oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 26. 06:30,  A nagy Las Vegas-London összecsapás 83 komment

2018. augusztus 26. 06:30 Határátkelő

A nagy Las Vegas-London összecsapás

Szerencsére csak virtuálisan csap össze az amerikai és a brit nagyváros, ettől még érdekes lesz a végkimenetel. Emellett Vietnamot magunk mögött hagyva visszatérünk Kínába, végül kiderül, milyen az, amikor anyatejből csinálnak joghurtot gyerekeknek (nem vicc!).

las_vegas_foto_pixabay_com_tookapic.jpg(Fotó: pixabay.com/tookapic)

London vagy Las Vegas? 

A kérdést az Életem morzsái blog Londonban élő szerzője tette fel, miután egy jó hetet Las Vegasban töltött. Lássuk, az Uber, az egészségtudatosság és egyebek terén ki nyeri a két város képzeletbeli csatáját!

Uber 

Jó pár Uber-utunk volt, amik közül mindegyik szuper volt. Londonban, ha rendelek egy autót, 80% esély arra, hogy Mohamed jön és a 10 perces fuvarom alatt úgy sem állja meg, hogy megkérdezze: házas vagyok-e és van-e saját gyerekem. Hja, mert a londoni sofőrök nagy többsége valami ázsiai kulturális háttérrel rendelkezik és ez kijön. 

Na, ehhez képest Vegasban szállított minket 50 év körüli amerikai nő, fiatalabb srác, középkorú úr stb. Egész kellemes és minőségi rövid beszélgetéseket tudtunk lefolytatni majdnem mindenkivel. 

Az Uber autókon meg kötelező az Uber matrica is, ami szinten pozitív. Az Uber magasan nyert itt Londonnal szemben. 

Műanyag 

Miközben Európában ciki a szívószál, a műanyag (egyszer használatos) szatyrot is kerüljük, vagy külön adóztatják, addig Vegasban mindenki szívószállal iszik mindent. És feleslegesen a műanyag evőeszközöket is adják pl. sajtburger és sültkrumpli evéshez! 

Itt még messze nem jutott az emberek tudatáig az a kép, hogy micsoda veszélyes hatása van egy darabnak a természetben például egy teknősre.

A szatyrot meg, ha kéred, ha nem, adják bármilyen boltban. Na, ez sem így működik már Angliában. A szelektív hulladékgyűjtés a béka segge alatt tart szintén. Vegasban nem tűnt egyáltalán környezettudatosnak semmiben. 

Légkondi 

Értem, hogy kint 42 fok volt árnyékban, de könyörgöm, miért kell a 18,5 fokot tartani mindenhol? Nem viccelek, kint „megrohadtunk” a hőségben, bent meg megfagytunk a hotelokban. 

Volt olyan, hogy úgy éreztem, a tüdőm befagyott bennem, s alig vártam, hogy végre kiérjünk a zárt térből és megcsapjon a meleg. A bűnügyi múzeumban 4 órát töltöttünk bent, libabőrösen és fogat vacogtatva jöttem ki. Az első dolog az volt, hogy a padkára leültem és élveztem a kinti időt hosszú percekig, míg a testhőmérsékleten visszaállt. 

Iszonyatos árampazarlás folyik csak amiatt, hogy kell az a 18,5 fok marhára! Hát nem kell. 

Londonban hála istennek, nincs ilyen mértékű hűtés. 

Egészségtudatosság 

Úristen, ennyi kövér embert régen láttam egy helyen. Korábbi amerikai útjaimon ugye, mindig nem amerikaiakba botlottam. Mint Honolulun japánokba, Miamiban németekbe, New Yorkban „mindenkibe”, így elvegyültek eddig a kövér amerikai emberek a tömegben. 

Vegasban meg sok-sok amerikai van. Na, láttam csodát. Hogy az emberek fejében az egészségtudatosság hol tart? Sehol. Mikor a 200 kg-os kövér férfi, aki a nagy combja miatt kissé kifordított lábakkal tud már csak lépni, az XXL kólát vedeli a büfében.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Veve visszatér 

Régi kedvenceim egyike Veve blogja, ami egy ideig nagyon csendben volt, de most hála istennek visszatért, miként szerzője is Vietnamból Kínába. Lássuk, hogyan!

kina_2.jpg

„Nha Trangból előbb Saigonba röppentem, ahol bosszúsan szomjúhodtam a gépre várva, mivel a nemzetközinél is nemzetközibb a külvilágba gépeket küldő terminál árszínvonala. 

Nem, azért annyira még nem amortizált le Vietnam, hogy csődbe menjek egy zérós kólától, még így sem, de egy három decis palackért nem vagyok hajlandó 2,5 USA dollárt fizetni - mert hogy még a kereskedelem is az amerikai nemzeti valutában zajlik. 

Na, azért a pofátlanságnak is van határa, pláne egy olyan országban, ahol a kérdéses üdítő normál körülmények között cirka nyolcezer viet pénz, kb. 0,3 USD. 

Ivóvizet amúgy lehetett volna ingyen is fogyasztani, de a katarihoz hasonló ivókút épp üzemen kívül volt, így aztán nagy ballonos vizeket pakolt ki a személyzet, a kívánatosnál úgy 20 fokkal melegebb formában... Hát, ez van. (…) 

Hongkongba érve volt egy kis zavar az erőtérben, mivel most először kompoztam az ottani reptérről, s nem voltam egészen képben a módjával. (…) Már elindultam az útlevélellenőrzés felé, amikor végül valahogy észleltem, hogy nekem nem is kell belépnem, s még a poggyászt felvenni sem, azt a komposok intézik. 

Megvettem a jegyet, majd a reptéri vonattal elrobogtunk a kikötőbe, s onnan egyenesen Humen városába, kb. 80 perc alatt. Csak ideérkezés után került sor a (kínai) határellenőrzésre, de hivatalosan Hongkongban nem is jártam. (...) 

Most is Shenzhen közelében élek, a mellette lévő Dongguan város közigazgatási határain belül, Humenben. Túlságosan nem néztem körül még, de teljesen vállalható, átlagos kínai színvonalú hely, sok magasházzal, normális utakkal, járdával (Vietnámban az utóbbi ismeretlen). 

Eddig határozottan élvezem az ittlétet, a kollégák is felettébb kedvesek, s a munkakörnyezet is nagyon kényelmes. 

A munkahelyem egy óvoda és training center egyben, de csak most indul, szóval egyelőre nagyon korlátozott mennyiségű diák várható. Bár három szintes az épület, szintenként kb. 10 teremmel (s legalább ennyi babavécével, amik amúgy tök viccesek, miniatűr piszoárokkal, csapokkal, kagylókkal, vécénként kb. 10 gyermek egyidejű befogadására alkalmas kapacitással), első körben csak három csoport lesz, az egyikben nyolc, a másikban négy babával. 

A tulaj nagyon jól állhat, mert minden szuperül és méregdrágán van berendezve, s mindenből márkás, merthogy a félévente 20 ezer yuanes tandíjért cserébe nem mindegy, hova kerül a poronty.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el, érdemes! 

Török különlegesség: gyerekjoghurt anyatejből 

Nem, nem viccelek, hamarosan szó lesz erről is, de előtte kicsit nézzünk körül a török tejfronton az Isztambul kalandok blog segítségével. Szóval a múltkori sajtkörkép után jöjjenek a tejek és egyéb tejtermékek!

tej.jpg

„Kezdjük a sima tejjel. Jó, már ez se sima, nem olyan, mint amit a boci adott nekünk. De ezt úgy ahogy lehet még szokványosnak nevezni. És mindjárt ebből is több fajta van! 

Van a sima sima, a dobozos. Ő az, akinek nincs szuperképessége. Mert van olyan sima is, amit organikusnak mondanak. Ezt szokták magyarul biónak hívni. Míg az organikusra az van ráírva, hogy 100%-ban természetes, addig a sima sima tej fő nevezetessége, 132x ellenőrizték, hogy minden rendben legyen vele (megírta a leckét, időben lefeküdt aludni, kézcsókolommal köszön, stb..). 

Mivel mindkettő papírdobozban van, és a hűtőtől a lehető legtávolabb található a boltban, az ember azért elgondolkozik, hogy öööööööö… És még több ööööööö…. lehet, hogy itt valami mégsem az igazi? 

Ezen gondolkodásra hajlamos emberek megnyugtatására találták ki a napi tejet. Na ez tényleg olyan, mint amilyennek egy városi ember a tejet elképzeli: szép kis üvegben van, hűtőbe kell tenni, és pár nap múlva már rettentő büdös. 

No de, ami miatt ez az üveges napi tej mégiscsak jobb, mint a sima sima és az organikus sima az az, hogy ebből lehet házilag túrót és sajtot, meg esetleg joghurtot készíteni. Az összes többiből nem. (...) 

Mondhatjuk, hogy eddig láthattuk azokat a tejeket, amelyek azért mégiscsak valahogy hasonlítanak a tejhez. Persze akinek már ezeket is túlságosan az UFO-kategóriában érezte, ő még mindig vehet a piacokon és az Isztambul utcáin árult igazi házitejet. (...) 

Nos, hogy így a tejen átverekedtük magunkat jöhetnek azok a dolgok, amelyek majdnem tejek. 

Legismertebb képviselőjük a kefir! 

A tejhez hasonlóan belőle is találunk light, laktózmentes, organikus, kecsketejes és hasonló alapverziókat. A fő különbség, hogy ízesítésben sokkal nagyobb a választék. De nemcsak abban, hanem vannak különleges kefirek is. Bár őket fellelni nem olyan egyszerű. 

Ki ne hallott volna a kaukázusi kefirről? Nos, a Kaukázus egyik fele Törökországban található. De nemcsak a kaukázusi, hanem más régiós kefireknek is megvan a maguk különlegessége. Ha másban nem, akkor a doboz alakjában. 

A kefir házilag is könnyen elkészíthető. A törökök pedig nagyon kedvelik. Ráadásul egyre népszerűbb lesz. Így ha jobban körbenézünk (főleg a különböző régióban), akkor nagyon változatos és izgalmas kefireket találhatunk. Főleg a piacokon. (...) 

Amit inkább kiemelnék, hogy meg lehet venni csak a kefir lelkét, a baktériumokat. Ezt törökül maya-nak hívják, amire a szótár mindjárt rávágja, hogy élesztő. 

Nos persze nem petri csészében kapunk egy adag vigyorgó bacit, és nem is egy kicsi zacskóban egy adag fehér port. Leginkább a szárított élesztőhöz hasonlít. 

Őt egyszerűen beleöntjük a tejbe, majd eltesszük az egészet valami olyan helyre, ahol sem a macskák, sem a gyerekek, de még a rokonok sem találnak rá. És pár nap múlva már készen is van a kefirünk! (...) 

Még izgalmasabb, és még kuszább a helyzet a joghurtok terén. 

A joghurt eredetileg Anatóliából származik. És ezzel jól el is voltak a törökök –  meg mindenki, aki csak Kis-Ázsiában megfordult – évezredeken keresztül. A joghurt, hasonlóan a kefirhez, sok-sok tejből, és a benne lubickoló baktériumból, a Lactobacillus bulgaricusból áll. Ezt lehet más bacikkal is háziasítani, amitől más joghurtot, vagy másfajta érdekességet (pl. erősen orrfacsaró illatot) kaphatunk. 

Ilyen bacikat szintén lehet a török boltokban kapni (maya néven). De inkább az a jellemző, hogy az előző joghurtból egy darabot tesznek a tejbe. Így ha mi is otthon joghurtot szeretnénk készíteni, akkor csak kis adag török joghurt, meg igazi tej szükséges. Meg persze a megfelelő hőmérséklet (36-39 fokra emlékszem) és arra, hogy a macskák, rokonok ne egyék meg idő előtt. 

Érdekesség, hogy a törökök szoktak anyatejből is joghurtot készíteni a babáknak. 

Tehát a joghurt anatóliai étel. Ráadásul az egyik legrégebbi. Ennek köszönhetően a török ételek alapja. És a török hűtőkben is ez foglalja el a legtöbb helyet.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el, ne hagyjátok ki!

A nap idézete

„Amikor végül kikerültem Írországba, sokáig nem volt egyszerű, főleg lelkileg. De öt év után úgy gondolom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam meg, amikor rettegve ugyan, de kijöttem.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kína Törökország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714200007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.08.26. 08:19:49

Mi a foglalkozása a posztíró Hannának?

kék madár 2018.08.26. 08:32:43

Vegasba nem a triatlonosok jarnak. De az egeszsegtelen dagadt emberek se lefogyni mennek oda, hanem berugni, zabalni, prostitualtakkal kokainozni, ezert messzemeno kovetkezteteseket nem vonnek le belole.

Dammiel 2018.08.26. 09:08:05

Vietnámban nincs járda?? Nem tudom, járt-e pl. Da Nangban a hölgy...

Bredpitt Monika 2018.08.26. 09:51:53

FIGYELEM, FIGYELEM!!!!

A vegasi poszthoz csak annyit, hogy jartam ott 2x, nem fagytunk le, pedig sok hotelbe besetaltunk...

Vegasban lehet, hogy nincs szelektiv hulladek gyujtes, de New Jersey ben es Florida ban biztos, hogy van....

Europaban mikor jartal McDonald's ban, vagy moziban, nem ciki a szivoszal.

Minosegi beszelgetes az is, ha egy szerencsetlen, maganyos taxis ki akarja deriteni van e boyfriend ed, ok legalabb megkerdezik, nem ugy mint pl mas helyeken (pl Hungary)

Bredpitt Monika 2018.08.26. 09:56:52

Mar tobbszor beszelgettem olyan magyarokkal, akik elmentek harom hetre az USA ba es azonnali amerika szakerto valt beloluk...

Ha probaltam het ev ott tartozkodasomra hivatkozva megcafolni egyes dolgokat, ok akkor is jobban tudtak...

Vegas poszter: lehet, hogy a szatyor ingyen van, de pl New Jersey ben a Shop Rite ban a hasznalt szatyrot ki lehet rakni egy nagy kosarba, amit aztan masok felhasznalhatnak, ezt tudtad?

Bredpitt Monika 2018.08.26. 10:05:13

Ezt a minosegi uberes beszelgetest azert kifejthetne bovebben a vegasi szakerto.

Ha jol ertem London ban elsz.

Bredpitt Monika 2018.08.26. 10:11:50

A hatterben a The Way We Were megy, ezert ma kicsit elfogultabb vagyok .......

(Ilyenek voltunk Barbra Streisand Robert Redford.....
jo volt lazadozni, de nehez ketvallra fektetve vergodni)

P.Elliot 2018.08.26. 13:14:45

Igen, ha valaki egyszer jart Amerikaban az mindjart eloadja hogy hogy elnek, oszinten szolva elvezem es remekul tudok rajta szorakozni. Sokszor meg az is hulyesegeket beszel aki sokat volt itt vagy itt elt, pusztan azert mert elfogult es rosszindulatu Amerika irant.

Mindenki kover? Be kell menni egy tomeghelyre vagy strandra ott meglatni hogy mennyi a kover, korantsem annyi mint ahogy terjesztik. Van persze, leggyakrabban a deli allamokban es nem is csoda mert azok vastag eteleket esznek mert ott olyan a konyha hogy zsiros, nagyon husos, meg az az egyszeru pogacsaszeru valami amit reggelihez adnak/ nem reggelire pedig eleg lenne, annak csak egy kicsi kiegeszito resze/, magas kaloriaju.
Milyenek legyenek?
Nagyon sok ido kell annak eltelni hogy lebeszeljek oket ezekrol a kajakrol.
Magyarorszagon vajon mi a helyzet foleg videken ahol meg elonyben reszesitik a porkolteket, gulyasokat, disznotoros dolgokat?
Egyebkent edzeni, tornaterembe jarni itt hatalmas divat es nem csak divat. Jolesik mozogni. A tagdij filleres ahhoz amit nyujtanak, ahova ern jarok van edzoterem legalabb 10 fele geppel es van beloluk vagy 50. Van kosarlabda palya. Van sulyemelo reszleg, sok-sok geppel, van falitenisz, van talajgyakorlatokhoz egy resz elkeritve. Van jogaterem, bicikliterem ahol vagy 30 bicikli van rogzitve es edzo hozza, ezt csak csoportban lehet hasznalni, van uszoda es vizi aerobic, tanar vezetessel naponta. Van gyerekmegorzo hogy a gyerekes szulo is tudjon jonni.
Borzaszto nepszeruek itt az edzotermek es ami mulatsagos az hogy tomve van nyugdijasokkal, amikor reggel koran megyek mar ott lognak a gepeken es izmot fejlesztenek. Havi 30 dollart fizetek mindossze, neha meg ingyen szemelyi edzot is kapok ha akarok.
Tehat van lehetoseg egeszsegesebben elni, majd a koverek is rajonnek erre idovel, igy is latok beloluk tobbet akik mar atgondoltak a dolgot.
Orvosnal mindig megkerdezik hogy hol es mit sportolsz vagy mennyit gyalogolsz naponta es rabeszelnek. Mar kozel vagyunk hozza hogy a biztositok ahhoz kossek a biztositast hogy jarsz-e valahova edzeni, figyelsz-e az egeszsegedre.
Az a szivoszal dolog, hat az uditok jegkockasak, olik a fogat, jobb ha a torokba megy le a fogak helyett, plane ha cukros is.
Evoeszkozt a burgerhez, hat ilyet nem lattam csak ha kersz hozza, a reggelihez odateszik mert nem kepzelik el hogy a rantottat kezzel fogod a szadba lapatolni, egyebkent a ferjem a sultkrumplit villaval szokta enni nem kezzel szedegeti ki mert akkor hosszu percekig folyatja a vizet a mosdoban utana, sikalja az olajat az ujjarol, hasznalja a vizet, aramot vagy papirtorlot, szappant.
A legkondicionalo, hat valoban hideg foleg annak aki nem szokott hozza odahaza mert akkor meg jeghidegnek is erzi.
Igen, ezen kellene valtoztatni, egyre tobb helyen mar lejjebb veszik.
A muanyag szatyrokat ossze kell gyujteni es visszavinni, nalunk van ledobo, elviszik es beolvasszak.

Shanarey 2018.08.26. 13:25:20

Aki sovány embereket akar csak látni, annak Észak Koreába kell mennie, ott ez könnyen megoldható.
:-)

Amerikában még nem jártam, de Angliában, s Skóciában igen, és sok sok kövér emberkét láttam.

A posztoló elkövette azt a hibát, hogy egy kvázi nyaraló helyet hasonlít össze egy normál nagyvárossal.

gabors 2018.08.26. 13:45:45

@Bredpitt Monika: "Mar tobbszor beszelgettem olyan magyarokkal, akik elmentek harom hetre az USA ba es azonnali amerika szakerto valt beloluk..."

ugyanmar persze hogy usa szakerto volt mar Honolulu ban meg New Yorkban is mint kornyezettudatos jetsetter .. .jo az a repules a kornyezetnek meg bizto occso is

ja meg kornyezettudatossag miatt szereti a Ubert is .. ami megharomszorozta a New Yorkban furikazo taxik szamat tiszta levegot gyartva ...

csak tudnam hogy ha valaki ilyen kornyezettudatos akkor mi a fasznak megy Vegas-ba ha mar az usa-ban van egymillio mas helyre is mehetett volna ami nem olyan fake mint Vegas

gabors 2018.08.26. 14:00:46

az elhizottakrol meg kb annyit hogy EU-ban UK a masodik Mo meg harmadik a listan de nyilvan ott bujkalnak a posztolo elol ...

amugy ketsetgtelen hogy az USA-ban is sok elhizott ember van (en magam is leadhatnek 10-15 kilot boven)

P.Elliot 2018.08.26. 14:34:14

@gabors: Az semmi hogy az Uber , elvette illetve megnyirbalta a taxisok jovedelmet, vagy 5-10 eve ugy emlekszem hogy a taxisokkal uj kocsit, masformajut vetettek, azok adossagba mentek miattuk, az uberek meg ratettek egy lapattal, a hirekben neha felroppen hogy egy-egy New Yorki taxis ongyilkos lett mert nem keresett eleg penzt/ nem ugy mint regen/ hogy az adossagait kifizesse es megeljen.

P.Elliot 2018.08.26. 14:38:38

@gabors: "az elhizottakrol meg kb annyit hogy EU-ban UK a masodik Mo meg harmadik a listan de nyilvan ott bujkalnak a posztolo elol "...

Bujkalnak, ...hehehe, ez jo volt...

gabors 2018.08.26. 14:51:57

@P.Elliot: "@gabors: Az semmi hogy az Uber , elvette illetve megnyirbalta a taxisok jovedelmet, vagy 5-10 eve ugy emlekszem hogy a taxisokkal uj kocsit, masformajut vetettek, "

igen meg Bloomberg idejeben dontottek az uj NV100 vagy mi (Nissan) kocsikrol nekem nagyon nem tetszenek meg most sem nem hybrid (ami amugy kivetel vagyis sok Toyota Camry Hybrid es Prius Vagon megy meg) ..

Amugy eddig 6 taxis kovetett el ongyilkossagot mindegyik a medallion (engedely) miatt mert megvettek mikor kozel 1 millio volt darabja most meg alig 300 ezer ... ebbe bukott nagyot amugy a Cohen is mert az egyik amivel vadoljak hogy tudatosan felulertekelte a medallionjait es erre vett fel egy csomo penzt (bank csalas)

2018.08.26. 14:57:49

@gabors:

"amugy ketsetgtelen hogy az USA-ban is sok elhizott ember van"

A túlsúlyosságnak vannak fokozatai, ugye, és míg a magyar átlag is túlsúlyos, az igazi, karikatúraszerűen dagadt, morbidly obese emberek mo-on egyelőre ritkák.

Ilyeneket látni csapatban tök nagy rácsodálkozás nekem is mindig.

P.Elliot 2018.08.26. 15:00:31

@gabors: Ezt nem is tudtam, mostanaban alig nezek tevet, hireket meg plane nem csak itt-ott ha elemkerul.
Szoval 6 taxis... rohadjanak meg akik ebbe kergettek oket bele.

P.Elliot 2018.08.26. 15:04:39

@Nagy kámpics: Azert lattam ilyet, a multkor osszefutottam az uzletben egy magyar ismerossel, az anyosaval vasarolt aki most jott ki, akkora feneke volt hogy szinte megijedtem, a neninek, nyaka sehol, ez volt furcsa hogy eltunt a nyaka, szinte a mellkasabol nott ki a feje. Karjai, labai vaskosak, a bevasarlo kocsi tele, gondolom most besegit fozni es felhizlalja a vekonyka menyet, hehehe...
A fia az vaskos volt mindig de most arra is ralapatol jo nehany kilot...

P.Elliot 2018.08.26. 15:09:24

@Nagy kámpics: Ja, meg irtam itt feljebb hogy a deli konyha es megszokas is szerepet jatszik, foleg az,, nem gond a bevasarlas, honap vegi ures kamra joforman ismeretlen dolog ebben az orszagban, vannak foodbankok ahova eleg besetalni....

Tegnap hallottam egy magyar ismerostol erdekes dolgot, egy itteni magyar orvosnak dolgozott a hazan, valamiket lecserelt, az orvos vegig mellette volt/ hetvegi munka/, a falecekbol kiszedegette a gorbe szogeket, kikalapalta es odanyujtotta oket a mesternek hogy hasznalja fel....hehehe....
A szareves magasiskolaja.

gabors 2018.08.26. 15:10:51

@P.Elliot: "@gabors: Ezt nem is tudtam, mostanaban alig nezek tevet, hireket meg plane nem csak itt-ott ha elemkerul.
Szoval 6 taxis... rohadjanak meg akik ebbe kergettek oket bele. "

most megneztem 5 taxis olte meg magat az elmult 5 honapban szoval lehet tobb mint 6 :-(((( a legtobb bevandorlo az utobbi eset egy kinai volt Queensbol aki 700,000 dollarert vette meg hitelbol es nem tudta fizetni (valuta hitel)

a medalion par eve 1 millio volt mai ara 175,000 .... hajra Uber/Lyft es a tobbi.. amugy azok soforok sem jarnak jol a legtobb csak kenyszer vallalkozo ennek hamarosan amugy vege lesz..

Jo hir New York TLC befagyasztotta az engedelyeket egy evig nem adnak ki ujabbat ... (uber mar fosik rendesen mert az egesz uzlet arra ment hogy uj soforok szalljanak be .... )

gabors 2018.08.26. 15:20:20

@P.Elliot: "falecekbol kiszedegette a gorbe szogeket, kikalapalta es odanyujtotta oket a mesternek hogy hasznalja fel....hehehe...."

dehogy KORNYEZETTUDATOS !!! foleg most hogy honszeretett Trump vamot szed a vasszogre :-)

Liping 2018.08.26. 15:26:50

@dddddddddddddd: nem járt, ha ott van, szuper. Bár ahogy hirtelen rákerestem a gugliban, ott sem vennék rá mérget, hogy az egész városban létező jelenségről van szó. Nha Trangban is akad pár utca, ahol van, s talán egy olyan is, ahol még gyalogosan közlekedni is lehet rajta, mert nem motorparkolóként üzemel.

gabors 2018.08.26. 15:30:46

a torok youghurtrol nem tudom mit lehet irni foleg errol "anyatejből is joghurtot készíteni a babáknak. "

P.Elliot 2018.08.26. 15:36:48

@gabors: En sem tudom mit lehet erre irni, de mar nem csodalkozok semmin.
Legkozelebb hirdetes lesz hogy emberi tej teheneket keresnek...

P.Elliot 2018.08.26. 15:42:50

@gabors: Bocsanat, bocsanat, nem jutott eszembe hogy csupan kornyezettudatos.
A mesternek is kevesebbet fizetett mint amit kialkudtak mert azt mondta hogy tul sok ennyi munkaert. Az alkunal meg nem gondolta at csak amikor befejezte, hehehe...en megetettem volna vele a szogeit.

Persze tenyleg kornyezettudatos mert a mester esetleg arra kolti a penzt ami egeszsegtelen, tul sok kajat vesz, lakasberlest fizet holott nyaron a szabad eg alatt meg egeszsegesebb is aludni, esetleg sorozik azon a penzen es televizeli a foldet....

A mester azt mondta hogy mar riasztotta a sok magyar szerelot hogy hogy jart es hogy jol gondoljak meg ott a munkat. Igaz hogy talal helyette mexicoit ha kell.

gabors 2018.08.26. 15:46:09

@P.Elliot: "A mesternek is kevesebbet fizetett mint amit kialkudtak mert azt mondta hogy tul sok ennyi munkaert."

olvasta a az "Art of the Deal"-t igy kell csinalni ha valaki gazdag akar lenni gyorsan (csal, lop es "grab the pussy") lasd Meszrols es Lorincz gazda az ohazaban

P.Elliot 2018.08.26. 16:11:40

@gabors: Valoszinu!

Mi van a kerteddel? Az enyem ebben az evben ramaty, alig van paradicsomom, az eso mindent megolt, illetve elrothasztott.
Uborka az van...

2018.08.26. 16:36:02

a koverseg temahoz: nagy kulonbsegek vannak varosok kozott, ami elsore furcsan hangzik. Az USA-ban vannak gazdag varosok es csoro varosok (gazdag varos az, ahol jobb a suli, kisebb a bunozes, emiatt mindenki oda szeretne koltozni, emiatt magasabbak lesznek az arak, emiatt csak a gazdagabbak tehetik meg) Szoval ha egy gazdag varosban setal valaki, akkor ott keves kover ember van, inkabb azt lehet latni, hogy a 70 eves mamik is kocognak a parkokban. A csoro varosokban meg tobb a kover. Bar ez biztos komplexebb tema, az en otletem a megoldasra, hogy egyreszt egeszsegesen enni dragabb (lehet valasztani a 2-3-szor dragabb organic, meg az agyonhormonozott olcsobb hus kozott), masreszt az eletvitele/aldozat vallalasi keszsege/termeszete jellemzoen mas azoknak, akik sikeresebbek, es megengedhetnek maguknak egy gazdag varost.

Las Vegas csoro varos. Mellesleg egy magyar videki faluban is majdnem mindenki kover.

2018.08.26. 16:41:04

@P.Elliot: " Mar kozel vagyunk hozza hogy a biztositok ahhoz kossek a biztositast hogy jarsz-e valahova edzeni, figyelsz-e az egeszsegedre."

ez egyebkent szerintem egy logikus es igazsagos dontes volna (vagy pl ahol allami biztositas van, bevezetni egy flat dijat, pl havi 20e forintot, amit vissza lehet igenyelni pl biztonyos testomeg index alatt, vagy csokkeno testtomeg indexel)

az egeszsegugyi kiadasok nagyon nagy resze a koverseghez kapcsolodik, igazsagtalan, hogy ez a magukra figyelo emberekre is ra van terhelve a kozos kockazatviseles miatt.

kék madár 2018.08.26. 16:56:12

@LepesMez: "gazdag varos az, ahol jobb a suli, kisebb a bunozes, emiatt mindenki oda szeretne koltozni"

nem lehet, hogy elobb sok jol fizeto allasnak, munkaltatonak kell lennie? Az ok-okozatot kicsit fejreallitottad.

P.Elliot 2018.08.26. 16:57:54

@LepesMez: Szerintem is logikus lenne hogy a dagadtak fizesssenek tobbet mint aki vigyaz magara es egeszsegesebben el, sportol, mar vannak havi 10 dollaros edzotermek, itt a kornyekemen van 3 darab is, igaz hogy ott csak tornagepek vannak, mas nem de fogyni kituno valamennyi.
En a biztosito helyeben mar regen bevezettem volna ezt.

P.Elliot 2018.08.26. 17:03:22

@LepesMez: Nem az agyonhormonozott hustol, zoldsegtol kover valaki hanem hogy sokat eszik ezekbol. Olcsobbak es ezert zabal. Az egeszsegesebb elelmiszer azert is jobb mert dragabb es abbol nem tud annyit venni es enni.
Altalaban attol van itt a koverseg hogy sokat esznek.....nem kellene ennyit.
Svedasztalos etteremnel csak nezek hogy mi mindent es mennyit pupoz a tanyerjara egy-egy alak. Es tobbszor valt tanyert.
Valoszinu hogy megnezte a teveben a koversegrol-lefogyasrol szolo oktato, nevelo sorozatot/ 600 pound life/ es kozben is evett.....

kék madár 2018.08.26. 17:18:51

@P.Elliot: "Az egeszsegesebb elelmiszer azert is jobb mert dragabb" nem forditva?

Csodabogár 2018.08.26. 17:23:14

Örültem a vegasi posztnak, még ha a lelkes amerikaiak most ki is akadnak rajtam. Az ubert utálom mindenütt és örülök, hogy Europában nagyjából meg vannak tiltva, talán Angliában nem, de ők már ugyse sokáig lesznek Europa.:-))) Elég sokat axizom, de soha nem óhajtok a taxisal társadalmi életet élni.
Viszont az esztelen hűtésen én is mindig kiakadtam. Floridában tud elég meleg lenni, de mindegy hova ment az ember mindenütt hideg volt. Volt olyan, hogy étteremből kimenekültünk, mert nem lettünk volna képesek 1 órát vacogni. Orvosi rendelőben is 6 emeleten, mindenütt ki volt rakva egy hőmérő. Átszámítva 17 fok volt. KInt meg 32. Tényleg esztelen, hogy mennyi energiát tudnak elpazarolni. OK van szén bőven és a bányászoknak munka kell, de a szén nem a legegészségesebb energia forrás.
Kövér ember mindenütt van, de azért amit a floridai strandokon lehet látni..... Ami feltünő az egész fiatalokon is sokszor reng a háj és büszkén vonulnak bikiniben.
Floridában a mi lakótelepünkön tényleg gyűjtötték szelektive a műanyagot és az ujságot. Zacskót adtak minden szupermarketban.

kék madár 2018.08.26. 17:27:26

@Csodabogár: mikor voltal utoljara Amerikaban? Azota nem lehet, hogy valtozott valami?

Csodabogár 2018.08.26. 17:28:02

@LepesMez: Nemrégiben egy holland kisvárosban mutattak egy középkori mérleget a piactéren. Azon mértek minden terméket de a nőket is, mondta az idegenvezető. Amelyik nő 60 kiló alatt volt, azt megégették, mert az boszorkány. Erősen veszélyeztetve éreztem magam, de úgy általában manapság már nincsenek boszorkányok.:-)

Csodabogár 2018.08.26. 17:35:48

@P.Elliot: Azért egy anyósból ne következtess az egész magyar lakosságra. Bár kétségtelen, hogy itt is vannak kövér emberek.

kék madár 2018.08.26. 17:52:11

@Csodabogár: orulok, hogy ismet "objektivek" "maradtunk"

Arthamyr 2018.08.26. 18:01:11

@LepesMez: @P.Elliot: És mi legyen a piásokkal, dohányosokkal, stresszes munkát végzőkkel?
Ezenfelül pl. a testtömeg index óriási bullshit, bár tény, hogy kóros túlsúlyosságot valóban jelzi.

Arthamyr 2018.08.26. 18:07:03

@Csodabogár: Nagy kár, hogy tiltva van az uber, a taxisnál kevés aljasabb népség van (sok persze a rendes is köztük, de nagyon sok nem az), az uber legalább alternatívát adna a fogyasztóknak, és némi versenyre kényszerítené őket. A taxisok kvázi monopol helyzete semmiképp sem üdvös.

Bredpitt Monika 2018.08.26. 18:11:38

@Csodabogár: "Örültem a vegasi posztnak, még ha a lelkes amerikaiak most ki is akadnak rajtam"

én ugyan nem a lelkes amerikai vagyok, de szeretem Amerikát,
azon én is nagyon meg vagyok döbbenve veled kapcsolatban, hogy ott éltél, és mégis mennyire elmentél az ottani csodák mellett,

mert van bőven pl Las Vegas környéke, vagy a Grand Canyon, olyan szépségek vannak ott, amiért emberek millió mennek oda, neked megvolt a lehetőséged és mégis , mintha homokba dugtad volna a fejed, valami csökönyös dacból.....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.26. 19:06:56

@kék madár: "mikor voltal utoljara Amerikaban? Azota nem lehet, hogy valtozott valami?"
+10 :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.26. 19:13:51

@Bredpitt Monika: "van bőven pl Las Vegas környéke, vagy a Grand Canyon, olyan szépségek vannak ott, amiért emberek millió mennek oda"
Ezert vagyunk mi, es misszios munkat vegzunk, hogy kicsit arnyaljuk a kepet es tulmutassunk a sztereotopiakon:)
Vegas korzeteben tenyleg sok szepseg van...Vegas gyakorlatilag egy party varos (persze most en is altalanositok:)
Hoover damtol kezdve Grand Canyonig tenyleg annyi gyonyoruseg van!

Bredpitt Monika 2018.08.26. 19:22:14

@Zsuzsi65: nekem mondjuk Vegas is bejött, de én előtte megtapasztaltam milyen Atlantic City, aztán Coloradoban, Denver mellett a hegyekben voltunk egy nagy kaszinoban,

engem lenyűgöz a kaszinók világa, a csilingelés, a szőnyegek színe, az egész nyüzsgés nagyon bejön, a játék már annyira nem érdekel, de azért ha már ott vagyok azt sem mulasztom el,

de engem lenyűgözött a floridai Disneyworld is, én felnőttként is szeretek játszani, baromi sok látnivaló az USA ban, nekem még sok minden van a bakancslistámon, remélem lesz még módom rá, hogy lássam........???????

2018.08.26. 20:01:01

@kék madár: nem allitottam fejre, legalabbis ezen a kornyeken (new york vonzaskorzete) ugy van, hogy vannak a "nagyvarosok" (kb 100e lakos), azok olyan kozepcsorok, korulotte meg meg vannak szorva "kisvarosokkal", ahol meg a gazdagek laknak. (azert van zarojelben, mert teruletre ugyanakkora varosokrol van szo, csak a lakossag az otode)

Ha a 100e lakoshoz tartozo stop&shop ba megy be, akkor sokkal tobb kover embert latsz. azt nem tudom, hogy a rust belt varosaiban ez hogy van.

mellesleg a melohelyek a 100-es varosokban vannak (ha valaki nem akar new yorkba menni minden reggel)

2018.08.26. 20:14:07

@Arthamyr: en siman a cigizoknek is megnyomnam (vagy nem igenyelhetnek vissza az eu adobol), bar ok elvileg fizetnek egy csomo adot a cigivel, pont ezert.

tudom, hogy a test tomeg index nem minden esetben pontos, de az emberek legnagyobb reszenel jol mutatja a hajassagot, raadasul nem muszaj ugy hangolni, hogy a 10kg plusszal rendelkezok mar fizessenek, 30kg-nal meg jellemzoen mar a test tomeg index jol mutatja, hogy baj van (aki meg 30kg izommal van megaldva, az majd bemegy, es megmutatja magat, kb 0.0001% lesz megszivatva ezzel)

hosszutavon az egeszsegugy fejlodesevel tok szopas lesz kezelni mindenkit, azokat is, akik szartak bele, hogy egeszsegesek maradjanak (vedeltek, zabaltak), aztan meg majd mentik meg oket a millios speci kezelesekkel mindenki penzen. Szoval szerintem dijazni kellene az egeszseges eletmodot.

2018.08.26. 20:24:09

@Csodabogár: haha, foleg vicces, hogy 60kg az akkor magassaghoz kepest meg tobbnek is hatott, mint ma :) en meg olyan musort lattam, hogy valami afrikai orszagban meg ma is tomik a kislanyokat kajaval, mert az a vonzo, ha valaki nagydarab. ott mutattak, hogy sirt meg oklendezett szegeny kislany, mert mar nem birta enni a kajat.

de izlestol fuggetlenul (nekem sincs bajom a kicsit husi nokkel), szerintem ennek irdatlan koltsege van (a tulsulyossagnak), foleg olyan orszagoknal, ahol allami biztosito van.

Arthamyr 2018.08.26. 21:31:09

@LepesMez: És mi a helyzet pl. a háromműszakosokkal? Hol húzod meg a határt a ciginél, piánál? Nem vagyok benne biztos, hogy napi egy cigi vagy sör károsabb az egészségre, mint egy kemény meló. Ráadásul a jövedelemtől miért függ?
Jó lenne persze ez a "díjazzuk az egészséges életmódot", de akkor kellene rendszeresen egy pontos állapotfelmérés, amit nem egyszerű kivitelezni (más kérdés, hogy ennek lenne haszna a megelőzés szempontjából). Az egészségügy pedig már most szopás (vagy drága vagy szar), és az is marad, mivel nem lehet lenyomni az emberek torkán a csökkenő szolgáltatást (leszámítva azt, hogy magától rohad lassan).

2018.08.26. 21:52:35

@Arthamyr: nem mondom, hogy ez egy egyszeru kerdes, es ha egyet meg akar valaszolni az ember, akkor feljon maris 10 masik.

de az elhizas pl annyira nyilvanvaloan egeszsegrombolo, es annyira egyszeru ellenorizni, hogy csak ezt az egyet dijazni (hogy valaki nem elhizott), szerintem jelentos elonyokkel jarna.

szoval (pl magyarorszagon) havi 20 rugos flat hozzajarulas jovedelemtol fuggetlenul, ami alol felmentest lehet kapni, ha a megmernek es nem vagy kover, vagy egy egeszseges utemben (pl evi 10kg) veszitesz a sulyodbol.

egyebkent ez nem egy orult otlet, volt ilyen a haboru alatt vagy utan valahol, mindjart megprobalom elokotorni

kék madár 2018.08.26. 21:57:01

@LepesMez: ha elolvasod amit irtal, akkor teljesen mas, mint hogy hogyan retegzodik egy 20 millios metro regio. A nagyvarosok (nagyobb nepsuruseg) egyebkent pont az egeszseges eletmodot, oktatas szinvonalat segiti, ami alol par getto kivetel amiket nem lenne nehez felszamolni, csak politikai okok miatt nem teszik.

gabors 2018.08.26. 21:57:55

@P.Elliot: "
Mi van a kerteddel? Az enyem ebben az evben ramaty, alig van paradicsomom, az eso mindent megolt, illetve elrothasztott.
Uborka az van... "

nem nagyon jo paradicsomot megtte valami gombas dolog uborka az jo az tobb van mint amit meg tudunk enni de az is szenved a levelek megbarnulnak .... ontozni csak esovizzle ontozok valoban van boven ... irom mennyi paradicsomot termelek ... van mar a fagyasztoban is kb 1 1.5 kilo

kukorica sem nott ugy mint tavaly ... de az csak disz

van egy csomo kepem de ide nem lehet betenni kepet

gabors 2018.08.26. 22:04:37

@kék madár: "nem lehet, hogy elobb sok jol fizeto allasnak, munkaltatonak kell lennie? Az ok-okozatot kicsit fejreallitottad. "

nem ezeknek nem sok koze van aki jobban keres hajlando masik varosban dolgozni ... es akar tobbet is vezetni/vonatozni/ stb volt errol mar itt poszt ...

ahol elek (jobb kis varos) semmi komoly munka (funyiras, mosogatas ilyesmi kb) nincs megis jobbak a sulik keves a bunozes es dragak a hazak szerintem nem jol latod

nem puszta ezerrel es onellato varosok a ket szelsoseg

Arthamyr 2018.08.26. 22:08:14

@LepesMez: A három műszak is, és azt is egyszerű ellenőrizni. A legegyszerűbb az lenne, ha az eü. nem szociális szolgáltatás lenne, és akkor mindenki úgy oldja meg, ahogy akarja, persze ezzel is lenne egy zsák probléma (pl. egészségügyi szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő nincs egy súlycsoportban)...

gabors 2018.08.26. 22:13:55

@Csodabogár: "@P.Elliot: Azért egy anyósból ne következtess az egész magyar lakosságra. Bár kétségtelen, hogy itt is vannak kövér emberek. "

Mo a WHO felmerese szerint a harmadik "legkoverebb" orszag eu-ban Malta UK Mo... a sorrend es mint irod UK mar nem sokaig eu igy hamorssan MASODIK helyen lesz Mo .. ( te sem latod oket valszeg nagyon jol bujkalnak videken)

(tudom most az ensz ellenseg meg patas mint sorok pedig 1000+ allast akarnak hamarosan BP-re vinni mert olcsobbak mint mashol )

gabors 2018.08.26. 22:18:27

@Bredpitt Monika: "remélem lesz még módom rá, hogy lássam........??????? "

mi van a vizumoddal ?? anelkul nem sokat fogsz latni :-)))

2018.08.26. 22:24:14

@kék madár: ok, akkor nyissal egy terkepet, hozd be Connecticut allam new yorkhoz kozeli reszet, es akkor kezdjuk sorolni:

Greenwitch - gazdag varos, leszamitva a deli csumpi reszet. Jo iskolak, alacsony bunozes
Stamford - kozepesen csoro varos, kozepes iskolak kozepes bunozes
Darien - gazdag varos, jo iskolak, alacsony bunozes
New Canaan - gazdag varos, jo iskolak, alacsony bunozes
Norwalk - csoro varos, kozepesen szar iskolak, kozepes bunozes
Wilton - Gazdag varos, jo iskolak, alacsony bunozes
Westport - Gazdag varos, jo iskolak, alacsony bunozes
Fairfield - kozepesen csoro varos, kozepes iskolak, kozepes bunozes
Bridgeport - csoro varos, szar iskolak, magas bunozes

nagyvarosok : Stamford, Norwalk, Bridgeport

ellenorizheted a fenti listat:

www.neighborhoodscout.com/ct/stamford/crime

Ebben az allamban, de amit lattam New York es New Jersey allamban is, pepitaban valtakoznak a szar (es nagy nepessegu) varosok, es a jo (keves lakosu) varosok.

de biztos csak beneztem, es te jobban tudod, bar amint latom a mai hozzaszolasaid kb arrol szolnak, hogy beleszallsz valakibe erdemi beszelgetes nelkul.

gabors 2018.08.26. 22:24:53

@LepesMez: " (ha valaki nem akar new yorkba menni minden reggel) "

ez forditva van "ott" volt a munka elobb de utanna nem akar az emberfia new yorkban elni ...a munka marad "ott" es megyek minden reggel ... "itt" is lehetnek a kozelben valami kozep manager de meg az is csak kb fele lenne a mostani fizetesemnek mindjart nem tudnak "itt" elni szinten NYC vonzaskorzet .... talan lesz valami az otthonrol is lehet dolgozni dologbol de ez mar tobb eve megy oda vissza

Csodabogár 2018.08.26. 22:26:29

@kék madár: Talán 3 éve, de mikor először voltam, kb. 40 éve, akkor is a hűtésen voltunk kiakadva. Férjem épületgépész volt és speciálisan nagy épületek klímájával foglalkozott Svájcban. Imádta a szakmáját és mikor ott voltunk jól körülnézett. Ahol lehetett építkezésekre is belesett. Nagyon rossz véleménye lett az ottani klímákról. Ha a 70-e évektől 3 évvel ezelőttig nem változott, gondolod, hogy most hirtelen áttértek normálisba? A mai posztoló meg pont nemrég volt ott.

2018.08.26. 22:26:35

@Arthamyr: tolem hozza lehet venni egy rakas mas konnyen ellenorizheto es egeszsegkarosito hatasu dolgot, amin az ember egyebkent tud valtoztatni viszonylag konnyen, csak tortenne mar valami.

amugy a haborus dagiado cikket nem talaltam meg, lehet, hogy felreemlekezek valamit, bar az is igaz, hogy bazi nagy a zaj a tema korul (dagik + tobb ado), szoval nehez keresgelni.

2018.08.26. 22:29:05

@gabors: megertelek, meg egyet ertek (mondjuk en pont melo miatt koltoztem ki new yorkbol, es nem akarok visszajarni) foglalkoztat is a relokacio gondolata valami elhetobb kornyekre (pl seattle, nem olyan nagy varos, de rengeteg tech melo)

Csodabogár 2018.08.26. 22:29:49

@Bredpitt Monika: Nem tehetek róla, de engem a városok érdekelnek. Las Vegas soha nem érdekelt, nem játszom, sok neont meg csicsát lehet látni máshol is. Szóval most aktuálisan a XVI-XVIII századi Holland és Belga városoktól vagyok elragadtatva. De van még rengeteg más is, amit ezen a földrészen láttam és szerettem. Nem mellesleg Ázsiában is volt sok minden ami tetszett nagyon.

gabors 2018.08.26. 22:30:42

@LepesMez: mar bocs utanna a szivbetegekkel mit csinalnal ..

akik rokinak szuletnek ?

akik balesetet szenvednek ?

akik valami genetikus betegseggel szueletnek ott a szulot vagy a gyereket nyomnad meg valami adova?

az EU az normalisan egy altalanos biztositas resze itt ahol elsz pont az a gond hogy NEM kotelezo szoval a sok egeszseges fiatal egeszsseges nem lep be amig nincs csalad gyerek vagy meg kesobb mert "minek fizessek?" alapon holott csak igy mukodik hosszutavon..

altalaban azt szoktam felhozni ...miert is van KOTELEZO auto biztositas ..??? pont ezert kellene kotelezo eu biztositas is

2018.08.26. 22:42:26

@gabors: en csak a koversegrol irtam, ami ellen az ember 99%-ban tehet, illetve arthamyr feltevesere is odabiggyesztettem, hogy "amin az ember egyebkent tud valtoztatni viszonylag konnyen"

aki betegseggel szuletik, vagy balesetet szenved, az nem tud konnyen valtoztatni.

amugy meg nem egy torvenytervezetet akartam ideirni reszletekkel, csak az alapotletet (dagi -> tobb kockazat -> tobb ado), amirol kezben a neten kiderult, hogy egesz heves vita folyik rola.

2018.08.26. 22:45:48

@gabors: " pont az a gond hogy NEM kotelezo szoval a sok egeszseges fiatal egeszsseges nem lep be amig nincs csalad gyerek vagy meg kesobb mert "minek fizessek?" alapon holott csak igy mukodik hosszutavon.."

ezzel egyet ertek, es szerintem is ez barom modon van itt megcsinalva (amin amugy obama akart valtoztatni)

ugyanakkor meg eltoroltek, hogy a biztosito valogathat kockazati alapon, erre mit csinalnak az emberek:

fizetik a szar olcso semmit nem fedezo biztositast, kderul, hogy nagy bajuk van, akkor atlepnek a kovetkezo evben valami jobb, de de dragabb kategoriaba, a biztosito nem utasithatja mar oket el, szepen kikezelik, aztan meg fizeti megint az emberke az olcso szart.

szoval mondjuk en megengednem a biztositoknak, hogy ne engedjenek kategoriat ugrani meglevo betegseggel.

gabors 2018.08.26. 23:38:47

@LepesMez: "de biztos csak beneztem,"

nem dehogy nezted be ... csak azt nem irod hogy hogy is lett/van ez igy (persze miert is erdekene ez teged) ...

de errefele is igy van .. vannak feher meg kevesbe feher meg barna meg fekete varosok ... :-))))

gabors 2018.08.26. 23:45:54

@LepesMez: "hogy nagy bajuk van, akkor atlepnek a kovetkezo evben valami jobb, de de dragabb kategoriaba, "

meg ez is jobb mint ami az ACA elott volt de az emberek tanulnak a semmit nem ado biztositasok elobb utobb eltunenek ....

sot szerintem a medicare for all ami ezt megoldana de tudom itt az KOMMUNIZMUS

megint auto biztositas ... kotelezo ennelkul NEM lehet autot meg csak tulajdonban sem nem hogy az uton vezetni ...pont ez kellene hogy legyen az emberrel is ... vagy adoban szetosztani ezt (oregekre mar igy van ) vagy kotelezoen fizetni mert mindenkit kockaztat vagyis mindenki kellene hogy ezert a kockazatert "fizessen" is valahogy

gabors 2018.08.27. 00:49:15

RIP Senator McCain ... csak az usakoknak :-)))

2018.08.27. 01:46:41

@gabors: en benne lennek egy medicare for all megoldasban, meg hajlando volnek kicsit tobb adot is fizetni erte, ha normalisan lenne implementalva. valami olyasmit tudnek elkepzelni, hogy a medicare for all biztositana legtobb "altalanos" betegseget, kiveve azokat, amik kibeb@szott dragak, vagy nagyon extrak, azokra lehetne kulon biztositast kotni (meg az egyagyas szobakra, meg az ilyen kenyelmi szolgaltatasokra)

2018.08.27. 01:47:28

@gabors: nekem szimpatikus volt a koma, meg ha nem is vagyok annyira republikanus erzelmu.

gabors 2018.08.27. 02:11:55

@LepesMez: "amik kibeb@szott dragak, vagy nagyon extrak, azokra lehetne kulon biztositast kotni"

DE PONT ezek miatt KELL altalanos bizotositas bocs ha nem erted .. pont azert kell altalanos biztositas mert ha valakinek agytumora van ami ritka de halalos akkor az is benne legyen nem csak a vakbel muteted ... erted ???

vagy amikor a gyereked mindenfele cerebral palsival jon vilagra ... akkor mi legyen ez extra ???

ja amugy is fizeted ezt adoban ha ez jobban lenne szabolyozva akkor CSAK a biztositok konyvelnenek kevesebb hasznot ...

2018.08.27. 02:39:45

@gabors: csak akkor nem latom, a hatarokat. az a fo aggodalmam, hogy az orvostudomany fejlodesevel, mindenfele csodamodszer kidolgozasaval egyre tobb komplikalt betegseget lehet meggyogyitani - csak eppen nagyon dragan. ertem en, hogy minden elet fontos, meg mekkora szivas mar megbetegedni valamiben, ami evi 3-szor fordul elo az usaban, de valahol a koltsegeknek hatart kell szabni. Kulonben mindenki jogosnak erezne az evi millio dollaros kezelest elete vegeig, mert hat hogy az jar.

ha huznanak egy racionalis hatart, hogy mit fizet az altalanos biztosito, utana mindenki eldonthetne, hogy a ritka vagy draga dolgokra akar e biztositani, vagy bekockaztat.

nem ertek annyira a temahoz, szoval nem tudok peldakat mondani

gabors 2018.08.27. 02:49:02

@LepesMez: ", de valahol a koltsegeknek hatart kell szabni. Kulonben mindenki jogosnak erezne az evi millio dollaros kezelest elete vegeig, mert hat hogy az jar."

pontosan ...

te hol huzod meg feleseg, gyerek, meg OK de anyos mar halhat ott ahol van ???

nem tudom ...de nagyon ugy tunik nem voltal meg ilyen helyzetben ... majd akkor meglatod ... (ha nem akkor baromi szerecsensen fogsz fiatalon meghalni ... )

gabors 2018.08.27. 02:54:23

@LepesMez: meg annyit ... van neked "executed DNR order" felesegnel hogy ne koltsenek mar rad par szazezer dollart mar rad az elso infarktusnal ??? maradjon az mind felesegnel meg gyerekeknek ???

???????????????

biztositod nagyon "happy" lenne

erted-e??? hogy mirol is van itt szo ??? vagy meg tul fiatal vagy-e ??

kék madár 2018.08.27. 04:02:13

@LepesMez: terkepekkel es big dataval foglalkozom, naponta sokszor megnyitom. Meg mindig regiorol beszelsz, nem tudom, hogy irjam le ertelmesebben.De ha akarod elkezdem.

kék madár 2018.08.27. 04:02:50

@gabors: te is New Yorkban gondolkodsz, nem regiokrol beszelek.

FutureFry 2018.08.27. 05:47:44

@Arthamyr: Mivel Amerikában az EÜ biztosítás a munkahelyhez kapcsolódik (ráadásul gyakori, hogy a munkaaadó által nyújtott biztosítás “self-insured”, azaz a munkaadó maga kell, hogy kigazdálkodja az összes munkavállaló EÜ költségét [1]) nem ritka (ezért is), hogy megszabják, hogy pl. dohányosokat nem alkalmaznak. Igaz, állama válogatja, hogy a dohányosokat védi-e ez ellen diszkriminációs törvény (mert szövetségi szinten nem) [2]. Viszont mióta az elhízást egy “állapotról” betegséggé nyílvánította az AMA (American Medical Association) [3], nehezebb egy munkaadónak ez alapján kizárnia a potenciális munkavállalókat, mert ez alapján már az ADA (Americans with Disabilities Act) törvény hatálya alá eshet, azaz szövetségi szinten tiltott a diszkrimináció [4] (persze azért munkaköre válogatja).

[1] www.ebri.org/pdf/briefspdf/EBRI_IB_442.pdf
[2] en.wikipedia.org/wiki/Smoker_protection_law
[3] blogs.wsj.com/law/2013/07/08/is-obesity-a-disability
[4] en.wikipedia.org/wiki/Employment_discrimination_law_in_the_United_States

Latcho Rom 2018.08.27. 07:16:11

Ergo a migráns uberdriverekkel nem lehet “normálisan” beszélgetni?
Helloooooo..

gabors 2018.08.27. 16:40:56

@FutureFry: "hogy a munkaaadó által nyújtott biztosítás “self-insured”, "

Ennek szamos egyebb hatranya is van amit szinte senki nem tud addig mig az elso par szazezres korhazi szamla meg nem erkezik. Azzal hogy a biztosito megsem fedez mindent es a maradekot kiszamlazza a korhaz ...

Tobb kollegat megkerdeztem egyik sem tudta hogy valojaban nalunk pont ez van "self-insured" biztositas a cegen keresztul .. mindenki azt hitte hogy neki bizony BlueshieldBlueCross-a vagy Aetna-ja van pedig dehogy ... :-(

Ha jol tudom New York allamban meg igy is van valami vedelem a biztositottaknak de sok mas allamban nincs ilyen.

kék madár 2018.08.27. 18:14:09

@FutureFry:
"megszabják, hogy pl. dohányosokat nem alkalmaznak"
igazabol/ a gyakorlatban nem azt szabjak meg, hogy kit alkalmaznak, hanem, hogy mit kerdezhetnek az interjun. Egy kover embert csak siman nem vesznek fel, mert volt jobb jelolt, de egy dohanyosrol nem tudjak kideriteni, hacsak ra nem kerdeznek, es akkor is letagadhatja. A legtobb dologra meg ott van a background check meg a drog test. Ma mar alacsony credit score miatt is elutasithatnak valakit

kék madár 2018.08.27. 18:50:20

@Csodabogár: en csak azt tudom, hogy ahol en eltem es elek: Northeast es Southwest altalaban elviselheto a klima. Otthon amig nem kell nem lesz, a munkahelyemen elviselheto, nehany boltban tulzasba esnek. Floridaban meg nem nagyon voltam, nagyon hatul van a listamon is. Amerika nagyon nagy, tele van kover hulyekkel es okos sovanyakkal es egyikbol se erdemes altalanositani. De lehet.

kék madár 2018.08.27. 19:04:55

@M. Péter: ebben az a legnagyobb gaz, hogy amikor nem vagy magadnal, es probalsz eletben maradni, nem az lesz az elso kerdesed, hogy Onok in-network providerek? Es innentol elszall minden koltseg.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása