oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. december 04. 06:30,  A kígyó, az olasz pincér és a portugálok 293 komment

2017. december 04. 06:30 Határátkelő

A kígyó, az olasz pincér és a portugálok

Múlt héten jelent meg Ütvefúró írása arról, milyenek is a hétköznapok egy svájci ötcsillagos hotelben. Akkor ígértem a folytatást, ami meg is érkezett, megismerkedhettek benne egy erős(ködő) olasz pincérrel, a sofőrökkel, a recepciósokkal és még sok érdekes figurával.

cim_2_1.jpgA kép illusztráció

Eredettörténet

A múltkor kérdezte valaki, miért Ütvefúró a nevem. Nagyon egyszerű. Nem azért, mert Black and Deckker volt a jelem az óvodában. Az egyik exem nevezett el így. Annak idején ritmikus sportgimnasztikát végeztünk egy elaggott fenyőágyon. Amely egy óvatlan pillanatban panaszos nyikorgással a nyomatéktól összerogyott. Így kaptam a nevem, ami rajtam maradt.

Éjszakai lopott pillanatok 

Éjszaka általában ketten vagyunk. Ilyenkor megy az oltás ezerrel. Mindig „piszkáljuk” a másikat. Mármint verbálisan. Van olyan, amikor van egy kis nyugi, akkor beülünk Jollyval az Á nyócasba, akarom mondani az S 500-ba. 

Végignyújtózunk az elöl-hátul masszírozós, ultrakényelmes üléseken, és hangnyomásmérő versenyt csinálunk, teccik tudni, olyat, amilyet Taszáron szoktak. 

Amikor az éjszakás kollégával kész vagyunk a melóval, reggel mindenki hazamegy a dolgára, hogy aztán újult erővel játszunk a másiknál délig a Playstationnel. 

Mindezt úgy, hogy beverünk egy-két sört közben, így fáradtan olyat üt, mint Vlagyimir Klicsko fénykorában. Majd azon röhögünk, hogy ki milyen bénán játszik. 

A hotel estére általában biztosít almát, néha körtét, egy kis száraz pékárut, meg ilyen olyan megmaradt süteményeket és salátákat, amit a kantinba lehet felmarkolni. Ugye semmi ne vesszen már kárba... 

Játékok határok nélkül 

A dolgozói kantinban vérre menő harcok mennek az éjszakai takarítókkal a konyhai maradékért. Itt is az nyer, aki a gyorsabb, vagy akinek nagyobb a… táskája. 

Azaz már munkakezdés előtt már fél órával hamarább fel kell menni, hogy a legjobb falatokat el tud rejteni a többiek elől. Van, amiben nincs pardon: a tonhalsalátát, meg a füstölt lazacot semmi pénzért nem cserélem el.

Szerencsére mindig ugyan azok a sütemények vannak, ami legalább 2 hónapig számított izgalmasnak, utána már ráuntam. Így legalább nem megy veszendőbe a fitneszteremben eltöltött idő. 

A talján keménytökű, és az Erős Pista esete 

Szeptemberben érkezett hozzánk egy új olasz pincér, bokszoló múlttal. Ezt onnan lehet tudni, hogy mindkét füle olyan, mint egy cintányér, az orra meg úgy néz ki, mint egy karfiol. Szóval kemény gyerek, meg ritkán mosolyog. 

Máriót elneveztük sekrestyésnek. Hogy miért? Mert nála egy ütés temetés. Amikor roppant változatos karrierje folyamán éppen építőmunkásként dolgozott, egyesével ütötte ki a blokktéglákat a falból. Vele el mernék menni bankot rabolni, mert ha őt meglátják a biztonsági őrök, gondolkodás nélkül elhajítják a fegyverüket a földre... 

És akkor még csak nem is mosolygott.

Csináltam egyszer marhapörköltet, hallotta, amikor hívtam a magyarokat. Ő is bekuncsorogta magát. Eljött a vacsora ideje, elkezdte osztani az észt, hogy a magyaroknak nincs rendes erős paprikájuk, mert ő már egyszer kóstolta, és az langyos víz volt. 

Semmi gond, szedek még neked egy tányérral, lehet, hogy kicsit csípni fog! - mondtam neki, és elindultam a konyhába. Biccentettem a többieknek, rögtön vették a lapot, szóval tartották a gyereket, addig én meg a konyhabútor takarásában szépen elkezdtem összeöntögetni a hozzávalókat. 

Került a pörköltbe egy kis erős pista a színe kedvéért, ezt megbolondítottam még 2 db kis ceruza vékonyságú háztáji „macskapöcs” paprikával (ebből már egy is gyilkol), meg volt szósz formájában erős koncentrátumom ilyen kis helyre csepegtetős üvegcsében, abból is pár cseppet ízlésesen beleráztam. Ezután összekevertem a tányérba szépen, hogy összeérjenek az ízek... 

„Tessék, drága barátom, gyorsan egyed, mert kihűl” - mondtam vigyorogva. A hatás azonnali és leírhatatlan volt. A feje kétszer akkorára dagadt, és céklavörösre színeződött. 

Éktelenül elbőgte magát, mint egy oroszlán, majd a hozzá legközelebb eső korsónak kiitta a tartalmát egy húzásra. Akkora svunggal nyúlt a korsóért, hogy véletlenül lekevert egy pofont a mosodás Józsinak, aki egyébként tényleg a mosodában dolgozik. 

Józsika ezt nem vette zokon, mert már volt az agyba, de láttam rajta, hogy a szeme sarkában elmorzsol egy könnycseppet az italért, mivel ez volt az utolsó sör a szobában. 

Ezután a talján kirohant a szobából. Tartottam egy kicsit a retorziótól, de semmi ilyesmire sor nem került, sőt nekünk már előre biccent, amikor meglát. Azt mondta, hogy nem létezik, hogy mi ezt meg tudjuk enni. Mondom dehogynem, módjával. 

Ezekkel a sofőrökkel csak a baj van 

A sofőröknek jó dolguk van. Szombat-vasárnap vannak a kijelentkezések, már reggel 10-11-től. Ilyenkor kapják a zsíros borravalót. Segíteni kell a csomagokkal. A parkoló autókat fel kell hozni a hotel elé. 

Ilyenkor csak úgy repülnek a 10-20-50-es címletű bankók. Tehát állandó harc folyik ezért az időpontért, de természetesen mindig a Hausdame öccse van odaállítva. Minő véletlen. 

Apropó, a Hausdame öccse: háromig nem tud elszámolni, csak ha beveti mindkét kezét, meg mindkét lábát, meg még egy számológépet, akkor sikerül csak neki. Németül a kisiskolások jobban beszélnek, mint ő, ja és ő portugál. 

A származás csak azért érdekes, mert az összes takarító portugál, és még köszönni se tudnak németül, miközben nekünk 3 nyelven kell beszélni. A múltkor is arrogánsan jön oda az egyik takarító, majd elkezd karattyolni portugálul, meg felfelé mutogat nagy bőszen. Eltelt 10 perc, mire rájöttünk, hogy a lámpákat akarja felkapcsoltatni. 

Ezek meghaltak, ha a Hausedame nem portugál lesz. Ugyanígy a szerviz meg full olasz. A bárfőnök úgy lett ideédesgetve, ő meg hozta az övéit magával. A látszat kedvéért felvesznek néha magyar vagy más pincért, de 1,5 hónap után szépen kipicsázza, mivel a vezetőség felé direktben nem mondhatja, hogy nem. 

A recepciósokról is kellene pár szót ejteni 

Feladataik közé tartozik a Check-in Check-out, Korrespondenz, a mindennapi ügyes bajos dolgok, saját kassza kezelése (Eurós, Chf) foglalások a termálfürdőbe, étterembe, különböző fuvarok, szabadidős programok szervezése és lebonyolítása, a VIP vendégekről egy fényképes lista készítése, a LinkedIn-ről lecsent adatokkal stb. Ez lesz mindenkinek szétosztva, ez a sofőrök napi bibliája. 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy van korai, délutános és esti műszak. Mindegyikben 10 órát állsz, úgy, hogy a recipultnál valakinek mindig állnia kell. Te képviseled a hotelt, mindig vigyorogva kell, akkor is, ha elküldenek a picsába, vagy bebasszák előtted az ajtót. 

Az a legnagyobb kibaszás, amikor kései műszakod van, és másnap meg a korai műszakot dobja a gép. Mivel szem előtt vagy, baszogat az igazgató, az aligazgató, annak a titkárnője, valamint a tulaj, meg annak a felesége, és még a tulaj anyja. 

Ez nem olyan sok, mert ha sofőr vagy, akkor a sofőrök főnöke, azaz a Capo di tutti Capi avagy a „főnökök főnöke”, a Concierge is pluszba. 

Sofőrként a feladatok 

Állandóan a főbejáratnál állni, valamint olyan kicsavart testtartást felvenni, hogy lássad a főbejáraton érkezőket, valamint a hotelt elhagyni készülőket. Csomagokat azonnal átvenni. 

Mindezt futva, különben már ordít a Concierge, hogy hol a picsában vagy már. Ugye érkezéskor, távozáskor a csomagokat felvinni, lehozni, az autókat leparkolni vagy felhozni, stb. 

A Concierge, aki a sofőrök főnöke is egyben, hatalmas figura. Mindig ordít, mint a sakál. Ordít, ha nincs becsukva egy kocsiajtó. Ordít, amikor egy Very VIP jön, hogy hol az autó kulcsa, miért nincs már itt az autó, stb. 

El is lett nevezve kígyónak. Egyszer tuti biztos, hogy szívrohamot kap az idióta, mert könnyebben felszívja magát, mint egy hathengeres IFA öntözőmotor. A nyelve is úgy jár, mint a kígyónak, ráadásul némelyik kollégám eskü alatt vallja, hogy néha még sziszegni is hallja... 

A sofőrök is 3 műszakban vannak. Mivel a hotelnek saját cukrászdája, hentesüzeme, bárja van a városban, ezért ezeknek az áruit is a sofőrök hozzák, viszik. 

A korai műszak viszi ki a pékárut a különböző cukrászdákba. Ő megy a postára, ő viszi a bankba a bevételt. A mosodából elhozza a frissen mosott törülközőket, fürdőköpenyeket, teríti, majd a különböző osztályoktól begyűjti a szennyest, majd leviszi a mosodába. 

Itt jövök a képbe én, mert ha van időm, akkor segítek nekik ebben a pakolgatásban, amiért roppant hálásak. A süteményeket óránként kell szállítani 6-tól 10-ig reggel, egész héten. 

A transzfereket is a sofőrök csinálják. Van, amikor egy embert le kell vinni Zürichbe, vagy onnan elhozni valakit. A vasútállomásról is hozunk kell vendégeket, plusz még a helikopteres utakról is hozni-vinni kell a vendégeket. 

A sofőrök mindig futva közlekednek. Budira is engedéllyel mehetnek, és gyakori, hogy onnan is felállítják őket. Nem ülhetnek le, nem kóricálhatnak el a főbejáratól messze, magyarán végigtalpalják a 10 órát. 

Van, amikor futva mennek le a parkolóhoz az autókért, de már futás közben rájuk telefonálnak, hogy jött a következő autó, és hol vannak már. Minden jól felkészült sofőr zsebében ott lapul az érkezők, a távozók listája, egy üres papírlap, egy toll, valamint a céges mobil. 

Nem hiányozhat a fényképes VIP lista sem, azért, hogy felismerjék ezeket a vendégeket, hogy legalább kétszer nevükön legyenek szólítva, csak hogy jól érezzék magukat. 

A céges mobil az szent, azt még a műtőasztalon altatás közbe is fel kell tudni venni a harmadik csengetésen belül... 

A Kígyó 

A szarukeretes szemüvege mögül, apró disznó szemeiből gonoszság sugárzik. Ez akkor szembetűnő, amikor hadar. Gyorsabban löki a rizsát, mint egy MG 42-es géppuska. Még egyszer nem ismétel meg semmit, így vagy megértetted, vagy nem. 

Zakója legfelső gombja csibészesen ki van gombolva. Ez szigorúan tilos a hotelban, de neki ezt is lehet. Néha önkéntelenül foxtrottot jár a lába a recipult mögött. Valaha versenytáncos lehetett. A régi berögződésektől nehéz szabadulni. Azt hiszi, hogy nem látjuk, pedig de, csak nem merünk röhögni. 

Bármilyen bűnszövetkezeben jól boldogulna. A Cosa Nostra állítólag már felvette a soraiba, olyan gonosz. Akkor érzi jól magát, ha 2-3 embert le tud szidni. Ő szerinte ekkor már jó napja van. Kedveli az egysoros beszólásokat, a magyar szikronszínészek nem izzadnának meg nagyon, ha őt kéne szinkronizálni... 

Van neki egy segédje, egy huszonéves csóka. Mester és tanítványa. Olyan tökéletes összhangban haladnak, hogy egyszerre indulnak el, és egyszerre is fékeznek, amikor valami akadályba ütköznek a lobbyban. Mintha közös differenciálmű kötné össze őket, annyira egyszerre mozognak. 

A tanoncot elneveztük papagájnak, mert megismétel mindent, amit a gazdája mond. Azért vannak ennyire összhangban, mert mindketten osztrákok. A gyereknél állandó szériatartozékként ott van egy notesz a tollal. 

Pont mint az észak-koreai diktátorról készült fényképeken, ahol a tábornokok lesik a Kedves Vezető minden szavát. Néha még az áhítatot is látom a szemében. 

Megy a gőzös, megy a gőzös... 

Gombolom a zakómat, felhúzom a cipőmet, indulok, kezdődik a műszakom. A Burda kontyos kolleganő tőle szokatlan módon mosolyogva fogad: 

- Fuvar lesz - mondja - már indulhatsz is, egy zenészt kell elhozni. 

A hotelben ugyanis élő zene van. A Vito már ugrásra készen áll. Mínusz 8 fok van. Nem sietek. A műszerfal ég, mint egy karácsonyfa, ahogy a szerpentinen lefelé haladok. Szúrok egy lejtmenet vezérlőt, a sebességet 55-re lövöm be, biztos ami zicher. 

Hála a kolléganő túlbuzgóságának, 25 percel hamarabb érkezem az állomásra. Ott egy öreget látok, aki úgy néz ki mint Matula bácsi a Tüskevárból, hóna alatt egy hegedűtokkal. 

Udvariasan megkérdezem, hogy nem érte jöttem-e. A válasz nem, de ugyanarra a vonatra várunk. Mivel nekem úgyis járatnom kell a motort, felajánlom neki, hogy üljön be mellém a melegre. Nem tiltakozik. 

Roppant hálás az öreg, egy kis házi mézes süteménnyel kedveskedik. Előveszem a termoszt, most mentateát hoztam benne. Az üveg körbe jár. Megérkezik a vonat, melegváltás. Bedobom a bőröndöket hátra, és már indulunk is. 

Előzékenyen közlöm az utassal, hogy már -9 fok van, szélcsend, a várható érkezés 25 perc múlva. Emberem Los Angelesből jött. Kicsit pipa. A Heathrow-n seggelt 3 órát, így kereken 24 órát utazott. Az éjszakai elsuhanó táj jobb kedvre deríti, beszédbe elegyedik. 

A vállalati hierarchia 

Legfölül van a Managing Direktor, azaz a hadseregtábornok. 158 cm magas, szikár alakú, parancsoláshoz szokott, kemény ember. Ő előtte még a Kígyó is meghúzza magát. Mindent csak egyszer közöl, de sose parancsol, csak kér. 

Alatta a dandártábornokok, alias a schichtleiterek vannak. Ők a felelősek mindenért, belőlük minden műszakban van egy. 

Van még a 101-es légiszállítású hadosztály kihelyezett tagozata. Benne őrnagyi rangban szolgál egy helikopterpilóta. Egy azaz egy helikopterrel. A többiek már elestek. 

A gyalogság nálunk a portásokat jelenti. Minden épülethez tartozik vagy 3-4. Nálunk gépesített gyalogság is van. Ők a portások, amikor biciklivel teljesítenek éppen szolgálatot. 

A harckocsizó alakulat a sereg elitje, ők a sofőrök, akik a 88 mm-es ágyúval felszerelt Sprintert, illetve a 50mm-es hosszú csövű ágyúval, am vékonyabb páncélzattal ellátott Vitókat vezetik igény szerint. 

A hadtápot a 3 étterem jelenti, 3 konyhafőnökkel szintén dandártábornoki rangban. A műszakiak is képviseltetik magukat vagy 4 fővel. Ők felelnek az összes javításért a laktanya területén. 

A latrinákat a takarítónők kezelik. Szükség is van rájuk, mert néha olyan látvány tárul a szemük elé, mint a középkori pokolábrázolásokon.

Totalcar 

Aki dolgozik, az hibázik, ilyen egyszerű. A sofőrök élete nem egyszerű. Volt olyan, hogy irtózatos havas eső volt viharos szél kíséretében. Sietni kellett Zürichbe. Hajnal 5-re volt megrendelve az ébresztő, de az istennek se akartak felkelni a vendégek. 

A kolléganőm hívta telefonon, majd én már vertem az ajtót kintről. Már azt hittük meghalt a faszi, olyan csend volt. Majd sikerült félórás késéssel elindulniuk. 10 km-en belül elütöttek egy az út közepén tanyázó sziklát, ami beütötte a kartert, meg leszakította a bal első féltengelyt. 

A másik kolléga meg már az első munkanapján lenullázta a Vito jobb oldalát. Azóta ő már a hotelban nem vezet. Esetleg minket az orrunknál fogva. 

Pár szót a kollégákról 

Szerencsére a Front Office Manager az értelmesek közé tartozik, mert nagyon sok mindent elintéz, de mint mindenki, ő is hibázhat. Ő rendezte le, hogy a kisgyerekes apuka minden második héten haza tudjon járni. 

Ő osztotta el a Recin dolgozók részére a trinkgeldet igazságosan, úgy, hogy tényleg mindenki kapjon. Még volt néhány jó húzása, de nem jut eszembe mindegyik. 

Felvett olyan kiscsajt a recire, akire azt mondta, hogy milyen profi. Egy hét után kiderült, hogy fingja sincs az egészről. A főnök nem ismerte be, hogy hibázott, inkább ott tartotta a kiscsajt még egy hónapig. 

A kígyót (Concierge) is ő vette oda, hogy milyen profi, 20 év tapasztalat meg minden, de kiderült, hogy kígyó kicsit kuplungos, mert mindig ordít, ha kell, ha nem. 

Annyira súlyos a csávó, hogy még a bokáját is összeüti, mint a Wermachtban, ha vendég jön, onnan tudjuk, hogy csakúgy szikrázik a makkos cipője, olyan vehemenciával bokázik. 

Az aligazgató meg olyan, mint Walter Skinner az X aktákból. Van egy olyan idegesítő szokása, hogy fehér kesztyűt húz, és úgy jár-kel a hotelban, szúrópróba szerűen ellenőriz, mindenbe beledugja a kesztyűs mancsát, abba is, amibe nem kéne. 

Erre még Portás Pista is csak annyit tudott megjegyezni amikor szemtanúja volt az egyik ilyen merényletnek, idézem: „Anyád picsáját tapogassad, hülye gyerek!” 

 

A kemény mag 

A lengyel kolléga 180 magas, és nem gyengén ki van gyúrva. Amilyen hülye, olyan erős, viszont már végigdugta a hotelt 4 hónap alatt. Amikor bulizni támad kedvem, akkor vele kell elmenni mindenhová, mert úgy jönnek oda a csajok ehhez az úriemberhez, mint a távirányítós Nestlé-csokoládéra a gyerekek. 

Mivel látta a többi lengyel, hogy a lengyel sofőrgyerekkel első naptól haverozok, ezért velük is jóban vagyok. 

kemeny_mag.jpg

Az olaszok között is van két haver, Mirko meg Giovanni. Amikor ezek a gyerekek vannak éjszakai szolgálatban, mindig hagynak nekem egy kis cukrozott mandulát, mert tudják, hogy szeretem. 

Ezekkel is szokott menni az ökörködés, van, amikor a brigádvacsorára is eljönnek fogyasztani. Van ugye a mosodás Józsi, ő nem sok vizet zavar, csak utálja a pálinkát, ezért pusztítja... 

Van még a portás Pista, vele sincs semmi gond, ő csak önálló gondolkodásra képtelen, ezért mindent megismétel, amit mondasz, és mindenre helyesel, hogy úgy van, úgy van. Dobzse Ulászló királyunk távoli rokona. 

Van a kuplungos Norbi, vele sincs semmi gond, csak egy kicsit lassú, a szövege, meg a járása, de a Gangnam Style-t bármikor eltáncolja. Egyébként pincérként nyomja. 

Milyen a hangulat? 

Ebben a tanyaközpontban nincs mit csinálni. Egy kupacban sose látsz 5 embernél többet, annyira nincs mozgás. Van olyan személy a hotelben, hogy csak 2 hetente látod. 

Néha rádjön a magány, ezért kell valami kikapcsolódás. Minden héten tartunk egy brigádvacsorát, ahol általában én főzök. Ez már olyan hírös lett a hotelben, hogy csak meghívásos lapon lehet bejutni, mint egy jó nevű golfklubba. 

A lengyel haverom, akivel együtt kezdtem, mindig ott van. Azt mondta, hogy lassan már állampolgárságot kell cserélni neki, mert annyit van magyarok között... 

Ilyenkor az illatokra lejön az egész emelet, mint a kóbor macskák, úgy dörgölőznek az ajtófélfához, és kérdezik, hogy mit eszünk? Mondom, amit hoztok gyerekek. :) 

Minden héten van egy sztárvendég. Az a szabály, hogy amilyen nemzetiségű az illető, olyan zenéket hallgatunk. Legalább egy fél óráig. Utána visszatérnek a dolgok a rendes kerékvágásba. 

A buli csak este 6-9-ig tart, mert utána ugye kezdődik 22.30-tól a műszakom. Valakinek dolgozni is kell néha. 

Az eddigi rekord: a kollégák szűk 2 liter pálinkát bekortyolták 1 hét alatt. Van olyan kolléga, aki már szinte nálam lakik, de cserébe segít takarítani. Különösen a marhapörit szeretik a kollegák. 

A kölcsönös segítségnyújtásról annyit, hogy segítenek mindenben. Most költöztem, és ott álltak libasorban a szoba előtt, hogy mit segíthetnek. Hárman el is pakoltunk 2 óra alatt minden szajrét. Mondjuk nagy ösztönző lehetett az általam nagylelkűen felajánlott pálinka...

A német sofőrök meg egész egyszerű nem duzzognak, ha később megyek be, volt olyan is hogy szívességből tovább maradtak egy órát, mert szépen megkértem őket. 

Éjszakai látogatók 

Van két bestia, akik általában hajnalban jelenek meg. Ezeken jól kifejlett, fényes bundájú, legalább 6 kg-os Whiskas macskákat kell érteni, akikkel a rundgang során találkozok. Annyira szemtelenek, hogy elvárják a kaját, ezért már jó előre bekészítem a zsebembe a nekik szánt falatokat.

krezi_cat.jpg

Itt sem minden fenékig tejfel (ezt egy otthonról kapott nagy pofon után írtam)

Ahogy egyre több ideje leszel kint, rájössz majd valamire. Ide se tartozol, meg lassan már nagyon haza se. Ritkulnak a telefonok, a Messengeren se kapsz üzenetet, pedig az tényleg ingyen lenne.

Ülsz a szobádban a négy fal között. Majd megkérdezed magadtól, hogy tényleg megéri-e? Egyértelmű, amikor kint vagy, semmi mást nem tudsz csinálni, csak dolgozni. Eszel, alszol, meló, ennyi. 

Az éjszakás komplett heteket alszik át, lefekszel reggel 8-9-10-kor, ha ki vagy purcanva, lesz, amikor este 7-kor kelsz. Van két órád fürdeni, enni, készülődni, aztán mehetsz vigyorogni a vendégekhez. Szinte repülnek a hetek-hónapok. 

Hallottam sok szomorú történetet, ki miért van kint. Bedőlt lakáshitel, bebukott vállalkozás, válás, stb. Nem az a szégyen, hogy kint vagyunk, hanem az, hogy otthon tisztességes munka mellett akárhogy csinálod, nem lehet megélni. 

Nekem most ezt dobta a gép, hogy migráncs leszek egy idegen országban, de ezt én választottam.”

HÍRMONDÓ

Ausztrián és Németországon kívül is van élet 

Például Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, Liechtensteinben vagy akár Lengyelországban – olyannyira, hogy ezekbe az országokba is el lehet ám menni dolgozni, például az általunk talált álláslehetőségekre jelentkezve. 

Rossz hír a londoni magyaroknak 

Elég rondán megkavarta a London-Budapest menetrendet a WizzAir, ráadásul éppen olyan járatok esnek ki, amit sokan szerették és használtak. A következő hónapok így elég komoly gondokat okozhatnak, de legalább van egy jó hír is. 

A Brexit a britek Vietnamja 

„Mindenki, aki racionálisan gondolkozik tudja, hogy nem megy valami fényesen. De senki, akinek hatásköre, úgy tűnik, nem meri kimondani. 

Mi az igazság a döner-pánik ügyében? 

Az elmúlt napokban az európai és a magyar sajtót is bejárta a hír, hogy az Európai Unió betiltaná sokak kedvenc gyorskajáját a dörner kebabot. A hír (meglepő módon) nem és nem úgy igaz, sőt…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

(Fotó: pinterest.com)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713403613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:08:51

@gabors: te vagy a kekeckedés nagymestere, mondták már?

nem baj, így szeretünk

barna hajú lányra gondoltam, nekem apukám nagy erős paprika evő, pont most beszéltünk róla, hogy megkóstolt valami rohadt erős paprikát, amitől még ő is leizzadt,

egyébként igen, így jobb

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:09:50

@gabors: és az igaz, hogy valóban Kubából jön csak átcsomagolják Puerto Rico-ban, már nem is tudom kitől hallottam

Pink Petsch 2017.12.04. 21:10:20

@Bredpitt Monika: Egy forró, rum alapú ital (már az alkoholos változata), amit jellemzően télen készitenek, és a Szigetekről eredeztethető (már a britről ;) ).
De ha recept kell, ime a sajátom: 2 liter jó erős fekete tea, 1 liter száráz vörösbor, rum, amennyit felvesz az izlésed szerint, édesitőszer (a cukor öszes fajtájától a mézen keresztül az agavé szirupig), amennyit felvesz az izlésed szerint, "karácsonyi füszerek" a narancstól (héjastól és/vagy húsostól) az ánizson át a fahéjig, ugyancsak az izlésed szerint. Aztán ezt vagy fogják szeretni mások is, vagy nem;) De ne törődj velük, a fő, hogy neked legyen jó :DDD

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:14:21

@Zoole Reloaded: milyen kis vadóc ez az Enrique, kölcsönkértem lányom fülhallgatóját, így jobban esik a csevej,

neked küldöm

www.youtube.com/watch?v=YUiVIPgJA0o

Pink Petsch 2017.12.04. 21:16:16

@Pink Petsch: Ja, és fel ne forrald, maximum gyöngyöztesd, de leginkább csak hevitsd.

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:22:22

@Pink Petsch: de jól hangzik, köszi, ezt most bemásolom magamnak valahová, szilveszterkor be akarunk menni a városba, lehet megcsinálom, aztán viszek belőle egy termoszban,

hogy nekünk milyen szar szilvesztereink voltak az utóbbi jó pár évben, én nem tudom miért nem tudunk már egy jó szilveszteri bulit szervezni,

gabors 2017.12.04. 21:25:38

@Bredpitt Monika: "@gabors: és az igaz, hogy valóban Kubából jön csak átcsomagolják Puerto Rico-ban, már nem is tudom kitől hallottam "

Nem ez nem teljesen igaz. a vallalat (ill a csalad aki eredetileg valoban kubai) koltozott at Purto Rico-ba annak idejen. Illetve vittek magukkal a nevet az tutti hogy amit az usa-ban adnak el Bacardi-nak az nem kubabol jon. Az EU-ba mar nem vagyok teljesen biztos DE MIERT versenyezne a kubai kommunista vallalat sajat magaval Havanna Club, amiert kicsit tobbet is el tudnak kerni ...

OK ujra olvastam es tettem neked bele vesszoket meg pontokat is

ZooLeka 2017.12.04. 21:25:49

@Bredpitt Monika: ejjjj Monix, ha te tudnád mennyi ilyen zártkörű after partyn vettem részt........

Jó srac ez az Enrique, csak kar hogy meglanyult szegeny

gabors 2017.12.04. 21:27:42

@swing gitan: "@gabors: safront nem komalom.. " nem ??? miert szerintem nem rossz es egy csipetnyi kell csak belole lehet tul sokat teszel bele ??? ja nem is olcso az tutti majdnem arany arban aruljak

Narina 2017.12.04. 21:28:50

@swing gitan: Hangulat függő! Amikor nem vagyok teljesen használható agyilag, jellemzők, a körülményes mondatok és a magázódás! Alapvetően szó használattól függ, hogy az illetőt kedvelem é!

Shaktee 2017.12.04. 21:30:16

@gabors: just don't like the taste, se kicsit se sokat.

Shaktee 2017.12.04. 21:30:19

@Narina: hát ez derék atyafi :-)

gabors 2017.12.04. 21:32:23

@Bredpitt Monika: "@gabors: te vagy a kekeckedés nagymestere, " ez nem kekeckedes en a barna lanyokat szeretem

(illetve szerettem annak idejen .... sot elmentem egeszen a csokolade szinig is parszor) it most direkt nincs SEMILLYEN vesszo nehogy felreertheto legyen

Narina 2017.12.04. 21:32:28

@Zoole Reloaded: Olyasmi elő ferdül, de ha nem baj poénnak vettem.

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:32:53

@gabors: meg vagyok hatódva, főleg azok után, hogy ha jól láttam tegnap jól lehülyéztél, emlékszel még rá? vagy rosszul láttam (én meg tehetnék nagy betűket a mondat elejére....)

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:34:35

@gabors: helyes írásból megbuktatnálak amúgy

azért kapsz plusz pontot, hogy a barna lányokat szereted,

Robert DeNiro is

gabors 2017.12.04. 21:35:50

@swing gitan: " @gabors: just don't like the taste, se kicsit se sokat. " rendben ertem en sem szeretek mindent bar most eppen semmi nem jut eszembe arrol a listarol :-))))))

Pink Petsch 2017.12.04. 21:36:03

@Bredpitt Monika: Hm, talán, mert nagyon akarjátok ... azért nem jön össze az a buli ... Nekem egyébként már tiszta a karácsonyom és a szilveszterem is, ugyanis "Wagner úr"-chef közölte már, hogy 2 hétig itt lófasz az lesz, de szabadnap tutira nem az "ünnepi" időszakban. Hogy utálom az ünnepeket! Mindegyiket ....

gabors 2017.12.04. 21:36:55

@gabors: "@swing gitan: " @gabors: just don't like the taste, se kicsit se sokat. " rendben ertem en sem szeretek mindent bar most eppen semmi nem jut eszembe arrol a listarol :-)))))) "

Ja de Dr. Pepper !!! azt meg a gobi sivatagban sem innam meg inkabb szomjan doglenek !!

ZooLeka 2017.12.04. 21:37:36

@Bredpitt Monika: “helyes írásból megbuktatnálak amúgy”
Az én hejesirasom is rosz, nem korrepetálnál :-)))

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:37:59

@Zoole Reloaded:

Enrique-ről kitalálták, hogy nem is tud énekelni, aztán Howard Stern meghívta a reggeli rádióműsorába, hogy bizonyítson,

a barátai azt mondták neki, megőrültél, hogy reggel hatkor nekiállsz énekelni egy élő műsorban, de nekiállt, és lám csodát, tud énekelni a fiú (hát még az apja)

szép fiú és nagyon bírom a dalait, de vajon mit szólt a kis szőke teniszező ehhez a kis pajzán videóhoz?

Shaktee 2017.12.04. 21:40:38

@Zoole Reloaded: ne az enrikét nézd te konyult dudafej, hogy rázzák már a mucusok! :-)

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:42:22

@Pink Petsch:

itthon pont azon megy az agyalás, hogy legyen e 24 ünnepnap vagy sem, ahol én dolgoztam három hétig sincs szabadság karácsonykor sem és szilveszterkor sem,

pont tegnap mutattak egy srácot, aki a Sparnak dolgozik, ő mondta, hogy novemberig ki akarják vetetni a szabikat, aztán munka keményen év végéig,

én is csak azért szeretem az ünnepeket most, mert a nagy ajándék, hogy jön a férjem, ettől az egész sokkal izgalmasabb

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:43:10

@swing gitan: konyult dudafej !!!!!!!!!!!!!!!!!

ezért érdemes volt ma itt lenni

gabors 2017.12.04. 21:43:21

@Bredpitt Monika: "@gabors: helyes írásból megbuktatnálak amúgy"

csak kerdezenem hogy a helyesiras veletlenul NEM KELL EGYBE IRNI ??? lehet rosszul emlekszem ...

ZooLeka 2017.12.04. 21:44:31

@Bredpitt Monika: az a kis szöszi teniszező Anna Kúrnyikova :-))

gabors 2017.12.04. 21:45:35

@Bredpitt Monika: " Robert DeNiro is " hat persze hogy O sem feher !! (vagy ahogy itt tobben nem a nap barnitotta le )

ZooLeka 2017.12.04. 21:46:00

@swing gitan: írtam fentebb, hogy sok ilyen partyn volta, te pussyhead :-))

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:47:04

@gabors: na,, ezt az italt én sem bírom, mármint a Dr. Peppert (csakhogy idézzek)

van egy aranyos sztorim viszont a root beer-rel,

egy magyar srác, aki mellesleg kanadai állampolgár is kijött hozzánk New Jerseybe és egy kis bulit csináltunk,

Tamás elment barátnőmmel az ACME-be és vett magának root beert, dicsekedett, hogy kettőt is vett, mert ki akart rúgni a hámból,

néztem rá csodálkozva és kérdeztem, hogy tudja e, hogy ez egy üdítő, hát nem tudta, pedig Kanadában élt,

Pink Petsch 2017.12.04. 21:47:38

@Bredpitt Monika: Hm, azt hiszem, nem érted ... nem a szabadságról van szó, hanem a hetente 2-szeri szabadnapról, azaz, a heti 7 napból kettő szabad, ugye az 5 napos munkahét.
Kivéve, ha valami kibebbaszott ünnep van éppen, ami hosszú hétvégét, vagy heteket generál :(((

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.04. 21:47:41

@Zoole Reloaded: hehe... nekem egy kis teknocom van ilyen csopp, muranoi uveg.

ZooLeka 2017.12.04. 21:48:18

@Bredpitt Monika: hagyd, a kis vet wipe szeret minden lében k anál lenni :-)))

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:49:20

@gabors: úgy értem hogy DeNiro is a fekete csajokat szereti,

és igen, helyesírás egyben, jelentem

gabors 2017.12.04. 21:49:23

@Bredpitt Monika: "tegnap jól lehülyéztél, emlékszel még rá?" bocs ha nem ertheto en nem szemeyre hanem kommentre valaszolok ha a kommnet baromsag (szerintem) akkor azt fogom mondani ... hogy igazam van-e nem is fontos :-) bocs vesszokre nem erek most ra de megigerem hogy vigyazni fogok a helyesirasomra (majd)

Pink Petsch 2017.12.04. 21:51:11

@gabors: Hm, valóban? Náluk az a diszitőelem a tányéron is, ha valami sáfrányos cucc van, úgy hetente 2-3-szor ... még az előételeknél is ....

gabors 2017.12.04. 21:53:24

@Bredpitt Monika: "@gabors: úgy értem hogy DeNiro is a fekete csajokat szereti, " azt hittem a mostani felesege az egy indian (american native) nem tudtam hogy "fekete" is (a magyar szot nem merem leirni mert jon a CIA)

Pink Petsch 2017.12.04. 21:55:22

@gabors: Jah, azért rommagyaroztál tegnap, mert rohadtul nem személyre reagálsz ... te pöcs:P

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:55:41

@gabors: most nem leszek rest és kikeresem a lehülyézést, amit nem nekem írtál, hanem swing-nek, de rám vonatkozott (szerintem)

Bredpitt Monika 2017.12.04. 21:56:20

@Pink Petsch: hajrá (nem én mondtam , hogy pöcs)

gabors 2017.12.04. 21:56:23

csak irom hogy itt a jobb safranynak az ara kb $100 egy uncia !!!! (32 gramm) ennel van dragabb is ...

persze vannak helyettesitok is :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.04. 21:57:48

Na, hogy meg legyen a kéccázadik, úgysem sűrű az manapság:

Hogyaszondja: "A céges mobil az szent, azt még a műtőasztalon altatás közbe is fel kell tudni venni a harmadik csengetésen belül... "
Megazannyjap!c$@'ja, (MZpa, SI-mértékegység, 1 MZpa=10-a-hatodikon Zpa) tudod mikor csinálnék ilyet, nem tudnának annyi pénzt fizetni bzmg...
Undorító az egész, ahogy a Kodros-féle könyvben is írják, egy fertelem az egész iparág.
Rühellem az ilyen munkahelyeket, komolyan mondom, inkább az utcaseprést választanám.

Pink Petsch 2017.12.04. 21:59:47

@Bredpitt Monika: Hááát, annyira nem ok, de ez van a vendéglátásban. Persze, megkapom majd pénzben vagy szabadnapban ( a legutóbbi hajtást fele-fele arányban számolták el ). De ez most jelenleg nem segit, hogy január-februárban majd kompenzálják pénzben és szabadnapban azt, hogy gyakorlatilag december 17.-étől beköltözhetek a hotelbe, hetekre ...

Bredpitt Monika 2017.12.04. 22:02:39

@gabors: "igazad lehet miert is irok hulyeknek ??"

tegnap esti 20:53 as hozzászólásod, amit swing-nek címeztél és rám vonatkozik (nemdebár?) még jó, hogy nem vagyok sértődős

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.04. 22:03:45

Na, közben már kissé túlis csordultunk.
Szóval, nem a poszt-tolót degradálom az előző kommentemmel, csak rühellem az olyan munkahelyeket, ahol minden felsőbb pozíciójú ember azért van, vagy legalább is úgy érzi, hogy b@$ztathassa a szerencsétlen gyalogságot, a kétkezi melóst,aki ténylegesen termel...

Bredpitt Monika 2017.12.04. 22:07:09

@geegee:

az utcaseprőt is fel tudják hívni mobilon

Pink Petsch 2017.12.04. 22:10:00

@geegee: Hm, amikor anno a séf megkérdezte tőlem, hogy mi szeretnék lenni a konyhán belül, azt mondtam, hogy tournant. Persze, idővel, és hangfogóval ... A rohadt életben nem akarok saját céges mobillal rendelkző posztot .. a kibaszás csimborasszója ...!

gabors 2017.12.04. 22:16:46

@Bredpitt Monika: csak a hulyek vettek magukram van beloluk eleg, senki mas :-)

vesszo jo helyen van ?? csak hogy tudjam

Narina 2017.12.04. 22:28:53

@Zoole Reloaded: öh te kis huncut! Már alig várom!

Narina 2017.12.04. 22:37:05

@Bredpitt Monika: MOM parkba dolgoztam az akkor még létező Match-ba pénztáros gyanánt, de igazából mindent csináltam. Az egyetlen utiliti voltam a csapatba. Most takarító vagyok az Aviva-ba. Jó fejek a srácok (aviva dolgozok), mennek a hülyülések reggelente! Pont azon ment a múltkor az ugrálás a kollégám részéről, hogy reggel elfáradt a szám mire mindenkinek vissza köszönök. :) A kollégáim is egész normálisak, nem mind, de azokkal meg nem foglalkozom!

Shaktee 2017.12.04. 22:44:04

@Bredpitt Monika:

"Ön az Európai Unió politikai prostituáltjává vált"
Eszeveszett arroganciájával szerteoszlatta az elmúlt negyedszázad politikai reformjait, és a kirekesztô nacionalizmus mérgezô ideolológiáját tûzte zászlajára. Annak érdekében, hogs a magyar kizárólagosság ostoba tanát hirdesse, Ön most azon van, hogy olyan alázatos nemzedéket neveljen ki, amely biztosan nem fogja megállni a helyét a globális versenyben. (Radványi K. Miklós nyílt levele a Népszava mai, 2017. decenber 4-I számában jelent meg)

Dikusz 2017.12.04. 22:44:20

@Pink Petsch: a bolti pálinka az limonádé 37,5 fokos, annyit is ér:)
A jó pálesz 50 fok körüli, az legyűri a náthát:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.04. 22:50:45

@Bredpitt Monika: Jó, akkor az se lennék... :D
Lényeg a mennyiség, és a minőség.Hogy napi hányszor és milyen okból.
@Pink Petsch: Nekem aztán mondhatod a szakács szavakat, én szőkenő szarvas (buta indiáncsaj...) vagyok a konyhában... :D
Lehet cégesmobil, de mértékkel a b@$ztatást...Ami itt a posztban elhangzik, abból nekem a mértéktelenség jön le...

Dikusz 2017.12.04. 22:51:49

@Pink Petsch: a krampampulit ismered, mint itókát?

Narina 2017.12.04. 22:58:00

@swing gitan: Há' kend is ismőri a gazda szólását?! ;)

Dikusz 2017.12.04. 22:59:25

@geegee: háááát, te meg hogy beszélsz?:)))
Amúgy tök igazad van, de az ordibálós se&#ˇ~gasz elég sok munkahelyen megtalálható:)

Pink Petsch 2017.12.04. 23:04:24

@Pink Petsch: Hááát, ismered Wagner urat .. no nem? ;)))
No, a séfünk pont olyan. Nem az a kérdés, hogy be van-e állva, hanem hogy mennyire? ;))) Mindezek ellenére azért többnyire sikerül eévégeznie a cuccait, pont, mint Wagner úrnak ... kivéve, amikor nem és például, én zártam le a napot helyette, mert inkább felküldtem aludni, ugyanis már "kisfiúra" itta magát. Én meg baszogattam a mosogatókat, hogy gorsabban, baszod, mert a büdös életben nem kerülünk ágyba :DDD

Taxomükke (UK) 2017.12.04. 23:05:06

@London2009: Svejci minimalberen Magyarorszagon kell elni.
Mar aki birja...

Dikusz 2017.12.04. 23:10:48

@Taxomükke (UK): mit, a svájci minimálbért? ....:)

Bredpitt Monika 2017.12.04. 23:11:31

Jo ejt mindenkinek, orom volt helyesirni veletek. ...

Zolika, mi az vet wipe?

Bredpitt Monika 2017.12.04. 23:13:54

Amugy erdekes, hogy a poszt elso resze valami 38ezren all, ez meg 3 ezren.

Pink Petsch 2017.12.04. 23:16:28

@Dikusz: A bolti pálinkák közt is akadnak szép számmal 40 fokosnál kezdődőek, amik felmennek akár 55 fokig.
Amikről te beszélsz, az az Unicumos, Füryülős-vonal, ami kurvaszar, és legfeljeb a kurvanagy fejfájást tudja generálni, másnap. Egy tiszta pálinkától vagy viszkitől nem vagy másnapos. No igen, rohadt sokat kell innod, de másnapos fejfájassal és hányingerrel tutira nem vagy.
Én például Panyolaitól vagy Szicsektől még sosem voltam másnnapos, ahogy egy Jim Beantől sem (pedig az a középkategória alja) ... Szóval, valamennyire is minőségi piától nem leszel másnapos - ha nem kevered- (legfeljebb aznapos még, ha annyit iszol, mint egy teve 1 hetes sivatagi túra előtt ...). Ki leszel száradva, az tuti, szóval a 1,5 literes petpalack ásványviz a 3 percet sem éri meg a közeledben az ébredésed követően, de másnapos nem leszel.

Pink Petsch 2017.12.04. 23:19:32

@Narina: Ó bocs, és egyben basszameg ... ezt a kommentemet: @Pink Petsch: neked szántam .. csak faszául benéztem a választ :p

Pink Petsch 2017.12.04. 23:26:14

@Bredpitt Monika: Ez valszeg nem volt cimlapos, oszt azér' ... ;)

Pink Petsch 2017.12.04. 23:33:37

@geegee: Ó, bocs :DDD A "tournant" poszt, az a konyhai jolly jocker, gyakorlatilag bármelyik poszton bevethető, kivéve a cukrászok (az egy másik kaszt a konyhán belül is ;))) ). Szóval, kurvára szeretnék tournant lenni (idő és hangfogó, tudom ..), mert az a legfaszább... minden poszthoz ért, viszont lófasz plusz felelősség (már a saját munkáján kivül, ugye), mint egy chef de partienak, például ... ugyanakkor rohadt kapós ember, mert bárhol bevethtő (-minusz cukrászat, bár lényegében ott is, csak sejtem, hogy inkább azubis cuccokra, mert ők tényleg egy külön világ a konyhán belül).

Dikusz 2017.12.04. 23:45:52

@Pink Petsch: az Unicum messze túl van árazva. Itthon literje már bőven 5000 Ft felett van. A Next az kifejezetten borzalmas, a szilva meg pálinkába való, Unicumba borzasztó.

A viszkit azt kevésbé szeretem, pálinkából nemigen iszom 50 fok alatt, ha tehetem.
Az az igazság, hogy van pálinka beszerzési forrásom, csak ritkán jutok hozzá. Az egyik Pest megyéből, hivatásostól, a másik a határ túloldaláról, de oda még ritkábban jutok le. Az ottani forrás is hivatalos, teli van a fal itthoni pálinkaversenyen nyert II, III díjakkal, a pálinka literje 1.400 Ft, a jobbfajta gyümölcspálinka (meggy, birs) is csak 3.500 Ft/liter. Ezektől sem fáj másnap a búrám.

Azt tudom, hogy az általad említett márkák jó minőségűek, de nálam túl hamar elfogynának:)

Pink Petsch 2017.12.05. 00:02:32

@Dikusz: No, az szerintem is ... itt is kapni 15,49 a 7 decis palack .. mnaaa, tudod mikor? Annyiba kerül egy Jameson is :D Pláne, hogy nem birom az ennyire erősen gyógynövényes cuccokat, mert tuti hányás lesz a vége, aminek a végkicsengése, amolyan gyógyszerizü ;))) Én a cukros piáktól mindig hányok, tök mindegy, mennyit iszok belőlük, 1 decit vagy 1 litert ... úgy látszik, a szervezetem nem barátkozik meg sehogysem a cukor+alkohol kombóval ...

svajcineger 2017.12.05. 01:31:19

@Dikusz:
Na, akkor most már összehánytad volna itt magad! :)
Megittam vagy fél liter forralt bort. Eddig...

kék madár 2017.12.05. 01:39:52

@Dikusz: "Az az igazság, hogy van pálinka beszerzési forrásom, csak ritkán jutok hozzá. "
ebben a mondatban nemi ellentetet erzek, nem kene forrast cserelni? :)

somlobodog 2017.12.05. 06:07:02

@Dikusz: "az Unicum messze túl van árazva. Itthon literje már bőven 5000 Ft felett van."
Ilyet már többször olvastam es most úgy érzem írok rá valamit ha már épp raerek: 1. amíg egy terméket a gyártó elvarasaival összhangban megvesznek addig az nincs tularazva. Maximum valakinek drága. 2. Az 5000ftos liter ár egyébként gondolom bruttó. Így az áfa benne kB 1000ft. A jövedéki adót nem nagyon tudom és lusta vagyok kikeresni de az is kB 1100lehet. Marad 3000. Ebben van a kisker nagyker árrés (20+10% kB). Meg A temekdij vagy hasonlók. Maga az áru gyártói nettó átadási ára nem hiszem hogy több lenne 850-1400 ftnal. KB annyi vagy kevesebb mint a "jófajta" palinkae. Csak itt nem tudják elcsalni az áfát meg ugye nem háztáji főzés... Szóval ha már hasonlitunk akkor az almát almával sztem mert úgy korrekt. Nem a zwackot védem én sem vagyok egy nagy unicum fan, a lényeg hogy ne a fekete gazdaság termékét hasonlitsd a feherhez. Na ugye így már nem drága az unicum sem a 40 féle vagy mennyi gyógynövényel:)). A next sztem is egy fos, a szilvás viszont jó volt, néha ittam otthon anno belőle. A palinkarol meg annyit mint sajnos sok más magyar "slagertermekrol" : Magyarország határán belül világhírű :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.05. 08:56:46

@somlobodog: a világhírről: a férjem vitt be a munkahelyére páleszt a jobbikból, először köhögtek, hogy jajmiez, aztán hipphopp elfogyott az üveg... máskor egy olasz ismerősnek vittünk, ajándékba, míg nem figyelt, az apja kibontotta az üveget, hogy na, jobb-e, mint a grappájuk... aztán az öreg és a könyvelője megitták a fél üveget valami adópapírok kitöltése közben, kaptuk a jelentést, hogy igen víg estéjük volt :-) A holland haver mindig ezt kér, ha arrafelé megyünk... birspáleszt... nem világhírű, de aki kapja, az megszereti, legalábbis a mi ismerettségi körünkben,

Bredpitt Monika 2017.12.05. 10:24:49

@somlobodog: " Magyarország határán belül világhírű :) "

Ez jó (most nem politizálok, ne tegyél szűrőre).

Én amerikaiaknak vittem pálinkát. Annyira tudták miről van szó, hogy jeget tettek bele. Közöltem velük, hogy többször nem kapnak.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.12.05. 11:11:20

@Dikusz: "a krampampulit ismered, mint itókát?"

Kérdésre kérdés: Hol lehet beszerezni hozzá a cukorsüveget?

:-)

Dikusz 2017.12.05. 13:01:16

@svajcineger: fél liter bor (pláne forralt), az smafu:)))

Dikusz 2017.12.05. 13:04:57

@Pink Petsch: azért kell pálinkát inni:)
Az Unicumtól meg csak egy sz*rabb van szerintem, a Jager. Inkább megiszom fél liter Unicumot, mint egy feles Jagert:)))

Dikusz 2017.12.05. 13:17:59

@Hobbiszakács: Mélységesen szégyenlem magam a következőkért: a szakemberek tudásának maximális elismerése mellett engem abszolút nem hoznak lázba a "míves" krampampuli-készítő tippek.
Azt a receptet (meg is becsülöm nagyon) egy kedves ismerőstől kaptam (találkozni remélhetőleg a közeljövőben személyesen is fogok vele), karácsonyra, vagy szilveszterre el is készítem. Az ő receptje meg számomra hitelesebb kétszeresen is. Nem tudom olvassa-e erdész/bányász/földmérő, de az ő szakmájukban nem ismeretlen az az itóka. Ott szó nincs süvegcukorról.

Kérlek ne érts félre, pusztán kíváncsiságból kérdezem: milyen recept ír süvegcukrot (ünnepi vásárokban lehet látni süvegcukrot, ami gondolom sima kristálycukor összenyomorítva).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.12.05. 14:03:49

@Dikusz: Épp nekiálltam egy rövidebb diszertáció írásának, amikor eszembe jutott, hogy a "Photoshop széppé, a Google okossá tesz" régi magyar mondás. A Googlében találtakkal egyetértek, ezért idézem a "Gasztroangyal" receptjét:

"Krampampuli
Hozzávalók:
2 liter forralt bor a szokásos módon ízesítve (szegfűszeg, fahéj)
1 liter erős tea
1 süvegcukor
1 dl 80 %-os rum
½ kg aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva)
1 nagyobb narancs
1 citrom

Elkészítés
A forralt bort összeöntjük a teával. A süvegcukrot tányérba állítjuk, és alaposan átitatjuk a rummal. Az aszalt gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk, és fazékba tesszük. Erre aprítjuk héjastól a narancsot, és vágunk bele 2-3 citromkarikát is. Ízesítjük a megmaradt citrom kifacsart levével. A fazékra teszünk egy rácsot, és ráhelyezzük a rummal átitatott süvegcukrot, majd meggyújtjuk. Miután a cukor elolvadt, a gyümölcsökre öntjük a forralt boros teát."

Hangulatos-mókás az elkészítése, az egész lakás megtelik a Karácsony illatával.

A cukorsüvegről-süvegcukorról a Wikipédia is megemlékezik:

"A süvegcukor a csúcsánál lekerekített kúp, azaz süveg formájú cukor. A 19. század végéig – 20. század elejéig a cukrot elsődlegesen ilyen formában forgalmazták, és a háztartásokban cukortörővel darabolták fel. A 20. század második fele óta kis mennyiségekben gyártják, elsősorban krampampuli készítéséhez használják.

Előállítása úgy történik, hogy a kristályosított 95–99°C-os cukorpépet süveg alakú formákba öntik, és 43-50°C-ra hűtik. A hűtés folyamata alatt a kristályok összenőnek, a cukor megkeményedik. Ezután liker-nek nevezett hideg cukoroldatot öntenek a formákba, és centrifugálással eltávolítják a maradék szörpöt az öntőforma nyílásán keresztül. A formából kivett süvegeket vákuumos eljárással szárítják."

Shaktee 2017.12.05. 14:36:45

@Bredpitt Monika: ugyehogy :-)

felébredtem mamacita*

Ütvefúró 2017.12.05. 15:22:16

Egész jó receptek cserélnek itt gazdát, legközelebb majd valami főzős posztot írok... :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.12.05. 15:26:49

@Ütvefúró: Épp szalonnapörcös, juhtúrós polentát, akarom mondani puliszkát készítek.
:-)

Dikusz 2017.12.05. 16:45:09

@Ütvefúró: inkább igyál velünk krampampulit:)))

Ütvefúró 2017.12.05. 17:16:54

Köszi, de mi már echte lengyel vodkát iszunk, természetesen a lengyel kollegával..

Ma hörpintős nap van úgy látom... :)

svajcineger 2017.12.05. 18:43:53

@Dikusz:
Mondtam, hogy eddig. Egy lityi lett a vége. :)

svajcineger 2017.12.05. 18:46:38

@Ütvefúró:
Épp most jöttem meg a karácsonyi vásárból. Ismét lecsúszott némi forralt bor. És még hol a nap vége? :)

Ütvefúró 2017.12.05. 21:40:58

@svajcineger: Azt tudod ugye, hogy van egy kaszinós közös ismerősünk?

Narina 2017.12.05. 22:31:25

@Ütvefúró: Az első meg tekintés joga az enyém?!

svajcineger 2017.12.05. 22:48:12

@Ütvefúró:
Kaszinó??? Az meg mi? :)
Fogalmam sincs, ki lehet.

blackhairlady 2017.12.06. 03:45:16

@Ütvefúró: En csak ma olvastam a posztodat, megkonnyeztem :))) Tenyleg bele kellene kostolnod a stand upozasba :D Irjal meg, nagyon jok ezek a tortenetek :)))

Dikusz 2017.12.06. 07:33:54

@Ütvefúró: Nem csak ma, de nem mindig kerül a tényállás nyilvánosságra, pláne ha a posztoló is beszáll:)))
A vodkát, úgy nagy általánosságban kihagyom, lengyel kollégával ajánlatos megkóstoltatni az echte magyar páleszt:)

Ütvefúró 2017.12.06. 07:52:55

@Dikusz: Várjál, de ez ez nagyon harasó vodka, mondtam neki (a lengyelnek) hogy ide nem merjen jönni 2 üveg nélkül ha hazamegy...

Narina 2017.12.07. 16:18:06

@Ütvefúró: Na most komolyan ugye fejenként gondoltad?!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.