oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 11. 06:30,  Cseh kaland honvágy nélkül 86 komment

2018. október 11. 06:30 Határátkelő

Cseh kaland honvágy nélkül

Miközben a legtöbb határátkelő érthető okokból nyugat felé veszi az irányt, sok magyar dolgozik a régióban is. Közéjük tartozik Viktor is, aki immár hat éve él Csehországban. Anno gyorsan kellett döntenie, de mint írja, nem bánta meg. (A képeket külön köszönöm neki.)

cim_181.jpg

„Olvasgatom már jó ideje a Határátkelő blogot és megfigyeltem, hogy a legtöbben nehézségként vagy egyenesen sokként élték meg a külföldre költözést. Hát nálam ez nem éppen így történt, bár nekem összesen 30 napom volt az ország elhagyására, úgyhogy meglehetősen hatékonynak kellett lennem a szervezéssel.

Jelenleg az SAP Concur-nak dolgozom, egy kihívásokkal teli pozícióban, ami viszont rengeteg lehetőséget ad a fejlődésre. Hogy hogy indultam?

Előzmények

2003-ban még hivatalosan egyetemistaként alapítottam a saját cégemet barátok bevonásával. Sosem lettem belőle milliomos, de legalább megéltem belőle és viszonylagos szabadságot is adott.

Aztán jött a válság, az ügyfeleim nagy része tönkrement így a bevételem radikálisan csökkent. Ráadásul a NAV/APEH/whatever folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal tesztelte a kitartásomat.

A pohár 2012-ben telt be, mikor már az üzlettársaim is átvertek jó magyar szokás szerint, gyakorlatilag ekkor állítottam fel a tézist: ha te vagy a harmadik tag egy üzletben és a másik két tag kért meg rá, hogy csatlakozz, akkor te baleknak kellesz.

A döntés

A döntés gyorsan megszületett, nagyjából egy éjszakát rágódtam rajta, el kell hagyjam az országot, itt nincs jövő. Ha az ember próbál tisztességesen megélni, megfojtják a többiek.

Reggel közöltem barátnőmmel, hogy akkor moccanni kellene mielőtt még feléljük a maradék vagyont, mert a helyzet eléggé reménytelen. Meglepően pozitívan fogadta, úgyhogy már csak ki kellett választani az országot. Végül az ország választott ki.

Hova menjünk?

Mivel én informatikai területen dolgozom, így számomra Németország adta volna magát vagy Írország, szóval frissítettem a LinkedIn-profilomat és az önéletrajzomat, majd elkezdtem a LinkedInen jelentkezni a legkülönfélébb állásokra.

A meglepetés akkor jött, mikor másnap felhívtak Szlovákiából és Csehországból is a környék két legnagyobb rivális cégétől, mivel ide tudtommal nem jelentkeztem. De egy próbát megért, szóval hagytam magam végigvinni a telefonos interjúkon, sőt Pozsonyba még személyesen is elmentem.

laza.jpg

Ekkor már április vége felé jártunk, mi már az utolsó nyaralásunkat tervezgettük az országban. Először Pozsonyból kaptam a jó hírt, hogy felvennének, majd azon a bizonyos legendásan forró május 1-én hívtak Brnoból, hogy szintén engem választanának, ha nekem is megfelel. Gyors matek, SWOT analízis, Brno mellett döntöttem. Kihívás: június 4-én kezdeni kellene. És itt indult az a bizonyos 30 nap.

Visszaszámlálás

Eddig ugye semmi nagyobb probléma nem volt, a célország megvolt, állás volt, de még a nyakamban volt egy bt. beltagi kötelezettségekkel, meglévő szerződésekkel. Lakást is kellett szerezni Brnoban, és ez így tényleg kihívás volt. Mivel erről azért regényeket tudnék írni, álljon itt egy lista mit hogyan oldottam meg:

- miután egy Bt.-t épeszű üzletember nem vesz meg, így „eladtam” az ügyfeleimet. Gyakorlatilag átszerződtettem őket egy régi partnercéghez. Win-win szituáció. A Bt.-m azóta megszűnt magától kényszer-végelszámolással.

- lefoglaltam egy apartmant egy hétre Brnoban, így az első napokat el tudtam kezdeni a munkában és időt nyertem, hogy lakást találjak

- három hónapos határidővel felmondtam az albérletemet otthon, majd kiadtam egy barátomnak arra az időszakra. Ha bármi nem jól sült volna el, lett volna hova hazamennem.

- barátnőm 2 héttel költözés előtt közölte, hogy Ő inkább nem jön, meg hát az elején sem akart. Ez volt talán az egyetlen nehézség az ország elhagyásában.

Mint látható, eddig a pontig különösebben megoldhatatlan probléma nem akadt, így gyakorlatilag zökkenőmentesen költöztem ki Csehországba két bőrönddel, egy laptoppal plusz egy mobiltelefonnal.

Két év Brno

Imádtam Brnot. Még mindig álmodok néha róla. A város gyakorlatilag egy „bevándorló” elosztóközpont. Rengeteg multinak van irodája itt, és ezek a cégek mágnesként vonzzák a munkavállalókat, képzetteket képzetlenebbeket egyaránt. Innen aztán az ember könnyebben vált másik céghez másik városba/országba.

A nyelvi nehézségeken hamar túltettem magam, a cégnél mindenki beszélt angolul, de a legtöbb boltban, étteremben, kocsmában is van legalább valaki, aki beszél angolul vagy németül. Persze elkezdtem csehül tanulni, ma már egész jól beszélek.

tel.jpg

Kultúrsokk? Hát az volt. Honvágy? Érdekes de az sohasem. Unatkoztam? Soha. Sőt, kinyílt előttem a világ. Addig is sokat jártam külföldön, de itt vált igazán hobbimmá az utazás. Eddig 30 országban jártam.

Barátok? Rengeteg emberrel ismerkedtem meg és nagyon sokkal még ma is tartjuk a kapcsolatot. A magyarok közül, akiket ott ismertem meg, mindegyikkel.

Négy év Prága

Aztán eljött az idő, hogy én is többet akartam. Magasabbra akartam jutni a karrieremben, közelebb akartam lenni Nyugat-Európához, meg a barátok is elkezdtek Prágába költözni. Ekkor jött az elhatározás: hát akkor legyen Prága.

Álláskeresés hasonlóan zajlott mint 2 évvel korábban, önéletrajz frissít, feltölt, vár. Pár nappal később elkezdek hívogatni különböző cégektől, Írországtól Németországon át Ausztriáig, és a végén jött a telefon Prágából.

Még ma is emlékszem rá, mennyire ledöbbentem, hogy magyarul szóltak bele, dadogni kezdtem. A végén persze végigmentem a 4 fordulós interjún és meglett az állás. Költözhettem Prágába.

A lakást az interneten néztem ki, kellett egy havi díjat fizetni az ingatlanos cégnek, de megérte mert így legalább elkerültem azokat a szituációkat, amiket itt a blogon olvastam másoktól. 10 perc volt lakást választani, mászik 10 perc megbeszélni az időpontot a megtekintésre.

ejszaka_5.jpg

Egy hét múlva már a lakás előtt vártam az ügynököt, közben azon gondolkodtam, hogy vajon miért nem ismerős az épület, hiszen tonnányi képet néztem meg róla. Később mikor beléptünk a lakásba világosodtam meg: rossz lakást mutattak meg, ez nem szerepelt a listámon. De nagyon tetszett, úgyhogy kivettem.

Azóta is ebben lakom, metróval 10 percre a belvárostól. És ismét nem találkoztam szenvedéssel, görcsöléssel, megoldhatatlan problémákkal a költözés során. Szerződés aláír, otthon összepakol, egy barátot megkér a szállításra és beköltözik.

Kisvárosi hangulat

Prága nagyon más, mint Brno. Nagyobb, de mégis van egy kisvárosi hangulata. Az mondjuk egyből feltűnik, hogy nem autóknak tervezték. A tömegközlekedés nagyon jól megoldott, a havi bérlet vagy „litácska”, ami egy Oyster card koppintás pedig nagyjából fele a Budapesti árának. Cserébe a busz nem gyullad ki és kulturáltan lehet villamosozni. Autóval közlekedni csúcsidőben téboly.

A 40 éves korosztályig bezárólag majdnem mindenki beszél angolul. Nálunk a cégnél például a takarítónő kevesebb hibával beszél angolul, mint én, aki munka közben használom a nyelvet. És ismét csak rengeteg a külföldi a városban megteremtve a multikulti hangulatot.

vege_10.jpg

Hazamennék-e?

Hogy szeretem-e? Imádom! Hazamennék-e? Soha ne mondd, hogy soha, de jelenleg nem ismerek olyan körülményt, ami rávehetne, hogy Magyarországra visszaköltözzek. Egyszerűen nem látom értelmét.

Honvágy? Azóta sincs. Tervek a jövőre? Minden nyitott. Egyelőre azonban megbecsülnek a cégnél mind anyagilag mind emberileg, úgyhogy egy darabig maradok. Aztán meg ki tudja. A Világ hatalmas...”

A nap idézete

“Sajnos jelenleg úgy áll, hogy nemhogy nem tudom átadni tudásomat, de talán még az országot is el kell hagynom. Hogy mondom majd a következő generációnak, hogy maradjatok itthon, legyetek magyarok, azért alkossatok, azért tanuljatok, hogy majd, amikor megtanuljátok, elveszejtsenek egy mondvacsinált rágalmazással?!” – Dr. Székely László, felfüggesztett szívsebész.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Már a pót-póthelyek is elfogytak a Határátkelő Klub pénteki találkozójára. Köszönjük a megelőlegezett bizalmat! Aki lemaradt, azt pótoljuk majd valahogy és természetesen lesz beszámoló is az estről. :)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714294805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.10.11. 06:40:44

SAP-osként könnyű. A szuperdokit jól kicsinálták főleg a kásler, miniszternek nevezett senkiházi.

kék madár 2018.10.11. 07:09:36

Brnonal Praga sokkal szebb, Praganal meg Budapest egy kicsit.

Hari Seldon 2 2018.10.11. 07:26:27

Brno kapcsán eszembe jutott milyen szép a Morva karszt. Tök jópofa csónakázós barlangban voltam, (a nevére már nem emlékszem, de ki lehet keresni). - Érdekes módon annak ellenére, hogy Prága látványosabb / nagyobb nincs ilyen erős emlékem róla.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.11. 07:30:04

Az egyik kollégám szintén Prágában volt kólcenteres.

Elég sok kólcenter van arrafelé, s valóban, Brnóban is, meg még keletebbre, Krakkóban is.

A gond: Csehországban az árak kb. 20 %-kal magasabbak, mint Mo-on. Lengyelország jobb, ott kevésbé drága.

Din Serpahis 2018.10.11. 07:45:40

Az a szomoru, hogy a cseheknel, lengyeleknel az ilyen videki varosok mint Brno meg Wroclaw fejlodnek mint az eszelos, Magyarorszagon meg a videk egy nagy rakas tragyadomb.

Mrs. Clayton 2018.10.11. 08:10:19

Nahat, ha mar igy osszejottunk, aruld mar el nekem kedves posztolo, hogy az megis h a banatban van, hogy amikor a cegem kikuldte a Concurhoz a linket az nem mukodott igy asztali gepen nem tudtam beregisztralni, viszont mivel a cegemnek van sso-ja igy a mobil approl beleptem, aztan hogy hogynem de a laptopon is sikerult azota nem merek kijelentkezni, mert ha rakattintok arra az aopciora h megvaltoztatom a jelszavamat a rendszer semmilyen ertesitest nem kuld nekem mondvan nem adtam meg ilyen adatot. Ennelfogva amikor a legutobbi expense igenyemet visszadobtak nem is kaptam rola ertesitot. Aztan tegnap meg kiirta a rendszer belepes utan h nem vagyok regisztralva semmilyen concour termekre, viszont estere rajott, hogy megis.

Mrs. Clayton 2018.10.11. 08:42:10

@maxval balcán bircaman: akkor nem gondolod, h a posztolo epp arra bizonyitek, h nem mindenki a penz miatt megy el?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.11. 08:57:49

@Mrs. Clayton:

A pénz miatt ment el, hisz írja, hogy cége nem bírta a piaci versenyt, plusz üzlettársai átverték.

Buchhalter 2018.10.11. 09:23:58

Jó kis poszt.Arra azzal kivi lennék mi lett a srác barátnőjével.Eltűnt? Prága nekem is nagyon tetszett turistaként. Élhető városnak tűnik.Vajon hány magyar dolgozhat most a cseheknél? 1-2 ezer lehet?

takarék-láng 2018.10.11. 09:57:02

"Miközben a legtöbb határátkelő érthető okokból nyugat felé veszi az irányt, sok magyar dolgozik a régióban is."

- Szokasos ertelmetlen mondattal indul a poszt. Magyarazzatok mar meg lecci, hogy a fenebe lehet az, hogy Ausztria nyugat, mig a tole eszaknyugatra levo Csehorszag, Praga "csak" regios, keleti orszag, varos, hely. Es ez a forditott gondolkodas egesz Europa-szerte.jelen van.

takarék-láng 2018.10.11. 09:57:13

@Mrs. Clayton: "a posztolo epp arra bizonyitek, h nem mindenki a penz miatt megy el?"
- a csehek sem akarnak migransokat. Sem sehol mashol, kelet- nyugat-euban.

_z_ 2018.10.11. 10:03:48

@takarék-láng: Hol lattal te ebben a posztban barmilyen utalast migransokra, akarcsak attetelesen is? Hogy jön ez ide? Mi a bubanatert kell minden egyes posztnal bedobalni a libsizest/migransozast? Ha nem tudsz ertelemesen, a temahoz kapcsolodoan hozzaszolni, kerlek, inkabb ne tedd, baromi frusztralo egyfolytaban ezekt a mantrakat olvasni!

fhdgy 2018.10.11. 10:04:05

@takarék-láng: Nem érted, hogy Csehországot miért mondjuk keletnek?

Nem kellene visszamenned iskolába???

_z_ 2018.10.11. 10:06:39

@takarék-láng: Mert nem csak földrajz kelet-nyugat van. De ez annyira egyszeru, hogy nehez elkepzelni, hogy valaki ne szandekosan ertse felre...

Határátkelő 2018.10.11. 10:12:04

@_z_: Hagyd, csak trollkodik...

Palazeti 2018.10.11. 10:12:41

Csehország hozzánk képest Nyugat-Európa szinte minden tekintetben, Prága pedig jól karbantartott, tiszta és jól működő város, ami Budapestről már nem mondható el. A cseheknél szinte mindenhez hozzányúltak, felújítottak az elmúlt 20 évben, míg nálunk még az ország erőgépe a főváros is tele van olyan infrastruktúrával, ami leginkább a 70-es éveket idézi és ha valamire költenek is, azt is olyan minőségben teszik, hogy abban nincs köszönet...Balkán vagyunk na.. egy cseh ismerősöm szokta mondani Budapestről: olyan mint Prága 15 éve.. ez azért sokat elmond...

_z_ 2018.10.11. 10:28:21

@Határátkelő: Eh... Ha kib***nad, mint macskat sz**ni (teljesen jogosan), akkor gondolom telesirna a blog.hu-t, hogy a mocskos libsik elvettek a szolasszabadsagat... Sajnos nem minden nap vagyok kepes atsiklani ezek felett.

adg 2018.10.11. 10:44:47

Mi lett a baratnovel? Ennyi, kakukk?

Din Serpahis 2018.10.11. 10:49:48

@adg: hat ez egy eleg gyakori forgatokonyv, en is ismerek olyat, aki ket eve, mielott kijott, megnosult, aztan most meg mar valnak is, mert a csaj ugy dontott, hogy jobb neki Magyarorszagon.

adg 2018.10.11. 11:09:00

@Din Serpahis: Amikor a penz fontosabb, mint a baratno. :D

London2009 2018.10.11. 11:27:47

@adg: szerintem Pragaban olyan jo csajok vannak, hogy oda vetek baratnovel erkezni. Sosem ertettem, hogy miert mondjak, hogy a magyar lanyok a legszebbek. Nem igaz. :D

fhdgy 2018.10.11. 11:40:14

@adg: Azért a dolog ennél talán összetettebb!

Különben is, ne ítélkezzünk, amikor nem is tudjuk, hogy mi történt, a miértre meg végképp nem tudjuk a választ!

nyuszigonosz 2018.10.11. 11:45:15

Ez egy nagyon jó poszt. Csehország szép, Prága egy ékszerdoboz.

Arthamyr 2018.10.11. 12:26:28

@London2009: Mint Prágát sokszor megjárt "szakértő", ezt csak megerősíteni tudom. :D

Prága eszementül jó hely, nem csoda, hogy jól érzi magát a poszter. :)

Palazeti 2018.10.11. 13:02:53

@London2009: Szerintem a cseheknél nem magasabb a jó nők aránya mint nálunk, ellenben szlovákoknál, szerbeknél, dél-lengyeleknél (krakkó környéke) és persze a baltikumban a férfiember folyamatos kísértésnek van kitéve és akkor még Ukrajnáról vagy Oroszországról nem is beszéltünk...

Wiktor76 2018.10.11. 13:03:46

@Mrs. Clayton: Ez melyik nap tortent? Nyittathatok ra CRMC-t a customer supporttal ;)

Wiktor76 2018.10.11. 13:03:46

@Buchhalter: Hat az en eletembol eltunt, bar meg neha beszelunk. Van egy sajat elete, azt eli Magyarorszagon.

Eleg sok magyar dolgozik idekint, pontos szamot nyilvan nem tudok de a "Pragai magyarok" facebook csoportnak jelenleg 2731 tagja van.

Wiktor76 2018.10.11. 13:03:46

@Golf2: IBM-eskent kezdtem :) Aztan a Concur-nal folytattam. Az mar csak a sors ironiaja, hogy 3 evvel ezelott az SAP megvette a Concurt. Amugy hogy erted azt, hogy "konnyu"? Bejutni, bent maradni, vagy dolgozni az SAP-nal?

Wiktor76 2018.10.11. 13:03:46

@maxval balcán bircaman: Nezd meg a lakasarakat, azok kb. duplaja az otthoniaknak. Egy sima 2+kk 50 nm-es uj epitesu lakas lakoparkban kb 7-8 millio CZK. A kaja viszont ugyanannyi mint otthon, a sor meg a dragabb helyeken is csak 35-40 CZK.

London2009 2018.10.11. 13:09:48

@zalap: igen, ok is szepek. Nekem az egyetlen problemam kulonben a lanyokkal a keleti blokkbol az oltozeskodesi stilus. Ez a magyarokra is igaz. Egy csomoszor van az, hogy hiaba szepek, annyira rosszul vannak oltozve, hogy az egesz el van vele rontva. Na persze ez nokent nekem lehet, hogy feltunik, de gondolom egy ferfinek ez mondjuk nem szamit egyaltalan. :D

adg 2018.10.11. 13:11:22

@fhdgy: ne itelkezzunk??
Had ne kelljen mar elmagyaraznom a celzast, kicsit olvass visszabb. 8. komment. Elszaladt a kecske a humordetektorral?

kék madár 2018.10.11. 15:01:11

@maxval balcán bircaman: hol irta, hogy a penz miatt ment el, megint a laptop hatat olvasod?

somlobodog 2018.10.11. 15:15:17

@Golf2: "SAP-osként könnyű."
Az. Könnyű. Csak oda eljutni nem az. Szted a doki nem talál bármelyik országban 1mp alatt munkát ami egyébként kB 3x annyit fog fizetni mint az SAP? Nem nagyon értem az összehasonlítást.

fhdgy 2018.10.11. 15:16:15

@adg: a vissza 8. komment a birca volt? Ha igen, akkor inkább a kecskék!

kék madár 2018.10.11. 15:24:14

@maxval balcán bircaman: akkor probald meg ertelmezni a szoveget, miert csokkent??? (nem komolyan javasoltam ugyse fog ez menni neked)

Din Serpahis 2018.10.11. 15:29:29

@London2009: dehogynem, a bankban ahol dolgozom a magassarku, szoknya, kiskosztum az altalanos viselet, marha jo, nekem ez igy nagyon tetszik :) (meg jo csajok is vannak hozza persze)

geeeteee 2018.10.11. 15:37:02

Rákarcoltam a kis zöldszemű Zlatámnak a találkát a kaputelefon keretére. Plátói szerelmeim Prágában. ()
Hrabal rajongó vagyok, nem emiatt, hanem emellett, sokkal később visszalátogatva Nymburk lett a bázis. Kladno is lehetett volna.
Valami olyasmit szeretnék mondani, hogy Csehország inkább csak érzelmi választás. Pedig egyre bosszant az észszerűség.
* csak belelapoztam félrészegen
Közel az ötvenhez fáradt elméknek szikra az emlékezéshez bármilyen hasonló.

geeeteee 2018.10.11. 15:37:14

Sima kézfogásnak indult, de már két busz várt ránk, rá és rám, a világ egyik leghosszabb smárja lett belőle. Valahol a Tátra tövében, a későbbi Szlovákiában. Soha nem feledem.

Golf2 2018.10.11. 15:41:46

@Wiktor76: SAP-osként jó úgy általában. Látom a SAP-os kocsikat az utcán audik mercik mind full extrásan kérve...Dőzsike cég.

P.Elliot 2018.10.11. 15:44:15

@London2009: Vagy tuloltozve....Ket peldat is lattam erre, marmint nagyon kirivo peldat.
Falurol kijott hirtelenul sok penzhez jutott fiatal no az egyik, beteget apol, penzet megtarthatja illetve elkoltheti, a tarsa ellatja minden massal. Ez oltozkodesre forditja, elkepeszto aru cipokben, markas kirivo ruhakban jar ahogy a teveben latta a celebek musoraiban, smink, festek, minden. Ebben az oltozekben megy vasarolni, a munkahelyere ahol mindig nagy szemeket meresztenek ra/ megmosolyogjak a hata mogott/ hogy 10 centis tusarkoban kepes egesz nap lenni, / privat apolono egy haznal/ kikeve, kifenve ,torli az oregasszony feneket ha maga ala csinalt es nem erzi hogy nem idevalo az oltozek, ettol nem lesz tobb masok szemeben, sot,! Kinezete kozepes meg a ruha sem dob rajta.
A masik egy szinten videki no, nagyon kedves, kellemes szemely, elvarja hogy csodaljak meg a hasonlo ruhait, sajnos nem irhatom le a sztorit mert raismerhetnek, na ott meg kellemetlensegbe is keveredett miatta, tanacsoltam neki hogy oltozkodjon egyszeruebben ha vissza kell mennie arra a hivatalos helyre, a draga, markas ruhai miatt nem fogjak megcsodalni, az egyszeruseggel ahogy a tobbi oltozik fogjak magukhozvalonak itelni, nagyon remelem hogy megfogadja.

London2009 2018.10.11. 16:11:09

@P.Elliot: Oszinten szolva engem baromira nem erdekel, hogy ki miben van. Ilyen szempontbol London nagyon jo varos, minden elfer. Az jobban zavar peldaul, hogy Magyarorszagon viszont ha valakin mar egy erdekesebb ruhadarab van azt “megszoljak”. Ettol megorulnek mar.
Kulonben nekem sem a stilusom ez a kirivo, kihivo oltozkodes. Azzal is egyetertek, hogy az alkolomtol fuggoen kell megvalasztani, hogy mit vesz fel az ember. De jo lenne ha eljutna odaig ez a vilag, hogy ha ez a no 10 centis magassarkuban szeretne dolgozni, akkor miert is ne? O dolga elvegre…

London2009 2018.10.11. 16:11:53

@Din Serpahis: Mi tagadas en is szeretek oltonyos fickokat nezegetni… :D

Wiktor76 2018.10.11. 16:19:03

@Golf2: Waldorfban talan. Itt pragaban 3-4 SAP kocsit lattam csak a garazsban, de nyilvan a sales nem fog Skoda Fabiaval kimenni az ugyfelhez. Azt mondjuk elhiszem, hogy van az a salary grade ami folott jar a ceges kocsi, csak nem a mernokoknek.

geeeteee 2018.10.11. 16:25:18

Valamelyik tornyon mentek fel és le csecsemők, installáció volt, akkor ott Prágában laktunk; a mélygarázsban, a szállodáéban meg nem égett a villany. Nem találtam belül a Szamarában a kilincset, :) Klausztrofóbia?

Csodabogár 2018.10.11. 17:05:53

Szeretem ezeket a kellemes siker sztoríkat. Nem ment itthon az üzlet, elment. Nem köpköd vissza, örül a jelenének és a jövőjének. Vagy 10 éve voltunk Prágában ember azóta is morog, hogy "senki nem beszél angolul, semmi nincs angolul kíírva" Ő először volt ott, én sokadszorra. Prága szép de nekem kicsi város. Sajnos kicsit sok a kiskockakő az óvárosban, de ezt túl lehet élni.
Tényleg mennyi lakosa van Prágának?

kék madár 2018.10.11. 17:15:26

@maxval balcán bircaman:
"Nem bírta a piaci versenyt, s átverték a haverjai."

Annyira hulye es fogyatekos a gyerek, hogy Magyarorszagon nem elt meg, alabb kellett adnia es olyan helyre menni, ahol mindenki ertelmi fogyatekos.

nyuszigonosz 2018.10.11. 17:20:38

@Csodabogár: 1,3 millió lakosa van Prágának, 14 %-a külföldi.

nyuszigonosz 2018.10.11. 17:32:11

@Csodabogár: Èrdekes Prágát kicsinek nevezni. :-)

Tudod, most tényleg utánanéztem, Budapest 525 km²
Prága 496 km²

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.10.11. 18:07:57

@nyuszigonosz:
Oszt' mennyi ott az egy oparara eso hangverseny? Lehet igy ertette ;)

blackhairlady 2018.10.11. 18:13:50

vajon hogy all a kulturalis felhozatal arrafelé?

nyuszigonosz 2018.10.11. 18:26:16

@blackhairlady: Prágában mindent megtalál az ember. 45 ismertebb színház van, mellettük még legalább ugyanennyi, kevésbé ismert.
Koncertek - a filharmónia koncertjeivel kezdve a fél világ ( ha nem az egész ) elöadóin keresztül az utcazenéig minden van.
Képtárak, múzeumok, filmstúdiók.... minden.
Egyszóval, aki a kultúrát keresi, Prágában megtalálja.

blackhairlady 2018.10.11. 18:34:07

@nyuszigonosz: A kerdes koltoi volt :)
Volt szerencsem ketszer Pragahoz es mar elsore szerelem volt :)

takarék-láng 2018.10.11. 18:42:45

@_z_: @fhdgy: a posztban nincs utalas a migransokra csak a politikara. Ballibsi allitasok szerint az elviselhetetlen politikai helyzet a migransok kizarasa miatt van.

Iskolaba nektek kene visszamenni, (altalanos felso tagozat is eleg lenne) kelet-nyugat ugyanis foldrajzi fogalom. Hiaba probal barki barmit felremagyarazni.

Kelet-Europa pedig magaban foglalja Ukrajnat, Oroszorszag egy reszet. Slussz passz ne valaszoljatok.

nyuszigonosz 2018.10.11. 18:45:18

@blackhairlady: Lényegében gondoltam. :-)

Prágát én is szeretem.

takarék-láng 2018.10.11. 19:22:32

"Honvágy? Azóta sincs. Tervek a jövőre? Minden nyitott. Egyelőre azonban megbecsülnek a cégnél mind anyagilag mind emberileg, úgyhogy egy darabig maradok. Aztán meg ki tudja. A Világ hatalmas...”

- gyokerek? Nincsenek. Otthon? Nincsen. Baratok? Ideiglenes jelleggel. Minden eltepve, oda fuj a szel ahova akar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.11. 19:22:41

@kék madár:

Azaz a szabad piac ennyire értékelte vállalkozását. Te mernél szembemenni a szabad piac láthatatlan kezével??? Remélem nem, mert ilyen gonoszságra csak hozzám hasonló demagóg populisták, komcsik, fasiszták vetemednek...

Határátkelő 2018.10.11. 19:31:56

@takarék-láng: Érdekes, hogy zavar téged a régió kifejezés? Egyébként mindegy, nem kell, hogy érdekeljen, csak a tények kedvéért olvasgasd el.

hu.wikipedia.org/wiki/Kelet-K%C3%B6z%C3%A9p-Eur%C3%B3pa

Tudom, az a lényeg, hogy minden nap legyen valamibe belekötni. Amíg lehet.

Mrs. Clayton 2018.10.11. 19:58:48

@Wiktor76: azt hiszem kedden vettem eszre ezt, irtam az en travel teamemnek, azota neznek bele az ugyembe es irnak h mivan...
Mondjuk ez inkabb az en cegem toketlemsege, bar az alap broblema szerintem toletek jon.

Csodabogár 2018.10.11. 22:13:20

@nyuszigonosz: Nekem valahogy kisebbnek tűnt. Persze nem voltam a környéken, de láttam átutazóban rengeteg lakótelepet.

kék madár 2018.10.12. 01:08:16

@maxval balcán bircaman: szabad piac??? Magyarorszagon? Marmint Meszaros Lorincnek es sajat-laban-allok-Tiborcnak szabad.

megint ongolt lottel es verzik az orrod, inkabb oltozz at :)

kék madár 2018.10.12. 01:10:28

@takarék-láng: te milyen iskolaba jartal? Magyar tanar beteg volt vegig? :)

geeeteee 2018.10.12. 06:27:56

@LepesMez: Érdekességképpen, még nyolc évet tanultam a keleti blokk angolját, jól is ment, ötös voltam, ennek ellenére nem sok maradt belőle, a számok, igyíszudá, jáljubjutyibé, stb, fel lehetne szedni az alapokra. Öreganyámék környékén meg sok kétnyelvű horvát nemzetiségű család volt, na nekik is könnyebb a cseh, aztán még ott az egész Felvidék, az ottani magyaroknak sincsenek nyelvi korlátok.
Az orosz ellentéteként pedig volt eszperantó mozgalom, mit volt, ma is van. (www.esperanto.cz/cs/kontakty-a-organizace), hasonlóan a lengyelekhez, nem mind szerették az oroszt, a yiddish is keveseké maradt, ha maradt. Közvetítőnyelvnek ma az angol meg a német jobban megy. Talán majd a kínaiaknál lesz jó.
Találós kérdés: ez meg mi? esperanto.net/literaturo/novel/novlibr/modrobinzon.html

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.12. 06:28:15

@kék madár:

Ahogy mindenhoi máshol.

Ha valóban létezne szabad piac bárhol is, már rég megszűnt volna a kapitalizmus.

kék madár 2018.10.12. 07:21:17

@maxval balcán bircaman: kiveve a fejlett orszagokat, ahol nem jartal es fogalmad sincs a szabad piacrol.

lüke 2018.10.12. 08:01:43

@zalap: viccelsz?
1939- ben épült Bp- I társasházban most folyik az olómcsövek cseréje!
@LepesMez:
a cseh egy lágy szláv nyelv

Prága kelet,nyugat,ahogy akarjátok, kedvezőbbek a gazdasági feltételek, ezért Csehországban van sok cég központja, Prága szellemisége,kultúrája az átkosban is más volt.
Ma se mamikáznak, baszdmegeznek ,ami MO- n uzus

jed 2018.10.12. 08:01:53

@Wiktor76: A parkanyos-bakancsos kep nem a City Empiriaban keszult?!

Golf2 2018.10.12. 08:36:28

@Wiktor76: Itt Pesten.Gondolom levonják adóból...

porthosz 2018.10.12. 09:24:31

A tézisre: pókerben is van egy olyan mondás hogyha leülsz egy asztalhoz és 10 perc után nem tudod hogy ki a balek, akkor te vagy az.

Úgy látszik a nők valamiért nem annyira bírják Prágát, nyaraltunk ott, nekem nagyon tetszett (ffi vagyok), a feleségemnek viszont egyáltalán nem.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 10:01:56

Szevasz Viktor, latom Pankracon dolgozol a mellettem levo toronyhazban.

En 4 eve vagyok kint, es folyamatosan honvagyam van, de szerencsere vannak Pragaban magyar haverok elegen.

BéLóg 2018.10.12. 10:40:21

Prága szép, de "kicsi". Nagyon könnyen bejárod az egész "lényegét".
Brnoban nem éltem, de Osztravában igen. Az osztravárok rendesek és mosolyogva viccelődnek a pražštíjekkel (prágaiakkal). Nekem MEGTILTOTTÁK az ř betűs nevek kiejtését, állítólag annyira "szlovákos", hogy az már gúnyosnak/nevetségesnek hangzott. Mármint MÁS cseheknek azokra az emberekre nézve, akik Jiři, Ondřej end kó :-) nevűek voltak...
Bár egy év után állítólag már fejlődtem.

Szerettem Csehországban élni és szeretek visszajárni. Prágába már nem annyira, illetve persze el kell kerülni a turista tömegnyomort a központban. A sör fantasztikus, az emberek érdekesek, az ország szép.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 10:40:31

@Buchhalter: En 4000et hallottam, de a pragai magyarok tulnyomo resze felvideki egyetemista, vagy jomunkasember. Marginalis a magyarok szama, a pragai kisebbsegek jelentoseguk szerint sorrendben: ukran\orosz, szlovak, vietnami, latino, de meg britbol es amerikaibol is tobb van mint magyarbol

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 11:09:01

@Wiktor76: "Waldorfban talan. Itt pragaban 3-4 SAP kocsit lattam csak a garazsban, de nyilvan a sales nem fog Skoda Fabiaval kimenni az ugyfelhez."

Ez jo. Ti a SAPnal a parkoloban\melygarazsban szoktatok talizni az ugyfelekkel?

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 11:39:13

@lüke: Tenyleg udvariasabbak, diplomatikusabbak a csehek, ezt alairom. De sunyibbak is, a magyarok sokkal batrabbak, ha pl. a fonokseggel kell megharcolni, eloreengednek minket...:)

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 11:39:14

@Csodabogár: Majdnem mindenki beszel angolul -bar van hogy nem akarnak- meg olyan is volt hogy vmi homlesz le akart nyulni cigivel, s azt hazudtam hogy nem beszelek csehul, de o beszelt angolul lol@nyuszigonosz: Praga kozpontja kicsi, de a varos nagy teruletu, viszont nem olyan suru mint Bp., sok a parkszeruseg stb.

kardio1 2018.10.13. 08:26:27

@kék madár: az az alapvető probléma, hogy az összes, a migráció pozitív voltát hangsúlyozó tanulmány csak és kizárólag gazdasági szempontból vizsgálja a kérdést. Például ha a 2. Vh-ban a németek győztek volna, az általuk meghódított európai Oroszország gazdagabb lenne. Viszont németeket akartak oda telepíteni tömegével. Azaz a szegény oroszok helyett most gazdag németek élnének ott. Nem is értem, hogy az oroszok miért is nem támogatták ezt a migrációt...

kék madár 2018.10.13. 08:38:29

ez a tanulmany csak a gazdasagi vonatkozasat vizsgalja, azt eleg objektiven, merhetoen. A kulturalis hatasa nyilvan osszetettebb

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása