oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 30. 06:30,  A svéd iskola színe és fonákja 92 komment

2018. július 30. 06:30 Határátkelő

A svéd iskola színe és fonákja

Katiék két éve költöztek Svédországba két gyerekükkel, így volt szerencséjük megismerkedni az ottani oktatási rendszerrel. Két hónappal ezelőtt megírta az első benyomásokat (itt olvashatod el, ha kimaradt volna), most jön a második rész, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a svéd suliban a gyerek egy kis felnőtt – csak több joga van.

cim_168.jpg

„A fogadóóra

Izgatottan érkeztünk az első fogadóórára férjemmel, széles mosollyal üdvözölve az osztályfőnököt és a kirendelt tolmácsot, azonban a fogadtatás nem volt kedves, döbbenten kérdezték, hogy hol a gyerek. Próbáltuk nyugtatni a kedélyeket, és biztosítottuk őket, hogy a gyerekek otthon vannak biztonságban és vigyáznak rájuk.

„Gyerek nélkül nincs fogadó óra, miről beszélnénk nélküle? A tolmácsot is neki hoztuk, hisz maguk tudnak angolul! Mennyi idő idehozni a gyerekeket?” Szerencsénk volt, mert megvárták amíg 20 parc alatt megoldottuk.

Ezen történet óta már szerencsénk volt 4 fogadón részt venni gyerekenként, és szeretném átadni nektek azt az élményt, amit kapunk ilyenkor a gyerekeinktől. A fogadót a gyerek vezeti (a mieinknek ezt meg kellett tanulni persze amint már tudtak svédül) ami azt jelenti, hogy a gyerek köszönti a tanárt és a szülőket, elmondja, hogy a 20 perc alatt miről ki fog beszélni, és megkérdezi, hogy ez így rendben van-e.

Majd folytatásként elmondja, hogy az előző félévben kitűzött célokból mit ért el, mit szeret ebben a félévben a legjobban, és mi az, ami nehézséget okoz neki. Ekkor megkezdődik egy párbeszéd a gyerek és a tanár között, és pontokba szedik mindezeket, erősségeket és gyengeségeket és célokat, és beírják a jegyzőkönyvbe, ami ki van nyomtatva mindenkinek, vagy ki van vetítve számítógépről.

Ekkor jön a legfontosabb kérdés a tanár részéről a gyerekhez: „Van-e olyan, amiben az iskola tud neked segíteni, hogy elérd a célodat?” És akkor a gyerek bármit mondhat, attól kezdve, hogy miért nem táncolunk többet tornaórán... addig, hogy segítene-e valaki fejleszteni az esszé-írást.

A tapasztalatunk az volt, hogy a tanár mindent komolyan vesz, de meg is beszélik máris, hogy mi az, ami reális, mi az, amire most tud ötletet adni, mi az, amin még gondolkodik, hogy mit lehetne tenni.

És tényleg 1-1 ilyen fogadó után napokkal hallom a gyerektől, hogy akkor szerveztek neki korrepetálást és már meg is volt az első alkalom. A szülő is kérdezhet persze, a fogadóóra végén elkészült a jegyzőkönyv, amit a gyerek (!), szülő és tanár aláír.

Az egész fogadó koncepciójával kapcsolatban 3 dologban igenis látom ennek felnőttkori hatását: egyrészt a gyerek olyan tekintélyes emberek előtt mint a szülei és az osztályfőnöke vezető pozícióba helyeződik és ennek következtében később interjún / munkahelyen / párkapcsolatban nem fog megijedni, hogy véleményt mondjon és nem indul alárendelt szerepből, másrészt kicsi kortól saját bőrükön tapasztalják hogy jogaik vannak és kérdezni kell, végül de nem utolsó sorban én egyetemen/munkahelyen tanultam meg a tárgyalástechnika alapjait (köszöntés – nepirend elmondása – visszakérdezés...) amit a gyerekem játékos könnyedséggel használt a szemem előtt 10 évesen.

Tudom, hogy mit kell tennem az ötösért?

Nem tudom ki mit szokott kérdezni a gyerektől mikor kap mondjuk egy négyest vagy hármast, vagy ne adj Isten rosszabb jegyet. Én a rosszabb fajtába tartoztam, mert sajnos már a négyesnél is megkérdeztem, hogy mit rontottál el.

De valljuk be, hogy a magyar rendszerben az a jó tanuló, aki 8 + 4 éven át mindig ötös, és a jegy bármikor évközben, vagy akár évról évre javulhat vagy romolhat drasztikusan (inkább romolhat).

Nagyon könnyen becsúszhat egy röpdoga egyes, ami átlagot számolva tuti elveszi az évvégi ötös reményét. A lényeg az, hogy engem itt Svédországban át kellett nevelni, hogy megváltoztassam ezt a hozzáállást a kapott jegyekhez, és ebben nagyon nagy szerepe volt a nagyobbik lányomnak, aki hamar megértette, hogy van válasz arra, hogy miért kaptam hármast vagy négyest (itt egyébként 6 osztályzat van, az A a legjobb, és az F a legrosszabb).

A gyerekek nem egy jegyet kapnak, hanem egy matrixban elhelyezik a teljesítményüket, és ez a matrix tele van szöveges indoklással. Ha online kinyitottam a gyerekem értékelését, akkor ezt láttam, minden mátrix 1 tantárgy.

matrix.jpg

Ha ráklikkelek az egyik tantárgyra, akkor megkapom a szöveges értékelést.

ertekeles.jpg

Az „E” szinten a gyerek képes például egy matematikai feladatot viszonylag jól megoldani használva a tanult formulát, a „C” szinten képesnek kell lennie variálni tanult formulákat és önállóan eldönteni, hogy melyik feladatban milyen módszer a legoptimálisabb, míg az „A” szinten nem csak önállóan dönt, de képes megindokolni és meghatározni, hogy miért és hogyan használja a tanult formulákat.

Ez csak egy nagyon általános példa, de arra a kérdésre, hogy miért lett C, vagy B a dolgozat vagy felelet, a tanár megadja ebben a matrixban a választ, tehát tudjuk elméletben, hogy miben kell fejlődni.

A tanár 1 évben, illetve 3 évben gondolkodik. Ami egyszer zöld lesz, az már nem nagyon romlik le sárgára vagy pirosra. Inkább a sárgák zöldülnek. Itt például a gyerekem ha így maradt volna év végéig, akkor „B”-t kapott volna, mert a „C” szintet minden témakörben elérte, de az „A” szintet még csak 5 témában a 8-ból.

Viszont ebben a rendszerben az is előfordulhat, hogy ha egy tantárgyi matrix 3 évre van felépítve, akkor mondjuk hetedik osztályban még csak a „C” szintig tanultak mindent, és nem is lehetnek jobbak „C”-nél. Na ezt kellett megérteni, hogy ilyenkor mindenki halál boldog a „C” eredményért, és ez így van jól.

Buktatás alig van

Remélem nem untattam az olvasókat a részletes magyarázattal, de szerintem jó dolog megismerni, hogy más országokban nem olyan hangsúlyos a pillantnyi teljesítmény, és hogy a gyerek ennyire informálva van, hogy mit tehet azért, hogy jobb jegyet kapjon.

Buktatás szinte alig fordul elő a svéd rendszerben, a 9 + 3 osztályos rendszerben szinte mindenkit végignyomnak. Ez szerintem nem a legjobb rendszer, mert ugyanakkor tilos a szegregáció, ami alatt azt értem, hogy tilos külön csoportokba venni a rosszul teljesítő gyerekeket. Ez nagyon idegesítő a jó tanulókra nézve.

A nagyobbik lányom sajnos pont egy ilyen osztályt fogott ki magának, hogy van kb. 8 gyerek, akik akarnak tanulni, és 20, akik nem. Kevesebb idő jut a jól teljesítőkre, a jó tanulókat nagyon gyakran önálló tanulásra kényszerítik (fel kell dolgozni magukban valami feladatot, amíg a gyengébb tanulókkal foglalkoznak), ez azért veszélyes, mert néhány jó képességű, de türelmetlen gyerek elkallódhat.

Jó ötletek, csak éppen…

Nagyon sok jó ötlet van a rendszerben, de ahogy korábban is írtam, az a gyerek vagy család tudja jól kihasználni, aki elég érett rá, hogy erőfeszítést tegyen, vagy pedig egy olyan „elit” iskolába kerül, ahol érték és erény a gyerekek között a tanulás.

Ilyen iskolába bekerülni nem könnyű, mert vagy olyan helyen kell lakni (körzeti iskolai rendszer van), vagy felvételizni illetve fizetni kell érte. A kisebbik lányommal a felvételizés sikerült, mert Stockholm legnevesebb zenei általános iskolájába került be, mivel a felvételi csak zenéből volt (évekkel a korosztálya előtt volt a magyar szolfézzsal a svéd felvételin).

Ebben az iskolában nagyon jól működik az oktatási rendszer pozitív hatása, a gyerekek szeretnek tanulni, a tanárok szeretnek tanítani, nagyon motivált és kreatív közösség alakult ki.

Külvárosi iskolák

Olyan iskolákban, amik viszont Stockholm külvárosaiban vannak, és nagyon sok a nem svéd gyerekek száma a probléma sokrétű: a szülőknek nem prioritás a gyerekük iskolai teljesítménye, mert maguk is a megélhetéssel vagy munkakereséssel küzdenek, nem mennek el szülőire vagy fogadóra, mert szégyenlik hogy nem tudnak svédül, a gyerekek olyan országokból jönnek ahol a tanítás hatalomelvű volt és most nem tudják feldolgozni a szabad projekt központú iskolai légkört és magatartásilag olyan viselkedést produkálnak amire a svéd rendszer nincs felkészülve...

Ezen iskolákban mára kialakult a tanárhiány, sőt az utóbbi 5 évben el kellett kezdeni differenciálni a tanári fizetéseket és ezen problémás iskolákban sokkal többet ajánlanak egy tanárnak, mint az átlag. Az állandó tanárfluktuáció a tanítás rovására megy persze.

De egy szorgalmas, komoly gyerek hála Istennek szinte minden svéd iskolában össze tud dolgozni a tanárokkal, meg fogja kapni a kellő segítséget, hogy tanulhasson, úgy érzem erre oda figyelnek, és erre írtam korábban, hogy élni kell azzal, amit ad a rendszer, használni, de nem kihasználni.

Az utolsó cikken dolgozok ebben a sorozatban, amiben arról szeretnék majd írni, hogy hogyan lesz a svéd munkavállalók többsége nem hierarchiakus szemléletű, a jogait ismerő és használó, a családot a munkával összeegyeztető magabiztos ember.

És egy nagyon szép példájáról annak, hogy mennyire fontos része az oktatásnak a szociális érzékenység. Hamarosan jelentkezem még...”

És hogy milyen mindez egy ott dolgozó magyar tanár szemével? Itt elolvashatod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414147521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.07.30. 07:52:41

"három osztályban csak szírek voltak. Svédek, európaiak soha nem adnák oda a gyerekeiket, az afrikaiakat a szírek mobbingolják ki onnan, a szegregáció száz százalékos"...Nekik szabad?!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.07.30. 09:40:49

Nagyon jól megírt poszt. Nem könnyű egy írásban összefoglalni úgy a pozitív mint a negatív benyomásokat.

„később interjún / munkahelyen / párkapcsolatban nem fog megijedni, hogy véleményt mondjon…”

… ügyelve arra, hogy az átcsússzon a „véleményfolyosón”, azaz nem lépi át a munkahely és a politikai korrektség által megszabott határokat.

Jobb félni, mint megijedni. Nem hangoztatják, de mint mindenhol máshol a világon, itt is érvényes a „mondj igazat, és betörik a fejed” népi bölcsesség.

Orochimaru 2018.07.30. 09:44:40

Szegény svédek. Kinyírták magukat.

Arthamyr 2018.07.30. 09:46:56

A fogadóóra koncepciója érdekes, és valóban hasznos, egy bizonyos kor után.
Ez mikortól kezdődik? Mert azért a 6 éves gyerekek közül nem mindnél működne zökkenőmentesen.

Din Serpahis 2018.07.30. 09:55:24

Hat szvsz a fogadoora ilyen koncepcioja vezet az olyan esetekhez, mint a hulye tyuk, aki nem engedte felszallni a repulot, amig rajta ult a hazatoloncolando afgan koma...

MarKa 2018.07.30. 10:26:10

@Arthamyr: negyedik osztalytol kezdodik ez a fajta fogado ora. A tanar termeszetesen reagal a gyerek mondanivalojara, ott van a szulo is, szoval nem megy el egy olyan szabadossagba, ami zavaro lenne. De van a gyereknek lehetosege, hogy olyat is mondjon, ami a sajat eletkoranak megfelelo. En ezt jonak talaltam. Es ahogy irtam, komoly megoldasok szulettek mint kulon korrepetalas...

MarKa 2018.07.30. 10:33:21

@Din Serpahis: Biztosan ez is benne van, hogy vannak akik tulzasba viszik a velemeny nyilvanitast... de azert volt a munkahelyemen egy eset, amin nagyon elgondolkodtam: az irodank ablakabol (otodik emelet) lehetett latni a szomszedos irodahaz epiteset es egyszer csak elerte a mi szintunket az szerkezet es a munkasok mellettunk dolgoztak. Hideg volt es fujt a szel, es az elottem ulo kollega eszre vette hogy a munkasok nincsenek kikotve biztonsagi kotellel. Felhivta a az epitteto ceget, es azt mondta nekik hogy szerinte nagy veszelyben vannak a munkasok, es ha holnapra nem biztositjak a munkasokat, akkor felhivja a hatosagot. Nem volt benne rosszindulat, nem a hatosagokat hivta eloszor.... masnapra ki voltak kotve a munkasok. Es ez az egesz termeszetesen jott, nem gondolkozott rajta, a ceg sem vette allitolag negativan. Biztos hogy minden orszagban, itthon is barki megtenne, megis olyan hatarozottsaggal tudta hogy mik a munkavedelmi jogok, pedig nem vagyunk epitoipari ceg. Es mindenben ilyenek, de mondom biztos van aki mar tulzasba viszi, ahogy Te is mondtad

Arthamyr 2018.07.30. 10:38:06

@MarKa: Szerintem is hasznos, több dolog miatt is.

sörm 2018.07.30. 11:05:39

Igen, ezzel teljesen egyetértek hogy a svédek abszolút prioritálják a felzárkóztatást - rengeteg anyagi és humán erőforrás megy erre. De a tehetséggondozás szervezett formában nem létezik. Az ideál a lagom - legyél átlagos.

Engem ez halálra idegesít, én 100x szívesebben fektetek több energiát abba a gyerekbe aki motivált és akar, mint hogy a lustának könyörögjek és olyan feladatokat találjak ki neki személyre szabottan amit hajlandó megcsinálni. (Nyilván ha segítségre van szüksége ez arra nem vonatkozik. Ha pl.nem tudja a nyelvet csinálok neki külön feladatsort, óra után átveszem vele nem svédül az anyagot.) Magyatországon a tehetséggondozásnak nagy hagyománya van, viszont a rendszer csak elvben támogatja a leszakadókat. Itt fordítva.

sörm 2018.07.30. 11:14:01

Példa: az ELTÉn azt tanították nekünk hogy minden órát 3 szinten tervezz meg. Lődd be az osztály erős átlagszínvonalát, ahhoz tervezd a tananyagot, feladatokat. De közben legyenek minden órában kitérők ami az ügyesebbeket is motiválja (5-8 perc a 45 percből) és ugyanennyi időnyi olyan munka ami a lemaradóknak is sikerélményt ad.

Az itteni tanárképzésben azt mondták hogy lődd be a leggyengébb gyerek színvonalát és azon a szinten tartsd az egész órát. Senki nem érezheti magát lemaradónak. Amikor felső tagozatban hospitáltam abszolút azt láttam, hogy a legértelmesebb gyerekekkel volt non stop baj, folyton rosszalkodtak. Persze, mert halálra unták magukat. A rendszer elnyomja azt aki tehetséges valamiben. Gimiben szerencsére ez már nem így van. Nekem ez a második legnagyobb kritikám a svéd oktatás felé. Az első nyilván hogy amelyett hogy kiegyenlítené, felerősíti a szegregációt.

P.Elliot 2018.07.30. 12:02:45

@MarKa: Bevallom, nekem eszembe sem jutott volna felhivni a hatosagokat a biztonsagi ov miatt csak huledeztem volna, most tanultam valamit, koszonom, en is igy fogok tenni a jovoben ha veszelyes dolgot latok, barmilyen temaban.
Most nem jut hirtelenul eszembe hogy lattam-e ilyesmit de szerintem igen csak mas temakorben.
Ideje megtanulnom hogy bejelentsek valakit, hehehe....

Golf2 2018.07.30. 12:14:06

@P.Elliot: bejelentsek valakit,...itt pesten is müködik,telfonálsz hogy dohányzik valaki a megállóban és elöbb odaér a fekete kocsi mint a kék bkv.

P.Elliot 2018.07.30. 12:39:46

@Golf2: Hehehe, ez jo volt....

Na nem eppen ilyesmi szabaly szegesre gondolok hanem komolyabbakra mint ez a vedokotel vagy mi hasznalata...

takarék-láng 2018.07.30. 15:48:53

@sörm: "Magyatországon a tehetséggondozásnak nagy hagyománya van, viszont a rendszer csak elvben támogatja a leszakadókat. "

- segiteni csak azon lehet aki akar valtozni.
Nalunk ennel nagyobb hagyomanya van a felzarkoztatasnak, de mi mar tudjuk hogy sikertelen az osszes program.

takarék-láng 2018.07.30. 15:49:06

@MarKa: "Nem volt benne rosszindulat, nem a hatosagokat hivta eloszor.... masnapra ki voltak kotve a munkasok."

- durva, mint a kommunizmusban, amikor az emberek jelentgettek a szomszedaikat, es allitolag az orszag 1/3-a be volt szervezve?
Megy a feljelentosdi, onkent, total agymosott, beteg tarsadalom.

Csodabogár 2018.07.30. 16:14:56

@Golf2: Nekem még soha nem jutott eszembe semmit bejelenteni. Abból indulok ki, hogy felnőtt normális ember, tudja mit csinál. Na persze mindenki magából indul ki.:-)
No és miután utálnám, ha kivűlállók belekotyognának az én munkámba, feladatkörömbe, nagyon zabos is lennék, ha valaki ezt megtenné.

2018.07.30. 16:29:00

@takarék-láng: Ez a volt szocialista blokk lakoiban van benne ilyen durvan (hogy szolni valamiert, ami pl a szabalyok szerint nincs rendben és ez veszelyeztet dolgokat, az besugosag)

Azt nem ertik meg sokan, hogy amig a szocializmusban az emberek nagyon sokszor buzi szabalyokat szegtek meg, mert maskent nem lehetett megoldani dolgokat, vagy csak tokuk kivolt a rendszerrel, es ezt tenyleg genyosag volt jelenteni, addig nemtorodomsegbol, vagy apropenz megfogasbol adodoan szabalyokat szegni igenis rossz, es csessze meg aki ilyet csinal es legyen bejelentve.

2018.07.30. 16:30:56

@takarék-láng: Egyebkent pedig pont az a beteg tarsadalom, akinek a lakoi nem tudnak kulonbseget tenni a kicseszesbol valo es a jogos bejelentes kozott...

takarék-láng 2018.07.30. 18:05:02

@LepesMez: kinek a szemszogebol jogos?
Pl az en szemszogembol jogtalanul serti a liberalisok altal annyiszor hivatkozott szolasszabadsagot, hogy az iment is nem jelenhetett meg a kommentem csupancsak azert, mert ravilagitott a lenyegre az eufemisztikusan "kulvarosok"-nak hivott keruleteket illetoen.

Pl Trumpnak koszonhetoen nem valosul meg a TTIP. Igy a nemzetkozi megamulti cegek nem tudjak majd beperelni a kormanyokat az elmaradt profitert. Akkor ez most jogtalan? Kinek?

Nem orulnek, ha okostojasok beleugatna abba amit csinalok, es jelentgetnenek. De ugy latszik nyugaton erre fele tendal a szemlelet.

takarék-láng 2018.07.30. 18:05:07

@Csodabogár: "No és miután utálnám, ha kivűlállók belekotyognának az én munkámba, feladatkörömbe, nagyon zabos is lennék, ha valaki ezt megtenné."

- ezzel en is igy vagyok. Undorito egy tulajdonsag.

takarék-láng 2018.07.30. 18:06:34

@LepesMez: "Azt nem ertik meg sokan, hogy amig a szocializmusban az emberek nagyon sokszor buzi szabalyokat szegtek meg, mert maskent nem lehetett megoldani dolgokat, vagy csak tokuk kivolt a rendszerrel, es ezt tenyleg genyosag volt jelenteni, addig nemtorodomsegbol, vagy apropenz megfogasbol adodoan szabalyokat szegni igenis rossz, es csessze meg aki ilyet csinal es legyen bejelentve."

- ismet kerdezem, ki donti el, mi a jo es mi a rossz? Mik a buzi szabalyok es mik nem? Te dontod el?
Pontosan a liberalizmus szol arrol, hogy minden relativ. Vagy megsem?
Pl nekem a tokom kivan ezzel a rendszerrel, legkozelebb odamegyek, es megregulazok egy drogost. Akkor jol teszem?

Arthamyr 2018.07.30. 18:21:06

@Csodabogár: Pedig régebben írtad, hogy valamivel elégedetlen voltál, és írtál/szóltál az önkormányzatnak, vagy valami hasonló?

2018.07.30. 18:57:50

@takarék-láng: Joesetbrn ertelmes jogaszok es szakemberek dontik el, hogy milyen szabalyokat erdemes hozni, hogy az ne legyen buzi. Ha te az utcan latsz egy drogost, es odamegy intezkedni, az onbiraskodas. Ha ertesited a hatosagokat, attol en nem foglak genyonak gondolni, meg akkor sem, ha pl azt gondolom, hogy pl fuvezni teljesen renben van

Ha egy orszagban elkezdenek legbolkapottan szabalyokat hozni, pl 40 ev alatt ne donthessem el, hogy elkottetem e magam, hogy ne legyen gyerekek, akkor csesszek meg, es megkerulom a szabalyt ha akarok, es genyosagnak gondolnam ezt jelenteni masrol, mivel senkinek nem okoz semmi gondot.

Ha biztositokotel nelkul maszkalnak emberek, akkor veszelyeztetve van az eletuk, es szerintem nem hogy nem genyosag, hanem erkolcsi kotelesseg jelenteni - akkor is, ha en nem tennem, mert magyarorszagon szocializalodtam.

Egy normalis orszagban egyebkent a jogszabalyok tobbnyire kovetik a jozan esz szabalyait...

gabors 2018.07.30. 19:26:46

@takarék-láng: "Trumpnak koszonhetoen nem valosul meg a TTIP. I" Ezzel CSAK a USA veszit nem is keveset TPP megvalosult az USA nelkul EU megallapodott Japannal es Kinaval. Az usa vasarlok meg fizetik az adot (csak vamnak hivjak) ...

Trump elerte hogy szep lassan az USA semmi ilyenben nem lesz benne ki veszit ???? a forgotten people akik ezt az idiotat valasztottak ... most kell eppen 12 milliarddal megmenteni a mezogazdasagban ragadtakakat ... ja ehhez is ertesz nem csak a rasszokhoz

Csodabogár 2018.07.30. 19:29:13

@Arthamyr: Az nem feljelentés volt. Egyszerüen érdeklődtem, hogy a belvárosban miért nem üritik az utcai szeméttartókat hétvégéken. Ez nem olyan, hogy a szomszéd házon dolgoznak, szerintem nem megengedett módon.

A svédek úgy látom nagyon megváltoztak a hátrányukra. Pont az volt a remek, akkor mikor ott éltem, hogy senki nem törődött a másikkal. 7 év egy 5 emeletes házban, ahol senkit nem ismertem csak a házmestert. Mindenki élhette nyugodtan az életét, senki nem volt kiváncsi a másikra. Nyilván senki nem szegte meg az iratlan házszabályokat, tehát nem hangoskodott stb.

Shanarey 2018.07.30. 19:49:56

@takarék-láng:

Svédország, nem Kína, Svédországban érték az ember, főleg ha dolgozó emberről van szó. mellékesen, ha valaki lát egy erősen balesetveszélyes helyzetet, akkor miért ne jelenthetné?

Billy Hill 2018.07.30. 20:12:20

@MarKa: Összeomlik a svéd építőiparba vetett bizalmunk! ;-) (Haver napkollektor paneleket szerel iskolatetőkre, és mindig "be van kötve". A HHH-s Baranyában.)

zoldzeller 2018.07.30. 20:19:01

@Csodabogár, @takarék-láng: a sok szociologus meg sir, hogy az elidegenedes a modern varosi tarsadalmak egyik legnagyobb problemaja, hogy az emberek atlepnek a szenvedok felett es eszre se veszik ha meghal a szomszedjuk es a macskaja eszi a tetemet.

Itt egy atlagember, felemelte a telefont, es felhivta a figyelmet egy esetleges balesetveszelyre (NEM BEJELENTETTE A HATOSAGOKNAL!!). A construction company legyen halas, mert 1. meguszott egy eseletges balesetet, 2. nem buntettek oket romma egy varatlan ellenorzes soran.

berne 2018.07.30. 21:07:54

"és magatartásilag olyan viselkedést produkálnak amire a svéd rendszer nincs felkészülve..."
Hát ezt a PC nagykönyvben sem írták volna szebben.

sírjatok 2018.07.30. 21:46:40

@berne: Nekem is feltűnt, hogy hogyan lehet a bőrszín/származás említése nélkül ilyen egzaktul fogalmazni :D

Csodabogár 2018.07.30. 22:49:49

@zoldzeller: Az én régesrégi tapasztalatom az volt, hogy a svédek nagyon introvertáltak. Mindegyik ül a saját szigetén, akkor boldog ha oda más el se tud jutni. Nem igazán társas lények. Azóta persze már rengeteg idő eltelt. Felnőtt majdnem két új generáció, miközben erősen vegyültek a fiatalok a beköltöző külföldiekkel. Gondolom, hogy a társadalom komoly változáson esett át. Aztán, hogy ez jó vagy rossz, azt én már innen nemigen tudom megitélni, ahhoz megint ott kellene élnem, ami nincs szándékomban.

zoldzeller 2018.07.30. 23:26:42

@Csodabogár: szerintem ez nem introvertaltsag kerdese. Sokkal inkabb szol arrol, hogy a kornyezetunkre oda figyelunk, peldaul ha a szomszed hazaba epp betornek, vagy latok egy oreget az utcan osszeesni akkor bizony nem lepek at felette, hanem oda megyek es megnezem, hogy van-e valami amiben segithetek.
A fenti tortenetben a kollega egy altala veszelyesnek itelt szituacioban ugy dontott, hogy nem kussol, hanem a lelkiismeretenek megfelelo modon jar el. Nem a rendorseget hivta, nem feljelentette oket, hanem a construction companyt hivta fel, akinek viszont kotelessege betartatni a szabalyokat.

morph on deer 2018.07.30. 23:50:26

@takarék-láng:
“- durva, mint a kommunizmusban, amikor az emberek jelentgettek a szomszedaikat, es allitolag az orszag 1/3-a be volt szervezve? ”

Te mit nem értesz?
A példában senki nem jelentett fel senkit!

A cég felelősét hívta fel, hogy lesszives törődni a dolgozói biztonságával, mert veszélyes körülmények közt dolgoznak!
A hívás eredménye képpen senkinek nem lett rosszabb, viszont onnantól kibiztosítva dolgoztak.

Igen, az egy olyan ország, ahol alkalmasint törődnek egymással.

Arthamyr 2018.07.31. 00:29:59

@Csodabogár: Ahogy látom, ez sem feljelentés volt, mivel a cégnek szólt. Nagyon civilizáltan megoldották, mindkét oldalról, egyrészt mivel a cégnek szólt, másrészt meg a cég kezelte a valós problémát.

Arthamyr 2018.07.31. 00:31:07

@zoldzeller: +1, ha elolvastam volna, nem írtam volna. :)

Herr Géza 2018.07.31. 01:14:01

@morph on deer: @Arthamyr: Hagyjátok, Virág elvtárs majd mindjárt hazatér a kánaánba, és senkinek nem veszi el a mosogatói munkáját... :))))

takarék-láng 2018.07.31. 01:28:06

@gabors: ez igaz, hogy az usa veszit vele, de europanak ez jo. Pl. Nem ontik rank a genkezelt szemetet. Az erosebb usa cegek nem nyirjak ki az europai konkurenciat.

takarék-láng 2018.07.31. 01:28:41

@LepesMez: "Joesetbrn ertelmes jogaszok es szakemberek dontik el, hogy milyen szabalyokat erdemes hozni, hogy az ne legyen buzi. "

- nos erre a demokratikus orszagokban nem latsz peldat, mert a jogszabalyokst a parlament, ill. A valasztott kepviselok hozzak, szavazassal. Ezek a kepviselok ritka esetben szakemberek, viszont a nep hatalmazta fel oket szavazassal.

"genyosagnak gondolnam ezt jelenteni masrol, mivel senkinek nem okoz semmi gondot."

- ki vagy te es milyen alapon tudsz errol donteni? A peldadnal maradva, az elkottetes hany szovodmenyetol tudsz vagy nem tudsz? Honnan tudod hogy nem okoz senkinek gondot?

"mivel senkinek nem okoz semmi gondot.

Ha biztositokotel nelkul maszkalnak emberek, akkor veszelyeztetve van az eletuk"

- szerintem meg sokkal kevesbe van veszelyeztetve, mint a fuvezes, alkoholizalas soran. Ezert inkabb azt kell sot erkolcsi kotelesseg jelenteni.

Mi alapjan dontesz?

Az extrem sportolokat nem jelented? Azokat is tiltsuk be? Mert sokkal veszelyesebbek, mint egy tapasztalt epitomunkas.
Es hogy definialnad, mi az extrem?

zoldzeller 2018.07.31. 01:56:52

@takarék-láng: ezt a kerdest kar tul porognod. Ha a biztonsagi elorasok megkovetelik hogy a munkas kikosse magat az 5. Emeleten akkor mirol vitazol? Lehet hogy amugy nem esne le, de a construction companyt egy ellenorzes soran megbuntetik mert nem tartatja be az eloirasokat.

gabors 2018.07.31. 02:40:27

@takarék-láng: "Nem ontik rank a genkezelt szemetet."

A TTIP alapjan semmi ilyen nem lett volna mertez tovabbra is EU hataskore maradt;. Valami konteoban olvashattad ezt.

"Az erosebb usa cegek nem nyirjak ki az europai konkurenciat. "

Ebben sem lesz emiatt komolyabb valtozas eddig is igy volt ezutan is igy lesz hogy az erosebb cegek lenyomjak a gyengebbeket olyan hogy "amerikai" egy ceg vagy "nemet" mar nem is igazan ertelmezheto .. csak egy pelda az= BMW-nak a legnagyobb gyara most eppen Spartenburg (USA) ahol 2016 tobb mint 400,000 autot gyartottak .. ... vagy ott van szinten auto Fiat/Chrysler most ez milyen ceg olasz amerikai ?

chrisred 2018.07.31. 08:31:13

@takarék-láng: Nemzetközi döntőbírósághoz akkor lehet fordulni, ha abban a felek előre megegyeztek, az ilyen egyezség elmaradása nem jogsérelem.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.31. 09:17:57

@MarKa: Valószínű a munkások meg szidták az anyját annak aki bemószerolta őket :D
(Általában nem azért nincsenek ilyen biztosítási izék, mert a építtető nem biztosítja az eszközöket, hanem azért, mert a munkások nem akarják használni azt, hisz nem túl kényelmes.)

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.31. 09:18:28

@zoldzeller:
Elégé fekete fehéren látod a világot...
Ez úgy működne, hogy ha egy rézbőrű meglátna egy öreget összeesni, akkor az odamenne nagy eséllyel hozzá...megnézni van-e nála valami érték...

Amúgy meg normál esetben sem ennyire egyszerű a helyzet. Lehet, hogy valami drogos vagy alkoholista, aki azért eset össze, mert épp be van lőve. Azt nem feltétlen fogdosná az ember szívesen, hisz veszélyes emberről van szó, kiszámíthatatlan mit csinálna.

Persze az ember segít másokon, ha tud, de a saját biztonság az első.

Arthamyr 2018.07.31. 10:15:32

@takarék-láng: @gabors: Az jó, ha a szemetet nem öntik Európára (bár egyébként igen, ahogy mi is Amerikára :)), de a "szemétséget" nem a génkezeltség definiáltja.
A géntervezés bizony a 21. század fontos tudománya, ezzel pl. ellenállóbb, kevesebb erőforrást igénylő, finomabb, jobb tápanyagösszetételű stb. tehát valamilyen vagy akár több szempontból jobb minőségű növényeket lehetne előállítani, de állatoknál is előnyös lehetne. Pl. kevesebb növényvédőszerre lenne szükség, az állatok kevesebb táplálékkiegészítőt fogyasztanának, kevésbé terhelné a mezőgazdaság a környezetet stb.
A GMO-k buta, vak tiltása csak a mostani szar állapotokat konzerválja.

Sőt, esetleg némely kutatás részeredményei akár emberi orvoslásban hasznosíthatóak lennének, hogy továbbkutatás/megfelelő applikáció gyógyítsák/szűrjék a genetikai hibákat vagy egyéb, ma még nem gyógyítható dolgokat.

takarék-láng 2018.07.31. 12:57:27

@Arthamyr: felmondtad a GMO lobby hivatalos bullshitjet, koszonjuk.

A valosag az, hogy nem ismerjuk a hosszutavu hatasait. Ha ismernenk is, nem kerulne nyilvanossagra, mert ez profitcsokkenest okozna a megamultik szamara. Marpedig a tudomanyos kutatasok is altaluk vannak szponzoralva/manipulalva, illetve, ha nekik, kedvezotlen a konkluzio, akkor az el lesz hallgatva.

kommentes nikk 2018.07.31. 13:32:44

Hát ez nekem hasonlít a Waldorf rendszerhez, ahol simogatják, puszilgatják a gyereket, aki aztán úgy kerül ki onnan, hogy totál gyökszi mindenhez. Gimis tanár voltam anno, volt diákom, aki - az egyébként full liberális, alapítványi sulinkból - átment Waldorfba, és aztán olyanokat mesélt, hogy magyarórán eltáncolták a betűket, meg ilyesmi szédült dolgokkal foglalkoztak. Az ilyen szélsőliberális nevelés később visszaüt, mert a gyereknek irreális elképzelései és elvárásai lesznek, egyáltalán nem pártolom az ilyen rendszert.

tmm 2018.07.31. 15:15:56

Jól értem, hogy azt a rendszert tekintjük példának, amiről a poszt szerzője is elismeri, hogy elitnek számít, és a lesajnált magyar iskolarendszerből odakerült kislány évekkel előzi meg őket? További észrevételem, hogy habár trendi dolog felnőttnek tekinteni a gyerekeket, de attól ők még nem felnőttek. Azt, hogy gyakorolhassák a felnőtté válást, már az én gyerekkoromban is megoldották egy vidéki iskolában. Ehhez nem szükséges a klaszikus fogadóóra rendszerét felrúgni, ahol nyugodtan lehet olyan témákról is beszélgetni, amikről a gyerek előtt nem célszerű.
Persze, a tanárok hozzállása példaértékű, de ugyanezt a hozzállást egy itthoni elit iskolában is megtalálod, a gettó iskola pedig ott is szar.

morph on deer 2018.07.31. 15:16:40

@takarék-láng:
“Pontosan a liberalizmus szol arrol, hogy minden relativ. Vagy megsem?”

Nem az a lényege, hanem például az, hogy bármit jogodban áll megtenni, ami nem veszélyezteti más testi épségét, nem okoz kárt másnsk, vagy nem korlátoz mást az ő szabadságában.

Az építkezős esetben pont erről van szó: aki biztosítókötél nélkül tesz-vesz öt emeletnyi magasságban egy közterület - járda, úttest, stb. - mellett, az ha leesik akkor nagy valószínűséggel mindjárt kárt is okoz, meg még a sajátján kívül más testi épségét is veszélyezteti!

Az, hogy ő maga is életveszélyben van, és a céget is komoly következményeknek teszi ki már csak ráadás, - még a liberális megközelítésben is!

A telefonáló szerintem szivességet tett, mindenkinek.

Egyébként látatlanban is teljesen biztos vagyok benne, hogy nem svéd bennszülött volt az építőmunkás.
Rengeteg lengyel és baltikumi - főleg észt - építő cég dolgozik a svédeknél, pár magyarról is tudok, szóval egyáltalán nem lepne meg, ha ezek egyikétől lett volna szó.

A svéd alapjáratban fegyelmezett, aki szakember az még véletlenül sem csinál semmit védőfelszerelés nélkül.
Elég csak megnézni a biciklistákat, elvétve látsz valakit is sisak nélkül. Már apró gyerek korukban megtanulják, hogy mirre jó, nem is látsz kölyköket nélküle.

Az óvodások pl láthatósági mellényekkel felszerelve mennek sétálni, - és tényleg észreveszed őket - tehát már akkor természetes nekik, hogy bizonyos tevékenységekhez felszerelés tartozik.

A tóparti házunkból az évek során kismilliószor láttam csoportokat meg családokat kenukkal kirándulni, - soha egyetlen egyet sem mentőmellény nélkül, pedig mindenki tud úszni. Sőt, még néhány blökit is láttam felmellényezve :)

Mint magyar eleinte nevetségesnek találtam mindezt, “nehogymááá...” - aztán szép lassan rájöttem, hogy nekik van igazuk, és nem nekem.
Bizony, van ez így.

Occam beretvája 2018.07.31. 15:16:45

@gabors: Spartanburg (Dél-Karolina) Elnézést.

Arthamyr 2018.07.31. 16:07:24

@takarék-láng: Felmondtad a korlátolt, tudományellenes vagy áltudományt bekajáló, összeesküvés-hívő barmok bullshitjét, meg azokét, akik belőlük generálják az általad megvetett profitot, köszönjük.

Olyan dolognak valóban nem fogjuk megtudni a hatásait, amit az értelmetlenül szigorú szabályozás/tiltás miatt csak nagyon nagy beugró költséggel lehet elkezdeni árulni, és emiatt csak az kutatja, akinek rengeteg pénze van rá: az általad megvetett "megamultik" által finanszírozott tudósok, esetleg valami piacon kívülről (pl. állam által) alulfinanszírozott kollégáik.

Az egyébként nem esett le benned, hogy amikor növényeket nemesítenek, akkor is génmódosítás folyik (évszázadok, évezredek (?) óta), és te kb. születésed óta ilyesmin élsz, mint ahogy mindenki más is? A különbség, hogy ezt ma már hatékonyabban is lehetne csinálni, legalábbis megvan rá a lehetőség, hogy kifejlesszenek technológiákat.

Abbahagyhatnád a konvencionális étkezést, és áttérhetnél mondjuk a fényevésre, az tuti nem génmódosított, kis desztillált vízzel leöblítheted, abba sincs semmi, amit belekevernek a gonosz megamultik a profitért.
Mit szólsz az ötlethez? Orvoshoz se menjél, a rohadt egészségügyi/gyógyszeripari lobbi is csak profitot akar belőled, a fényevés pedig még a rákot is preventálja! :) Szerintem követendő, egy idő után legalább nem szennyeznéd a virtuális teret a kommentjeiddel... Win-win. :)

m.t. 2018.07.31. 16:11:53

@kommentes nikk:
A sved gyerkocok valahogy megis versenykepesebbek a statisztika es a mindennapi tapasztalat szerint, pedig te megmondtad hogy bullshit az oktatasi rendszeruk. Ki erti ezt?

@takarék-láng:
A nem-GMO hosszutavu hatasait se ismerjuk. A nem-GMO termekek karos hatasainak nyilvanossaga is profitcsokkenest okoz az oket forgalmazo multiknak. Nekik is van lobbierejuk. A valosag az hogy hallgass praktikus ervekre, ahelyett hogy eltussolt kutatasokrol szolo osszeeskuveseket vizionalsz.
A tudomanyos vilagot nem olyan konnyu atverni. Az olajlobbi pl mindent megtesz hogy elbagatellizalja es ketsegbe vonja hogy a globalis felmelegest az ember okozza, megis mindenki tudja hogy a klimatagadas full kamu.
En a magam reszerol ugy vagyok vele hogy meg mindig jobb szemetet enni, mint oserdoket kiirtva kompenzalni az elmaradt termest.

A kibiztositott munkas temajahoz fuzve: ha valamelyikuk leesik, akkor nem csak onmagat baszhatja agyon, hanem mondjuk engem is. Innentol had ne legyek mar en a geci ha szolok valakinek hogy veszelyes a szituacio.

gabors 2018.07.31. 16:28:19

@Arthamyr: "A GMO-k buta, vak tiltása csak a mostani szar állapotokat konzerválja." en ezzel egyetertek teljesen szerintem az ostoba tiltas nem jo. (gazdasagi szempotok miatt tiltjak mert a GMO-kat IP-k vedik (szabadalmak) vagyis nem lehet masolni csak kinaban igy FIZETNI kellene a tulajdonosnak (aki a gmo-t kifejlesztette, ezt nem akarjak)

gabors 2018.07.31. 16:33:16

@Occam beretvája: "@gabors: Spartanburg (Dél-Karolina) Elnézést. "

koszi a korrekciot ugy irtam ahogy hangzik de a tobbi azert tovabbra is megall :-)

2018.07.31. 16:40:00

@Arthamyr: Hahhahahha, amugy en is pont a nemesitest meg a keresztezest szoktam felhozni. De ennek a csavonak hiaba magyarazod, nekem is akkora csusztatasokkal valaszolt, hogy nem is volt kedvem/erom valaszolni neki

kommentes nikk 2018.07.31. 17:04:27

@m.t.: szerintem nem versenyképesebbek, csak gazdag, jóléti társadalomban élnek, és ugyanaz a közepes képességű átlagember, aki itthon a középosztály legalját éri el egy átlagmelóval, ott kényelmesen, az itthoni mércével a középosztály felső részében van. Nem okosabb a svéd gyerek, csak jobbak a lehetőségei az életben, nem véletlen, hogy a posztból is kiderül, hogy a kislány az ottani szinthez képest évekkel előbbre jár, köszönhetően a "szar" magyar oktatásnak. A svéd kisgyerek viszont a hoki iskolával is messzebbre jut, mert messze jobbak a kilátások, lehetőségek, de nem azért viszi többre, mert jobb az oktatásuk (ahogy az a posztból is kiderül, nem jobb).

Arthamyr 2018.07.31. 17:58:58

@gabors: Akkor meg aztán megintcsak felesleges a tiltás, ha úgysem használná senki. :D

Az is megint egy másik kérdés, hogy a szabadalom ne hozzon aránytalanul sokat a konyhára, és a szabadalmi trollokat hogyan kellene picsánrúgni, úgy, hogy a kutatók azért élvezhessék a fejlesztés előnyét és motiváltak legyenek a fejlesztésre.

Arthamyr 2018.07.31. 18:02:53

@gabors: Egyébként pár éve olvastam arról, hogy elég durva kvázi-monopóliumok vannak a mezőgazdaságban, pl. vetőmagok, gépek stb. terén, ott nagyon szépen megvannak a megamultik, amiktől takarék-láng prüszköl, és most is nagyon kényelmesen szolgáltatnak Európában is.

martineden 2018.07.31. 18:14:50

@Arthamyr: Hollandiaban is igy van.Itt 4 eves kortol kezdodik a suli(a szuletesnap masnapjan iskolaba megy a gyerek, mindegy h mikorra esik)es a fogadoorara, ami csak cirka 15 perc, a gyereket is vinni kell es ugy zajlik mint a svedeknel.Lecke es osztalyzat nincs, az ertekeles grafikon alaku, amely jelzi , h az osztaly atlagaval megegyezo illetve jobb vagy rosszabb -e a gyerek.

ThemePHL 2018.07.31. 18:15:20

@Arthamyr:
"Az egyébként nem esett le benned, hogy amikor növényeket nemesítenek, akkor is génmódosítás folyik (évszázadok, évezredek (?) óta), és te kb. születésed óta ilyesmin élsz, mint ahogy mindenki más is?"

Mindig ugyanaz a duma, ugyanaz a buta összemosás. :)
A mesterséges szelekció, nagyon nem ugyanaz, mint az összevissza minden génnel tuningolt, és amúgy további hagyományos szaporodásra képtelen növények előállítása.

De ha szerinted amit eddig GMO nélkül ettünk az ugyanaz mint amit a GMO után ennénk, akkor ugye fel tudod sorolni, hogy mik voltak azok a nemesített növények, amiket mondjuk egy teljesen más növény génállományával sikerült "nemesíteni". Szintén kíváncsi lennék, milyen növényeket sikerült eddig, GMO mentesen, állatokkal "keresztezni", "növénynemesítési" céllal?

Hajrá! Izzadj ki valami okosságot. :D

ThemePHL 2018.07.31. 18:15:23

@LepesMez:

Arthamyr-nak írt kommentemre válaszolhatsz te is. :)

Sir Bates dö Hól 2018.07.31. 18:15:30

@kommentes nikk: valami azé' csak jobb, nemde?...

(nekem az írásból az jött le, hogy ad1) partnernek tekintik a gyerekeket; ad2) szemben kke-val gondolkodni tanítják meg őket, ami a legfontosabb szempont szerintem... )

Arthamyr 2018.07.31. 18:37:40

@ThemePHL: Na, hogy hasonló tisztelettel kezdjem: az, hogy apádat sikerült anyáddal összemosni, volt buta, az eredmény magáért beszél...

Az ugye megvan, hogy eszünk olyan növényeket is, ami további "hagyományos szaporodásra" képtelen, esetleg "hagyományos szaporodással" nem is jöhetne létre?

"De ha szerinted amit eddig GMO nélkül ettünk az ugyanaz mint amit a GMO után ennénk, akkor ugye fel tudod sorolni, hogy mik voltak azok a nemesített növények, amiket mondjuk egy teljesen más növény génállományával sikerült "nemesíteni"." - Nem, _szerintem_ amit GM nélkül eszünk, az rosszabb, mint amit GM-mel ehetnénk. És majd enni is fogunk, ha nem mi, akkor a gyerekeink, unokáink, dédunokáink, csak idő kérdése.
Fogalmam sincs, hogyan keveredett a génállománya két organizmusnak, de nyilvánvalóan keveredett. Csak egy sokkal korlátoltabb módon, míg géntervezés/módosítás esetén akár teljesen új, más tulajdonságú fajokat is lehetne gyártani, túl lehet lépni a természet korlátain, ahogy azt sok más esetben már megtettük.

Ha már idejöttél, megtennéd, kiizzadsz valami tudományos körökben is elfogadott "okosságot", ahol arra a megállapításra jutnak, hogy a GMO rossz és kész, tiltani kell?

martineden 2018.07.31. 18:40:13

@takarék-láng: Hat, azert ebben az ultra liberalis Hollandiaban NEGYED ANNYI A GYILKOSSAG evente mint Magyarorszagon, pedig ott18 millio turista is megfordul ennyi ido alatt.

Magyarország a legbiztonságosabb az EU-ban? - Döbbenjen le ön is!
2018. július 28. szombat, 16:47
Miközben egyes politikusok Magyarországot különösen biztonságosnak próbálják feltüntetni, a gyilkosságok száma majdnem kétszerese a németországinak és közel háromszorosa az Ausztriában regisztráltnak - írja a privátbankár.hu, az Eurostat adatai alapján.

,,Magyarország biztonsága talán csak látszólagos: erre utal a gyilkosságok száma, amely idehaza az egyik legmagasabb Európában. Százezer főre 2016-ban - ez a legújabb európai adatsor - Franciaországban például 1,31 gyilkosság jutott, Magyarországon ez a szám 2,05.
Ausztriában 0,66, Hollandiában 0,55,

2018.07.31. 19:01:12

@ThemePHL: Azert itt nem ossze vissza minden gennel tuningolasrol van szo. X noveny gyart egy anyagot, ezert az ezert felelos reszeket atteszik Y genallomanyaba. Nem mondom, hogy nem kell ovatosnak lenni, de ez a helyzet nem kulonb, mint amikor az europai eloszor talalkozott krumplival. Plusz mutaciok termeszetes modon is letrejinnek, megsem tojunk be ettol sma hirtol. Kell szabalyozni, meg komolyan kell venni a veszelyeket, amik vannak, de teljesen tiltani badarsag. Foleg, hogy nagyon ugy Nez ki, hogy a kornyezetvaltozast/szennyezest/terhelest a novenyek nem fogjak termeszetes modon hatekonyan kovetni, legalabbis kevesbe hatekonyan, mint hogy mindenkinek jusson kaja

2018.07.31. 19:02:27

@LepesMez: Bocs, hulye auto correct

zoldzeller 2018.07.31. 19:28:17

@Berelhetoreklamfelulet: azert azt sokszor mar ranezesre is meglehet itelni, hogy valaki reszeg/drogos/hajlektalan/agyverzese van.
Es igen, en egy ilyen lany vagyok, ha ugy erzem, hogy a hajlektalan elottem azert nez ki meg a szokasosnal is szarabbul mert tuladagolta magat, nem kezdem ugyan szajon at lelegeztetni, de en bizony kihivom a mentoket.
Ha a szomszedhoz be tornek nem megyek oda es tartoztatom fel a betoroket az 50 kg-mal, de kihivom a rendoroket es felirom a kocsi rendszamat, meg ugyis hogy nem biztos hogy egyaltalan ismerem a szomszedot.

Hefe 2018.07.31. 19:43:35

@P.Elliot:
nalunk a kommer eraban az volt a legnagyobb bun, ha valaki besugott.
A demokraciaban erre kulon nevelik a nyajat. A gyereknek kulon vonala van, hogy jelentse fel a szuleit, ha "verik".
Az autopalyan kulon felhivjak a figyelmedet hogy melyik szamot hivd fel, ha valaki "gyanus" szerinted (persze hogy azt jelentik fel, aki bevagott elejuk).
Emellett a dolgos hetkoznapokban meg a memo iras minden egyes maganbeszelgetesrol a munkahelyen, hogy legyen municio ha ki akarod csinalni valamelyik kollegadat, es persze mindenki felvesz mindenfele beszelgetest a telefonja diktafonjara, hasonlo cellal.

Hefe 2018.07.31. 19:43:38

a masik "zsenialis" otlet, a gyerektol megkerdezni, hogy vajon hogyan kellene ot oktatni. Erre a rettento szeles vilagkepukkel meg a rengeteg elettapasztalatukkal nyilvan ravagjak, hogy tobbet akarnak playstationozni, vagy meg menobb okostelefont akarnak. Mondjuk eppen tanulas helyett.

zoldzeller 2018.07.31. 19:59:15

@Hefe: te nem nezel ki tul sokat a gyerekekbol igaz?
Nekik ugyis az a jo ha mi okos felnottek megmondjuk, hogy kell tanulni. A gyerek ugyanis alapvetoen ostoba, lusta es utal talnulni ezert magatol ugyis inkabb csak playstationozni akarna, felesleges az idot a megbeszelesre pazarolni.

2018.07.31. 20:17:25

@Hefe: Hehhe, eleg elcseszett emberek kozott elhetsz, ha ez a tapasztalatod :))))

hegecz25 2018.07.31. 21:58:35

@zoldzeller:
ja, lattam mar nem teljesen hulye gyereket lemenni a lefolyon, mert o mondta meg hogy mit akar csinalni. Aztan napi 25 ora Call of Duty Black Ops lett belole. A gyerekbol meg semmi.

zoldzeller 2018.07.31. 22:26:06

@hegecz25: amikor egy gyerek napi x oraban jatszhat call of duty-t akkor ott a szulet meg kene buntetni fiatalkoru veszelyeztetese es elhanyagolasa miatt.
Egy normalis gyerek, akivel nem utaltattak meg idoben a sulit, es hitettek el vele, hogy a tanulas unalmas az eleg hamarl kepben van azzal, hogy miben kevesbe jo, es tobbet kell gyakorolnia, es mi az a tema ami jobban erdekli es melyebben akar vele foglalkozni.
Sot, a gyerekek azt is eleg jol felismerik, a szulovel es a tanarral egyutt megbeszelve, hogy mi mukodik a legjobban, van akinek az segit ha orakon at oldhat meg matekfeladatokat es johet ra egyedul, masnak meg az ha csoportban dolgozik.

Arthamyr 2018.08.01. 09:03:40

@zoldzeller: Akkor is, ha napi 4 órában játszik? És ha csak fél órát?

Számomra meglepő lenne, ha nem lenne nagyon jelentős számú ember, aki nem szereti a kvázi-kötelező dolgokat (pl. munka), és helyette inkább szórakozásra fordítaná az idejét (pl. Call of duty). Nem értem, hogy miért lenne ez másképp gyerekekkel, akik azt gondolom, hogy sokkal kevésbé hajlandóak a lemondásra, kompromisszumra. Nem tudom, hogy a környezetemből mennyien jártak volna iskolába tanulni, ha nem lettünk volna rákényszerítve, pedig nem a zsákfalu mélyszegényekkel terhelt iskoláiba jártam, de a tippem, hogy jóval kevesebb.

Saját példa: már nagyon fiatalon tudtam, miben vagyok kevésbé jó, mégsem igazán voltam hajlandó többet gyakorolni. És amiben jó voltam (és jobban is érdekelt), ahelyett is sokszor szívesebben fociztam, ha lehetett. Sőt, középiskolában 2. osztálytól kb. felmentésem volt a verstanulás alól, aminek szintén nagyon örültem. :)

Szuper, ha valaki el tudja adni a gyerekének, hogy a tanulás jó és eléri, hogy szeresse, és ebben az intézmény is segít, de én ezt nem tekintem természetesnek/alapvetőnek.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.01. 09:33:06

@zoldzeller:
Álomvilágban élsz barátom.
Iskolába járni nem buli, ezt senkinek nem kell megtanítania nekik, a gyerekek 99%-a magától rájön elég hamar. (A többi meg értelmi fogyatékos.)

Ugyan ez igaz a munkára is. Nem szórakozásból megy oda az ember, hanem azért mert KELL.

Arthamyr 2018.08.01. 10:22:44

@Berelhetoreklamfelulet: Van egy szerencsés kisebbség, aki a munkáját szórakozásként éli meg, ugyanígy a gyerekek egy része is szereti az iskolát (szerintem azt nagy része szereti egyébként), meg bizonyos tantárgyakat is, ettől még nem lesznek értelmi fogyatékosok.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.01. 12:10:45

@Arthamyr:
Jah, van csak itt a "kisebbség"-en van a hangsúly, mert ezeknek az embereknek az aránya még az 1%-ot sem éri el, így gyakorlatilag elhanyagolhatóak.

Nyilván sokan nem merik felvállalni, hogy utálják a munkájukat.. sokan lelkesen mesélik, hogy hát ők mennyire szeretik a munkájukat, miközben csak magukat csapják be...

Amúgy nagyon egyszerű lenne tesztelni.... meg kell nézni, hogy akkor szépen holnaptól fizetés nélkül csinálhatja ugyan ezt. Aki ezután is bejárna és csinálná ugyan azt legalább ugyan olyan minőségben, ellenszolgáltatás nélkül, akkor az tényleg mondhatja, hogy hát ő szórakozásból csinálja, a többi csak kamuzik, mert nem akar szembesülni a ténnyel, hogy robotolnia kell.
Viszont az ilyen emberek száma gyakorlatilag elhanyagolható. Néhány fanatikus, ilyen állatvédő meg egyéb hasonló szakmákba előfordul, de a teljes munkaerőpiacon meg se látszik annyira elhanyagolható része ez.

Iskola dettó.
Leraksz egy labdát/ps-t/egy üveg alkoholt, meg egy összeadással/másodfokú egyenletekkel/integrálással teli feladatlapot, és megkérdezel 1000 gyereket, hogy melyiket választanád, akkor ott biza 990 nem a tanulást választaná...

Persze lehet hazudozni... lehet apucinak anyucinak, meg a rokonoknak jó pofizni, hogy te mennyire szeretsz tanulni, de a valóság nem ez.
Lehet, hogy néhány kamu órát, ahol labdáznak, verseket mondanak, meg székfoglalóznak szeretik a gyerekek, de az nem tanulás alapból..

Arthamyr 2018.08.01. 12:51:34

@Berelhetoreklamfelulet: Valamelyest egyetértek, pont előtted hasonlót írtam zoldzellernek is, csak a "maradék meg értelmi fogyatékos" kijelentést éreztem feleslegesen bántó baromságnak. Az az értelmi fogyatékos, aki ezt komolyan gondolja, szerintem te sem gondolod komolyan, csak keményen be akartál szólni.

Kisebb mértékben a számaiddal sem értek egyet, de azt lényegtelen és nehéz is pontosan meghatározni.

A munkáját meg egész sok ember viszonylag szívesen csinálja, pl. én is. Nem azt mondom, hogy mindig ezt csinálom legszívesebben, de van, amikor igen, és ritkán esik nehezemre. Olyan is előfordult már, hogy ingyen csináltam, a szabadidőmben.
Nyilván nem lesz ez a #1 preferált tevékenységem és ritkábban csinálnám, ha nem kapnék érte pénzt, de nagy különbség van egy kényelmes, nem megterhelő, sokszor érdekes és szórakoztató munka és a között, amit szinte kivétel nélkül nyűg és irritáló csinálni.

ThemePHL 2018.08.01. 13:08:33

"Na, hogy hasonló tisztelettel kezdjem: az, hogy apádat sikerült anyáddal összemosni, volt buta, az eredmény magáért beszél..."

No, akkor ugorj neki mégegyszer, hogy rád-e, vagy a szokásos "GMO ugyanaz mint a nemesítés" szövegre mondtam-e hogy buta... na ugye... ennek felismerése az ami igazán magért beszél. :)

Persze, hogy van most is olyan növény, ami önmagától már nem életképes.
No, akkor a GMO növények közül mennyi is ami önmagában is életképes? Elég ha százalékot mondasz.

Ügyesen kerülöd a kényes kérdésre a válaszadást... :) Ugorjunk neki mégegyszer...
Ha szerinted GMO ugyanaz, mint a nemesítés...
... akkor sorold, hogy eddig mit is nemesítettek a múltban két nagyon különböző növény háziasításával?
... sorold, hogy milyen növényt házasítottak "valahogy" állatokkal, jobb terméshozam érdekében?

"Ha már idejöttél, megtennéd..." Nem. Miért ez valami zártkörü GMO lobbista blog ahova "IDEjöttem"?

Majd ha te kiizzadsz magatól a fenti nagyon egyszerű kérdésekre választ akkor én is válaszolok.
Hasonló szinten. Ha tudományos körökben is elfogadható választ linkelsz, és is azt fogok. Ha csak odaböfögsz valamit, én is azt fogok.

Arthamyr 2018.08.01. 13:38:51

@ThemePHL:

"Mindig ugyanaz a duma, ugyanaz a buta összemosás. :)" - Ezzel nyitottál.

****
Folytattad:

"Ha már idejöttél, megtennéd..." Nem.

Majd ha te kiizzadsz magatól a fenti nagyon egyszerű kérdésekre választ akkor én is válaszolok.

Szerintem itt le is zárhatjuk, kötekedő, irritáló és primitív barom vagy, gondolom neked is hasonló a véleményed rólam, kár erőltetni a kommunikációt, nem fog menni.

2018.08.01. 13:50:09

@ThemePHL: "No, akkor a GMO növények közül mennyi is ami önmagában is életképes? Elég ha százalékot mondasz."

egy google search eleg lett volna, hogy a nagykepu osoksodasod ne valljon cikive:

www.npr.org/sections/thesalt/2012/10/18/163034053/top-five-myths-of-genetically-modified-seeds-busted

Myth 1: Seeds from GMOs are sterile.

No, they'll germinate and grow just like any other plant. This idea presumably has its roots in a real genetic modification (dubbed the Terminator Gene by anti-biotech activists) that can make a plant produce sterile seeds. Monsanto owns the patent on this technique, but has promised not to use it.
Now, biotech companies — and Monsanto in particular — do seem to wish that this idea were true. They do their best to keep farmers from replanting the offspring from GMOs. But they do this because, in fact, those seeds will multiply.

zoldzeller 2018.08.01. 17:45:05

@Arthamyr: de itt nem az a kerdes hogy suliba mesz-e vagy focizni a parkba. Itt az a kerdes hogy a gyerek latja-e a sajat erossegeit es gyengesegeit, es mit hajlando tenni a fejlodesert es szerinte neki melyik modszer fog bevalni. Iskolaba jarni kell. A call if duty nem opcio. Szemben azzal hogy a gyerek bevonasa nelkul, a feje felett dontenek es egy uniformizalt megoldassal probalnak segiteni neki.

zoldzeller 2018.08.01. 17:57:30

@Arthamyr: @Berelhetoreklamfelulet: en a magam reszerol hasonloan erzek mint Arthamyr. Alapvetoen szeretek dolgozni, vannak reszei amit kifejezetten elvezek, es van ami meg meh. Pedig most mar evek ota megtudnank elni a ferjem fizetesebol is.
A ferjem meg valoszinuleg ingyen is csinalna amit csinal...

ThemePHL 2018.08.01. 20:46:11

@Arthamyr:

""Mindig ugyanaz a duma, ugyanaz a buta összemosás. :)" - Ezzel nyitottál."

Bezony. "GMO egyenlő turbósított nemesítés. Gyakorlatilag eddig is ez volt, nincs min aggódni."
Erre írtam. Aki ezzel nem ért egyet, azt tudománytalan, primitív bunkónak néző és igen mégegyszer leírom, buta összemosás. Ha te voltál az, aki ezt először leírta, akkor igen, lehet rajta megsértődni. Megsúgom, nem te voltál. Az összes GMO lobbista ezt szajkózza.

Arra kértél, hogy "ha már idejöttem válaszoljak már a kérdésedre".
Még mindig nem tudom, hogy mi az hogy "ha már idejöttem", hova?
Valóban kicsit nyersen adtam tudtodra, hogy majd akkor fogok válaszolni a nekem
feltett kérdésre, ha majd méltóztatsz az általam előrébb feltett kérdésekre
válaszolni. Ezt most is tartom.

"Szerintem itt le is zárhatjuk, kötekedő, irritáló és primitív barom vagy, gondolom neked is hasonló a véleményed rólam, kár erőltetni a kommunikációt, nem fog menni."

Látod mennyire el tud vakítani a düh?
Láthatod, hogy mennyire képes valaki a szintet leadni, csak mert vél látni bántást, sértést?

Egyáltalán nem tartalak "kötekedő, irritáló és primitív barom"-nak. Tényleg.

Talán egy komplexusokkal tarkított személyiség, aki lenéz és sérteget bárkit, akinek a sajátjától eltérő véleménye van, pláne, ha neadjisten kellemetlen kérdést tesz fel. Amiket természetesen személyes sértésként él meg.
Persze, nem tudhatom, hogy a másoknak szánt sértgetések (kötekedő, irritáló és primitív barom) valójában nem-e saját személyiségjegyek másokra való kivetítése-e vagy csak szimplán az önnön tévedhetetlenségbe vetett hit integritásának a megbomlása miatti flusztráltáság megnyilvánulása.

Ezel csak gondolatok. Megpróbáltad kitalálni, mit gondolok rólad, én leírtam. Vagy igazam van, vagy nem. Tökmindegy.

De a tény az tény... eddig nulla kérdésemre kaptam választ. :)

ThemePHL 2018.08.01. 20:46:22

@LepesMez:

"egy google search eleg lett volna, hogy a nagykepu osoksodasod ne valljon cikive"

És ezután nagymellénnyel linkelsz egy cikket, (mint tudományos magyarázat!!!) egy életmódmagazinból? :D

Ahol jelenleg olyan kaliberű cikkek vannak, hogy "hogyan mosd meg a kukoricát hogy nehogy elkapj valami betegséget" :DDD

Linkeled mindezt a "nagyképű okoskodónak" bizonyítékként...
...kicsit öntökönszúrásnak érzem... :D

2018.08.01. 22:31:30

@ThemePHL: az volt az elso talalat, nem volt kedvem vegigolvasni mind a 200000 talalatot a kedvedert. egyebkent attol, hogy valaminek modositjak a dns-et, nem ertem miert kovetkezik, hogy termeketlen, abbol amugy meg nem ertem miert kovetkezne, hogy karos vagy nem jo...

plusz a stilusodat elnezve egyebkent sem hiszem, hogy az eletmodmagazinnal komolyabb irasokbol szoktal tajekozodni, vagy meg onnan sem, mert legalabb gagyi szinten tudnad, hogy mirol beszelsz.

de hogy ne tunjon mindez kibuvasnak, elcsesztem 10 percet az eletembol, hogy keressek egy masik forrast, bar ez neked kellene, hogy belso igenyed legyen, mielott ideirkalod a hulyesegeidet.

www.fda.gov/animalveterinary/developmentapprovalprocess/geneticengineering/geneticallyengineeredanimals/ucm473237.htm

az erdekes resz:

" With respect to biological containment, there are two independent but complementary methods: producing only one sex of fish, and making the female fish sterile via triploidy induction (a method used in finfish and shellfish to prevent their sexual maturation and make them sterile)."

Woow, miert is kell kulon sterille tenni oket, ha mar amugy is azok (szerinted)?

Arthamyr 2018.08.01. 23:13:54

@LepesMez: Nem tudom, minek koptatod a billentyűzetet (bár gondolom céges :)), ennyi is elég lett volna:
"egyebkent attol, hogy valaminek modositjak a dns-et, nem ertem miert kovetkezik, hogy termeketlen, abbol amugy meg nem ertem miert kovetkezne, hogy karos vagy nem jo..."
Sőt, ennek a vége is, teljesen irreleváns, hogy szaporodóképes-e egy ételnek termelt organizmus, vagy sem.
Ha egy 5 literes tartályban tudnának olcsón marhabélszínt (helyettesíts be tetszőleges, nagy környezetterheléssel/sok munkával előállítható dolgot) "termeszteni", nagyon előremutató megoldás lenne, pedig az kurvamessze van a szaporodóképes organizmustól.
Nem beszélve arról, ha mondjuk emberi szerveket tudnának gyártani, és nem kéne arra várni, hogy egy "donort" mikor ér baleset.
Mondjuk ez messze van, egyelőre még ott tartunk, hogy nincs semmi, még az sem, ami lehetne, mert elutasítják.

négyzet 2018.08.03. 16:31:50

Nekem ez még mindig sokkal jobban tetszik, mint a magyar rendszer.

Egyébként anno, amikor én általános iskolás voltam, az osztályunkból kb. ugyanilyen arányban voltak olyan gyerekek, akik akartak tanulni, meg akik nem. És akik nem akartak, azok bomlasztották a hangulatot, és volt tanár, akinek kényszerszabira kellett mennie az idegei miatt. Igaz, ez már 30 éve volt... vidéki átlagos iskola.

adg 2018.08.04. 09:20:03

Ha a genmodositott novenyek meddok, miert ellenorzik a forgalmazok a gazdakat, hogy nem vetettek-e ujra a termest, ezzel szerzoi jogokat sertve, amiert beperlik oket? Azonkivul, hogy lehet, hogy a szomszed nem genmodositott tablat is megtermekenyitik, es az abbol ujravetett allomanyban kimutatjak a modositott gent, es perlik a gazdat.
Es egyaltalan, minek foglalkoznak ezzel, minek tiltjak meg az ujravetest, es minek ellenorzik?

ThemePHL 2018.08.06. 22:31:02

@LepesMez:

"plusz a stilusodat elnezve egyebkent sem hiszem, hogy az eletmodmagazinnal komolyabb irasokbol szoktal tajekozodni"

Más "vélt" butaságával próbálod magyarázni azt hogy az igazadat egy életmódmagazinból szedett, két kvázi tamponreklám közé rejtett cikk büszke lobogtatásával probálod bizonyítani?

Gratula. :)

"az volt az elso talalat"

Ja, úgy már más! A guglin mindig az első találat a szent és sérthetetlen igazság. :D

Szintén gratula. :)

"valaminek modositjak a dns-et, nem ertem miert kovetkezik, hogy termeketlen, abbol amugy meg nem ertem miert kovetkezne, hogy karos vagy nem jo..."

Hol is állítom, még akár indirekt módon is, hogy CSAK AZÉRT mert módosították a genetikáját, már életképtelen?
Légyszi mutass rá arra is, hogy hol állítom én hogy a GMO-t kompletten be kéne tiltani?

Nem találod sehol? Vajon miért lehet ez, hogy nincsenek, és mégis látod őket? :)

Segítek.
A lenéző, ostoba kijelentésre (csak a mondatot minősítem!), miszerint "a GMO egyenlő turbónemesítés, így ha nemesítés eddig is volt akkor minek aggódni" ugrottam.
Ezután pár keresztkérdést tettem fel, amikre, egy darabot leszámítva, "valahogy" nem sikerült válaszolni. Beszédes.

Az az egy, a "Hány százaléka is életképes a GMO növényeknek?" volt.
Válasz ugye nincs egy darab se, csak nagyképű lenézés. Guglis "első találat"-ot lobogtatva.

Na, akkor az én válaszom az: annyi életképes, amennyit a gyártó szeretne.

Nagy gyártók dumálnak, ígérnek, hogy ők életképes magot adnak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a termelőknek valahogy mégiscsak folyamatosan meg kell venni a magot a gyártótól. Mert pár ciklus után a magok életkételenné válnak. Ha egyáltalán a gyártó meg is engedi az újra elvetést.
Idekopizgatott gyártói igérgetés az nem a gyakorlat.

Mellesleg nagyon nagy külömbség van egy termény adott esetben egy baktérium egy adott tulajdonságának a felerősítését célzó génmódosítás és a ugyanezen dolgok el teljesen más tulajdonsággal való felruházása okán végzett génmódosítás között.

Az főbb érvek a GMO "nulla kockázata" mellet leginkább a nem módosított génszakaszok kvázi sértetlennek tekintésén alapulnak. Azaz, a parasztnak (nekünk) elmagyarázzák "tudományosan", hogy CSAK pl. a kukorica fejének a számát növeltük meg eggyel, meg mostantól már termel mérget is a bogarak ellen, de semmi mást nem piszkáltunk. Viszont a génmódosítás azért nagyon nem ilyen egyszerű. Léteznek kereszthatások is, ami így a nem érintet kódszakaszok módosulásával, akár inaktív részek aktiválásával nem várt meglepetéseket okozhatnak.

Jelenleg egy sor probléma körvonalazódik a génmódosított étkezési célú termékekkel kapcsolatban, többek között, rákkal, allergiával, terméketlenséggel kapcsolatos megnövekedett kockázat.
Továbbá GMO növényeknek köszönhetően pár éven belül több vegyszert kell használni ugyanazon a területen mint elötte. GMO növények mérgeinek ellenáló kártékony növények, bogarak fejlődnek. Oda az előny, csak a hátrányok maradnak.

És akkor Arthamyr most figyelj!
Válaszolok a kérdésedre, hamár neked csak-csak nem sikerül az enyémre. :)

Szóval szeretnél egy tudományos körökben elfogadott fekete-fehér választ, hogy a: "GMO rossz és kész, tiltani kell"

Képzeld NINCS ilyen. Miért? Tök egyértelmű. Rövidtávon nehezen lehet minden kétséget kizáróan egyértelmű HOSSZÚTÁVÚ hatásokat vizsgálni, leírni, bebizonyítani, úgy hogy ezek bárki által, megkérdőjelezhetetlenül elfogadható legyen.
Mondjuk pláne úgy, hogy vannak cégek, amik már dollármilliókat toltak a dologba, így ha a fene-fenét eszik is cáfolni fogják a GMOval szembeni állításokat, bizonyítékokat.
Még akkor is megpróbálnák, ha tömegek halnának meg egy hónapon belül a termékeiktől.

Akkor most szeretném látni az "ellenkérdésemre" a választ, miszerint:
Van-e olyan tudományos körökben elfogadott fekete-fehér válasz, hogy a GMO hibátlan, és semilyen hosszú távú kockázata nincs?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása