oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 15. 06:30,  Így változtat meg a külföldi élet 128 komment

2018. július 15. 06:30 Határátkelő

Így változtat meg a külföldi élet

Mert megváltoztat, az biztos. A mai történetek közül kettő is erről szól, még ha némileg másképp is. Titeket hogyan változtatott meg, egyáltalán: változtatok? Emellett az is kiderül, hogy milyen (magyar szemmel meglepő) módon keresnek polgármestert Amszterdamban.

szabo-elvira-karolyi-kert.jpg

Kezdjük a sort Brazíliával, hiszen a Vargabetűk blog szerzője a tavalyi őszt a dél-amerikai országban töltötte, ami alaposan megváltoztatta őt, a világlátását és az életmódját is.

„Pár évvel ezelőtt a lelkem mélyen boldogtalan és frusztrált voltam, és ezt csak ideig-óráig enyhítette az, hogy ekkoriban ismerkedtem meg a párommal, és szerelmes lettem. 

Fogolynak éreztem magam a saját életemben, és biztos voltam benne, hogy nem akarok így élni évekig. Munka után nem volt mentális kapacitásom írni, ami pszichésen is megviselt. 

Azt már tudtam, mit jelent – és hogyan kell – hátrahagyni egy rossz helyzetet (mondtam én már fel nem egy kellemetlen munkahelyen korábban), de most nem tudtam, merre menjek tovább, és hogyan kerüljek jobb helyre. Létezik-e jobb hely egyáltalán… 

Gyakran volt olyan érzésem, szomatikusan is, mintha fuldokolnék. Mintha nem kapnék levegőt egy zárt ketrecben, ahonnan kétségbeesetten ki akarok törni. (...) 

Egy régebbi szakmai kapcsolat nyomán ezt követően kezdtem el a könyvkiadói munkát, majd rövidesen könyvek szerkesztésével foglalkozni (nemcsak emberpróbáló helyzetek, hanem szerencsés egybeesések is akadnak az életben!), de a valódi lelki javulás csak lassan következett be. 

Még nagyon sokáig éreztem a fuldoklást és azt, hogy egy olyan országhoz vagyok láncolva, ahol az uralkodó politikai irányvonal, és különösen: a politikai propaganda nem képvisel engem, ahol minden generációban tömegek érzik cserbenhagyva magukat, és ahol a társadalmi mobilitás szinte nem létezik stb. stb. stb. 

De ha lassan is, azért bekövetkezett a javulás. Méghozzá a brazíliai út nyomán. Amikor hallottam arról, hogy léteznek digitális nomádok, és hogy hogyan élnek, az olyan volt, mint fény a dohos barlangban – amit követni lehetett, hogy a felszínre érjek. 

Összeszorítottam a fogam, és még az addiginál is szigorúbb fiskális politikát folytattam, hogy félretegyek egy tengerentúli útra, amit digitális nomádként akár több hónapig is fenntarthatok. (...) 

Elég nagy akaraterő-próba volt mindez a számomra, főleg, hogy az előkészületek kb. két évig tartottak (egy magánjellegű dolog miatt tűztem ki két évvel későbbre az indulást). 

De a jutalom nem maradt el, mert, ahogy írtam, a brazíliai út pont olyanra sikerült, amilyennek megálmodtam… 

Több hónap is eltelt a hazatérésem után, amikor feltűnt, hogy egy ideje nem érzem már a fullasztó érzést. Elmúlt, és nem tért vissza azóta sem. Hogy mi tüntette el: az útra való felkészülés, amikor egy becses célra függesztettem a szemem; vagy az ott tartózkodás, amikor valóban a magam ura lehettem, és egyre csak érkeztek a pozitív élmények, találkozások; vagy hogy távol voltam attól a helytől, ahol olyan sokszor voltam nagyon negatívan kiszolgáltatott? Nem tudnám megmondani, de nem is fontos. 

Egy a lényeg: e hosszú folyamat – vagyis az útkeresés, a felkészülés és az utazás – során belém égett annak megtapasztalása, hogy ha igent mondok arra a kihívásra, hogy magam alakítsam a sorsomat, és igent mondok az ismeretlenre, vagyis arra, hogy az élet pozitív egybeeséseket hozzon elém, akkor a kellő időben a megfelelő döntéseket tudom hozni, és tettekre tudom váltani az elhatározásaimat. 

Rájöttem, hogy habár manapság mindannyian csak a saját életrevalóságunkban és talpraesettségünkben bízhatunk, a globalizáció és az egyre átjárhatóbbá váló országhatárok korában csak az szorul ketrecbe, aki hagyja, hogy elhitessék vele, ennek így kell lennie." 

A teljes posztot itt olvashatjátok el, szerintem nagyon érdekes és elgondolkodtató. 

Az élet szép

Maradjunk még egy kicsit az életmód kérdésénél, annál is inkább, mert a Karibi álmok blog szerzője a világ azon részén él és nagyon érdekes tapasztalatokról számolt be beszélgetésektől a lazaságon át az udvariasságig.

guadaloupe.jpg

„Nagyon érdekes érzés, hogy a legelejétől fogva olyan érzés van bennem, mintha itt mindenki mindig flörtölne mindenkivel. Mikor még egy kukkot se értettem a franciából akkor volt ez igazán szembetűnő, mert akkor csak a gesztusokat és az arckifejezést tudtam értelmezni. 

Például egyszer meg is kérdeztem a barátnőmet, miről beszélgetett az előbbi idegennel. Aztán kiderült, hogy egyáltalán semmiféle flörtről nem volt szó, még véletlenül se. 

DE! Itt az emberek imádnak beszélgetni egymással, bárhol és bármikor, bárkivel. A boltban, az utcán simán megkérdezik, hogy vagy, honnan jöttél és kíváncsiak is rá. Közben mosolygósak és leginkább viccelődnek, vagy legalábbis tuti, hogy nem kezdenek el a társadalmi problémákról vagy a nehézségeikről beszélni első körben. 

Mivel ez egy viszonylag kis sziget, kb. mindenki ismer mindenkit és nagyon könnyű barátságokat kötni, hisz a boltos, a zöldséges egy idő után megismer és nincsenek óriási nagyvárosok hatalmas áruházakkal. Nyilván ennek az a hátránya, hogy a pletykák is gyorsan terjednek, amit többen kiemeltek itt. 

Ami még nagyon tetszik itt, az az udvariasság. Az emberek mindenütt köszönnek az utcán, a boltban, nagyon kedvesen és udvariasan, a Hölgyem jelzőt is gyakran hozzáteszik a köszöntéshez. 

Az emberek itt összetartóak, segítik egymást, tanúja voltam egy esetnek, amikor egy motoros nekiment egy autónak és többen odaszaladtak megfogni az illetőt, aki el akart húzni a helyszínről. 

Az első pár hónapom alatt nem volt autóm, így totál az ismerőseimre és a barátaimra tudtam csak támaszkodni, hogy bárhova eljussak. Nem egyszer fogalmam sem volt, hogy fogok hazajutni egy másik városba egy buliból vagy rendezvényről, de mindig megoldódott, mindig találtam valakit, aki hazavitt. Ez a segítőkészség itt természetes. (...) 

Amit imádok itt: az a lazaság. Az emberek simán bárhol, bármikor énekelnek vagy táncra perdülnek. Kb. egy hete egy tengerparti bárban vártuk, hogy felvegyék a rendelést, mire kiderült, hogy a barátom jó barátja szintén szenegáli, mint ahogy a felszolgáló lány, így egy laza 10 percet el is dumáltak az asztalnál, aztán egyszer csak felállt a haverom és elkezdett táncolni és énekelni, hogy megmutassa a lánynak, hogy tud afrikai táncot táncolni. Na, hát itt így megy ez…:) 

Az autókból rendszerint üvölt a zene és többször ültem már úgy egy-egy sofőr mellett, hogy az énekelt és közben mutogatott, mint egy rapper. Csak csendben jegyzem meg, én is vetemedtem már ilyesmire többször. 

Ez a férfi például behívott, hogy segítsek neki italt készíteni, amíg az ételeinket megcsinálta és végig hülyéskedtünk, míg ott voltunk. Természetesen meg is hívott minket a Planteur-re, ami helyi rum és helyi gyümölcslevek finom keveréke. (...) 

Számomra ez a sziget maga a csoda: a férfiak hajkoronája elképesztő. Mindenféle extra fonással, csavarással és kreatív mintázattal és persze minimum derékig ér majdnem minden rasztának! Irigylem is érte őket. 

Lehet, hogy sokan bolondnak tartanak ezért, de nekem mindig nagy élmény, ha látok egy-egy különleges kinézetű embert (márpedig abban itt nincs hiány) és élvezem, hogy totál más kultúrájú közegben élhetek, mindig rácsodálkozok erre és nem hogy taszítanának, hanem vonzanak ezek az emberek. 

Olykor volt, hogy úgy éreztem magam a tengerparton, vagy egy buliban, mint egy videoklip forgatáson, annyi furcsa ember jelent meg, óriási aranyláncokkal, tetkókkal, mindenféle sapkákban, tarka öltözetekben. (...)

A helyiek gyakran csinálnak házibulikat és közös étkezéseket a barátokkal, családtagokkal. Sokan települnek ki hétvégén a tengerpartra, vagy a folyó mellé piknikezni. Ilyenkor egy fél tonna kaja és ital kipakolása után kirakják az őrült nagy hangfalakat és mehet is a karibi buli egész nap.” 

Ha részletesebben is olvasnál minderről és nézegetnél képeket is, akkor kattints ide!

Légy amszterdami polgármester!

A dolog egyáltalán nem lehetetlen, lévén Hollandiában a polgármestert nem választják, hanem álláshirdetéssel keresik, mint a legtöbb munkahely esetében – számol be a Hollandokk.

femke_halsema.jpgFemke Halsema, az új amszterdami polgármester

„A jelenlegi rendszernek pont az a célja, hogy az egyéb politikai aránytalanságokat kicsit kiegyenlítsék, és elősegítsék a hátrányos helyzetűek emancipációját, így a nőkét és a bevándorlókét is. 

A jelöltek kiválasztásának pontos forgatókönyve van, és az egész procedúra mintegy 4 hónapot vesz igénybe. A szabályok a rijksoverheid.nl honlapon érhetők el, ugyanitt találhatók az aktuálisan nyitva lévő polgármesteri posztok. 

Szóval akit érdekel az ilyesfajta, kimondottan jól fizetett állás, az innen mazsolázhat Hollandia csökkenő számú, jelenleg 380 önkormányzata közül. Talán feltűnően kevés ez, főleg a magyar 3200-hoz képest, ahol egy kies zsákfalunak is önálló polgármestere van. 

Persze az is igaz, ezeken a mesés, eldugott helyeken sokszor teljesen ingyen látják el a magyar kollégák ezt a feladatot. (...) 

Az érvényben lévő szabály támogatói azt mondják, hogy a polgármesternek a pártok felett kell állnia, és helyes, ha a Király nevezi ki. Ennek a rendszernek a sajátsága, hogy a polgármesternek eleve korlátozott jogköre van. 

Az ellenzők viszont a demokratikus legitimációt hiányolják, hiszen egy hirdetés útján kiválasztott polgármestert nem biztos, hogy támogatja a választók többsége. 

Erre viszont azzal érvelnek a mostaniak, hogy a választók túl gyakran dőlnek be a populista kampányoknak, és a jó szakemberek helyett hajlamosak színészeket, híres sportolókat választani polgármesternek.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Brazília Hollandia Guadeloupe

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814111825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2018.07.15. 14:22:40

@Golf2:

A politikus is dolgozik, persze, csak ha akar. S az hogy Magyarországon, ez nem jellemző, az tény, ám ezt nem lehet ráhúzni minden politikusra aki a világon létezik.Ez majdnem hungarikum, de csak majdnem, mert a banán köztársaságokra is jellemző, na meg észak Korára, ahol az épp aktuális vezér, papíron már gyerekként is sokat, és nagy dolgokat alkotott, s ezt még fokozta felnőtt korában.

Shanarey 2018.07.15. 14:29:29

Észak Korea.
Így jár aki evés közben ír, s nem angol.

gabors 2018.07.15. 15:41:29

@Hari Seldon 2: "Megőrülnék, ha a karibi szigeteken kéne élnem két hétnél tovább.
Mindenki mindenkivel jópofizik, és hosszasan beszélgetnek a semmiről."

ez meg nem lenne gond de mindig meleg es nagyon paras az ido es idorol idore (minden evben ) jonnek a hurrikanok!!!

de a fekete lanyok (akinek fiuk) azert lehet megeri :-)))))

Latcho Rom 2018.07.15. 15:43:03

@Orochimaru: s mi marad? A ha-n a vernyákolás
;)

Latcho Rom 2018.07.15. 15:43:09

@IT Knight: de látod..még a sanyiraj se áll veled szóba ha magyarul szólalsz meg, elszalad íziben :D

Latcho Rom 2018.07.15. 15:43:14

@Shanarey: Nagyon megszívathattak téged magyarok munkával, lakandival hogy ennyire félsz tőlük...

somlobodog 2018.07.15. 15:43:25

@puhacica: a munka a gyárban van. Aki nem fizikai munkás, az nem dolgozik. Ennyi. Nem tudom miért nem érted. A kutató nem munka. Mit kutat evekig? Úgyse találja meg már...

Arthamyr 2018.07.15. 15:53:09

@puhacica: Akkor ezentúl az az öregedés mércéje, hogy valaki mennyire érzi jól magát? :)

puhacica 2018.07.15. 16:05:05

@somlobodog: jaja, ennyi ideig szutymogna egy _igazi_ munkas a gyartosoron egy audival, mar reg kivagtak volna, mint macskat szarni. :D

@Arthamyr: hat... ha belegondolsz, csak ugy repul az ido, amikor jol erzed magad. :D

gabors 2018.07.15. 16:08:08

@Bredpitt Monika: " és többen odaszaladtak megfogni az illetőt"

ez siman megtortenik Mo-on de ott legalabb agyon is verik azt a "szemetet" .... :-((((

Csodabogár 2018.07.15. 16:11:31

Első posztról az a véleményem, hogy az nem depresszió ami egy utazástól, csak úgy hipp-hopp eltünik. De biztos unta az életét a posztoló és változatosságra vágyott, van ilyen. Ha majd megint előjön, tudja mit kell csinálni.
Karib sziget, a leírtak szerint, nekem egy rémálom. Semmirül bezsélgetni kedvesen és egész nap hangos zenét hallgatni, nem az én esetem. A raszta fejektől meg szó szerint viszketegségem lesz. Nekem mindig az ápolatlan piszkos haj jön be belőle. No de izlések és pofonok...
Holland polgármester választást jó ötletnek tartom. Persze én valami városépítő és szervezői tapasztalatot várnék el a jelölttől.

gabors 2018.07.15. 16:12:55

@Orochimaru: " .... lojalitás és hűség az országhoz."

ezt a maszlagot kar nyomni ... meg Mo-on sem hiszik ezt el foleg a lojalitast meg a huseget .. . mert ez nem mas mint a talpnyalok es lakajok vilaga... de ebben elsz ? te ebben hiszel ? amugy ehhez kell a legkevesebb esz ... (ezert is megy az elbutitas)

sajnalom a gyerekeid ha vannak (ha nincs maradj ugy...)

gabors 2018.07.15. 16:16:16

@Orochimaru: "mások verítékéből élvezitek a nyugati életszínvonalat. "

nagyon tevedsz fizetem ugyanazt az adot meg mindent amit az itteni velem egykoruak ... nem mosogatni jottem ki bar akkor az en veritekembol elnenek az itteniek....

nagyon rosszul latod a vilagot jobb is ha maradsz ott ahol vagy ...nem erdelybol csoveztel at ???

gabors 2018.07.15. 16:18:47

@Shanarey: " és nagy dolgokat alkotott, " szart az arany bilibe ... kb es kesobb lemergezi azt aki latta a bilit ...b

gabors 2018.07.15. 16:20:47

@Luka Modric: mikor kezdodik itteni ido szerint ????

Bredpitt Monika 2018.07.15. 16:35:13

@puhacica: "minden egyes nap olyan oltari okorsegeket irsz, hogy faj a szemem toluk. "

ezt karaktergyilkosságnak is hívhatnánk akár, jó Fideszes lenne belőled,

most kíváncsi lettem és utóbbi jó pár posztot megnéztem, szerintem @Golf2: nem ír minden nap ökörségeket (a mai nem dolgozott még életében megjegyzéshez valóban lehet megjegyzést tenni ugyan....de...)

az meg hogy nem szólsz be mindenkinek.......nagy bátorság kellene ahhoz, hogy mindenkinek beszólj, akkor mi lenne a népszerűséggel???????

Bredpitt Monika 2018.07.15. 16:35:54

@puhacica: örülök, hogy újra puhacica vagy, szerintem sokkal jobb, mint az előző........

gabors 2018.07.15. 16:45:31

@nyuszigonosz: "gabors: Most. "

most meg nincs semmi csak storiznak a horvat menekultekrol meg a haborurol ....

amugy a franciaknak drukkolok mert a horvatok csak elloptak a magyar hosoket mint Zrinyi meg hasonlok :-) es ezer evig eltek velunk ... akkor mar inkabb a franciak :-)

Shanarey 2018.07.15. 16:45:32

@Bredpitt Monika:

Nem ír mindennap ökörséget, hiszen neki nem ez a célja, csak sokszor mégis ez a végeredmény, mert neki a cél, az hogy ő legyen az első aki kommentel, s nem az hogy a komment releváns legyen az adott poszthoz. De ma, tényleg sikerült neki, pedig, állítólag elolvasta a WIKI oldalt is.

2018.07.15. 16:46:33

@Orochimaru: "HAZA, lojalitás és hűség az országhoz."

erre mindig kivancsi voltam, emberek hogy erzik ezt. az orszag nem egy termeszetes valamije az emberi fajnak. az ember tobb tiz-szazezer eves tortenetebol nehany ezer ev telt el, hogy vannak orszagok (bizonyos regiokban meg annyi sem)

Ez csak az elmult par szaz eves nepessegbeli bovules es az onszervezodes ideiglenes allomasa, hogy vannak orszagok.

ha nem tetszik egy kocsi, eladom, es veszek mast. ha nem tetszik egy haz, vagy ruha eladom/kidobom, veszek masikat. Nem tetszik egy orszagban, hogy mennek a dolgok/hogy elnek az emberek - miert ne mennek masikba?

gabors 2018.07.15. 16:48:53

@Golf2: "@puhacica: 20 éve 98tól a politikából él elötte tanult itt aztán ott majd amikor már akár dolgozhatott is volna elment politikusnak.Angolul elolvastad vagy csak kötözködsz. "

ez kb mit jelent ha politikabol el barmi link nyilvanos es mehet ... had lassuk csak a gyerekeket kell egy kicsit vedeni de mint latjuk azok l elobb utobb sajat es allami labakra allnak igy azokat sem kell kimelni

puhacica 2018.07.15. 16:49:22

@Bredpitt Monika: hivhatnank. meg aztan hivhatnank oszintesegnek is. ki honnan nezi. az, hogy szerinted jo fideszes lenne belolem, igazan szuper, ilyenkor tudom, hogy jol csinalom a dolgaim, amikor ilyen hulyesegeket olvasok magamrol pl toled. pont annyira lenne belolem jo fideszes, mint ahogy a kulfoldre koltozes agresszivve (vagy mive) tett. szinten szerinted. :D
hogy a tobbieket megkimeljem a hatterhazudozastol: frusztralt es nagykepu is lettem, bizony. :D

"az meg hogy nem szólsz be mindenkinek.......nagy bátorság kellene ahhoz, hogy mindenkinek beszólj, akkor mi lenne a népszerűséggel???????" - na latod, irtam golfnak is, hogy biztos van oka. szerinted a (sosemvolt) nepszerusegem elvesztese miatt nem szolok be mindenkinek. szerintem meg azert, mert nincs okom beszolni nekik, ugyanis ertelmes dolgokat irnak. hm. mindenki magabol indul ki ugye.

gabors 2018.07.15. 16:59:40

OK MOST kezdodik ....

Vive la France !!!

gabors 2018.07.15. 17:00:25

@gabors: "OK MOST kezdodik ....

Vive la France !!! "

ja meg az afrikaik :-)

nyuszigonosz 2018.07.15. 17:01:33

gabors: nem sztoriztak, hanem a finálé elötti klassz müsor volt a stadionban. Tényleg jó volt.
És most kezdödik.

adg 2018.07.15. 17:03:34

@Bredpitt Monika: En azt vettem eszre, hogy miota angliaba koltozott, teljesen megvaltozott. Haraposabb lett. Te nem igy latod? Korabban azert nem volt ilyen beszologatos.

gabors 2018.07.15. 17:04:53

@nyuszigonosz: " gabors: nem sztoriztak, hanem a finálé elötti klassz müsor volt a stadionban. Tényleg jó volt. "

baszod en az itteni fox-ot neztem mert pont ott van a kozvetites a stadinra akkor kapcsoltak amikor a himnuszokat nyomtak le ..addig ment a horvat menkultek meg jiugo habor tankok meg hogy hol taunul focizni a srac murdic ?? vagy ki ..

nyuszigonosz 2018.07.15. 17:17:10

Gabors: hát itt semmi ilyen bamba sztori nem volt, hanem egy klassz müsor,pont itteni 16.00-tól: valamilyen rapper, nevét elfelejtettem, aztán Will Smith, a rapperrel együtt énekelt, meg egy rakat táncos, tábla, a nagy róka, és egy aranyba öltözött énekesnö, meg gyerekkórus a Kalinkával, amibe a Ronadldinho dobolt.... szóval óriási müsor.
Meg aztán bevitte a Lahm a kupát.

gabors 2018.07.15. 17:19:56

1:0

de mintha ongol lett volna ... :-)

gabors 2018.07.15. 17:22:00

@nyuszigonosz: te moszkvabol nezed ??? putyin hogy van ?

nyuszigonosz 2018.07.15. 17:25:29

Nem Moszkvából. Gondolom, Putyin jól van, na öt pont nem mutatták. :-)

Német tévé, azt nézem.

gabors 2018.07.15. 17:29:48

Na ez igazi gol volt

Latcho Rom 2018.07.15. 17:32:10

@nyuszigonosz: mutatták többször is, jókedvü, laza...

nyuszigonosz 2018.07.15. 17:41:01

Luka Modric: akkor biztos akkor hoztam kávét. :-)

Taxomükke (UK) 2018.07.15. 17:50:30

Na, a franciak kaptak egy ajandek tizenegyest, az elso gol elott meg a kis szaros Griezmann feldobta magat..... de nem egy lefutott meccs ez. Hajra horvatok!

2018.07.15. 18:00:24

@puhacica @golf @Bredpitt Monika: nem ilyenkor szoktak mondani, hogy nektek tolni kellene egy "gyulollek szexet" egymassal terapias celbol? Remelem legalabb golf nem lany

Shanarey 2018.07.15. 18:00:42

@Luka Modric:

Trolloknak ritkán válaszolok.

Shanarey 2018.07.15. 18:01:48

@Luka Modric:

Fél a halál, csak nekem ez nem ok a kommunikációra.

gabors 2018.07.15. 18:05:14

@Taxomükke (UK): "Na, a franciak kaptak egy ajandek tizenegyest,"

ne mar azt TISZTA tizeneggyes volt ha nem er hozza lehet (nem bztos) akkor is gol ...

100000 szazalek hogy kezzel ert a labadahoz ami elegge masfele ment utanna ez tiszta tizeneggyes ...nem ?

ennel kevesebbert is adtak mar buntetot

gabors 2018.07.15. 18:07:50

amugy szerintem is a horvatok jobbak voltak az elso felidoben de a focit golra jatszak majd ha muveszi tornaban lesz akkor lehet majd vitatkozni ...

gabors 2018.07.15. 18:18:51

oooops

jobb nem ment be de a bal meg igen vive la france

gabors 2018.07.15. 18:25:16

horvatoknak annyi mint a bambi ... pedig azt hittem jobbak ...

Hari Seldon 2 2018.07.15. 18:28:16

Várható volt hogy a második félidőre a horvátok kifáradnak. Persze hajtanak, mint általában a volt jugoszláv csapatok.

Orochimaru 2018.07.15. 18:37:59

@adg: Erre egyszerű a válasz. Amióta Angliában él, sokkal frusztráltabb, hiszen távol van a családjától és a barátaitól. Külföldön mindig bevándorló maradsz, és nem barátkozik veled senki. Lelkileg ez nagyon megviseli az embert, ezért megy állandóan a vetítés ezerrel, hogy milyen jól élünk, boldogunk vagyunk, vittük valamire, az otthon élők meg sápítoznak, hogy micsoda jólét van nyugaton, mosogatásból is lehet nyaralgatni, meg kacsalábon forgó palotát bérelni, jobbnál jobb autókat hajtani... De amikor egyedül vagy, rájössz, hogy a materális dolgok nem feledtetik azt, hogy kívülálló vagy, akit csak azért tűrnek meg, mert az őslakos fel sem kell azért a pénzért, amitől a kitántorgó meg elalél.

Latcho Rom 2018.07.15. 18:38:02

@nyuszigonosz: én viszont nem vagyok laza, mert a kis családom a frogoknak drukkol :)

Latcho Rom 2018.07.15. 18:38:07

@gabors: azt hiszem avatárt kell majd cserélnem :/

Hari Seldon 2 2018.07.15. 18:53:19

Világbajnokok vagyunk!!!

2018.07.15. 19:42:59

vege a focinak? alig vartam mar, mindig egy orat kellett scrolloznom a hirekben, mire attekertem a focit.. egy dologban nem valtoztatott meg a kulfoldi elet, ugyanugy teszek a sportokra :)

2018.07.15. 19:44:30

mondjuk ha vesztettek a horvatok, annak orulok, mert tudom, hogy a hulye orban kisajatitotta a sikeruket, es most meg a lopott erdemekkel is racseszett :D

Latcho Rom 2018.07.15. 20:04:44

@LepesMez: ahogy a kokárdát úgy a nagyszerű horvát teljesitményt se tudta kisajátitani a trotty orbán.

Hari Seldon 2 2018.07.15. 20:23:11

Várható volt, hogy a második félidőben már nem fognak lépni se a horvártok. Sokat kivett belőlük az a 3-szor 30 perc.
Másrészt elkeveredtek a döntőbe egy olyan ágon, hogy "meg kellett küzdeniük" Dániával, meg Oroszországgal és Angliával. A másik oldalon meg volt lényegében az összes erős dél amerikai csapat, és a nagyon erős Belgium.
Aki a döntőben négyet rúg, az érdemel győzelmet.
A második horvát gól meg már csak kapushiba volt 4-1 után.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.15. 20:25:36

Grat a fhansziáknak, hatalmas meccs volt.Ha kicsit ügyesebbek "Dr"ogbáék, még kettőt simán benyomhattak volna.Jók voltak a krovátok is, de a kapusuk kicsit lazán kezelte a helyzeteket.Az utolsó két gólt simán lehetett volna fogni, egy méteren belül ment el a kapustól.És az amúgy tök jogos tizi is totál felesleges volt.
Na mindegy, ez már így marad.Valszeg Párizsban szétszedik a várost...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.15. 20:27:39

Viszont az elnök Macaront valszeg sodrófával fogja várni otthon az asszonya.Simán lehet csajozásnak nevezni azt, ahogy kokettált a beste MILF horvát elnökcsajjal...
:-))))
Gyönyörű amúgy az a spiné, nem tudom, a f@szi politikusok, hogy tudnak vele érdemben bármi politikáról is tárgyalni...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.15. 20:34:02

@adg: Hej, Adégé, mégis mit szólsz a tegnapi poszthoz?Hogy a tündérkerteteknek is van sötét oldala, hmm?
Látod igaza lett a neptunuszi pua-mesternek, hogy az igazság mindig utat törik, vagy valami ilyesmi..Lehet titkolózni, mismásolni, de előbb-utóbb kiderül, hogy ott sem osztják szét a hasznot a tőkések a melósok közt...!
:-))

puhacica 2018.07.15. 20:34:29

@LepesMez: majd miutan beirattad a gyereked valami katolikus intezmenybe. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.15. 20:36:34

Visszatérve a döntőre, a legnagyobb gyökér egyértelműen a köcsög időjárás volt.Bár azon se lepődnék meg, ha suttyomban a Pityun intézte volna.Érdekes módon mindenki sz@rrá ázott, csak ő nem...Jellemző.
:D

puhacica 2018.07.15. 20:37:28

a horvatok vegig sokkal jobban jatszottak. de a foci a szerencserol is szol, es az ma nem mellettuk allt.
sajnalom oket nagyon.

Arthamyr 2018.07.15. 20:43:20

@puhacica: Ezt tisztára olyan, mint a relativisztikus sebességekre való gyorsulás... Akkor most legyek depressziós, hogy tovább éljek? :)

Arthamyr 2018.07.15. 20:50:16

@Hari Seldon 2: Látom sikerült asszimilálódni, a klasszikus sztereotípia szerinti francia szerénység már megvan. :) Meg a hozzáértés is.

Arthamyr 2018.07.15. 20:51:08

@Orochimaru: Te valamit nagyon elrontottál, ha tényleg ezt érzed és éled...

Arthamyr 2018.07.15. 20:52:51

@puhacica: Az előző 3 meccsen meg nem álltak hadilábon a szerencsével, így megy ez.

puhacica 2018.07.15. 20:57:03

@Arthamyr: ezt elhiszem neked inkabb... ne legyel depresszios, mert ugyanaddig fogsz elni, mintha boldog lennel, csak elobbi esetben lassabnak fogod erezni :D

puhacica 2018.07.15. 20:58:27

@Arthamyr: nyilvan, de teljesitmenybol is akadt, nem keves.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.15. 20:59:59

@Orochimaru: Velociraptor, te lassan jobb vagy, mint az eredeti...
:D

Arthamyr 2018.07.15. 21:02:51

@puhacica: Akadt, természetesen, legalább ugyanannyira megérdemelték a továbbjutást, mint azok, akiket kivertek tizenegyesekkel, hosszabbításokkal. Viszont szép eredmény az ezüst is, szerintem ha random horvát embert megkérdeznek Dalic kinevezésekor, hogy ezüst lesz, maradhat, mindegyik (nem őrült) igent mondott volna.
Másrészt a vereség és a kudarc (már ha valaki ezt annak érzi) mindig megérdemelt, esetleg a győzelem nem. Az élet meg nem arról szól amúgy sem, hogy ki mit érdemel. :)

puhacica 2018.07.15. 21:07:06

@Arthamyr: jaaaa, nekem egyertelmuen ok a vilagbajnokok, es szerintem meg is erdemeltek volna, barmirol is szoljon az elet. :)

Arthamyr 2018.07.15. 21:14:57

@puhacica: Még jó, hogy a focit gólra játsszák a legtöbb esetben (minden hibájával együtt), és nem egy zsűri eldönti, hogy akkor a franciák lőttek négy gólt, a horvátok meg kettőt, és nyerjenek a horvátok. :D

puhacica 2018.07.15. 21:27:19

@Arthamyr: persze, de azert en erezhetem ugy, hogy a "vesztes" az igazi gyoztes, nem? :D

Arthamyr 2018.07.15. 21:28:28

@puhacica: Hogyne, ha ettől gyorsabbnak érzed az idő múlását, hajrá!

Hari Seldon 2 2018.07.15. 21:30:56

@Arthamyr:
Miért kinek kellett volna drukkolnom?

Csak nem "a mi kutyánk kölykének"?

A VB-t az nyeri a meccsen 4 gólt rúg. A többi porhintés.

Helyzetekre nem adnak pontot. Vagy inkább mezőnyfölényt kellene pontozni, mert inkább arról beszélhetünk, mint kidolgozott helyzetkeről.

Orochimaru 2018.07.15. 21:39:48

@geegee: Köszönöm, igyekszem. :)

Arthamyr 2018.07.15. 21:50:14

@Hari Seldon 2: Látod a pontozásról/meccsről a véleményem, puhacicának leírtam. Csak ettől még nem kell átesni a ló másik oldalára.
Leírsz ilyeneket, hogy a várakozásoknak megfelelően horvátok alig bírtak lépni (nekem nem ez jött le), meg hogy csak kapushiba volt a második gól (ez igaz), viszont jótékonyan figyelmen kívül hagyod, hogy a francia válogatott két ajándék góllal kezdte a meccset (a tizenegyes sajnos jogos volt, de akkor is ajándék, ostoba gól, a (kamu)szabadrugás utáni öngólt ugye említeni is kár), és a harmadik/negyedik gól is tekinthető kapus/védelmi hibának (főleg Pogba gólja volt kiábrándító). Az egyik erős dél-amerikai csapatot egyébként a horvátok jobban leverték, mint franciák, de ez szart sem jelent.

Biztos tudtak volna jobban focizni a franciák is (szerintem jobb játékosok vannak náluk, mint a horvátoknál, leszámítva párat), de minek, ha ennyi is elég volt?

Semmi gond sincs azzal, hogy a franciáknak szurkolsz, csak ez a helyzetértékelés olyan, mint amikor a kétharmados győzelem után a fideszesek azt mondják, hogy az népesség elsöprő többsége a fidesz híve, és teljesen megérdemelt a kétharmad és az ország teljes kontrollja. Egyébként nekem szimpatikus a francia csapat, jónak tartom őket, de az ilyen arrogáns értékelés után azért kicsit sajnálom, hogy nem volt megint mákja a horvátoknak.

Mindegy, vége, és végre jöhet a normális klubfutball, ahol nem korlátozza a csapatösszeállítást, hogy ki milyen állampolgár, és sokkal több összeszokott, jó csapat van, még elvétve szép focit is láthat az ember. :)

Dikusz 2018.07.15. 22:51:56

@geegee: erre mondja azt egy a női hölgyeket igen szerető ismerősöm, amikor azt kérdezem tőle: ugye megérne otthon háromnapi ajtócsapkodást ez a csinos lány?
Erre azt szokta mondani, hogy azt is megérné, ha soha többet nem szólna hozzám a feleségem.:)))

Dikusz 2018.07.15. 22:58:31

@geegee: Itt a ház melletti lottózó előtt holnap olyan kurjászás lesz a sporthoz értő kocsmabútorok szerint, hogy zengeni fog az utca. Mondjuk egyikük faterja ha jól tévedek (azt hiszem tegnap írtam már), egy itthoni neves edző, ennek a hapsinak a legnagyobb a hangja.

gabors 2018.07.15. 23:37:21

@Luka Modric: hiva linkelsz faszbukot azzal nem foglalkozom....

amugy mit akartal mondani ...

ja a mostani nick mar kicsit lejart valts mar valami ujra pl putyin ..

gabors 2018.07.15. 23:39:53

@Arthamyr: bocs azt azert ne felejtsd mar el hogy a focit golra jatszak ....

te meg itt valami dramat akarsz elmagyarazni ... bocs ez nem jegtanc ....

Arthamyr 2018.07.15. 23:42:27

@gabors: Bocs, de azért ne felejts már el visszaolvasni... :/

Segítek, ha nem menne:
@Arthamyr:

Köszi.

adg 2018.07.15. 23:59:46

@geegee: minden kiderulodott a kommentekben.

Hari Seldon 2 2018.07.16. 00:01:52

Itt óriási népünnepély van. Most jöttünk haza. Az emberek kilógnak az autóból fél testtel, vagy a csomagtartóból. A rendőrök meg állnak az út szélén, és így integetnek egymásnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.16. 01:15:18

@Orochimaru: Írhatnál valami posztot a kikerülésedről, meg a rózsaszín szemüvegről is, akár... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.16. 01:17:02

@adg: Na majd még azokat is elolvasom, osztán válaszolok, ha lesz még mire.Ezt veheted fenyegetésnek is.
:-))

puhacica 2018.07.16. 10:41:49

@Orochimaru: @adg: addig szorakoztok, amig nektek is jol be nem szolok. aztan oda lesz a nepszerusegem! :D

adg 2018.07.16. 10:49:03

Most en miert kaptam ki? Nem is rad vonatkozott az a komment. :)

Na mindegy, inkabb nem szorakozok, nehogy oda legyen a nepszeruseged. Az enyemnek mar mindegy... :D

puhacica 2018.07.16. 13:23:51

@adg: melyik, mi? az angliusos? hat kire? mondd meg, ha mered! ahhoz kell batorsag!!!!!4!negy

adg 2018.07.16. 14:05:12

@puhacica: hat batran belemondom a szemedbe, hogy az angliusos rad vonatkozott, de hat @adg: ezt linkelted, ez meg szegeny geegeenek szol, o az oka mindennek. Na, voltam eleg bator?

puhacica 2018.07.16. 15:40:15

@adg: voltal. oda is a nepszeruseged...

adg 2018.07.16. 15:44:47

@puhacica: nincs jo hatassal rad ez a london... :D

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.07.23. 22:15:46

@Hari Seldon 2:
Igen Guadeloupe szigetén is óriási őrület volt egész nap, nagy nemzeti összeborulás...:) néha nem is árt ez.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.07.23. 22:23:30

@Csodabogár:
"Karib sziget, a leírtak szerint, nekem egy rémálom. Semmirül bezsélgetni kedvesen és egész nap hangos zenét hallgatni, nem az én esetem. A raszta fejektől meg szó szerint viszketegségem lesz. Nekem mindig az ápolatlan piszkos haj jön be belőle. No de izlések és pofonok..."

Meg szeretném cáfolni, mert van tapasztalatom, bár tény, hogy ízlések és pofonok...:)
Nem csak felületes beszélgetéseket lehet bonyolítani, az itteniek nem annyira rohannak, így sokkal több idő jut a kapcsolatok ápolására, a beszélgetésre, közös programokra.
Meglepő, de nagyon nagyon ápoltak az itteniek, a raszták is. Én is azt gondoltam, hogy gázosak. Nem egy táncos ismerősöm raszta, akiknek az illatát érzem mikor táncolunk. A raszta pasik büszkék a hajukra és a legtöbben ápolják és vigyáznak rá, hogy mindig jó illatúak legyenek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása