oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 23. 06:30,  Au pairként Hollandiában 21 komment

2018. augusztus 23. 06:30 Határátkelő

Au pairként Hollandiában

Zsuzsi 8 hónapot töltött Hollandiában, egészen pontosan Hágában, ahol egy ír család három gyermekére vigyázott. Azért ment, hogy az angolját tökéletesítse, ami sikerült is, de ennél sokkal nagyobb élményeket is szerzett. Például megváltozott az életről alkotott felfogása.

hollandia_haga_2_foto_pixabay_com_jonny_joka.jpg

Zsuzsi a Meghollandulok vlognak mesélt hollandiai tapasztalatairól, a videót én foglalom össze nektek, hogy akinek esetleg nincs ideje, lehetősége megnézni, az elolvashassa. 

Zsuzsi szerint igazi kihívás volt a munka, ami sokat változtatott rajta: „Szerintem jó hatással volt rám, hogy láttam egy másfajta családmintát, jó, hogy része voltam egy másfajta konfliktuskezelésnek, életszemléletnek”. 

A család teljesen másképp áll az élethez, ami akarva-akaratlanul rá is átragadt. Mit jelent ez a másfajta hozzáállás? Nyitottságot a világra, az utazás szeretetét, azt, hogy szeretnek ismerkedni, ugyanakkor ápolják már meglévő kapcsolataikat. 

„A nyitottság átragadt rám, sokkal könnyebben megyek neki a kihívásoknak, könnyebben vágok az ismeretlennek. Ez a példa 8 hónapig itt volt előttem” – mesélte. 

Fontos tapasztalatnak tartja, hogy a dolgok folyamatosan változnak, és persze az ember maga is alakítja őket. Mindezt úgy, hogy közben ne feledkezzen meg a régi kapcsolatairól sem. 

„A család energiája teljesen lenyűgözött. Úgy érzem, otthon is ezt próbálom majd meg követni: folyamatosan változtatni magam körül a dolgokat, a körülményeimet, az embereket. A cél, hogy több embert ismerjek meg, ugyanakkor a régiekkel szorosabb kapcsolatot ápoljak, jobban megbecsüljem őket” – mondta Zsuzsi. 

Aki 8 hónap után visszatér Magyarországra, és ugyan tudja, hogy nagy lesz a kontraszt, de ettől nem fél, inkább kíváncsi. 

A hollandiai kalandot azért vállalta be, hogy egyfelől tökéletesítse az angolját, kicsit megváltoztassa a hozzáállását, ugyanakkor jobban megismerje magát - ami elsőre közhelynek hangzik, de (mint mondta) nem az. 

Hétköznapi kihívások 

Az au pair munkát szerinte egy nagyobb nyaralásnak kell felfogni: „Lenyomod a hat órát, ami néha tényleg nagyon fárasztó, de utána ott vagy magadnak a barátaid, a családod nélkül. Nyilván folyamatosan nyomkodod a telefont, mert hiányoznak, de amúgy egyedül vagy”. 

A kezdet persze nem egyszerű, hiszen az embernek rá kell jönnie, hogy ha ismerkedni, barátkozni akar, akkor bizony ki kell mozdulnia, ha közelednek, akkor azt fogadni kell. 

Ott vannak emellett a hétköznapok: telefonon kell ügyeket intézni egy idegen nyelven, ami először nem egyszerű, de aztán megszokja az ember és természetessé válik – mindez nagyon sokat adott neki. 

Az au pair munka 

„A gyerekek és köztem nagyon erős kötődés alakult ki. Három gyerekre vigyáztam, a legkisebb 6 hónapos volt, amikor kijöttem. Végignéztem, ahogy felállt, ahogy elkezdett gagyogni, ahogy elkezdte felfogni, hogy mi van körülötte. Varázslatos, hihetetlen” – mesélte Zsuzsi. 

„Mielőtt kijöttem nem gondoltam bele, hogy én egy ilyen folyamat része leszek. Hogy konkrétan egy baba második anyukája leszek. Ő nem fogja felfogni, hogy ennek vége lesz, de nekem nehéz lesz” – tette hozzá. 

A nagyobb gyerekek közül a középső az elején nem fogadta el, nem fogadott szót, ellenszegült, tüntetett ellene, az általa készített reggeli sosem volt jó – de ilyesmiről most már szó sincs. 

Nem indult egyszerűen a közös élet a 10 éves legnagyobbal sem, vele is voltak konfliktusok az elején, de ez hamar elmúlt és nagyon jól megértik egymást. Olyannyira, hogy szinte barátnők lettek. 

„Angolul ő tanított a legtöbbet, mert folyamatosan beszél, minden érdekli, mindig van mit mondania – észre sem veszem, és egy egészen komoly angol beszélgetésbe keveredem vele” – mondta.

Az elválás persze senkinek sem könnyű, mindegyik fél részéről nagy lesz a szomorúság: „Megbeszéltük a naggyal, hogy most ebbe nem gondolunk bele, majd az utolsó nap ráérünk bőgni”. 

Csinálna-e másként valamit? 

Amikor az ember életében lezárul egy korszak, akkor ezt a kérdést óhatatlanul felteszi magának. Zsuzsi azt mondta, hogy ő több időt szentelne az angoltanulásnak. Másrészt több helyre, több múzeumba, több városba ellátogatna és többet bulizott volna. 

Kiváltott egy vonatkártyát, ami az otthoni havi bérletnek felel meg, és amivel hétvégén ingyen lehet utazni: „Kihasználtam, megérte, hogy volt, de utazhattam volna többet.” 

Sokat járt Amszterdamba, ami azért más kategória, mint Hága, bár neki Hága is nagyon bejött, nagyon szép és sajátos hangulatú város. „Nagyon hiányozni fog, de mindig úgy fogok ide visszajönni, hogy ez valaha az otthonom volt” – szögezte le. 

Ami nem tetszett… 

Ami a negatív élményeket illeti, abból nem akadt túl sok, elsősorban az időjárás az, amit nehéz megszokni. Zsuzsi szerint ha jobb lenne az idő, akkor Hollandia maga lenne a Paradicsom. 

„Ami idegesít, az az, hogy nem beszélem a nyelvet – és a torokhangjuk. Én ezt nem tudom reprodukálni” – tette hozzá. 

… és ami igen, avagy a három legjobb dolog Hollandiában 

Zsuzsinak nagyon bejött a hollandiai utcakép („minden sarok aranyos”), és a szorosan hozzá kapcsolódó szervezettség, rendezettség. Merthogy a hollandok tényleg nagyon szigorúak saját magukkal szemben is, ami rá is átragadt valamennyire. 

Ami az embereket illeti, tapasztalata szerint ők nyugodtak, kedvesek, megtartják ugyan a két lépés távolságot, mégis közvetlenek, pozitív kisugárzásuk van. 

Mit tanácsolna annak, aki Hollandiába menne au pairnek? 

„Azt mondanám, hogy én mindenképpen belevágnék. Gyere ki, ha nem tetszik, majd visszamész – de tetszeni fog. Ne ijedj meg, ha az első két hétben minden este sírsz, hogy hiányzik az anyukád és a barátaid, meg a Duna part, mert azok megvárnak” – összegezte tapasztalatait Zsuzsi. 

Szerinte a külföldi munka rengeteg tapasztalatot, teljesen más felfogást ad, színesíti az életet. „Holland színű életed lesz” – mondta Zsuzsi, aki biztos abban, hogy visszatér még az országba. 

Már csak azért is, mert sikerült annyi barátot szereznie, hogy ha bármikor úgy dönt, hogy ki szeretne ugrani Hollandiába egy hétvégére, akkor lesz helye és szívesen látják. 

(Fotó: pixabay.com/Jonny_Joka)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia au-pair

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814194785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.08.23. 07:51:51

Fiatal, lendületes. Sok sikert a tovàbbiakhoz.

Din Serpahis 2018.08.23. 09:57:26

Hat en ezert nem mennek el cselednek, van ennek mas modja is.

Csodabogár 2018.08.23. 11:26:32

@Din Serpahis: Au pair az nem cseléd, szerintem legalább is. néhány hónap nem árt meg senkinek. Ez a lány is csak nyert, első sorban az angol tudás javítását. Igaz angolul azért Angliában lenne érdemes tanulni, mert ott az utca népével is lehetne társalogni. De végül is pozitiv az egész dolog.

wien74 2018.08.23. 12:01:03

Én ugyan 25 éve aupairkedtem, de pont igy éreztem már akkor is. A későbbi életemben mindent az ott megszerzett "nemcsak nyelv)tudásnak köszönhetek. A család, ahol dolgoztam a mai napig szivesen lát. És persze azóta már több országban is dolgoztam.
Szerintem a posztíró is igazi kozmopolita lesz majd! A nyitottság kifizetődik.
Sok sikert!

Golf2 2018.08.23. 12:10:02

Off.Nyolcan megerőszakoltak egy vemhes kecskét, az állat másnap elpusztult.India...

Din Serpahis 2018.08.23. 13:05:13

Hat szerintem aki a hazimunkat megcsinalja a haziak helyett bentlakasos alkalmazottkent, az biza cseled, csak nem trendi igy hivni. Nyilvan a csalad hozzaallasan is sok mulik, ha az nem megfelelo, akkor kalap kabat.

Angolt tanulni szerintem sokkal jobb lehetosegeknis vannak, pl egy Erasmus program meg az oneletrakzodban is kol nez ki.

Herr Géza 2018.08.23. 13:25:50

@Din Serpahis: Tévedésben vagy. Az au-pair a klasszikus fogalom és a vonatkozó törvények alapján nem is csinálhat házimunkát. Azért ne számoljuk ide azt, hogy a pl. a gyerekek reggeliztetése után mondjuk elmossa az eszcájgot, vagy előkapja a porszívót, ha a kölkök kiborítanak valamit. Más kérdés, hogy vannak, akik megpróbálják kihasználni a lányokat és mosatni, vasaltatni, takaríttatni akarnak velük, de akkor fel lehet állni és odébbálni. Ilyen persze van sok szakmában...
A másik: a cselédlányok meg a gyerekhez nemigen nyúlhattak az antivilágban, az a dadus, nevelőnő dolga volt. Szóval duplán sántít a szöveged.

Din Serpahis 2018.08.23. 13:49:27

Na ez pl az egyik magyar agency honlapjarol van: "Általában az AuPairek napi 5-6 óra gyermekfelügyeletet látnak el, könnyű házimunkával egybekötve. A házimunka családonként más és más, de általában beletartozik, szinte minden, amit amúgy saját otthonodban megcsinálnál: porszívózás, portörlés, felmosás, vasalás, mosógépbe ki/bepakolás, gyerekek szobájának rendben tartása, egyszerűbb ételek elkészítése.
Hetente a családok kérhetnek 1-2 esti babysitterkedést is."

Hat ize, ennek alapjan azert...

Herr Géza 2018.08.23. 14:08:09

Na akkor: de.m.wikipedia.org/wiki/Au-pair

Ja, oké, könnyű házi munka megegyezés alapján még belefér, de annak arányát rögzíteni illik.

Herr Géza 2018.08.23. 14:10:33

@Din Serpahis: Ja, és a könnyű házimunka nagyon =/= cseléd.

2018.08.23. 15:11:25

@Herr Géza:

"Ja, és a könnyű házimunka nagyon =/= cseléd."

Én is mindig ezzel vígasztalom magam, amikor rám parancsolnak, hogy márpedig mosogatni köll. Az áldóját.

Csodabogár 2018.08.23. 16:59:24

@Din Serpahis: Nem hinném, hogy 3 gyerek mellett még sok takaritás belefér a kb. 6 órába. A holland elég jogkövető társadalom, nem hinném, hogy kihasználnák a gyerekőröket.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.08.23. 20:15:55

@Csodabogár: Hidd el belefér. Ők mások mint mi vagyunk. Amúgy nagyon jogkövetők. Ha 50 tábla van 50-nel mennek és nem 60-nal vagy 48-al.

czerka 2018.08.24. 10:46:55

@Din Serpahis: Ez így van, az au pair a cseléd polkorrekt megnevezése. De egy semmihez se értő, nyelveket nem beszélő kelet-európai lánynál szerintem nem lehet elítélni, ha cselédnek áll a dúsgazdag nyugatiaknál.

@Csodabogár: a holland nagyon takarékos nép. Hogy finoman fogalmazzak és ne bántsam meg őket. Nagyszüleimnek voltak holland barátaik, korrekt, de cseppet se nagyvonalú emberek voltak. Nem fognak au pairt fizetni, ha nem végzi el a kiszabott házimunkát. Maradjunk ennyiben.

@Golf2: Szerintem ez egy régi hír, egy hónapos legalább. A kecskének karnyújtásnyi távolságot kellett volna tartania és rendesen fel kellett volna öltöznie.
Vajon az elpusztult kecskét megették?

Almandin 2018.08.24. 12:29:21

@Nagy kámpics: Nagy a fogalmi zavar a területen. Elvileg nem cseléd. Csak a gyerekekkel való foglalkozás a feladata. A gyakorlatban sokan másképp értelmezik a helyzetét. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy hagyományos értelemben vett szolga. Úgy kezelhetik, hogy butább náluk, mindenképpen fölényt akarnak.
A bentlakás lehet főleg problémás. Megszűnik a magánélet és fordítva is. Engem is irritálna, ha a saját lakásomban ott lenne egy gyakorlatilag idegen, aki mindent lát-hall.

Almandin 2018.08.24. 12:50:10

@czerka: Valóban ma sok mindent felcímkéznek, mert nem illik így-úgy hívni valamit, valakit. De ne hidd, hogy ezt csak tanulatlan nők végzik. Sok au-pair egyetemista, van köztük fiatal, diplomás nő. Eleve nulla nyelvtudással nem is tudna kimenni, egy minimális kell, amit ott tovább fejleszt. Egyébként kisebb számban nyugati nők is csinálják ezt, nemrég volt egy bűnügy, ahol a francia bébiszittert gyilkolta meg a brit család, akiknek dolgozott. Szegény megboldogult Ophélie Bretnacher, akinek kifejezetten jómódú apja volt, miközben itt tanult a Corvinus Egyetemen, annál a magyar családnál, akiknél lakott, bébiszitteri feladatokat is végzett.
Amúgy senki se köteles olyan tevékenységeket elvégezni, ami nincs benne a szolgáltatási körében. Még az se biztos, hogy kirúgják, ha ezt közli. Ha meg igen, azért a helyért nem kár.

M. Péter 2018.08.24. 14:43:11

@Almandin: Barátaimnak német au pair-je volt. Csak a gyerekre kellett felügyelnie időnként, a házimunkát nem vele végeztették. Fizették a nyelviskolát is, pedig ez nem lett volna kötelességük, csak annyi, hogy lehetővé tegyék, hogy járjon nyelviskolába.

A brit törvények meghatározzák, hogy ki számít au pair-nek, ha a házigazdák nem tartják be az előírásokat, akkor az au pair nem au pair, hanem sima alkalmazott, akinek jár a minimálbér, fizetett szabadság, jó eséllyel tb járulékot is kell utána fizetni. Ha a házigazdák nem tartják be a szabályokat, akár utólag is fel lehet jelenteni őket az adóhivatalban és kérni, hogy fizettessék ki velük a minimálbért.

Almandin 2018.08.24. 16:23:16

@M. Péter: Ez jó. Viszont a probléma az, hogy nem bizonyítható a dolog. Az, hogy négy fal között többre utasítják, mint a munkaköri kötelessége, megfoghatatlan. Elmosogatott edényekről, kimosott ruhákról utólag nem bizonyítható, hogy ki mosta el/ki őket. Erre csak az a megoldás, hogy mondjon nemet az au-pair a túldolgoztatási kísérletre. Erre sokan veszik az adást, ha nem, akkor úgyis kirúgják vagy ő hagyja ott őket.

M. Péter 2018.08.25. 12:50:03

@Almandin: Persze, gyűjteni kell a bizonyítékokat, napló vezetni, mobillal felvenni videóra, hogy 10 órán keresztül folyamatosan házimunkát végez, stb.

Almandin 2018.08.26. 11:34:35

@M. Péter: Ebből csak az lehet perdöntő bizonyíték, ha a vitát sikerül felvenni a munkákról. Egy napló hamisítható, 10 órás felvételt nem valószínű, hogy végignéz a bíróság, másrészt ahhoz rejtett kamera kellene, mert a munkáltatónak feltűnne, hogy felvételt készít.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása