oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 05. 06:30,  A bringa feltalálása és a liftező kád 59 komment

2018. július 05. 06:30 Határátkelő

A bringa feltalálása és a liftező kád

Nagy szomorúságomra utolsó részéhez ért Hari Seldon Lotaringiáról szóló sorozata (aki kihagyta volna, az az első két részt itt és itt olvashatja el, no és nézegetheti meg a képeket). A mai rész is kifejezetten érdekes lesz, kiderül például kik szereltek először pedált a kétkerekűre és megnézhettek egy liftező kádat is.

bicikli_1.jpgA „biciklitartó angyal” – korábban kis falikút volt ez, csak később alakították ki ezt a szobor kompozíciót 

„Talán még emlékeztek a tavalyi posztomra a Tour de France-ról, ott volt benne ez a kép.

tour_de_france.jpgKövetkező helyszínünk tehát Vittel

Nálunk a Vittel az egyik legnépszerűbb ásványvíz, és nem csak a Tour-nak, hanem például a London Marathonnak is egyik hivatalos támogatója. A legtöbb ilyen gyógyvizes ásványvizes helynek van valami „legendája”, amit gyaníthatóan promóciós céllal találnak ki az élelmes vállalkozók.

Biztos mindenki hallott történeteket, hogy „…a menyasszony fátyla beakadt a rózsabokorba, és amikor kitépte víz csörrent fel…”, vagy: „…a kutya elásta csontot, és a hercegnő megbotlott benne…” Szóval itt ilyen körítés nincs, csak jó víz van.

muzeum_1.jpgA víz múzeuma – a kiállítási csarnok egy nagy parkban található

Pedig szívesen kitöltöttem volna valami mesével, de hát csak maradok a tényeknél. Az itteni ásványvíz, római korban ismert volt (bien sûr), de csak a második császárság (1852-1870) idején lett népszerű. Louis François Bouloumié „fedezte fel újra” 1852-ben.

Újrafelfedezéséhez pedig a politikának is volt köze: a XIX. század közepén nálunk újra köztársaság volt éppen. Bouloumié pedig az elnökválasztáson a vesztest támogatta, a későbbi győztes (majd az államcsíny után császár) Louis-Napoléon Bonaparte ellenében.

Az új köztársasági elnök idején „feketelistára” került és kitiltották Franciaországból, ekkor Barcelonába költözött. Itt kezdett érdeklődni a biológia és a természet iránt. Majd betegségére való tekintettel kérvényezte és engedélyezték neki, hogy visszaköltözzön Franciaországba gyógykezelésre.

Felfedezte az itteni gyógyvíz hatását, és 1854-ben megvásárolta Gérémoy forrását egy farmertől, beindította a vállalkozását. Azóta a víz gyorsan az ország kedvence lett, és most már a Tour de France hivatalos ásványvize.

A verseny előtti felvonuláson az egyik legnépszerűbb teherautó, a nagy hőségben locsolja a közönséget. A víznek köszönhetően Vittel kis faluból népszerű kisváros lett, ahová a turisták tömegei jönnek tavasztól.

grand_hotel.jpgGrand Hôtel (avec le grand escalier) – látható, hogy fel vannak készülve a vendégek fogadására. Mi kora tavasszal mentünk, és a lépcsőnél még nem nyíltak a virágok

Amikor a park épületei között sétáltunk, végig az volt az érzésem, hogy nagyon ismerős környezetben járok. Aztán később néztem utána, hogy a park épületegyütteseinek jó részét Charles Garnier tervezte, akinek a tervei alapján épült például a párizsi operaház.

Bar-le-Duc

Nyugat-Lotaringiában van Bar-le-Duc. Bár a városban is vannak szép épületetek, főleg az oda vezető út, a Voie Sacrée teszi érdekessé.

voie_sacree.jpgVoie Sacrée kilométerkövei - Az út mellett ilyen kilométerkövek állnak, egyik oldalán Bar-le-Duc, másik oldalán Verdun van kiírva.

Bar-le-Duc kevésbé ismert város, de van egy szép erődje, és egy múzeuma, amiben a Meuse témájú művészeti alkotások vannak. Illetve középkori fegyverek, és régészeti leletek.

bar-le-duc.jpgBar-le-Duc, múzeum épülete fent az erődben, szép rendezett parkban található

Még egy figyelemre méltó képet mutatok a városból (egé. A falon két név olvasható, Pierre és Ernest Michaux, ők szereltek először pedált a biciklire, és a mai értelemben vett biciklit ők találták fel.

Commercy

Bar-le-Duc után egy másik helységet érintettünk az utunk során, Commercy-t. Ez a szülőhelye a Franciaországban népszerű Madeleine nevű süteménynek.

madeleine.jpgMadeleine megemlékezés Commercy-ben. – Látható, hogy ez a város is a Stanislas birtokhoz tartozott.

Château de Malbrouck

Most kicsit ugrom északra, a következő helyszín Château de Malbrouck. Eredetileg Château de Mensberg-nek nevezték. A kastélynak a neve a legérdekesebb: a mostani nevét Duc John Churchill de Marlborough után kapta, akit a franciák Malbroucknak hívtak.

A spanyol örökösödési háborúban az angol – holland - osztrák szövetséges erők egyik legjelentősebb parancsnoka volt, kései leszármazottja volt Winston Churchill is. Róla keletkezett ez a népszerű gyerekdal is.

Marlborough 1705-ben a Moselle völgyében inváziót tervezett Franciaország ellen egy 100 000 fős haderő élén, ekkor egy rövid időre itt szállt meg a csapataival. Szemben vele a korszak másik híres katonája, Villars állt 50 000 emberrel, aki nem gondolhatott a támadásra, de erős védelmi állásokat épített ki a környéken.

Marlborough nem mert támadni erősítés nélkül. Egy idő után az utánpótlás akadozása miatt kezdtek a támadó hadsereg egységei harc nélkül szétszéledni, felmorzsolódni, így Marlborough visszavonta csapatait Trier-be, nevét a kastélyra hagyva… J

malbrouck.jpgMalbrouck - A kép régen készült, azóta elbontották az előtérben levő pavilont

A kastély nagyon szép állapotban maradt fenn. Jellegzetes középkori gótikus stílusú vár a falakon átjárók a tornyok között, pont úgy, ahogy gyerekként mindenki elképzeli a középkori várat. Van benne egy múzeum a kastély történetéről és az 1705-ös epizódról, emellett évente más és más időszakos kiállítása van.

kastely_belso.jpgBelső udvar – háttérben a Tour des Dames (vagyis a hölgyek tornya)

Ez a város tőlünk fél órára van, viszonylag sokszor megyünk oda, de most már ritkábban fényképezünk, ezért a legtöbb képem kicsit régebbi. Amikor Mme Seldon a szakvizsgájára készült, elvittem oda a lányokat a hét végén, hogy nyugodtan tanulhasson.

lanyok_1.jpgLányok a vár előtt, éppen abban a pillanatban, amikor mindhárman látszanak a képen, és háttérben a vár bejárata is rajta van.

lanyok_2.jpgEz az egyik legjobban sikerült kép. Mindhárman rajta vannak, felém is néznek (nagyjából). Bár ez nem az én érdemem, a várfali átjáró olyan szűk, hogy nem tudnak a szélrózsa minden irányába szétszéledni.

A Vogézek

Most már majdnem mindenről írtam, amit be szerettem volna mutatni Lotaringiáról. Még egy vidék maradt ki, a Vosges (magyarul Vogézek). Ez a hegység Lotaringia egyetlen „természetes határa”. Tőle keletre Elszász van, de most csak a nyugati lejtőjén levő három érdekességet mutatok be.

Az első a sorban, Saint-Dié-des-Vosges (vagy csak Saint-Dié). Itt van Jules Ferry szülőháza, a kötelező és világi oktatás bevezetője Franciaországban, az ő fellépésének köszönhető, hogy ma az országban erősen háttérbe szorult a vallásos szemlélet.

Amikor elmentünk Saint-Diébe, már tudtam, hogy Jules Ferry ott született, de nem nagyon keresgéltem, hogy pontosan hol lakott, aztán véletlenül belebotlottunk ebbe az emléktáblába.

emlektabla.jpgEbben a házban született Jules Ferry, a nyilvános, világi, és ingyenes és kötelező oktatás támogatója.

A városhoz még egy érdekes szellemi alkotás kapcsolódik. Itt adták ki az első könyvet, amiben Amerikát Amerikának nevezik. Martin Waldseemüller, német kartográfus itt készített egy atlaszt, és hozzá egy könyvet, amiben megmagyarázza a névadást. 1507-ben adták ki, később ez után terjedt el az Amerika név.

konyv.jpgBaloldalt fent olvasható a szöveg, amiben először használják az Amerika nevet.

A kisvasút…

És ha már a Vogézekben járunk, most már jöjjön egy kis természet. Itt az egyik érdekesség az erdei kisvasút, amit még a német időben építettek fakitermelésre. Ma már csak turistákat szállít.

kisvasut.jpgAbreschviller – kisgőzös

kisvasut_2.jpgA vonat a Saar folyó hídján megy keresztül. – A folyó itt még nem akkora, mint Saarbrückennél...

…és a zsilip

És a végére hagytam egy eldugott látnivalót a lotaringiai Vogézekben, egy érdekes zsilipet. 1969-ben adták át ezt a „kád-liftet” ami a Rajnát köti össze a Marne-Szajna víziutakkal, kiváltva a korábbi 17 zsilipet. Így az egynapos zsilipezést egy órára csökkentették. Mutatok róla pár képet, és néhány rövid videobejátszást, amin látható működés közben.

zsilip_1.jpgPlan Incliné – Beszálltunk a kirándulóhajóba, és várjuk a zöld lámpát.

zsilip_2.jpgNyílik ki a „kád” ajtaja...

zsilip_3.jpgZöld, indulhatunk befelé – majd miután beértünk: „öveket becsatolni!” elindul a lejtőn lefelé a „kád” benne a hajónkkal.

zsilip_4.jpgEz a kép már visszaérkezésünk után készült – másik két hajót „vitt le” a Rajna irányába

Készítettem a létesítmény makettjéről is egy képet, hogy jobban lehessen átlátni a „liftező kádat”. 45 métert hidal át, a legnagyobb ilyen létesítmény Európában. Még két hasonló létesítmény van, egyik Valloniában, másik valahol a Oroszországban.

makett.jpgPlan Incliné – A létesítmény makettje.

Ezen kívül készítettem néhány videót is, ami működés közben mutatja a liftet.

Plan Incliné 1 – Vártunk a feljövő „szembeforgalomra”. Jól látható a hatalmas kád, ahogy felemeli a hajókat, a lejtőn lefelé két nagy ellensúly mozog.

Plan Incliné 2  és 3 – Kis hajókirándulás után visszaérkeztünk újra a felső szintre

Plan Incliné 4 – A gépház működés közben, látható, hogy milyen hatalmas kerekek mozgatják a szerkezetet, a háttérben a kis szervízautó eltörpül.

Azt hiszem, ezekkel a posztokkal sikerült egy összefoglaló képet adni a régiónkról. Köszönöm a segítséget Mme Seldonnak, aki időnként jelezte, hogy „jó lenne beírni, hogy ki is volt ez vagy az a személy”, továbbá a nyelvtani hibáim kijavítását is ő végezte. Ezen kívül a közreműködtek a lányaim is, akik a képek egyik-másikán szerepeltek.”

A nap idézete

„Telik az idő a gyerekeim nélkül, de szerencsés vagyok, mert van munkám 53 évesen. Van élet Magyarországon túl.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország Lotaringia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014088087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.07.05. 07:13:49

Esetleg tägithatnäd a környezetet, és még jöhetnének posztok.
Én mindmettöt kinyomtattam, ezt is ki fogom, egy kis utikönyvnek. Idén északra mentünk, lehet jövöre felétek. Bär ezek a helyszinek összel is csodäsak lehetnek.

Hari Seldon 2 2018.07.05. 07:43:45

Sajnos nem megy a Malbrough-os video, berakom ide:
www.youtube.com/watch?v=U383hekwvXY

Hari Seldon 2 2018.07.05. 07:46:39

@Olliék:
Pont a Plan Incliné kapcsán gondolkodtam el, hogy kéne egy két poszt Elszászról, mert pont ott van a kettő határán.

Mme Seldon 2018.07.05. 08:03:12

@Olliék:
Ha felénk jártok, találkozhatnánk is :)

Határátkelő 2018.07.05. 08:09:09

@Hari Seldon 2: Hú, tényleg nem jó. Kicseréltem erre a linkre. :)

Dikusz 2018.07.05. 08:25:30

@Hari Seldon 2: Nagyon jó lett megint, jöhet az a másik két (több) poszt is.

Olliék 2018.07.05. 08:42:18

@Mme Seldon: Feltétlen. Azt a härom szépséget ki nem hagynäm:))) /a länyokat/

Hari Seldon 2 2018.07.05. 08:45:51

@Dikusz:
Elszászról csak valamikor ősszel fogok írni. Most már jön a nyaralás, ilyesmi. Szóval a lényeg, hogy előbb írok arról az útról.

Dikusz 2018.07.05. 09:45:00

@Hari Seldon 2: Úgyis jó, ha arról írsz előbb. Nekem is van (lesz) a tarsolyomban útibeszámoló, arra két hét múlva indulunk.

A posztodban említett „…a menyasszony fátyla beakadt a rózsabokorba, és amikor kitépte víz csörrent fel…”, legenda pont ráillik a Havasrekettyei "Székelyjó"-vízesésre (lehet írtam is a posztban róla).

Hari Seldon 2 2018.07.05. 09:50:21

@Dikusz:
Én csak példáaként írtam, hogy legtöbbször vannak ilyen háttértörténetek a legtöbb ilyen vízes helyről.
(ilyen fátyolos sztorija sok vízesésnek meg forrásnak van, ezért hoztam fel)

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.07.05. 10:04:02

"biciklitartó angyal": érdekes szobortéma :)

Hari Seldon 2 2018.07.05. 10:13:40

@kugi:
Igen elég profán. A bicikli később került a kezébe az emléktáblát is később helyezték el oda. A lényeg pedig itt van róla:
en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Michaux
fr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Michaux

Hari Seldon 2 2018.07.05. 10:23:25

@Hari Seldon 2:
Egyébként a "másik jelölt" akiről feltételezik, hogy esetleg ő szerelt pedált a biciklire szintén lotaringiai: en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Lallement

Bredpitt Monika 2018.07.05. 11:17:39

Most kicsit behatóbban tanulmányoztam a piros és a Ferry féle feliratokat.

Úgy tűnik, hogy aki tud angolul az boldogulni fog a franciával (a kiejtéssel mondjuk bajban lennék......mint a challah bread-del a zsidó családnál - hű, erre kár volt rákeresni, mindjárt elmegyek kalácsot venni)

Felvetettem lányomnak mi lenne, ha elindulnánk a Karib tengerre, oda ahol Kriszta lakik (a táncosnő). Erre tök furcsa dolgot reagált: de hát anya, a francia gyerekek annyira utálatosak !!!!!

Hogy ezt honnan szedte? Erre azt m ondtam neki, hogy ott olyan gyerekek vannak, akik úgy néznek ki, mint a te amerikai másod unokatesóid, akik szinesbőrűek.

Óriási bónusz lenne lányom életében, ha megtanulna franciául is.

Bredpitt Monika 2018.07.05. 11:19:04

másod unokatesó (hülyén néz ki külön írva)

Bredpitt Monika 2018.07.05. 11:20:20

@Hari Seldon 2: irigylésre méltó, hogy ennyire otthon érzitek magatokat, süt minden posztból, amit írtok

kérés: a piros feliratot fordítsd már légyszi, kösz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.05. 11:22:45

"Felfedezte az itteni gyógyvíz hatását, és 1854-ben megvásárolta Gérémoy forrását egy farmertől, beindította a vállalkozását."

Az ostoba farmer meg valszeg egész életében verte a fejét a falba, gondolom...
A zsilip nagy királyság, fantasztikus, mikor az ember elkezdi használni az agyát és ilyenek születnek belőle...
:D
Valahol a Loire völgyéből hazafelé jövet láttunk egyszer olyat, hogy a folyó ment a hídon, a folyón meg a hajó.Ott is valami szintezési probléma végett kellett ötletelni.Ha megtalálom, belinkelem.
.
Végül egy érdekes poszt a Tanato szerint ellenblogról (dehogy ellenblog, csak ugyanaz a téma...):

index.hu/kulfold/szevasztok/2018/07/04/nemetorszag_kulfoldi_munkavallalas_beilleszkedes_arak_euro_lakber_munka_hitel/

Ha volt már, akkor a tudás anyja voltam.
:D

Hari Seldon 2 2018.07.05. 11:34:38

@Bredpitt Monika:
Már volt róla szó, hogy az angol szókincsének 50-60%-a francia vagy ófrancia eredetū. Leírva elég könnyū kisilabizálni az értelmét egy angol anyanyelvūnek. (A kiejtést meg meg lehet szokni.)
Egyébként azt figyeltem meg, hogy elsõre "nem szépen vagy szokatlaul hangzó" nyelvek, pl mondjuk esetembe à német (hogy saját megfigyelést mondjak) ahogy kezdtem tanulgatni és valamit érteni belõle, fokozatoan úgy lett egyre kevésbé csúnya, hogy így fogalmazzak.

Hari Seldon 2 2018.07.05. 11:42:11

@geegee:
Sõt egyszer egy nap, ha jó tudom a fél háromkor induló sétahajó a zsilipezésen túl behajózik az alagútba. - csatorna egy pár kilométeren keresztül alagútban folyik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.05. 11:48:27

@geegee: Ááá, esélyem sincs megtalálni a fhanszia név nélkül.De olyasmi mint ebben a linkben a magdeburgi vizi híd:

www.erdekesvilag.hu/a-3-legimpozansabb-vizi-hid-a-vilagon/

Érdekes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.05. 11:51:02

Na, viszont ez szintén kedvenc, szintén liftező kád:

hu.wikipedia.org/wiki/Falkirki_ker%C3%A9k

Csak zseniálisnak szabad nevezni.
:D

Golf2 2018.07.05. 12:14:48

@Hari Seldon 2: 60%-a francia vagy ófrancia eredetū...akkor miért nem akar a franciák nagy része angolul megnyikkanni?

Hari Seldon 2 2018.07.05. 12:24:03

@Golf2:
Egyszerű:
Egyrészt, ki nem mondott kishitűségből. Van aki egész jól beszél, sajátos akcentussal, de értehetően, van aki egyáltalán nem. Mindenestre legtöbb ember, akik nem beszélnek jól, inkább nem szólalnak meg.
Viszont turista helyeken el lehet boldogulni az angollal.
Másrészt: talán a posztjaimból is kiderült a legtöbb franciának "nincs szüksége" arra, hogy külföldre menjen a szép tájakért. gleccsereket akarsz? Meg van. Mediterrán tengerpartot? Meg van. Trópusi dungelt? Meg van. (mondjuk az egy DOM-TOM, de akkor is belföld, sőt EU terület) Várakat, kastélyokat? Az is meg van.

London2009 2018.07.05. 12:27:30

@geegee: elolvastam. Elegge mesterkelt. Olyan, mintha nem egy bekuldott level lenne. Lehet, hogy tevedek. Amugy meg eleg nehez elhinni, hogy otthon 30 millat keresett es kiengedte az asszonyt dolgozni. WTF? Minek? Most meg egy nemetorszagi fizetes eleg nekik. 30 millabol Mo-n tuti, hogy jobban eltek.

P.Elliot 2018.07.05. 12:28:32

Elveztem a posztot, tenyleg olyan mint egy mini utleiras es turista eligazito hogy mit erdemes megnezni, mar megneztek helyettunk nekunk csak a tudas birtokaban sajat szemmel nezve kell megismetelni. Oriasi az a zsilip na meg a viz is. Mi szoktunk neha Perrier vizet venni, az is asvanyviz, sajnos pimaszul draga de a ferjem nagyon szereti, en nem, altalaban sem asvanyviz, sem a szodaviz nem tudott kozel kerulni hozzam.
Gyerrekkorom malnaszorp emleke hogy az ize finom de az a rohadt eros szodaviz marja a szamat, a torkomat, a nyelocsovemet, az asvanyviz az gyengebb persze. A vizek fajtajabol meg az artezi viz amit utaltam a langyossaga es az ize miatt,azt a budos kenszagot ne is emlitsuk.
Erdekes hogy mennyifajta viz van a vilagon.
A kislanyok tunderiek, nonek mint a gomba, szerencses gyerekek hogy apjuk-anyjuk kirandultatja mindenfele ahol latnivalo van es nem ragadnak le egy strandon, okos kolkok lesznek beloluk..
Meg tobb ilyen beszamolot kerunk, hol mi lathato....mas orszag is johet, a szemelyes beszamolo valahogy mindig tobb...

Bredpitt Monika 2018.07.05. 13:19:28

@Hari Seldon 2: hát nem tudom, hogy a német nekem bármikor is széppé válna.......

Golf2 2018.07.05. 14:16:59

@Bredpitt Monika: Láttad mennyiért védik nyikhaj szijgyártót mostantól évi 641millóért napi 1800000ft (tek)

Bredpitt Monika 2018.07.05. 14:49:00

@Golf2: nem láttam, mert nem érdekelnek, nem bírom nézni őket, de ha már őt említed, most találkoztam egy taxissal, aki rendszeresen szállítmányoz valakit, aki a fent említett nyikhajjal kényszerből együtt dolgozik, és egy nagyon buta emberként jellemezte......

de ha már náluk tartunk, a nagy keresztény , templomba járó fehér fasza gyerekekkel, van olyan ismerősöm, aki meg egy olyan cégnél dolgozik, akik a mindenkori kormányokkal mindig kapcsolatban vannak,

a főnöke a mostani garnitúrával utazott üzleti útra valahová, azt mesélte a főnök, hogy a repülő tele volt luxus prostikkal

Hari Seldon 2 2018.07.05. 16:15:02

@P.Elliot:
Köszönöm. Most nem tudok hosszan írni. Majd este írok még.

Golf2 2018.07.05. 16:47:51

OFF Facebook finds Independence document 'racist'...BBC mert azt merte mondani az elnök már akkor hogy az indiánok könyörtelen vademberek.

gabors 2018.07.05. 16:52:06

@Bredpitt Monika: "a főnöke a mostani garnitúrával utazott üzleti útra valahová, azt mesélte a főnök, hogy a repülő tele volt luxus prostikkal " Toni vitte a feleseget ?

OFF
amugy ehhez mit szolsz tudom valami ilyet csinlasz ha jol ertettem:
nepszava.hu/1163360_hulye-idiota-a-cipodet-se-tudod-felvenni
/OFF

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.05. 17:11:49

@London2009: Azért írtam én is, hogy "érdekes"...
:D

Bredpitt Monika 2018.07.05. 17:13:51

@gabors: hát, mit szóljak? van ilyen, az előző sulimban is volt olyan tanár, aki az órán úgy elbánt egy kisfiúval, hogy az bepisilt félelmében (nem bántotta, de nagyon gáz volt amit csinált)

én ezt jelentettem az igazgatónőnek levélben, a folytatást inkább nem írom le, túl hosszú, az egyik indok ami miatt eljöttem onnan, az ez az eset,

a mostani helyemen egy tünemény nő az intézményvezető, a hátán fát lehet hasítani, mindent megcsinál, amit kérnek tőle, nem terhel ránk semmit, de el tudom képzelni, hogy más helyeken már nem bírják a terhelést a dirik, hülyébbnél hülyébb dolgokat kell megcsinálni, és határidőre, van amit azonnal kérnek, dobj el mindent aztán uccu neki......agyament banda

.......inkább nem is folytatom, mert már érzem ahogy megy fel a pumpa......

kozigallas.gov.hu/publicsearch.aspx

csak még annyit, hogy ezért akadtam ki azon az értékelési rendszeren , amit most vezettek be, mert az ilyen beszólogatós tanárnénik is simán átmennek rajta és még bónuszt is fognak kapni.......

Hari Seldon 2 2018.07.05. 18:13:23

@Bredpitt Monika:
Bocs, ma csak most értem haza.
Igen, valóban nagyon otthonos a környék.

Hari Seldon 2 2018.07.05. 18:17:36

@P.Elliot:
Na, most kicsit bővebben tudok reagálni. Először is köszönöm a lányok nevében... :-)
Valóban nagyon nőnek, most mát ősszel Johanna is iskolás lesz.
Fogok még írni Elszászról is, meg ugye járunk Vallóniába is. De szerintem csak akkor érdemes írni arról, ha már minden érdekes helyről tudok valamit mesélni.

nyuszigonosz 2018.07.05. 18:21:20

Megint egy jó és érdekes posztot írtál, Hari.

Dikusz 2018.07.05. 18:35:06

@geegee: @Hari Seldon 2: működés közben én csak a felső szomszéd ország zsilipjét láttam a Dunán. Az is érdekes volt.

Hari Seldon 2 2018.07.05. 18:43:48

@nyuszigonosz:
Köszi. Neked is ajánlom hogy ha átjössz a Rajnán, akkor érdemes megnézni a Plan Incliné-t.

gabors 2018.07.05. 18:45:36

Nagyon erdekes sok jo keppel...

Csak kerdezenem ez hany napos tura? Egy napba befer ez ? Vagy egy hetvege? Megnezhetnem persze a terkepen de mintha ezek eleg kis varoskak lennenek ...

Illetve vagy hany km-es tura ez ?

Hari Seldon 2 2018.07.05. 18:51:15

@P.Elliot:
A Vittel nem buborékos víz. Egyébként tényleg jó.
Múltkor voltunk Párizsban, és büszkén láttam, hogy a torony alatti bódékba is azt árulják, és nem a Evian-t vagy a Volvic-et... :-)

Hari Seldon 2 2018.07.05. 18:56:11

@gabors:
Hát mi például a Domrémy-t (az előző posztban) Toul-t és Vittel-t egy hétvége alatt tettük meg. De van olyan, hogy csak egy szombatot vagy vasárnapot szánunk rá. Például A Plan Incliné-hez reggel kilenckor indultunk, és délután négyre ötre visszamentünk. St Dié-re például szántunk egy napot. Mert megnéztük a várost aztán felmentünk a Vogézekbe, mert azt terveztük, hogy ott fogunk piknikezni. - Szóval így megy, vannak amiket összekötünk, és az két nap, de van amit egy nap alatt nézünk meg.

Shaktee 2018.07.05. 18:58:43

@Hari Seldon 2:

Megincsak egy szuper poszt, kolkok nagyon helyesek :-)

Allez les Bleus!!!

gabors 2018.07.05. 19:26:58

@Hari Seldon 2: Ja ertem .... szoval egy poszt nem jelenti hogy egy tura lett volna az, hanem csak osszeraktad a posztot nehany utbol ..

koszi a valaszt

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.07.05. 19:37:48

Érdekes eseményeknek volt tanúja a szerző

Mme Seldon 2018.07.05. 20:43:35

@gabors:
Igen, ez inkább egy a régiót bemutató sorozat saját élményekbōl.

Mme Seldon 2018.07.05. 22:27:10

@Bredpitt Monika:
A szöveg nyersfordítása ennyi:
A commercy-i madeline Stanislas király konyhájában született 1750 körül. Nehéz többet (itt: pontosabbat) mondani, "valószínűleg mindig meg kell kérdeznünk magunktól, ki volt a feltalálója, aki ismeretlen marad" sajnálkozott már 1842-ben a történész Charles Dumont. Több mint egy évszázada gyártják a commercy-i madelaine-t ezen a helyen: Commercy, Place Charles de Gaulle

Értelemszerűen a lényeg az, hogy már 1800-as évek közepén is csak azt tudták, hogy itt sütötték először, de azt nem, hogy ki kezdte.

Bredpitt Monika 2018.07.05. 23:05:49

@Mme Seldon: köszi, valamelyik nap majdnem letöltöttem magamnak a Duolingo franciát,

de aztán inkább a kényelmes semmit tevést választottam...jó éjt

Hari Seldon 2 2018.07.05. 23:12:27

@Bredpitt Monika:
Egyébként, mennyire ráéreztél, hogy mennyire otthon érezzük magunkat és mennyire "belaktuk" elmesélem ezt:
Amikor már megírtam ezt a posztot, Mme Seldon mesélte a kórházban valamelyik kollégánőjénak, hogy most voltunk a gyerekekkel a Plan Incliné-nél. Az csak nézett, hogy miről van szó, mert eddig csak annyit tudott róla, hogy Metz felől Strasbourg felé az autópályán ki van írva, de még nem volt ott.
Mme Seldon megmutatta a félkész word doksi képeit, hogy miről van szó. Aztán pár nap múlva mondta a kolléganő, hogy kíváncsi lett, és elmentek oda a barátjával megnézték. - Szóval mi adtunk tippet, annak, aki gyerekkora óta ott él.

Én még egy helyen nem voltam ahol szerettem volna, pedig hozzánk elég közel van:
en.wikipedia.org/wiki/Ouvrage_Hackenberg
Sajnos a lányok nem nagyon szeretik a militarista helyeket, és a föld alatti bunkervonatozást, ezért valahogy mindig kimaradt. (vagy amikor mehettem volna, akkor nem volt eszembe, talán majd idén)

Bredpitt Monika 2018.07.05. 23:19:02

@Hari Seldon 2: erre majd holnap meg valaszolok, ti jol birjatok a harom gyerek mellett,

Herr Géza 2018.07.06. 01:33:14

@Bredpitt Monika: Édesistenem: “most találkoztam egy taxissal, aki rendszeresen szállítmányoz valakit, aki a fent említett nyikhajjal kényszerből együtt dolgozik, és egy nagyon buta emberként jellemezte......”
Nem, mintha a Szíjjártó lenne a haverom (sőt, nagyon nem), de hagyd már ezeket a “szomszédom sógorának a szomszédja ismer valakit, aki látta már Bredpitt szomszédját...” típusú marhaságokat. Grrrr...

Bredpitt Monika 2018.07.06. 11:33:10

@Herr Géza: Édes Istenem ! Ha guruja (ez te vagy Margit szerint).
Azt nem tudom, hogy édes vagy e, de hogy imádlak az biztos (miért nem emlékszem rád mégsem, Digger azt írta egyszer , hogy ott ültél te is a Menzában..)

Jogos egyébként, amit írtál, a taxis azt is elmondta, hogy kije az illető a nyikhajnak, de nem akartam bajba sodorni.

Bredpitt Monika 2018.07.06. 11:37:35

@Hari Seldon 2: abba én is sokszor belefutottam AMerikában, hogy a helyiek mennyire nem ismerik a saját környezetüket,

én mivel szeretek gyalogolni az utcaneveket is sokkal jobban ismertem, mint férjem és családja,

földalatti bunkervonatozás? hű, de jól hangzik!!!

@Mme Seldon:

jó kis család vagytok ti, ha egy szót kéne használnom veletek kapcsolatban, ez lenne: szimbiózis

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása