oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 30. 06:30,  Mindenki egyforma - svéd módra 28 komment

2018. szeptember 30. 06:30 Határátkelő

Mindenki egyforma - svéd módra

Svédországban nagy lelkesedéssel vallják, hogy semmi különbség nincs a férfi és a nő között. A kérdés csak az, hogyan csapódik ez le már egészen kis korban például az óvodában. Ha már itt tartunk, végiggondoljuk, mire érdemes figyelni a külföldi iskolaválasztásnál, végül lazításként elugrunk Brazíliába strandokat nézni.

malkovich_sved.jpg

Han, hon, hen – a férfi és nő egysége, pontosabban annak a hiány a svéd kultúrában. Nagy kérdés, mi történik akkor, ha elsimítjuk a különbségeket – írja Bandi Republic a blogján egy saját történet alapján.

„Lányos apaként nagy rajongója vagyok a női egyenjogúságnak, de sokszor azt látom itt Svédországban, hogy a női egyenlőséget teljesen összekeverik az egyformasággal, ami megöli a rock ’n’ rollt a párkapcsolatokban. Nagyon furcsa errefelé a dinamika (vagy annak hiánya) a két nem között. 

Az igazi nyitottság és tolerancia a szememben azt jelenti, hogy elfogadjuk a különbözőségeket és nem próbáljuk meg már az óvodában elkezdeni kiölni ezt a gyerekekből. 

Nagyon nehéz időszak volt számunkra, amikor a lányunk 2,5 éves korában keményen belekezdett a hiszti-dac korszakába. Sosem fogom elfelejteni amikor megpróbáltam szakmai jelleggel beszélni erről a rutinos svéd óvodai pedagógussal. Merészeltem megkérdezni, hogy a hasonló korú fiúknál is ugyanígy jelentkeznek-e ezek az elviselhetetlen hisztériás rohamok? 

Meg akartam érteni, hogy vajon a kislányok így kezdik-e el gyakorolni a női érdekérvényesítő képességüket vagy ez valami más? 

Olyan lebaszcsizós kioktatást kaptam hirtelen az óvónőtől, hogy csak na! Megtudtam, hogy szerinte – és a hivatalos svéd vélekedés szerint – nincsen semmi különbség a fiúk és a lányok közt sem ebben, sem másban. Kifejtette, hogy ezért egyformán is kezelik őket. 

Szerintem fontos a kezdetektől hangsúlyozni a különbözőségeket és kultiválni azokat. Nem szeretném, ha azt vernék a gyerekem fejébe, hogy nemre, fajra, korra való tekintet nélkül mindenki egyforma. 

A szándék valószínűleg jó, de súlyos hiba lenne az egyenlőséget az egyformasággal agyoncsapni.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

A külföldi iskolaválasztás dilemmái 

Ha már az óvodánál tartunk, lépjünk eggyel tovább és nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az iskolaválasztásnál. Különösen olyan nem egyszerű országban, mint Törökország. Tede blogján folytatta a múltkor megkezdett minisorozatot, az óvodák után most a sulikat megnézve.

kisfiu_iskola_foto_haber7.jpg(Fotó: Haber7) 

„A magániskolák 

A magániskolák mindegyike csak a török oktatási minisztérium által kiadott működési engedéllyel a zsebében nyithatja meg kapuit. Ez azt is jelenti, hogy elfogadja a központilag meghatározott „nemzeti alaptantervet”, és annak megfelelően tanítja a gyerekeket. 

Amiben szabad kezet kapnak, azok a felhasznált eszközök és az oktatási módszerek: okostábla az órákon, online elkészíthető házi feladatok, webes felület a szülőknek, ahol naprakészen követhetik a gyermekük fejlődését és a feladott házi feladatot, modern eszközökkel felszerelt tantermek, projektszemléletű feladatmegoldás, 3D-s nyomtató, robotika foglalkozások stb. 

Cserébe viszont 17 000 – 55 000 TL-t (2 400-7 700 EUR) fizetnek ki egy tanévre, amihez hozzájön a több ezer lírás tankönyv, az iskolaruha és az étkeztetés költsége. 

Sokak szerint a tandíj irreálisan magas, a gyerekek indokolatlanul leterheltek, és a tanárok nem mernek igazán fegyelmezni, mert a magánintézményekben a szülő az úr. (...) 

Az állami iskolák 

Az állami iskolákról az az általánosan elterjedt vélekedés, hogy az osztályok túlzsúfoltak és viszonylag későn és kevés óraszámban kezdődik a nyelvoktatás. Természetesen iskolája válogatja, mert van, ahol még tudnak kis létszámú csoportokban dolgozni, tehát mindig érdemes körülnézni a lakóhelyen.  

A túlnyomó többségnek egyébként a magániskola egészen egyszerűen szóba sem jöhet a magas tandíj miatt. Közülük nagyon sokan nem is gondolkodnának másban, még ha meg is tudnák fizetni. 

Vannak, akik szerint alsó tagozatban még elég az állami iskola, hiszen a legfontosabb egy nagyon jó tanár, minden azon áll vagy bukik. Ráadásul a gyerek ott mindenféle gyerekkel találkozhat, és nem minden a szülők pénztárcája körül forog. 

Aztán vannak azok, akik szerint az állami iskola nem tudja azt nyújtani, amit ők elvárnak, ezért inkább jó mélyen a zsebbe nyúlnak, és magániskolába küldik a gyerekeiket. A tapasztalataim szerint sokaknak ez egyfajta státusszimbólum is, hogy a gyerek melyik neves (drága) intézménybe jár. 

Az állami iskolát azonban a legtöbben nem a divat miatt húzzák ki a listáról, hanem azért, mert attól tartanak, hogy az ország vezetősége által diktált ideológiák egyre dominánsabban bekúsznak az iskola mindennapi életébe. 

A hírekben időről időre felröppen egy-egy botrányos hír, miszerint a kisiskolás lányok egy iskolai előadás keretében, fejüket befedve a fiúk lábát mosták, a szerep szerint a fiúk a férjeik voltak. 

Vagy a törökök hősi csatájára és győzelmére, a çanakkalei csatára emlékezve a fiúknak feküdniük kellett, mintha hősi halottak lennének, míg a kislányok mellettük sírdogáltak, gyászoltak. 

Vagy a sport és ifjúság ünnepén az igazgató lefújta az iskolai ünnepély egyik számát, mert a fellépni készülő kislányok szerinte túl rövid szoknyát viseltek. (...) 

A választás dilemmái 

Amikor eljön a választás ideje, hogyan lehet felelős döntést hozni? Hogyan lehet megfelelő és objektív információk birtokába jutni? Az internet sok mindenre választ adhat, lehet online fórumokat böngészni, de ne feledjük, hogy azok a szülők is ott formálnak véleményt, akik az irreális elvárásokat támasztják egy-egy intézménnyel szemben. 

Az egyetlen módja a közvetlen véleményformálásnak a személyes látogatás és az igazgatóval történő beszélgetés, ahol fel lehet tenni a család számára legfontosabb kérdéseket. 

A válaszokat persze okosan kell mérlegelni, mert potenciális ügyfelek vagyunk, a cél, hogy meggyőzzenek bennünket, akár olyan – nem feltétlenül a valóságnak megfelelő – válaszokkal is, amelyet tulajdonképpen hallani akarunk.” 

A teljes írást itt találjátok, érdemes átnézni.

Brazil strandkultusz 

Aligha lep meg bárkit is, hogy a strandra járásnak kultusza van Brazíliában, hiszen az ország földrajzi fekvése (a partvidék nagy részén egész évben alkalmas az idő egy jó kis strandolásra) miatt ez szinte adottság – írja Elvira a blogján. Szóval Brazília a megszámlálhatatlanul sok strand országa.

copacabana.jpg

„Vannak a városok területén frekventált, nagyobb strandok, amiket, különösen hétvégén, tömegek látogatnak, és vannak a városközpontoktól, sőt a lakott településektől távolabb eső, csendesebb, nyugodtabb és természetközeli partok („tranquila e preservada”), ahol az öblök homokos sávja mögött már az esőerdő magasodik. 

Míg egyes strandok a város legközpontibb helyének számítanak – mint a Copacabana és az Ipanema Rióban, vagy Santos (kikötőváros São Paulo közelében) rendkívül hosszú és széles strandja –, ahogy a sétálóutca és a főtér/piactér az európai városokban, addig más strandokhoz kilométereket kell túrázni, és csak a helyiek ismerik őket. 

Hogy mit csinálnak a brazilok a strandon? Isznak kókuszvizet, caldo de canát (hideg cukornádlevet), sört, caipirinhát, de akár pezsgőt vagy matét is. Heverésznek, vagy épp teljes erőbedobással sportolnak (pl. foci, strandröpi), sokan megszállott szörfösök is. És persze zenét hallgatnak, esetenként churrasco-znak (grillpartit rendeznek nagy adag hússal), netán füveznek (nyilván inkább a félreeső helyeken). 

A partvidéken (Litoral) élők számára természetes, hogy a család együtt kivonul a strandra, amikor idejük engedni – mondhatni, ide szervezik a családi bulikat. S ugyanígy a baráti találkozók helye is legalább annyiszor a strand (ha nem többször), mint egy kávézó. (...) 

Strandsikk 

A strandolás legfontosabb kelléke a strandkendő, azaz canga. Ez az anyagdarab egyszerre strandruha, törülköző, a homokra teríthető pléd, meg amit még az ember belelát. 

Valóban olyan érzés rajta heverészni, mintha közvetlenül a homokon nyújtóztatnánk a tagjainkat, csak épp nem lepnek be a homokszemcsék. Férfiak és nők egyaránt használják, és ha elmennek valahova nyaralni a partvidéken, szívesen vesznek emlékül az adott hely motívumait ábrázoló cangát. 

Az, hogy ki tősgyökeres brazil, könnyen megállapítható abból, hogy profin le tudja-e teríteni a cangáját (több ponton a canga szélére és a sarkaira kis homokkupacokat kell szórni, és akkor a canga szépen a helyén marad szeles időben is). 

A praiából jut mindenkinek 

A strandok ingyenesek. Gazdagok és szegények egyformán benépesítik őket – a praia mindenkit egyformán keblére ölel. A strand az a kikapcsolódási lehetőség, amit a szegényebbek is megengedhetnek maguknak (csak el kell oda jutni a praiától jellemzően távolabb eső favelából), viszik magukkal a telepakolt hűtőtáskát, és a szépérzéket felpezsdítő környezetben élvezhetik az életet. 

A strandokon egymás mellett látni gazdagabbakat és szegényebbeket – ami Brazíliában sehol máshol nem fordul elő, mert a városnegyedek rendkívül elkülönültek a vagyoni helyzettől függően. Ezért mondta azt egy brazil barátom, hogy a strandok azok a helyek Brazíliában, ahol a demokrácia létezik.” 

Ha érdekel, hogy Elvira szerint melyik az öt legjobb strand Brazíliában, akkor kattints az eredeti posztra!

Jön az első Határátkelő Klub!

Október 12-én találkozhattok vendégekkel, beszélgethetünk határátkelésről, hazatérésről. Ha érintett vagy, esetleg csak érdekel a téma, gyere el! Csak 70 hely van, szóval minél hamarabb jelentkezz! (A belépés ingyenes.) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Brazília Svédország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414269923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.09.30. 06:59:19

Brazil strandon lenne jó.

2018.09.30. 08:53:39

@Golf2:

Bizony bizony, nagyon jók a brazil strandok :-)

youtu.be/aZ18nPl9S-0

takarék-láng 2018.09.30. 08:54:51

Orwelli vilag.

Nem kerunk az elborult beteg filozofiabol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.30. 08:54:57

A skandináv modell zuhanóban van.

A gazdasági alap lassan elfolyik, a kultúrpolitika pedig széteső társadalmat hozott létre.

A XX. sz. második felének svéd jóléte mint kivételes kor lesz majd a jövő történelemkönyveiben.

takarék-láng 2018.09.30. 09:28:19

Bandirepublic, szokasoddal ellentetben, most jokat irtal a blogposztodban, teljesen egyetertek vele.
A kulonbozosegek tesznek bennunket egyedive. Ferfi-no kapcsolati szinten, ezert szeretunk bele a masikba. Egy ferfias, "eros" nobe nem lehet, vagy nagyon nehez beleszeretni, eppen ugy mint egy lanyleku fiuba. Megis, a mediabol ez folyik, a nemek kozti kulonbsegek eltorlese. Ez nagyban jarul hozza, hogy annyi a szingli mostanaban, mint meg soha, es emiatt van, hogy csokken az europai lakossag.

A multikulturalis tarsadalommal is pont az a baj, hogy nem multikulturalis, mert a kulonbozo kulturak pont azt vesztik el, ami az egyedi jellegzetesseguk, ami kulonlegesse, szerethetove teszi oket. Igy ami marad, egy kohezio es gyokerek nelkuli ures tarsadalom, amely kompenzaciokeppen FOGYASZT. Tobbet, mint valaha, ezaltal profitot termel valakiknek, a bolygo pusztulasa pedig kit erdekel?

takarék-láng 2018.09.30. 09:29:01

@maxval balcán bircaman: mar ha az igazat elmondjak nekunk a tortenelem konyvek, mert pl a magayr tortenelemrol sincs megkozelitoleg sem az igazsag, sot annak tokeletes ellentete. Lasd: finnugor elmelet, honfoglalas, keresztenyseg felvetele stb. Gyakorlatilag teljesen ellenkezojet tanitottak nekunk mint ami valoban tortent.

Szabinho 2018.09.30. 11:14:29

ez a brazil strandos rész nagyon vontatott. kb ugyanezt le lehetett volna írni harmadennyi karakerből. az információtartalma pedig még kevesebb. letrítik a törölközőt és nem a homokban fekszenek...

Határátkelő 2018.09.30. 11:15:20

@Szabinho: Annyiban meg kell védenem a szerzőt, hogy a posztja második felében összeszedte az öt (szerinte) legjobb brazil strandot, azzal lesz teljes az írás. Szerintem olvasd el azt is. :)

P.Elliot 2018.09.30. 12:34:52

A brazil strandrol/ Copacabana/ az jut eszembe hogy majdnem meghaltam ott.
A hullamok nem tuntek olyan borzasztoknak mint amilyenek valojaban voltak, en naivan bementem uszni, elkapott egy hullam, kivitt kozel a parthoz, borzaszto erovel levagott a viz melyere tele lett a szemem, szam homokkal,alig volt erom a felszinre jonni, jott a kovetkezo, mregint a viz ala kuldott, akkor mar ketsegbeesetten probaltam partra jutni ami valahogy sikerult is de ereztem hogy harmadik ilyet nem birnek ki pedig akkor meg eros es fiatal voltam.
A helyiek aztan mondtak hogy a viz alatt a hullam moge kell beuszni hogy ne tudjon elkapni, ott mar batran uszkalhatok. Hat nem akartam uszkalni ezek utan, az a viz nagyon nem hasonlitott az itteni hullamokhoz amiben uszni es ugralni szoktam.

Masnap mert megis furdozni akartunk egy ehhez a helyhez nagyon kozeli kis obolfelehez mentunk ahol nem volt senki, nem is ertettuk. A viz alig hullamos, csendes es senki nem jott oda. Usztunk, furodtunk, napoztunk, egyszer azt vettuk eszre hogy a vizbol felemelkedik valami es kozelit, hat egy oxigenpalackos buvar volt akit nem is lattunk bemenni, valoszinu hogy a sziklak mogott mehetett be, a szigonyan polipon voltak fuzerszeruen felfuzve.
Meseltuk az esetet ott egy ismerosnek aki azt mondta hogy az a hely ahol furodtunk nagyon veszelyes, a capak latogatott helye azert nem furdik ott senki, nem figyelmezettek ra? Nem, senki sem jott oda szolni sem....
Utana aztan inkabb varosnezesre mentunk, idehaza is van tenger,/ bocsanat, ocean/ szinte capamentesen es elvezheto hullamokkal.

Din Serpahis 2018.09.30. 13:04:27

Valami elképesztő retardáltak ezek a svédek.

geeeteee 2018.09.30. 16:30:06

@Din Serpahis: A nyelvünk névmásai szerint előbbre vagy hátrébb vagyunk? A magyarban nincsenek nemek(még vagy már?). Nehéz evvel mit kezdeni, mint az igeidőkkel. Nehéz bárhova tenni, hirtelen nekem sincs válaszom.
Az egyes szám harmadik személyünk nemsemleges. Ő. He, she, it all the same. Er, sie, es? Han, hon? WTF? Össze van ám kötve a cipőfűzőnk, csak legyen aki kibogozza.

geeeteee 2018.09.30. 17:20:04

@LepesMez: Így van.
Ha valamelyikőtök belemerül, a mostani "gender" egybevág a szociálpszichológiai "szerep"-pel. Kopasz katona koromban az összes polcot kiolvastam, de minek? 30 éve.

geeeteee 2018.09.30. 17:20:10

@LepesMez: Hagyjad rá, ne félj, belelógatná ő is a reptérhátú amazonokba, ha hozzáférne, Nem jut mindenkinek. :)

Golf2 2018.09.30. 17:38:14

@P.Elliot: El is ment a kedvem marad a fürdőkád:(

geeeteee 2018.09.30. 17:47:03

Leonetta jutott még eszembe, még jó, hogy van keresztény kultúránk.

State calmi adesso bambini,
facciamo un po' silenzio,
Se cercate di essere buoni
vi canterò una storia.
Sarà una di quelle serene
che vanno a finire bene,
non ci saranno gli uomini neri
che turbano i pensieri.
State buoni adesso bambini,
venite più vicini.
La storia di questa sera
la canto sottovoce
per non svegliare le cose strane
che dormono nel buio...
Così anche la notte nera
non ci fa più paura.

youtu.be/o1Hbjq73-ME

geeeteee 2018.09.30. 18:11:06

@maxval balcán bircaman: Már sok görög köcsögre is rá volt festve. Szegény Rudolf meg Gáspár hercegek.

geeeteee 2018.09.30. 19:07:44

Tavaly jött ki egy érdekes életrajzi film:
Professor Marston and the Wonder Women
youtu.be/T4cMJ3rzdpI
True story tele erotikával. Érdemes megnézni igazán elgondolkodtató.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.30. 22:02:28

A canga az a kerékpár máshogy.Dinkák ezek a brazilok...
A svédes poszt meg, hát, nehéz mit mondani rá.
Azért itt sem gondolkodik mindenki így.

puhacica 2018.10.01. 12:18:43

@LepesMez: @takarék-láng: akartam mondani, hogy az eros nohoz ferfi kell, nem puhapocs. ennyi a titok.

0214 (törölt) 2018.10.02. 18:32:49

@LepesMez: Nagy baj lenne, ha a férfiak és a nők egyformává válnának, bár szerencsére a természet ezt nem is engedi, bármilyen őrűlt kísérletek is zajlanak egyes országokban.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy a svédeknél és a többi debilfelfogású országban mikor döntik el, hogy a sportversenyeken is megszüntessék a nemek szerint szegregációt?!
Az biztos, hogy egy férfi simán legyőzi a nőket, no persze szigorúan csak nőként, utána meg megnősül.
index.hu/sport/sportgeza/2015/12/08/caster_semenya_ferfikent_vette_el_baratnojet/

0214 (törölt) 2018.10.02. 18:32:58

A mai bennszülött svédek közül nagyon lehet sajnálni a 30-40 éves korosztályig bezárólag az embereket, mert ők már nem értik, hogy a Brian élete című filmben mik a poénok, mert azt kormányprogram keretében már régen megvalósították Svédországban. Egyedül a férfiak szüléshez való jogát kell még az alkotmányba foglalni!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása