oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 24. 06:30,  Már nem tudom, hol az otthon 95 komment

2017. október 24. 06:30 Határátkelő

Már nem tudom, hol az otthon

Miután az ember több (akár sok) évet eltöltött külföldön, és úgy érzi, ideje lenne hazaköltözni, azt várja, hogy a visszailleszkedés sokkal könnyebb lesz, mint amilyen anno a kinti életritmus felvétele volt. Aztán nem egyszer gyorsan kiderül, hogy nem feltétlenül igaz ez, és amikor erre rájön az ember, az nagyon kellemetlen tud lenni - derül ki az alábbi személyes sztorikból.

Hazaköltöztél, vagy csak gondolkozol rajta? Hogyan élted meg, mire számítasz? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

beilleszkedes_foto_pixabay_com_geralt.jpg

Újra gyökeret ereszteni ott, ahonnan egyszer már hosszú időre elmentél, nagy kihívás. Sok szó esett már itt, a Határátkelőn is a fordított kultúrsokkról, és annak nehézségeiről. Korábban a brit BBC is felvetette ezt a problémát, és akkor elég sokan megírták, miként is élték meg sok év (vagy akár több évtized) után a hazaköltözést.

"Van egyfajta otthontalanság, ami ezzel együtt jár. A sehol sem vagyok otthon érzése nagyon is valóságos” - írta például Wendy Skroch, aki a férjével akkor költözött Észak-Amerikából Ázsiába, amikor a gyermekeik még egészen kicsit voltak (a legnagyobb 3, a középső másfél éves volt, a legkisebb pedig még újszülött). 

“Érdekes volt látni, ahogyan a két nagyobb átment a kultúrsokkon. Ma már felnőttek, a húszas éveik végén járnak, és összesen 10 különböző országban éltek (ebből 9 volt nem nyugati), mindegyikben legalább 2-2 évig” - írta. 

“A kultúrsokk tulajdonképpen az életmódunk része volt, ráadásul kettőnek is külföldi a párja. Van egyfajta otthontalanság, nem nagyon merültem bele részletesen, de a sehol sem vagyunk otthon érzése nagyon kézzel fogható. A környezet, vagy az ország, ahol élünk, mindegy, az otthontalanság jelen van” - fogalmazott Wendy.

Hasonlóképp látja a helyzetet Pete Jones is, aki 2000-ben hagyta el az Egyesült Királyságot, és azóta Dániában, Hollandiában is élt, most pedig Svájcban lakik. 

“Nagyon szeretek Angliába látogatni pár napra, de aztán mindig érzem, hogy ideje indulni. Már nem az otthonom! Nem hiszem, hogy valaha is svájcivá lennék, de élvezem az itteni életet. Őszintén szólva már nem tudom, hol az otthon” - írta. 

Sokak számára éppen azok reakcióját a legnehezebb megélni, akik elvileg a legközelebb állnának hozzájuk. “Huszonhat év Ausztrália után költöztem vissza az Egyesült Államokba, és ez meglehetősen sokkolt. Amikor te vagy az ‘új fiú’ ott, aminek az otthonodnak kellene lennie, kemény dolog néha” - mesélte Bruce Felix. 

A helyzetet nem könnyíti a nyelv változása sem, hiszen akcentusod ugyan nincs, viszont az évek, esetleg évtizedek során a nyelvbe bekerült új szavakat, kifejezéseket sem használod, így aztán “az emberek egyszerűen azt hiszik, hogy furcsa vagy” - ezt már az ír Mary Sue Connolly írta, aki 20 évet élt Amerikában hazatérése előtt. Otthon viszont hirtelen azt vette észre, hogy kívülállóként kezelik és megbélyegzik. 

Ráadásul barátokat szerezni is sokkal nehezebb az idő múlásával - ez már Allison Lee tapasztalata, aki hat évet élt Latin-Amerikában, mielőtt visszatért volna Ausztráliába: “sokkal tovább tart kiépíteni az emberi kapcsolatokat, és senki sem kíváncsi a történeteidre”. 

Akad olyan is, aki annak ellenére megtapasztalja a kultúrsokkot, hogy minden nyáron hazatér: “Minden alkalommal, amikor visszamegyek, olyan, mintha valahol lemaradtam volna az időben, és a múltban élnék” - tapasztalta a hongkongi Eunice Tsz Wa Ma. 

Megoldási lehetőségek 

Rendben van, de akkor mi a megoldás? Mert valaminek lennie kell… És van is, ráadásul egyik-másik kifejezetten egyszerű. 

“Nem szabad ugyanarra a munkahelyre, ugyanazok közé az emberek közé visszamenni, ahonnan eljöttél. Lesz egyfajta kölcsönös rosszérzés, és a napi dolgok nagyon unalmasnak tűnnek majd” - tanácsolta a brit John Simpson. 

Ami a barátkozás nehézségeit illeti, az ember negyvenes éveinek a második felében az már nem olyan könnyű - jött rá Vesna Thomas, aki 16 év amerikai és szingapúri élet után tért haza Ausztráliába. 

Könyvklubot kezdett szervezni, emellett részmunkaidőben dolgozik, és önkénteskedik egy iskolában. “A vicc az, hogy azt összes könyvklubos barátom expat. Egyszerűen odavonzod magadhoz ezeket az embereket, mert ők tudják, min mész keresztül” - írta. 

Egy újabb lehetőség a városban élő külföldiekkel felvenni a kapcsolatot, ami elsőre alighanem kicsit furcsán hangzik, de sok év után valamennyire már te is az vagy. Ráadásul segít a kultúrát újra megismerni, kicsit külső szemmel. 

Aztán van, aki úgy tekint az egészre, mintha egy újabb külföldi munka lenne, csak éppen ezúttal egy ismerősebb környezetben. “Úgy döntöttem, úgy kezelem a hazatérést, mintha egy újabb külföldi tapasztalat lenne, csak éppen ismerem a környezetet és a nyelvet. Ez sokat segített a visszailleszkedésben” - emlékezett vissza Katrina Gonnerman. 

Hogyan illeszkedsz vissza? Sehogy! 

Ami nagyon érdekes volt, hogy sokan írták azt, az újbóli otthoni beilleszkedés nehéz, ugyanakkor nem feltétlenül szükséges. 

Ott van például Nicole Jones, akinek három különböző állampolgársága van, és öt országban élt: “Rajtam aztán nincs rózsaszín szemüveg egyetlen hellyel kapcsolatban sem, mindenhol tisztán láttam a rosszat és a jót is. Világpolgárnak tartom magam és büszke vagyok rá!”. 

“Nem illeszkedsz vissza. Egyszerűen rájössz, hogy miután több kultúrában is éltél, a személyiséged és a gondolkodásmódod megváltozott. Megpróbálni alkalmazkodni ahhoz, ami az előtt voltál, hiba, és semmibe veszi az azóta elért fejlődésed” - vélte Paula Alvarez-Couceiro. 

Összességében tehát nagyon nehéz általános receptet adni (szerintem nincs is), de talán akkor járunk a legjobban, ha a visszailleszkedést lehetőségnek és nem kötelező dolognak tekintjük.

HÍRMONDÓ 

Amerikai középiskolák Budapesten 

Az aligha lep meg bárkit is, hogy a magyar középiskolákban az idegennyelvoktatás finoman szólva sem világszínvonalú (természetesen tisztelet a kivételnek). Különösen akkor nem, ha használható, életszerű nyelvtudást szeretnénk a gyerekünknek. 

„A kelet-európaiak fele annyiért dolgoznak” 

Még nem dőlt el semmi a kiküldött munkavállalók jogállásáról folytatott vitában, noha hétfőn komoly vita zajlott a kérdésről Luxemburgban az unió foglalkoztatási miniszterei között. 

Törvénytelen lehet az angliai magyarok regisztrálása 

A brit kormány azt tervezi, az összes (!), az országban élő uniós állampolgárt (3 millió emberről van szó) regisztrálja jövő év végétől. Az összeírást a brit belügyminisztérium koordinálná, ám most az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja írt Amber Rudd belügyminiszternek, hogy a terv akár az unió törvényébe is ütközhet.

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: beilleszkedés kultúrsokk visszaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3813066470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.10.24. 06:49:13

Lehet, nem jól látom, de az első esetben, amikor a család 20 évet töltött 10 különböző országban, max 2 évet egyben nem csoda, hogy "otthontalannak" érzi magát.

A másik eset, amikor 6 év külföldön élés után költözik vissza a hazájába..., szerintem azért az nem annyi idő, hogy mindent elfelejtsen.

Golf2 2017.10.24. 08:04:03

Ott az otthon ahol a család.Ha van.

Csodabogár 2017.10.24. 08:21:38

30 év után újra itthon nem volt kultursokk. Igaz soha nem engedtem el a hazai fonalat. Sokáig élt még apám és néhány nagyon jó barátom is volt. Eleinte még észre vették rajtam, hogy "külföldi" vagyok, de ez hamar elmult. Nem én változtam, hanem a hazaiak. Ez rendszerváltás után nem sokkal volt.
Nehézségeim férjem halála után lettek. Kerstem valami önkéntes munkát, de nem levest akartam osztogatni a Blahán. Inkább a kultúra vonzott. Bárhol próbálkoztam, szigorúan elutasítottak. Gyorsan rájöttem, hogy a hazaiak a fizetett állásukat féltik tőlem. Ezzel nem én voltam egyedül, több hazaköltözött ismerős tapasztalta ezt meg. Végűl a nemzetközi nőszövetségnél találtam meg a helyem. Ők mindenhol működnek és tulajdonképen az expatoknak lett kitalálva. Néhány évig sokat segített rajtam, hogy találtam feladatot. Ott persze állandóan cserélődnek az emberek. Közben én is változtattam az életemen és szépen elmaradtam. Ma már tökéletesen érzem magam itthon, nincs szükségem "mankóra".

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.10.24. 08:31:30

@Dikusz: Nem arról van szó hogy elfelejted a hazád. Csak arról hogy időközben az ember megváltozik. Mikor először mentünk világgá csak 3 évet voltunk távol, mégis mikor haza költöztünk olyan volt mintha külföldiek lennénk. Nem értettük egymást az otthoniakkal. Ők maradtak ugyanazok az emberek, max. 3 év alatt 10 évre valót öregedtek. Mi viszont megváltoztunk. Más lett az érdeklődési körünk, más lett a fontossági sorrend, más szokásai lesznek az embernek, uram bocsá más ételeket szeret már. És ehhez mindössze 3 év kellet mindehhez. Nem találtuk a helyünket. A legjobb barátnőmmel nem tudtam mit kezdeni. Ő ugyanott folytatta ahol anno abbahagyta. De én nem. Már nem volt többé közös témánk, és kicsit se tudott érdekelni amiről beszélt. Egyszerűen nem tudtam többé partner lenni az örökké panaszkodós, morgolódós, áskálódós műsorában. Számomra már nem ez volt az az irány amit követni akartam, vagy amiben részt vettem volna.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 08:37:39

Ez most komoly, ez a poszt? Ilyen rövid poszt már rég volt.

Vagy én látom rosszul, hogy milyen rövid?

Bredpitt Monika 2017.10.24. 09:27:57

"“Nem szabad ugyanarra a munkahelyre, ugyanazok közé az emberek közé visszamenni, ahonnan eljöttél. Lesz egyfajta kölcsönös rosszérzés, és a napi dolgok nagyon unalmasnak tűnnek majd” - tanácsolta a brit John Simpson. "

HA, ez a mai poszt megint nagyon nekem szól, pont ma.
Ugyanis most azt tervezem, hogy megint beadom az önéletrajzom a suliba, ahová most már egyszerre két asszisztenst keresnek.

Kíváncsi vagyok visszavesznek e.

Taxomükke (UK) 2017.10.24. 09:33:47

@Dikusz: Ne viccelj, van aki mar hat honap utan Trinkgeldnek mondja a borravalot.

DieNanny CH 2017.10.24. 09:39:08

Az az otthonod, ahol otthon vagy. Nem ahonnan jössz.

(És automatikusan kapcsolódik a laptopod a wifire... :-D )

Bredpitt Monika 2017.10.24. 09:44:13

@Dikusz: mindent nem felejtesz el, a hat év nagy idő, mi is ennyi idő után jöttünk haza anno, amikor lányom két éves volt,

olyan érzés volt, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna, és akkor az én esetemben ez azt jelentette, hogy egy fantasztikus bolygóra jöttünk (még mindig így érzem a lelkemben, a fejemben már kevésbé)

tsabus UAE 2017.10.24. 10:04:29

Lassan 9. éve jöttünk el otthonról és azóta nem volt "sehol sem vagyok otthon" érzésem. Eddig 2 országban éltünk és vagy 30-at bejártunk és inkább mindenhol otthon éreztem magam. Igaz, nem is túlzottan nagyok az igényeim - így 50 fölött.

Demi78 2017.10.24. 10:18:32

Mi sokat gondolkodtunk a hazateresen, foleg a kislanyom szuletese utan. Csalad hianya, csaladi segitseg hianya miegymas. Kerestem is otthon allast, fel is vettek volna magas pozicioba. Most, hogy jon a masodik baba, nem varialunk tovabb. Voltam allampolgarsagi vizsgan, alairtunk egy hazvasarlas szerzodest 10 ev hitellel, par honap mulva atkoltozunk, maradunk. A kislanyomnak es a masik babanak (meg nem tudjuk fiu-e vagy lany), ez a francia haz lesz az otthona, nem a volt budapesti lakasom.
Szomoru,nem szomoru, nekem mar azt kell neznem, hogy nekik mi a jo, nem azt, hogy nekem vagy paromnak vagy a mi felmenoiknek.
Viszont a haz neve (itt szoktak a regioban haznevet adni, ki is raknak egy mindenfele cikornyas diszt ra) Balaton lesz:).

Bredpitt Monika 2017.10.24. 10:36:42

@Demi78: Francia ház? Én azt hittem, te Hollandiában vagy.

"Szomoru,nem szomoru, nekem mar azt kell neznem, hogy nekik mi a jo, nem azt, hogy nekem vagy paromnak vagy a mi felmenoiknek."

Ez nagyon szubjektív és nagyon lehet vitatkozni vele. Kinek mi a jó. Mi három éve jöttünk haza és a lányomnak egyértelműen ez volt a jó. Egyébként meg ha Franciaországban esik egy tégla a fejedre két év múlva, vagy az enyémre itt a Belvárosban akkor jobb lett volna inkább itthon élni, illetve nekem az USAban......vagy mégsem???????

Szerintem ma, 2017-ben, amikor megbolydul megint a világ, nagyon nehéz eldönteni hol lesz a legjobb a gyerekeinknek.

A Balaton felirat nekem tetszik.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 10:42:38

@tsabus [UK]: mostanában sokszor eszembe jut az a poszt, ami itt megjelent a te FB bejegyzésed után, akkor nem reagáltam, mert nem volt kedvem belemenni, meg nem is tartom jó dolognak, amit csináltál, de most én is eljutottam oda, hogy több, mint egy hónapig nem bírtam beszélni valakivel, aki nagyon kedves nekem,

ma beszéltünk és félve mondtam el neki, hogy mi történt velem az utóbbi pár hétben, mert legutóbb, amikor megkérdeztem tőle tudja e ki az a Mészáros Lőrinc, nem tudta, mert ők csak az M1 et nézik,
és amikor elmondtam, hogy kicsoda ő, akkor az volt a kérése, hogy ne beszéljünk politikáról,

ma azért felkészítettem, hogy muszáj lesz róla beszélni, ha tudni akarja miért nem hívtam, akkor hagytam abba a beszélgetést, amikor odajutottunk, hogy azt mondja, a Fidesznek köszönhetjük, hogy az egészségügy helyre lett rakva,

akkor éreztem, hogy úgy felmegy a pumpa, hogy ebből senki nem fog jól kijönni, de mégis úgy döntöttem, hogy a barátságunk fontosabb, a posztodban leírtakat pedig nagyon is megértem,

Bredpitt Monika 2017.10.24. 10:44:03

@Golf2: ha ez ilyen egyszerű lenne!

fhdgy 2017.10.24. 10:51:24

@Golf2: Ahol a kenyér, ott a haza!

tsabus UAE 2017.10.24. 10:57:51

@Bredpitt Monika: Nézd, az hogy a mostani magyar kormány ellened és minden másként gondolkodó ellen van, az tény. Tehát itt jön a kérdés: Hogyan tudtok legjobb barátok lenni azzal, aki (aktívan, vagy passzívan) az ellenségedet támogatja ? Ahhoz pedig, hogy ezt megtehesse, nyilvánvalóan nagyon butának és/vagy tájékozatlannak és/vagy brutálisan erkölcstelennek kell lennie. Ha a barátság egyik alapköve a tisztelet, akkor így hogyan fogod őt tisztelni ?
Igen, mondhatod, hogy kihagytam ebből az érzelmeket. Ebben az esetben viszont az érzelmek Stockholm-szindrómához vezetnek. Végigjártam ezt az utat és többé nem kérek belőle.

London2009 2017.10.24. 11:06:35

Nekem azt hiszem az volt a vizvalaszto, amikor eloszor ki, majd eladtam a lakasom. De azt erzem, hogy ez a lepes jot is tett, mert en nem hiszek a ketlakisagban. Szerintem jo elszakadni es lazarni a dolgokat a “regi eletbol”. Ettol fuggetlenul en holnap haza tudnek koltozni es nem ereznem idegennek magam. Ennek valoszinuleg az az oka, hogy Anglia nem tavolsag es igy tul gyakran jarok ahhoz Magyarorszagra, hogy kimaradjak valami nagy dologbol. Amitol inkabb tartanek az a munka. Bar lehet, hogy ez is hulyeseg, mivel nincs oriasi kulonbseg az egyik vagy a masik multi kozott. Viszont nekem borzasztoan hianyozna Anglia. Ugyhogy el sem tudom kepzelni jelenleg, hogy barhova is koltozzek innen.

Demi78 2017.10.24. 11:13:50

@Bredpitt Monika:
En a gyerekek jovojet szeretnem biztositani. Anyagilag is. Tudom, hogy csaladilag szegenyebbek leszunk, mert minden rokon 2000 kmre lakik tolunk. De lehet, hogy egzisztencialisan jobban teljesithetunk (penz nem minden, de ha nincs, akkor baj lehet). Nem akarok hasonlitgatni Nyugat-Europat a jelenkori Magyarorszaghoz, de az otthoni oktatas, egeszsegugy allapota nem gyozott meg teljesen...

A tegla a fejemre eshet barhol, sajnos ezt nem tudom kivedeni, bar ahol mi lakunk, a szigeten nem lehet ket emeletnel magasabb hazat epiteni, tehat erre nyilvan kisebb az esely:))

Balaton meg hasonlo lesz, mint ez (3. kep az oldalon) :)
www.matieresacreation.fr/23/enseignes-en-fer-forge-maison-et-magasin

London2009 2017.10.24. 11:21:05

@Demi78: nagyon jo a tabla! Nekem is egy szep kezmuves tabla van a hazam falara kiteve. Az van rairva, hogy Isten hozott! Egy szepi motivum van pedig fole festve. Multkor jott egy butorszallito ficko, aki magyar volt es teljesen meg volt tole hatodva. : )

fhdgy 2017.10.24. 11:23:22

A "kultúrsokk" számomra már egy elcsépelt szó. Annyi mindent akarunk már érteni alatta, hogy talán az "izé" is kifejezőbb lenne helyette.

Nyilván, aki felnőttként ment ki pár éve és hazatér nem "kultúrsokk"-kal találkozik, hanem egy csomó, de egyéb kategóriába eső sokkal.

Én 2009-ben, majd hét év Németország után jöttem haza.

Nehéz volt visszailleszkedni, kb. 2015-16 ra sikerült, úgy ahogy.

Ha már nem lennék több mint kettő éve nyugdíjas, akkor talán még a mai napig sem állna jól a szénám. Amióta nyugdíjas vagyok, sokkal több mindent ki tudok zárni az életemből, mint előtte. Ez sokat segített.

A posztban az egyik ember azt írta, hogy nem menjünk vissza oda, ahonnét eljöttünk, főleg munkahelyre ne. Ezzel, utólag, maximálisan egyetértek. Én elkövettem azt a hibát, hogy hívtak és visszamentem. Hatalmas baklövés volt, egy év után már menekülni akartam, de csak három után sikerült.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 11:23:28

@tsabus [UK]: Ő az ex nagynéném, akivel több, mint harminc évig nem is beszéltem, mert eltűntünk egymás életéből,

tegnap kimentem a Momentum által szervezett megemlékezésre, most megint tanultam valamit ezektől a fiataloktól, osztogattak egy Kézikönyvet a változáshoz nevű kis szórólapot,

ezt vettem alapul, amikor úgy döntöttem, ma telefonálok a nagynénémnek (aki egyébként tegnap pont a megemlékezés alatt keresett) és ahelyett, hogy kiirtom az életemből, inkább hatok rá valahogy, ez inkább írásban fog menni,

a kézikönyv borítóján ez van még: "Mi reményt tudunk adni, de a változást csak veled tudjuk elérni!"

Kevesen voltak tegnap, hideg volt, szél fújt, esett az eső, de mégis kimentem, a lányom is jött velem. Ez a minimum, hogy felállunk a kényelmes karosszékből.....a továbbiak pedig:

így szedte pontokba a Momentum mit kell csinálni szerintük (a teljesség igénye nélkül):

biztasd a kivándorolt ismerősöket a szavazásra
szavazz.momentum.hu

hangsúlyozd a változás fontosságát - mondd el az ismerőseidnek, hogy miért fontos ez a választás

oldj meg velünk egy helyi problémát
cselekveskorei.hu

védd meg a demokráciát: legyél szavazóköri delegált a tavaszi választásokon

szervezz egy házubulit legalább 15 barátoddal, hivj meg minket és küldönk egy momentumost!

ébresszük fel az embereket a politikai apátiából
aktivista.momentum.hu

Bredpitt Monika 2017.10.24. 11:29:33

@tsabus [UK]: nem erkölcstelen, ő egy burkot választ magának, amikor csak az M1-t nézi, ezért nem tudja mi folyik, de ma (nem alaptalanul) azt mondta, hogy idáig is lopott minden kormány

innen már értelmetlen volt a vita, mert ez nem lehet a mérce, ki mennyit lop, pedig ez is a mérce, mert itt pofátlanul megy a lopás, legálisan, a butával meg lehet vitatkozni, én is fejemhez kaptam már, hogy egyáltalán minek is adtam egy voksot is rájuk,

a Fidesz ellenzéknek is szörnyű volt, és 2010 ben odajutott ez az ország, hogy pont a Fidesz miatt is kormányozhatatlan volt, mert túl nagy erő volt ellenzékben is..........és igen, Gyurcsány nagy bűne, hogy nem vonult el azonnal, ezt a Fidesz zseniálisan meglovagolta,

én személy szerint azért is vagyok most így felháborodva, mert nekem aki, bizalmat szavazott még inkább elborult az agya, attól ahogy visszaélnek a bizalmammal

de ha most ezért elvesztek egy hozzám közel álló embert.....?

Bredpitt Monika 2017.10.24. 11:30:28

@London2009: igen , a lakás nem eladása részünkről nagyon is kötelék ide, ezt én is érzem,

Bredpitt Monika 2017.10.24. 11:36:30

@Demi78: nem tudok franciául, mire kattintsak, vagy csak a képeket kell nézni, abból nem sokat látok, csak a kovácsolt vasat,

Demi78 2017.10.24. 11:38:50

@Bredpitt Monika: csak kepeket, utolso kephze lhasonlo lesz. Balcsi konturral, BALATON felirattal!

London2009 2017.10.24. 11:50:36

@Demi78: Ez azert erdekes, mert ugye azt irtad, hogy jo munkat ajanlottak Magyarorszagon. Tehat anyagilag nem jarnatok rosszul a hazakoltozessel. Ez nehez kerdes, mert ha jol tudom ti mindketten magyarok vagytok. Nekem az a velemenyem, hogy ha egy magyar parrol van szo, akiknek a megelhetese megoldott, akkor jobb a csalad mellett. Persze ha van csalad es jo a kapcsolat stb.

tsabus UAE 2017.10.24. 11:51:38

@Bredpitt Monika: Te tudod...
Remélem, megkímél a sors azoktól az "élményektől" ez ügyben, amiktől engem nem kímélt.

London2009 2017.10.24. 12:01:41

@Bredpitt Monika: mi soha nem politizalunk otthon. Anyam nem engedi. Sem a csaladnak, sem a baratoknak nem megengedett, hogy valaki felhozza ezt a temat. Siman hazakuld barkit, ha elkezd errol beszelni. Ugyhogy ebbol nalunk, hala az egnek, meg esely sincs ra, hogy problema legyen.
Szerintem nem a te dolgod barkinek is felnyitni a szemet, vagy meggyozni a te altalad velt igazrol. Foleg eroszakkal nem szabad gyozkodni masokat. Peldaul en kerulom az ilyen tipusu embereket. Ne akarjon engem senki meggyozni semmirol. Megvan nekem a magamhoz valo eszem, koszonom szepen.
No ez csak egy velemeny a temarol. Nyilvan ha neked ugy erzed ez a kuldetesed, akkor go for it.

fhdgy 2017.10.24. 12:11:29

@London2009: Én, először 2006-ban jöttem haza Németországból, 500 ezer forintos bruttó fizetésre, ami akkor nem volt rossz.

Kb. 9 hónap után felmondtam, mert nem tudtam elviselni a körülményeket, jó fizetés ide vagy oda.

Egy példa: programátadásra le kellett menni egy járási székhelyre. Kértem a főnökséget, hogy mehessek le már előtte nap, hogy mindent kipróbálhassak a helyszínen, szállásról én gondoskodom magamnak. Nem engedték, ők szervezték az egészet.

Lementünk az adott napon, a rendszergazda szabadságon volt (!!!), nem volt semmi jogosultságom a rendszerhez, semmit nem tudtam csinálni.

Égtem mint a trágyadomb, pedig nem is nekem kellett volna. Ők meg vihogtak, jópofiztak. Betellett a pohár, pár nap múlva felmondtam.

London2009 2017.10.24. 12:20:56

@fhdgy: igen...pont ilyen hulye aprosagokra gondoltam en is. Ami aprosagnak tunik, de pont ezek hatarozzak meg a mindennapokat. Nagyon sokat dolgozom otthonrol, ez nem tudom Magyarorszagon mennyire elfogadott dolog. Az egyik baratnom azt mondta, hogy naluk egy honapban ketszer lehet. De ez jonak szamit, kulonben nem egy altalanos dolog. Hozza vagyok szokva ahhoz, hogy nincs tulora, napi 7 ora hivatalosan a munkaido... Sok dolgot sorolhatnek meg, amihez itt hozzaszoktam es nem tudom, hogy ez mennyire lehetne mashol lehetseges. Persze, ha nagyon akarnek menni, ez nem tartana vissza. Akkor nyilvan mas dolgokat kellene merlegelni. Azert annal nagyobb dontes lenne ez, mint, hogy az szamitson, hogy tudok e otthonrol dolgozni vagy sem...

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:22:01

@London2009: "Szerintem nem a te dolgod barkinek is felnyitni a szemet,"

Ha értelmesen tudom csinálni, azt, hogy felnyitom valaki szemét, vagy megpróbálom felnyitni, akkor igenis a dolgom.
Ha te azt látod, hogy azért akar szavazni erre a kormányra, mert gőze nincs , hogy mit művelnek, akkor legalább meg kell próbálni.

Anyukádat megértem. Én most a hétvégén, mielőtt megérkezett barátnőmhöz az öccse, akit régen láttam, megkérdeztem, hogy hol áll az öcséd politika ügyben, mert ha Fidesz-es akkor nem is kezdek el arról beszélni, mi minden történt az utóbbi pár hétben.

Szerencsére nem Fidesz-es, így tudtunk beszélgetni. Elviekben így is kellene tudni beszélgetni, ha az egyik Fideszes a másik nem, de nagyon úgy tűnik, hogy ez most nem megy itthon.

Erőszakos nem leszek, én is utálom, amikor vasárnap becsöngetnek hozzám a helyes kis hölgyek a Biblia reklámmal.

London2009 2017.10.24. 12:27:45

@Bredpitt Monika: Addig amig erre a masik vevo, akkor oke. De peldaul en egy mondat utan mondanam, hogy ne haragudj, de nem erdekel, beszeljunk masrol. Nekem ez a normalis dolog. Utalom, hogy Magyarorszagon mindenki politikai szakertonek kepzeli magat es mindenhol ez a tema es ez egy elfogadott dolog, hogy a politikarol beszelni kell. Ilyen szempontbol is feludules Angliaban elni, mert itt sokkal kevesebbet, szinte alig politizalnak az emberek. Imadom.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:29:12

@fhdgy: pont ezt mesélte nyáron nekem egy csaj, aki Amerikából jött haza anno, régen, nem tudom hány éve, most projekt menedzser egy nagy cégnél, és arról beszélt, hogy az állami cégekkel, akikkel kapcsolatban vannak, azért nagyon nehéz együtt dolgozni, mert pont azok a dolgok történnek, amiket te említesz

a rendszergazda tudja csak a jelszót, aki szabin van és ezért állnak a projektek,

az én ügyem kicsiben az volt a suliban, hogy a végén már konkrétan nem is legális dolgokat kellett csinálnom, például mások személyi anyagát másolgatni (amit nem is láthatnék), mert a tankerület legújabb agyréme az volt, hogy ez most legyen a mi feladatunk, mert a postán eltűnt egy kilépő ember személyi anyaga, és ezért kitalálták, hogy a sulinak le kell másolnia, és eltenni,

én ennek utananéztem a neten, és amire én jutottam az volt, hogy mi, a suli, nem is tárolhatnánk ezt, ez a tankerület, mint munkáltató feladata, csak hát ezt le is kéne másolni valakinek,

nekem múltkor majd másfél órámba telt egy ember anyagával végezni, azt sem értem mi a lófasznak kell lemásolni, miért nem szkenelik be (az is munka lenne, de a papírt megspórolnánk)

de ugye itt arról van szó, hogy ők mindent, amit tudnak letolnak a sulikra, az iskolatitkárra, az meg rám szegény kínjában,

ha most visszavennének (most már a tanulmány kedvéért is megpróbálnám) feltételem lenne, hogy nem fogok egy másodpercet sem az irodában dolgozni,

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:32:39

@London2009: ez érdekes, mert hozzám a Parlament előtt is odajött egy pár (Brexit pártiak), előtte meg egy másik tüntetés után egy skót párral politizáltunk és nem volt belőle semmi gond, te pont azért nem látod valószínűleg így, mert te magad nem akarsz részt venni benne,

én egyébként nem képzelem politikai szakértőnek magam, de mivel a szavazás az egyik módja annak, hogy beleszólj a politikába, ezért elmegyek szavazni, nemcsak lököm a hülye sódert, meg a véleményem, mint pl egy itthoni bölcsész , aki egy csomó helyen vitaműsorokban osztja az észt, amikor meg megkérdezi a riporter, hogy kire szavaz, azt mondja, hogy ő nem szavaz.......azóta nem vagyok kíváncsi a véleményére,

Din Serpahis 2017.10.24. 12:33:12

Hat, eletem legrosszabb munkahelyi elmenye az a ket ev volt, amit itt Svajcban toltottem egy Ubs (nagy svajci bank) projekten. Olyan hitvany emberekkel mint ott Magyarorszagon sose talalkoztam, pedig ott is volt vacak fonokom. Az egeszsegem is rament, az onbecsulesem lenullaztak, es ezek tosgyokeres Svajciak voltak. Szoval ha csak ezen mulik, szerintem mindenhol ki lehet fogni remes munkahelyet. Azert nem megyek meg haza, mert a mostani melom viszont mar remek...

fhdgy 2017.10.24. 12:35:51

@Bredpitt Monika: A példámban szereplő cég nem is állami volt, "csak" egy járási önkormányzatnak szóló projekt.

Dolgoztam külsősként állami cégnek is, nyugdíj előtt kettő évet. Az sem volt kismiska.

Aki lehúzott pár évet külföldön, annak a magyar viszonyok, főleg a munka világa, nem is első sorban anyagiakat értem alatta, már súrolják az elviselhetetlenség határát.

London2009 2017.10.24. 12:38:40

@Bredpitt Monika: ebbol szerintem nem lehet semmilyen kovetkeztetest levonni, hogy par turista odament hozzad kivancsiskodni, hogy milyen tablat mutogatsz a Parlament elott. Ezt ugy mondom neked, mint aki itt el most mar lassan tiz eve es hidd el nekem, hogy nem igazan politizalnak az emberek. Meg parlamenti valasztasok, referendumok idejen sem allando tema. Kulonosen nem munkahelyen, barati tarsasagokban, csaladi korben. Aki errol szeretne beszelni, az talal hozza mas forumot.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:41:07

@London2009: @Demi78: ez nekem is feltűnt, ha anyagiak a szempont és az nektek itt megoldott, akkor miért mégis kint maradni? egy kis ellentmondást véltem ebben én is felfedezni,

most hétvégén, a nem fideszes barát fiáról kérdezgettem, aki szakmunkásképzőt végzett, valami műszerész szakmája van, valamennyit angolul is beszél már, MRI gépeket meg CT ket javítanak, nagyon jól keres, nagyon megbecsüli a főnöke, most vett neki egy nagyon drága telefont, kényezteti, mert tudja, hogy milyen bajban lenne nélküle,

én a férjem ezzel próbálgattam idecsábítani, hogy ha kiváltaná a KATA-t és elkezdene festeni, szerintem nagyon jól élhetnénk, nagyon sokat kér egy festő itthon, és munka lenne bőven, hiszen elmennek a szakemberek itthonról,

ráadásul a férjem millió dolláros házakat festett New Jerseyben is és Floridában is, nagyon szépen dolgozik és ő pont az t a fajta festést szereti, amit kint custom work-nek hívnak, nem a fehérre meszelek minden szobát fajta festés, hanem ahol lakberendezők választanak színeket, sokat lehet vele keresni

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:42:52

@fhdgy: igen, az a jó szó, hogy elviselhetetlen, ez van

Bredpitt Monika 2017.10.24. 12:46:09

@London2009: igen, végül is abban igazat kell, hogy adjak, hogy szinte egyikük sem tudta ki a mi miniszterelnökünk, és ilyeneket kérdeztek: nektek szélsőjobboldali kormányotok van?

Hát a válaszom majdnem igen lett. Olyan szinten biztosan nem politizálnak mint, mi. Ez azért is van , gondolom én, mert sokkal jobban élnek, és nincs okuk arra, hogy ezzel legyenek elfoglalva állandóan (illetve 27 éve, mint mi).

London2009 2017.10.24. 12:51:23

@Bredpitt Monika: Nem ismerem a ferjedet, de nalunk teljesen eselytelen, hogy az en ferjem Mo-on valaha is jol erezze magat. Mondjuk nalunk eleve ott kezdodik a problema, hogy o nem talalna Mo-on szamara megfelelo munkat. De meg ha ezt a problemat felre is teszem, a legfobb gond az lenne, hogy soha a budos eletben nem tudna megtanulni magyarul, vagy ha igen, akkor is hosszu ido alatt. Addigra pedig ot ez megorjitene, mivel o egy nagyon tarsasagi, beszedes ember. Na es hiaba beszelnek sokan angolul, az nem ugyanaz.
Ezt se felejtsd el, amikor csabitgatod. : )

fhdgy 2017.10.24. 12:55:56

@Bredpitt Monika: Persze, vannak más "elviselhetetlen" dolgok is.

Pl. egy Interspárban Magyarországon rám mordult a pénztáros, hogy "toljam ki a kocsit!".

Én meg megkérdeztem, hogy fizet nekem, főnököm nekem, ha meg nem, akkor milyen jogon parancsol?!

Még mindig nem kapott észbe, tovább akart kaffogni, én meg otthagytam a jó sok kipakolt áruval a szalagon, hogy "köszönöm szépen! Nem kívánok semmit sem vásárolni!"

Meg Media Marktban, szintén Magyarországon: biztonsági őr "mutassam meg a táskámat!". Mutattam neki, hogy tessék itt van! Nyissam ki! Azt már nem, letettem a földre a táskát, hátra léptem kettőt, hogy nyissa ki, ha akarja, de én nem vagyok hajlandó kinyitni. Ő nem nyithatja ki, nekem kell kinyitni. Azt már nem! Akkor rendőrt hív. Jó, megvárom!

Aztán lett három biztonsági őr is, a végén meg elkullogtak.

Szerintem az a tanulsága ezeknek, hogy egy külföldön is megfordult, ott élt emberrel már már nem packázhatnak, mert az emberkénk már öntudatra ébredt.

A baj akkor van, ha az emberkénk bele un abba, hogy az öntudata miatt állandóan harcolnia kelljen, de az ő mércéje szerinti megaláztatásokat sem hajlandó elviselni.

London2009 2017.10.24. 13:00:48

@fhdgy: Haha. Ezek jo sztorik. Nekem allandoan pont ilyen jellegu problemaim adodtak Magyarorszagon. Szerencsere az ontudatra ebredeshez nem kellett kulfoldre koltoznom, mar megtortent korabban. Pont az ilyen tipusu embereknek elviselhetetlen az orszag. Na es ezt nem ertik meg az ilyen alkatreszkereskedo viragok, hogy nem a penz a fo motivacio sok embernek az elkoltozeshez, hanem egeszen mas.

Dikusz 2017.10.24. 13:00:53

@ChristineK: Nem is állítottam, én magam úgy gondolom, hogy a hazáját soha nem felejti el az ember. Ez nem jelenti azt, hogy abban az országban, ahol most él, ne találta volna meg a másik hazáját.
Ugye nem haragszol meg rám, ha azt mondom, lehet hogy nem jó barátnőt választottál. Három-, vagy akár hat év alatt azért egy igazi barátság nem "felejtődik" el,.

Dikusz 2017.10.24. 13:01:38

@Taxomükke (UK): és akcentussal beszéli a magyart...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 13:02:29

Marha egyszerű pedig, ott van az otthon, ahová hazaész lefeküdni aludni,mondjuk egy évben legalább 180 napon át.
És kész. Ha neked több ilyen hely is van, akkor neked több otthonod van.
Az meg hogy esetleg 1-2 évente változik ez a helyszín, a kutyát sem érdekli.Cipő sincs mindig ugyanaz a lábamon.
Érezd úgy jól magad otthon, ahogy, ahol neked tetszik, más véleménye meg le van sz@rva. :D

Nekem a posztból a "Nem illeszkedsz vissza" és a "Világpolgárnak tartom magam " szövegek a leximpatikusabbak.

Golf2 2017.10.24. 13:07:27

@London2009: "nem politizálnak az angolok"... Meg is szívták,lásd.brexit. Magyarok itthon dettó.

fhdgy 2017.10.24. 13:08:51

@London2009: Jó, igazad van, előtte sem kell nyuszinak lenni, én sem voltam az, a kinti lét megerősítette bennem, hogy nem én vagyok az arrogáns, csak elvárom, hogy emberszámba vegyenek.

Egészen más az ember közérzete olyan helyen, ahol eleve korrektül viselkednek vele, mint ahol mindenért meg kell küzdeni.

A németekről az volt vagy most is az a sztereotípia, hogy a külföldieket "Ausländer"nek nézik és úgy is kezelik. Én szeretném, ha Magyarországon az átlagembert, aki ráadásul magyar, csak annyira néznék "Ausländer"-nek, mint a németek néztek engem annak.

Demi78 2017.10.24. 13:09:00

@London2009: Igen, mindketten magyarok es igen, jo munkat ajanlottak volna. Ugy nagyjabol annyit kerestem volna nettoban forintban, mint itt kinn akkor euroban ugyanazzal a munkaval (nem, nem IT:), minosegbiztositas). Viszont azert tegyuk hozza, hogy itt nincs tul nagy nyomas, meg most se szabin vagyok es ugy netezek, hanem nyugiban, presszio nelkul a munkahelyemrol. Ezt otthon egy multikulti termelo cegnel nehezen tudnam elerni:), dolgoztam ilyen helyen MO-n 9tol 19ig, aztan hetvegen kis munka otthon, ha nem vegeztem a heti teendokkel:).
Meg ami szomoru, hogy mi szamit jo megelhetesnek? Otthon volt egy autom, de mondjuk egy par szaz euros kiadast meggondoltunk, mert meg kellett gondolni. Itt egyaltalan nem vagyunk gazdagok, de van ket auto, egy motor, nem olcso sporteszkozok, ha kell uj mosogep, veszunk, nem varunk az ev vegi mediamarkt akciora stb. Igazabol szornyu ezt mondani, de azt se tudom neha hany ezunk - azunk van a padlason. Valahogy mashogy allunk a penzhez, azt se tudom mennyi penz van a szamlamon. Otthon sokszor kellett ellenoriznem a ho vegen, pedig 2011ben kerestem majd negyedmilliot tisztan, az nem rossz. De most nem onigazolas vagy ajnarozas, csak tenymegallapitas, es ne keressetek meg ejszaka, nincs nalam keszpenz:D

Bredpitt Monika 2017.10.24. 13:12:58

@fhdgy: igen , az nagyon faraszto, hogy hadakozni kell, tul sokszor

Bredpitt Monika 2017.10.24. 13:15:29

@Demi78: ne aggodj, ejszaka nem a keszpenzre hajtanank

Bredpitt Monika 2017.10.24. 13:17:39

@London2009: nem felejtem el, amugy meg csabitgathatom en, ha nem jon, elobb vagy utobb mi megyunk vissza nagy valoszinuseggel

fhdgy 2017.10.24. 13:19:45

@Demi78: Ha már van egy kis pénzmag, akkor sokkal könnyebb az élet és már nem is annyira a pénz a fontos, hanem a körülmények, azon belül is a nyugalom, mert a nyugalom "megfizethetetlen".

Lehet, hogy lőn csoda és anyagilag is lehet boldogulni Magyarországon, de nyugalmat még sokáig nem fognak árulni, az sokáig hiánycikk lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.24. 13:23:53

@fhdgy: A takarító az, aki a lehetetlen határát súrolja...

fhdgy 2017.10.24. 13:32:18

Mi a jó nekem abban, hogy Magyarországon vagyok? Az, hogy itthon vagyok.

És mi a rossz, hát az, ami az egyszeri embernek: "szerte nézett s nem lelé honját a hazában".

Volt egy német kollégám ott kint, és nagyon irigyeltem őt. Német választások után megkérdeztem tőle, hogy ki győzött. Azt mondja, hogy nem tudja. Hogyhogy?

Figyisz, jó volt eddig is, jó lesz ez után is, függetlenül attól, hogy ki lesz a kancellár.

A magyar helyzet is hasonló ehhez: figyisz, rossz volt eddig is, rossz lesz ez után is, függetlenül attól, hogy ki lesz miniszterelnök.

Hasonló, hasonló, de micsoda különbség!!!

Dikusz 2017.10.24. 13:51:42

@London2009: húúú, ebben nagyon igaza van édesanyádnak, a lehető legjobb megoldást választotta.
Az én baráti társaságomban is van olyan, aki furtonfurt felhozza a politikát, igen erőszakosan tukmálja a saját véleményét a többiekre. Nem kevés erőfeszítésünkbe került a békesség/barátság kedvéért, hogy letegyen erről. Ilyenkor általában témát váltunk.

Dikusz 2017.10.24. 13:55:02

@fhdgy: én meg állami cégnél dolgoztam nyugdíjba menetelem (2013) előtt 12 évig. Soha nem gondoltam volna, hogy megérem/megélem azt, ami ott történt...

fhdgy 2017.10.24. 13:56:34

@Dikusz: Jót vagy uram bocsá' rosszat?

Golf2 2017.10.24. 14:01:52

@Dikusz: ami ott történt...Vérfürdő.

London2009 2017.10.24. 14:13:10

@Golf2: majd meglatjuk, hogy ki nevet a vegen.

Dikusz 2017.10.24. 14:21:36

@fhdgy: rosszat..., mitől-kitől lett volna jó?

London2009 2017.10.24. 14:30:43

@Demi78: Latod, ez erdekes, mert en fillerre pontosan tudom, hogy melyik szamlan, mennyi penzunk van, hogy allnak a hitelek, mi a bevetel-kivetel aranya es pontos kimutatast is vezetek rola. A vackokat ki nem allom, semmit nem gyujtok, amire nincs szukseg viszem is a charity shopba vagy a szemettelepre. Annak is orulok, hogy nem valtozott meg a penzhez valo viszonyom. Ugyanugy igyekszem sporolni, amivel csak lehet.
Nekem az utolso fizetesem Mo-on 2009-ben 320k forint volt. Ebbol azert jol eleldegeltem, foleg, hogy nem sok kiadasom volt. Ez teny.

London2009 2017.10.24. 14:37:15

@London2009: bevetel-kiadas. Meg, hogy nem felejt el az ember magyarul. :D Viccelek.

fhdgy 2017.10.24. 14:50:48

@Dikusz: Tudod, én balga lélek eddig azt hittem, hogy csak én vagyok nagyon peches, mert egy olyan állami céget fogtam ki, ahol a felső vezetők egytől egyig alkalmatlanok voltak, a középvezetők meg olyanok, akiket az előbbiek választottak, de nagyon vigyáztak rá, hogy nehogy egyik is okosabb legyen.

Ha ezek semmit, de semmit sem csináltak volna, csak mondjuk internetezgetnek, még az is jobb lett volna. Csak volt köztük olyan is, akinek küldetéstudata volt.

Isten óvjon a buta, de küldetéstudatos emberektől!

Golf2 2017.10.24. 15:11:04

@London2009: mert en fillerre pontosan tudom...Szegény férjed,ő is fogtechnikus?

Golf2 2017.10.24. 15:13:38

@fhdgy: volt köztük olyan is, akinek küldetéstudata volt...Az az aki felfele nyal,lefele tapos.Jelenleg is kb.70% ilyen az állam(köz) szférában.

London2009 2017.10.24. 15:15:45

@Golf2: haha. Felreertesz. Nem azt irtam, hogy a fogunkhoz verjuk a garast, hanem, hogy nem szorjuk a penzt feleslegesen es mindig tudom, hogy mennyi penzem van. Marmint az en vilagomban, amit en felesleges penzszorasnak itelek meg. Valoszinuleg masnak mar ez is nagy koltekezes lenne, ahogy mi elunk. Minden viszonylagos. Capici?

Golf2 2017.10.24. 15:19:28

@Bredpitt Monika: mi megyunk vissza...Jó neked van hova menned.

Golf2 2017.10.24. 15:26:40

@London2009: mennyi penzem van...Tehát külön kassza,külön világ.Te vagy a pénztáros.

London2009 2017.10.24. 15:33:05

@Golf2: szerintem az a vilag mar elmult, hogy kozos kassza van. Illetve, hogy csak kozos kassza van. Nekem az a normalis, hogy van kozos es kulon kassza is. A nok pedig altalaban a penztarosok. Legalabbis en mindenhol ezt latom. De amugy meg ez most itt teljesen lenyegtelen. Arrol volt szo, hogy mennyiben valtozott meg a penzhez valo viszonyunk kulfoldon elve. Erre en meg irtam, hogy nekem szerencsere semennyire, hiaba van tobb. Errol volt szo, nem masrol.

fhdgy 2017.10.24. 15:40:15

@Golf2: Én nem a taposókra, könyöklőkre gondoltam, hanem azokra, akik meg akarják váltani a világot, mert hisznek benne, hogy erre vannak predesztinálva. Pedig nem tudják szegények, hogy a világ megváltásához észre, nagyon sok észre lenne szükség.

Dikusz 2017.10.24. 16:34:20

@fhdgy: ettől csak az rosszabb, ha ráadásul még szorgalmas is...
Nálunk nem ez volt a baj.

fhdgy 2017.10.24. 16:51:14

@Dikusz: Nekem volt szerencsém egy olyanhoz, akinek hihetetlen energiája volt. Kettő és fél évbe került, míg a cég elzavarta, mert kiderült, hogy az energia önmagában semmit sem ér.

Esküszöm neked, ha egy kicsit hallgatott volna másokra szakmailag, pazar eredmények lettek voltak, mert az energiája messze átlagon felüli volt. De nem, csak ment a saját feje után, a vesztébe.

Shaktee 2017.10.24. 16:55:09

@London2009: de megváltozott ám! az én kasszám kozos, az ove nem annyira
:-))

Bredpitt Monika 2017.10.24. 17:51:58

@Golf2: mindenkinek van hova mennie, csak elhatarozas kerdese

Virago_1000 2017.10.24. 17:53:16

@DieNanny CH: "Az az otthonod, ahol otthon vagy. Nem ahonnan jössz. 
"

- az az otthonod, ahol a gyerekkorodat toltod, ahol felnottel.

Shaktee 2017.10.24. 17:53:21

@London2009: :/

most kell rendelnem Neki a costcobol cuccokat.

Eljen a demokracia! :-)

Virago_1000 2017.10.24. 17:53:32

@Bredpitt Monika: "amikor odajutottunk, hogy azt mondja, a Fidesznek köszönhetjük, hogy az egészségügy helyre lett rakva, "

- vegul is csak 60 mentoallomast es 30 korhazat ujitottak fel, egyiket helikopter leszalloval a teton, a gyori Petz Aladar korhazba 11 milliardert az abszolut csucstechnikat.
Az en tortenetem itt van a hataratkelo blogon, a vilaghiru magyar orvosnak es egeszsegugynek koszonhetoen ma nem ulok toloszekben, hanem sportos kinezetem van. Igaz a kaja ehetetlen es halapenz is kerul a zsebekbe, de ez a legkevesebb.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 19:23:25

@Virago_1000: es ettol helyre lett rakva az egeszsegugy,
szavaztassuk le a vizitdijat, aztan kit erdekel, hogy mi lesz utana,

gabors 2017.10.24. 19:49:27

hogy mivel nem probalnak meg "tamogatokat" szerezni ???

index.hu/gazdasag/2017/10/24/kulfoldon_szuletett_magyar_gyerekeknek_is_adna_tamogatast_a_kormany/

hanyan fogjak eladni a gyerkeik lelket (es cimet) 25k kemeny magyar valautaert ???

montroyal ( CAN qc) 2017.10.25. 05:21:26

@Virago_1000: muszaly ezt? hivatalbol csinalod ?
pont itt ... valakit meggyozol? .. szurés ...

odamondó 2017.10.25. 05:32:40

@fhdgy: @London2009: ezek a sztorik valahogy mindig az ilyen jó magyaros öntudat gombócokkal történik. Ez itthon trendi nem külföldön. Ott ilyet biztos nem tanultál.

Morgo1229 2017.10.25. 08:32:51

@Demi78: vegyel inkabb nyaralot a Balatonnal. A felirat nekem szanalmas. Sajnallak, hogy neked ennyi maradt a hazadbol. Minden nap nezegeted. Keseru.

Morgo1229 2017.10.25. 08:40:28

@fhdgy: spar meg mediamarkt. Mi van? Neked elmentek otthonrol. Mi a faszert jarkalsz kifent karddal allandoan. Calm down. Chill. Keress fel egy pszihologust.

Demi78 2017.10.25. 09:32:01

@Morgo1229: van nyaralo a Balatonnal. Bar hozzaszolasodat tekintve en sajnalom, hogy egyaltan maradt valami bennem a hazambol. Ha a te kritikad jelenti Magyaroroszagot, akkor inkabb felrakok egy nagy darab szart a haz falara es beletuzok egy piros feher zold zaszlot.

DieNanny CH 2017.10.25. 16:52:14

@London2009:

"Nekem az utolso fizetesem Mo-on 2009-ben 320k forint volt. "

Nekem az utolsó fizetésem Mo-on 2000-ben 35 ezer forint volt...
(Diplomásként.)
Jelenleg 100 ezerrel lenne több.

DieNanny CH 2017.10.25. 16:57:18

@Virago_1000:

" az az otthonod, ahol a gyerekkorodat toltod, ahol felnottel."

Hm. Onnan 2003-ban elköltöztem. 2013-ban meglátogattam egy napra, és kétszer eltévedtünk anyukámmal.
Nagyon szeretem azt a várost, de miért hívnám az otthonomnak? A mostani, külföldi lakóhelyemet is nagyon szeretem.
(A mostani, Mo-i lakóhelyemet már nem annyira.)

DieNanny CH 2017.10.25. 16:59:35

@Virago_1000:

"es halapenz is kerul a zsebekbe, de ez a legkevesebb."

Vagyis, nem az államnak köszönhető a jobb ellátás, hanem a hálapénznek. Jól értelmezem?
Mert szerintem ez igen nagy probléma.

London2009 2017.10.26. 11:00:26

@DieNanny CH: egyebkent az igazsaghoz hozzatartozik, hogy ezt a fizetest kb. ket honapig kaptam csak. Pont akkor emeltek meg joval a fizetesemet mikorra en mar eldontottem, hogy kikoltozom. Biztos igy akart a sors egy kicsit megtrefalni. : )

London2009 2017.10.26. 11:05:54

@odamondó: nem ertem a kommentedet. Megis mihez szerettel volna jol odamondani?

odamondó 2017.10.26. 16:02:28

@London2009: azt, hogy nem érted legyen a te problémád kis öntudat gombóc. Nagyon ügyes vagy vissza tudsz szólni a pincérnek. Külföldön hol tanultad ezt?

London2009 2017.10.26. 17:16:31

@odamondó: mi ez a szar duma, hogy ontudat gomboc? :DD
Egyebkent meg mindig nem tudom, hogy mirol beszelsz, en nem irtam semmilyen pincerrol. :DD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása