oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 02. 06:30,  Tíz dolog, amiért jó Németországban élni 267 komment

2018. január 02. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amiért jó Németországban élni

Nehéz Németországról (is) minden tartományra érvényes listát írni, hiszen hatalmas országról van szó, arról már nem is beszélve, hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Úgyhogy Pink Peitsch mai posztját is nyilván ennek fényében érdemes olvasni, aztán kommentelni. Jöjjön tehát a „Tíz dolog…”-sorozat 2018-as első darabja, Németországról.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

 

nemetorszag_freiburg_foto_pixabay_com_irenestern.jpg

„Érdekes, hogy mindeddig a „Tíz dolog…”-sorozatban nem jelent meg Németországról poszt, pedig sokan vagyunk itt a blog kommentelői közül. Van egy olyan sanda sejtésem, hogy amiatt, mivel egészen eltérő élmények érhetik az embert, attól függően, melyik tartományban él, hiszen helyenként még a törvények is mások (persze, a Bundesnek nem mondanak ellent). 

Na, akkor következzen az én 10-es listám az ország mellett.

1. Az ügyintézés

Elképesztő mennyire egyszerű itt annak, aki a magyar százkarú poliphoz szokott. Gyakorlatilag bemondásra megy nagyon sok dolog, pl. a lakcím bejelentése.

Élénken emlékszem a budapesti jó 2 évvel ezelőtti kálváriámra, ahol a bérleti szerződéstől kezdve a tulaj személyes megjelenéséig mindent kértek.

A mostani lakhelyemen gyakorlatilag 3-4 perc alatt ment, oké, ez egy falu, viszont Stuttgartban sem vártam anno negyedóránál többet. És nem, nem kellett előzetes időpont.

Arról nem is beszélve, hogy bemondásra ment: ez és ez vagyok (oké, itt kellett útlevél), itt és itt lakom, ettől az időpontból. És csókolom. Ennyi. Ja, és ez a magánszektorban hatványozottan érvényesül. Például bankszámlát nyitni nem volt egészen 5 perc. Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom. 

2. A bizalom

Az előzőből adódik. Az állam és hivatalai nem kezelnek sem potenciális bűnözőként, sem megrögzött hazudozóként, sem notórius csalóként. Megvan az alapvető bizalom. Persze, elég egyszer visszaélni vele, és elvágtad magad. De akkor vastagon meg is érdemled.

3. A tervezhető jövő

Pont a napokban kaptam meg a fizetési elszámolásomat. Centre pontosan az is fel van tüntetve, hogy mennyi lenne a nyugdíjam, ha most kérelmezném (persze, nekem már megvan a minimum 5 évem, ami kell egy alap német nyugdíjhoz). 

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra - köztük németországiak is

De ez csak egy példa volt, alapvetően középtávon, 10-15 évre is bátran tervezhet az ember, nincs olyan veszély, hogy egy törvény egyetlen éjszaka változik meg, banánköztársasági módszereket idézve.

4. Elismerés

Nem, az átlag-német sincs oda a „willkommen-kulturért”. Egyáltalán, mint minden társadalom, azokat az „auslandereket” értékelik, akik legalább megpróbálnak beilleszkedni, például a nyelv alapszintű elsajátításával. De értékelik és segítik is általában (persze, bele lehet futni mindenhol ősbunkókba) azt, akin látják, hogy próbálkozik.

5. Korrektség / szakszervezetek

Ezt most elsősorban a munkaadói szempontból mondom. Igen, itt is vannak túlórák, itt is van olyan, hogy berángatnak a szabadnapodról. De ezt kompenzálják is, vagy pénzben vagy plusz szabadnapban.

Természetesen nem maguktól ilyen „jólelkűek” a munkaadók, hanem a szigorú törvényi szabályozás miatt, amelyet be is tartatnak. Persze, itt is belefuthat az ember „bepróbálkozókba”, de elég ilyenkor megemlíteni a vonatkozó törvényi rendeletet, hogy rögtön más legyen a hozzáállás. De a lényeg az, hogy azért alapvetően korrektek ilyen szempontból.

6. A mindennapok politikamentessége 

Ezt szerintem magyaráznom sem kell.

7. A kultúra

Nem mindenkinek egyformán fontos, ezért is került a lista második felére. De tény, hogy aki nem tud legalább hetente valamilyen új kulturális programot találni, még egy német szinten olyan kisvárosban is, mint Freiburg, az nem is akar.

8. Aktív szabadidő

Nagyon sok ingyenes vagy éppen „fillerékért” eltölthető szabadidős programot találhat magának az ember. Már, ha igénye van rá.

9. A táj

Nos, ez azért került a lista végére, mert ugye, nem egységes. Az én személyes listámon a top 3-ban van. Hegyek-tavak-friss levegő-nyáron max 28 fok... fasza! Nekem. :D

10. „Az légy, aki vagy” 

Amíg másokat nem sértesz vele (azért azt szerintem nem kell magyaráznom, hogy hol vannak a jóérzés határai), azt csinálsz, amit akarsz. Nem, nem fognak összeröhögni a hátad mögött, ha 60 évesen is rózsaszín-lila hajjal érzed jól magad, hajrámarinéni! :DDD”

HÍRMONDÓ 

Németország: csodálatos ország, vagy egyre veszélyesebb hely? 

Ha már a poszt Németországról szólt, akkor érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy vajon egy csodálatos országról beszélünk, esetleg azoknak van igazuk, akik szerint túl sok a bűnözés és az erőszak, és egyre többen szakadnak le. Ezt a kérdést ráadásul nem akárki tette fel. 

Szuper ajánlatokkal csábítanak a németek 

Még mindig Németország, annál is inkább, mert miközben Magyarországon nem csitul a munkaerőhiány, a magyarok által rendkívül kedvelt célországok közül több is elég jól hangzó ajánlatokkal csábítja a még otthon élőket. Ilyen például Németország is. 

Indul a Köldökzsinór program 

Január elsejétől még több támogatás jut a magyar családoknak, olyanoknak is, akik külföldön élnek. Elindult például a Köldökzsinór program. 

(Fotó: pixabay.com/IreneStern)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Németország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9113539535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skye8 2018.01.02. 06:48:04

10) szerintem csak egy kicsit udvariasabbak, esetleg kozonyosebbek is? Arra azert gyanakszom hogy a szegenyebb, lecsuszottabb tarsadalmi reteg nem ennyire jolnevelt Es hamarabb beszolnak ha valaki ‘mas’ pl. furans megjelenese.

kardio1 2018.01.02. 06:57:16

Én akkor jöttem rá, hogy nem állunk olyan távol a német mentalitástól, amikor megérkeztem Dél-Franciaországba.

Hari Seldon 2 2018.01.02. 07:29:05

@kardio1:
Igazad van. Félénk is sok szempontból hasonló az emberek felfogása mint a németeknél (legalábbis ha a fenti lista alapján). - Értelemszerűen, kivéve hogy Moselle-ben franciául beszélnek.

2018.01.02. 08:07:05

Árnyalnám egy kicsit a rózsaszín idilli képet:

www.magyardiplo.hu/archivum/2017/227-2017-szeptember/2450-a-nemet-csoda-pokla

Továbbá azért jó lett volna, ha a posztíró azt is megemlíti, hogy a német jólét elsődlegesen a közös valuta, az euró előnyeiből fakad, illetve Kelet-Európa német gyarmatosításából.
Az már nem lep meg, hogy a poszt írója azért megtalálta a módját, hogy belerúgjon Magyarországba.

szaszo71(D) 2018.01.02. 08:35:16

@skye8: Pont a szegényebb, lecsúszottabb emberek néznek ki a legfurábban. Ezer tetoválás, mindenféle színű hajak.

daenerys123 2018.01.02. 09:05:15

Kedves posztoló vagy bárki aki tud információt nyújtani

Németországba szeretnék költözni és érdeklődnék, hogy hogyan kell magamat ott regisztrálni. Ezzel kapcsoltban már több információt is olvastam és szeretnék biztosra menni. Van ahol azt írták, hogy a lakcím bejelentéséhez a bérlőt is kell egy igazolás (wohnungsgeberbestätigung). Mi más szükséges még? És az én regisztrációmmal együtt regisztrálhatom-e a férjem aki nem uniós állampolgár? Előre is köszönöm

Golf2 2018.01.02. 09:36:24

@szaszo71(D): ez igen! Nem egyszerű még az EUsoknak se.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 10:01:28

„Az légy, aki vagy”

"Amíg másokat nem sértesz vele (azért azt szerintem nem kell magyaráznom, hogy hol vannak a jóérzés határai"

A 2 mondat kizárja egymást.

Észak-Koreában is így van ugyanis, lehetsz az aki vagy, míg nem léped át a jóérzés határait.

Ma Mo-on ezek a határok mindenképpen szélesebbek, mint Németországban. Talán egész Európában éppen Germanisztánban a legszűkebbek a korlátok.

szaszo71(D) 2018.01.02. 10:08:10

@Golf2: Mért, nem kell semmi. :) Kicsit elavult, kb. 2 éve nem kell Freizügigkeitsbescheinigung sem.

kardio1 2018.01.02. 10:22:24

@Hari Seldon 2: az utolsó mondatom lemaradt:
Más lenne a véleményem, ha Németországban élnék.
Azaz nem a délfrancia mentalitás, hanem a magyar áll közelebb a némethez.

Arthamyr 2018.01.02. 10:39:08

@Vánnyadt Ványadtovics: "Továbbá azért jó lett volna, ha a posztíró azt is megemlíti, hogy a német jólét elsődlegesen a közös valuta, az euró előnyeiből fakad, illetve Kelet-Európa német gyarmatosításából." - Ez még ha igaz is (nem állítom, hogy nem), irreleváns a téma szempontjából.
"Az már nem lep meg, hogy a poszt írója azért megtalálta a módját, hogy belerúgjon Magyarországba. " - Mivel is rúgott bele? És alaptalan volt a kijelentés, amit te belerúgásnak vettél?

Arthamyr 2018.01.02. 10:39:49

@skye8: A közönyösség jó (már egy régebbi posztnál is írta jópár ember, hogy szereti). :)

Arthamyr 2018.01.02. 10:41:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem, a második csak korlátot szab az elsőnek.

Herr Géza 2018.01.02. 10:50:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mert te aztán tudod mi van Germanisztánban, hisz már legalább kétszer átszálltál a frankfurti reptéren... :)))

Herr Géza 2018.01.02. 10:54:20

@szaszo71(D): Igen, egy cseppet elavultak az infók az oldalon.... :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 10:59:58

@Arthamyr:

Mivel a második tartalma nem tisztázott, így ez nem érv.

Virago_1000 2018.01.02. 11:00:04

@Arthamyr: peldaul.azzal rugott bele, hogy azt hazudta, banankoztarsasag.
Ahol 1 ejszaka alatt valtozik a torveny.

Mas:
Ime az orbankormany ujabb lopasa:
Indul a Köldökzsinór program 
Mutass nyugati orszagot ahol van hasonlo.

Hari Seldon 2 2018.01.02. 11:01:45

@kardio1:
Ja, hogy te a déli mentalitást veszed alapul, ami felétek van.
Én Mosellere gondoltam, a hideg északi robotemberek világa ez.

Arthamyr 2018.01.02. 11:12:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te magad írtad, hogy még Észak-Koreában is így van. A fontos különbség az országok közt, hogy a második miben és mennyire korlátozza az elsőt.

Herr Géza 2018.01.02. 11:15:34

@Virago_1000: Nyuszika, értelmezni tudsz-e? Kap a polgár egyszeri támogatást úgy 200 euró értékben. Hogy össze ne szarjam magam....
42.500 forintos babakötvény? Hogy is lesz abból a baba 18 éves korára “többmillió forint”? Mennyit is kell a családnak ahhoz havonta hozzátennie “kamattámogatással”? Számolj már...

Arthamyr 2018.01.02. 11:17:59

@Virago_1000: :D Ember, ezt _te_ gondolod és jelented ki. Elmondhatod, miért banánköztársaság Magyarország, ha úgy gondolod, hogy az. :)

A posztban ilyenről szó sincs, csak arról, hogy Németországban 10-15 évre is bátran tervezhet az ember, nincs olyan veszély, hogy egy törvény egyetlen éjszaka változik meg, banánköztársasági módszereket idézve.

Rossz az, aki rosszra gondol?

London2009 2018.01.02. 11:22:03

@Herr Géza: hagyd! Remenytelen eset. Ezen a koldokzsinor programon jot nevettem en is. Megis, hogy a fenebe lehet ekkora hulyeseget mar megint kitalalni? Mi a fenenek akarnak ezek a nem Magyarorszagon elo magyar gyerekeknek barmit is fizetni? Ennek mi az ertelme? Tamogassak azokat, akik a hataron belul vannak. De ezzel a 200 euros egyszeri osszeggel megis milyen hatasra szamitanak? Majd ezrevel robognak haza a magyar anyak? Aki haza akar menni, az ugyis hazamegy, aki pedig nem, annak a koldokzsinor program sem fog segiteni. :D Megint foloslegesen kidobott penz.
Ez a babakotveny egy fokkal jobb otlet. Artani nem fog.

Dikusz 2018.01.02. 11:26:35

@London2009: Esetleg netalántán a szavazatokért találták ki...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 11:27:33

@Herr Géza:

Sokat tájékozódom, így tudom, hogy pl. a netes cenzúra a legkeményebb nálatok. Aki picit is félrelép a hatalom diktálta vonaltól, azonnal üldözés alá kerül.

London2009 2018.01.02. 11:34:16

@Dikusz: hmmm, oke...ha valakit ez meggyoz...

Arthamyr 2018.01.02. 11:34:57

@London2009: Egyáltalán nem feleslegesen kidobott pénz. Beszélnek róla az emberek. Ez propagandára/elterelésre nagyon is hatékonyan elköltött pénz. :)

Arthamyr 2018.01.02. 11:38:12

@London2009: Nem maga a pénz, hanem amit kommunikációval ki lehet hozni ebből. Meg amit el lehet vele fedni: inkább legyen ez a közbeszédben, mint a rengeteg mocsok. Nem akkora butaság ám ez, mint aminek látszik, csak mögé kell nézni.

London2009 2018.01.02. 11:47:41

@Arthamyr: megint tulertekeltem akkor az atlag szavazot. Ha egy egyszeri juttatassal barkit is meg lehet gyozni, akkor az eleg nagy baj. De vegulis igazad lehet. Egy darabig biztos tema lesz es ugye elvegre ez egy hatalmas hostett a magar kormany reszerol... Ezt a koldokzsinor alamizsnat nem lehetett volna inkabb csaladi adokedvezmenykent megkapni? Elkerulve igy a folyositasat olyanoknak, akik nem fizetnek adot Mo-on? Mert fel nem tudom fogni, hogy egy magyar allampolgarsagu anyanak, aki masik orszagban fizet adot, megis miert kellene a magyar kormanynak barmit is adni? Illetve nyilvan igy azok sem kapnanak belole, akik nem dolgoznak...

szaszo71(D) 2018.01.02. 11:52:02

@Arthamyr: És hatékonyan elköltött pénz a több mint egy millió levél, amit kiküldtek a Magyarországon lakcímmel nem rendelkező állampolgároknak? Mivel kijelentkeztünk, mi is kaptunk. Benne van, hogy a szavazás regisztrációhoz kötött, úgyhogy regisztráljunk. De hogy hol, az nincs benne. Persze, meg lehet találni, de így kiküldtek több mint 1millió levelet nulla információtartalommal. Tehát propganda céljából.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 11:56:16

@Arthamyr: máskor már elég sokszor még jobban rugdosta, mondván, nem érdemli meg a magyar, hogy mint nép fentmaradjon. Az azért fájt.

Arthamyr 2018.01.02. 11:56:28

@London2009: Te direkt szivatsz most? :)
1. Nem csak az szavaz, aki adózik. Ráadásul aki nem adózik, az nagyobb eséllyel érzi ezt meg (pl. mélyszegények).
2. Olcsó, ártani nem árt a népszerűségnek, és ha maga nem is, a megfelelő kommunikációja már sokaknál beüthet, a buta ember szavazata meg pont ugyanannyit ér, mint az okos ember szavazata, jó sok van belőle, és könnyebb megszerezni.
3. Az ilyen osztogatást elég nehéz támadni, ha az ellenzék megpróbál belekötni, jó eséllyel vissza fog nyalni a fagyi.

Arthamyr 2018.01.02. 12:01:01

@szaszo71(D): A NER-ben nem csak okos embereknek és dörzsölt politikai stratégáknak jut hely, emiatt gyakran csinálnak kevésbé hatékony dolgot is (néha egyenesen hülyeséget). Viszont mivel erőforrás bőségesen van, ebből nagy gond nem lesz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 12:06:10

@Arthamyr:

Így igaz. Észak-Koreában a legkeményebb ez, a szaúdiaknál kicsit enyhébb, még enyhébb Nyugat-Európában, ennél enyhébb az USA-ban, s a legenyhébb Kelet-Európában: nálunk szinte mindenről lehet szabadon véleményt mondani.

2018.01.02. 12:06:19

@Arthamyr: Igen, alaptalan volt. A magyar törvényhozás ugyan úgy működik, mint a német. Persze lehet azt mondani, hogy a Fidesz kihasználta, és kihasználja a 2/3-os fölényét, csak akkor illene megemlíteni, hogy a legutóbbi választásokat megelőzően a német kormánykoalíció 80%-os többséggel rendelkezett a törvényhozásban. Vagy az nem gond?

London2009 2018.01.02. 12:10:42

@Arthamyr: kiderul itt a vegen, hogy milyen okos is ez a magyar kormany! Talalnak ok megoldast mindenre! : )

Arthamyr 2018.01.02. 12:10:45

@szaszo71(D): @Arthamyr: Amúgy az is lehet, hogy ezt pl. kötelező? És annyira nem akarják, hogy szavazzál, a külföldiek szavaztatása is elsősorban a saját szavazókat célozza. Nem tudom az arányokat, de Gyurcsány (=kis propagandával az ellenzék nagy részével egybemosható) 23 millió román állampolgáros okossága után, meg a Fidesz által lehetővé tett szavazás után pl. nem hiszem, hogy Erdélyben sokan szavaznának "rossz felé". :)
Valamint ez is kommunikálható hazafelé, míg a hiánya akár támadási felület is lehet. Nem a pár erdélyi vagy kivándorolt szavazó fogja eldönteni a szavazást, de alibinek kiváló az effajta kommunikáció is.

Arthamyr 2018.01.02. 12:12:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A kérdés, hogy ez jó-e. Bár magyarországon nem ezzel van a fő gond.

Arthamyr 2018.01.02. 12:13:12

@London2009: Legalábbis a hatalmon maradásra és a hatékony lopásra igen, ha ezért Nobel-díjat adnának, már megkapták volna. :)

2018.01.02. 12:16:58

@Arthamyr: És miből van erőforrás bőségesen? IMF hitelből, megszorításokból, vagy valami másból? Például a gazdasági növekedésből?
Letelt az ebédidőm, a többit majd talán este. Addigra talán megjelenik a hozzászólásom.

kakuto 2018.01.02. 12:17:16

Egy pillanatra enis elgondolkodtam hogy beregisztralom a pulyat Magyarorszagon. Anyam anyakonyvezeto aztan nemsokba telne. Igyis neheztelnek ram hogy se keresztelo nem lesz se magyar utlevel.
En tanitom magyarul a gyereket ha evek mulva magyar allampolgar is akar lenni legyen.
Mi mar nyitottunk neki egy baba szamlat szuletesekor penz is akad rajta.
Viszont ha ilyenek mint mi elkezdjuk beregisztralni a gyerekeket akkor a csuti napoleon lobogtathatja a statisztikat hogy novekszik a szuletesszam. De az a hajo mar eluszott a magyaroknak.

A 70es evekben egy generacioban meg majdnem ketszer ennyi gyerek szuletett. Mi 80asok mar kevesebben lettunk aztan a 90es 2000es generacio mar nemsok es azis kevert.
Vagyis uj teoriam szerint 10 even belul lehet lesz egy kicsi novekedes magyarorszagon ha az etnikum aranya a szulokepes nok kozott jelentos lesz.

London2009 2018.01.02. 12:20:04

@Arthamyr: igen, erre gondoltam!
Nekem nincs bejelentett lakcimem Mo-on, viszont nem jelentkeztem ki az orszagbol. Igy lenyegebn logok a levegoben. Ezt az onkormanyzaton mondtak, hogy ez igy nem lesz jo es vagy ki, vagy be kellene jelentkeznem. De idaig meg nem jutottam el az elmult 9 evben. Az elonyei, hogy ha szeretnenek sem talalnanak meg, igy ezek a levelek sem jutnak el hozzam. A hatranya, hogy nem tudok igy szavazni. Oh well...

Határátkelő 2018.01.02. 12:20:11

@Vánnyadt Ványadtovics: Szeretem a drámázásokat, amikor akar 10 percet is kell várni arra, hogy megjelenjen a hozzászólásod. Szép munka, csak akkor mit gondoljon az ember a többi kommented igazságtartalmáról...?

Arthamyr 2018.01.02. 12:22:49

@Vánnyadt Ványadtovics: A poszt nem ír a magyar törvényhozásról, ezt te látod bele (egyelőre).

Arthamyr 2018.01.02. 12:32:56

@Vánnyadt Ványadtovics: Abból, hogy ők kontrollálják az adóbevételeket, ellenőrzés nélkül. Ha a gazdaság évi 15%-ot zsugorodna, akkor is megoldanák, hogy legyen elég erre. Nagy tévedésben élsz, ha azt gondolod, hogy azért tömik ki a haveri cégeket, médiát, alapítványokat stb., mert már egyszerűen nincs hova rakni azt a sok pénzt, amit a hatalmas gazdasági növekedés okoz (amihez, jelzem, a mindenkori magyar kormány tevékenységének egyébként elég kevés köze van).
Propagandára, haveroknak Venezuelában is jut, pedig ott most épp nincs gazdasági kánaán, csak ott már annyira szorítja a nép jelentős részét a gazdasági visszaesés, hogy nem fedhető el propagandával, népbutítással, hangzatos jelszavakkal.

Arthamyr 2018.01.02. 12:38:35

@London2009: Hogy nincs bejelentett lakcímed, ha nem jelentkeztél ki? Mi volt a legutolsó lakcímkártyádon? Elvileg az a bejelentett lakcímed...

Arthamyr 2018.01.02. 12:41:24

@Határátkelő: Add meg neki az esélyt, rakd whitelistre, mondd neki, hogy viselkedjen, ha nem teszi, akkor meg blacklisteled és nem kell vele többet foglalkozni. :) Rossz esetben összegányolja egy poszt hozzászólásait (amit szerintem sokkal kevesebben olvasnak el, mint a posztot), cserébe lespórolsz egy kis munkát.

London2009 2018.01.02. 12:44:23

@Arthamyr: ugy, hogy kozben eladtam az a lakast. Igy onnan ki lettem jelentve. :D

Arthamyr 2018.01.02. 12:51:02

@London2009: Érdekes, mi is eladtuk feleségem első lakását, az újba meg nem jelentettük be egyikünket sem. Szóval ő az eladott lakásban, én meg anyunál élek. :)

Csodabogár 2018.01.02. 12:51:43

@Arthamyr: Sajnos azért ott is vannak meglepetések, pl. a Siemens az idén be fog zárni 3 gyárat, mert átáll valami másnak a gyártására, de ez bárhol előfordulhat. Akik, talán már több generáció, ott dolgoztak, most kicsit másként látják a kiszámíthatóságot.
Ettől függetlenül, nekem kedvenc országom még ha nem is jött össze nekem az ott élés. Azért a közelben maradtam és állandó német drukker vagyok, nem a sportban, hanem úgy általában. Most pl. a kormány alakitásnak drukkolok.

kakuto 2018.01.02. 13:00:15

@tanato:
Komoly
Mi jovore tervezzuk a masodikat de azt alairom nem egyszeru itt angliaban mert aki dolgozik es van is valamije mint nekunk az nemsok tamogatast kap az allamtol.
De magyarban meg jo dolga van az anyaknak megse szuletnek meg a gyerekek.
En ki se jelentkeztem magyaroszagrol de sose dolgoztam ott igy a jogallasom kerdeses.

Arthamyr 2018.01.02. 13:02:58

@Csodabogár: Mindenhol érhet meglepetés. De nagyon nem mindegy, hogy ezt egy kormány generálja feleslegesen, aki elégedetlen a privát szféra lojalitásával (vagy csak simán magához akarja csatornázni az erőforrásokat), vagy egy privát cég piaci okokból megszűnteti/megváltoztatja a működését (pl. mert Indiában olcsóbbak a melósok, vagy automatizálható a munkafolyamat, vagy a termékcsoport felett eljárt az idő). Az utóbbi a fejlődés és a világgazdaság változásának természetes velejárója, nem igazán elkerülető, az előbbire ez nem mondható el.

Ahogy hallom, Németországban nem jellemző az ad-hoc, impulzív törvénykezés, az adózási szabályok gyors változtatása.

tanato 2018.01.02. 13:03:21

@kakuto: Ebből a szempontból nem túl biztató a jövő.

London2009 2018.01.02. 13:07:34

@Arthamyr: lehet, hogy onkormanyzata valogatja. Mindenesetre engem kijelentettek. Ezert logok jelenleg a levegoben. Mondhatjuk, hogy hajlektalan vagyok. :D

Arthamyr 2018.01.02. 13:19:24

@London2009: De talán a kevésbé büdös fajtából? :)

adg 2018.01.02. 13:20:20

@London2009: engem nem jelentettek ki. Hiaba adtam el a lakast, azt mondta a neni az ocsmanyirodaban, hogy nem lehet, hogy ne legyen allando lakcimem, csak ha kiiratkozom az orszagbol. Azt meg akkor nem akartam, igy nem volt megoldas. Azota megoldodott, de par evig a regen eladott lakasba voltunk bejelentve.

London2009 2018.01.02. 13:24:48

@adg: ez egyre jobb. Az ocsmanyiroda uj szo a szotaramban. Koszi! :D
Legkozelebb ha megyek Mo. fele ezt meg fogom oldani. Szeretnek ugyanis szavazni. Ki fogok egyszeruen jelentkezni es kesz. Esetleg meg a szuleim lakcimere be tudnek jelentkezni, de nem tudom, hogy ennek van e ertelme. Legalabb rontanam a statisztikat a kijelentkezessel!

London2009 2018.01.02. 13:26:31

@Arthamyr: reggel hideg hazban es meleg viz nelkul ebredtem. Igy a zuhany is elmaradt. Lassan megyek a gymbe, ott majd lezuhanyzom, de addig lehet, hogy a budos fajtaba tartozom. :D

adg 2018.01.02. 13:35:56

@London2009: en nem akartam rontani semmilyen statisztikat, pusztan praktikus okokbol nem jelentkeztem ki, es tisztan anyagi okokbol igen, amikor eljott az ideje.

Ugyfelkapun 2 perc kijelentkezni amugy. Ha van.

Szavazni meg nem fogok, majd ha ott elek ujra. Addig itt szavazok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 13:39:10

@Arthamyr:

Ez bonyolult kérdés.

Minden társadalom alapja az, hogy van egy közösségi (állami) erőszak, mely meghúzza a határokat a jó és a rossz között.

A kérdés az, mit kell rossznak tekinteni.

Na most, én egyszerűen nem látom be, hogy milyen valós indok lenne a németek legendás rettegésére a szólásszabadságtól.

A németeknek van egyfajta náci rögeszméje ez tény, ezért nem mernek pl. megtenni olyat se, ami máshol teljesen megszokott dolog: pl. a német alkotmányjog TILTJA a népszavazást, rettegnek a közvetlen államfőválasztástól, az AB még az alkotmánymódosítást is nmegvétózhatja, stb., gyakorlatilag mindentől, ami bármiben is segíthetne egy Hitler-féle figurától.

Ennek volt a téves migránspoliutika is az eredménye.

Vagy pl. ha Németországban azt mondod, hogy Auschwitzban nem halt meg 3 millió zsidó, hanem csak 900 ezer és 1,1 közti számban zsidók, megnézheted magadat, pedig ez az izraeli Jad Vasem konszenzusos HIVATALOS adata.

Én azt hiszem azonban, ez beteges rettegés, s nem indokolható.

London2009 2018.01.02. 13:40:17

@adg: nincs ugyfelkapum. Szerintem en fogok szavazni. De igazabol ha ez addig nem intezodik el sem nagy tragedia.
Az oke, hogy te nem elsz mar ott, de hozzatartozoid meg biztos vannak. Ha van kedved, szavazz nyugodtan. : )

Arthamyr 2018.01.02. 13:43:29

@London2009: Én is így teszek, addig meg szégyelljük magunk együtt... :)

adg 2018.01.02. 14:20:28

@London2009: “Ha van kedved, szavazz nyugodtan. : )”

Koszi. :)
Majd a hozzatartozoim szavaznak arra, aki nekik jol esik. Hozzam mar csak szurt info jut el, altalaban at is ugrom a politikat, ok elnek ott, ok viselik a kovetkezmenyeit az ikszuknek. Es ha pl anyam x-re akarna szavazni, apam meg y-ra, akkor en hogy szavazzak? Nem biztos am, hogy en latom jol 15 ezer km-rol. Meg ugye ok sem szavaznak itt.
En a magam reszerol igy erzem fairnek, de ha te szeretnel, akkor hajra, engem nem zavar, az eredmenyt meg mar most tudom, elarulhatom, ha szeretned. :)

London2009 2018.01.02. 14:23:30

@adg: haha. OK. No az eredmenyt en is tudom. De azert a Ketfarku kutyapartra tok szivesen szavaznek. Ugyhogy lehet, hogy fogok is! :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 15:00:58

@Arthamyr: egyszer elmentünk szavazni, néztem a papirt, most tényleg, ezek közül kit, ki lenne hasznára az otthon maradottaknak? Azota rábizom az otthoniakra, s inkább azon agyalok, itt kire lehet szavazni, amikor meginvitálnak a helyi képviselők szavazására. Az jobban és tovább érint.

Arthamyr 2018.01.02. 15:51:32

@kisrumpf: Az a baj, hogy nekünk pl. vannak otthon cégeink, amik fizetnek adót is, ingatlanunk is van otthon és nem zártuk ki a hazaköltözés lehetőségét sem. Arról nem beszélve, hogy a családunk, barátaink jó része is otthon van. Én egyébként még sosem szavaztam, de annyira minősíthetetlen, amit a Fidesz kormány csinál, hogy most gondolkodom rajta, bár a józan ész azt mondja, hogy nem éri meg erre sok erőforrást pazarolni. Nem is fogok, de ha épp akkor haza akarunk menni, akkor lehet, hogy felemelem a seggem, és elmegyek szavazni, életemben először.

bpetya75 2018.01.02. 15:58:28

@Arthamyr:

Ha szavazni akarsz, akkor azért annál többet kéne foglalkozni a kérdéssel, hogy kire nem teszed az X-ed. És itt kezdődnek a bajok. nagyon kevés a vállalható alternatíva.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 15:59:42

@Arthamyr: tudom, hogy jobban érint, mint minket... nekünk már csak családtagok, barátok vannak ott, s ök nem várják el, hogy ez minket mozdulásra, szavazásra késztessen. Bár az uram hazamenne vénségére (mindig változik, mostanában egyre kevésbé emlegeti), de tényleg nem tudom, kire érdemes egyáltalán, talán éppen te irtad, hogy nincs kire, csak ki ellen lehetne szavazni. Csak ezért nem mennék, hacsak nem esik egybe az éves vizittel.

Arthamyr 2018.01.02. 16:06:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Minden társadalom alapja az, hogy van egy közösségi (állami) erőszak, mely meghúzza a határokat a jó és a rossz között." - Csak nem mindegy, ezek a határok hol vannak, mennyire tisztán vannak definiálva, és mennyire gyakran változnak. Az sem mindegy, hogy előtte milyen módszerekkel terelik az állampolgárt.

Nem tudom, hogy a németek rettegése legendás-e, de ha igen, nem látok ezzel semmi gondot. A 21. században teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy mennyi zsidó halt meg Auschwitzban. Kit érdekel. Ha csak 10000, az is kb. 10000-rel több, mint kellett volna.
Ha az alkotmánybíróság megvétózhatja az alkotmánymódosítást (gondolom azért kell indok is), kifejezetten jó, kis pórázt rak a jogalkotóra, pl. Magyarországon ez jól jött volna. Azt nem tudom, hogy a népszavazás tényleg tiltott-e, ha igen, az nem jó, de megintcsak nem tragikus dolog.

Alapvetően a német állam gyakorlatias, hétköznapi polgárait nem sanyargatják ezek a dolgok.

Arthamyr 2018.01.02. 16:10:42

@bpetya75: Nincsenek illúzióim. Ha már nem a Fideszre szavazok, és olyanra, aki bejut a parlamentbe, már megfelelően szavaztam. És mindegy, hogy ez a Jobbik, az LMP, az MSZP vagy akár a DK vagy egyéb hulladék, ha a szavazat nem vész el. Simán nyerni fog a Fidesz a választási rendszernek köszönhetően, a tét csakis a kétharmad.

Arthamyr 2018.01.02. 16:16:58

@kisrumpf: Ugyanez, csak ezért azért mi sem fogunk hazamenni, de mi kb. akkor megyünk, amikor akarunk. Úgy vagyok vele, hogy ha nem éri meg, akkor felszámoljuk a vállalkozásokat, és elköltöztetjük máshova. Ha nem éri meg hazaköltözni, akkor nem költözünk haza. És fiatalabb barátok és a család fiatalabb tagjai előtt is adott a lehetőség, hogy máshol próbálkozzanak, az ő életükről van szó, felnőtt emberek...

London2009 2018.01.02. 16:18:27

@Arthamyr: Ketfarku kutyara szavazz! Arra fogok en is!

Arthamyr 2018.01.02. 16:19:25

@London2009: Azzal szerintem kukázod a szavazatodat, ők nem fogják elérni a bejutási küszöböt.

London2009 2018.01.02. 16:22:06

@Arthamyr: nem baj. Amugy szerintem sem jutnak be. Valoszinuleg nem fogok szavazni amugy sem. Nem tervezek addig Mo-ra utazni, innen meg tudok.

Arthamyr 2018.01.02. 16:25:43

@London2009: Mi sem, de sok idő van még addig, lehet, hogy épp akkor fogunk hazamenni, nincs kizárva (pl. pont akkor veszi valaki meg a házunkat). Aztán az is lehet, hogy idén nem megyünk haza, mert fontosabb projektek lesznek majd fókuszban. :)

London2009 2018.01.02. 16:27:56

@Arthamyr: majd szamolj be a fontosabb projektrol azert. Nagyon izgalmas. : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 16:37:48

@Arthamyr: most vegigvettem, gyakorlatilag minden barati csaladban van kint tanulo gyermek, ocsem fiai is tanulnak nyelveket, o is kint dolgozik mar ket eve, alig maradt olyan, aki nem kint el, vagy dolgozik s nincs kint tanulo gyereke... wow.

Anyam hagyott rank egy szep helyen levo, de romladozo hazat. Raz a hideg ha ragondolok, hogy mit lehetne vele kezdeni. Annyi penz nincs hogy felújítsuk, ujra kellene epiteni... megoldjuk. majd valahogy, meg odébb van, de igen felek tole.

Herr Géza 2018.01.02. 16:38:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nyilván így van, az összes szomszédom/ismerősöm már börtönben van. Én is csak azért vagyok szabadon, mert magyarul ugatok, azt meg nem érti a netes Gestapo.... :)))) A hülyék, nem tudják, hogy meg kéne tanulni a jövő világnyelvét (szigorúan az orosz után).
Beszarokbehugyozok....:)))))

Arthamyr 2018.01.02. 16:41:04

@London2009: :D Lehet, hogy megpróbálunk Dél-Spanyolországba (pl. Malaga) költözni, hogy megjavítsuk az időjárást. :) Nem olyan izgalmas ez, csak kis emberek kis lépései a jólét felé...

Arthamyr 2018.01.02. 16:46:20

@kisrumpf: Nem kell ebből problémát csinálni szerintem, a semminél nem rosszabb, tehát alapvetően ez egy pozitív vagy semleges dolog (ha meg nem akkor vissza kellett volna utasítani az örökséget). Ér valamit? El kell adni. Újjáépítve jobban növekszik az értéke, mint a felújítás költsége? Újjá kell építeni, majd el kell adni. Tudod hasznosítani? Hasznosítsd! Túl kicsi az értéke, hogy megérje vele foglalkozni? Lehet hagyni tovább rohadni vagy megszabadulni tőle annyiért, amiennyit adnak érte.

London2009 2018.01.02. 16:47:41

@Arthamyr: oh, masra szamitottam. Azert ez sem rossz! Sot!!! : )

Arthamyr 2018.01.02. 16:54:17

@London2009: Lehet más is, és ez is elmaradhat... A jövőt nem látjuk, a jelen meg nem elég rossz ahhoz, hogy nagy aktivitással próbáljuk megváltoztatni. :)

DieNanny CH 2018.01.02. 16:56:04

@Vánnyadt Ványadtovics:

Remélem, valamikor majd fel fog tűnni a sorozat címe: "10 dolog, amiért szeretek itt élni".

Hidd el, ha lenne olyan negatív dolog, ami miatt szeret ott élni, azt leírta volna.

Határátkelő 2018.01.02. 17:01:44

@DieNanny CH: Szerintem ne reménykedj...

Egyébként ez visszafelé is így van, amikor az írországi "ellenposzt" jelent meg, olyan kommentek voltak (nem itt), hogy a fal adta a másikat. Néha komolyan elgondolkodom azon, hány funkcionális analfabéta él Magyarországon (is).

szódabár 2018.01.02. 17:11:09

@Arthamyr:
nagyon köszönöm, hogy a kommentemet veszélyesnek ítélik és moderálva sem jelenhetett meg. Ez a magyar diktatúra?
Akkor csak néhány megjegyzést írnék: nincs rettegés, helyette Schuldgefühl van, ennek következménye a wilkommenskultur és a multikulti.
A kettős mércés szólásszabadságról pedig január 1-től a Netzdurchsetzungsgesetz gondoskodik. Egyebekben a németeknél megszűnt a jogállam.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 17:11:29

@Arthamyr:

Maga az alkotmánybíráskodás eleve antidemokratikus, különösen, ha még az alkotmányozást is érinti. Ez ugyanaz a modell, mint ami Iránbann van, a Legfelsőbb Szellemi Tanács mindent megvétózhat, ha az ellentétes az igaz hittel.

Komolyan Irán lenne ezek szerint a modell?

2018.01.02. 17:11:40

@Arthamyr: Változatlanul üres frázisokat pufogtatsz, tények, adatok ismerete nélkül. Persze ezzel nem vagy egyedül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.02. 17:12:42

@London2009: Ez egy aranyat érő státusz, nehogy megváltoztasd...
:-))
Mit nem adtam volna érte otthon élve.

Határátkelő 2018.01.02. 17:18:05

@Vánnyadt Ványadtovics: Vagy amit olyasvalaki írt, aki... na mindegy.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 17:18:09

@Határátkelő: off. Már megemésztettük "honfi"társaink érdekes hozzáállását. Köszönöm, hogy teret adtál az írásoknak. Amúgy feltűnt, hogy pár itt élőnek szintén van ilyen "mi rossz" listája, talán írtam is, csak nem rakták ki ennyire a széles nyilvánosság elé. S láss csodát, elég nagy volt az átfedés írásainknál :-)

Nem irigylem a munkádat. On

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 17:21:04

@Arthamyr: egen, ezeket mind végig kellene venni, gondolni, számítgatni... egyelőre apám jár fel, a kertben molyolni, pihenni, aztán majd... majd lesz valami. Ha sok-sok pénzem lenne, újráépíteném, bár megkötlések vannak, mert védett épület, mármint nem lehet változtatni rajta, de öregségünkre jó lenne, a határ közel, kultúrálódni is lehet... hm, mennyi is most a lottó...

Arthamyr 2018.01.02. 17:27:34

@kisrumpf: Ha apádnak ez jól esik, akkor nincs kezelendő szituáció. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.02. 17:27:42

@szaszo71(D): Na de ha nincs otthon lakcímed, hová küldték a levelet? :D
Vagy megadtad/megtudták a kintit?Na, hát ezt nem szabad hagyni...
:D

Arthamyr 2018.01.02. 17:29:15

@szódabár: Ne haragudj, de nem tudok németül, és nincs kedvem kiszótárazni a hozzászólásodban lévő szavakat.

London2009 2018.01.02. 17:29:27

@geegee: haha, oke, azt hiszem igazad lehet. : )

Arthamyr 2018.01.02. 17:30:02

@szódabár: Amúgy nekem semmi közöm a bloghoz (azon kívül, hogy idespamelek), nem tudom, nekem miért köszönöd...

Csodabogár 2018.01.02. 17:33:54

@kisrumpf: Azt azért mindig lehet tudni, hogy kire nem szabad szavazni, a többi már nem annyira érdekes.

London2009 2018.01.02. 17:34:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "az alkotmanybiraskodas eleve antidemokratikus"

Oke, koszi Birka, nincs tobb kerdesem...

Arthamyr 2018.01.02. 17:37:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ki mondott ilyet, hogy Irán lenne a modell? Nem megy az értő olvasás, ha ezt sikerült kihámozni a hozzászólásomból...
Azt nem tudom, hogy antidemokratikus-e, mindenesetre a modern országokban jó az alkotmánybíróság és az alkotmány, féken tartja a többség erejét. Igazából az összes ilyen dolog jó, és jó, ha a hatalmat minél kevésbé centralizáltan gyakorolják, ez ad biztonságot.

szaszo71(D) 2018.01.02. 17:37:51

@geegee: Mikor kijelentkezel, kérik a külföldi címedet. De bemondásra megy, mondhattam volna bármit. Aztán adnak egy új lakcímkártyát, arra csak annyi van írva: "külföldi cím".

London2009 2018.01.02. 17:39:21

@szaszo71(D): ez tenyleg igy megy? Mi kozuk van az en kulfoldi cimemhez? Akkor azt hiszem tenyleg a legjobb ha maradok hajlektalan Mo-on...

Arthamyr 2018.01.02. 17:46:49

@Vánnyadt Ványadtovics: Ennyi? Csak üres frázist írtam volna? Mi az üres frázis?
Megpróbáltál legalább gondolkodni? Nem tudom, mit érsz a szuperpontos valós tényekkel, ha képtelen vagy értelmezni holtegyszerű és sarkított hipotetikus dolgokat is? Ez egyébként megint hipotetikus dolog szintén, mert nem állítom, hogy te vagy minden tények leghitelesebb forrása...

Arthamyr 2018.01.02. 17:50:52

@Vánnyadt Ványadtovics: Dehogynem. Itt sok ember véleménye szöges ellentétben van egymással (tegnap írta pl. kék madár, hogy semmivel sem ért velem egyet, és mégis mindketten be vagyunk engedve), a bloggazdáé szükségszerűen nem egyezhet mindenkiével, így nyilván beengedett olyat, akiével nem egyezik. Persze kulturáltan viselkedni kell. Szerintem az, hogy beengedi a véleményedet, pont azt jelzi, hogy igen.

Virago_1000 2018.01.02. 17:51:09

@London2009:

"Majd ezrevel robognak haza a magyar anyak?"
2+ millio magyar el az elcsatolt reszeken.
Az angol tortenelem orakon ezt nem tanitjak, mint ahogy azt sem, hogy most Iranban keveri a szart Britannia, Usaval, szauddal egyutt.

Egyebkent mit erdekel teged hogy mi a foloslegesen kidobott penz, mikor nem a te adodbol megy?
Csak nem honvagyad van?

Virago_1000 2018.01.02. 17:51:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "ennél enyhébb az USA-ban, s a legenyhébb Kelet-Európában"

- akkor miert nem nalunk van a kurucinfo szervere es miert Usaban? Miert letezhhet naci part szinten ugyanott?

London2009 2018.01.02. 17:57:17

@Virago_1000: egyre jobb! "elcsatolt reszek" :D
Hol toltotted a Karacsonyt Doktor Virag? Csak nem "otthon"? Honvagyad van?

Arthamyr 2018.01.02. 18:01:09

@Vánnyadt Ványadtovics: Én igyekszem amúgy a te állításaidat, amikből kiindulsz, is valós tényként kezelni. A legjobb lenne, ha adnád a tényeket (ha már én csak üres frázisokkal vagyok felszerelkezve), én meg elmagyarázom neked, hogyan kell helyesen értelmezni. :) Illetve ha nagyon távol áll a valóságtól a tényed, akkor szóváteszem azt is. Esetleg leírhatod, hogy milyen következtetést vonsz le ebből, és azt is korrigálom. :)
Na, mit szólsz ehhez?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 18:01:10

@London2009: Ismerősöm (fogalmam sincs miért) a gyermekének kért magyar útlevelet, bejelentette a születését. Német címüket megadták. Kapja is az illatos leveleket Orbántól. Már célzott rá, hogy több levelet kap tőle, mint a saját édes anyájától... Nekünk anyósom gyűjtögeti, oda vagyunk bejelentve. Megtapogatjuk őket, hogy nahát, aztán kuka. Sírnivaló állapot, szerintem.

Arthamyr 2018.01.02. 18:02:32

@Virago_1000: Viszont jó úton vagyunk affelé, hogy az elcsatolt részekről ne érje meg a hazába költözni. :)

Arthamyr 2018.01.02. 18:05:11

@kisrumpf: Nekem semmi gondom nem lenne ezzel, ha nem az én pénzemből küldenék, szerintem csak ez a sírnivaló. :) Esetleg elektronikusan küldenék, akkor sokkal olcsóbban megoldható.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 18:06:42

@Arthamyr:

Tisztázzuk ezt! Annak idején ebből írtam szakdolgozatot, az alkotmánybíráskodásból...

Az még oké esetleg, hogy van egy bírói szerv, mely ellenőrzi, hogy nem alkotmányellenes-e egy adott intézkedés vagy jogszabály.

De itt is vedd észre, a 2 fő modell közül - amerikai és osztrák - az amerikai a logikusabb, azaz nem dönt elvi ügyekben, csak konkrét esetekben. Hozzáteszem: már az amerikai AB is túllépi hatáskörét, lásd egynemű "házasság".

Az osztrák modell meg egyenesen durva, gyakorlatilag ez a parlament felé emelt szerv, azaz sérti a népszuverenitást. Nem véletlen, hogy egyes nyugati országokban nem alkalmazzák: a skandináv országokban az AB csak alacsonyabbrendű jogszabályokról ítálkezhet, törvényekről nem. Hollandiában meg az alkotmány egyenesen tiltja az alkotmánybíráskodást.

De oké. legyen ilyen kontroll. Viszont a német példa a csúcs: ott az alkotmány VÁLTOZTATÁSÁT is nevezheti az AB alkotmányellenesnek. Ez bizony indokolhatatlan minden jogállami szempontból.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 18:06:54

@Virago_1000:

Mert Mo-on van holokauszttagadás kriminalizálása, meg hasonló, az USA-ban meg nincs.

De egyébként extrajudiciális szinte Mo-on nagyobb a szólásszabadság. Amerikában nem küld tégedet az állam börtönbe, de kirúgnak a munkahelyedről.

London2009 2018.01.02. 18:07:40

@kisrumpf: a jelenlegi helyzetben megertem, hogy megcsinaltatta a gyereknek a magyar utlevelet...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 18:10:38

@Arthamyr: sírnivaló, either way. A jó édesanyájukat, hogy erre költik a te pénzed, s bárki más pénzét. Könnyű a csalánt...

Az édesapjukat is, hogy őket is szídja valaki. Nonszensz!

London2009 2018.01.02. 18:11:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
" Viszont a német példa a csúcs: ott az alkotmány VÁLTOZTATÁSÁT is nevezheti az AB alkotmányellenesnek. Ez bizony indokolhatatlan minden jogállami szempontból."

Ezt a mondatod olvasva, ne haragudj, de en azt nagyon ketlem, hogy te ebbol a temabol irtal szakdolgozatot...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 18:16:32

@London2009: a pénz miatt gondolod? Dehogy is. A kissrác egyéves. A kiscsaj 6, és Angliában született. Arra gondoltak, hogy mi van, ha a gyermekek magyarok óhajtanának lenni. Az anya magyar, az apa német (lengyel gyökerekkel), angliai kezdés után Németországban élnek. Várom, hogy leteljen 10-15 év, hogy a kicsik hol fognak kikötni. Szerinted?

Golf2 2018.01.02. 18:22:59

@gabors: dec28án kelt ez az agybaj... és már pedzegetik a rendkivüli jogokat "terror" esetén. Mi lesz itt:(

London2009 2018.01.02. 18:25:09

@kisrumpf: ja nem, azt hittem Angliaban elnek es a Brexitre gondoltam.

Hari Seldon 2 2018.01.02. 18:46:14

@Vánnyadt Ványadtovics:
"Persze lehet azt mondani, hogy a Fidesz kihasználta, és kihasználja a 2/3-os fölényét, csak akkor illene megemlíteni, hogy a legutóbbi választásokat megelőzően a német kormánykoalíció 80%-os többséggel rendelkezett a törvényhozásban. Vagy az nem gond?"
Most te arra célzol, hogy Németországban is egy párt alkotta a 80%-os többséget?
Akik mellesleg saját egzisztencia hijján anyagi függésben éltek a maffiától? (és rá is voltak szoktatva hogy a központtól kapják a rendszeres támogatást)
És így csicska módon megszavaztak bármit amit a zárt bűnszervezet eléjük rakott?
Ja, nem. Ott Eleve három nagyon különböző értékrendű párt folyamatos kompromisszumokon alapuló kormányzása volt. Melleseleg a képviselők NEM függtek Merkeltől. Azaz nem kellett azonnal csicska módon gombot nyomni. - Te gondolom a te világodban rendben van, ha egy központi bizottság gyorsan cselekszik. - Na, pont ilyen volt a SZKP is, azok is híresek voltak, hogy az "élcsapat" mindig tudja a dolgát.

szaszo71(D) 2018.01.02. 18:52:35

@London2009: Mondom, bemondásra megy. Ha elköltözünk, nem biztos, hogy megtudják. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.02. 18:57:56

@London2009: ah, bocs, nem volt egyértelmű. Amúgy van ismerős, aki pár hónapra ment ki Angliába, próbál megmaradni, aztán megy utána a család... De miért most? Azt maguk sem tudták megmondani.

szaszo71(D) 2018.01.02. 18:58:43

@Virago_1000: Aki egyszer is hazalátogat, már adózik. Ne felejtsd el a világbajnok ÁFÁ-t.

Arthamyr 2018.01.02. 19:00:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ahogy látható, működik a holland is, meg a német is, a megfelelő körülmények között.
Pl. Hollandiában valamiért sok párt jut be a parlamentbe, ha ez hosszú távon biztosított (pl. a választási rendszerbe van kódolva), akkor nincs szükség ilyen kontrollra. De ártani nem feltétlenül ártana, mivel ez csak blokkol, nem aktívan változtat a szabályokon hanem a változtatást akadályozza meg.

"De oké. legyen ilyen kontroll. Viszont a német példa a csúcs: ott az alkotmány VÁLTOZTATÁSÁT is nevezheti az AB alkotmányellenesnek. Ez bizony indokolhatatlan minden jogállami szempontból. " - Én ezt helyeslem, ha biztosított, hogy az AB független a jogalkotótól. Az AB nem fog beleállni vállalhatatlan hülyeségekbe fontos dologban, vagy legalábbis ritkábban, mint amennyiszer megakadályoz egy ilyet. És esetleg ha igen, akkor sem változtat, csak gátolja a változtatást. Ez pedig jó, a kicsit rossz szabály is jobb, mint a kiszámíthatatlanul és sűrűn változó szabály.
Van konkrét példád esetleg, amikor a német AB egy széles körben támogatott és nyilvánvalóan hasznos módosítást gátolt meg (ami nem tette volna önellentmondóvá az alkotmányt, és nem sértett fontosabb alkotmányos jogokat), tehát ez a gyakorlat nyilvánvalóan káros volt?

Arthamyr 2018.01.02. 19:14:44

@szaszo71(D): Nem kell sokat fogyasztani. :)

gabors 2018.01.02. 19:15:31

@Golf2: En inkabb azt hiszem hogy valakik (vadasz lobbi) kitalalta masodik focit ... semmi bajom a lovesz sprotokkal DE MIERT KELL ADO PENZEKBOL ezt finanszirozni? Ha kovetkezo "fonok" golfozni szeret akkor allami golfpalya programot kezdenek (trump legalabb a sajat kulbjaba jar es viszi az itteni TEK-et magaval igy a bevetelbol O mar ingyen van ott :-))

Most komolyan a cikk szerint ebben a szakaszban ERRE 17.5 milliardot koltenek ... tenyleg nem hianyzik semmi hasznosabb pl Kisvárdan vagy Körmendedn mint egy allami loter ???

Varom a fideszistakat hogy miert es MIRE jo ez ? Vagy csak a fonok almaban ismet a MHSZ-ben jart apukaval? Vitte lovoldozni?

Amugy a cikket egy AMD-65 nak gepkarabelynak kinezo (csotorkolatbol) keppel illusztraljak??

szaszo71(D) 2018.01.02. 19:18:32

@Arthamyr: Nekünk van otthon házunk, a rezsit fizetni kell . Meg tankolni is kell.

Arthamyr 2018.01.02. 19:19:29

@szaszo71(D): Vicc vót, nyilván nem kerülhető el...

Hari Seldon 2 2018.01.02. 19:29:53

@Virago_1000:
"Az angol tortenelem orakon ezt nem tanitjak, mint ahogy azt sem, hogy most Iranban keveri a szart Britannia, Usaval, szauddal egyutt."
Nem lehet, hogy azért (is) vannak zavargások, mert az emberek elégedettlenek? Ha annyira elégedettek lennének az emberek a redszerükkel, akkor a gaz USA nem tudná zavargásra buzdítani a helyieket.

Akkormiafranclegyekmár 2018.01.02. 19:30:12

Csatlakozom a cikk írójához.

Valóban teljesen más itt élni, és nem csak és kizárólag a pénz az oka. Inkább az emberek hozzáállása vagy hozzá nem állása. Senki nem turkál a zsebedben,hogy miből, honnan, mennyiért vettél bármit, nem érdekel senkit. Nem súgnak össze a hátad mögött, ha új autód van, ha a gyereknek új bicikli, telefon vagy játék kerül a keze közé, ja és nem is akarják ellopni. Van és kész.
Nem hallom őket, ahogyan szidják egymást hogy köcsög CDU-s, meg buzi CSU, ha te az egyikre szavazol, a szíved joga. Nem nézik le a takarítónőt a hivatalba, nem dobálják el a szemetet, csikket azzal, hogy majd a közmunkás (persze ilyen nincs) felszedi. Vigyáznak a környezetre, éy ez nem pénzkérdés,hanem hozzáállás.
Munka: dolgozni kell, külföldiként jobban, többet, de ha látják, hogy agilis vagy, hogy akarsz és tudsz dolgozni, azt honorálják is. Persze itt is van köcsög főnök, meg bunkó ember, de ha nem tetszik, keresel másik állást, és kész. Na ja, németül tudni kell, de ez otthon is követelmény lenne egy külfölditől, hogy magyarul hadováljon.

szaszo71(D) 2018.01.02. 19:37:58

@Arthamyr: Egyébként most így 10 év után már nem is hozunk szinte semmit. Pár könyvet, szögletes Sport szeletet meg Tesco gazdaságos ropit :)))). Minden más van itt is.

Arthamyr 2018.01.02. 19:38:04

@Hari Seldon 2: Ja, ez az elégedetlenek zavargásra buzdítása pl. Líbiában és Szíriában is kiválóan bejött. :/ Lehet, hogy előbb ott kéne rendet csinálni, ahelyett, hogy a szart kavarják Iránban. Pont az hiányzik, hogy az ottani diktatúra is átadja helyét egy hosszú polgárháborúnak, és elinduljon pár millió Iráni meg környékbeli Európába.

Arthamyr 2018.01.02. 19:40:08

@szaszo71(D): Én házi páleszt és kolbászt szoktam hozni, ha van épp bőröndöm.

2018.01.02. 20:01:45

Te csak szimplán grafomán vagy, vagy csak úgy unalomból szereted hülyíteni az embereket? Erre az elözö írásaid elolvasása után sem jöttem rá, de annyi téves, lazán odavetett információt írsz, hogy annak, aki teljesen képben van a németországi élettel, simán megemeled a vérnyomását ennyi hülyeség olvastán.
35 éve élek Németországban, német állampolgár vagyok, német nyugdíjjal, ezért bátorkodom néhány "információdat" helyretenni.

- Németországban sehol nem lehet bemondásra bejelentkezni, mint ahogy más országban sem - talán Romániában - . Akkor ilyen alapon akár Merkelhez is bejelentkezhettél volna társbérlönek.

- A fizetési papíron soha, sehol nincs feltüntetve , hogy mennyi lesz/lenne a nyugdíjad, azon egyszerü oknál fogva, hogy a munkáltatód nem tudja és nem is követi, hogy te eddig mennyi nyugdíjjárulékot fizettél be. Ezt csak az ún. Rentenstelle/ Deutsche Rentenversicherung tudja, ök küldenek ki minden évben egy ún. Rentenbescheid -ot. Na, ott tüntetik fel, többek között, hogy mennyi az addig megszerzett nyugdíjad összege, a várható nyugdíjad összege és mennyi lenne rokkantság esetén ( a kiküldött határozat idöpontjában) .
A fizetési papíron csak a levont aktuális havi és a tárgyévre göngyölített Rentenversicherung összege szerepel.

- A nyugdíjat nem kérelmezhetnéd, nem öt, de tíz év után sem, csak az elért öregségi nyugdíjkorhatár után.

- 5 év nem az "alap német nyugdíjhoz" kell, ilyen nincs is, hanem ahhoz, hogy egyáltalán jogosult legyél nyugdíjat igényelni az elért öregségi nyugdíjkorhatárkor.
Németországban jelenleg nincs Mindestrente / minimálnyugdíj, a nyugdíj összegét az elért "Entgeltpunkt "- ok adják. A nyugdíj valahogy így alakul: Entgeltpunkte x 31,03 EUR / a volt Nyugat -Németország területén ).
2600 Euro jövedelem / hó után kb. 1 Entgeltpunkt jár évente. A pontok jövedelemfüggöek. Ez természetesen bruttó.
Na most lehet számolni!!!

Az internet tele van hasonló, Németországgal kapcsolatos félrevezetö és nagyarcoskodó írásokkal , köszönhetöen a magadfajtáknak. Ezért indul el Magyarországról a sok képzetlen,
tudatlan,felkészületlen ember a németországi Kánaán reményében.

És még valami: ha olyan "überklug" vagy Németországból és német szavakat is írsz az írásodban, legalább próbáld meg azokat helyesen leírni ( pl. Ausländer und Willkommenskultur )

Mindettöl függetlenül kívánok Neked sok sikert, csak légyszi ne hülyíts másokat!

Hari Seldon 2 2018.01.02. 20:03:35

@szaszo71(D):
"Tesco gazdaságos ropit :))))"
Ha-ha.
Én is csak a Nógrádi ropit szoktam hozni az útra.
A magyar baguette valami katasztrófa, legalábbis amihez eddig szerencsém volt. Meg sem közelítette azt, ami itt a legközönségesebb hipermarketben lehet venni.

gabors 2018.01.02. 20:04:49

@Arthamyr: 'hogy a szart kavarják Iránban. " ne legyel mar ilyen??? miert akarsz tovabbi rosszat a perzsaknak nem elegge elcsesztek magukat mikor "felvettek" legbekesebb vallast az imperialsta araboktol .. had legyenek mar szabadok, had jarhassanak a nok farmerban ... miert bantana az teged? :-))))

Arthamyr 2018.01.02. 20:11:30

@gabors: Felőlem akár pride fesztivált is tarthatnak napi rendszerességel, csak maradjanak, ahol most vannak. :) Vagy ha elindulnak, akkor kelet felé menjenek, tőlük már az épp most felvirágzó Kína sincs messze. :D

Hari Seldon 2 2018.01.02. 20:13:10

@Arthamyr:
Egyrészt nem állítottam, hogy az USA áll a háttérben az iráni események kapcsán.
Csak feltételeztem, hogy HA az állna, talán akkor lehetne sikeres, ha az emberek valóban elégedetlenek.
Például az USA hiába akarna zavargásokat szítani mondjuk Hollandiában (szélsőséges extrém példa) mert ott az emberek nem elégedetlek az életükkel.

Arthamyr 2018.01.02. 20:45:53

@Hari Seldon 2: Én sem állítottam. Teljesen általánosságban mondtam, hogy jó lenne meghagyni az iráni népet az elégedetlenségében, teljesen mindegy, hogy valóban elégedetlenek-e. Legalább addig, amíg nincs atombiztos megoldás az elégedettségük helyben való növelésére. Az utóbbi években nem igazán volt sikeres "elégedetlenség-kezelésre" példa, támogatnám, hogy ne Európához közel kisérletezzék ki az új módszert.
Level egyes pályaként lehetne játszani mondjuk Venezuelában vagy Észak-Koreában, ott is van elégedetlenség...

kardio1 2018.01.02. 21:37:32

@Arthamyr: az a kérdés, hogy ki választja meg az alkotmánybírákat.

szódabár 2018.01.02. 21:45:33

@Arthamyr: az első mondat a moderátoroknak szólt, az en kommentemet ugyanis nem engedték be elsőre.
A többivel pedig egy neked írt válaszra szerettem volna reagálni.
Egyebekben meg azt hittem, hogy a német szavak nem okozhatnak gondot, ha német helyzetről ilyen magabiztosan nyilatkozol.

Herr Géza 2018.01.02. 22:42:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kik rettegnek? :D Értő olvasás?
Az érvekről meg inkább ne is beszéljünk...
Persze arra megint nem sikerült válaszolnod, hogy honnan szerezted mélyreható német tapasztalataidat?
Sofia Times?

bpetya75 2018.01.02. 23:03:30

@Arthamyr:

"Simán nyerni fog a Fidesz a választási rendszernek köszönhetően, a tét csakis a kétharmad." Egyetértek. Bár titkon bízom benne, hogy esetleg bukhatják az abszolút többséget is. Hasznos is lehetne, ha koalícióra kényszerülnének.

gabors 2018.01.02. 23:36:40

@bpetya75: " Bár titkon bízom benne, hogy esetleg bukhatják az abszolút többséget is." Ehhez az egyeni keruletek kozel felet vagy legalabb a felet el kellene hogy veszitsek ami a mai szisztemaban nem igen fog megtortenni. Egy koros es akar mennyi szazalek eleg nincs minimum 5 indulonal akar 21%-al is lehet nyerni egy egyenit. A valasztok kozott (nem a megkerdezettek, vagy osszes valaszto stb) ennel jobban allnak es mivel van rutinjuk a sajat csapatokat vezenyelni most is elerhetik akar a 42%ot mint a multkor. Nem tudom hogy ha novekszik a reszvetel akkor ez az arany merrefele billen.

Persze a remeny hal meg utoljara .....

Arthamyr 2018.01.02. 23:43:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Leginkább senkinek. Amúgy mindegy, sok lehetőség van, de ha már valaki módosítja az alkotmányt, azt lehetőleg konszenzussal keljen tennie, minél kevesebb ellenzővel.
A német modellt ugyan nem ismerem, de a leírásod alapján szerintem egész jó.

Arthamyr 2018.01.02. 23:44:39

@szódabár: Miről nyilatkoztam magabiztosan, aminek feltétele a német nyelv ismerete? :)

Herr Géza 2018.01.02. 23:47:39

@szódabár: Nyugi pajtás, ha már német szöveg, akkor azt sem ártana tudnod, hogy a “Netzdurchsetzungsgesetz” valójában Netzwerkdurchsetzungsgesetz. A kisbetű-nagybetű témáról nem is beszélve.

adg 2018.01.02. 23:49:11

@bpetya75: szerintem max a 2/3-ad a kerdes. De eleg barmit mondania barmelyik ellenzeki “eronek”, az plusz 5% a fidesznek. Szerintem a parlamenti tobbseg egyaltalan nincs veszelyben.

@London2009: “Mi kozuk van az en kulfoldi cimemhez? ”
Oda kuldik az ures lakcimkartyat.

——-
Amugy egesz erdekes olvasni nehany kommentet.
- “viktor kuldi a leveleket, en nem adom meg a cimemet.” Tedd a kukaba a levelet. Amugy mas orszag is kuldozget a kulfoldon elo allampolgarainak leveleket, KOZPENZBOL, es szeretik tudni, hogy hol laknak.
- “tobb levelet kuld viktor, mint anyam.” Telefonon vagy szkalypon is tobbszor beszelsz vikivel? Anyam szerintem meg soha nem irt nekem levelet.
- “jajj, magyar utlevelet csinalnak, milyen hulyeseg mar” miert is? Mit art egy masodik allampolgarsag, ami amugy is gyakorlatilag megvan? Jol johet kesobb, es ha ekkora felelemben elnek nehanyan viki miatt, azert jo, ha tudjak, hogy nem lesz orokre ott, meg akar egy nekik tetszo valaki is hatalomra juthat. Vagy a mostani helyukon juthat hatalomra valaki, aki miatt jobb lenne mashova koltozni, es esetleg masmilyen utlevelet lobogtatni.

Szerintem kar ennyire rettegni, borzaszto lehet ekkora panikban es felelemben elni. :D

Arthamyr 2018.01.02. 23:51:34

@bpetya75: Hasznos, de lehetetlen. A tönkretett választási rendszerben a szavazók tetszőlegesen kis százaléka elegendő a többséghez, akár a kétharmadhoz is, elég, ha behúzzák az egyéni körzeteket. Simán elég lehet 20-25% is, ha senki másnak nincs ennél több, ennél meg jóval többre mérik őket.
A szomorú az, hogy ebbe kódolva van a nagy arányú választási győzelem, és nincs rá garancia, hogy jobb lesz, amikor majd átbillen a mérleg, és valaki más nyer nagy fölénnyel, akkor meg ő garázdálkodhat fék nélkül (leszámítva persze a Fidesz-közeli emberekkel feltöltött egyéb szerveket, de ezek ugye kétharmaddal kiiktathatóak, mint már láthattuk).

Arthamyr 2018.01.03. 00:06:32

@szódabár: @Herr Géza: Most már megnéztem... Az első 5 találat német, így nem sokat segített. Tudom van translate, de nem csaltam, nem használtam. Helyette megpróbáltam gondolkodni. :)

Azt látom, hogy internetes cucc, meg közösségi hálós (sozialen Netzwerken még nekem is megy), talán fake news elleni fellépésről szól? :)
Na a következőt gondoltam: valamit olvastam erről még a múltban, de már nem emlékszem rá. Ebből arra jutottam, hogy a nemzetközi média ingerküszöbét nem ütötte át annyira, hogy érdemes legyen miatta aggódni, és nincs nagy jelentősége.

Azt meg látatlanban is mondom, hogy Németországban jogállam van, muszáj neki, mivel az EU-ban van. Magyarországon és Lengyelországban is jogállam van, pedig ott nagy igyekezettel próbálkoznak bontani/"átértelmezni"/"áramvonalasítani", de van még bőven teendő.
És ha egy magyar ember úgy gondolja, hogy nincs jogállam, és ez zavarja is, akkor jöjjön el onnan, vagy ne menjen oda. :)

Herr Géza 2018.01.03. 00:08:24

@namostmárelég:
“- Németországban sehol nem lehet bemondásra bejelentkezni, mint ahogy más országban sem - talán Romániában - . Akkor ilyen alapon akár Merkelhez is bejelentkezhettél volna társbérlönek.”
Csak halkan jegyezném meg, hogy de bizony, akárhova (valós címre) bejelentkezhetsz “bemondásra”. A lakcímbejelentő űrlapnak nincs is olyan rovata, hogy tulaj/főbérlő jóváhagyása/aláirása. Nem kell hozzá sem bérleti szerződés, se tulajdonigazolás. Nyilván kap róla viszont a lakás gazdája értesítést és ha “fiktív alak” vagy, simán “kihajít”....
Legalábbis felénk, Svábországban...

Herr Géza 2018.01.03. 00:22:12

@Arthamyr: Nyert! Pontosan a “fake news” és a “gyűlölettartalmak” elleni intézkedésekről van szó.

FutureFry 2018.01.03. 03:52:14

@Arthamyr: “Azt nem tudom, hogy a népszavazás tényleg tiltott-e”
Nem, tudtommal nem tiltott a népszavazás Németországban, bár szövetségi szinten nagyon korlátozott esetekben létezik csak, viszont tartományi/helyi szinten tudtommal létezhet kicsit tágabb keretek között is. Talán egy ehhez jobban értő ember (@Herr Géza: ?) majd kijavít/kiegészít, ha rosszul tudom.

Egyébként az USA-ban egyáltalán nem létezik a szövetségi szintű népszavazás intézménye, mégse mondanám, hogy emiatt nagyon csorbulna a közvetlen demokrácia, mert a - főleg nyugatibb - államok jó részében létező “ballot measure” különböző változatai nagyon is használatos eszközök [1]. Szinte minden “rendes” választáskor van legalább egy pár ilyen is apróbb-nagyobb kérdéskörben a szavazólapon. Ezekkel a szavazók közvetlenül, a törvényhozó testület - államtól függően - részleges vagy teljes megkerülésével tudnak törvényeket hozni/visszavonni, vagy akár az adott az állam alkotmányát módosítani. Akár még olyan esetben is, ahol a kezdeményezés ütközik a szövetségi szintű törvényekkel (lásd a cannabis legalizációját), bár - per esetén, ha eljut odáig - a Supreme Court érvénytelenítheti, pl. ha alkotmányellenesnek minősíti (amit már számtalan esetben meg is tett [2])

[1] ballotpedia.org/States_with_initiative_or_referendum
[2] law.justia.com/constitution/us/state-laws-held-unconstitutional.html

FutureFry 2018.01.03. 04:24:18

@adg: “Szavazni meg nem fogok, majd ha ott elek ujra. Addig itt szavazok.”
+1

@London2009: “Mi kozuk van az en kulfoldi cimemhez? ”
“Oda kuldik az ures lakcimkartyat.”

Üreset, vagy olyat amire az van írva, hogy “külföldi cím” (ahogy @szaszo71(D): mondja)? És személyesen nem lehet átvenni? (És akkor talán nem kell megadni nekik a külföldi címet?)

adg 2018.01.03. 05:10:16

@FutureFry: kulfoldi cim, ez van rairva. Valoszinuleg at lehet venni szemelyesen is, es ha igen, az biztos nem itt a sarkon lenne.
Nem emlekszem amugy pontosan, es most az jutott eszembe, hogy lehet, hogy magyar cimre kuldik ki csak, de kavarognak bennem a dolgok. Valamit kuldtek mar ide is, meg magyar cimre is.
A kolykok utlevelet biztos, hogy ide kuldtek.
Mindegy. Ettol meg nem ertem ezt az oriasi rettegest a cim megadasa miatt. Nyilvan nem fogom updatelgetni koltozesnel, mert annyira nem erdekel, de ha dolgom van veluk, nem fogok a cimem megadasa miatt fosni. Ha nagyon akarjak, ugyis megtudjak.

gabors 2018.01.03. 05:43:02

@FutureFry: "főleg nyugatibb - államok jó részében létezik" egy keletibb allamban (NY) is van ilyen csak itt Proposal-nak hivjak es az elmult valasztason at is ment egy NY allami alkotmany modositas :-)

csak mint info

szaszo71(D) 2018.01.03. 06:06:28

@adg: Nagy tévedés.
1. Az üres lakcímkártyát az okmányirodában a kezedbe adják.
2. Kétlem, hogy más országok propagandaleveleket küldözgetnek a külföldön élő állampolgároknak. Mint ahogy az otthon élők telefonos zaklatása is hungarikim.

FutureFry 2018.01.03. 06:24:36

@gabors: Igen, bár tudtommal ott csak a törvényhozás bocsáthat ilyesmit a szavazók elé, azaz a választópolgárok maguk (pl. aláírásgyűjtéssel) nem tudnak valamilyen módosítást/javaslatot a szavazók elé terjeszteni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 07:08:47

@Arthamyr:

Dehát Németországban pont az ellenkezője zajlik: megvan az alkotmánymódosító többség, de azt az AB bármikor felülírhatja.

Ez abszolút egyedi megoldás. Gyakorlatilag annyi mechanizmus van beépítve rettegesből a népszuverenitás ellen, hogy az üzenet az, hogy a német nép gyerekkorú még, s nem szabad neki engedni semmit szülői felügyelet nélkül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.03. 07:16:31

@szaszo71(D): Igen,ez így van.Közben eszembe is jutott, hogy én egy régi címünket adtam meg.És azért kérik mert jön majd rá egy határozat, mi szerint saját kérésre törölve lettünk az adatbázisból, kvázi kiíratkoztunk az országból.És ez egy ajánlott levél elvileg.
Viszont itt a svédeknél van utánküldés, tehát én megkaptam, de adicső magyar állam nem tudta meg az aktuális címünket.Kecske is, káposzta is... :D

Arthamyr 2018.01.03. 09:01:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A többség és a konszenzus nem azonos fogalmak. Ha 80% támogat egy változtatást, viszont 15% meg bármi áron ellenzi, az többség, de nem konszenzus. Ha "csak" 70% támogatja, de szinte senki sem ellenzi, az már konszenzus.
Nem tartom valószínűnek, hogy egy működő államban alkotmánybíróság az utóbbi esetben közbeavatkozik, míg az előbbi esetekben igen, nagyon helyesen.

"Gyakorlatilag annyi mechanizmus van beépítve rettegesből a népszuverenitás ellen, hogy az üzenet az, hogy a német nép gyerekkorú még, s nem szabad neki engedni semmit szülői felügyelet nélkül. " - Nagyon helyesen. Ha a német népet zavarná ez a szülői felügyelet (és konszenzus is lenne erről), meg lehetne változtatni a rendszert.

Arthamyr 2018.01.03. 09:08:58

@FutureFry: Igazából nagyon jó a népszavazás, ha olcsón és gyorsan meg lehetne valósítani, valamint megfelelően használják az eredményét.
Pl. minden állampolgárnak lenne internete, és lenne képessége biztonságosan használni (a gépe nem egy kryptobánya a tudata nélkül :)).

Az amerikai szavazólapra rakott extra kérdések is jók, mert nem drágák, és garantálják a nagy arányú részvételt is. Azt is feltételezem, hogy nem lehet akármit rárakni, vagy ha igen, akkor az átmegy még valami kontrollon később (pl. Supreme Court?).

kardio1 2018.01.03. 09:10:17

@Herr Géza: jaj! Ezek a végeérhetetlenül hosszú német szavak!

Arthamyr 2018.01.03. 09:10:27

@Herr Géza: Ok, ha így bontják a jogállamot, akkor csak sok sikert tudok kívánni nekik. :)

kardio1 2018.01.03. 09:22:54

@Arthamyr: az a kérdés, mennyire demokratikus államot akarunk. Ez önmagában a többség uralmát jelenti. Ha ezt konszenzusra való hivatkozással csökkented, csökken a demokrácia. Figyelembe véve, hogy mennyi senki által nem megválasztott tényező befolyásolja a döntéseket, a demokrácia igencsak foghíjas a nyugati demokráciákban. Ez nem feltétlenül baj, de erről nem szokás beszélni.

Arthamyr 2018.01.03. 09:31:29

@kardio1: És valószínűleg így élhetőbbek és jobban működnek (a közönséges állampolgárok szempontjából), mintha minden döntést a többség nyers ereje hozna meg. Egyébként milyen ilyen "senki által megválasztott tényező"-re gondolsz?

kardio1 2018.01.03. 09:36:59

@Arthamyr: például a multinacionális cégekre, akiknek a befolyásoló ereje meghaladhatja a kormányokét.

odamondó 2018.01.03. 09:42:46

Németország? Mármint valami olyasmi ahol a német rendőrség a Twitter csatornáján már arabul köszönti az újévet.

2018.01.03. 09:43:09

@Herr Géza: nem akarok vitázni veled, az "Anmeldeformular" - nak valóban nincs olyan rovata. Viszont a bejelentkezéshez - még Baden-Württembergben is - vinned kell :

:"Erforderliche Unterlagen:
- Personalausweis o. Reisepass
- Bescheinigung des Wohnungsgebers
- Ausweise der Familienangehörigen" - ha öket is be akarod
jelenteni.

Bejelentkezés Mietvertrag nélkül nem megy. A Meldeamt nem levelezget a bérbeadóval.

A posztíró bemutatta az útlevelét, tehát nem fiktív alak. A vita tágya csak a bemondásra történö konkrét lakcím bejelentése.

Mindezt ráadásul svábországi tapasztalatból bátorkodom írni. De ha még mindig kétségeid vannak, olvass utána.

Üdv

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 09:43:38

@Arthamyr:

Nem érted, hogy mit írok.

Ha mindenhez konszenzus kellene, egy lépést se lehetne tenni.

Ezért van kialakítva a legtöbb országban a többféle többségek rendszere. Mo-on pl. 4-féle többség van a parlamentben:
- egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők fele + 1, ez kell a legtöbb döntéshez, törvényhez,
- minősített egyszerű többség, azaz az összes képviselő fele + 1, ez kell pl. kormányválasztáshoz és buktatáshoz,
- egyszerű kéthamados többség, azaz a jelenlévő képviselők kétharmada + 1, ez kell a kétharmados törvényekhez,
- minősített kétharmados többség, azaz az összes képviselő kétharmada + 1, ez kell az alkotmányozáshoz.

Most ezt lehetne emelni, akár a 100 %-ig, de korményozhatatlan állapot lenne a vége. Valahol meg kell húzni a határt.

Az AB feladata nem az alkotmányozás, azaz nem szólhat bele az alkotmány megváltoztatásába, csak akkor ha az alkotmányellenesen történt - ez a magyar szabályozás. A német szabályozás szerint viszont beleszólhat akkor is, ha az alkotmányváltoztatás alkotmányosan zajlott - ez abszurd, antidemokratikus, s a népszuverenitást tagadó megoldás.

Arthamyr 2018.01.03. 10:07:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hogyne érteném, amit írsz, csak nem értek vele egyet.
Azt sem mondtam, hogy mindenhez konszenzus kellene, hogy szükséges legyen. Az alkotmánymódosításhoz legyen szükséges.
Tudom, hogy meglep, de vannak dolgok amikbe a társadalom 99.99% egyetért. Pl. ez "Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani. Tilos az emberkereskedelem." - valószínűleg konszenzussal menne át, mentálisan egészséges ember nem vállalná fel az ellenvéleményét nyilvánosan, mert akkor lehet, hogy vele kezdenék az emberelen bánásmód demonstrálását, és hogy az miért is rossz. Ilyesminek van helye az alkotmányban.

"Az AB feladata nem az alkotmányozás, azaz nem szólhat bele az alkotmány megváltoztatásába, csak akkor ha az alkotmányellenesen történt - ez a magyar szabályozás. A német szabályozás szerint viszont beleszólhat akkor is, ha az alkotmányváltoztatás alkotmányosan zajlott - ez abszurd, antidemokratikus, s a népszuverenitást tagadó megoldás." - Ezt kb. harmadszor mondod el, különböző szavakkal. Megértettem elsőre is (és el is fogadtam igaznak). Elmondhatod 10x is, akkor is helyeselni fogom a szegény német nép szuverenitásának ilyen tagadását. Szerintem ez, ha tényleg így van, egy nagyon jó dolog.

Arthamyr 2018.01.03. 10:16:33

@kardio1:
1. Nincsen olyan cég, aminek befolyásoló ereje meghaladja egy kormányét a kormány országában, formális hatalma nincs is ezeknek a cégeknek, ha akarja a kormány megbüntetheti, kitilthatja stb. őket. Persze előfordul, hogy befolyásolnak egy álláspontot, de akkor ezt meg kell vásárolniuk valamilyen formában, és a végső döntés akkor sem az övék. Kierőszakolni nem nagyon tudnak döntéseket, esetleg akkor, ha egy másik, jóval erősebb kormány mögéjük áll.
2. A legbefolyásosabb cégeket többnyire választott emberek csoportja irányítja.

szaszo71(D) 2018.01.03. 10:18:39

@odamondó: Arabul IS. Meg még sok más nyelven.

spinat 2018.01.03. 11:05:53

Azért Freiburg nem éppen "kisváros".☺

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 11:05:59

@Arthamyr:

"Azt sem mondtam, hogy mindenhez konszenzus kellene, hogy szükséges legyen. Az alkotmánymódosításhoz legyen szükséges."

Milyen konszenzus, a kétharmad miért nem elég? Miért kellene egy jogszabályt bebetonozni?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 11:06:15

@Arthamyr:

" Elmondhatod 10x is, akkor is helyeselni fogom a szegény német nép szuverenitásának ilyen tagadását. Szerintem ez, ha tényleg így van, egy nagyon jó dolog."

Oké, de ez az iráni modell, vedd észre. Azaz van egy testület, mely a nép FELETT áll.

Ez persze lehet jó, erről most ne vitázzunk, de ez a népszuverenitás ellenzése.

Szóval ha azt mondja valaki, hogy jó, ha van egy testület, mely a nép felett áll, s nem hazudja ezt demokráciának, azzal semmi gond. De ne keverjük a fogalmakat, s ne maszatoljunk.

A szovjet rendszerben pl. nyíltan ki volt mondva, hogy a népszuverenitás elvére nincs szükség.

Herr Géza 2018.01.03. 11:13:37

@namostmárelég: Jaja, lehet, hogy (nagy)városban kell bérlői igazolás, csakhogy a gyakorlat más vidéken: volt már pár lakcímem (két tartományban is), soha senki ilyet nem kért tőlem. Az a fránya bizalmi elv..... :)

Arthamyr 2018.01.03. 11:39:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Miért kellene, hogy a kétharmad ráerőszakolhassa az akaratát _tetszőleges_ dologban akár a 10%-ra?
Ha meg itt képviseleti demokráciáról beszélsz, pl. magyar parlamenti kétharmadról, akkor még azért is, mert még sima többség (szavazásra jogosultak fele+1) sincs mögötte szükségszerűen.

Arthamyr 2018.01.03. 11:50:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem ismerem behatóan sem az iráni, sem a német törvényeket. Viszont meglepődnék, ha nem lenne különbség gyakorlatban. Erősen gyanítom, hogy míg a német alkotmánybíróság nem avatkozott be aktívan, míg mondjuk az íráni ayatollah igen. És azt is kétlem, hogy a német alkotmánybíróságnak ugyanakkora hatalma lenne, illetve ugyanúgy gyakorolná a hatalmát.
Az meg, hogy ki mit minek hív, kit érdekel? Attól hogy valamit demokráciának hívunk, még nem lesz nemesebb, jobb, nem lesz más.

Másrészt a demokráciában (most maradjunk a tradicionális, széleskörű értelmezésnél, ahol pl. Németország annak számít) a választott képviselők is a nép felett állnak, miután megválasztották őket. Nem nagyon tudom, hogy a szavazó meggondolhatja magát, miután a kedves képviselő mondjuk mégsem azt csinálja, amit megigért, vagy valami olyasmit csinál, amire a szavazó nem gondolt...

paci9 2018.01.03. 12:00:40

Nos, en 13 eve elek Drezdaban, de nekem ugyanazok a benyomasaim voltak az elsö hat pontban leirtakhoz kepest. Termeszetesen mindenhol kicsit mas a bürokracia (en kiprobaltam Angliaban, Ausztiaban is) es mindenhol vannak jol müködö es kevesbe jol müködö elemek a bürokraciaban. Az elmult nehany evben volt dolgom a magyar bürokraciaval is es nem mondanam, hogy az ügyintezes rosszabb Magyarorszagon mint Drezdaban, inkabb az ellenkezöje volt igaz az esetemben.
Az a benyomasom, hogy ezen blogok jelentös reszere hatassal van az a pszichologiaban jol ismert önkentelen önigazolo magatartas amivel a blogolok maguknak is meg akarjak magyarazni miert is döntöttek jol, amikor az adott orszagba költöztek, es ezert kicsit rozsasabban irjak le az adott orszagot.
Az en benyomasom harom külföldi orszagban eltöltött 25 ev alatt az volt hogy mindenhol vannak jo es rossz dolgok, de ha van az embernek normalis fizetese akkor nincs olyan lenyeges külömbseg Magyarorszag es Ausztria, Anglia es Nemetorszag müködese között ami alapjan azt lehetne mondani, hogy ezekben az orszagokban az eletminöseg sokkal jobb (fontos ebben a mondatban a ha!). Az elmult 12 ev tapasztalata alapjan szerintem az egy marha nagy mitosz hogy Nemetorszagban az ügyintezes egyszerü, hogy a nemetek nagy hatasfokkal dolgoznanak, hogy nem lennenek atpolitizalva a felszin alatt, hogy kiszamithato es tervezhetö lenne a jövö (legalabb is az egyetemi/tudomanyos eletben), hogy minden olyan nagyon fair lenne. Termeszetesen elhiszem, hogy a bloggolonak voltak pozitiv meghatarozo elmenyei, nekem is voltak, es most mar jo ideje Nemetorszagban elek, tehat nem mondanam, hogy rossz itt. De en azert lehütenem a kedelyeit annak aki az elsö 6 pontban felsoroltak miatt akarna Nemetorszagba jönni, mert nem biztos hogy ugyanezt eli majd meg.

megvagyhadnagy 2018.01.03. 12:00:54

Hát, nemtom. Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc. Ha lassan gépel az ember akkor 10 perc. Online kitöltesz mindent, időpontot foglalva bemész a bankba aláírni a papírokat. Ennyi.
"Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom. "
Szimpla, arcoskodó, hazugság. Bocs.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 12:01:25

@Arthamyr:

Ne szülessenek akkor törvények se? Legyen mondjuk 90 %-os többség mindenhez? Ez a recept az államcsődhöz,

Emlékezz vissza, 1989-ben az alkotmánymódosításkor kb. 150 törvény lett betéve a kétharmadosak közé, az MSZMP kiharcolta ezt.

Az eredmény a káosz lett: gyakorlatiléag a választott kormány nem tudott kormányozni. Ezért is született az MDF-SZDSZ paktum: az alkotmányt módosították, a kétharmados törvények 90 %.át visszaminősítették feles törvényekre.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 12:01:27

@Arthamyr:

Vagy van népszuverenitás vagy nincs. A népszuverenitás kötelező eleme az alkotmányozási jog. Ezt a német AB bármikor felülírhatja.

Arthamyr 2018.01.03. 12:08:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Ne szülessenek akkor törvények se? Legyen mondjuk 90 %-os többség mindenhez?" - Megint a számba akarsz adni valamit/átesel a ló túloldalára...

Egyébként valóban jó lenne, ha kevesebb törvény születne, és még kevesebb változna meg.

Arthamyr 2018.01.03. 12:17:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Oké, rádhagyom, vagy van népszuverenitás vagy nincs, elfogadom igaznak.

Mondhatod, hogy Németországban sincs, meg Iránban sincs, én ezt rád hagyom. Azt tudom, hogy a német rendszer jó, míg az iráni nem. A Németeknél több szerv van, ami a nép felett áll, de ezek különböző "témákban" dolgoznak (pl. a központi bank nem fog beleszólni az alkotmánybíróság dolgába és fordítva), nem áll egyik a másik felett, tagjai az adott téma szakértői, és választják őket. Az iráni vallási vezetésről nem mondható ez el...

vándor madár 2018.01.03. 12:50:03

Írtam egy kommentet mind a 10 ponthoz, de túl hosszú, nem jelenik meg, úgyhogy most csak egy ponthoz szólok hozzá, mert annak következménye van, ha valaki elhiszi. A többi az mind szubjektívum a hőmérsékleten kívül, úgyhogy akként is kezelendő.

Ami a nyugdíjat illeti, azt már kb. 10x leírtam itt, de még leírom 100x is, bár ezt a témát már elég jól helyretette a namostmárelég nevű kommentelő.

Az Európai Unióban valamely országban egy azaz 1 év biztosítási idő után jár nyugdíj, ha az ember rendelkezik más országban hozzászámolható biztosítási idővel. Ahol egy év a szükséges biztosítási idő, ott értelem szerint nem számolnak hozzá semmit.

Példa 1. Németországban 5 év biztosítási idő szükséges az öregségi nyugdíj jogosultsághoz. Ha Németországban 1 éved van, Svédországban 2 és Spanyolországban 3, akkor megszerezted a német nyugdíjjogosultsághoz szükséges 5 évet, mert a biztosítási időket összeszámítják a jogosultság megszerzéséhez.

Példa 2. Magyarországon 20 év biztosítási idő szükséges az öregségi nyugdíj jogosultsághoz. Ha Magyarországon van 1 év biztosítási időd, máshol meg összesen 19, akkor is kapsz Magyarországból is nyugdíjat arra az egy évre. Nem nyugdíjminimumot fogsz kapni Magyarországról, hanem részarányos nyugdíjat, mondjuk havi ötezer forintot.

Egészen pontosan minden országból csak arra az időre kapsz nyugdíjat, amennyi ideig ott biztosított voltál vagy esetleg alapnyugdíj esetén ott bejelentett lakcímmel rendelkeztél, ha a törvény az ottlakást és nem a biztosítási jogviszonyt írja elő kötelezettségként. De hogy mi lesz akkor, mire te huszonpár év múlva öregségi nyugdíjas leszel, az még a csillagokban áll.

A jogszabályoknak időről időre utána kell nézni, mert azok elég gyakran változnak, miután gyakorlatilag mindenhol problémás a nyugdíjrendszer.

MrBo 2018.01.03. 13:12:43

Megint egy nyugatot idealizáló sztereotípiákon alapuló cikk. Köze sincs a valósághoz!

Németország egyes tartományait elég jól ismerem.
-Lakcímkártyámat itthon nekem kb. 15 percbe került elintéznem egy nyomtatvány előzetes kitöltésével
-Németországban a lakásbérlés intézése ami rémálom (kezes, munkáltatói igazolás, előző bérbeadó ajánlólevele stb.)
-Németországban fejlett demokrácia van, egyfajta naív bizalommal, aminek most megisszák a levét a bevándorlók miatt
-Munkáltatói elismerés (sok multicégnél itthon is van)
-Politikamentesség (ez eléggé vitatható, ők is politizálnak)
-Kisváros vs nagyváros (kulturális szempontból Freiburg sehol sincs Berlinhez vagy Budapesthez képest)
-Szabadidő eltöltés (mindennek megkérik ott is az árát, ráadásul egy kerékpárt sem kapsz 500 EUR alatt)
-Az légy, aki vagy (mindenkit befogadnak hivatalosan, gyakorlatilag lenéznek, főleg, ha nem beszéled magas szinten a nyelvet)

feribácsi 2018.01.03. 13:15:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te csak tudod Bulgáriából. Iván, néha bölcsebb hallgatni!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:15:28

@Arthamyr:

S miért lenne jó, ha elavult törvények szabályoznák az életet?

Arthamyr 2018.01.03. 13:22:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Fogalmam sincs... Ez sem következik abból, amit mondtam. :)

2018.01.03. 13:56:33

@Herr Géza: Mindig neked kell, hogy igazad legyen, nemde?
Te Géza, add már meg a címed, hogy be tudjak oda - bizalmi alapon - jelentkezni a föbérlö/tulajdonos igazolása, engedélye nélkül.

Géza, Te Németországban élsz egyáltalán? :) :)

A törvény az a kétházas faluban is törvény. Senki nem fogja felvállalni a rizikót, pláne nem most. Szép is lenne, ha pl. a migránsok csak úgy találomra és bemondásra hozzád, hozzám vagy XY-hoz bejelentkezhetnének. (Bizalmi elv?!)

2015 novemberétöl, az új Bundesmeldegesetz óta még az egérlyukhoz is Wohnungsgeberbescheinigung kell. A föbérlönek/tulajnak kötelezö kiadni ezt az igazolást, különben birságra számíthat.

Még a saját házamba költözéskor is bizonyítanom kellett adás-vételi szerzödéssel, hogy az enyém, nem pedig csak úgy találomra, bemondásra akarok egy ingalanba beköltözni. Még a saját lányunk, aki már önálló életet él egy másik városban sem tudna a mi beleegyezésünk nélkül hozzánk bejelentkezni.

Úgy látszik, Veled is csak a Rolling Stonesban juthatnánk közös nevezöre, a profilképed kifejezetten tetszik :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:57:18

@Arthamyr:

A szakértőség jó kamuszöveg az antidemokratizmusra. A marxisták szerint pl. az egész politika szakértőség, hiszen nyilván ismerni kell a társadalmi fejlődés objektív törvényeit. Ezért abszurd a nyugati típusú választás, hiszen minek döntenének hozzá nem értők egy szakmai kérdésről? A Pártnak megvan a filozófiai tudása, s képes vezetni a társadalmat, ezt nem elfogadni olyan, mint a csöpögő csaphoz nem vízvezetékszerelőt hívni, hanem demokratikusan kisorsolni ki javítsa meg a csapot,

A liberalizmus talán EGYETLEN pozitív érdeme a népszuverenitás tana. Vicces, hogy most antiliberálisként nekem kell védenem egy liberális ötletet...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:57:18

@Arthamyr:

De igen. Hiszen ha mindig hatalmas konszenzus kell, akkor az eredmény: semmi se fog változni, alkalmazkodni az új körülményekhez.

2018.01.03. 13:57:18

@MrBo: Minden egyes pontoddal egyetértek, végre valaki, aki nem hülyíti itt a népet és valós tényeket közöl!!

romanista (törölt) 2018.01.03. 13:57:18

@megvagyhadnagy
"Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc" Muhahaha.
Kamu. Olyat próbálsz megcáfolni, aminek többévtizedes hagyománya van Magyarországon: siralmasan körülményes és lassú ügyintézés.

odamondó 2018.01.03. 13:57:18

@szaszo71(D): is.. És akkor az már rendben van?

2018.01.03. 13:58:12

@vándor madár: Ne izgulj, leírhatod 1000 x is, reménytelen. Aki elsöre nem képes megérteni, annak magyarázhatsz. Sok a téves, félrevezetö poszt és hozzászólás és túl sok "jólinformált" osztja az észt.
De ne add fel, a remény hal meg utoljára :) :) :)

Arthamyr 2018.01.03. 14:17:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Dehogynem, amiben nagy egyetértés van, vagy képesek és hajlandók kompromisszumot kötni.

hummel8 2018.01.03. 14:26:59

@namostmárelég: ha nem tudsz valamit, nem muszaly kioktatni az olvtarsat.... kb 3 evvel ezelöttig Bakororszagbsn siman bekelentkezhettel bemondasra, kurvara nem kertek semmit... legalabbis a Nürnberg/Erlangen regioban... most mar kerik a tulaj alairasat, de aztan ennyi is... eleg ha a tulaj alairja a nyomtatvanyt...

Arthamyr 2018.01.03. 14:31:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nézd, ha neked magyaráznom kell, hogy mennyivel jobb a mai Németország választási, törvényhozási rendszere mint mondjuk anno az NDK-é volt, vagy ha szerinted Németország iráni modellt követ, nincs miről beszélni.

Nem tudom, hogy megvan-e, hogy ha valami nem igaz, az nem jelenti azt, hogy az ellentéte igaz.
Pl. ha valami nem fekete, attól még nem biztos, hogy fehér, lehet piros vagy kék is. Vagy attól, hogy nem lehet egy kétharmados többségnek kontrollálatlanul belegányolni az alkotmányba, még nem jelenti azt, hogy az alkotmány módosíthatatlan és elkerülhetetlenül elavul. Ahogy attól hogy valami nem demokratikus, még nem lesz antidemokratikus (bár ezek már nem feltétlenül egyetemesen elfogadott dolgok, mi az, hogy valami antidemokratikus, hol van ez meghatározva?).

vándor madár 2018.01.03. 14:39:01

@namostmárelég: Most már kell vennem egy térképet, mert biztosan van egy másik Németország is, ahova csak az újkori kivándorlók vándorolnak be.

hummel8 2018.01.03. 14:40:51

@megvagyhadnagy: en pont 4 hete szüntettem meg a regi lakadhiteldzamlamat a CIB-nel... volt rajts meg 5000 Ft. Kb 50 perc volt a szamla lezarasa, majd kifizettek 3700 ftot, a többi kp felveteli dij... azert a nemet tapasztalataim nagysagrendekkel jobbak...

vándor madár 2018.01.03. 14:46:10

@hummel8: "kb 3 evvel ezelöttig Bakororszagbsn siman bekelentkezhettel bemondasra, kurvara nem kertek semmit..."

Gondolom Bajorországról van szó. Bennem pl. állampolgár létemre annyira megbíztak Bajorországban, amit Baden-Württemberghez képest Kánaánnak éltem meg, hogy be sem akartak jelenteni, mert a lakástulajdonosnak külföldi neve volt. Pedig ez nem ebben a migrációs invázióban történt és nem is Ali Ahmad Muhammadnek hívják, hanem európai és ő is ugyan abban a (kis)városban élt, tehát regisztrálva volt ott. Még hogy nem kell semmi a bejelentkezéshez!

És Magyarországon sem azért problémáznak, mert problémázni akarnak, hanem mert túl sok a csaló, akiktől az állam kénytelen megvédeni az ingatlantulajdonosokat. Én ezt a szituációt Mo-n egyáltalán nem szívatásnak ítéltem meg, hanem kifejezetten pozitívnak. De most már nem annyira, mert Mo-n ma már be lehet jelentkezni bérleti szerződéssel a tulajdonos aláírása nélkül.

vándor madár 2018.01.03. 14:51:36

@romanista: "Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc" Muhahaha. Kamu. Olyat próbálsz megcáfolni, aminek többévtizedes hagyománya van Magyarországon: siralmasan körülményes és lassú ügyintézés."

Lassan mégis csak kikerül a kommentem mind a 10 pontja ide.

Ami a bankolást illeti, nem éppen az Európai Unió hozta meg az agyatlan törvényt a pénzmosás miatt, ami miatt most száz papírt alá kell írni bankszámla nyitáskor?
Meg azt sem a magyarok találták ki, hogy az US amerikai állampolgárok bankszámláját lejelentik az amerikai hatóságoknak.
Egyébként pedig Mo-n vannak olyan banki szolgáltatások, amit kizárólag magyar állampolgárok vehetnek igénybe.
Ez már három ok, ami csak nekem így hirtelen eszembe jutott, ami miatt is komplikáltak lettek a dolgok. Ez tényleg macerás, de van oka. ÉS máshol is pont így működik. Németországban, de még Svájcban sem bemondásra nyitnak bankszámlát.

Herr Géza 2018.01.03. 14:54:07

@namostmárelég: Köszi a Rolling Stones-t... Biza, itt élek úgy kisebb-nagyobb megszakításokkal majd 30 éve. :D
Fordítsunk a kérdésen: laktál már faluban? Frau Schmidt/Müller simán elfogadja a bejelentölapot a tulaj igazolása nélkül is ( Bundesmeldegesetz ide, vagy oda), legfeljebb a falunapon rákérdez a tulajra, hogy milyenek az új bérlök... Erről beszéltem vala. :D
Utoljára idén májusban intéztem egy magyar ismerősöm bejelentkezését egy Kreisstadtban, lószart sem kértek... Az útlevelek is csak másolatban voltak nálam.
A saját házunkba meg úgy jelentkeztünk be, hogy még hivatalosan a cím (házszám) sem létezett. És nem kértek tulajdoni lapmásolatot, meg egyéb faszságokat, hanem Jucika felhívta Manyikát, hogy akkor most mit csináljon. Manyika meg elmondta, hogy lehet a “rendszert” átbaszni. Lehetett.... :D

Herr Géza 2018.01.03. 14:56:12

@Herr Géza: Na persze, ha szír menekült ( illegális migráncs) lettem volna, akkor nem ilyen lett volna az ügymenet. :D

Herr Géza 2018.01.03. 15:16:52

@Herr Géza: És itt jutott eszembe az utolsó magyarországi bejelentkezésünk esete, amikor a telekmegosztással létrejövő új telket a földhivatal “Kakukkmarci” u. 8/1 alatt vezette be a nyilvántartásba, az építési és használatbavételi engedélyt is így kaptuk meg az önkormányzattól, majd ugyanezen önkormányzat okmányirodája közölte velem a lakcímbejelentéskor, hogy ilyen cím márpedig nincs. Az ugyanis 8/A.... Mindezt olyan stílusban, mintha én akartam volna őket átbaszni. Aztán a (az éppen helyettesítő) postás visszavitte az önkorm. 8/1 címre érkező gk.adókivetését azzal, hogy “nem létező cím”. :D Merthogy a postaládánkra a lakcímkártyán szereplő 8/A-t írtuk ki.

Herr Géza 2018.01.03. 15:35:02

@vándor madár: Látod ezért nincs olyan, hogy “Németországban ez így meg így van”. Nemhogy tartományonként lehet eltérő az “ügymenet”, hanem azon belül is az egyik faluban így, a másikban úgy, a harmadikban meg amúgy mehet akár a dolog....

Herr Géza 2018.01.03. 15:39:07

@MrBo: “Szabadidő eltöltés (mindennek megkérik ott is az árát, ráadásul egy kerékpárt sem kapsz 500 EUR alatt)”
Wtf? Milyen kerékpárt nem kapsz 500 EUR alatt? Ne kábíts már.... Ja, ha te valami márkás konkrét cuccra gondolsz, akkor talán írd azt, de ez így önmagában egy faszság, már bocs...

vándor madár 2018.01.03. 16:00:42

@Herr Géza: Annak tényleg van pozitív hozadéka, hogy Németország decentralizált szövetségi állam, főleg a magyar, de akár a francia erőszakos központosításhoz képest.
Neked nem kell mondanom, hogy Németország soha nem volt egységes, 1871 vált egyáltalán német állammá, de a regionális különbségek a mai napig fennmaradtak. Amire nincs szövetségi törvény, azt itt kár úgy beállítani, mintha az egész országra egyformán érvényes lenne, de ezt a posztolók gyakran nem is tudják. Pl. Mo -n sem kell egy faluban az identitásod igazolására semmilyen dokumentum, mert tudják, hogy ki vagy és azt is, hogy mi jellemző rád.
Mivel az utóbbi időben felgyorsultak az események, rengeteg migráns és Kelet-európai EU-s munkavállaló özönlött be, ezért meg kellett változtatni néhány törvényi szabályozást. Én csak azt tudom hangoztatni, hogy az előírásoknak nézzen mindenki utána, ha ügyet kell neki intézni és ne abból éljen évekig, hogy régen hogy volt, meg Kiss Pista, Julcsa, Panna mit mondott.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

Ezért van szabály erre, mihez kell feles, mihez kétharmados konszenzus.

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 16:07:55

@hummel8: Azt nem tudom, hogy 3 évvel ezelöttig Bakorországban hogy volt. Azt viszont tudom, hogy Németországban hogy müködnek a dolgok. A poszt mostani, nem 3 évvel ezelötti - úgy látom,az olvasás és az értelmezés sem megy, nem csak az írás.

A poszt írója 2 évvel ezelött még Budapesten harcolt a bérleti szerzödésével
Nem az a poszt címe, hogy miért volt jó Németországban élni.
Ez nem egy nosztalgiázó poszt.. A történet nem a régmúltról szól, hogy mi is volt Németországban mielött a magadfajta "gazdasági menekültek" beáramlottak, hanem arról, hogy most milyen az élet ott, miért jó ott élni.

De miröl is beszélsz? Magad írod, hogy "most már kérik a tulaj aláírását "

Egyébként senkit nem oktattam ki, veled meg még csak nem is próbálkoznék, mert ahogy látom, reménytelen eset vagy.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

A kérdés nem ez volt. Hanem az: ha a parlament módosítja az alkotmányt az ehhez szükséges többséggel, azaz MEGVAN A KONSZENZUS, ez után milyen jogon mondja azt az AB, hogy ez a módosítás nincs rendben.

MrBo 2018.01.03. 16:07:55

@Herr Géza: Nem szoktam valótlan dolgokat állítani Herr Géza! Tudja hogy van a mondás! Aki nem hiszi járjon utána! Javasolom a rákeresést a neten! Németországban pont a kerékpár az, ami sokkal többe kerül, mint itthon, igaz sokkal jobb a választék! 500 EUR tól indulnak az árak egyébként.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

A kérdés nem ez volt. Hanem az: ha a parlament módosítja az alkotmányt az ehhez szükséges többséggel, azaz MEGVAN A KONSZENZUS, ez után milyen jogon mondja azt az AB, hogy ez a módosítás nincs rendben.

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 16:43:58

@Herr Géza: Ha olyan faluban jelentkezel be egy új címre , ahol mindenki ismer mindenkit és Te sem vagy idegen ott, akkor el tudom képzelni, hogy akár így is lehet - erös fenntartással persze -. 35 év alatt én csak Frau Schmidttel és Herr Müllerrel találkoztam, Manyika és Jucika valószínüleg vidékre költözött :D

Európai téridő 2018.01.03. 16:44:07

Sanszos, hgy a II. vh. idején fél Európa kifosztásából szerzett "extraprofit" jó része megmaradt nekik. Úgy könnyű...

Arthamyr 2018.01.03. 16:53:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lehet nem ugyanazt értjük konszenzus alatt:
hu.wikipedia.org/wiki/Konszenzus
Az én olvasatomban a "parlament szükséges többsége" még a parlamenten sem belül sem garancia a konszenzusra, a társadalom egészében meg végképp nem. Persze ezt az AB jóváhagyása sem garantálja, de vitathatatlanul növeli az esélyét (ha az AB eléggé független a parlamenttől).

nemecsekerno_007 2018.01.03. 17:18:36

@szaszo71(D): "Aki egyszer is hazalátogat, már adózik. Ne felejtsd el a világbajnok ÁFÁ-t"

... és az biztos fedezi azokat az állami szolgáltatásokat amelyek itt igénybe vesz?

- Aztán a nyugdíjakat meg mi fizessük?
- vagy küldjünk mindenki után egy nyuggert?

jut mindenkinek, még marad is itthon, nem kell aggódni :)

esetleg küldjetek német nyuggert ide, a nyugdíját is lehet ide utalni. Na az már pénz.

2–3 hét Mo.-i költés a l***sz :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 17:18:40

@Arthamyr:

Miért kellene az AB jóváhagyása egy alkotmánymódosításhoz? Ismétlem: ilyen csak Németországban van.

Mi a szükséges konszenzus? 100 % legyen a patlamentben? Akkor káosz lenne, mert nem lehetne kormányozni. Gyakorlatilag azt akarod, hogy minden kormány mögött legyen ott az összes parlamenti párt.

Arthamyr 2018.01.03. 17:48:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem, tisztában vagyok vele, hogy ez nem reális. De azért elvárnám, hogy vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben mindenki szempontjait, és törekedjenek az együttműködésre és a fair kompromisszumokra. Annak is örülök, ha van kontroll a parlamenten, és helyeslem, ha tényleg így van Németországban. Elmagyaráztam miért jó ez szerintem.
Hiába írod le ugyanazt a gondolatot sokszor kicsit másképp: "Miért kellene az AB jóváhagyása egy alkotmánymódosításhoz? Ismétlem: ilyen csak Németországban van." - többször elmagyaráztam, hogy ez _szerintem_ miért jó. Szerintem nem is vagyok egyedül a véleményemmel, ha ez olyan nagyon rossz dolog lenne, akkor a németek minden bizonnyal megváltoztatnák...

Mindegy, én belefáradtam, hogy változatos módon leírva ugyanazt a dolgot tolod az arcomba... Ettől nem fog róla megváltozni a véleményem. Egyébként is, egyáltalán nem számít, hogy én mit gondolok az alkotmánybíróság Németországban betöltött szerepére, ahogy az sem, hogy te mit gondolsz róla.

torró 2018.01.03. 17:51:53

Egy nagyon lényeges dolgot mindenki figyelmen kívül hagy! Mikortól beszélhetünk a nyugati demokrácia kialakulásáról, a kapitalizmus, vagyis az ipari forradalomról, az érdekvédelmi szakszervezetek megalakulásáról? az 1800-s évek elejétől. Na emberek! Ki nem járt töri órára? A magántulajdon tiszteletbe tartásáról. Stb! Mi volt nálunk eközben? 48, első világháború, Horty korszak, második világháború, Orosz uralom Rákosi korszak magántulajdon elrablása, Kádár korszak. Csőd! Matek! A Németek már kétszáz éves előnnyel küzdenek, mi 27 éve kínlódunk valami hasonlót alkotni, csak a régi kommunista maradványok nem értenek hozzá! Hirtelen az elvtársak tették meg magukat tulajdonossá, úgy, hogy a Rákosiék alatt elvett tulajdonokat most már végleg kihúzták a az emberek alól. Brávó! És még mindig folytatódik! Ezért tartom abszurdnak, sőt feleslegesnek ezeket a párhuzamokat. Az hogy egyes országok is lehagynak bennünket a keleti szektorból, nos ők nem voltak szemérmesek a rendszer váltásnál, a régi kádereket kirugdalták és 20 évre eltiltották a politikától!. Most mondja valaki a szemembe, hogy nem ez a rövid történet! =1 éves vagyok láttam sok mindent. Most is látom a hülyeségeket. Sajnos, csak az van!

2018.01.03. 17:52:08

@romanista:

Tájékozatlan balek módjára csak a szád jár...
(vagy direkt hazudozol)

pl.
Ugorj már el ide: granitbank.hu

Aztán máris nyithatsz ONLINE!!! 2 perc alatt bankszámlát.

A személy azonosítás is mehet ONLINE (video alapján).

Szóval, be sem kell menned a bankba... manapság már.

Visceroid 2018.01.03. 17:52:49

Ne hazudjatok liberálisok, Németországban nem jó élni, Orbán tekintetes urunk is megmondta, ő megvéd minket a migráncsoktól! Naponta ölnek, erőszakolnak ott, láttam a TV-ben! A híradó is bemondta! Szerencsére minket megvéd a Miniszterelnök ÚR, küldöm is neki a nyugdíjamat a sárga csekkel, amit tegnap hozott a póstás!

szalka240 2018.01.03. 18:12:56

@MrBo: Németországi lakásbérlésben nekem csak az volt a rémálom, mire sikerült időpontot kapnom a lakás megtekintésére. Már a harmadik lakásban vagyok itt Németországban, de kezest még sehol sem kértek. Bajban is lettem volna, mivel nincs itt senkim. Mindössze a munkaszerződésemet tudtam felmutatni, meg elkérték az előző bérbeadó elérhetőségét (az első alkalommal ugye ez sem volt, csak magyar).

A lakcímbejelentéshez én mindig a bérleti szerződést és az útlevelet vittem, ennyi elég volt. Csak a legutóbbi alkalommal volt szívás, mivel ebben a tartományban másképp megy az ügyintézés, így miután kivártam az 1 órás sort a Meldebehördén, közölték velem, hogy külföldiként az Ausländerbehördébe kell mennem.

szalka240 2018.01.03. 18:17:01

@MrBo: Ja és biciklit is lehet már 200EUR-tól kapni a Lidl-Aldi-stb. helyeken akciósan, ha valaki nem akar sok pénzt kiadni, vagy vehet használtat is még olcsóbban.

Arthamyr 2018.01.03. 18:18:19

@tamarisk: Volt szerencsém náluk nyitni nemrég _céges_ számlákat. Na azt nem lehet online, és több mint 2 óra volt 6 számla megnyitása. De ha nem hiszed el, próbáld ki, jó szórakozást, nem hinném, hogy az utóbbi pár hétben ez megváltozott. :) Amúgy a privát számlát tényleg lehet videobankkal nyitni.

torró 2018.01.03. 18:37:19

@torró:
71 Basszus! Tényleg öregszem!

torró 2018.01.03. 18:37:26

Egyébként valóban jobban meg lehet élni náluk. Nekem a keresztlányom családostul, ismerősök, a környezetemben kevés olyan van aki nem dolgozott kint. Én is. Csak én régebben. Hogy ott sem fenékig mindig a tejfel, de azért csak könnyebb.

Herr Géza 2018.01.03. 19:22:16

@namostmárelég: Olyanba jelentkeztem be, ahol nyilván mindenki ismer mindenkit, ám engem senki nem ismert... , oszt elég volt a “bemondás”. Jelzem, nem egyszer... :D

Herr Géza 2018.01.03. 19:32:27

@MrBo: Akkor (miután mobilról nem tudok linkelni) javaslom az idealo.de-t bepötyögni, majd a keresés rovatba beadni, hogy “Fahrrad”, szűrni a min. 26 collra és ár szerint sorba szedni. Csodát fogsz látni: már 200-ért is van bicaj. És ez csak az online vásárlás, bármely hipermarktban kapsz akár ennél olcsóbban is. Én a Decathlonban vettem a lassan 10 éves bicajomat 300-ért, durva napi használat mellett (a magyar biciklinepper már visszatekerte volna a km-órát, ha lenne rajta...:D) kiválóan müxik ma is. És nem is az utolsó (kínai) gagyi. Remélem segíthettem.... :)))(

Herr Géza 2018.01.03. 19:36:40

@szalka240: Ja, a használt, akár komoly márkás bicajról (pl. ebay-kleinanzeigen...) nem is szóltam. Kb. 100 eurótól. A “mindegy, csak guruljon” kategória meg akár ingyen is, csak érte kell menni,

Nagyjo 2018.01.03. 19:41:06

@namostmárelég: Kedves hozzászóló! Eddig nem szóltam hozzá a bejelentéssel kapcsolatos írásokhoz, de mivel nagy a zűr az értelmezésekben,röviden annyi, hogy ha valaki 14 napnál vagyis két hétnél többet tartózkodik Németországban köteles bejelentkezni. 2016 január 1-ig megtehette mindenki ezt valóban bemondásra, kivéve ha a helyi önkormányzat másként nem rendelkezett, mert kérhették a bérleti szerződést, de nem volt kötelező, pontosan azért mert a tulajdonosnak is bejelentési kötelezettsége van! A tulajdonosnak is kötelessége lejelenteni a bérlőt és neki is kettő hete van rá! 2016 január 1-től már valóban be kell mutatni a bérleti szerződést! A sok csaló miatt akik tényleg csak hasraütve jelentkeztek be német lakcímre!

Nagyjo 2018.01.03. 19:41:08

@namostmárelég: Nem jó dátumot írtam! A helyes dátum 2016 november 1

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 21:40:01

@Nagyjo: Korrekt, de a dátum 2015. nov. 1.

Gandosz 2018.01.03. 23:06:33

Ez tök jó, hogy ennyire jó a németeknél, és ez az összehasonlítás is mennyire korrekt, hogy nálunk meg hogy mennyire rossz. Index címlapra való, valóban.

Gandosz 2018.01.03. 23:06:44

@Arthamyr: "szavazók tetszőlegesen kis százaléka elegendő a többséghez, akár a kétharmadhoz is, elég, ha behúzzák az egyéni körzeteket. Simán elég lehet 20-25% is"

Hát ezek az angolok mennyire antidemokratikusak!

Szabványok 2018.01.04. 00:25:55

Ne hazudjatok, Németországban nem jó élni.
Korunk meghatározó sorskérdéséről egy szót sem mertél szólni.
A tévében bemondták, hogy mindenkit megerőszakolnak a migráncsok, és hetente felrobbantják az iszlamisták a karácsonyi vásárokat. Az ügyintézés is bonyolult, mert a migráncsok előnyt élveznek és mindig beállnak a négerek eléd a sorba, de nem szabad szólni nekik. NOGO zónák vannak, ahol nem lehet menni, mindenki áll.
A gazdaság az összeomlás előtti pillanatban van, kizsákmányolják a sorosisták a dolgozókat és bedöntik az országot.
Gyere haza, Orbán, a fidesz és a KDNP megvéd ezektől a veszélyektől, itt jó élni. Országunk jobban teljesít, mert nincsenek migránsok. A gazdaság szárnyal, idén még béremelés is lesz.

somlobodog 2018.01.04. 09:09:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a budos életben nem írtál te erről szakdolgozatot. Legalábbis Magyar jogi karon tuti nem vagy ha igen akkor meg is buktal kB. Még a szakkifejezéseket is helytelenül használod. Egy felmuvelt haverod lehet benyeli ezeket de sokan azért nem. Googleozgass csak tovább, hátha egyszer írsz valami értelmeset is mert ez egy nagy nulla.

Herr Géza 2018.01.04. 10:20:17

Na de hova lett Pink Peitsch????? :D

Herr Géza 2018.01.04. 12:11:51

@MrBo:
“Németország egyes tartományait elég jól ismerem.
-Lakcímkártyámat itthon nekem kb. 15 percbe került elintéznem egy nyomtatvány előzetes kitöltésével”
Mert szted itt mennyi időbe telik?
-“Németországban a lakásbérlés intézése ami rémálom (kezes, munkáltatói igazolás, előző bérbeadó ajánlólevele stb.)”
Kezes? A munkáltatói igazolás meg a korábbi referencia, ( és a kaució) eleve feleslegessé teszi a kezest.
“-Németországban fejlett demokrácia van, egyfajta naív bizalommal, aminek most megisszák a levét a bevándorlók miatt”
Ja, isszuk rendesen... :))))
“-Munkáltatói elismerés (sok multicégnél itthon is van)” És? Mit mondtál ezzel?
“-Politikamentesség (ez eléggé vitatható, ők is politizálnak)” A hétköznapi életben/kommunikációban nagyon nem.
“-Kisváros vs nagyváros (kulturális szempontból Freiburg sehol sincs Berlinhez vagy Budapesthez képest)” Állított bárki is mást?
“-Az légy, aki vagy (mindenkit befogadnak hivatalosan, gyakorlatilag lenéznek, főleg, ha nem beszéled magas szinten a nyelvet)”
Magas szinten? Elég ha látják rajtad, hogy igyekszel... Ellenben ha “gyökér” vagy, beszélhetsz bármilyen szinten németül. Másképp lenne ez pl. Magyarországon? Ja, nem....

kardio1 2018.01.04. 12:59:51

@Arthamyr:
Ad 1:
Már hogyne lenne. Persze nem kell formálisnak lenni. A cégvezetők választása sem értelmezhető demokratikusnak: a szalag melletti munkás és egy felsővezető szava egyforma lenne?

Arthamyr 2018.01.04. 13:10:49

@kardio1: A cégek vezetőit általában a cégek tulajdonosai (részvényesei) választják, a tulajdonrészük arányában.
Mondj egy olyan céget, ami meg tudja fordítani egy működő ország kormányának döntését a cég működési területén kívül, korrupció nélkül, egy erősebb kormány támogatása nélkül, meggyőzés nélkül.

2018.01.04. 20:49:42

@Herr Géza: Vagyok életem, csak megvártam, mig levonul a dühöngő ár :DDD Ugyanis a faszom fog nekiállni vitatkozni egy fikanickkel, aki direkt azért regisztrált, hogy nekem beszóljon. Mellesleg ezek a nyomorult ünnepek eléggé megterhelőek, és még mindig nincs vége, majd csak a jövő héttől csillapodik a roham. Oszt amilyen feszült és rohadtfáradt vagyok még, eküldterm volna a 35-éve-élek-Németországban-már-állampolgár-vagyok fikanicket a jó büdös francba.

Herr Géza 2018.01.05. 00:06:58

@Pink Petsch: Mit is vártál virágszálam (:D) ? Okoselvtárs mindig lesz. Szar az élet errefelé, sok a migráncs, meg minket (migráncs v2.0) nagyon lenéznek. Ja, meg 500 ajró egy bicikli... Karmolom magam ezerrel.

Gandosz 2018.01.05. 06:41:34

@Pink Petsch: namostmareleg korrekt és tényszerű volt

2018.01.05. 07:33:32

@Herr Géza: Hm, hát lényegében még megtisztelő is, hogy direkt miattam regisztrált :DDD Mna húzok, hogy összekaparjam az 500 petákot a bicajra, ami nem könnyü. ilyen lenézett helyzetből ;)))

@Gandosz: Hm, kivéve, hogy rögtön személyeskedéssel inditott, majd nemes egyszerüséggel lehazugozott. Szerintem nekünk teljesen más a felfogásunk a korrektségről, de nem baj.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása