oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 23. 06:30,  A „megoldjuk okosba”-ország 121 komment

2018. március 23. 06:30 Határátkelő

A „megoldjuk okosba”-ország

Ha még soha nem hallottál Shymkentről, ne szégyelld, én is így voltam ezzel egészen addig, amíg TeePolgarnak hála meg nem ismerkedtem vele. Legalábbis a mai poszt erejéig. Ígéretemhez híven folytatódnak ugyanis szerzőnk kalandjai (az első részt itt olvashatod el), immáron ebben a kazah városban. Kiderül, hogy a legtöbb dolgot okosba’ kell megoldani, fény derül arra, hogy miért néznek nem túl kedvesen rá és párjára az utcán, valamint megtudjuk, hogy Kazahsztán a kazahoké. (A képeket ezúton is köszönöm a szerzőnek.)

cim_1.jpegShymkentben nem követnem kell a piac szabályait, hanem piacot teremteni, mivel hárman vagyunk külföldi angoltanárok a városban

„Vonattal utaztunk Almatyból Shymkentbe, hogy megtegyük a mintegy 700 km-es utat. Kényelmes, 4 ágyas fülkékbe vettünk jegyet. A 12 órás útért cserébe így is mindössze 25$-t fizettünk fejenként, ami nagyon olcsó kazah szinten mérve is. 

A két másik utas tehetős volt, legalábbis úgy élték az életüket, hogy jólétet sugározzanak magukról. Itt a gazdagságot általában túlsúllyal mérik, mert megengedheti magának a hitvány minőségi, ám ízletes kajáldákat, s így az elhízáson keresztül a „világ” megtudhatja, hogy bizony van mit a levesbe aprítania. 

Miért nem találtál kazah faszit? 

Itt is, mint a legtöbb helyen, nem okozott problémát nekik sem előttem beszélgetni Lyazzathtal, hogy ki vagyok, mi vagyok. Mindegyiknek három probléma okoz fej- és szívtörést. „Miért nem találtál kazah faszit?”, és „Miért nem muszlimmal vagy házas?”, valamint „Miért nem vagy házas alapból... te szutyok?”. 

Ezeket csak utána mondja el nekem, bár sokszor ezeket az axiómákat felfedezem, amikor oroszul ítéli el. Kicsit meghasonulás nekem, ha már annyira hisznek abban, hogy Kazahsztán a kazahoké. 

Ezt tetőzte, amikor jött vissza a mosdóból, és mesélte, hogy a kalauz is feltette neki a kérdéseket. Lehet, hogy én vagyok túl liberális az utazás miatt, de nem értem miért okoz ez problémát a kalauznak. 

Újabb harcok a bürokráciával 

Megérkezve Shymkentbe végre ki tudtam pakolni a hátizsákomból „átmenetileg végérvényesen”. Ez nálam 3 hónap+ időtartamot jelent. 

Újabb harcok következtek a bürokrácia fellegvárának helyi tartományosaival. Elmentünk az itteni Bevándorlási Hivatalba, hogy megpróbáljuk beregisztrálni magamat. 13.15-kor érkeztünk meg, s így zárva volt minden a hivatalban. 

Lyazzath mondta, miközben már gőzölögtem: ebédszünet van 13-15 között, nem dolgozik senki az állami hivatalokban az országban. Kiderült, hogy ezért nincsen életük az embereknek itt, mert 9-kor kezdenek dolgozni, és este 7-ig van a nyitvatartás a legtöbb helyen a kétórás ebédszünet miatt.

gulyas.JPGGulyásnak van kiírva… hát nem az volt

Egy maratoni kávészünetet követően visszamentünk, majd megtudtuk, hogy nem regisztrálhatunk, mert turistavízummal nem kell regisztráció magyaroknak. Viszont letelepedésben nem tudnak segíteni, mert nincsen munkavállalói engedélyem. 

Mondtam, hogy „igen, mert magamnak fogok/szeretnék dolgozni”. Ők ilyennel nem foglalkoznak, és nem is hallották, hogy lehet ilyet, mert egy cégnek alkalmaznia kell először, és csak úgy tudnak bármit is csinálni nekem. Javasolták, hogy a munkavállalóit könnyedén kiválthatom a helyi iparkamaránál. 

Mikor átmentünk az iparkamarába, akkor ott mondták a már megszokott anekdotájukat: „Háááát, az nem fog menni... mert”. 

Kiderült pár kör után, mikor folyamatosan küldtek az üzengetésekkel egyik helyről a másikra oda-vissza, hogy nem kaphatok munkavállalóit regisztrált lakcím nélkül, de hogy regisztrálni nem tudnak lakcímre munkavállalói nélkül. Gyakorlatilag el vannak lehetetlenítve azok, akik „kicsiben” akarnak gesztenyét kaparni maguknak. 

A végére annyi információval lettem gazdagabb, hogy van ilyen 3-6 hónapos (nem tudni, mitől függ) látogatói vízum, amit úgy kaphatok meg, hogy itt nyitok egy bankszámlát, amire beteszek 10.000 $ összeget, majd az erről kapott bizonylatot SZEMÉLYESEN elviszem Magyarországon a Kazah Nagykövetségre. 

Ott beadom a „megfelelő” dokumentumokkal együtt, s ők ezt a bizonylatáradatot küldik Astanába, s majd amíg várok Magyarországon, addig ők megszakértik, s amennyiben pozitívan elbírálják, akkor visszajöhetek Kazahsztánba. 

Úgy döntöttem, illegalitásba vonulok 

Hárman vagyunk angoltanárok, - a másik kettő minőségibb, mert anyanyelvűek - ők beházasodás miatt kezdtek el tanítani, nem azért, mert érdekelte őket. Engem is az utazás miatt szippantott be az oktatás világa. 

Angliai Lee mesélte, hogy amikor ő próbálkozott ezzel, akkor annyi ideig ültek a papírjain, hogy a TBC negatív igazolása (része ugyanis a papíroknak, hogy igazold: nem terjesztesz semmi európai leprát) lejárt, mert azt csak 6 hónapra állítják ki. Nincsen 6 hónapom se erre, se másra, de ez már csak a természetemből fakadó hibám. 

Lee bevallotta, miután egy teával elnyertem bizalmát, hogy munkavállalói vízuma van, de csak azért sikerült megkapnia, mert az egyik tanítványa a „Szervnek” dolgozik, és okosban megoldották. 

Egy nem létező vállalatnak dolgozik. Amúgy ő is nyelviskolát alapított, csak ott a nemhivatalos Kazahsztán a kazahoké politika miatt minden a felesége nevén megy. 

Így az egyhetes tortúra és folyamatos kosarak után úgy döntöttem, hogy illegalitásba vonulok, és a mutyi (ideje lenne levédetnünk ezt a szót, és mint közgazdasági fogalmat kellene használnunk) elveit követve fogok itt tartózkodni, és megélni, mielőtt továbbállnék/állnánk. 

Piaci rés 

Mivel egymilliós városról van szó, így hármunknak bőven van tennivalója az angoloktatás területén. a következő két példa jól mutatja az igényt és piaci rést az angol nyelvoktatás területén. 

Az egyik órámra beült egy új diák. Azaz hogy én csak hittem, hogy diák. Rosszabbul beszélt, mint a már ismert diákjaim, és nem értettem, hogy mit keres a felső haladó csoportban. 

Beszélgettem vele kicsit, mikor is rákérdeztem: „Amúgy te hogyhogy ebben a csoportban vagy?” Illedelmesen válaszolta, hogy ő csak azért van itt, hogy tanuljon tanulási módszertant, mert jövő héttől angoltanárként fog dolgozni. 

A másik kedvenc élményem, amikor a könyvtárban odajött hozzám egy fiatal hölgy, hogy szeretne angol gyakorolni. Kicsit gondolkoznom kellett, mert láttam, hogy az emberi testrészeket tanulja. 

Nem azért frusztrált, mert hatodéves medikus hallgató, és ahhoz viszonyítható anatómiát tanult, hanem mert ilyenekkel küzdött, hogy szem, fül, száj és stb. Kérdeztem, hogy mi a célja, és mondta, hogy KICSIT erősíteni az angolt, mert jövőre már tanárként fog dolgozni, mivel utolsó éves a tanári egyetemen.

allat.JPGA képen frissen vágott állatot cipelnek az építkezésen dolgozók a reggeli nap sugarában. Sűrűbb szőrű, mint egy kutya, de nem birka.

Mivel Kínában az angoloktatás túl van árazva, nagyon nehezemre esett lemenni az árral, és így is volt, aki még a magyar árat sem tudta kifizetni, pedig egyelőre ott is alul van árazva a nyelvoktatás. 

Így viszont elmentem a belvárosi, hitványabbnál hitványabb nyelviskolákhoz és ott 1-1 órát elvállaltam. Egy hónap után a magánprojektjeim mellett van 4 nyelviskola, ahol hellyel-közzel adok órákat, heti 2-3 alkalommal. 

Itt az emberek nem értik, amikor elmondom nekik, hogy azért nem vállalok több órát, mert napi 50 $-nál többet nem akarok keresni, mert különben nem csak a szabadidőmet vesztem el, hanem a pénz is túlságosan elkábít. 

Kínában ez volt a problémám, és csak az élet minősége akadályozott meg abban, hogy ott maradjak. Itt sem lesz ezzel gond valószínűleg, mivel az ország legdélebbi pontján van Shymkent, így esőt csak TV-ben látnak az emberek, aminek következtében nagyon poros a város, s ezért itt nem fenntartható a futás hosszú távon. 

Ennek is köszönhető, hogy tervezzük a Burma-Thaiföld-Maldív-Srí Lanka karika megtételét májusban. Nem a romantika a cél, hanem hogy közelebb kerüljek a már bemutatott álmomhoz: minimálban eljutni a világ összes országába 35 éves korom előtt. 

A nyelviskolák 

Az első nyelviskolát a buszról leszállva találtam meg véletlenül, s miután leültem beszélni a főnökkel, 15 percbe telt, hogy megállapodjunk. Innen 2 hét után jöttem el, mert aluláraztam magamat, mivel nem ismertem a piacot. 

Amikor árat akartam emelni, akkor azt már ő nem vállalta, így már nem tudott megengedni magának, s ezért el kellett engednie. Az itteni főnököm amúgy koreai. Érdekes módon Kazahsztán felső rétegét többségében koreai kazahok képezik. A Koryo-Saram etnikum részben 19. századi bevándorlók, részben szovjet deportálásnak köszönhető ittlétük. 

Szépen, lassan megtaláltam azt az intervallumot, amit a piac megenged magának, s amit én már elvállalok. Én csak az óraadók ribancának titulálom magamat, de ezt elmondtam a nyelviskolában is, hogy saját diákjaim az elsők, és ha kapok jobb ajánlatot, akkor megyek oda.

festes.JPGkultúrworkshop nagy újdonság a városban és meglepően népszerű

Itt a mennyiség megy a minőség rovására. A nyelviskolák gondolkodás nélkül tesznek össze kezdőket haladókkal, remélve, hogy vagy nem alszik el óra közben a haladó, és nem vág eret a kezdő sem. 

A terembérlést sikerült megoldani „okosba”, mert az American Corner nevű intézmény segítségével ingyen oktathatok onnan, és cserébe csak a filmet kell kiválasztanom arra a programra, amit heti egyszer rendezünk meg a tanulni akaróknak. Kedvenc filmjeim vetítése, és még oktatni is tudok ingyen.... 

Hirdetési nehézségek 

Gyorsan kiderült, hogy a FB-reklámozásnak csak a felszínen volt nagy hangja, mert amilyen ígéretesnek tűnt az egész alkalom, annyira nem működött gyakorlatban. Itt a FB olyan, min Kínában, csak arra használják, hogy „menőzzenek vele”, ha jön valaki külföldi, hogy „keep-in-touch” van. 

A valóságban az Instagram, ami működik. De az viszont tökéletesen. Mindenki azt babrálja. Ezt felfedezve, nekiálltam hadjáratot indítani, és mivel hárman vagyunk külföldiek, akik angolt tanítanak, és egyben akik komolyabb marketingtudással rendelkeznek, így az Instagramot kezdtem el használni az angol nyelvtanítás promóciós eszközeként. 

Ez a része a Kazahsztánban való tartózkodásomnak szerencsére elég jól elindult, és vigyáznom kell, hogy a nagy pénzkeresés mellett ne felejtsem el az igazi álmok hajszolását, amit van, aki pejoratívan „sziszifuszi” napoknak él meg, de én még az ébresztőóránál is nagyobb hajtóerőként tekintek álmaimra. 

Az álmaim hajszolásával ellentétben viszont a papírmunka és a letelepedésemmel kapcsolatos adminisztráció miatti rohangálás nem csak az én kortizolszintemet tartotta bitcoin részvényérték magasságában, hanem Lyazzathét is. 

Alantas pillantások az utcán 

Az utcán sétálva mint tyúk a takonyra, úgy néznek rá. Kérdeztem, hogy miért úgy ítélik meg, hogy az ő hibája, s nem „kettőnk hülyesége”? 

Mondta, hogy velem nem tudnak mit kezdeni, mert én európai vagyok, aki egy patkány, akinek semmi sem szent, de ő egy igazi kazah lány, aki ráadásul Allah kegyeltje, s miért nem akar egy kazah férfival lenni. 

Több megvető pillantást kap egy nap alatt, mikor sétálunk az utcán, mint az összes alantasságomat felvállalva összesen én érdemelnék. Mindezt úgy, hogy a nem helyiek is kezdenek már kézenfogva járni, bár gondolom ők igazi párkapcsolatban élnek, ami itt abból áll, hogy a nő 18 évesen, a srác 24 évesen megházasodik.

ima.jpgEgyedül a pénteki imát tartja meg a helyiek nagy többsége

Ha ez nem történik meg, akkor jön a családi nyomás és a pletykálkodás az emberek háta mögött. „Van valami baja, hogy 26 évesen még nem 6 gyerekes családanya?”

Érdekes ez a „Kazahsztán a kazahoké”, és „a lányunkkal senki idegen országbeli ne akarjon hülyéskedni” meglátás. Ez inkább nárcizmus, mintsem féltik a lányukat a tűztől. 

Erre a következtetésre akkor jutottam, amikor mondtam a páromnak, hogy kezdje el mondani, hogy házasok vagyunk. Ekkor nem hogy lenyugodtak volna, hanem még inkább panaszkodtak Lyazzathnak, hogy miért nem talál egy igazi faszit, kazahot magának, s hogy így bizony a pokolban fog elégni. 

De ugyanez a helyzet, amikor kazah férfi vesz el orosz nőt. Akkor is megy a „rappelés”, hogy annyi gyönyörű lányunk-húgunk van, miért nem elég jók neki...”

HÍRMONDÓ 

Arccal a nyár felé! 

Tisztesség ne essék szólván, a hócipőnk tele van ezzel a márciusi időjárásnak nevezett izével, úgyhogy csakazértis a nyár felé fordítjuk hidegtől megkínzott tekintetünket. 

Hatalmas lépés az ingyenes európai wifi felé 

Elindult a WiFi4EU portál, amin keresztül már pályázhatnak a települések ingyenes wifi hozzáférési pontok létesítésére. Ráadásul személyes adatokat sem kell majd megadni, ha használni akarjuk őket. 

Biztonságosabb lehet a külföldi munkavállalás 

A külföldi munkavállalás egyik rákfenéje, amikor részmunkaidős vagy olyan szerződést kötünk, amely nem garantál minimális munkaidőt. Most ezen változtatnának. 

Önként mennek börtönbe az idősek 

A japán társadalom annyira elöregedett, hogy a társadalom negyede 65 éven felüli. Ezzel együtt is meglepő, hogy a fogvatartottak 20 százaléka is ebbe a korosztályba tartozik. Nem véletlenül.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kazahsztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr113768642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.03.23. 14:57:53

@Nagy kámpics: @Zoole Reloaded: A makkszedés is megdrágult havi 1-2 millát simán összeszednek.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.23. 15:36:46

@Hari Seldon 2: A félművelt Ázsiai ország lakója.

Dikusz 2018.03.23. 16:21:14

@London2009: Valóban nagy túlélők, teli van velük az Országház...

Anyukád helyében én kevésbe cizellált lennék, az tuti:)

Dikusz 2018.03.23. 16:23:36

@Nagy kámpics: Visszamenne 100-ra az energiapontod, ha fénypostával küldenék neked őstermelői fokhagymás sajtkrémet, meg szintén őstermelői tehéntúrót. Most csipegettem a sajtkrémből, én még életemben ilyen finomat nem ettem, biztos álmodom, mert ilyen nincs is:)

London2009 2018.03.23. 16:36:23

@Dikusz: na es miket mondanal?
Kuldenel nekem is legyszives, mert pont gombat szeretnek sutni, sajtkremmel vagy juhturoval toltve. Koszi!

2018.03.23. 17:07:15

@Dikusz:

" Visszamenne 100-ra az energiapontod,"

Hát, egy próbát megérne. Nyami. :)

@London2009:

"Te is egy migrancssimogato,sorosbarat, mocskos libsi vagy, mar latom!"

Vesémbe látsz. :)

Dikusz 2018.03.23. 17:18:27

@London2009: Nem tűrne nyomdafestéket, az biztos.

Küldök. Eszméletlen finom, az eladó úgy tukmálta rám. Nagyon nem kellett, de azt tudtam, hogy finom, eszméletlen jó termékei vannak. Tehéntejből készült, de a krém állaga olyan, mintha juhtúró lenne. Így, ahogy van tömködhetnéd a gombába, már amennyiben szereted a csípős, igazi fokhagymás ízt (nagyon büdi).

Dikusz 2018.03.23. 17:20:34

@Nagy kámpics: Kettőt is:)))
Tényleg finom, jó krémes. A göröngyös túrónak meg olyan igazi "tehénistálló"szaga van. Nem olyan nyámnyila vízízű, mint a bolti túrhók:)

London2009 2018.03.23. 17:23:30

@Dikusz: szeretem!
Kulonben nem feltetlenul rosszindulatbol mondjak, csak tudatlansagbol. Van ebben egy fajta kishituseg. Miert venne el egy igazai angol egy magyar lanyt? Biztos nem is angol, csak valami bevandorlo fekete jamaicai. Ha meg igazi angol, akkor tuti gazdag es ronda.
Most eszembe jutott, hogy Jamaica a jamaiaiake! hahaha! Megmondtak! Hat nem ok is megmondtak? :D
Mar tequilazas megy az irodaban pentek cimen, lehet, hogy ujabb korre nem megyek. :D

SzZoole 2018.03.23. 17:29:28

@Golf2: Nyíregyházán van egy többszáz hektáros tőgyeserdő, hely’ ha az mesélni tudna mennyi makkot szedtek ott a tőgyesjányok :-))

SzZoole 2018.03.23. 17:32:00

@London2009: “Mar tequilazas megy az irodaban pentek cimen, lehet, hogy ujabb korre nem megyek. :D”

Ne is, mert makkszedés lesz a vége &====}

Csodabogár 2018.03.23. 17:36:51

@Dikusz: A közelmultban fokhagymás bursint ettem véletlenül, olyan büdös lettem tőle, hogy csak na. Nem tudom honnan származott a fokhagyma, de a sajt maga francia volt. Mikor kezdtem enni azt hittem, hogy a snidlingesbe harapok. Aztán kiderült, hogy "jelenleg" néhány hónapja nem lehet itthon kapni. A borsosat se, kizárólag a fokhagymásat. Biztos ez kell a magyar népnek.:-(

London2009 2018.03.23. 17:38:14

@Zoole Reloaded: irok HA-nek mindjart, hogy moderaljon ki. Nem sul le a bor a kepedrol?
Bar legutobb epp a anya-fia szex volt a tema, vegulis belefer! Mi lett ebbol a jo kis blogbol?!?

kék madár 2018.03.23. 17:56:06

"Nem a romantika a cél, hanem hogy közelebb kerüljek a már bemutatott álmomhoz: minimálban eljutni a világ összes országába 35 éves korom előtt. "
jol van, megint elrontottam valamit.
A kazah nemzeti ontudathoz: szerintem ez a kazahkodas, magyarkodas rohejes, minden nemzeti ontudat egy baromsag, es gyors uton nacionalizmushoz meg sorosozashoz vezet.
Es ha sikerul melle talani egy kis Hitlert vagy Orbant, elobb-utobb jonnek a koncentracios taborok. ("oszinten" kivancsi vagyok a quercus-digger-birca trio velemenyere is liberalis agymenesemmel kapcsolatban :))))))))))))))))))))))))))

kék madár 2018.03.23. 17:59:12

@Zoole Reloaded: annyi szep emleked van es tor fol beloled az anyafoldedrol, nincs honvagyad? :)

Dikusz 2018.03.23. 18:15:30

@London2009: Abba a szexes témába bezzeg nem mertek beleszólni a galamblelkű fiúk, mély csend volt akkor:)

SzZoole 2018.03.23. 18:27:44

@kék madár: ha én azt sok emléket le (merném) írni......:-)

Itthon vagyok, mitől lenne honvagyam :-)

SzZoole 2018.03.23. 18:28:47

@London2009: semmi csúnyát nemirtam :-))

SzZoole 2018.03.23. 18:34:29

@kék madár: mi van, te is röhögni jársz oda :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2018.03.23. 18:39:08

@Dikusz: nem a galamblelkusegrol van szó, de ha én írtam volna abban a témában és úgy ahogy ti, akkor HA figyelmeztett volna, mintahogy korábban is megtette amikor ilyen disznó dolgokról volt szó és disznolkodtunk, teccik érteni Magdianyus :-))

Latcho Rom 2018.03.23. 18:40:59

@London2009: férj má tejis a bugyidba! :-)

Taxomükke (UK) 2018.03.23. 19:06:55

@Dikusz: @London2009: "Valóban nagy túlélők, teli van velük az Országház..."

A patkanyok neveben kikerem magamnak az osszehasonlitast.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 19:09:13

@Taxomükke (UK): neeem? pedig nem olyan rossz azért

én most májusban megyek megint egy hétre :)

Taxomükke (UK) 2018.03.23. 19:09:13

@London2009: "Jamaica a jamaiaiake!"
Viszont:
Borneo es Celebesz
Magyar volt es magyar lesz!

kék madár 2018.03.23. 19:09:57

@Zoole Reloaded: egyszer szoltak, hogy rolam irtak es nem hittem el, sorozatban emlegettek olyan jelzokkel amiket itt nem ismetelnek itt meg. Nagyon le voltam nyugozve. Bar quercus koma egyszer a blogjara is "meghivott", hogy szojak hozza. Nagyon baratsagos, kifinomult kozosseg gyult ott ossze. Es nem moderaljak agyon aljas liberalis szempontok szerint mint MAS blogokat :))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2018.03.23. 19:10:46

A kazakohok meg persze hogy beszólnak a csajnak, hiszen agyilag, alig pár száz évvel vannak lemaradva.
Nem igazán értem, mi a görcsölés tárgya, de a BREXIT is úgy kezdődött, hogy Anglia az angoloké.
:-)
Most meg sírnak a munkaadók, hogy fogyóban van a melós.

Érdekes módon ezt beszélik abban a haj de nagyon jól menő Magyarországon is, ahol Magyarország a magyaroké. S ennek bizonyítására tömegesen gyűjtik be a melósokat Ukrajnából.

Dikusz 2018.03.23. 19:13:30

@Zoole Reloaded: Teccem érteni, de én ilyet föl se tételezek rólad, hogy ilyen csúfságokat írnál:))) Amióta olvasom a blogot, tényleg nem láttam, hogy ilyenért szólnia kellett volna.

Amúgy is, mi olyan fehér glasszékesztyűs kézzel nyúltunk a témához...:)

Dikusz 2018.03.23. 19:15:59

@Taxomükke (UK): Most, hogy így mondod, tényleg igazad van:)

Dikusz 2018.03.23. 19:16:59

@NomádMatyi: Akkor írjál majd róla egy posztot.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 19:19:07

@Dikusz: hát ha lehet most megint csak egy utazásit írni, szívesen :)

főleg, hogy most elvileg végre megnézem a természeti szépségeket is (amiket szégyenszemre kint tartózkodásom alatt nem tettem meg)

tanato 2018.03.23. 19:36:17

Egy kis muszlim bevándorlás Magyarországra a munkaerőhiány enyhítésére az én szakterületemen.
valasz.hu/itthon/miert-van-ennyi-arab-orvos-magyarorszagon-127830

SzZoole 2018.03.23. 19:39:11

@kék madár: olvastam :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ki fújtak a zorrod :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kék madár 2018.03.23. 19:43:10

@Zoole Reloaded: megnyuztak es kiakasztottak a borom szaritani, a loteri kutya meg kilyuggatott mint a BKV ellenor

SzZoole 2018.03.23. 19:45:08

@Dikusz:akkor nem olvasod elég régen :-))

SzZoole 2018.03.23. 19:47:11

@kék madár: le hagytad a szmájlicunamit :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2018.03.23. 19:52:52

A gyermekosztályt az évtizedek óta nálunk élő szír származású Abdul Gafor Faris vezeti. Amikor a magyar állampolgárságú doktor egy időre eltávozott a részlegről, Sátoraljaújhelyen átmenetileg bezárt a gyermekosztály. (Valószínűleg máskor is így van, csak eddig nem kapott nyilvánosságot – most a négynapos ünnep alatt sem fogadtak betegeket.)

Az osztályon az intézmény honlapja szerint hat gyermekgyógyász dolgozik, de csak egy főállású, az úgynevezett közreműködők fele pedig külföldi. A jemeni születésű Ghanem Niyaz és Obaid Tarig Abdelrahman doktor kisvárdai kötődéssel is rendelkezik, előbbi ott él magyar feleségével és gyermekével, utóbbit pedig 2013-ban Seszták Miklós fejlesztési miniszter a kisvárdai kórház dolgozójaként tüntette ki Semmelweis Emlékéremmel.

A gyermekosztályt irányító arab orvos karrierje nem példa nélküli Sátoraljaújhelyen: a laboratóriumot az iráni Amir Houshang Shemirani főorvos vezeti. Hasonló folyamat zajlik országosan is, hiszen 2011 és 2015 között a Magyarországon praktizáló külföldi orvosok száma megkétszereződött. (Frissebb adatokat a kormány nem hoz nyilvánosságra.) 2011-ben 404 külföldi orvos szerepelt a hazai nyilvántartásban, 2015-ben már 855. Cikkünkben a határon túli magyarokat nem külföldiként vesszük figyelembe, egyébként a nálunk dolgozó orvosok 12 százaléka, a fogorvosok 17 százaléka lenne külhoni. Az 509 Romániában született fogorvost mind magyarként könyveljük el, a valódi külföldiek legnépesebb csoportját így az iráni fogorvosok adják, akik 131-en vannak, és számuk az elmúlt öt évben megháromszorozódott. Az általános orvosok között a perzsák száma megkétszereződött, a nigériaiaké ez idő alatt ötször annyi lett.

Ezek az orvosok persze nem menekültek; az utóbbi öt év "többlete" szinte kivétel nélkül a külön iparággá váló idegen nyelvű orvosképzésben fizetős medikusként végzett. Nem ez az új jelenség, hiszen a nyolcvanas évek óta képzünk idegen nyelven orvosokat – most viszont a fizetős képzésben részt vevők egy része nálunk is marad.

Arthamyr 2018.03.23. 19:55:22

@London2009: Megkérdezték, hol kell hűségesküt tenni a fődesúrnak? :)

kék madár 2018.03.23. 19:58:50

@Zoole Reloaded: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Arthamyr 2018.03.23. 20:00:20

@tanato: Ez a "minőségi bevándorlás", ezt kellene kimazsolázni a hőbörgés helyett, a többit meg továbbengedni valahova, ahova szívesen menne (bár akár fel lehet ajánlani nekik az opciót a helyben való éhenhalásra is, csak hatékony rendfenntartás kell, hogy hajlandóak legyenek az éhenhalásra).

tanato 2018.03.23. 20:05:50

Orvos igazgató Szíríából

Az itt dolgozó külföldiek helyzetének megértéséhez három forrást választottunk. Egyikük Alotti Nasri, a zalaegerszegi kórház szívsebészeti osztályát vezető főorvos, a másik az iráni Ali Shadmanian, aki fizetős szakorvosképzésen vesz részt. A harmadik Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki évtizedek óta tanulmányozza a Magyarországra érkező orvosokat, és az foglalkoztatja, mit árul el mindez a magyar egészségügyről. Eszerint az Ázsiából és Afrikából jövő külföldieknek két jelentős csoportja különböztethető meg. Az egyikhez tartozik Alotti Nasri, aki Damaszkuszban született, egy jordániai menekülttáborban nőtt fel, és állami ösztöndíjasként tanult itt még a szocializmus idején. A másik csoport tagja a már említett iráni szakorvosjelölt, aki diplomája megszerzése után a szakorvosi képzést is nálunk veszi igénybe, amiért szintén fizet. Hogy a példa életszerűbb legyen, mindketten szívsebészek (lesznek).

A két csoport között alapvető különbség, hogy Alotti Nasri az egyetem megkezdése előtt magyarul tanult, és magyar nyelven tette le a vizsgáit, így neki egyszerűbb lehetett itt elkezdeni a pályáját. Az angol nyelven tanulók évtizedekkel fiatalabbak, jellemzően középosztálybeli családból származnak, akiknek szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy Angliában vagy az Egyesült Államokban taníttassák gyermekeiket, de a magyar képzés tízmillió forint feletti összköltségét képesek kifizetni.

Dikusz 2018.03.23. 20:06:04

@NomádMatyi: szerintem lehet, tulajdonképpen a mai poszt is az. De ha van lehetőséged írjál az emberekről is.:)

kék madár 2018.03.23. 20:10:16

@Arthamyr: Norvegokat kene csak beengedni, aki meg shithole countrybol jon azt leloni a hataron.

SzZoole 2018.03.23. 20:10:26

@kék madár: így már jobb, de még mindig nem az igazi, egy valami még hiányzik :-)))))))))))))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 20:10:55

@Dikusz: :) mire lennétek kíváncsiak az emberekkel kapcsolatban?

egyébként az tény, hogy elég konzervatívok ... és bár nem akartam itt az előbbi nacionalizmusos témába belefolyni

de náluk valamilyen szinten érhető, hiszen sok száz évig tényleges elnyomás alatt éltek, még a nyelvüket sem használták teljes mértékben

de ettől függetlenül, mint ahogy azt régebben is írtam, több mint 150 nemzetiség él Kazahsztánban .. .tehát olyan klasszikus "deportálós" nacionalizmus talán nem várható ott

tanato 2018.03.23. 20:11:57

Üvegplafon nélkül

A fiatal orvosok számára vonzó lehet az idősebb nemzedék sikeres pályaíve is. A Magyarországon élő arab doktorok számára ismeretlen az „üvegplafon”, amellyel a Nyugat-Európába távozó magyar orvosok gyakran szembesülnek. Vagyis azzal, hogy kiemelkedő bérért fogadják őket, de kórházi vezetői karriert elvétve képesek befutni. Az immár negyven éve nálunk élő Alotti Nasri egy csúcsszakmában Nyugat-Magyarország egyik vezető kórházában osztályvezető főorvos. Képességeiről sok mindent elmond, hogy egykori mestere, a zalaegerszegi szívsebészet alapítója, Papp Lajos professzor is vele műttette meg magát.

Sikeres karrierívet ír le a gyöngyösi kórház szír orvos igazgatója, Omar Assani, aki 1985-ben jött hozzánk. Az aleppói orvos nem ösztöndíjasként, hanem csalók újsághirdetése alapján utazott ide, és komoly küzdelmek árán jutott be az egyetemre. A Semmelweisen akkoriban megszokott próbatétel elé állították: ha valószínűtlen időn belül megtanul magyarul, és sikeres vizsgát tesz a nyelvünkön, akkor fogadják.

A kisvárdai kórház sürgősségi osztályát egy palesztin orvos vezeti. A kuvaiti születésű Sayej Walid 1984-ben érkezett, ő is magyarul szerezte diplomáját, és felesége a honfitársunk. Kisvárdán 2013-ban kapott főorvosi kinevezést Darwish Lewa Fathi dubai születésű szülész-nőgyógyász. Alotti Nasri zalaegerszeg díszpolgára, a kisvárdai sürgősségi osztály vezetője pedig a Speciális Mentőcsoport tagjaként a világ számos pontján segít – gyakran arab nyelvtudását is használva. 2016-ban még az év orvosa is külföldi lett, Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyulai gyermekgyógyász. „Itt ülök az ügyelet után és sírok” – nyilatkozta meghatottan, amikor értesült a kitüntető címről, amit 12 ezer beteg szavazatával nyert el.

A libanoni Sayour Amer kardiológus főorvos indulását Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem akkori rektora, későbbi miniszter egyengette, miután felfigyelt a magyar nyelven végig kitűnően vizsgázó medikusra. Ő ajánlotta neki az ajkai kórházat, ahol erős a szívgyógyászati részleg; ott osztályvezető címig jutott, majd 13 éve Győrbe került, az ország egyik legjobb kórházába, jelenleg is ott kardiológus főorvos.

Arthamyr 2018.03.23. 20:13:17

@kék madár: Erre nem is kell sokat várnod. Bár lövés nem lesz, mert nincs mivel, de majd lesz helyette kerités 216 milliárdért cimbik által építve, amit a közmunkások vigyáznak nagy szakértelemmel.

Latcho Rom 2018.03.23. 20:14:53

@Zoole Reloaded:

))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:P

tanato 2018.03.23. 20:16:10

zek a szakemberek már évtizedek óta itt vannak. De miért maradnak újabban nálunk azok a fiatal iráni, nigériai, jemeni – kisebb részben szír – orvosok is, akik angol nyelvű fizetős képzésen vesznek részt? Az iráni szívsebész szakorvosjelölt szerint ha Iránban szeretne tanulni, ott százszor több a jelentkező, mint a képzési hely, utána állásért megint óriási versenyre kell számítania. A második ok: Németországban vagy Svédországban meg kellene tanulniuk a nyelvet. De hát magyarul is meg kell – vetjük ellen, a perzsa orvos azonban emlékeztet, hogy a harmadik év végére minden angol vagy német képzési nyelvű orvostanhallgatónak tudnia kell annyira magyarul, hogy a gyakorlatok során beszélhessen a betegekkel. „Mi a panasz?” – ez a címe Győrffy Mária orvosi nyelvkönyvének, amiből vizsgát is tesznek. A doktor már 2007 óta itt él, és elszántan tanulja a nyelvünket, németül viszont nulláról kellene indulnia.

Fontos előny számukra, hogy a hálapénzrendszer miatt már szakorvosjelöltként is gyakorlatot szerezhetnek, mert főleg vidéken sok a szegény, fizetésképtelen beteg, akiket a szakorvosok szívesen átengednek a gyakornokoknak. De persze a legfontosabb ok, hogy sem a hazájukban, sem Nyugaton nem olyan egyszerű álláshoz jutni, mint nálunk. Harmincnál több olyan praxist számoltunk össze, ahol a háziorvos afrikai vagy ázsiai származású – sok falusi körzethez állami támogatással gyakorlatilag ingyen lehet hozzájutni, mert a magyar medikusok zöme nagyvárosokban akar élni, és nem zsákfalvakban. A rendszert főként a hálapénz élteti: ahol szegény a népesség, oda nehéz magyar orvost találni, így lett Tiszadobtól Battonyáig, Arlótól Tiszaderzsig külföldi az orvos.

De hogyan kerülnek osztályvezetői állásba is arabok? Balázs Péter szerint ez elsősorban azokat a kórházakat jellemzi, amelyek Trianon miatt az országhatárra tapadnak, vagyis betegeik nem egy 30-50 kilométeres körből, hanem csak félkörből érkeznek. A kórházak számára is kulcskérdés a pacientúra nagysága – és fizetőképessége. Az északkeleti kiskórházak mindkét szempontból hátrányban vannak. Azért foglalkoztatnak jelentős számban külföldi orvosokat, mert magyarokat nem találnak. A jövedelemtermelésben egyre nagyobb szerepet játszik a magánpraxis, ezért számos kórházi osztályra csak fél-, negyed- és nyolcadállásban szerződnek az orvosok, vagy csupán vállalkozói szerződéssel.

A vezetői állásoknál azonban nincs negyed-, fél-, nyolcadállás, ezek teljes embert kívánnak, ezért is veszítik el a vonzerejüket. „Az így keletkező hézagok lehetőséget kínálnak a külföldi orvosoknak” – mondja Balázs Péter. És ők meg is ragadják ezt. Sayour Amer azt meséli, maguk is sokat tűnődnék rajta, miért szeretik az arab orvosokat a magyarok. Arra jutott, hogy arabul az orvost ugyanaz a szó jelzi, mint a filozófust, vagyis nemcsak gyógyító, hanem az arab hagyomány szerint tanító, együttérző feladata is van. És persze annak, hogy az arabok is kedvelnek minket, van egy fontos oka: „A híres magyar orvosok, akiket szeretnek a betegeik, többet keresnek, mint a nyugatiak” – magyarázza a győri kardiológus. Emiatt maradnak sokan szívesen nálunk.

Szegények orvosai

Nem véletlen az sem, hogy gyorsan nő az itt maradó iráni fogorvosok száma. Balázs Péter emlékeztet, hogy a magyar fogorvosok felének nincs szerződése az egészségbiztositóval, vagyis csak fizetős betegeket lát el. Viszont óriási a hiány a közfinanszírozott fogászból, akit zömmel a hazai szegények keresnek fel. Egy magyar orvos számára nem túl fényes egzisztenciával kecsegtető falu Iránból nézve még mindig az Európai Unió része, s ha másnak nem, ugródeszkának kiváló.

Álláshely pedig van bőven: évente kétszáz friss diplomás külföldi tér haza Magyarországról, pedig akár mindre is szükség lenne. 2016-ban ugyanis csaknem négyszáz magyar doktor kért igazolást ahhoz, hogy külföldre mehessen, és 329 vélhetően el is ment, legalábbis egész évben egyetlen receptet sem írt – itthon.

(Vála

tanato 2018.03.23. 20:17:14

@Arthamyr: Kicsit hosszúra és darabosra sikeredett az átemelés,de nem enged be a rendszer egyszerre ilyen hosszú szöveget.

tanato 2018.03.23. 20:20:45

@NomádMatyi: Miért deportáltak Kazahsztánba koreaiakat a szovjetek nagy számban,?

Arthamyr 2018.03.23. 20:21:06

@tanato: Nem is baj az, az emberiség többségének képességeit meghaladja az 5k karakternél hosszabb szöveg értelmezése (az enyémet most legalábbis biztosan).

Dikusz 2018.03.23. 20:22:20

@NomádMatyi: Inkább a magam kíváncsiságát írtam le:)

Ezt tulajdonképpen azért írtam, mert én is készülök most húsvétkor, és júliusban is külföldre. Én úgy képzelem, hogyha írnék utazós posztot, akkor ha elbeszélgetek az ott élő emberekkel, és a beszélgetést beleszőném a posztba.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 20:24:24

@tanato: most nem esküszöm meg rá, de ha jól emlékszem akkor azért, mert attól féltek, hogy esetlegesen a japánokkal támad kedvük kollaborálni

és igen, közben rá is kerestem ... azt hiszem nem tévedtem nagyot (de most nem olvastam el részletesen):

en.wikipedia.org/wiki/Deportation_of_Koreans_in_the_Soviet_Union

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 20:29:01

@Dikusz: akkor te is írj majd posztot :)

jól van ... van pár ismerősöm kint, úgy hogy ha közben valami kérdés felmerül, szívesen felteszem nekik ;)

tanato 2018.03.23. 20:30:16

@NomádMatyi: Ez tényleg logikus.Azt tudom hogy rengeteg kitelepített került Kazahsztánba.Előbb ők nyilván eloroszosodtak,mostanában meg gondolom elmuszlimosodnak meg a nyelvükben is kazahhá válnak majd

tanato 2018.03.23. 20:31:45

@NomádMatyi: Lesz kérdés bőven,engem nagyon érdekelnek a velünk valaha egy akolban élő népek jelenlegi nyelvi vallási,demográfiai adatai,jellemzői.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 20:33:39

@tanato: igen, Kazahsztán "tökéletes terep" ezekre a szörnyű telepítésekre, mert jó messze volt minden fronttól, csak a puszta, népsűrűség elég alacsony stb.

nem, nem valószínű hogy a kazah nyelvet átveszik, hiszen sokan a kazahok maguk is oroszul beszélnek

de tény, hogy államilag nagyon tolják a kazah nyelvet, de ettől függetlenül tényleg békés multikulti ország

a vezetés tisztában van vele, hogy nem lenne jó ötlet egy polgárháború

de az például azért érdekes, hogy a belföldi útlevelükbe (személyi igazolvány) benne van az ember nemzetisége

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.23. 20:38:22

@tanato: na majd várom a kérdéseket

jaa és igen, az elmuszlimosodással kapcsolatban ... hááát Kazahsztánban az is korlátozott a sok orosz miatt (akik ugye keresztények)

és a vezetés szigorúan lecsap bármilyen radikalizációra ... és Kazahsztán viszonylag erős gazdaságilag

és ugye köztudott, hogy a radikalizáció a leszakadó félben lévő országban népszerű ... ebből a szempontból Tádzsikisztán neccessebb kicsit

de ott is tűzzel-vassal harcol a vezetés ellene

gabors 2018.03.23. 21:10:57

@London2009: 'Jamaica a jamaiaiake! hahaha! Megmondtak! Hat nem ok is megmondtak? :D
Mar tequilazas megy az irodaban pentek cimen, lehet, hogy ujabb korre nem megyek. :D "

Jamaica az a rum (meg gandja) ... nem tequila :-))))

gabors 2018.03.23. 21:15:00

index.hu/sport/futball/2018/03/23/magyarorszag-kazahsztan_felkeszulesi_merkozes/

kazakhsztan ja nem ez a boratisztan ahol a legjobb kurvak vannak .. most jutott csak eszembe :-)

gabors 2018.03.23. 21:20:48

@Dikusz: "@London2009: Abba a szexes témába bezzeg nem mertek beleszólni a galamblelkű fiúk, mély csend volt akkor:) " az ilyen osi temakhoz kar hozza szolni az okori gorogok mar mindent elmondtak errol (ala oidepus ...)

Arthamyr 2018.03.23. 21:22:55

A kazahokat vajon mennyire hatja meg, hogy épp most picsázták ki a száz stadion országát? :D

Hari Seldon 2 2018.03.23. 21:27:09

@Arthamyr:
Bizonyára Magyarorságban van akkora potenciál, hogy ki tudja "mazsolázni" a javát.
Én most így látatlanban úgy tippelek, hogy a java nem nagyon szándékozik ott maradni. - Persze, lehet, hogy rosszak a megérzéseim.

gabors 2018.03.23. 21:29:28

@kék madár: "@Arthamyr: Norvegokat kene csak beengedni, aki meg shithole countrybol jon azt leloni a hataron. " figyusz ezt trademark Trump majd jol szarra perel ha megtudja hogy lopod a zsenijet (mi marad neki) ...

Dikusz 2018.03.23. 21:30:02

@Arthamyr: Kárörvendő vagy:)))

Tulajdonképpen nem is kaptunk ki, meg Leekens a hibás...

gabors 2018.03.23. 21:31:57

@tanato: "@Arthamyr: Kicsit hosszúra és darabosra sikeredett az átemelés,de nem enged be a rendszer egyszerre ilyen hosszú szöveget. " ott van csak 5000 karaktert irhatsz most meghagytem 4792-ot (masoknak)

gabors 2018.03.23. 21:38:28

@Arthamyr: "A kazahokat vajon mennyire hatja meg, hogy épp most picsázták ki a száz stadion országát? :D "

Na ja Orbanisztanban egyelore meg nincs urkozpont, de felcsuton mar meg van ra a hely es 10 milliardot mar sikerult be TAO-zni a tervezesre ...

gabors 2018.03.23. 21:39:10

@Zoole Reloaded: tobbszor is (mondjuk nem moziban)

a Diktator jobb volt

SzZoole 2018.03.23. 21:43:45

@gabors: Azt tudtad,hogy kazahasztani jeleneteket romaniai ciganytelepeken forgattak?

Nem rossz a diktator, nekem a kedvencem Ali G indahouse :-)

Latcho Rom 2018.03.23. 21:44:01

@Dikusz: Majd a Semjén fővadász rendbeszedi az aranycsapatot.

M. Péter 2018.03.23. 21:52:51

@NomádMatyi: A japán megszállás miatt pont hogy nagyon utálják a koreaiak a japánokat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.23. 21:57:57

@NomádMatyi: "nem, nem valószínű hogy a kazah nyelvet átveszik, hiszen sokan a kazahok maguk is oroszul beszélnek"

Ez tenyleg igy van, volta par fiatal kazah srac tanitvanyom, mindannyian oroszul beszeltek egymas kozott.

gabors 2018.03.23. 21:58:52

@Zoole Reloaded: "Azt tudtad,hogy kazahasztani jeleneteket romaniai ciganytelepeken forgattak?"

igen akoriban sok cikk volt rola ...

Indahouse .. na majd megnezem a hetvegen amazonon megvan 3.99-ert ha nem talalom meg a jutyubon ....

gabors 2018.03.23. 22:28:18

@Zoole Reloaded: koszi majd akkor ma este megnezem ...

kell hozza tudni angolul ? :-))))

SzZoole 2018.03.23. 22:33:01

@gabors: nem, nem szükséges :-)

Amúgy itt játszódik Heathrow mellet Staines-ben, Taxomuke ott lakik, szép kis hely :-)

Taxomükke (UK) 2018.03.23. 22:43:21

@Zoole Reloaded: Par jelenet itt jatszodik szinte a szomszed utcaban, tolunk legvonalban 100 met... akarom mondani yardra.

London2009 2018.03.23. 22:46:36

youtu.be/-aIe91E8BRY

Ha valaki esetleg lemaradt volna rola! Mennyit valtozott a politika az elonyore! Raadasul vicces es erdekes tartalom az m1-en! Bravo! !

Taxomükke (UK) 2018.03.23. 22:46:50

@Zoole Reloaded: Allitolag a film rossz fenyt vetett Stainesre, es ez is hozzajarult ahhoz, hogy nehany evvel ezelott atnevezzek. Most hivatalosan mar Staines-upon-Thames.

SzZoole 2018.03.23. 22:46:59

@Taxomükke (UK): a kutyatestű cicafejű mászóka is meg van még? :-)

SzZoole 2018.03.23. 22:50:17

@Taxomükke (UK): de akkor nem Londonyországhoz tartozik mintahogy mások mondjak :-))

London2009 2018.03.23. 22:53:37

@gabors: Jamaica es a tequila kozott nem volt osszefugges, csak epp igy adodott! : )

kék madár 2018.03.23. 23:07:06

@M. Péter: Koreai nok ferjhez mentek japan ferfiakhoz, hogy utana bekoltozzenek es legyilkoljak az egesz csaladot. ez azert nem a szeretet jele volt

gabors 2018.03.23. 23:18:59

@London2009: lattam nagyon cuki gondolkodtam hogy beteszem

a legjobb amikor mutatjak a jegyzetet a 011001 az "egy" bitekkel nem tudom az M1-es nezoknek bejott-e ...

de nezd meg amit linkeltem korabban az is nagy eges mikor Juhasz azt kerdezi hogy mikor fogjak mar kozvetiteni a valosagot ?

Arthamyr 2018.03.23. 23:30:11

@Dikusz: Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek... Szeretem a focit, de sajnos Magyarország már régóta nincs rajta a világ focitérképén. És akárki akármit hazudik, 5 év alatt nem lehet csodát csinálni, még a kövér milliárdokkal sem (ami igazából csak egy ürügy az "átcsoportosításra", amikor a közpénz elveszti közpénz jellegét). El kéne engedni ezt a dolgot (vagyis nem, akik beleszórták a százmilliárdokat, azokat elő kéne venni).

London2009 2018.03.23. 23:57:06

@gabors: megneztem es koszonom. Tetszett. Elolvasom majd a programjukat is. A Jobbikos ficko is tetszett kulonben.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.24. 08:07:12

@M. Péter: az egy dolog hogy a koreaiak utálják a japánokat

ettől még a szovjetek nem feltétlenül bíztak bennük, de olvasd el a wikipédia cikket, ott részletesebben le van írva

@Zsuzsi65: meg sajnos be kell látnunk, hogy a kazah nyelv (az elnyomás miatt is) nem fejlődött túlzottan, legalábbis úgy tapasztaltam

Tivadar Polgar 2018.03.24. 16:24:19

Ha kerdesetek van szemelyesen akkor beteggetlve a nevemet konnyebben megtalalom bar par napon keresztul folyamatosan szoktam olvasni a kommenteket onfejlesztes es valaszolas celjabol

Koszonom az eddigi hideget es meleget egyarant :)

Anna Kiraly 2018.03.24. 22:40:48

Nekem tul hosszu volt es nehol nem is ertettem mirol van szo. Lehet lemaradtam az elozmenyekrol. De akkor is, miert van fejjel lefele a kep??

Határátkelő 2018.03.24. 22:41:54

@Anna Kiraly: Nincs fejjel lefele a kép szerintem. Legalábbis nálam gépen és mobilon is jól van...

Anna Kiraly 2018.03.24. 23:03:31

@Határátkelő: nem tudom hogyan kell kepet csatolni de a kulturos hatarozottan fejjel lefele van iphone-on. Legalabbis az enyemen.

Határátkelő 2018.03.24. 23:04:26

@Anna Kiraly: Egyébként volt már ilyen eset, emlékeim szerint akkor is iPhone-on. Nem tudom, miért lehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása