oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 01. 06:30,  Roxfort Amszterdamban 93 komment

2018. augusztus 01. 06:30 Határátkelő

Roxfort Amszterdamban

A változatosság kedvéért Zita mai írása elé nem én, hanem a szerző maga írja a bevezetőt. Tanulságos lesz ez is, mint maga az írás (amiről előzetesen csak annyit, hogy érdemes kitartóan végigolvasni).

harrypotter_934.jpg

Azért az utolsó megjelent posztom után meginogtam egy kicsit, hogy kell-e ez nekem. De az csak egy dolog, hogy csöndben voltam. Eddig bírtam. Olvasom persze szorgalmasan a megjelenő posztokat, és véletlenül sem akarok semmi olyat írni, amit mások is leírtak már sokszor. Valójában meg ez a mi létünk szanaszéjjel a világban nem egyedi, mégis az.

Bizonyára már nem emlékszel, de a legeslegelső posztjaim után mindig azzal kapáltak a kommentelők, hogy mi a fenét akarok már én, kijöttem ide Európa másik végére 52 évesen, nyelvtudás nélkül, és sose lesz normális munkám, nyugdíjam, lakásom meg majd 8 év múlva (Amszterdamban ez egyébként reális szám).

Ez tényleg nehéz. De lett, lesz. Én is bejártam és járom naponta az útvesztőket. Mindezideig nem vitt rá a lelkem, hogy írjak a nyelv nem tudás szavakkal ki nem fejezhető hátrányairól, és a munkahelyeken való lassú előre lépegetésekről, azok milyenségéről.

Most megpróbáltam a két témát egybefogni. A meseforma nem csak stílust, keretet ad a történetnek, inkább visszafogja a mondandó éleit. Azt gondolom, erre nagy szükség van. Közben a margón azért szó esik arról a bizonyos diktatúráról is, de persze most sem politizálunk.

Harry Pottert meg mindenki olvasott, mert vagy gyerek volt, vagy gyerekei vannak.

Kezdődjön tehát!

„Sok minden történt velem, míg eljutottam a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskoláig. Történetem arról szól, hogy miképp sikerült legyőznöm Voldemort, aki megpróbálta meghódítani a varázslók világát csakúgy, mint hatalma alá vetni a varázstalan embereket, a muglikat.

A varázslók és a muglik között egyaránt voltak, akik felmérvén helyzetüket, veszélyben érezték szabadságukat és/vagy megélhetésüket. Önként hagyták el eredeti lakóhelyüket, és szétszóródtak a világban. Szerencsét próbálni. Ez volt a feladat. Volt, akinek sikerült. Volt, akinek nem.

Aranyvérű kontra sárvérű

A kérdést a mai napig nehéz eldöntenem. Apámról keveset tudok, de őt leginkább az intelligens mugli vonalba sorolnám. Anyám, hát az nehéz eset. Volt benne valami boszorkányság sajnos nem kevés gonoszsággal párosítva.

Nos ebből a keverékből születtem meg a családi közmegegyezés hiányának ellenére. Szoktam is viccelkedni vele, hogy rosszul bűbájolt anyukám. Kapott egy kicsi, csúnya, vak lánygyereket, aki megtanult végül is szeretetben élni a világgal, varázslótehetségét sok tanulás és sok bukás után jóra fordítani.

Ezzel azután önmagát is széppé varázsolta. Ekképpen megszerzett egyfajta belső látást, amitől a jóság árán végül is felülkerekedett a gonoszságon. Így lett képes a boldogságra.

Nagyanyám és nagyapám számtalan jó varázslatra megtanított. Ilyen elsődleges dolog volt a tudás megszerzése, mert nagyon jól tudták, hogy a magamfajta vézna, hibás lánygyereket egyedül ez tesz majd alkalmassá az életre.

Megtanítottak a betűk és a számok szeretetére, olykor kemény gyakorlással. A mai világban már ez is varázslatnak számít. Igen, én második osztály végére vágtam a szorzótáblát oda-vissza, így azután az osztás sem volt már nagy mutatvány.

Sok verset is tanultunk. Később azután olvastunk és olvastunk. Nagyanyámmal átolvastunk nagyon sok éjszakát. Mert a művészet is igézet. Hamarosan megigézett.

borondok.jpg

Ugyancsak ők tanítottak meg a takarékos életre, úgy spórolni a pénzzel, hogy maradjon arra is, ami boldoggá tesz. Vannak dolgok, amivel nem spórolunk.

És íme még néhány boszorkányság: Mindent lehet szeretettel gyakorolni. Ha így csinálod, akkor nincs olyan munka sem, ami megöl.

Bármit is dolgozol, abban legalább egy kicsivel jobbnak kell lenned a többieknél. Akkor megélsz.

Varázsigéik nem hagytak beleszürkülni a szocializmus lódenjébe, és agymosásállóvá tettek.

Igen, ők valódi aranyvérűek voltak. És szigorúan fehér mágusok.

A sötét oldal

Voltak mindenféle harcolni valóim életem során. Valós és vélt gonoszságok ellen, amiket egyrészt kivédeni rendelt az élet és/vagy megtanulni élni velük. A saját démonaim, mások rontásai, dementorok, vámpírok, visszatérő gonosz lelkek. Ezek mind arra hivatottak, hogy megtanuljunk nem félni. Sem a kis, sem a nagy dolgoktól. 

A félelem akárcsak egy döntésben is, megöli a bennünk lakozó szeretetet. Olyan ez, mint ahogy a vámpír kiszívja a véred, vagy a rontás indái fogva tartanak.  Ezekkel bizony előbb-utóbb meg kell küzdeni. Jobb, ha mielőbb, akkor kevesebb az áldozati vér, amit elpancsolunk.

Azután felbukkannak mindenfele a világban és az időben Voldemortok. A félelem sötét egét parancsolják az élők fölé. A történelem számon tart nem kevés diktátort a legrégebbi időktől napjainkig. Gyorsan megtanítják alattvalóiknak az igét: „...nincs jó és rossz, csak hatalom van, és azok, akik túl gyöngék hozzá, hogy megszerezzék...”   (J.K.Rowling)

Ezek az időszakok azután bekerülnek az emberiség fekete könyvébe tanulságul. Megosztják a varázslóvilágot is. A muglik agyát teljesen átmossák, talpnyaló szerencsétlen tudatlan masszává bűvölik őket. Egy-kettőnek patkánnyá változva sikerül elmenekülni, miközben a nagyurak gátlástalanul ölnek.

Azon varázslókra és boszorkányokra, akik nem hajolnak meg a gonosz előtt, lassú halál, vagy száműzetés vár. Egyesek önként választják a határátkelést.

Imígyen szóródnak szét a menekülő muglik, patkányok, varázslók és boszorkányok a világban, és próbálnak szerencsét mindannyian. Olyasvalami ez, mint a „házfalakról csorgó vöröslő fájdalom”, vagy az ötszáz walesi bárd éneke.

Csöndes, fájdalmas, mégis túlharsog mindenen: médián, plakátokon, migráns-híreken, üres kórházakon, tudatlan- és nyomorékképző oktatáson, bezárt gyárakon, csendes Balatonon. Túlharsogja a kampányokat, a betiltott előadásokat, a pihenőre tett művészeket. Túlharsogja a tánczenét, a Bevonulási indulót, és az Örömódát is.

Azért van ilyen nagy hangja, mert már legalább egy ember van mindenki családjában, barátai közt, akitől konkrétan 1600 km-re él, és ezt nem lehet megszokni. Legfeljebb kibírni valahogy, ameddig valami megoldás nem születik.

9 ¾ – Ha félsz egy kicsit, fuss neki!

Amszterdamba költözésem első évében ténylegesen szükségem volt arra, hogy kipihenjem egész „előző életemet”. A 36 év szolgálati időt, amit munkában és tanulással töltöttem.

A mérhetetlen szellemi és testi fáradtság-érzést, amit a kilátástalanság és a napi robot okozott. Azután a sötét erőkkel folytatott örökös harc okozta kiégettséget. Tudom, így fogalmazva: tudatosan felejtettem, rosszul hangzik. Valójában a varázslás éppen erről szólt.

Aktív pihenés volt ez. Sok időt töltöttem a tengerparton, a természetben, szívtam magamba a kultúrát, nyelviskolába jártam. Ahogy kezdtem rájönni az itteni gondolkodás másfajta minőségére: az életről, halálról, munkáról, gyerekről, mindennapokról, ünnepekről, emberekről, másságról és ki tudja még mi mindenről, tudatosan vettem át ezt a gondolkodást.

Azóta sokféle emberrel találkoztam itt. Van, akinek ez nem sikerül, az egyet tehet, visszaköltözik.  Rémesen egyszerű képlet: mintha egy Ferrarit Trabant alkatrészekkel akarnánk jól megszerelni. Az se fog működni soha.

Egy év után félve, de nekifutottam a munkának. Ezek voltak a próbatételek, amin minden boszorkány és varázsló átesik, ha be akar jutni a szakképző iskolába. Nem egyszer volt sírhatnékom, de igyekeztem nem meggyengülni és nem panaszkodni.

Eleinte olyan helyeken dolgoztam, ahol magyarok is voltak. Előkerültek a muglik is, meg a patkánnyá változtatott menekülők is. És persze varázslók is akadtak, meg egyszerű normálisok is.

Nagyon semmi volt a nyelvtudásom. Ettől azután mindig és mindenhol függtem valakitől és nem tudtam megvédeni magam. Felfogtam, ha mögöttem rólam beszéltek, és éreztem, hogy butának tartanak. Nem volt könnyű leküzdeni. Megalázó szituációk sorát jelenti ez, csak hogy értsük pontosan.  

Azon kívül nyilván nem könnyű, sőt kifejezetten nehéz fizikai munkák voltak. Újságkötegek pakolása egy futószalagra raklapokról, a szalag diktálta tempóban, egy zajos hangárban, 3 műszakban, 8 órában.

Ugyancsak hasonló körülmények között olajszagban egész nap forró chipset számolni a futószalagról, vagy tortillát egy másik gépsoron, 70 km-re egy másik városban.

Mindezt egy hozzánk hasonló, de talán még prolibb gondolkodással megáldott nemzet fiaival, akik feszt azt gondolják, hogy nekik azért rossz, mert neked biztosan jobb.

Ahova bekerülnek, gyorsan odaviszik az egész ismerősi kört, hogy többségben legyenek, majd fúrják először a nem közülük valót, közben meg egymást is. Még a főnököt is segítenek megfúrni. Ezt a koreográfiát azután többször is volt szerencsénk látni tőlük máskor, máshol is.

Majd jöttek a szállodák, hajnali bártakarítás fél éven keresztül. Van, aki évekig csinálja. Nehéz. Itt mindenki ezzel kezdi, és ha lesz jobb, hát odébb áll. Az interjún már átcsúsztam magam, kis felkészüléssel. Mindazonáltal a hely emberileg normális volt. A fizikai fájdalmat azonban nem lehetett kipihenni, amit okozott. Ezzel mások is küzdöttek, a nálam sokkal fiatalabbak is.

Azután jött a lehetőség. Belevágtam. Eddigre már képes voltam megérteni, amit mondtak, rövid tőmondatokban válaszolni, de beszélgetést nem kezdeményeztem. Mégis rám mosolygott a szerencse, lett magyar főnököm, igazi védőháló volt. Bekerültem egy áruházba, ahol azóta is vagyok 1 éve. Nevezhetnénk bárhogyan, én mégis leginkább boszorkánysuliként éltem meg.

A munka kipihenhető, nem fáj semmim. Már kezdeményezek beszélgetést is. A hotelhez képest szanatórium. Olykor helyettesítek a környékbeli hozzánk tartozó üzletekben is.

A védőháló típusú főnököm már nincs velünk. Távozását is úgy éltem meg, hogy semmi sem történik ok nélkül. A feladat: a magam lábán álljak ettől a naptól kezdve a munkahelyen is.

Reggelig tudnám mesélni a boszisulis anekdotákat, néha szoktuk is, és persze dőlünk a nevetéstől.

Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola

Soha sem söprögettem még életemben ennyit. Pedig gyerekkoromban nagyon szerettem. Az amolyan gyerekfeladat volt. Meg falevél mindig hullott, naponta akár háromszor is lehetett udvart söpörni.

Az elsőnapos tréning tényleg seprűórával kezdődött, hiszitek, vagy nem. Ez nem egy egyszerű megszokott régi vesszőből vagy cirokból készült közlekedési eszköz. Ez az új Nimbusz 2000-es versenyseprű.

szarvas_boszorkanykorok2.jpg

Első látásra egyszerűnek is tűnik a dolog. Mindenesetre kell pár vezetéstechnikai tréning és sok gyakorlás. Egy idő után tényleg boszorkányság. Valójában meg jó célszerszámokkal és gépekkel vagyunk ellátva, ami egyrészt megkönnyíti a munkánkat, másrészt meg szebb az eredmény, harmadrészt egy hatalmas cinemázás.

Itt van például „Ghostbusters” típusú porszívó, ami praktikus, mert akkus, fel lehet venni, mint egy hátizsákot, és remekül használható tömegben is. Nagyon vicces jószág.

Nem ritkán fényképezik a vásárlók, és persze mindenkinek a szellemirtók jutnak az eszébe róla. Körbeállnak és örömködnek, hogy „nahát!”... Ilyen lény a turista.

ghostbusters.jpg

Említésre méltók a különböző típusú „csodaszarvasaink” (felmosógépek) is. Na ők ténylegesen nagyon jó játékok. Van, amire fel lehet ülni, és driftelni a sorok között. Van, amit meg beteszel sebességbe és nagyjából csak szaladni kell utána. Valójában élvezni szoktam, ahogy legyártom reggelente az éppen aktuális 200 m2 padlóra a boszorkányköröket. Olyan vidámpark-feelingje van.

Vannak itt egyéb csodák is: a gőzborotvától a mozgólépcső-kefélőig, a vizes és száraz porszívókig, az imopoktól az egyszerű kézi mopokig, a tükörmopokig, de például a felmosóvödör az ismeretlen, mert mindennek a nyelében van a víz, akár elektromos, akár kézivezérlésű eszköz.

Mindannyiukra jellemző, hogy a napi karbantartásuk, feltöltésük, kitakarításuk nagyon időigényes varázslat, és ezért a muglik némelykor csak lehajítják őket a sarokba, mert lejárt a munkaidő és szaladnak haza, hát ebből azután hatalmas háborús helyzetek is alakulnak ki naponta.

Technika ide vagy oda, a varázslóiskolában csak szenteltvízzel takarítunk. Ennek a kétséget kizáró hatásossága nem kérdés. Hogy egészen világos legyen mindenki előtt: a WC-t is.

Ez itt teljesen elfogadott, mert a tisztitókemikáliák nem környezetbarátok, az ember immunrendszere meg alkalmazkodik, erősödik, ha meg nem, hát így járt.

Mindazonáltal van nekünk egy mosógépünk is, amiben a koszos mopokat, rongyokat mossuk. (Azokat, amivel ugye hadd ne mondjam hol és miket takarítunk össze, mosunk fel.)

Eme mosógép ugye azért eddig minimum 60, de olykor 90 °C-on járt, ismert okokból. Azért a forró szenteltvíz valóban többre képes. Most éppen 2 hónapja meghalt benne a fűtőszál, és azóta hideg csapvizet használ. Ennyit erről. Vannak kontrasztok itt is.

Végül néhány szó a tükrökről. Ez nagyon fontos dolog, mert sok van belőlük. Ma reggel például 60 db tükröt takarítottam le. Természetesen csak szentelvízzel és az ide való technikával ez 20-30 perc alatt meg is van. Gyakorlatilag egész nap tükrök között járunk.

tukrok.jpg

Furcsa dolog állandóan szembe jönni önmagaddal. Határozottan elősegíti az elfogadást, az önértékelést, az önbizalmat. Kerestem közöttük Edevis csodatükrét, de itt csak egyszerű hétköznapiak vannak.

Ezek mindig azt mutatják, ami van. Semmi káprázat. Csak a valóság. Maradnak nekünk a vágyak, az álmok továbbra is a fejünkben, egészségesen, illúzióktól mentesen.

Miért ne lehetne? - hisz a pálca választja a varázslót

Természetesen pezsgő élet van az Alma Mater falai között. Már születtek barátságok is. Voltak nagy beszélgetések. Mindenkiről kiderült, hogy miféleképp került ide, és mi volt az előző életében.

Sokszor faggattak arról, hogy hogyan bírom ezt a „favágást” csinálni a szellemi munka, az intellektuális elfoglaltság helyett. Hogy nem bolondulok meg benne. Valóban, erősen túlképzett vagyok a takarításhoz.

Bevallom, nekem ez borzasztóan nyugalmas. Nincs tétje, nincs felelőssége, nem függök semmitől. Nincsenek betartandó határidők, 6 órát dolgozom naponta. Megcsinálom, jól, jobban, mint a többiek.

Ez is csak azért van, mert mindent lehet szeretettel csinálni, s akkor megy a szekér előre. Akkor bármiben tudsz több lenni másoknál, és megbecsülnek. Most már jókat beszélgetünk, szeretnek, és én is bevallom, szeretek itt.

Az olvasás még mindig a legkedvesebb időtöltésem. Egyszerűen gyerek vagyok, amikor meséket olvasok, s mert a téma megkívánta újranéztem, fontosabb részeknél újraolvastam a Harry Pottert is.

Eszembe jutott, amikor a harmadik-negyedikes osztályom a katolikus iskolában a hét köteten tanult meg jól olvasni.  A hivatalos álláspont szerint meg boszorkányságot oktattam Fekete István helyett. Miközben 25 gyerek örökre megszerette az olvasást, mint a világon létező egyik legnagyobb varázslatot.

Én még meséken nőttem fel, a gyerekeim is. A fantasy érdekes, rejtve ott van benne a valóság mélyen, ami csak annak bújik elő, aki elég mélyre sétál a tiltott erdőbe, aki nem ijed meg a boszorkányságtól.

Képes meghallani az erdő hangját és beszél a kígyókkal. Szembeszáll a gonosszal, és önmagával is, ha arra van szükség. Tud varázsolni.  Néha fél is, de szembenéz a félelmeivel és legyőzi azokat...

A barátság egészen fontos kincs, megkérdőjelezhetetlen varázserő számára. Hiszen épp ezektől válik az ember szerethetővé, mások számára is érdekessé.

A mese maga az élet. Lehetsz te a legkisebb, a leggyöngébb.  Megtanít hogyan legyél jó, hogyan győzheted le a gonoszságot, hogyan álld ki a próbákat. Végül a legfontosabb: hogyan légy boldog, és tégy boldoggá másokat…

Mert a történet végén meglesz a kincs. A gonoszságot legyőzi a jóság. Az élet is erről szól, a jók teszik a dolgukat. Türelemmel, kitartással, ésszel, álmokkal és szeretettel.

Az írás szintén egy egészen nekem való bűvölet. Megtaláltam benne azt a szükséges pluszt, ami kompenzálja a munkám „favágás” jellegét, elfeledteti velem a nyelvi korlátaimat, és olykor megállítja kicsit az időt. Valószínűleg ez volt az a varázslat, ami rosszabb pillanatokban nem hagyott megbolondulni.

Mindeközben jut időm élni, szeretni.

És valóban: a varázspálca sok mindenre kiválaszt minket.

A végszó pedig hadd legyen Edevis tükrének igazsága:

„Rossz úton jár, aki álmokból épít várat s közben elfelejt élni.”  (J.K.Rowling)”

Ha pedig szívesen olvasnál még Zitától, akkor látogass el a blogjára, tele van jó posztokkal!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814147569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.08.01. 07:49:52

Who the...is H.Potter?

Arthamyr 2018.08.01. 08:41:15

"Harry Pottert meg mindenki olvasott, mert vagy gyerek volt, vagy gyerekei vannak." - Akkor ma megtudtam, hogy senki vagyok. :) A posztba belekezdtem, sok benne az utalás, utána átfutottam, nem csak az elején sok...

Kiváncsi vagyok, hogy a magyar lakosság mekkora része olyen senki, hogy a herripotterizálás lecsökkenti az értelmezhetőséget, nem lepődnék meg, ha 50% felett lennénk.

Dikusz 2018.08.01. 08:44:02

Szívesen olvasnám Zita előző itt megjelent posztjait, hogy képben legyek, és érdemben is hozzá tudjak szólni. Hol találom meg őket?

Azt meg szégyenkezve bevallom, nem olvastam Harry Pottert egyet sem. Tudom bennem van a hiba, hiszen csak jónak kell lenni egy könyv-sorozatnak ahhoz, ha világsiker lett.
Miért természetes az, hogy mindenki olvasta?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.01. 08:56:46

Nem olvastam Harry Pottert.

Az első filmre beültem a moziba, de elszenderedtem az unalomtól 15 perc után, világosan utoljára arra a részre emlékszem, hogy Harry a pályaudvaron átment a falon. A többi részről csak foszlányok vannak. Sajnos a vége előtt 20 perccel felébredtem, így azt is láttam.

Kb. ugyanolyan szint, mint a Gyűrűk Ura, azaz értelmetlen zagyvaság, káros mondanivalóval. A Gyűrűk Ura jobb, az csak egy mese, különösebb értelem nélkül.

Annyit azért hozzátennék, kevésbé káros, mint az emberellenes Kis Herceg.

Olliék 2018.08.01. 09:13:58

Pont azért gyűlölöm a Pottert, mert a gyerekeim imádták, és már a fülemen jött ki. Később hiába a nagy hírverés,ha csak meghallottam a Pottert elkapcsoltam,kikapcsoltam, levettem a hangot stb.... Így sajnos nem értem.a posztot. Oké,takarít, élvezi, alakul az élete,ez persze szuper. A nyelvi haladásért külön gtatula.

Orochimaru 2018.08.01. 09:32:51

Szomorú, hogy fiataljaink kimennek takarítani külföldre, amikor itthon is lehet boldogulni, csak akarni kell.

Csodabogár 2018.08.01. 09:57:05

Én is bevallom, hogy H.Pottert nem olvastam. Egyszerüen, mikor divatba jött, már rég kinőttem az e-fajta olvasmányokból. Gyerekem meg szerencsére nincs, így unokám se. De a történetet azért megértettem. Most el kell mennem, közben ülepszik a mondani valóm, aztán majd jelentkezem.

Arthamyr 2018.08.01. 10:19:06

@Dikusz: "Tudom bennem van a hiba, hiszen csak jónak kell lenni egy könyv-sorozatnak ahhoz, ha világsiker lett." - A népszerűség ne legyen már a minőség fő mércéje, nem benned van a hiba, könnyen lehet, hogy azokban, akik világsikerré tették (de leginkább senkiben). :D

**mimi** 2018.08.01. 10:27:59

Azért latom sokan levették a lényeget ... Harry Pottert En se olvastam, de azért értettem a lényeget

adg 2018.08.01. 10:31:56

En sem olvastan hp-t.
Mostmar aazert felvetodott bennem a kerdes, hogy olliek gyerekein kivul olvasta-e egyaltalan barki is?

London2009 2018.08.01. 10:40:10

Hello, jelentkezem, en olvastam a Harry Pottert!! :D
A poszton meg nem sikerult atragni magam, egyelore ket bekezdesig jutottam, de majd mindjart folytatom, csak ehhez kell egy kave... : )

London2009 2018.08.01. 10:41:49

@Dikusz: merre csavarogtal te meg? Ja, varj, hiszen tudom! : )
Az semmit nem jelent, hogy valami vilagsiker lett. Gondolj a Szurke otven arnyalatara, tobb millio eladott peldany es szamtalan nyelvre le van forditva, filmet keszitenek belol, pedig egy ponyva, egy ertektelen szemet.

London2009 2018.08.01. 10:58:11

Az utolso bekezdes nagyon tetszett. Tovabbi sok sikert Zitanak! : )

London2009 2018.08.01. 10:59:21

@Orochimaru: 52 eves...nem mondom, hogy oreg, de mar nem is fiatal. Te mivel foglalkozol? Csak ha mar igy a sok takarito fiatalon sajnalkozol, persze kulfoldrol... :D

puhacica 2018.08.01. 11:00:58

inkabb fekete istvant kellene olvasni...

fhdgy 2018.08.01. 11:03:27

Herr Riportert én sem olvastam, nem is láttam, így értelmetlennek tartottam, hogy elolvassam a posztot.

Nem akarom taglalni, hogy milyen elvi megfontolásokból határoztam el, hogy távol tartom magam Herr Riportertől.

Legyen elég annyi, hogy nem szeretem a felnőttek által is olvasott misztikus dolgokat, mert azt veszem észre, hogy sok felnőtt nem tudja hol a mese és a valóság közti határ.

London2009 2018.08.01. 11:17:29

@fhdgy: Jajj, mar! Ez egy mese, ha valakinek nem tetszik, akkor nem tetszik. Nem kell ebbe tobbet belelatni, mint ami benne van. Ha valaki nem tud kulonbseget tenni a mese es a valosag kozott, majd azt varja, hogy a sepruje repuljon, oke, errol tenyleg a Harry Potter tehet!
Hogy vannak a kecskek?

London2009 2018.08.01. 11:24:24

@puhacica: Utaltam a Tuskevart. Aztan amikor felnottkent ujra elolvastam mar nagyon tetszett. Ettol fuggetlenul szerintem a Tuskevarral, Kincskereso kiskodmonnel, Aranyemberrel, Szent Peter esernyojevel stb. egy eletre kivaloan meg lehet utaltatni az olvasast a gyerekek tobbsegevel… Mar akkor is baromi elavultnak es unalmasnak ereztem a kotelezo olvasmanyokat, amikor en voltam gyerek. Nekem anyukam tanitono es o is azt vallotta, hogy az a legfontosabb, hogy olvasson a gyerek. Lehet az HP vagy egy krimi, barmi, csak olvasson. Azutan ha jol megtanult es szeret olvasni, akkor el lehet kezdeni megismertetni massal. Legalabbis a gyerekek tobbsege ilyen, nyilvan vannak kivetelek is, de egyre nagyobb kihivas ez.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2018.08.01. 12:10:45

@Dikusz: Itt a Hollandia boxban megtalálod a határátkelős posztjaimat, vagy a saját blogomon a többi írásaimmal együtt.
huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2018.08.01. 12:10:54

Szép napot! Igyekszem válaszolni mindenkinek. Fogjátok fel csak úgy egyszerűen Harry Pottert csak úgy, mint egy mesét, amin -jól mondja London2009 anyukája- egyszerűen megtanul olvasni rengeteg gyerek. Az olvasás pedig varázslat, és kincs annak a kezében, aki műveli, és szereti. És bár eretnekségnek tűnik Fekete István helyett Harry Pottert olvasni... hosszútávon megéri. Olyan ez mint a nyelvtanulás. Az olvasottság és a nyelvismeret kinyitja a vilára az ablakot.

2018.08.01. 12:50:51

A harry potter az szerintem meghökkentően krva jó.

Ez az egyik.

A másik, amit érdemes észrevennünk magunkban, az a hipszterhatás. A hipszterek csinálják, ugye, hogy például valami obskúrus zenét hallgatnak, aminek csak 2000 megtekintése van a youtube-on, aztán ha ne adj' isten befut a dolog, akkor nekik onnantól már nem jó. Túl népszerű, szar lett - mondják.

Ez sznobéria, semmi más. Szeretjük érdekesnek gondolni magunkat, és az ennyire népszerű dolgok esetében az a vonzó, az az exkluzív, ha mi "elvi" okokból távol maradunk. Naná.

Ez természetes emberi viselkedés, okos emberek is csinálják. A minap láttam egy kémiaprofesszort beszélni, kiderült, hogy sosem kóstolt coca-colát. Nem is akarja, ez neki egy trademark, hogy ő a kémiaprofesszor, aki nem iszik kólát. Hát jó. Ha tényleg ettől érzed _másnak_ magad, meg érdekesnek, meg ebből tudod kivenni a napi kis öndédelgetés-adagodat, go for it, bajnokom.

vignette.wikia.nocookie.net/meme/images/8/81/Genius-meme.png/revision/latest?cb=20140626182735

Kíváncsi vagyok, a harry pottert olvasta-e.

Dikusz 2018.08.01. 12:56:44

@London2009: Nagyon jó is volt, vannak fotók is. Visszamennék ismét, mert van miért. Érdemes lenne posztot írni róla, csak nem tudom kell-e H.A.-nak.

Nem szidom én a Harry Potter-könyveket, meg a hasonlókat. Nem szeretem, így hát nem nézem, de elfogadom, ha a többségnek tetszik. Komolyan érdekelne viszont, mi a jó benne?

Tegnap jöttünk meg, az úton hazafelé betettek egy filmet a lejátszóba. Nagyon sok filmre mondom ki látatlanban azt, hogy ez nem érdekel -megfosztva magam élményektől-, ezzel a filmmel is így voltam. Jack Nicholson (a legjobb ma élő férfiszínésznek tartom), és Morgan Freeman főszereplésével a Bakancslistát. Talán te is láttad már. Pipa voltam, hogy miért kell néznem, de csendben bevallom, tetszett.
Így voltam annak idején a Macskajajjal is, vendégségben kényszerítettek rá, hogy megnézzem, azóta rendszeresen elő-előveszem. Viszont azt nem tudom megmondani mi tetszik benne.:)))

Arthamyr 2018.08.01. 12:59:48

@Nagy kámpics: Az ellentétéről, a "divatbuziról" (ez a jó szó arra, aki meg azért fogyaszt/szeret valamit, mert az népszerű?), nem írsz egy szösszenetet? :)

Arthamyr 2018.08.01. 13:04:32

@Dikusz: A macskajajban sok apróság van, ami jól összeáll, és nem jelentéktelen forrása a vidámságnak. :)

Miért kellene egyébként tudni, hogy miért tetszik valakinek valami? Szórakoztatja őket, hát élvezzék.

2018.08.01. 13:08:20

@Arthamyr:

Haha, lehet, hogy majd lesz olyan is. :)

fhdgy 2018.08.01. 13:14:20

@London2009: A kecskék köszönik szépen, jól vannak.

Egy bajuk van szerintem, hogy alpesi hegyi kecskékként nem igazán szeretik a mostani harminc fok körüli meleget. Inkább hűsön fekszenek, de akkor is melegük van.

Szerencsére van nekik árnyékos hely, ahova be tudnak feküdni, de még így is melegük van.

Dikusz 2018.08.01. 13:16:45

@London2009: Tényleg mindegy mit olvas egy gyerek, az a lényeg, hogy szeresse meg a könyveket.
A fiam gyerekeknek való képregényekből tanult meg olvasni.

Dikusz 2018.08.01. 13:20:15

@Arthamyr: A kedvencem a kórházas jelenet, amikor bemennek az öregért. Gyakran megnézem/hallgatom.:)

London2009 2018.08.01. 13:21:01

@Dikusz: Aki szereti a meseket es van fantaziaja, annak tetszeni fog. Sok jo temat olel fel, baratsag, csalad, kikozosites, massag, jo es rossz, szeretet, tisztelet stb. stb. Szerintem erdemes elolvasni, nekem nagyon tetszettek, de en nagyon szeretem a fantasy regenyeket.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2018.08.01. 13:22:20

Szerintem annyi a titka, hogy Rowling tud írni, jól írni, gyereknyelven írni. Valamint remekül vagdossa meg a történetet, és ettől a rövid részletek váltakozása a cselekményben, helyszíeken pl. a vibráló videóklipek, reklámok (jajj megint megköveztek) számítógépes játékok világára asszociál. Engem legalább is. A kölykök meg éppen ezen nőnek fel anyatej helyett. Szerinem ez a titka. Meg persze izgalmas, tényleg olvastatja magát, tényleg nem lehet letenni. Annyira nem is korosztályfügő.
Most lelépek, megyek dolgozni, majd este itt leszek ismét.

London2009 2018.08.01. 13:22:29

@fhdgy: szerelj be nekik klimat! : ) Orulok, hogy jol vannak.

Arthamyr 2018.08.01. 13:26:30

@London2009: Én is szeretem a fantasy regényeket, de azt gondolom, hogy ettől függetlenül a HP nem az én csésze teám lenne. :)

Arthamyr 2018.08.01. 13:27:05

@fhdgy: Még mindig jobban jártak, mintha jakok lennének. :)

fhdgy 2018.08.01. 13:32:14

@London2009: @Arthamyr: Május, meg június végén is voltam olyan kecskeistállóban, ahol télen fűtés, nyáron klíma működött.

Arthamyr 2018.08.01. 13:33:05

@fhdgy: Hát, akkor azoknak a tejét nem a tyúkokkal itatták meg, gondolom. :)

Olliék 2018.08.01. 13:33:06

@adg: Kétszer. Jelentem kétszer olvasták ki. Nagy becsben őrzik őket, ráadásul a sorozat kétszer van meg, mer hát ketten vannak...
Most Leiner Laurát élünk éppen. A múltkor kértem az első könyvet,hogy had olvassak már bele, de nem adták,mondván nem tudok rá vigyázni. :D van,hogy a fejem alól húzzák ki a könyvet, mert be aludtam.
Ezekkel a mesékkel nekem csak a pr rész,ami betesz. Faszom a potteres pohárba, takaróba,pizsamába, fogkefébe, zsebkendőbe, uzsisdobozba,gumicsizmába, hátizsákba.... Hülyét kaptam,hogy nem tudtam úgy kilépni az utcára,hogy ne toltak volna valamit a gyerekek képébe,amit utána anyuka nem vesz meg mert vacak, fél év múlva kuka, de két napra tuti depressziós a gyerek,mert nem veszem meg. Mert a másik anyuka megvette, a gyerek meg behozta a suliba,oviba...
Vagy a másik, amikor a gyerek alohamorával akarja az ajtót kinyitni, lumossal kapcsolja fel a lámpát. Pfú de utáltam azt a korszakot.
Bezzeg a csingilingnél... Ott legalább énekeltek, meg táncikáltak. Azt de imádtam:))))

fhdgy 2018.08.01. 13:37:44

@Arthamyr: Nem bizony! Van nekik egy tejüzemük is, ami cirka 80 millába került.

London2009 2018.08.01. 13:42:01

@Arthamyr: nagyon reg olvastam oket, az elsot legalabb 15 eve, az is lehet, hogy mar nem tetszenenek. Who knows!

Arthamyr 2018.08.01. 13:45:51

@Olliék: Ezt olvasva kicsit úgy érzem, hogy jó dolog, hogy nincsen gyerekem. :)

fhdgy 2018.08.01. 13:46:49

@Arthamyr: Apropó, van a tisztelt kommentelő társak között valaki, aki meg tudná mondani, hogy Németországban, Ausztriában mennyibe kerül boltban egy átlagos méretű tyúktojás, mondjuk, normál tartásból, ökotartásból ill. bio?

Arthamyr 2018.08.01. 13:47:54

@fhdgy: A tejet/tyúkot egyébként azért mondtam, mert egy olasz ember tényleg azt csinálja. :)

Csodabogár 2018.08.01. 13:48:17

@Orochimaru: A hölgy saját bevallása szerint 52 évesen ment ki. Mielőtt elkezded nyomni a hülye dumát, olvasd el a posztot!.

fhdgy 2018.08.01. 14:01:04

@Arthamyr: Olvastam róla az interneten, toscanai a fazon, és egy EUR, 1 EUR 10 centtért adja a tojások darabját. A tyúkjaival kecsketúrót etet.

Megvallom őszintén, hogy megmozgatta a fantáziámat és evidenciában tartom.

Egyik nap esett le nálam a tantusz, hogy hozzám egész közel van egy öt csillag superior minősítésű szálloda. Nem tartom kizártnak, hogy lenne mit keresni ott ilyen exklusív tojásokkal.

Arthamyr 2018.08.01. 14:05:48

@fhdgy: Nem biztos, hogy érvényesíteni tudnák az áraikban a többletköltséget, vagy hogy lényeges mennyiségű extra vendéget vonzana ez be.
Ha megcsinálod, írd meg!

Dikusz 2018.08.01. 14:06:45

@fhdgy: és lehet, hogy Harry Pottert olvastak föl a kecskéknek.:)

Dikusz 2018.08.01. 14:11:07

@Arthamyr: A tyúktojglit az olasz ember tojja?:)

Itthon a piacon az egyik őstermelő (igazából az) a tyúkjaival zsemlét/kiflit/kalácsot (ami a pékségben megmarad aznap) etet.

Arthamyr 2018.08.01. 14:15:33

@Dikusz: Az ő tojásaiból nem ennék...

A vadmadaraknak számára az nem egészséges, ahogy hallottam, érdekes, hogy a tyúkoknak jó.

adg 2018.08.01. 14:17:07

@fhdgy: javaslom, hogy szarvasgonban meg kaviaron tartsd a tikokat, akkor meg szerintem 15-20 eurot is kaphatnal ertuk. Biztos volna ra igeny.
Mondjuk moszkvaban, vagy pekingben.

fhdgy 2018.08.01. 14:25:15

@Arthamyr: Ha kettő főre, kettő éjszaka cirka 180 ezerbe kerül, akkor ennek is bele kell tudni férni az árakba. Nem hiszem, hogy nekik nagyon kell vadászni új vendégekre, elég ha a meglévő vendégkörüket meg-meglepik valami extrával.

Golf2 2018.08.01. 14:37:39

@Dikusz: és lehet, hogy Harry Pottert olvastak föl a kecskéknek.:) Az már állatkínzás kategória.

fhdgy 2018.08.01. 15:27:06

@Arthamyr: Megkerestem azt az olasz úriembert, úgy hívják, hogy Paolo Parisi. A blog.hu-n is volt róla egy poszt tavaly december közepe táján.

Narina 2018.08.01. 15:49:09

Nálunk a női szakasz oda van A legendás állatokért meg a világért!

puhacica 2018.08.01. 16:09:08

@London2009: en meg imadtam. es nem hiszem, hogy egyedul voltam vele. de nekem a porter gyerekkel sincs bajom, csak ha muszaj valasztani, akkor inkabb tutajos. de az lenne a legszebb, ha elfernenek egymas mellett mindketten.

London2009 2018.08.01. 16:10:40

@puhacica: az biztos, hogy nem te voltal tobbsegben. :D Igen, egyetertek, az lenne a legjobb, ha lehetne valasztani.

Csodabogár 2018.08.01. 16:16:27

@London2009: Aranyembert nagyon szerettem meg az összes többi Jókait is. Tüskevár az én időmben nem volt, de Mikszáth, Móra stb, nem jött be nekem soha. Fekete István se később.

Csodabogár 2018.08.01. 16:21:32

@fhdgy: Zuhanyozd le őket néhányszor naponta. A németek zuhanyozzák a teheneket, tegnap láttam a tv-ben.

London2009 2018.08.01. 16:23:48

@Csodabogár: Nekem Mikszath a halalom. Egyszeruen keptelen vagyok elolvasni. Jokait sem tudtam sosem megszeretni.

Csodabogár 2018.08.01. 16:29:29

@fhdgy: 300 EUR egy éjszaka nem annyira drága. Nézz csak körül svájci vagy new yorki szálloda árak körül. Esetleg Salzburg is sokkal drágább. Most csak 4 csillagosról beszélek, nem öt meg szuperior.

Csodabogár 2018.08.01. 16:32:04

@London2009: Ma már én se olvasnám Jókait, de úgy 14-16 éves korom körül, nagyon szerettem a romantikus könyveket.

fhdgy 2018.08.01. 16:35:52

@Csodabogár: Hát, lehet, hogy a pokolba kívánnának engem, ha lezuhanyoznám őket.

Az a tapasztalatom, hogy a vizet csak ivóvízként szeretik. Ha csak egy kicsit is szemerkél az eső, már menekülnek fedél alá.

Három karámban tartom őket, külön a nősténykecskéket, külön a tenyészbakot és külön a az idény született kis bakokat. Mindegyik karámhoz tartozik hullámlemezzel fedett féltető, hogy legyen árnyék, meg a szénájuk, az abrakjuk ne ázzon esőben sem.

Ha esik az eső, akár egy kicsit is, akkor nem mozdulnak ki a fedél alól.

somlobodog 2018.08.01. 16:36:04

@maxval balcán bircaman: azt hiszem most először az életben minden szavaddal egyetértek :))).

takarék-láng 2018.08.01. 16:36:10

Amszterdam a bunos varos, a liberalis mintavaros. Ahol a rendorok tehetetlenek a drogkartellek, az prostitucio elleneben, es sajnos hollandiarol mar ez jut az emberek eszebe, nem a szelmalom es a tulipan. Idaig sullyedtunk.

fhdgy 2018.08.01. 16:38:53

@Csodabogár: Igen, de itt sok járulékos dolgot is fizet a kuncsaft. Helikopter, repülő, saját ló tartás arra az időre, meg hasonló nyalánkságok. Gondolom, hogy a szobaár a kisebbik tényező.

gabors 2018.08.01. 16:57:58

"Harry Pottert meg mindenki olvasott,"

Ez azert eleg meresz feltetelezes .... hallani hallottam rola meg hogy volt film is de nem olvastam vagy lattam belole semmit ....

London2009 2018.08.01. 17:05:26

@gabors: teljesen le vagyok dobbenve, hogy itt a blogon az olvasottsagi es tetszesi arany a nullahoz kozelit. :D
Ha esetleg felkeltette az erdeklodesedet, akkor mindenkepp angolul olvasd el. Sokkal jobb eredeti nyelven, bar ez nyilvan nem meglepo... : )

puhacica 2018.08.01. 17:12:21

@London2009: lehet, es voltak, akik akkor is rohogtek ezen. van, ami sosem valtozik. :)

London2009 2018.08.01. 17:21:33

@puhacica: most erre mit mondjak? : ))

puhacica 2018.08.01. 17:30:49

@London2009: semmit, eppen eleg kiderult ennyibol is :D

London2009 2018.08.01. 17:40:36

@puhacica: hogy gyerekkent untattak a hosszu leirasok? Igy igaz! Vallalom! Felnottkent ujraolvasva egy csomo "kotelezo" tetszett, amit gyerekkent nem elveztem. Oh well, van ez igy.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2018.08.01. 17:56:33

@takarék-láng: Mintha csak anyámat hallanám. Ő is mindig ítélkezett olyan dolgok felett, amiket nem is látott. Ellenben tutira elhitte, amit azok az emberek mondtak, akik szintén csak véleményt formáltak olyas dolgokról, amikről semmit se tudtak valójában.

gabors 2018.08.01. 18:43:23

@Orochimaru: 'Szomorú, hogy fiataljaink kimennek takarítani külföldre, amikor itthon is lehet boldogulni, csak akarni kell. "

baszod alasan valami ujat is irhatnal ... ennyire elvarazsolt a Harry meg a Potter????

A posztolo eloszavabol idezek: " kijöttem ide Európa másik végére 52 évesen"

gabors 2018.08.01. 19:07:10

@London2009: "@gabors: teljesen le vagyok dobbenve, hogy itt a blogon az olvasottsagi es tetszesi arany a nullahoz kozelit. :D
Ha esetleg felkeltette az erdeklodesedet, akkor mindenkepp angolul olvasd el. Sokkal jobb eredeti nyelven, bar ez nyilvan nem meglepo... : ) "

En 8-12 koromban rengeteget olvastam magyar klasszikusokat Fekete Istvant is tobbek kozott, kesobb is aztan katonasag alatt megint mert nem volt jobb dolog mint konyvtarba menni he eppen nem konyhaszolgalaton voltam :-(

A ketto kozott szerettem a sci-fi... Assimovtol mindent elolvastam ami a konyvtarban megvolt ... akkor meg magyarul ...

"Sokkal jobb eredeti nyelven, bar ez nyilvan nem meglepo... : ) "" bizony

Ugy tiz eve itt megvettem es elolvastam az alapitvany sorozatot megint angolul (is) aztan Douglas Adams "hitchhiker's guide to the galaxy" teljes sorozatat is (az is megvan meg itthon) ... (kb olyan mint ez a poszt :-) .... de a filmet pl nem tudtam vegig nezni ...

Hogy egy klasszikust is emlitsek ujra olvastam a pl Hemingway regenyeket amiket szerettem magyarul Akiert a harang szolt, Halal delutan, A nyugati fronton minden csendes, ... es meg kell mondjam teljesen uj dolgokat fedeztem fel.

Truman Capotte-ol In Cold Blood ("Hidegverrel" volt a magyar cim ha jol emlekszem )

Az teny mostanaban nem sok konyvet olvasok Harry Pottert plane nem (bar egy vagy ket kotet megvan a felesegem olvasta oket) ... majd a nyugdijas eveim alatt bepotolom :-))))))

Ha olvasok inkabb non-fictions/current affairs.

gabors 2018.08.01. 19:16:38

@Arthamyr: 'A vadmadaraknak számára az nem egészséges, ahogy hallottam, érdekes, hogy a tyúkoknak jó. "

valszeg a tyukoknak sem de azokat ugye kb 1 evesen levagjak addig meg jo a kalacs/kifli is :-)

gabors 2018.08.01. 19:21:58

@huisje boompje beestje: ne ugorj be neki ... (don't feed the troll)

tegnap eppen a svedeknek volt vege ... ma meg a hollandoknak ...

holnap meg a teljes nyugat megy a kukaba ....

Shanarey 2018.08.01. 19:35:27

Anno mikor a Harry Potter mánia kezdődött, megvettem a fiamnak, de mielőtt odaadtam volna neki, elolvastam. Ennek az volt az oka hogy a fiam nagyon nem szeretett olvasni, s nem akartam olyan könyvet a kezébe nyomni, ami, mégsem olyan jó. De az volt, így megkapta, s később a további részeket.

Persze én is kiolvastam az összeset, s tényleg, angolul jobb.
Nem túl legálisan, mindkét nyelven le töltöttem.

Számomra, Fekete István sem volt rossz, s Mikszáth is megfelelt, de Jókaival soha nem tudtam megbarátkozni.

Herr Géza 2018.08.01. 19:48:37

Na én sem olvastam/láttam egyetlen HP-t sem. Ennek megfelelő volt a hozzáállásom a poszthoz. De valahogy csak megfogott, csak végigolvastam.... Ügyes. Okos. Big respect!

zoldzeller 2018.08.01. 20:06:45

@London2009: Na, itt vagyok kicsit javitani az aranyokon.:)) En nagyon szerettem HP-t, Tolkient es meg a Tronok harcat is elolvastam.
Ja es Douglas Adams konyvek is szupere, abbol nehany megvan hangoskonyvkent is, a kocsiban szoktam hallgatni.
A kistestuek felenk most mar legalabb 2 eve Star Wars lazban egnek. Probalkozom HP-vel, de egyelore nem erdeklodnek;) Talan majd kesobb.

Csodabogár 2018.08.01. 20:34:56

@fhdgy: Okos állat a kecske, én se mászkálnék kint az esőben ha nem muszáj. Persze nyáron egy kis zuhany azért jól esik, nekem legalább is.:-)

Csodabogár 2018.08.01. 20:36:42

@takarék-láng: Nemrég voltunk Hollandiában. nekem azelőtt is meg most is a csodálatos öreg városok jutnak eszembe, no meg a rengeteg biciklista. Ki mire fokuszál, az jut eszébe.

Arthamyr 2018.08.01. 20:40:06

@Csodabogár: Itt olyan kellemes, meleg esők van mostanában, hogy élvezet benne sétálni/futni.

gabors 2018.08.01. 22:28:27

ha mar annyira megy itt a HP ....

konyvkuczko.blog.hu/2018/07/31/husz_dolog_amit_j_k_rowling_tanitott_nekunk?ajanlo=1

nem olvastam ha hulyeseg lehet nem engem szidni hanem azt a blogot

kék madár 2018.08.02. 01:42:52

elkepeszto kommenteket engedsz be neha HA.
Ezert az ertelmezhetetlen PC hozzaallasert kaptuk a nyakunkba Orbant es Trumpot.

kék madár 2018.08.02. 01:50:56

@zoldzeller: "A kistestuek"
ez jo. Tegnap hallottam a laggies cimu filmben ezt teenagerekrol:
"they are like little animals, they are like gerbils, they have next to no sense of time"

kék madár 2018.08.02. 01:53:04

@takarék-láng: "Idaig sullyedtunk."
ugy erted ideaig sullyedtel, hogy ezek jutnak Amsterdamrol eszedbe?
Egyetertek veled, ezt tenyleg szomoru, nagyon melyre sullyedtel.

blackhairlady 2018.08.02. 05:09:26

@adg: En a filmeket lattam, mindegyiket, minimum 10X. Es meg mindig van olyan jelenet bennuk amelyekre nem emlekeztem.
Itt szoktak lenni kulonbozo csatornakon Harry Potter hetvegek, ha csak hatterzajnak is de odakapcsolunk, csaladilag:))))

blackhairlady 2018.08.02. 05:17:27

@London2009: A Gyuruk Urat nehany nap alatt elolvastam, nekem egy fantasztikus mese volt felnotteknek, en is kedvelem az ilyen temajuakat, aztan amikor megneztem a filmet, teljesen ledobbentem mennyire maskepp lattuk ezt a rendezovel. Szerintem az en kepzelodesem erdekesebb volt :))
Ilyenkor orulok enki, hogy a konyvre elobb bukkantam ra mint ahogy film lett belole.

takarék-láng 2018.08.02. 12:22:57

@huisje boompje beestje: anyad tapasztaltabb, tobbet latott az eletben nalad, es a legjobbakat akarja neked. Erdemes ra hallgatni.

Amszterdam peldaja mutatja Europa szomoru jovojet/agoniajat. Ahhoz hasonlithato mindez, ahogy az tortent az okori romaban, a bukas ott is elkerulhetetlen volt, az elojelek alapjan itt is az.
Ha neked ez kell nyilvan ottmaradsz.

Gat_o 2018.08.02. 13:38:44

Ez egy nagyon kedves, szórakoztató írás volt, köszönöm!
Ritka, amikor valaki ilyen kiérlelten és mégis kontstruktívan látja a hétköznapokat, vagyis szimpatikus, ahogyan leírja, hogy hogyan simultak ki a hozott gyűrődések.
És még azután vinni egy kis varázslatot az apróságokba, menő.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2018.08.03. 13:07:56

@Gat_o: Köszönöm, ezért már érdemes volt megírni, bevallom nekem is 55 évembe telt, és 3,5 év ittlétbe, mire igy tudok beszélni, írni róla. ez nagyon jó érzés, mert eddig nem ment a negatívumok értékelése, pedig tudom: semmi sem magáért történik, hanem értünk.

Herr Géza 2018.08.03. 13:45:33

@huisje boompje beestje: Benned tuti nincs hiba. :D Én nem vagyok HP-kompetens, sőt a fiam sem izgult rá eddig Rowlingra, ettől függetlenül tényleg tetszett a poszt összefűzése a mesével. Lehet, hogy meg kéne néznem egy HP epizódot? :)))

DieNanny CH 2018.08.04. 16:43:33

@adg:

"Mostmar aazert felvetodott bennem a kerdes, hogy olliek gyerekein kivul olvasta-e egyaltalan barki is?"

Jelen!

A 4. részt egyetlen éjszaka alatt, a 7.-nek pedig a kalózfordítását. Még pont rá tudtam menni az online oldalára a fordításnak mikor kitört emiatt a botrány, de mivel nem léptem ki az oldalból, hanem 2 napig bekapcsolva hagytam a gépet, így hiába lett letiltva az oldal, még el tudtam olvasni.
:-)

Szeretem a fantasy-t.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása