oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 31. 06:30,  Tíz dolog, amit megváltoztatnék Japánban 149 komment

2018. július 31. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amit megváltoztatnék Japánban

A távol-keleti országról olyan kép él általában az emberekben, hogy egy rendkívül modern (legalábbis a nagyvárosokban mindenképp) hely, ahol orrvérzésig, sőt néha azon is túl dolgoznak az emberek. Nos, Tshabee posztja ehhez képest szolgál majd egy pár nem is kis meglepetéssel, különösen ami az első pontot érinti. Következzék tehát még részben a „Tíz dolog”-sorozat (eddigi posztok itt) keretében egy írás arról, mit változtatna meg Japánban egy ott élő magyar. (Pihenésképp pedig jöjjön pár kép is közben Japánból, természetesen a szerzőtől.)

Te miért szeretsz abban az országban / városban élni, ahol laksz? Mi tetszik benne és mi nem? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_nyari_fesztival.jpgNyári fesztivál

„A korábbi írásaimban itt a Határátkelőn olyan témákat fejtegettem, mint hogy mit nem szeretek Magyarországban, meg mit igen Japánban, ahol most már lassan két éve élek. Ezen posztok óta már jó sok idő telt el, úgyhogy most eljött az ideje, hogy Japánról is összeszedjek pár nem tetsző dolgot (random sorrendben), hogy egy fokkal teljesebb legyen a kép... 

#1 Haza kell vinni a szemetet 

Az egyik első dolog, ami feltűnt itt, hogy az utcákon sehol sincs kuka, ahová az ember kidobhatná a szemetét. Itt ugyanis teljesen természetes dolog, hogy az ember hazaviszi a szemetét, és csak ott dobja ki.

a_nagy_buddha_szobor_naraban.jpgA nagy Buddha szobor Narában

Kifújtad az orrod a zsebkendődbe? Viheted haza. Vettél egy fánkot, és kaptál hozzá szalvétát / zacskót? Viheted haza. Elmentél piknikezni, és rajtad maradt egy csomó csomagolás meg kajamaradék? Viheted haza az egész cuccot. 

Persze a nagyobb vonatállomásokon vannak elrejtve szemetesek, ahol meg lehet szabadulni a fölöslegtől, de ez akkor is zavar. 

#2 A verseny hiánya 

Itt Japánban egész jól elkülönülnek azok a szektorok, ahol komoly verseny van, így muszáj jó minőségű szolgáltatást nyújtani, meg azok, ahol semmi verseny nincs, így nulla minőséggel is hatalmas pénzeket lehet leakasztani. Az előbbire jó példa a vonathálózat, a shinkansen, vagy az éjjel-nappali bolthálózatok. 

Utóbbira pedig a japán weboldalak 90%-a, amik simán eléldegélnek olyan technológiával, meg dizájnnal, ami már a '80-as években is tök gáz volt. Ami a legdurvább, hogy az itteni emberek nem is értik, hogy miért használok mindig külföldi oldalakat, ahol nem kell órákat töltenem fölösleges adatok megadásával, csak két kattintással elintézem, amit akarok.

a_takao_hegyen.jpgA Takao-hegyen

A másik hasonló rettenet a bankrendszer, ami nem is értem, hogy hogy lehet még életben. Kezdve azzal, hogy az internetbankos szolgáltatások kb. a nullával egyenlőek, például ha automatikusan szeretném elutalni a lakbért minden hónapban, akkor mindenképpen meg kell látogatnom a bankfiókot. 

Arról nem is beszélve, hogy ha szeretnék részvényeket vásárolni az itteni értékpapírszámlámra, azt telefonon (!) lehet csak intézni. És csak japán részvényekkel kereskednek, úgyhogy ha külföldi cégekbe fektetnél, akkor meg vagy lőve az itteni nagybankokkal.

#3 A tömeg 

Na persze ha az ember a világ egyik legnagyobb metropoliszába költözik, akkor azért illik számítani erre. De hogy őszinte legyek, Shinjuku minden képzeletemet felülmúlta. Habár igazából bárhová megyek a belvárosban, mindenütt rengetegen vannak. Ezenkívül a népszerűbb helyeken, mint pl. Disneyland, vagy a reggeli vonatok, soha egy gombostűt nem lehet leejteni, annyian vannak.

tomeg_asakusaban.jpgTömeg Asakusában

És az emberek nagy többsége ráadásul állandóan rohan. Ezt főleg az állomásokon lehet megfigyelni. Ugyanis elég sokan vannak, akik az átszálláshoz kettesével szedik a lépcsőt, úgy sprintelnek lefelé a tömegben. Két-három másodperc nyereségért egy szép kis nyaktörést kockáztatva naponta többször. Kevés ostobább embert láttam az ilyeneknél... 

#4 Sok a zombi 

Az előző csoport szöges ellentéte. Őket onnan lehet felismerni, hogy folyton a telefonjukra vannak tapadva. Emiatt lassan közlekednek, és viszonylag kevés ingert dolgoznak fel a külvilágból. És most nem csak arról van szó, hogy a vonaton mindenki mobilozik. Azt elfogadom. Ott én is mindig a telefont nyomkodom, különben sosem tudnék írni egyetlen blogposztot sem. 

De itt nagyon sokan gyaloglás közben, biciklizés közben, randi közben, minden közben a mobiljukat bámulják. Nem egy kollégám van, aki az úton a tilosban való átkelés közben (pedig ez már önmagában sem veszélytelen) sem veszi le a szemét a mobiljáról egy pillanatra sem.

egy_osi_sarkany.jpgEgy ősi sárkány

Azt meg már nem is említem, hogy az irodai WC-ben a dolguk végzése közben hányan vannak, akik felváltva fogdossák a szerszámot, meg a telefonjukat. (A fenébe, mégiscsak említettem...) És persze meg lehet tippelni, hogy ezek közül hányan mosnak kezet az egész végén. Mondjuk szerencsére itt nem divat a kézfogás. :D 

#5 A vonaton nem lehet kutyával utazni 

Legalábbis olyannal, ami nem fér bele egy kistáskába. Odahaza ugyebár lehet BKV-jegyet lyukasztani a kutyusoknak, meg a MÁV-ra is felengedik őket (tudtommal), itt viszont ha egy utazásra szeretnéd magaddal vinni a kutyádat, akkor vagy autóba ülsz, vagy nem mész sehová. A tömegközlekedést úgy, ahogy van, el is felejtheted. 

#6 Kevés a zöld felület 

Persze ez nyilván nem igaz az egész országra, de a nagyobb városokban, főleg Tokióban elég nehéz a betonon kívül más anyaggal érintkezni. Nagyon ügyelnek rá, hogy az egész le legyen öntve betonnal, és egy talpalatnyi felületet se hagyjanak szabadon. Nagy kár.

kiotoi_teahaz.jpgKiotói teaház

#7 Angoltudás 

Elkeserítő az átlag japánok nyelvtudása. Még Tokióban is, ahol azért elég sok külföldi él. És ami még elkeserítőbb, hogy sem a fiatalok, sem a mérnökök nem érzik szükségét az angoltudásnak. Pedig mekkorát tévednek... A világ legjobb lehetőségeitől és legbővebb információforrásától zárják el magukat. És még büszkék is rá. Kár értük... 

#8 A szigetelés hiánya 

Számomra elég elképesztő, hogy mennyi lyuk tátong itt az összes lakáson. Persze ezt leginkább csak akkor veszi észre az ember, amikor be van csukva az ablak, mégis simán befúj rajta a szél. Aztán persze mindenki tolja a légkondit, meg a fűtést ezerrel, de senkinek nem jut eszébe, hogy ezzel milyen kurva sok energiát pazarol el a semmire.

strand_az_autopalya_alatt_okinawan.jpgStrand az autópálya alatt Okinawán

Passzív ház? Hahaha, az itteni lakások szerintem a legalacsonyabb magyar energiahatékonysági kategóriába se férnének be. Csak viszonyításképpen: abban a lakásban, ahol lakom, jelenleg 9°C és 36°C a két rekord. És még csak most kezdődik a nyár. 

#9 Itt a legtöbb helyen a nettó árakat írják ki 

Nekem személy szerint nagyon tetszik az az (asszem) EU-s elgondolás, hogy mindig azt az árat kell a vásárló arcába nyomni nagy betűkkel, amit a végén fizetni fog, és nem illik a bruttó árakat az apróbetűs részbe rejteni. 

Sajnos az itteni kormányzat még nem találkozott ezekkel a gondolatokkal, így aztán általában nettó árakat pakolnak ki mindenhová. Az ember meg csodálkozik, hogy fizetéskor még lehúznak róla 8% áfát. Persze annyira azért mégsem csodálkozik, mint ha 27% lenne az áfa. :D

odaiba_es_az_oriasrobot.jpgOdaiba és az óriásrobot

De hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy Abe bácsiék miért nem zárták még be ezt a sunyi kiskaput. 

#10 Tehetségtelen menedzsment 

Aki azt hiszi, hogy Magyarországon munkaerőhiány van, annak elmondom, hogy itt sokkal nehezebb munkaerőt találni. Jó munkaerőt meg főleg. Ennek ellenére az átlag cégek tele vannak hülyébbnél hülyébb szabályokkal. 

Például az első itteni munkahelyemen kötelező volt öltönyben dolgozni, noha a munkám annyiból áll, hogy egy számítógépet bámulok egész nap. Ha minden nap fontos ügyfelekkel tárgyalnék reggeltől estig, még megérteném. De így? Meg tilos volt megpisszenni meló közben. Persze hogy az emberek hogyan tudnak kommunikáció nélkül csapatban dolgozni, azt nem tudom.

viragtenger.jpgVirágtenger

Ja, és ennek tetejébe azt hitték, hogy junior bérért szereztek szenior fejlesztőt. Aztán csodálkoztak, hogy rögtön megpattantam kb. dupla akkora fizuért, amint lett munkavállalói vízumom. Hogy mik vannak? 

És ha már fizetések, az igazán keményvonalas helyeken életkor alapján osztják a pénzt, nem teljesítmény szerint. Például ha egy élre vasalt cégnél fizetésemelést kérsz (ami eleve nem szokás), és életkor * 10 000 jennél többet keresel egy hónapban, akkor a menedzsment úgy áll hozzá, hogy „mit ugrálsz itt”? 

(Aztán persze ők is csodálkoznak, hogy a tehetséges emberek mind lelépnek, és a maradékból is csak az öregek maradnak...) És ez nem vicc, láttam már ilyen álláshirdetést. Ja, és ezzel még csak a jéghegy csúcsát kapargattam meg egy kicsit. 

Na, azt hiszem, ezzel a legfontosabbakat sikerült összefoglalnom. Akit meg bővebben érdekel, hogy milyen itt élni, az nyugodtan olvasgassa a blogomat. Ott szoktam írni mindenféléről, amit itt Japánban látok / hallok / tapasztalok.”

Jöhet a kivándorlási adó a közelben - ez csak az első lépés? Be kellene vezetni Magyarországon is?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Japán tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214147531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.07.31. 07:27:51

A harakiri megy még?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 07:51:59

A verseny hiánya hatalmas pozitívum. Éppen ez a távol-keleti modell sikerének fő titka.

Din Serpahis 2018.07.31. 08:28:53

Te Birca, a szocializmusban sem volt verseny, valahogy megsem latom a hatalmas sikereket a Kadar rendszerben...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 09:18:11

@Din Serpahis:

Abból, hogy a verseny rossz nem következik, hogy a verseny hiánya automatikusan jót eredményez.

Egy egyszerű példa.

Abból, hogy a kuvasz nem macska nem követkzik, hogy a kuvaszon kívüli bármely állat macska lenne.

Csodabogár 2018.07.31. 09:19:16

Soha nem hittem, hogy Japán a paradicsom, persze engem a hideg lakás riasztott a legjobban. Nem mellesleg Amerikában is netto árak vannak kiírva az árura. Néhány kassza melletti megdöbbenés után meg lehet szokni.
Posztoló elárulhatná, hogy igaz-e, hogy a japán mosógépek csak hideg vizel mosnak.

Mick Richards (UK) 2018.07.31. 09:31:14

@maxval balcán bircaman:

Balkáni Birka, talan nem is kellene bovebben elemezni, mert a nev mindent osszefoglal viselojerol.

No offence, de ha valaki elmeselne, hogy el ilyen ember, ilyen ertekrenddel es vilagnezettel, eskuszom nem hinnem el.
Idonkent igy is tobbszor kell elolvasnom, hogy egyszer elhiggyem, hogy ezeket komolyan tolod.

Persze attol is szep a vilag, hogy nem vagyunk egyformak, de figyelembe veve, hogy raadasul egy orszagban nottunk fel, es azt hiszem meg eletkorban sem allunk tavol egymastol: vegkepp ossze vagyok zavarodva. Ahogy a Peka es Csupi cimu klasszikusban horgad fel az egyik fohos: Ilyen van?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 09:49:36

@Mick Richards (UK):

Én is egykor meggyőződéses liberális voltam, s mélyen hittem a nyugati rendben, ha ez megnyugtat.

1975-1984, 1985-1993 közt a nyugat lelkes híve voltam, de még 1999-2008 között is sokban liberális elveket vallottam, bár már bizonyos tartózkodással.

Azt mondhatnám, hogy 1975-1984 közt a nyugat naív híve voltam (1985-ben lettem nagykorú), majd 1985-1993 között nagyjából az, amit ma "ballibnek" szokás hívni, míg 1999-2008 között konzervatív-liberális.

Hozzáteném: 1985-tól sose voltam az adott eszme teljes híve, mindig voltak egyes pontok, melyekben nem fogadtam el az illető eszme egyes elveit, pl. balibként is elleneztem a homoszexuálisoknak adandó plusz jogokat, s pl. konzervatívként is antinacionalista voltam.

Arthamyr 2018.07.31. 10:28:44

Az elsőnek van némi pozitív hatása, hogy serkent a kevesebb szemét generálására. Egyébként pl. kirándulás során mi is haza szoktuk vinni a kajánk csomagolását. Sőt, most gyakran újra használható zacskóban, dobozban visszük (persze azért sajnos van, amit kidobunk).
Persze nyilván jó lenne, ha lenne közterületen szemetes, és valami mással (pl. szabályozással) csökkentenék a felesleges/pazarló csomagolásból épülő szeméthegyeket.

Herr Géza 2018.07.31. 10:29:03

@maxval balcán bircaman: Birkuci elvtárs, te írtad: “A verseny hiánya hatalmas pozitívum.” Majd ezt is: “ Abból, hogy a verseny rossz nem következik, hogy a verseny hiánya automatikusan jót eredményez.“
Eressz már el pár ilyen kuvasz-macskás mélyelemzést, hogy akkor mi is van, hadd röhögjünk még....

Arthamyr 2018.07.31. 10:40:23

@maxval balcán bircaman: Ha nincs verseny, mégis hogy döntöd el, hogy két ember/cég stb. közül melyik érvényesüljön, termeljen?
Esetleg pl. a párválasztásnál se legyen verseny, helyette mondjuk sorsoljanak? A fogyasztásnál meg valaki mondja meg, hogy igenis ezt fogyasszam, ne én döntsem el az információim alapján, hogy melyik szimpatikusabb?
Nonszensz. A verseny a legjobb dolog, amit kitalálhattak volna, de még kitalálni sem kellett, már sokszázmillió éve "kitalálta" a természet, és remekül működik.
A verseny nagyon fontos a fejlődéshez max. a szabályain érdemes vitatkozni. Pl. ma nem úgy versenyzünk (általában) a nők kegyeiért, hogy pofánbasszuk a többi vetélytársat, a házat sem úgy szerezzük (általában), hogy agyonverünk egy öreg házaspárt és elfoglaljuk a házát.

Arthamyr 2018.07.31. 10:42:09

@Herr Géza: LOL! Én úgy értelmeztem, ahogy szánta, fel sem tűnt a felesleges szó. :D

Herr Géza 2018.07.31. 10:50:29

@maxval balcán bircaman: “1975-1984, 1985-1993 közt a nyugat lelkes híve voltam, ...” vs. “(1985-ben lettem nagykorú)...”
Érdekes egy miliőben nőhettél fel. Nekem nem rémlik, hogy 8 (!) évesen már bárminemű társadalmi, politikai, gazdasági rendszernek “lelkes” híve lettem volna. Pláne tudatosan. :D

Orochimaru 2018.07.31. 11:49:08

Ezekkel az ázsiai országokkal úgy vagyok, mint a Pista bácsi a zsiráffal. Szép szép, de otthonra nem kellene. Tervben van a jövőt illetően Japán meg Dél-Korea is, de ott élni, az túl sok lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 11:49:08

@Herr Géza:

Szívesen. A múlt hónapban sokat foglalkoztam logikai kérdésekkel. Így azonnal tudtam is most frappáns példát hozni.

De mi a konkrét felvetésed?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 11:49:08

@Arthamyr:

Nyilván van sokféle verseny. A szó tág értelmében az ételek is versenyeznek, hogy melyiket egyem meg ebédre. Nyilvánvaló, hogy mindez az élet temészetes része. Ebban az értelemben az állatok is versenyeznek.

A versenyközpontúság azonban, melyet a liberalizmus erőltetett az emberiségre, messzemenően káros. Ma a helyzet olyan szintre jutott, hogy kisgyerekek öngyilkosok lesznek, mert lemaradtak az iskolai versenyben, megbuktak egy dolgozaton, stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 11:49:08

@Herr Géza:

4 évesen már tökéletesen tudtam olvasni, olvastam meséket saját magamnak, majd 6 éves kortól sci-fi novellákat, s 7 éves koromban már olvastam közéleti lapokat, kedvencem a "Magyarország" nevű hetilap volt.

9 éves kortól meg rendszeresen hallgattam a SZER adásait minden délután.

Nyilván ebben az időben nem rendelkeztem semmilyen szisztematikus elvekkel, ezért is mondtam, hogy naív módon volt ideológiai irányultságom.

Golf2 2018.07.31. 12:03:35

@maxval balcán bircaman: Kár volt ilyenekre elba...a gyerekkorod.

P.Elliot 2018.07.31. 12:42:35

Ha haza kell vinni a szemetet akkor szep tiszta marad az utca es a szemetelo sem fog felesleges szemetet termelni csak azt amit muszaj. Ha valaki megis nem akarja hazavinni akkor letesitsenek nehany nemi apropenzre mukodo szemetest .

Az hogy tomeg van mint a kepen mutatjak? Igen, a nagyvarosokban de melyikben kihalt az utca? El kell latogatni mondjuk estefele/ de nappal is van mit tapasztalni New Yorkban a Time Squere-en majd latna a posztolo csodat.
A mobil allando nyomkodasa es hasznalata masutt is igy van, talan nem egyszerre meg nem mindenki de a java bizony ra van ragadva mindenhol.
Az hogy az arak csak nyersen ertendok meg jon ra ado a penztarnal, ezt igen gyorsan meg lehet szokni, nem olyan egetvero dolog.

Keves a zold felulet? Hat ha nincs helyuk ra? Videken viszont van es a japanok megbecsulnek minden centimeter foldet es beultetik, novenyeiket apoljak, szemmel tartjak, japan musorokat , illetve teveadast is nezek hetente, latom hogy mibol all az orszaguk.

En elelnek ott, foleg nyugdijas koromban egy csendes kis hegyi faluban, nekem tetszik a csondesseguk, udvariassaguk, a termeszet megbecsulese, nagyon jol ereznem magamat es betartanek minden szabalyukat.
Nem rossz szabalyok ezek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 12:57:11

@Golf2:

Mit kellett volna csinálni? Mindig utáltam sportolni, szabad levegőn játszani, kirándulni, ill. ma már néha tetszik ez részben, de gyerekkoromban sose tetszett.

Jellemzően a hasonszőrű haverokkal ültünk a szobában és beszélgettünk furcsa dolgokról. A legnagyobb utcai jelenlétünk az volt, hogy elmentünk néha biciklizni, meg strandra. Egyébként legtöbbször moziba mentünk, meg a Planetáriumba, csillagvizsgálóba este, meg hasonlók.

Messziről kerültünk az összes megszokott korabeli ifjúsági szórakozási formákat, mint pl. diszkó, korcsolyapálya, csajozás, ivás, dohányzás, ifjúsági irodalom olvasása, stb.

Volt 2 haverom a környéken, ahol laktam, meg 3 haverom az iskolában. Csupa hozzám hasonló alak.

Az egyik haverom pl. fejből tudta Mo. teljes vasúthálózatát és Bp. tömegközlekedési hálózatát. A másik a Star Warsban leírt "erőt" kutatta. Stb.

P.Elliot 2018.07.31. 13:08:45

@maxval balcán bircaman:
Te sosem voltal fiatalok kozott fiatal korodban? Marmint resztvenni a fiatalsag eleteben?

Vasuthalozatot tudtatok meg Star Wars eroit? Hat ez igencsak sokat megmagyaraz,....
Potolj amit lehet mert nagy hiba volt kihagyni...

.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 13:32:16

@P.Elliot:

Fiatal sokféle van.

Miért redukálod le a fiatalságot annak egyik csoportjára?

Most akkor kezdjek el drogozni és szeretőket tartani?

Van amit sajnálok eddigi életemből (nem sok dolog), de pont a gyerek- és kamaszkoromat nem sajnálom.

Latcho Rom 2018.07.31. 13:32:27

@P.Elliot:

Nagy csoda ahogy a kultúrájukat ápolják...de az is csoda hogy hogy lehettek olyan szadista állatok, bár nem az egyetlen nép akikre ez érvényes, richtig gejzamókus?

Latcho Rom 2018.07.31. 13:32:27

@P.Elliot: he was and is a bubbleboy :)

Arthamyr 2018.07.31. 13:33:58

@maxval balcán bircaman:

"Nyilván van sokféle verseny. A szó tág értelmében az ételek is versenyeznek, hogy melyiket egyem meg ebédre. Nyilvánvaló, hogy mindez az élet temészetes része. Ebban az értelemben az állatok is versenyeznek." - Az étel nem él, így nem is versenyzik. Az állatok sem azért versenyeznek, hogy te megedd őket, hanem pl. a kajáért, párzásért stb. Amellett persze, hogy rossz, még irreleváns analógia is ez.

"A versenyközpontúság azonban, melyet a liberalizmus erőltetett az emberiségre, messzemenően káros. Ma a helyzet olyan szintre jutott, hogy kisgyerekek öngyilkosok lesznek, mert lemaradtak az iskolai versenyben, megbuktak egy dolgozaton, stb. " - Az antiliberális hülyeségeidről nem fogok most vitatkozni, inkább menj valami liberális fórumra, ott találsz ehhez valami hozzád hasonlóan kemény vitapartnert is. Esetleg valami hozzád hasonlóakat gyűjtőre, ott megsirathatjátok az iskolai versenyben való lemaradás miatt öngyilkosságot elkövető kisgyerekek tömegeit.

Ha ideböffentesz valami ordas baromságot (ez ma a "A verseny hiánya hatalmas pozitívum. Éppen ez a távol-keleti modell sikerének fő titka. " - hozzászólással kezdődött, amikor a poszt azt írta le pár példával, hogy miért szar, ha nincsen verseny), esetleg kijavítom.
Viszont meggyőzni nem akarlak, mivel egy jeles hozzászóló (asszem Kámpics volt) már elmagyarázta, miért olyanok a kommentjeid, amilyenek, emellé makacsságod és kitartásod meg végtelen. Te gyógyíthatatlan vagy, de a járvány még talán megelőzhető.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 14:03:37

@Arthamyr:

Így igaz, a természetes jó gyógyíthatatlan híve vagyok.

S továbbra is azt mondom: a távol-keleti fejlesztő állam modellje - ilyen a japán is - sikerének az az oka, hogy verseny helyett a társadalom az együttműködésre összpontosított. Az állam pénzt nyomtatott a bankoknak, s azok finanszíroztak nagy cégeket. A konkurrencia minimális volt.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2018.07.31. 15:43:29

@Csodabogár: Na igen, amikor megvettem a mosógépemet, utólag tűnt csak fel, hogy nem lehet rajta hőfokot állítani. Sokáig azt hittem, hogy én voltam a balfék, de később, amikor lett barátnőm, azt mondta, hogy ő még nem látott olyan mosógépet, amin lett volna ilyen beállítás...

Viszont a nyári forróság nagy előnye, hogy ilyenkor a hideg víz is meleg. ;)

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2018.07.31. 16:02:16

@P.Elliot:
> Ha haza kell vinni a szemetet akkor szep tiszta marad az utca es a szemetelo sem fog felesleges szemetet termelni csak azt amit muszaj.

Hmm... Igen, ebből a szemszögből nézve legalább van értelme a dolognak.

> Az hogy tomeg van mint a kepen mutatjak? Igen, a nagyvarosokban de melyikben kihalt az utca?

Na igen, nyilván számítottam is rá. De más dolog lélekben felkészülni, mint a saját bőrömön tapasztalni. Nekem eddig Budapest meg Berlin volt az összehasonlítási alap, de majd igyekszem tisztességes nagyvárosokba is eljutni.
Meg hát ettől függetlenül nem tetszik a nagy tömeg, úgyhogy ez a rész tökéletesen illik a poszt témájába.

> Keves a zold felulet? Hat ha nincs helyuk ra?

Na igen, pont az a bajom, hogy nincs rá hely. :)

> Videken viszont van

Így van, ezért is írok sokat a japán vidékről. Szeretek arra járni. :)

Csodabogár 2018.07.31. 16:08:59

@tshaabee: Hidd el a Times Square se olyan rettenetes. Én nagyon nem szeretem a tömeget, de nincs róla szőrnyű emlékem. Néhányszor jártam ott.
Viszont tokio metron azt hiszem nem szeretnék utazni.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2018.07.31. 16:31:02

@Csodabogár:
> Viszont tokio metron azt hiszem nem szeretnék utazni.

Nekem az a nagy mázlim, hogy a munkaidőm el van tolva az átlag cégekhez képest, így minden nap lemaradok a reggeli / esti csúcsról. :) Egyszer-kétszer azért volt hozzá szerencsém, de minden nap egészen biztos, hogy nem lennék hajlandó elviselni.

gabors 2018.07.31. 18:04:25

"Sajnos az itteni kormányzat még nem találkozott ezekkel a gondolatokkal, így aztán általában nettó árakat pakolnak ki mindenhová. Az ember meg csodálkozik, hogy fizetéskor még lehúznak róla 8% áfát. "

Ez az usa-ban teljesen normalisan igy van mert minden allamban, jarasban, es akar varosban is mas az "afa" , meg a mentalitas az hogy az ado nincs az arban azt csak beszedik az adott helyi/jarasi/allam helyett ... foleg lancaruhazak nek akarnak minden faluban varosban mas arcedulakat... vagy amiket TVn is hirdetnek ...

Teljesen jogos hogy az ado az aron felul van LEHESSEN LATNI mit tesz ra az allam, a jaras, a varos az ar-ra mint sarc ....

Arthamyr 2018.07.31. 18:16:42

@gabors: Viszont az is egy teljesen jogos igény, hogy ha elmegyek a zöldségeshez, akkor az az ár legyen kiírva a paradicsomra, amennyit fizetnem kell érte. Ha nagyon akarják mutatni, mennyit tesz rá az állam, akkor írják ki, hogy 1kg 10 euro ebből 2 euro a VAT vagy valami hasonló. Fontosabb információ, hogy mennyit kell fizetnem egy termékért, mint az, hogy a végén lássam, mennyit tesz belőle ki az adó (egyébként a számlán itt is fel van tüntetve tételesen, hogy min mennyi volt, ha valakit nagyon érdekel, mert itt sem egységes a VAT; viszont pl. az alkoholokra rakott extrák már nincsenek kirészletezve, gondolom az írek felgyújtanák a képviselőket, ha meglátnák mennyi az adótartalma egy üveg piának :D).
A legfincsibb az lenne, ha pl. az alkoholos italoknak is csak az adómentes árát tüntetnék fel. 1 üveg boron a cimke 2 euro, 8 lett, maradhat? Esetleg vennék két azonos kategóriájú terméket (mondjuk két porszívót), amit valami miatt eltérő adó sújt (pl. máshol gyártották), így nem tudom összehasonlítani az árát.

gabors 2018.07.31. 18:17:19

@Csodabogár: "@tshaabee: Hidd el a Times Square se olyan rettenetes. Én nagyon nem szeretem a tömeget, de nincs róla szőrnyű emlékem. Néhányszor jártam ott.
Viszont tokio metron azt hiszem nem szeretnék utazni. "

Hat manapsag pl pentek este amikor a szinhazakban vege a musornak lepni nem lehet pedig hely van boven ... es miota nincs gepjarmu forgalaom helyzet szerintem rosszab ... 42nd streeten estenekent NEM lehet normalisan kozlekedeni marmint a jardan akkora a tomeg (ritkan jarok arrafele havonta 1x 2x lehet mindig pont rossz idopontaban :-)

gabors 2018.07.31. 18:48:23

@Arthamyr: "@gabors: Viszont az is egy teljesen jogos igény, hogy ha elmegyek a zöldségeshez, akkor az az ár legyen kiírva a paradicsomra, amennyit fizetnem kell érte. Ha nagyon akarják mutatni, mennyit tesz rá az állam, akkor írják ki, hogy 1kg 10 euro ebből 2 euro a VAT vagy valami hasonló."

szerinted ... ez a jogos igeny ... itt meg egy csomo ember (most mar en is ) nem tartom ezt egyaltalan jogos igenynek.

Azert vannak kivetelek pl. az "szabaly" hogy a benzinkuton az uzemanyag araban MINDEN adonak benne kell lennie hasonlloan a cigaretta eseten ...

"A legfincsibb az lenne, ha pl. az alkoholos italoknak is csak az adómentes árát tüntetnék fel. " Itt csak a szovetsegi ado (sin tax ami $16 per gallon of 100% alcohol) van benne az arban allami es helyi (ha van ) nincs vagyis. Ha 9.99 van az uvegen az kb $12 dollar a vegen ... New York-ban.

A szovetsegi ado most egy 750ml uveg atlagos italra 80 proof (40%) $2.14 dollar. Ha magasabb az alkohol akkor kicsit tobb (pl cwack palinkak)

Csodabogár 2018.07.31. 19:05:41

@tshaabee: Akkor igaz a hír a hideg mosásról. Egyszer kipróbálom. Itthon ugyanis hidegre is lehet állítani a gépet. Nem vagyok egy környezetvédő, de mennyi energiát meg lehetne spórolni ha mindent hideg vízben mosnánk.

Csodabogár 2018.07.31. 19:10:05

@gabors: Erre fele a számlán, pénztári blokkon rajta van a netto és brutto ár. De az, hogy a pénztárnál értesüljek a valós árról, engem is nagyon zavart mindig Amerikában. Szerintem pont ott elég nagy egy-egy állam, hogy a saját adójukkal terhetl árakat irjanak ki.

Arthamyr 2018.07.31. 19:54:15

@gabors: Ok, ha jogtalan is az igény, azért jó, hogy ki van elégítve. :) Így több információhoz jutok, hamarabb, a végén meg úgyis tudod mindkét esetben, mert nálatok is ki kell fizetni az adót (legalábbis gondolom a legtöbb esetben ki kell), míg a számlán nálunk is ott van (kivéve az említett speciális termékek).

FutureFry 2018.07.31. 20:29:54

@Arthamyr: A legjobb megoldás persze az ha egyáltalán nincs ÁFA/VAT/Sales Tax :), ami amúgy is a legregresszívebb (uh) adófajta. Egyébként pont a zöldségesnél általában nincs sales tax, mert a legtöbb államban a “groceries” adómentes(ek?):
1lz3sq2g71xv1ij3mj13d04u-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/08/Sales_Tax_by_State_Groceries_tax_exempt_1280x720.png

Arthamyr 2018.07.31. 20:41:05

@FutureFry: Mitől regresszív a VAT/ÁFA? Azt hittem, ez egy fix százalék, ami egy terméktípusra ártól függetlenül állandó. Van olyan, hogy bizonyos mennyiség fölött elkezd csökkenni? Én ilyenről még nem hallottam eddig.

FutureFry 2018.07.31. 20:48:25

@Arthamyr:
“What is a 'Regressive Tax'
A regressive tax is a tax applied uniformly, taking a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners. It is in opposition to a progressive tax, which takes a larger percentage from high-income earners.”

www.investopedia.com/terms/r/regressivetax.asp

Arthamyr 2018.07.31. 20:56:06

Én ezt a definíciót ismertem:
"A regressive tax is a tax imposed in such a manner that the tax rate decreases as the amount subject to taxation increases."
A progresszívre meg értelemszerűen az ellentétjét.

A te definíciód szerint minden kb. fogyasztást sújtó adó regresszív lesz, kivéve, ha olyan dolgokra van kivetve, amit csak a gazdagok fogyasztanak, vagy amiből ők jóval többet fogyasztanak.

gabors 2018.07.31. 21:04:37

@Csodabogár: " nagy egy-egy állam, hogy a saját adójukkal terhetl árakat irjanak ki. " gondolom azt azert tudod hogy nemcsak allam hanem a jaras (Orange County pl FL) es meg a varos is tehet es sok helyen tesz is forgalmi adot (nem is mindig ugyanannyit) kulonfele arukra ... siman mas a vegso ara ugyanannak a valaminek 1 km-rel odebb ... es talan emlekszel vannak azok a 7/11-enek most akkor minden boltban cimkezzenek ?? egyik helyen 1.27 egy doboz kola 2 km-re delre 1.26 5 km eszekra egy nagyobb varosban meg 1.29 ? Nem 1.25 + ado ... oszt annyi millio dolognal rajta van a csomagolason az ar ami kb azt jelenti hogy mindenhol "annyi" + ado

teljesen jol mukodik, vilagos koncepcio bolt bearaz valamit + ado Aldi New York Citiben is ugyanannyiert adja a kilo kavet mint Long Islanden ... ugyanazt az arat irja ra mindket helyen csak Manhattanben dragabb lesz .25%-al mig az eszakra levo jaras/megye .5% kevesebb

gabors 2018.07.31. 21:06:44

@FutureFry: igy van legalabbis NY allamban elelmiszerre (zoldseg,gyumolcs beleertve) nincs forgalmi ado.

FutureFry 2018.07.31. 21:09:53

@Arthamyr: OK, én nem így értelmezem.

Btw., itt az amerikai adóhivatal tananyagából a definíció [1]:
“regressive tax - A tax that takes a larger percentage of income from low-income groups than from high-income groups.”

Vagy Paul Krugman (Nobel díjas közgazdász) szerint [2]:
“… and people are right, sales taxes are regressive taxes.”

[1] apps.irs.gov/app/understandingTaxes/teacher/whys_thm03_les02.jsp
[2] krugman.blogs.nytimes.com/2010/11/17/why-im-soft-on-sales-taxes/

gabors 2018.07.31. 21:15:59

@Arthamyr: Egy egykulcsos forgalmi/fogyasztasi ado attol regresszive mert az alacsonyabb keresok jovedelemenek nagyobb reszet vonja el hiszen a jovedelmuk nagyobb vagy egesz reszet adoztatjak igy. (nem marad semmi a ho vegere) Erre talaltak ki hogy az alap cikkeket nem vagy alacsonyabb kulccsal adoztatjak (illetve van ahol van luxusado) ...

csak definicio kerdese (marmint hogy mire vonatkozik a regresszive mint jelzo, jovedelem elvonas v. ado elvonas)

Majd mondod hogy miert fizessen tobbet a gazdag valamiert mint a szegeny ... ..???

Shanarey 2018.07.31. 21:25:53

A Japánok sem tökéletesek, a világ sem az.

Bircáról jót vagy semmit. Róla, jót, azt senki sem tud.

Arthamyr 2018.07.31. 21:30:02

@gabors: "Egy egykulcsos forgalmi/fogyasztasi ado attol regresszive mert az alacsonyabb keresok jovedelemenek nagyobb reszet vonja el hiszen a jovedelmuk nagyobb vagy egesz reszet adoztatjak igy." - Ezt mondta FutureFry is, 2 hozzászólásában, és én is, már az elsőre való reakcióban: "A te definíciód szerint minden kb. fogyasztást sújtó adó regresszív lesz ..."

"Majd mondod hogy miert fizessen tobbet a gazdag valamiert mint a szegeny ... ..??? " - A jövedelemadó, vagyonadó, főleg a progresszív fajtájú meg ezt mondja.

"csak definicio kerdese" - Igazad van, nem is akarok definíciókon vitatkozni, elfogadom a ti értelmezéseteket, csak tisztázni kellett, hogy ugyanarról beszéljünk.
Mindenesetre ezek szerint én a regresszív adók támogatója vagyok, szerintem az ÁFA/VAT kiváló adófajta (nem tudom, hogy a sales tax ilyen-e), ha már adózni kell, azzal van a legkevesebb bajom, legkevésbé pedig a vagyonadót csípem, de szerencsére ez utóbbi még annyira elfogadhatatlan azokon a helyeken, ahol éltem, és nem is megyek olyan helyre, ahol az lesz...

Arthamyr 2018.07.31. 21:31:15

@Arthamyr: *NEM annyira elfogadhatatlan

gabors 2018.07.31. 21:34:09

@Arthamyr: " @gabors: Ok, ha jogtalan is az igény, azért jó, hogy ki van elégítve. :) Így több információhoz jutok, hamarabb,"
Azt hittem te nem nezed az arakat ? Mert a whisky mellet nem szamit :-)

" a végén meg úgyis tudod mindkét esetben, mert nálatok is ki kell fizetni az adót (legalábbis gondolom a legtöbb esetben ki kell), míg a számlán nálunk is ott van (kivéve az említett speciális termékek).
"
Itt MINDIG ki kell fizetni az adot mert az csak a vegso eladasra van rateve vagyis nincsenek afa csalok. Mindegy hogy uzlet veszi vagy maganceg pl a PC-t vagy telefont a forgalmi ado fizetni kell. (Ha kesztermekrol van szo, nyersanyagnal nem tudom.) De az epitesi vallakozo sem afa nelkul veszi a 2x4-os leceket ... vagy az ablakot, ajtot, csempet stb

gabors 2018.07.31. 21:40:04

@Csodabogár: " De az, hogy a pénztárnál értesüljek a valós árról, engem is nagyon zavart mindig Amerikában. "

azt irtad hogy te csak a kaviar arat nezed a mindennapi cikkeknek az araval nem foglalkozol akkor miert zavarna hogy a penztarnal jonnel csak ra hiszen nem is nezed ...

ja a kaviar is dragabb mint gondoltad ...

(nem keresem meg de megtudnam)

Arthamyr 2018.07.31. 21:41:42

@gabors: A whiskey árát nézem! :D

Elvileg (de lehet rosszul tudom), a Value-Added Tax azért value added tax, mert az értéknövekmény után adózol, ezért is lehet visszaigényelni, így ugye te csak azután fizeted, amennyivel drágábban adod. Ha ki kellene fizetni a gyárnak, majd a telefonnagykereskedőnek mondjuk 10%-ot, aztán a boltnak is, amikor eladja, akkor is, a végfogyasztó már kb. 30%-kal fog többet fizetni, és egy hosszú eladási láncnál ez eléggé felturbózza az árat. Vagy mondjuk egy autónál is elég ütős tud lenni. :)

FutureFry 2018.07.31. 21:46:17

@Arthamyr: Mondjuk a forgalmi adó (az általam idézett definíció szerinti) regresszivitását (!) is lehet csökkenteni, de az elbonyolítja a rendszert. Mert ugye az még csak-csak, hogy (mondjuk alapvető) élemiszerekre nincs adó (hogy a szegények ne fizessenek relative többet), de aztán ez igencsak elfajulhat. Pl. Alaszka fővárosában (Juneau) 5%-os sales tax van (főleg a sok turista miatt). De, hogy a helyieket kevésbé sújtsa, pl. $12K fölött (kivéve ékszerre!) nincs adó (mert ugye ilyen nagyobb tételeket - ékszereket leszámítva - főleg a helyiek szokták venni). Meg a 65 feletti lakosok kiválthatnak egy kártyát, amivel bizonyos dolgokat adómentesen vásárolhatnak. Szóval a bolt írhatna ki kétfajta árat :).
Ráadásul létezik egypár állam között olyan egyezmény is, hogy ha “A” állam-ban nincs sales tax, és egy “A” állami lakos “B” államban (ahol van sales tax) vásárol, akkor _nem kell_ sales tax-ot fizetnie.

M. Péter 2018.07.31. 21:52:27

@gabors: Hawaiiban nem sales tax van, hanem excise tax, ami a bruttó ár bizonyos %-a, ha jól emlékszem, 4% volt, amikor ott jártam. Vagyis ha vettem valamit 10 dollárért, akkor abból az eladó 40 centet fizetett az államnak. Viszont az árat 9,60-ként tüntették fel, engem egyáltalán nem érdekel, hogy az adó kifizetése után mennyi marad a kereskedőnél.

M. Péter 2018.07.31. 21:57:05

@Arthamyr: Hawaiiban pedig így működik, igaz cégek között csak 0,5% az adó.

Arthamyr 2018.07.31. 21:57:09

@FutureFry: Persze, erre mondtam az elején, ha olyan dolgokat adóztatsz szarrá, amit a gazdagok vesznek. Vagy amit te is írsz, hogy célirányosan alacsonyabb kulcsú/adómentes bizonyos alap árucikk, nagyon sok helyen alkalmazzák.
Értem a működési mechanizmusát, ennek ellenére (vagy ezért?) ez az adó zavar legkevésbé. Még az egyszerű, minden azonos kulcsú fajtával se lenne semmi bajom, sőt... Mert ugye azért vissza is lehet élni a különböző adókulcsokkal, ha valamiféle iparág kilobbizza, hogy ők kevesebbet fizessenek.

kewcheg 2018.07.31. 21:58:47

@Csodabogár: igen, engem is meglepett, hogy a Deliben a kajáért többet kértek, mint az árlapon volt.Persze lehet hogy csak rátett némi "szervízdíjat",

exterminador 2018.07.31. 21:58:54

Szerintem Japánnak nem ártana az sem, ha eltörölnék az embertelen írásrendszerüket. Nem is tudom felfogni, hogy képesek együtt élni vele.
Ugyanez persze Kínára is igaz, ahonnan az egész származik.

Baloldali érték 2018.07.31. 21:59:06

Angoltudás hiánya?
Nekem kifejezetten szimpatikus a hozzáállásuk. Japánnak lenni annyira egyedi dolog hogy igaz japánnak nem is lehet más nyelven beszélni csak japánul. Aki beszél angolul az nem is igazi japán. Aki meg külföldi és japánba téved, beszéljen csak japánul.

A társadalmi konszenzus az mint itthon az orosztanulással. Mindenki tanulta és senki se tudta az oroszt.

Arthamyr 2018.07.31. 21:59:07

@M. Péter: Ennél még jó eséllyel az értéknövekmény/drágább áron való továbbadás után fizetve is több jön ki.

FutureFry 2018.07.31. 22:31:59

@Arthamyr: Egyébként azzal egyetértek, hogy a sales tax (bármennyire is regresszív (megint csak az általam idézett definíció szerint :)) általában értelmesebb (a fogyasztás valamennyire arányba állítható a belőle következő adófizetők által fizetendő költségekkel) és kontrollálhatóbb (ha kevesebbet fogyasztok akkor kevesebb adót fizetek) mint mondjuk az ingatlanadó, ami legtöbbször (ha pl. az ingatlan érékéhez kötött) szintén igencsak regresszív de kevésbé arányos (csak azért mert a piac szerint drága a házam/telkem/birtokom nem jelenti azt, hogy az adófieztőknek többet kell költeniük rám) és kevésbé kontrollálható (ha felmennek az ingatlanárak a környéken akkor előfordulhat, hogy csak költözéssel kompenzálható).

Ja és - ami a sales-tax-ot illeti - ahogy Paul Krugman mondta a fent idézett cikkben:
“All of which says that if I can trade a somewhat regressive VAT for guarantees of decent retirement and universal health care, I’ll take it.”

Arthamyr 2018.07.31. 22:46:46

@FutureFry: 100%-ban egyetértek, leszámítva Krugman-t. :) De ő már elég jól él ahhoz, hogy ne a saját bajaival kelljen foglalkoznia, meg biztos teljesen más gondolkodású ember, a Nobel-díjat általában nem sorsolással döntik el, hogy ki kapja.

Nem emlékszem már a pontos részletekre, mert majd' 20 éve volt, de a kedvencem pont egy amerikai ismerős, aki megörökölt valami mocsaras, használhatatlan területet, és elég durva ingatlanadót fizetett utána, eladni meg valamiért nem tudta. :)

Egyébként a progresszív jövedelemadóval sem lenne bajom, ha nem fizetnék közel olyan százalékot hivatalosan, mint akinek 100x ennyi a jövedelme, a gyakorlatban pedig igazából jóval nagyobb százalékot fizetek, mert ő adót optimalizál. Magyarán kb. a hozzám hasonló szerencsétleneknél nem sokan fizetnek nagyobb kulcsú jövedelemadót.
Bár amióta saját cégekkel működöm, ez már nem igaz, de ettől függetlenül nem szeretem a progresszív adózást, nem felejtem el a wc-n lehúzott rengeteg pénzt, és azt, hogy már rég nyugdíjas lehetnék, ha nem szívták volna a vérem sok-sok évig. Ahogy máshol már korábban kifejtettem, az 40-50%-os (vagy magasabb) jövedelmet terhelő adó szerintem elfogadhatatlan, akármit is adjanak érte cserébe, akármilyen sok is a megmaradó rész.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2018.07.31. 23:18:02

@tshaabee: Kobéban vagy én voltam jókor jó helyen, vagy a földrengés után épült szellősebbre, de ott nem éreztem "tömeget". Illetve miután arrafelé mindenki apró, ezért tömött vonaton is kényelmesen elláttam a fejük fölött. Kyotoban pedig gyönyörű parkok vannak.

totii 2018.07.31. 23:18:27

Megnéznék pár 80-as évekbeli weboldalt... :)
A szemét-kérdés szerintem nem olyan egyszerű: ugyan a szemetelést büntetik, meg köztéri szemetesek híján nem tudnak azok túlcsordulni, így haza kell vinnie az embernek, ez eddig rendben is van, de egyszerűen rengeteg hulladékot adnak az ember kezébe a boltban csomagolóanyag formájában. Tudtommal parkolni sem lehet az utcán, vagyis csak akkor vehetsz autót, ha tudod hova rakni - ez érdekes lenne a pesti belvárosban...
A sok zombi mellett - ami már-már általános jelenség a világon - rengeteg az alkoholista és a játékfüggő. Nem csodálom, ha egyszer valaki szamurájnak születik, és nem találja helyét a világban...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.31. 23:27:45

@gabors: " igy van legalabbis NY allamban elelmiszerre (zoldseg,gyumolcs beleertve) nincs forgalmi ado."

Igen, nalunk Ca-ban sincs elelmiszerekre AFA.

gabors 2018.07.31. 23:32:02

@Arthamyr: "Elvileg (de lehet rosszul tudom), a Value-Added Tax azért value added tax, mert az értéknövekmény után adózol, ezért is lehet visszaigényelni, így ugye te csak azután fizeted, amennyivel drágábban adod."

Az usa-ban NINCS value added tax ezert is irtam forgalmi adot vagy legalabbis akartam mert ez az amit it sales tax-nek neveznek. Ez mindig allami es nem szovetsegi, exportra nem teszik ra.

Ez kesztermekre van csak, es mindegy ki veszi (magan szemely, vagy vallakozas) ez annyi (nincs ugyeskedes) . Termelesben nincs tapasztalatom de ugy tudom alapanygokra nincs forgalmi ado es felkesztermekekre sem. Nagyker nem szamolja fel a kiskernek, reszleteket nem tudom hogy ezt hogy szabalyozzak.

Szolgaltatasokra is hasonloan van pl parkolas-ra, hotelszobara, stb.

FutureFry 2018.07.31. 23:35:56

@Arthamyr: “100%-ban egyetértek, leszámítva Krugman-t. :) “
Erről valamiért (?!) ez a vicc jutott eszmebe:
- Miben hasonlít a focilabda és a kockacukor?
- Mindkettő gömbölyű, kivéve a kockacukrot…
:)

gabors 2018.07.31. 23:38:31

@M. Péter: " excise tax" -nek altalaban a sin tax-et szoktak nevezni ezt a szovetsegi allam gyakorolja alkohol, cigaretta, benzin es par mas eseten es altalaban NEM az eladasi arra hanem az adott dologra alkohol litterje X tax .. szinten benzin X dollar a tax literenkent (legyen gallon) ...

Hawai "general excise tax" is csak egy sales tax csak maskepp hivjak nincs koze az "igazi" excise tax-hez

Arthamyr 2018.07.31. 23:43:26

@FutureFry: :D Azért a hozzászólásodban mennyiségileg mindenképp (de tartalmilag is véleményem szerint) kevesebb a Krugman, mint a kettőből egy, bár ha a térfogati arányokat nézzük, végülis több. :)
És azzal sem 100%-ban nem értek egyet, csak számomra felesleges igazolni a VAT-ot pl. univerzális egészségüggyel, mert abban meg nem hiszek... Másrészt attól, hogy van egy jó, megbízható bevételforrás, nem értem, miért kell egy drága közszolgáltatással egyből megszűntetni. Bár akkor ez megint focilabda és kockacukor...

gabors 2018.07.31. 23:52:30

@FutureFry: "és kevésbé kontrollálható (ha felmennek az ingatlanárak a környéken akkor előfordulhat, hogy csak költözéssel kompenzálható)."

azt hiszem akkor nem erted hogy hogyan kalkulaljak az ingatlan adot ...:-) ha az adott telepulesen felmennek az ingatlanarak nagyjabol azonos mertekben akkor mindenki pont annyit fizet mint korabban ... akkor van gond ha aranytalanul mennek fel az arak az egyik utcaban jobban mint a masikban ... de ennek altalaban szokott oka is lenni vagyis valamiert abban az utcaban jobb (amiert tobbet is hajlandok fizetni) .. de az assesment (az ado alap) nem teljesen koveti a piaci arakat ...

vagyis az adod akkor emelkedik ha a te hazad relative erteke emelkedik az adott telepules tobbi hazahoz kepest (persze ilyen is van). Ezert sunnyogjak el tobbek kozott az epitesi engedelyt a harmadik furdoszobara, vagy sunroomra, vagy konyha hatrebb tolasara stb. (mert a haz relative erteke novekedne a szomszedhoz kepest)

De az adod attol SOKKAL jobban emelkedik hogy az iskolak es konyvtarak es a varosi burokratak koltsegei az inflacional joval gyorsabban emelkednek. Mert ezt osztajak el az ott lakok kozott ... fuggetlenul attol hogy eppen most a hazad mennyit er. Menj el es szavazd le az iskola/konyvtar/tuzoltosag/rendorseg stb koltsegvetesenek az emeleset ...

FutureFry 2018.08.01. 00:14:18

@Arthamyr: Igaz, Krugman mellékszál. De hamár adó és egészségügy: IMHO az egészségügy is olyan infrastruktúra (közszolgáltatás) mint mondjuk az utak/hidak, rendőrség, katonaság, azaz szerintem az állam nyújtja (kellene hogy nyújtsa) - legalább is alapszinten - az adókból. Mondjuk errefelé a jelenlegi szinten ez kb. kivitelezhetetlen az eü költségei miatt (ami a GDP majdnem 18 százaléka volt 2016-ban (potom 3.3 trillió dollár)).
www.cms.gov/Research-Statistics-Data-and-Systems/Statistics-Trends-and-Reports/NationalHealthExpendData/NationalHealthAccountsHistorical.html

FutureFry 2018.08.01. 00:21:08

@gabors: Az ingatlan után fizetendő adó (pláne hosszabb távon) általában a legtöbb államban arányban van az ingatlan értékével. Azaz ha az ingatlan értéke megy felfele akkor az adó is fog, előbb-utóbb. Sok helyen az ingatlan értéke (adóalapja) pedig a piaci érték [1], és bár korlátozva szokott lenni, hogy mennyivel emelkedhet az adó, azért (hosszú távon) nem sokat tud az átlag lakos tenni (a költözésen kívül) ha elszáll az érték, és vele az adó [2]…

[1] dor.wa.gov/sites/default/files/legacy/Docs/Pubs/Prop_Tax/HomeOwn.pdf
[2] www.seattletimes.com/seattle-news/enough-is-enough-some-local-homeowners-say-this-years-property-tax-increase-will-force-them-to-move/

Bellagio 2018.08.01. 00:27:15

@Baloldali érték: nyelvtudas hianya szimpatikus? Asztakurva :(

Arthamyr 2018.08.01. 00:33:19

@FutureFry: Hát, nem tudom, szerintem rettentő drága az egészségügy, de ugye ez azon sok múlik, hogy ki mit tekint "alapszintnek". Szerintem is az államnak kellene nyújtani, alapszinten, de valószínűleg mást gondolunk alapszintnek. :) Írországban/Magyarországon több a minimális befizetésért/ingyen járó szolgáltatás, mint az alapszint - szerintem.

A biztosítást én is állami kézbe venném, vagy legalábbis az állam is növelné a versenyt a biztosítási piacon, meg a szolgáltatási térben is, mert az azért elég gáz, ami nálatok van, de az sem jó, ami Írországban vagy Magyarországon van.
Szerintem mindenképp szükség lenne a szolgáltatás differenciálására, a lakosságot pedig terelni kellene a több befizetés felé, hogy ne legyen forráshiányos és ebből következően egyetemesen gyenge minőségű vagy aránytalanul drága, ha valaki nem elégszik meg azzal.

Az egészségügy egy borzasztóan nehezen kialakítható dolog, mert nagyon sok dolgot figyelembe kell venni, ráadásul Európában nagyon tág körű a szolgáltatás, és nem igazán lehet csökkenteni, nem is szokták, csak kényszerből (leginkább erőforráshiány).

M. Péter 2018.08.01. 01:06:28

@gabors: A hawaii excise tax-et a bruttó ár bizonyos %-a, nem a nettó áré, Hawaiiban nincs is hivatalosan nettó ár. Ha valamit országosan 10$-ért hirdetnek, az kerüljön 10$-ba Hawaiiban, ne 10,42-be. Az nem az én gondom, hogy az eladónak az árból még ilyen-olyan adót kell fizetni.

Herr Géza 2018.08.01. 01:08:24

@maxval balcán bircaman: “Így azonnal tudtam is most frappáns példát hozni.”Ez lett volna a kuvasz-macska példa? Beszarok rögvest, olyan frappáns. :)))

DONÁLD TRAMP 2018.08.01. 01:13:52

Eszelos, hogy mennyire mas a japanok kulturaja, vilagnezte, eletfelfogasa. Es akkor meg nem volt szo a preparalt cserebogar automatakrol, meg a babakocsiban setaltatott kutyakrol, es a moslek eteleikrol.
Jo hogy ok legalabb nem akarnak idejonni.

Herr Géza 2018.08.01. 01:16:12

@maxval balcán bircaman: “4 évesen már tökéletesen tudtam olvasni, olvastam meséket saját magamnak, majd 6 éves kortól sci-fi novellákat, s 7 éves koromban már olvastam közéleti lapokat, kedvencem a "Magyarország" nevű hetilap volt. ”
Ó, hogyne....., de az mind semmi: amikor én három hónaposan felálltam, az első utam a könyvespolchoz vezetett, lekaptam a Nietzsche-összest, és együltő helyemben elolvastam, majd három évesen lefordítottam ószanszkrit (és bolgár) nyelvre. A jogdíjból vettek anyámék Liberót az öcsémnek. Aztán mikor nagy lettem, elmentem callcenteres portásnak Bulgáriába. Időnként mosogatnom is kell, mert ezek a libsik nem férnek a bőrükbe.
Pont.

M. Péter 2018.08.01. 01:16:27

@FutureFry: A sales tax-szel az a gond, hogyha rosszul megy a gazdaság, akkor visszaesik a fogyasztás és ezzel együtt az adóbevétel. Az ingatlanadó stabilabb.

Herr Géza 2018.08.01. 01:19:29

@DONÁLD TRAMP: Fasza csávó vagy te is. Jól megmondtad.

gabors 2018.08.01. 02:58:38

@FutureFry:

Nem nem igy mukodik hanem ugy (leegyszerusitve) hogy smalltown elhatarozza hogy X milliot kolt jovore iskolara, konyvtarra, szemetgyujtes, ha van helyi rendorseg (ha nincs akkor fizetni kell az allamnak X osszeget), tuzoltosag, meg minden egyebb amit a helyi onkormanyzat felelos, szennyviz, utcasopres, helyi utak, vilagitas etc....

Ezt az osszeget osztjak el az adozo ingatlanok teljes adoalapjaval (ez piaci erteken alapulo assesment) ez lesz az egyseg ezekutan ezt beszorozzak a TE hazad adoalapjaval assesment. Ezt az alapot ujra szamoljak van ahol minden evben van ahol ritkabban. Vagyis a rad eso ado akkor valtozik ha a Te hazad relative (nem abszolult ertekben) dragul a tobbiekhez kepest vagyis rad nagy "resz" esik VAGY attol emelkedik mert smaltown council ugy dont hogy 10% novelik a konyvtar eves koltsegveteset 4%-al az iskolaknak a koltsegveteset .. felvesznek meg harom rendort etc... ekkor novekszk az adod akkor is ha a hazad piaci erteke csokkent .. volt hazad 2007 es 2010 kozott ??? Nekem volt, a piaci erteke 2008 es 2010 kozott 50% esett ezalatt a ket ev alatt 6.5%-al emelkedett az ado ... azota sem volt egyik evben sem kevesebb mint 2% mert foleg az iskola dragult evente mindig tobb mint 4%al ... azota szep lassan visszament a haz piaci erteke a 2007-es akkori maximumr ami (figyelj) 100%-os novekedes 8 ev alatt az ado ezt azert kozel sem kovette !!!!

Sajat pelda 2017-2018-as iskola ev itt a megszavazott iskolai koltsegvetes 110,738.557 dollar ebbol en fizetek 6876.10 dollart a konyvtarra pedig 258.13 dollart ez %2.67 novekedett a tavalyi evhez kepest !! EMIATT emelkedett az adom nem azert mert a hazam tobbet er mert a szomszede is kb annyival ment fel mint az enyem...

Raadasul az "assesment" nem valtozott az elozo evhez kepest .. vagyis NEM kovette meg a piaci aremelkedest

gabors 2018.08.01. 03:13:24

@Arthamyr: "de a kedvencem pont egy amerikai ismerős, aki megörökölt valami mocsaras, használhatatlan területet, és elég durva ingatlanadót fizetett utána, eladni meg valamiért nem tudta. :)"

Mintha te a kaptalista rendszerben valamennyire hivo valaki lennel.. gondolom azt tudod hogy olyan nem nagyon van hogy nem tudja eladni csak ... nem tudja eladni annyiert amennyiert szeretne. Vagyis tobbet akar mint amennyit hajlandoak adni erte ... Pont ez is a jo az ingatlanadoban hogy annak a kozosseg szempontjabol koltsege van es ha valaki nem tudja az adot kihozni belole vagy nem tudja az adot fizetni akkor bizony ott az ne legyen a tulajdonaba ... rendszer szinten racionalizal (annak aki ilyen helyzetbe kerul annak persze ez szar ugy de kozosseg szempontjabol hasznos)

M. Péter 2018.08.01. 03:44:40

@gabors: Ha csak adót kell fizetni utána, de semmire nem lehet használni, akkor lehet tényleg negatív az értéke.

FutureFry 2018.08.01. 05:48:36

@gabors: Én értem, hogy a levy (azaz ingatlankörzetre vonatkoztatott összes adó) az amit ingatlankörzet költségvetése alapján határoznak meg a legtöbb helyen és hogy ennek költségvetésnek a változásai (ami - mint minden költségvetés - szinte csak növekedni szokott, bár a növekedés mértéket törvényileg korlátozni szokták) végső soron az ami meghatározza az egyedi adó százalékos mértékét (levy rate) és azon keresztül az adót magát (ingatlan értékével beszorozva). És azt is értem, hogy az ingatlan értékváltozásából adódó adórész eloszlik a körzeten belül (tehát pl. ha egy ingatlan értéke az átlag alatt nőtt akkor akár még csökkenhet is rajta az adó egy adott évben).
Viszont mindez nem változtat azon, hogy hosszútávon minden valószínűséggel nőni fog az adóteher - valószínű jóval az infláció felett, pláne ha $55K-ról $1.2M-ra nő az ingatlan piaci értéke... (korábban idézett cikkbeli példa).

De ami a legfontosabb, hogy (növekedéstől függetlenül) ez egy olyan adófajta (vagyonadó) ahol az adóteher alapját a tulajdonjog maga képzi (tehát nem olyan mint amikor pl. részvényt vásárol és elad valaki, ahol az eladás után keletkezik csak adóteher (és csak akkor ha nyereség keletkezett), tehát van miből fizetni az adót). Ráadásul nem lehet az adót a ház értékéből fizetni, bármennyire sokat is ér papíron, csak ha eladja az ember, de egyrészt ilyenkor megszűnik ez az adókötelezettség (how ironic) másrészt meg lehet, hogy az adott ingatlanban szeretne maradni a delikvens ha tudná az igencsak megnövekedett adót miből fizetni.

FutureFry 2018.08.01. 06:01:34

@M. Péter: Igen, ez kb. ugyan az amit én mondtam korábban (azaz, hogy az ingatlanadót kevésbé tudom kontrollálni a viselkedésemmel mint a sales tax-ot) csak a másik (azaz bevételi) oldalról.

Arthamyr 2018.08.01. 08:32:19

@gabors: Ezért mondtam, hogy "eladni meg valamiért nem tudta". Pl. lehet, hogy ingyen sem kellett volna a terület senkinek (vagy úgy sem ha ő fizet?), mivel nem volt hasznosítható, és rossz helyen volt. Már nem emlékszem a részletekre, de abszurd szituáció volt.

kronikas 2018.08.01. 08:47:06

@DONÁLD TRAMP: minek jönnének? Japán nagyon élhető ország. Barátaim jó része-sok sok éve-japán.

chrisred 2018.08.01. 08:55:23

@maxval balcán bircaman: Egyszer az a gond a liberális oktatással, hogy mindent a gyerekre hagy, most meg hirtelen azzal teszi tönkre, hogy versenyt kényszerít rá?

A kompetitív társadalomban sem kötelező résztvenni a versenyben, maradhatsz kívülálló. De ahol nincs verseny, ott nem küzdhetsz meg a társadalmi pozícióért és elismerésért a saját tehetséged érvényre juttatásával, el kell fogadnod azt, ahová mások pozícionálnak.

gabroca 2018.08.01. 08:55:36

@Golf2: jaja biztos, ha valaki ki akar törni valahogy az átlagból...

gabroca 2018.08.01. 08:55:37

Pár ázsiai ország idős lakosát lehetne megkérdezni, milyen volt a japán elnyomás...szerintem tudnának mesélni...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.01. 08:55:45

@Herr Géza:

Érthető, hogy mivel liberális vagy, enyhén frusztrált téged brilliáns levezetésem...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.01. 08:55:55

@Herr Géza:

Látom, te is csodagyerek voltál.

Az IQ-d mennyi? Én a múlt héten mérettem, sajnos nem tudták megmérni, mert a higgany kitört a készülékből, olyan magas volt...

Dammiel 2018.08.01. 08:57:29

Ez a Dónáld Trámp miket ír! Egyszer menne el a Momotaro-ba a Bazilika mögött és merné azt írni, h moslék kaja.....hamár Japánba nem vágyik (ő baja).. amit azonban én se értek, hogy lehet, hogy a high-tech hazájában még normális netbank sincs ?! Meg szigetelés?! Elfelejtjük megbecsülni Mo-t néha..

dez01 2018.08.01. 08:57:49

@gabors: A gazdagok sokkal-sokkal több regresszív tpusu adót fizetnek mint a szegények össszegszerűen... lehet hogy jövedelem%-osan kicsit kevesebbet, de a társadalom közös céljainak finanszírozásából - mivel az nem %-okból, hanem befolyt összegszerű pénzekből megy ugye - mégiscsak sokkal többet vállalnak....

bontottcsirke 2018.08.01. 08:58:00

Gyere haza fiatal! Itt Mátészalkán oda dobod a szemetet, ahová akarod és verseny nélkül is késni fog a máv órákat. Itt valódi verseny van, de csak szőke-csöcsös lányokat fognak felvenni.

Gyere haza fiatal.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.01. 09:16:56

#1 Haza kell vinni a szemetet
Teljesen normális, ez csak a tahó parasztoknak meglepő. Ott rend és fegyelem van, mindenki takarít maga után, ahelyett, hogy szemetelnének, és magukat hercegnőnek képzelve elvárják azt, hogy más eltakarítsa a szemetüket...

#2 A verseny hiánya
Az idő majd megoldja.

#3 A tömeg
#6 Kevés a zöld felület
Ha nem tudnád, Japán területe kicsi, és sokan lakják, a világ egyik legmagasabb ember/m^2-el rendelkezik, szal mit is vártál? Majd a 4. dimenzióba eltűnik az ember és zöld terület lesz a helyén?

#4 Sok a zombi
Milyen jogon is akarod megmondani/megváltoztatni, hogy hogyan élje le földi szenvedéseit?

#7 Angoltudás
Hát ezzel nincs semmi gond. Nem csicskultak még be, így használják a saját nyelvüket, ennyi.
Nem egy nyitott ország, kevés külföldi/más etnikumúval, nyilván nincs rá szükségük.

#10 Tehetségtelen menedzsment
Hát igen, ez ott ilyen. Az idő ezt is megoldja majd (amúgy ez ugyan az, mint a verseny hiánya).
Egyébként Magyarországon is vannak olyan berögződött, maradi cégek (pl.: mol), ahol ugyan úgy az életkor/eltöltött idő a mérvadó a fizetésnél...

chrisred 2018.08.01. 09:30:07

@dez01: De az igazi esélykiegyenlítés érdekében nem csak összegszerűen, hanem arányaiban is több adót szükséges fizetniük.

mirtex 2018.08.01. 10:44:39

Az orrszívást kihagytad, hogy nyílvánosan nem fújják ki a taknyukat, csak szívják az orrukat, de annyira nem, hogy felszívják, csak, hogy épp ne csorogjon ki. Akkor fújják ki, ha nem látja őket senki.

citrix 2018.08.01. 12:10:45

A 8%-os áfa mellet boldogan letenném a voksot még úgy is hogy a nettó árat tüntetik fel. A 27% világcsúcs áfa magyar vívmány.
A verseny hiányát úgy hívják: hiánygazdaság. Ez volt a szocializmus rákfenéje a pártállamon kívül. Nem tudom elhinni hogy ne lenne kínálati piac a japánoknál.

Mad Mind 2018.08.01. 12:10:45

A szemét az érdekes kérdés. Én úgy tudom, hogy a 90-es évekig mindenfele voltak kukák, aztán a szarin gázos támadások után elkezdték leszerelni őket. Kicsit kényelmetlen, de nem olyan vészes szerintem.
A tömeg az tényleg nagy sok helyen, aztán két utcával arrébb, meg sehol senki.
Elég sűrűn vannak kis parkok szerintem, de mivel kevés a terület, ami felhasználható ez nem nagyon fog változni. Ha azt nézed a hegyek tele vannak zöld területtel :)
Az angoltudás nem nagyon szükséges számukra, bár évekig tanulják, mivel nem használják, gyorsan el is felejtik. Ez mindenütt így van.
A rohanás az vicces. Főleg mikor a vonathoz rohannak és a hangosbemondón közben kiabálják, hogy kérem ne szaladjanak :D Egy pár éve volt egy vicces műsorban szó arról, hogy a tokiói emberek, átlag majdnem 6 km/h-val gyalogolnak. Szóval elég sietősek.
Vonaton nagyobb csomaggal se nagyon lehet utazni. ;)

Void Bunkoid 2018.08.01. 12:10:45

@Csodabogár: van azért, amit nem árt meleg (sőt forró) vízben kimosni, amihez má' a középkorban is feltették a nagy fazekat a tűzre, hogy jó forró vízben kiáztathassák a dolgot. Ilyenek pl az ágynemű, ahol érdemes forró vízzel kimosni (és kinyírni) a belőled az ágyneműbe kent DNS-koktélban tenyésző bacikat, poratkákat, satöbbiket.

A forró víz ugyanis nemcsak mos, de fertőtlenít is.

kvp 2018.08.01. 12:29:13

Mivel sokmindenhez szokott velemenyem lenni, ehhez a listahoz is leirom mit gondolok rola:
#1 Haza kell vinni a szemetet
Vagy csak tudni kell hova rejtik a szemeteseket. Nem csak az allomasokon van.
#2 A verseny hiánya
A japan gazdasagi csoda arra epult anno, hogy a vilagpiacon nagyon versenykepesek voltak, viszont orszagon belul allami szintu protekcionizmus volt. Ez a kinai gazdasagi csoda receptje is. Egyebkent japanban sok regi technologia megmaradt, mert nem latjak ertelmet lecserlni. Ilyen a fax is, azaz ha pl. kajat akar rendelni valaki, meg mindig tobbnyire a megrendeles elfaxolasa a nyero. A regi weboldalaknal is amig mukodnek, addig nem eri meg penzt kolteni a cserejukre.
A bankrendszer nem veletlen ilyen, igy az emberek nem tudjak egyszeruen se kulfoldre vinni a penzuket, se nem japan vallatokba fektetni. Ez szandekos gazdasagi/politikai dontes volt es kinaban is hasonlo a helyzet, bar ott egy magasabb technologiai szint allt be. (azaz a bankkartya kihagyasaval mar egyenesen a mobil fizetesre alltak at)
#3 A tömeg
Ez tenyleg igy van, legalabbis a nagyvarosokban. Picit odebb kell menni Tokiobol es komplett ures varosokat lehet talalni.
#4 Sok a zombi
Pesten is, szoval ezert nem kell messze menni...
#5 A vonaton nem lehet kutyával utazni
Lehet, csak dobozban legyen. Onnantol meg a kezipoggyaszra ervenyes meretszabalyok vonatkoznak ra is.
#6 Kevés a zöld felület
Ez igaz, de szinte mindenhol akad egy-egy park a kozelben, csak jol eldugjak oket. (muholdas keprol konnyen kiszurhato)
#7 Angoltudás
Az angolt Japanban ugy tanitjak mint nallunk az oroszt, a megszallo katonai ero hivatalos nyelvet. Na pont olyan lelkesedessel tanuljak mint nallunk anno.
#8 A szigetelés hiánya
Ez nagyban fugg a lakas minosegetol is. Olcso lakasnak papirbol van a fala, de talalni jobb epuleteket is, a gazdagabb kornyekeken. Ettol fuggetlenul a japan hagyomany a minimalis szigeteles, de az amerikaiakra is ez a jellemzo.
#9 Itt a legtöbb helyen a nettó árakat írják ki
Tobben irtak, hogy ugyanaz a helyzet mint az USA-ban. Nagyon sok torvenyt es szabalyozast vettek at fenymasoloval.
#10 Tehetségtelen menedzsment
Ez nezopont kerdese. Amikor a vilag elvonalaba tartoztak, akkor meg tehetsegesebbek voltak. A hulye szabalyok pedig az elet resze Japanban, de ennek van oka, vagy legalabbis regen amikor hoztak oket meg volt. Az oltony a ceges egyenruha. Ha valaki oltonyos, akkor ertelmisegi munkat vegez, ellenben ha sima munkas, akkor meg a ceges munkas egyenruhat hordana. Az utobbi a vedosisakkal nagyobb szivas ha amugy egy irodaban ul az ember.

Girhes Joe 2018.08.01. 13:08:41

@chrisred:

Miért lenne "szükséges"?

Az politikai kérdés, hogy mennyire akarja egy közösség jövedelemátcsoportosításra használni az adórendszert.

Mindenesetre ha egy adó egykulcsos (legyen az ÁFA, vagy SZJA, vagy bármi más), az matematikailag se nem progresszív, se nem regresszív (degresszívnek is hallottam már a szót). Az egykulcsos adót (flat tax) regresszívnek mondani nem matematikai tény, hanem politikai ideológia ("fizessenek a gazdagok" elv).

Amúgy meg engem is halálba idegesít, ha nem az van kiírva, hogy NEKEM mennyit kell fizetnem valamiért. Persze, hogy ki tudom számolni a nettóból is, de ki akar számológéppel meg áfakulcs táblázatokkal vásárolni járni? Hol nem sz.rom én le, hogy abból, amit fizetek, mennyi megy a kereskedőnek, és mennyi az államnak? Vagy ilyen alapon írjuk ki a komplett listát a termék mellé, hogy mennyi a nyersanyag, munkaerő, előállítási költség, áfa, béka, céda, kereskedő haszna, maffia védelmi pénze, tolvajok miatti veszteség, stb... az árban, aztán magamnak adogassam össze?

BelaVak 2018.08.01. 13:26:23

Hat itt azert van par fele sem igaz, de nem baj: pl amit banki atutalasokrol, netto araktrol stb irtal az hulyeseg. Pl azert, mert TE nem tudtad megoldani, azert meg automatikus atutalasok mukodnek. Ertekpapirvasarlast meg szinten meg lehet oldani, csak nem eleg karikas ostorral bemenni az elso banknak kinezo epuletbe es magyarazni nekik, hogy "RESZVENY, erted, RESZVENY!".

Girhes Joe 2018.08.01. 13:26:27

@Void Bunkoid:

Ettől még nem biztos, hogy érdemes is mindent forró vízben mosni, pláne nem heti többször. Mindig falra másztam az olyan sötétzöldektől, aki engem kioktat, hogy ha nem húzom ki a standby-ban maradt elektronikát (mondjuk mert nem akarom, hogy elfelejtse az időbeállítást), akkor kárt okozok a bolygónak azzal a pár watt áramfogyasztással, de ő meg naponta kimossa mindenét 60 fokban, meg napi 2-szer fürdik forró vízben, meg tök fölöslegesen elmosogatja a poharát akkor is, ha csak vizet ivott belőle (persze pet palackosat, mert a csapvíz az fúúúj), meg dél-amerikai egzotikus zöldségeket zabál, mert az "környezettudatosabb", mint a szomszéd faluban levágott csirke húsa...

Noname Watanabe 2018.08.01. 13:38:34

"az igazán keményvonalas helyeken életkor alapján osztják a pénzt, nem teljesítmény szerint" - höhö, próbáld ki a magyar közszférát :D Ötven körüli jómunkásemberek és -asszonyok, akik azt se tudják, melyik végén kell bekapcsolni a számítógépet, másfélszer annyit visznek haza, mint egy kompetens, fiatal munkavállaló.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.01. 14:16:57

@kvp:
"Ilyen a fax is, azaz ha pl. kajat akar rendelni valaki, meg mindig tobbnyire a megrendeles elfaxolasa a nyero."

Szóval nincs értelme spórolni a papíron amit az e-mail/webes megoldás adna mint előny?

chrisred 2018.08.01. 14:17:04

@Girhes Joe: Az egész gondolatból ne csak egy szóra kérdezz rá. Arról volt szó, hogy az esélykiegyenlítés érdekében szükséges. Az adórendszernek nem sok köze van a matematikai tényekhez, mert a társadalmi folyamatokat pillanatszerűen, hanem csak meghatározott időtartamokon keresztül lehet értékelni. Az egykulcsos adó a vagyoni különbségek bebetonozásához vezet, ezért csak ott érdemes használni, ahol kasztrendszerű társadalom kialakítása a cél - például Oroszországban. A progresszív adózásnak csak az egyik formája, ha az átlagosnál nagyobb jövedelműeket az átlagosnál nagyobb adókulccsal sújtják. A másik az, ha a jövedelmek alsó részére az átlagosnál alacsonyabb kulcsot használnak, vagy esetleg teljesen elengedik. (Ne fizessenek a szegények!)

gabors 2018.08.01. 16:08:21

@M. Péter: "@gabors: Ha csak adót kell fizetni utána, de semmire nem lehet használni, akkor lehet tényleg negatív az értéke. "

de orokseget nem kell "megtartani" le lehet mondani rola helybol ... itt Art sem tud pontos reszleteket amibol esetleg mas jonne le...

abban igazad van hogy adott evben ha kell adot fizetni es a tulajnak nincs belole semmi haszna (nem is lakik ott mert az is haszon) az negative bevetel de erteke mindennek van csak nem annyi amennyit az orokos gondolt ....

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.08.01. 16:37:22

Sosem értettem, az emberek miért nem tudják hazavinni a szemetet pl. kiránduláskor. Elviszi magával a teli palackot és az üreset már nem tudja hazavinni? Kicsomagolja a szendvicset, de a szalvéta már nem fér vissza a táskába?
Én a munkahelyemről is hazavittem a papír/műanyag/fém hulladékot, mert ott nem volt szelektív gyűjtés.
Itthon vannak szemetesek, mégis hányszor látom, hogy mellette dobja el valaki a csikket, zsepit, stb.
Sajnos nem a szemetesen múlik az ilyen, hanem a mentalitáson.

kvp 2018.08.01. 16:39:15

"Szóval nincs értelme spórolni a papíron amit az e-mail/webes megoldás adna mint előny?"

Ertelme lenne, de a japan hazhozszallito cegek jo resze csak telefonnal es faxxal rendelkezik, a net meg nem jutott el hozzajuk. Annyi ertelme van, hogy faxon tud az ember kezirasos alairast kuldeni es a cim melle meg terkepet is rajzolni, email-nel jellemzoen bizalom kell es egy jol mukodo hazszam rendszer.

Messzebbrol nezve viszont kevesebb ertelme van. Egyreszt a ceg bedobja az etlapot a postaladaba, aztan ezen bejeloli az ember amit rendelni szeretne, rairja a nevet, cimet meg miegymast, elfaxolja. A faxot kinyomtatjak, melle a szamlat es az egeszet odaadjak a sefnek akik legyartja a kajat, majd a futarnak aki kiviszi a megadott cimre. A szamla ottmarad a vevonel, a penzt meg a rendelesi lappal egyutt iktatjak a boltban. Amig jellemzoen keszpenz a fo fizetesi eszkoz, addig a papir alapu ugyintezes is mukodokepes.

Ok, hogy magyarorszagon lehet kartyaval fizetni a futarnak es a kartyas kezi terminalon nezi a cimet is, amihez a megrendelest email-ben kapta a ceg egy gyujto weboldalon at, de ezzel nagyon sok olyan idosebb ember kiesik, akik nem igazan tudjak hasznalni az elmult 30 ev talalmanyait. Japan lakossaganak jelentos resze viszont idos.

ps: Japanban nagyon sok reg elavult technikat hasznalnak meg a mai napig, csak nem a turistak altal latogatott helyeken. Ami bevalt azt akkor fogjak megvaltoztatni, amikor arra valamilyen kulso nyomas erkezik. Ezert is maradtak le tobbek kozott Kinaval szemben, ahol a folyamatos fejlodes a tarsadalmi es politikai stabilitas alapja, tehat letszukseglet.

"Az egykulcsos adó a vagyoni különbségek bebetonozásához vezet, ezért csak ott érdemes használni, ahol kasztrendszerű társadalom kialakítása a cél - például Oroszországban."

Gyakorlatilag mara annyira kicsi a kulonbseg a berek kozott a tokejovedelmekhez kepest, hogy a jovedelemadot akar el is lehetne torolni, ha sikerulne megoldani, hogy csak a tokejovedelmek utan adozzanak az emberek. Akinek nincs ilyen es a tarsadalom jelentos reszenek nincs, azok csak a forgalmi adot fizetnek, amit lehet a termekek fontossaga szerint (alapelelmiszerek, luxuscikkek, stb.) sulyozni. A cel a jovedelemado eltorlese lenne es helyette a tokejovedelemado es a luxusado bevezetese. Ugyanis a nagytokesekhez kepest minden fizetesbol elo ember szegeny. A mostani magyar kormany ez iranyu terveit (0% jovedelemado, 50% folotti luxustermek afa, kozel afa mentes alapveto termekek) egyebkent rendszeresen megfurja az EU. Adokedvezmenyt egyebkent most is kapnak az emberek, de a gyerekek utan. Tehat ha valaki keveset keres, akkor ugy novelheti a jovedelmet (csokkentheti az adojat), ha gyerekei lesznek. Viszont minel jobban keres, annal tobb gyereket erdemes vallalnia, ami persze pont forditottja a mostani trendnek, de az lenne az idealis, ha a kozeposztaly vallalna a legtobb gyereket, viszont a szegeny, de dolgozo embereknek is lenne, mig a nem dolgoknak nem igazan. A gyakorlat persze nem ez.

gabors 2018.08.01. 17:24:29

@dez01: " lehet hogy jövedelem%-osan kicsit kevesebbet, "

lehet ??? kicsit ????

Warren Buffet %-osan fele annyit fizet adoban mint a titakrnoje mert neki CSAK dividend jovedelme van ami mostanaban 14%-al adozik es nem kell meg tarsadalom biztositast sem fizetnie (jo neki nem is kell majd az allami nyugdij) ... mig a titkarnoje 30%+ ot fizet be a jovedelme utan adoba ...legyen az akarmennyi .... (plusz sales tax amikor kolti)

Herr Géza 2018.08.01. 19:20:12

@maxval balcán bircaman: Ha ez neked brilliáns [sic!] levezetés, akkor azt ist értem, hogy miért hiszed azt a hőmérőre, hogy a higgany [sic!] az IQ-t mutatja. Mondjuk a 36-45 között én mélyen elgondolkoznék, hogy ki is a helikopter. :))))

Robur 2018.08.01. 19:29:11

Ha ekkora kreténségeket csinálnak, akkor, hogy lehetnek a világ 3. legnagyobb gazdasága?

2018.08.01. 19:29:29

Tipikus nyavalygó magyar irása...az jön le hogy milyen szar ország, aztán pedig a világ egyik legélhetöbb helye erös gazdasággal. Menj haza!

CSOKKI MÁLNA 2018.08.01. 19:29:36

Gondolom sokakban egy világ dőlt össze..Egy érdekes adat: A japán lakossági megtakarításak kb. fele otthon pihen az ágyneműtartóban, esetleg egy kis házi széfben..

CSOKKI MÁLNA 2018.08.01. 19:29:40

Egyébként a "hiperhatékony " távol-keletiek elképesztő mennyiségű időt képesek üresjáratban eltölteni a munkahelyen. cserében viszont nem zavarja őket a túlóra..

2018.08.01. 19:29:43

A bukkake nem zavarta a szerzőt?

Visceroid 2018.08.01. 20:45:30

Mondjuk egy japán itt Magyarországon legalább ekkora listát tudna írni. Ez van, egy távoli ország furcsának tűnik.

gigabursch 2018.08.01. 20:46:25

Sok-sok érdekes volt, de alighanem ennél árnyaltabb a kép.

gabors 2018.08.01. 21:27:39

@Dr. Trejo: "A bukkake nem zavarta a szerzőt? "

miert zavarana egyelore az meg csak szabadon valasztott program (mindket oldalon)

CSOKKI MÁLNA 2018.08.01. 21:45:23

@pina noir: Helyesbítek: ágyneműtartóban nem pihenhet, hisz nincs ágyuk..

CSOKKI MÁLNA 2018.08.01. 21:45:27

A jól szervezett japán tk. :

www.youtube.com/watch?v=pRBLnth4oSg

(Béláim az úrban, toljuk odébb a metrót..:)))

Girhes Joe 2018.08.01. 21:45:43

@chrisred:

Pont ezt mondtam én is, hogy attól a perctől kezdve, hogy az adórendszerrel nemcsak az államot akarják finanszírozni, hanem bármilyen okból és céllal belenyúlni vele a jövedelemeloszlásba, az adókérdés már nem matematika, hanem politikai ideológiává válik.

Csakhát ahogy az az ideológiákkal lenni szokott, nem egzaktak. Egyfelől sok minden csak nézőpont kérdése (a "ne fizessenek a szegények" ekvivalens azzal, hogy "fizessenek a gazdagok", ahogy a "pozitív diszkrimináció" egy adott csoport számára is ekvivalens a negatív diszkriminációval azok számára, akik nem tagjai ennek a csoportnak). Másfelől, az ideológiákat nem bizonyítani szokták, hanem bedobni, hinni benne, és elfogadtatni minél nagyobb tömegekkel.

Semmilyen racionális tény nem igazolja úgy általában, hogy egy államnak kötelezően simítania kell a jövedelmi eloszlást (gyakorlatilag elvétellel és odaadással), mert ha nem tenné meg, abból valami nagy baj lenne. Nem baj lesz, csak más típusú társadalmat kreál egy svéd, egy amerikai, egy magyar, egy indiai, vagy egy észak-koreai gazdaságpolitika, de ezek közül egyik sem "jobb", a maga módján mindegyik működőképes, és csak döntés kérdése, mik a célok, aztán azon lehet vitatkozni, hogy az a cél az adott eszközzel mennyire érhető el.

Továbbá az se feltétlenül igaz, hogy a pénzügyi újraelosztás magasabb szintje egyenlőbb jövedelemeloszlást generál (igazságosabbat nem mondok, mert az is csak hit kérdése, hogy egyenlősíteni egyáltalán igazságos-e). Ugyanis ha figyelembe vesszük, hogy a szegény miért szegény, és a gazdag miért gazdag, akkor a gazdagtól elvéve a jövedelme egy részét őt ellenérdekeltté teszed a termelése bővítésében, aztán odaadva a szegénynek meg nem adsz neki perspektívát, csak egy érzést, hogy most akkor neki fentről megoldják a baját. Egy másik nézőpont szerint pont hogy nem baj, ha a gazdagok gazdagodnak, feltéve, ha a számuk is növekszik (azaz a középosztály felső része erősödik), mert az ő erősödésük akkora löketet ad a gazdaságnak a nagyobb fogyasztásuk és az új igények jelentkezése miatt, hogy az az alsóbb rétegekbe is "lecsöpög" (új termékek iránti igény, új munkalehetőségek, új szolgáltatások, több és nagyobb hozzáadott értékű termelés).

Szumma szummárum, már eleve az se gazdasági szükségszerűség, hogy egyenlősíteni márpedig kell, ez csak az emberjogista megközelítés általánosításából következő gazdasági posztulátum (még maga a emberjogi egyenlőség se "tény", csak "elmélet", amit különböző politikák különböző mértékig fogadnak el). Az meg, hogy "a szegényeket" úgy általában támogatni kell-e, vagy inkább bizonyos népcsoportokat (pl. családosok), vagy mindenféle ilyen támogatás szükségszerűen igazságtalan, nos ez már csak ideológiai kérdés.

Arthamyr 2018.08.01. 22:05:54

@Girhes Joe: Az "állam finanszírozása" is tekinthető jövedelemeloszlásba való belenyúlásnak.
Meg azon is vitatkoznék, hogy az észak-koreai "gazdaságpolitikát" egyáltalán érdemes-e összehasonlítani a többi általad említettel, és működőképesnek nevezni, bár biztos találni olyan szokásostól nagyon jelentősen éltérő szempontot, ami szerint működőképes és jó.

Egyébként öröm néha ilyet is olvasni, a sok újszocialista lelkendezés közepette.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.02. 09:26:55

@Girhes Joe:
Mondjuk az "igazságos" egzaktul definiálható. Ha mindenki forintra ugyan annyit fizet az állam eltartásáért, akkor lesz igazságos.
Vagy még igazságosabb, ha az állami szolgáltatások igénybevételével megegyező arányban fizetsz.

Bár ez nem túl népszerű, így nem nagyon hangoztatják ezt a meglátást.

chrisred 2018.08.02. 09:27:06

@Girhes Joe: "Pont ezt mondtam én is, hogy attól a perctől kezdve, hogy az adórendszerrel nemcsak az államot akarják finanszírozni, hanem bármilyen okból és céllal belenyúlni vele a jövedelemeloszlásba, az adókérdés már nem matematika, hanem politikai ideológiává válik."

Nem. Társadalomszabályozási módszerré válik. Ahogy maga a pénzgazdálkodás is társadalomszabályozási módszer. Ami szintén beleavatkozik a jövedelemeloszlásba, hiszen ha nem lehetne vagyonokat felhalmozni, akkor a jövedelemkülönbségek sem léteznének.

"(a "ne fizessenek a szegények" ekvivalens azzal, hogy "fizessenek a gazdagok", ahogy a "pozitív diszkrimináció" egy adott csoport számára is ekvivalens a negatív diszkriminációval azok számára, akik nem tagjai ennek a csoportnak)."

Nem igaz. Ha egy magasabb jövedelemszinttől magasabb adókulcsot vezetnek be, az diszkrimináció, mert nem vonatkozik az összes adózóra. De ha arról van szó, hogy a jövedelem alsó szintje (mondjuk 0-200 ezer forintig) 0%-os kulccsal adózik, az vonatkozik arra, aki 200 ezret keres, meg arra is, aki 5 milliót. Más kérdés, hogy az utóbbi személy a keresetéhez igazodó igényszintjén nem sokat érzékel a kedvezményből.

"Továbbá az se feltétlenül igaz, hogy a pénzügyi újraelosztás magasabb szintje egyenlőbb jövedelemeloszlást generál"

A pénzügyi újraelosztás magasabb szintje nem az adórendszer jellegén, hanem az adómértéken múlik. Most nem erről van szó, nem azon vitatkozunk, hogy sok vagy kevés adót kell fizetni, hanem hogy az adózóknak egymáshoz képest relatíve többet vagy kevesebbet.

"Semmilyen racionális tény nem igazolja úgy általában, hogy egy államnak kötelezően simítania kell a jövedelmi eloszlást"

Dehogynem, a kasztrendszerű társadalmak jellemzően elitistává és kontraszelektívvé válnak, a privilegizált rétegek tagjainak nincs szüksége arra, hogy fejlessze a képességeit, a többieknek meg nincs módja rá, hogy a tehetségével érvényesülni tudjon.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.02. 09:57:21

@chrisred:
Hát ez jó nagy faszság volt, és "csak" alapvető tényeket meg logikát nélkülözött...

A gazdagok, rohadtul nem bérből élnek, se ma, se 10éve, se 100éve, de még 3k évvel ezelőtt sem bérből éltek.

Így a jövedelmen lehet 10, 40, 0, 100, 213% adó is, a gazdagok számára ez teljesen irreleváns.

Azt mondani, hogy a progresszív adó csökkenti a társadalmi különbségeket olyan, mintha azt mondanád, hogy a földesúr és a jobbágy közötti vagyoni különbséget csökkentené a progresszív terményadó. Hazugság, hisz a földesúr alapból adómentességet élvezett...

De ugye a liberálisok (akik nagyon támogatják ezt az eszmét) nem arról híresek, hogy képesek akár csak az egyszerűbb összefüggések megértésére.

A progresszív adó egyedül a középréteget bünteti, aki amúgy eltartja az egész országot, miközben elősegíti az adócsalást.

Arthamyr 2018.08.02. 10:49:32

@chrisred: Meg kell szüntetni az öröklést, és be kell tiltani az ellenszolgáltatás nélküli vagyonátruházást. Ha fiatalkorában mindenki nulláról indul, akkor lehet érvényesülni a tehetséggel (egyébként akkor sem, bár nyilvánvalóan attól függ, ki mit tekint tehetségnek). Sok szerencsét a megvalósításhoz! :)

chrisred 2018.08.02. 11:18:38

@Berelhetoreklamfelulet: Jólesett a szalmabábot püfölni? Elő se került az a szó, hogy "gazdag", csak nálad, a jövedelemkülönbségekről volt szó.

Egyebekben a középosztállyal kapcsolatos felvetésre ugyanazt tudom írni, mint fent: a túlzott mértékű elvonást nem az adórendszer jellegén, hanem az adó mértékén múlik. Hogy túlzottnak tekinthető-e egy társadalmon belül az elvonás, egyrészt magán az elvonás nagyságán, arányán, másrészt meg az állam által nyújtott közszolgáltatás jellegén és minőségén is múlik. Ha a közszolgáltatás megfelelően támogatja a társadalom középrétegeinek életminőségét, akkor nagyobb arányú elvonást is elfogadhatónak tartanak. Illetve még axt is számításba kell venni, hogy a tipikus közszolgáltatási fajták (közoktatás, közegészségügy, közigazgatás) a középréteghez tartozókat foglalkoztatnak, így duplán is támogathatja vagy ronthatja a középosztályi életminőséget.

dez01 2018.08.02. 11:18:46

@gabors: Azaz mondjuk WB fizet mondjuk 1 Md Dollárt, a titkárnője meg 20 ezret.
Vajon mi lenne a társadalom számára jobb? Ha WB-t megpróbálná ráveni hogy fizessen 2 Md dollárt, a titkárnő pedig csak fizessen 10 ezret? Vajon hogy reagálna WB? Nyilván megpróbálna adót eltitkolni....

Arthamyr 2018.08.02. 11:40:42

@chrisred: Ha kellően alacsony mértékű az elvonás, kevesen/senki nem hisztizik. Csak manapság jellemzően 50% felett van az elvonás a "csúcskategóriában". Na ezt nincs az a szolgáltatás, ami mellett pl. én elfogadhatónak tartom. A magas közszolgáltatás nem egyértelműen jó annak, aki az 50% feletti kategóriában szív, mert ez könnyebbé teszi az rosszabbul keresők életét, több pénz marad náluk, és versenyt generálnak bizonyos fogyasztásban, megemelve az árakat, tehát duplán szív, aki fizet.

Ha mondjuk 20% a csúcskategória, szerintem kurvára senkit sem érdekelne, hogy van, aki nem fizet adót, mert szegénynek tekintik. De ebből meg lehetetlen finanszírozni a rendkívül nagyvonalú univerzális közszolgáltatásokat.

És a fontos dolog még mindig ott van, mit kezdesz az igazán gazdagokkal, akik tipikusan nem munkajövedelemből élnek?
Mondhatod, hogy adózzanak a tőkejövedelem után (egyébként kell is adózniuk), de ez rengeteg problémát felvet. Pl. van egy gazdag ember 210 milliárd forint vagyonnal, ebből mondjuk 200 milliárdot használ befektetésre. Legyen egy szar éve, és keressen csak 4 milliárdot. Így lesz 214 milliárdos vagyona. Akkor most adózzon mondjuk 1 milliárdot 25%-os adónál? Ez az ember igazából a 214 milliárddal jó eséllyel reálértékben bukott az előző évi 210-hez képest, tehát már adó nélkül is szegényebb lett, de azért vágjuk nyakon egy kis adóval, mert úgyis gazdag marad. Másrészt jó eséllyel a 200 milliárd befektetése során is történt adóköteles tevékenység, és keletkezett nem elhanyagolható adóbevétel, ha olyan gazdasági területen működött az emberünk, akkor emellett rengeteg embernek adott munkát, megélhetést is stb.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.02. 13:00:36

@chrisred:
Szóval, te megakarod szüntetni a 3 és 10 közötti jövedelem különbséget, miközben ignorálod a 10 és 5000 közötti különbséget?

Ejha, ez azért logika...
Amúgy pont ezért rúgtam bele a "szalmabábuba". Hátha észhez tér végre, bár szvsz egyértelműen reménytelen, alapvető dolgokkal sincs tisztában, ignorálja a valóság jelentős, részét, de a retardált, csúsztatásokkal teli propagandáját tolja...

Amit szeretnél az kb. olyan, mintha egy hajó oldala kiszakadt volna, te meg elkezdenéd betömi a milliméteres repedéseket, mert majd az megoldja...

btw, ha nem a gazdagok megadóztatásának nevezzük (ami amúgy a legfőbb érv mellette mindenhol a támogatóinak), akkor ugye a nevén nevezhetjük a progresszív adót azzal, hogy a dolgozó réteg kifosztásának nevezzük azt?

chrisred 2018.08.02. 13:38:52

@Berelhetoreklamfelulet: "Szóval, te megakarod szüntetni a 3 és 10 közötti jövedelem különbséget, miközben ignorálod a 10 és 5000 közötti különbséget?"

Nem akarom megszüntetni. Innentől újra kezdődik a szalmabábozás.

"...akkor ugye a nevén nevezhetjük a progresszív adót azzal, hogy a dolgozó réteg kifosztásának nevezzük azt?"

Nem, inkább az alacsony keresetű dolgozó réteg kifosztásának megakadályozásával nevezzük a nevén.

Void Bunkoid 2018.08.02. 15:04:12

@Girhes Joe: ma az "organikus" a kulcsszó. Minden, ami jó meg egészséges meg trendi, annak organikusnak kell lennie.

Mint huszonöt éve, amikor minden "bio" volt :)

gabors 2018.08.02. 16:06:40

@chrisred: " Ha egy magasabb jövedelemszinttől magasabb adókulcsot vezetnek be, az diszkrimináció, mert nem vonatkozik az összes adózóra."

EZ baromi nagy tevedes MINDEN adozora ervenyes arra is aki nem eri el a magasabb jovedelmi szintet es ezert nem fizet eppen a magasabb savban, DE ra is eppen ugy vonatkozik.

Nincs semmifele diszkriminacio. Akkor lenne diszkriminacio hogy ha magasabb kulcs NEM vontakozik azokra akiket meszarosnak vagy orbannak hivnak ...

Ehhez ugy tunik nem nagyon ertesz.

gabors 2018.08.02. 16:13:26

@Berelhetoreklamfelulet: "A gazdagok, rohadtul nem bérből élnek, se ma, se 10éve, se 100éve, de még 3k évvel ezelőtt sem bérből éltek."

Rohadtul nem csak a ber jovedelem ... egy jol megszerkesztett adorendszerben mindegy hogy a jovedelem honnan szarmazik ber, vagy befektetes, bank kamat, (vagy uzsora ) annak adoznia kellene. Normalis rendszerben nem lehet semmibol kolteni mint pl Habony.... erre lenne jo pl vagyon elszamolas. (ebben segitene sokat egy vagyon ado minimum az ingatlanokra, ami sok helyen teljesen normalis es bavalt modszer)

gabors 2018.08.02. 16:17:23

@dez01: " Ha WB-t megpróbálná ráveni hogy fizessen 2 Md dollárt, a titkárnő pedig csak fizessen 10 ezret? Vajon hogy reagálna WB? Nyilván megpróbálna adót eltitkolni.... "

Pontosan lehet tudni hogy WB-nek errol mi a velemenye szerinte ez a rendeszer ROSSZ es ha a torvenyek olyanok lennenek akkor fizetne tobb adot ... ezt nyilvanosan tobbszor elmondta (termeszetesen a legtobb hozza hasonloan gazdag ember maskepp gondolkodik Trump is hiszen az usa-ban meg alacsonyabbra nyomtak le a leggazdaggabbak adoit pont avval hogy a nem ber jellegu "jovedelem" meg kevesebbet adozik mint eddig)

chrisred 2018.08.02. 16:24:10

@gabors: Fogalmazzunk úgy, hogy ez a te logikád. Ami szerint például bárki jogosult nőgyógyászati vizsgálatra, még a férfiak is, csak előtte át kell operáltatniuk magukat nővé. Valójában arra, akinek a jövedelme nem éri el azt a magasabb sávot, nem vonatkozik a magasabb adókulcs.

M. Péter 2018.08.02. 16:24:11

@chrisred: Az is diszkrimináció, hogy aki eléri a felvételi pontszámot, azt felveszik az egyetemre, aki meg nem, az nem,

dez01 2018.08.02. 16:24:21

Sztem akár az is fair alapelv lehetne, hogy mondjuk az adózásban bevezetnék a felső plafont, ne legyen elvileg végtelen a szolidaritás.

És lehetne fair alapelv az ellenkezője is.

Ezek főleg hitéleti kérdesek, ami igazán fontos az a gyakorlati alkalmazhatóságuk...

chrisred 2018.08.03. 08:49:43

@M. Péter: Az lenne, ha korlátlan egyetemi hely állna rendelkezésre. Tudtommal az egyetemi pontszámot úgy állapítják meg, hogy annak a pontszámát állapítják meg szintnek, aki még éppen befért.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.03. 08:50:13

@M. Péter:
A felvételinél a ponthatárok, nem diszkriminációnak vannak ott, hanem pont hogy őket védik.
Akik még azt sem érik el, azok úgyis kihullanának az egyetemről, így kvázi ettől védik meg őket....

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.03. 08:50:20

@gabors:
Jah... nyilvánosan megy a jó pofizás, nyilván neki az az érdeke, hogy az emberek úgy lássák, mint aki figyel a szegényekre meg a elosztásra meg ilyenek...
Azt közbe a valóságban nem kevés pénze van adóparadicsomokban és offshore helyeken, nyugi....

Az előző kommented meg kb. semmit nem mondott. Játszhatsz a szavakkal... értelmetlen...
Progresszív adó az esetek túlnyomó többségében(gyakorlatilag mindenhol) csak a bérre rakódó adón van. Nem véletlen, hisz az ezekkel kampányoló politikusoknak van annyi eszük, hogy magukat ne lőjék tökön...

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.03. 09:05:49

@gabors:
Ilyen logikával ha megtiltod, hogy olyan emberek étterembe járjanak akiknek a bőrszíne sötétebb x-nél, ugyan úgy nem diszkrimináció, hisz a te logikáddal élve MINDEN emberre vonatkozik, arra is, aki nem éri el a szín határt, DE rá is éppen úgy vonatkozik...

DieNanny CH 2018.08.04. 14:27:36

Kb fél éve kattantam rá dél-koreai sorozatokra, kb 2 hete meg a japánokra.
Sok mindent meg lehet ismerni belőlük...

Köszi a posztot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása