oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 15. 06:30,  Hibák, amiket elkövethetsz Spanyolországban 44 komment

2018. augusztus 15. 06:30 Határátkelő

Hibák, amiket elkövethetsz Spanyolországban

Nem csak a magyarok egyik kedvenc nyári célországa Spanyolország, a nyaralás sokakat csábít a tengerpartra vagy éppen Madridba. A fővárosban él immár tíz éve Lori, aki azt szedte össze, mire érdemes odafigyelni annak, aki a mediterrán országban töltené a pihenését.

Mi az a tárgy, amit semmi pénzért nem hagynál hátra, amit magaddal vittél Magyarországról vagy mindenképpen hazavinnél? Fotózd le és írd meg a történetét, miért fontos, mit jelent neked! A fotót és az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldd!

spanyolorszag_madrid_foto_pixabay_com_iliernavarro.jpg

Magyar időbeosztás szerint étkeznél 

A spanyolok (katalánok, baszkok, stb.) teljesen más életritmusban élnek, mint Európa nagy része, szóval ha valaki délben akar ebédelni, vagy délután 6-kor vacsorázni, arról rögtön kiderül, hogy turista. 

Eleve reggel később ébrednek, és nincs is értelme a kapkodásnak, egy kényelmes reggeli után indul a nap, ami olyan 13-14 óra felé be is áll. Ekkor jön a szieszta, aminek része egy lassú és nem túl megterhelő ebéd is. (Helyszínfüggő, de például a déli országrészben ezen idő előtt nem is nagyon nyitnak ki az éttermek, vagy ha igen, akkor sok szerencsét kivárni a rendelés megérkezését.) 

Utána szépen mindenki elvonul pihenni, és 17 óra előtt a fű sem nő. Akkor elkezdődik az élet, kinyitnak az üzletek, de étterembe 19-20 óra előtt nem nagyon érdemes menni, és azon se legyünk meglepődve, ha este 9-kor tök egyedül üldögélünk benne. 

A helyiek ugyanis nagyjából 22 óra környékén kezdenek vacsorázni, ilyenkor egész családok (gyerekekkel) mennek és simán van éjfél, mire befejezik. Nem csoda, hogy másnap későn kelnek... 

Éttermi rendelés 

Ha már étterem: a helyzet az, hogy a legtöbb spanyolországi egységben hétköznapokon van napi menü. Amire persze hajlamos az ember legyinteni, ami elég komoly hiba, lévén ezek a menük – jók. A magyarázatért történelmileg egészen Franco idejéig kell visszamennünk az időben. 

Ő forszírozta ugyanis, hogy a spanyolok jussanak elérhető áron megfelelő minőségű ebédhez. Márpedig ha egy diktátor forszíroz valamit, annak nem nagyon szokás ellentmondani. 

Franco azóta már sehol, a viszonylag olcsó (kb. 10-12 euróra kell gondolnunk, persze ezt városa és azon belül az étterem helye is befolyásolja) menü megmaradt. Mivel ez általában három fogást (előételt, főételt, desszertet) jelent, kellemesen jól lehet vele lakni (nyáron egyébként is baromi meleg van, nem hiányzik a nagy trakta). 

Szóval ebédidőben (ami a spanyoloknál ugye inkább 2 óra magasságában van) felejtsük el az a la carte-rendelést és nyugodtan menjünk rá a menüre (és ha gazpachót látunk az étlapon, ne hagyjuk ki)! 

A Nagy Sonka-kérdés 

Aligha lehet olyan települést találni Spanyolországban, ahol ne botlanánk lépten-nyomon hatalmas sonkákat áruló boltba. A sonka ugyanis a spanyoloknál már-már vallásos tiszteletnek örvend, tehát lehetőleg ne keveredjünk olyan helyzetbe, amiből esetleg azt a következtetést lehetne levonni, hogy nem szeretjük.

Mint cikkében Lori írja, spanyol férje egyszer egy hétig nem szólt hozzá, amikor azt találta mondani, hogy ő jobban szereti az olasz prosciuttót a spanyol jamónnál. 

Ráadásul a spanyolok nagy része szerint a sonka nem hús, hanem egy teljesen különálló entitás. Ez azért fontos, mert ha vegetáriánusok vagyunk és étteremben rendelünk, simán lehet sonka az étlapon vegetáriánusként megjelölt ételben. 

„El sem tudom mondani, hányszor fordult elő a hozzánk látogatóba érkező vendégekkel, hogy megrendelték a vegetáriánus fogást, ami aztán tele volt sonkával” – mesélte Lori. 

A szieszta kihagyása 

A déli-kora délutáni pihenő nem fakszni, hanem szükségszerűség, amit alighanem bárki megerősít, aki járt már mediterrán országban nyáron. Egyszerűen képtelenség meglenni a 35-40 fokos melegben (amihez a tengerparton még jó magas páratartalom is társul, szóval izzadsz, mint a ló), dolgozni meg pláne nem nagyon lehet. 

Szóval nagyjából 14-17 óra között a spanyolok relaxálnak, alszanak kicsit, hogy aztán újult erővel álljanak neki a nap második felének (mondjuk nem csoda, hogy így éjfél előtt nem fekszik le senki). 

Tehát a sziesztát kihagyni nem csak egészségtelen, de értelmetlen is, mert bár egyes nagyobb üzletek vagy bevásárlóközpontok ilyenkor is nyitva vannak, de fölösleges hajtani magunkat, mert egyrészt a legtöbb hely zárva, másrészt csak megpusztulni lehet a melegben. 

Természetesnek veszed a légkondit 

Apropó meleg! Az ember azt gondolná, hogy a légkondicionálás egy mediterrán országban természetes, de ha így gondolja, csúnya meglepetések érhetik. 

Természetesen a közlekedési eszközök (a vonatközlekedés például szuper), múzeumok, bevásárlóközpontok, éttermek, stb. légkondicionáltak, ám egyrészt ezeket sem hűtik agyon, másrészt a magánlakásokban sok helyen egyáltalán nincs légkondi (sem - teszem hozzá, mert a fűtés sem túl nagy divat). 

Szóval ha valaki nem hotelbe, hanem olcsó szállóba vagy például Airbnb-vel magánlakásba menne, akkor jól teszi, ha előtte meggyőződik arról, van-e légkondi az adott lakásban, különben csúnyán megjárhatja (és nem, semmi kellemes nincs abban, amikor éjszaka 30 fokban, 80 százalékos páratartalom mellett izzadságban fürödve próbálsz elaludni). 

A nyelvtudás 

Noha az ember azt gondolná, alap, hogy ma már szinte mindenki beszél angolul, Spanyolországban ez messze nincs így, még a tengerparton sem, nem hogy a fővárosban. 

Madrid kicsit olyan, mint egy időutazás, ám ez nem csak a városképre igaz, hanem az angoltudásra is. Ráadásul minél távolabb kerülünk a városközponttól, annál kisebb az esély arra, hogy angolul tudó helyibe botoljunk. 

Szóval érdemes legalább alapszinten pár kifejezést elsajátítani spanyolul, amivel annyit mindenesetre elérünk, hogy kivívjuk a helyiek szimpátiáját (és még az is lehet, hogy megpróbálnak előkaparni pár berozsdásodott angol szót). 

Lábadon a flipflop 

Miként nemrégiben megtudtam, magyarul újabban tangapapucsnak is hívják azt a nagyon könnyű lábbelit, aminél csak a lábujjaink közötti kis pánt tartja a talpat. Na, mindegy is, a lényeg, hogy ezt Madridban felejtsük el, annál inkább, mert a helyiek az utcán nem hordják. 

Szandált és más papucsot esetleg igen, de a vékony talpú, ennyire könnyű flipflop nem túl praktikus viselet a városban. Szóval túl azon, hogy magunkkal is kiszúrunk, ha ebben próbálunk turistáskodni, rögtön leveszik rólunk, hogy nem vagyunk helyiek. (A tengerpart más kérdés, oda ők is felveszik.) 

Nem vigyázol a holmidra 

Nyilván alapdolog, hogy az ember mindig és mindenhol vigyáz a táskájára, a személyes holmijára, de különösen igaz ez például a barcelonai Ramblán és általában a nagyvárosok zsúfolt részein. 

Barcelonában például rengeteg utcai bűncselekmény történik és ezek ellen a hatóságok sem tesznek túl sokat, mégpedig azért, mert a spanyol törvények szerint a 400 euró értéket meg nem haladó lopás csupán szabálysértés és nem bűncselekmény, így büntetése csupán 50 euró. Ráadásul akárhányszor kapnak el egy tolvajt, a büntetés nem halmozódik. 

Ennek eredményeképpen a tolvajok csapatokban járnak és a büntetést egyfajta adónak tekintik. A rendőrség ezt nem véletlenül tartja demoralizálónak, hiszen ha egy tolvajt letartóztatnak, az órákon belül újra az utcákon lesz. 

Próbálták ugyan megváltoztatni a törvényt, de a jogrendszer olyan súlyos esetekkel küzd, hogy a tolvajlással egyelőre nem tudnak foglalkozni. Így a helyi hatóságok csak jó tanácsokat adhatnak az embereknek és figyelmeztethetik őket a veszélyre. 

Szóval nagyon kell figyelni a zsebmetszőkre, ne hagyjuk a mobilt az éttermi asztalon, és a táskánkat se akasszuk a szék hátuljára. Nem rossz ötlet a fontos dokumentumainkról (útlevél, stb.) fénymásolatot készíteni és azt vinni magunkkal, és a kártyánkon is csak annyi pénz legyen, amennyi éppen kell. 

A táskát tartsuk magunk előtt, és ha valaki útbaigazítást kér, vagy bármit személyes kontaktussal akar ránk sózni, akkor inkább menjünk tovább. 

Érdemes tehát Spanyolországban is magunkévá tenni a helyi szokásokat, akár akkor is, ha csak nyaralni megyünk – akkor pedig pláne, ha hosszabb tartózkodást tervezünk.

Bécs a világ legélhetőbb városa - Lázár János likes that...

(Fotó: pixabay.com/ILIERNAVARRO)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914181553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.08.15. 07:04:31

Barcelonában, egy parkban felejtettem az esőkabátomat. Elsétáltunk jó messzire, megebédeltünk és csak akkor esett le, hogy hiányzik. Szóval rohantam vissza, mint a megveszekedett, de legnagyobb meglepetésemre ott volt még mindig a széken. Tehát nekem nem az jött le, hogy olyan fene nagy a bűnözés. Aztán lehet, hogy ez csak a szabályt erősítő kivétel volt...

Dikusz 2018.08.15. 07:38:46

@tsabus UAE: Azért egy esőkabát nem egy nagy tétel.
Ha a Nikon fényképezőgépedet hagyod ott, azért azt nem biztos, hogy megtalálod.
Másrészt nagy ezer fokban, ragyogó napsütésben kinek van szüksége esőkabátra? :)))

tsabus UAE 2018.08.15. 07:49:28

@Dikusz: Lehet. Mindenesetre én kellemesen meglepődtem.

Din Serpahis 2018.08.15. 07:52:17

Addig jo, amig nem beszelnek angolul, a spanyol akcentus valami egeszen rohejesen hangzik, nehez megallmi, hogy ne vigyorogjak, amikor hallom. (Mintha valami szornyen posze joember probalkozna...)

Golf2 2018.08.15. 08:00:31

Télen is van szieszta?Ki dönti el melyik naptól van meddig?

tsabus UAE 2018.08.15. 08:22:07

@Din Serpahis: Miért, a "fhanszia" akcentus mennyivel kevésbé röhejes ? Vagy az olasz (If You Taka My Space I Breaka You Face), orosz (Go to khell, da !?) és még lehetne sorolni...

Din Serpahis 2018.08.15. 08:48:22

@tsabus UAE: hat igaz, egyebkent a magyar is kimondottan rohejes, csak remenykedem abban, hogy en ugy-ahogy megszabadultam tole :)

Csodabogár 2018.08.15. 08:56:28

@tsabus UAE: A Ramblának nagyon rossz a híre. Minket is állandóan figyelmeztettek, hogy vigyázzunk. Állítólag bandákban hemzsegnek a zsebmetszők. Esőkabát nem érdekes. Pénztárca kreditkártya érdekli csak őket.

Csodabogár 2018.08.15. 09:01:28

@Din Serpahis: Barátokkal nyaraltunk sokszor Marbellában. Az egyik férfiu valami igen választékos Oxford englisht beszélt, a másik nő pedig Londonban iskolaigazgatónő volt és pontosan úgy nyafogott mint a született angol nők. Vendéglőben a pincérek soha nem értették meg őket. Én, aki nem tudok angolul, remekül megbeszéltem a mindenkori pincérrel, hogy mit szeretnénk enni.

nyuszigonosz 2018.08.15. 09:16:00

Aztán miért is baj, ha egy turista bárhol a világon - ebben az esetben Spanyolországban, ahol a tényleg majd minden másik ember az utcán turista - mint turista beazonosítható?
Miért is és ki miatt kellene a turistaságot leplezni ?

Miért óriási hiba egy egy ország éttermi szokásait egy elsö ott tartózkodás elsö napjain nem igazán ismerni?

Miért kellene alapnak lenni egy nem angol államnyelvü nyelvü országban az angol tudás?

M. Péter 2018.08.15. 09:57:33

@nyuszigonosz: "Miért kellene alapnak lenni egy nem angol államnyelvü nyelvü országban az angol tudás?"

Olyan helyen, ahol a turizmus annyira jelentős, mint Spanyolországban, magasabb szintű idegennyelv-tudást várna el az ember. Engem nem zavar, mert tudok spanyolul.

adg 2018.08.15. 10:34:09

"A táskát tartsuk magunk előtt, és ha valaki útbaigazítást kér, vagy bármit személyes kontaktussal akar ránk sózni, akkor inkább menjünk tovább. "

rank sozni? Szemelyes kontaktussal? Akkor a taskat onvedelmi cellal kell magunk elott tartani? :D

nyuszigonosz 2018.08.15. 10:39:57

M.Péter:
Mivel elég sok idöt töltöttem már el Spanyolországban az évek során, és elsösorban a tengerparti helyeken: minden Hotelrecepción és az éttermekben van angolul beszélö személyzet.
Söt, mivel a turisták nagy része nem angol nyelvterületröl érkezik, így több más nyelven is elboldogul az ember. Pl. oroszul is.

Én például eleve spanyolul, ott. De akár rész-franciául, vagy egész-németül. :-)

Dikusz 2018.08.15. 10:50:26

@Shanarey: "Spanyolországban jártunk az önök szervezésében, és úgy láttuk, hogy túl sok spanyol volt ott! A recepciós spanyolul beszélt, spanyol ételeket szolgáltak föl... Senki sem figyelmeztetett minket arra, hogy ilyen sok külföldi lesz."

Ezt egy vicces panaszokat leíró oldalon találtam...

Hari Seldon 2 2018.08.15. 12:34:11

@nyuszigonosz:
Jogos felvetések. Mondjuk annyi logikusan várható, hogy az eladó(k) egy része értse angolul (vagy akár több nyelven) a számokat.

2018.08.15. 14:40:52

@nyuszigonosz:

"Miért is és ki miatt kellene a turistaságot leplezni ? "

Költői kérdéseket tettél fel, de tök kedves kis témám, úh.

Egyrészt pozőrségből.
Biztos ismert, hogy magára valamit adó ember utazóként pozicionálja magát, nem turistaként. (A jelenség angolul is létezik, traveller vs tourist, meg biztos más nyelveken is.) Még ilyen blog is van magyarul is: "utazó vagyok, nem turista".

Ez színtiszta hipszterkedés, de igényes ember igyekszik leplezni, ha turista. Turistaként viselkedni olyan, mint lehúzott sliccel közlekedni: kibírod, de megbámulnak és/vagy kinevetnek miatta.

A másik oldal az önvédelem. A turistát mindenhol lehúzzák, bántják, átverik, meglopják. Kinevetek, megvetik, megbámulják. Ez ismert, ezt nem lehet kikerülni. Valamennyire érdemes ezt tompítani, ha lehet.

"Miért óriási hiba egy egy ország éttermi szokásait egy elsö ott tartózkodás elsö napjain nem igazán ismerni? "

Nem óriási hiba, de jobban járunk, ha átolvasunk legalább egy felszínes mit-szabad-mit-nem összefoglalót. Hogyan öltözzünk hova, hogyan szólítsunk meg valakit, milyen evőeszközöket használjunk, mit csináljunk a taknyunkkal, ha folyni kezd.

A tudatlanságunk miatt így is úgy is tapló paraszt állat módjára fogunk viselkedni bizonyos helyzetekben, ez sem kikerülhető, de ezt is érdemes tompítani kicsit.

"Miért kellene alapnak lenni egy nem angol államnyelvü nyelvü országban az angol tudás?"

Én nem várok el különösebb angoltudást senkitől, főleg nem helyes angoltudást, de valahogy úgy alakult, hogy ez lett a közös összekötő nyelv.

Szerintem ha egy felnőtt ember nem tud 300-500 szót angolul, az olyan, mintha nem tudna olvasni, vagy nyitott szájjal enne vagy az utcán sz.rna. Előfordul, legfeljebb félrenézünk, de azért ballépés.

M. Péter 2018.08.15. 15:33:40

@nyuszigonosz: Nyelvtudásban elég rosszul állnak a spanyolok: ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Distribution_of_people_aged_25%E2%80%9364_by_knowledge_of_foreign_languages,_2007_and_2011_(%25)_edu15.png Voltam már olyan szállodában, amelyre panaszkodtak a booking.com-on, hogy a személyzetből senki sem tud angolul.

Csodabogár 2018.08.15. 17:39:07

@Nagy kámpics: Nem tudom mikor ment át minden angolba. Első nagy utazásomkor egy Amerikából vissza disszidált fiuval utaztam Stockholmból Franciaországon át le egészen Nápolyig és vissza. Természetesen fapados vonaton. Szóval akkoriban én a némettel sokkal többre mentem mint ő az angollal. Kezdeti spanyol utaimon is remekül boldogultam a némettel. Aztán valahogy kihalt az a németül tudó korosztály és a fiatalok már csak kizárólag angolul tudnak.

Csodabogár 2018.08.15. 17:39:58

@M. Péter: Ne panaszkodjanak, tanuljanak nyelveket, vagy maradjanak otthon.:-)

Mrs. Clayton 2018.08.15. 17:47:01

@Nagy kámpics: nyilvan kinek a pap kinek a papne, ugyanakkor meg sosem ereztem azt ha turista vagyok akkor azt a latszatot kellene keltenem hogy nem vagyok, kulonben lehuznak. Nem is ertem, hogyan gondolhatja azt barki, ha beul a helyiek koze a strandon/ etteremben/ kocsmaban akarhol, akkor majd nem fogjak idegennek nezni es ha egyebkent idegeneket lehuznak, akkor majd pont ot nem fogjak. Ez baromsag. A lehuzas ellen egyedul ugy lehet vedekezni, hogy nem hagyjuk magunkat.
Az angolul beszeles kifejezett elutasitasa nyaralaskor nalunk nyilvan onnan jon, hogy a ferj brit es esze agaban sincs, kulonosen spanyol teruleten olyan helyre menni, ahol beszelnek angolul. Az ugyanis azt jelenti h a honfitarsai is odajarnak. Viszont ha a nyarat is veluk szeretnenk tolteni, akkor ugye nem mennenk kulfoldre. Mivel kulfoldre jarunk, ezert jobb az ha az etteremben/ vendeglato helyen nem tudnak angolul. Eleve nem akarnak se lehuzni, se nem neznek le. Tapasztalat...

kék madár 2018.08.15. 19:15:17

hat ez a post tenyleg nagyon praktikus es objektiv, szivesen olvasnek meg sokat Spanyolorszagrol. A melegen es a sonkakultuszon kivul szinte minden uj volt.

hanyag anyag 2018.08.15. 21:01:15

Éltem pár hónapig Spanyolországban. A cikk sok infóját meg tudom erősíteni de a légkondival kapcsolatban teljesen más a tapasztalatom. Rengeteg helyen van légkondi és általában 19 fok körülre állítják. Nagyon könnyű megfázni amikor bemegyünk pl egy supermercadoba a 40 fokból. Mivel az általam látott munkahelyek többségében is volt légkondi, az időjárásra hivatkozással a siesta szerintem nagyrészt értelmét vesztette. Ettől függetlenül persze létezik.

károly szántana 2018.08.15. 21:36:22

A spanyolknál ha megkérdezel két embert, háromféle választ adnak ugyanarra a kérdésre, ráadásul egyik válasz sem a helyes. A vonatokban max 18 fok van. Sosem fáztam még úgy, mint egy veröfényes szeptemberi napon Madridból Toledóba utazván a vonaton.
Ha információ kell, és angolul kérdezel, akkor rendszerint spanyolul válaszolnak.

DFK 2018.08.15. 21:36:41

Legalább annyit érdemes spanyolul tudni, hogy por favor.

toce 2018.08.15. 22:14:11

meg hogy Dank-e sün?

evajda 2018.08.15. 22:23:42

Hát én nagyon sokszor voltam Spanyolországban, gyakorlatilag az elmúlt 20 évben legalább évente 1-2x..Nem beszélnek más nyelvet a legtöbb helyen - én angolul/németül jól beszéltem már akkor, de ezzel sok mindenre nem mentem..egy alap spanyol szókincs kell - de már 30-50 szó is csodákra képes!! :-) tényleg megváltozik teljesen az emberek viselkedése, ha spanyolul szólsz hozzájuk..Spanyolország nagyon különböző, annak függvényében, hogy melyik részét látogatod meg..nekem Andalúzia a kedvencem, az egy teljesen külön világ, de totál más a konyhája, nyelve, életritmusa, szokásai, mint pl. Barcelonának vagy Madridnak. Persze lehet "turistaüzemmódot" is nyomni, meg fogod kapni a profi szolgáltatásokat remek ár/érték arányban - hiszen rengetegen élnek ebből - de teljesen más élményben van részed, ha akár minimális spanyoltudással, önállóan fedezed fel az országot - sztem össze sem lehet hasonlítani..Az emberek amúgy nagyon barátságosak, spontán megszólítanak, beszélgetnek, barátkoznak veled - de ennek is az alapja hogy valami minimálisat tudj hozzájuk szólni... (a minimálist szó szerint kell érteni, a férjem kb. 100 szavas spanyol szókincsével 1 órán keresztül "beszélgetett" Cadizban egy nyugdíjas hajóskapitánnyal, aki a végén azt mondta nekem, hogy milyen remekül beszéli a férjem nyelvet! LOL :-)Sok mindent tudnék írni, de a lényeg, hogyha van egy kis hely és nyelvismereted, valamint nyitott vagy, akkor elképesztően gyönyörű helyekre juthatsz el, remek ár/érték arányban. (a "katalógus" árakhoz képest fele/harmad árból...) Amit imádok Spanyolországban: még kb. a legkisebb településeken is rengeteg középkori templom, épület, műemlék - egyszerűen maga a történelem...Ja, és mivel ott közel 1000 éve élnek együtt a keresztények, muszlimok, zsidók - megtanulták, hogyan kell...nem lerombolják egymás templomait, hanem hozzá/ráépítenek..megmarad az eredeti is..Nincs feszkó, legalábbis én soha nem tapasztaltam. Az ételek fantasztikusak - Andalúziában sok helyen 2-3Eurórért kapsz egy italt (sör/bor/üdítő) + egy tapast - ebből 2 de max 3 darabbal fullosan jól laksz és isteni, friss kaják - a pacaltól a tengeri herkentyűkön át a vega kajákig..(Majdnem) mindig süt a nap, profi az infrastruktúra és biztonságos...(persze a Barcelona/Sevilla, stb. turista központokban észnél kell lenni - de ott is főleg a lopások a problémák..) A helyi tömegközlekedés első osztályú, de nem olcsó...cserében ott a blablacar, ami roppant elterjedt és fele annyiba kerül - + remek új haverokra tehetsz szert..Szóval én csak pozitív élményekről tudok beszámolni (egy sevillai táskalopást leszámítva, de ott én is hibáztam persze..) Teljesen szubjektív, de ha az "igazi" Spanyolországot akarod megtapasztalni, akkor én Andalúziát javaslom! :-)

MACISAJT1 2018.08.15. 22:24:25

Engem Madridban kiraboltak( utolsó nap, 100 euróm bánta).

Csapat román jött szembe az utcán, az egyik hirtelen levágott az aszfaltra egy marék aprót, majd elkezdte összeszedni, az én lábamat is megfogta, felemelte mintha az alatt is keresne érmét. Közben egyik társa a hátam mögött a farzsebemből kiemelte a pénzt. Nem is vettem észre, csak járókelők szóltak mikor továbbmentek.

Csodabogár 2018.08.15. 22:56:07

@evajda: Teljesen egyetértek, Andaluzia tényleg csodálatos. Persze pl. Barcelona is, de másként.
Azért ha az ember valamit csináltatni akar akkor nagy úr ott a manana vagy totál pontatlanság. Apróbb lakásfelújítási dolgokba simán bele lehet őszülni, de úgy kell annak, aki azt hiszi, hogy svájci viszonyokat talál ezen a téren Andaluziában is.

Golf2 2018.08.16. 06:02:41

@MACISAJT1: Azóta romlott a bűnözés amióta a románokat kiengedték.

Taxomükke (UK) 2018.08.16. 08:29:48

@MACISAJT1: A farzsebben tartott penztarcat/brifkot soha nem ertettem

Zirowe 2018.08.16. 08:37:48

"A sonka ugyanis a spanyoloknál már-már vallásos tiszteletnek örvend, tehát lehetőleg ne keveredjünk olyan helyzetbe, amiből esetleg azt a következtetést lehetne levonni, hogy nem szeretjük.

Mint cikkében Lori írja, spanyol férje egyszer egy hétig nem szólt hozzá, amikor azt találta mondani, hogy ő jobban szereti az olasz prosciuttót a spanyol jamónnál.

Ráadásul a spanyolok nagy része szerint a sonka nem hús, hanem egy teljesen különálló entitás. Ez azért fontos, mert ha vegetáriánusok vagyunk és étteremben rendelünk, simán lehet sonka az étlapon vegetáriánusként megjelölt ételben. "

Ez azért elég ostoba hozzáállás.

sztrelnyikov 2018.08.16. 09:27:48

Ez a barcelonai utcai bűnözés csak 2010-től jelentős. Előtte rengeteg rendőr és biztonsági őr volt. A metron, HÉV-en is. De a válság miatt ezeket kirúgták és most elképesztő, hogy fényes nappal, pofátlanul (azaz nem is finom kézügyességgel, hogy ne vegyem észre) 2-3 cigány turkál a zsebedben. És az üvöltés nem is segít, csak ha fizikailag kitéped őket onnan.

A gasztronómiai tanácsokhoz én még annyit tennék hozzá, hogyha narancslevet kérsz és visszakérdez a pincér, hogy facsarják, vagy üveges szart kérsz, akkor érdemes a facsartat kérni, ami itthon csillagászati árú, de ott kb ugyan annyi, mint egy Fanta. Csak sokkal jobb.

Meg ha tortilla-t rendelsz az nem az ami Budapesten (ahol mexikói értelemben használják a tortilla-t), hanem sima krumplis omlett. De nagyon finom. Amikor egyetemista voltam, csak erre volt pénzem, de nem bántam.

Harley 2018.08.16. 09:27:59

@Nagy kámpics: A " turistának való kinézés " ügyében eltudnátok látni tanáccsal, látom ismeritek a spanyol viszonyokat ?
Hogyan álcázzam magam pl. Marbellán helyi lakosnak ha 192 cm magas vagyok , s ha megfeszülök sem fogok soha kinézni spanyolnak ( no nem is az a vágyam ) még akkor sem, ha olyan árnyalatúra napoztatom magam mint egy szenegáli ?
Egyéb : jómagam meglehetősen elboldogulok az angollal ( félig kanadai lévén ) ha megszorítanak németül is megy ( egyik nagyim német ) de mindezek birtokában azért nem árt az embernek némi spanyol nyelvtudás , ha szeretne boldogulni . De ez érvényes az olaszokra s pláne a franciákra .
Ami azért furcsa mert ha összevetjük a turizmus nagyságát a mediterrán országokban és Magyarországon , akkor az előbbiekben minden egyes lakosnak legalább három nyelven kellene tudnia beszélnie profi módon , de aki jár ezen országokba rendszeresen , az látja hogy távolról sincs ez így :) De megejtő hogy ennek ellenére a magyarokat fikázza egy réteg, hogy milyen elmaradottak , hm azért ezzel a réteggel szívesen váltanék pár idegennyelvű szót , vélhetően jól elszórakoznánk :)

Dabos Gábor 2018.08.16. 11:33:30

"Tehát a sziesztát kihagyni nem csak egészségtelen, de értelmetlen is" - ez hulyeseg. Ez csak regen volt fontos, mert sokan dolgoztak a mezogazdasagban, es hat a napszuras elkerulese erdekeben, hoguta, stb igen praktikus volt. Mivel ma mar a lakossag nagy resze legkondis irodaban dolgozik mar nem igaz, hogy egeszsegtelen lenne kihagyni, sot errol keszult is mar tanulmany, ami meg is allapitotta hogy ennek nagy jelentosege nincs, sot a hatranya, vagy elonye, hogy a parok ritkabban vannak egyutt emiatt, hogy a szieszta megnyomja a munkaidot - kiveve ha helyben vagytok es tudtok talalkozni, szoval a fiatalok fele ezert nem kedvelik!

Plusz nekem van spanyol baratom es megoszlik a velemeny, a fiatalabbak lazan kihagyjak.

Angol nyelvtudassal Madridban jol el lehet lenni, ennek oka hogy eleg nagy ott a szolgaltato ipar. Arrol nem is beszelve, hogy az angolok sem beszelnek mas nyelvet megis tele van veluk az orszag, nekik olyan spanyol hon mint nekunk Horvatorszag.

Bar irtak itt forumon is, hogy kevessel is el lehet boldogulni, de a baratom elarulta, hogy aki lassan beszeli a spanyolt, azt a helyiek "ertelmileg betegnek" gondoljak. Hozza vannak szokva a gyors beszedhez.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.16. 11:59:40

@tsabus UAE:
1-2k ft-os esőkabát alapján ezt megállapítani elégé erős..., jó hogy nem azt mondtad, hogy kin hagytad a műanyag poharad az asztalon azt azt nem vitték el, kb. egy kategória...

Etniez 2018.08.16. 14:05:54

Nem tudom ki látta a Torrente c. filmet. Én azt hittem, hogy olyan szatíra, mint a magyar Üvegtigris. Egy éve spanyol szomszédaink vannak, 25-35 év közöttiek. Azóta úgy érzem, hogy a következő Torrente film forgatásába csöppentem. Jönnek a haverjaik is napi szinten, szinte mindig este tízkor esik be egy csapat hangoskodó, akik levegővétel nélkül elmondanak egy akármilyen hosszú monológot. Ennyi füvező, lecsúszott senkiházit még soha nem láttam egyben.
Tudja valaki, hogy a spanyolok ilyenek vagy csak én kaptam ilyen esszenciát belőlük?

Etniez 2018.08.16. 14:05:59

@averageuser: butaság. A román bűnbandák Eu szerte ismerték, de főleg Spanyolországban és Olaszországban. Mi magyarok csak a kurvákat futtatjuk nyugaton.

kiskutyauto 2018.08.16. 16:10:06

Ez az írás egy nesze semmi, fogd meg jól...
Több mint egy évet éltem spanyolban, szóval tudom miről beszélek. Először is Madrid vagy Barcelona SEMMIVEL SEM MELEGEBBEK mint Bp!!!!! Sőt.... A hőség zóna, az úgykb Valencia magasságától indul lefelé dél felé... Tehát leginkább ugyebár Andalúzia, Murcia és Valencia tartományokra vonatkozik... Klímaberendezés nélkül is szépen el lehet lenni egy normális helyen egy normális lakásban, jól vannak ugyanis hőszigetelve általában, hűvösek a lakások, kereszthuzat oszt jóccakát... a lakásokon belüli hőérzet erre "keleteurópábbra" jelentősen magasabb... Mivel ott ésszel építkeznek ugyebár, meg sok minden mást is ésszel csinálnak, nem mint mi ész nélkül...
Szieszta nincs is mindenütt kezdjük ott, nem kötelező, azt csinálsz amit akarsz, kutyát nem érdekel hogy sziesztázol vagy nem, csak viseld el hogy mások sziesztáznak, nem 14:00-tól van, hanem inkább 14:30 -15:00 között indul és elég kevesen engedhetik meg maguknak hogy 17:00-ig zárva tartsanak, szóval inkább négy fél öt lesz az az öt... (de valóban néhány hely zárva tart ötig)... Nem este tízkor vacsoráznak, hanem este 8 és éjfél között valamikor... ki mikor, erre nincs szabván, de már este 6-7 környékén megtelnek a (jobb) helyek és hajnal 1-ig nem nagyon férsz be... ezt fel lehet fogni vacsorának, de esti sziesztának, bulizásnak, amit akarsz... amúgy meg magánügy... senki sem firtatja mikor eszel... A közbiztonság NAGYON JÓ!!! Európa egyik legbiztonságosabb országa. Kivéve néhány várost, pl valóban Barcelona, Madrid, Valencia illetve Benidorm és nagyjából ennyi, ezek a bűn városai, de még így is fényévekre vannak egy magyar város közbiztonságától... a nem túl biztonságos városokban is elenyésző a bűnözés, nagyon nagy pech kell hogy belefussunk... leginkább a mély déli üdülőhelyek környékén lopnak, azok is főleg románok meg magyarok... semmivel sem kell jobban figyelni a holmikra mint bárhol máshol a világon... a rendőrség ill a Guarda Civil eléggé odafigyel a dolgokra... Nyugodtan lehet hordani a flipflop-ot, semmi hátránya sincs sehol, de mondjuk elegánsabb helyekre biztos nem engednek be benne, elitebb plázákban is megnéznek, de kb ennyi. Tök mindegy hogy öltözöl, ha saját koncepcióval, akkor messziről kiszúrják a spanyolok hogy nem spanyol vagy, ugyanis, ők jellemzően, nem hordanak semmiféle fejfedőt, sem sportsapka, sem kendő, sem kalap; nem hordanak semmiféle szandált, hanem könnyű évszaknak megfelelő márkás félcipőket, a legextrémebb a majdnemhogy zárt bőr szandálcipő esetleg... persze nyilván más ha strandra megy a spanyol, akkor papucs szalmakalap is bejátszhat és bermudagatya, de ezeket általános hétköznapi városi viseletként nem hordják. Eleganciára és igényességre törekednek, férfiak inkább ingekben és hosszú nadrágokban járnak, a nők pedig nadrág és blúz kombóban... a rövidnadrág nem divat náluk, főleg azért mert szinte naponta templombajáró konzervatív nép. Szóval ha sima szandálban vagy és rövidgatyában máris "látszol"... Nyilván tartományonként illetve nemzetcsoportonként azért vannak különbségek, más a katalán, a kasztíliai (ezek nem is nagyon bírják egymást) és más az andalúz vagy a baszk, de annyira nem kirívóak, van egy viszonylag átfogó arculata az országnak, hiába is ilyen nagy...
DE KIT ÉRDEKEL EZ? Ki akar egy idegen országban, pláne turistaként helyinek kinézni? Csak egy idióta... (vagy aki bujkál) Angolul tudnak!!!! Hülyeség hogy jaj vigyázz mert senki nem fog tudni.. Igen ez igaz KIS FALVAKRA, AHOVÁ ÚGYSEM MÉSZ... hacsak nem El Camino-s vagy.... De amúgy nincs az a kis eldugott hegyi zsákfalu, ahol egy lélek sem tud angolul valamennyire. Mivel turizmusra szakosodott ország körben tengerrel, jó ideje megszokták hogy idegen nyelveket érdemes tanulni... Maradjunk abban tehát, azaz a tényeknél, hogy mi magyarok fényévekkel barbárabbak vagyunk mint a spanyol nemzet... Sokat tudnék még írni.. de minek...
Turistaként tök mindegy, úgyis vannak mindig fiaskók nyaralásokon, nem tudsz mindent kivédeni, sőt ettől szép és vicces és romantikus sok esetben a nyaralás; ha meg odamész letelepedni, akár végleg, akár idénymunkásként hónapokra, úgyis hamar megtanulsz mindent ami fontos... annyira nem bonyolult és különc ország azért... annyira kell figyelni, hogy a focit nem árt szeretni és ismerni valamelyest (lehetőleg azt mondani hogy spanyol csapatnak szurkolsz, és Barcelona-ban csak a barca, Madridban meg csak a blankók vagy az ATM, baszkföldön meg csak a Bilbao és ennyi) és már mindenki haver is, hiszen ugyebár Pancho és foci kultusz van még mindig és marad is egy ideig biztos még....

Gatts 2018.08.16. 16:42:10

Kiküldetésnek hála bő fél évet töltöttem Spanyolországban, elsősorban Madridban. Imádtam ott lenni, bármikor visszamennék, igazából kaptam is kint egy lehetőséget, de lehet, hogy hülye voltam, vagy nem elég bátor és nem vállaltam be. Mondjuk ez az ajtó még mindig nyitva. Mindegy.
Én nem tapasztaltam, hogy irodai környezetben a szieszta létező dolog lenne. Valószínűleg szolgáltatások terén igaz inkább ez. Mi viszont, ugyan hosszan ebédeltünk általában, de utána folytattuk is a munkát, nem volt 2-3 óra kihagyás sosem.
Nyáron valóban meleg van, de Madrid szerencsére elég szeles tapasztalatom szerint, ilyenkor ez egy jó pont. Ami miatt szintén elviselhető a meleg, hogy száraz a levegő, fel sem tűnt néha, hogy 36-37 fok van, csak abból, hogy nagyon erős volt a nap.
Voltunk lent Malaga környékén is, nem emlékszem, hogy olyan nay különbséget éreztem volna, de gondolom párásabbnak kellett lennie.
Bűnözéssel sem nagyon találkoztam, bár a Gran Via-tól északra leszólítottak párszor, hogy akarok-e venni kokaint, vagy más egyebet, de nemleges válasz után nem erőltették és nem szálltak rám. Illetve szintén a Gran Via-nál a Telefónica épülettel szembeni téren néha konkrétan próbáltak elgáncsolni a kurvák, hogy észrevegyem őket. :D
Mindent összevetve, nagyon jó hely, barátságos emberek, élő, pezsgő városok és nagyon élhetőnek éreztem az egészet.

Buchhalter 2018.08.24. 09:17:00

@M. Péter: hello. Most voltunk Rodoszon ami elvileg egy turista paradicsom.A helyiek angolja szánalmas.Pár standard mondat mi hol merre és mennyibe kerül,de ha már bővebb infót kérsz értetlenül néz rád boci szemekkel .Sajna ezt a szállodánkban is tapasztaltuk.De a legalja az volt amikor a fővárosban az infó kuckóban lévő hölgyike nem tudott válaszolni pár egyszerű kérdésünkre.Volt ott előttünk egy holland házaspár velük tudtunk angolul beszélni.Na ennyit erről.

Az apokalipszis lovasa 2020.11.03. 08:19:55

"Bécs a világ legélhetőbb városa - Lázár János likes that..."

Ez a gúnyolódás remekül öregedett

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása