oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 26. 06:30,  Magyar karácsonyok a nagyvilágban 115 komment

2017. december 26. 06:30 Határátkelő

Magyar karácsonyok a nagyvilágban

Immár hagyomány a blogon, hogy minden karácsonykor megkérlek titeket, küldjetek képet arról, hogyan is ünnepeltek, hogyan néz ki a karácsonyfa, mi kerül az asztalra. Idén is így történt, és jöttek is a fotók, méghozzá összesen több mint egy tucat országból. Lássuk tehát, hogyan is karácsonyoztok ti szerte a nagyvilágban!

cim_judit_bangor.jpg

A nyitóképet Judit küldte az észak-írországi Bangorból, és mellékelt egy fotót a fájukról is.

judit_eszak-irorszag_bangor.jpg

Maradjunk is egyelőre a szigetországban. Mónika egyenesen a skót Felföldről kívánt boldog karácsonyt „itthon és otthon is”.

monika_skocia.jpg

Adrienne képet nem küldött, de annyit írt, hogy ők „csak ketten apával (így öregesen, meg a kutyák)” töltik az ünnepeket. Beszélgetés és kis Xbox-játék, vacsorára ki-mit talált. :) ;) Az együtt töltött tartalmas idő szeretetben – ez éri a legtöbbet” – írta és milyen igaza van, nem? 

Angliából persze sokan küldtek képeket, most jöjjenek ezek! 

Judité.

judit_anglia.jpg

Edité.

edit_anglia.jpg

Ibolyáé.

ibolya_anglia.jpg

Judyé.

judy_anglia.jpg

Bálint Leicesterben él, onnan küldte a fotót.

balint_anglia_leicester.jpg

Emese pedig Liverpoolból.

emese_liverpool.jpg

„Tegnap a kislányommal a Diótörőn voltunk Cardiffban” – írta Kata.

kata_wales_cardiff_kislany.jpg

Aztán másnap „vegán nut roastot készítettem” – tette hozzá és fotót is küldött bizonyítékképp. Íme.

kata_wales_cardiff_vegan.jpg

Gabriella az írországi Dublinban él és karácsonyozik.

gabriella_irorszag_dublin.jpg

„Az első karácsonyunk külföldön. A máltai szentesténken lazacot készítettünk avokádós mangósalátával” – írta Gergely.

gergely_malta.jpg

Ugorjunk egy nagyot, egészen Ausztráliáig, ahol Attiláék nem kifejezetten karácsonyi hangulatban ünnepelnek a nyári melegben.

attila_australia.jpg

„Nálunk Cincinnatiben töltött káposzta volt a vacsora” – írta Anna, és küldött egy képet a fájukról az Egyesült Államokból.

anna_usa.jpg

Visszatérve Európába, Adrienn több képet is költött Svédországból. „Bérelt erdei kisházban karácsonyozunk Budapestről repült nagyszülőkkel. A kis gyertya egyenesen a szekszárdi Lidlből van” – írta. :)

adrienn_svedorszag.jpg

adrienn_svedorszag_2.jpg

adrienn_svedorszag_3.jpg

Szintén Svédországból érkezett Bernadett képe.

bernadett_svedorszag.jpg

Gabriella Németországból küldte ezt a fotót.

nemetorszag_leonberg.jpg

Mari is, méghozzá Kölnből.

mari_nemetorszag_koln.jpg

Már egészen közel járunk Magyarországhoz, méghozzá Ausztriában, ahonnan Hajnalka küldte ezt a fotót.

hajnalka_ausztria.jpg

"Még Magyarországról" - írta Balázs, előrevetítve a jövőt...

balazs_magyarorszag.jpg

Adrienn is Magyarországon ünnepelt, de teljesen más hangulatban. "Négy év után újra Magyarországon, együtt a szüleinkkel. A fát idén először együtt díszítettem a kislányommal, a fő helyekre gyerekkorom kedvenc díszei kerültek."

adrienn_hun.jpg

Csilla is Magyarországon karácsonyozik. "Mint még soha... unokákkal Magyarországon... isteni!" - írta.

csilla_magyarorszag.jpg

Ételek és asztalok

Tetszik, nem tetszik, az ünnepek fontos része a terített asztal. Ilyen fotók is érkeztek természetesen, ismét induljunk el Angliából.

Eszteréknél ez került az asztalra.

eszter_anglia.jpg

Katiék mézeskalácsot készítettek.

kati_anglia.jpg

Diana küldött egy fotót a fáról…

diana_anglia_fa.jpg

… és a menüről is…

diana_anglia.jpg

… ami azért vicces, mert jött egy fotó Svájcból is, Ágnestől, íme.

agnes_svajc.jpg

Krisztináéknál így nézett ki az ünnepi asztal Finnországban.

krisztina_finnorszag.jpg

„Ezt Madridban készítettem a családnak” – írta Márió, és kétségtelenül nem lehetett rossz dolga a famíliának… :)

mario_spanyolorszag.jpg

Éva nem aprózta el, Ausztriában folyami pisztrángfilét varázsolt trüffelgombás burgonyapürével.

eva_ausztria_pisztrang.jpg

„Diétás karácsonyi vacsora Salzburg környékéről (főtt karfiol + lazac „torta” tojássalátával és egészben sült fűszeres krumplival) Made by István. Zseniálisan finom volt” – írta Maja szintén Ausztriából. Nem néz ki rosszul, az kétségtelen.

maja_ausztria.jpg

Persze nem mindenki volt olyan lelkes. Tündiék például nem tartanak hagyományos karácsonyt. „Se fa, se aji, egy kis töltöttkápi meg kókuszgolyó, és csak mi ketten. Szeretet van. Meg a kutyi. Se egy karifa poszt, se egy asztal poszt, hogy mit eszünk éppen, se a fakörüli kis család, hogy mindenki jooool lássa, hogy nekem milyen boldog és meghitt karim van. Itt csak szeretet van ma, semmi más... de az uncsi, mi?”

Nem, dehogy unalmas, így a szép, és persze mindenki úgy ünnepel, és azt oszt meg belőle, amit szeretne.

Boldog, békés ünnepeket mindenkinek!

HÍRMONDÓ 

Fordulat a kelet-európaiakat kitiltó angliai ügyben 

Hatalmas felháborodást okozott a napokban egy tábla, mellyel kitiltották a kelet-európaiakat egy oxfordshire-i horgászparadicsomból. Most komoly fordulat történt az ügyben. 

Gyorsabban lehet majd autózni Belgiumban 

Az eddigi 120-ról 130 kilométer/órára emelkedhet a sebességhatár a belga autópályák egyes szakaszain 2018 első felében. Na persze nem mindenhol.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1513524153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.26. 11:49:36

@kisrumpf: eleg nehez behuzni, ha a sajat csaladjanal szall meg az ember, es a jo magyar szokasok mar kicsit irritaljak:)
De azert minden rendben, Pesten turistaskodni remek!:) ezt tesszuk, mert a fovaroson kivul (telen) megall az elet:)

adg 2017.12.26. 12:35:09

@kisrumpf: szerintem Tundieknel nem csak szeretet van. Amikor valakiben orult nagy szeretet tombol eppen, az nem szokott ilyen beszolasokat elejteni.
De azert remelem, egy kis gyumilevi, majd kicsi csiripori nokival es koviubi salival jutott vacsira a nagy szeretetke melle, aji helyett. Brrrr

Csodabogár 2017.12.26. 13:27:55

Nos nálam nem csak "karifa" nincs de rendes karácsonyfa sincs és semmi karácsonyi hűhó és ez nekünk egy cseppet sem "uncsi" illetve nem unalmas és nem is hiányzik. Azért mert karácsony van, lehetne még rendesen beszélni magyarul, nem?
Na én ettől lettem savanyú.
Mi jól elvagyunk, kettesben. Tegnap bementünk a belvárosba fényeket nézni és azt hittük senki nem lesz az utcákon. Nagy tévedés volt. A Lánchídnál totál hétköznapi dugó volt.Ma a Fesztivál zenekar évi rendes kivánság hangversenyére megyünk előtte pezsgőzéssel. Különben nyugalom, csend, béke.
Holnap aztán elkezdem vadászni az újévi malacot.

Taxomükke (UK) 2017.12.26. 13:28:06

@adg: Nagyon jo dolgom van, mindig leirod a velemenyemet. Cheers mate!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 13:38:03

@adg: sokak neveben szolottal, uff.

Savanyú a szőlő, Tündi.

Nalunk csirkemellschnitzel volt, borsos-csilis hasselback krumplival es paradicsomsalataval, sor, aztan megneztunk. ket bubanatos ir filmet, amin jol osszevitatkoztunk, leven a skala ket veget kepviseljuk, ami az irek iranti szeretetet jelenti, aztan szunya. S. meg havat is lattunk, mert felmentunk a "hegyekbe" ahol volt kis minusz es nagy hoeses. Klassz karacsonyunk sikeredett!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 13:47:06

@meatclone: nekem ez pl. nagyon tetszik, de babras az elkeszitese... na majd jovore :-)

www.notmartha.org/archives/2010/12/20/christmas-tree-ornament-mobile/

Mar tobb otletet vettem at tole, sikerrel.

adg 2017.12.26. 13:48:18

@Taxomükke (UK): haha, no bloody worries, mate.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 13:49:37

@Zsuzsi65: nagyon akartam ajanlani, de sajnos, zarva vannak, az Edesseglabor turos csusza szeletet, fenomenalis. A logojuk, az egesz kavezo, nagyon ajanlom!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 13:52:57

@Csodabogár: ezer éve szeretnék malacsültet... képozeld el, nem lehet bébi malacot kapni, s folyton azzal raznak le a hentesek, hogy toltja az EU (?!?). Ez nem akadalyozza meg mas orszagok vendegloit, hogy kismalactetemeket talaljanak a vendegek ele... Muszaj lesz meg szebben passognom a hentesre, na de ezt is majd jovore... Siman megsutod, citrommal a szajaban? Csak annyit tudok, hogy a kis fuleit szoktak alufoliaba tekerni, ne egjen meg...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.26. 14:32:46

@kisrumpf: koszi, epp keresgelek valami jo beulos helyet egy desszertre v ilyesmire. A New York Cafe szuper volt, mint kulturalis elmeny, de egyszer eleg volt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 15:18:55

@Zsuzsi65: óó, én oda nosztalgiázni mentem vissza, mert utoljára akkor jártam ott, amikor egy százas volt egy sima eszpresszó... A zongorista eljátszotta nekem a My Way-t, ennél jobbat nem it tehetett volna, többet nem megyek, ezt az emléket őrzöm arról a helyről.

A Cake túra helyeit merem javasolni, vagy ha nagyot ennél, az Aranysárkányt Szentendrén.

A link már régi, de azért nézd meg. Az Édes Sári és a Chez Dodo nekünk nem tetszett, mert a macaronért nem rajongok, de a többit érdemes felkutatni. Az Édesem és az Édességlabor a legjobbak. Ha beülős, akkor az Auguszt, a krémesével... a férj a Daubnert javasolja... VAGY a Frer cukrászda a Máriaremetei úton, a Monarchia válogatásd igen poénos és a hely csodás, a kávéja remek... Igazi családi vállalkozás, nagyon gondosan összeválogatott hozzávalókkal, tényleg mesterek dolgoznak ott.

www.facebook.com/FRER.Cukraszda/

2017.12.26. 15:23:13

Mar el is felejtettem, hogy az igazi fak milyen randak is tudnak lenni. :)

Arthamyr 2017.12.26. 15:26:27

@kisrumpf: @adg: Én ezt nem vettem különesebben negatívnak, főleg nem raknám a savanyú a szőlő polcra, kétszeri olvasásra sem, mondjuk az aji, kutyi kápi trióra én is felvontam a szemöldököm. Az aji japánul rossz szájízt jelent (legalábbis go-ban így magyarázták el anno), lehet, hogy egy japánul tudó majd leolt, hogy hülyeségeket beszélek itt. :)

Valami elromlott a készülékemben, mitől savanyújoci (csak hogy továbbvezessem az aji-kutyi vonalat) ez?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 15:37:56

@Arthamyr: az aji borított ki először, aztán jött a többi. Ezek a szavak... jajj. A savanyújóska az az illető, aki ilyen megjegyzéseket tesz, mint fent a hölgy. Sourpuss angolul. Vagy killjoy... partypooper... downer... ééérted?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 15:42:31

@Arthamyr: vagyis az a gondom a megjegyzésével, hogy ha nem érdekli az egész karácsonyi "mizéria", s hogy ki mit tesz fel az ünnepéről, akkor tényleg annyira nem érdekli, hogy csöndben marad.

Arthamyr 2017.12.26. 15:58:53

@kisrumpf: Lehet, hogy ennél többet érez: mondjuk megveti.

Én is savanyú joci vagyok akkor, nálunk sincs karácsony (persze azért a telefon/email ment a családnak), és nem is szeretem, mert rengeteg szolgáltató nem szolgáltat normálisan ilyenkor, nem nyit ki korán reggel a konditerem, némelyik bolt egyáltalán nem nyit ki stb.
Mondjuk a karácsonyra-újévre kapható kajákat állandósíthatnák egész évre, ez egy pozitív hozadék, amit el tudnék viselni az év többi részében is. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 16:05:29

@Arthamyr: s mi van helyette? Abszolút karácsony elutasító vagy?

Arthamyr 2017.12.26. 16:13:50

@kisrumpf: Semmi. Ugyanúgy dolgozok pl. ma is, meg tegnap is, meg tegnapelőtt is, mint bármilyen más nap, csak most nem előtte megyek a konditerembe, hanem közbe, mert nem nyitnak ki 9-ig. :) És persze élvezzük a karácsonyi/újévi menüt, ami nem klasszikus ünnepi menü, de sajnos máskor nem igazán lehet ilyen könnyen hozzájutni. Ha majd lesz gyerekünk, lehet, hogy újra kell ezt értékelni persze, nem biztos, hogy triviális eladni egy kisgyereknek, hogy nálunk nincs karácsony, főleg azután, hogy a környezetében azért mást is fog látni, mert nem hiszem, hogy kiveszik ez a szokás a következő 20 évben...
Nekem felnőtt fejjel már max. annyi értéke lenne a karácsonynak, hogy együtt lehetne a család, de gyakorlati okokból inkább nem karácsonykor van együtt. :)

Arthamyr 2017.12.26. 16:14:28

@kisrumpf: Amúgy nekem az ausztrál medencés karácsony bejönne, csak nem olyan whiskey-t innék! :D

puhacica 2017.12.26. 16:35:57

csak azt remelem, hogy mindenkinek legalabb olyan vidam unnepe volt, mint nekunk. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 16:43:34

@Arthamyr: ah, az nem whisk(e)y... max. sütéshez.

blackhairlady 2017.12.26. 16:52:44

@kisrumpf: A gyermekem nagyon otletes karifat (bocs, ezt nem hagyhattam ki :D) keszitett.
A falra szogeket (szegeket??) vert be, arra karacsonyfa alakra kihuzott egy hosszu mu karacsonyfa agat amibe beletekert egy hosszu egosort, feldiszitette nehany aranyos kis disszel. Nem foglal helyet es nagyon mutatos :D
imgur.com/a/Lh4j2

Arthamyr 2017.12.26. 17:07:59

@kisrumpf: Osztom véleményed, csak nem akartam folytatni a savanyújóska vonalat, sznobizmussal fűszerezve, legalábbis ahogy egyesek látnánk. A hangulata és az időjárása mindenesetre bejön annak a képnek. :) Az egyik amerikai kollégám mondta, hogy a whiskey 12 évnél kezdődik, amiben szerintem is van igazságtartalom. Mondjuk a Midleton pl. lehet fiatalabb (bár 12-20 évesnek "tippelik"), de azért azt is le lehet küzdeni, ha épp nem jut más. :D Persze ízlések és pofonok, angol whiskeybuzi kollégám azt mondta, hogy az íztelen szar (amúgy is ír whiskey-t csak kólával iszik, ő a scotchra és a japán whiskey-re esküszik). Megnézném hogy reagálnak a pubban, ha kér egy midleton-coke-ot. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 17:18:51

@Arthamyr: uristen az egy barbar. meg akkor sem innam kolaval ha szar lenne... annal tobbre tartom oket. Egyszer ittam Midletont, de alighanem a hely adta a varazsat, mert masodszorra mar nem volt ugyanolyan. inkabb a fustos skotokat kedvelem, Laphroaig, Talisker, Lagavulin, es egy kimondhatatlan, amit az uram szokott hozni a bp-i repterrol.

Arthamyr 2017.12.26. 17:21:15

@kisrumpf: Ő is ezt a füstös vonalat kedveli. Az is számíthat, hogy ott áll kibontva pár hónapig, az azért nem múlik el negatív hatás nélkül.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 17:28:01

@Arthamyr: latod, az lehetett. elsore akkor es ott nagyon izlett, igen finom volt. Aposom a smooth Jamesont kedveli, az uram nem szereti... s nem vagyok annyira hozzaerto, hogy tobbsoros elemzest tudjak irni rola... vagy izlik, vagy nem. Japan whiskybe meg nem mertem invesztalni... fene tudja...o mit ajanlana?

kék madár 2017.12.26. 17:42:30

@Zsuzsi65: Vacon van egy nagyon meno cukraszda
mihalyipatisserie.com/
es egy oras setat a varos is meger

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 17:48:44

@blackhairlady: nalunk nincs szabad falfelület..., de a tv mogott van egy beugro, en oda raknek ilyet, vagy a fent emlitett plafonrol logatott gomboset tennem oda... jovore.

Arthamyr 2017.12.26. 17:50:31

@kisrumpf: "izlik, vagy nem" - én is így vagyok vele, persze ez tök relatív, ha egyszer iszol jobbakat, zsákutcába kerülsz. :) Nekem mondjuk szerencsém van Írországgal, mert már mielőtt idejöttem is, szerettem az alap Bushmillst, Jamesont, amiknél azért kategóriákkal jobb egy Yellow Spot is, kb. azok legrosszabb whiskey-k, amit itt kapni lehet (ha valakit persze zavar a lágy karakter, annak az írek többség nem fog ízleni).
Nem tudom, mit javasolna, amióta eljöttem onnan, nem beszélünk, amikor átjött Londonból, akkor is csak a whiskey volt a téma (mindig hozattam vele valamit, ha a Heathrowról jött), nem voltunk országos cimborák. :) A Suntory Hibikit lelkesen emlegette, de már nem emlékszem, melyiket.
Vegyél egy olyat, amit az ISS-re vittek. :) Az volt a világ legjobb viszkije az egyik évben, tuti vétel... :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 18:00:12

@Arthamyr: gugliztam... elmész te a sunyiba :-) ez befektetés, nem élvezni való ital!

Arthamyr 2017.12.26. 18:05:12

@kisrumpf: Majd amikor beindul a biznisz Brayben! :) Amúgy nem mindig ilyen k. drága a "világ legjobb whiskey-je", pl. a Glenmorangie Ealanta (nekem nagy kedvencem tőlük a Signet is) sokkal elérhetőbb, mielőtt "megválasztották" volna, 100 euro alatt volt egy üveg.

Arthamyr 2017.12.26. 18:10:32

@kisrumpf: Amúgy amit tiszta szívből javasolni tudok, ha szeretitek a whiskey-t, akkor ha a Heathrowra mentek valamiért, a World of Whiskies bolt jó kitérő. Adnak kóstolót bármiből (bár ezer font feletti kategóriából nem volt pofám kérni, mivel nem venném meg), nem kell vakon venni, segítőkészek, és sokszor vannak igen komoly akcióik is (akár féláron lehet venni ezt-azt).

Dikusz 2017.12.26. 18:15:40

@kisrumpf: a hentesedet megsütni citrommal a szájában, meg a kis füleit fóliába tekerni? Ejnye mecsoda szokás, bárhogy is passogatsz hozzá.:)))
Ezt a passogatás kifejezést anyósom használta, ő celldömölki. Negyven év Budapesten lakás után is "vazsmegyeiesen" beszélt, szerintem az egyik legszebb itthoni tájszólás:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 18:42:11

@Arthamyr: sajnos, igen ritkan, de eszben tartom, mas is emlitette mar hogy jo hely...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 18:45:22

@kisrumpf: anyam szokta mondani. Volt némi vasi beutes a csaladjaban.

Mrs. Clayton 2017.12.26. 19:57:30

@Arthamyr: a ferjem is szereti a whiskeyt es ugyanezt mondta az ir whiskeyrol mint a baratod. Viszont karacsonyra vettem neki egy japan whiskeyt nem volt 1000 font de olcso se. Szerintem minden whiskey szar, de ez olyan mintha osszeontottek volna egy scotchot sakeval. Szerintem a ferjemnek sem izlik csak nem akarta mondani.

M. Péter 2017.12.26. 19:58:19

@kisrumpf: Spanyolországban bezzeg nem tiltja az EU. Biztos a Soros keze van a dologban, vagy már a magyar hentesek is angol bulvársajtót olvasnak.

P.Elliot 2017.12.26. 20:14:02

@kisrumpf: Latom wiskey szakertetek itt, ismeritek oket.
Nem vagyok szakerto, alig ismerem oket, amikor de kijottunk a Johnny Walkert kostolgattuk mert azt akkoriban otthon csak vitrinben lehetett latni, marmint akinek volt ures uvege de mar regen nem ittam, el is felejtettem az izet, mitha kicsit fenyoiz lett volna vagy rosszul emlekszem?
A masikat ami izlik az a Jack Daniel volt, meg a gyartasi folyamamot is lattam a keszitohelyukon Lynchburgben, tetszett hogy vagy 1 meteres fa szenregeten keresztul szurtek at , / a faszenet a helyszinen keszitettek kinnt az udvaron/, szo szerint cseppenkent le az alkoholt es a szen koze kicsi juharfaszirupos golyocskakat tettek, jo sokat ez azzal egyutt jott le a parlat gyonyoru aranyszinben, erdekes, en az izen nem ereztem a szirupot.
Vannak itthon mas wiskeyeim is de azok olyan hetkoznapiak szerintem. A skotok ertenek hozza nagyon mint hallottam.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 20:24:49

@M. Péter: az irek, you mean. Nem Mao-n élek.

Portugal, andorrai hentesek is tojnak az EU-ra. Nem adom fel!

Arthamyr 2017.12.26. 20:37:34

@Mrs. Clayton: :D Én meg szoktam mondani, hogy szar, elkerülendő az újbóli megkapását. :D Sőt, ha tehetem, előre mondom, hogy inkább megveszem magamnak, ne is pazaroljanak rám pénzt. :)

nyuszigonosz 2017.12.26. 20:47:00

@kisrumpf: Nincs EU tiltás.

Ezt a hentes találhatta ki.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 20:55:08

@nyuszigonosz: az osszes amelyiket megkerdeztem?! mondjuk, csak harom volt...

Arthamyr 2017.12.26. 21:15:26

@P.Elliot: Én ezt visszautasítom, én nem is értek hozzá, nem is ismerem őket, csak szeretem némelyiket, jól mennek a szivarok mellé. :) Sajna Jack Danielsből csak a legalapabbat próbáltam, az nem ízlett. Nekem a fenyőízről becherovka jut eszembe. :D A Johnny Walkerből már ittam olyat is, ami nem volt rossz, de már nem emlékszem melyik volt.
A whiskey készítésnek az érlelés a legfontosabb része szerintem, amúgy egy pálinka sokkal nemesebb ital lehetne, csak azt általában nem érlelik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 21:26:53

@P.Elliot: nem értek hozzá, csak iszom őket :-) minél füstösebb, annál jobb. A Redbreast a következő cél, írek közül, aztán egy japán, annyira ajánlják ;-)

Arthamyr 2017.12.26. 21:34:17

@kisrumpf: Lehet valami ír előírás van, amire ráfogják, hogy az eu miatt van (és simán lehet, hogy egy eus előírás következménye, viszont az már az ír húsipar hibája, hogy ezt az előírást így teljesítik?). Borjúhúst is kínszenvedés venni, mi csak a Fallon&Byrneben találtunk. Külföldről meg elég szopó behozatni nyers húst, mi még nem mertünk vele próbálkozni. :)

Arthamyr 2017.12.26. 21:36:37

@kisrumpf: A Redbreast finom (a Yellow Spot jobb szerintem abban a kategóriában), de az is pot still, egyáltalán nem füstös, ha olyat akarsz, passzold, és menj a következőre. :)

P.Elliot 2017.12.26. 21:42:59

@geegee: En is kozejuk tartozok csak nem fotoztam le. A kisebbik ebedlobeli karacsonyfanak nem talaltam a talpat, elmenni venni meg idopazarlasnak ereztem, behoztam egy piros vodrot a garazsbol, beteglaztam, ugy csuszkodtak azok a rohadt teglak a vodor belsejeben hogy hihetetlen. Meg kemenypapirt is kellett tomi bele. Az agai lennt eltakartak a vodrot, nem latszik hogy miben all, jovore mar korabban megkeresem a talpat, valahol a padlason van, ha nem talalom, vissza a vodrot, hehehe...

P.Elliot 2017.12.26. 21:49:54

@Arthamyr: Te szivarozol is? Egyszer probaltam meg fiatal koromban hogy vajon milyen ize lehet, azt hittem egyetlen szippantas utan hogy ott fulladok meg rogton...Es keseru is volt, egy tomeny fust az egesz....Hol volt az a finom, enyhen mentholos konnyu cigarettatol amit akkoriban szivtam.
A wiskey es altalaban az italok valoban az erlelessel lesznek jobbak. A palinka is csak a ferfinepnek nehez kivarni azokat az 5-10 eveket.
A szomszedom kinalt meg 12 eves valamilyen rumfelevel amit hazulrol kapott, valamelyik karib szigeten szuletett, nekem baromi eros volt es nem izlett, bezzeg a partin az amerikai ferfiak jobban tudtak ertekelni mert amig abban egy csopp volt addig tartottak a poharat...

P.Elliot 2017.12.26. 21:54:19

@kisrumpf: En sem ertek hozza meg nem is iszom, tul erosek mar nekem.
Szeretnek kerdezni egy sutos kerdest. Van ugyan a francia baguette amit arulnak itt is de a parizsihoz kepest ez kopedelem. Soha meg sehol nem ettem olyat mint ott, sokfele receptet probaltam es nem olyan. Mi a titka szerinted? Liszt? Vagy a viz? Vagy mi? Probaltal mar sutni? Ettel ilyet Parizsban? Marmint ha jartal arra.
Szivesen vennem ha valaki aki ott el adna tanacsot hogy hogy csinaljam hogy teljesen olyan legyen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 22:07:13

@Arthamyr: most talaltam egy spanyol ceget, otkilos allatkakat kuld, de szerintem egy itteni hentest fogok megkerni. Ir oldalon talaltam receptet most, ott azt mondjak, idobe kerul, de lehetseges...

Nem ragaszkodom a füstösökhez mindenáron, s a Redbreastet nagyon dicsertek... vagy csak hype?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 22:13:46

@P.Elliot: foleg liszt. Ha tudsz venni, s biztos van, jo kenyersuteshez valo lisztet, tavaly minden boltban lattam, azzal kellene probalnod. Organic bread flour, King Arthur brand. Elvileg az igazi baguette kovasszal keszul, de elesztovel is el tudsz kesziteni, aztan meglatod, olyan-e, s onnan lehet tovabblepni kovasszal valo kesziteshez. Ha gondolod, holnap atkuldok par oldalt egy francia pektol, próbáld meg azokat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 22:17:22

@Arthamyr: egy jo par dolgot nem kapsz meg, mert nem tartanak, tenyésztenek... azt hozzak a franciaktol. Bébicsirke, nyul, oz is ritkaság volt, pár éve kapták fel ezeket is. Egyik ismerosom libát keresett a fia névnapjára (Márton), kapott, vagyonért, hosszu utánajárással...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 22:22:52

@P.Elliot: apropo, kanadai kenyérliszttel (strong bread flour) minden kenyerem nagyobb és izesebb lesz!

P.Elliot 2017.12.26. 22:32:50

@kisrumpf: Koszonom, utana fogok nezni a lisznek de elobb kovaszt keszitek mert teljesen biztos hogy azzal a jobb.

Arthamyr 2017.12.26. 22:48:13

@kisrumpf: Nem tudom, hogy csak hype-e. Nekem a Yellow Spot sokkal jobban ízlik, és nem sokkal drágább, mostanában az volt itthon ivós whiskey-nek. Nem vesztesz vele semmit, ha kipróbálod a Redbreastet, nem rossz. Nekem talán kicsit édes/alkoholos a Redbreast, pedig a pl. Yellow Spotban több az alkohol. Egyébként egymáshoz közel érdekes megkóstolni, akkor jobban érződik a különbség.

Arthamyr 2017.12.26. 22:58:40

@P.Elliot: Hát, ha a havi átlag 1-2 szivarozásnak számít. :)
A szivarfajtától függ, hogy mennyire "testes", feleségem pl. Romeo y Julietanál erősebbeket nem igazán szereti, és abból is inkább csak a piciket (cigarillo/club). Én meg azokat nem szeretem annyira, mert nem elég testesek, nem elég sűrű a füstjük, meg szeretem, hogy egy tisztességesebb szivarral le tudok ülni 2-3 órára, vagy akár tovább is.
Ha (nagyon) keserű a szivar, akkor jó esély van rá, hogy vagy nem volt megfelelő körülmények között tárolva vagy alapból nem volt valami rendkívüli minőségű termék.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.26. 22:59:08

@P.Elliot: Helyes, helyes.Ekecselni, kendácsolni szükség szerint.
:D

Arthamyr 2017.12.26. 23:07:05

@P.Elliot: És a rumok közt is van nagyon jó, a Karib-tengeren készültek közül sok ilyen van! :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 23:20:12

@Mrs. Clayton: köszi,.én öket találtam, barátságosabb árakkal és több review-val.

Hentes kitartó üldözése, vagy ezek, jövőre.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 23:25:34

@Arthamyr: alkoholos...? öööööö. Ittál már Ardbeget? No, az volt alkoholos, nem is fejeztem be a palackot sose. Azt hiszem, majd megkostolom öket, az lesz a legjobb.

2-3 óra egy szivar?! Jé...

Mrs. Clayton 2017.12.26. 23:29:28

@kisrumpf: nalunk a helyi hentesnel is lehet rendelni, en majd csak akkor fogok ha a ferj epit nekem egy kemencet az udvarra es akkor meghivom a fel falut. Addig is erjek be egy ezzel: p.coldline.hu/2017/12/26/2727247-20171226-3JFXGU.jpg

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.26. 23:49:04

@Mrs. Clayton: ez mennyire jo lett!

Nem lehet, hogy egy magazint olvasunk? En a cseresznyes marcipános viragot tervezem a zuramnak abbol a szambol...

Csodabogár 2017.12.27. 00:01:06

@kisrumpf: Egy egész malac nem férne be a sütőmbe. Miután egyre öregebbek vagyunk mi is meg a két vendégem is, egy negyed malacot szeretnék megint venni.A hátsó felének a felét. Ezek általában olyan 10 kiló körüliek. Lehet, hogy létezik még kisebb is, de szerintem az már leginkább csak bőr. Viszont az én hentesem pl. soha nem árul ilyen malacot, csak süldőt bőrrel, de az nem az igazi.

Csodabogár 2017.12.27. 00:02:55

@Zsuzsi65: Budán van a Bagatel, nagyon kellemes és remek sütemények vannak.

Dikusz 2017.12.27. 04:31:39

@kisrumpf:
Ezek szerint jártál már az étteremben:)
Én még nem voltam, de a barátaim szoktak főzni sárkánylecsót, a recept -mindig ki is hangsúlyozzák- az Aranysárkány étlapján szerepel, Nem egy diétás étel, az biztos, de nagyon jó:)))

Azt Auguszt cukrászda Fény utcai piacnál levő cukrászdájában jártam már. Nem vagyok nagyon édesszájú, nem csak a krémesük finom:).
A Daubnernek állítólag csak a neve a régi, a minősége már nem annyira.

Dikusz 2017.12.27. 04:37:00

@Zsuzsi65: Szeretnék én is beszállni a beülős helyek ajánlgatásába:)
@kisrumpf: -nak igaza van, az Auguszt-cukrászda tényleg remek az én tapasztalatom szerint, nem fogsz csalódni benne, az biztos.
Talán ismered a Hauer-cukrászdát a Rákóczi úton, közel a Blahához. Nem túl régen nyitott újra, tegnap láttam a buszról, de túl sokan nem voltak benne...

Golf2 2017.12.27. 07:36:32

Bagatell... 1800ft 1 bundáskenyér....elmennek a....

Mrs. Clayton 2017.12.27. 09:43:57

@Mrs. Clayton: oh, az elozo komment 90%-a lemaradt, szoval en a sainsbury’s meg a bbc receptjet hasznaltam, te is ott lattad?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 10:54:41

@Arthamyr: a szivar nem befolyásolja a whisky ízét, s esetleg viszont?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:10:57

@Dikusz: jártam! A túrógombócuk... édes istenem...

A tulaj testvére és a férje évekig éltek itt, akkor barátkoztunk össze, a férj nagyon nagy koponya... egy csomó írót általa ismertem meg, mindig ajánl olvasnivalót. Szentendre amúgy is kötelező program, amikor megyünk, az egyik ír ismerősöm rajong a kékfestőért, patchworkozik... akkor abból is fel kell pakolni. Szeretek ott mászkálni.

Én is az ottani Augusztba "járok". Sajnos, legutóbb a Fekete-Erdő torta, amit anyós rendelt meglepetésképpen, hogy is mondjam, nem volt valami jó. De a krémes és fent a beülős rész kedvencem. Remek találkahely ;-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:12:55

@Mrs. Clayton: bbc good food magazin karacsonyi szama... miota kint vagyok az a fo ihletforrásom, s ebben a számban ott ez az ananász... csak egyikunk sem meringue rajongo, de ez nagyon jol nez ki.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:17:27

@Csodabogár: van kisebb, legséábbis az emlegetett weboldalakon kisebbet ajánlanak, azért is gondoltam kisebbre, mert kettönknek az elég lenne pár napig, s egy ötkilós befér a sütőbe. Andorrában ettem szopós malacka hátsó lábát, egyet adtak egy személyre, s bőven elég volt. A bőr pedig jó ropogósra sütve... bár aggódnék a fogaim miatt, de kipróbálnám...

Nem értettem jól, az a darab, amit veszel, az 10 kilós, vagy a malac, amiből levágják neked a negyedet?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:20:53

@Mrs. Clayton: bocs közben megtaláltam az egész megjegyzést, akkor igen, egy a forrás! Jobban néz így állítva, sokkal látványosabb.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:24:03

@Dikusz: A Daubnerben még nem jártam, a férj kiáltotta oda, amikor írtam a listát. A Hauerrel nem volt valami hézag, mintha láttam volna a nevüket valami probléma kapcsán, talán jogi huzavona ment a nevük miatt... de lehet, tévedek.

(A szomszéd hajnali egyig partizott, most ájultam ki az ágyból az egyikük hangos tüsszentéseire. Jól indul a reggel...)

Mrs. Clayton 2017.12.27. 11:55:10

@kisrumpf: nalunk sem nagyon szereti a meringuet senki, en most csinaltam eloszor olasz habcsokot, es ez hasonlit kicsit a pillecukorra, igy megettek.
Nalam a bbc goodfood magazin az egyeduli amire van elofizetesem, neha van hogy nem tudok mit fozni belole, mert semmi sem tetszik, de kifejezetten rossz receptet en meg nem lattam benne.

Arthamyr 2017.12.27. 12:03:15

@kisrumpf: De, természetesen igen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 12:05:23

@Arthamyr: bővebben, ha lehet.

Akkor meg kell gondolnod, hogy melyik szivar és melyik whisk(e)y passzol össze, nem? Adnak ötleteket, vagy kisérletezel?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 12:09:09

@Mrs. Clayton: downsizingkor sok magazint dobtam ki, de ezek közül egyet sem. Az egyik karácsonyi gyümölcstortát évek óta csinálom, valaki csakis tőlem mindig ugyanazt rendeli... van még pár receptjük, amiért egy életen át hálás leszek, nagyon szeretem ezt a magazint. Mióta felrakják online, csak a főbb ünnepi számokat veszem meg, mert kifogyok a helyből, de tényleg a legjobb.

Arthamyr 2017.12.27. 12:16:52

@kisrumpf: Azért olyan nagy trükkje nincs. A szivartól lágyabbnak érződnek a whiskeyk, szerintem finomabbak is, pl. a karakteresebb whiskeyket én kifejezetten szivar mellé fogyasztva szeretem (2-3 deci simán lemegy mellé :)). A nem cukrozott, érlelt sötét rumok is jók mellé.
Valamit meg inni mindenképp szoktam szivarozás közben, ha mást nem, vizet, a szivar különböző részei különböző ízűek, ezzel lehet resetelni az érzékelést.
Az utóízek (mivel mindkét terméknek van) is jól kiegészítik egymást, illetve egyik íze a másik utóízével.

Mrs. Clayton 2017.12.27. 12:24:00

@kisrumpf: en ultramodern vagyok, csak digitalis elofizetesem van. Ennek van elonye is meg hatranya is, pl az ananaszos sutit kivettek kb december kozepen a digitalis szambol es egy sos karamellas tortat tettek azt hiszem be helyette. A te viragodat sem talalom, hacsak nem a sainsbury’s magazinban lattad es en kerestem rossz helyen.

Mrs. Clayton 2017.12.27. 12:26:50

@kisrumpf: www.sainsburysmagazine.co.uk/recipes/birthday-cakes/cupcake-flowerpot-bouquet
Ezt a viragot mondtad? Ez is szuperul nez ki. Majd ferjem lanyanak a szulinapjara megcsinalom, omszereti a cupcaket.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 12:37:44

@Mrs. Clayton: nem, errol van szo: sour cherry and marzipan chrysanthemum (tudom hogy a sour cherry az meggy, de csak cseresznyes jamet talaltam. Nem tudom, hogyan lehet kepet berakni, 1.0-as juzer vagyok...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 12:39:13

@Arthamyr: azert nem semmi, ez is egyfajta gourmet stuff, ha jobban megkapirgaljuk a felszínt :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 14:02:46

@P.Elliot: akkor szólj, ha mehetnek a receptek, nem akarlak elhalmozni. Van, ami élesztős és érlelt tésztás, a másikban van kovász is, s van receptem, ami alapján az amerikai pékeket tanítják, francia metódus alapján.

Mrs. Clayton 2017.12.27. 15:36:30

@kisrumpf: ez igy kezdodik h sloe gin, port kell hozza, igy sosem fogom tudni elkesziteni, mert az alkoholos hozzavalo elobb elfogy mint megsutnem a sutit

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 15:45:36

@Mrs. Clayton: nekem meg van egy kicsi ezekbol, felaldozom :-)

P.Elliot 2017.12.27. 22:43:57

@kisrumpf: Koszonom de kozben megtalaltam a francia kovaszt valahol, most ezt akarom csak kiprobalni, ugy sejtem hogy ez lesz az ami kozeliteni fog a kenyerhez ha igaz.
Majd megirom hogy mire mentem vele.
Az amerikai pekeket ha tanitjak a francia kenyersutesre akkor nem igazan csinaljak mert az itteni bagett undorito ahhoz kepest mint amit Parizsban ettem. Nem az igyekves hianyzik itt a pekekbol hanem ebbol a lisztbol, lehet hogy meg a viz is szamit a minosege, ize, nem lehet olyat gyartani mint ott.
Ezt elfogadom de szeretnek valahogy kozeliteni hozza...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 23:04:05

@Mrs. Clayton: remélem a szuper idöjárás nem teszi lehetetlenné az utazást, elég durva képeket mutatnak, Stansted-en nem indult pár járat...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 23:06:31

@P.Elliot: oké, akkor elsőnek kovász, ha kész a sütésre, etesd párszor, hadd kegyen bejáratott, aztán már lehet vele kisérkezetni.

Mrs. Clayton 2017.12.27. 23:13:15

@kisrumpf: hat ez kedves toled, de most ket hetre felfuggesztem a sutest, mi gatwickrol repulunk szerintem ott minden rendben lesz, mar be vagyok pakolva, utolso elotti percekben megjottek a nyari ruhaim szandalok is pedig 19-ere igertek es mar lemondtam roluk, viszont orulet, hogy csak 23 kilot vihetunk fejenkent, mondjuk lehet csak egy burkat kellene vinnem mert nem tett jot, h masfel kilo sajt elfogyott a karacsony alatt

blackhairlady 2017.12.27. 23:32:55

@Dikusz: Nekem megvan az Aranysarkany etterem mind a negy szakacskonyve (negy evszak etelei). Fantasztikusan jokajak vannak benne.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 23:49:12

@Mrs. Clayton: azt hittem már a reptéri hotelben vagytok! Jo utat s finom kajakat no es jo pihenést.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 23:50:28

@Mrs. Clayton: pakolj meg egy sarongot vagy egy nagy konnyu pashminat, selyemsalat, aztan ott csavard a derekad kore, s gond egy szal se, ráadásul szexi is.

Mrs. Clayton 2017.12.28. 00:03:34

@kisrumpf: nagyon szepen koszonjuk, a pihenes tutira meglesz, a jo kajak is, holnap reggel indulunk gatwickre

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása