oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 26. 06:30,  Ausztriai rémtörténet 378 komment

2017. szeptember 26. 06:30 Határátkelő

Ausztriai rémtörténet

Nehéz mit írni Anyidzsam levele elé, de az mindenképpen kiderül belőle, hogy nem szerencsés „hinni” dolgokat, érdemesebb utánajárni és pontosan tudni, különben az ember könnyen bajba kerülhet. Mindenesetre azzal bocsátom útjára a mai posztot, hogy hátha tud valaki segíteni, vagy tanácsot adni Anyidzsamnak.

Neked is nehézséged akadt külföldön? Megoldást keresel? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ausztria_pecset_foto_oeaab-ktn_at.jpg

„Bécsben élek és a segítségedet / tanácsodat szeretném kérni. 2010 óta élek Bécsben, előtte itt is, ott is megfordultam vendéglátós körökben (Salzburg, Kärnten, Kaprun, Amstetten, Sr. Pölten, stb.) kb. 2005 óta. 

Mindenhol feketén alkalmaztak próbaidőkkel, amit mindig újraírtak. Ahogy bejött a 2011. májusi EU-törvény, hogy munkavállalás szempontjából ugyanolyan jogaink vannak, mint az osztrákoknak, attól a naptól kezdve bejelentett a főnököm. 

Majd egy hotelból mentem el KARENZRA (15 hónap) és ezután vissza, majd amikor 2 hónap múlva a gyermekem himlős lett és otthon voltam Krankenstandon vele... kirúgtak (postai úton). 

Mivel a cég Karenz után új szerződést írt, így a munkaviszonyom 2 hónapos volt, ezért nem voltam jogosult AMS segélyre, így kaptam a Mindestsicherung-ot. 

Nem tehetek panaszt? 

Áprilisban tettem egy panaszt írásban a bíróság felé egy Praktikum letöltés lefolyásáról, amire tegnap, 5 hónap után kaptam választ! De nem ám a témáról, hanem arról, hogy az ügyemben ítélni nem tudnak, mert én nem is tehetnék panaszt, mert jogtalanul jár évek óta a Mindestsicherung. (Amit nem én loptam vagy csaltam, hanem a MA40 adott rá jogot, minden évben 6 hétig felülvizsgálva.) 

Azt most hagyjuk, hogy egy gyerekkel egyedülállóként a kutya sem akar alkalmazni (vagy én próbálkoztam rossz helyeken) nem vagyok potenciális, mobilis, rugalmas munkaerő. 

Szóval azonnal szétolvastam a Google-t és találtam infót a „Daueraufenthalt  Bescheinigungról” (Letelepedési engedély), amit 5 év folyamatos kinn tartózkodás után lehet igényelni a MA35-nél. 

Gondoltam, mivel 7 éve élek már Bécsben, gyorsan megcsináltatom, mielőtt még a MA40 küld nekem valamit, hogy nem jár pénz nekem a továbbiakban... vagy eddig sem. 

Egy megdöbbentő fordulat 

Erre kivártam a 4 órás sort, kifizettették velem a 17€-t a papírra, majd mikor bekerültem, kérték az adataimat, az Anmeldebescheinigungot. Ezt követően a hölgy közölte, hogy akkor ezt most elveszi, mert lejárt az 5. évben! 

Mondom, hogyhogy lejárt, hol van ez írva, hogy ez valaha is lejár, és akkor erről miért nem értesít valami hivatal, honnan kéne tudnom, de különben is, mi az hogy elveszi a Tartózkodásimat csak úgy? 

Azt mondta, 2-3 hét a döntés, de amúgy nem kaphatom meg a letelepedést úgysem, mert 5 éves folyamatos munkaviszony kell ugyanazon munkahelyen és közben felhívják a Bundes Polizeit is és majd azok megmondják, maradhatok e vagy kiutasítanak Ausztriából! MIVAAAAN???

Nem értettem az egészet, hogy egy papír reményében idejőve, saját indíttatásból, hogy jutottunk el a kitiltásig? Soha nem voltam büntetve sem otthon, sem itt, nem követtem el semmit, EU-s vagyok, itt dolgoztam (5 évet legálisan nem) itt szültem, a gyerek idejárt bölcsibe, most oviba, hogy dobhatnának ki innen? 

Az ötéves választóvonal 

Ekkor olvastam a Határátkelőn a Családdal Ausztriában című posztot, abban azt, hogy van az ötéves választóvonal. (Miután többeknek nem volt egyértelmű, az alábbiakban, mint azt az idézőjel is jelzi, idézet következik a Családdal Ausztriában című posztból - HÁ)

„Fontos ismerni a jogainkat, amit EU polgárként élvezünk. A maastrichti szerződés és az ez alapján az osztrák jogba ültetett letelepedési és tartózkodási törvény (NAG) alapján az EU és EGT tagállamok polgárainak csak BEJELENTÉSI kötelezettségük van. Magának az iratnak is az a neve, hogy „bejelentkezés-igazolás az EGT polgárainak”. 

Tehát nem kérelmezzük a letelepedést, csak bejelentjük, hogy letelepedtünk. Ennek megfelelően szankciókhoz sincs joga a hatóságnak. Késedelem esetén sem bírságolhatnak. (Ebben a kérdésben jogerős végzés van a kezemben, így 100%-ig biztos vagyok a dologban.) 

A NAG előír bizonyos feltételeket a letelepedéshez, de nem szankcionálhatják ezek hiányát. Az EU egyik alappillére a szabad mozgás, így a hatóság semmit nem tehet. Szívózhatnak, kérhetnek újabb és újabb dolgokat, de ha az ember ír egy kemény hangú levelet, amiben idézi a NAG megfelelő paragrafusait, akkor elhallgatnak és kiadják az igazolást a letelepedésről. 

A problémát főleg az okozza, hogy más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről érkező letelepedőkre és a hivatalnokoknak zsigerből nem akaródzik a különbségtétel. 

Öt év után kérhetjük az állandó letelepedés igazolását (Daueraufenthalts-Bestätigung). Ez majdnem állampolgári jogokat ad. Pl. akár két évre is elhagyhatjuk Ausztriát anélkül, hogy megszerzett jogaink elvesznének. 

Öt év tartózkodás a választóvonal. Innentől válik a letelepedett jogosult bizonyos szociális ellátásokra, amelyeket korábban nem vehet igénybe. Ilyen a szükségorientált alapbiztosítás (Bedarfsorientierte Mindestsicherung), ami a szociális segély szépített elnevezése. 

Ezt akkor igényelheti valaki, ha tartósan munkanélküli, vagy munkaképtelen, nincs jövedelme és a vagyonát is felélte már. Ez felnőtt családtagonként kb. 640 euro, családi pótlék-jogosult gyerekenként 194 euró + 25% lakhatási kiegészítés, amiből levonják a Wohnbeihilfe-t.” (Miután többeknek nem volt egyértelmű, az idézőjel az idézet végét jelzi - HÁ)

A kérdésem az, hogy kit érdemes keresni Bécsben, milyen jogi embert? Nagyon jó lenne választ kapni, és közzé is teheted a levelem.”

HÍRMONDÓ 

Aki a virágot szereti… 

…az rossz ember nem lehet, de legalábbis minden esélye meg van arra, hogy Hollandiában dolgozzon orchideákkal, vagy gyümölcsökkel, vagy… és még több ajánlatunk is van, (szokás szerint) egy kivételével mind a németalföldi országból. 

Minden ötödik európai fiatal munkanélküli

Egészen elképesztő adat, hogy miközben a legtöbb ország munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok csaknem ötöde (!) munkanélküli. Ennek gazdasági és politikai szempontból is komoly veszélyei vannak – figyelmeztetett az Európai Központi Bank elnöke. 

Ajtót mutathat az EU Magyarországnak 

Az Európai Unió várhatóan nem fogja pótolni a Nagy-Britannia kilépése miatt kieső bevételeit, ezért, kevesebb pénze lesz a keleti tagállamainak támogatására. Ha ez nem tetszik, akkor lehet keménykedni az unióval, de könnyen ajtót mutathatnak a kényelmetlen tagországnak. 

Colin Firth olasz lett 

Az Oscar-díjas brit filmsztár felvette az olasz állampolgárságot, amelyet az Európai Unióból való brit kilépés elleni tiltakozásul igényelt a brit mellé.

(Fotó: oeaab-ktn.at)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5312896000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vándor madár 2017.09.27. 20:00:23

@Beer Monster: Az biztosan nem volt eredetileg benne a pakliban, hogy én most x helyen szeretnék élni, akkor egyszerűen odaköltözök, hanem eredendően a vezető nyugati országok munkaerő problémáját akarták megoldani. A jogszabályokat azóta többször módosították.
Azt ma sem propagálják sehol, hogy én elegendő pénzzel a zsebemben csak úgy minden cél nélkül bárhol élhetek. Általában még az sem publikus, hogy mennyi az elegendő anyagi eszköz, hanem ezt majd minden ország egyéni mérlegelés alapján eldönti, meg azt is, hogy milyen dokumentumokat, igazolásokat és betegbiztosítást fogad el illetve milyen egyéb korlátokat szab.
Az EU információs oldalon is csak a következő kategóriák vannak felsorolva: munkavállalók, diákok, nyugdíjasok, álláskeresők.

Anyidzsam 2017.09.27. 20:02:17

@Haibane: Tőlem biztos nem, mert nem hamis dokumentumokkal jutottam segélyhez, hanem az igazi papírjaimmal amit ők kértek be hivalaokból és ők ítélték meg nekem! Úgyhogy ennyi, ha nem járt volna a papírjaim alapján, akkor ők baszták el, engem nem lehet ezért számon kérni! ezt már rögtön megkérdeztem egy ügyvédtől. De leírnád pontosabban, hogy az ismerősödnek mi volt az indok és mit kellett visszafizetnie? Megköszönöm

Anyidzsam 2017.09.27. 20:02:17

@Haibane: Valamikor meg az én adómból jártak mások óvodába, de sosem jutott ilyen az eszembe! Az én gyerekem nem a te pénzedből jár óvodába, hanem az államéból, ahova nem csak Te, hanem MINDENKI fizet valamikor, van aki szünetekkel , van aki örökké, van aki soha! Ha én nem kapok segélyt, Te akkor is adózni fogsz és mindenki más is, sőt még én is nagyon sokáig, ha munkába állok! A Te adód nem tőlem függ, és mi sem tőled hál Istennek!Ilyen a világ!

szalka240 2017.09.27. 20:09:52

Egy általános tanulság azért még levonható a posztból, szerintem erről még nem volt szó. Mindig legyen az embernek tartaléka. Ezen felül pedig ha a kiadás meghaladja a bevételt és belátható időn belül elfogyna a tartalék, akkor azonnal tenni kell valamit, nem megvárni, amíg elfogy a pénz és ezzel együtt a lehetőségek. A posztolón ez sajnos már nem segít, de talán másnak igen. Én már voltam ilyen helyzetben Budapesten, hogy a diplomámmal nem futotta igazán még a vegetálásra sem, így a tartalékom egy részét arra fordítottam, hogy egy másik szakmát tanuljak, amivel nagyobb eséllyel kapok munkát külföldön. De végül másképp alakult és sikerült az eredeti szakmámban elhelyezkednem Németországban. Azért nem volt egyszerű annak idején megemészteni, hogy esetleg az 5 év egyetem és 1 év munka mind hiábavaló volt.

Beer Monster 2017.09.27. 20:10:30

@Anyidzsam: "3: -Adott országba házasodtál és eltart a párod!!!"

Egyszerre a két feltétel? Ez viszont elég durva. A házasság ellenére kirakhatnak valakit az országból?

Egyébként nem általános, hogy a házassággal automatikusan kaphatsz állampolgárságot?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.09.27. 20:19:10

az a helyzet, a Help.gv.at elég egyértelműen fogalmaz:
www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html

Erforderliche Unterlagen
Anträge auf Anmeldebescheinigungen und Bescheinigungen des Daueraufenthalts können nur dann schnell erledigt werden, wenn alle erforderlichen Unterlagen vorgelegt werden.

Zum Nachweis des unionsrechtlichen Aufenthaltsrechts müssen insbesondere folgende Dokumente vorgelegt werden:

- Gültiger Personalausweis oder Reisepass, zusätzlich:
- Bestätigung der Arbeitgeberin/des Arbeitgebers oder ein Nachweis der Selbstständigkeit (z.B. Dienstvertrag, Steuernummer, Auszug aus dem Gewerberegister) oder
- Nachweis über ausreichende Existenzmittel (z.B. Bankguthaben, Pensionsbezug) und umfassenden Krankenversicherungsschutz oder
- Nachweis über die Zulassung zu einer Schule oder Bildungseinrichtung und über einen umfassenden Krankenversicherungsschutz, sowie Erklärung oder sonstige Nachweise über ausreichende Existenzmittel (z.B. für Schülerinnen/Schüler bzw. Studierende: Bestätigung über die Zulassung an einer Schule bzw. Immatrikulationsbescheinigung)

szerintem is érdemes ügyvédhez, vagy jogsegélyszolgálathoz fordulni, de ezek a feltételek eléggé egyértelműek. én sem vagyok eu-jogász, de feltételezem, ezen jogszabályok minden eu-országban megegyeznek, másképp nem lenne azonos a szabad személyi mozgás elbírálása és egyes országok előnyben részesülnének másokkal szemben.

két hét múlva úgyis osztrák parlamenti választások következnek: várhatóan a két fasiszta párt kerül hatalomra, szóval felszámolják a még működő szociális rendszer maradékát. ahogy Mo-on vagy bárhol máshol, itt is azok a milliók szavaznak leglelkesebben rájuk, akik később anyagilag is súlyosan rosszabbul járnak ezzel a döntéssel ("dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon).

vándor madár 2017.09.27. 20:40:26

@Anyidzsam: A szociális segély folyósítása nem a te sarad, arra jogszabály alapján jogosult vagy, mert nem szájat tátani mentél ki, hanem munkavállaló voltál. Szerintem nem követelhetik vissza. Csak arra vigyázz, hogy nehogy téged hozzanak ki az eljárásban rosszhiszeműnek, mert akkor visszakövetelhetik.

"EU-Bürger

EWR Bürger haben unter folgenden Voraussetzungen einen uneingeschränkten Anspruch auf BMS:
Sie halten sich als Arbeitnehmer in Österreich auf.
Oder:
Sie wohnen schon länger als fünf Jahre in Österreich."

www.soziales-leben-oesterreich.at/bedarfsorientierte-mindestsicherung/anspruchsberechtigte-personen

Ezt is tanulmányozd át:

eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=CELEX:02004L0038-20110616

"(16)
Solange die Aufenthaltsberechtigten die Sozialhilfeleistungen des Aufnahmemitgliedstaats nicht unangemessen in Anspruch nehmen, sollte keine Ausweisung erfolgen. Die Inanspruchnahme von Sozialhilfeleistungen sollte daher nicht automatisch zu einer Ausweisung führen. Der Aufnahmemitgliedstaat sollte prüfen, ob es sich bei dem betreffenden Fall um vorübergehende Schwierigkeiten handelt, und die Dauer des Aufenthalts, die persönlichen Umstände und den gewährten Sozialhilfebetrag berücksichtigen, um zu beurteilen, ob der Leistungsempfänger die Sozialhilfeleistungen unangemessen in Anspruch genommen hat, und in diesem Fall seine Ausweisung zu veranlassen. In keinem Fall sollte eine Ausweisungsmaßnahme gegen Arbeitnehmer, Selbstständige oder Arbeitssuchende in dem vom Gerichtshof definierten Sinne erlassen werden, außer aus Gründen der öffentlichen Ordnung oder Sicherheit."

Beer Monster 2017.09.27. 20:46:33

@vándor madár: "csak a következő kategóriák vannak felsorolva: munkavállalók, diákok, nyugdíjasok, álláskeresők."

Hát lehet, hogy ők a közveszélyes munkakerülőtől a milliomos playboy-ig minden mást az utolsóba sorolnak ;)

Haibane 2017.09.27. 20:46:37

"Majd egy hotelból mentem el KARENZRA (15 hónap) és ezután vissza, majd amikor 2 hónap múlva a gyermekem himlős lett és otthon voltam Krankenstandon vele... kirúgtak (postai úton)."

Nem tudom milyen szerződésed volt, de karenz után jár a mutterschutz egy ideig, tehát nem igazán rúghatnak csak úgy ki. Feleségemmel megpróbálták, de szarrá pereltük őket és a végén fizettek egy tonna pénzt.

Haibane 2017.09.27. 20:46:39

@Beer Monster: Úgy tudom néhány évig azért együtt kell élni és csak utána lehet kérvényezni.

vándor madár 2017.09.27. 20:52:36

@Beer Monster: "A házasság ellenére kirakhatnak valakit az országból?"

Be sem kötelesek engedni. Házasság esetén is érvényes a megfelelő anyagi háttér és betegbiztosítás. Ez esetben általában befogadó nyilatkozat kell. Jól meggondolandó, mert a befogadót teljes anyagi felelősség terheli (és adott esetben tartásdíj fizetés is). Ez miatt már sokan lenullázódtak. Nincs sehol automatizmus, legfeljebb könnyítés, pl. állampolgárság nem 8 hanem 3-4 év után, feltéve, ha a házasság még fennáll.

Anyidzsam 2017.09.27. 21:10:48

@vándor madár: Nagyon szépen köszönöm! Na pont ebbe a cikkbe még nem futottam bele, de azt olvastam már, hogy csak gazdasági okok miatt kiutasítani nem lehet! Egyébként már 100 féle verzió jár az agyamban, hogy :MI LESZ HA MÉGIS MEGTÖRTÉNIK???? Pl: a visszakapott 2000 €-ból ( lakásból) kiveszek egy lakást a határ mellett de magyarban, Sopron környéke( de most néztem albérlet árakat, édes Istenem 9-180 ezer + rezsik???? hát hol élnek ezek otthon) és onnan keresek osztrák területen majd melót, Pandorff vagy környékei, bár azt a területet nem ismerem, a gyereket meg ott határszéli suiba iratom( bár még ezeket sem tudom, hogy funkcionálnak) ....terveim azért vannak, de nem fogom könnyen adni magam:-)) Szerinted ha holnap felvenne a Hotel hétvégi meló nélkül is, és már dolgoznék mire jönne papír, hogy ki akarnak utasítani( amit persze megfellebezek) akkor nem utasíthatnak ki nem??? Te hogy látod?

vándor madár 2017.09.27. 21:15:08

@Haibane: "de karenz után jár a mutterschutz egy ideig"

Ehhez a témához nem nagyon értek, de szerintem a Mutterschutz a Karenz előtt van.
Az alábbi linkben viszont benne van, hogy a 15 + 3 Karenzmodellben a gyermek 2 éves koráig jár a felmondással és elbocsátással szembeni védelem, így jogtalanul rúgták ki a a hotelből anno, ha a gyermek akkor nem volt még 2 éves. Nagyon résen kell lenni, mert mindenhol próbálkoznak és elsősorban a külföldieknél azt feltételezik, hogy az illető nem ismeri ki magát a jogszabályokban. Nem tudom, hogy itt lehetne-e tenni még valamit, ha ez nem évült el.

"Der arbeitsrechtliche Kündigungs- und Entlassungsschutz endet spätestens mit Vollendung des 24. Lebensmonats Ihres Kindes."

www.infoup.at/mutterschutz-und-karenzmodelle/#Karenzmodell-15-plus-3

Anyidzsam 2017.09.27. 21:29:50

@Haibane: Mutterschutz a Karenz előtt és után van 2-2 hónapig= 4 hónap! A Karenz után csak 4 hétig kötelesek visszavenni az Anyukákat, aztán kirugható:-((. "Kündigungs- und Entlassungsschutz"

Während der Karenz sowie bis vier Wochen nach deren Ende besteht Kündigungsschutz und Entlassungsschutz. Eine Kündigung und Entlassung kann in dieser Zeit nur mit der Zustimmung des Arbeits- und Sozialgerichtes erfolgen. Die Arbeitgeberin/der Arbeitgeber kann erst nach Ablauf der vierwöchigen Behaltefrist eine Kündigung rechtswirksam aussprechen"

vándor madár 2017.09.27. 21:58:50

@Anyidzsam: Az azért nem úgy lesz, hogy rögtön kiutasítanak. Először is mindenhol van fellebbezési határidő. Nem tudom Ausztriában mi a joggyakorlat, de talán 1 hónap. Azt ki kell nagyjából várni, de nem az utolsó napig, nehogy ne érjen oda a fellebbezés időben.
Nem tudom, hogy állnak hozzá a dologhoz, de az eddigiek szerint nem túl pozitívan, ezért elképzelhető, hogy egy két napos munkaszerződéstől nem esnek hasra, miközben a próbaidő is 3 hónap.
A fellebbezést nem érzelmektől túlfűtötten írjuk tele helyesírási hibával, hanem jogszabályokkal és tényekkel érvelünk a szempontok szerint, amiket tegnap este már megadtam, korrekten németül.
Olvasd el még párszor az 51-es, 53-as és 53a paragrafust a tartózkodási törvényből. Ezekből tudnod kell, hogy mi passzol a helyzetedre.
Egyáltalán menjél végig néhányszor tételesen itt a bejegyzéseken és jegyzetelj ki minden fontos információt a kommentekből, a linkeket meg tedd egy dossziéba a gépre, hogy szükség esetén ne kelljen keresgélni, hanem csak rögtön kinyitni.
Nekem az a véleményem az EU jogszabály alapján, hogy aki egy EU országban 5 évig jogszerűen tartozkodott, azt nem lehet kirakni akkor sem, ha segélyen él és meg kell neki adni a letelepedési engedélyt (Daueraufenthalt). De ettől függetlenül ők próbálkozni fognak abban bízva, hogy úgysem ismered ki magad a törvényekben.

Sopronban ne vegyél ki lakást, mert rámegy inged gatyád, ott nagyon drágák lettek az ingatlanok meg Bp-en is. Ne kapkodj és ne hozz további rossz döntéseket. Az a kétezer euró Magyarországon is elfolyik egy hónap alatt a lakásra és éhen fogtok halni. Mi a garancia, hogy a határ mentén kapsz munkát? A határ mente tele van magyar munkavállalókkal, ott nem nagyon van munka. Akkor már menjél el inkább Tirolba szobalánynak, ha felvesznek gyerekkel a szállásra, ott nem kell este/éjjel dolgozni, mint a vendéglátásban.
Tudom, hogy szar meló, de én ilyen kilátástalan helyzetben az idősgondozást illetve a segédápolói munkát próbálnám meg, mert azon a területen van reális esély. Most nem vagy abban a helyzetben, hogy válogathass, sőt amíg a gyermek ilyen kicsi, nem is leszel.
Ne várj, ha valahova beadtad a jelentkezést, mert csak időt vesztegetsz, hanem jelentkezz egyvégtében minden elképzelhető helyre. Van vesztenivalód.

Ide is menjél el, hátha segítenk valamiben:

www.kaoe.at/site/netzwerk/ratundhilfe

Haibane 2017.09.27. 22:44:34

@Anyidzsam: @vándor madár: ezért írtam hogy attól függ mi van a szerződésedben. Mi esetünkben még visszajövetel előtt próbálkozott a cég de pórul járt. Asszem ilyen is volt, hogy fel kell ajánlaniuk a részmunkaidőt is az első 2 évben.

takarék-láng 2017.09.28. 00:08:53

@London2009:
"Azt irtam, hogy Budapestet a turistak tartjak el es ezt az allitast tartom is. "
- a belbudapestest talan. Ez az egesznek a max. 10%-a. Turista a kulso keruletekben mikor jar??

Tehat ez az allitas megbukott. Azt is irtad, hogy: " A varos kis tulzassal a mai napig ebbol el, ugyanis Budapestet a turistak tartjak el. Na es miutan Magyarorszag meg majdnem Budapestbol el, igy hmmm... "
Kar volt leirni ezt, teged becsap az, hogy novekvo agazatrol van szo. Ami a GDP mindossze 6%-hoz jarul hozza.

szakmai.itthon.hu/documents/28123/4083489/MTE_4000_105x210_LA4_StatElozetes_2016_HU_NEW.pdf/5d7fd4ca-a252-4d7c-9329-21145f1bc096

Az orrodnal nem latsz tovabb, miota kikerultel kulfoldre, es turistakent jarsz haza (fapadossal gerinctorovel termeszetesen)
A repules a szegenyeknek valo, TOMEGkozlekedes.
KAr, de most nagyot csokkentel a szememben is.

Anyidzsam 2017.09.28. 00:09:18

@vándor madár: Köszönöm, így lesz! De ezt a Beschwerdét( fellebbezést ) már nem én fogom megírni, hanem ügyvédre bízom, mert túl nagy a tét a hibázáshoz! Hibáztam, hogy annyira akartam dolgozni, hogy magyarokhoz mentem itt Bécsbe Praktikumra( amit én magamtól kértem,rendeztem) de a magyarok leszivattak a kedves AMS-sel 1ütt, majd erre én Beschwerdét írtam és így kerültem a bíró szeme elé és most kiemelt a rendszerből! Ezért ezt most nem én fogom megírni! Minden jót, köszönök mindent, ha valami nagy döntés születik, jelentkezem!

Herr Géza 2017.09.28. 10:15:49

@Anyidzsam: Na, ha leszálltál a magas lóról, akkor imhol egy kis segítség.
Téged ez alapján támadtak le:
"Sie erwerben nach fünf Jahren rechtmäßigem und ununterbrochenem Aufenthalt in Österreich das Recht auf Daueraufenthalt. Auf Antrag wird ihnen eine "Bescheinigung des Daueraufenthalts" ausgestellt.
Voraussetzungen
EU-Bürgerinnen/EU-Bürger sind zum Aufenthalt in Österreich für mehr als drei Monate berechtigt, wenn sie
- in Österreich Arbeitnehmerinnen/Arbeitnehmer oder Selbstständige sind oder
- für sich und ihre Familienangehörigen über ausreichende Existenzmittel und einen umfassenden Krankenversicherungsschutz verfügen, sodass sie während ihres Aufenthalts WEDER SOZIALHILFELEISTUNGEN NOCH DIE AUSGLEICHSZULAGE IN ANSPRUCH NEHMEN MÜSSEN, oder...."
Forrás: www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html
Az osztrák oldalakon nem volt kedvem túrni, de a németországi jogi szabályozás szerint (ami EU-jogra hivatkozik!) ezt találtam:

"Rechtsgrundlage für die Bescheinigung des Daueraufenthaltsrechts ist für Unionsbürger § 5 Abs. 5 i. V. mit § 4 a FreizügG/EU, für die Staatsangehörigen der übrigen EWR-Staaten zusätzlich i. V. mit § 12 FreizügG/EU. Die Regelungen gehen europarechtlich auf die Unionsbürgerrichtlinie zurück.

Dieser Personenkreis benötigt für einen Aufenthalt in Deutschland seit Abschaffung der Freizügigkeitsbescheinigung kein Aufenthaltsdokument mehr, muss sich aber in den ersten fünf Jahren im Status eines Arbeitnehmers oder eines Selbstständigen befunden und damit von der europarechtlichen Arbeitnehmerfreizügigkeit, Niederlassungsfreiheit oder Dienstleistungsfreiheit Gebrauch gemacht haben. Er muss nicht während der gesamten Zeit Einkommen erzielt haben. Kurzzeitige Arbeitslosigkeit bei grundsätzlicher Suche nach einer neuen Beschäftigung (Meldung beim Jobcenter als arbeitssuchend) ist unschädlich. Der Arbeitnehmerstatus darf als solcher jedoch nicht grundsätzlich in Frage gestellt sein. Entsprechendes gilt für Selbstständige. Lebensunterhaltssicherung auf andere Weise (z. B. durch Altersrente oder Vermögen) genügt ebenfalls, wenn gleichzeitig ausreichender Krankenversicherungsschutz besteht.

Fünf Jahre nach Begründung des ständigen Aufenthalts in Deutschland im vorbeschriebenen Sinne ist ein gesetzliches Daueraufenthaltsrecht entstanden.

Mit dem Entstehen des Daueraufenthaltsrechts entfällt die Verpflichtung, einer Erwerbstätigkeit nachgehen zu müssen oder auf andere Art und Weise Lebensunterhaltssicherung zu erreichen, um sich weiter in Deutschland aufhalten zu dürfen. Das Daueraufenthaltsrecht wird nach dem fünften Aufenthaltsjahr ohne Erfüllung dieser Voraussetzungen gewährt (§ 4 a Abs. 1 FreizügG/EU). Auch der dauerhaft einkommenslos gewordene EWR-Bürger besitzt das Daueraufenthaltsrecht. Das Daueraufenthaltsrecht wird in bestimmten Fällen auch schon früher erworben (§ 4 a Abs. 2 FreizügG/EU)"
Forrás: de.m.wikipedia.org/wiki/Bescheinigung_des_Daueraufenthaltsrechts_(Deutschland)

És ugyanitt az is megtalálható, hogy:

"Das Daueraufenthaltsrecht kann verloren gehen, wenn die Behörde den Verlust durch Verwaltungsakt festgestellt hat. Eine Verlustfeststellung darf nach Erwerb des Daueraufenthaltsrechts nur aus schwerwiegenden Gründen getroffen werden (§ 6 Abs. 4 FreizügG/EU). Eine Verlustfeststellung darf bei EWR-Bürgern, die ihren Aufenthalt in den letzten zehn Jahren in Deutschland hatten, und bei Minderjährigen nur aus zwingenden Gründen der öffentlichen Sicherheit getroffen werden. Für Minderjährige gilt dies nicht, wenn der Verlust des Aufenthaltsrechts zum Wohl des Kindes notwendig ist. Zwingende Gründe der öffentlichen Sicherheit können nur dann vorliegen, wenn der Betroffene wegen einer oder mehrerer vorsätzlicher Straftaten rechtskräftig zu einer Freiheits- oder Jugendstrafe von mindestens fünf Jahren verurteilt oder bei der letzten rechtskräftigen Verurteilung Sicherungsverwahrung angeordnet wurde, wenn die Sicherheit der Bundesrepublik Deutschland betroffen ist oder wenn vom Betroffenen eine terroristische Gefahr ausgeht (§ 6 Abs. 5 FreizügG/EU)."

Az idézett paragrafusok alapján egy gyenge ügyvéd is hamar elintézi a dolgot, már amennyiben az osztrák jog megfelelel az EU-s jognak. Ha nem, akkor Strassburg, ami persze kicsit hosszabb ügy lesz.
Magánvéleményem szerint ebből kiutasítás semmiképpen nem lehet, maga a Daueraufenthaltsrecht pedig önmagában semmire sem jó, max. azt tudom elképzeni, hogy egy esetleges osztrák állampolgárság iránti kérelemnél ezek az évek nem fognak beszámítódni. A Sozialhilfe-d sincs ebből eredően veszélyben.
A többit bízd szakemberre.

Herr Géza 2017.09.28. 10:34:11

@Herr Géza: Még annyit hozzátennék: az egésznek alapfeltevése az, hogy te az elmúlt öt évben vagy hivatalosan bejelentve dolgoztál (ill. Karenzzeit-en voltál), vagy aktív munkakeresőként az AMS-nél be voltál jelentkezve és az azzal járó kötelezettségeidnek eleget tettél. Ha ez utóbbi nem teljesült, akkor tényleg baj van...

Anyidzsam 2017.09.28. 10:57:49

@Herr Géza: Kezdünk közeledni egymáshoz

Anyidzsam 2017.09.28. 11:11:50

@Herr Géza: mai pillanatig be vagyok az AMS-nél jelentve és aktív munka kereső vagyok! 6-8 hetenként van náluk Terminen és igazolom az elküldött munkahely kereséseimet. Ezek rendben vannak! Itt most azzal akarnak szivatni, hogy elméletileg aki 6 hónapnál tovább munkanélküli, annak nem él a tartózkodási papírja tovább (ANMELDEBESCHEINIGUNG) aminek nincs lejárati dátuma és nem is tűztek mellé egy Hinweise-t (Utasítás, tudnivalók) hogy ezt tudja a külföldi mikor megkapja! Szóval eszerint vagyok én jogtalan, de akkor nem csak én, hanem több 100ezren! Bonyolult Uram nagyon csavarható erre is meg arra is. Van UNIÓ -s jog, meg külön osztrák jog, kérdés egybe vonják e? Amúgy szerintem ügyvédi pályára fogok lépni itten a jövőben:-))))) annyi jogot olvastam múlthét péntek óta.

DánBrünhilda 2017.09.28. 11:42:35

@Anyidzsam: nem akarok hülyeséget mondani, mert mint írtam, én nem Ausztriában élek, de a férjemet ez alapján utasították ki. Hat hónapod van munkanélküliként az országban állást keresni,ha nincs állandó tartózkodási engedélyed. Nekik erről téged nem kell külön értesíteni, ugyanis neked kell tisztában lenned a jogaiddal, mikor oda költözöl. éldegélhetsz az országban évekig még, ha nem kapnak rajta, de az már nem jogszerű ott tartózkodás
A lejárati dátumot sem kell feltüntetniük, amikor bejelentkezel munkanélkülire, onnantól ketyeg a hat hónap. Amikor lejár, ott a vége

DánBrünhilda 2017.09.28. 11:45:54

@Anyidzsam: pont az a lényege egyébként az állandó tartózkodási engedélynek 5 év után, hogy ne legyen ez a hat hónapos időszak mizéria. De ha jól értettem, ez neked nem lett elintézve, illetve nem hagyták jóvá. Ergo innen nézve neked hat hónap után már nem járna semmi. És akkor meg is kérhetnek, hogy távozz. Nem nagyon fogja őket meghatni, hogy több százezren járnak hozzád hasonló cipőben. A te esetedet ettől függetlenül fogják kezelni

Anyidzsam 2017.09.28. 11:55:28

@Anyidzsam: írta Önnek még ide egy hosszabb monológot is meg egy Köszönöm-öt, de valamiért azok kimaradtak:-)))

Herr Géza 2017.09.28. 12:03:12

@Anyidzsam: :D Akkor talán a magázós formulát is elfelejthetnéd már... :)))

Anyidzsam 2017.09.28. 12:13:57

Hallottam egy magyar hölgyről a múlt héten, aki itt él Bécsben,egyedülálló, nincs gyermeke,aki hosszabb ideje munkanélküli volt mert rákos lett és ki akarták utasítani, de fellebbezett és gyorsan lett neki is 40 órás bejelentése és most jelenleg várja a választ/ reakciót az állam részéről. Fel akartam vele venni a kapcsolatot, de nem tudtam mert akik ismerik azt mondták, most ne zavarjuk mert meghalt az Apukája. Szóval ő lett volna az egyetlen aki ténylegesen tudja, hogy zajlik ez.

Anyidzsam 2017.09.28. 12:14:01

@DánBrünhilda: Köszönöm! Én még nem nem kaptam egyenlőre levelet de várom! Tegyük fel kész rajta egy kiutasítási dátum! Természetesen én azt megfellebezem, ez mind idő. És ha jövőhéten sikerül munkába állnom mikor még itt sincs a levél/ vagy mire ideér a levél, akkor mi van? A férjed nem is fellebbezett??? Arra emlékszem azt írtad, 5.hónap 25 .napján talált munkát. És azt hogy ellenőrzik, hogy elmegyek e 1 napra innen mikor kiutasítanának? Kivisz a rabós kocsi a gyerekkel a határig a 49 nm -nyi bútoraimmal? Vagy ők kijelentenek a lakàsomból vagy szólnak a főbérlőmnek, hogy bontsa föl a Lakàs szerződésemet?? Na ezek aggasztanak engem. Mert ha csak kiutasítanak, de a lakás témámba nem avatkoznak személyesen bele, akkor a Kiutasítás napján hazamegyünk a gyerekkel magyarba, màsnap meg visszajövök újra az otthonomba és van 90 nap szabad tartózkodàsom amiután újra le kell jelentenem magam! Na errő tud valaki valamit, hogy zajlik ez? Én ezért írtam ezt a posztot, hátha valaki olyan ember olvassa, akit már ki akartak/ vagy ki is utasítottak és hogy zajlott vagy hogy oldotta meg! De sajnos ilyen ember eddig nem olvasta a Blogot.

Herr Géza 2017.09.28. 12:15:39

@Anyidzsam: Vettem így is. Szívesen. :D
Tudod az a fő gond, hogy sokan kérnek mindenféle segítséget a neten, csak gyakran nem részletezik rendesen a bajukat, és úgy tényleg nehéz segíteni. Egy fontos apróság hiányzik, és az alapjában segítőkész ember is félre van vezetve. Aztán meg még meg is kapja, hogy hülyeséget beszél....
Na ezért írtam fentebb, hogy fordulj szakemberhez/jogászhoz/jogsegélyszervezethez. Ők ki fognak kérdezni alaposan, aztán kiderül, hogy mit lehet kihozni az egészből.
És sok sikert, őszintén...

DánBrünhilda 2017.09.28. 12:51:06

@Anyidzsam: igen, nálunk így volt, kapott munkát, rögtön hívtuk az ügyintézőt, a szerződés bescannelve ment emailben neki, azonnal megszüntette a határozatot. Nem fellebbeztünk, mert akkor mi már eldöntöttük, hogy elköltözünk innen másik országba. Fel is mondtuk a lakást, én a munkahelyem...maradhatott volna itt családegyesítéssel, de mi azt nem akartuk.
Alapvetően nem érdekli őket a lakás problémád, a kiutasítás határideje igen rövid volt, két hét. Az, hogy te ezen buksz anyagilag, szerintük a te gondod. A bútorok is, meg a szerződésed is. Kiutasítás esetén ki kell jelentkezned a rendszerből, itt pl. le kell adnod a személyigazolványod (amit az államtól kaptál, amikor ide bejelentetted magad). Ezzel együtt kikerülsz a teljes rendszerből, tehát erről értesül az összes szolgáltató is. Azzal, ha másnap visszajössz, nem tudom, mit tudnak kezdeni. Gondolom megteheted. Csak ha nem vagy benne a rendszerben, mert kijelentetted magad, és 90 napig nem is fogod visszajelenteni magad, akkor hova küldik a számláidat? értelemszerűen nem lehet a lakcímedre, mert oda nem lennél bejelentve. Amúgy miért nem kérdezed meg őket? mi anno azt csináltuk, az ügyintézőtől kérdeztük, mi van, ha a férjem nem hagyja el az országot.
Illetve mivel gyereked van,, ezért kérdés, hogy tud ő óvodába járni?

DánBrünhilda 2017.09.28. 12:57:08

@Anyidzsam: de én is csak annyit tudok mondani, amit előttem már sokan: szakember fogja tudni megválaszolni a kérdéseidet, nem hiszem, hogy túl sok itteni olvasóval fordult már elő a kiutasítás

vándor madár 2017.09.28. 17:04:28

@Anyidzsam: "Itt most azzal akarnak szivatni, hogy elméletileg aki 6 hónapnál tovább munkanélküli, annak nem él a tartózkodási papírja tovább (ANMELDEBESCHEINIGUNG) aminek nincs lejárati dátuma és nem is tűztek mellé egy Hinweise-t"

A tartózkodási papírnak (Aufenthaltskarte) van lejárata, benne van az EU jogszabályban, amit én itt már 2x belinkeltem, hogy olvasd át, de megteszem harmadszor is.
Amit nem értek, hogy miért nem adtak erről felvilágosítást vagy miért nem értesítettek a lejárat előtt? Én ahol éltem, engem írásban értesítettek, hogy jelenjek meg a hivatalban a megfelelő dokumentumokkal. A fenti EU jogszabály ott van magyarul is és minden EU nyelven.

Artikel 11

Gültigkeit der Aufenthaltskarte

(1) Die Aufenthaltskarte gemäß Artikel 10 Absatz 1 gilt für fünf Jahre ab dem Zeitpunkt der Ausstellung oder für die geplante Aufenthaltsdauer des Unionsbürgers, wenn diese weniger als fünf Jahre beträgt.

eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=CELEX:02004L0038-20110616

A fél év munkanélküliség pedig nem elméleti, hanem benne van az osztrák tartózkodási törvény 51. §-ban, amit már említettem, be is linkeltem és tegnap este még egyszer írtam, hogy fejts meg a te esetedre.
Ennél a pontnál az a fő kérdés, hogy 1. a gyerekszülést minek tekintik?, ugyanis arról nem tesz említést a törvény és 2. dolgoztál-e legalább egy azaz 1 évet?, mert ha nem, akkor lép be, amit fent írtál. Kaptál-e rendes munkanélküli segélyt és meddig? Annak a lejártakor lépett be a szociális segély vagy esetleg helyette?
Meg még az is kérdés, hogy milyen időket milyen időponttól számolnak? 2011 április utántól, vagy mostantól visszafelé 5 évre?

"4. Hauptstück

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht von EWR-Bürgern für mehr als drei Monate

§ 51. (1) Auf Grund der Freizügigkeitsrichtlinie sind EWR-Bürger zum Aufenthalt für mehr als drei Monate berechtigt, wenn sie
1.
in Österreich Arbeitnehmer oder Selbständige sind;

2.

für sich und ihre Familienangehörigen über ausreichende Existenzmittel und einen umfassenden Krankenversicherungsschutz verfügen, so dass sie während ihres Aufenthalts weder Sozialhilfeleistungen noch die Ausgleichszulage in Anspruch nehmen müssen, oder

3.

als Hauptzweck ihres Aufenthalts eine Ausbildung einschließlich einer Berufsausbildung bei einer öffentlichen Schule oder einer rechtlich anerkannten Privatschule oder Bildungseinrichtung absolvieren und die Voraussetzungen der Z 2 erfüllen.

(2) Die Erwerbstätigeneigenschaft als Arbeitnehmer oder Selbständiger gemäß Abs. 1 Z 1 bleibt dem EWR-Bürger, der diese Erwerbstätigkeit nicht mehr ausübt, erhalten, wenn er

1.

wegen einer Krankheit oder eines Unfalls vorübergehend arbeitsunfähig ist;
2.
sich als Arbeitnehmer bei ordnungsgemäß bestätigter unfreiwilliger Arbeitslosigkeit nach mehr als einjähriger Beschäftigung der zuständigen regionalen Geschäftsstelle des Arbeitsmarktservice zur Verfügung stellt;

3.
sich als Arbeitnehmer bei ordnungemäß bestätigter unfreiwilliger Arbeitslosigkeit nach Ablauf seines auf weniger als ein Jahr befristeten Arbeitsvertrages oder bei im Laufe der ersten zwölf Monate eintretender unfreiwilliger Arbeitslosigkeit der zuständigen regionalen Geschäftsstelle des Arbeitsmarktservice zur Verfügung stellt, wobei in diesem Fall die Erwerbstätigeneigenschaft während mindestens sechs Monaten erhalten bleibt, oder

4.
eine Berufsausbildung beginnt, wobei die Aufrechterhaltung der Erwerbstätigeneigenschaft voraussetzt, dass zwischen dieser Ausbildung und der früheren beruflichen Tätigkeit ein Zusammenhang besteht, es sei denn, der Betroffene hat zuvor seinen Arbeitsplatz unfreiwillig verloren.

(3) Der EWR-Bürger hat diese Umstände, wie auch den Wegfall der in Abs. 1 Z 1 bis 3 genannten Voraussetzungen der Behörde unverzüglich, bekannt zu geben. Der Bundesminister für Inneres ist ermächtigt, die näheren Bestimmungen zur Bestätigung gemäß Abs. 2 Z 2 und 3 mit Verordnung festzulegen."

www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20004242

A Bescherde nem fellebbezést jelent németül, hanem panasztétel-t. A fellebbezés az Widerspruch, Einspruch, Einsprache, Berufung, Appell, bár lehet, hogy Ausztriában úgy is hívják, ezt nem tudom megcáfolni.

Ha kiutasítanának - amit nem hiszek -, biztosan nem visz el a rabszállító a magyar határra, mert te oda mész, ahova akarsz.
Ha az ember 90 napnál tovább nem tartózkodik egy EU országban, akkor nem kell bejelentkezni. Csak az a kérdés, hogy miből finanszírozod a lakást, a betegbiztosításokat és a megélhetést és mit csinálsz a kisgyerekkel, mert az óvódába nem teheted be.

Magyarországgal vigyázz, mert a gyereket előbb állami gondozásba veszik pénz és lakás nélkül, mint végig tudnád gondolni a helyzetedet.

Próbálj meg eltávolodni a jelenlegi lakásod rabságától és egész Ausztriában munkát keresni, garantáltan nagyobb sikerrel jársz, mint a túltelített Bécsben.

Mi volt ma a hotelben?

Beer Monster 2017.09.28. 17:38:14

Hányan csinálják vajon ilyen bonyodalmak helyett, hogy turistaként élnek kint? Ugye schengeni határok mellett mindenki 80 napja tartózkodik ott, vagy ha régebben, akkor meg múlt héten átugrott Sopronba kolbászért.

Milyen más hátrányokkal jár ez?

DánBrünhilda 2017.09.28. 17:54:34

@Beer Monster: nem férsz hozzá az eü ellátáshoz,csak ha fizetsz érte, a gyereked nem járhat oviba,iskolába....abban sem vagyok biztos,hogy így hogy nyitsz bankszámlát,mert ahhoz kell lakcím,amihez meg be kell jelentkezni...ha van sok pénzed szállodában lakni,jó neked...annyira azért nem bonyolult hivatalosan egy adott országban tartózkodni: dolgozz, tanulj vagy házasodj/egyesíts családot...nem tudom miért akarna bárki csak úgy,nem legálisan egy eu országban lenni,ha van rá legális mód. Ha szerinted ez a bonyolult,kérdezz meg egy EU-n ķívülit neki mekkora macera itt élni legálisan

vándor madár 2017.09.28. 17:56:16

@Beer Monster: "Milyen más hátrányokkal jár ez?"

Aki egyedül van, az el tud lavírozni egy darabig. Szerintem Anyidzam is ezt csinálta régen. Ami valós probléma, az a betegbiztosítás, de magyarként fizetsz Mo-n pár ezer forintot, ha ott nem állsz semmilyen jogviszonyban, oszt el van intézve, bár az külföldön csak sürgősségi ellátásra jogosít és kell lenni Mo-n bejelentett lakcímednek.
De gyerekkel ezt nem tudod már megtenni. És azt sem hiszem el, hogy senkinek nem tűnik fel, ha valaki hónapokig egy helyen él és dolgozik, esetleg külföldi rendszámú autóval jár, nem fut bele soha igazoltatásba vagy mittudomén.

Anyidzsam 2017.09.28. 21:44:43

@vándor madár: Elolvastam mindent amit küldték sőt még fordító programokba is beraktam, hogy tuti jól értelmezem e:-)) Azért írtam, hogy engem ezzel akarnak megszivatni, merthogy ez a része vonatkozik rám, a 6 hónap után "munkanélküli". De én ezt eddig ( múlthétig ) tényleg nem tudtam, de ezek szerint az odztrák hivatal sem, ha ennek ellenére( mert náluk van az aktámban az ANMELDEBESCHEINIGUNG lefénymásolva) és pontosan tudják mikor hosszabbítást küldenek, hogy mióta vagyok munkanélküli, szóval nekik ez a munkakörük és ha eddig ŐK nem tudták, hogy én itt "jogtalan" vagyok, akkor én honnan tudjam? Mindegy, mostmár kezdek kilenni kicsit, tele a fejem, a bizonytalanság a sok negatív verzió elképzelés kicsinál. Voltam a hotelban, 1. kerületi de nagyon alja hotel, nagyon kedvesek voltak 3-an fogadtak és hallgattak meg, a hotelvezető hölgy, valami menedzser meg a szobalányok főnökasszonya, aki nagyon csúnyán törte a németet:-))) Azért én büszke vagyok mert nagamtól tanultam a németet, de nem könyvből meg suliból, hanem hallás után innen is onnan ausztriai területről, meg is szoktak dícsérni, hogy nem hallatszik a magyar akcentusom ( ez volt itt a reklám helye) :-))) Szóval fél órát beszéltettek mindenki mosolygott majd jött a fekete leves: Hétvégét is vinni kell nincs kivétel és amúgy 8-16 óráig de néha be kéne menni 6:30-kor is!!! Na itt megállt a beszélgetés mert mondtam, hogy sajnos ez megoldhatatlan részemről, úgyhogy azért jött még a kamu: jönnek még mások is jelentkezni, majd hétfőn visszahívnak.....Csüsziiiii ez ennyi volt! Voltam reggel egy 8 emeletes iroda épület Kantinjába, fennt volt a 8. emeleten, tiszta üveg, napsütéses, pálmákkal, szuper környezet, az irodistáknak van ital, kávé, kaja 10-14 lennék felszolgáló. Szuper lenne de....,csak Geringfügig( pár órás) szóval az én nem lehetek! Voltam a SCS -ben ( bevásárlóközpont) igazi osztrák étterem osztrák népi öltözettel, 10-18 ig, 40 órás bejelentés, szuper lenne de mire lestandolunk, hazaérek 20 óra! Hol lesz a Fiam 16-20 ig??? Nem bírom eskü, eddig is fusztrált, hogy munkanélküli vagyok de nem izgultam rajta, nem volt nyomás, úgy voltam majdcsak jön egyszer. De most tétje van és csak kapkodok, rohangálok össze vissza és minden egyes sikertelen meló után úgy érzem mint akinek egy hajszálon lóg a feje felett egy kard és mindjárt rászakad. Biztos az agyam is fáradt már, napok óta nem alszok szinte semmit, a kisgyerek is érzi ezt a feszületet, nincs úgy türelmem játszani se mist vele, vagy a hisztijeit olyan jól venni mint máskor. Viszont kaptam du-án még egy hívást egy nagyon modern Hotelból, hogy bemennék e holnap 11-re személyesen? Egyből hallottam a magyar akcentust :-)) aztán megkérdezte beszélhetünk e magyarul? Persze:-))) Sokszor az is elkeserít, hogy annyival több van bennem mint amit jelenleg csinálhatok a kötöttségeim miatt és pedig simán vagy jobban megtudnák csinálni ezeket a munkákat, ha engem vennének fel oda, mert adnának mondjuk sanszot próbaidő alatt és megnéznék mit tudok! mert tudok ám én, csak mondjuk nincs róla osztrák papírom;-(( nem ragozom de sok keserűség van bennem a korlátaim miatt.... de azt egy cseppet sem bánom, hogy Anya vagyok és itt a Kisfiam, csak kellene ide még egy fő + 1fő: Egy Mama vagy Papa, Tesó vagy Nagynéni vagy egy Férfi aki itt él! De hát ebből kell gazdálkodni ami jelenleg itt van és még az is lehet, hogy időben megérkezik a plusz 1 Fő és Ő lesz itt a megmentő:-))))

vándor madár 2017.09.28. 23:53:44

@Anyidzsam: Én elhiszem, hogy ezeket a törvényi szabályozásokat nem tudtad. Ki foglalkozik ilyenekkel normál esetben? De hogy ők sem tudják, az már baj vagy lehet, hogy pont ez fog megmenteni.
Tehát aki nem dolgozik 1 évet és úgy leszel munkanélküli, arra még fél évig tekintenek munkavállalónak, csak azt nem tudom, hogy utána minek, ha senki nem szólt évekig egy szót sem.
Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy a Karenz idejét mindek tekintik, ha meg sincs említve.

Tudom, hogy most nagyon problémás helyzetben vagy, de próbáld meg valahogy rendszerezni magadat és a dolgaidat, mert most nem dőlhetsz ki. Legalább egyél rendesen és szedj minimum naponta egy valamilyen multivitamint meg C éd D3 vitamint. Ezek szerint van valaki kilátásban, ahogy fogalmazol. Sajnos gyakorlatilag minden olyan meló, amire egyáltalán reális esélyed lenne, olyan munkaidővel van egybekötve, ami nem egyeztethető össze egy kisgyerekkel, akit soha senkire nem lehet hagyni még egy fél órára sem.

"Sokszor az is elkeserít, hogy annyival több van bennem mint amit jelenleg csinálhatok a kötöttségeim miatt és pedig simán vagy jobban megtudnák csinálni ezeket a munkákat, ha engem vennének fel oda, mert adnának mondjuk sanszot próbaidő alatt és megnéznék mit tudok!" Ezeket a mai munkaadókat csak akkor szokta érdekelni, hogy ki mit tud, ha nagy a tét anyagilag. Ha nem, akkor főleg az érdekli őket, hogy ki mit nem tud vagy hol lehet rajta fogást találni. Rajtad sajnos a kisgyerek a fogás, bármit is tudsz vagy bármire is képes lennél. Úgyhogy itt ne magadban keresd a hibát, mert ebbe az egészbe rendesen bele lehet betegedni, hanem próbáld lerázni magadról ezeket a negatívumokat, de inkább magadra se vedd. Jelentkezz zsinórban mindenféle állásra, ne csak annyira, amennyit a munkaügyi hivatal hetente előír, mert az nem vezet eredményre, amint látod.
Geringfügige minijobra szerintem ne menj, mert abból megélni nem lehet, de a segélyből gondolom levonják. És menjél el abba a Caritas krizisközpontba, hátha tudnak segíteni valamiben - pl. állás, tanácsadás, gyermekfelügyelet.

Beer Monster 2017.09.29. 15:55:41

@DánBrünhilda: Azt nem tudom, ez melyik országra vonatkozhat, nem Ausztriára.
- osztrák TB-t külföldi munkavállaló is kap
- ráadásul a magyar alapján is ellátnának
- bankszámlát nyitnak külföldinek
- apartman vagy lakás bérlésekor nem várja el a szállásadó, hogy bejelentkezz
- lakásvásárláskor sem persze

Beer Monster 2017.09.29. 15:55:59

@vándor madár: Nemcsak sürgősségi ellátásra jogosít az EU-s biztosítás. Olyan ellátásra, ami a hazautazás előtt szükséges. Tehát ha most érkeztél 3 hónapra, akkor minden 90 napnál sürgősebb esetben ellátnak (kötelesek rá legalábbis) a magyar TB alapján.

Feltűnhet természetesen, ha valaki egy helyen él, de hiszen a szabály nem pont az, hogy 90 napig lehet ott megszakítás nélkül? Azaz ha tényleg eljár Sopronba akár csak bevásárolni, az nem a kijátszása a szabálynak, hanem legális, 90 napnál rövidebb ottartózkodás. (Persze ha csak azt állítja, hogy Innsbruckból párhavonként hazajár, az már más)
Az igazoltatásra is ez vonatkozik, ha egy napot voltál itthon, akkor onnan ketyeg (már ha egyáltalán megkérdezi a közlekedési rendőr, hogy hány napja tartózkodik az országban). Jól tudom?

Tehát csak az óvoda, iskola lenne a probléma ilyen esetben, Ausztriában legalábbis? A kérdezőt végső esetben ez érinti, mivel ha jól értem, utolsó lehetőségként "illegálisan" marad Ausztriában, 90 napokra. Akkor ez szeptemberben a legrosszabbkor történt.

vándor madár 2017.09.29. 17:59:30

@Beer Monster: Európai egészségbiztosítási kártyával az EU-ban igénybe vehető eü. ellátás csak a nem tervezett és váratlan események: europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_hu.htm

Nem a 90 napról volt szó, hanem arról, ha valaki kijátssza a rendszert és ott van valahol akármeddig jogtalanul.

Azt sajnos nem tudom, hogyan ellenőrzik az egyes országok, hogy valaki meddig van ott, ha az adott országban nem létesített semmiféle jogviszonyt. De az biztosan nem úgy van, hogy a 90. napon kiutazok, a 91.-en meg visszamegyek és indul előlről a 90 nap.

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=LEGISSUM:l33152

Mindenki "kap", de leginkább fizet TB-t abban az országban ahol DOLGOZIK, de a te felvetésed éppen az volt, ha nem legálisan tartózkodik valaki valahol.
A bankszámla elég kényes kérdés. Alapból nem nyitnak csak úgy bankszámlát külföldieknek sehol az EU-ban. Nézz ki pár bankot és olvasd át a kondiciókat.
A bejelentkezés nem a szállásadó elvárásán múlik, hanem törvényi előírásai vannak. Ha valahol állandó jelleggel laksz, mindegy, hogy saját tulajdon vagy bérlemény, akkor az a te kötelességed x időn belül bejelentkezni, különben van rá büntetés előírányozva, ha azt írja elő a törvény. GB-ben pl. nincs lakcímbejelentés, ha jól tudom, így azt a rendszert nem lehet már országokra mérvadónak tekinteni.

Nem tudom, szerinted ki a kérdező, mert én azt hittem te vagy. De ha a posztíróra gondolsz, akkor ez a szituáció, amit te itt feszegetsz már 2011-ben, mikor Ausztria felszabadította a munkaerőpiacát, megszünt számára, ugyanis azóta legálisan be van jelentve. Előtte meg be sem lehetett volna legálisan jelentve, mert magyarként nem volt csak úgy joga ott dolgozni.

Nem csak óvoda és iskola lenne a probléma, hanem hosszú távon gyakorlatilag minden, ami egy normális életvitellel összefügg.

Kérdés: miért éljen egy EU állampolgár egy másik EU államban illegalitásban és dolgozzon feketén örök rettegésben és megfosztva magát minden szociális juttatástól, de még az esetlegesen szükséges orvosi ellátástól is?

Beer Monster 2017.09.29. 20:57:14

@vándor madár: Ausztriában nyitnak külföldinek bankszámlát, másképp dolgozni se tudna. Most már úgy tudom, nem fizethetnek a cégek elvileg kp-ben. Mindenesetre kérdés nélkül megnyitják magyar személyivel.

TB-je is lehet, ha egyszer dolgozik. Ha jól tudom, még utána is 45 napig érvényes. A külföldiek munkavállalásához pedig természetesen nem kell osztrák lakcím.

"Nem csak óvoda és iskola lenne a probléma, hanem hosszú távon gyakorlatilag minden, ami egy normális életvitellel összefügg. "

Ezt még mindig nem értem. Vehetsz lakást külföldiként. Bérelhetsz is. Lehet bankszámlád. Lehet telefonod. A betegségek 99%-a nem tervezett. Ami tervezett beavatkozás, az meg tervezetten végezhető itthon.

Amikor a posztírót kiutasítják, aznap alighanem ezáltal megszűnik az osztrák lakcíme is, és másnap turistaként tud belépni az országba.

Beer Monster 2017.09.29. 20:57:18

@Beer Monster: Nem fogalmaztam teljesen pontosan. Olyan, a kiutazáskor előre nem látható kezelésre, ami a hazautazás előtt indokolt.

DánBrünhilda 2017.09.29. 21:18:55

@Beer Monster: hát nézd, itt Dániában pl nem nyitnak neked bankszámlát turistaként. És lakást sem adnak ki neked. Ingatlant venni? Na ne viccelj, esélyed sincsen :D A legtöbb bank szóba sem áll veled, ha nem élsz itt kb 5 éve.
Gyerek nem járhat oviba, iskolába, ha te nem vagy bejelentve. Gyakorlatilag nem csinálhatsz itt semmit. És nem ez az egyetlen ilyen EU ország, csak mondom.
Azt hiszed, a posztírónak csak az lenne a gondja, hogy a gyereke nem járhat óvodába, ha a 90 napokkal játszik? Akkor hogyan dolgozna legálisan?
Egyébként azért kaptál ilyen általános választ, mert általános volt a kérdésed. Nem azt kérdezted, hogy Ausztriában mi lenne a hátrány, ha a 91. napon nem jelenti a tartózkodását. Te azt kérdezted, mi lenne a hátránya az EU-ban, ha lejár a 90 nap? Egyébként komolyan, olvass utána, ha ennyire érdekel, mert már ketten is részletesen leírtuk neked miért hülyeség a felvetésed, de még kötöd az ebet a karóhoz. Ez van, az EU-ban vannak szabályok, amiket be kell tartani. Nem olyan bonyolult ez. Az egyik legfontosabb célja ezeknek egyébként az, hogy ne lepjék el hajléktalanok, meg kéregetők az utcákat, mivel olyan alap követelményeknek meg kell tudni felelni, hogy lakcím, munka/diák státus, meg elegendő pénz a létfenntartáshoz. Ha nem megy, nem kell oda menni. Semelyik országnak nem kell több tartósan segélyen élő, azért gondolom ez érthető

Anyidzsam 2017.09.29. 22:15:18

@Beer Monster: Sziasztok! Hát kicsit mint az ügyben "érintett" én is megszólalok. Nem nagyon csinálhatsz itt semmit, ha nincs bejelentett lakcímed( először is) mélyebb dolgokhoz pedig tartózkodásid. Tegnap voltam 4 bankban megkérdezni, hogy "Valaki" jönne ide magyarból, szeretne nyitni egy bankszámlát és rá is tenne 30-40 ezer €-t!!! ( nincs lakcíme, mivel nem lakik itt (még) Bp-én él jelenleg. A pénz eredetét igazolni is tudja, mégsem nyithat bankszámlát, mert nincs itteni lakcíme. Namost kérdés? Én bejelentem magamhoz, beteszi a pénzét, majd ha ki akarnak utasítani mert addig mégsem találok munkát, akkor ez az ember fel mutathatja a pénzét, hogy akkor Ő ebből tart el minket ezentúl és be lesz fizetve a Tb-nk is!!.....gondolom akkor maradhatunk! HANGSÚLYOZOM, A PÉNZ NEM AZ ENYÉM ÉS MÉG NINCS ITT, DE HA RÁKERÜL ITT EGY SZÁMLÁRA( nem az én nevemre) AKKOR GONDOLOM TŐLE NEM VEHETNEK EL A PÉNZÉBŐL SEMMIT, HOGY FIZESSE KI AZ ÉN JOGTALANUL "MEGÍTÉLT" nem jogtalanul kérelmezett!!! SEGÉLYEMET???? Ő ugyanis még nincs is itt és nem a férjem. Na???? Napi fejtörő mehet??? Megfejtéseket várom ide:-))

vándor madár 2017.09.29. 22:23:51

@Beer Monster: "Ausztriában nyitnak külföldinek bankszámlát, másképp dolgozni se tudna. Most már úgy tudom, nem fizethetnek a cégek elvileg kp-ben. Mindenesetre kérdés nélkül megnyitják magyar személyivel."

Én úgy látom te itt teljesen összekevered a dolgokat.

Az volt az erdeti kérdésed, hogy mit csinál az, aki illegálisan van egy EU országban? Most meg csak Ausztriáról beszélsz és azt is írod, hogy szó nélkül megnyitják a bankok Ausztriában a bankszámlát magyar okmányra, különben nem tudna dolgozni a külföldi.
Ha az illető ott nem állampolgár, akkor nyilvánvalóan csak külföldi okmánya van, úgyhogy nem a személyi okmány a mérvadó, hanem az ember státusza Ausztriában meg minden más EU országban is.

Itt eredendően nem volt olyan illetőről szó, aki jogszerűen azaz legálisan tartózkodik egy EU országban.

Aki bárhol az EU-ban bejelentett munkán dolgozik, annak természetesen megnyitják a bankszámlát, van betegbiztosítása, jogosult bizonyos idő után mindenre, mint egy ottani. De a nem ottlakásnak van adóvonzata is és munkanélküli segélyt sem fog kapni senki, aki nem Ausztriában lakik, ha ez a balszerencse éri, hogy munkanélküli lesz. Az ilyen illető, kizárólag abban az országban igényelheti a munkanélküli segélyt, ahol lakik és kizárólag annak az országnak a feltételei szerint, úgyhogy ezt jól megszopják azok, akik pl. Mo-n laknak.
Sőt ha valakinek nincs meg az előírt munkaviszonya a munkanélküli segélyhez, az még azt sem fog kapni és ha Mo-n lakik, akkor esetleg kaphat havi kemény 22.800 Ft szociális segélyt, ha jóindulattal vannak hozzá, egyébként meg menni kell közmunkában kapálni, szemetet szedni meg temetőt gyomlálni havi 54 ezerért.

És bankszámlát sem nyithat csak úgy egy külföldi, még EU állampolgár sem, ha nem tudja megindokolni az Ausztriához fűződő személyes viszonyát és ebben a témában Ausztria még liberális a többi EU országhoz képest!. Máshol még akkor sem tudsz bankszámlát nyitni, ha állampolgár vagy, de nem élsz ott. Ausztriában van 1-2 bank, amelyik megengedi EU állampolgároknak olyan bankszámla nyitását, ahol parkoltathatod a pénzedet, de nem mehetsz mínuszba és többnyire valami rendes összegnek kell rajta lenni, u.n. Guthabenkonto. Hogy a nem EU állampolgárokkal most hogyan járnak el, azt nem tudom. Ezt a bankszámla nyitást az EU pénzmosási törvény és az amerikai intervenció óta démonizálták, úgyhogy csak probléma van vele.
És az sem biztos, hogy a bankszámla költsége ugyan annyi, ha az adott országban lakik az ember, mint amikor külföldön. Svájcban pl. csak a külföldi lakcím úgy 40 frankba kerül alapból még egy olcsó bankban is, amire még rájön az ottani havi bankköltség.

europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_hu.htm

Attól hogy bizonyos országokban különösebb feltétel nélkül vehetsz lakást, az még nem jogosít fel semmire. Egy ingatlan megléte nem garantál tartózkodási engedélyt, ha nincs megfelelő havi megélhetési fedezet. Magyarán: adott esetben csak turista lehetsz a saját lakásodban, nem ottani lakos.

Lehet, hogy a betegségek 99%-a szerinted nem tervezett, de ha megengednék, hogy mindenki ott kezeltesse magát, ahol akarja, akkor legalább a fél Kelet-Európa Ausztriába járna orvoshoz meg kórházba. A tervezett beavatkozás nem a hirtelen fellépő betegségekre vonatkozik, hanem a tervezett kezelésekre és műtétekre.

Ha a posztírót kiutasítják, akkor a határozatban az is benne lesz, hogy annak mi a vonzata.
Hogy visszamehet-e másnap, azt én nem tudom. Gondolom csak abban az esetben, ha nem szabnak a kiutasításhoz feltételeket. Csak azt nem tudom, hogy hogyan megy visza az, akinek nincs hol lakni, nincs kilátása munkára, nincs betegbiztosítása, nincs egy qurva fillérje sem és van egy kisgyereke, akit valahol el kell helyeznie. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha Mo-n jelentkezik be a kisgyerekkel, hogy legyen betegbiztosítása, akkor ott kötelező még óvodába is járatni a gyereket, legalább is iskolakezdés előtt, úgyhogy a hatóság keresni fogja.

Anyidzsam 2017.09.29. 22:58:46

@vándor madár: Jó estét "kedvenc Pártfogóm"! Igen ez is pont egy extra probléma, hogy a Fiam 5 éves és az már itt is óvoda köteles Vorschule Kind ( iskola előkészítő gyerek ) és ha most évközben kidobnák az oviból, akkor hogy mehetne szeptembertől suliba??? Ezeket nem mérlegelik? És Otthon sem tudom beíratni, mert ugye otthon sincs se Lakàs se munka, szóval ez nem is opció! Ma egyébként nem történt semmi érdemleges, 2 helyen voltam, a magyar Hausdame a modern hotelban nagyon szimpi, karakán volt, mondta, hogy Ő engem akar, mert látja így elsőre is,hogy talpraesett, karakán vagyok én is, de lesz még egy megbeszélésem ahol a Főnök is ott lesz. Bár ő nagyon nyom engem, de egy màsik lány is jön egy állásközvetítő cégen keresztül és lehet, hogy a Főnökség majd mégis őt részesíti előnybe ,gazdasági érdekek miatt, mert azután pénzt kapnak a cégtől??! Na fene...már nem csak a gyerekkel vagyok hátrányban, hanem munkaközvetítő internetes oldalakkal is! És az éjszaka is elküldtem 9 jelentkezést.

vándor madár 2017.09.29. 23:23:11

@Anyidzsam: Mi az, hogy te bejelentesz valakit, akinek nincs tartózkodási jogalapja Ausztriában egy bérelt lakásba, ami nem a tiéd? Szerinted a hivatalnak nem lesz ehhez egy szava sem?
Az illető 3 hónapig ott tartózkodhat mint mondjuk munkakereső, de milyen jogcímen tudna bejelentkezni egy idegen lakásba? Én még olyat nem láttam, hogy egy külföldi valahol csak úgy jogalap nélkül be tud jelentkezni egy lakcímre, de hagyom magamat meglepni.
Ami a bankszámlát illeti, rá kell keresni a Guthabenkonto in Österreich kifejezésre a neten, de nem látom értelmét.
Az illetőn nem kérhetik számon a te régi szociális segélyedet.
Ha kiutasítanak, akkor az a kérdés, hogy lesznek-e feltételei és konkrét időpontja. Ha megvonnak mindenféle támogatást és azért kellene elmenned onnan, mert nincs miből megélned, akkor szerintem maradhatsz ott 90 napig EU álláskeresőként. Ha ezt megengedik, akkor eltarthat az illető, csak az a kérdés, hogy a kisgyerek járhat-e ott tovább óvodába? Ha fizetősbe teszed, akkor gondolom igen.
Aki odamegy 90 napra EU álláskersőként attól sem kérdezik meg, hogy miből tartja fenn magát, csak ha az után is ott marad. Mintha már mondtam volna, hogy ne kapkodj jobbra balra és főleg ne jelenj meg egy pénzeszsákkal semmilyen hivatalban meg hivatalos helyen, mert akkor minden esélyed megvan rá, hogy lapátra tesznek. A jelen státuszodban még van Barmherzigkeit. Keress állást teljes gőzzel, ez legyen a fő feladatod. Lépned majd akkor kell, ha kaptál valami hivatalos papírt. Ez a jóember akkor majd gondolom ki tud fizetni pár száz eurót ügyvédre.
És mi volt ma a hotelben a magyaroknál? Csak nehogy azt mondd, hogy ott is vasárnap is kell dolgozni. Ezt te pontosan tudod, hogy ilyen helyen mindenhol kell vasárnap is dolgozni, tehát ez nem járható út számodra, úgyhogy felesleges ilyen helyekre jelentkezned.

Anyidzsam 2017.09.29. 23:32:27

@vándor madár: "A családtagok kiutasítását úgy rendelte el automatikusan a Bevándorlási Hivatal, hogy egyáltalán nem vizsgálták a vonatkozó jogszabályokat, és nem mérlegelték, nem jelent-e aránytalan sérelmet a gyermekeknek a kiutasítás. Nem vizsgálták azt sem, hogy a köz érdeke indokolhatja-e a magánéletbe való ilyen drasztikus beavatkozást. Az önkéntes távozásnak a jogorvoslati lehetőségek kimerítéséig (a bírósági eljárás végéig) nem kell eleget tenni. Az Európai Unió elhagyását követően a beutazás és tartózkodás ismételt engedélyezését a külföldi azonnal kérheti” – állítják a bevándorlási hivatalnál. Vagyis a családnak csak ki kell lépni az unióból, és akár már másnap újra próbálkozhatnak." -ezt találtam egy kiutasítási ügyben, ahol török családot akartak kirakni, egyenlőre még sikertelenül.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:32

@Anyidzsam: Meggondolandó, hogy írásban hivatkozni kellene a gyerek iskoláztatására és iskolakötelezettségére.

A Raiffeisennél kérdezd meg. Pár éve személyin kívül semmi sem kellett.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:37

A kérdésem nem terjedt ki általánosan az únióra, kimondottan Ausztriára. Mégiscsak erről szól a topic, meg én is világosan arról beszéltem.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:45

Nektek sajnos tényleg nincsen fogalmatok Ausztriáról. Besétál valaki a Gemeinde-re és mond egy lakcímet, oda jelentik be.

Az óvodában mindenesetre nem tanácsos beszélni az egész felfordulásról. Kiutasítás esetén sem egy-két hónapon belül fogják valószínűleg elküldeni a gyereket, lehet, hogy ki sem derül.

vándor madár 2017.09.29. 23:34:55

@Anyidzsam: Jó, akkor te is jelentkezz be ügynökségekhez és majd téged is kiközvetítenek. De azokkal nem az a baj, hogy a fizetésből is lenyúlnak?

Én azt nem tudhatom, hogy ott a Hivatalban mit mérlegelnek és mit nem, de én már első nap felsoroltam neked, hogy ha elutasítanak, akkor arra fellebbezünk, amit ők írtak és egyébként még milyen szempontok alapján kell összeállítani a fellebbezést. Ebben a gyerek nagyon fontos szerepet fog játszani.

vándor madár 2017.09.29. 23:41:27

@Anyidzsam: "A családtagok kiutasítását úgy rendelte el automatikusan a Bevándorlási Hivatal, hogy egyáltalán nem vizsgálták a vonatkozó jogszabályokat, és nem mérlegelték, nem jelent-e aránytalan sérelmet a gyermekeknek a kiutasítás."

Te itt milyen országról és miylen állampolgárokról beszélsz? A te esetedben csak és kizárólag EU iráynelvet és osztrák jogszabályt fognak figyelembe venni, úgyhogy teljesen mindegy mi van egy német vagy magyar jogszabályban.

vándor madár 2017.09.29. 23:50:33

@Beer Monster: "A kérdésem nem terjedt ki általánosan az únióra, kimondottan Ausztriára. Mégiscsak erről szól a topic, meg én is világosan arról beszéltem."

Akkor nézd vissza légyszives a kérdésedet. Szó sem volt Ausztriáról. "Hányan csinálják vajon ilyen bonyodalmak helyett, hogy turistaként élnek kint? "
De alapjában minden országban egyformának kell lennie az eljárásnak, mert a nemzeti jogszabályt kellett az idevágó EU irányelvhez igazítani és nem fordítva.

Majd ha legközelebb Ausztriába megyek, akkor besétálok egy Gemeindére és egyszerűen bemondok egy címet és megmondom, hogy engem márpedig oda jelentsenek be.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:06

@vándor madár: Ne aggódj, előbb mindent megkérdeztem, én sem gondoltam volna:-)) hogy ilyet megtehetem. Látod, mindig tanulunk új szabályt:-)) Szóval megkérdeztem a Hausverwaltungot, ( házi képviselő) akiktől bérlem a lakást, nem egy tulaj, egy ügyvédi irodáé az egész 5 emeletes lakás, hogy be szeretném jelenteni a " páromat " a lakásba, aki most fog kiköltözni, hogy csinálják meg, azt mondták sehogy, én jelentsem be, én vagyok a Hauptmieterin ( Főbérlő), az én nevemen fut a lakás. Átmentem a szomszédhoz, ő is maga jelentette be a csaját magához! Egyébként a "Valaki" nem Milliomos és most is dolgozik otthon, de van neki olyan pénze, ami van, de bírósági ügy miatt nem férhetett hozzá( nem bűncselekmény) válàs + APEH és most jut hozzá.....ès most tud lépni! Ezt a pénzt nem lehet elherdálni, ez csak mutatóban van/lesz. Természetesen ha ideér vele, akkor egy ügyvéd belefér, de mint mondtam ez nem költőpénz, ez lesz a maradék vagyona! A többit elvették tőle.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:13

@Beer Monster: Nem beszéltem senkinek! Amúgy havi 100€ -ért jelentgetnek be itt az emberek a lakásukba bárkit....nyugdíjast, feketén lévőt, kamu cégest stb. Ez is megfordult a fejemben, ha kiutasítanának és kijelentenének adok valakinek 100€-t akkor még ugyanaznap jelentsen be:-))) azért a "MAGYAR FIFIKÁT" nem tudom kiölni a fejemből ilyenkor amikor vészhelyzet van, beindul az agyam:-)))

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:19

@vándor madár: Én csak azért küldtem most el ezeket, hogy ezt találtam megint a bogarászás közben! De itt csak a bíró jóindulatán, lelkivilágán, szemléletén fog múlni, hogy miként dönt rólam. Sokfajta szempont van mind amiket te elküldtél, mind amiket én találtam. De Te nagyon jó és alapos szabályokat küldtél, mindenre figyelek amit mondasz, ne aggódj! Mondtam, hogy nem adom könnyen magam Nekik:-))) Csak Isten is megsegítsen és én is rajta vagyok! Természetesen első verzión a munka 40 órával, de ha nem kapok mire jön a levél.....akkor bedobjuk a Cash-t!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:24

@vándor madár: Hát ha egy törökre ( 3. országbelire) ez vonatkozik, akkor rám még erősebben, mert én meg EU-s vagyok. Ez EU-s jogszabály a strassbourgi oldalról kiutasítási esetben. De csak bogaràszok......

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:28

@vándor madár: :-))))) a Főbérlővel kell menned és a lakásszerződéssel, vagy egyedül is mehetsz a tulaj aláíràsával ( amit oda is szoktak hamisítani....na nem én!!!!! de szoktak:-)))

Herr Géza 2017.09.30. 00:05:40

@Anyidzsam: Milyen marhaságokat írsz már megint?
"...a Főnökség majd mégis őt részesíti előnybe ,gazdasági érdekek miatt, mert azután pénzt kapnak a cégtől"
Az életben nem kapott még cég pénzt egy munkaközvetítőtől a kiközvetített dolgozóért. Pont fordítva: a munkaközvetítőnek fizetnek a hozott emberért.... Sokszor nem is keveset: az illető 3-6 havi bérének megfelelő közvetítési díj a jellemző.
A munkaerőkölcsönző cégeknél kicsit másabb a helyzet, de ott sem azért, mert ők fizetnek a dolgozó kikölcsönzéséért, hanem az adott cégnek kedvezőbb sok szempontból egy embert "kölcsönöznie", mint ugyanőt fixen alkalmazottként felvennie.

Herr Géza 2017.09.30. 00:14:52

@Anyidzsam: Ne vidd túlzásba a firmányoskodást, mert ez lesz a veszted. Gondolkodj már: a Valaki-nek semmi köze hozzád (se nem élettársad, se nem férjed). Szerinted az ő nevén lévő bankszámla (pláne, hogy neki sincs semmi osztrák múltja, nem állampolgár, nem él ott legálisan x éve, stb.) mennyiben számítható be a te érdemedben vagyonként, amiből te meg a fiad állítólag majd jól megéltek?

Herr Géza 2017.09.30. 00:22:48

@Beer Monster: Szerintem meg a te ismereteid elavultak egy cseppet. Korábban sokminden működött jóval egyszerűbben akár Ausztriában, akár Németországban, meg nyilván más országokban is. Sőt, valóban volt nagy különbség egy poros falu "hatóságainak" ügyintézése, meg egy nagyvárosi hivatal eljárása között. A poszterina viszont Bécsben él. Ahol a hivatalok már sokmindent megtanultak a kelet-európai cunami kezdete óta. Meg a bankok is. És olyan is a hozzáállásuk.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:31

@Herr Géza: Ne kötözködjél már, csak tudom mit mondtak nekem és ráadásul magyarul mondta a Hausdame! A Jobtransfer-től érkezik a kishölgy, internetes munkakereső oldal, és aki onnan talál állást mert onnan megy az önéletrajza, valami szerződésben vannak, de hívd fel nyugodtan a Hotel Topázz-t és kérdezd meg tőlük micsoda hülyeséget beszélnek ŐK!!!! Nem ÉN! HÁT KOMOLYAN EZ A BESZÓLÀSOD NIST AZTÁN MEGINT NAGYON KELLETT IDE!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:36

@Herr Géza: Az senkit nem érdekel!!!! Ha pénz van, Tb fizetve van, egy lakcímen élünk akkor ELVILEG BÁRKI MARADHAT ÉS MÉG MEGKAPJA Ő IS AZ ANMELDEBESCHEINIGUNGOT, mert ugye nem munkavállaló, de fennt tudja magát tartani! De mint mondottam ez nem elköltendő pénz, csak bemutató darab!!! Szóval a munka számomra továbbra is így is meg úgy is kell!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:40

@Herr Géza: Most adott el egy ingatlant, papírja van róla! Szóval ezért most jön ide, mert most jutott pénzhez !!! Ja és nem mellékesen megpróbál kihúzni vele a szarból!

vándor madár 2017.09.30. 00:37:53

@Anyidzsam: "a Raffinál is voltam:-))) "

A neten tényleg ott van, hogy a Raiffeisennél lehet nyitni bázis számlát jogszerű EU tartózkodás esetén, de 80 Euróba kerül évente és tranzakciókat is kell rajta végrehajtani.

www.raiffeisen.at/oesterreich/1171447823220422198_1171448101319555150_1171448323852548788-1183750906266249942-NA-30-NA.html

Főleg ha a pénz nem elköltésre való, akkor én azt a "cash bedobást" jól meggondolnám, mert majd kiszámolják, hogy mondjuk egy évre jár érte tartózkodási engedély és ténylegesen abból is kell élni, mert te egy petákot nem fogsz kapni Kindergelden kívül - lakbér, betegbiztosítás 3 főre, megélhetés, rezsi, óvoda, tv díj, közlekedési költségek meg mittudomén. A bejelentés tényleg megy Hauptmieterként csak egy tartózkodási jogcím kell hozzá.

www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/239/Seite.2394001.html

Anyidzsam 2017.09.30. 01:00:39

@vándor madár: Nagyon nagy vagy:-))) Már szerettem volna kérdezni előbb is, hogy olyan szépen,tárgyilagosan és racionálisan írsz és fogalmazol mindig....mi a foglalkozásod? Nem muszáj pontosan, ha nem akarsz magadról beszélni de mégis...kérhetek egy általános bemutatkozàst?:-))) milyen korosztály, hol élsz most? Két ember fogott meg itt a Blogon ès tett rám benyomást az pedig Te/Ön??? és a Tivadar. Kettőtök kommentje, megnyilvánulàsa mögött éreztem nagy élettapasztalatot, intelligenciát és empátiát.

Herr Géza 2017.09.30. 10:35:35

@Anyidzsam: Te meg gondolkodjál! Miért fizetne a Jobtransfer a szállodának? Pláne miből? Abból, amit lenyúl a munkavállalótól? Ilyet még nem hallottam, pedig 30 éve dolgozok olyan területen, ahol a munkaerőközvetítés/-kölcsönzés mindennapi gyakorlat és a ló mindkét oldalán ültem már.
"...valami szerződésben vannak.." Aha. És ebből az következik, hogy a Jobtransfer fizet nekik....
Tudod mit? Segítsen neked az, akinek két anyja van, hisz te mindent tudsz. Akkor meg minek írtál ide??? Grrrrr....

Herr Géza 2017.09.30. 11:28:08

@Herr Géza: Különben, ha vetted volna a fáradtságot: a Jobtransfer az valójában JobTransFair, akik a hátrányos helyzetűek (50+ évesek, rokkantak, egyedül álló anyák, menekültek, stb.) kiközvetítésére szakosodtak és az AMS-szel állnak szerződésben. Akár meg is kereshetnéd őket.
Szívesen.

Anyidzsam 2017.09.30. 11:58:35

@Herr Géza: Akkor mégegyszer! Soha nem tűröm/ tűrtem, hogy emberek meghazudtoljanak/ hazugnak állítsanak be, vagy támadóan viselkedjenek, már az óvodában sem!!! Én itt beszélgetek, véleményeket cserélünk, de nem támadnak úgy általában. Te mindig csak akkor robbansz be, ha bele akarsz kötni valamibe! De mivel én nem szoktam hazudni vagy hülyeséget írni, és mindig tudom igazolni magamat, megadtam a hotel nevét, nyugodtan hívd fel a Hausdame-t és kérdezd meg miért mondta ezt hogy: valószínűleg gadasági okok miatt őt fogják előnyben részesíteni, mert a Jobtransfer-től jön"! Egyébként én is az AMS-től vagyok bejelentkezve, csak engem nem nyom senki, én magamat képviselem, nem tudom mi az a Jobtransfer de az internetes cégek nem is érdekelnek, mert nem tudom, hogy működnek! Én mindig személyesen találtam munkát, a tököm tele van ezzel a virtuális személytelen Önéletrajzokkal, meg Bewerbung-okkal! Egyébként te is olyan hülyeségeket akarsz állítani rólam mint egy nagyon okos Hölgy a Facebookon, amikor ott is megjelent ez a kérdés és olyanokat írt rólam a poszt alá, hogy : ÉRDEKES, HOGY SEGÉLYBŐL TENGŐDÖK, KÖZBEN MWG KIPITTYANTOTTAM MÉG EGY GYEREKET"!!! Meg hogy: "pitiáner bűnöző, takarodjanak haza" ! Én vagyok bűnöző mert munkanélküli vagyok ???Naaaaa, hát honnan szednek emberek ilyeneket a profilom alapján, ahol csak a Fiam az egyetlen gyerekem!!! És több száz ezer ember előtt megrágalmaznak!!! Milyen lelkületű, indíttatású emberek ezek??Egyébként töröltem a Facebook fiókomat ezek után....majd az ügy lezártával lesz másik.

vándor madár 2017.09.30. 12:25:52

@Anyidzsam: "Nem muszáj pontosan, ha nem akarsz magadról beszélni de mégis...kérhetek egy általános bemutatkozàst?:"

Ne haragudj, de ide nem szeretném kitenni a személyes adataimat. Néhány dolog benne van a kommentekben, már azt is túl soknak érzem ebben a (rohadt) világban, ahol sokan abból élnek, hogy jogtalanul lenyúlják más emberek adatait és ezeknek valamilyen módon kárt okoznak.
A "nagy élettapasztalat" meg abból adódik, hogy én is belefutottam kivétel nélkül mindenhol, ráadásul önhibámon kívül valami Murphy-s ügybe, mert mindig mindenhol van az adott pitiáner ügyben egy gyenge láncszem vagy egy buta ügyintéző, aki nem ismeri a saját munkáját és/ vagy egy felsőbbrendűségében szenvedő seggfej, aki azt képzeli, hogy a pozíciójából kifolyólag a lába előtt hever az emberiség, így meg kellett tanulnom, hogy hogyan álljak hozzá a dolgokhoz illetve neki annak, hogy ne a rövidebbet húzzam.
Én is lebaszhattalak volna itt kapásból sok mindenért, de nem tettem, mert tudom, milyen az, mikor az sehonnan nem várhat segítséget vagyis várhatna, de nem kap, ráadásul ott állsz egy gyerekkel akit még a gyámhatóság el is vehet, ha nem jól alakulnak a dolgok.

vándor madár 2017.09.30. 12:43:59

www.jobtransfair.at/jobsuche/job-transfair-noch-fragen/

Ez a Jobtransfair valószínű nem vagy nem kizárólag piaci alapon működő vállalkozás, hanem a Munkaügyi Hivatallal működik együtt és el tudom képzelni, hogy az a munkáltató, aki tőlük alkalmaz valakit, valami adó vagy járulékkedvezményt kap. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy direkt készpénzt kapjon, de egy vállalkozásnak az adó és járulékkedvezmény is pénzben mérhető.
Mo-n is vannak/voltak munkaerőpiaci kedvezmények munkáltatók részére, ha hátrányos helyzetű és/vagy beteg/rokkant embereket alkalmaznak.

@Anyidzsam: Csak azt nem értetm, hogy téged miért nem irányított ezekhez a Munkaügyi Hivatal.

Anyidzsam 2017.09.30. 14:07:29

@vándor madár: Na igen látod, ezek itt a fontos kérdések, amit már nagyon sokszor feltettem a hivatalokban és ha odáig kerülne a sor, elmondanám a bírónak is, hogy: Ausztria eltartja a munkanélkülieket pénzzel! de hogy tényleg be tudj a munkába helyezkedni az életkörülményeidnek negfelelően, abban nem aegít semmit ès az AMS is csak "úgy van" de nem tudom minek! Nem veszik figyelembe a kéréseimet iskola irányába, nem foglalkozik senki a munkanélküliek pontos problémájával, hogy miért is lett munkanélküli és akkor itt azon a pintján támogatni vagy megerősíteni és mondjuk elküldenék az embert egy betöltetlen munkahelyre, ami beleillik az élethelyzetébe, pl. nekem: Hétf-Pént. 8-16-ig ÈS HA ADNAK EGY ILYEN MUNKÁT DE ÉN NEM VÁLLALOM EL, PEDIG MIBDEN KÖRÜLMÉNY ADOTT....NA AKKOR SZANKCIONÁLJANAK ÉS VEGYÉK EL A PÉNZT ÉS VISZONTLÁTÀS! De ők semmit de semmit nem segítenek, sőt ők szívattak meg engem, miattuk kerültem bírósági szem elé. Igaz én írtam Beschwedét, mert megszivattak és ezért elvettek tőlem 1000 -€ t 2 hónapra, 50%-ot 2 hónapig. Gyorsban: elmentem áprilisban itt Bécsben egy magyar szalonba mint kozmetikai gyakornok( Praktikum ) Én intéztem, én kértem az AMS-től, hogy mehetek e gyakornoknak, mert az jobban segítene beállnom a kozmetika világába( mivel csak friss diplomám van róla) de nem dolgoztam benne soha. A szalonnak nem kerültem semmibe , ingyen dolgoztam/ gyakoroltam volna . Első nap bementem, a tulaj fodrász, a határról ingázik, ő vett fel, de előtte a kozmetikus még nem látott engem. Bemutatkoztam, Ő be sem mutatott a vendégnek, hozzám nem szólt levegőnek vett. Gondoltam nem akarja megzavarni a kezelést. Majd mikor végzett, felállt a vendéggel és kiment, de nem jött vissza, otthagyott egyedül, leült a műkörmöshöz( mindenki magyar volt, szlovák -román magyarok) de senki nem szólt nem kérdezett! Ez így volt egész nap, majd másnap is, mondom egy szó nélkül, senki! Màsodik nap mikor elment a vendég és megint otthagyott a kis Kozmetikus hölgyike, utàna mentem és megkértem: NE HARAGUDJ, DE KÉRHETNÉM A JÖVŐBEN, HOGY HA KEZELSZ VALAKIT AKKOR ELKEZDENÉD KOMMENTÁLNI, MAGYARÁZNI, HOGY MIT CSINÁLSZ, MIVEL CSINÁLSZ ÈS MIÉRT? UGYANIS AZ AMS AZÉRT KÜLDÖTT, HOGY 1 HÓNAPIG GYAKOROLJAK! Majd ezek után megtörtént az első kimmunikáció irányomba: MIT KÉPZELSZ TE, HOGY IDEJÖSSZ EKKORA ELVÁRÀSOKKAL ÉS MEGMONDOD NEKEM MIT KÉNE CSINÁLJAK, TUDOD TE MI AZ AZ ALÁZAT? KÜLÖNBEN IS ÉN NEM VAGYOK TANÁR, NEM AZÉRT VAGYOK ITT, TANULNOD AZ ISKOLÁBAN KELLETT VOLNA! majd otthagyott! Na ekkor utánna mentem és kicsit erélyesebben felkérdeztem, hogy hogy beszél velem és látom, hogy első perctől irritálom, de nem tudom mit ártatottam neki, mert engem tanulni küldtek ide, nem a sarokba ülni és újságot lapozgatni vagy telefont nyomkodni! Egyébként nem engedtek beöltözni fehérbe és papucsba, szóval kilógtam a szalonból, szépen elegánsan felöltözve, nagy Köves cipő rajtam és egyébként amúgy is van egy határozott megjelenésem, kisugárzásom, 2 napig csak bámultak tetőtől talpig, a ruhám, cipőm, körmöm, fülbevalóm ....de azt nem kèrdezték meg a nagy magyarok: Ki vagy te, honnan jöttél, hol tanultál , mit tudsz! Vagy nem mutatta be magát, a termékeit, a gépeit, semmit! Egyébként 2 vendég is odajött hozzám, nálam akartak fizetni, mert azt hitték én vagyok a Főnök:-))) Azt mondta ezután a Főnökasszony másnap, hogy leülhetek a sarokba, nem dolgozok, nem beszélek , így maradhatok még, vagy ennyi! Erre én felhívtam az AMS-t 8 percig beszéltünk, azt mondták : AZONNAL JÖJJEK EL, MERT EZ NEM " PRAKTIKUM" ha nem dolgozhatok, ezért ők nem fizetnek 1 hónapig, csak írassam alá a Főnökasszonnyal meg én is és még ma adjam ke ezt a papírt náluk. Így is tettem, de előtte mintha éreztem volna 5-ször megkérdeztem: BIZTOS, HOGY EBBŐL NEKEM NEM LESZ BAJOM A JÖVŐBEN???? Azt mondták: NEIN,

Anyidzsam 2017.09.30. 14:33:43

ALLES ERLEDIGT!!! ( minden elintézve) Én így tettem, majd 3 nap múlva kaptam egy levelet, hogy 6 hétre zárol engem az AMS és a segélyemből 2 hónapra elvesznek 50%-ot, INDOKLÁS/ BESCHEID NINCS! Mire kihúztam a MA 40 -ből, akik adják a segélyem, hogy az AMS nekik azt írta, hogy: AZÉRT MERT ÉN MEGTAGADTAM A MUNKÁT, NEM VÉGEZTEM EL A PRAKTIKUMOT! ÉN???? HÁT ÉN AKARTAM DOLGOZNI VÉGRE, ÉN SZERVEZTEM, DE A MAGYAROK NEM ENGEDTEK AZ AMS PEDIG ÚGY IRÁNYÍTOTT, HOGY AZONNAL JÖJJEK EL!!!!! Úgyhogy ezt tették velem, én pedig panaszt tettem a bíróság felé,de nem a bánásmóddal és az ügyemben hoztak döntést, hanem a bíró rájött, hogy én itt kurva jogtalan vagyok!!! Na így jutottam el idáig és a Bolgba is! Az AMS -sel azóta sem tudtam ezt megbeszélni, nem tudtam eljutni sehogy egy feljebb lévő vezetői réteghez! Egyszerűen nem!

Anyidzsam 2017.09.30. 14:33:45

@vándor madár: Elnézést a néholi betűkihagyásokért, de telefonról írok gyorsan mindig,miközben a gyereket rendezem, vagy utcán vagyunk.

vándor madár 2017.09.30. 16:21:37

@Anyidzsam: "BIZTOS, HOGY EBBŐL NEKEM NEM LESZ BAJOM A JÖVŐBEN???? Azt mondták: NEIN"

Ezt nem telefonon kellett volna az AMS-el "megbeszélni", mert a szó elszáll. MINDENT ÍRÁSBAN kell rögzíteni, ha fontos, akkor tértivevényes ajánlott levélben. SENKIBEN NEM LEHET MEGBÍZNI, csak az számít, ami írásban van rögzítve.
Osztrák szalonba kellett volna menned, ott tanítottak is volna valamit.

Mo-n a szakmai gyakorlat általában úgy néz ki, hogy te vagy a csicskásuk, ők meg a nagy szakemberek, de ha megkapargatnád a tényleges szaktudásukat (nem a napi rutint) meg főleg a higiéniát ilyen helyeken plussz még konyha és egészségügy, egyből összedőlne a légvár. Bár ez a csicskásság szerintem mindenhol bizonyos mértékig így van, a gyakorlatos lesz a lótifuti, aki őket tehermentesíti.
Mindenki mindenki ellen van, de ha te mint kívülálló állítasz róluk valamit, akkor hirtelen nagy egységbe tömörülnek ellened, úgyhogy igazad ilyen helyen soha nem lehet, hacsak nincs titkos videofelvételed róluk. A végén meg kapsz egy negatív bizonyítványt, ha nem nem voltál elég alázatos és még szólni is mertél valamiért. "Szólj igazat, betörik a fejed." Tanulni nem sokat fogsz sehol, mert nem hagynak. Az nem jó, hogy nem az iskola intézi a gyakorlati helyet, mert még az is előfordul, hogy sehova sem vesznek fel. Ja és általában fizetni is kell, hogy egyáltalán odamehess gyakorlatra. Azt nem feltétlen a tanuló fizeti direkt, hanem az iskola utalja át, de a gyakorlati hely költségével drágább a képzés.
Remélem ebből az esetből levontad a következtetéseket. Legalább külföldön ne hozd függőségbe magad magyaroktól, de más keleti népségektől sem, mint pl. jugók, bosnyákok vagy akárkik és ha a hivatal finanszírozásában vagy valahol, akkor inkább ne szólj semmit, mert úgyis te fogod húzni a rövidebbet. Az utolsó Hausdame -t is majd később meglátod, ha mégis téged vesznek fel, de most ez a szituáció is jobb lenne, mint a semmi.

Mivel itt szóba hoztad a kinézeted, elegancia, ápolt megjelenés, stb. Ehhez leginkább azt tudom hozzáfűzni, hogy most a szar helyzetedben eszedbe ne jusson így megjelenni a hivatalokban, ügyvédnél, segélyszervezeteknél, mert az nem azt sugallja, hogy rászoruló vagy. Az ilyen helyeken pont az ellenkező hatást érd el vele. Legjobb egy használt farmer, sportcipő és egy agyonmosott pulóver, valami használt kézitáska vagy hátizsák, semmi smink, fülbevaló, láncok, gyűrűk, karkötök, feltűnő óra, lakk, hosszú köröm vagy műköröm, mert a fent leírt megjelenéssel csak magad alatt vágod a fát. Azt már csak remélni tudom, hogy nincs vörösre festve a hajad. Ha igen, akkor szerintem gyorsan áldozz tíz eurót egy nem feltűnő barna festékre.

zombika 2017.09.30. 17:43:20

Szia posztoló.

Végigolvastam a problémádat és a kommenteket is, majd arra jutottam hogy te valamiféle mesevilágban élsz, ahol az történik amit te akarsz. Ebben a kis világban minden úgy van hogy "neked jár", meg hát ugye az sem baj hogy te "nem tudtad", és különben is amúgy meg az osztrák kormány, és mindenki más is mit képzel magáról? Nulla felkészültséggel és bármiféle releváns tudás nélkül érkeztél Ausztriába, arról persze nagyon gyorsan kiokosítottad magad hogy hányféleképp lehet hozzájutni a segélyekhez és egyéb juttatásokhoz. Nem képeztél tartalékot, mert hát egyszer élünk, meg ugye neked jár a drága bútor és az összes egyéb, hisz most már nyugaton élsz, és innen már nem rak ki téged senki. Az sem nagyon számít hogy halvány lila gőzöd sincs a hatályos törvényekről és jogszabályokról, legalább is szerinted. Tudod, a valóság ennél egy kicsit különbözik. Vagy nagyon. Nem csak előnyök származnak egy nyugati típusú társadalomban való életből, bizony ott vannak azok a fránya kötelezettségek is, amiket nem lehet félvállról venni. Ezzel a mentalitással ami neked van, lesz még sok problémád, és ha ezek mellett nem vágnak ki a sógorék a francba, akkor minden nap rebegj el egy hálaimát. Azt gondolom hogy sem a mentalitásod, nem a hozzáállásod nem megfelelő, nem az jut előbbre az életben aki hangosabban veri az asztalt. Legalább a kis pávatáncod roppantul szórakoztató, világosan kitűnik belőle az olvasóinak hogy miképp ne csináld a határátkelést. További szép napot.

Beer Monster 2017.09.30. 18:41:57

@Anyidzsam: Attól tartok, fordítva ülsz a lovon, és ez valószínűleg nem fog bejönni a hatóságnál. Hivatkozz inkább arra, hogy most már kényszerhelyzetben vagy a gyerek és az otthoni lehetőségek felszámolása miatt.

Az emberek többsége úgy megy ki, hogy van egy konkrét célja, például egy munkahely, ami tart valameddig, majd visszajön, hacsak nem talál másik megfelelőt ugyanott. Közben szerencsére járathatja óvodába, iskolába a gyerekét is. Attól viszont, hogy ő ezt kiköltözésnek fogja fel, az ország még nem válik felelőssé azért, hogy neki 8-16 tartó munkát adjon, sőt egyáltalán semmilyet. Annyi a joga, hogy jöhet dolgozni, ha talál magának.

Anyidzsam 2017.09.30. 18:42:21

@zombika: 2005 -től dolgoztam először Ausztriában és 2013-ban kaptam először állami pénzt!!! miután kirúgtak és volt egy 14 hónapos Kisfiam és hivatalból a szoc. osztályra irányítottak!!! EZ NEKED GYORS IGÉNYBEVÉTEL??? Azt sem tudod ki vagyok, mit csináltam, honnan jöttem és mennyi van mögöttem, hogy idáig jutottam! Nem Apuciból, nem egy Férjből, egyedül magamtól! ÚGYHOGY NE AKARJ TE NAGY OKOS LENNI, CSAK SZÓRAKOZZ TOVÁBB ÉS TANULJ!!!!

Haibane 2017.09.30. 18:42:39

@Anyidzsam: Fiad 5 éves? Akkor nem egészen értem. Azt irtad 5 évig dolgoztál feketén 2011-ig, majd karenz után kirúgtak és azóta nincs munka. Jól értettem? Az ügy miatt nem mindegy.

Anyidzsam 2017.09.30. 18:42:51

@vándor madár: Fekete hosszú, fenékig érő, sötét nagy szemek , pont mint a Fiamé, meg is jegyzik mindig:-))) Ja és nem vagyunk romák....de akár azok is lehetnénk, mert már mondták rám azt is, de érdekes módon csak a nagyon magyar MAGYAROK:-))) mások töröknek, olasznak:-)) Amiket írtál magyarok magyarral, sikerült megtapasztanom, megtanultam ezt is! Mind hivatalból, mind barátilag. Nagyon zárkózott életet élünk itt sajnos, pont ezért mert megtanultam, hogy az emberek gonosznak és irigyek....nem csak pénzre, hanem még a szabadságodra is amit magadnak megengedsz, vagy a határozottságodért, magabiztosságodért! amit ők nem tudnak vagy nem mernek megtenni! Még egy ilyen hírű nép mint mi vagyunk összetartàsból, rosszindulatból nincs még egy, ezt elmondták a hivatalokban is, vagy már nem egy külfölditől hallottam. Annak örülnek ( én nem ) ha a màsiknak rossz valami vagy bajba kerül ès még löknek is rajta. Elég csak mikor kommenteket olvasok a neten pl. közszereplő emberek oldalán és mindenki fröcsög , irigy rájuk, le hordják őket minden szarnak, "szarembernek"- "szaranyáknak" pedig csak annyi a bűnük, hogy elértek valamit! Vagy tehetséggel, vagy ésszel, vagy fifikával.....de kitűnnek a szürke rétegből! ( itt kacsintós jel következik ):-))

zombika 2017.09.30. 19:54:28

@Anyidzsam: Egészen elképesztő milyen arrogáns vagy a semmire. Én is külföldön élek, rendes, bejelentett full time munkám van, fizetem a biztosításokat, az A-kasse-t, és mellette tanulok mint az állat hogy feljebb jussak. Jó minőségű de használt bútorokat vettem mert negyed áron vannak, majd akkor veszek újakat ha a saját házamat rendezem be vele, és megengedhetem magamnak. Simán ki tudnám fizetni, még sem teszem. Ez a kivagyiság juttatott téged oda ahol vagy, nem kell folyton virítani hogy neked mennyire jól megy, mikor nem. Van saját autóm, szép helyen lakunk, én fizetem a gyerekem óvodáját nem az állam, ha elvesztem a munkám akkor sem kell segélyért kuncsorognom mert két évig van rá biztosításom. Úgy hogy hiába ez a "NE AKARJ ITT TE OKOS LENNI" szöveg, azt hiszem kettőnk közül én tudom mit kell csinálni. Jobban tennéd ha inkább megfogadnád a tanácsokat, mert feljebb kaptál jó pár használhatót, mint hogy előadod itt a "mindenki hülye, csak én vagyok helikoptert". Tényleg nem bántani akarlak, de minél előbb elfogadod hogy változtatnod kell a hozzáállásodon, annál könnyebb lesz. Van egy gyereked, nem játszhatsz az ő életével, mert ennél fontosabb dolog az életben nincs.

Anyidzsam 2017.09.30. 19:54:47

@Haibane: igen, pontosan. 2013-ban járt le a Karenz, visszamentem a céghez dolgozni, új dátumú szerződést írtak, nem folytatólagosat ès 2 hónap múlva kirúgtak postai úton, mikor otthon voltam a Himlős gyerekkel. Ezért így számolták nekem a 2 hónap munkaviszonyt, nem pedig összesen egybe. Ezen idő alatt kb. összesen 15 hónap ilyen olyan tanfolyamokra küldtek ( nem szakmai ) és volt egy fél évig tartó Meniscus sérülèsem( a térdben ) is ,amit meg akartak operálni de nem engedtem felvágni magam, hónapokig bicegtem, és hál Istennek fél év múlva rendesen jártam vele( voltam akkor terápián is) Ja és voltam kozmetikai iskolában is ( amit nem az AMS fizetett ) Ennyi. Sokminden történt de nyilván nem fogom kiteregetni az életem, én csak felvázoltam nagyban a történet pontjait és a kérdés az volt, hogy: HOVA KELL ILYEN ESETBEN FORDULNI? GONDOLTAM LESZ ITT VALAKI, AKIT ÉRINTETT VAGY HALLOTT MÁR EU- S KIUTASÍTÀSRÓL, MUNKANÉLKÜLISÉG MIATT ÉS MEGOSZTJA VELEM A FOLYAMATOT, TAPASZTALATOT DE.....,EZ A BLOG ( az én posztommal legalábbis ) NAGYON MÁS IRÁNYBA JÁR, ELTEKINTVE PÁR EMBER TÉNYLEGES SEGÍTENI AKARÀSÁTÓL,: ( Tímár és Vándormadár ).DE ITT ÜZENEM MINDEN FRÖCSÖGŐNEK ÉS ROSSZMÁJÚNAK, HOGY ÍGY VAGY ÚGY DE MEG FOGOM OLDANI, MERT A JÓ ISTEN ÈS A SZERENCSE GYERMEKE VAGYOK, MINDIG IS JÓ INDULAT ÉS JÓ SZÁNDÉK VEZÉRELT AZ ÉLETEMBEN, ÚGYHOGY HA KI IS UTASÍTANÁNAK MÁSNAP VISSZATÉREK, NYUGODJATOK MEG!!! NEM KITILTANAK, KIUTASÍTHATNAK....HA!

DánBrünhilda 2017.09.30. 20:15:11

@Anyidzsam: te tényleg azt hiszed,hogy annyi az egész,hogy átmész egy napra Mo-ra,aztán folytatod ott, ahol abbahagytad? Persze,biztos vissza mehetsz másnap,de le merem fogadni,hogy a távozás napján ki kell jelentened magad a rendszerből. Aztán majd másnap kezdheted előről építeni a státusodat.
Azért meg ne legyél már felháborodva,hogy az osztrákok nem törik össze magukat,hogy neked munkád legyen,meg ott élhessél. Te tényleg nagyon érdekesen látod a világot.

Anyidzsam 2017.09.30. 20:58:45

@zombika: Na látod mindenkinek màs az értékrendje , de attól én még nem nézem le a màsét, viszont itt jó páran megszólnak azért mert berendeztem egy otthont és szeretem a szép dolgokat és amikor megtehettem, megvettem.Neked van autód, látod az egy "luxus"!! Én is vehettem volna, de én nem dobtam/ dobok ki pénzt benzinre, biztosítàsra, javításra,adóra. Ezeket a pénzeket én magunkra és az otthonomra költöttem, ami szerintem egy alap igény mindenkinek! Valószínű magasabb képzettséged van mint nekem, tehát tuti jól keresel/kerestél vele és ami még tuti, hogy van házastársad, nem egyedül voltál egy keresetből és oldottad meg a nehéz időket! A magas ló onnan van, hogy egy jó páran itt úgy beszélnek velem mint egy utolsó, csöves , ingyenélő szardarabbal...közben semmit nem tudtok az életemről csak annyit, hogy SZOC. SEGÉLYBŐL ÉLEK! Én nem virítok, mivel??? 49 nm -nyi bútorral??? Másom sincs csak a dolgaim meg a Fiam....Jaaa meg a büszkeségem!

Anyidzsam 2017.09.30. 20:59:18

@DánBrünhilda: kedves! Én nem élek álomvilágban, hanem pont hogy megvilágsodtam és levontam a konzekvenciát. Mikor fekete voltam és bár tudatlan, minden ment mint a karikacsapás.Rendszeres kontrollokba is futottam a munkahelyeken, mégsem lett bajom soha. A rendőrök rápillantottak a magyar személyimre és el sem vették! Aztán Anya lettem és mindenhol regisztrált ,szabályokat betartó legális és szivatnak össze-vissza! Ha most kiutasítanak, akkor én lehet, hogy elhagyom 1 napra az ország területét, de az is lehet, hogy nem, de hidd el mire kijelentenek a lakcímemről, már lesz 1 másik,de még az is lehet, hogy kijelentem én magam még gyorsabban de az otthonomat így is megtartom, jaaa és akkor visszatérek az illegalitàs talajára és kijátszogatom a rendszert, ahogy itt egyesek mondták rám, mert bár eddig nem így volt, de ha kell akkor így lesz! És ha majd felvesznek valahova hivatalos 40 órába, na majd akkor visszatérek a legálisak hálózatába is. Mint mondottam fekete munka lett volna, vagy csak pár órás bejelentés, de több a kézbe, de nem mertem bevállalni segély mellett, mert ha megbukok akkor az már csalàs...na nem a fekete munka, hanem hogy segély mellett. Egyébként arra volt jó ez a blog, hogy minél többen basztatnak, annál nagyobb erőre és "csakazértismegmutatom" kedvet kapok!

vándor madár 2017.09.30. 21:50:20

@Anyidzsam: "visszamentem a céghez dolgozni, új dátumú szerződést írtak, nem folytatólagosat ès 2 hónap múlva kirúgtak postai úton"

Ennél az új dátumú szerződésnél volt a kutya elásva. Ők ki akartak rúgni, mert egy kisgyerekes anyára nincs szüksége senkinek. Akkor kellett volna rögtön ügyvédet fogadnod, mert benne van a Karenzmodellekben, amit már szintén átküldtem, hogy a 15+3 Karenznél (GYES) az anyának a gyermeke 2 éves koráig nem lehet felmondani. Csak azt nem értem, hogy a Munkaügyi Hivatal miért nem lépett közbe? Vagy lehet, hogy behajtották a munkáltatón a pénzt, amit neked adtak munkanélküli segély gyanánt, ha egyáltalán jogosult voltál rá.

A Jobtransfair weboldalán a sikertörténetek között van egy magyar csaj, aki szintén kozmetikus, az volt már otthon is. Ő sem kapott állást, csak miután elvégezte a lábápolást. Ez a kozmetikusi képzés nem volt valami jó ötlet, mert 1. sok a fóka és kevés a hal, 2. ott Ausztriában legalább négy szakképzettség kell hozzá, kozmetikus, masszőr, manikűrös és lábápoló meg még esetleg műkörmös is. Nem lehetetlen ezeket elvégezni, de az egész idő és pénz kérdése. Azon kívül ha rosszabbra fordul a gazdasági helyzet, akkor jön a munkanélküliség, mert nincs vendég. Én a segédápolóit céloztam volna meg vagy valami gondozási asszisztensit ebben a kilátástalan helyzetben.

Amit a magyarokról írtál, az sajnos nagyon találó. Már nem egyszer kellett szégyellnem magam " a magyarok" miatt külföldön, úgyhogy ha nem muszáj, nem dicsekszek vele, honnan jöttem. Ami engem leginkább zavar, mert sok minden túltettem már magam, az a háborús retorika és a nyilvános gyűlölet beszéd és örökös gyűlölet szítás minden és mindenki ellen, aki nem "velünk" van és/vagy nem tud azonosulni az elveinkkel. Mo a saját mentalitásának az áldozata, azért tépi a balsors örökké. Most már én is mindenkinek azt tudom javasolni, hogy menjen amerre lát, mert az a diktatúra, ami most ott épül, az rosszabb lesz, mint ami volt. De ez itt nem egy politikai fórum, úgyhogy ezt a témát lezártam.

A délutáni poszt után jutott eszembe, hogy a hatóságok az embereket a facen is kontrollálják, úgyhogy ha ott a saját neveddel vagy fent, nullázd le magad meg a dekoratív fotókat és egyáltalán próbálj meg szerintem a külsőségeknek sokkal kevesebb jelentőséget tulajdonítani, hogy helyrebillenjen mások szemében is az egyensúly a léted és a státuszod között.

Azon én is nagyon csodálkoztam, hogy itt alig szólalt meg valaki, aki Ausztriában van és tudna valamiben segíteni (ha akarna). A Hinta is állítólag évek óta munkanélküli - amit én személy szerint nem hiszek, mert annyi időre nem is jár segély - úgyhogy ő csak tudja a titkot. Én is már sokszor elgondolkodtam azon, hogy ez a blog ténylegesen milyen célt szolgál? Igazából csak üzenetet látok benne a magyar politika és politikusok felé, hogy szar a helyzet, kevés a pénz, betelt a pohár minden szinten, mintsem hogy bárminemű segítséget nyújtana a külföldi létben, ami sokkal fontosabb lenne, mint a sehova sem vezető üzenetváltások gyakran a semmiről. Magyarország a magányos harcosok országa. Én is eljöttem egyedül és eljutottam valahogy a jelenlegi státuszomba, te is oldd meg a bajod, ahogy tudod.

Anyidzsam 2017.09.30. 21:59:24

@zombika: Ja és képzeld amit még eddig nem tudtatok! A Fiamnak a bölcsiben az első 6 hónapra nem volt helye az állami oviban és az egyetlen magánoviban ahol volt hely neki 330€/hó volt!!! 6 hónapig + 500€ KAUKCIÓ PÉNZ, nem tudom minek, de azt nem is adták vissza, hanem beszámolták az utolsó 2 hónapba! Szóval képzeld el, hogy én is fizettem kurva sokat privát bölcsire a saját pénzemből, ami szépen az egyedülállàsom során elfogyott! Aztán már a következő szeptembertől állami oviba került!

zombika 2017.09.30. 22:12:34

@Anyidzsam: Te most tényleg meg akarod nekem magyarázni hogy igazából jól csináltad? Vegyük akkor végig egy picikét. 2005-óta, tehát tizenkét éve kint vagy. Ennyi idő alatt azt tudtad összehozni hogy berendeztél egy 49nm-es lakást. Nem akarok a zsebedben turkálni de hol a többi? Nyilvánvalóan felélted mindet, láttam már ilyet nem egyszer. Nincs megtakarításod, még egy autód sem, ami nem luxus, hisz ha csak nem a fővárosban élsz akkor megötszörözi a vállalható munkahelyek számát, plusz gyereked is van, százszor kényelmesebb az élet. Én másik városban dolgozom, kapok üzemanyeagkorrekciót, olcsóbban jövök ki biztosítással, zöldadóval, mindennel mint ha busszal vagy vonattal járnék. Az időről már ne is beszéljünk. 12 év külföldi élet alatt nincs semmid, nem tanultál semmi használhatót, és fel vagy háborodva azon ami veled történik. Még mindig azt mondom hogy veled van a baj.

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:34

@vándor madár: képzeld el, amúgy egészségügyi iskolát végeztem( 4 év Szakközép ) nem lettem nővér, csak sima érettségit adott és mentem volna még 2 év szakosító szülésznőire, mikoris a nyári szünetben beálltam egy büfébe pultosnak és akkor kaptam napi 5000 Ft-ot plusz a borravaló, szóval ott akkor 99-ben Magyarországon kerestem havi 200 ezret!! Na akkor maradtam és vettem az irányt a vendéglátás fele! Elmentem már szociális ápolónak is jelentkezni itt,de azt mondták, hogy azt sem tudom csinálni kisgyerek mellett, mert nem lehet csak hétköznap és csak 8-16 ig ápolni az öregeket vagy betegeket. És nem fogadják el a 4 év Eü-met, mert az általános, nem pedig nővérke képző volt ( szakmunkás)! Úgyhogy ezen az úton is voltam:-)))

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:35

@vándor madár: mi nagyon egyforma fejjel gondolkodunk, csak neked már megvan az a higgadtságod,amihez én még nem értem el egy kort szerintem:-)) én még forrófejű vagyok. A Facebookomat már múlthéten felfüggesztettem,mert én is erre gondoltam azonnal, hogy ne nézegessék, merre jártam, de amúgy nem voltak csücsörítős/ pózolós fotóim, főképp a Kisfiú volt rajta. Meg fogom oldani a dolgomat vagy így vagy úgy , megszoktam már hogy én mindig mielőtt elértem valamit, megharcoltam èrte és sosem segítettek az utamon.Köszönök szépen mindent, a törődést, vagy csak az ügyemre szánt időt is, így ismeretlenül!

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:35

@zombika: Én nem éltem kinnt 12 évet, mondom, hogy sokmindent nem tudsz rólam! Pl.azt, hogy 2005 óta dolgoztam Ausztriában, nem folyamatosan. Kétlaki, ingázós életet éltem, igazi vendéglátós, cigány életet! Egészen 2011-ig még meg nem szültem ingáztam és nem tettem le a voksomat Ausztria mellett! 2 lakást fizettem, egy szobabérlést mindig ahol laktam Ausztriában és egy lakást a 9. Kerületben, ( már 2005-Ben is 90. 000 Ft + rezsiért ) hogy legyen mindig hova hazamenjek tudod??? mert nekem nem volt ott családom, akihez menjek, mások nyakán meg sosem éltem! Szóval számolgathatsz nyugodtan, hol volt állásom hol nem, hol Magyarban, hol itt! Haupwohnsitzem van viszont itt 2009 óta folyamatos. Tudod én pl. 2000-2007 ig minden májustól -októberig egy balatoni üzletet vezettem és azután nekiindultam Ausztriának hol erre, hol arra. Szóval nem tudsz te rólam semmit, de aki itt kérkedik és nagyzol:-))) az te vagy a kis autóddal! Nehogy már levezesd nekem, hogy egy kocsi fenntartása ès használata olcsóbb, mint egy havi bérlet! Gratulálok az autókhoz, meg a szupika életedhez! Reméljük így is marad örökre, sosem rúgnak ki és sosem leszel egyedülálló, kicsi gyerekkel!

Herr Géza 2017.10.01. 00:17:33

@Anyidzsam: Na álljon meg a menet! Én is próbáltam neked segíteni, olvasd csak vissza miket szóltam hozzá a posztodhoz.
Hívja fel a fene a szállodádat, azt hiszed, hogy ez engem ennyire érdekel? Én tőlem azt hiszel el a magyar szobaasszonyok főnökének, amit akarsz (nyilván ő is pontosan be van avatva a cég belső ügyeibe....), de felhívnám a figyelmedet, hogy ezt te írtad: "...mert azután pénzt kapnak a cégtől". Valamint azt is te írtad, hogy "ez valami internetes munkaközvetítő".
Na most ebből egyik sem igaz.
Nem mondtam egy szóval sem, hogy hazudtál, csak éppen pont a részletekre nem figyelsz. Pedig nem ártana, mert mint fentebb is írtam, a JobTransFair akár neked is segíthetne.

Ezzel szemben nézd végig a saját kommentjeidet, egyfolytában kiabálsz, felkiáltójelek hegyeit durrogtattad el, mindenkit lebaszol, aki neked nem tetsző akármit is ír, mégis, áruld már el, hogy akkor mi a túrót vársz tőlünk???
És ahogy a hangnemedet látom, és ahogy minél jobban belepörgeted magad ebbe a szerepbe (ld. pávatánc), annál inkább kezdem azt hinni, hogy az osztrákok nem véletlenül akarnak tőled megszabadulni (bár nem fognak tudni...).
Aztán folytassuk: "....Egyébként te is olyan hülyeségeket akarsz állítani rólam mint ......" Semmit nem állítottam rólad. Véleményem persze van, egyre rosszabb, de azt megtartom magamnak.
"...nem tudom mi az a Jobtransfer de az internetes cégek nem is érdekelnek, mert nem tudom, hogy működnek! " Ja, sokmindent nem tudsz még, de 5 percbe sem telt volna utánaolvasni, ld. fentebb.
"Én mindig személyesen találtam munkát, a tököm tele van ezzel a virtuális személytelen Önéletrajzokkal, meg Bewerbung-okkal!"
Pedig azok nélkül nehéz lesz. És mégis, akkor mit igazolsz és hogyan a munkakeresésedről az AMS felé????
Maradjunk annyiban, hogy részemről itt a téma lezárva.
Látod, még @vándor madár: is azt mondja már (pedig igencsak türelmes és jóindulatú volt veled), hogy "te is oldd meg a bajod, ahogy tudod."
Csatlakozom hozzá.

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:15

@Herr Géza: a vándormadár úgy értette, hogy "oldjam meg a bajom ahogy tudom" hogyha kell, bármi áron, mint ahogyvírzam is, ha kell akkor feketén, vagy rafinált módon:-))) Ő erre utalt, ha tudnád értelmezni a logikáját, amikor bevezette, hogy Ő is eljutott sok szivatás áránoda, ahol most van és én se foglalkozzak semmivel, mindegy milyen úton oldom meg! Természetesen e mailben küldök minden önéletrajzot, ezzel van a bajom! A régi, személyes benyomás sokkal jobb volt és hatékonyabb...számomra. Jó éjt Géza Úr, szerintem a továbbiakban ne görgessen többet bele ebbe a poszba ami rólam szól, főleg ha ennyire irritáló személy vagyok:-))) olvasson tovább és próbálja megfogni valamivel a többi poszt íróit. Szép Álmokat!

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:24

@Herr Géza: Amúgy magyar nyelvtanban anno tetszett tanulni a felkiáltó jelről?? Igen sokszínű kis jelecske, nem csak kiabálást jelent, de mindenféleképpen érzelmeket:-)) elég sokfélét. Kéne tudni átérezni a gondolataimat mikor olvasod, nem csak nézni.....érezni. ....."A felkiáltójel (!) valamennyi latin ábécét használó nyelvben az az írásjel, amely – általában a mondat végén állva – felkiáltás, felszólítás, meglepetés, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés jelölésére szolgál a kijelentéssel (állítással) és kérdéssel szemben...."

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:27

@Herr Géza: "(ld. pávatánc), annál inkább kezdem azt hinni, hogy az osztrákok nem véletlenül akarnak tőled megszabadulni (bár nem fognak tudni... " Szerinted a bíró, aki írta a levelet, tudja ki vagyok, hallott már beszéni vagy látta már a "páva táncomat?" :-))) még nem, úgyhogy ne akarj itt folyamatosan ledegradálni, mert nem jó lóra tettél velem. Tudod van egy ilyen mondás: " Pénz beszél, hallgass a szóra, de ne tegyél soha a fekete lóra" :-))) márpedig én az vagyok és igen tüzes! Csókollak:-)))) eskü kezdem élvezni:-))

vándor madár 2017.10.01. 10:34:53

Vándormadár azt a mondatot áltanosságban értette és írta is a magyarok viselkedését illetően, nem a posztíróra. De úgy is fogalmazhatunk, hogy ha az én tehenem megdöglött, dögöljön meg a másé is.

Végül is írhatunk mi ide bármit is, a problémát egyedül neki kell megoldania.

Én valahogy érzem a távolból is ennek a többször szóvá tett viselkedésnek a miértjét, amit a természeti erőkkel tudok összehasonlítani.
Minél nagyobb a nyomás, annál nagyobb az ellenállás és a robbanás. A nyomás megfelel azz elvárásoknak, a folyamatos kioktatásnak, a lebaszásnak, hogy mit hogyan kellett volna tíz évvel ezelőtt csinálni, most meg és egyébként is folyamatosan megalázkodva csúszni-mászni kellene, mert szar helyen születtünk és szarban vagyunk, amibe mások is segítettek belelökni, ami miatt csak növekszik a belső ellenállás.

A múltat már nem lehet megváltoztatni, azért most azt kell nézni, hogy MOST mit lehet csinálni.

Én azt is remélem, hogy Anyidzsám tanult a múltból meg a jelen katasztrófából és a jövőben másképp áll a dolgokhoz. Nem a külsőségeket helyezi előtérbe, kevesebbet költ nem fontos és drága dolgokra, minden hónapban tesz félre valamennyit a jövőre, legyen az akármennyi, mert szar helyzetek jönnek még.
A gyereknek sem kell megadni mindent, mert akkor később vele is problémák lesznek, mert minél nagyobb lesz és minél többet lát, annál több kell neki. Lehet venni ruhát, cipőt, játékot meg mindent használtan, nem kell a legjobb meg legdrágább márka neki sem, úgyis gyorsan kinövi vagy a játék már nem érdekli.
Tudom, hogy a szépről meg jóról nehéz lemondani és hogy ez a végén már ne fájjon, végig kell neki járni az embernek a saját metamorfózisát az életben. Ez a mostani helyzet most egy egy jó kiindulási pont az eddigi dolgokat felülvizsgálni és új alapokra helyezni.

vándor madár 2017.10.01. 10:58:45

@Anyidzsam: "amúgy egészségügyi iskolát végeztem ( 4 év Szakközép ) nem lettem nővér, csak sima érettségit adott"

Tudomásom szerint az egészségügyi szakközépiskola nem csak sima érettségit adott, hanem mellette még általános ápolói és általános asszisztensi szakképzettséget is, feltéve, ha Magyarországon végezted. Ezt most azért írom ide, mert már többször kihangsúlyoztad, hogy Mo-n nincs hová menned, régen is albérletben voltál, stb. Nekem ezt nehéz elképzelni, hogy nincs senki, de nem kell rá válaszolnod, te tudod, miért.

Ha Mo-n végezted az eü. szakközépiskolát, akkor rajta kell legyél az Egészségi Minisztérium honlapján a nyilvántartásban.
Alig találtam meg, mert Mo-n szinte minden hivatalnak évente más neve van: kereso.enkk.hu/

Ezt a végzettséget Ausztriában nem fogják elismerni ápolóként, de szerintem segédápolónak - Pflegeassistent - van rá esélyed. Tanulmányozd át a weboldalt, menjél el az eü. minisztériumba, érdeklődjél és intézkedj, mert jelenleg leginkább azon a vonalon lesz esélyed. Ezt mindenhol pozitívan fogják értékelni, mert ilyen munkaerőre van szükségük!!! Nem tudom Ausztriában mi van, de van ahol már menekülteket képeznek át segédápolónak. A munkaidő nyilván ott is problémás, de olyan helyet kell keresned, ahol megoldható. Ez elsősorban valami egyházi fenntartású intézményben lesz, ahol még számít a Barmherzigkeit. Majd ha kimásztál a szarból meg lesz pénzed és rendes referenciád, akkor van értelme máson gondolkodni, pl. a lábápolást és masszázst elvégezni, kozmetikai gyakorlatot letenni és azon a vonalon állást keresni.

www.bmgf.gv.at/home/Gesundheit/Berufe/Anerkennung/Informationen_zur_Nostrifikation

vándor madár 2017.10.01. 12:10:56

@vándor madár: Kiegészítés. A fenti linkben az van, hogy az ápolási asszisztens elismertetést itt kell kezdeméynezni: ÄMTER DER LANDESREGIERUNGEN, de ha a weboldalon tovább áskálódik az ember, akkor mégis csak az Eü. Minisztériumba kell menni:

www.bmgf.gv.at/cms/home/attachments/7/8/0/CH1207/CMS1294736820852/anerkennung_pflegeassistenz_pflegefachassistenz.pdf.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása