oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 20. 06:30,  Segítség, jönnek a barátok! 62 komment

2018. október 20. 06:30 Határátkelő

Segítség, jönnek a barátok!

A címet nyilván nem kell teljesen komolyan venni, bár aki külföldön élve átélt már egy-egy nagyobb „barát-cunamit”, annak alighanem ismerős az érzés. Mert más azért napokig összezárva lenni, mint összefutni pár órára egy vacsorára, még akkor is, ha nagyon várjuk őket. Ugyanakkor a barátok és a család látogatása nagyon fontos szerepet játszik a határátkelők életében.

fiatalok_baratok_foto_pixabay_com_27707.jpg

Sok minden más mellett erről is szó esett a Határátkelő Klub első estjén, ahol a meghívott vendégek beszéltek arról, akadt-e olyan pillanat külföldi életük során, amikor már otthonuknak érezték az adott várost. (A posztban leírt szöveg egy rövidebb összefoglaló, úgyhogy hallgassátok meg a csatolt podcastot, hanganyagot, mert sok érdekesség akad még benne!) 

„Azt éreztem, hogy jó helyen, biztonságban vagyok” 

Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember Brüsszelben élt, méghozzá akkor is, amikor 2016 tavaszán az emlékezetes robbantásos merényletek történtek. Azt mondta, noha igazán otthon soha nem érezte magát a belga nagyvárosban, furcsa módon éppen a merényleteket követően érezte, hogy befogadja a város. 

„Akkor sokkal otthonosabban kezdtem érezni magam, ami egy nagyon paradox helyzet volt, hiszen pont egy vészhelyzet után voltunk. Ilyenkor az ember azt gondolná, hogy félsz és sikítva akarsz hazamenni, de akkor egyszerűen más lett az emberek kisugárzása egymás felé. Egy kicsit elkezdett szeretni engem Brüsszel és én is elkezdtem szeretni Brüsszelt” – mesélte. 

„Nagy hangsúlyt kell fektetni az emberi kapcsolatok kiépítésére” 

Corfmat Zsófi azzal kezdte a választ, hogy neki mindig és mindenhol a család és a barátok hiányoztak a legjobban. Így aztán Nantes-ban is nagyon hiányoztak neki a barátnők. 

Ezen némileg segített a nyelviskola, hiszen ott mindenki hasonló problémákkal küzdött, függetlenül attól, hogy angol volt, spanyol, vagy éppen japán; egyedül érkezett, au pairként dolgozott vagy más foglalkozása volt. Ami közös volt még bennük, hogy kínlódtak a francia nyelvvel. 

NE CSAK OLVASD, HALLGASD IS!

Aztán egy délután egyikük szervezett egy kerti partit, ahová meghívta a csoporttársakat is. „Akkor úgy éreztem, ez most olyan, mintha otthon egy házibuliban lennék a barátaimmal. Ugyan ők nem voltak olyan szoros barátaim, mégis megvolt a kapcsolódási pont, a kötődés, hiszen mindannyian ugyanazon a nehézségen mentünk át” – emlékezett vissza Zsófi. 

„Ott, abban a pillanatban úgy gondoltam, hogy na jó, mégsem olyan rossz itt, Nantes-ban. Elkezdtem szeretni a várost és én is azt éreztem, hogy mégis meg tudja nekem adni azt, ami nagyon-nagyon hiányzik” – mondta. 

„Az emberi kapcsolatok kiépítésére nagy hangsúlyt kell fektetni, mert attól rögtön otthonosabban érezzük magunkat” – vélte Zsófi, aki noha francia barátot nem szerzett, de a különböző külföldi, főleg angolszász csoportokban talált barátságokra, amitől rendkívül színes lett az élet és rögtön sok különböző nézőpontból látta a világot. 

„Egymás kezébe adták a kilincset” 

„Otthon nem éreztem magam, azt viszont éreztem, hogy jó helyen vagyok. Egy darabig…” – ezt már az este harmadik meghívottja, Kolonics-Imre Zsófia mesélte ausztriai tapasztalatairól. 

A barátok és a család hiányát ők úgy oldották meg, hogy meghívták magukhoz őket. Ő akkor még otthon volt a gyerekekkel, így aztán a barátok egyhetes turnusokban váltották egymást. 

„Egymás kezébe adták a kilincset, mindig csak ki kellett mosni az ágyneműt, de egyébként ugyanaz a menü volt és mindenkit ugyanoda vittünk el. De nagyon élveztük és ez így tökéletes volt, mert gyönyörű helyen voltunk jó fej emberekkel” – emlékezett vissza. 

„Én az egész külföldi létet egy nagy álomként éltem meg. Szuper volt ott lenni, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, hogy nem oda tartozom, de arra gondoltam, hozzuk ki belőle a maximumot és ez sikerült is” – tette hozzá Zsófi. 

Ugyanakkor egy idő után úgy érezte, elég volt és szeretne hazamenni. 

„Volt egy kanapé, amit aztán már be se csuktunk” 

Sz. Látó Judit arról beszélt, mennyire sokkolónak érezte egy idő után a barátok áradatát: „Volt egy kanapé a nagyszobában, amit aztán már be se csuktunk. Táblázatban vezettük, hogy ki mikor jön – azért erre érdemes vigyázni, amikor külföldön vagyunk”. 

„Hirtelen mindenki meg akar látogatni, két napig szuper, aztán viszont érzed a dolog súlyát: Big Ben, Parlament… Brüsszelben a pisilő kisfiút már minden szemszögből láttam” – emlékezett vissza. 

A kérdés persze ilyenkor az, hogyan mondod meg a következő bejelentkező barátnak, hogy most jobb lenne, ha nem jönne. (Speciel éppen így…) Ráadásul olyan emberekkel leszel összezárva, akikkel esetleg korábban esetleg csak kávéztál vagy söröztél. 

De hát ez is a határátkelés szépségéhez tartozik. 

Nektek milyen tapasztalatotok, jó sztoritok van a titeket meglátogató barátokról? Írjátok meg a kommentekben! 

A végére pedig egy rövid videó a találkozóról…

(Fotó: pixabay.com/27707)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: barátság Ausztria Franciaország Belgium Határátkelő Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8014311483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.10.20. 07:35:33

Nálunk a nagyszülők két hónaponta, jönnek váltva. Nekik lent a földszinten van egy kanapéjuk. Most nyár azért bekavart kicsit ebbe. Mert egy hónap alatt három barárti társaságot is fogadtunk, bejártunk minden szép érdekes helyet Nancy, Luxembourg vagy Párizs irányban.
Kicsit ilyen volt:
www.youtube.com/watch?v=iAgX6qlJEMc
Na, jó kis túlzás, mert mi is élveztük.

adg 2018.10.20. 08:20:41

Nem ertem miert, de minket alig latogat a rokonsag.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.10.20. 09:07:42

A rokonság látogatása nekünk kimaradt. Baráti látogatás az volt néhány, de őszintén szólva ez az ottalvós buli nem a mi műfajunk. Ebédre, kávéra, alkalmi összeröffenésre oké, de napokig összezárva lenni.... Az mindkét félnek kínos, ha alig várod, hogy a vendéged távozzon. Szóval az utóbbi 6-7 évben már senki.

Más. Jó végre arcot kötni a bloghoz. :))

2018.10.20. 09:27:25

@adg:

“Nem ertem miert, de minket alig latogat a rokonsag.”

Azert mert draga feletek a kave, meg a nyocszaz forintos napidij mellet is :-)

Csodabogár 2018.10.20. 10:43:56

Rokonság szerencsére nem volt. De mikor a 70-es években Stockholmból Zürichbe költöztem és egyideüleg kicsit lazult itthon az utazási szigor, amit a kintiek "kádár bosszúja" néven emlegettek volt sok látogatónk. Jöttek a svédországiak haza fele (Budapest) menet mindig megálltak 2-3 napra nálunk. A pestiek meg természetesen jöttek, kincs volt akkor ingyen szállás és ellátás Zürichben. Ezek mind csak néhány napig maradtak és igazán kedves jó barátok voltak. Azzal együtt, hogy mi dolgoztunk, mindig nagyon örültünk nekik. Jókat beszélgettünk. Persze jött Ausztráliában élő barát aki nálunk töltötte a stopovert, vagy los angelesi barátnő, aki a "közelben" Párizsban töltött pár hetet. Volt családi találkozás, Pesten élő barátom nálunk találkozott Amerikában élő nővérével.
Egyszer próbálkoztak olyanok, akiket nem hívtunk, de őket szépen elirányítottuk egy kempingbe.
Ezek a látogatások egyszerűen színesebbé tették, a különben eléggé egyhangú svájci létet.
Ma már ez biztos más, mert ma mindenkiutazhat ahova akar, megfizethető szállásokat kereshet, senki nincs rászorulva baráti segítségre.

P.Elliot 2018.10.20. 13:58:52

Nalunk minden nyaron volt valaki a rokonsagbol, barat csak nehanyszor, messze voltunk es utlevelet sem nagyon tudtak kapni, kesobb meg lassan pont emiatt elhalt a baratsag de volt helyette itteni, annyira nem viselt meg.
Az atkoltozes egyebkent is arrol szolt hogy ujra fel kell epiteni az eletunket anyagi es barati teren is.

A rokonok borzasztoan orultek minden latogatasnak/ mi fizettuk az utat es a kezukbe nyomtunk egy meghatarozott mennyisegu/ nem keves/ koltopenzt hogy ugy koltik el ahogy akarjak, illetve a csaladjuknak vigyenek belole a nevunkben is ajandekot, ez igy nagyon jo volt mert ok tudtak hogy minek orulnenek, a rokonnak meg mi vettunk itt ossze mindenfelet amirol lattuk hogy tetszik/, vittuk magunkkal a sajat nyari nyaralasunkra, gyerekek is voltak, a legnagyobb orom nekunk az o boldogsaguk volt hogy itt lehetnek, pihenhetnek, utazhatnak, tomott borondokkel tavozhatnak amit otthon meg nem tehettek volna, mindegyik ugy ment el mint aki ujjaszuletett, nekem nagy orom volt latni.
Egyszerre csak egy csaladbol hivtam rokont, egyreszt igy tudtam csak kenyelmesen kulon szobaba elhelyezni oket, masreszt ha barhova mentunk kulon autoval kellett volna menni mert nem fertunk volna bele egybe, szoval jo volt ez igy ahogy volt.
Nagyon szerettem oket itt latni.
Meg nem hivott vendeget is kaptam, kulon hosszu sztori lenne elmeselni, nehany nap utan fel kellett szolitani a tavozasra mert meg elkezdtunk felni is tole, plane hogy azt sem tudtuk hogy kicsoda, homalyos barati ismeretsegre hivatkozott hogy azok kuldtek.
Azok nem tudtak rola, arrol sem hogy hogy talaltak meg a cimunket, kesobb ezt a szemelyt le is ultettek otthon csalasert meg meg valamiert, mar nem emlekszem.
A rokonok mar meghaltak, a leszarmazottaik akiknek volt csak akkor vettek fel a kapcsolatot amikor valami kellett, honapok, evek mulva, kozte nem tartottak fontosnak hogy egy hellot mondjanak levelben vagy telefonon ezt aztan meg is mondtam nekik es nem erdekeltek tobbe.

P.Elliot 2018.10.20. 14:03:44

Ja, meg annyit hogy a kihivott rokont en nem engedtem mosni-fozni-takaritani ahogy eleg siok helyen latom hogy megpakoljak munkaval. A napi haztartasi munkamat en lattam el, legfeljebb olyat csinalhatott pl. egy jo langost vagy valami etelspecialitast amit nagyon tudott, elvartam hogy lazitson, pihenjen, setaljon, olvasson vagy csak henyeljen a teve elott, azert jott, azert hivtam.
Nem ereztem farasztonak a vendeget.

adg 2018.10.20. 14:32:52

@IT Knihgt: de hat hozhatnanak otthonrol olcso kavet. Amugy ide rendes gepek jarnak, nem olyanok, amikkel majd londonba mesz, meg csomagot is lehet hozni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.20. 14:43:15

@adg:
Dehat a meltosagos-tekintetes ur Emirates geppel megy majd Londonba, elso osztalyon... :D :D :D

Mrs. Clayton 2018.10.20. 14:46:25

@adg: mar bocsanat, de valamire valo emberek minimum ilyennel jarnak cirrusaircraft.com/aircraft/vision-jet/ londonba, jo hogy nem majd masok dontik el nekem h mikor jovok-megyek, meg osztozzak a sok hulyevel a business classon?

adg 2018.10.20. 14:47:09

@Kövérmadár [swe]: pestrol nem biztos. :D
Meg akkor szegenynek eleg hamar el megy a kis penze, ha ket hetente hazaelsoosztalyuzik.
Szerintem o ahhoz soher, latod, a csaladot is hatrahagyja, a munkahely kozeleben sem akar lakni, mert draga, stb. Szoval lehet, hogy inkabb stoppol majd.

adg 2018.10.20. 14:59:14

@Mrs. Clayton: szerencse, hogy nem vagyok valamire valo, mert nem szivesen ulnek bele egy ilyen kis gepbe.
Mennyit kell egy ilyenert dolgozni napi 800 forintonkent? :D

P.Elliot 2018.10.20. 15:05:38

@Mrs. Clayton: Vagy 15 eve beszelgettem egy nagyon gazdag oreg magyar pasassal aki azt mondta hogy ilyen kis luxusgeppel utazni joval olcsobb. New Yorkban osszeallt nehany hasonszoru alakkal/ ez meg a 80-as eveknel volt/ es kibereltek egy ilyesfajta gepet, azt mondta hogy nem volt sorallas, nem a nagy repteren vette oket fel hanem egy kicsin, abszolut luxus ellatas kajaban, mindenben es hogy mikor a Ferihegyen leszallt a gep, valahol kivul, joforman vamvizsgalat sem volt, oda kijott hozzajuk valami hivatalos ember a gephez, kizarolag a papirokat nezett, szinte kezlegyintve, nagy hajbokolassal tavozott.
Szoval voltak elonyei, a magyar pasas nem azert csinalta mert olcsobb volt hanem jo volt egy barati tarsasag idegenek nelkul a gepen es elkerulte az akkor meg kellemetlenkedo vamosokat is, korlatlan sulyhatar volt, marmint amit az a kisgep fel tudott venni az johetett.
A tokaji aszu ereskor utazott mindig, abban volt / is/ volt erdekeltsege, marmint a tiszta szinte mez szeru parlatban, azt mondta hogy latogatasra kizarolag bejelentesre es nagyon komoly vevot fogadtak csak es kostolhatta meg csoppeket amikbol meg tudta allapitani hogy az idei termes milyen minosegu.

2018.10.20. 15:07:30

@adg:

Minek oda csomag, egy viza kartya tokeletesen eleg :-)

2018.10.20. 15:15:22

ha valakinek tobb ev utan valahogy eszebe jutok, mar nem is szoktam neki valaszolni, kb tudom honnan jott a nagy otlet, hogy irjon :)

P.Elliot 2018.10.20. 15:17:22

@adg: Egyetertek. Minel kisebb a gep annal jobban tone ki a frasz hogy beleuljek.
Sajnos mar ultem 20 szemelyes kisgepen Miami es Orlando kozott, oda csak ilyen kisebb gepek mennek.
Majnem szivrohamot kaptam ahogy kineztem es szornyen billegett is.
Volt viszont egy elfelejthetetlen pozitivuma is, mintha egyutt repultem volna geppel, mintha magam is affele madar lettem volna.
Osszeolvados erzes.

Mrs. Clayton 2018.10.20. 15:18:21

@P.Elliot: a hatarellenorzes ma is kb igy megy mint irod, azt viszont nem allitanam, h olcso, mondjuk ez viszonyitas kerdese, ennel lenyegesen kisebb/olcsobb geppel megfordulni budapest-birmingham utvonalon kb 3000 euro, ebbe nem szamoltam bele azt h egy ilyen gep mennyibe kerul es mennyi a fenntartasa. A repteri illetek is repterenkent valtozik, van ahol csak 100 euro van ahol tobb, ha jol emlekszem ferihegyen kb ennyi.
Az ma is teljesen atlagos, h hobbipilotak kozosen vesznek egy kisgepet es azzal ropkodnek orszagon belull vagy max a szomszedba.
Nekem egy ismerosom van aki egy hasonlo hasznalt geppel jar, de o egy europai siznten is nagy allateledel gyarto ceg vezerigazgatoja es kizarolag azert repul maga, mert igy nem akkor megy amikor a british airways mondja, hanem amikor neki jol esik.
@adg: az altalam ismert pasas nem 800 fontnyi mogyorokert nyomatja, annyibol max a wizz airre tud az ember extra legroomot venni, meg elsobbsegi beszallast

Mrs. Clayton 2018.10.20. 15:27:40

@P.Elliot: hahaha, par eve amikor a ferjem elkezdett repulni tanulni a fiammal, egy felszallas utan siman atadta neki a botkormanyt h na akkor most innen o repul, mondjuk ha nem tudta volna mit kell csinalni akkor viccesebb lett volna, de igy is csak en sikotottam, mert atvitt a deseda folott, ahonnan szallnak fel a termikek es az mindig razos.
Egyebkent ket hete hivott a fiam, h kecske eten ejtoernyoztetett es elszaalt a botkormany a gepen. Szepen megkerte a tobbieket h akkor most ugorjanak ki, o meg lehozta a gepet egyedul.

adg 2018.10.20. 15:32:45

@P.Elliot: “Vagy 15 eve beszelgettem egy nagyon gazdag oreg magyar pasassal aki azt mondta hogy ilyen kis luxusgeppel utazni joval olcsobb. ”

Meg ne tudjak a nem gazdagok, mert akkor mindenki privat jetekkel repkedne, es mi lenne a nagy legitarsasagokkal.

@Mrs. Clayton: akkor az ismerosod nem lehet egy sikeres enber, mert azok pont 800ert adjak el a lelkuket. :)

@IT Knihgt: azert, hogy tudjal hozni olcso kavet, tudod, az itt baromi draga. Te irtad.

2018.10.20. 15:38:39

@adg:

Viszek kavet, de legalabb satrad van? :-)

Mrs. Clayton 2018.10.20. 15:44:16

@adg: a nagy legotarsasagok a prolikat szallitjak, engem epp nizzaba, ezzel el is arultam h mennyi az oraberem

adg 2018.10.20. 15:45:27

@IT Knihgt: minek sator, ha van viza kartya?

adg 2018.10.20. 15:48:12

@Mrs. Clayton: miert nem bereltel egy privat gepet, sokkal olcsobb.
Amugy mar legotarsasagok is repkednek? Hova sullyed a vilag, a mi idonkben csak epitettek ezt azt. :D

Mrs. Clayton 2018.10.20. 15:52:21

@adg: akkor lehet en is csak almodom mint a lovag, aztan nem is megyek sehova

Mrs. Clayton 2018.10.20. 16:13:32

@Kövérmadár [swe]: van egy masik pasas, o amikor ferihegyen rajott h a taskajat lennt felejtette somogyban, lazan legyintett es berelt neki egy masik gepet h vigyek utana, ezt a lovag is megteheti az arcaval

2018.10.20. 16:27:43

@Mrs. Clayton: keeenyszerugraaaas! tanultuk veszhelyzet gyakorlaton :)) Egyszer az a gep is meghibasodott, amivel en ugraltam (nem velem, de voltak rajta ernyosok), aztan leszallas kozben elkapott egy elektromos vezeteket, es leegett a fel szarnya. jo kis an-2 :))

2018.10.20. 16:36:32

@P.Elliot: az igazi osszeolvados elmeny az a vitorlazo repulo

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.20. 16:43:11

@adg: haha, a 12-14 oras repulout valahogy a mi esetunkben is egy rosta arra, hogy ki vallalkozik meglatogatni minket;)

2018.10.20. 16:48:22

@Zsuzsi65: a haverom csaladjanak nem a 14-oras ut vette el a kedvuket, hanem amikor a haver mondta, hogy a jegyet nekik kellene fizetni :)))

Hari Seldon 2 2018.10.20. 17:22:56

OFF
Ha valakit érdekel, itt a Merkur szonda kilovése:
www.youtube.com/watch?v=jUF_HrWVPN0
ON

Csodabogár 2018.10.20. 17:51:51

@Mrs. Clayton: Egyszer mi is belefutottunk Zürichbe egy ilyen társaságba, miszerint ők hatan megvettek egy gépet és azzal járkálnak haza, meg máshova nyaralni. Irtó nagyképüek voltak, aztán férjem tovább társalgott velük és kiderült, hogy közben kikölcsönzik a gépet idegeneknek, mert nagyon drága a repülőtéren parkolni stb.
Én biztos semmi pénzért nem ülnék ilyen kis gépre, jó nekem a Lufthansa, Swiss és társai. Arról nem is beszélve, hogy ezek a kicsik lassabban is járnak, no meg alacsonyabban, bele a turbulenciákba.:-(

kék madár 2018.10.20. 18:26:54

@Zsuzsi65: ha 12-14 ora lenne, meg nem is lenne olyan fajdalmas de haztol hazig inkabb 24 :(

Mrs. Clayton 2018.10.20. 18:28:43

@LepesMez: csak me jar ugy mint a fiam oktatoja. Csorloztek too az oreget aztan olyan 30 meter korul nem oldott me a kotel ami ugy rantotta le a foldre mint a szel, abban az evben az volt a sokadik ilyen baleset. Alapokat tanulni jo, kulonben a tokom se ropkodne olyannal.

2018.10.20. 19:20:22

@Mrs. Clayton: En csak utaskent probaltam parszor, de imadtam. Egyik alkalommal a ficko fel tudta vinni magasra es igy volt hely dugohuzokat csinalni, allat volt :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.20. 20:17:19

@kék madár: epp ezt akartam irni. Tenyleg 24 ora haztol hazig.

blackhairlady 2018.10.20. 22:02:13

@IT Knihgt: Nem tudod levetkozni a stilusodat, kb egy mondat utan elarulod, hogy ki vagy, es lathatoan nem a 800 fontos IT kartars :)
De mire jo ez a fajta trollkodas? Tenyleg nem ertem miert jo mas majdnem ugyanolyan nickjet felvenni.

blackhairlady 2018.10.20. 22:05:03

Nalunk meg csak a fiam volt latogatoban az elmult nyolc evben, erdekes modon senki sem jelentkezett meg be, hogy jonne :)
Mondjuk Houston nem is annyira nepszeru turista hely.

Mrs. Clayton 2018.10.20. 23:07:05

@Mrs. Clayton: ha mar fent van akkor nem gaz. Motoros sarkanyt kell messze elkerulni. Az azokkal ropkodok jellemzoen lebenult, egy labu, felkaru alakok.
Az NCIS Los Angeles franciaul igen vicces, foleg h egy kukkot se ertek belole.

négyzet 2018.10.20. 23:54:44

Ha a rokonság nem jön (többnyire nem repült senki még életében, nyelveket nem beszélnek), akkor kénytelen leszek couchsurfingen meghirdetni a kanapénkat :D
Barátok biztos jönnek, 1-2x, de aztán gondolom majd inkább elmaradoznak.

kardio1 2018.10.20. 23:58:57

@Mrs. Clayton: meg kéne végre tanulnod egy európai nyelvet ! :)

adg 2018.10.21. 02:33:58

Hozzank nagyon sokan igertek, hogy majd jonnek. Eddig ket hug volt itt meg a lanyom baratnoje. Olyan viszont soha nem volt, hogy tolunk kertek volna a jegyet. Meg is lepodnek rajta rendesen.

adg 2018.10.21. 02:38:26

@Zsuzsi65: mazlistak. 24 ora alatt tul vagyok feluton kb. :)
Kb 20 ora a netto repules, neha tobb, ha ugy jon ki. Pl ha innen brisbanen keresztul dubai es becs az utvonal, az 4+14+6 ora.
Most legutobb perth-qatar-pest volt, az rovidebb, 4+11+5 kb. De ennek is megvolt a hatranya.

kék madár 2018.10.21. 03:48:39

@Zsuzsi65: igen, most csak en egyedul

adg 2018.10.21. 03:48:56

@LepesMez: szerencsere az en is eroseim kozt nem elterjedt ez a nezet. Senki nem probalkozott meg ezzel.

blackhairlady 2018.10.21. 04:04:10

@LepesMez: mibol gondoltad?:)
sok az eso? Szerintem atlagos, neha az atlagos alatt. Akkor van tobb ha a Golf of Mexiconal vharosabb mozgasok vannak.
Az ingatlanok valoban sokkal olcsobbak mint mas nagyvarosokban,kulonosen a kertvarosi reszeken. A bunozesi statisztikakat nem szoktam nezegetni, vannak reszei a varosnak ahol sokkal magasabbak es ez gondolom megnyomja egesz Greater Houston statisztikajat.
Nagyon sokan koltoztek Houston kornyekere az elmult 10 evben mert sok a munkahely es az emlitett ingatlan arak miatt.

IT Knight 2018.10.21. 10:04:26

@IT Knihgt: ez nagyon megtisztelő, már másolnak is :D

rakj már be egy java logót, anélkül elég könnyen lebuksz, látod most sem hitték el, hogy te vagy én.

2018.10.21. 10:10:46

@IT Knight: nyugi, csak szorakozom :-)

Holnap mar mast fogok megtisztelni :-)

Mrs. Clayton 2018.10.21. 13:23:30

@kardio1: ha hiszed ha nem par hete nekialltam a francianak, a le mondenak van online kurzusa, hetente kuldenek egy lecket. De epp a carefourbol jovunk, iszonyat sor volt minden kasszanal. Elottunk egy par, tokig pakolt kocsival, mi is vettunk minden hulyeseget. Mogottunk megjelent egy idos bacsi par cuccal. Ferjem mondta neki franciaul h alljon be elenk. Az oreg meg elkezdett hozza beszelni amibol mar nem ertettunk semmit. Akkor rajott h angolul tudunk, mire ugy folytatta. A penztaros kiscsaj is siman megertette h mit mondtam neki. Tudom sokan mondjak h a franciak nem beszelnek angolul, de en nem ezt tapasztalom. Mondjuk mi szuper baratsagos emberek vagyunk igy meg a legmorcosabb francia is kinyog par szot nekunk angolul.

Mrs. Clayton 2018.10.21. 13:25:04

@adg: na csak nem legozunk kedves adg

kardio1 2018.10.21. 21:00:49

@Mrs. Clayton: igen, elég sokan tudnak valamennyire angolul, főleg olyan vidékeken, ahol sok van belőlük. A turistákkal türelmesebbek, de azt nem szeretik, ha valaki évek múltán se tanul meg kicsit sem franciául.

tanato 2018.10.21. 21:42:22

@kardio1: EZt a magyarországi magyarok sem kedvelik,ha több év elteltével sem tanul meg az illető magyarul alapszinten.Hallottam már egy két sürgősségin dolgozó nővért aki keményen lecseszte a több éve itt élő holland vagy belga nyugdíjast,akik egy szót nem beszéltek magyarul a nővér persze meg csak az anyja nyelvén tudott kommunikálni,így süketek párbeszéde lett a betegkommunikáció.

Mrs. Clayton 2018.10.21. 21:53:31

@kardio1: oh lassan profi leszek, valami sherlock holmes megy az rmc-n felirattal, a je ne sais pas mar nagyon jol megy

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.10.22. 02:03:31

Nálam néha szoktak érdeklődni. Aztán, amikor odáig jutunk, hogy pontosan hogyan is lehet ide eljutni, Anglia csücskébe, én meg elmondom a 3-4 átszállást, meg jó esetben is 23-24 órás utat (ami nekem nyúlt már 30 órásra is, és nem azért mert egy éjjelt valami szállodában töltöttem), akkor hirtelen meggondolják magukat:D

somlobodog 2018.10.22. 16:03:42

@LepesMez: szülőknek mindig mindent fizetünk nyilván, lényegtelen tétel évi 2x, legalább jonnek. De olyan fel sem merült hogy valaki kérné hogy a repjegyet vegyük meg neki:))) hát milyen emberek vannak már?? Azonnal shift+del a névjegyzékbol:)

tikk 2018.10.26. 06:31:41

Bár jönnének, de usába drága repülni plusz három hétnèl kevesebbre nem is éri meg.
Igy megyünk mi, vagy vágyakozunk utánuk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása