oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 17. 06:30,  Mi hiányzik Magyarországról? 95 komment

2018. április 17. 06:30 Határátkelő

Mi hiányzik Magyarországról?

Minitrilógiává nőtték ki magukat Gábor Németországról szóló, a Tíz dolog-sorozatba írt posztjai. Miután elolvashattátok, mi az, ami tetszik és mi az, ami nem, most következzen mindaz, ami hiányzik neki Magyarországról.

Te miért szeretsz (vagy nem szeretsz) abban az országban / városban élni, ahol laksz? Mi tetszik benne és mi nem? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre! 

sziv_osszetort_foto_pexels_burak_kostak.jpg

„Sokat agyaltam a dolgon, hogy vajon mi minden hiányzik nekem Magyarországról. Ebből is szerettem volna egy tízes listát készíteni, de nem sikerült. 

Bevallom, puskáztam, és próbáltam ihletet meríteni másoktól, de beláttam, hogy ha én magamtól nem érzem ezeket, akkor nem is hiányoznak. Éppen ezért nézzük meg inkább azt a néhány tipikus témát, ami után a legtöbbeknek sír a szája - szándékosan használtam ezt a provokatív kifejezést. 

A család 

Szeretem a családomat, de őszintén szólva, most sem találkozok velük ritkábban, mint amikor még Budapesten, vagy majd később Szigetszentmiklóson laktam. Van telefon, van internet, bármikor tudunk beszélni és látni egymást. 

Ó, de hát a mama főztje...! 

Jól főz ez igaz, de Zsike is - kivéve, amikor ezekre a rántott / rakott zöldséges bizbaszokra van igénye. HAHAHA! 

Ezen kívül évente kétszer egy hétre meglátogatjuk őket, plusz ennyiszer ők is meglátogatnak minket. 

A barátok 

Világ életemben olyan barátokra vágytam, mint amilyeneket sok filmben látni, kezdve az Utának srácok! című örökbecsűtől, a Gombháborún át egészen a legfrissebb „Az” adaptációig. 

„Életre szóló” - bár gyerekkorban furcsa megállapítás ez -, igazi barátságokat ábrázolnak. Nem tudom, hogy a valóságban létezik-e ez, nekem sose volt részem benne. 

Vannak és voltak kollegiális alapon köttetett ismeretségeim, amik alkalmanként barátsággá is mélyültek, de már annakidején se volt jellemző, hogy munkán kívül együtt lógtunk volna. 

Én nem vagyok az a kocsmázós-beülős-bulizós típus. Inkább egy kirándulgatós, kertipartizós fickónak tartom magam. Uncsiiiiii! - hallom a lesajnáló hangokat, de nem igazán érdekel. 

Néhány kedves kivételtől eltekintve a többséggel megszűnt minden kapcsolatom, miután munkahelyet váltottam - pont azért, mert a többség olyan kocsmázós-beülős-bulizós típus volt. 

Itt Németországban szerencsére összehozott a sors pár nagyon kedves magyarral (sokan családosok). Velük rendszeresen összejárunk, szülinapozni, grillezni, kirándulni, strandolni, vagy csak úgy. Nem kötelezően és nem kényszerből. Szívből, szeretetből. 

Laci jelszava: Állandó és elpusztíthatatlan boldogságot! 

A lényeg: nem érzem azt a kínzó gyötrelmet a barátaim hiánya miatt, hogy most azonnal összepakoljak, és visszaköltözzek. A családomnak és nekem is - egyelőre - jobb itt. És akikkel itt „bandázunk”, szerencsére rendes, tisztességes, szerethető emberek, hasonló érdeklődési körrel, mint a miénk. Ennyi, nem is kell több. 

A magány 

Amit mások lélekgyilkos tragédiaként élnek meg, az nálam viszont nagyon sokszor hiányérzet formájában jelentkezik. Szerintem a világ egyik legjobb dolga huzamosabb ideig (napok, hetek) egyedül lenni, hogy senki, és semmi ne baszogasson... De persze ez sem tart sokáig, mert pár napon belül elkezd hiányozni Zsike és Thomas. 

TúróRudi 

Régen szerettem, ma, ha megkóstolom, nem ízlik. Savanyú. Nem hiányzik. 

A hazai ízek 

Egyrészt elég sok magyar terméket lehet venni itt is (Piros Arany, sárga „tv” paprika, Pick szalámi stb.), másrészt elég sok hiányzó terméknek van majdnem tökéletes alternatívája, lásd a tejföl helyett Crème fraîche, vagy a házi túróval majdnem pontosan megegyező darabos Quark a török boltokban. 

Az olyan dolgokat, mint például a Gyulai kolbász, vagy a zsírszalonna, meg beszerezzük, amikor évente kétszer Magyarországra látogatunk. 

Szóval itt sem érzem azt az olthatatlan vágyat... 

Budapest 

Hiába laktam ott évekig, nem tudtam megszeretni. Gyerekkorom óta megmagyarázhatatlan ellenszenvvel viseltetek iránta, és ha tehetem, messzire elkerülöm. 

Honvágy 

Honvágy az nincs. Én ott vagyok otthon, ahol jól érzem magam. Most itt érzem jól magam, ezért is vagyok most itt. 

Hazaszeretet 

Ez egy iszonyatosan kényes téma, amivel tuti kicsapom a biztosítékot. Igyekszek hát kellő tapintattal és alázattal megfogalmazni a gondolataimat. 

Magyarország - mint nemzetközileg elfogadott, egybefüggő földrajzi egység - a szülőföldem. Imádom a magyar nyelvet, szerintem a legszebb nyelv a világon, és büszke vagyok arra, hogy - még ha nem is tökéletesen, de - ezen a fantasztikus nyelven beszélek, írok, olvasok és gondolkodok. 

Népünk történelemben is volt számos esemény, amire büszke vagyok, és volt jó pár kiemelkedő személyiség is a múltban, akik példaként állhatnak a jelen és a jövő nemzedékei előtt. 

DE! 

A hazám Európa, ami szerintem a világ legszebb kontinense. Én nem gondolkozok országhatárokban és nemzetállamokban. Számomra a Bihari-hegyek, Erdély végtelen erdei, az Alpok egésze, a holland szélmalmok, a svájci hegyi legelők, a Loire völgye, Saint-Tropez a csendőreivel együtt, vagy a zord norvég fjordok is ugyanúgy a hazám, mint a Hortobágy, vagy a Dél-Dunántúl. 

Minden szép, kevésbé szép, vagy épp csúnya, imádott vagy gyűlölt, izgalmas és unalmas részével együtt, az egész úgy ahogy van 'CUZÁMMEN', 'CAKKUMPAKK'. 

A történelem amúgy is mindenkit összeköt. Aki nem így gondolja, az még egy üres szobában is csak az ellenségeket keresné. A történelem során már annyiszor változtak a határok (mindegyik országé), hogy tök fölösleges habzó szájjal pocskondiázni a másikat vélt vagy valós sérelmek miatt, hisz mindannyian Európában vagyunk. 

Én nem utálom a románokat Trianon miatt. Sem az ukránokat ugyanezért. Sem a horvátokat az alattunk lakó idióta honfitársaik miatt, akik minden este lármáznak. Sem semelyik nemzetet Európában. 

És hiszem, hogy ezeken a helyeken is csak egy elhanyagolható számú ultranacionalista pocskondiázza - többek között - a magyarokat. Mert mindenhol vannak ilyenek. 

És azért, mert valakik a tetteik révén (vagy a testszaguk miatt - lásd az előző írásomat) határozott ellenszenvet keltenek bennem, még nem fogok utálni kollektíve egy egész népet. 

És mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak egy kis ország, hanem egész Európa is lehet a hazám, mint a tény, hogy magyarok mindenhol vannak. 

Akkor mégis mi hiányzik Magyarországról??? 

Egyetlen dolog: a gyerekkorom. Olyan élményekben volt részem a '80-as években, amik alapjaiban határozták meg azt, aki ma vagyok. Vannak szép és kevésbé szép emlékek is, de egyértelműen a 1984-1990. évi iskolai nyári szünetek viszik el a pálmát. 

Minden tekintetben tökéletesek voltak: a nyaralások, a kirándulások, a gyönyörű és hibátlan időjárás, a nagyszülőknél töltött hetek, a weekend-telkes szabadidők (nekem legalábbis, mert én nem kapáltam), a fáról cseresznyézés, az uborka locsolás által keletkezett sárban dagonyázás, a krumplibogár gyűjtés, a leveli béka vadászat, a fára mászások, a lakótelepes játszóterezés, a bandában biciklizés a telepi kölykökkel (egynek se tudtam a nevét, mégis velük lógtam mindig), a Szünidei Matiné, a strandolások, a telerajzolt füzetek, a hortobágyi hídivásárok stb., stb. 

Élmények végeláthatatlan sora. Imádtam gyerek lenni a 80-as években Debrecenben. De az már régen volt, soha nem tér vissza, soha nem fogom tudni újra átélni azokat. Csupán egy rakás szép - vagy csak megszépült - emlék maradt, amiről majd mesélhetek Thomasnak alkalomadtán.” 

Ha szívesen olvasnál még Gábortól, akkor látogass el a blogjára

Nektek mi hiányzik Magyarországról? 

HÍRMONDÓ 

Külföldi munkák Finnországtól Olaszországig

Igazi európai körútra indulunk ma állásajánlatok tekintetében, hiszen Finnországból és Norvégiából indulunk, hogy Németországon és Ausztrián keresztül egészen Olaszországig jussunk el.

Anglia egy magyar mérnök szemével 

„Muszáj folyékonyan beszélni, de nem kell tökéletesen. Mérnökként, IT szakemberként simán el lehet helyezkedni, csak kitartóan kell jelentkezni, és ami nagyon fontos, hogy felkészülten kell érkezni az interjúkra, ezt itt nagyon komolyan veszik.” 

Növekvő elvándorlás várhat Magyarországra 

Egyre több határátkelő fiatalra számítanak azok a közgazdászok, akik azt próbálták meg előre jelezni, mire lehet számítani az újonnan felálló kormány első egy-két évében. Abban teljes egyetértés volt, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká. 

Állva hagyta a magyarokat a szomszéd 

Miközben az április 8-i választás után megugrott a kivándorlás szóra keresők száma Magyarországon, Szlovákiában éppenséggel megfordulni látszik a folyamat. Ráadásul nem csak a szlovákok térnek haza egyre többen, de folyamatosan nő a vendégmunkások száma is. 

(Fotó: pexels/burak kostak)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr113831874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.04.17. 07:36:32

Bakker, pár pont kicserélésével, plusz à személynevek megváltoztatásával mintha én írtam volna. - csak pár nuances a különbség.

APMKZS 2018.04.17. 07:54:13

Milyen jó írás! Különösen a hazaszeretetről szóló rész tetszett. Kiváltképp annak fényében, hogy a közelmúltban az egyik otthon maradt családtagunk gyakorlatilag lehazaárulózott minket (ráadásul nem is nekünk mondta, hanem az egyik gyerekünknek - de nyilvánvalóan nekünk szólt) csak azért, mert nem Magyarországon kívánjuk felnevelni a gyerekeinket.

Golf2 2018.04.17. 07:58:59

Mondjuk a lepukkant Sz.miklósnál azért jobb Pest.

kék madár 2018.04.17. 08:14:34

"Hiába laktam ott évekig, nem tudtam megszeretni. "
Jol leszoltad Pestet, sok jora itt ne szamits :)

2018.04.17. 08:44:04

@Dikusz: Én hozom a popcornt ...

Iván Gábor · https://thomas.von.fuerstenfeld.blog 2018.04.17. 08:57:03

@kék madár: nem láttam értelmét lószaros csizmával beletaposni a Budapest-imádók lelkivilágába. Ők meg lehet, hogy Debrecent utálják. Mindenki máshogy érez. Én nem szeretem Budapestet, ennyi :)

Dikusz 2018.04.17. 09:07:58

@Pink Petsch: Nekem is van a témáról véleményem, de nem tudom érdemes-e belemenni a beszélgetésbe...
Én meg csokit, pogácsát. Túrórudit nem, mert én se nagyon szeretem, bár van egy fajta, amit nagyon csipáztam (a MIZO gyártotta, fehércsokis-madártejízű volt), csak azt már nem gyártják:)))

2018.04.17. 09:22:38

@Dikusz: Háát szokták volt a véleményt némely testrészekhez is hasonlítani végtelenül cinikus emberek (neeem ééén ... ááá! ...) ;)))
Naja, a jó dolgok mindig hamar véget érnek (tudok ám még vagy 100 ilyen közhelyet :D). A túrórudi nekem sem a kedvenc, viszont van egy orosz fagyi, a Plombir, azt szeretem, olyan jó szoci-íze van, csak az a baj, hogy nagy kiszerelésben árulják, egyenként ritkán, 8 darab meg sok kissé ....

_z_ 2018.04.17. 10:02:09

Szinte teljesen egyetertek, par minimális elteressel:
- nagyon jo barataim vannak Magyaroirszagon, es nagyon hianyizik az együtt töltött idö (bar az is teny, hogy a csapat annyira szetszeledt Europaban, hogy sehol sem lenne mar ugyan olyan)
- Budapesten laktam, fiatalon, gyerek nelkül elveztem, gyerekkel meg mar nem
- a tejföl nagyon nem creme fraiche
- szeretem a turo rudit
(de igazabol siman elvagyok a a magyar kajak nelkül)
Föleg az utolso pont talat be nagyon! Nagy banatom, hogy ugy erezem, nem tudok a gyerekeimnek olyan nyugodt, gondtalan gyerekkort nyujtani, amilyen nekem volt... Es ebben szerepe van a hataratkelesnek, mert lehet, hogy ha a seggemen maradok, akkor ugyan összessegeben szarabb lenne a helyzetünk, de talan a gyerekeimnek megiscsak nyugodtabb gyerekkora lenne.

Herr Géza 2018.04.17. 10:11:18

@Iván Gábor: Budapest vs. vidék: ifjú koromban minden vágyam volt “Pesten” lakni egy 60 km-re lévő kisvárosból. “Mert ott minden van...” Aztán úgy alakult, hogy megadatott a “szerencse”. Szuper is volt egy ideig. Aztán jött a család, öregedett az ember, és mit ad isten, immár menekülni akartam onnan. Nem túl messzire, de el. Agglomeráció, napi bejárással. Az sem volt a tökély. A mai 50+ fejemmel immár eszembe se jutna odaköltözni, ha a munkahelyem nem kötne oda, de akkor is max. a budai zöldövezetbe, ha már nagyon muszáj, és megengedhetném magamnak.

Iván Gábor · https://thomas.von.fuerstenfeld.blog 2018.04.17. 10:11:39

@_z_: Hát nem tudom... nekem a 30%-os Crème fraîche tökre adja a tejföl érzést... töltött káposztához tökéletes.

Dikusz 2018.04.17. 10:21:12

@Pink Petsch: Életem első pálcikás fagyiját a budapesti BNV-n ettük ('60-as évek). Szovjet fagyi volt,nagyon finom. Jókora darab, lehet az az egy kitette volna a 8-as kiszerelést. Milyen az a szoci íz? Lehet ez a fagyi is olyan ízű volt:)))

Kipper 2018.04.17. 10:41:41

Milyen igaz, különösen a gyerekkor leírása! Igaz, ez már a 90-es években is hiányzott.

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ, KÁCIÓ, AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ, strand, piac, Bakony-túra, játszótér, csendőr-rabló - kár, hogy ezt a gyerekeimmel akkor sem tudnám megosztani, ha Mo-on élnénk.

Kipper 2018.04.17. 10:41:41

@_z_: "gondtalan gyerekkor" - szerintem ez a kulcs; akkoriban nem kellett annyit agyalnunk azon, hogy mit hoz a jövő. Egész nyáron úgy Úgy érezhettük magunkat, mint egy Csukás István könyv hősei. (Nem, nem a Süsüre gondolok.)
Valahogy lassabb volt a ritmus.

2018.04.17. 11:12:28

@Dikusz: Tudod, műanyag vanília, műanyag csoki, műanyag karamell, málló ostyában ... a Plombir ostyás, az a halvány, nyúlós, rágós fajta, imádom, pont mint gyerekkoromban :DDD

_z_ 2018.04.17. 11:19:28

@Kipper: Nehez ezt felmerni, mert akkoriban gyerekszemmel venztem a vilagot, most meg felnött szemmel. Lehet, hogy a gyerekeim pont olyan jol erzik magukat, mint en anno, es a szuleim elete ugyan olyan hektikus volt, mint az enyem, csak akkor nekem nem tünt fel? Lehet, hogy a felnött mas nezöpontja miatt latom ezt igy, es ebböl jön az az erzesem is, hogy a gyerekeim gyerekkora nem olyan nyugis mint az enyem volt? Biztos ez is benne van, de gyerekkent en összesen egyszer költöztem, akkor is csak a szomszed haztömbbe, most a nagyobbik gyerekkel meg mar 3 orszagban es 4 lakasban laktunk... Meg ettöl meg a vilag is valtozhatott annyit, hogy ha egy helyen maradunk, akkor sem lenne olyan nyugis minden. Raadasul meg hozzajön, hogy en sem olyan nem vagyok mint a szüleim, sem olyan, mint a gyerekeim, ezert a viszonyok is masok. Ha valamit nosztalgikus szemüvegen at nez az ember (es a gyerekkort szerintem mashogy nem is lehet), akkor nehez realisan felmerni a különbsegeket. De mindennel együtt nekem is olyan erzesem van, hogy akkoriban csendesebben csordogalt az idö...
@Iván Gábor: Veszek ebedre egy dobozzal, mert mar reg ettem, aztan ertekelek :).

2018.04.17. 11:20:26

@Iván Gábor: Az nekem túl tömény, nehéz a maga 30%-osságával, sőt még a 24%-os schmand is. Az is igaz, hogy a sauerrahmnak nevezett "tejföl" meg jellemzően 10%-os, viszont a Schwarzwaldmilchnek van 20-osa, az pont olyan, mint az otthoni tejföl. A túróra meg szerintem jó megoldást találtam, a Körniger frischkaset a topfennel keverve, megkapjuk a magyar (igaz nem gurulós) túrót.

nyuszigonosz 2018.04.17. 11:23:29

@Iván Gábor: Persze, meg ki mit szeret, de egyszer próbáld ki a Schmand - ot. Creme fraiche, tejfol, akármi helyett/ mellett. Szintén finom.

_z_ 2018.04.17. 12:00:22

@Iván Gábor: Na, most ettem meg egy dobozzal. Nagyon tömeny. Viszont a sima Sauerrahmmal összekeverve meg akar jo is lehet.

Olliék 2018.04.17. 12:13:59

Jó volt olvasni. Bát egy tizessel fiatalabb vagyok nálad, a gyerekkor dettó ugyan az. Vagyis én basszus kapáltam is. Aztán a címerezőtábor... Bár az szerintem büntetés volt.
A tejfölt és a túrót ( a gurulósat) én az orosz boltban szerzem be. Tiszta hazai.
Az itteni túrót meg tejfölt összekeverve megbolondítva zöldekkel meg tuti vajkrémet csinálok.

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.04.17. 12:31:43

Valami hasonlón gondolkodtam én is, 90%-ig hasonló eredménnyel. De jó! Nem vagyok ufó!

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.04.17. 12:31:44

@APMKZS: én az ilyenekre már max legyintek.

London2009 2018.04.17. 12:32:30

Sok mindennel egyetertek, sok mindennel nem. Ettol ki vagyok, hogy a magyar nyelv a legszebb a vilagon es Europa a legszebb foldresz. Bar hozza volt teve, hogy "szerintem" igy elsiklok felette. Vegulis ez csak az o velemenye es miert is ne lehetne neki a legszebb.
A gyerekkorral kapcsolatban pedig szerencses ember, hogy ilyen szep volt. Az vagyok en is, hala az egnek. De ennek nem sok koze van Magyarorszaghoz. Ez leginkabb a csaladon mulik, de nem a varoson, vagy az orszagon. Hozzateszem azert en is, hogy szerintem... : )

Herr Géza 2018.04.17. 13:57:27

@Olliék: Basszus, címerezőtábor? Csak nem Martonvásár mellett? :)

Herr Géza 2018.04.17. 14:09:09

@Pink Petsch: Továbbra is mondom: Mix Markt, kb. minden nagyobb városban van. Orosz érdekeltség, de van minden, ami magyar szemnek-szájnak izgalmas. Túró-tejföl fronton tuti nyerő. De a lengyel koviubi is odaver rendesen. Csak ajánlani tudom a firmát....

Herr Géza 2018.04.17. 14:11:22

Ja, meg van Túró Rudi by original, ha valaki arra gerjed... :))(

Olliék 2018.04.17. 14:43:42

@Herr Géza: Nem,Fejér megye. Addig nem is tudtam mekkora egy kukoricaföld,és milyen rohadt sok van belőle. Jaj de utáltam.

Olliék 2018.04.17. 14:45:41

@Herr Géza: Igen, én is az oroszokat írtam. Már a vegetát is ott veszem, 2,15€ egy kiló. Meg a cérnametéltet is, és a sörétólmot is.

Golf2 2018.04.17. 15:10:04

@Olliék: Pesten meg a duplája a Vegeta...

Hari Seldon 2 2018.04.17. 15:19:16

"A hazai ízek" téma:
Szerintem az itteni jobb. (persze én onnan beszélek, ahol a konyhaművészetet kitalálták, úgyhogy könnyen mondom)

Magyar nyelvvel kapcsolatban van még egy megjegyzésem:
Szerintem aki amit megszokott gyerekként, azt "szereti" legjobban. Szóval "Nincs itt kérem semmi látnivaló. Lehet oszolni." – Még egy németnek is sőt egy hollandnak is a saját nyelve tetszik legjobban. (szarkazmus OFF)

Dikusz 2018.04.17. 16:17:07

@Olliék: De hát Martonvásár, meg mellett is Fejér megyében van. :)))

Olliék 2018.04.17. 16:31:32

@Dikusz: Banyek. Marost olvastam. :)))))

Shaktee 2018.04.17. 16:44:09

A mult hianyzik, minden nosztalgiával...

kék madár 2018.04.17. 17:11:38

@Iván Gábor: komolyra forditva, nekem Pest a genjeimben van, semmit nem ismerek annyira mint azt a varost ha nem is minden sarkaig, de ahhoz kozel, olyan helyeket fedeztem, amiket meg az utcaban lakok sem vesznek eszre, es barmikor otthon vagyok, nem erdekel ha senkivel sem talalkozom, de a varost folyamatosan jarni akarom. De ha valaki nem ott nott fel, ezt biztos nem erzi

2018.04.17. 17:52:00

@Herr Géza: 2500 lakosú faluban élek, baszomálasan :DDD

2018.04.17. 17:54:52

@Olliék: A vegetát azt ne, az szerintem emberiség elleni büntett az összes túlsózott porított és krémes, umamival telibevert vacakkal együtt ... már ha nem veszed nagyon tolakodásnak, hogy belepofázok a konyhaművészetedbe ... bocs ...

zoldzeller 2018.04.17. 18:18:49

gyerekkor tema: nem inkabb csak arrol van szo, hogy a mostani gyerekek (foleg ha kulfoldon nonek fel) egyszeruen csak mas elmenyeket kapnak mint mi regen Magyarorszagon? Nem jobb, vagy rosszabb egyszeruen csak mas.

Antal Jozsa 2018.04.17. 18:28:31

@kék madár: En ugyanigy erzek Pesttel kapcsolatban :-)

Csodabogár 2018.04.17. 18:43:34

@Herr Géza: Úgy látszik a Pest szeretethez ide kell születni. Jártam a vidéki városokban, de ott depressziós lennék napokon belül. Rákosborzasztón élő barátnőm valamiért néhány napra Makóra vetődött, csupa panasz volt, hogy milyen unalmas. Nekem meg már Rákosborzasztó is vidék. Gyerekkoromban Szegeden laktunk néhány évig. Amint megvolt az utolsó tanitási nap, már hoztak is fel Pestre a nagymamához. Szóval kinek a pap, kinek a papné.

zoldzeller 2018.04.17. 18:49:59

egesz gyerekkoromban irigyeltem azokat az osztalytarsaimat akiknek a nagyszulei valahol videken eltek, es a nyariszunet elkezdodott es mentek a nagyihoz, olyan romantikusnak tunt. Nekem meg a nagymamam is csak a masik keruletben lakott.

Csodabogár 2018.04.17. 18:51:00

@Golf2: De kinek kell vegeta meg turó rudi? Egyiket se szerettem soha.
Tejföl ügyben meg szerintem a svédeké a legjobb, persze csak ott lehet kapni. A creme fraiche valamiért nem képes meghonosodni itthon. Eddig csak a Culinarisban találtam.

Csodabogár 2018.04.17. 18:53:33

@swing gitan: Tényleg milyen gyönyörűség volt Rákosi alatt, mikor éjjel csöngettek.

Csodabogár 2018.04.17. 18:55:20

@Antal Jozsa: Akkor ha jól számoltam, már négyen vagyunk.

Golf2 2018.04.17. 19:18:03

@Csodabogár: Nem jó a vegeta csak botrányos hogy duplájába kerül csórósztánban mint 1 jóléti országban.

Dikusz 2018.04.17. 19:34:23

@Iván Gábor:
@kék madár: ebben a hozzászólásában tökéletesen leírta azt, amit én is gondolok. Szerintem is az számít, ki hol nőtt fel.
Ha Debrecen, akkor az, ha Szeged, Pécs, Bajánsenye, Bazsi, akkor az.

Még egy lehetőség van, amit saját magam is tapasztaltam: a zsigeri gyűlölet Budapest ellen.

Olliék 2018.04.17. 19:36:54

@Pink Petsch: A vegetát csak rizsfőzéshez használom. Ez lehet,sőt biztos,hogy perverz lesz, de nekem az a fűszerszekrény illatosítóm. Imádom az illatát.:)))))))

Dikusz 2018.04.17. 19:37:01

@Olliék: Nekem egy kolléganőm még jobban összekutyulta: Martonvásár helyett Martonvásárhelyet mondott:)

Dikusz 2018.04.17. 19:43:02

@Olliék: Nekem a színtelen min.50 fokos baracklé lenne a bárszekrény illatosítóm, csak az a baj, hogy nincs annyi ideig ott, amíg megillatosítja, tudjaafene valahogy párolog:)))

Shanarey 2018.04.17. 20:00:53

Hmmm, gyerekkor, két napja eszembe juttatták, hogy de rég is volt, épp szálltam volna be a liftbe amikor jött egy másik lakó és az unokája, s le lettem bácsizva. Budapest, az egy jó hely, de Budaörs nekem jobban bejön.

Az ASDA-ban, Lengyel kovászos uborka is akad, finom.

Túró rudi, nem rossz, de azzal engem nem lehet megvesztegetni. Emiatt egy karton Balaton szelettel (48 db) jöttem az éjjel vissza Magyarországról.

2018.04.17. 20:22:08

@Olliék: "Olliék vagyok és umami-függő, az illata és a rizses íze nélkül elveszne egy szín az életemből" :DDD

Csodabogár 2018.04.17. 22:44:14

@Pink Petsch: A rizsbe egy kis kocka erőlevest szoktam tenni, persze az is sós meg minden, só helyett használom a rizsbe.

Pierre 81 2018.04.17. 23:08:16

Az a durva a bejegyzésben, hogy ahogy olvastam szinte szóról-szóra én is ugyan ezt írtam volna

Pierre 81 2018.04.17. 23:08:54

@Csodabogár: Törire azért még gyúrjál egy kicsit,a cikk írója a 80-as évekről írt amikor nemhogy Rákosinak nem volt nyoma sem, de már Kádár is majdnem a múlté volt.

2018.04.17. 23:14:09

@Csodabogár: Nekem, a túlzott sósság mellett egy nagy bajom van ezekkel a porított, sűrített csodákkal ... mindennek, maibe beleteszed, elnyomja a természetes ízét, és egyenízűve teszi az összes kaját a rizstől a gulyáslevesig.

puhacica 2018.04.17. 23:53:02

a meleg nyari ejszakak hianyoznak neha. amikor flipflopban lehet csatangolni a dunanal, ulni valahol lipociaban es olelni a hideg sorosuveget.

Shaktee 2018.04.17. 23:53:43

@Pierre 81: hozzám szólt, nem a cikkhez

Herr Géza 2018.04.18. 00:38:27

@Pink Petsch: De ott van Freiburg, baszomalássan...Meg Bad Dürrheim, meg Waldshut-Tiengen meg Bad Krozingen... Csókoltatlak. Autó jó volna, ugye? Szólj, elviszlek... :))))

Herr Géza 2018.04.18. 00:41:47

@Olliék: Hahaha. Erdőhátnak hívták a “lágert”, ott jártál?

Herr Géza 2018.04.18. 00:55:26

@Pink Petsch: Cserébe olyan túrót-tejfölt kapsz (úgy ca. 15 féle van mindkettőből), hogy az ungarische etalont rögtön el is felejted.

2018.04.18. 01:23:36

@Herr Géza: Az mind ott, de a Deutsche Bahn meg október végéig le van rohadva a Dreisee- és Höllentalbahn vonalakon ... csak pótlóbuszok vannak, és egy pohár tejfölért azért nem buszozok fél órákat a 4.-ik faluba :DDD
Hm, mit is mondtál arról a kocsiról, hogy mikor is jársz erre? ;)))

Olliék 2018.04.18. 06:01:23

@Herr Géza: Seregélyesen voltam kétszer, ott egy kollégiumban laktunk, utána meg Szabadegyházán, de oda hoztak-vittek minket fehérvárról.
A vicc,hogy még mindig nem értem el a kellő magasságot hozzá, pedig már megállt a fejlődésem.

Olliék 2018.04.18. 06:04:10

@Pink Petsch: Ez így van. De pl a rizsnek nem nagyon lehet elvenni az ízét,hanem inkább tuningolni kell. Én a rizst hagymával, petrezselyemmel, vegetával csinálom, ha a család dögrováson van, még kap egy kis gerezd fokhagymát is.

Shaktee 2018.04.18. 06:14:08

@Herr Géza: túlzol megint ugrifiles :)

somlobodog 2018.04.18. 06:14:11

@kék madár: én is így vagyok Budapesttel.

kék madár 2018.04.18. 06:34:00

@zoldzeller: nekem "szerencsere" minden rokonom a varos masik vegeben lakott, igy koran elkezdtem utazni. A nagyanyam a Romain, en meg Zuglo kulson, 6 eves se voltam amikor elkezdtem jarni hozza busz-villamos-hev "komboval". Elegge mas idok voltak, ma ezert a szuloket lecsuknak.

kék madár 2018.04.18. 06:59:48

@Dikusz: "a zsigeri gyűlölet Budapest ellen"
a legtobb videki csoporttarsam utalta Pestet, en meg nem marasztaltam oket, ha hetvegen hazamentek. De tokeletesen meg tudtam erteni, idegenek voltak, Pestbe nem lehet csak ugy beleszeretni

Dikusz 2018.04.18. 07:45:17

@kék madár: Turistaként biztosan bele lehet szeretni.

Lehet írtam már a konkrét tapasztalatomról: Magyarország egyik legszebb részén (Őrség) töltöttünk pár napot. Vendégül láttak minket a "szőlőhegyen" tartott bográcsos falunapon. Akkor rákérdeztem a polgármesterükre, hogy árulja már el nekem, miért utálják a vidékiek annyira a budapestieket. Azt mondta, hogy azért, mert mindent a fővárosiak kapnak.

Ugyanebben a faluban egy sétánk alkalmával egy idős bácsi -miután szívélyesen elbeszélgettünk- megkérdezte tőlünk, honnan jöttünk, mondtuk Budapestről. Elköszöntünk tőle, egy idő után viszont, ahogy mentünk az utunkon, láttuk, hogy többször elhalad mellettünk a kocsijával, felbőgetve a motort, a szemével majd megölt minket. Rákérdeztem a barátunktól miért volt ez, ő azt mondta, ne haragudjunk rá, a háború után Budapestről vették el mindenét (a legidősebb köztünk 1937-ben született)...
Máig megmaradtak bennem ezek a történetek, hiszen mit tehetünk mi róla.

Golf2 2018.04.18. 08:08:50

A vidékiek nagy része pláne a keleti rész mindig is irigy volt Pestre ezért az utálat.

Dikusz 2018.04.18. 08:37:42

@Golf2: Miből gondolod, hogy a keleti rész volt irigyebb?
Országjárásunk során pont nem ezt tapasztaltam.

DieNanny CH 2018.04.18. 08:38:53

@Dikusz:

"Máig megmaradtak bennem ezek a történetek, hiszen mit tehetünk mi róla."

... és sajnos ez nagyban úgy jelenik meg, hogy sok magyar Európa többi részét utálja, mert elvették az országunk/javaink/lakosaink nagy részét. Igaz, lassan 100 éve.

De a mostani lakosok mit tehetnek róla?

:-(((

Golf2 2018.04.18. 10:04:47

@Dikusz: Lemaradtabb,csóróbb rész.

Kipper 2018.04.18. 10:58:52

@Dikusz: Mert onnan többet vontak el. A keleti országrészből származott az ipari termelés zöme, de a fejlesztésre alig áldoztak. A nyugati rész egyfajta kirakat volt az oda látogató turistáknak, ezért tolták bele a pénzt. Anno győri gyerekként nem éreztem magam kevesebbnek a pestieknél és eszembe sem jutott utálni őket.

2018.04.18. 11:18:01

@Olliék: Hm, hát izé, ha az arborio, jázmin vagy himalaya rizsemet összevegetáznád, akkor abból bizony vendetta lenne ... ;))). Persze, van az a "minőség" és fajta, amibe akár vegetát is tehetsz, vagy bármi mást, mindenképp gázos, maga az alapanyag.

Dikusz 2018.04.18. 12:41:38

@Kipper: Én magam sosem éreztem magam többnek azért, mert pesti vagyok. A saját tapasztalatomat írtam le, és én pont azt tapasztaltam, hogy annál barátságosabbak, segítőkészebbek az emberek, minél keletebbre megyünk az országban.

Antal Jozsa 2018.04.18. 12:51:32

@DieNanny CH: a mostani lakosokrol csak annyit hogy ok unneplik az ősök sikereit.pl Romaniaban a nemzeti unnep az Erdellyel valo egyesules evforduloja. Tehetnek rola?nem.de megunneplik.sot megunnepeltetik aznottani magyarokkal is.a mai nyugatiak nyilvan nem hibasak talan csak annyiban hogy pici jelentektelen orszagnak tekintenek.

London2009 2018.04.18. 13:04:49

@Pink Petsch: fahej, szegfuszeg, kurkuma, citrom, gomba, menta, borso... annyi minden van, de vegeta?

Herr Géza 2018.04.18. 13:50:58

@swing gitan: Lófaszt, bazsevás, azt sem tudod, hogy miről beszélek. :)

2018.04.18. 15:07:01

@London2009: Yaps, valami ilyesmit mondtam én is, sőt, ha thai kaját kélszítek, akkor a jázminrizs főzővizébe jázminteát is teszek, felerősíti a rizs aromáját. Igaz, azt is írtam, hogy van annyira szar minőségű rizs is, amibe mindegy mit teszel -akár vegetát is -, a szar, szar marad.

Demi78 2018.04.19. 11:28:32

Nekem egyetlen dolog hianyzik, es az a csalad. Furan hangzik, de inkabb a kislanyom miatt hianyzik, szoval, hogy o ismerje meg jobban a papat, mamat, papakat, mamakat, nagybacsit, dediket.

Ezenkivul semmi. Se az orszag, se a kajak. Persze, elerzekenyulve gondolok a Dunakanyarban fekvo kis nyaralonkra, de 6 eve vagyunk itt kinn, masfel honap mulva jon a masodik gyerek, van uj hazunk, itt dolgozunk, en mar itt elek.

Volt egyszer egy poszt / kerdes, hogy mikortol szamitunk jol beilleszkedettnek az uj tarsadalomba. En az utobbi hetekben nem olvasom a hataratkelos blogot (ez nem negativ kritika kedves HA !!!!) Egyszeruen nem erzem, hogy az enyem lenne, mi kozom van ehhez a temahoz? Joforman semmi. Na nekem ez a pont az, amitol kezdve mar nem vagyok magyahonbol kiszakadt hataratlepo, hanem itteni lakos.

Es akkor arrol nem is beszelek, hogy a magyar hireket mar nem is olvasom. Mondjuk ehhez kellett, hogy apr 8an rettento nagyot csalodjak szeretett hazank 2,5 millio szavazojaban, de ez mas kerdes:).

Jol kipuffogtam magam, koszi a lehetoseget!:D
Zoli

London2009 2018.04.19. 11:50:09

@Demi78: A magyar hireket mar en sem olvasom, de a HA mas. Kulonben pont eszembe jutottal nem olyan regen, mint egy kedves kommentelo/posztolo, aki eltunt. Gratulalok a bebihez! A bien tout!

Demi78 2018.04.19. 11:54:45

@London2009: "kedves, aki eltunt"?:) ez szep volt, meg egy-ket ilyen es jovok vissza:D

London2009 2018.04.19. 12:00:36

@Demi78: latod, mondom en, hogy a HA mas? Varj... kedves es intelligens? Na? Mi kell meg? : )

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása