadást, így megúsztuk a 2 hó províziót is. Mi proaktívak vagyunk, rögtön jelezzük, ha valami gáz van, pl. tavasszal volt egy nagy vihar és a terasznál felvizesedtek a falak, vagy csak úgy szarrá ment a kaputelefon, hogy nem is nagyon használjuk. Minden ilyen esetnél aláírjuk a javításról az igazolást, látjuk a költségét is, ami valami irdatlanul pofátlan összeg, ezt aztán lefotózom és elküldöm a HV-nak, hogy ezt a javítást mint bérlő láttamoztam, de nem tartozik a bérleti szerződésben foglaltak szerinti bérlőtől elvárt állagmegóváshoz. Egyébként az osztrákok iszonyat nagy spiclik, nemrég valamelyik bérlő kitűzött valami petíciót, miután széttúrta a szelektív szemetet, hogy Valaki a hazból talán az első emeletről összevissza dobálja a szemetet és ő nem hajlandó osztozni majd a 5-6000 eurós bírságon, amit kaphat a társasház ezért. Nem számoltam meg, de 53-ból kb. a fele aláírta - szinte mind osztrák név - és biztos vagyok benne, hogy azóta árgus szemekkel figyelik a renitens lakókat. :-)

Mrs. Clayton 2018.10.28. 20:54:52

@cattaneo: nem tudom igazam van-e, de en ugy hiszem h ha majd jonnek a mongol, ukran, uzbeg bevandorlok magyarorszagra es bekoltoznek tatabanyan egy tarsashazba, a magyarok is fel fogjak oket jelentgetni, meg le fogjak oket huzni minden szarral. Az indok meg: mit tudjuk mi h naluk mi a szokas szemetugyben. Kulonben is biztos ok a haz vegebe a kertbe kiontik, azt se tudjak mi az a szelektiv. Mondom ezt azert, mert tegnap ugy olvasta ki a francia hataror az utlevelemet mintha valami sosem latott kepeskonyv lett volna, a repulobe beszallito noci meg azt is megkerdezte a kollegajatol, hogy esetleg nekem kell-e vizum nagy-britanniaba. Ilyen csuda orszagbol valo vagyok en, hatmeg az ukranok, mongolok.

Mrs. Clayton 2018.10.28. 20:58:59

@Mrs. Clayton: felteszem ebben masszivan benne van az h felti a sajat tarsadalmi statuszat, mert nehogy mar egy keletrol, szegenysegbol jott bevandorlo ugyanazt dolgozza, ugyanott lakjon mint a helyi. Hiszen ha ezt megteheti egy olyan, aki nem is anyanyelvi beszelo, akkor holnap talan neki kell olyan helyre koltozni ahonnan a lesajnalt bevandorlo jon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.28. 21:01:24

@Arthamyr:
Hat ez az! :)
Igen, a tervunk ugyanaz, de nincs itt verseny. Nekem legjobb esetben is meg vagy 10 ev kelleni fog. De eleg sok a ha, igy biztosan te mesz elobb nyugdijba :) legalabb lesz kozvetlen informaciom, hogy milyen az elonyugdij ;)

Arthamyr 2018.10.28. 21:10:53

@cattaneo: "Egyébként az osztrákok iszonyat nagy spiclik, nemrég valamelyik bérlő kitűzött valami petíciót, miután széttúrta a szelektív szemetet, hogy Valaki a hazból talán az első emeletről összevissza dobálja a szemetet és ő nem hajlandó osztozni majd a 5-6000 eurós bírságon, amit kaphat a társasház ezért. Nem számoltam meg, de 53-ból kb. a fele aláírta - szinte mind osztrák név - és biztos vagyok benne, hogy azóta árgus szemekkel figyelik a renitens lakókat." - És ebben mi a baj, ki itt a spicli? Teljesen jogosan elvárható, hogy az emberek vigyázzanak a közös dolgokra, és figyeljenek az ilyesmire. Ez jó út arra, hogy megelőzzék/lelassítsák, hogy a társasház egy trágyadombbá váljon az igénytelen trógerek miatt. Inkább örülni kéne, hogy nem neked kell ezt szóvátenni, más is törődik a renddel, és be is tartatja helyetted.

Arthamyr 2018.10.28. 21:11:49

@Kövérmadár [swe]: Majd kamuzok valamit. :D Egyébként olyan nagy meglepetésekre gondolom te sem számítasz ezzel kapcsolatban, vagy igen? :)

cattaneo 2018.10.28. 21:15:00

@Mrs. Clayton: Ja, hát lehet, hogy a fő target a török meg a szerb/horvát nevű lakók, de ezt nyíltan ugye kimondani nem lehet, és akkor írjunk petíciót, de a mi a francnak, ha bizonyítani nem lehet. (De az osztrákok egymás között is spiclik, én legalábbis így vettem észre.) Nem tudom, mi lenne egy ilyen keleti jellegű inváziónál Mo-n, viszont tény, hogy néhány otthoni szelektív kuka látványától a 100%ban magyar lakosság ellenére is simán be lehet hányni. Míg a négy gyerekes kazah családéból az utcában akár enni lehetne...

cattaneo 2018.10.28. 21:27:25

@Arthamyr: Én rendszerető ember vagyok, ügyelek a rendre, tisztaságra, kösxönök is meg ilyenek. Viszont egy folyamatosan cserélődő lakosságú társasházban szerintem szélmalomharc ez a jellegű népnevelés, nem is állok bele. Egyébként, ahogy látom, eddig nem járt sikerrel a petíció.

cattaneo 2018.10.28. 21:27:28

@Arthamyr: Az igazság csak akkor derülne ki, ha kamerákat szerelnének a kukatérbe. De hát nem fognak, mert az személyi jogokat sérthet...

Mrs. Clayton 2018.10.28. 21:44:36

@cattaneo: gondolom van ilyen is meg olyan is marmint bevandorlo meg oslakos is. Meg az altalaban eleg mellbevago, amikor az ember felismeri, h a valasztott hazajaban is vannak bajok dogivel. Ilyenkor az ember vagy osztrakabb lesz az osztraknal vagy odebb ballag. Egyebkent h ne erezd azt h csak a bevandorlokat szivatjak elmondom neked, h a ferjem oslakoskent koltozott vagy 3 szor a kibirhatatlan oslakos szomszedok miatt. Most azt mondja h ez itt igy jo, mert legalabb csond van. Persze ez nem igaz, mert rohadtul nincs csond, raadasul az osszes szomszed kibirhatatlan valamiben. De ezt csak en a bevandorlo latom.

kardio1 2018.10.28. 22:16:08

@Kövérmadár [swe]: legutóbb én is pont ezekre a következtetésekre jutottam. Leginkább csak elkedvetlenedek, hal elkezdem olvasni a kommenteket.

Arthamyr 2018.10.28. 22:23:21

@cattaneo: Lehet, hogy szélmalomharc, de becsülendő akkor is.

Arthamyr 2018.10.28. 22:28:16

@cattaneo: Kb. oda raksz kamerát a házban, ahova akarsz, bár lehet, hogy Ausztria más, de csak meg lehet oldani ott is valamiféle kifogással, pl. biztonságra hivatkozva. :)
Nálunk a "kukatér" is be van kamerázva, bár az egy nem kulccsal zárható ajtóval van elválasztva a biciklitárolótól. Az más kérdés, hogy pénzbe kerül kikérni a felvételeket, és meg is kell indokolni, miért kell. Mondjuk a lift meg nincs bekamerázva, és előfordult már, hogy valami kedves lakó úgy vitte le a szemetet, hogy egy kicsi kicsöpögött belőle, és utána baszott feltakarítani. :(

kardio1 2018.10.28. 22:32:40

@Határátkelő: pedig tényleg esik a színvonal, minden tekintetben. Az, hogy kik tűntek el az idők folyamán, azt jelzi, hogy az előmoderáció nem szűr ki olyan hozzászólásokat, melyek felhalmozódása a színvonal eséséhez, és értelmes emberek távozásához vezet. A politikai vitakultúra, vagy általában véve a vitakultúra pedig ugyanúgy hiánycikk, mint a legtöbb magyar blogon.

Csodabogár 2018.10.28. 23:04:19

@Mrs. Clayton: A valós életben mindenki a nevemen szólit Nem csak engem, hanem pl. azt még három korombéli hölgyet és urat, akik a házban laknak. Nem öregotthon, csak valahogy így kerültünk össze egy házba, mikor elkészült ez a ház.
Biztos rég nem élsz itthon. Ma már egyáltalán nem divat a nénizés. Lehet, hogy faluhelyen még igen, de itt Pesten már rég nem. Különösen nem nekünk akik külföldön élték le életük jelentős részét, mert hogy véletlenűl a szomszédaim is ezt tették.

Mrs. Clayton 2018.10.28. 23:14:39

@Csodabogár: lehet falusi vagyok, passz, minden esetre nekem a baratnom anyukaja Piroska neni, meg akkor is ha szia Piroska nenit koszonok neki. Egyebkent ertetlenul allok azon anyukak elott is akik kikerik maguknak h szules utan a korhazban le Horvath anyukazzak, meg a gyerekkel a gyerekorvosnal is Horvath anyukakent hivjak be a rendelobe, mondvan van nekik rendes nevuk is. Na de kerdem en, megis hogyan hivja be az asszosztens a Kira asszonyt, ha 5 van beloluk. Persze ertem, hivhatnak a Horvath Romeot is, de a Horvath anyukabol egyertelmu, h ismerik az illetot, vagy kozvetlenek akarnak lenni, de megis megtartjak a tavolsagot. Szerintem semmi lenezes nincs a Horvath anyukaban meg az idos neniben, sot a magam reszerol tisztelettudonak de megis baratinak tartom ezt a fajta megszolitast. Viszont elfogadom, h te nem igy szocializalodtal.

Arthamyr 2018.10.28. 23:39:03

@Csodabogár: Az miben releváns, hogy te külföldön éltél? Akik néniznek, azok nem feltétlenül, te meg nem sok olyan emberrel fogsz találkozni, akit néninek szólítanál az életkora miatt. :)
A baráti köröm zömében budapesti, és simán előfordul, hogy nénizzük, bácsizzuk az olyan embereket, akik a szüleink lehetnének, vagy idősebbek. Pont, mint @Mrs. Clayton:, a barátom anyukája Ildi néni, apja Andrásbá és hasonlók. Emellett mondjuk az is tény, hogy idegeneket nem nénizünk, bácsizunk, de közeli kapcsolatnál gyakori.

Golf2 2018.10.29. 05:37:28

@Arthamyr: idegeneket nem nénizünk... Ezt kéne felfogni.

Dikusz 2018.10.29. 06:20:37

@Arthamyr: Az utolsó mondatodban ott van az igazság, amit @Golf2: szintén leírt.

Közeli kapcsolatnál bizony gyakori, az én baráti társaságomban is voltak ketten is, akiket "bácsiztam". A szüleimtől is idősebb volt mindkettő, és több éves ismeretség után ők ajánlották fel, hogy tegeződjünk. A "bácsi" ebben az esetben inkább a tiszteletet jelentette számomra.
De ha bemegyek valahova, nem szeretem, ha leöregnéniznek, még ha az vagyok is a jóval fiatalabbaknak.
Nagyon nehéz elfogadni azt, ha valaki, aki elérte az idős kort, azt mondják a fiatalabbak, hogy "hölgyem", "uram"?

Lehet korán van még, és én értek félre valamit: nem találom túl elegánsnak azt a megjegyzést a hozzászólásodban, amit szmájlival próbáltál finomabbá tenni, bár a címzettet valószínű kevésbé zavarja, mint engem.

Golf2 2018.10.29. 07:13:10

@Dikusz: Mert a hölgyem,uram,falun nem dívik.+direkt bántásból.

Pompeo 2018.10.29. 07:19:10

@cattaneo: ez azert igy jobb felallas mint nalunk:-) Itt az epittetövel mar csak ügyveden keresztül targyalnak a tulajdonosok,annyira sok hiba jött elö 2 ev alatt.Sulyos hibak:-( A Hausverwaltung is most kerül levaltasra,nert semnit nen csinalt.
Nekünk a mostani elszamolas alapjan 80€-val akarja megemelni a közös költseget(50 szerintem a realis) de amikor pl. szolni merten hogy evi 12ezer €-ert ugyan mar mossak ki idönkent a kukakat akkor a tulaj eleg furan nezett.
Na ezert utalom hogy berlök vagyunk,a legutolso vagyok a sorban ha barmi van.
De nalatok akkor jol mennek a dolgok:-)

Pompeo 2018.10.29. 07:19:24

@Mrs. Clayton: ez az ö intelligenciajarol arul el sok mindent:-( Azert nem lehet egy kalap ala venni mindenkit,Itt joreszt nemetek laknak föleg diplomas mernök,tanar stb de a kukatarolo olyan mint egy disznool,mindent odaraknak amit több tacepao kiragasztasa es a költözes utani sok ezer papirdoboz közös elszallitasa utan hagytak csak abba.Eletemben ilyen trehany emberek között nem laktam,igaz nem orditoznak:-) A regi hazbol ezert költöztünk el,mert enni lehetett a földröl a leocsöhazban(maga takarititott mindenki a sajat emeleten)viszont allando volt a veszekedes ajtocsapkodas.Sehol nem jo igazan:'(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.29. 07:43:46

@Arthamyr:
Ha van valami, amit megtanultam, akkor az az, hogy barmi megtortenhet :)

Van pl. olyan reszvenyem (4 fajta, nem tul nagy ertekben), ami vagy nem csinal semmi erdekeset vagy osszedol, de akar felszaladhat a 30-40-50x-esere is. Az mar onmagaban eleg lenne a nyugdijhoz. Ha holnap megtortenik, az egy igen nagy "ha". Ha 5 ev mulva, az is. Ha bedol, akkor nincs semmi, mert nem szamoltam ezzel. A 10 evhez elegendo ilyenn tempoban dolgoznom es hangya mod megtakaritanom. De ez azert eleg hosszu ido.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.29. 07:45:35

@Pompeo:
:)
En ezert szeretnek egy erdo kozepere koltozni, legalabb 10 km-re a legkozelebbi embertol. Aterzem a dolgot.

Golf2 2018.10.29. 08:14:50

Svéderdőben jó lehet,itt viszont 1 nap arra ébednél hogy vagy kiraboltak vagy kivágtak a fát mellöled,stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.29. 08:17:47

Lakást bérelni csakis cégtől, ennek alapnak kéne lennie.Nem szabad mindenféle köcsög házkiadó hóbortjait elviselni.Nem aszondom, hogy egy cég nem lehet gané, de azért őket kötik a szabályok, nem tehetnek meg akármit, van érdekvédelem, stb.Ahol nincs cég, azt a környéket, várost ott kell hagyni a vérbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.29. 08:34:37

@Golf2:
Nincs kizarva, hogy ilyesmi itt is megtortenhet. Mondjuk ha a kornyezo erdo az enyem lenne, akkor maximum a fatolvajok. Ellenuk viszon jo a duplacsovu, elvegre mar vadaszideny van :D

Csodabogár 2018.10.29. 08:34:46

@Dikusz: Az egyik hentes mindenkit Asszonyomnak szólít. Sajnos magyarul nincs meg az ami a németben vagy franciában pláne megvan, de azért lehet udvariasan beszélni ismerőssel és idegennel is, ha valakit gyerek korában megtanítottak.
Természetesen gyerek koromban még én is néniztem meg bácsiztam az idősebbeket, de az elmult, nem csak a gyerekkorom. Ma már a sajnos meghalt barátok gyerekei sőt unokái is simán a nevemen szólítanak és tegeződünk. Soha nem került szóba a néni megszólítás.

Arthamyr 2018.10.29. 09:38:20

@Dikusz: Nem próbáltam én finomítani semmin...

Arthamyr 2018.10.29. 09:40:02

@Pompeo: A bérlésben az a jó, hogy könnyen el lehet költözni, ha valami nem tetszik.

Dikusz 2018.10.29. 09:40:08

@Csodabogár: Teljesen korrekt megszólítás ez a hentestől.
Sokan -magam is- akkor értik csak meg a megszólítás fontosságát, amikor maguk is néni/bácsi korba lépnek.
Nem beszélek nyelveket, ezért nem tudom jól gondolom-e, de szerintem ezek a megszólítások -tegezés/néni/bácsi- inkább csak a magyar nyelvben fordulnak elő.
Nekem nem igazán természetes a tegeződés (sosem volt az), a harmincéves fiatalt sem tegezem le csak azért, mert feleannyi idős, mint én. Előfordult már, amikor felajánlottam a tegeződést, volt is olyan, hogy nem fogadták el. Egyszeri találkozás volt (túráztunk, társasággal) többet nem találkoztunk.
Abban azonban biztos vagyok, ha egyszer azt mondja valaki, hogy köszöni a lehetőséget, de úgy gondolja nem él vele, én ezt véglegesnek fogadom el, és többet nem ajánlom fel a tegeződést.

Dikusz 2018.10.29. 09:42:36

@Arthamyr: Azt gondoltam...
De áruld már el nekem, ez mire volt jó?

Dikusz 2018.10.29. 09:43:34

@Golf2: Ez így van. Csak azt nem értem, ez miért jó bárkinek is.

Arthamyr 2018.10.29. 09:47:56

@Dikusz: Rákérdeztem egy logikátlan, számomra érthetetlen dologra. Mégis miért releváns abból a szempontból, hogy valakit hogy szólítanak (meg úgy általában hogy érintkeznek vele) az, hogy előtte külföldön élt és ott szocializálódott? Ez nem is látszik ráadásul, mert nincs ráfestve a svéd/svájci zászló az arcára, és még ha látszana, akkor sem feltétlenül kellene tudnia a nénizőnek, hogy ezt arrafelé nem szokás.

Dikusz 2018.10.29. 09:58:38

@kardio1: Nem tudom, jól következtetek-e:
A hozzászólásaidból azt gondolom, hogy az a véleményed, a H.Á.-n csak azok szóljanak hozzá, akik külföldön élnek.
Ezen az alapon nekem -mivel mindig is itthon éltem- ezen a blogon semmi keresnivalóm.
Magam is így gondoltam, amikor először hozzászóltam, de a kezdeti hecceléseken túllépve, az akkori törzskommentelők, és a bloggazda "invitálására" úgy gondoltam, mégiscsak helyem van itt. Úgy gondolom, ha én írok egy-egy posztot akár az itthoni, akár a külföldön tett túráimról, az érdekelheti azokat, akik az életüket már másik országban élik. Ha másért nem, akkor azért, mert vagy azon a tájon éltek, vagy már ők is jártak arrafelé.

Azt hiszem, nem feltétlenül kellene zárt klubbá tenni a blogot, hogy csak azok szólhassanak hozzá/írhassanak posztot, akik nem Magyarországon élnek. Hiszen nekem is van olyan igen közeli rokonom barátom, aki külföldön él, esetleg sok évig ott dolgozott, az ő tapasztalataikat itt én is le tudom írni.

Pompeo 2018.10.29. 10:07:03

@Kövérmadár [swe]: nekünk ez a terv:D
A haz mar adott hozza(otthon) csak kicsit modernizalni kell:-)
Irt a tulaj (miutan a fülebe jutott hogy a többi lakonal erdeklödtem,hogy minden rendben van e ezzel az elszamolassal söt ravilagitottam egy ket erdekessegre)hogy irtak a Hausverwaltungnak hogy szamolja at a szamlakat ujra...Erdekes,mert eddig azt allitotta hogy minden ok,irjam ala oszt küldjem a penzt.

Dikusz 2018.10.29. 10:08:43

@Arthamyr: Nem @csodabogár nevében beszélek, azt hiszem nincs igénye erre egyáltalán.

Azt, hogy megemlítette, hogy külföldön élt sokáig, és már itthon van, az utóbbi évek hozzászólásai alapján mindenkinek nyilvánvaló volt. Viszont -javíts ki kérlek, ha tévedek- talán azért említette meg, mert meglehetősen sekélyes, és hiányos ismereteim szerint más nyelvben nem igazán ferdül elő a nénizés/bácsizás.

Arthamyr 2018.10.29. 10:16:58

@Dikusz: Ez gondolom így van (én csak angolul tudok elfogadható szinten, így az én ismereteim is hasonlóan vagy még jobban hiányosak), viszont akkor ismét a kérdés: ez miért releváns? Pont ugyanaz vele a probléma, mint azzal, hogy ő külföldön élt, csak még egy lépés be van építve (ott élt, ahol olyan nyelven beszélnek, amiben ezt nem szokás), ami még rosszabb. Nem a megszólító élt, szocializálódott ott, számára ez az információ nem létezik.

tanato 2018.10.29. 11:19:54

@Csodabogár: Igen az Asszonyom ésa hölgyem között van egy kis eltérés, a Hölgyem javára.AZ Asszonyom,nak van egy kis mellékíze/némelyállamban így szólítják a cselédek a gazdájukat/,ezért igazán MO.-on ritkán használják,csakúgy mint az Urat igen az Úrnőt nem,Kovács úr az oké Kovácsné úrnő nem.

tanato 2018.10.29. 11:21:39

@Dikusz: Így van,te is én is itt kakukktojások vagyunk,ide szinte csak azok írnak akik vagy kint vannak,vagy hazajöttek sok idő elteltével vagy kintre készülnek.

Pompeo 2018.10.29. 11:51:49

@Arthamyr: igen csak kell hozza ugy 4-5ezer€ ha butort nem veszel semmit,mert minden passzol az uj lakasban.Venni is rizikos viszont onnan nem rakhat ki senki:-) Itt meg azert barmikor ugy gondolhatja a tulaj,hogy ennyi volt mehetsz 3 honap alatt talalj olyat ami egy csaladbol mindenkinek megfelel.Nehez ügy(plusz alig van kiado lakas.)

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2018.10.29. 12:48:50

@Golf2: Nem tudom ez miért nem jön át 1-2 embernek, de nem "az a havi 20-30 euró" b*szta szét az agyam, hanem a "mikéntje"
Hogy visszamenöleg ilyen suny g**i módon teszi, megvárva a szerzödés lejárta elötti hetet, hogy NE LEGYEN VÁLASZTÁSI LEHETÖSÉGÜNK.

Lehet itt persze pár embernek okoskodni, hogy "jobban meg kéne nézni a szerzödést" meg "itt meg ott utána lehetett volna járni" és PONT az ilyen okoskodó f***-kalapok tudnak a legjobban kiakasztani:

Elöször is mert lépésröl lépésre leírom hogy hogyan jut el a helyzet idáig, hogy elötte ÉVEKIG milyen a viszony az emberrel, hogy mennek az elszámolások stb, és a sok OKKOS mégis azt állítja hogy BEZZEG Ö, Ö tuti gyanakodott volna!
Persze... Mert otthon ö most is gyanakszik az otthoni albérletében, meg a lakáshitele 6. évében kezd el szemöldököt ráncolni, hogy "itt valami nem lesz rendben"....
Hagyjuk már....

A másik meg: Ez az infláció korrekciós jog NANÀ HOGY NINCS BELEÌRVA minden egyes szerzödésmintába.
Mutasson már a sok mindentudó megmondóember mondjuk otthon:
- 3 egyforma albérleti szerzödést
- egy olyan bérleti szerzödést ahol AZ ÖSSZES VONATKOZÒ / KAPCSOLÒDÒ törvénycikkely vagy jogszabály be van hivatkozva
- mutassanak már 1 olyan parasztot otthon aki MIELÖTT KIBÈRELT egy nyamvadt lakást, átnézette a fél PTK-t, meg nekiállt fórumozni hogy milyen egyéb törvények érinthetik a szerzödést.

Ismét csak ezt mondom: HAGYJUK MÀR A HÜLYESÈGET.

Tudom, ennek ellenére, PONT ERRE a kommentre is lesz pár "kényszerbeteg" aki AZÈRT IS megmondja az ellenkezöjét, mert ö jobban tudja... Hát Tessék:

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.29. 15:51:05

@gabors: Volt szerződésük,csak az utólag befizetendőről nem akart papírt az öreg!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.29. 15:51:08

Tényleg nem olyan vészes a pénz de ezért kicsit csúnya dolog.

Herr Géza 2018.10.29. 15:57:21

@Hello Austria blog: Nyugi.... Emlékeim szerint mi is veszekedtünk már egyszer egy jót. :D
Van a posztjaidban egy finom adag agresszív felütés à la “minden osztrák (főbérlő) genyó”, amire rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor mi a szart keresel ott. Ez a posztod ettől függetlenül sajna rögtön elfajult, mert való igaz, vannak, akik nem képesek értelmezni egyszerű mondatokat, vagy tényleg vetítik az okosságokat, hogy “mert New Yorkban/Budapesten ez másképp van”, ergó te vagy a hülye ott Mattighofen környékén.
Hagyd a pics.ba ezt a szálat, folytasd a blogod, ha lehet még több motoros infóval/élménnyel!

Dikusz 2018.10.29. 17:09:01

@tanato: Igazad is van, csak azt nem értem, hogy miért vagyunk mi kakukktojások. Miért ne írhatnánk mi is ide akár hozzászólókként, akár posztot írókként.

nyuszigonosz 2018.10.29. 17:40:53

@Dikusz: Na de ki mondta, hogy nem írhat ide bárki? Akárhol élö személy? Most miért irsz ilyet? Nem értem. Még kevésbé értem, amit kardio írására válaszoltál.
Én nem azt olvastam @kardio1: ezen írásában, amiböl te inget szabtál és magadra akarod venni.
Hanem azt, ami benne van. Akárhogy is olvasom, nincs benne semmi olyan, amiket te akarsz belerakni, mégpedig olyat, hogy ne írhatna kommentet ide olyan, aki Magyarországon él. Mert ez nincs benne. Az sincs benne, hogy ne írhatna senki. aki Magyaroszágon él, posztot.
Az meg már végképp nincs benne, hogy zárt klub elvárás lenne és csakis nem Magyarországon élöknek.

Amúgy @tanato: kakukktojás hasonlata sem állja meg a helyét. Mert ez sincs így. Úgy tudom nemcsak te és tanato kommenteltek Magyarországról. Mások is. És ez így volt és van jól.

tanato 2018.10.29. 18:05:35

@nyuszigonosz: Hát nem túl sokan azért,nyilvánvalóan döntő többségében olyanok kommentelnek,posztolnak akik személyesen is érintve vannak,voltak vagy lesznek.De nem zártkörű a blog ,mindenki írhat ide szerencsére.,földrajzi elhelyezkedéstől, kortól nemtől anyanyelvtől,kinti vagy beni életpályától függetlenül. függetlenül

tanato 2018.10.29. 18:08:33

@Dikusz: Minden nyílt blogba írhatunk,természetesen a téma a földön hever,minden családban baráti körben régi haveri vagy iskolatársi katonatársi stb. körben egyre több a tartósan vagy kevésbé tartósan külföldön szerencsét próbáló./Szerencsére,ez így van a mi fiatalkorunk szituációjától eltérően/

Arthamyr 2018.10.29. 18:18:56

@Pompeo: Venni más miatt "rizikós". A két dolog közt a te helyzeted dönti el, hogy melyik a "biztonságosabb". De leginkább rugalmasságban van különbség.

Ha nagy eséllyel ott maradsz sokáig és/vagy frekventált helyen vagy, mindenképp megéri venni, ha megteheted. Nem ismerem Ausztriát, de pl. nem tudom elképzelni, hogy Bécsben rossz befektetés lenne egy ingatlan, főleg a bérléshez képest, ha ott tervezel maradni és van erőd megvenni (ahogy hallottam ismerőstől, nagyon kedvező feltételekkel adnak hitelt - ez 2 éve volt), és ez valószínűleg igaz az összes nagyobb, sok munkalehetőséget biztosító, jobb infrastruktúrájú városra és vonzáskörzetére.

Ha meg nem tervezel az adott helyen maradni, akkor kénytelen leszel bérelni, mondjuk igen harapósan hangzik a 4-5k euro, főleg, ha az mind el is vész, nem csak letétbe kell helyezni/előre ki kell fizetni. Ha elkerülhetetlenül igen, akkor meg egyszerűen bele kell kalkulálni a bérleti díjba (mondjuk 1+ évre leosztva) a döntéshozatalnál.

Egyébként számomra nagyon furcsa és értetlenül állok előtte, hogy ilyen köcsögök/sumákok a bérbeadók, ahogy egybehangzóan írjátok. Tényleg mind ilyen, nem csak egy bizonyos ársávban/helyen? Pl. spóroltok havi párszáz eurot a bérleti díjon, cserébe kevésbé kosherül mennek a dolgok?
Nekem teljesen jó tapasztalataim vannak ilyen szempontból Dublinból, minden korrektül lepapírozva ment (a szerződéseket eleve egy központi rendszerbe kell regisztrálni), nem volt semmiféle kellemetlen meglepetés. Emiatt nagyon nehéz elhinnem, hogy minden bérbeadó ilyen kisstílű legyen, persze Ausztria más világ, de én eddig azt hittem, hogy a Balkán és Kelet-Európa minden szempontból véget ér az osztrák határnál. Lehet, hogy igazából az osztrák-német határnál ér véget, és Ausztria már megborult a kelet-európai migráció miatt? :)

FutureFry 2018.10.29. 18:53:31

@Kövérmadár [swe]: Tudtommal a svédeknél a - ház közvetlen környezetét (pl. kertet) leszámítva - magánerdőbe is bemehet az idegen (pl. bogyót szedni, sátrazni, vagy csak szimplán túrázni), ala “Allemansrätten”.

Szóval ha lövöldözni akarsz a “betolakodókra” akkor Amerika a tereped :) Annak is talán inkább a “vadnyugati fele” ahol ezt a “Stand Your Ground” törvények és a fegyverviselés egyre inkább teljes szabadsága (lásd “constitutional carry”) “segíti”.

Golf2 2018.10.29. 19:45:22

@Herr Géza: Gondolom a budapest rólam szólt ha már nem birtad ki mondjad mi nem értettem vagy vetitettem?

Pompeo 2018.10.29. 20:36:51

@Arthamyr: en nem Ausztriaban elek.Eddig 2 lakast bereltünk az elsönel bar kedves volt az elejen a tulaj de havonta jött ellenörizni(eleve a beköltözesnel atb@szott)mert nem volt kifestve a lakas amit megigert de mivel elsö lakas volt igy örültünk hogy megkaptuk vettük 2 vödör festeket es elinteztük ugy sem akartunk maradni sokaig) aztan amikor hazajöttünk telen 2 hetre bement a lakasba es felvette 5ösre az összes szobaban a fütest ,szauna volt mire visszajöttünk es megnezhettük a nachzalungot..Amikor pedig eljöttünk leverette a csempet a konyhaban(mert az egyaltalan nem volt elötte)hofeher volt tehat nem csiricsare..Es utana hetekig fenyegettük
ügyveddel hogy adja vissza a kauciot,ugy hogy mindent alairt hogy rendben atvettük.Siman basztatas volt nem egyeb,megmutatta hogy ö van itthon...Ez a tulaj rendes volt eddig csak most szemetkedik amikor latta hogy utana szeretnek jarni rendben van e az elszamolas.Amihez jogom van es a nemetek ugyan ezt csinaljak..csak ök ugye itthon vannak.Nincsrnek illuziim hogy itt is balhe lesz ha elmegyünk(bar nem tervezzük)majd csak jo par ev mulva.
A vetel azert rizikos mert ha itt felujitasra kerül a sor mindjuk egy tarsashazban kb a tizszereset fizeted ki.Na erre nincs penzünk,hiaba tudnek az otthoni arabol venni itt egy lakast.

Pompeo 2018.10.29. 20:37:04

@Arthamyr: azt elfelejtettem irni hogy ez egy kifejezetten jo es draga környek az elözö lakashoz kepest majdnem a duplajat fizetjük itt(jo azota az arak is felmentek)ugyhogy nem ezen mulik..Aki mindig sajatban lakott annak nehez ezt megemeszteni:')
De nekünk elöre beleirta a szerzödesbe az aremelkedest( 10€ evente) ez pl tök jo es kiszamithato .

Arthamyr 2018.10.29. 21:31:31

@Pompeo: Naa, Németországban is Balkán van, ne szivass? :D
Mint írtam, mi is béreltünk 4 évig, szerintem kevés az olyan szerencsés/ügyes ember, aki egyből tud venni, meg szerintem akkor sem praktikus... Itt csak az ingatlanok átlagos minősége balkáni, de ezek mocskoskodások nem jellemzőek (ismeretségi körben senki nem mondott ilyeneket), nekünk 4 év után visszadták az egész kauciót. Lehet, hogy a központi nyilvántartás segít? :)
A drágaságot/olcsóságot nem arra gondoltam, hogy milyen a környék, hanem arra, hogy a piaci árhoz képest mennyit fizettek. Ha egyébként ez a szemétkedés ilyen gyakori, nem lehet rá előre felkészülni?

Sőt, akár az is megérne egy posztot, hogy valaki összegyűjt sok esetet, ha reprezentatív mintának nem is tekinthető, azért egyből látszana, hogy erre figyelni kell. Hozzám hasonló naiv ember azt gondolná, hogy mind az osztrákok, mind a németek szabálykövető, precíz, rendes emberek, és ilyesmi nagyon ritkán fordul elő. Megmondom őszintén, a fűtéses/csempés sztorit én még Magyarországon sem nézném ki senkiből (más kérdés, hogy én addig nem bérelném ki, amíg nincs "kész", tehát a nincs kifestve dolgokat felejtsük el, fesse ki, csempézzen, aztán majd beszélünk, vagy kibérlem, ha festés/csempe nélkül is jó), és náluk azért többre tartottam az osztrákokat, németeket (pl. az alapján a megtévesztő benyomás alapján, hogy egy nyugat-magyarországi település és egy kelet-osztrák közt látható a különbség - az osztrák javára).

Arthamyr 2018.10.29. 21:39:06

@Pompeo: Ja, és úgy adták vissza az egész kauciót, hogy ha szóltunk hogy valami elromlott, akkor kb. másnap cserélték/javították, nem is nekünk kellett intézni a dolgokat, érintkezni a szerelőkkel, meg utána elszámolni velük, mert ők is fizették, nem számlázták ki pluszba/vonták le a kaucióból. Mikrót, internetet, fűtést, fürdőszobai villanyszerelést is intézte a tulaj képviselője - itt nagyon sokszor cégek végzik a kiadás menedzselését, mi is így fogjuk majd kiadni a lakást.
Én valahogy így képzelem a korrekt lakáskiadást, amiket ti írtok, az nagyon demoralizáló.

kardio1 2018.10.29. 22:01:21

@Dikusz: nem, nem jól következtetsz. Én nem aszerint szelektálnék, hogy ki hol él, hanem aszerint, hogy ki képes személyeskedésektől, sértő megnyilatkozásoktól mentesen, a beszélgetőtársak adott esetben eltérő véleményét tiszteletben tartva, őket nem sárba tiporva kommunikálni. A stílus jelenleg nagyon is a Magyarországon megszokott, ezt valahogy a külföldre költözéssel nem sikerült levetkőzni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.29. 22:17:56

@FutureFry:
Ez igy van. Kerdes, hogy hogyan definialom a kertet?
Tudtommal pl. keritest epithetek, a korbezart resz gondolom a kert.

Nyilvan maceras lenne mondjuk 10 hetkart korbekeriteni jo magas keritessel... az erdo kozepenel az egesz erdonek nem kell sajatnak lenni, annyi penzem sosem lenne :)
De ha lehetne egy par ezer negyzetmeteres sajat teruletem valahol a vadon kozepen, az mar egeszen jo kiindulasi alap.

Vettunk egy hetvegi hazat a tesommal, az 4300 nm (a telek, nem a haz :) ). Boven eleg, meg sok is. Egy nagyjabol 50x50 meteres telek, ha korben erdo van, korbekeritve, a szelen erdositve siman adna az "enyem az egesz erdo" hangulatot. Ott egy kutya is boldogan elszaladgalhatna es a kerites sem lenne horror. Csak magas legyen es atlathatatlan :)

Arthamyr 2018.10.29. 23:04:05

@kardio1: Ez a hozzászólás kicsit önellentmondásos, az utolsó mondatért kár volt, azzal lájtosan pont azt csináltad, ami ellen felszólalsz.

FutureFry 2018.10.29. 23:18:36

@Kövérmadár [swe]: Pont nemrég írtam, hogy szerintem is a nagy telek (nem feltétlenül kert) a jó. Olyan helyre kell költözni, ahol a minimum telekméret jó nagy (ismerek környéket ahol ez 10-20 acre (4-8 hektár)), így nincs veszélye, hogy nagyon “besűrüsüdjön”. Mondjuk az tényleg mégjobb, ha ráadásul National Forest-tel (kb. állami erdő) határos a parcella (pláne, ha az veszi körbe).

Herr Géza 2018.10.30. 01:44:58

@Golf2: Meg fogsz lepődni: nem rólad szól. :)))

Herr Géza 2018.10.30. 01:51:48

@Golf2: De most, hogy visszaolvastam, mit kommenteltél: igen, rólad is szól.

Golf2 2018.10.30. 07:41:36

@Herr Géza: Rémhírterjesztő lettél.

kardio1 2018.10.30. 13:25:32

@Arthamyr: nem érzem így. Nem estem neki senkinek, nem is volt célom senkit nevesíteni. Ez egy általános benyomás. Nincs további lépés.
Egyébként azt gondolom, hogy kulturált formában bírálni a másik véleményét (és nem őt magát !!!) abszolút normális. Te is normálisan megfogalmaztál egy kritikát azzal kapcsolatban, amit írtam. Teljesen rendjénvaló ez így.

Arthamyr 2018.10.30. 13:39:21

@kardio1: "lájtosan". Nyilván amit írtál, fasorban sincs ahhoz képest, amik itt előfordulnak napi/heti rendszerességgel (vagy amit én magam böffentek ide néha), hát még ahhoz képest, ami egy moderálatlan szemétdombon megy.
"A stílus jelenleg nagyon is a Magyarországon megszokott, ezt valahogy a külföldre költözéssel nem sikerült levetkőzni. " - Egy ilyen kritikával nem nagyon lehet mit kezdeni. És igaz, hogy finoman fogalmaztad meg, de ha valakinek így is rosszul esik és úgy érzi, hogy őt is bírálja, nem sokat tehet ellene.

De mindegy, a hozzászólásod többi részével egyetértek, csak azért nem teszem szóvá, mert egyrészt ötletem sincs, mit lehetne tenni a jelenség ellen, másrészt az is lehet, hogy én is a probléma része vagyok, és előtte inkább magamba kellene néznem (pl. nem lenne jobb ignorálni azt, akivel nem értek egyet, ahelyett, hogy vitatkozom vele, generálva a szemetet), viszont ehhez már nem vagyok elég nagy jellem.

kardio1 2018.10.30. 14:17:53

@Arthamyr: valószínűleg aki rossz néven venné, az nem az, akire vonatkozott. Az ember végülis nem azért beszél ilyen, vagy olyan stílusban, mert feltétlenül bele akarna gázolni a másikba, hanem mert észre sem veszi, hogy bántó is lehet, amit ír.

Pompeo 2018.10.31. 07:58:37

@Arthamyr: igen az,hogy nem volt kifestve es atvettük a lakast az a mi naivitasunk is volt.De akkor hirdette meg a lakast amikor meg minden eleg pusztulat volt,majd a ferjem alairta ugy a szerzödest es adta oda a kauciot hogy a felujitas meg nem fejezödött be.Amikor kijöttünk akkor lattuk hogy ja ez nincs kesz .Mindegy vegül is örültünk hogy van hol lakni .Nyilvan a masodik lakasnal nem igy volt(bar itt meg voltak munkak a hazban amikor beköltöztünk de a mienk keszen volt.)
Ja nincs balkan ,de azert jo ha minden le van papirozva es van ügyvedi biztositasod vagy beleptel egy Mietvereinba.:-D
Nemetek precizek????Az ev vicce.

Dikusz 2018.10.31. 09:12:32

y a blogból hiányo@kardio1: Egy nem túl régi hozzászólásodból következtettem ki, lehet valóban helytelenül.
Nekem az jött le abból, azt hiányolod a blogban, hogy egyre kevésbé szól a határátkelésről, nem(csak) arról születnek posztok, ki hogy él külföldön, hogy alakul az élete, hanem másról is szólnak posztok, akár itthonról is.

Az, hogy egy idő után azok a hozzászólók, akik akkor jelen voltak még, most már nincsenek itt, nem azt jelenti szerintem, hogy amiatt nem jönnek, mert nem tetszik nekik a jelenlegi forma.

A politika meg a blogon a legritkább esetben a posztok témája miatt kerül szóba, azt a hozzászólók hozzák be, emlegetik fel, sokszor igen alpári formában. Ha valaki elkezdi, és éppen belül van még a tűréshatáron, ezért nem kerül kimoderálásra, akkor mindig lesz valaki, aki visszavág, és eldurvul a vita.

Ahogy kivettem, volt igen komoly vita törzskommentelők között, amik odáig vezettek, hogy az egyik fél nem jött többet, vagy egyik sem,.Ez olyan élethelyzetből adódott, ami a valóságban, alakult ki, személyes ismeretség alapján alakult örök-haraggá. Okát csak az érintettek ismerik, rájuk tartozik. Na ebben az esetben valóban nem jönnek többet a blogra, és ez nem biztos, hogy a blog hibája.

A politizálásról még: két témát nem vagyok hajlandó érinteni baráti, ismerősi társaságban: A politikai-, és a vallási hovatartozást. Én a barátaimat magukért szeretem, nem érdekel sem a pártállásuk, sem az hogy milyen vallásúak. A társaságban a viták elkerülése végett le is szögeztük, hogy erről nem beszélgetünk.

Dikusz 2018.10.31. 09:14:27

@Dikusz: "y a blogból hiányo" = töröltöröl/rqadíroz. stb.
Nem tudom honnan maradt benne...

kardio1 2018.10.31. 21:44:15

@Dikusz: igen, leginkább a kommentekben érhető tetten a jelenség, amiről írtam. Megoldást, ha van, nem nekem kell találni. A régiek eltűnése gyanúsan párhuzamosan zajlott ezen negatív tendenciák felerősödésével. Ok-okozati kapcsolat nem tudom, van-e köztük.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása