oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. március 16. 06:30,  Nyugatra költözés jelentős csavarral 51 komment

2018. március 16. 06:30 Határátkelő

Nyugatra költözés jelentős csavarral

Az nem újdonság, ha valakit a szíve nyugatra visz, ám ha az a nyugat nem egészen az a nyugat, amit megszoktunk, akkor már rögtön érdekesebb lesz a történet. Különösen, ha elárulom, hogy ma egy rendszeres szerző tér vissza TeePolgar személyében, márpedig azt már megszokhattuk tőle, hogy nem akármilyen kalandokba és helyzetekbe keveredik. (A képeket köszönöm neki ezúttal is.)

cim_marketingcsoda_mcdonner_es_csirke_angolul_de_ciril_betukkel.JPGMarketingcsoda (McDonner) és csirke angolul, de ciril betűkkel

„Mielőtt még bezárnád a cím olvasása után, nem a jól kereső targoncasofőr története következik. A Nyugatra költöztem címet azért adtam, mert bár a nyelvünket legtöbben beszélő ember tömegéhez viszonyítva keletre költöztem, nekem ez mégis Nyugat. Méghozzá azért, mert eddig Sanghajban éltem, és Kínához képest Kazahsztánnak azon része, ahol élek, az nyugatabbra esik. 

Az első találkozás 

Az elkönyvelt elképzeléseim magammal és jövőmmel kapcsolatban mindig is nagy robajjal dőltek romba. Most sem volt másképp, mivel már 2013-ban – amikor először jártam Kazahsztánban – eldöntöttem, hogy nem tetszik az ország, és nincsen az a pénz, hogy itt éljek. 

Ezen konklúziómat akkoriban erős általánosításomnak és még nagyobb arroganciámnak köszönhettem, mivel egy hetet voltam itt, és Oroszországból stoppolva és vonatozva utaztam keresztül az országon. 

Úgy ítéltem meg egy országot pontosan a határokkal körbekerítve, mellőzve minden etnikai és kulturális átfedést, elmosódást, hogy mindössze kettő várost látogattam meg az országban, amibe hazánk több mint 28-szor fér terület szempontjából – noha csak 7 millióval lakják többen. 

Akkoriban a szállásadómról kiderült, hogy ha berúg, akkor nem érzi cinkesnek megkérdezni, hogy nem gondoltam-e meg magamat, és lenne-e kedvem kipróbálni a homoszexualitást vele. 

Természetesen ezt az információt nem említette meg a profilján, úgyhogy ezen kérdése majdnem annyira rázta fel a gyomromat, mint a helyi kumisz, amit enyhén alkoholos tejnek (a magyarok csak romlott tejnek) hívnak. 

Négy évvel később 

Négy évvel később, miután végére értem a mászószezonomnak, kicsit letelepedtem Bishkekben, Kirgizisztán fővárosában, ahol egy kazah lánnyal való, utazó szerelemnek induló valami egy komolyabb valamivé fejlődött. 

Ezen cikk nélküle nem is jöhetett volna létre, mert azt leszámítva, hogy most itt élek, a véleményem nem változott sokat az országgal kapcsolatosan, bár legalább most nem kell autistának éreznem magamat a sokktól a szobatársam mellett, ellentétben a 2013-ban lévővel szemben. 

Annak ellenére, hogy mindenhez értek, és az autószereléshez kicsit, mégis kettő olyan szakmám van, amivel szívesen dolgozok – ipari alpinista és angol nyelvoktatás.

busz_1.JPGHa tele van a busz, akkor a sofőr mellé is ülhetek, persze ha nem zavar a dohányzás

Mivel Ázsiában csak az öngyilkosok mennek fel a kötélre, így nem volt más választásom, az angol oktatásban kellett kitalálnom valamit. 

A bérek itt rendkívül alacsonyak, én meg rosszabb helyzetben vagyok, mint más tanár, mivel Kínából jövök, ahol gusztustalanul túl van árazva az oktatói bérezés. Itt egy helyi tanár 3 $ órabérért oktat, míg Kínában 60 $ volt a bérezés, és 40 $-ért már „fel sem vettem a telefont”. 

Viszont idegenként (helyiként sem természetesen) nem akartam feketén vállalkozni, így a fejembe vettem, hogy majd vállalkozást indítok. Ennek köszönhetően már érkezésem előtt megcsináltam a Facebook-oldalt, és nekiláttam reklámoztatni a cég (Facebook) által. 

Az, hogy barátnőm nem szólt semmit, az most a kisebbik baj. Mert így is jobban ment, mint bármely más hirdetésem a Facebookon – nem leszek az új Warren Buffet, az a konklúzió így. Köszönhetően ennek, megjött a bizalmam, és fel is hívtam a nagykövetséget, hogy mik a teendőim. 

És akkor kezdődött az ügyintézés 

Amikor a konzul/nagykövet/takarítóval beszéltem a budapesti Kazah Nagykövetséggel telefonon, akkor mondták, hogy vagy munkavállalói, vagy üzleti vízum van. 

Üzleti vízummal viszont nem tudnak segíteni, de majd amikor Kazahsztánban leszek, akkor csak elmegyek a Bevándorlási Hivatalba, és ott regisztrálnak, aztán pikk-pakk megvan az egész semmi perc alatt... Ha ez így lett volna, akkor ez a cikk is csak különleges kazah ételekről szólna. 

Meg is érkeztem nyugodtsággal a szívemben Asztanába, ahol -28 fok köszöntött. Ez a 15 fokos pécsi hőmérséklethez képest jelentős visszaesés volt. Szerencsére pár óra múlva már repültem is tovább Almatyba. Itt megpróbáltam elmenni a helyi Bevándorlási Hivatalhoz, hogy megérdeklődjem: 5 vagy 10 percet vesz-e igénybe a regisztrációm. 

Megérkezvén az állami hivatalba, aminek „jelentőségéről” a panellakásnyi méretű kazah lobogó árulkodik, gyorsan tudtomra adták, hogy itt nem fognak regisztrálni, mert nem lehet másik városi lakcímet itt bejelenteni. 

Ezt még sikerült lenyelnem, bár Kínában beregisztráltak 2300 kilométer távolságból, és az sem volt ott gond. 

Hogy jön ide Türkmenisztán? 

Kicsit morcosan, de továbbra is reménytelten gondoltam, átugrok a Türkmenisztáni Nagykövetségre, hogy megérdeklődjek pár dolgot a vízum ügyintézéssel, és annak lehetőségeivel kapcsolatban. 

Bizonyára most magukban mondják a szakértők, hogy interneten kell megnézni, nem mászkálni. Sajnos nem működőképes megoldás, mert még a bishkeki türkmén nagykövet is teljesen másképpen „tudja” az eljárást, így mindegyik türkmén nagykövetség sajátos konzuli procedúrával rendelkezik. 

Megérkezve a nagykövetségre, ami egy bérletkiadó helyiséghez képest is lepattant hely, mondta a tekintélyt parancsoló nyugdíj-közeli női biztonsági őr, hogy ebédszünet van. Majd fél óra múlva jöhetek vissza. 

Mondtam, hogy jó, rendben, akkor várok itt. Mondta, hogy a szabály szerint nem lehet. Arra a kérdésre, hogy hol van ez leírva, már nem tudott válaszolni.

Bankkártya? Nem úgy megy az! 

A türelem mintaképe vagyok, így dúlva-fúlva átmentem a bankba bankkártyát igényelni. Kiderült, hogy nem nyithatok, mert kell egy „egyéni különleges szám”, ami kicsit a személyi számhoz hasonlít. 

Megint csak a bürokrácia melegágyához tudom hasonlítani, Kínához. Ott is megvannak a szabályozások, sőt... viszont tudták, hogy legrosszabb esetben másik banknál nyitok.

azsiai_piac.JPGTipikus ázsiai piac

Nem az én pénzemből fognak újabb bankot venni, de ha mást nem, már nem erősítem a konkurenciát. Ezzel ellentétesen működik a kazah rendszer, mert itt csak annyit mondtak, hogy menjek át az adóhivatalba, s majd ott megkapom, ami nekik kell. 

Ingerülten és éhesen (s emiatt még ingerültebben) átmentem az adóhivatalba. Ott mondták, hogy ez jó, hogy bankszámlát akarok nyitni, de ők nem tudnak segíteni. Viszont a másik helyen, a regisztrációs adminisztratív hivatalban tudok igényelni olyan papírt, ami nekem kell. 

Köszönik, hogy megmutattam az útlevelem 

Itt már nagyon kivoltam, de ennek ellenére továbbmentem, mert mihamarabb el akartam intézni a papírmunkát még itt, mivel ahova én költöztem, az kis város, vagy inkább nagy falu. 

Amikor az újabb állami hivatalba megérkeztem, akkor nagyon kedvesen fogadtak a biztonságiak, és mondták, hogy persze, segítenek, de mutassam meg az útlevelemet előbb. 

Ezt megtéve nézegették a be- és kilépős pecséteket, s közben feltettek pár kérdést, mintha határőrök lennének. A végére érve azt mondták, hogy ők igazából nem tudnak segíteni nekem, de nagyon köszönik, hogy megmutattam az útlevelemet, és remélik, jól töltöm az időmet Kazahsztánban. 

Mielőtt válaszolhattam volna nekik, elmondták, hogy amúgy közel járok az igazsághoz, mert a következő épületbe kell mennem. Ekkor már nem sok reményt láttam arra, hogy itt sikerülni fog elintéznem bármit is, de legalább a helyszín konfirmálásáért be akartam menni. 

Elintézi „okosba” 

Szerencsés voltam, mert pár óra és kilométer után megtaláltam az első olyan embert, aki azt mondta, hogy jó helyen járok, és itt tudnak segíteni.... DE... ez nem lesz egyszerű. 

Azért elintézi nekem „okosba”, csak adjam meg a barátnőm számát, akivel tud oroszul normálisan beszélni. Be is írt nekem egy fiktív címet, s mondta, hogy ez három nap lesz. Mondtam, hogy az tökéletes, mert öt napot vagyok a városban. 

Még mielőtt beadhattam volna az igénylést, a nemzetközi útlevelemet le kellett fordíttatnom 10 $-ért jegyzővel, mert ők csak orosz nyelvű dokumentummal foglalkoznak, amin öklömnyi nagyságú pecsétnek kell lennie, különben nem ér semmit. 

Fel is hívta a barátnőmet még aznap este, hogy megmondja, hogy mekkorát segített a külföldi barátjának, és hogy már kész is minden. De hogy a nagy segítséget, azt kellene értékelnünk pénzzel. 

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy aki segített, az valahol a legalsó adminisztratív munkakört ellátó alkalmazott és a számkiadó automata közötti pozíciót betöltő hölgy, s ő kért ellenszolgáltatást a hatalmas segítségért cserébe. 

Miután elvidámkodtam a hírt még korábban telefonon Lyazzathnak, hogy végre találtam valakit, aki segített, és nem csak az útlevelemet bámulta, ez elég nagy koppanás volt számomra. Itt éreztem először, hogy nem lesz egyszerű ittlétem legalizálása. 

Másnap visszajöttem, mivel előző nap beharangozta, hogy elkészült a dokumentum fél nap alatt, ami amúgy három napot vesz igénybe. Mivel pénzt kért, így nem kérdőjeleztem meg állítása valóságalapját. 

Persze az arroganciának köszönhetően nem volt szándékomban pénzt adni neki. Ebből kifolyólag odasomfordáltam az egyik ablakhoz, és magabiztos tört orosszal odanyújtottam útlevelemet, hogy akkor átvenném a papíromat, mert elkészült. 

Újabb koppanás. Nemcsak hogy a nő kiszúrt, hogy pénz nélkül akartam dokumentumot átvenni, hanem még kiderült, hogy nem is készült el. De annyira nem készült el, hogy még be sem fogadta a rendszer. 

Annyi bekerült, hogy az ablaknál be lett adva „okosba”. Persze ezen dokumentum nem postázható, online sem küldhető. Miért is lehetne egy állami szervezet hálózatán egy e-mailt elküldeni?! Ezt követően újra visszakerültem a startvonalra, mivel kettő napom volt még indulás előtt. 

Akkor irány a magyar konzulátus 

Kicsit csalódottan ugyan, de egy adag rétessel (még maradt az útról – nagy köszönet anyunak a túrós-meggyes rétesért újra) a táskámban, becéloztam a magyar konzulátust Almatyban. Nem is értem, hogy miért mindig a magyar intézmények vannak a külvárosban – tisztelet a pár kivételnek Kelet-Európában.

italbolt_reklamja.jpgItalbolt reklámja a kanyarban, az üvegek szimbolizálják a kínálatot

Itt is – teljesen érthető módon – kapufát rúgtam. Nagyon értékeltem, hogy a vízumkérelmet befogadó helyi hölgy kérésemre odahívta irodájából a konzulhelyettest, akivel remek, de eredménytelen beszélgetést folytattam. 

Elmondta, hogy ha majd netalán abba a helyzetbe kerülnék, mint a másik kb. 200 magyar (szénhidrogén-iparban) dolgozó, hogy helyivel „áll össze”, akkor a gyerekek útlevelének kiállításában közreműködnek. 

Mivel ez nem aktuális, így innen is elkullogtam, de még mielőtt megtettem volna, mondta, hogy „amúgy ne aggódjak az adóhatóságtól, meg a szervektől, ők úgyis csak kenőpénzért jönnek a vállalkozások nyakára, függetlenül attól, hogy van-e papírjuk vagy sem”. 

Ezt hallani a konzulhelyettestől eléggé vegyes érzelmekkel töltött el, de összességében jól jöttem ki, mert ő is pont most jött vissza Magyarországról, így megmaradt a rétes nekem. 

A speciális hely 

Az ellehetetlenülés érzése mellett mentem vissza az „egyéni azonosítószám” kiállító szervhez, ahol mondtam, hogy másnap megyek „haza”, így ha nem lesz kész, akkor adják vissza a jelentkezési lapot, mert az útlevél fordításáért fizetett 10$-os, nagyon nagy pecséttel ellátott „hivatalos-fontos” igazolást majd akkor otthon használom fel, Shymkentben. 

Mondták, hogy biztos, hogy ez nem fog elkészülni holnapig, és biztos, hogy vissza sem fogom kapni az iratokat, mert már beszedték, és egy speciális helyen van, (gondolom a fiókban) ahonnan lehetetlen visszaszerezni. 

Tovább nyeltem, tovább számoltam. Ami csak abban segített, hogy önuralmat, és orosz számokat gyakoroltam, mert bizony 5 nap elteltével sem jutottam előrébb annál, hogy jobban láttam: itt nem lesz egyszerű a letelepedés.” 

A történet következő részében eljutunk Shymkentbe, ahol egyebek mellett elhangzik a kérdés: „Miért nem találtál kazah faszit?”. 

Ha szívesen olvasnál még a szerzőtől, vagy nézegetnél képeket, akkor látogass el a Facebook-oldalára!

HÍRMONDÓ 

Ilyen lesz az európai autózás jövője 

Ha mindez megvalósul, akkor szinte megszűnhetnek a közlekedési dugók, sokkal kevesebb baleset lesz. Tisztára futurisztikus lesz az egész. 

Itt az újabb Brexit-ötlet 

Az Európai Parlament újabb megoldási javaslattal állt elő az Európai Unió és az Egyesült Királyság kilépés utáni javaslatát illetően. Nagy kérdés, hogy lesz-e belőle valami. 

Jó hír a fiataloknak 

Az Erasmus+ az Európai Unió egyik legsikeresebb programja. Mostantól egy elég komoly fejlesztést követően immár virtuálisan is beindul.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kazahsztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr113742414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.16. 07:59:48

jujj de ismerős ez az adószám igénylés meg bankszámlanyitási mizéria ... nekem végül nem kellett lefizetni őket szerencsére

SzZoole 2018.03.16. 08:46:44

@NomádMatyi: de nem jobban jartok ha kifizetitek?
Egy olyan országban ahol a korrupció a mozgatórugója a mindennapi életnek én simán fizetnek és mindenki jól jár.
Te időben megkapod a papírokat, az ügyintéző a kis pénzét, és job done :-))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.16. 08:50:28

@Zoole Reloaded: hááát nem tudom, van logika abban, amit mondasz, na de érted, ezzel hozzájárulsz a korrupció fennmaradásához (persze egyedül az ember amúgy sem tudja megváltoztatni a rendszert)

de emlékeim szerint nálam ilyen fel sem merült, hogy az adószámmal szarakodtak volna, inkább a bankos pampogott, hogy ok-ok, hiába van adószámom meg vízumom, de nincs lakcím-regisztrációm (viszont nekem a vízumomhoz nem is kellett lakcímregisztráció ... ez egy kis időbe telt mire megértette a bankos :D )

CsillaCH 2018.03.16. 09:07:12

Imádtam az írást, az elejétől a végéig. :D A humor sokáig életben tartja az embert. meg is kukkantom a facebook oldalt és várom a következő részt! :)

Arthamyr 2018.03.16. 09:13:02

@NomádMatyi: A bankszámla nyitása sehol sem egyszerű, az EU-ban a pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályok, és egyéb baromságok miatt nehézkes, nem az van, hogy csókolom, szeretnék egy bankszámlát, és már készítik is.

Amúgy meg kit zavar a korrupció, ha nem akar az ember hosszú távon ott letelepedni? Tapasztalataim szerint az elmaradott országokban jellemző, viszont cserébe apróért működik. Nem is feltétlenül korrupció, inkább mondanám működő feketegazdaságnak. :)

Din Serpahis 2018.03.16. 09:20:29

@Arthamyr: hat nem tom en annak idejen itt Zurichben bementem a ubs-hez, mondtam hogy kell bankszamla, mondtak jo, es.megnyitottak, pedig meg a permitem se volt meg. Ausztriaban anno ugyanigy.

Arthamyr 2018.03.16. 09:25:15

@Din Serpahis: A kulcs az anno. Meg a Zürich a másik. Azért egy olyan országban, ahol a lopott pénz őrzése a nemzetgazdaság fő pillére, igyekeznek nem szívózni, és ezért írtam EU-t, nem pedig Európát. :)
Most se lenne Ausztriában pénzmosás elleni szabály? Az EU-ban van...

Arthamyr 2018.03.16. 09:27:05

A poszt érdekes, mint mindig. Azt megkérdezhetem, hogy miért nem fogtad be a barátnőd ezekre a feladatokra?
És mi bajod szerencsétlen targoncásokkal? :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.16. 09:28:35

@Arthamyr: hát már csak elvből is zavar tudod ... meg miért fizessek olyanért, amit elvileg fizetés nélkül is el lehet intézni?

mondjuk nekem "különleges" vízumom volt, meg egy kollégám kísért, szóval lehet hogy az könnyített a helyzetemen és azért fel sem merült ilyen "működő feketegazdaság" dolog :D

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2018.03.16. 09:34:05

Haha, ez a poszt szerintem most szuper volt.

sörm 2018.03.16. 09:45:57

Igen, várjuk a folytatást!! :)

Hari Seldon 2 2018.03.16. 09:52:38

@NomádMatyi:
"hogy ok-ok, hiába van adószámom meg vízumom, de nincs lakcím-regisztrációm..."ű

Na, itt próbálkozott be egy kis korrupciós megoldással. :-)

Kipper 2018.03.16. 10:06:20

Valamit nem értek: $60 órabér az annyi mint évi $115,000. Az még az USA-ban sem rossz pénz, Kínában jó eséllyel aranybánya. (Persze feltételezve, hogy napi 8 órában tud dolgozni.) Tényleg ennyit lehet ott keresni?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.16. 10:35:31

Ez már döfi, príma poszt! Várjuk a következőt!

Gyorsított ügyintézéshez egy "rejtői" idézet/tanács:

"- És... téged... uram, nem lehet megvesztegetni?...
- Azt próbáld meg!!
- É... én nem tettem még ilyet...
- Mindegy. Azért csak próbáld meg. Menni fog.
És ment."

Csodabogár 2018.03.16. 10:59:38

@Din Serpahis: Mikor én jó 10 éve ismét akartam Zürichben számlát nyitni, az UBS és társai közölték, hogy csak akkor ha azonnal beteszek 10ezer SFt. Miután 3 napra mentem, nem volt a zsebemben ennyi pénz. Barátnőm ugyan adott volna de engem bosszantott a dolog. Elmentem a postához, ahol azonnal nyitottak nekem számlát. Utólag kiderült, hogy jól jártam, mert 2-3 éve bevezették, hogy az Auslandschweizereknek extrán számolnak a számláért. Mig a kereskedelmi bankok 60-70 Fr. körül számolnak, a posta megelégszik 10 Fr.-al.

sörm 2018.03.16. 11:02:19

@Kipper: Attól függ hova vagy hajlandó menni. Én két éve majdnem elmentem - konkrétan ugyanannyit kaptam volna angoltanításért mint Svédországban, plusz lakhatás. Bizony lehet találni nagyon jó dealeket mostanában... Ha most lennék 20-25 éves egy percet sem gondolkodnék rajta.

Csodabogár 2018.03.16. 11:02:27

@Hobbiszakács: DDD

Valóban jó a poszt. A szerzőnek van humora, no meg türelme is.

Virago_1000 2018.03.16. 12:21:11

@NomádMatyi: indiaban meg a halotti bizonyitvany kiadasahoz is meg kell kenni valakit. Kazahsztan ahhoz kepest ministransgyerek.

Virago_1000 2018.03.16. 12:21:11

@CsillaCH: szerintem is.sokkal erdekesebb mint a sokadik felrevezeto iras nyugat-europarol.

Din Serpahis 2018.03.16. 12:56:52

@Csodabogár: jo hat Auslandschweizereknek persze. Svajci lakcimmel szerintem sima liba.

Taxomükke (UK) 2018.03.16. 12:59:32

Oszinten szolva nem nagyon ertem, mi a jo abban, hogy burokratak szopatjak az embert -

Bredpitt Monika 2018.03.16. 13:50:21

Bocsánat a poszt írójától, de ez nem a témához kapcsolódik.

Azoknak szeretnék üzenni, akik Bécsben élnek, illetve a közelében.

Lehet találkozni Szél Bernadettel, ha valakit esetleg érdekel a dolog.

lehetmas.hu/esemeny/szel-bernadett-becsben/

Időpont: 2018.03.17. 16-19 óra

​Helyszín: Cafe Frei
Salzgries 3, 1010 Bécs (Wien), Ausztria
www.facebook.com/cafefreiwien/

Herr Géza 2018.03.16. 16:51:42

@Csodabogár: No ácsi: az USB is simán nyit neked bankszámlát 10k Sfr betétele nélkül is (vlszeg akkor nem lett volna extra díj), de az valóban igaz, hogy ha nincs svájci lakcímed, akkor extra pénz a számlavezetés. És igen, a Postfinance a legolcsóbb ez esetben. Igaz más oldalon meg levesznek rendesen. De mi ebben a gond? Próbálj meg otthon számlát nyitni magyar lakcímkártya nélkül, külföldiként... Nem lesz egyszerű... :D Az az évi 60-70 frank a téma? Nézd meg mit nyúl le rólad az OTP (vagy akármelyik másik bank) ilyen-olyan díjak címszóval egy évben. Meg fogsz lepődni....

Arthamyr 2018.03.16. 17:08:33

@Din Serpahis: "Svajci lakcimmel szerintem sima liba. " - Na igen, pont a lakcím a szopatás az EU-s országokban is. Ha megérkezel egy országba, mitől lenne lakcímed? És Svájc még barátságos (a nemzeti szürkepénz biznisz miatt), Írországban pl. elég nehézkes bankszámlát nyitni ír lakcím nélkül (amit nehézkes szerezni bankszámla nélkül :)). Ha már lakcímed van egy országban, valóban nem nehéz bármit csinálni, vagy ha már van bankszámlád, sokkal könnyebb lakhelyet találni. De amikor odamész, és nincs semmid, akkor azért nem triviális az első horgonyokat ledobni.

Herr Géza 2018.03.16. 17:23:16

@Herr Géza: Sorry, UBS az ... :D A külfölditől (svájci lakcím, ill. tartózkodási engedély nélkül) most aktuálisan elkérnek havi 30 frankot a számlavezetésért, azonban pl. havi 500 Sfr jóváírás mellett máris ingyenes maga a számlavezetés. De vannak ennél jóval drágább svájci bankok is (pl. Credit Suisse, ha már a nagyoknál maradunk...). A PostFinance meg jelenleg havi 25 frankért nyit számlát külföldi címmel. Na megyek felvenni a jutalékot az UBS-hez a reklámért. :D

Herr Géza 2018.03.16. 17:30:59

@Arthamyr: Germany: „sima liba“ a lakcímbejelentés. Bérleti szerződés ugyan már újabban kell hozzá (korábban az se nagyon kellett, bemondásra is ment...). Bankszámlát meg online, videós azonosítással is tudsz nyitni, akár magyar (EU-s) lakcímmel is, mindenféle extra dij nélkül. Tündérkert... :D

Arthamyr 2018.03.16. 17:33:33

@Herr Géza: Korábban az más. :) Meg nyilván ahol nem 2 nap alatt lehet kiadni egy lakást, a tulajdonosok rugalmasabbak, sokkal könnyebb lakást találni, és akkor megvan az első lépés, az összes többi könnyebb.

Herr Géza 2018.03.16. 17:44:53

@Arthamyr: Viszont itt bejelenthetsz lakcímet szállodai/panzió/stb. címre is . :D

Herr Géza 2018.03.16. 17:48:33

@Arthamyr: De ha a híd alatt alszol, amikor idejössz, bankszámlát simán nyitsz most már a magyar címeddel is, onnantól full legál dolgozhatsz akár. Az a mocsok EU itt műxik, egyre inkább. :D

Csodabogár 2018.03.16. 17:48:34

@Herr Géza: OTP-t már régen ott hagytam, mert pofátlanok és megbízhatatlanok voltak. Viszont ha itt él az ember lánya kell egy bankszámla, a számlák fizetése miatt. Nem számolom a költségeiket, mert elkerülhetetlenek.
Biztos változott a helyzet, de az OTP és az utódja se kért lakcímkártyát, akkor még nem is volt. Mostanában nem próbálkoztam, örülök ha nem is látom őket.
Amugy 12 x 10 Fr. = 120 Fr. / év.

Herr Géza 2018.03.16. 17:51:05

@Herr Géza: Sőt, simán fizetnek mindent (fizu, munkanélküli segély, gyerekpénz, stb.) akár külföldi bankszámlára is az IBAN bevezetése óta...

Csodabogár 2018.03.16. 17:57:52

@Herr Géza: Postfinancnenál nem a nyitás került pénzbe, sőt sok évig a számlavezetésért se számoltak extrát mert külföldön élsz. Ezt később vezették be, talán 3 éve kb. Külföldi svájci fórumokon óriási felháborodás volt, mert a nagyok, havi 60-70 frankot is elkértek. A hivatalos külföldi svájci szervezet írta akkor, hogy tessék a postfinancehoz menni, mert ott csak 10 fr. havonta. A legujabb húzásuk meg az volt kb. másfél éve, hogy beszüntették a credit kártyát, valamilyen paragrafusra hivatkozva, a külföldön élő svájciaknak. Ez kemény volt.:-(

Herr Géza 2018.03.16. 18:02:48

@Csodabogár: Hogy mi volt 20-30 éve, az másik kérdés. Be akarsz fizetni otthon akár 5000 kőkemény forintot egy számlára, azonnyomban lakcímkártyát kérnek.... És minden sajátszámlás hókuszpókuszhoz is a bankfiókban. Ha nincs, vagy nincs nálad, már zavarnak is el.
És a PostFinance is már 25 frankot kér havonta az “Auslandsdomizil”-lal rendelkező ügyfelektől. Szóval nem 12x10, hanem 12x25=300 Sfr/év. Csak mondom. Ettől persze lehet, hogy a régi szerződésű ügyfelektől ezt nem vasalják be, de ha most nyitsz számlát, akkor tuti ennyi.

blackhairlady 2018.03.16. 19:07:32

@NomádMatyi: Szia ! :) Mi ujsag veled, meg mindig otthon? :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2018.03.16. 19:10:33

@blackhairlady: szia! :) köszönöm az érdeklődést :)

sajnos még igen, és egyelőre nem sok kilátás, de igyekszem igyekszem ... akkor majd lesz poszt is ha sikerül valami :D

remélem ti is jól vagytok! :)

lüke 2018.03.16. 19:36:50

sok ilyen сейча́с republik van, a Felső Balkánon is
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/13590311

blackhairlady 2018.03.16. 19:58:54

@NomádMatyi: Kovetem a blogodat, ugyhogy ertesulni fogok rola :D
Koszi, minden OK itt mifelenk! :)

gabors 2018.03.16. 21:56:03

@Arthamyr: " A bankszámla nyitása sehol sem egyszerű, az EU-ban a pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályok, és egyéb baromságok miatt nehézkes, nem az van, hogy csókolom, szeretnék egy bankszámlát, és már készítik is." csak az elsovel van gond :-)

itt is ... amugy ... de mar masodikat vagy akarhanyat utanna pikk-pakk megy foleg ha mar van helyi igazolvany is :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.16. 23:48:54

@gabors: "New Yorkba nem jon ????"

Szerintem itt kevesebb a potencialis szavazo ;) (altalanossagban, nem partszintre lebontva), szoval nem eri meg e repjegy arat :)

gabors 2018.03.17. 00:57:17

@Zsuzsi65: "Szerintem itt kevesebb a potencialis szavazo ;) (altalanossagban, nem partszintre lebontva), szoval nem eri meg e repjegy arat :) "

hmm gondolom a becsi utert sem a porcelan malacot kellett ossztornie :-)

amugy nagyon sok magyar lehet lasd magyar csosizo olimpikon

csak egy nagymama kelll oszt annyi ... ezreknek megvolt ukrajnaban is

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.17. 00:59:51

@gabors: egy dolog magyarnak lenno, mas dolog szavazni. En pl kiiratkoztam otthonrol, es szavazni sem fogok.

gabors 2018.03.17. 01:08:36

@Zsuzsi65: "@gabors: egy dolog magyarnak lenno, mas dolog szavazni. En pl kiiratkoztam otthonrol, es szavazni sem fogok. "

allampolgari jog az hogy kijelentkeztel attol meg szavazati jogod NVI-nel lehjet regisztralni meg egy darabig es ugy szavazhatsz levelben mint barmelyik romaniai ... (ha akarsz)

gabors 2018.03.17. 01:11:53

@Zsuzsi65: @gabors: "es ugy szavazhatsz levelben mint barmelyik romaniai ."

romanok kozul 200,000+ fog szavazni te sem vagy kevesbe magyar

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.17. 08:52:17

Bróhaha, az a YNKEH, az kőkemény...
:-))))))

Tivadar Polgar 2018.03.17. 17:28:42

Haliho mindenki,

Nagyon jol esik a sok pozitiv visszajelzes. A negativ is nagyon jol tuzel azer :)

Ha barmi kerdesetek van akkor az @ jellel konnyebben elertek, bar idorol idore belenezek a komemntekbe.

Koszonom megegyszer es kellemes estet mindenkinek.

Studiosus 2018.03.17. 18:17:51

hát apám, menjen keletre, akinek két anyja van...

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.20. 16:04:46

Sokáig ott volt előttem a költözés lehetősége de nem élltem vele. Most meg már nem tudok. Késő bánat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása