oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 23. 06:30,  Biztos, hogy a nyugat a normális? 135 komment

2018. szeptember 23. 06:30 Határátkelő

Biztos, hogy a nyugat a normális?

A címben szereplő kérdés egy állandó vitatémát piszkál meg újra, méghozzá egy meglehetősen érdekes szempontból és élethelyzetben. Ha már itt tartunk, gyorsan elugrunk Miamiba is, és hogy teljes legyen a kultúrsokk, az amerikai életérzés után rögtön benézünk egy kínai ovi menzájába is.

paradicsom.jpg

Minél többet él az ember külföldön (egy vagy több adott országban) annál árnyaltabb lesz benne a kép a külföldi életről és a magyarországi viszonyokról egyaránt – írta legutóbbi posztjában a Mindenkilaci.

„Ausztria, Svájc, Németország, Hollandia – ezekről az országokról kezd valamiféle kép kirajzolódni bennem. Mi jelenleg nem vagyunk sem otthon, sem külföldön élő magyarok. Vándorok vagyunk, országok közötti átjárással. Kicsit élünk itt is és ott is. 

Ez egyrészt jó. Élvezzük az egyes országok pozitívumait, és próbáljuk az előnyünkre fordítani őket. A negatívumok miatt viszont nem bosszankodunk sokat, tudjuk, hogy hamarosan odébbállunk, nem nekünk kell a helyiek hülyeségével együtt élnünk. 

Másrészt éppen ez a rossz is benne. Látjuk a pozitívumokat és negatívumokat, és hogy milyen kevesen múlna, hogy egy ország tökéletes legyen, mégis mindenhol hiányzik ehhez valami apróság. 

Egyikben a politikai berendezkedés necces, a másik túlszabályozott, a harmadikban túl hűvösek az emberek, a negyedikben túl sokat kell dolgozni, hogy meg tudj élni. És igen, van olyan, ahol nem tökéletes a paradicsom a boltban. 

A kis magyar valóságot fikázni, valljuk be, könnyű, és valahogy trendi is. Pedig – erre jöttem rá marokkói utazásunk során –, tényleg minden csak viszonyítás kérdése. 

Mert lehet, hogy Hollandiából, Angliából, Németországból nézve vannak szürreális, gáz, és vállalhatatlannak tűnő dolgok idehaza. Na de az előbb említett országokon kívül, van még 200 másik a világon, amelyek nagy részében két kezüket összetennék, hogy csak annyira legyenek gáz helyek, mint „e lángoktól ölelt kis ország”. 

Nem árt szem előtt tartani azt, hogy amikor a „fejlett”, „nyugati” országokhoz mérjük a sajátunkat, akkor valójában a legpazarlóbb gazdaságokat, a leginkább más országok kárára fejlődő (vagy inkább pöffeszkedő) országokat tömjénezzük. 

Ha az egész világ úgy élne, ahogy Németország, akkor nem augusztus 8-án fogyott volna el a Föld éves energiakészlete, hanem már május 2-án. Ha az egész világ úgy élne, mint Luxemburg 2017-ben, akkor több mint kilenc Földre lenne szükségünk, hogy fenn tudjuk tartani az életszínvonalunkat. 

Ez nem jólét. Ez abszurdum. Ez nem elérendő életszínvonal, hanem a jövő felélése. Fenntarthatatlan. És – habár ezt néha nehéz elhinni –, Magyarország is a pazarló országok listáját bővíti. 

Ettől még nem gondolom azt, hogy nincs igaza a kritikus hangoknak. Mert ezen túl, bőven van mit kritizálni otthon. Hogy „bármikor megfélemlíthetnek, ellehetetleníthetik céged működését”. Hogy a „szabályokat senki sem tartja be”. Aki mégis betartja, az hátrányba kerül. Hogy bármikor átverhetnek, lenyúlhatnak, kigolyózhatnak. 

Vagy abban, hogy a fizetésekhez képest magasak az árak, de kritikán aluli a kiszolgálás. Vagy, hogy elképesztően nagy arányban bunkók az eladók (a vevők is). Hogy mindenkiből ömlik a panasz. Vagy, hogy az emberek belesüppedtek valamiféle lemondó közönybe. 

És tudom, hogy nem csak a jelenlegi állapot késztethet kritizálásra, hiszen az sem mindegy, hogy milyen irányba halad egy ország. Valami baj biztosan van, ha (ismét) több mint egymillió magyar tartja elképzelhetőnek, hogy a közeljövőben elhagyja az országot! 

De ne gondoljuk azt, hogy máshol nincsenek ugyanúgy gondok! Hogy nálunk minden szar, de bezzeg nyugaton… 

Persze, Németországban nagyon udvariasak az emberek. A kiszolgálás remek! Nem mondják a szemedbe, ha gondjuk van veled. Kinek kell a konfliktus? Inkább odaküldenek mást, hogy mondja meg neked. Vagy feljelentenek. 

Autóból ordibálni, mutogatni, ne adj isten kiszállni öklöt rázni? Kultúrember ilyet nem tesz! Meg hát, azért is megy a bírság. A szabály az szabály, ami jár, az jár. Ezért is működik az ország. De ne is várd, hogy lemondanak az elsőbbségükről, hogy jobban haladjon a forgalom. Önállóság? Mérlegelési képesség? Semmi szükség rá. Mindent megold helyetted a rendszer. (...) 

Nincsen tökéletes ország, csak nekünk lehet egy értékrendünk, ami alapján egy ország mellett letesszük a voksunkat. És lehet, hogy én nem a tökéletes paradicsomot akarom választani. 

Legfeljebb a helyzet rákényszerít.” 

A teljes posztot itt találjátok, szerintem érdemes elolvasni.

Kalandok Miamiban 

Hogy adjunk az egyensúlynak, rögtön át is ugrunk Amerikába, azon belül is Miamiba, hogy az Élet a határon túl blog segítségével közelebbről is megnézzük az Ocean Drive-ot és környékét.

miami.jpg

„Palm Beachről viszonylag korán indultunk el, és mivel még nem foglalhattuk el a szállást, elnéztünk egy outletbe. A tapasztalat nagyjából ugyanaz volt, mint az előzőben, van, ami megéri, van, ami nem, de itt sokkal több üzlet volt. (…) 

Jellemzően inkább spanyolul szóltak hozzánk, mint angolul, és a vásárlók nagy része is inkább spanyolul beszélt. A vásárlás után elindultunk megkeresni a hotelt. (...) 

A Zuram mindenképp szeretett volna az Ocean Drive-on lakni, és ez sikerült is, az Ocean Five Hotel Miamiban. Az Ocean Drive elég drága, de ki ne szeretne az Art Deco negyedben lakni? Na ugye! 

A hotelt megtaláltuk, még meg is tudtunk állni előtte, be is jelentkeztünk. Itt derült ki, hogy parkoló nem jár a szobához, illetve igen, de némi térítés ellenében, azonban olyan szűk a hely ott, a parkolóházban, hogy mi nem állhatunk be, van erre ember, aki szintén némi pénz fejében megteszi ezt nekünk, és a bőröndöt se vigyük mi fel, erre is van ember, persze némi borravaló elvárt. 

Előzőleg, természetesen megnéztük a hotelt a youtube-on, és mit mondjak, kívülről tényleg olyan volt, meg talán még a recepció is, de a szobánk, na az köszönő viszonyban nem volt az ott látottakkal. 

A szobánk egy tűzfalra nézett, a berendezés sem volt vadonatúj, jó hát el lehet aludni a szobában, de mindenképp ez volt eddig a legnagyobb meglepetés, és nem pozitív irányban. (...) 

A part, hát az pont olyan, mint a filmeken, nagyon széles, nagyon látványos, sok a pálma és hát az Ocean Drive, az pont olyan látványos napközben, mint este. Mindenfelé gördeszkások, biciklisek, menő csávók. Sem a lányok, sem a fiúk nem sok gondot fordítanak az öltözködésre, már ami a mennyiséget illeti, ami az időjárást tekintve érthető is. 

A part mellett azonban már volt zuhanyzó, mosdó, és kinti tusoló, lábmosóval, tehát nem kellett a szobánkba cipelni a három kg homokot, ami a lábunkra is ragadt, és a mosdó sem hátrány. (...) 

Pancsi után visszamentünk a szobába, és kinéztük, hogy merre fogunk vacsorázni. Találtunk a hotel közelében egy kubai éttermet, mely elég jó értékeléseket kapott, így gondoltuk megnézzük. 

Éttermeknél eléggé figyelni kell az árra, mert az ár adó és a kötelező borravaló nélkül van mindenhol kiírva, így egy nagyon barátinak tűnő kínálat gyorsan válik drágává, és akkor az ember átértékeli, hogy megéri-e az a pizzaszelet, vagy inkább valahol valami normális kaját egyen, mert ár-érték arányban elégé gyorsan nyer az utóbbi. 

A borravalónál nem elegendő 10%-ot rászámolni, inkább 18 lesz az, vagy a határ a csillagos ég, ráadásul ez nem elvárt dolog, inkább kötelező jellegű, még ahol a számlán fel volt tüntetve, hogy bele van számolva a borravaló, még ott is mondta a pincér, hogy és azon felül adjunk bátran annyit, amennyit csak szeretnénk. (...) 

Vacsora után még egyáltalán nem terveztünk visszamenni a szobába, hanem sétálni szerettünk volna egyet csak úgy, a környéken. Ezt meg is tettük. 

Na, ha azt mondtam volna valamikor korábban, hogy az Ocean Drive pont olyan látványos napközben, mint este, hát tévedtem, mert az után az igazi, hogy lement a nap. 

Nem is kell semmit csinálni, csak sétálni egyet az Art Deco negyedben, hogy kicsit magába szívja az ember a hangulatot, és mi pontosan így is tettünk, sétáltunk és nézelődtünk. 

Este sokkal nagyobb volt a forgalom, mint nap közben, mind a gyalogos, mind az autós. Ha valahol van értelme egy kabrióval le-fel autózni, miközben hangosan hallgatod a zenét, hát itt van, és talán, majd egyszer mi is megtesszük, bár az autózás túlzás, mert akkora volt a forgalom, hogy gyalog gyorsabban haladtunk. 

Akik a strandon voltak nap közben, most mind sétálgattak, vagy beültek egy étterembe, vagy bárba, vagy autóztak, de érezhetően nőtt az utcákon embermennyiség.” 

A teljes posztot rengeteg képpel itt találhatjátok.

Ilyen a menü egy kínai óvodában 

Legalábbis abban, ahol Liping, a Szecsuán blog szerzője dolgozni kezdett. Érdemes megnézni.

ovi_1.jpg

„8:30-kor reggeli, tíz felé gyümölcs, 11:40 körül ebéd, majd kb. délután három körül még uzsonna is akad. 

A vacsiról magamnak kell gondoskodni, de nem szoktam, így is bőven többet eszem itt, mint kéne, még azzal együtt is, hogy általában csak a reggeli és az ebéd az, amiből kosztolni szoktam. 

A kaja kevés kivétellel vállalható, az ebéd szinte mindig jó, a reggeli, ha szójatej vagy rizskása van, az nem igazán kelti fel az érdeklődésemet, passzolom. A gyümölcsök közt sűrűn van óriási szemű, kék szőlő, azt kifejezetten díjazom.” 

A lényeg persze ebben az esetben a fotók, már csak ezért is érdemes átkattintani.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Ausztria Németország Kína Svájc Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9714255611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.09.23. 06:34:21

A Nyugat normális? Tuti. A második "a zuram-os"posztot kihagytam.A kinai óvodai kaja jónak tünik.

Hari Seldon 2 2018.09.23. 08:00:00

"Mert lehet, hogy Hollandiából, Angliából, Németországból nézve vannak szürreális, gáz, és vállalhatatlannak tűnő dolgok idehaza. Na de az előbb említett országokon kívül, van még 200 másik a világon, amelyek nagy részében két kezüket összetennék, hogy csak annyira legyenek gáz helyek, mint „e lángoktól ölelt kis ország”. "

Tehát semmi gáz, mert van sok szarabb hely is?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.23. 09:35:32

A magállamok jólétének alapja a lopási képesség, semmi más.

S most ezért is van a liberalizmus válságban, mert egyre kevésbé tudja rá erőszakolni akaratát a világra.

Taxomükke (UK) 2018.09.23. 10:02:32

@Hari Seldon 2: Nem mondta, hogy semmi gáz. Ezt te is tudod.

Hari Seldon 2 2018.09.23. 10:23:20

@Taxomükke (UK):
Igaz, kb azt mondta, hogy "langyos a sör de nekünk így is jó..."

fhdgy 2018.09.23. 11:26:52

"De ne is várd, hogy lemondanak az elsőbbségükről, hogy jobban haladjon a forgalom"

Németországban nekem az a tapasztalatom, hogy nem kell várni, mert megkapod!!!

Nagyon szépen működik a cipzár elv.

arncht 2018.09.23. 13:16:38

Bizonyos orszagok valoban hatekonyabbak, de jopar tenyleg annak koszonheti a gazdagsagat, vagy annak alapjat a multban, hogy masokat lenyult. Az euban is mindig pattognak, hogy osztjak a penzt es milyen jo nekik, es majd megvonjak, kozben hosszutavon epp ezek az orszagok nyernek a legtobbet, hogy koszipolyozzak a szatellitallamokat. Ki van ez kalkulalva, nem jopofizasbol vesznek be szegenyebb orszagokat, hosszutavon a gazdagabb orszag tobbet fog nyerni az ugyleten, mint a szegenyebbek. A gazdagabb orszagok szintjenek elerese utopia.

2018.09.23. 16:12:48

@takarék-láng: dehogy nem, nem ez volt, amint dolgozott egy csomot egy csomo orszag, aztan a magyarok megfurtak valami tokom indokkal? Par honapja volt az indexen vagy a 444-en nem tudom mar.

2018.09.23. 16:18:18

"Az együttműködés fő célja, hogy az EU pénzt ad az afrikaiaknak, és ők cserébe igyekeznek gátolni a migrációt. Ezt az alkut segélyprogramok, vagy éppen az embercsempészek elleni rendőri együttműködések szegélyezik. Benne van az a program is, amin keresztül pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó emberek, akik hajlandóak lemondani arról, hogy illegálisan Európába hajózzanak"



"A magyar kormánynak a lap szerint volt a baja a megállapodással, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna. "

vagy 25-30 orszagnak nem volt vele baja, csak a magyaroknak...

2018.09.23. 16:20:06

@arncht: "A gazdagabb orszagok szintjenek elerese utopia."

errol kerdezzuk meg a cseheket is, illetve hogy szerintuk mit repaztak el a magyarok

Sir Bates dö Hól 2018.09.23. 16:25:21

@maxval balcán bircaman: "A magállamok jólétének alapja a lopási képesség, semmi más."

ezt nem is lehet teljesen cáfolni... ergo, előre magyarok, fejlesszük lopási képességünk!... mert ezt javaslom, nem?...

arncht 2018.09.23. 16:31:53

@LepesMez: a csehek europa legfejlette bb reszehez tartoztak, magyarorszag sose tartozott oda.

2018.09.23. 16:37:20

@arncht: en nem igy emlekszem a 80-as evekbol.

arncht 2018.09.23. 16:38:15

@LepesMez: a kommunizmus elotti idokre gondoltam.

2018.09.23. 17:00:25

@maxval balcán bircaman: Az Osztrák-Magyar Monarchiára azért még emlékszel, ugye?

2018.09.23. 17:39:15

en arra vagyok kivancsi, hogy a normalis/nem normalis nyugaton eltunne-e egyik naprol a masikra a szabadindex.hu DNS rekordja...

2018.09.23. 17:44:29

@LepesMez: Mna, akkor meg is van a válasz, hogy még mindig független-e az index? Végülis, 5 napig sikerült ....

2018.09.23. 17:46:56

@Pink Petsch: hat ja. pedig tegnap meg meg volt (amugy veletlenul .hu-t irtam, de .eu)

kozvetlenul a foszerkeszo regisztralta sajat gmail-es email cimen, szoval kb o todta toroltetni is, kivancsi vagyok mi van a tortenet mogott

2018.09.23. 17:49:30

@LepesMez: Biztos szóltak finoman, hogy a partizánkodás nem menő az új tulajdonosi körökben ....
Bár nem hizem, hogy olyan látványosan teszik tönkre, mint az Origot, tudod, a szelep miatt, a Hofi-effektus.

2018.09.23. 17:56:21

hahhha mi kaptam privatban:

"Te egy genetikai hulladék vagy, a magyarság szégyene."

:)))))

2018.09.23. 17:58:19

@maxval balcán bircaman: Értem, és amit te személyesen nem tapasztalsz meg, az nincs is ....

2018.09.23. 18:02:58

@LepesMez: Igazán kedves ... :DDD

2018.09.23. 18:46:57

A nyugati, liberális demokráciának nevezett valami semmivel sem fejlettebb, mint az általa lenézett egyéb társadalmi berendezkedések. A Föld déli felén azért küzdenek a társadalmak, hogy ne halljanak éhen, míg a "fejlett országokban" azért küzdünk, hogy lefogyjanak az emberek a szemét "élelmiszerek" okozta elhízás miatt. Egy fejlett országban élő ember anyagi biztonsága annyira instabil, hogy egy átlag dán, holland, finn, stb. ember az egész életét az adósságai törlesztéséért éli, majd annak egy jelentős részét örökíti a gyerekeire. Ez utóbbi miatt alakult ki sok társadalmi rétegben, hogy inkább nem szülnek gyereket, minek. Állandóan a hajtás megy, csak akkor van szabadidő, amikor kiengedik az akolból a birkákat, értsd: nyári szabadságolás. Ekkor felpakolnak az országok polgárai és menetelnek, ki merre gondolja, mint a gulya a legelőre, majd utána újra be a karámba, istállóba, fejőállásokba. A strandokon, múzeumok, stb. előtt, sorban, mint a heringek, .. ez az életük és még örülnek is neki. Az általuk megtermelt jövedelem akár öt százalékát is megkapják a gazdáiktól.
A fejletlen déliek rosszul élnek, nincs egészségügy mert a gyarmattartók már évszázadokkal régebben lemészárolták azokat, akik értettek hozzá, de legalább nyugodtan élnek, nincs rohanás, legalább is azokon a területeken, ahová még nem tört be a nyugati kultúra.
A fejlett nyugat olyan pazarló életet talált ki a társadalmaiban élő polgárok számára, hogy már a gyáraik által gyártott szemét eltakarítására is iparágat kellett létrehozni. A gazdaság és pénzügyek teljesen elszakadtak a társadalom közösségi érdekeitől, nem is értik Elinor Ostrom közösségi gazdaság elméleteit, .. de mentségükre legyen mondva, legalább Nobel díjat azt kapott.

2018.09.23. 18:47:28

@LepesMez: "errol kerdezzuk meg a cseheket is, illetve hogy szerintuk mit repaztak el a magyarok"
Ha cseheket megkérdezzük, akkor ők hazudni fognak, mert szégyellik a sikerük alapját.
Csehország az egyetlen ország Európában, ahol a II. Világháború lezárása óta nem nem nőtt, hanem csökkent a lakosság létszáma. A csehek azzal kezdték a ténykedésüket, hogy a német és magyar lakosságukat lágerekbe terelték és rabszolgaként újjáépíttették velük az országot. Kijavították a lebombázott épületeket, hidakat, dolgoztak a földeken, új gyárakat, közintézményeket építettek. Az országon belül az anyagi javak bő 65 %-át a németek birtokolták, amit egy tollvonással elvettek tőlük, helyükbe primitív csehet költöztek, akik életükben nem láttak egy szobánál többet, azt is a négy testvérükkel és a szüleikkel együtt. A lakosság ~40 %-át kitevő németeket /Kis részben magyarokat, mert azok főként a szlovák részben éltek./ elzavarták, így a 11 millió lakosból hirtelen csak 7 millió lett. /Bő ~800.000 németet, magyart a legkegyetlenebb módszerrel mészároltak le!/. Nyakugba szakadtak az üres házak, körházak, iskolák, gyárak, sportlétesítmények, stb. Erről kellett nekik indulni.
Ha valaki Prágában jár a történelmi városrészben ott csak olyan épületeket talál, amit a Német Római Császárság vagy a Habsburgok építettek, olyanra nem is lehet találni, amit a csehek.
A lakosságszám csökkenésének topogását csak a hatalmas létszámú bevándorlóknak köszönhetik, akiknek létszámát ma már több kutatás 7-800.000 főre teszi. Az a szerencséjük, hogy ezeknek zöme hasonló kultúrkörből érkezett, muszlimjuk szinte nincs is!

gabors 2018.09.23. 18:56:44

"A borravalónál nem elegendő 10%-ot rászámolni, inkább 18 lesz az, vagy a határ a csillagos ég, ráadásul ez nem elvárt dolog, inkább kötelező jellegű,"

ez totalis hulyeseg !!! ha akarsz adsz ha nem akkor nem az igaz hogy elvart... de az hogy kotelezo az teljes hulyeseg foleg mikor a "service fee" mar a szamlan van

de csak 25+ eve elek itt biztos vannak uj "szabalyok" ... vagy Maimi egy mask orszag persze

gabors 2018.09.23. 19:01:06

@takarék-láng: errol csak TE nem halottal akit erdekelt tudta ... a "cenzurazott" "libsi" lapokban is irtak rola pont mert tamogattak :-)))

idiota vagy-e ???

Petike is csak utolag halott rola ezert vetoztak ...

gabors 2018.09.23. 19:07:05

@LepesMez: "hahhha mi kaptam privatban:"

favagonak tulcsordult az agya megint toled ???

meg is erdemled .... :-)))))) gyalazod a 3 EZER eves magyar nemzetet es orszagot KULFOLDROL ...

2018.09.23. 19:10:49

@Érzelem Nélkül: Mindig is érdekelt, milyen az, amikor valaki csak fekete-fehérben látja a világot. Hát, most megtudtam ... eléggé sivár, mit mondjak ...

gabors 2018.09.23. 19:12:28

@Érzelem Nélkül: "A fejletlen déliek rosszul élnek, nincs egészségügy mert a gyarmattartók már évszázadokkal régebben lemészárolták azokat, akik értettek hozzá, de legalább nyugodtan élnek, nincs rohanás, legalább is azokon a területeken, ahová még nem tört be a nyugati kultúra."

csak kerdeznem melyik orszagban voltal mar ahol ilyen van ? akar csak par napra is ??

2018.09.23. 19:14:35

@Érzelem Nélkül: ez lehet hogy igy volt 70 eve, nem tudom, mert nem ertek hozza. en annyit tudok, hogy 40-evig ugyanabban a rendszerben eltek, ugyanolyan ocska kocsikkal jartak, ugyanolyan ndk-s butorokkal voltak berendezve az ugyanolyan panelkecojuk. s bar vegig azt irom, hogy ugyanolyan, kicsit ugy remlik, hogy igazabol ez egy kicsit rosszabb is volt nekik. aztan valahogy az elmult 15 evben valamit maskepp csinaltak, mert most nem ugyanugy elnek.

szoval miutan felvazoltad mi volt a haboru utan kozvetlen, mehetnel megegy kort, hogy mi volt az azt koveto 70 evben

Zoltan Hazafi 2018.09.23. 19:18:12

@LepesMez: - Igen, mert veszélyeztette az ideirányuló pénzeket...
- Az persze más kérdés, hogy Magyarország éppen pénzt adott hasonló célra Libanonnak... :-)

2018.09.23. 19:18:46

@gabors: pedig ma nem is fikaztam. most azon porgok, hogy tegnaprol mara eltunt a szabadindex.eu, es hogy ez milyen szomoru. a reggeli szertartasom resze volt, hogy elolvastam az index-et.

masik oldalrol meg mindig le akartam szoktni a magyar hirek olvasasarol "minek" alapon, ugy latszik a NER megoldja a fuggosegem :)) hozzanyul valamihez -> szarra valik -> nem vonzo szamomra tobbet.

2018.09.23. 19:20:39

@maxval balcán bircaman: Akkor jó. Az iróniát is érzed?

2018.09.23. 19:28:55

@Zoltan Hazafi: Hát, ja. 2020-ig még annyit akarnak ellopni az elvtársak, amennyit még bírnak, és közben az sem zavarja őket, ha segget csinálnak a szájukból a teljes plénum előtt.

2018.09.23. 19:34:48

@Zoltan Hazafi: Egyébként, amimég eszembe jutott ... az Orbán rendszernek az az isteni szerencséje, hogy nyitva vannak a határok, így a "rebelisek", akik gondot okozhatnának, inkább lelépnek az országból, mert ugye, mindenkinek csak egy élete van. Ezért nem gyülemlett fel olyan mértékű társadalmi elégedettlenség, ami robbanásponthoz vezetne, és arendszer olyan (akár véres) bukását okozná, mint '89 decemberében Romániában.

2018.09.23. 19:49:33

@Pink Petsch: "Mindig is érdekelt, milyen az, amikor valaki csak fekete-fehérben látja a világot. Hát, most megtudtam ... eléggé sivár, mit mondjak ... " Ez egy minősítés, amit értelmes ember nem ír egy vitában. Vitatkozni csak érvekkel szoktak. Olyat sikerül találni a sufni sarkában?

2018.09.23. 19:49:37

@gabors: Pl. Peru, Bolívia.

2018.09.23. 19:49:43

@LepesMez: A rendszerváltás náluk a régi garnitúra teljes kitakarítását, politikától való eltiltását jelentette, míg nálunk visszajött Horn, Medgyessi Péter és a többiek, ami azt eredményezte, hogy az államadósságunk az egekbe ment, az állami vagyon meg ki tudja hová, de eltűnt.

2018.09.23. 19:50:01

@Pink Petsch: A rebellisek minden történelmi korban előbb lázadnak és csak utána menekülnek, ha vesztenek. Akik egyből elmennek azok az adott szempontból vagy magalkuvók vagy egyáltalán nem érdekli őket a politika csak a megélhetés miatt lépnek. Persze utólag sokan bele szoktak magyarázni Orbánt, Gyurcsányt vagy éppen, aki a soros, hogy miért hagyták itt a szüleiket, barátaikat, de annak nem igazán van jelentősége.

2018.09.23. 19:56:12

@Érzelem Nélkül: Az, minősítés, számomra ez sivár és lélektelen ... én sosem szerettem a szekértáborokat. De persze, bennük egyszerűbb az élet, bár, hogy magamat ismételjem, eléggé sivár.

2018.09.23. 20:10:38

@Érzelem Nélkül: Ahham, kivéve, ha volt más lehetőségük. Hál'istennek ez már nem a feudális társadalmi rendszer, a maga röghözkötöttségével és jobbágysorsával (bár Orbán mindent megtesz, azt el kell ismerni ... túl későn született, pár évszázaddal).
Persze, sok magyar gazdasági migráns, hiszen van itt a németeknél olyan kollégám 53 évesen Magyarországról, akinek otthon viszi az asszony a családi vállalkozást (állateledel szállítmányozás), aki azért él és dolgozik itt, hogy a nyugdíját biztosítsa, mert otthon dolgozva ilyesmire nem számíthat, és nem akar a halála napjáig melózni. A magyar nyugdíjról meg inkább ne beszéljünk, mert a semmiről, minek? Érthető, nem?
És ugyanúgy vannak magyar állampolgárok, akik ténylegesen a jelenlegi politikai rendszer miatt hagyták el az országukat, mert egyszerűen nem érezték jól magukat már benne. Ez többnyire a képzettebb réteg, az ország nagy pechjére. Nem, a jelenlegi kormánynak kifejezetten jó, hogy ez a réteg szép arányban inkább lelép, minthogy beleálljon egy hosszas harcba. Ugyanis, ha nem lenne meg ez a lehetősége, ennek a rétegnek, az értelmiségnek a tagjai azok, akik a maguk szintjén elkezdhetik és el is kezdik a "bomlasztást", ugyanis az értelmes ember a társadalmi igazságtalanságok, a nyíltszinű lopás, korrupció, a szabad véleménynyilvánítás ellehetetlenítése és a szellemi terror legnagyobb ellensége.

gabors 2018.09.23. 20:11:18

@Érzelem Nélkül: "@gabors: Pl. Peru, Bolívia. "

azert ezek nem az igazi "deli" vagy igazan szegeny orszagok marmint szegeny orszagok mint pl Dominican Republic vagy Guyana vagy a legtobb afrikai orszag..

ez csak kb a gyarmatositasos nem igazan meggyozo erveidre mutat... de csak szolok hogy pl Peru 1821-ben lett onallo (vagyis razta le a spanyol igat) mig Bolivia ...egeszen 1825 ig volt gyarmat .. '

most akkor mi a fasz van ????? emlekszel meg valami 1848-as balhera ami tobb mint 20 evvel ezek utan tortent ???

kardio1 2018.09.23. 20:20:08

@LepesMez: ők azzal kezdték, hogy felszámolták az állampártot...
Egyébként nincsenek ők sem nyugati szinten.

gabors 2018.09.23. 20:20:19

@LepesMez: Hm... igen az ilyen NER-tipusi rendszerek bizony eleg konnyen tudnak ilyet onkenteseket produkalni ... ja kedved .eu DNS szolgaltato onkent szeretnem megsemmisiteni a domainemetn

tudom mert van sajatom es volt hogy a nevemen volt nem is akarmilyen domain mert akkor csak eppen nekem volt olyan hitelkartyam amit az ICAAN is elfogadott :-))))

ne allj le soha az otthoni hirek olvasasarol mert akkor a favagok es a birkak orszaga lesz az a hely ahol szulettel ... ami szerintem sem lenne egy jo dolog (kozpontositanek de minek) es akkor mar meghalni sem erdemes ott

kardio1 2018.09.23. 20:24:38

@Pink Petsch: azért 89-ben valószínűleg jóval nagyobb népességhányadnál telt be a pohár Romániában, mint amennyi hányad Orbán miatt távozott Magyarországról. Legalábbis szerintem.

Žďárský 2018.09.23. 20:30:12

@Érzelem Nélkül: "A rendszerváltás náluk a régi garnitúra teljes kitakarítását, politikától való eltiltását jelentette"
Aham. Akkor az bizonyára csak a véletlen műve, hogy az elnökük egy néhai kommunista párttag, de a kormányfők között is akadt állampárti múltú figura. Ráadásul a parlamentben rendre a harmadik-negyedik legnagyobb pár a kommunistáké.

gabors 2018.09.23. 20:30:39

@Érzelem Nélkül: " ami azt eredményezte, hogy az államadósságunk az egekbe ment,"

ez megint egy varosi legenda !!!

persze igy konnyu mondani de nezd meg mi volt

1989-ben 1994-ben es utanna minden negy evben ... ABBAN a negy evben is mikor Elso Orban viktor volt PM ...

na latod ???

meg mindig kevered hogy ki mikor hol volt ??? lehet megy gyerek voltal de eleg jol kovetheto 1989-tol hogy ki mit is csinalt ..

pl kinek a sara pl a svajci frankos hitelek (segitek Orban)

2018.09.23. 20:33:18

@kardio1: Természetesen, ugyanis a 70-es, 80-as évek Romániája leginkább egy túlélőtáborhoz hasonlítható, ami a társadalom minden rétegét érintette, kivéve ugye a felsővezetést. Jó példa erre a 87-es brassói traktorgyári tüntetés, amit akkor még képes volt helyileg, erőszakkal elfojtani a rendszer. Két évvel később viszont, a kelet-európai események hatására, már egy olyan "piszlicsáré" ügy is, mint egy lelkész kilakoltatása (napi szinten történtek ilyen esetek, évtizedeken keresztül értelmiségiekkel, volt, hogy tömegesen is), elég volt ahhoz, hogy országos "balhé" legyen. Ceau papa az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy mindez vele történik, még a kivégző-osztag előtt sem.
Szeretném ugyanazt az arckifejezést egyszer látni Orbán arcán is, a kivégzőosztaghoz nem ragaszkadom, mert én emberből vagyok ...

kardio1 2018.09.23. 20:42:04

@gabors: náluk a kommunista párt nem a régi állampárt jogutódja, ez utóbbi vagyonát se lehetett úgy átmenteni, ahogy az Magyarországon történt.

kardio1 2018.09.23. 20:46:14

@Pink Petsch: ezért mondtam, hogy ilyen társadalmi robbanás, lázadás nem várható Magyarországon. Akkor se lenne, ha nem lenne kivándorlás.

2018.09.23. 20:53:46

@kardio1: Valóban, ennyire véres társadalmi konfliktus eléggé valószínűtlen lenne Magyarországon, még akkor is, ha zárva lennének a határok (nem is drukkolok neki, szerintem Ceau papa rohadtkönnyen megúszta azzal a sortűzzel). Viszont, ha nem lenne ez a szelep (akinek nem tetszik, az mehet ...), akkor előbb-utóbb egy kevésbé véres verzió a rendszer bukásához vezetne. Ezért is írtam, hogy az Orbán-rendszer isteni szerencséje az, hogy, akinek nem tetszik, és megteheti, az tényleg felpakol, és megy.

kardio1 2018.09.23. 21:00:07

@Pink Petsch: szerintem Török Gábornak van igaza, aki szerint az ellenzék nem képes leváltani Orbánt, és a választók többsége is mellette fog állni. Egészen addig, amíg ő marad a főnök. Őutána viszont változás lesz. Az ő személye tartja össze a tábort, rá épül a berendezkedés.

2018.09.23. 21:13:18

@kardio1: Nos, szerintem, ma Magyarországon nincs politikai-társadalmi befolyásolással bíró ellenzék. Mert az, hogy Orbán szar, az nem kormányzásra érett program, ezen túl meg nagyjából semmilyen, mondjuk egy gazdasági programtervezetet, sem képes felmutatni egyetlen formáció sem. Az ország kibaszott nagy pechje, hogy a Fidesz sem. A populizmussal egyelőre nyerők, és 2022-ig tutira viszik a prímet. Utána meg szerintem már nem is nagyon akarnak majd választásokat nyerni. Ugyanis 2020 után ugye már nem ömlenek az eurómilliárdok, felzárkóztatási támogatásként, és rögtön nem lesz annyira vonzó azt a csődtömeget irányítani és vezetni, amivé ők tették Magyarországot. Ellenzékből majd mutogatnak, és ki fogják kérni maguknak, hogy ha valaki "elmúlt12évezik" majd, mint ők teszik a mai napig a 8 évvel.
Orbán még nem Ceausescu, bár a jelek aggasztóak, viszont a nemzetközi környezet is más. A 60-as, 70-es években viszont valóban, helyre kis diktátor lett volna, nagykönyv szerinti.

2018.09.23. 21:49:49

@Érzelem Nélkül: es az elmult 1-2 evtizedet leszamitva mikor volt korabban olyan konnyu orszagot valtani, mint ma? es mikor tudtak olyan konnyen az emberek informaciot szerezni a kinti eletrol, mint ma? Hanyan beszeltek idegen nyelvet akkor es hanyan most? En egyetertek pink petschel, hogy ez valahol szerencseje orbannak, hogy aki nagyon elegedetlen, az le tud konnyen lepni

négyzet 2018.09.23. 22:08:24

Hát nem tudom. Sokszor jönnek emberek azzal, hogy a nyugati emberek mosolyognak ugyan, de "ki tudja, mit gondolnak", illetve nem mondják a szemedbe, hogy nem kedvelnek stb. Fyi, szerintem a világ nem lesz attól jobb, ha az emberek utálkoznak egymásra minden kis szarért. És ha minden apróságból hatalmas konfliktust kerekítenek. Plusz én a magyarok között sem tudtam, hogy ki mit gondol, nem láttam senki fejébe, és nem is érdekelt a legtöbb ember véleménye. Kábé ugyanígy vagyok az új lakhelyemmel.
Ez a dolog is olyan magyar valami, hogy azt gondoljuk, hogy aki mosolyog, az majd elfordulva mindjárt fintorog is egyet, hiszen...

négyzet 2018.09.23. 22:12:25

@LepesMez: óbakker, valóban nem jön be a szabadindex. Lehet, hogy meghekkelték, de fura, hogy nem írnak semmit, mi történt.

négyzet 2018.09.23. 22:29:19

@Pink Petsch: Programjuk volt az ellenzéki pártoknak. Valójában az van, hogy az embereket nem érdekli eléggé, ami az országban történik. Elmélyedni sem hajlandók vagy nem is képesek az összefüggéseket megérteni. Az ügy kb. 2011 környékén úszott el az Alkotmánnyal. Akkor még csak tesztelték, hogy mit bír a társadalom, de hamar bebizonyosodott, hogy megfőzhető lassú tűzön.

2018.09.23. 22:35:43

@négyzet: Nem kell aggódni a szabadindex miatt egy sor honlapon írnak róla; hvg.hu/tudomany/20180923_Eltunt_az_Index_szabadsagmeroje#rss

2018.09.23. 22:36:06

@LepesMez: A kommunista rendszerben is lehetett országot váltani, pl. rengetegen kötöttek ki az akkori NDK-ban. Most egy másik szövetségi rendszerben vagyunk, most nyugatra lehet menni. Azt azért vicces olvasni, hogy itt többen úgy gondolják, hogy csak és kizárólag Orbán miatt hagyják el az országot az emberek. Nekem rengeteg ismerősöm kiköltözött /Meg egy része már vissza is./ , de csak a 94-es kommunista visszajövetelkor volt köztük olyan, aki félelemből hagyta el a országot. Mivel 94-98 között nem tértek vissza a szokásos vérengzésükhoz a szocik, így a 98-as váltásnál már olyan sem volt, aki miattuk ment volna ki. Akiket én ismerek azok dolgozni, tanulni mentek ki, szóval furcsa ez a "mindenki az Orbán miatt" hagyta itt Magyarországot, főkként úgy, hogy a kivándorlás mértéke az elmúlt években jelentősen csökkent.

2018.09.23. 23:13:14

@gabors: "" ami azt eredményezte, hogy az államadósságunk az egekbe ment,"

ez megint egy varosi legenda !!!

persze igy konnyu mondani de nezd meg mi volt

1989-ben 1994-ben es utanna minden negy evben ... ABBAN a negy evben is mikor Elso Orban viktor volt PM ...

na latod ???
LÁTOM /Nem kiabálok csak ezzel jelzem, hogy közé írtam a reagálásom!/ ; A családi adósság terhének elviselhetőségét is mindig a bevételek határozzák meg, ezért az államadósságot is ehhez kell viszonyítani. Ez alapján a GDP arányos államadósság 94-98 között úgy csökkent, hogy az állami vagyon 72%-át 7-11 %-on /Vita na rajta, hogy pontosan milyen arányú áron, ezért írtam tól-ig./ értékesítette Bokrosunk, magyarul úgy leszegényedtünk, amit azóta is nyögünk.
98-2002 között Orbánék bennhagyták a Bokros csomag jelentős elvonási elemeit ezért az adósság folyamatosan csökkent GDP arányosan.
2002-ben Medgyesi bődületes közszolgálati béremeléssel nyitott, év végére már fel is ugrott az adósságarány, ami utána 2010-ig meredeken emelkedett.
2010-óta folyamatosan csökken.

meg mindig kevered hogy ki mikor hol volt ??? lehet megy gyerek voltal de eleg jol kovetheto 1989-tol hogy ki mit is csinalt ..

pl kinek a sara pl a svajci frankos hitelek (segitek Orban) "
A devizaadósság elindítása Orbánék ötlete volt, de volt rá nyolc év, hogy kiigazítsák a hozzákapcsolódó szabályokat.
Az elindulás után pár hónappal vettem fel DM alapú kölcsönt, akkor minden havi részlet befizetésénél osztoztunk az árfolyamváltozás veszteségén vagy hasznán a bankkal.
Közben a németek áttértek az euróra, de az elszámolást végig a rögzített kettősárfolyammal számolták. Szerencsém volt, összességében pozitívan jöttem ki az elszámolásokból.
2008-ban már csak úgy tudtam felvenni devizahitelt, hogy közjegyző előtt kellett nyilatkozni, a veszteség az enyém, a nyereség a banké. Ezt akkor vezették be és aki 2008 január egy után vett fel hitelt azok a bíróságon semmit sem tudnak kezdeni a bankokkal azóta sem. ..és, hát ekkor már nem Orbán volt hatalmon.

2018.09.23. 23:13:45

@négyzet: "Programjuk volt az ellenzéki pártoknak. ... "
Szerintem ennél sokkal egyszerűbb a képlet; Orbánék elképesztő sok "hibát" vétenek, de rájöttek arra, hogy a migráció az elkövetkező pár évtizedben elfogja dönteni a "nyugati civilizáció" sorsát. Ezt nem Orbán találta ki nem létezik olyan mérvadó kutatás, ami ne ezt vetítené előre. Olyan szintű népességrobbanás van a Közel-Keleten és Afrikában, ami kezelhetetlenné teszi a társadalmakat, vándorolniuk kell. Csak a másfél Magyarországnyi méretű Bangladesben négy évente 10 millió gyerek születik, szóval az biztosan megoldás, hogy beengedjük őket.
Amíg a baloldali és liberális pártok be akarják engedni a migránsokat, addig nem fogják őket a hatalom közelébe engedni a választók.
Ezért van az, hogy Orbánnak elnézik a "stiklijeit", mert az még mindig a kisebbik rossz, ha csak meglopják őket.
Az sem előnyös, hogy pl. a DK és az MSZP szerint pl. a Romániában élő magyarok románok.
A németeknél legalább megjátsszák a baloldali pártok, hogy a németeket németeknek nézik.

2018.09.23. 23:14:11

@gabors: "ez csak kb a gyarmatositasos nem igazan meggyozo erveidre mutat... de csak szolok hogy pl Peru 1821-ben lett onallo (vagyis razta le a spanyol igat) mig Bolivia ...egeszen 1825 ig volt gyarmat .. '" /A többire is válasz csak nem akartam nyújtani az idézetet!/
Ha egy népcsoport, nemzet elitjét kiirtják, mint az Amerika vagy Afrika kontinens bennszülötteivel tették, akkor az azt jelenti, hogy sok százezer év tapasztalata tűnik el, ami soha nem szerezhető vissza. Eltűnik a gyógyítás, építés, államszervezés stb. tudása. Hiába szerzi vissza a függetlenségét, újra kezdhet mindent.
Az 1848-as szövegrészt nem értem , hogyan került ide, Magyarországon a "népi tudást" a középbirtokosok őrizték, akiket a kommunisták vitettek el Szibériába. Mi akkor szegényedtünk le, csak az volt szerencsénk, hogy a határon túli, elzárt közösségektől vissza tudtuk szerezni ennek a tudásnak jelentős részét.

vándor madár 2018.09.23. 23:55:16

@Pink Petsch: "Persze, sok magyar gazdasági migráns, hiszen van itt a németeknél olyan kollégám 53 évesen Magyarországról ..., aki azért él és dolgozik itt, hogy a nyugdíját biztosítsa, mert otthon dolgozva ilyesmire nem számíthat"

Akkor most Mo-n egy csapásra kb. 3 millió nyugdíjas éhen hal vagy mi lesz?

2018.09.24. 00:45:25

@négyzet: nem hekkeltek azt meg. csak toroltek a DNS rekordjat. Amikor beirsz egy cimet a bongeszodbe, mint szabadindex.eu, akkor az tortenik, hogy a szamitogeped megker egy erre kijelolt szamitogepet, hogy az a cim pontosan mit is jelent. mivel a geped nem "szabadindex.eu"-ban gondolkodik, neki egy szamsor kell, mint 152.231.12.45. Ha az a szametogep sem tudja, hogy mi a szabadindex.eu, akkor egy a ".eu" vegu cimeket ismero masik szamitogep lesz megkerdezve.

tegnap pont beszeltunk errol az oldalrol, ezert megneztem, hogy ki regisztralta a cimet, meg hol hosztoljak a siteot (melyik szamitogep tarolja a szabadindex.eu-hoz tartozo tartalmat). Kiderult, hogy az index foszerkesztoje regisztralta sajat privat email cimmel (gmail-es cimmel), es egy amszterdami adatkozpontban volt a gep, rohogtem is rajta, hogy milyen okos, hogy nem magyar szerveren taroljak.

mara pedig valaki toroltette ezt a rekordot, szoval amikor beirod, hogy szabadindex.eu, akkor tobbet nem fogjak megtalalni a hozza tartozo szervert.

Elvileg ezt az index foszerkeszto tudta megcsinalni - hacsak meg nem osztotta a hozzaferesi adatokat massal.

szoval kivancsian varom a magyarazatot, ha majd valaki megmagyarazza.

de az egesz nagyon elszomorito….

2018.09.24. 00:48:24

@vándor madár: nem hal ehen a 3 million nyugdijas, miota torvenybe iktattak, hogy a gyerektol behajthato a nyugdijas szulore indokoltan koltott osszeg, marpedig kajat adni nekik, hogy ne haljanak ehen az igen csak indokolhato.

ezen kivul biztos vagyok benne, hogy az egyhazak majd kapnak bazinagy penzeket, hogy kajat vehessenek a gyugdijasoknak (most joindulatuan feltetelezzuk, hogy normalis aron vesznek kajat, es a teljes osszeget arra koltik), hogy azutan verhessek a mellkasukat, hogy ok mennyire jok es szukseg van rajuk, meg segitenek az elesetteken.

2018.09.24. 05:52:31

@LepesMez: "kajat adni nekik, hogy ne haljanak ehen az igen csak indokolhato." Van elég probléma, nem kell még rémhíreket is terjeszteni! A láblógatók gyerekeit is etetik már évek óta, még az iskolai szünetekben is. A nyugdíjas kérdés meg nem magyar szabadalom, a biztósítótársaságok hülyítik a társadalmakat, hogy nem lesz mit enniük öreg korukban, de ez csak az angolszász országokban fordul elő /pl. Nagy-Britanniában az aktív kereset 27 %-a a nyugdíj./. Azoknak, akik oda költöztek valóban lehet aggódni, de a kontinentális országokban élőknek biztosan nem, így a magyaroknak sem. Valóban vannak gondok, de ez azért van mert a járulékokat a munkások bére után szedik. Régen a munkás által elvégzett munka arányos volt a megtermelt értékkel, ma már a gépesítés, robotizáció miatt a a gépek sokkal hatékonyabbak, mint az ember. Ezért javasolták már többen, pl. Bill Gates is, hogy be kell vezetni a "robotadót" a társadalmi kiadások fedezésére, de ez már Németországban is felvetődött. Szóval nem kell aggódni, lesz kaja :-) !

2018.09.24. 05:52:39

@LepesMez: Most komolyan, mi ez a rémhírkedés? Fent beraktam a HVG cikkét, de vagy ötezer helyen leírják, hogy miért nem elérhető a szabadindex. Ha nincs elég baj /Ráadásul van!/, akkor csinálni kell, hogy lehessen mi miatt nyavalyogni?

Herr Géza 2018.09.24. 10:16:00

@Érzelem Nélkül: “A kommunista rendszerben is lehetett országot váltani, pl. rengetegen kötöttek ki az akkori NDK-ban.“
Mit jelent nálad a “kikötöttek” ?
Államközi szerződések alapján valóban “rengetegen” mentek az NDK-ba dolgozni, szerződésük azonban határozott időre szólt, majd később szintén államközi szerződések alapján több magyar cég vett részt az NDK kiemelt ipari projektjeinek építésében, amire a jellemzően fiatal magyar szakmunkások kiküldötti státuszban kerültek ki. Azok száma, akik (többnyire NDK-s polgárral való házasságkötés után) kint is maradtak, kb. a statisztikai hibahatár szintjén mozgott. NDK-s állampolgár még belőlük sem igazán lett, pár évente meg kellett újítaniuk a tartózkodási engedélyüket, ami eleve nem az “országváltás” ismérve.

2018.09.24. 11:24:48

@Herr Géza: Az országváltás ismérve, hogy egy másik országban élek. Régen annyiban volt más, hogy vagy az egyéntől függetlenül bizonytalan volt, vagy szintén ilyen okok miatt végérvényesen visszafordíthatatlan. Ma mindenki maga dönti el, hogy hol él az EU-n belül, illetve még sok országot választhat a világban. Az Európán belüli szabad mozgás lehetőségének korlátozása volt új a szocializmus idején, nem a mostani állapot. Már a középkor magyar mesteremberei is európai körúttal kezdték az életüket, ami sokszor 10-15 évig tartott és francia, német, hazahozott feleséget takart. Most a "visszavonhatatlan" országváltás gyakorlatával több ország kísérletezik, pl. az osztrákok csak akkor adnak állampolgárságot, ha az anyaországiról lemond az illető. Ez azért fontos sok embernek, mert több állás csak állampolgár által betölthető, pl. rendőr, tűzoltó, egyenruhás zenekar, stb. . Ezt úgy kerülik ki többen, hogy az állampolgárság felvételéhez igazolják a magyarról való lemondást, majd az állampolgárság felvétele után, újra felveszik a magyart. Egy állam soha az életben nem fogja kiadni az állampolgárai adatait és ez nem csak Ausztria viszonylatában igaz, ezért mindenki megnyugodhat és a feladatot is teljesítették.

Herr Géza 2018.09.24. 15:58:11

@Érzelem Nélkül: Most ezzel mit igazoltál? Semmit. Én csak azzal vitatkoztam vala, hogy a “kommunista rendszerben is lehetett országot váltani”. Nem, nem lehetett. Pláne úgy, ahogy az ma működik. Soha nem volt arra lehetőség, hogy egyénileg kerestél magadnak munkát, lakásmegoldást, majd fogtad magad és kiköltöztél pl. az NDK-ba (vagy akármelyik másik “kommunista országba”). Fordítva meg végképp nem: “kimegyek, keresek melót, lakást, stb.” Csakis a fenti állításodat vitattam.

2018.09.24. 17:50:54

@Herr Géza: Minden korban más szabályok és lehetőségek voltak. Tény, hogy akkor is lehetett, mellesleg nagyjából ugyanúgy, mint most is. Ami különbség, hogy most az EU a szabad költözés jogát megadja minden polgárnak /Cserébe viszi a lóvét!/, aki földrajzilag és állampolgárság szempontjából azokban az országokban él, ami a szövetséghez tartozik. Ezért van az, hogy ha valaki elköltözik Svédországba, Németországba az belső migrációnak számít, hasonlóan ahhoz, mintha Nyíregyházáról Sopronba költözött volna valaki 1990 előtt. 1987 előtt is lehetett menni dolgozni Líbiába, Irakba, Szovjetunióba. Volt időszak, amikor csak Orenburgban 8.000 magyar dolgozott, kegyetlenül jó pénzért /Na, jó utána sokan meghaltak, mert betegek lettek, de azt akkor még nem tudta senki./. Ekkor már nem kényszermunkára mentek ki az emberek, saját elhatározásuk volt. Voltak olyan külföldi munkák, ahol munkásszálláson éltek, de pl. Irakban albérletekben laktak, kivéve, ha terepre kellet menni, akkor konténerben. Szóval teljesen más volt a világ, kevesebb országba, de lehetett menni a karámok között szabadon, azokba az országokba, akikkel akkor szövetségesek voltunk, pont, mint most.

Herr Géza 2018.09.25. 08:06:51

@Érzelem Nélkül: Még mindig elbeszélünk egymás mellett, vagy/és túl fiatal vagy. Egy magyar cég által való kiküldetésnek (pl. NDK, SZU, de akár Líbia, Irak, stb., 1990. előtt) köze nem volt a mai EU-s szabad munkavállaláshoz és letelepedési joghoz. De a Nyíregyházáról Sopronba való költözéshez sem. Ne keverjük a kettőt (hármat), nagyon nem ugyanaz.

tanato 2018.09.25. 08:28:59

@Herr Géza: Így van de ezt csak az tudhatja aki már felnőtt fejjel élt a Kádár rendszerben.Az akkori külföldi munkavállalás állami keretek között volt és vagy a blokkbéli államokba irányult,vagy a 3.ik világ szovjetbarát országaiba.Nem szabad költözés és munkavállalás alapján történt.

Herr Géza 2018.09.25. 09:55:54

@Érzelem Nélkül: (@tanato:) “Tény, hogy akkor is lehetett, mellesleg nagyjából ugyanúgy, mint most is.”
Soroljam a különbségeket?
Kellett hozzá egy magyar cég (pl. jellemzően a Gyár- és Gépszerelő Vállalat (GYGV), a VEGYÉPSZER, vagy a PETROLBER, ahova vagy felvettek, vagy nem. Ha igen, akkor a nyerőbb helyekre való kijutást ki kellett “érdemelni”. Korábban politikai alapon (párttag, KISZ-tag, megbízható.....), később szakmai, vagy csókos érdemek alapján. Persze Orenburgba vagy Tengizbe vittek simán, örültek, ha találtak valakit. Valóban nagy pénzeket lehetett keresni, de milyen áron?
Kiküldött voltál magyar munkaszerződéssel plusz kiküldetési megbízással. Ez utóbbit bárnikor visszavonhatta a céged. “Mert csak...” alapon. A szállást biztosították (munkásszálló, konténer, albérlet, stb.), de választási lehetőséged nem volt. Családot kivinni (egy-két magasabban pozicionált állás kivételével) esélyed sem volt. Nem akkor mentél haza, amikor kedved tartotta (még saját költségen sem, pl. hétvége/többnapos ünnep), hanem amikor engedélyezték a főnökeid, és kaptál “ablakot” az útleveledbe. A “kegyetlenül jó pénz” meg egy gyenge magyar alapfizetésből, meg egy combosabb napidíjból állt össze. Ez utóbbit azonban csak a ténylegesen kint töltött napokra kaptad. És nem számított bele sem a táppénzbe, sem a nyugdíjba. Folytathatnám...
Szerinted ez “nagyjából ugyanúgy van”, mint ma munkát vállalni/kiköltözni egyénileg (!) akármelyik EU-s országba?

2018.09.25. 10:37:35

@tanato: 1990 előtt Romániából a magyarok jelentős része úgy menekült ki az országból, hogy fiktív házasságot kötött magyarországi magyarral, pl Arad így lett román többségű város. 1956 után 1987-ben volt az első nagy kivándorlási hullám, amikor kiadták a világútlevelet. Ekkor nőtt meg a kanadai magyarok száma jelentősen, de a Dél-Afrikai Köztársaság borászatának is mi adtunk lendületet. Aki külföldi munkavállasban gondolkodott az önként tette, de pártkapcsolat kellett hozzá. Jogilag teljesen más volt mert akkor országot kellett váltani, mert a szocialista rendszer szövetségi rendszere sokkal lazább volt, mint az EU most. Most megkaptuk a szabad költözés és munkavállalás jogát mert ezzel is ki tudják szipojozni a közép-kelet -európai országokat, pótolva ezzel a "nyugaton" kialakult önző szemléletet, aminek következtében nem születnek gyerekek, mert zavarná őket a nyaralások alatt /pl. Bécs (Is!) tele van olyan ápolási otthonokkal, ahol a gyermektelen idősek nézik a plafont évtizedekig, mert fontosabb volt a kényelmük, mint a gyerekvállalás./. Az EU a horizontális mobilitás szempontjából egy országnak számít, szerencsére más terülten nem, mert azt még jobban megszívnánk!
Az egy más kérdés, hogy a horizontális mobilitás szabaddá tétele csak addig jó nekünk, amíg meg van a bérkülönbség kelet és "nyugat" között. Ez azonban rohamosan záródik. Aki 1987-ben kiment Ausztriába dolgozni, az itteni bér 7,5 szeresét tudta megkeresni, ami ma már csak 1,5-3 szoros. Nem keleten volt nagy béremelés, hanem a szovjet veszély megszűnése után nyugaton kezdték rosszabbul fizetni a dolgozókat és lassan a két terület bérkülönbsége eltűnik. Ha marad az ütem, akkor még másfél évtized és teljesen el is tűnik, bár akkorra meg valószínűleg a robotizáció uralja majd a munkaerőpiacot.
A mostani kivándorlás nagy veszélye a kitelepültek szempontjából abban van, hogy a "nyugati országokban" a vertikális mobilizáció már évtizedekkel ezelőtt befagyott, aki szegénynek születik, az is marad. Keleten sem rózsás a helyzet, de itt még van lehetőség a generáción belüli emelkedésre /A süllyedésre bárkinek, bárhol, az nem érdekes!/. Valószínűleg arra már itt sem nagyon lesz lehetőség, hogy generáción túl is megmaradjanak a lehetőségek, de most még egy tőkeképző kanyarral meg lehet oldani a következő generációk lehetőségeit.

2018.09.25. 10:38:21

@Herr Géza: A középkorban kiment magyarok meg nem magyarként, hanem az adott város polgáraiként /Csak nekik volt szabad költözési joguk!/ mentek egy másik országba, ahol akkor telepedhettek le, ha egy város vállalta, hogy befogadja.
Minden kornak más volt a joggyakorlata, de attól még a lényeg ugyanaz, mehettek. Az ismeretségi körömben sok olyan /Szerintem!/ őrült volt, aki Tengízbe házasodott és kint maradt, bár a csúcs a Mongóliába házasodó volt, aki utána csak tíz évvel később tudott hazajönni legelőször.
A mostani rendszert nem a mi két szép szemünk kedvéért, hanem a humántőke "nyugatra" terelésére találták ki, mint látható jól működik.
Minden helyzetben az egyénen műlik, hogy mit hoz ki abból a lehetőségből, ami számára adott az éppen regnáló politikai, jogi környezet.
A szocialista időkben működő rendszer sokkal kötöttebb volt, mert állambácsi mondta meg ki mikor, hogyan, miért és ez sok esetben védettséget is adott.
Ma arra alapoznak a jogalkotók, hogy a pillanatnyi érdek alapján döntenek az emberek, a közép és hosszútávú érdekeiket vagy nem veszik figyelembe vagy kényszer miatt nem foglalkoznak vele. Most mi a liberális alapon működő nyugathoz tartozunk, ahol sokkal hosszabb a lánc, de a kajás tálat is messzebbre tették, illetve az egyén mindenhatóságának elve miatt, mindenki szabadon eldöntheti, hogy mi lesz vele. Na ez utóbbira a keleten szocializálodótt emberek 99%-ka nem képes, komoly gondok lesznek egyéni és családi szinteken.

Herr Géza 2018.09.25. 11:40:46

@Érzelem Nélkül: Aha. Okosság van dögivel, de nem ez volt a vitatéma.

2018.09.25. 12:07:33

@vándor madár: Nem egyszerre, hanem szépen fokozotason, már azok, akik nem öngondoskodnak. A ma 50-es korosztály még elcsíphet talán úgy uszkve havi 250-300 euró közötti nyugdíjat, az enyém meg legfeljebb egy azázast, az utánam jövők meg ennyit sem. Ma Magyarország a jövőjét éli fel, rohamléptekben.

vándor madár 2018.09.25. 12:28:06

@Pink Petsch: Majd meglátjuk, ha megérjük. Ma már mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek az öngondoskodásra, csak ez valahogy a magyar fülekbe nem jut be kellően. Németországban ma a nyugdíj 48%-on áll, most arról vitatkoznak, hogy leviszik 45%-ra oszt él meg belőle, ahogy tudsz, mert a nyugdíjasok fele 900 ojrót sem kap már most. A tendencia mindenhol ugyan az.

tanato 2018.09.25. 12:30:06

@Érzelem Nélkül: @Herr Géza: Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük hogy a Kádát rendszerben nem volt szabad költözés és munkavállalás/A leírtak,megéltek alapján persze akkor is voltak külföldön dolgozó magyarok de más relációban és számban mint most és nem Nyugaton/ most meg van/Unión belül persze.Ég és föld,Jövőre ez már kicsit érezhetőbben ki fog jönni a bőrünkön tapasztalva,amikor a britek zárnak és pontrendszer meg engedélyek garmadája alapján fog szelektáli a régiónbéliek közül.

vándor madár 2018.09.25. 13:02:26

@Érzelem Nélkül: "A szocialista időkben működő rendszer sokkal kötöttebb volt, mert állambácsi mondta meg ki mikor, hogyan, miért és ez sok esetben védettséget is adott."

Ez igaz, de a lehetőségek is elenyészőek voltak a maihoz képest. Minden teljesen úgy volt, ahogy Géza mondta.
Az orenburgi 8000 magyar, aki soha nem volt Orenburgban, hanem csak Ukrajnáig jutott el, hol van a mostani több százezres kivándorlóhoz?
Ami pedig az NDK-s melókat illeti, azok sem voltak valami szupermelók magasabb fizetéssel, mint pl. a szovjet, iraki, stb munkák. Pl. tányérfestés ugrik be hirtelen Meissenben egyébként meg csak ipari szakmákhoz kötött melók voltak, bár erre nem vennék mérget. És onnan is ismerek így kapásból három embert, akik megbetegedtek, az egyik rákos lett és már meg is halt, a másik agydaganatos, a harmadik becsavarodott és olyat is, aki a nagy jólét ellenére német feleséggel már akkor Mo-ra költözött. Egyről tudok, aki jól csinálta. Kint volt egy évet, megtanult németül, hogy Mo-n felvegyék főiskolára német tanárnak.
A "komoly gondok" meglátás szerintem megalapozott a múltra és a jelenre nézve is. Az idegenben való munkavállalásnak komoly kihatásai vannak az egészségre, a családra, a gyerekekre, a nyugdíjra és az egész társadalomra nézve.

2018.09.25. 14:07:29

@vándor madár: Az öngondoskodás lesz a jövő meghatázórója az egyes embereket illetően, de az egy másik kérdés, hogy ezt miként lehet megoldani?! Az biztos, hogy az eddigi módszerek nem fognak működni, mert az informatika világában még csak azt sem lehet majd megtenni, hogy a párnacihába tesszük a pénzt, mert az csak a virtuális számlákon lesz vagy nem lesz, és akkor zárolják, amikor akarják, el is lophatják, megsemmisülhet egy napvihar miatt, stb.
A magánnyugdíjpénztárak eddig sem voltak megbízhatóak, nem véletlen, hogy tőlünk nyugatra törvény tiltja a bevezetését, így Németországban, Ausztriában is. Azt se gondolja senki, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak mögötti pénzügyi "szakemberek" majd jobban fogják pörgetni a pénzünket, elég megnézni pl. devizahitelezés erkölcsi morálját!
A nemrég kiadott nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos jelentésekben az áll, hogy nemhogy nyereség nem képződött az elmúlt években, hanem még a tőke jelentős része is elúszott.
Az állami nyugdíjkérdés lesz az elkövetkező évtizedek nagy csatája. Jelenleg a kontinentális Európában az aktív időszak fizetéséhez viszonyítva az osztrák és magyar nyugdíj a legjobb, a német az egyik legrosszabb. De a németek 48%-os mutatója is nagyságrenddel jobb, a brit 27%-os aránynál. Szegény magyarjaink majd csak pislognak, amikor nyugdíjasok lesznek Londonban, hogy nagyjából pont annyi lesz a nyugdíjuk, mintha itthon lettek volna nyugdíjasok a béke feneke alatti magyar fizetés alapján számolva. Ha máskor nem, akkor biztosan lesz tömeges hazatelepülés.
Visszatérve az öngondoskodásra, valószínűleg pár évtizeden belül a hagyományos életformára való áttérés, + saját energiatermelés, ingatlan tulajdon bérbeadása, stb. jelenti majd az öngondoskodást.
Mellé alapnak a német szakszervezetek által is követelt robotokra kivetett adóból származó bevételek visszaosztása, mert munka az egyre kevésbé lesz.

2018.09.25. 14:07:46

@vándor madár: A vándorlást, mobilitást én szociológiai alapon közelítem meg, ha valaki el, ki tud menni az már az. Abban itt mindenkinek igaza van, hogy midig másként /Többször el is ismertem!/ , máshogyan, más mennyiségben, stb. De ha ez utóbbiakat vesszük előre a téma megvitatásakor, akkor nem fogjuk látni a fától az erdőt.

2018.09.25. 14:28:27

@vándor madár: Hm, naja, de azért ugye azzal ugye tisztában vagy, hogy ma Magyarországon az átlag nem keres 900 eurót nettóban, fehéren bejelentve .... Ehhez képest egy 900 eurós nyugdíj kész jackpot, de még egy 6-700 eurós is. Ezért is írtam a gazdasági migránsokról, akik leginkább a német/osztrák/svájci ésatöbbi nyugdíjra hajtanak, és dolgoznak kint. Arfról már nem is beszélve, hogy a kinti keresetükből futja ö ghondoskodásra is, csekkfrász nélkül.

Sean MacTíre 2018.09.25. 14:29:09

Nagyon jo gondolatokat vetett fel az elso poszt. De a valasz egyszeru.

Amikor mashova megyunk es ott vagyunk rovid ideig, az egy pillanatkep.

A magyar helyzet leepuleset tapasztaltuk evtizedeken keresztul, az egy tapasztalat aminek latod a dinamikajat.

3.5 eve vagyok Irorszagban, es azt tudom mondani, Irorszag lentrol jon felfele, sok mindenben a mai napig nem olyan fejlett, mint az a Magyarorszag ami viszont lefele tart.

Es Magyarorszag gyorsabban tart lefele mint Irorszag felfele. Itt van egy olyan erzesem hogy a problemak teriteken vannak es egyszer megoldodhatnak, otthon mindenre Soros, libsik es migransok a valasz, szo szerint. Orbanek elott sem volt felfele mutato dinamika, volt egy enyhe langyos lejtmenet, Orban csak a remenyt vette el, hogy valaha jobb lehet a kisemberek szamara.

Sean MacTíre 2018.09.25. 14:31:54

Nekem az ajtot az tette be, hogy gyerekeim lettek. Elhetek akarmilyen buborekban, de a gyerekeimet nem adom nekik. 2 ev mulva ir allampolgarok lesznek velem egyutt, ha nem bonyolodik a helyzet addig, hala a kulfoldon elo magyarokrol is gondoskodni kivano minielnoknek.

Sean MacTíre 2018.09.25. 14:34:38

@LepesMez: en latom a szabadindex.eu-t Irorszagbol. Probald VPNel megnezni.

2018.09.25. 14:40:03

@Érzelem Nélkül: Édesjóistenem, ezt a baromságot honnan veszed? Már Arad elrománosításának módjáról? Arad, mint az összes többi közepes és nagy, magyar, vagy kevert magyar-szász-sváb többségű város a betelepítésekkel lett elrománosítva. Láthatóan fingod sincs arról, hogyan zajlottak a dolgok a 70-es, 80-as évek Romániájában, ami nem lenne baj, ha nem nyilatkoznál róla ilyen ex cathedra stílusban.

négyzet 2018.09.25. 14:58:52

@Sean MacTíre:
Megcsinálták. Talán két napig is eltartott, de újra fent van, ennyi. Nem kell VPN.

négyzet 2018.09.25. 15:08:26

@LepesMez:
Én tudom, hogy működik ez. Amúgy kiderült közben, hogy valóban volt némi bibi. Túl nagy volt a forgalom, a DNS szolgáltató lekapcsolta az oldalt, hogy úgymond igazolják, hogy kik, mik.

négyzet 2018.09.25. 15:09:42

@Érzelem Nélkül:
csak most láttam valamiért a válaszod. közben már én is láttam, köszi, csak kommentelgetni nem szoktam idejönni minden nap.

2018.09.25. 15:16:27

@Sean MacTíre: "Es Magyarorszag gyorsabban tart lefele mint Irorszag felfele. Itt van egy olyan erzesem hogy a problemak teriteken vannak es egyszer megoldodhatnak, otthon mindenre Soros, libsik es migransok a valasz, szo szerint. Orbanek elott sem volt felfele mutato dinamika, volt egy enyhe langyos lejtmenet, Orban csak a remenyt vette el, hogy valaha jobb lehet a kisemberek szamara. " Az ír és a magyar gazdaság annyiban hasonlít egymáshoz, hogy szinte mindenben a külső folyamatoktól függ, nem véletlen, hogy 2008-ban Írország zuhant legnagyobbat, még nálunk is nagyobbat, pedig nagyon iparkodtak az akkori vezetőink, hogy elsők legyünk. Írország most felfelé tart, dübörög, de egy újabb válság megint padlóra fogja küldeni, mert pici és függő. Magyarország most felfelé tart pár éve, nagyobb, mint Írország ezért lassabban /és hát, ha a britek lennének a szomszédaink, Románia helyett az is előny lenne./.
A bérek évente 9-13 %-al nőnek, szóval a kisemberek pont hogy megérzik a pozitív változást.
A hazahozott pénzemből építkezek az osztrák határ mellett, a kőműves 12 eurós órabérét dolgozik nálam, segédmunkást nem lehet találni 6 euróért sem /Havi ~1000 euró/, én keverem a betont.
Ezen a szakterületen az osztrák bér csak 1,5-1,8 szoros.
A kötelező áram bekötéshez találtam villanyszerelőt, hét hónapot vártam mire sorra kerültem, ~34 eurós órabérre jött ki a fizetsége, a többit megcsinálom magam, mert azt nem is vállalta, ráadásul nekem sem érné meg.
A szomszéd kiscsajszi havi 410.000 ft-ért /Szerintem bruttó lehet./ dolgozik a helyi Lidlben, már nem éri meg neki kijárni Ausztriába.
Nagyot változott a világ itthon pár év alatt, többek között annak következtében is, hogy a szakemberek elmentek, kénytelenek fizetést emelni, mert közel 100.000 hiányzik a munkahelyekről.
Nem érdemes azzal magyarázni egy döntést, hogy az ott hagyott hely menthetetlen /Attól még lehet az!/, fel kell vállalni észérvek alapján! Lehet két gyerek helyett dönteni, de sokkal komolyabb érvekkel, mert nekik már nem biztos hogy lesz ilyen súlyú döntési lehetőségük.

2018.09.25. 15:16:40

@Pink Petsch: Szerintem némi kulturáltság nem árt egy vitában!
Az erdélyi és parciumi városokba valóban nagy számban telepítettek be románokat, de az nem indokolta volna azt, hogy a magyarok száma folyamatosan, nominálisan csökkenjen. Ilyet csak az elvándorlás okozhat. Ha nem okoz túl nagy megterhelést, akkor érdemes megnézni legalább a wikipedia-n az adatsorokat, .. azt nem merem ajánlani, hogy az ezzel kapcsolatos kutatásokat, mert a hangnemből ítélve az nem menne!

vándor madár 2018.09.25. 15:31:40

@Pink Petsch: "Ehhez képest egy 900 eurós nyugdíj kész jackpot, de még egy 6-700 eurós is. Ezért is írtam a gazdasági migránsokról, akik leginkább a német/osztrák/svájci és a többi nyugdíjra hajtanak, és dolgoznak kint. Arról már nem is beszélve, hogy a kinti keresetükből futja ö ghondoskodásra is, csekkfrász nélkül."

A szocialista időből származó magyar nyugdíjakhoz képest egy német 900 ojrós nyugdíj tényleg kész jackpot, csak nem Németországban. Van ilyen volt kollégám, aki ennyi nyugdíj mellett minden levelében arról számol be, hogy nincs pénze, pedig visszaköltözött az olcsóbb volt NDK-ba, ráadásul spórol is ezerrel. Postai levélről beszélünk, mert arra sincs pénze, hogy computert vegyen és előfizetést fizessen.
A 6-700 ojrós nyugdíj pedig ma már nem annyira elérhetetlen Mo-n sem, ugyanis Európában Mo-n kb. a legmagasabb a nyugdíjszínvonal, ami hosszútávon nem tartható. És ne gondold, hogy csak informatikusok meg nagykutyák kapnak ennyi nyugdíjat. Nemrégiben hallottam egy ismerősömtől, akinek a rokona a közelmúltban ment nyugdíjba, hogy az illető havi 270 ezer forint nyugdíjat kap. A vasúton dolgozott pályaőrként, max. egy szakmunkásképzővel rendelkezett, ráadásul eléggé vidéken, ami azt jelenti, hogy még ott is jelentős különbségek vannak a Bp. környéki és távolabbi vidéki fizetések között. Több vasútasról tudok, akik a magasabb bérek miatt vállalnak napi 5-6 óra vonatozást Bp. környékére.
Európában kb az oszták nyugdíj jó, a többi csak akkor, ha sokat keresel és hosszú ideig fizettél be. A svájci ráadásul maximalizálva van 2018-ban 2.350 frankban, ami kb. a szocsegély mértéke lakással és betegbiztosítással, de nagyvárosban ezt túl is lépheti és házaspárok csak 1,5 nyugdíjat kapnak, ami azt jelenti, hogy az egyik nyugdíjának a felét az állam egyszerűen ellopja. Ott viszont bevezették kőbaltával az öngondoskodást, tehát kötelezően levonják a fizetésből. És hogy a polgár nehogy jobban járjon, rávágták az egész betegbiztosítást, amit mindenhol a dolgozó a munkáltatóval közsen fizet vagy csak az állam az adókból.
Aki azt gondolja, hogy 50+ évesen kezdőként külhonban jó nyugdíjat fog kapni, annak ajánlom, hogy előtte nagyon alaposan tanulmányozza át a törvényeket. Mindenhol csak résznyugdíjacskát fog kapni, mert minden rendszer a hosszú ideig tartó befizetést vagy alapnyugdíj esetén az ottlakást honorálja. Ahol nem kötelező az öngondoskodás és/vagy az állam nem ad rá adókedvezményt, ott azért megnézném, hogy milyen arányban él vele a lakosság. Pl. a Brexitkor a Spanyolországban élő brit nyugíjasok azon fostak, hogy mi lesz velük, mert nem tudják kifizetni a betegbiztosítást meg a gyógyszereket sem megvenni, olyan kevés a nyugdíjuk. Azt most EU lévén az NHS terhére megkapják. Az öngondoskodásban még az a hátulütő is megvan annak, aki idősebb korban kezd neki, hogy nem kapja meg az adókedvezményt és/vagy a bent lévő pénzt a végén jól megadóztatják, mert nincs meg a futamidő. Sokan jobban járnának, ha tényleg a párnacihába teszik a pénzt.

2018.09.25. 15:35:26

@Érzelem Nélkül: Szerintem meg nem árt némi ismeret, ha már vitába kezdesz. Romániában születtem, ott is nőttem fel, a családunk alaposan megszenvedte azt a rendszert, és a mi esetünk z átlagos volt. Nem a kirívó. Gőzöd sincs miről beszélsz, amikor elvándorlásról írsz. Ceausescu Romániájából nem lehetett csak úgy elvándorolni. Azoknak a családoknak, amelyeknek valamelyik rokonuk disszidált még útlevelet sem kaphatott egyetlen tagja sem, nem még kishatárátlépőt (tudod egyáltalán, mi az?) sem. A mi családunk, például 700 kilométernyire kényszerült költözni az eredeti lakhelyétől, és ismétlem, nem voltunk kivételek, inkább az átlag. És még szerencsésnek is számítottunk, mert anyám, mint évfolyam-harmadik még választhatott, így a magyar határ mellé kapta meg a kinevezését egy faluba. Otthon csak úgy maradhatott volna, ha besúgó lesz.
A nemzeti kisebbségekhez tartozó értelmiségieket a rendszer igyekezett szétszórni a tömbmagyarságból a végek felé. Szerencsés esetben a nyugati határhoz, de leginkább Moldvába és Havasalföldre, az oltyánokhoz. Ugyanakkor, azokról a területekről masszívan nyomta a népeket Erdélybe és a Partiumba, oltyánokat, moldávokat, akiket az erdélyi románok is mélységesen lenéztek.
Igen, voltak látszat-házasságok is, mint egy meneklülési út, de azt állítani, amit te, hogy emiatt románosodott el Arad, nagyfokú ostobaságra vall. Ugyanis ennél lényegesen többen léptek át a zöldhatáron.

2018.09.25. 15:58:04

@vándor madár: Hoppá, azt hiszem, zavar van az erőben ... illetve, én nem a mostani magyar nyugdíjhelyzetről és rendszerről írtam, amelybe milliárdokat önt a kormány reális fedezet nélkül, hogy fenntartsa a szavazóbázisa jelentős részét, hanrem a következő generációkról. Azokról, akik az ország jövőjét jelenthetik., akik biztosítrhatnák a munkájukkal a fenntarthatóságnak legalább a látszatát, de nem, fogják. Nem hittem a szememnek, amikor azt olvastam, hogy a kormány szerint Magyarország ma egy "sokkal kellemesebb problémával néz szembe, a munkaerőhiánnyal".... és ez nekik kellemesebb .... hát, b+! Egyszerűen fel sem fogják! Vagy tényleg ennyire cinikus barmok, vagy csak szimplán barmok. Egyik lehetőség sem biztató.
De visszatérve a németekhez. Havi 600-700 euró valóban nem sok, mondhatni a létminimumot súrolja, bár az ismerősöd leginkább sóher, mert 100 euróért már kaphat egy használt asztali PC-t, mindennel együtt, ami tökre megfelelne neki, amire vélhetően használná (sima szörfölés, videók, chat-programok). Viszont itt megint félreértés forog fent, ugyanis azok a magyar 50-esek, sőt 60-asok, akikről én beszéltem gazdasági migránsokként, azok dehogy tervezik a nyugdíjas éveiket itt tölteni (mellesleg, én sem), hanem majd hazahúznak, ahol már megvan a lakás, a háztáji meg minden egyéb, akit addig otthon, Magyarországon összegründoltak. Egyébként Németországban minimum 5 év meló kell a nyugdíjjogosultsághoz, persze, az az összeg mondhatni jelképes. De ezt te is biztosan tudod.

vándor madár 2018.09.25. 16:28:19

@Pink Petsch: Én értem, hogy te a jövőbeni magyar nyugdíjrendszer miatt aggódsz, de ha azt elhiszed, hogy az, aki 50+ évesen kimegy egy közepesen vagy még rosszabbul fizetett munkára és abból a nyugdíjból, amit arra kap, majd Mo-n élni fog, mint Marci Hevesen, akkor lesz nagy csodálkozás. A nyugdíjaskorban való visszatelpülés Mo-ra a lehető legrizikósabb a szar egészségügy miatt, mert az ember pont akkortól szorul majd rá leginkább.
A nyugdíjrendszer sehol sem fenntartható hosszútávon Európában a jelenlegi szinvonalon, mindenhol nyírbálják és növelik a korhatárt. A hosszú élet és a kevés gyerek mindenhol megbosszulja magát. Éppen úgy az egészségügy sem fenntartható, amiben Nyugaton pont a benne dolgozók viszonylag magas bérezése és a gyógyszermaffia a problémák fő forrása.
zoom.hu/hir/2018/02/22/meddig-tarthato-fent-a-magyar-nyugdijrendszer-lesz-e-a-fiataloknak-nyugdija/

Akkor még századszor is leírom, pedig ezt már pont neked leírtam régebben. Németországban csak akkor kell 5 év biztosítási idő a nyugdíjhoz, ha nincs más EU-s biztosítási időd, amivel azt ki tudod egészíteni, egyébként 1 év kell bárhol az EU szociális biztonsága területén. De ne legyen kétséged felőle, hogy mennyi nyugdíj fog járni 5 év biztosítási időre, ha az ország nyugdíjasainak a fele kevesebb, mint 900 ojró havi nyugdíjat kap 35-45 év biztosítási időre.

vándor madár 2018.09.25. 16:38:59

@Érzelem Nélkül: "A hazahozott pénzemből építkezek az osztrák határ mellett, a kőműves 12 eurós órabérét dolgozik nálam, segédmunkást nem lehet találni 6 euróért sem /Havi ~1000 euró/, én keverem a betont."

Onnan fogsz átjárni dolgozni Ausztriába vagy mi az előnye az ottani letelepedésnek, ha minden ennyire drága?

2018.09.25. 16:53:49

@vándor madár: Nem, természetesen nemcsak arra, a plusz 10-en évre számít, hanem ugye arra is, amit Magyarországon volt kénytelen összegründolni addig.De ez csak az egyik része a történetnek. Most eltekintve attól, hogy mondjuk 15 évnyi németországi munka után egy szakmelósi állásban több nyugdíjra számíthat a német államtól, mint a magyartól kétszer annyi munkavál töltött év után ... nos, mindentől eltekinttve, valamit figyelmen kívül hagysz. Hogy egy 50-es szaki (direkt nem IT-st vagy orvost, vagy egyéb hasonlót írok, csak sima szakmunkást, ami azért nem a szalag melleti betanított melós), lényegesen többet takaríthat meg a jövedelméből, mint otthon. Kérlek, és ugye, ezt nem kell levezetnem, hogy miért és hogyan .... Hogy ezzel mit kezd, befekteti, párnacihába rejti vagy elkurvázza, az már egyéni szocproblem, de hogy több megtakarítása lesz, az ziher. És akkor még nem beszéltünk olyan "apróságokról", mint a munkaköröülmények, a munkaidő, a túlórák kifizetése ésatöbbi.
Azért fontos ám ezt az 5 évet tudatosítani, mert onnantól mérve kap az egyszeri földi halandó mérhető összeget is a német államtól ... ugyanis havi 10 eurótól, gondolom, még senki sem megy a falnak örömébén ... csakúgymondom ...

2018.09.25. 17:24:00

@vándor madár: Nagylakon, Makón, Kiszomboron üzletszerűen házasodtak az aradiakkal, lányokkal és fiúkkal is egyaránt. Ott ez ipari szinten ment a hetvenes években. Az embernek lesült a képéről a bőr, hagy ennyire sokan vannak, akik a szerencsétlenségen nyerészkednek, ráadásul a saját testvéreiken.
Nem azt írtam, hogy kizárólagosan ez okozta, azt írtam nagymértékben és ez biztosan igaz, a magyar oldali házassági anyakönyvek kutatásából is ez derül ki. Nem százak, ezrek jöttek át így csak Aradról
Tudom, hogy a zöldhatáron több százezren átjöttek, dolgoztam önkéntesként a szegedi és debreceni elosztótáborban is, illetve a kihelyezett lakóknak is hordtuk az élelmiszert, meg amit sikerült összegyűjteni nekik.
A kedvenc zöldhatár átlépési pontjuk Kübekházánál a hármashatárnál volt, mert ha ott elkapták őket a magyarok, akkor azt mondták Jugoszláviából, ha jugók, akkor hogy Magyarországról jöttek. Ezt 1984-ig kellett játszaniuk, mert utána már a magyar komcsik sem merték visszaadni őket a románoknak, addig bizony visszaadták.

2018.09.25. 17:24:07

@vándor madár: Igen, utána meg nyugdíj.
Olvasom a nyugdíj levezetésed, igazából akkor szól nagyot nyugdíj szempontjából a nyugati fizetés, ha sikerül elérni a nyugdíjjogosultságot, ami általában 15-17 év körül van, országa válogatja. Ha ez megvan, akkor az itthoni és a kinti éveket összeadják. Pl. Ha Ausztriában valaki ledolgozik 17 évet /Most emelték az alapot ennyire./, előtte meg itthon már letudott 23 évet, akkor van negyven év munkaviszonya Ausztriában és Magyarországon is, ami egy komoly összegű alap. Ebből az osztrák fizeti a ráeső 42,5%ot az ottani fizetésre alapozva, a magyar az 57,5 %-ot az itteni fizetésre alapozva + infláció és egyéb kiegészítésekkel, mert ugye kimaradt 17 év az ő szempontjukból. A többi eu-s országgal ugyanaz a helyzet, kivéve a briteket, mert az egy rémálom ebből a szempontból.

2018.09.25. 17:24:17

@Pink Petsch: Ha kimegy valaki dolgozni és sokáig távol van, akkor az arányosításnál jól fog járni a magyar nyugdíjszámításnál is, mert a minimálbérek, bérminimum rohamosan nő és az lesz az alapja majd az ő nyugdíjának is. Persze, ha a legjobban kereső országrészből jött, akkor nem nyer akkorát, de ha csak átlagos vagy átlag alatti, akkor igen.
A pár év kinti munka nagyon jó, de ha nincs meg a nyugdíjhoz minimálisan előírt idő, akkor csak zsebpénz, ráadásul ha polgár beadja kulcsot hamar, akkor még nagyobb a bukás /Mármint a család részéről anyagilag is./. Pár évnél érdemes megkérdezni a német nyugdíjbiztosítótól, hogy ha egy összegben fizetnek, akkor az mennyi, sok esetben jobb kivenni és venni belőle egy minigarzont, amit ki lehet adni, folyamatosan hozza a pénzt. Jó döntéssel a duplája, triplája is kijön belőle, ráadásul a végén megkaphatja az unoka csajozni.
A nyugdíjjogosultság ráadásul özvegyi nyugdijra is jogosít, ami nagyon nem mindegy a hátramaradóknak, ha az érintett hal meg előbb!

2018.09.25. 17:37:19

@Érzelem Nélkül: Persze, igazad van, sok a variációs lehetőség, hogyan járhat a polgár még jobban. De alapjában véve arról szólt leginkább a diskurzus a vándormadárral, hogy megéri-e akár 50-es éveiben is az embernek gazdasági migránsnak lenni, mondjuk a németeknél a nyugdíjra alapozva, ahhoz képest, ha otthon marad, és a magyarra számít.
Szerinte kétséges, szerintem meg rohadtul meg, pláne, hogy egy átlagos 50-esnek azért már van otthon egyfajta kialakult egsziztánciája, egy családi ház, egy lakás, ilyesmi, plusz a magyar nyugdíj az addigi otthon ledolgozott évek után, ami ezek fenntartására kb. el is megy, a németből meg kényelmesen elélhet, ha nem is, mint Marci hevesen.

vándor madár 2018.09.25. 17:39:14

@Érzelem Nélkül: "Nagylakon, Makón, Kiszomboron üzletszerűen házasodtak az aradiakkal, lányokkal és fiúkkal is egyaránt."

Azt hiszem itt eltévesztetted a címzettet. Erről a témáról én nem szóltam egy szót sem, hanem PP.

vándor madár 2018.09.25. 17:53:58

@Érzelem Nélkül: Sajnos az nem úgy lesz a nyugdíjjal, ahogy levezeted, de majd te is meglátod. A különböző országokban szerzett éveket csak akkor adják össze, ha nincs meg a szükséges biztosítási idő. Amit te írsz, az csak a viszonyítási alap és csak akkor lép be, ha azzal jár jobban a dolgozó, amire egyáltalán nem lehet alapozni és ha igen, akkor sem több száz ojró, hanem többnyire peanuts.
A szükséges évek sem "általában" 15-17 év, hanem akármi is lehet. Svájcban pl. 1, Németországban 5, Mo-n meg 20, de pont ezeket lehet kompenzálni a más országokban szerzett biztosítási időkkel.

"Pár évnél érdemes megkérdezni a német nyugdíjbiztosítótól, hogy ha egy összegben fizetnek, akkor az mennyi, sok esetben jobb kivenni"

Neked mikori információid vannak erről?Az EU szociális biztonsága tekintetében szerződött országokban az ottani állampolgárok 2007 óta nem vehetik ki a befizetett nyugdíjjárulékot.

Özvegyi nyugdíjat csak nők kapnak, ha az jár egyáltalán és az van Mo-n is

vándor madár 2018.09.25. 17:59:41

@Pink Petsch: "Hogy egy 50-es szaki (direkt nem IT-st vagy orvost, vagy egyéb hasonlót írok, csak sima szakmunkást, ami azért nem a szalag melleti betanított melós), lényegesen többet takaríthat meg a jövedelméből, mint otthon.

Igen, ebben lehet nyerő, ha nincs neki egy csomó adóssága, nem lakhatásra adja ki meg minden egyébre és tudatosan spórol. Én azt sem mondtam, hogy a nyugdíjjal rosszul jár, csak abban ilyen esetben nincs akkora potenciál, mint azt a dolgozók a rendszer ismerete nélkül általában elképzelik.

2018.09.25. 18:13:19

@Érzelem Nélkül: Azt hiszem, ezt nekem címezted. Szóval, én tényleg azon kaptam fel a vizet, amikor korábban ezt írtad:
"1990 előtt Romániából a magyarok jelentős része úgy menekült ki az országból, hogy fiktív házasságot kötött magyarországi magyarral, pl Arad így lett román többségű város." Ez logikusan azt jelenti, hogy szerinted Arad a fiktív házasságok miatt lett román város. Ami bullshit kategória, ugyanis lényegesen többen léptek át a zöldhatáron, mint kötöttek fiktív hátzasságot, előbbi ugyanis kevésbé volt rizikós. ;)
Mint említettem korábban, egy határmenti kis faluban éltünk a 90-es évekig Szatmár megyéban, így a '80-as évek nagy határátlépéseit sikerült gyerekként is megfigyelnem ... A határmentit úgy értsd, hogy a szembeszomszéd magyar falu kb. úgy 2 kilométernyire volt a Kraszna mentén, így amikor nálunk esténként áramszünet volt, simán átlátszottak a magyar falu házainak és utcáinak fényei. Sőt, egyszer, a magyar határőrök szóltak, hogy átjátszottuk magunkat a túloldalra az erdőben (Ki tudja, hányszor történt meg, csak senki sem látta :DDD).
Szóval, tőlünk nagyon könnyű volt átlépni a zöldhatáron, csak a faluba nem volt könnyű bejutni .... Ahol mi laktunk, az egy színtiszta magyar falu volt, a történelemi szomszéd meg egy színtiszta sváb falu, a határ meg szó szerint a kertek alatt, köztünk meg a Kraszna árterülete. Nos, ez a rendszer szempontjából kurvagáz volt, mert ugye mind megbízhatatlan elemek. Így a Kraszna árterületére betelepítettek mesterségesen egy móc falut (évente elöntötte őket a víz, amit a két falu népe kaján és kárörvendő vigyorral szemlélt). Ez a falu lett az első szűrő, ami az egyszeri, kevésbé felkészülteket megfogta. Aztán jött a Kraszna-híd, a falunk negyedénél, ahol fegyveres katonai poszt volt. De ha valaki ezen túljutott, akkor, és úgy ment át a zöldhatáron, ahogyan és amikor akart. Mint az uncsitesóm, és a haverjai is Marosvásárhelyről. Csak bejuttatni volt nehéz őket, de apám megoldotta, aztán éjszaka, az egyik helyi "idegenvezetővel" átkeltek a kukoricáson, a senkiföldje legbiztosabb pontján. 1988-ban ... Ma persze, ez szinte mesebeli, és tuti-nem-így-volt történet. Pedig de. ;)

2018.09.25. 18:54:13

@vándor madár: Hát, mindenesetre, ha valaki képes józanul számolni, és gondolkodni, és tényleg nem az adósságtörlesztésre kell neki a külföldi meló, akkor ma, a nyugdíjig tartó 15-20 évet érdemesbb valahol külföldön végigdolgoznia, mint otthon.
És akkor most ne beszéljünk arról, hogy ha otthon mondjuk, valamiért elveszti a munkáját, akkor 50+-osként kurvanehezen talál még ma is másikat (munkaerőhiány ide vagy oda), és ha mégis, akkor minimálra bejelentve, ami aztán tényleg rohadt sokat dob majd a nyugdíja szempontjából :PPersze, mondjuk, ha egy jó szaki,mondjuk vízsszerelő, akkor lehet otthon vállalkozó is, és fizetheti be havonta a jövedelme 66%-át a csúti kisvasút fenntartására. Csodás perspektíva, mi? ;))))

2018.09.25. 18:58:57

@Érzelem Nélkül: Te, mondtam már? Szerintem nem. Így, évtizedek távlatából ... köszönöm szépen az önkéntes munkádat, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat segített azoknak, akiknek szükségük volt rád.

kardio1 2018.09.25. 19:02:17

@Pink Petsch: azt is érdemes hozzáfűzni, hogy Észak-Erdély 1940-es visszatérésével jelentősen felgyorsult a Dél-Erdélyben rekedt magyarság szórványmagyarsággá válása, sokan költöztek át északra, onnan meg románok délre. Arad is Romániánál maradt, valószínűleg onnan is költöztek el magyarok akkoriban.

2018.09.25. 19:32:36

@kardio1: Hm, hát hogy is mondjam .. bizony, a dél-erdélyi magyarok eléggé megszívták földrajzilag, egy olyan közegben amely román többségű volt. Nem költöztek ők, dehogyis! Legalábbis nerm jószántukból, hanem a Maniu gárdisták noszogatására. Gyakorlatilag erőszakos kitelepítéskről beszélhetünk, és sajnos sem az erdélyi, sem a magyarországi mai történelemtudomány nem foglalkozik kellőképpen velük. Sokkal többet hallasz a csángókról (akiket a franc sem bántott ilyen szempontból), mint a déli magyarokról. Rossz hely, rossz idő ... ők a magyarság elfeledett része.

vándor madár 2018.09.25. 20:25:19

@Érzelem Nélkül: "Pl. Ha Ausztriában valaki ledolgozik 17 évet /Most emelték az alapot ennyire./, előtte meg itthon már letudott 23 évet, akkor van negyven év munkaviszonya Ausztriában és Magyarországon is, ami egy komoly összegű alap. Ebből az osztrák fizeti a ráeső 42,5%ot az ottani fizetésre alapozva, a magyar az 57,5 %-ot az itteni fizetésre alapozva + infláció és egyéb kiegészítésekkel, mert ugye kimaradt 17 év az ő szempontjukból."

Te figyu én ezt most számszerűsítem, mert már megtapaszaltam, hogy az emberek szeretek elhinni azt, ami nekik előnyösebb.

Tehát dolgoztál Mo-n 23 évet, ez az összesen 40 év 57,5%-a és Ausztriában 17 évet, ez a 40 év 42,5 %-a. Nincs 40 éved sem Magyarországon, sem Ausztriában, hanem mindkét országban annyi éved van, ahány évig ott biztosított voltál.

Tehát megvannak az évek. Ezek után a Nyb. megállapítja a nyugdíj alapját képező keresetet. Ezt hogy számolják ki, azt én már nem bírom követni, minden országban megvan rá a módszer. Mo-n ez már eléggé nettó és csak az 1988 utáni kereseteket veszik figyelembe, mert akkortól van adózás. Az annál korábbi kereseteket csak akkor veszik figyelembe, ha nincs 1988 utáni kereset. A régi kereseteket valorizálják, magyarán felhozzák a nyugdíjba menetelkori átlagra, mert nem lenne jó, ha ma a régi mondjuk 3200 forintos nettó bért vennék alapul, de ettől még nem kell a valorizációnak ssemmiféle nagy jelentőséget tulajdonítani, mert esetleg megtudod, hogy aki most keresi meg azt a pénzt, azé több.

Tegyük fel, hogy kihoznak neked Mo-n 300.000 Ft nyugdíjalapot képező átlagkeresetet.
A betöltött 23 év magyar biztosítási időre az öregségi nyugdíj mértéke 59%. Ez lesz 177.000 Ft. Ennyi jár neked normál esetben Mo-ról.
Akkor most kiszámolom azt, amit te mondtál. Aki több EU szociális egyezmény hatálya alá tartozó országban is dolgozott, annak ki kell számolni az arányosított nyugdíjat is, hátha azzal jobban járna.
Ehhez kiszámítják az elméleti nyugdíjat, ami az adott ország átlagkeresete meg az össz biztosítási idő függvénye. Tehát ha lett volna Mo-n 40 év biztosítási időd, akkor az után a nyugdíj mértéke 80% lett volna, nem csak 59%. A 300.000 Ft 80%-a az 240.000 Ft, ennyi össznyugdíjat kapnál, ha csak Mo-n dolgoztál volna. Mivel a 40 év, azaz 100% biztosítási időből a magyar biztosítási idő csak 57,5% -ot tesz ki, ennek a 240.00 Ft-nak a végösszege 138.000 Ft. Ez lenne a részarányos nyugdíj. Mivel az EU irányelvek szerint a dolgozónak a magasabb összeget kell megkapnia, azt kapod, amennyi Mo-ról eleve járna neked, tehát a példa szerint 177.000 Ft-ot, mert az EU-s arányosítással igencsak rosszul járnál.
Ezeket a kiszámítási módokat és arányosításokat Ausztriában is végigcsinálják, bármilyen módon is számolják ki a nyugdíjakat.
A kereseteket mindig csak az adott országban veszik figyelembe! Tehát esetedben Mo-n semmiféle szerepet nem játszik az osztrák kereset és vica versa. De az lehetséges, hogy Ausztriában majd az arányosítással meg jobban fogsz járni. Ha nincs meg Ausztriában a minimális 17 éved (eddig 15 volt), akkor is kapsz nyugdíjat annyi időre, amennyi van, vagyis gyakorlatilag mindenhol csak annyi biztosítási időre kapsz nyugdíjad, amennyi biztosítási időd ott van, mert hozzászámolják a jogosultság megállapításhoz a más EU-s országban szerzett biztosítási időt.

2018.09.25. 20:37:13

@vándor madár: A kivehető biztosításról írt információm, úgy öt éves lehet, azóta már meg is halt a srác. A Bosch-nál volt fejlesztőmérnök pár évet, több mint 20 milliót kapott. Vett egy lakást Szegeden az egyetem mellett és kiadta, annyi jött neki belőle havonta mint egy jó magyar nyugdíj. Másfél éve még megvolt a lakás, szóval gondoskodott a feleségéről, unokáiról a halála után is.

0214 (törölt) 2018.09.25. 20:37:36

@Pink Petsch: A jelentős rész nem 100%-ék! Erre volt példa Arad. Egyébként a kutatások szerint, ha akkor nincs ez a házasodási járvány, akkor most Aradon háromszor annyi magyar élne, mint most.
1988-ban már nem volt veszélyes a magyar határ ezen az oldalon, 1984-ig volt tűzparancs érvényben a határsértőkkel szemben.
Egykét őrült magyar sorállományú katona csinált is hülyeséget, bár szerencsére nagyon ritkán fordult elő!
Azért szüntették meg a tűzparancsot és a visszatoloncolást, mert a sorállomány egyszerűen nem volt hajlandó elfogni a bejövő magyarokat.
A nagy forgalmú hármashatárnál, amit írtam még az is cigizett, aki előtte hányt tőle, így jeleztek éjszaka, hogy hol vannak, merre ne menjenek.
1984-től már etették, itatták a határőrök az átszökötteket, de ami addig volt pártunk és kormányunk részéről örök szégyen marad.

0214 (törölt) 2018.09.25. 20:37:40

@vándor madár: Szerintem keveredés van a fogalmakkal. Van egy minimálisan meghatározott idő, hogy mikor jogosult valaki nyugdíjra, ez lehet 1-5 év vagy akármennyi, nem ismerem az összes ország szabályait. Ezzel párhuzamosan van egy másik rögzített évszám, ami a teljes jogú nyugdíjra vonatkozik. Az utóbbit kell kitűzni célul, ahhoz, hogy minden juttatás járjon, az özvegyi nyugdíj is.
Most vettem észre, hogy "az özvegyi nyugdíjat nők kapják".
Jót kacaráztam rajta, .. na igen mert ők élnek tovább, na de ha valaki megoldja, hogy nem, akkor a férfiak :-) .
Viccet félre téve; Ha egy nő jogosult német teljes jogú nyugdíjra és meghal, akkor a férje is megkapja.
A szokásjog alapján azonban valóban a férfiakat kergetik sírba hamarabb, ebben az esetben a felesége jogosult rá.
A nyugati határ melletti települések már tele vannak osztrák nyugdíjjal tengődő magyarokkal, mert innen már 1987 óta járnak ki dolgozni, 1000 euró alatt senki sem kap. Vannak özvegyi nyugdíjasok /Igen nők :-) !/, ők 4-600 eurót kapnak havonta Ausztriából + az itteni nyugdíjuk.

2018.09.25. 21:10:38

@Érzelem Nélkül: Azt a kutatást azért én szeretném látni, ki végezte, milyen populációval dolgozott, mikor végezte, ésatöbbi ... valami link?
Elég az, ha a román oldalon 1989 december 22..ig tűzparancs volt ... már annak elég, akit mégis elkaptak, meg az "idegenvezetőknek" is .... Románia ilyen szempontból legalább annyira illiberális volt, mint ma Magyarország, csak ő saját migráncsait akarta otthon tartani, mindenáron ... de viccen kívül, akár a saját haláluk árán is ...
Egyébként, tényleg barátságosak voltak a magyar határőr-kiskatonák, amikor mi gyerekként átbóklásztunk, csak annyit mondott a fiatal, kb. olyan 19-20 éves kiskatona (nekünk persze, hűűű-de-öreg :DDD), hogy ideje lenne hazaindulni, mert kissé eltévedtünk.
De persze, még így is akadt olyan, akit kénytelenek voltak visszaadni Romániának, pl. egy fiatal srác, aki valami érthetetlen oknál fogva a Krasznán próbálta abszolválni a senkiföldjét, nem a szántóföldeken. Csakhogy a Krasznán rácsok voltak, ő meg fennakadt, és a román határtőrök hamarabb értek oda.
Nem a magyar oldallal volt a baj, hanem a románnal, ezért is kellettek az "idegenvezetők", akik ismerték az őrjáratok menetrendjeit, és hogy éppen merre eszi őket a fene.

2018.09.25. 21:24:38

@Érzelem Nélkül: Egyébként volt a faluban pár látványos határátlépési akció. Amikor pl. egyszer egy teljes sara-s (téesz) brigád kapálta át magát Magyarországra, mondhatni a román határőrség orra előtt. Vagy amikor (és ezt én is láttam) gyerekként mentünk az iskolával őszi mezőgazdfasági munkára, és hozzánk csapódott egy fiatal pár (az iskola nálunk a faluban 10 osztályig tartott, így 16-17 évesek is bőven voltak a 8-9-10 éves kölykök közt), a felügyelő-tanárok (köztük anyám is) meg úgy tettek, mintha hozzánk tartoznának, és így átjutottak velünk a katonai ellenőrző ponton, majd a határföldeken szépen átsétaltak, még integettek is ;).

vándor madár 2018.09.25. 22:39:13

@Érzelem Nélkül: "Ezzel párhuzamosan van egy másik rögzített évszám, ami a teljes jogú nyugdíjra vonatkozik. Az utóbbit kell kitűzni célul, ahhoz, hogy minden juttatás járjon, az özvegyi nyugdíj is."
Amiket írtam, bármennyire is kevés biztosítási idők, a teljes jogú nyugdíjra vonatkoznak, egyébként általában nem is járna nyugdíj, csak éppen az összege lesz alacsony. Mo-n mondjuk jár már 15 évre résznyugdíj, más országok azért nem ilyen bőkezűek, de próbáljon belőle megélni az, aki csak azt kapja.
"Most vettem észre, hogy "az özvegyi nyugdíjat nők kapják"." OK, akkor rosszul fogalmaztam, sorry. Általában nők kapják.
A nyugdíjjárulék kifizetésére vannak rendkívül ritka esetek, de ebbe egy EU állmpolgárságú normál migráns munkavállaló nem esik bele. Ha ezt megengednék, akkor a végén milliók állnának sorba szociális segélyért.

kardio1 2018.09.25. 23:03:58

@Pink Petsch: nyilván volt erőszakos áttelepítés is, de egy részük valószínűleg magától is átment északra. Akkoriban szerintem hittek abban, hogy az új határ végleges lesz és sokan nem akartak továbbra is román megszállás alatt élni.
Mint ahogy sokan, 200 ezren átjöttek Csonka-Magyarországra Trianon után, semmint hogy elfogadják a román uralmat.
Szerinted is volt ilyen, vagy másképp gondolod ?

kardio1 2018.09.25. 23:11:26

@vándor madár: 15 év alatti munkaviszony esetén semmi nyugdíj nem jár Magyarországon ?

2018.09.25. 23:19:45

@kardio1: Nos, a Monarchia alig több, mint két évtizedes emlékének árnyékában, igencsak valószínűnek tartom, hogy nem akadt olyan magyar a trianoni döntés után elszakított egykori országrészeken, aki román, szlovák, szerb vagy bármilyen más nép uralma élt volna szívesen ... kivéve talán azt a pár szerencsés települést (mai szemmel nézve), amelyek az osztrákokhoz kerültek (bár szerintem, ők akkor is tudták már, hogy sokkal jobban jártak a sógorokkal .... tudodm, tudom , kellett villantani a magyar néplelket ;) ).

vándor madár 2018.09.26. 22:51:47

@kardio1: "15 év alatti munkaviszony esetén semmi nyugdíj nem jár Magyarországon?"

Igen. Ahogy kinéz, nem jár még öregségi résznyugdíj sem ez esetben.

" ... Azokra gondolt, akik hosszabb ideig munkanélküliek, feketén vállalnak munkát, vagy nem is tudják, hogy a munkáltatójuk nem jelentette be őket. Hivatkozott egy tíz éve készült kutatásra is, amely szerint 2020-ra több százezer fős lehet azok köre, akik nem lesznek jogosultak nyugdíjra, vagy rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak csak."

24.hu/belfold/2017/08/26/onnek-is-siman-lehet-28-ezer-forintnal-kevesebb-nyugdija/

@Érzelem Nélkül: Arra még elfelejtettem tegnap kitérni, mivel ez a múltkor már ki lett tárgyalva, hogy az sem biztos, hogy a magyar 23 évedet mindet elismerik és beszámítják Ausztriában, ha abban olyan biztosítási idők is vannak, amikre nem fizettél nyugdíjjárulékot, mint pl. katonaság, tanulmányok, gyes, stb, mert ezeket minden ország általában úgy számolja be, ahogy ezeket az időket ő kezeli, különben jogtalan előnyökhöz jutnának a migráns munkavállalók.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása