oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 03. 06:30,  A nagy Balaton-átverés 209 komment

2018. augusztus 03. 06:30 Határátkelő

A nagy Balaton-átverés

Az utóbbi években nyaranta rendszeresen jönnek a hírek arról, hogy micsoda munkaerőhiány van a Balatonon, nincsen szakember, mert aki volt vagy lenne, az Nyugatra ment dolgozni. Ami persze sok szempontból igaz is, ám a helyzet ennél kicsit bonyolultabb, mint az Feketerigó (aki maga is vendéglátósként dolgozik) posztjából kiderül. Ami talán kicsit eltér a megszokott határátkelős írásoktól, de szerintem nagyon érdekes és fontos problémát boncolgat.

etterem_utca_foto_pixabay_com_lum3n.jpg

„Évek óta hallani, hogy nincsen, aki dolgozzon a balatoni vendéglátásban. Hiány van pincérből, szakácsból, mosogatóból, kisegítőből, bártenderből.

Idén, nyár elején azonban valamiféle hisztéria tört ki a médiában. Riportok, cikkek, internetes bejegyzések sokasága jelent meg a témával kapcsolatban. Nekem legalábbis úgy tűnt, hogy ez a cirkusz az eddigi évekhez képest sokkal hangosabb volt.

Nagyon aranyosak voltak az önmagukat újságíróként definiáló emberkék, akik ezeket a riportokat készítették, vagy cikkeket írták. Egy igazi újságíró ugyanis az okokat is megvizsgálta volna, és nem csak azt szajkózza, hogy nincsen szakember a Balatonon.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy én valamiféle profi újságíró lennék, mert nem vagyok az. Viszont vendéglátósként belelátok és részese vagyok olyan dolgoknak is, aminek egy szakmán kívül álló újságíró nem.

A másik. A médiában csak a pénz oldaláról közelítették meg a problémát. Pedig a probléma eléggé sokrétű. Nem lehet, azzal lerendezni, hogy tessék, itt van, havi 300 ezer forint, dolgozzál ezért napi 12-14 órát, heti hét napban, két és fél hónapon át. Nem fog menni.

Fontos tisztázni azt, hogy pontosan miből is van hiány. Szakemberből vagy, nem szakmabeli, esetleg minimális tapasztalattal rendelkező munkavállalóból. A szakember nyilvánvalóan az, aki tanulta ezt a szakmát, mondjuk nyelvet vagy nyelveket beszél, sok éves tapasztalattal rendelkezik, akár külföldi tapasztalata is van, tud bánni az emberekkel, elhivatott, stb. De nem rabszolga, és nem hülye.

A történelmi gyökerek

A rendszerváltás után a vadkapitalizmus begyűrűzött a vendéglátásba és természetesen a balatoni vendéglátásba is. A 90-es, 2000-es évek a Balcsin jellemzően arról szóltak, hogy dolgozz sokat, lehetőleg feketén vagy alig bejelentve (munkavállalói kiskönyvvel), és keress relatív sok pénzt.

Az állami ellenőrzések (munkaügyisek, adósok) meglehetősen gyatrák voltak, ha voltak egyáltalán. Előfordult, hogy ilyenkor a be nem jelentett dolgozókat elküldték sétálni, lementek a partra, elbújtak valahol.

Olyan is előfordult, hogy az amúgy rosszul fizetett állami alkalmazott ellenőr kapott egy borítékot, és no lám…minden rendben is volt.

A vállalkozók természetesen fedezték egymást. Ha valahová befutottak az ellenőrök, annak híre előbb ért végig az adott településen, semmint, hogy az adott üzletben egyáltalán véget érjen az ellenőrzés.

A bejelentés hiánya

Miután a dolgozók egy része nem volt bejelentve, így semmi sem garantálta azt, hogy meg is kapják azt a fizetést, amire számítottak, vagy amiben a tulajdonossal vagy főnökkel megegyeztek. 

A vállalkozók természetesen ott tartották a dolgozókat úgy augusztus 20-ig, addig minden rendben is volt. De az utolsó havi, vagy heti fizetést vagy nem, vagy már csak egy részét fizették ki. 

Persze megfelelő körítés mellett. Nem volt túl sok vendég, gyenge volt a szezon vagy valami hasonló volt az indok. A munkavállaló pedig elballaghatott. Ha nem volt bejelentve, és nem tudta bizonyítani igazát, nem volt mit tenni. 

Ilyenkor általában jöttek a fenyegetőzések, a kromofággal leöntött autók, és ami talán a legsúlyosabb a Balaton hírnevére, az, az események elmesélése, továbbítása. Egy ilyen átverés még nem rombolta le a Balaton imidzsét. 

De az évek alatt ki tudja hány ilyen volt, és sajnos ma már elterjedt az a félig igaz sztereotípia, hogy a Balatonra nem szabad menni dolgozni, mert nem fizetnek ki. 

A diszkrimináció 

A másik alapvető probléma, ami megjelent a Balatonon, az a diszkrimináció. „Fiatal lányokat keresünk pultos pozícióba!” „Fiatal dekoratív lányokat keresünk üzletünkbe!” „25 év alatti felszolgálókat keresünk!” És még sorolhatnám. 

Aki elmúlt már negyven, biztosan tudja milyen érzés az, ha közlik vele: „Te már túl öreg vagy. Nem fogod bírni.” Ugyanez még megalázóbb, ha valaki harmincöt, vagy harminc éves. 

Manapság már ritkábban látok olyan hirdetéseket, ahol kor szerinti diszkrimináció van, de a nem szerinti még mindig eléggé jellemző a Balatonon. Idén is láttam olyan hirdetést, amiben a tulaj egy kávézóba keresett pultost, de csak hölgyet. Lehetőleg legyen fiatal és dekoratív. 

Szóval nem a szakmai tudás volt a prioritás. Az már a slusszpoén, hogy az illető már 3-4 hirdetést is feladott az elmúlt két hónapban. Biztosan megtalálta, akit keresett. 

A diszkrimináció nem csak etikátlan és erkölcstelen, de törvénytelen is. Nálunk, Magyarországon, a 21. század elején, 2018-ban, vannak vállalkozók, akik névvel, arccal vállalva olyan hirdetéseket adnak fel, ami diszkriminatív. És ennek az észrevételéhez nem kell jogásznak lenni. 

A szakma negatív megítélése 

A harmadik alapvető probléma, a szakma negatív megítélése, degradálása lett. „Tányért vinni bárki tud.” „Kávét főzni bárki tud.” „Ilyen ételt én is tudok otthon főzni.” 

Ilyen, és ehhez hasonló megnyilatkozásokat lehet hallani egyes emberektől, akiket igazából én, az evolúciós láncban sem tudnék elhelyezni. Személyes tapasztalat volt, amikor egy műkörmös, műhajas, élő próbababa, aki mellesleg egy szoláriumban dolgozott, közölte velem, hogy tányért vinni bárki tud, szóval a pincér igazából nem is szakma. 

Miután magam is vendéglátós vagyok, sokszor hallok ilyen vagy ehhez hasonló sztorikat. A másik kedvencem az, amikor a géniusz előadja, hogy nem azért járt iskolába, hogy pultos vagy pincér legyen. Ezt jellemzően a fiatalok mondják, sokszor friss diplomások. 

Ezekre nem szoktam komolyan reagálni, mert akiktől ezt hallottam, a többségük már külföldön szakmunkás vagy betanított munkás. A diplomájukat természetesen itthon hagyják porfogónak. Esetleg közalkalmazottak, fele annyiért, mint egy vendéglátós. Szóval, csak az arc nagy.

Szerintem alapvetően ez a három oka volt annak, hogy a Balatonon – de amúgy az országban is – kialakult a vendéglátásban egy szakember hiány.

Jött a válság s vele a problémák

Amikor 2008-ban beütött a válság, érezni lehetett, hogy baj lesz. Nagyon sokan mentek ki nyugatra dolgozni, és rájöttek arra, hogy a vendéglátás máshogy is működhet.

Nem kell agyondolgoznod magad, feketén, hogy aztán közöljék veled, túl öreg vagy. Lehet tisztességesen is, megbecsülve, jó pénzért, törvényesen dolgozni, olyan helyen, ahol a szakmai tudást jobban megbecsülik, mint a korodat vagy a nemedet.

Nekem konkrétan volt kint olyan magyar kollegám, aki először volt akkor külföldön. Néhány hónap kinti munka után közölte, hogy Ő soha többet nem dolgozik magyarnak. Nem azt mondta, hogy Magyarországon nem akar dolgozni, azt mondta konkrétan magyar vállalkozónak nem akar soha többet dolgozni.

Mi változik?

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a hír, hogy a Balatonon, a szezonban nincsen szakember. Tavaly is volt egy hírcunami ezzel kapcsolatban, idén azonban kitört a hisztéria. Legalábbis én így érzem. Sokan foglalkoztak a problémával, a szakszervezetek vezetőitől kezdve az újságírókon keresztül a vállalkozókig, kb. mindenki.

A munkaközvetítők is lecsaptak a prédára, egyre többen ajánlanak állást a Balatonon. Még a kormányzati fakenews-ban is megjelent olyan cikk, hogy az Ausztriában dolgozók hazajönnek a nyáron, hogy a Balatonon dolgozhassanak.

Ezt persze semmilyen adattal vagy statisztikával nem támasztotta alá a cikk szerzője, de nem is kell. Amúgy sem lehet komolyan venni. Nyilván aki a téli szezonban dolgozik kint, az esélyes, hogy nyáron itthon van. De nem hiszem, hogy a többség a Balaton miatt jönne haza.

De a lényeg az, hogy az ember arra számít, hogy ha már ennyien tisztában vannak a problémával, akkor talán valami változás is elindul. És lehetőleg pozitív irányba. De ez nem feltétlenül van így.

Nyilván már van bejelentés, több helyen, de szerintem ez nem haladja meg a minimálbért és a nyolc órát. Aztán persze dolgozol tizenkettőt, és a pénzt feketén kapod meg. Ha megkapod.

Maradt a hátrányos megkülönböztetés

A diszkriminatív viselkedés egyes munkaadók részéről továbbra is jelen van. Egyesek azt gondolják, hogy ha fiatal csinos lányok állnak a pultban, lehetőleg kirívóbb, provokatívabb ruhában, az bevonzza a férfi vendégeket. Hiszen a Hooters is erre épül, és működik. De a Hootersnak ez a profilja.

Ám egy étteremnek, kávézónak, vagy akár egy diszkónak sem kellene, hogy ez legyen a profilja, mert nem feltétlenül fog működni. Hülyén néz ki, ha egy elegáns kávézóban a húszéves kis felszolgáló csaj popsivillantós rövidnaciban meg flip-flopban dolgozik, miközben nem tud rendesen felszolgálni és elúszik kettő asztallal.

A megbízhatatlan munkavállalók

És nem utolsósorban megjelentek a megbízhatatlan munkavállalók. Azok, akik csak ígérgetnek, de nem jelennek meg a megbeszélt időben, utána pedig még a telefonjukat is kikapcsolják. És ezekből sok van.

Ez természetesen a munkaadónak sem jó, neki az érdeke, hogy legyen, aki dolgozik, és termeli a profitot. A munkavállalónak pedig a biztonság a célja.

Legyen egy megbízható munkahely, ahol megbecsülik, megfizetik, nem kell bujkálnia, ha jön az ellenőrzés, rendesen kifizetik, és a szakmai tudása alapján ítélik meg, nem pedig a kora vagy a neme alapján.

Ahová visszamehet, a következő, és a következő és az azt követő szezonra. Hosszútávra. Ez érdeke lenne a munkaadónak is. Mert már ismerné az alkalmazottat, tudja, mit várhatna el tőle, mennyire lehet terhelni.

Megéri tisztességesen csinálni?

Az éremnek azonban két oldala van. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha a vállalkozó mindent tisztességesen és törvényesen csinálna, egyszerűen nem érné meg neki vállalkozni. A Balatonon biztos, hogy nem.

A szezon rövid, adókat, járulékokat kell fizetni. Az üzlethelyiséget, ha bérli, bérleti díjat kell fizetni, rezsit. És az időjárás nagyon is meg tudja határozni a szezont. A vállalkozó ott spórol, ahol tud.

Ennek ellenére tudomásul kell venni a tényt, hogy a szakemberek nem akarnak, és lehet nem is fognak napi 12-14 órát dolgozni heti hét napban ilyen feltételek mellett. Még ebben a rövid két-három hónapos szezonban sem.

Akinek családja van, és itthon tölti a nyarat, az szeretne a családjával is lenni. Aki fiatal, az élvezni is akarja a nyarat. Az az időszak már elmúlt, hogy reggeltől, késő éjszakáig dolgozik a vendéglátós, aztán hazaesik, és próbál nem elaludni zuhanyzás közben.

A vállalkozó pedig törődjön bele, hogy nem fog ötévente új autót venni, nem tudja rendszeresen lecserélni a BMW-t Audira, az Audit Mercedesre, a Mercit BMW-re. Télen nem megy el kétszer síelni, és nem viszi el az aktuális párját a Bahamákra januárban, mert „jó volt a szezon, van miből”.

Van, ahol kisebb a baj

Természetesen a nagy helyeket nem éri annyira drasztikusan a munkaerőhiány vagy szakemberhiány. Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Fonyód és a nagyobb települések talán kevésbé fogják megérezni.

Ellenben ezeken a helyeken látványosabb lesz, hiszen a média szereplői ide mennek el riportokat készíteni. Senki sem fogja végigjárni az apróbb településeket a tó partján, hogy felmérje, mi a helyzet.

De a kisebb települések, ahol igazából csak a tó van, komoly bajban lesznek. Voltam olyan településen, a déli parton, ahol volt kettő darab étterem, meg egy kocsma. Miből lehet ott megélni? A helyi lakosoknak milyen egyéb lehetőségeik vannak? Ki fog oda menni, nyaralni? Biztosan van, aki szereti a csendet és a magányt, de erre a rétegre nem lehet alapozni.

Lassan el kellene gondolkozni, hogy hogyan tovább. Vagy megpróbálják valahogyan rendbe tenni a Balatonon a helyzetet, vagy el kell gondolkozni azon, hogy hogyan lehetne hasznosítani a tavat. Legyen akár szó halgazdálkodásról, vízgazdálkodásról, természetvédelmi területekről. De a fennálló helyzet senkinek sem jó.”

Tényleg drágábbak bizonyos termékek Magyarországon, mint Németországban?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkaerőhiány Magyarország Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114158909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.08.03. 07:18:17

Nesze semmi...Mi a vége? Hogy nem éri meg szegény vállalkozónak becsületesen. Szerintem meg kaszálnak feketén mint eddig.1000ft 1 lángos anyád!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.03. 08:50:06

Alapvetően a várakozások abszurdak.

Máig a 70-es és 80-as éveket álmodják vissza a balatoni tőkések. Pedig az akkori hatalmas forgalom oka olyan dolgok voltak, melyek sose lesznek már meg:
- a magyarok nehezen tudtak nyugatra menni nyaralni, nem volt szabad utazás, így sokszor a Balaton volt az egyetlen lehetséges célpont,
- a kelet-európai országokból csak a lengyelek utazhattak szabadon nyugatra, a Balaton pedig a Fekete-tenger mellett szinte az egyetlen melegvízű célpont volt, így ismét sokan mentek oda, mert máshová nem lehetett,
- a 2 akkori Németország lakosainak egyik fontos találkozópontja volt.

Aki nyaralt akkor a Balatonon, tudja mindezt. Én először 1973-ban nyaraltam ott, majd 2 évet leszámítva minden évben 1985-ig.

A mostani balatoni vállalkozók hallották szüleiktől mi volt akkor (lásd: bármit el lehetett adni, sorban álló vendégek mindenhol, hatalmas haszon az alacsony színvonal ellenére, stb.), s ezt sírják vissza.

Arthamyr 2018.08.03. 09:51:31

"Manapság már ritkábban látok olyan hirdetéseket, ahol kor szerinti diszkrimináció van, de a nem szerinti még mindig eléggé jellemző a Balatonon. Idén is láttam olyan hirdetést, amiben a tulaj egy kávézóba keresett pultost, de csak hölgyet. Lehetőleg legyen fiatal és dekoratív.

Szóval nem a szakmai tudás volt a prioritás. Az már a slusszpoén, hogy az illető már 3-4 hirdetést is feladott az elmúlt két hónapban. Biztosan megtalálta, akit keresett. " - Biztos, hogy a 100%-os szakmai tudással rendelkező 40 éves faszi jobb a kávézó szempontjából, mint a 70%-os szakmai tudással rendelkező, csinos, 22 éves csaj, főleg, ha az utóbbi még olcsóbb is? Mi az a szakmai tudás egy pultosnál, amit 20 évig tart elsajátítani, és nem lehet mondjuk 3-5 év alatt?

Arthamyr 2018.08.03. 09:59:31

"De a lényeg az, hogy az ember arra számít, hogy ha már ennyien tisztában vannak a problémával, akkor talán valami változás is elindul. És lehetőleg pozitív irányba. De ez nem feltétlenül van így." - Miért indulna el? Akiknek leginkább a problémája, azok már eddig is tisztában voltak vele. Attól, hogy vendégek tudják, hogy munkaerőhiány van, nem fognak hirtelen dupla borravalót adni, hogy jöjjenek az emberek. Ha nem elég jó a szolgáltatás, mennek máshova. Attól, hogy az alkalmazottak tudják, hogy kevés az ember, nem fogják még elvállalni a versenyképtelen fizetésért a szezonális munkát, hogy legyen elég ember.
Ez bizony elsősorban a tulajdonosok problémája, nekik kell megoldani, hogy megérje ott dolgozni, és egy normális életpályát nyújtsanak az alkalmazottaiknak (szezonális munka nettó 400k-ért - csak a hasamra ütöttem - nem jó).

Arthamyr 2018.08.03. 10:02:27

"Az éremnek azonban két oldala van. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha a vállalkozó mindent tisztességesen és törvényesen csinálna, egyszerűen nem érné meg neki vállalkozni. A Balatonon biztos, hogy nem." - Akkor nem kell vállalkoznia...

Arthamyr 2018.08.03. 10:05:22

@maxval balcán bircaman: Ritka dolog, de kb. egyetértek. :)

Arthamyr 2018.08.03. 10:07:19

"Lassan el kellene gondolkozni, hogy hogyan tovább. Vagy megpróbálják valahogyan rendbe tenni a Balatonon a helyzetet, vagy el kell gondolkozni azon, hogy hogyan lehetne hasznosítani a tavat. Legyen akár szó halgazdálkodásról, vízgazdálkodásról, természetvédelmi területekről. De a fennálló helyzet senkinek sem jó." - Nagyon remélem, hogy nem próbálják meg "rendbe tenni". Bár sajnos ez hiú remény, Mészáros már bevásárolt a környéken, ahogy tudom, gondolom majd elkezd csordogálni az EU-s és az adóforintokból fedezett támogatás. :/

Dikusz 2018.08.03. 10:15:12

@Arthamyr: Nem csak ő vásárolt be, hanem néhány kempingnél is tulajdonosváltás volt.
A cafetériában -gondolom én- nem véletlenül fog megmaradni az üdülési "zseb"...

Arthamyr 2018.08.03. 10:26:51

@Dikusz: Lesz akkor itt felvirágzás... Abban már nem vagyok annyira biztos, hogy a poszter és sorstársai is jól jönnek majd ki belőle.

Wien72 2018.08.03. 10:28:16

A lènyeg elhangzott. Soha többè nem dolgozom magyar vállalkozónak. Nem csak a balatonon.

puhacica 2018.08.03. 11:37:32

lol, a '90-es evek vegen dolgoztam egy nyarat egy furedi vallalkozonak. a belunket is kihajtottak. a tescos whiskeyt meg ontozgettek bele a mindenfele premium markak uvegeibe. igy lehet... :D

@Arthamyr: gyanitom nem a 70%-os tudas all szemben a 100%-ossal. na meg en szeretek 100%-os kiszolgalast kapni, a 70%-osert nem szivesen fizetnek.

Mrs. Clayton 2018.08.03. 12:03:18

@puhacica: termeszetesen azt nem lattam h mit ontozgetnek a put alatt, raadasul a Tesco sajatmarkas viszki is egy tisztesseges gyarbol jon es meg ihato is. Viszont nekem ugy tunt hogy nem annyira jellemzo a trukkozes meg h szart adnak. Persze lehet ilyen is de ahova random helyekre mi beultunk minden egesz normal is volt. Sot kartyaval lehet a balatoni but even fizetni. Kapolcson meg meg a szappanarusnak is volt telefonon mobilfizetesi opcioja. Mondjuk nekem ott az etelhigieniaval alatt vajon. Csoda h nem kerultek be a hirekbe emberek etelmergezessel onnet.

Arthamyr 2018.08.03. 12:12:15

@puhacica: Fogalmam sincs, sosem voltam pultos, legfeljebb akkor leszek, ha saját helyem lesz, nem tudom, mi az a szakmai tudás, amit évtizedek alatt lehet elsajátítani hozzá, azt sem tudom, milyen skálán mozognak a pultos feladatkörei (pl. kell-e neki intézni a készletkezelést). Azt sem tudom, hogy az én kiszolgálásomhoz szükséges-e "100%-os tudás", szerintem nem.

Azt tudom, hogy a saját szakmámban van olyan munka, amit kb. ugyanolyan hatékonyan el tud végezni egy egyetemet frissen végzett, közepesen tehetséges ember, meg az is, aki 15 év tapasztalattal rendelkezik és zseni. Nyilván ez utóbbit pazarlás ezért megfizetni, gondoltam ilyesmi legalább előfordul a pultos-szakmában is, és ott van még a faktor, hogy akárki akármit mond, semmiképp sem hátrány a jó megjelenés.

Arthamyr 2018.08.03. 12:15:33

@Mrs. Clayton: Te is a 90-es évek végéről beszélsz?

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.08.03. 12:20:37

Ezerféle vélemény és mindegyikben van igazság. Ettől sajnos nem lesz több pincér sem szakács.

Golf2 2018.08.03. 12:29:37

@NorthPier: Minden negyedik cég fennakadt a fán,ill NAV-on...
Tehát 4 csalóból csak 3 tejelt.Romlik a morál.

arncht 2018.08.03. 12:40:30

Voltunk lenn fureden januarban. Ugyanugy teli voltak a nepszeru helyek, mint nyaron. Egyik etterembe nem foglaltunk helyet, nehez volt leulni. A suti tobb helyen meg epp annyiba kerul, mint barhol becsben - ez meg nem is gond, ha a minoseg ezt tukrozi, de gyakran csak az arszintet nyomjak fel, nincs minosegi ugras. Legtobbszor ezt erzem problemanak.

A diszkriminacio ellen nehez tenni, az illetonek ugyis van egy elkepzelse, igy legalabb a hirdetessel sporol idot mindkettojuknek. Sajnos vannak azok a szakmak, ahol egal, hogy harom vagy 20 ev a tapasztalat.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 12:46:01

A témához kapcsolódva, a cikkben egy balatoni étterem vezetője nyilatkozik, érdekes.....

mno.hu/etelesital/az-olaszok-siman-autoznak-masfel-orat-egy-jo-ebedert-2450953

Bredpitt Monika 2018.08.03. 12:49:24

ez egy 2015 ös cikk:

444.hu/2015/06/29/tenyleg-veszhelyzet-van-a-balatoni-vendeglatasban-tenyleg

egyébként pedig a cikkben elhangzó mondatokkal, amik az újságírókra vonatkoznak egyet tudok érteni,

amúgy meg a dolgok igazságtartalmához még ennyit:

hazugság = az igazság másik verziója

Mrs. Clayton 2018.08.03. 12:50:55

@Arthamyr: nem. En a mult heten voltam.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 12:51:57

Pár hete lent voltunk Siófokon egy napos kirándulásra mentünk.

Az árak jók voltak szerintem, teljesen reálisak.

Húgom mesélte ott, hogy látott egy műsort, amiben egy balatoni étterem tulajdonossal beszélgettek, aki azt mesélte, hogy nem talál pincéreket. Feltett egy hirdetést egy olasz oldalra, amiben szállással együtt hirdetett pincér állásokat.

Ezren jelentkeztek rá Olaszországból......

Bredpitt Monika 2018.08.03. 12:54:40

Ezt már leírtam azt hiszem egyszer, de pont idevág:

Barátnőm Győrben lakik és el akartak menni egy étterembe párjával, a pincér közölte velük, hogy szerinte le se üljenek, mert nem tudja őket kiszolgálni, annyi munkája van.

Előtte azt m ondták nekik az ajtóban, hogy minimum fél órát kell várni, azt még bevállaltak volna, de aztán a pincér elmondta a valóságot......

Bredpitt Monika 2018.08.03. 13:00:29

Tihanyban van egy jó kis étterem, a parton, két vagy három éve ültünk be oda és nagyon lassú volt a kiszolgálás, kivártuk mert rohadt éhesek voltunk és nem tudtuk hol van még a közelben étterem.

A pincér szabadkozott, hogy egyedül van és nagyon sok dolga van.

Most megint beültünk ide egy pár hete. Egy csaj volt, aki próbált kedves és lelkes maradni, de a végén már ilyeneket mondott egy párnak, akik azt mondták, hogy ne menjen el miután otthagyta az étlapot, mert tudják mit fognak enni.

Végül mégsem tudták annyira, mire a csaj azt mondta, na , ugye, hogy nem tudják, neki nincs erre ideje, hogy kivárja míg döntenek.....hmmm

Erre egy finnyás vendég rögtön felállt volna, de nem állt fel senki (nekünk is beszólt valamit.....mikor azt hittem hogy elfelejtette a kenyeret, azt mondta, hogy csak egy keze van.....) mert ez van sok helyen, ha enni akarsz, akkor befogod a szád és sajnálod őket, nem volt bunkó a csaj, csak nagyon le volt terhelve....

Megértettük a helyzetét, még én próbáltam megvédeni őt a másik párnál, pedig alapjáraton én lennék aki elhúz, ha így beszól nekem egy pincér......

geeeteee 2018.08.03. 13:04:53

A '90-es években úgy működtek a jó éttermek(és nem csak a Balatonon), hogy az ott dolgozók fizettek azért(vagy csak jatt), hogy ott melózhatnak. Egy pincér vagy pultos simán megcsinálta a 300-at, ha nem a fél misit havonta. Nem zárom ki, hogy ma is így megy(lepapírozva).

Mrs. Clayton 2018.08.03. 13:26:59

@Bredpitt Monika: a baratnom unokatestverenek etterme van a balaton eszaki partjan. O kifejezetten panaszkodik munkaerohianyra. Viszont amit en nala lattam, soha nem ennek abbol. Ha a vendegekkel ennyire torodik gondolom mi jut az alkalmazottaknak, igy nem is csodalom ha senki nem akar nala dolgozni. Panaszkodott h nem tudott uj ettermet nyitni mert nincs ember. Persze fizetni azt nem akar nekik. Tisztesseges helyen nekem ugy tunt h van vendeg is meg alkalmazott is. Az mondjuk Kaposvaron kifejezetten zavaro h steaket kinalnak mindenhol, de egy cipotalpat hoznak akkor is ha bluet kersz. Aztan a pincer szerint az vicces h azt mondja meg kell edd az utolso falatig mert o ezt nem fogja kidobni. Plusz baromira nem erdekli oket ha neked nem izlett mert ha megmondod h szar volt semmit se tesznek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.03. 13:39:52

@Bredpitt Monika: És a digó pincérek majd megtanulnak hipp-hopp magyarul?Meg eljönnek dolgozni 6-800 euróért, amiből még rezsit is kell fizetni?
Nem kételkedek benned, vagy a vállalkozóban, csak kicsit érdekes a dolog...
:D

puhacica 2018.08.03. 13:52:26

@Mrs. Clayton: en 20 evvel ezelottrol beszeltem, a mostani allapotokat nem tudom, 4-5 eve nem voltam a balatonnal. mindamellett elnezest, de ettol is labrazast kapok, hogy a tescos pia is tisztesseges. biztosan az, de ha kifizetek egy vagyont 2 korty lottyert, akkor azt szeretnem kapni, amiert fizettem, nem egy "azistisztesseges" kategoriajut.

@Arthamyr: ebben a sztoriban, amit @Bredpitt Monika: leirt, pont benne van a 70 es a 100% kozotti kulonbseg. tovabba ha tiszta es apolt a pincer, pont nem erdekel, hogy hogyan nez ki. nem a szepsegeert megyek oda, hanem a tudasaert, a tapasztalataert.
raadasul ezek a platinaszoke dekorativ picsuszok, akikrol a posztban szo volt, nemhogy 70%-ot nem tudnak, hanem 10-et se. tavaly nyaron budan volt szerencsem egy ilyen pultoshoz, kabare volt, amit muvelt. bar jol nezett ki, ezt el kell ismernem. :D

2018.08.03. 13:59:42

gyerek koromban imadtam balatont, de felnottkent mar nem jott be. kicsit olyan lapos/dogunalmas hely, legalabbis nekem. az kb addig volt nagyszam, amig az ember nem tudott mashova utazni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.03. 14:08:04

Amúgy én nagyon örülök annak, hogy a Balcsin véget ért a nagy, 90-es évekbeli szabadrablós vállalkozói paprika...(ne használjuk már mindenre a paradicsom szót, annyi értékes zöldség van még azon kívül...), és egy kicsit kezd nekik visszanyalni a fagyi.
akkoriban az összes halas-lángosos tegnapra akart meggazdagodni...Most egy kicsit kopp van nekik is, így szép a világ.
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.03. 14:16:42

És egy pincéres sztori.
Egyszer történt, hogy nagyobb baráti társasággal, (olyan kb. 15 ember környékén) beültünk egy helyre ebédelni.Jött a pincér, mondtuk a rendelést, levesek, főfogások, saláták, miegymás.
Feltűnt, hogy nem jegyzetel semmit a csávó.Elkezdtünk erről sutyorogni , hogy hogy fog erre majd emlékezni, de meghallotta.
Akkorra már felvette a rendelés 80%-át, vagy 15-20 kaját.
És bzmg, fejből visszaismételte szóról szóra a rendelés.És amikor hozta ki, akkor is emlékezett, hogy melyiket ki kérte...
Asztakurva...
Na, ezt lehet nevezni szakmai tudásnak.
Én is egyetértek, hogy ha a Balatonon is lassan nyugati az árszínvonal, akkor legyen minimum ilyen a kiszolgálás is.
Adtunk a csávónak rendesen borravalót.

Arthamyr 2018.08.03. 14:24:09

@puhacica: Ha az a különbség, akkor nem értem, miért ne tudhatná már egy 25 év alatti is. Ha az tudás, meg tapasztalat, hogy valaki udvariasan bánik az ügyféllel, meg hatékonyan beosztja az idejét... Nem kell túlterhelni az embereket, és akkor tudnak viselkedni, esetleg meg kell őket fizetni rendesen. Nyilván azért is viselkedett úgy a pincér, mert nem hiányzott volna neki annyira az az állás, meg zavarta a hajtás (amire te húsz év távlatából is emlékszel).
Egyébként én is pont leszarom, hogy néz ki a pultos (amennyit én ilyen helyekre járok... :)), de gondolom nem mindenki, viszont még mindig nem látom, mi az a szakmai tudás egy pultosnál, amit 30+ éves korra lehet elsajátítani. És azt sem tartanám meglepőnek, ha egy fiatalt sokkal olcsóbban fel lehetne venni, mert nincs tisztában annyira a dolgokkal.

Arthamyr 2018.08.03. 14:30:10

@geegee: Ez nem tanulható dolog, ez adottság.

Én tavaly voltam a Balatonon, és nem maradt különösebben rossz emlékem, szerintem az ár-érték aránya teljesen vállalható volt a vendéglátóhelyeknek. Azt sem igazán láttam, hogy hiány lett volna személyzetből, legalábbis ennek sosem éreztük a hatását, ha volt is.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 14:30:47

@geegee: nekem is érdekes volt, de én abból indulok ki, hogy Olaszországban sem rózsás a helyzet, szerintem brahiból is neki indulnak a fiatalok, van szállás, kaland,

az valóban érdekes, hogy fognak felszolgálni, az nem derült ki a történetből, hogy valóban fel is venné az olaszokat, vagy csak a tanulmány kedvéért adta fel a hirdetést....

2018.08.03. 14:33:52

@geegee: ja ezeken en is szoktam amulni. meg olyan is van, hogy valahol vagyunk ket-harom nap, szoval visszamegyunk egy helyre, es a pincer enlekezik, hogy mit rendeltunk tegnap vagy tegnapelott (ugyanugy keri, mint tegnap?) en kb 30 masodpercen belul elfelejtek minden lexikalis informaciot, nekem ezert is tunik ez magicnek.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 14:36:54

@Mrs. Clayton: én keresztül mentem az álláskeresésen itthon, a mai cikkben olyan dolgok vannak, amit itt Budapesten is átélsz,

nem tudom olvastad e, ez az én cikkem, másfél évig kínlódtam míg végre visszakerültem a szakmámba olyan helyre, ahol nem kell hétvégén meg éjszaka dolgozni......és ahol 46 nap szabim van

na majd meglátjuk mi lesz szeptembertől, amikor meglátom milyen az, ahogy lenyomják a torkomon a legújabb közszférás agyrémet..................

a cikk:

hataratkelo.blog.hu/2015/11/26/gyere_haza_de_hogy_lesz_allasod

Mrs. Clayton 2018.08.03. 14:45:41

@puhacica: a Tesco minoseget en sem arra ertettem ha Hennessey konyakot adnak x osszegert az itallap szerint akkor elfogadhato ha Tesco value konyakot adnak ugyanannyiert. Ettol viszont nem biztos h lesz is szamottevo kulonbseg. Tapasztalatom szerint turistaknak szinte barmit barmennyiert el lehet andi.
A jelenlegi allapotokat pedig azert irtam mert szamomra ugy tunt h nem jellemzo h ontozgetnenek. Ettol meg persze elofordulhat.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 14:46:59

@geegee: ilyet én is tapasztaltam nem olyan régen, már meg nem mondom hol volt, talán a Margit szigeten,

nem írt a pincér semmit, csak lestünk, de nem kevert össze semmit (aztán azon gondolkoztam, lehet, autista volt a fiú)

Champs sziget a hely neve, ajánlom mindenkinek, jó kis hely...

champssziget.hu/

a kiszolgálás profi

Bredpitt Monika 2018.08.03. 14:50:12

@geegee: még a balatoni olasz pincérekhez, most voltam a barátnőmnél Olaszországban, Vicenzától laknak pár km re (Velence és Milánó között valahol).

Az egyik fiatal szomszéd csaj, aki most végzett valami főiskolán, hosszú ideig nem talált állást, végül valami helyi üzletben lett eladó és boldogan újságolta barátnőmnek, hogy van állása......azért ez sok mindent elárul...

Mrs. Clayton 2018.08.03. 14:52:03

@Bredpitt Monika: ugy on emlekszem a tortenetedre. Plus ismerek balatoni szezonalis munkaadokat meg akik nekik dolgoznak 20 eves fiatalok. Keresnek havi 200at netto de lehet borravaloval meg tobbet is. Aztan van fizetett szallas meg napi 2 meleg etel. Azert ez jo penz meg ugy is h sokat kell dolgozni. Tobben5igy tette delete

Mrs. Clayton 2018.08.03. 14:52:51

@Mrs. Clayton: tettek felre alberletre szeptembertol majusig.

geeeteee 2018.08.03. 14:54:54

Standolni kell először megtanulni, nem strandolni.

geeeteee 2018.08.03. 14:54:54

A "pult alatt öntenek valamit", nem feltétlen azt jelenti, hogy nem azt kapod, amit kértél, nem vernek át. A pultos saját zsebre adja el neked ugyanazt, amit a hely, csak saját zsebre, ez háttéralku. Belefér, azután, hogy a munkaerő megcsinálja az elvárt forgalmat. Belekalkulálták.

geeeteee 2018.08.03. 14:54:54

Már kihaltak a szervízes benzinkutak, olyannál volt saját tapasztalatom. Volt egy hümmögős 12K ATS fizetés, meg mögötte ungefähr zwanzigtausend. Vendéglátás?

geeeteee 2018.08.03. 14:54:54

@Arthamyr:"Egyébként én is pont leszarom, hogy néz ki a pultos (amennyit én ilyen helyekre járok... :)), de gondolom nem mindenki, viszont még mindig nem látom, mi az a szakmai tudás egy pultosnál, amit 30+ éves korra lehet elsajátítani. És azt sem tartanám meglepőnek, ha egy fiatalt sokkal olcsóbban fel lehetne venni, mert nincs tisztában annyira a dolgokkal."
Kb. ebben van a lényeg, az előbbi ismeri a leosztást, az utóbbit át lehet vágni. Ekörül alakul nehezen az egyensúly.
Nem az annyirával, anyagiakkal. Nyugaton, sőt kelettől-nyugatig ősidők óta.

geeeteee 2018.08.03. 14:54:54

@LepesMez: @geegee: Nem tudom, hogy mit dolgoztok, de általában számoznak. Nem sorszám, hanem valami mátrixszerű inkább és nagyon hatékony, többször volt vele dolgom. Étterem, benzínkút, építkezés, vízóraleolvasás stb.

puhacica 2018.08.03. 15:09:20

@Arthamyr: nem feltetlen szakmai tapasztalatrol beszelunk. elettapasztalatrol is. egy huszonevesben leggyakrabban nem lesz meg az a tudas, szakmai alazat, rutin, ami egy idosebb szakiban benne van. esetleg muszajbol csinalja, nyari munkakent, szezonalisan, szoval rant egyet a vallan es beleszarik az egesznek a kozepebe. de forditsuk meg, mi az, amivel a huszoneves nyer a negyvenessel szemben? az araval? hat jo, tudjuk, mit lehet mogyoroert venni. majmot.

@Mrs. Clayton: nem tudom, hogy jellemzo-e. azt sem tudom, hogy akkoriban az volt-e, mivel en azt a helyet lattam csak belulrol. de valoszinuleg te sem lattad az osszes jelenlegit, igy inkabb annal maradnek, hogy mindig is voltak es sajnos lesznek is gerinctelen kretenek. :(

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:19:20

@geeeteee: szakmaiság pultosnál.....

az egyik ( a sok közül, szinte mind a travel channel-en van) kedvenc sorozatom a Hotel Impossible, itthon Szörnyű szállodák címen...

Egy alaszkai hotelt mutattak a múltkor, ahol a csapos fiútól szabadultak meg először, a hotelnek népszerű bárja volt, a srác simán kiment dohányozni, úgy, hogy a nyitott kasszát otthagyta, látod, valahol még ezt is meg kell tanulni, dehát Alaszkában mi minden lehetséges....

(mondjuk a pasit azért rúgták ki, mert szinte senkinek nem akart engedelmeskedni)

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:19:58

@Mrs. Clayton: láttam aztán a választ, kösz

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:29:30

"A diszkrimináció nem csak etikátlan és erkölcstelen, de törvénytelen is. "

Ez aranyos.

Kb 11 éve kerestem valakinek albérletet, egy szoba is elég lett volna, simán ilyen hirdetéseket láttam online: cigánynak nem kiadó. Engem ez teljesen lesokkolt akkor.....

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:33:44

@puhacica: "bar jol nezett ki, ezt el kell ismernem"

legalább kikezdtél vele? (fő a változatosság elvén)

tovább taglalva a témát, én a múltkor a postán jártam úgy, hogy a csekkeimet befizettem és a csaj rosszul adott vissza nekem, de többet adott vissza, mint ami járt

jeleztem, hogy nem akarom, hogy később baja legyen belőle, csak mondogatta, hogy de ő jól adott vissza, a végén már azért hagytam a fenébe, mert nem akartam , hogy a kolléganői rájöjjenek milyen béna szegény,

geeeteee 2018.08.03. 15:36:16

@Mrs. Clayton: Aki ért hozzá, az tudja, hogy kinek lehet öntözgetni. Még nem jelent meg, korábban már írtam, nem mindig feltétlen a vendég, hanem inkább a főnök háta mögött öntözgetnek. Csak az a stand! Legyen rendben.

geeeteee 2018.08.03. 15:36:18

@Bredpitt Monika: A kis masina biztos félrejavította. Sofőrként dizel kocsim van, soha nem nyúltam a nyálhoz(csak csöpögött). Mit ad stn, füstöl a Tátra, itt van Ausztráliában nálunk is, mondom, rosszat tettetek bele, azért fekete, az LC-mé fehér a hidegindítótól. Adnak, járjak oda, fessük feketére. 120 dolláros vicc volt a zsebembe. Tobben5igy tette delete :D

geeeteee 2018.08.03. 15:36:20

@Bredpitt Monika: Érted te ezt. És mennyi zsét csináltam Schuldzettelekből is. Az pont a nyitott kassza. :D

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:38:51

Ha már a Posta is említve van, a témánál maradva továbbra is:

sorban mennek el a postások, az enyém helyett is más van, a húgoméké inkább takarító vállalkozást indít a nejével,

eszméletlen mennyiségű munkájuk van és ahelyett , hogy megbecsülnék őket, még egy jó szót sem kapnak (legalábbis az egyik, akik kifaggattam ezt mondta)

a mi főpostánkat sorban jelentik fel az emberek, mert fontos küldeményeket nem kapnak meg, szóval nemcsak a pincérek hiányoznak, MO jobban teljesít, jaja

ha belegondolok az USA hoz képest milyen szar feltételek között dolgoznak, ott ugye ott van a kis fehér autó, csak kinyúlnak a postaládához és már hajt is tovább,

bár arra kíváncsi lennék, hogy egy ilyen környéken hogy megy a posta Amerikában, ezeknek postafiókja van, vagy itt hogy járják végig az embereket vajon?

www.google.hu/search?q=projects+new+york&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjptfaigNHcAhVSjqQKHSyPBtkQsAR6BAgAEAE&biw=1440&bih=786

Terror Dzsoni 2018.08.03. 15:44:59

Szakács haver egyszerűen csak levespostásnak hívta a pincéreket. S az volt a legfőbb baja velük, hogy ők kapják a borravalót, pedig nem ők főzik az ételt! Vagyis, ha egy ablakon kiadják a kaját és a vendég onnan el veheti, nincs is rájuk szükség. Nyílván ez utóbbi gondolat abszurd, de attól még igaz!

Egyébként én magam sem tartom nagyra a pincéreket, írni kell tudni, számolni és elsajátítani, hogy hogyan kell egyszerre 10 tányért kivinni. S erre van három éve a delikvensnek. Mások ugyanennyi idő alatt házat tanulnak építeni meg villanymotort szerelni...
A véleményemet nem sértésnek szántam, minden munkát meg kell csinálni valakinek. Csak ne adjuk már elő magunkat, hogy ez a világ legnehezebb dolga. A fiatal – 1990 előtt születettekre gondolok - diplomásokkal meg tényleg nem kell foglalkozni, nekik már azt sulykolták a fejükbe, hogy aki nem diplomás az nem is ember.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:47:06

@geeeteee: jaj, téged megérteni egy komoly fejtörést jelent,

Magentax 2018.08.03. 15:49:21

@geegee: A fagyi inkább a vendégeknek nyal vissza - hiszen mindenféle problémákra hivatkozva istentelenül felverték mindennek az árát.
Ha meg éhes és szomjas vagy, hát nyelsz egy nagyot és megveszed.

bontottcsirke 2018.08.03. 15:49:27

A balatonfürdei Tagore-lehúzósort kell elkerülni , a többi teljesen jó.

Bredpitt Monika 2018.08.03. 15:51:11

@Terror Dzsoni: "Egyébként én magam sem tartom nagyra a pincéreket, írni kell tudni, számolni és elsajátítani, hogy hogyan kell egyszerre 10 tányért kivinni. "

Akkor ehhez add hozzá a nyavalygós vendéget, egy főnököt, aki esetleg baszogat, egy 40 fokos hőséget, olyan forgalmat, hogy nem tudsz elmenni pisilni, nem tudsz enni, inni.....merthogy ha pénzt akarsz keresni ezzel a szakmával akkor bizony olyan helyen kell dolgozni, ahol nagy hajtás van...

Szerintem bizony nehéz szakma lehet, én nem tudom meddig bírnám, nem beszélve az éjszakázásról, a folyamatos munkarendről, sok helyen az összes ünnepnapon dolgozni kell........

puhacica 2018.08.03. 15:53:34

@Bredpitt Monika: ja, kikezdtem vele. kicsereltettem vele a poharat, ami koszos volt, aztan megis inkabb szivoszalat kertem, extra szalvetat, stb. sajnos mindezek utan mar nem engedte meg, hogy kinyaljam. kar. :(

geeeteee 2018.08.03. 15:59:59

@Bredpitt Monika: A fiztés is mátrix-ra megy. Be van számozva, sorolva. A postás algoritmus ugyanaz, mint a labirintusé.

Magentax 2018.08.03. 16:00:01

@bontottcsirke: csak hát éppen ott rendezik a borheteket :)

geeeteee 2018.08.03. 16:00:04

@bontottcsirke: Ha nem értesz hozzá, minden lehúzósor. Nagyon sajnálom, ha pont ott jártál pórul.
(ui.: vö. pórul jár en poor)

Bredpitt Monika 2018.08.03. 16:07:48

@puhacica: haha, mióta van neked ilyen jó humorod? izgi.....

Terror Dzsoni 2018.08.03. 16:21:10

@Bredpitt Monika: A felsoroltaknak legalább a fele minden munkahelyen jelen van.

"éjszakázásról, a folyamatos munkarendről, sok helyen az összes ünnepnapon dolgozni kell........"

Ez meg teljesen igaz a biztonsági őrökre. Akik szintén nem a túlképzésükről híresek. Nyilván mindenhol van kivétel.

Egyébként van egy mondás mifelénk: ha kurvának állsz, nem kell csodálkozni, ha megbasznak!

2018.08.03. 16:30:50

"Ki fog oda menni, nyaralni? Biztosan van, aki szereti a csendet és a magányt, de erre a rétegre nem lehet alapozni."

Szerintem pedig pont erre a rétegre kellene alapozni. Nem a primitív kulturproletár tömegekre, akik semmit nem fognak fel a Balatonból azon kívül, hogy víz, és akiknek a nyaralás legfontosabb élménye, hogy egész nap bömböljön az a kibaszott zene a feltekert basszussal.
Aztán csodálkozunk, hogy mindenki agresszív. (Én is az vagyok 3 nap Balaton után.)

A Balaton nem az ország legfőbb bulihelye, hanem legfőbb nyaralóhelye kellene legyen.

gabors 2018.08.03. 16:31:59

mindig utaltam a balatont gyerekkoromban kb 5 evesen voltam utoljara a "balatonon" meg egyszer egy honapra Zankan de az telen volt, A szuleim sem szerettek inkabb mentunk Gyulara, Debrecenbe, Hajduszoboszlora.... meg ott volt a duna Vacon akkor a pokolsziget jobb volt mint a budos poshadt balaton ahol mar akkor is iszonyatos tomeg volt ....

A szentendrei szigeten satoroztunk Veroce es Nagymaros kozott a szigeti oldalon...volt hogy egesz nyaron sajnos akkor mar a szigetcsucs tiszta balaton volt tul sok ember tul sok kocsi ...

Balatonra ha fizetnenek sem mennek... egyszer talan megmutatom a felesegemnek hogy hol talalkoztak a keleti es nyugati kemek egymast es az embereket figyelve ...

gabors 2018.08.03. 16:55:39

@Bredpitt Monika: "ha belegondolok az USA hoz képest milyen szar feltételek között dolgoznak, ott ugye ott van a kis fehér autó, csak kinyúlnak a postaládához és már hajt is tovább,"

filmekben talan ...

nalunk az utcaban megall a kis feher kocsi kiszall a postas (most egy fiatalabb ferfi aki jo meg egy kinai no aki osszevissza rakja a levleket van hogy ket utcanyira levo cim csak a szam egyezik ..) es elore megtervezetten korbejar a blokkon senkinek nincs olyan postaladaja ahova az utrol a kis kocsibol bele lehetne barmi is tenni ...

amugy a postan reggel ok valogatjak szet a leveleket es teszik sorrba maguknak ugy ahogy majd kezbesitenek az adott korzetben ...

amugy jo allas jo nyugdij van 10 ev utan, nem vesznek fel barkit komoly vizsga van es tuljelentkezes szovetsegi dolgozok vagyis allampolgarnak kell lenni mindenfele gyuttmenteket nem vesznek fel :-)

Bredpitt Monika 2018.08.03. 16:59:46

@Terror Dzsoni:
"Egyébként van egy mondás mifelénk: ha kurvának állsz, nem kell csodálkozni, ha megbasznak! "

Hűha!

A mifelénk az merre lenne?

Nem tudom, hogy jutottál el a fenti mondatodhoz? Abból, hogy a pincérkedés nem egy nagy dolog? Írni, számolni és tíz tányért kivinni.

Arthamyr 2018.08.03. 17:01:18

@puhacica: "mit lehet mogyoróért venni" :D

gabors 2018.08.03. 17:01:41

@Bredpitt Monika: "bár arra kíváncsi lennék, hogy egy ilyen környéken hogy megy a posta Amerikában, "

most viccelsz??? nem jartal amerikaban ilyen emeletes epuletekben meg latogatoban sem ???

Altalaban a foldszinten vannak kis postaladak minden lakashoz pont ugy mint Mo-on a panelokban... jobb helyeken ahol van portas ott altalaban csomagoknak is van kis kulon szoba es mikor hazamesz szol hogy van "amazonod" :-)

Ha nincs portas akkor a postasnak van sajat kulcsa amivel be tud menni... amugy mokas ahogy kinyitjak a azokat a kis dobozokat elore kb 45 fok mind egyszerre es postas tok ugyesen dobalja bele a cuccokat ....

Sok helyen lakoparkokban is ilyen postafiok szeru megoldas van nem mennek minden hazhoz a levelekkel ....

Bredpitt Monika 2018.08.03. 17:04:13

@gabors: @LepesMez: hogy lehet a Balatont utálni? lapos , dög unalmas hely....meg ilyenek

én ezt nem értem, de tényleg, a Balaton gyönyörű, nem a tömegért kell szeretni, meg kell kérni Matula bácsit, hogy adjon egy csónakot, ki kell evezni a közepére, és ha láttátok volna azt a színt, amit én láttam pár hete Siófokon..........................valami fantasztikus volt, még a férjem is megjegyezte a képek láttan, hogy micsoda színe van a víznek...

Bredpitt Monika 2018.08.03. 17:06:14

@gabors: hát képzeld, nem viccelek, és nem jártam még ilyen házakban, de miért is jártam volna ilyen házakban?

nincs ismerősöm a Bronxban és Queensben, csak az állatkertig jutottam, de az nagy élmény volt......

Arthamyr 2018.08.03. 17:08:45

@Bredpitt Monika: Ez a mondás nem ezt jelenti, komolyan nem ismered?

Mrs. Clayton 2018.08.03. 17:12:50

@Bredpitt Monika: mondjuk en nem ebben ragadnam meg a pincerkedes lenyeget. Szerintem a kedvesseg, szolgalatkesseg, baratsagossag, hogy tenyleg tudni akarja mire van szuksegem es ennek megfeleloen ajanl a kinalatukbol, meg hogy kepes kommunikalni nem csak valamit oda bofogni, susogni a vendegnek sokkal fontosabb mint h ki tud e hozni tiz tanyert egyszerre. Eleve milyen gyakran kell kiszolgalni 10 fos tarsasagot? Plusz milyen etterem vallal be ilyet? Sot minek tudnia szamolni, osszead majd a penztargep. Az iras rendben van mert a rendelest meg papiron veszik fel sok helyen. Modern helyen csak annyit kell tudni h h nez ki leirva a csirkes cezar salata, esetleg hanyas szam az etlapon.

puhacica 2018.08.03. 17:13:05

@Arthamyr: jol van, magyaritottam, igy viccesebb :D

geeeteee 2018.08.03. 17:13:38

@Balango: Emlékszem '86-ban, Hangár, Helka. A déli parton meg én voltam még a Prince is, Lellén a Kiss-re pl. Öregszünk, ennyi.

geeeteee 2018.08.03. 17:13:45

@gabors: Lábdiban majdnem megharaptam egy pedofilt, csak arra nem volt kisdobos pont. Nehogy öregségemre emiatt buzuljak be? :D

Bobby Newmark 2018.08.03. 17:13:51

@gabors: Ha 5 évesen voltál utoljára, akkor nem te utálod a Balatont, hanem a szüleid, te meg eltanultad tőlük hogy utálni kell, saját tapasztalat nélkül.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.08.03. 17:14:03

TÓ TOUR

Balatonnál van a Tó Tour
Utazási iroda.
Egyik tulajdonos, Tót úr
Érni délben bír oda.

Míg felébred, társa, Pest úr
Új túrákat megkreál;
Kis Tour, Nagy Tour, Közepes Tour,
S árfekvés sem irreál:

- Ha bárki a kicsin menne,
Nehogy pénzét felélje,
Tó is foglaltatik benne,
Kis Tour siet beléje.

Van még fodrászati Tar Tour,
S lesz Kör Tour is, az talán
Megnézhető Király Artúr
Tour tervező asztalán.

Ennyi infót hallva Tót úr
Hazahajtat nejéhez,
Mert ő – bár fontos a Tó Tour –
Vacsorál, ha megéhez.

- Kis üzlet, de nagy a gondja,
Ám engem nem feszélyez. –
Tele szájjal mondja, mondja
S megfúl. Valós veszély ez.

Pest úr hajt, ám adók jönnek,
S égbe száll sok Tour ára.
Olvasóm, ezért kell Önnek
Bécsbe járni túrára.

„Andrew Frady ebben a versében is megvillantotta azt a megnevezhetetlen valamijét, ami – szerencsére - csak neki van! Az évad nagy sikergyanúsítottja lehet Bukarestben!” /The New York Times/

„Balaton versben miért nem lenni Hekk Tour?! Davaj beleírni költő táváris! Hekk lenni ócseny harasó!” /Hektor Potrohovics Tarakan, ex-szovjet hekker és Matrjoska baba díler/

„Tisztelth költő úr! Szegény uram, Isten nyugosztalja, nem Tót, hanem Tóth! Ön nyilván a hkórház szó elejéről is lefelejti a néma h-th, pedig nem véletlen, hogy H a hkórházak nemzetközi jele! Amúgy az uram, Isten nyugosztalja, nem a vacsorájába fulladth bele, hanem a rengeteg adóba és járulékba. Ő mindig befizette az összeseth, mielőtt összeesetth! Na, jó, majdnem mindig, és majdnem mindeth…” /özv. Tóth Tihamérné szül. H. Kovács Klotild, hkórházi főnővér/

„Üzlettársam egyébként sajnálatos halálával a fék ki lett véve a cégből és megcsillant az európai szintű működés esélye, de az oda- és visszamenőleges hatályú adók és járulékok úgy megroppantottak minket, mint csehszlovák túrabakancs talpa a szarvasbogár kitinpáncélját. Idegenforgalomnak annyi! A többi néma csőd…” /Pest Pelbárt, idegenforgalmi szakreferens és diplomás túravezető/

„Olcsó pánikkeltés és idegenszívű demagógia azt állítani, hogy Magyarországnak csökkent az idegenforgalmi vonzereje! A napokban is UFO-kat láttak Pomázon! Jeti Jenő polgári megbízott, aki nekünk régi megbízható elvt… ööö… emberünk, még az idegenek csészealjain lévő CCCP feliratot is el tudta olvasni! Jönnek a tehát a turisták! Magyarország ebben is jobban teljesít!” /Alien Éliás, az Idegenforgalmi és Idegenrendészeti Minisztérium helyettes szakállamtitkára, volt KISZ titkár/

„UFO-t lát a Jeti, hö, milyen mázlija van neki!” /Takáts Tamás & Dzsuvás Blúz Banda/

„Orr túra nincs a tarsolyban?! Kár, mert úgy könnyebb lenne fikázni ezt a szellemi paralimpia szintjét sem megütő bárgyúságot! A bugyuta keresztrímektől fecsegő felszín alatt nem a súlya, hanem a hiánya miatt hallgat a mély. Anyám szerint ilyen mélyen hallgatósat már hallott valahol. Mikor mondtam neki, hogy József Attila, megkérdezte, hogy melyik József és melyik Attila, mert nagy az ismeretségi köre. De hát mit is várhatnék egy olyan országban, ahol a kereszt alatt ferde a korona? Biztosan valami srég királyra gyártották ősrég, akinek a tartása olyan ferde volt, mint ennek a rímokádónak az ízlésvilága!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Akárcsak Magyarországon, itt Texasban is egyre több az adó, de nagy szerencséjükre mind az én filmjeimet sugározzák. Az egyik csatornánál ugyan megpróbálkoztak Bruce Lee filmekkel, de a tekintetemmel mentálisan gúzsba kötöttem őket és azóta egy a második visszatérés előtti csendet hallgató szekta tagjaiként nyáladznak a sivatagban.” /Chuck Norris/

fradyendre.blogspot.hu/2015/02/to-tour.html

Bredpitt Monika 2018.08.03. 17:14:15

@Arthamyr: magyarázd el, hogy mit jelent, mert lehet, hogy tényleg nem tudom miről van szó (bár szerintem nem olyan nehéz kitalálni, még akkor is, ha most hallottam volna először az életben)

de tényleg ha már azt kérdezed, hogy KOMOLYAN nem ismered, akkor kérnék szépen egy magyarázatot is, köszi szépen

Lilli_Csiribiri 2018.08.03. 17:14:47

Én még pár évvel ezelőtt kb 2013-2014-ben is hallottam olyan sztorit, hogy amikor vége lett a Sound-nak lehetett menni pénz nélkül a vonathoz.
Plusz az nem szükségszerű, hogy ez a szezon ilyen rövid legyen. Csak ha vállalkozó megkereste a pénzét akkor augusztus 20-án lehúzza a rolót akkoris ha még tele van vendéggel a hely. Ez tesómék kb kétéves tapasztalata amikor úgy mentek le egy hétre hogy az utolsó pár nap augusztus 20 utánra esett.

Terror Dzsoni 2018.08.03. 17:15:06

@Bredpitt Monika: Úgy látom a sorok közötti olvasás nem az erősséged, sebaj, segítek.

Ha kurvának állsz (tehát az a dolgod, hogy emberekkel bassz pénzért) akkor nem kell csodálkozni ha megbasznak (vagyis teszed a dolgodat, amiért ott vagy). Még ennél is egyszerűbben: akinek nem tetszik nem kell csinálnia, ha meg csinálja, akkor ne sírjon a szája.

Mi is az a mifelénk... Tudod, vannak olyan szófordulatok, amelyekkel az ember a mondandóját felvezeti. Ilyen az is, hogy "pestiesen szólva" .

Ha most sem érted, akkor valószínűleg pincér a szakmád...

Eastbay1 2018.08.03. 17:15:22

@Arthamyr: "Biztos, hogy a 100%-os szakmai tudással rendelkező 40 éves faszi jobb a kávézó szempontjából, mint a 70%-os szakmai tudással rendelkező, csinos, 22 éves csaj, főleg, ha az utóbbi még olcsóbb is? Mi az a szakmai tudás egy pultosnál, amit 20 évig tart elsajátítani, és nem lehet mondjuk 3-5 év alatt?"
Hát mondjuk az, hogy a 40 éves faszit 20 év tapasztalattal ott hagyhatod egyedül a pultban zárni hétfőtől csütörtökig mondjuk, amikor nincs akkora busy. Ő nem fog a szakácshoz szaladgálni meg a tulajt hívogatni, ha ki kell cserélni a keget, vagy fel kell tölteni a hűtőt, vagy beszart a fél kornéliusz. Meg tudja oldani egyedül.

gabors 2018.08.03. 17:19:57

@Bredpitt Monika: ""Egyébként van egy mondás mifelénk: ha kurvának állsz, nem kell csodálkozni, ha megbasznak! "

Hűha!

A mifelénk az merre lenne? "

mindegy ez eppen igaz barhol ... vagy feletek (barhol is legyen) a kurvak csak ultiznak ??

Arthamyr 2018.08.03. 17:24:56

@puhacica: Majdnem kikerült a billentyűzetre a proteinital... :)

geeeteee 2018.08.03. 17:27:50

youtu.be/YjGk-sEW8WA

Jajj medve, hol vogymuk? Trifecta! Avval a rengeteg pénzzel mit csinájak?

Terror Dzsoni 2018.08.03. 17:27:56

@gabors: Látom a kolléga vágja a dolgokat. :)

Eastbay1 2018.08.03. 17:27:58

@Terror Dzsoni: "Egyébként én magam sem tartom nagyra a pincéreket, írni kell tudni, számolni és elsajátítani, hogy hogyan kell egyszerre 10 tányért kivinni."
Meg pikkpakk leszedni az asztalt, leültetni a vendéget, eladni a cuccot, lehetőleg minél többet, figyelni a kasszára, figyelni a vendégre, figyelni az étteremre, figyelni a konyhára. Pöttyet sztresszes, pláne ha órákig nem tudsz enni, inni, pisilni, bunkó a vendég, leszarós a séf, be van szívva a mosogató. Tudni kell az ét/ital/borlapot ától zettig, ami azt jelenti hogy kvázi meg kell tudni csinálni mindent. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a pincér a hely arca, ő tartja a hátát mindenért, de mindezt kifogástalan modorral kell megoldani.
Nem vagyok pincér, de ha úgy gondolod, hogy ezt meg tudod csinálni, akkor jelentkezz nálam, tudok egy munkát ;)

geeeteee 2018.08.03. 17:28:00

@gabors: Különbet csúsztatok ennél szalonspiccesen. 100 miatyányk 100 üdvözlégy!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arthamyr 2018.08.03. 17:32:16

@Bredpitt Monika: Aki elvállal valamit, nem is feltétlenül munkát, teljesen mindegy, hogy nehéz-e vagy sem, annak nem kellene meglepődnie azon, ha a tevékenységgel járó tipikus dolgokban kell részt vennie, esetleg a tevékenységgel járó tipikus következményeket szenvedi el.
Pl. a kurva egyik tipikus tevékenysége, hogy baszik, ezért ne sírjon (=panaszkodjon), ha valóban megbasszák, ha már kurvának állt. Kivéve persze, ha a kliens mondjuk erre gerjed, de az már gondolom valamilyen extra szolgáltatás, plusz pénzért. :D

A pincér tipikus tevékenysége, hogy embereknek szolgálja fel az ételt, és közben interakcióba lép velük. Az emberek egy része tahó szemétláda. A két dolgot összekapcsolva nem kell meglepődnie és panaszkodnia, hogy van, amikor tahón viselkednek vele.

gabors 2018.08.03. 17:34:12

@Bredpitt Monika: "@gabors: hát képzeld, nem viccelek, és nem jártam még ilyen házakban, de miért is jártam volna ilyen házakban?
"
van sok ilyen azert NJ-ben is, meg sokfele mashol is az USA-ban , nem kell ahhoz Bronx vagy Queens-be menni :-) sot gondolom Canadaban is vannak ilyen "tarsashazak"...

Az allatkert (Bronx Zoo) az vilagszinvonalu es nagyon erdemes megnezni bar a zsiraf az ott csak zsiraf :-) (ahogy a szekely mondana olyan allat nincs)

gabors 2018.08.03. 17:41:46

@Bobby Newmark: "@gabors: Ha 5 évesen voltál utoljára, akkor nem te utálod a Balatont, hanem a szüleid, te meg eltanultad tőlük hogy utálni kell, saját tapasztalat nélkül. "

a balatonnal voltam csak NEM nyaraltam ott az az egy ket nap is szornyu volt .. .amugy utoljara 1984-vagy 85 ben voltam Tihanyban az maga szep volt de hogy "strandoljak" ott az fel sem merult..

Igen a szuleim nem szerettek bar a 60-as evekben minden evben jartak "le" akkor is meno dolog volt van egy csomo kep a balatoni nyarakrol ovodas korom elottrol talan "lellen" vagy hol... kesobb inkabb a dunara jartunk egesze nyaron. Volt evezos csonakunk (talan meg mindig megvan egy kenu) ... sator bogracs es nem kempingben mentunk hanem a duna parton az erdobe lehetoleg messze masoktol ....

Arthamyr 2018.08.03. 17:41:57

@Eastbay1: És ezt mennyi idő elsajátítani? Biztos, hogy egy kávézóban is bonyolult a folyamat?
Azon is el lehetne gondolkodni, hogy (abban) a kávézóban mennyit kell foglalkozni a vendéggel, és mennyi pénzt hagy ott. Azért rohadtul nem ugyanaz, mint egy jobb étterem, ahol könnyebb kitermelni az alkalmazott munkabérét. Persze cserébe a vendég elvárásai is magasabbak, egy olyan szintű étteremben már nem igazán tolerálják a kis hibákat sem, oda valóban indokolt a már bizonyítottan jó, komoly referenciákkal rendelkező munkaerő.
Bár én sosem becsülném le a tehetséges fiatalokat, pl. a munkabírás és a lelkesedés ritkán növekszik nagy mértékben az öregedéssel, és a tehetséget sem hozza meg az idő múlása.

gabors 2018.08.03. 17:48:14

@Chapelet: "@gabors: Ha nem voltál ott, honnana tudod, hogy sz@r volt? Ja, elmesélték? "

Igen de nyugodtan elmeselheted hogy miert is NEM szar a balaton .. nem most mar 70-es evek ota az ... de az M7-es ota plane ....

gulyaskommunizmusi nosztalgia talan ?

Csodabogár 2018.08.03. 17:57:13

@Mrs. Clayton: Nagyon meg kell gondolni, hogy hol rendel az ember steaket. Nekünk van kipróbált steak helyünk, ha arra vágyunk csak oda megyünk. A jó steaknek itthon is megvan az ára, ha olcsó, nem lesz jó, mert az alapanyag drága. Olcsó marhahúsból nem lehet igazán jót csinálni.

Pilotax 2018.08.03. 17:57:21

"Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha a vállalkozó mindent tisztességesen és törvényesen csinálna, egyszerűen nem érné meg neki vállalkozni."
Nem értek egyet azzal a sokat hangoztatott véleménnyel miszerint az a tisztességes vállalkozó aki betartja a törvényeket, jogszabályokat. Össze van keverve ezzel a gondolattal a tisztesség, a becsület a törvénnyel, holott az két teljesen különböző fogalom. A jogszabályt, a törvényt az állam illetve a hatalom hozza és "joga" vannak annak a kikényszerítésére hatalmi eszközökkel. A tisztesség, a becsület az olyan társadalmi szabály aminek betartása erkölcsi kötelesség és hatósági eszközökkel nem kikényszeríthető. Ahol az állam tömegével hoz tisztességtelen és erkölcstelen jogszabályokat, amiket sokszor fizikai lehetetlenség betartani ott a köznapi értelemben vett tisztesség az elbukott.

geeeteee 2018.08.03. 17:57:25

Megállítottam a zenét.
Enyém ez a fenék?

geeeteee 2018.08.03. 17:57:29

@Arthamyr: És tesznek a falakra tükröket is. Sokszor megjártam már.

Terror Dzsoni 2018.08.03. 17:57:37

@Eastbay1: Valóban le lehet bontani ezt egészen addig a pontig, hogy a pincér nélkül nem is létezne a világ. De melyik szakmát ne lehetne hasonló módon szétcincálni?

Mint korábban írtam, mások ugyanennyi idő alatt házat tanulnak építeni meg villanymotort szerelni. Teszem azt a kőműves elbasz valamit, összedől a, ház, meghalnak az emberek. Nem tudom összemérni, bármennyire is szeretném. Ha a villanyszerelő nem figyel, ő maga is meghalhat, meg mindenki más is, aki a hálózat hibás részéhez ér.Ha a pincér elbasz valamit, mérges lesz a vendég. És akkor mi van?
A nem túl hízelgő véleményemtől függetlenül nem gondolnám könnyű munkának. De itt arról beszélünk, hogy tányérokat kell vinni, meg szépen mosolyogni. Mondjuk ez utóbbi biztos nehéz ha a vendég egy köcsög. De akik emberekkel foglalkoznak - vagyis a munkájukból adódóan kell velük foglalkozniuk - azok pont ugyan ezeket tudják elmondani, mint amit te hoztál fel példaként.
Nem mondtam, hogy megtudom csinálni, de biztos hamarabb beletanulnék, mint a pincér a programozásba, ami meg az én szakmám...

geeeteee 2018.08.03. 17:57:40

@Arthamyr: Szinte naponta kerülgettem ezt az átvert igényességet.

Csodabogár 2018.08.03. 18:20:53

@Lilli_Csiribiri: Sok éves tapasztalat, hogy aug. 20 után törvény szerüen elromlik az idő. Majd figyelem az idén is, bár biztos nem leszek a Balatonon.

Mrs. Clayton 2018.08.03. 18:38:41

@Csodabogár: en sehol nem rendelek steaket, mert nem erdekel egy nagy darab hus ennyire. Egyebkent nem is en ettem mert tudtam h szar lesz. Pedig szerintem nem is volt rossza minosegu a hus csak nem kellett volna szarra sutni. 6000-ert meg meg nem is lenne draga. Vagyis itt Angliaban ha tomegetkezdebe megyunk akkor ha nem curryt akkor ezeket kerunk mert nem tudjak altalaban elrontani

czerka 2018.08.03. 18:50:00

A pincér tényleg nem egy tanult szakma a világ nagy részén. Pláne nem szakmunkásvizsgához, OKJ-s papírhoz kötött szakma. Egy jó pincér beletanul a helybe és nyelveket beszél. A magyar pincér szakmunkástanulók meg megtanulják az angol szervízt (sehol nem alkalmazzák a gyakorlatban), nyelveket meg nem beszélnek.

Azok a magyar frissdiplomások, akik húzzák a szájukat, hogy ők sose mennének pincérnek, rövidesen egy ausztriai hüttében fognak felszolgálni vagy egy németországi szállodában húzzák át az ágyakat.

czerka 2018.08.03. 18:50:15

@maxval balcán bircaman: ami régen az extraprofitot termelte a tőkéseknek, az a Balaton volt. Ma már a fejőstehén a mindenféle fesztiválok közönsége. Ezer forintos hot dogok, mirelit kenyérlángosok és vizezett sörök. Aki ma gyorsan meg akar gazdagodni, az kitelepül fesztiválokra.

Tisztességes Természettudomány 2018.08.03. 19:08:32

@geegee: Ma már a pincér tableten veszi fel a rendelést, ami megy egyből a konyhába, míg a pincér esetleg ott tud maradni mosolyogni, és bort ajánlani a kajához. Könnyebb és átláthatóbb a számlázás is, viszont az ilyen memória-művész akciók jelentősége nullára csökken. Én ma annak a pincérnek adok borravalót, aki jól eltalált bort ajánlott az ételekhez, vagy valami extra kedvességet vagy információt adott az alapanyagokról vagy a borról.

geeeteee 2018.08.03. 19:08:36

Pajesz. Belevágtam. Kinő. Kincső.

Eastbay1 2018.08.03. 19:08:54

@Terror Dzsoni: Nagy kaland, egy fizikus meg gyorsanabban megtanulna programozni mint te a folyadékok hőtágulását. És akkor mi van?
Mondjuk a kőművessel meg villanyszerelővel pont szar példát hoztál, mert ad1: viszonylag ritkábban kerülsz kapcsolatba velük mint egy pincérrel (jó esetben), ergo kevesebbet fognak a te terhedre hibázni. Ad2: a pincér elnézést kér, adott esetben ad engedményt, akkor is ha a konyha baszta el. A villanyszerelő meg hibáztatja a másik villanyszerelőt, a vizest, a kőművest, a burkolót, a nagykert, az építészt, de legfőképpen a büdösqrvaistenit. Többet hárítanak mint Buffon. A kőműves detto, neki sem annyira stresszes a munkája, mint egy pincérnek. Megígéri hogy szerdán kezdenek, csak azt nem hogy melyik szerdán. Ha látja, hogy kicsúszik a határidőből, akkor iszik egy sört, meg elszív egy cigit, aztán ha nem felejti el akkor egy nappal előtte felhív, hogy mindenki más hibájából csúszni fog, de még 500ért egy hónap késéssel kész lesz a meló. Különben soha sem. És valahogy nekik nem ugatsz vissza, a pincérnek meg igen. Na ezt kell megfizetni.

geeeteee 2018.08.03. 19:08:57

Mert én olyan finnyás vagyok. Memcopy mehet.:)

gabors 2018.08.03. 19:29:52

@geeeteee: made my day ! plane ha 30 evvel fiatalabb lennek :-(

puhacica 2018.08.03. 19:47:10

@Arthamyr: sziporkazom, ez van.

@Terror Dzsoni: nap mint nap dolgozom olyan enberekkel, akiknek a mandzsettagombjabol kijon a havi fizetesem, csak eppen azt nem birjak felfogni, hogy a 6x4-es fotojukat nem tudom 4x4-esre varazsolni, hacsak nem vagok le a kepbol vagy meretezem at es a maradekot meghagyom feheren. gyakori kerdes meg, hogy ha van egy 8x10-es keret, abba mekkora fotot kell rakni. es biztosan ok is programozok, meg topmenedzserek, csak epp ezekhez az egyszeru dolgokhoz hulyek, mint a segg. szoval ja, mindenre van alkalmas szaki es mindenkinek megvan a gyenge pontja.

Arthamyr 2018.08.03. 19:47:17

@Eastbay1: Úgy érzem, te kicsit alulértékeled a programozást. :)

Arthamyr 2018.08.03. 19:51:49

@puhacica: Nem lehet 6x6-osra alakítani (a széleire meg odagenerálod, ami ott volt - lehetett volna - ma már minden második filmben cgi van, gondolom ez is megoldható egy képen, ha a videon is, bár nyilván részletesebbre kell megcsinálni), majd lekicsinyíteni? Vagy ezt már nem fizetnék ki?

Mrs. Clayton 2018.08.03. 19:58:27

@Tisztességes Természettudomány: en meg nem kaptam olyan bort amit ne tudtam volna meginni a vacsorahoz csak azert mert nem illett hozza, mondjuk rossz bort sem kaptam meg etteremben, boltban annal inkabb. Raadasul jobb helyeken alapbol jattolas van, elore meg is mondjak mennyi. Aztan ha nem tetszik szolhatsz h vegyek le. Egyebkent van is egy sztorim rossz borrol, amit visszavittem. Mire mondta a penztaros h sajnalja ebbol az uvegbol hianyzik gy nem tudja visszavenni. Mondom, de hat ki van plakatolva ha nem tetszik hozzam vissza es visszakapom a penzt. Irnom kellett levelet meg a cimkerol kepet kuldeni. Mire folkaptam a vizet es bekuldtem egy masik egyebkent egesz jo bor cimkejet is h az is szar volt. Minden tovabbi nelkul refundoltak es meg egy otost is hozzamvagtak. Persze jol jartak mert elhoztam masik ket uveggel toluk.

Mrs. Clayton 2018.08.03. 20:04:45

@puhacica: miert nem mondod nekik h egyaltaln nem kotelezo a keretbe kepet rakni? Gondolom azert vannak osszezavarodva mert nem tudjak h a 8x10 az belul v kivul ertendo. Persze ettol meg nem tunnek nalam sem okosnak, csak ismerem a gondolkodasukat.
Emlekszel meg a digitalis kepkeretre? Azok is mar csak disznek vannak kint, kepet altalaban egyik sem mutat

geeeteee 2018.08.03. 20:10:46

Még van egy pohárra való, de úgy érzem, lemaradtam a nagyjainkról. Fülelek.

geeeteee 2018.08.03. 20:10:51

Eszem ágában sincs a lelketekre tenni, vettem

rfz 2018.08.03. 20:11:10

A cikkíró utolsó bekezdése a lényeg szerintem. Itt az ideje beszántani ezt az egész retek rendszert, partot 1km szélességben letolni, higgyétek el mindenki jobban járna. Ez a tó ebben a formában semmire sem jó. Próbálj meg este 10 után sétálni egyet a parton. Naugye! Nem fog menni mert lakat van mindenen. Aztán meg csodálkoznak, hogy elmennek Horvátba az emberek. Naná! Ott egész végig élvezheti a környezetet, olcsóbban, jobb minőségben. Én tisztelem a szolgáltató szektort, de nálunk nincs meg a kultúrája ennek. A magyar nem kifejezetten szolgáltató szemléletű nép, ezt tudomásul kell venni. Jól írta a cikkíró: "nem ezért tanultam" mentalitás van. Itt mindenki k okos....Az a baj, hogy a legtöbbje csak tanult, de érteni nem sok mindenhez ért, a végén meg csöndben elmegy csomagolni, meg mosogatni az EU-ba, ott úgyse látja senki....
Én évekkel ezelőtt voltam egy füredi - állítólag - jónevű nagy hotelben. Röviden össze tudom foglalni: kényelem: 0, kaja :zsíros, egészségtelen tömegkaja, árak: na ez az egy volt ötcsillagos, wellness: a gyerek 1 fürdés után belázasodott. Még egyszer mondom: 1km-es sávban dózer, és az egészet újra kell gondolni. Szerintem.

geeeteee 2018.08.03. 20:11:14

@gabors: Saját Big Numbers. Fckn Lbrrs.:)

Yettihun 2018.08.03. 20:38:10

@Mrs. Clayton: a 200 nettó egészen addig jól hangzik, amíg ki nem számolod, hogy napi 13-15 óra heti hét napban milyen órabérre jön ki.

Terror Dzsoni 2018.08.03. 21:04:07

@puhacica: Nem értem mirefel a személyeskedés, de mindegy. Akkor a te stílusodban válaszolva: nem lehetséges, hogy neked vannak gyenge képességeid, s nem tudod elmagyarázni mit nem tudsz megcsinálni? Hm?

A gyenge pontról meg már írtam, ha nem bírod a hülyéket, akiknek hajbókolnod kell, munkahelyet vagy szakmát kell váltani.

@Eastbay1:
Te szólítottál fel, hogy csináljam ha tudom, s én csak a nettó véleményemet közöltem erről a felkérésről.

Nos, hogy te nem ugatsz a kőművesnek ha baszakszik veled, az a te bajod, szerintem. Egyébként ha már az elején rámész a vérükre, eszükbe sem jut a szarozás.
Egy adott szakma nem minősül fel vagy le, attól, hogy milyen gyakran találkozol a képviselőivel az életed során, szerintem. Atommérnökkel kevesen találkozunk, azt mégis fontos, hogy értsen a dolgához.

A villanyszerelő rossz példa? A villanyszerelők párban dolgoznak, ez szakmai előírás. Az egyik kapirgál a villanyszekrényben, a másik meg nem figyel és ráadja a feszültséget. Gondolom ilyet még sosem hallottál?

Gondolom a pincérre bármikor rádőlhet az állvány, meg a fal munka közben?

Az az érzésem neked nem tudnék jó példát hozni, mert ha az orvost hozom, akkor is azt mondod, hogy majd úgyis a nővér viszi el a bajhét.

Próbáld meg megérteni, nincs nekem bajom a pincérekkel. A balatoni szezont az ismertetett kondíciókkal lenyomni nem semmi és talán még sem is sok érte a pénz. De nem hiszem, hogy ez a hajtás megy a máskor és máshol is. A stressztűrés részben velünk született "alapeset", ami tanulható, fejleszthető egy pontig. Aki nem bírja a hülyéket, az váltson. Kedvezményt ad, meg hajbókolnia kell? Vagyis végzi a dolgát, vagy tévedek? Hát nehogy már sajnáljak valakit, aki a munkáját végzi és pénzt is kap érte. Illetve a kapott kiszolgálás milyenségétől függetlenül nem hagyok borravalót senkinek,sehol. Ezzel gondolom nem lettem szimpatikusabb. :) Aki akar, adjon, nem sajnálom senkitől.

S egy dolog még nem merült fel,hogy miért hajlamosak a vendéglátósok - szakácstól a mosogatóig - általánosítani, minden vendég paraszt, oszt jó' van. A kérdés: miért ellensége a felszolgálónak az összes vendég, kivétel nélkül?

Ha olyan helyre megyek, ahol ki illetve felszolgálnak, nekem eszembe nem jut parasztkondi a személyzettel. Ettől függetlenül tartom a véleményem: olyan szakma, amelyet bármilyen normális, átlagos képességű ember viszonylag rövid idő alatt elsajátít, ha kell. Az már más, hogy bírja hosszútávon vagy nem. Gondlom ezért lesz a legtöbb felszolgáló alkesz 35-40 éves korára. Mint ahogy - szinte- mindenki alkalmas biztonsági őrnek. Amióta láttam egy félkezűt,azóta nincsenek kétségeim.

puhacica 2018.08.03. 21:15:51

@Arthamyr: :D na latod, te is it-s vagy, megsem a logikus megoldast vetetted fel, meg ha a tobbi reszetol el is tekintunk a tortenetnek. digitalisan alakitjuk at a fotot, ugye? tehat annak, hogy 6x6 vagy 4x4 csak a printen van jelentosege, a lenyeg, hogy square legyen... :D
de 3 dolog miatt is kivitelezhetetlen a dolog:
1. ezekbol a tobbsegeben 3 pixel meretu kepekbol nem lehet csodat varazsolni
2. nincs, aki kifizetne ezt a szolgaltatast
3. nincs, aki megcsinalja, ehhez ugyanis olyan szintu ps buveszkedes kell, amihez en keves vagyok.

@Mrs. Clayton: mert azert kapom a fizetesem, hogy kepeket hivjak elo :D
amikor ott a kezeben a keret es ra van irva, hogy 8x10, aztan rakerdez, hogy mekkora kell bele, akkor azert korbe szoktam nezni, hogy van-e kandikamera.
en azert nem ismerem a gondolkodasukat, mert akkor az osszesnek/tobbseguknek ilyennek kene lenni, ha ez jellemzo lenne rajuk. de szerencsere nem mind ennyire sotet.

puhacica 2018.08.03. 21:21:55

@Terror Dzsoni: melyik resze volt a szemelyeskedes? mondjuk ha igeny van ra, belekezdhetunk. ;)
nem, nem lehetseges, hogy en magyarazom rosszul, kar hummogni. a munkammal semmi bajom nincs, a hulyekkel van. azokbol meg akad mindenhol.

Mrs. Clayton 2018.08.03. 21:27:41

@Yettihun: tok mindegy. Egy atlag egyetemista nem szed ossze a nyaron fel milliot. Igy van ra eselye.@puhacica: igaz az en vendegeim csak 17-18 evesek max de sokszor apukaval hivatnak fel, hogy az ujjlenyomatukkal valaki mas vette a sausage rollokat meg a fajitast sot az uditoket is es azonnal teritsuk vissza ezek arat.

Terror Dzsoni 2018.08.03. 21:54:00

"biztosan ok is programozok, meg topmenedzserek, csak epp ezekhez az egyszeru dolgokhoz hulyek, mint a segg. "

Ezt én annak vettem, ha nem volt az, akkor is. Értem én, hogy szerinted jól végzed a munkád, de vagy mindenki hülye vagy te vagy helikopter...

puhacica 2018.08.03. 22:34:51

@Terror Dzsoni: nezd, en nem fogok magyart magyarra forditani, plane nem azutan, hogy te eldontotted, hogy en veled most tulajdonkeppen szemelyeskedem. :D

nem, nem mindenki hulye, ezt is irtam, talan 2x is. a munkamat meg talan nem te dontod el, hogy hogyan vegzem - a fotelbol. :D
mondjuk ha nem arra reflektalnal, amit elkepzelsz, hogy mondtam, hanem arra, amit valoban mondtam, ugy sokkal konnyebb lenne, de mivel csak kotozkodsz itt meg beserulsz mindenen, sajnos ezt a parbeszedet be kell rekesztenem. kar erte, olyan erdekes volt... ja, nem.

Lilli_Csiribiri 2018.08.03. 22:51:28

@Csodabogár: Szerintem ez mostanában nem igaz. A lányom 2015 szeptember 17-én született és 33 fok volt és egész szeptemberben forró nyári időjárás volt. 2016-ban is elég sokáig kitartott a jó idő. Mostanában egyáltalán nem ritka hogy 3-4 héttel hosszabb a nyár, de a Balatonon minden ugyanúgy bezár ha megkeresték a pénzt.

hunter84 2018.08.03. 22:51:40

"Voltam olyan településen, a déli parton, ahol volt kettő darab étterem, meg egy kocsma. Miből lehet ott megélni? A helyi lakosoknak milyen egyéb lehetőségeik vannak? Ki fog oda menni, nyaralni? Biztosan van, aki szereti a csendet és a magányt, de erre a rétegre nem lehet alapozni."

Kérem a hely nevét, én csak ilyen helyre vágytam végre. Tirpák turistáktól távol.

Arthamyr 2018.08.03. 23:03:58

@puhacica:
Az IT-s igazából egy jobban megfizetett wc-pucoló (szart lapátol egész nap), mit vártál?
1. Na ezt nem feltételeztem, ennyi erővel az egész képre jöhet a 3-as pont. :D
2. Ezt gondoltam.
3. Ez csak idő kérdése, bár tény, hogy nekem minimum évek kellenének hozzá, mert ugye meg kellene tanulni, hogyan kell. :D De lehet, hogy végtelen év sem lenne elég, mert tehetségbeli korlátok tűnnének fel. Viszont te már nem nullárol indulsz. :)

Én egyszerűen gondolkodom, az ügyfeleknek is azt mondom, hogy mindent meg lehet csinálni, csak sokáig tart és/vagy sokba kerül. Ha 100 évig tart, senki sem tudja ellenőrizni, vagy legalábbis nem rajtam fogja már leverni. :)
Én magam vágom a képet, amikor 10 évente 1x kell valami kép, és simán levágom, ami nem kell, nincs pénzem (és eddig szükségem sem) fotosop mágusra, aki odarakja, ami ott lehetett volna (vagy eltűnteti, aminek nem szabad látszania). De pl. a saját szakterületen szeretem az ilyen "hülyeségeket", szórakoztatóbb, mint ugyanazt a szart megcsinálni 101-edszer is kicsit máshogy (bár abban is megvan a szépség, ha elég hamar megcsinálod, aztán marad egy csomó időd arra, amire szeretnéd).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 23:09:04

@gabors: haha, eloszor kicsit nehez volt erteni az akcentus miatt, de azert ugyes volt :))

Arthamyr 2018.08.03. 23:16:11

@gabors: Még nem néztem meg a videót, és most sem fogom, azt sem tudom, ki a Kate McKinnon.

Most akkor örülni kell vagy sem? Kéne, hogy tudjam/érdekeljen, hogy kicsoda Kate McKinnon? Gondolom ez az a (színész?)nő, aki valami régi, mérsékelten jó számot elreppelt valami amerikai sóműsorba (a cikket azért olvastam erről, amikor pattogtak az inggombok valakinél)?

puhacica 2018.08.03. 23:22:06

@Arthamyr: nahat, ezt nem tudtam! :D

nem tudom, hogy meg tudnam-e tanulni, valamilyen szinten biztosan. csak nem biztos, hogy az az a szint lenne, amivel elegedett lennek. :) illetve tulajdonkeppen ez a resze nem is igazan erdekel a fotozasnak, mint ahogy pl a cgi/motion design se foglalkoztat.

igaz, ugyfelnek nem mondunk nemet, maximum olyan arat, amit nem fog kifizetni. :D

Etniez 2018.08.03. 23:25:24

@Bredpitt Monika: Nem tudom eldönteni, hogy most trollkodsz, vagy komolyan gondoltad ezt a hozzászólást.

gabors 2018.08.03. 23:32:50

@Arthamyr: Ne nezd meg ...

En nem ismertem az eredetit igy nekem jo volt yozsefvaros ...

Hajra Erik !

Arthamyr 2018.08.03. 23:33:48

@puhacica: Igazi bizniszvomen vagy, jó ájtís lennél. Már ha nem zavar a wcpucolás. :)

Nyilván nem komolyan kérdeztem. Egyáltalán nem meglepő, ma ott tart az IT, hogy elég gyenge képességekkel is ok melód lehet, és ahhoz, hogy mondjuk csapatvezető legyél, nem feltétlenül kell jó technikai tudás és józan paraszti ész sem. Valamilyen képesség kell egyébként nyilvánvalóan, mert nem sorsolják az olyan melókat, amiko olyan életet tesznek lehetővé, ahol a mandzsettagombból kijön a havi fizetésed. Gondolom ezeket is látod, és mélyebb nyomot hagytak benned, de azért vannak (nagyon) okos emberek is, csak azt meg természetesnek veszi mindenki.
És az is lehet, hogy nem hülye enberekkel találkoztál, csak konkrétan 0% agyi kapacitásukat használták ott (azon felül, ami pl. a levegővételhez is kell), mivel ennyi volt a jelentősége a helyzetnek az ő életükben. Lehetsz hülye életed 99%-ában, ha a fontos helyzetekben okos/szerencsés vagy. :)

gabors 2018.08.03. 23:33:48

@Etniez: "@Bredpitt Monika: Nem tudom eldönteni, hogy most trollkodsz, vagy komolyan gondoltad ezt a hozzászólást. "

nem mindegy ?

Arthamyr 2018.08.03. 23:35:53

@gabors: :D
Nem tudom eldönteni, hogy most trollkodsz, vagy komolyan gondoltad ezt a hozzászólást. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.04. 01:13:16

@Bredpitt Monika: Elhiszem, nem nagyon lennék se az olasz, se a spanyol, se a görög munkaerőpiacon álláskereső...

Latcho Rom 2018.08.04. 01:25:19

@Arthamyr: talán tényleg jobb lesz ha hazamész a tornyos kis faludba :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.04. 01:26:47

@Terror Dzsoni: " Vagyis, ha egy ablakon kiadják a kaját és a vendég onnan el veheti, nincs is rájuk szükség. Nyílván ez utóbbi gondolat abszurd, de attól még igaz! "
Dehogy abszurd, működő dolgo ez.A svédeknél csomó ilyen hely van, jellemzően kis útszéli helyek, vagy külvárosi kifőzdék, ahol nincs pincér és tök jól megvannak.A vendég leadja a rendelést a pultnál, ki is fizeti, majd kap egy ilyen kicsi, kerek izét (nem zsömle!)
ami elkezd berregni és villogni, ha kész a kaja, mert a pultos kiadta rá a jelzést.(Valami wifis cucc, olyasmi mint a telefonnak az sms funkciója...)És a vendég szépen odamegy a pulthoz, átveszi a kaját és elkezdi megharapni.
Tökéletes.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.04. 01:30:36

@Magentax: Oké, de én erre aszondom, hogy ha drága is meg szar is a hely, akkor a vendég nem fog bemenni többet, tehát a vendéglátó bax rá jobban.Ha én éhes vagyok, találok másik helyert biztosan, tehát nem kényszerülök rá semelyik csirkefogó vállalkozóra...Persze az lehet, hogy nem halászlét eszem, csak mondjuk hotdogot, de akkor is van mindig másik hely.

2018.08.04. 01:32:38

@Bredpitt Monika: en nem utalom, es igen vannak szep vonasai. Ha soha nem jartam volna ott, akkor mondjuk egy 3-4 napos korbeutazas elmenydus lenne, es ugy tavoznek, hogy de szep es jo volt. De szamomra nincs tobb benne. Elhiszem, hogy sok embernek jo, fiataloknak tuti jo buli, en is voltam parszor ugy, van egy jellegzetes klimaja hozza. Uldogelos, setalos embereknek is biztos jo. De en a programrol programra, latnivalorol latnivalora jaro ember vagyok, ha nyaralunk, szoval ha most az lenne, hogy toltsunk el ket hetet (vagy akar egyet) a balatonon, akkor azt varnam mikor mehetek vissza melozni :)

2018.08.04. 01:36:50

@Latcho Rom: kiskunhalas tok jo varos! (legalabbis az volt 25-30 eve) Es nem falu.

mondjuk kicsit besirtam, hogy mar a gimi is meg a teko is (mind a ket kozepsuli) egyhazi suli lett. mekkora szarsag mar! Ott laknek, most nem tudnam hova jaratni a gyereket....

@Arthamyr hova fogod jaratni a gyereket?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.04. 01:50:05

@Tisztességes Természettudomány: Oké, ez a sztori amit írtam, kb jó tíz éve volt...

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.08.04. 02:14:15

@geegee: A mai írás szempontjából off a dolog, de nekem is volt ilyen élményem egyetemen. Első neurobiológia előadás után rögtön volt a szeminárium, mind a 80-an ott is voltunk, mindenki húzott egy témát,amiről majd év végén írnia kell 2 oldalt. A gyakvezető ment végig a névsoron, és odament mindenkihez, hogy húzzon. Következő héten úgy kezdte a szemináriumot, hogy beszélgessünk az előadásról, és kérdezne 1-1 dolgot véletlenszerűen valakiktől.
-Akkor azt kérdezném, hogy. (jött a kérdés), mondjuk xy emlékszel-e rá? óó úgy látom nincs itt, na akkor esetleg xy2...jaj pont ő sincs itt, de kár...és így végigment azon a 6-7 emberen,akik nem voltak ott, AZ ÖSSZESEN, mert mindenki más ott volt, és csak utána kérdezett meg valakit, aki jelen volt.
Az más csak hab a tortán, hogy az írásbeli vizsga értékelése után, meg lehetett nézni, leülni vele, ha esetleg a vizsgázó úgy találta, hogy ok nélkül nem kapott az adott válaszra elég pontot, akkor lehetett reklamálni. Volt, aki kihasználta az alkalmat, hogy mindenki egyszerre nézegethette. és akkor sutyiban beleírtak 1-1 mondatot és úgy reklamáltak. "hmmm xy....én úgy emlékszem, amikor javítottam a vizsgát, akkor az még nem volt odaírva...." Félelmetes agya volt a faszinak :)

M. Péter 2018.08.04. 02:21:46

@Terror Dzsoni: A pincér hibájaból is meg lehet halni. Megtörtént eset: a vendég allergiás volt a tejre és tejtermékekre, ezt elmondta a pincérnek, és kérte, hogy ajánljon valamit, amit meg tud enni. A pincér erre olyan ételt ajánlott, amelynek az alapanyagi között tényleg nem volt se tej, se tejtermék, csak arról feledkezett meg, hogy a húst íróban marinálták. Az étteremből való távozás után a 1/2 órával a vendég rosszul lett, ősszeesett és meghalt.

blackhairlady 2018.08.04. 04:08:59

@LepesMez: Annyi latnivalo van a Balatonnal, Balaton korul, hogy egy nyar is keves ra ha mindent latni akarsz.

geeeteee 2018.08.04. 08:04:39

@Arthamyr: Á, az is csak időhúzó. Az előkóstolóból alakult ki, annyi lett volna a dolga, hogy eldöntse mérgezett-e vagy sem. (byKőhalmi)

geeeteee 2018.08.04. 08:05:16

Hülyéskedéseket félretéve. A vendéglátásból pénzt csinálni úgy lehet, ha minden szereplő érdekelt. Nulláról kezdve, van egy helyed, kellenek bele az emberek, pultos-tiéd a pult, konyhás-tiéd a konyha, pincér-tiéd a placc, -tiéd a brifkó. Nekem ebből kell X, nem százalék, hanem pontosan annyi, ehhez kell érteni, ezen múlik. És önjáró lesz, menni fog magától. A jó pincér hoz jó szakácsot, és fordítva. A pultos odafigyel, hogy mindenki a pénzénél legyen, te is, mint tulaj, és a szakács meg a mosogató is. Megcsinálják maguknak a fizetést, ha hagyják. És teljesen mindegy, hogy hol, nem kell a Balatonon vagy a Riviérán lenni, Bivalybasznádon ugyanúgy működik, bár az előbbi kétségtelenül előny. De biztosan mindenki tud példát jó éttermekről félreeső helyeken is. Ennyi az alap, ebbe a keretbe kell minden kérdést és sztorit, amit feltettetek és elmondtatok belehelyettesíteni. Magában nem létezik jó pincér, pultos vagy szakács, mindegyik onnantól, attól kezdve lesz jó, hogy tudja, hogy mi a pálya, hogyan működnek együtt. Az nem működik, hogy mindenkinek fizetek valamilyen Y-t, az csak azért a Y-ért kel fel, megy be dolgozni, abba beleegyezett, azt elfogadta, más nem érdekli. És a szereplők közül akár egyetlenegy hazavághatja a helyet, bunkó pincér, koszos tányér, rossz számla stb.
A nap végén meg standolásnál(ez kb készlet leltár) meg minden kiderül. Aki jó, az már kivette a magáét, az X pedig teljesítve van. Mindenki boldog. Nem fizetés van, hanem "mennyit lehet csinálni". Gyakorlatilag hagyni kell, hogy csinálják a saját üzletüket együtt, avval párhuzamosan a bolt is jól fog menni. Remélem érthető voltam.

geeeteee 2018.08.04. 08:05:25

@Arthamyr: "Mi az a szakmai tudás egy pultosnál, amit 20 évig tart elsajátítani, és nem lehet mondjuk 3-5 év alatt?"
Például egy személyben könyvelő, bérszámfejtő és HR-es? A pia nagy üzlet. Egy pultoson nagyon sok múlhat, mondhatjuk, hogy kulcsfigura.

geeeteee 2018.08.04. 08:05:32

@Arthamyr: "akárki akármit mond, semmiképp sem hátrány a jó megjelenés." Így van. A tulajdonos számára pedig akkor főnyeremény, ha még mindenhez is ért. Általában a készletkezelés, már az ital, az a pultos dolga.

puhacica 2018.08.04. 08:34:41

@Arthamyr: barcsak igazi bizniszvuman lennek... :D

sajnos nem, ezek tenyleg nem vagjak, hogy mizu, latom rajtuk. ahogy azt is, amikor csak leszarjak, legyen valami es kesz.
o igen, az okosak! szerencsere nem keves fantasztikus elmevel is talalkozom, nagyon erdekes figurakkal hoz ossze a munka. es olyan erdekes, hogy az intelligensektol szinte kivetel nelkul azt kapom, hogy ram bizzak, en vagyok az expert, a hulyek meg mindig nekiallnak elmagyarazni, hogy hogyan is kellene csinalnom, illetve hogy biztos en tudom rosszul... :D

ymel 2018.08.04. 08:55:32

A csaladi vallalkozas projekteket tamogatnam. Ott munkaado/vallalo talan mashogy all a feladathoz, helyben lakok csinalnak a vendeglatast.

ogli dzsí 2018.08.04. 08:56:03

A magyar vendéglátás színvonala egyáltalán nem rossz, ez egy mítosz, sokkal jobb mint Horvátországban, Szlovákiában vagy Csehországban, ...most ne keverjük a nyugatot ide, mert ott nagyobb a nyugi, s a mosogaót is bejelentik rendesen, sőt még meg is élhet a "szakmájából" ha muszáj neki

A jót meg kell fizetni, itthon is. Tatán voltam a tóparton legutóbb, elég drága volt, kb. 5-6000 ft/kopf/kaja aperitiffel italokkal/kopf de a kaja finom volt a hely kellemes a személyzet kifejezetten kedves és képzett, tudtak értelmesen ajánlani. Tele is van a hely mindig, foglalás nélkül esetleg munkaidőben lehet leülni.

A másik odalról tudom hogy itthon is elkér egy tapasztalt szakács 1 milliót vagy többet egy ilyen szintü /nem olcsó, de nem luxus/ helyen és nem minimálbéres a barista meg a pincér se, csak ott tudnak színvonalat tartani ahol nem cserélődik 2 havonta a személyzet, idény jellegü -főleg jóáras- helyeken ezt nagyon nehéz hozni.

adg 2018.08.04. 08:58:07

@Terror Dzsoni: “Teszem azt a kőműves elbasz valamit, összedől a, ház, meghalnak az emberek. ”

Mit basz el a komuves, amitol csak ugy osszedol egy haz, es meghalnak az emberek?

Dikusz 2018.08.04. 09:04:07

@Lilli_Csiribiri: Szerintem nem azért zár be, mert megkeresték a pénzt, hanem azért, mert véget ért a szezon, kezdődik az iskola.

Dikusz 2018.08.04. 09:12:30

@LepesMez: Akkor látogass el Budafokra. Tegnap láttam először a frissen elkészült játszóteret a kerületi zeneiskola előtt.
Kis templommal, Szűz Máriával, mászókán kereszttel...

Terror Dzsoni 2018.08.04. 10:21:58

@M. Péter: Természetes, hogy felelősség mindenkire hárul a munkája során, igazad van. De az általad felvázolt eset szerintem azért igen ritka.

@adg:

Nem tudom mit basz el, nem vagyok kőműves. De mondjuk nem a megfelelő anyagokkal és technikával dolgozik valaki - nem csak kőműves - , akkor ez előfordulhat.

Terror Dzsoni 2018.08.04. 10:21:58

@geegee: Nálunk ez tudna működni? Vagy a magyar ember elvárja a seggnyalást meg a kiszolgálást?

sterimar 2018.08.04. 10:22:08

Még szerencse, hogy csak egy szakemberhiány alakult ki a vendéglátásban és nem több.

Bredpitt Monika 2018.08.04. 11:34:58

@LepesMez:

lehet azért a Balatonnál menni, van látnivaló, főleg ha van egy autód, de ott a vonat, mindenhol megáll, én sem szeretek egyébként két hétig strandolni, még a hideg is kiráz a gondolattól..

pont most hívott a húgom, hogy ugorjunk le holnap megint egy napra, valahová Badacsony környékére akar menni.....

erre soha nem mondok nemet, a gyönyörű Balaton látványa.....micsoda klassz dolog

Bredpitt Monika 2018.08.04. 11:42:53

@gabors: @Etniez: @Terror Dzsoni: @Arthamyr:

köszi fiúk (vagy lányok, ki tudja), tényleg zavarosan tudok előadni itt dolgokat, magamra vállalom, kimaradt egy gondolatsor (már megint)

Etniez kolléga, sajnos nem működik a visszanéző funkció, úgyhogy csak sejtem, hogy te is ugyanarra reagáltál, amire mindenki más a fenti Fantasztikus Négyes-ből (illetve nélküled hármasból, nehogy még a tízes számkörös tudásomat is megkérdőjelezze valaki)
Üdv, a hibbant nők földjéről

goodjohnwin 2018.08.04. 11:44:14

Balaton, a magyar posvány.
Az iszapos víz, a lehúzós-maffiás vendéglátóipar, a partszakaszokat elfoglaló oligarchák, a csürhe módon viselkedő turisták, a kivételezettek elzárt üdülői (ez már anno a SZOT-rendszerben is feltűnt és fájt), a folyamatos lenézés (te nem vagy elég külföldi, nem vagy elég tehetős, nem vagy elég csinos, nem vagy elég közeli ismerős, nem vagy kellően bennfentes vagy híres, neked nincs hajód, stb.)

Jó munkát végeztek a szoci éra propagandistái, egy egész régió elhitte, hogy ez valami különleges hely...

Bredpitt Monika 2018.08.04. 12:48:47

@goodjohnwin: "(te nem vagy elég külföldi, nem vagy elég tehetős, nem vagy elég csinos, nem vagy elég közeli ismerős, nem vagy kellően bennfentes vagy híres, neked nincs hajód, stb.)"

ez ismerős sajnos, de.....

attól még különleges hely, mondjuk én ott nőttem fel, lehet, azért vagyok oda érte annyira (Keszthelyen)

ogli dzsí 2018.08.04. 13:20:00

@Lilli_Csiribiri: van aki kinyit "utószezonban", van aki nem...

a Balatonon ez botrány? A sógoroknál síszezon közepén is bezárnak 7végén mindent, kivéve ha magyar v. egyéb migráns a tulaj...olaszok meg akkor vannak nyitva amikor kedvük van, és soxor nincs

Etniez 2018.08.04. 14:29:50

@gabors: Nem, mert nem tudom eldönteni, hogy miért jön egy olasz Magyarországra átmeneti munkára, holott mehetne bárhova, sokkal több pénzért.

encir 2018.08.04. 14:29:55

Szerintem most maxval birka írta meg a tutit. Az arany idők nem jönnek vissza, a vendéglátós vagy hosszú távra tervez sűrű garas, ritka forint alapon vagy lehúzhatja a rolót.

Arthamyr 2018.08.04. 15:16:24

@LepesMez: Csak most látom ezt... A feleségem (ő a halasi, én budapesti/gödi vagyok) Bajára járt középiskolába, és koleszos volt.

Iszonyat messze van még az, tekintve, hogy gyerek sincs, 10-15 év alatt még nagyon sok minden megváltozhat, lehet gyerek sem lesz. Ha probléma lesz, megoldjuk. :) Nem aszerint fogjuk optimalizálni a lakhelyünket, hogy az esetleges gyerek majd milyen középiskolába akar menni. Mi van, ha zenei suliba szeretne menni? És ha valami sportsuliba? És ha a matekot fogja szeretni?

haXXXor 2018.08.04. 15:37:07

Fakenews, haha.

De nem offolom mert a többi része teljesen korrekt a posztnak. Volt egy barátnőm anno, ő lent dolgozott nyaranta a Balatonon. Az amit én láttam ebből, az valami szörnyű szar volt: a munkaidő reggel 5-től indult úgy, hogy a zárás 11 és éjfél között volt. Pihenőnap nincs. Igen, szó szerint nincs, azaz hétfőtől vasárnapig, július elejétől augusztus 20-ig. A szállás szar, az emberek egy kupacon, pihenni nem igazán lehet. Szegény csaj folyamatosan megfeszült ezeken (még ha ő is választotta ezt - bár Baranyából más irányba nem tudott menni...) szóval egyszer felnyomtam a helyet. Ja igen, bejelentés 4 órában volt, de mindenki 4 órázott... a felnyomásna az lett a vége, hogy ellenőrzés tényleg volt és egy jót ebédeltek az ellenőrök. Ez egy igazi kapzsi kizsákmányolás volt akkor és most egy percig sem tudom sajnálni ezeket a dinnyésmercis nyomorékokat akik még üzemeltetnek valami szocreál szar 'éttermet'.. Én a Balatont amúgy évek óta elengedem és inkább Horvátországba ugrok le. Picivel drágább de messze többet ad.

kék madár 2018.08.04. 17:20:42

@Arthamyr: re: Kate McKinnon - potold be, hulyere rohogod magad rajta, mindent visz a csajszi

kék madár 2018.08.04. 17:23:22

@adg: "Mit basz el a komuves, amitol csak ugy osszedol egy haz, es meghalnak az emberek?"
ha en komuvesnek allnek, meglepodnel

kodacx 2018.08.04. 17:44:21

@Arthamyr: "Aki elvállal valamit, nem is feltétlenül munkát, teljesen mindegy, hogy nehéz-e vagy sem, annak nem kellene meglepődnie azon, ha a tevékenységgel járó tipikus dolgokban kell részt vennie, esetleg a tevékenységgel járó tipikus következményeket szenvedi el."
Tudod hombre, aki csak volt pincér ismerősöm, az akárhány is baxta rá a főnökre az ajtót, mondott fel, vagy húzott el külföldre, BÁR MINDEGYIKNEK VOLT KÖZE hülye vendéghez, de egyiknél sem ezen telt be a pohár!
Mert ezzel - hogy a "kedves vendég" egy jó része ordenáré bunkó, ezzel számolnak!

Amivel tele lesz a faxod egy idő után, ha a főnököd, akinek a boltot viszed, akinek a forgalmat csinálod kibaxik, átbaxik, nem fizet, nem annyit fizet, nem jelent be, nem annyiért jelent be...és ezek mellé olykor még egy bunkó, istenverte paraszt!
Emiatt húzott el innen a szakma nagy része!
Nem a kedves vendégek miatt...bár az sem semmi itthon olykor!

room_101 2018.08.04. 17:44:36

Észak-olaszországi tóparton nyaraltunk, csodás helyen, apartman (igaz, februárban foglaltuk, és az emailekre csak olaszul válaszoltak) tavi panorámával 65 Euró/nap, tóparti puccos szálloda éttermében vegyes grilltál 10 Euró (akkora volt, hogy alig bírtam vele), grill bárányborda 12 Euró. Ennyiért Budapesten nem kapod meg ezeket. Utána szlovéniai kemping éttermében minden főétel 6-9 Euró, mindegyikkel jól lehetett lakni, a Wiener schnitzel akkora, hogy lelóg körben, sör 2 Euró, kisfröccs 1,30. Pedig arrafelé nyugati bérekkel dolgoznak.

blasiusii 2018.08.04. 18:53:35

Két meglátás:
- Nem, nem tud mindenki felszolgálni, sőt rettenetesen fárasztó munka, de az egyik "fícsörje" az kellene, hogy legyen, hogy kedvesek a vendégekkel a felszolgálók. Elszomorító, hogy M.o.-n ez már annyira kiveszett, hogy komoly piaci előnyt jelenthet a kedves személyzet, míg nálunk nyugatabbra ez alap...
- Szerintem gyönyörű a Balaton, de ár/érték arányban nagyon meglátszik rajta, hogy 3 hónapból akarja a legtöbb hely kitermelni az egész éves bevételt + a tulaj profitját, aki nem is dolgozik a helyszínen. Nálunk egészségesebb országokban sokkal több családi vállalkozás tud tavernát, trattoriát nyitni, ahol a család szívvel-lélekkel dolgozik a saját boltjában, és nem kell egy zsíros vállalkozó zsebeit is kiömni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.04. 19:39:48

Végre egy jó írás a témáról.
Pár hete hallottam hogy a Bochkorék erről beszéltek a rádióban.
Szerintem a sütőipar kábé ugyanilyen.

Arthamyr 2018.08.04. 20:46:01

@kodacx: "Amivel tele lesz a faxod egy idő után, ha a főnököd, akinek a boltot viszed, akinek a forgalmat csinálod kibaxik, átbaxik, nem fizet, nem annyit fizet, nem jelent be, nem annyiért jelent be...és ezek mellé olykor még egy bunkó, istenverte paraszt!" - Ezen meg aztán főleg nem kell meglepődni. Egyrészt ez nem csak a vendéglátóiparra jellemző, hanem szinte bármely szakma aljára. A garázs IT-cég is tud ilyen lenni, az építőiparban alap, kb. az egész magyar magánszektor alja ezzel fertőzött, legalábbis amikor otthon voltam, még ez volt, és nem értem, miért változott volna meg.
Másrészt szerződésben kell rögzíteni a dolgokat... És akkor nincs nem fizet, nem annyit fizet, nem jelent be stb., ha valaki bunkó, istenverte paraszt, az is elég hamar levehető, nem kell tolerálni hónapokig.
Szintén nem én hoztam fel egyébként a tahó vendég szindrómát először, sőt, ha az összes hozzászólást elolvastad, még azt is láthattad, hogy szerintem az a probléma, hogy nem kínálnak megfelelő munkafeltételeket az alkalmazottaknak. De azért nem kell átesni a ló másik oldalára sem... És most a legtöbb helyen nem adnak megfelelő munkafeltételeket, ezt előre lehet tudni, és amíg nem kényszerülnek rá vagy nem képesek kitermelni, nem is fognak, ez senkit sem kellene, hogy meglepjen, ha egy random szar balatoni vendéglátó helyen kezd el dolgozni.

macskakoma 2018.08.04. 21:17:16

@hunter84: Balatonvilágos például.de már nem sokáig.

Vittore. 2018.08.04. 21:17:30

Pár napja voltunk Gyenesdiáson, okádék koszos víz, semmilyen zárható tároló nincs, az étel-ital durván lehúzós, volt belépő, és még le is kellett oda vezetni. Ehhez képest tőlem 2 km-re van egy élményfürdő, tiszta vízzel, chipes órával nyitható szekrényekkel, hullámmedencével, csúszdákkal. Az étteremben egy ezres a rántott hús, hatszáz a két főnek elég hasábkrumpli. A belépő helyiként 1250, a gyereknek 600. Miért kéne a lehúzós Balatonra menni?

kodacx 2018.08.04. 22:16:36

@Arthamyr: Had tippeljek: Ugye te soha a büdös életbe nem voltál anyagilag, vagy emberileg kiszolgáltatott helyzetbe, hogy MUSZÁJ volt a többet fizető munkát elfogadnod, még ha azzal nincs is szerződés, vagy nem annyira tetszik?

Arthamyr 2018.08.04. 22:50:01

@kodacx: Ezt a tippet bebuktad, én az említett garázs IT cégeket ismerem behatóan, de még van egyéb finom tapasztalatom is. Egyébként soha semmi sem MUSZÁJ ma Magyarországon (Európában), ha igen, oda már rossz/kockázatos döntések sorozata vezet, vagy olyan szar kiinduló helyzet (pl. valaki mélyszegény cigány családba születik), hogy a fent említett körülmények jelentik az előrelépést.
Egyébként a többet fizető munka akkor többet fizető munka, ha ki is fizetnek. Ha elvállalod szerződés nélkül, akkor egyrészt nagy eséllyel törvényt szegsz, másrészt kockáztatsz. Néha a kockázat realizálódik, és a több kevesebb lesz.

Gerardus A. Lodewijk 2018.08.04. 23:00:08

Minthogy a vállalkozók (érthetően) a piacgazdaságot éljenzik, nincs más dolguk, mint a piacgazdasági megoldást alkalmazni, azaz magasabb béreket fizetni. Ennek költségeit részben megjelentethetik az áraikban,* részben pedig kénytelenek lesznek kisebb profittal beérni. Így hamarosan be fog állni egy új egyensúly a kereslet és a kínálat között. Ugyanakkor jó lenne arról gondoskodni - és ebben már az államnak is kell, hogy legyen nem kicsi szerepe -, hogy a Balatonon ne 8-10 rövid hét alatt kelljen megtermelni az egész év bevételét.

---
*: Az esetleges áremelésekkel kapcsolatban még annyit megjegyeznék, hogy ugyan néhány évvel ezelőttig valamennyire elműködgetett az a modell, amelyben az Ausztriában szokásos árak kétharmadáért a vendég megkapta az Ausztriában szokásos minőség egyharmadát, és a különbségre azt mondtuk, hogy az a Puszta-Romantik (vagy a hely varázsa vagy ilyesmi), de ezek az idők egyértelműen lejártak. Amint arra @maxval balcán bircaman: is találóan rámutatott, a régi balatoni világnak vége.

kodacx 2018.08.05. 13:01:08

@Arthamyr:
"én az említett garázs IT cégeket ismerem behatóan"
Ha ott, egy ilyenben volt egy főnököd, aki kibaxott veled, akkor én is mondhatnám, hogy miért kellett elvállalnod a melót?!?!
Ha meg nem volt, csak kis, kezdő sufni cég voltatok, akkor meg hogy jön az ide?!? Akkor ti voltatok magatok főnökei, csak kezdők voltatok!

"Egyébként soha semmi sem MUSZÁJ ma Magyarországon (Európában)"
Na most nem tudom eldönteni, hogy te naiv vagy, vagy ilyen hülye, vagy ennyire csúsztatni próbálsz!
Ember! Nagyon félrement a valóság!

"oda már rossz/kockázatos döntések sorozata vezet, vagy olyan szar kiinduló helyzet (pl. valaki mélyszegény cigány családba születik), hogy a fent említett körülmények jelentik az előrelépést."
És akiknél tényleg ez van, beüt egy tragédia, válóper, vagy tényleg mélyszegény cigánycsaládba születik...azok dögöljenek meg?!? Ráadásul nincsenek is kevesen!
Annak hogyan "jelenti az az előrelépést", ahogy írod, hogy ahol muszájból elvállal munkát, a főnöke nem fizeti ki, nem jelenti le?!?! HM?!

Akárhogy csűröd-csavarod, Hombre, ebben az országban állam bácsi 30 éve baxik szabályozni, ellenőrizni, és szankcionálni rendesen a munkáltatót, a munkavállalási körülményeket, meg lehetetleníti el, akadályozza meg olykor titkosszolgálati módszerekkel VALÓS érdekvédelmi szervezetek létrejöttét...mert sokszor/legtöbbször az érdekében állt, hogy ne tegye...semmi gond...csak itt az eredmény!
Menekül el az országból, aki teheti!

kronikas 2018.08.05. 13:13:00

Balaton, pár éve...

Vegetátiánus pizzát kért egy vendég, szalámisat kapott. Intett a felszolgálónak, mondta ő vegetáriánus s vega pizzát kért. A felszolgáló barátságosan hátba vágta s közölte: jó lesz az!

Arthamyr 2018.08.05. 16:06:48

@kodacx: "Ha ott, egy ilyenben volt egy főnököd, aki kibaxott veled, akkor én is mondhatnám, hogy miért kellett elvállalnod a melót?!?!" - Mondhatnád, és sajnos semmi értelmeset nem tudnék rá mondani, igazad lenne. Max. annyit mondhatnék, hogy nem nagyon volt más, szóval az is jobb volt, mint a semmi. És még utána is átbasztak, multinál, meg akkor is, amikor eljöttem Magyarországról. :) Ez egy ilyen dolog, ami nincs leírva, azt vagy betartják, vagy nem.

" ebben az országban állam bácsi 30 éve baxik szabályozni, ellenőrizni, és szankcionálni rendesen a munkáltatót, a munkavállalási körülményeket, meg lehetetleníti el, akadályozza meg olykor titkosszolgálati módszerekkel VALÓS érdekvédelmi szervezetek létrejöttét..." - Részben egyetértek... A szabályozás nemhogy megvan, hanem agyon túl van szabályozva vagy rosszul van szabályozva rengeteg terület. Az ellenőrzés és a szankcionálás viszont elég gyér, pl. nagyon picsán kéne rúgni az ilyen szerződés nélkül dolgoztató cégeket, jelenleg kb. csak akkor történik ez meg, ha valami csókosnak érdekében áll betartani a konkurenciának. És sajnos akárhogy szépíted, a szerződés nélkül alkalmazottaknak is megéri ez a helyzet, mert ha azt mondanák, hogy ok, akkor minden tisztán lesz, ahogy a papírra le van írva, de 30-40%-kal kevesebbet kap, nincs túlóra, de amiatt megint leugrik ennyi, egyből gyász lenne.
Ez egy ilyen mentalitású társadalom, sok évtized rohadásának eredményét látod, ezt már állam bácsi (ahol hasonlóan életképes mentalitású emberek irányítanak) nem fogja rendbehozni. Amit tehet az ember, hogy bekalkulálja, hogy ha nincs szerződés, abban kockázat van, ha nem ismered a másik felet, akkor fokozottan.
Persze lehet várni, hogy majd állam bácsi megsegít, meg hirtelen jószívű (de emellett lehetőleg nem törvénytisztelő) lesz a vállalkozó, csak nem érdemes.

kolomparlole1114 2018.08.08. 19:22:19

"És nem utolsósorban megjelentek a megbízhatatlan munkavállalók. Azok, akik csak ígérgetnek, de nem jelennek meg a megbeszélt időben, utána pedig még a telefonjukat is kikapcsolják. És ezekből sok van."

Mi ezzel a gond? Ez a magyar típusú lehúzós munkáltató pont az ilyet érdemli. Az lenne a baj ha jobbat kapna. Még a végén elbízná magát hogy lehet ezt így is csinálni. Így legalább felébred hogy nem lehet.

kolomparlole1114 2018.08.08. 19:39:10

"Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha a vállalkozó mindent tisztességesen és törvényesen csinálna, egyszerűen nem érné meg neki vállalkozni. A Balatonon biztos, hogy nem."

Ezt kb. a fidesznyik politikusokon és pereputtyon kívül az egész ország elmondhatja magáról, nem csak a vendéglátósok. Egy orvosnak talán megéri? Tanárnak? És azok még adót se csaltak.

kolomparlole1114 2018.08.08. 19:39:38

Szóval a tipikus magyaros siránkozást leszámítva (magas a bérleti díj, sok az adó... másnak talán nem? A Westendben vagy a Váci utcában olcsóbb?), mert ezért az egész ország sírhatna, a tény az hogy elfogytak a lehúzható balekok. A mai fiatalok már nem félnek klikkelni a neten, és dobbantani ha kint többet fizetnek. Nyelvet tudni már nem ciki, hanem alap, tehát miért is maradnának Lehúzisztán mocsarában? Miközben a fészbúkon nap mint nap látják hogy a londoni magyar haverjai milyen jól élnek. Fel kéne már végre fogni hogy a kommunizmus véget ért, a vadkapitalizmus is (ami a kiöregedő, kommunizmusban szocializálódott, "majd csak lesz valami" emberekre alapozott). Elfogytak a balekok, nyugdíjba mentek, a fiatalok pedig nem ahgyják magukat átkúrni a palánkon, simán kiröhögik a minimálbéres + vagy lesz boríték vagy nem ajánlatokat.

kolomparlole1114 2018.08.08. 19:39:42

@kronikas: Remélem a fizetés nélküli távozás is jó volt neki. :)

kolomparlole1114 2018.08.08. 21:09:48

@Arthamyr:

"vagy olyan szar kiinduló helyzet (pl. valaki mélyszegény cigány családba születik)"

Azért ez se akadály, ha valaki AKAR dolgozni. Nekem van cigány haverom, akire az összes halmozottan hátrányos jelző ráillene, alkesz, családverő szülők, mégis képes volt eljönni otthonról, a sulit munka mellett végezte el, Londonba a válság kitörésekor ment ki, amikor mindenkit épp lebeszéletk róla, és azóta is ott van. Nem segélyen. Nem mondom hogy ez átlagos, mert k. nagy akaraterőre volt szükség hozzá, és az ugye nincs mindenkinek (nekem se biztos hogy lett volna), de azért annyit minden cigány vagy nem cigány is tud teljesíteni hogy ne lopjon, ne gyilkoljon. A szegénység nem indok, fehér ember is van szegény, mégse jön "idegállapotba" ha el lehet lopni valamit.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása