oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 03. 06:30,  Öt év Kínában 81 komment

2017. október 03. 06:30 Határátkelő

Öt év Kínában

Vallomásos alapon kezdeném a mai poszt felvezetését. A vasárnapi ajánlók évek óta az egyik nagy kedvencem, mert olyan tartalmakat oszthatok meg veletek, amelyek nekem valamilyen oknál fogva személyes kedvenceim. És olyan bloggerektől, akiket érdekesnek, izgalmasnak tartok. Nos, a Szecsuán blog évek óta az egyik nagy kedvencem, szerzője, Veve / Liping / Vera (ennek feloldása hamarosan) elképesztő tempóban termeli a posztokat és jobbnál jobb tartalmakat oszt meg. Most sok szempontból mérföldkőhöz érkezett, hiszen öt év után otthagyja Kínát. Az elmúlt évek összefoglalójáról és a jövőről is szól a mai poszt, amit köszönök neki (a képekkel együtt).

cim_111.jpg

„A Szecsuánblog 2012. június 13-án indult el, miután világossá vált, hogy Kínában fogom folytatni egy időre az életem, mint angoltanár. Mindjárt az elején sikerült megbonyolítani a helyzetet: Veve (Vera) vagyok, a blogos nickem pedig a kínai keresztnevemet tükrözi: Liping. De ezen lendüljünk túl! 

2012 óta kerek öt év telt el, ebből egy évet odahaza töltöttem félúton. Viszont már egész picit meghaladtuk a négy évet is, s egy tanév erejéig voltam még korábban is Kínában, így egyezzünk ki az öt évben. Így jobban tetszik. 

Az első évben Szecsuán, egész pontosan a belőle kihasított Chongqing egy apró településén, Fengjieben éltem és tanítottam. Nagyon érdekes év és érdekes hely volt. 

Egyedül a világ végén 

Egyedüli külföldi voltam az egész járás területén, s Fengjie természeti szépsége elbűvölt, azóta is szívesen gondolok rá. Két fontos kínai barátomat is itt ismertem meg, két diákot, Mengsit és Mingchunt, velük azóta is tartjuk a kapcsolatot és bármikor tudok rájuk számítani. 

A fengjiei életnek megvoltak a kihívásai. A világ végén volt, ezért alig lehetett bármit (bármi nyugati jellegű dolgot) kapni, a lakhatás színvonala igencsak elmaradt az elvárható minimális szinttől is, s olyan lehetetlen osztálylétszámokkal dolgoztam, hogy az teljes mértékben megfúrt minden érdemi tevékenységet az óráimon (83 fős osztályom is volt).

Mindenért kárpótoltak azonban Fengjie varázslatos hegyei, s az ott lakók viselkedése. Helyzetem egészen kivételes volt, kvázi celebritásnak számítottam abban a közegben, s mindenki kedves és segítőkész módon viselkedett. (És bámult - ez annyira nem volt jó, de jobb híján megszoktam.) 

És Fengjieben követtem el életem legnagyobb énekesi tündöklését is, amikor az iskolai fesztiválon nyolcezer ember előtt léptem fel. (Tettem ezt igencsak gyengusz hangocskám ellenére, de még így is őrjöngtek.) 

Javuló feltételek, jellegtelen környék 

Fengjie után a következő évben már előrébb léptem szakmailag. A középsulisok után végre fősulisokat kezdtem el tanítani némileg keletebbre, Hubei tartományban, Xianningben, Wuhan közelében. 

Xianning sem nagyváros, de lényegesen nagyobb, így itt a lehetőségek sokat javultak. S noha ennek ellenére is egy jelentéktelen, ismeretlen porfészek kínai szinten, nem sokkal érkezésem után már odalátogató magyar politikusok mellé osztottak be parolázni. Szerencsére a kezdeti pörgés hamar alábbhagyott, s egy nagyon nyugodt évet töltöttem el ott. A munka rendkívül egyszerű volt és alig volt órám. 

Maga Xianning nem különösebben ragadott magával, különös tekintettel arra, hogy nincs ott semmi. Domborzatilag lapos, megjelenésre totál átlagos és leginkább jellegtelen. Egynek jó volt azért. 

A nyolcmilliós nagyváros 

Egy év Magyarország jött, majd immár férjestül indultam meg Xianning közelébe, a tartomány székhelyére, Wuhanba, ami egy nyolcmilliós nagyváros, vagyis egy egész más jellegű környezetbe cseppentünk, mint eddig. 

Nem volt teljesen ismeretlen, mert Xianningből olykor bejártam ide kurrens árukért (szalámi, kenyér, hasonlók), meg eleve minden nagyobb hivatal itt székelt, a reptér is itt volt, így minden hasonló miatt ide kellett jönni korábban is.

Wuhanban is főiskolán dolgoztam, s a kampuszunk szép helyen, külvárosban feküdt, s szuper lakást kaptunk. Fűtéssel! Ami nagy szó, mert Kína északi részétől eltekintve sehol nem fűtenek, így Kína középső részén télen kabátban fagyoskodnak a lakásban az emberek az átlag tíz fokban.

Egészen ideális munkahelyem volt itt, nagyon elégedett voltam vele, különösen, amikor a második félévben mindössze heti négy órát kellett tanítanom. Éreztem, ez az a hely, ahol még maradni szeretnék, mert tényleg jó volt. 

Ennek sajnos keresztbe tett az állam, ugyanis egyre szigorúbban kezdték el kezelni a külföldiek alkalmazását. Nem angol nyelvű ország állampolgáraként már nem kaphattam meg a szükséges engedélyt, s így innen mennünk kellett. 

Irány Közép-Ázsia! 

Mint minden ilyen szabályozásnak, ennek is volt egy kis kifutása Kínában. Kezdetben csak itt-ott vezették be, majd nagyjából az egész keleti parton, végül most már egész Kínában ez a helyzet. Akkor azonban még volt megoldás a nyugati, közép-ázsiai Xinjiang tartomány tekintetében. 

Mindig is vonzott ez a környék, hiszen gyökeresen elüt mindentől, ami Kína magterületein fellelhető. Nemzetiségi terület, a lakosság nagyobbik fele nem kínai, javarészt ujgur. 

Bár ezen muszlim nép tagjai közül kerülnek ki azok a kevesek is, akik Xinjiangban relatíve sűrűbben (cirka 1-2 évente), míg nagyon hébe-hóba Kína más részein is terrorcselekményeket követnek el, ezen elenyésző mennyiségű szélsőségestől eltekintve barátságos, teljesen normális emberekről van szó. 

Ala'erben, egy kínaiak által csinált, egészen friss városban kaptam munkát a helyi egyetemen, ahol a lehetőségekhez képest tényleg mindent igyekeztek megadni a külföldi munkaerőknek (merthogy volt még másik két tanár is). Még a wuhani tanévem alatt jártunk ott két hetet ügyintézni, ahol azonban már elkezdtek előjönni a problémák. 

A helyi kínai, külföldiek rekrutálásával foglalkozó alkalmazottak általában kivétel nélkül inkompetensek, s ott sikerült kifogni a legrosszabbat, akivel az évek során találkoztam. 

A jó szándék nem hiányzott Apple-ből (ez volt a hölgy angol beceneve), de az értelem és a logika nem volt az erőssége. A lényeg, hogy férjem papírjait nem sikerült elintézniük, a saját hibájukból kifolyólag. Az enyémet nagy nehezen igen, így végül abban maradtunk, hogy az övét majd saját forrásból intézem én. 

A „cégvezető” 

Azonban lett egy céges munkám is, egészen jó fizetésért, s gyakorlatilag érdemi munka végzése nélkül. A kínai vagyonosok a világ többi részén fellelhető hasonló népekhez hasonlóan igyekeznek a pénzüket biztonságba helyezni. Lehetőség szerint külföldre juttatni. 

Amíg ez az igény fennáll, mindig lesznek olyan cégek, amik azzal foglalkoznak, hogy számukra kecsegtető befektetésekkel álljanak elő. A hitelesség érdekében arc is kell ehhez, így külföldieket is alkalmaznak, akik a cég nyugati menedzsmentjét hivatottak képviselni. Hülyeség vagy nem, ettől nő az ázsió, s szívesebben kezdenek el perkálni. 

Én is egy efféle cégnél lettem „vezető”, ami abból állt, hogy néhány havonta különböző rendezvényeken meg kellett jelenni, s ott beszédet mondani, illetve eltölteni egy estét némi kajálással egybekötve. Az érdemi munka értelemszerűen nem rám meg hasonszőrűekre várt, mi csak kirakatnak kellünk.

A lényeg, hogy ezt a munkát nem adtam fel, mivel igencsak jól fizet, s akkor is, ha az adott hónapban nincs semmiféle jelenés. Ha mégis van, az úgy max. egy hét távollétet követel valami kellemes éghajlattal megáldott országban. Mivel ez nem sok, bíztam benne, hogy összeegyeztethető lesz a xinjiangi szerepvállalásommal. 

A puding próbája az evés lett, s miután tavaly szeptemberben visszatértünk, hamarosan sor is került erre. A lényeg röviden annyi, hogy a suli nem tolerálta volna a távollétemet, s így végül otthagytuk őket. 

Minősíthetetlenül viselkedtek, s eleve rengeteg kárt okoztak a töketlenkedéseikkel, így nem sajnáltam egy percig sem, hogy megyünk, ahogy azt sem, hogy a nyárra járó fizumat sem adtam vissza. 

Az új csábító 

Ezután, immár magunkra maradva Shenzhenben telepedtünk le, a hongkongi határ közelében. Egyike lettem az illegálisan foglalkoztatott külföldieknek, mivel munkavállalási engedélyt már elég bajosan kaphattam volna a szigorodó környezetben. Ez nem annyira kirívó, ezen a környéken majdnem mindenki így élt, s munka, nyelviskolákban akadt dögivel a továbbra is megbízható céges mellé. 

Az egyénileg beszerzendő turista vagy üzleti vízumok viszont egyre drágultak és nehezebb is lett őket beszerezni. Mivel a helyzet egyre romlott ezen a téren, s mert rábukkantam Vietnamra, ahol ezzel szemben kifejezetten csábítóak a körülmények, végül úgy döntöttünk, hogy elmegyünk. 

Itt tartunk most, szombaton már meg is kezdjük az ottani új életünket.” 

Ha szívesen olvasnál még Vevétől / Verától / Lipingtől (aki hála istennek ugyanaz a személy), akkor látogass el a Szecsuán blogra, szívből ajánlom!

HÍRMONDÓ 

Egymillióan lépnék le a britektől 

Legkevesebb egymillió képzett dolgozó tervezi, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot a Brexit után egy friss tanulmány szerint. A kilátások elsősorban a brit cégeknek meglehetősen borúsak. 

Európában szinte mindenhol nehéz saját lakást venni 

Nem csak Magyarországon nehéz saját lakáshoz jutni, nem sokkal jobb a helyzet Európa nyugati felében sem. Olyannyira, hogy míg Magyarországon egészen kiábrándító a helyzet, Európában is csak két ország van, amelyik befért a világméretű TOP10-be. 

Nem is létezik a 40 órás munkahét 

A 8 óra munka (mellette a 8 óra pihenéssel és ugyanannyi szórakozással) alaposan beégett mindannyiunk agyába, más kérdés, hogy sokak számára ebből az első nyolc óra csak álom marad, ugyanis a megélhetésért és az előrejutásért ennél többet kell dolgozni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712922505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.10.03. 08:42:50

@Hari Seldon 2: Ja füstösek, biztos a sok zöldtöl :-)

IT Knight 2017.10.03. 09:02:09

Igazi poszt a határátkelésről, semmi politika vagy Magyarország szidás. Lássuk, mekkora lesz az érdeklődés a kommentelők részéről.

Érdekes egyébként, hogy Kína folyamatosan zárja be a kapukat, ezek szerint megindult a bevándorlás oda is, ahogy egyre jobban jön fel az ország (vagy legalább is néhány térség).

Liping 2017.10.03. 09:37:18

@Hari Seldon 2: azért nem mindenhol annyira súlyos a helyzet. Az ország déli felén általában tisztább a levegő, ahogy vidéken is. A komoly szmog elsősorban északon fordul elő, ahol fűtenek is télen, másképp megfagynának.

@IT Knight: a jelek szerint egyelőre nem túl nagy. :D

Hari Seldon 2 2017.10.03. 09:56:50

@Zoole Reloaded:
Nem figyelsz, azok az erdők amik zöldek.
A füst nem megy az erdőbe. Védi a természtet.

De komolyra fordítva:
Érdekelne, hogy a posztoló mennyit érzékelt a nagyvárosi légszennyezésből.
Ahogy látom hegyek veszik körbe Wuhant. Az pedig az álmoskönyvek szerint nem tesz jót a levegőnek. Nem igen tud tisztulni a levegő.

Hari Seldon 2 2017.10.03. 09:58:41

@Liping:
Ja, látom már válaszoltál is.

Liping 2017.10.03. 10:06:55

@Hari Seldon 2: Wuhan síkság. Itt-ott vannak dimbek-dombok, de alapvetően lapos az egész. A szmog nem kifejezetten jelentős, de azért nagyváros több millió gépkocsival, ennek megfelelően lehetne jobb is a helyzet. De nem egy tragédia.

Dikusz 2017.10.03. 10:26:43

@IT Knight: Mondod ezt pont te, aki a mindenkori poszthoz szinte kizárólag a saját egyoldalú politikai véleményét fűzi hozzá, maga indítva a vitát.

Nem azzal van bajom, hogy milyen oldalon állsz, a te dolgod. Nincs is közöm hozzá, és hogy őszinte legyek nem is érdekel (nyilván az én véleményem se téged). Ahhoz szólsz hozzá amihez akarsz, akkor jössz bármelyik blogra amikor kedved van, ha nincs miért általában nem is törlik a hozzászólásodat.
De igenis egyike vagy azoknak, akik politikát visznek a hozzászólásokba, már megbocsáss.

Csodabogár 2017.10.03. 10:36:10

Jó és érdekes poszt. Már várom a vietnami benyomásokat. Ott milyen nyelven beszélnek? Kinában mindenki tudja a kantoni nyelvet? Azt hiszem az a hivatalos.

Hari Seldon 2 2017.10.03. 10:38:50

@Csodabogár:
Vietnamban vietnamiul beszélnek.
Ahogy Laoszban lao-ul, Kambodzsában khmer-ül, Thaiföldön thai-ul.
Stb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.03. 10:49:37

És ott van Andalúzkutya is, a kommentek közt...Persze, lehet, hogy mégsem... :-)

Pernilla 2017.10.03. 10:58:58

@geegee: szerintem kizárt, hogy az ő lenne :-)

Liping 2017.10.03. 11:10:56

@Csodabogár: vietnámiul. Kínában a kantoni egy a nyelvjárások között, de nem hivatalos. Az a mandarin dialektus.

Dikusz 2017.10.03. 11:55:25

@Liping: Jó kis beszámoló, és figyeld meg jönni fognak majd a hozzászólások később.

P.Elliot 2017.10.03. 12:13:04

@Liping: Reszletesebben kellett volna irni errol az erdekes orszagrol, kicsit a hetkoznapokrol is, nincs sok kinai poszt orultunk volna egy kicsit tobbet tudni rola.
Szoval van ahol a futes kivaltsag. Eleg nehez lehet peldaul egy kisbabava vegigfagyoskodni a telet.
Ferjed hogy szeret ott lenni? Mit tud dolgozni?
Mi volt ami a legjobban megragadott, ami a legemlekezetesebb volt az ottlet alatt?

Liping 2017.10.03. 13:26:33

@P.Elliot: Ő is tanít és "cégvezető" is. Szeret itt.

Ez egy négy részes összefoglaló sorozat nyitánya, a blogomon megy tovább a folytatás a napokban. Az egyik rész a hétköznapokról szól.

P.Elliot 2017.10.03. 13:31:17

@Liping: Hat a blogokra keves vagy semmi idom nincs de itt szivesen olvastam volna nehany erdekesseget, tavoli hely ez mindegyikonknek, keves ember dolgozik arrafele ezert jo lenne bekukucskalni hogy milyen is arrafele.
Sok szerencset nektek es oromot abban a nagy orszagban. Babat nem terveztek?

Határátkelő 2017.10.03. 13:32:30

@Liping: @P.Elliot: Ha van rá igény, szívesen kiteszem ide is ugyanebben a konstrukcióban a hétköznapokról szóló részt is. :)

P.Elliot 2017.10.03. 13:43:02

@Határátkelő: Szerintem orulnenk neki mert igy nincs mirol beszelgetnunk, maga az a teny hogy Kinaban dolgozik nem eleg, a mindennapi eletrol szeretnenk olvasni, en legalabbis.

Liping 2017.10.03. 13:48:27

@P.Elliot: Nem kifejezetten vágyom az anyaság örömeire, szóval nem hiszem, hogy lesz.

P.Elliot 2017.10.03. 13:56:02

@Liping: Ertem. Akkor csak magatoknak tervezek hogy hogy es merre.
Meddig maradtok? Ha ugy hozna a lehetoseg akkor lenne kedvetek "orokre" maradni? Ugy ertem hogy legalabbis amig dolgoztok. Nyugdijas korban merrefele gondoltatok lehorgonyozni?
Mi a kedvenc orszag?
Ha tul soka marad az ember egy orszagban akkor lehet hogy ugy beleno hogy ott is marad vagy visszamegy egy ido utan.
En peldaul meg nyugdijas korban sem kivanok masfele koltozni.

P.Elliot 2017.10.03. 13:59:39

@P.Elliot: Rosszul fejeztem ki magamat, azt akartam kerdezni hogy ha egy oszagban jol erzitek magatokat, mivel tovabb kell hamarosan allni hogy ha peldaul Vietnamban jol erzitek magatokat es hagyjak, maradnatok-e ott? Vagy ha Kina ujbol ad munkat es maradhatnatok akkor el tudnad kepzelni az eletedet arrafele valtoztatas nelkul?
Elnezest, meg nem ittam meg a kavemat es alig latok.....

2017.10.03. 14:00:39

@Határátkelő:

Én szívesen olvasnám.

Arthamyr 2017.10.03. 14:20:47

@IT Knight: @Liping:

Az érdeklődés nem feltétlenül egyezik a kommenteléssel.

Az meg, hogy magyar vonatkozású dolgokhoz többen szólnak hozzá, nem meglepő. Míg egzotikus országokban (valamilyen szinten Kína az) nem sokan voltak, és nem is sokan mennek el, így nem igazán tudnak hozzászólni, a legtöbben viszont Magyarországról mentek el, és még utána is marad kapcsolat (rokonok, barátok), esetleg vissza is járnak, így lesz véleményük.

Ez a vélemény meg negatív lesz, mivel a kinti tapasztalatok az esetek többségében jobbak, a kormány munkássága meg tesz róla, hogy ez ne is nagyon változzon pozitív irányba. A pofátlanságról és a lopásról a legtöbb embernek negatív véleménye van ugyanis, nem tudom, mi ebben a furcsa.

Liping 2017.10.03. 14:27:28

@P.Elliot: Vietnámról nincs még kézzelfogható tapasztalatom, úgyhogy erre térjünk majd vissza egy kicsit később. :) De ha jól sül el, igen, hosszabb távra terveznek. Jó volna tartósan megtelepedni az errefelé mostanság tapasztalt bizonytalansági tényezők nélkül és elindítani valami saját üzletet.

A nyugdíjas kor tekintetében még nincs kiforrott álláspontom. Én szeretem a szülővárosomat, s kellő anyagi fedezet birtokában szerintem nagyon kényelmesen és boldogan elélnék ott. A napi politikáról sikerült nagyjából leszoknom, így éppenséggel élhetek valamiféle buborékban, s hidegen hagy, hogy a fejesek mit művelnek. Ha a függetlenség adott.

Ha úgy alakul, az ellen sincs kifogásom, hogy DK-Ázsiában maradjunk, de ehhez meg kell találnunk azt az ideális helyszínt, ahol ezt el tudom képzelni. De erre még van idő, évtizedekre előre nehéz tervezni.

Arthamyr 2017.10.03. 14:57:50

@Liping: Kiváncsi leszek, majd mi lesz a véleményetek Vietnámról. Volt ismerős, nekik bejött, de a helyiek életmódjának/életkörülményeinek átvétele azért leverte volna a lelkesedésüket pillanatok alatt. :)
Nektek mik a terveitek (pl. mit fogtok dolgozni; maradtok-e "cégvezetők")? Bocs, ha leírtad (csak utalj vissza), de nem láttam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 15:04:34

@Liping:
Huu, ha esetleg a jovoben uj ferfifajzatot keresel, itt megtalalsz :)

Liping 2017.10.03. 15:13:15

@Arthamyr: Majd meglátjuk, mennyire jön be. Elsősorban az oktatás vonalán maradnánk, de még képlékeny. Most egy fél évünk van kb. felvázolni a pontos irányt, addig semmi nyomás.

A céges munka bizonytalan, férjemé elvileg január-februárban véget ér, s nincs rá garancia, hogy akad új. Jobban bírják az új arcokat, illetve azért a potenciális lehetőségek száma is korlátozott. De ha illetve amíg van ilyen, természetesen csináljuk. :)

Liping 2017.10.03. 15:14:50

@Kövérmadár [swe]: Személyedtől függetlenül remélem, hogy ezeket a köröket már lefutottam. :D

Demi78 2017.10.03. 15:29:55

Amilyen utemben torleszkedunk Keletre, par ev mulva nem lesz gond a kinai munkavallalas. Ellentetben az EU-s szabad, magyar munkaeroaramlassal:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 15:37:07

@Liping:
Ilyen szepen es finoman meg sosem utasitottak vissza :D
De legalabb megprobaltam :)

London2009 2017.10.03. 15:42:36

@Kövérmadár [swe]: mi ez a felajanlkozas? Mifele uj modi ez? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 15:51:00

@London2009:
Gondoltam kihagyom az elso 2-3 lepest es a lenyegre terek :) sokat dolgozom (mar csak 12 evem van nyugdijig), nincs idom a kotelezo korok lefutasahoz. :D

Arthamyr 2017.10.03. 16:01:11

@Kövérmadár [swe]: Nem érné meg körülnézni valami "kibocsátó országban", ott nincsenek kötelező körök, már ha érted, mire gondolok? :)

London2009 2017.10.03. 16:09:12

@Kövérmadár [swe]: ne haragudj mar eccsapa, de azert interneten lecsapni ferjes asszonyokra! Hat micsoda trollkodas ez?? Innan mar csak egy lepes a Nyugat hanyatlasa, az osztrak segely es a millios IT-s fizetes.
Tenyleg csak 12 eved van nyugdijig? Azonnal vedd a Thai repjegyet! Nyaralas, hazassag, gyerek egy korrel le lesz tudva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 16:10:56

@Arthamyr:
Dehogynem!
De kockazata annak is van, sot. Utana kell nezni a jogi lehetosegeknek, hogy tudja bebiztositani magat az ember.

Arthamyr 2017.10.03. 16:13:54

@Kövérmadár [swe]: Hát igen, nem egyszerű a sugar daddyk élete. :)

Arthamyr 2017.10.03. 16:14:53

@London2009: Szerintem pont a "nem kell gyerek" jeligére jelentkezett. :D

London2009 2017.10.03. 16:16:28

@Arthamyr: ja!! :D Ehhez a nem kell gyerekhez mondjuk unokabatyam bolcsesseget tudom hozzafuzni: Mind ugy kezdi, hogy nem kell gyerek... : )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 16:19:00

@London2009:
Igen, meg 12 ev, kb.
Akkor leszek 45, pont idealis a nyugdijba vonulashoz :)

London2009 2017.10.03. 16:19:46

@Kövérmadár [swe]: ezzel nagyon egyetertek!! Hasonlo terveim vannak nekem is. : )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 16:22:47

@Arthamyr:
Igy van. :)

@London2009:
En eleg konzekvensen kitartok mellette. Nincs meg az "ihlet" es ahogy telik az ido, egyre kevesebb eselyt latok arra, hogy ez megvaltozzon.
Esetleg majd nyugdij utan :D

Csodabogár 2017.10.03. 16:31:54

@Liping: Valahol olvastam, hogy a kinai egy gyerek törvény következtében, kevés a nő. Lánygyerekek könnyen meghaltak csecsemőként. Ezért a határ menti helyeken a kinai férfiak szabályosan rabolják a vietnami nőket. Vannak állítólag erre szakosodott bandák, a nőket aztán eladják feleségnek.
Nos ezért gondoltam, hogy talán a nyelv hasonló és megértik egymást.
Ti most tanultok vietnámiul, vagy már tudtok?

Csodabogár 2017.10.03. 16:34:23

@London2009: Én is mindig így kezdtem.:-)

London2009 2017.10.03. 16:39:28

@Kövérmadár [swe]: mert meg nagyon fiatal vagy. De mondjuk ferfikent nem is vagy lekesve semmirol. Majd jon az ihlet, de ha nem, az sem tragedia!

puhacica 2017.10.03. 16:40:33

@Kövérmadár [swe]: ugyis meggondolod magad... en 22 eve hallgatom ezt. :D

puhacica 2017.10.03. 16:43:05

@Liping: miert epp Kina? ott volt lehetoseg vagy egyebkent is vonzott az a resze a vilagnak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 16:48:07

@puhacica:
:)
A meggondolas meg csak egy dolog. Nade mi van akkor, ha a meggondolast is meggondolja az ember? Erre sosem gondolnak. :D

@London2009:
Ezt 10 eve hallgatom (hogy meg nagyon fiatal vagyok). Mar csak azert sem adom be a derekam, hogy majd 70 evesen is azt mondjatok: meg nagyon fiatal vagy :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 16:53:31

@Csodabogár:
Elraboljak?
Eladjak felesegnek?
Szerinted beszelgetni fognak? :D

En is azert nezelodtem thai feleseg temaban, mert kvantumfizikarol szeretnek beszelgetni es ugy hallottam, hogy kvantumelmeletbol a thai nok eleg jok :D

Csodabogár 2017.10.03. 16:55:30

Kedves Liping, beleolvastam a blogodba és nyertél egy új követőt. Nagyon érdekes és tanulságos dolgok vannak benne. A pinyinbe totál bele feledkeztem.

London2009 2017.10.03. 17:08:58

@Kövérmadár [swe]: de meg akkor is fiatal vagy. Ezek szerint 33 eves vagy es az meg fioka kor egy kovermadarnal! Lattam en mar karon varjut... Csak, hogy maradjak a madaraknal! Peldaul fentebb idezett unokabatyamat, de meg legalabb 5 hozza hasonlo peldam van. Aztan persze lehet, hogy nem gondolod meg magad. Bar ilyenrol pont nem tudok, de biztos letezik!

Shaktee 2017.10.03. 18:07:22

@London2009: nem érted lajhuska, a badár egy ajándék a noi nemnek
:-)

Dikusz 2017.10.03. 18:39:48

@swing gitan: úgy látszik a felfogásom a szokásosnál is jobban lelassult...
Kerestem az okot, hogy a badár (nagy b-vel írva) miért is jó a női nemnek. Eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy ez a badár nem az a badár:)

SzZoole 2017.10.03. 19:42:22

@Kövérmadár [swe]: drága badaram, ne hagyd magad, a kanadas csak 2 centivel hosszabb tőled, ő is csak kiöregedte a gyerekágyat, nem kinőtte :)))

Shaktee 2017.10.03. 20:34:01

@Zoole Reloaded: 2 centi a

földtől
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) nesze egy cunami :P

gabors 2017.10.03. 21:55:26

azert kinaban en vigyaznek az ilyen cegvezetos dologgal ott fobeloves jar ilyen es hasonlo mutyizasokert (NAGYON HELYESEN !!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.03. 22:21:43

@swing gitan:
Marmint?
Jelenleg tenyleg sem idom, sem kedvem nincs ismerkedni, futni a szokasos koroket, aztan vagy mukodik vagy nem.

Nyilvan viccbol bedobtam ezt, mert ez mar egy jo "eloszuro" lenne a szamomra . Mindenki "valogat" valamilyen szempontrendszer szerint, itt most szoba kerult egy valami, ami nalam szempont (jelenleg). Nem volt sem tobb, sem kevesebb, mint egy artalmatlan, de lehet kicsit eltulzott "vicc".

Ha megbantottam valakit, elnezest kerek, de szerintem Liping sem vette veresen komolyan.

Liping 2017.10.04. 01:54:07

@Kövérmadár [swe]: Nem, nem vettem. :)

@gabors: Az efféle események külhonban zajlanak.

@Csodabogár: örömmel hallom, az új olvasó mindig jó hír.

@puhacica: szakmai ártalom, mindig is ez a környék vonzott, s tanulmányaim is Kínára fókuszáltak.

+ Csodabogár másik hsz-re: Más a két nyelv, pár szó kínai eredetű, de egész más a nyelvtan, nem értik egymást. Tanulok vietül, de egyelőre még nagyon az elején vagyok.

gabors 2017.10.04. 04:14:43

@Liping: "
@gabors: Az efféle események külhonban zajlanak."

de kinai "money"-t mentetettek ki ha jol ertem hogy mit "alluded to" te sajat magad ... ilyenert amikor kiderui nem osztjak finoman kulfoldiekkel nem tudom mi van de Orbantol nek kell sokat varni (es aki ilyet csinal meg is erdemli) .. ja hogy mar "at mentetek vietkongi kommunistakhoz... " erdekes ...

Liping 2017.10.04. 04:19:29

@gabors: ne haragudj, ennek a felét sem értem.

Liping 2017.10.04. 04:48:00

@gabors: @Liping: Asszem összeraktam. Talán. Bár Orbán belekeverése nem világos, se a vietnámi kommunistáké.

Ami a többit illeti. A befektetési alapok külföldiek, az események is külföldön zajlanak. Kínában mostanra nagyon lementek a kamatok és az ingatlanba fektetés is egyre kevésbé rentábilis, ezért a külföldi befektetésekre való igény. Ami nem tiltott a kínai állampolgárok számára.
Van egy olyan piaci félelem is, hogy a kínai állam esetleg hozzányúlhat az állampolgárok megtakarításához, bár megjegyzem, nem szolgált rá, noha az tény, hogy nevében ugyanaz a rendszer van hatalmon, amely az ötvenes években teljes államosítást hajtott végre. Azóta sokminden változott. És persze az sem kizárt, hogy nem teljesen tiszta jövedelmek esetén is bölcsebb a külföldi befektetés.
A lényeg, hogy amennyiben van vaj a fülük mögött, úgy legfeljebb az érintett kínai vagyonosok üthetik meg a bokájukat. A munka szempontjából teljesen lényegtelen, hogy hol élek, csinálják sokan Európából is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.04. 09:09:20

@puhacica: amint elkezdesz őszülni, abbahagyják. Tapasztalat :-D

adg 2017.10.04. 09:27:46

@kisrumpf: Es akkor majd jon a peldabeszed az elvesztegetett fiatalsagrol, amikor meg lehetett volna, es nyilvan nagyon megbantad, de mar mindegy... :D

Liping 2017.10.04. 09:34:17

@kisrumpf: @adg: azért férfiaknál elég hosszú időn át adott a lehetőség. Mégha kissé megmosolyogtató is a 70 éves friss apuka.

Amúgy meg sztem mindenki el tudja dönteni, akar-e utódot. Mennyivel jobb, ha azért vállalunk, mert így szokás, de amúgy meg esetleg szar szülők leszünk?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.04. 09:45:34

@adg: fenébe, nincs menekvés :-D

@Liping: no igen, bocs, a férfiak oldaláról nem gondoltam végig...

négyzet 2017.10.04. 11:42:49

Én még a fengjiei első időket követtem a blogon, aztán évekig alig olvastam blogokat, örülök, hogy hallok rólad itt, Liping vagy Veve :)
Hanoiba mentek? Bocs, ha kiderült valahol, és nem vettem észre.

Liping 2017.10.04. 13:50:14

@négyzet: nem, délre, Nha Trangba. Kisebb méretek, egész évben meleg és tenger.

puhacica 2017.10.04. 19:39:03

@kisrumpf: az baj, mert festem a hajam :D

@Liping: ertem. azert kerdeztem, mert szerintem nekem nem tudnanak annyit fizetni, hogy ott eljek es tok erdekes, hogy masok meg elvezik es torekednek ra, hogy ott legyenek. izgi, hogy mennyire mast latunk szepnek, vonzonak. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.04. 19:40:21

@Liping:
Ezt apam majdnem osszehozta a szeretojevel, 60 evesen :D
Mokas lett volna a ballagason a 78 eves apuka :D :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása