oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 24. 06:30,  Világok között 29 komment

2018. október 24. 06:30 Határátkelő

Világok között

Egészen sajátos hangulatú posztot kínálok ma nektek és nem csak azért, mert a helyszín (Egyiptom) kifejezetten ritkaságszámba megy a Határátkelőn, hanem szerzője, Emese stílusa miatt is. Nem beszélve a képekről, melyeket mindenképpen érdemes végignézni.

a_szallodaban.jpeg

„A kezdetek 

Ki ne álmodozott volna gyerekkorában a mesés kelet világáról, a fáraók birodalmáról? Arról, hogy milyen lehet a végeláthatatlan sivatag, hol piramisok emelkednek a magasba, fáraók uralkodnak, hieroglifákkal írnak. Elmesélem neked. Lássuk milyen volt az első találkozás vele! 

Ahogy visszaemlékszem, életem 23. életévébe csöppenek. A hastánc magával ragadott, s az órák, fellépések alkalmával Egyiptom mai kultúrája egyre jobban elvarázsolt.

A tánc évek múlva egészen Kairóig repített, az Ahlan Wa Sahlan hastánc világfesztivál pezsgő életébe.

Milyen volt először Egyiptomba érkezni? 

Hjajjj...nagy lélegzet, a szívem repes, pont olyan, mint oly sokszor és ma is, megpróbálom elmondani. 

Minden út izgalommal jár, de induláskor szívem dobbanása testem középpontjává vált. Egyre haladtunk a kapu felé, útlevél ellenőrzés, vásárlás és mi egyéb. Utolsó telefon a családnak, beszálltam és katt... Az Egyptair öve ülésébe rögzített.

Mi járt ekkor a fejemben? 

Innen már nincs mese, elmegyek és órákon belül Kairóba érkezek. Az izgalom egyre csak fokozódik, amikor az első arab nyelvű hang hallatszódik, futóművek beindulnak, majd az ablakon kilesve a táj megmozdul, a gép begyorsul, s amikor a gép a levegőbe emelkedik, belül úgy érzem, minden liftezik. Vicces érzés, kacagok. Búcsút intek Budapestnek, s minden zöld felületnek, mert már nagyon érzem: igeeeeeeeen! Célom közeleg. 

A földrészeket elhagyva a tenger kéksége megragad. A naplemente lezárja eddigi valóságom, a sötétségben áthangolódom, majd az éjszakai hold fénye megnyitja gyönyörű keleti mesevilágom. A gép ereszkedni kezd... csak homályt és felhőt érzékelek. 

De az izgalom a tetőfokára hág, amikor a felhők közül előbukkan egy másik földrészen, Afrikában az új valóság. A homályból kiemelkedik Kairó városa, annak pezsgő élete és forgataga, a Nílus kanyarulata. 

Meghatódom, s szívemben most már felrobban az izgalom. Csillogó, de könnyes szemmel figyelem, ahogy az álomból valóság lesz, és tudom, hamarosan rálépek Egyiptom földjére. 

S egyszer csak bekövetkezik...landolunk. 

Megérkeztem...üdvözöllek Egyiptom! 

Amikor a pilóta leteszi a vasmadarat, érzem, ahogy a kereke az aszfaltra tapad. Látom az ablakon át utam célpontját: homok, homályosan látszódó égbolt, éjszakai fény, és a lényeg a kairói nemzetközi repülőtér. Hallom az övek kattanását, mindenki mocorgását. S immáron arabul szól a köszöntés. 

Üdvözölve légy Egyiptom földjén! Egyelőre a hangszóróból hallom, de ez olyan megnyugtató érzés, mert már tudom, hamarosan személyesen is megkapom. 

És itt az idő! Igen! Igen! Igeeeen! Letépem az övem, izgatottan várom, hogy a sor elmenjen, leszedem a kézipoggyászom és indulok előre. Ma' a salama a pilótának és mosolygó stewardessnek, köszi, hogy gyorsan jöttetek! :) Majd elfordulok balra és jujujuuujjjjj! ...

...kilépek a repülő ajtaján, arcomat simogatja a lágy, meleg szaharai szellő. 

Nagy szippantás, megállok és körbenézek...éééééééés igen! Ez az!!!! 

Most is érzem az illatát... na jó...a szagát :): szmog, de aki most velem visszaemlékszik, tudja más is van ebben: valami olyan energia, ami csak itt van. Egyiptom maga! Nekem ilyen az érzés! Béke, nyugalom, elégedettség, szeretet önti el a szívem! Elmondhatatlan, amikor megérkezem! 

Amikor a lábam a lépcsőn lefelé halad, mosolyom az arcomra tapad. Szinte vigyorgok, belül repkedek. Beszállás a buszba, utolsó visszapillantás a nagy madárra, és irány az épület, mely az új világba bevezet.

Egyiptom napjainkban – első benyomások 

Kijöttem az épület ajtaján, s majd amikor a busz transzfer megtalált, elindult a városon át. Sosem felejtem azt a döbbenetet, a kairói forgalom rengeteget, irdatlan nagy tömeget. 

Éjszakai fénnyel megvilágított városi forgatag, pezseg az élet, mindenhol dudaszó hallatszik, fülemnek dallamosan csengő arab nyelv mindenfelé, huncut gyerekek, mosolygó emberek, tiszteletet kifejező üdvözlet, „szabad egy fotót Lady” kérdések. Imádom a helyieket, nagyon közvetlenek! 

Útközben a szálloda felé megálltunk egy gyümölcsösnél, a világ legjobb mangóját vettük meg, melyet csak itt Egyiptomban ehetsz. 

A kis kitérő után megérkeztünk a szállodához 

Egy letűnt korszak múlhatatlan mágikus varázsa tárult fel előttem, amikor a gízai piramisok árnyékában palotaszerű környezetbe léptem. 

mena_house1.jpeg

Valóban egy más világban, az egyiptomi paradicsomban jártam. Jártam, s keltem, lelkemmel könnyen szökdeltem. Lépteimmel királyi fenséges területet érintettem, amikor egyszer csak lemerevedtem, megálltam, mert tekintetem a magasba emeltem. 

Ott voltam! Ott! Lelkem felkiáltott örömében. Én, ki sose hitte, hogy egyszer álmaiba léphet. Megláttam a csodát, a gízai piramisok körvonalát. Az érett nővé vált kicsi gyermek szíve majd kiugrott, mert érezte, hogy hazajutott.

Mivel már bejártam a hotelt, csak lerogytam a fűbe, a csillagos ég ölébe, mosollyal az arcomon már nem érdekelt a sok izgalom, csak a szerelmem, az otthonom. Bámultam a piramisokat és a holdat, s tudom, a nyugalom, mit éreztem, örök biztonságot ad majd. 

Azt hittem a piramisok látványán túl ezt az állapotot nem lehet már tovább fokozni, de a szálloda királyi történelme elbűvöl, ha hagyod magad elvarázsolni. 

A gízai piramisok "árnyékában" palotaszerű szálloda ragyog, eredeti műtárgyak, gyönyörű régiségek és kézműves bútorok adják a hangulatot. 

A Mena Ház eredete Khedive Ismail királyi házáig nyúlik vissza, utazz velem az időben, hogy pontosan oda menjünk vissza! Az 1800-as években járunk, Khedive Ismail pihenő házként használja, saját és vendégei számára a sivatagi vadászat és a gízai piramisok látogatása alkalmával.

A Mena Ház ekkor még a mai étkező területét teszi ki, de a Szuezi-csatorna megnyitására (1869) tovább bővítgetik. 1883-tól egy gazdag angol pár, Headék, a tovább bővített birtokon, itt élték idilli életüket.

Nevet adtak rezidenciájuknak, Mena House lett A.H. Saya professzor javaslatára. A név az Abydos-i királylista első uralkodójára emlékezik vissza, kartusát az ókorban megpillantjuk, de már jövünk is vissza. 

abydosi_kiralylista_1.jpeg

Ha elugrunk 1887-be, láthatjuk, hogy a Mena House mérföldkőhöz érkezett, az újabb tulajdonlás tovább terjeszkedett. A korábbinál többen szálltak meg itt, hiszen hotelként megnyitotta kapuit. 

Az építményhez hozzáadták az angolok nagy szakértelmét, de megtartották a létesítmény arab hangulatát alapelemként. A fényűző belső hangulatát Mashrabia (fa rácsok, falak) munkák, finom kék lapok, mozaikok és sárgaréz dombornyomott díszítéssel ellátott bútorok és faajtók adják.

mena_house2.jpg

A történelem folyamán különböző társadalmak élenjáró vezetői jártak itt. Királyi fenségességét, a walesi herceget (felső) őfelsége a Khedive fogadta, aki a piramisokat is megmutatta. 

De itt pihente ki fáradalmait Arthur Conan Doyle a Sherlock Holmes könyv szerzője is, magam pedig Churchill és Montgomery fotókkal találkoztam itt. A róluk elnevezett lakosztályok ma is működnek, de aki pihenni szándékozik itt egy éjszakát, 1.000 USD alatt nem ússza meg. 

A lakosztályok fényűzőek, panorámáik, teraszaik a piramisokra néznek. 

mena_house3.jpg

Induljunk a bazárba, a mai arab világba 

Amikor elmentünk este a Khan El Khalili bazárba… hogy is mondjam? Emlékszel Walt Disney Aladdinjára? Hát az ő keleti bazárjába invitállak. Egy mesevilág kellős közepén találtam magam, amikor az Al Muizz utcán andalogtam.

al_muizz.jpeg

Meseszép, csodás épületek, mecsetek és egyebek. Kivilágítva minden, Színek! Színek! Élénkek! Imádom őket! Hangulata fergeteges, emberek jönnek, mennek, pezseg az élet.

Vehetsz itt vattacukorkát, na de ha megérzed a batáta illatát!!!! hmmmm... enni kívánsz, nem vitás. Engedd el magad, kóstold meg a sült édesburgonyát, majszold kezeddel, s ahogy csak befér, egyed, mert kihűl ám! Pöfékelő, két keréken guruló, sütő kocsin találod, vedd meg, és élvezd a finomságot!

batata.jpeg

Vásárolni szeretnél? Van itt minden, mit elképzelni se mernél. Vehetsz rezet, fémet eleget, és van itt arany is.... huhuhúúúú! de még milyenek!!! 

Hol vagy Aladdin? Arra a nagy arany nyakláncra kacsints! Azt kérem ott! De nem kisebbet! A vásár végére legyen meg! :)

arany_nyaklanc.jpeg

Ha gondolod, elszívhatsz előtte egy shishát, van választék, és ne feledd, mellé egy tea vagy kávé is dukál!

shisha.jpeg

Hopp egy kisgyerek ellopott egy zacskó vattacukrot, az árus most nagyon morog. A kölyök után ered, de nekem tetszik, hogy huncutak a gyerekek.

vattacukor.jpeg

Menj végig, a bazáron át, s figyeld az üzletek sorát! Valahol téged is ott vár egy drága kincs: maga a lámpás és benne a dzsinn, ki a kívánságodat teljesíti.

Sose feledem a találkozást Egyiptommal, a zenével az életérzéssel, a kultúrával: a hangos dobok ritmusa, meditatív állapotba ejtő hangja, lelkem mosolya. Nőiségem tánca a gízai piramisok lábánál…önkifejezés és harmónia…s mindennek a feledhetetlen állapota!

„Visszatérek nemsokára, lelkemet tánca hazavárja, újra fellépek életem színpadára”

Ez volt az út, hol bekopogott gyermekkori álomvilágom. Azóta az ajtó kitárult… a folytatásban a titokzatos ókori Egyiptom varázsát megmutatom, melyhez olyan sokan vonzódunk.

Farkas Emese vagyok. Egyiptom, minden ország anyja szívemből szenvedélyem. Úgy érzem, hogy otthonom, gyökerem, ahol önmagam lehetek. A szívemben él, és mindig is ott lesz. 

Van egy álmom: felfedezni az országom és benne élni önmagam és világom. Kiszakadni a mostani hétköznapi életből, önmagam lenni, másoknak nem megfelelni. 

Az út kemény megpróbáltatásokon át vezet, nem könnyű, de a boldogságot ingyen sohasem szerezhetjük meg. 

Hogy ez az álom végül megvalósul-e? Nem tudom.

Hogy ez mennyi idő? Nem tudom.

Lesz segítségem e nehéz felfedező úton? Nem tudom.

Csak azt tudom, hogy remélem és hiszem… és sosem adom fel!

Az álom most megvalósulni látszik, kemény munka árán utazom és élményeimet mindet megmutatom. Az országot már többször körbejártam, de nem elég, mert kultúrája kimeríthetetlen kincseket tár elénk. Piramisok, titkos kamrák, múmiák és csodálatos hieroglifák. Újra és újra visszatérek, blogomon tapasztalatokat osztok meg.”

A nap adata

Minden harmadik magyar gyermeket szegénység fenyeget az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége legújabb jelentése alapján.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914318835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.10.24. 07:24:25

Többször voltam,különleges,misztikus hely,télen is jó.

Hari Seldon 2 2018.10.24. 07:51:27

Van aki ezt szeretio, én nem bírom a tömeget, meg a lármát, a színes "forgatagot", meg a kedves tolvaly gyerekeket.
-> Ha a reptérről el lehet menni a piramisokhoz a város megkerülésével, akkor jó. Vagy csak egyből a strandra.

Dikusz 2018.10.24. 08:26:19

Olyan profin van megírva a poszt, mint egy utazási iroda reklámja.

Din Serpahis 2018.10.24. 08:38:36

Hat en ketszer voltam, egyszer egy nilusi hajouton egyszer meg a voros tengernel. Mindket ut marha jo volt, turistakent szerintem hihetetlen jol el lehet lenni, foleg hogy marha olcso minden. Ott lakni viszont nincs az a penz, akiert azt bevallalnam.

Dammiel 2018.10.24. 08:41:23

Szuper írás! Mennyire bele van bolondulva Egyiptomba, joggal. Csak egyetlen megjegyzés: a thai sárga mangó a világ legjobbja ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.24. 11:37:09

@Golf2:
Egyszer voltam, soha tobbet. Sem egyetlen mas hasonlo orszagba sem :)

Izlesek es pofonok, engem mar az nagyon zavar, ha pihenes kozben barki keretlenul hozzam szol. Na, ebben nem volt ott hiany. A masik hasonlo Brazilia volt.

Persze, probalnak kedvesek lenni, de a lenyeg ugyis az, hogy vegyek valami kacatot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.24. 11:39:40

@dddddddddddddd:
A legedesebb sargabarackot Thaifoldon ettem... :)))))))))

Hari Seldon 2 2018.10.24. 12:10:46

@Kövérmadár [swe]:
De ott is szólnak hozzád kéretlenül!

P.Elliot 2018.10.24. 12:51:10

A legedesebb mangot Rioban ettem, a tolvaj gyerekek szamomra nem elbuvoloek mert ma vattacukrot lop, holnap vagy felnove a taskamat, a tul nagy tomeg csak 1 oraig vonz, utana mar teher.
Nagyon szep fotok, nagyon hangulatosak, egy egyiptomi rajongonak mar jobb nem is lehetne.

Jovot epiteni ott? Ha a hastancra gondol akkor nem is tudom, 23 eves volt amikor beleszeretett, most nehany ev mulva , illetve meg nehany ev mire beledolgozza magat 30 korul jar, nem tudom mi a hatara illetve felfutasa, / lefutasa/ egy tancosnonek hogy ugy erezze hogy ez a foglalkozasa. Hawaii tancosok felleptet lattam egyszer, egy nagyon tudo 40-en feluli vezette a tancokat, sok szoloval de a kozonseg es magam is , a fiatal tancosnoket nezte mert igaz hogy nem tudtak annyit de irto szepek voltak es figyelemremeltobbak.
Hat sok szerencset a jovoben, azert nagyon rozsaszinu az a szemuveg amit hord mert a hetkoznapban azert mas is van ott, gondolok csak arra amit az egyik ismerosom mondott hogy ott voltak a bazarban valami turan, vagy buszturan vittek oda, a fene sem emlekszik ra de feltek. Egyszeruen feltek egyedul maszkalni. A masik, szinten busz turas, a bazarban a csoportbol seta kozben eltunt egy fiatal romaniai hazaspar, ugy nyomuk veszett hogy soha nem talaltak meg tobbet, a ferfit lehet hogy megoltek a not meg ki tudja mit csinaltak vele.
Nem az az orszag ami olyan holtbiztos egyedul valo csavargasra, nonek meg plane nem, jobb ha leveszi azt a szemuveget ha nem akar porul jarni.
Ha tancolni akar ott meg elni, jol dolgozza ki a biztonsagos programot, lepjen be tanccsoportba, kesobb talan meg iskolat is nyithat aztan ott elhet bekesen.
Meg egy dolog, van itt egy ismerosom, egyiptomi ferje van, hat, nem nem bekes ember, soha nem volt az de megvoltak, amerikai torvenyek alatt nemigazan lehet hepciaskodni, az elete elso hatalmas vereset fiatal koraban otthon egyiptomba kapta egy rokonlatogatason/ valami kis faluban/ a ferjetol, meg az anyosa is besegitett. Megis egyutt maradtak a gyerekek miatt akik nagyon szerettek az apjukat/ most azert annyira nem mert emlekeznek sokmindenre.
Nagyon, nagyon ovatosan kell felepiteni ott az eletet, kivanok hozza szerencset, jol nyissa ki a szemert, erdemes.
Ezen a nyitokepen o szerepel ugye? Nagyon szep kis no, kar hogy nem a hastancos kepet mutatta, had lattunk volna egy kis exotikumot is.

Dammiel 2018.10.24. 13:17:43

@Hari Seldon 2: ténlyeg. De ott sokkal könnyebb levakarni őket.

I have a dream me in Egypt 2018.10.24. 16:19:49

@dddddddddddddd: azt is szívesen kipróbálnám, nyitott vagyok rá! :)

Olliék 2018.10.24. 18:00:05

Ez ám a lelkesedés. Az álma beteljesült. Szuper!
Egyiptommal úgy vagyok mint Indiával. Nagyon megnézném, de az 1nm-re jutó emberek száma nekem sokK.
Nagyon jók a képek!!!!!!

Olliék 2018.10.24. 18:00:10

Ez ám a lelkesedés. Az álma beteljesült. Szuper!
Egyiptommal úgy vagyok mint Indiával. Nagyon megnézném, de az 1nm-re jutó emberek száma nekem sokK.
Nagyon jók a képek!!!!!!

Dikusz 2018.10.24. 19:36:23

@Olliék: Tuggyukki volt, a blogmotor! :)))

sabs 2018.10.24. 20:33:31

Egyiptom egy pocegodor. A latvanyossagok tenyleg erdekesek, de Kairo es Luxor(ezen a ket helyen voltam) egy rosszabb borsodi ciganygetto szinvonala alatt van. Semmi penzert nem laknek ott.
A turistak lehuzasat es tarhalast muveszette fejlesztettek a helyiek, akik penzautomatanak neznek, barhova is mesz...

élhetetlen 2018.10.24. 20:33:37

@P.Elliot: „nem tudom mi a hatara illetve felfutasa, / lefutasa/ egy tancosnonek”. Én sem tudom, de úgy tűnt, Egyiptomban olyan a hastánc, mint Spanyolországban a flamenco. Nem korhatáros. Kicsit más szemmel nézik, mint a turisták.
„Egyszeruen feltek egyedul maszkalni.”. Félni azt lehet. Helyes sztori volt, az első egyiptomi utam, este tíz fele kerültünk be a szállodába. Nekem most azonnal látni kell a Nílust. Én eleve félek a sötétben, elkaptam egy 60-as nőt a csoportból, hogy menjünk már le a vízhez. A parton vendéglők, a bejáratnál behívó emberek. Mosoly, invitáló mozdulat. A 60-as bepánikolt. El akarnak rabolni bennünket. Úgy beijedt, hogy alig tudtam elcsalni az első közig, ahol le tudtunk menni a partra. A romániai házaspár meg lehet, hogy így disszidált. Hurghada ugye sokkal kisebb, más. Az idegenvezető elmondja, hogy 10 LE-ért elvisz bennünket a helyi járat bárhova. Ennek semmi értelme. Tömegközlekedés nincs, ajtó nélküli minibuszok járják a terepet. A helyiek fél pénzt fizetnek, én meg mégiscsak külföldi vagyok, 1 pénzt szoktam adni. Harminc körül lehettem annál az első útnál, és nő vagyok, de nyugiban elmehettem a tömegjárattal akárhányszor a 10 km-re levő régi faluba is, soha semmilyen inzultus nem ért, pedig azóta már sokszor voltam.

Borogy 2018.10.24. 21:18:01

Mikor en voltam egyipitomban, nekem az maradt meg, hogy: LEHUZAS.
El sem hagytuk a repteret elso lehuzas, nem fogadtak el a 10 amerikai dollart a belepesi vizumert. Pedig annyiba kerult. Csak angol fontot vagy eurot mert europabol jottunk. Elore lefoglalt kis busz, kifizetve, de 5 euroert akarta a csomagot a csomagtartoba rakni. Ha nem mentunk be a boltba mert 15 percig probalt eladni vmit, arabul sertodve beszol... All inclusive a foglalt hotel, de penzt kernek a koktelokert. Ha egyesevel kerem ki a hozzavalokat, az ingyen volt :)
Mar nincs kedvem sorolni, mert felbaszom magam :D
Sztem nem megyunk vissza...

élhetetlen 2018.10.24. 22:47:30

@Din Serpahis: Az volt az első egyiptomi utam, de összekapcsolva. A nílusi hajóút, utána egy hét Hurghada. Elvarázsolt egy út volt. Ráadásul kifogtunk egy kiscsajt Kairóban, (azért kevés az olyan idegenvezető, aki tényleg törődik a csoporttal), (a férje éppen szolgálatban egy nílusi hajón), aki nem a barátaival ment bulizni, hanem megkérdezte vacsoránál, hogy ki akar a Kairó toronyhoz menni. Begyömöszölt vagy tízünket két taxiba, és elmentünk. Apróság, de jólesett. A srác, aki a hajóúton volt velünk, úgy döntött, hogy lejön velünk Hurghadára, mert diákkora óta nem volt ott. Szobakiosztás, én egyágyas felárral. Hogy ne unatkozzak az U alakú szállodában ott kaptam szobát, ahol az esti bulik az ajtóm előtt lettek volna. Nem vagyok az a bulizós típus. Indulok a recepcióra, hogy ezt így ne, jön szembe a srác, kérdezi mi van, mondom. Ő a leghátsó szobát kapta (ami a tenger mellett van), szívesen cserél velem. Egy hét úgy, hogy az ágyból látom az ezüsthidat, és hallom a hullámok locsogását. Rá is kattantam Hurghadára rendesen, sokszor visszamentem. Annak is megvan a varázsa, ha az ember karácsonykor fürdik a tengerben. Én bevállalnám Hurghadát egy kis ajándékbolttal.

Csodabogár 2018.10.24. 22:51:52

Egyiptom az a hely, ahova már tizenéves koromtól kezdve el akartam jutni, aztán soha nem lett belőle semmi. Vagy pont háborúztak vagy nekem jött közbe valami halaszthatatlan. Mikor harmadik nekifutásra se sikerült, azt mondtam, hogy a fáraók biztos nem akarják, hogy megnézzem őket.:-)
Ha lenne lehetőség turistamentesen megnézni a látni valókat, akkor azért csak elmennék.:-)

élhetetlen 2018.10.24. 23:18:56

Biztosan igazad van, nem tudom, honnét indultál, én Magyarországról szoktam, és utazási irodán keresztül. Ott azért a tájékoztatóban az is benne van, hogy milyen pénzt érdemes vinni, és az is, hogy az all inclusive szolgáltatásban melyik italok ingyenesek, melyikek nem, nekem ezzel nem volt gondom. A lehúzás? Annak tényleg nem való a hely, aki nem szeret alkudni. Aki szeret, az jól szórakozik. Ha az 5 eurót lealkudod egyre, ott vagy, mint mikor én itthon adok 300 ft-ot a kifizetett szállítási díjon felül, mert van egy emelet lift nélkül. A másik, hogy tisztességesek. Az alku lehet hosszú, lehet rövid, lehet heves, de, ha megegyeztetek, akkor az úgy van. Két példa. Nem vagyok topon angolból, 12 csomag hibiszkusz teát akartam venni egy bolt elé kihelyezett árustól. Jól lealkudtam a mennyiségre való tekintettel, aztán valahol megbicsaklottunk, a mennyibe kerül egy és hány zacskó leszámolása közben, a szállodában veszem észre, hogy ez kettővel kevesebb. Na, majd holnap rendezem. Az útitársam kiröhög. Megyek másnap, ráadásul nem az van ott, aki tegnap. Kezdem mondani, és mikor rájön, hogy miről beszélek, félbeszakít, igen, a kolléga is rájött utólag, bocs, itt a két csomag. Na, ezt játszd el itthon. A másik, persze, hogy hibiszkusz, de a nagy zsákból, kint az utcán. Az egyik zsákban öklömnyi virágok, a másikban kissé töröttek. Megalkuszunk a szebbikre, akarja adni az előre csomagolt félkilósakat. Nem, nem. Ha csak két dekával van kevesebb egy zacskóban, az nekem már 12 deka veszteség a hat csomagnál. Hozd csak ki a mérleget. Egy kis műfelháborodás, aztán hozza, és a töröttebből akar mérni. Na, ne, nem abban egyeztünk meg. Ő is tudja, egy kis műhiszti, aztán kiméri, bezacskózza. Megyek, széles mosollyal integet utánam, azt hiszem aznap én voltam a fény unalma sötét egén. (És nem azért vigyorog, mert jól átvert, mert már előtte hat helyen megnéztem az árakat, egyszerűen élvezte a műsort).

Arthamyr 2018.10.24. 23:26:30

@Csodabogár: Turistamentesen? Azt meg hogy, ha odamész, már van turista... Vagy te született egyiptomi vagy? Ahhoz képest nagyon szépen tudsz magyarul írni. :)

Arthamyr 2018.10.24. 23:34:28

@Borogy: "Ha egyesevel kerem ki a hozzavalokat, az ingyen volt." - Amit ők csinálnak az lehúzás, ez meg szarrágás, ha tényleg ezt csináltad. Kb. olyan, mint amikor a svédasztalos reggeliről elviszik a szendvicseket a vendégek, mert ingyen van. Honfitársaink csinálták, persze nem kizárt, hogy más is ilyen "leleményes".
Jogos a felháborodásod (bár én még olyan all-inclusive helyen sosem voltam, ahol minden ingyen volt, pl. prémium italok, bár itt nem erről van szó nyilván), de én akkor sem kértem volna egyesével koktélhozzávalókat.

blackhairlady 2018.10.25. 02:36:40

@Arthamyr: Key West meg kihalt volt, az volt a baj :)

Ribizli Mano 2018.10.25. 14:50:37

hmm.. egyetértek egy előttem íróval. Cukormáz a javából... semmi több.

Dammiel 2018.10.25. 15:28:28

@Arthamyr: Kubában (Cayo Santa Maria) tényleg minden ingyen van az all inclusive-ben. Csak 6 féle kaja meg ital van összesen.

Borogy 2018.10.25. 20:08:01

@Arthamyr: Ahogy a neveben is benne van, All inclusive. Tehat nem kell a penzel bajlodni. Nem tudom te milyen all inclusive-ken voltal ha fizetni kellett, de akkor tuti atvertek. Nekunk mashol nem kellett sosem, csak a lehuzos egyiptomban. Se Japanban, se a Kanari szigeteken, se Del es Eszak Amerikaban...

Ennyit a szarragasrol...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása