oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 04. 06:30,  Határátkelőket a magyar parlamentbe! 270 komment

2017. szeptember 04. 06:30 Határátkelő

Határátkelőket a magyar parlamentbe!

Rengeteg adat kering arról, vajon hány magyar él és dolgozik külföldön, pontos számot nem nagyon tudott még eddig senki mondani, és nem is úgy néz ki, hogy a közeljövőben mondani tud. Ám legyen szó 300 ezer vagy 570 ezer emberről, mégiscsak elég nagy szám ez, hogy felmerüljön a kérdés: ki képviseli az érdekeiket a magyar parlamentben? Majd következik még egy kérdés: hogyan lehetne intézményesíteni ennyi ember érdekképviseletét? Jöjjön egy szerény ötlet, elsősorban vitaindítónak.

magyarorszag_parlament_foto_pixabay_com_skeeze_1.jpg

Kezdjük azzal, hogy vajon hányan is lehetnek a külföldön élő magyarok? Pontos számot elsősorban azért nem lehet mondani, mert nagyon sokan nem jelentik be, hogy külföldre mentek élni vagy dolgozni, illetve az Európai Unión belüli szabad mozgás is nehezíti a nyilvántartást. 

Számok persze röpködnek, mindenki a saját jól felfogott érdekei mentén mond sokat vagy keveset. Legutóbb a Portfolio állt neki a számlálásnak, nekik 2016-os számok alapján egy közel 570 ezres szám jött ki Európára vonatkoztatva. 

„A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Jórészt a tagállamok által megadott adatokból igyekeztünk dolgozni, és menetközben egy sor érdekességre is bukkantunk” – írta a gazdasági portál. 

Az elemzés elsőre azt adta ki, hogy legtöbben Németországban élnek, ezen nem is lehet megütközni. Az ezüstéremért azonban Franciaország jelentkezett be, ami valljuk be, meglepő adat

Aztán jött csak Nagy-Britannia, ott viszont a 90 ezres adat tűnt irreálisan alacsonynak. Utóbbi esetben a 200-300 ezres adat sokkal reálisabb lehet, így a korrigált modellben 250 ezer fő jött ki. 

A lényeg, hogy végül azzal számoltak, hogy az Egyesült Királyságban 250 ezer, Németországban 192 ezer, míg Ausztriában 72 ezer magyar él, majd jön egy nagy szakadék, hogy Svédországgal (17 ezer), Hollandiával (14 ezer), Spanyolországgal (9 ezer), Írországgal (8600) folytatódjon a sor. 

Ezek az emberek magyar állampolgárként természetesen szavazhatnak a parlamenti választáson, és most a levélben-személyesen vitába nem mennék bele. (Azért sem, mert ebben erősen torzít a magyar média jó része, hiszen aki kijelentkezik Magyarországról, az ugyanúgy levélben szavazhat, és csak listára, mint például az erdélyi magyarok, azok érzik magukat becsapva, akik nem jelentkeztek ki, mert nekik bizony utazniuk kell.) 

Szóval mindenki szavazhat, de szerintem elég furcsa, hogy egy mondjuk Berlinben vagy Manchesterben élő magyar voksoljon arra, ki legyen például Sátoraljaújhely egyéni képviselője, miközben az adott politikus az ő speciális érdekeit, problémáit nyilvánvalóan nem fogja képviselni a magyar Országgyűlésben. 

A pártok közül persze több is kampánytémaként használja a határátkelők ügyét, legutóbb éppen az MSZP dobta fel az új konzulátusok kapcsán, hogy mennyire méltatlan, ahogyan a külföldön élő magyarokkal „packáznak” a hatóságok, de a magam részéről semmilyen átfogó koncepciót nem érzek egyetlen pártnál sem. 

Talán nem túlzás: se kiköpni, se lenyelni nem képesek az egész helyzetet.

Mi lehetne a megoldás? 

Egy ideje már foglalkoztat a kérdés, hogy mégis, milyen módon lehetne biztosítani azt, hogy ez a több százezer külföldön élő magyar mégis valamennyire hallathassa a hangját, ne csak különböző tévéműsorokban, cikkekben és posztokban jelenhessenek meg a problémái. 

Jelen pillanatban ugyanis az a helyzet, hogy például a 250 ezer (az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a számnál) Egyesült Királyságban élő magyar szavazatai teljesen szétforgácsolódnak a különböző választókerületek között (legalábbis azoké, akik rendelkeznek magyar lakcímmel), és így politikai hatásuk gyakorlatilag nincs. 

A minap viszont belefutottam egy érdekes ötletbe a brit Independent levelezési rovatában, amit most megosztanék veletek, mert szerintem megfontolásra érdemes gondolat. 

A levél szerzője a Németországban élő Robert Greasley, aki azt írta, hogy egy átlagos brit választókörzetben 66 150 polgár szavazhat (Angliában ez 72 400, Skóciában 69 ezer, Észak-Írországban 66 800, Walesben pedig 56 800). 

A külföldön élő brit állampolgárok számát nagyjából 5 millióra teszik, amit több, mint Wales és Észak-Írország együtt, és nagyjából annyi, mint Skócia, ami kétségkívül elég elgondolkodtató szám. 

Javaslata a következő: minden egyes több, mint 67 ezer lélekszámú határátkelő közösségnek biztosítani kellene egy parlamenti képviselőt. Nem többet, mint egyet országonként. 

Nem egy már megválasztott politikus képviselné az érdekeiket, hanem kifejezetten az adott országban élő expatok, határátkelők választanák meg, akár maguk közül. 

Mivel nem minden országban élnek ennyien, a szomszédos országokban (például a Benelux-államokban vagy Skandináviában) akár össze is lehetne adni a számukat, és így nekik is lehetne egy képviselőjük. 

Mindez Robert Greasley szerint lehetővé tenné, hogy a több mint ötmillió külföldön élő brit valódi képviselettel rendelkezzen szülőhazája parlamentjében. 

Mi a helyzet Magyarországon? 

Mindezt tovább lehetne gondolni Magyarországra is. Utánakerestem, a magyar választópolgárok száma 2010-ben 8 205 967 volt. Jelenleg ugye 106 választókerület van, ami azt jelenti, hogy egy kerületre 77 415 ember jut.

Ez persze csak az átlag, de induljunk ki abból, hogy olyan nagy eltérések nincsenek, tehát húzzuk meg 77 ezer főben a határt. A fenti adatokból az derül ki, hogy az Egyesült Királyságban, Németországban, és Ausztriában lehetne egy-egy képviselőt választani, ami nem sok, de több, mint a semmi. 

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy lenne legalább három olyan képviselő a magyar parlamentben, akinek a feladata az lenne, hogy felszólalásaival, szavazataival, lobbijával – szóval minden erejével az őt megválasztó határátkelők érdekeit képviselje. 

Az ötlet persze nagyon kezdetleges, nyilván rengeteg hibája van (mást ne mondjak különbséget tenne egy Londonban és mondjuk Párizsban élő magyar állampolgár között, hiszen az egyik választhatna saját képviselőt, míg a másik nem), de gondolatkezdeménynek, ötletcsírának talán nem rossz. 

Legalább kezdjünk el beszélni róla!

HÍRMONDÓ 

Álmaidban Ausztria, Németország? 

A hetet a magyar határátkelők két kedvelt országával, Ausztriával és Németországgal nyitjuk, itt találtunk pár érdekes álláslehetőséget, melyek közül reméljük akad olyan, amin nektek is megakad a szemetek. 

Nem lesz könnyű menet Európa újragondolása 

Miközben az nagyjából biztosra vehető, hogy a német választásokat követően a német-francia tengely elkezdi újragondolni az Európai Unió (azon belül is az eurózóna) jövőjét, az is látszik, hogy ez nem lesz egyszerű. 

A londoni polgármester „kőbevésett” garanciákat adna az EU-s polgároknak 

Sadiq Khan az eddiginél sokkal erősebb garanciákat adna az Egyesült Királyságban élő európai uniós állampolgároknak a Brexitet követő időszakra. A londoni polgármester szerint a brit kormánynak is össze kellene kapnia magát. 

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212801844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 19:39:01

@nemecsekerno_007: "A szokásos "dehát egész életükben fizettték a járulékot" szöveg meg totál bullshit. Azt a pénzt már rég elköltöttük, a mostani nyugdíjakat a mostani járulékokból fizetik."

Jaaaaaaaaaaa, értem, tehát fizessék meg még egyszer, mert szerinted már el lett költve.
Mondd, te szoktál kétszer fizetni a boltban, a kasszánál?

gabors 2017.09.04. 19:39:06

@nemecsekerno_007: "- de akinek külföldön dolgozik a gyereke az elég más tészta, azt ugye te is érzékeled :)"

ebbol latszik hogy vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon hulye, vagy fidesz elvette az eszed ...

2017.09.04. 19:40:06

@London2009: you're wrong :-)
Azon (is) durcazot be, hogy a gyerek 12 éves kora előtt a szülő nem tud menni dolgozni part time-ba, mert sehova nem veszik fel dolgozni...... azóta is rugózik rajta, aztán jött az ezüstkanalas beszólása :-)

Shaktee 2017.09.04. 19:40:29

@London2009: tanató doki szeret erről értekezni ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 19:41:55

@Z. Lika: üdv Zooleee, de hát aszontad, nem írsz ide többet, nem?
(Nekem nincs bajom veled, csak nem értem a helyzetet..)
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.04. 19:42:57

@geegee:
Ha elfelejtek valamit megvenni, akkor bizony en szoktam :D

gabors 2017.09.04. 19:45:26

@nemecsekerno_007: "Az a rendszer amiről írtam pont azt szolgálná, hogy ne kelljen más szüleinek, nagyszüleinek a nyugdíját fizetni a Mo.-on aktívaknak."

Te szerencsetlen .. senki nem tudja hogy lesznek-e egyaltalan gyerekei foleg unokai .... valami "kereszteny" osi baromsag amiben gondolkozol es ebbol probalsz levezetni valmit gazdasagilag teljesen ertelmetlen ...

olyan meg hogy pl valaki rokkantnak szuletik es semmit nem fog a szuleinek majd adni ... befizetni ...

Ez ugy mukodik hogy a szuleink nagyszuleink fizettek amit akor kellett azert hogy majd mikor eljon az O idejuk a nyugdijra azt majd megkapkjak ... amit te irsz az meg egy fikcionak is rossz

SzZoole 2017.09.04. 19:48:04

@nemecsekerno_007: dehogy nem világos,...
Ezt süket dumát próbáld azoknak a torkán lenyomni akik abban hisznek, hogy a föld lapos és a fényevés egészséges :-)

verkagrafomanka 2017.09.04. 19:48:23

@M. Péter: Ebben igazad van, de egyrészt ahol élek, ott 5 év itt tartózkodás kell ahhoz (plusz bizonyos vizsgák), hogy az ember megszerezze az állampolgárságot, és nekem ebből 1 év 11 hónap már megvan, a maradék 3 év alatt Mo. nem fog kilépni az EU-ból, ez annál hosszabb folyamat.
Másrészt a jelenlegi kormány nem fogja megkockáztatni, hogy kitegyék az EU-ból, annál sokkal jobban kell nekik a pénz.

Csodabogár 2017.09.04. 19:49:26

@Din Serpahis: Szüleid nincsenek?
Enegem persze megnyugtat, hogy Svájcban adózol, legalább továbbra is biztosítva lesz az AHV részemre.:-)

DieNanny CH 2017.09.04. 19:49:30

@London2009:

"Mo-on elnek baratok, hozzatartozok, teljesen fuggetlenek a rendszertol. "

Ezt hogy lehet elérni? Van hozzá recept? Én is ezt szeretném!

SzZoole 2017.09.04. 19:50:20

@geegee: who the fuck is Zooleee?
Nem ismerek semilyenféle Zooleeet, nem tudom kiről beszélsz :-)

gabors 2017.09.04. 19:52:23

@Határátkelő: @nemecsekerno_007:

" Vagy mert te Magyarországon nem fizeted a járulékokat, az adót, az más?
Mert a te logikád valahol ebbe az irányba mutat... "

vagy mondjuk az osszes nyugdijas szulod nagyszulod mar meghalt rakban, akkor TE es a batyad es a harom hugod szolsz hogy mostmar nem fizteunk jarulekot mert nincs eltartani valo hozzatartozonk (

erno erre gondolsz ??? ... es mikor a fiad 30 evesen megker hogy apu meirt nem mesz ma a dunanak? nem akarok X-% fizetni minden honapban ???

gabors 2017.09.04. 19:57:30

@geegee: "nálam be van állítva minden, sőt van ublock originem is, ennekellenére csak jön ez a faszbúkos rohadás.
Másik oldalakról nem jön fel semmi szemét." lehet kell hozza kis turelem mert a blog.hu-nak kibaszott jo fejlesztoi vannak ..de mondom meg lehet talalni melyk .js -t kel blokkolni hogy faszbuk es egyebek ne jojjenek ...

nekem tobb szaz ilyen van most de ha akarod elkudom az en ABP blocking listamat maganban, de az hogy pontosan melyik oli meg a blog.hu faszbukot nem tudom

Shanarey 2017.09.04. 19:57:40

@geegee:

Azóta is minden nap itt van, csak más néven.

DieNanny CH 2017.09.04. 19:57:58

@M. Péter:

Nem csak az EU-n belül élőket éri hátrány, engem, aki Svájcban él is rosszul érintene...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 19:58:23

@Z. Lika: Jajóó, akkor lehet hogy téves hívás... :D

Shanarey 2017.09.04. 19:58:57

@gabors:

Nekem nincs ilyen problémám. lehet hogy a Google és a win 10 jobban kezeli a helyzetet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 20:00:59

@nemecsekerno_007: Na még ennyit csak, aztán rád hagyom:

"Azt a pénzt már rég elköltöttük"

Na hát ez az, például rád, a te oktatási képzésedre...(nem volt valami sok értelme).Így most itt az idő, hogy te is betermelj a közösbe, akár egy határátkelt ember szülejének nyugdíjába.Így működik az igazságos és közös teherviselés.Most már biztosan minden tiszta.Jó éjszakát. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 20:03:22

@gabors: Jaaa, hogy ennyire bele kell nyúlni...?Ha nem gond, küldd már el lécci, gondolom csak egy sima szövegfájl , ugye?Thx.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 20:05:29

@Shanarey: Csak tudnám, mi értelme van az ilyesminek...?
Egyszer valaki elmagyarázhatná.

gabors 2017.09.04. 20:05:36

@Shanarey: "
Nekem nincs ilyen problémám. lehet hogy a Google és a win 10 jobban kezeli a helyzetet. "

nem tudom nekem faszbukom nincs lehet ezert nem basztat a firefox on debian ... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 20:06:10

@Kövérmadár [swe]: Amúgy meg részemről is üdv neked.Mi van a mancsoddal? :-)

gabors 2017.09.04. 20:09:37

@geegee: OOOPs I thought that this should be easy .. :-)() nem egyertelmu hogy hol is van ez ...

ha kitalalom kuldom de amugy eleg egyertelmu volt mit kell tiltani mert a csak az adott oldalrol jovo szarokat kell elosre nezni utanna hogy azok mit toltenek .. es meg is volt ..

bocs hogy nem tudok tobbet segiteni

Shanarey 2017.09.04. 20:10:12

@geegee:

Jó kérdés.

De tény hogy ő az, akkor is ha tagadja.

Shanarey 2017.09.04. 20:11:33

@Z. Lika:

Te Zolee vagy, nem Zoleeee.

:-)

DieNanny CH 2017.09.04. 20:13:21

@tip:

Én ezt írtam:

"Ezt nehezményezzük sokan, hogy aki sosem élt Mo-on, nincs lakcíme sem, az levélben is szavazhat. Az összes többi csak személyesen."

Te meg ezt:
"tévedés, a levélszavazás lehetősége nem azon múlik, hogy a múltban élt-e a választópolgár Magyarországon, hanem hogy jelenleg van-e ott bejelentett lakóhelye. A bejelentett lakóhely azt jelenti: a polgár kijelenti, hogy ott él, ahová be van jelentve."

Nem írtam, hogy a múltban ott-élés egy feltétel.
Hanem felháborító, hogy az is szavazhat levélben aki sosem élt Mo-on. Aki viszont igen, és címe is van, csak személyesen.

""személyesen az összes többi szavazhat = mindenki, aki Mo-on élt és van címe"

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@Határátkelő: "Hadd kérdezzem már meg, kedves ernő (sokadjára olvasva érvelésed), hogy ha például veled valami történik...."

1. Tegyük fel, hogy például a nyugdíjrendszerünk olyan mint egy magánnyugdíj biztosítás. (ez nagyon hipotetikus ugyan de mindegy)
2. Ez a rendszer egy kockázati közösség és nyílván a biztosító kiszámolja, hogy milyen események, milyen gyakorisággal történhetnek meg (valószínűségszámítások)
3. A példa amit írtál valós, de a matematika esélye igen csekély (értsd.: nem valószínű, hogy a járulékfizetők tömegesen halnának meg)
4. ettől függetlenül egy biztosító ezekre is képez alapot, ahogy egyébként a normális biztosítási rendszerek működnek.
5. nálunk sajnos egyik állami rendszer se így működik - azért írtam a becsületkassza kifejezést - ezért lenne szükség az átalakításukra a felvázolt elvek alapján.
6. ez lehetne egy első lépés egy fenntarthatóbb rendszer felé, amibe már be lehetne építeni a valódi magánbiztosítóka is, nem úgy mint a MANYUP-nál. (ami fábol vaskarika volt gyakorlatilag)
7. Ez nyílván évtizedekbe telik, de muszáj lenne meglépni mert sem a rendszer nagyon nehezen finanszírozható és a gazdaságot is fékezi.

Így már érthetőbb az elv amiről beszéltem? Nem az a kommunista/kádárista elv amiről én beszélek, hanem a nagy elosztórendszerek azok amik kicsiny országunban itt maradtak.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@Kövérmadár [swe]:

Akkor neked semmi dolgod nincs ebben a rendszerben.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@gabors: "annyival amit elvettek meg sokkal tobbel a jovoben ... ezert kellene...."

- Kellene, ebben igazad van.
- De a társadalmi nyomás sosem lesz annyira erős, hogy ezeket megakadályozza ha a választók is ahol lehet megpróbálják átverni a rendszert. (becsületkassza)
- ha a választók többsége is szigorú pénzügyi környezetben él, mindenért fizet, csak akkor fogják kitaposni a vezetőkből is ugyanezt. Addig marad a "Ők ott fent okosba csinálnak mindent, mi meg itt lent kisokosban" mentalitás)
- Kádár örökségét nagyon nehéz levetkőzni, ez már látszik. Akik kimentek külföldre azoknak sem sikerült, csak a "becsületkasszától" tudtak annyira eltávolodni, hogy nem szívja el a pénzüket. Ettől a mentalitás ugyanaz maradt.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@geegee: "Az megvan esetleg, hogy a határátkelt ember szüleje, bőven kifizette a nyugdíját az aktív évei alatt járulékokban?...."

- igen, ez a szokásos mantra, a gond az, hogy "járni jár, csak nem jut" a valóság
- amit ők életük során befizettek, abból az akkori nyugdíjat fizették. Ilyen a felosztó-kiróvó rendszer.
- ha kevés a befizető (kihalnak, nyugdíjba mennek esetleg külföldre) akkor a rendszer nehezen v. sehogy se finanszírozható (értsd.: jöhet az IMF v. akármilyen hitel amiből fizetjük a nyugdíjakat)
- ezen a felosztó-kiróvó rendszeren kéne változatani, ennek lehetőségéről írtam.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@gabors: "azert van mert megszerezte ezt mkor fizette azt amit akkor kellett"

- igen, ez szerzett jog, de attól még kell aki finanszírozza most
- ugyanis amit ő befizetett, abból az akkori nyugdíjakat fizették
- ez a szopóroller jellege a rendszernek

"ennek semmifele jovobeli "10 gyereket csinalok akik banyaban fognak dolgozni " feltetele nem volt"

- hát persze, hogy nem volt. ez a masszív hazugság és a populista politikusok, meg a Kádár nosztalgiában élő választók közös zabigyereke :)
- de ugyanígy léteznek a jelenkor hazugságai is ezekkel kapcsolatban. Pl.: a többség nem érti, hogy a mostani nyugdíjak kb. 70-80%-át a mostani járulékból fizetik.
- és mivel ez egy kockázati közösség lenne vagy mi, aki ebből kilép az felrúgja a szerződést. Elméletileg. Aki meg külföldön dolgozik az elvileg felrúgja az itt élő szülei/nagyszülei nyugdíjbiztosítási szerződését.
- persze ez elég elméleti felvetés, mert a nyugdíjrendszerünknek köze sincs még véletlenül se semmilyen piaci elvhez, csak nagyjából így alakult.
- a szocializmus öröksége :(

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@geegee: Bocs, de nem írom le még 80x

Jól hangzik a boltos példa, de ennyi. Nettó hülyeség ha a téma lényegét nézzük.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@gabors: "ebbol latszik hogy vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon hulye, vagy fidesz elvette az eszed...."

Látom már témánál vagyunk. De ettől ez még totál mellébeszélés.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:20:00

@gabors:

Nézz utána hogy működnek a biztosítók, általában azok a jó modellek ahol magánbiztosítók kezelik a biztosítottak pénzét, állami szabályozás mellett. A fékek és ellensúlyoknak ilyen esetekben kell igazán működnie.

nemecsekerno_007 2017.09.04. 20:22:18

@gabors:

Ne gyárts már rémtörténeteket.

- Leírtam egy elvet ami jó lenne ha érvényesülne.
- Nyílván sokan ellenérdekeltek abban, hogy ez az elv érvényesüljön
- Az az elv fog érvényesülni amelyiket többen támogatják
- Így működik a demokrácia
- Meglátjuk melyik politikai alakulat képes/kész ezekhez a Szent Tehenekhez hozzányúlni

Ennyi.

gabors 2017.09.04. 20:24:28

@DieNanny CH: " Aki viszont igen, és címe is van, csak személyesen."

bocs ebben mi a felhaborito ... ???

Mo-i cimmel rendelkezo egy joval erossebb szavazattal rendelkezik AMI a lakcimen alapul hiszen abban a valasztokorzetben is szavaz ahova be van jelentve ... ez nem volt meg ???

amugy teljesen tamogatnam azt hogy MINDENKI szavazhasson levelben Mo-n elok kulfoldon elok ... mindenki ...de ez valszeg jelentosen novelne a szavazasi hajlandosagot ami eppen nem kedvez a most hatalmon levoknek .... (gondolom)

Shanarey 2017.09.04. 20:27:01

@gabors:

"amugy teljesen tamogatnam azt hogy MINDENKI szavazhasson levelben Mo-n elok kulfoldon elok ... mindenki ...de ez valszeg jelentosen novelne a szavazasi hajlandosagot ami eppen nem kedvez a most hatalmon levoknek .... (gondolom)"

Pontosan így van.

SzZoole 2017.09.04. 20:29:37

@geegee: hat ne a 0690-es számot hivjal, akkor nem fog félremenni :-)

puhacica 2017.09.04. 20:35:11

@geegee: ohhh, koszi a tippet, jovore jo lenne megnezni! :)

na es az a tura! a bal also csucsokben mar jartunk, istenkiraly lehet felberregni a jobb folsobe. almom meg egy europai korut, de ahhoz kell vagy 3 het szabadsag, szoval majd maskor. :D

SzZoole 2017.09.04. 20:38:21

@Shanarey: már te is kezded, semmilyen zoleet nem ismerek, bármilyen hasonlóság csak a véletlen műve lehet :-)

DieNanny CH 2017.09.04. 20:47:09

@gabors:

"bocs ebben mi a felhaborito ... ???
"

Jajj, ne már, ez fárasztó. Aki külföldön él, van Mo-i lakcíme, az csak követségen szavazhat személyesen. A követség meg nem a 2 utcával arrébb lévő épületben van, hanem a néhány száz kilométerrel arrébb lévő városban.

De ezt leírtam már párszor. Most arról beszélek, aki KÜLFÖLDÖN ÉL, mert a belföldön élőkről miért beszélnék???

Shanarey 2017.09.04. 20:59:37

@Z. Lika:

Aha, én pedig Balu vagyok. Ja nem, én Technomágus vagyok, s csak azt állítom neked, amit tudok bizonyítani is.

tip 2017.09.04. 21:01:54

@DieNanny CH: akinek van magyarországi címe, az ott lakik. Ha mégsem, akkor elmulasztotta ezt bejelenteni.

SzZoole 2017.09.04. 21:03:46

@Shanarey: hehehe, bizonyítani, mi?
Ezt tőled "hivatalosabb " emberek is mondtak már :-)

Shanarey 2017.09.04. 21:29:56

@Z. Lika:

Rossz emberrel kezdesz.

Legközelebb csinál új regisztrációt, s ne a régit használd.

Ha átírod a nick nevet, attól még a régi regisztrációt használod.
Emiatt tudom hogy te, te vagy.

Shanarey 2017.09.04. 21:35:09

@Z. Lika:

Zoole :-))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.09.04. 21:38:17

@Shanarey: ha már ekkora örömet okoztam neked, remelem jól fog telni az éjszakai muszakod, én meg megyek aludni

Shanarey 2017.09.04. 21:51:22

@Z. Lika:

Jobb ha aludni mész, mert ebből semmiképp nem jönnél ki jól.
:-)

Pyrrhus 2017.09.04. 21:56:14

@DieNanny CH:
Beszélj azokról is, mert nem ritkaság, hogy választás előtt tízezrével változtatnak lakcímet, s bejelentkeznek akár több százan is egy családi házba.
Ami ugye teljesen életszerű...

Pyrrhus 2017.09.04. 21:56:28

"Szóval mindenki szavazhat, de szerintem elég furcsa, hogy egy mondjuk Berlinben vagy Manchesterben élő magyar voksoljon arra, ki legyen például Sátoraljaújhely egyéni képviselője, "

Aha. S az nem furcsa, hogy egy erdélyi faluban élő, esetleg Magyarországon soha nem is járt személy (simán levélben is szavazhat) egy magyarországi választáson, valamelyik magyar pártra?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 21:59:48

@puhacica: Jaja, nekem is van pár ilyen európai álom-körutam, de azokhoz kéne 3 ÉV szabadság... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 22:05:52

Nyugdíjtémára visszatérve: az feltétlenül igaz, hogy a felosztó-kirovó rendszer egy sz@r.És hogy sokkalta jobb és igazságosabb lenne az, ha mindenki azt kapná vissza, amit befizetett, plusz ugye a teljes 40 évnyi kamatos kamat.De ezt csak úgy lehet bevezetni, hogy már kapásból kezdetektől.Itt viszont egyik rendszerből kéne átlépni a másikba, és senki nem akar veszteséget elszenvedni, tök jogosan.
Na ez az, amit még nem sikerült kitalálni, hogy hogyan is lehetne fájdalommentesen.De azt nettó pofátlanság elvárni, hogy a már egyszer befizetett nyugdíjjárulékokat fizesse be valaki megint (mert hogy "másra lett elköltve már rég, meg hasonló faszságok..."), mert különben nem kap nyugdíjat az adott inaktív réteg.

szalka240 2017.09.04. 22:21:41

@geegee: Egy lépés volt efelé a manyup, azzal a negyedét váltották volna ki. De ugye akkora összeg gyűlt össze, ami túlságosan vonzó volt a hatalmasok számára.

gabors 2017.09.04. 22:31:14

@DieNanny CH: "Aki külföldön él, van Mo-i lakcíme, az csak követségen szavazhat személyesen. A követség meg nem a 2 utcával arrébb lévő épületben van,"

igen de akkor vagy sunnyog vagyis nem csak ideiglenesen el ott es akkor maris nem felhaborito ... nem ???

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.04. 22:47:05

@szalka240: Igen, sajnos.És a legdurvább az az, hogy azok "óvták meg", nyírták ki, akik annó kitalálták...

gabors 2017.09.04. 22:52:35

@geegee: ".És hogy sokkalta jobb és igazságosabb lenne az, ha mindenki azt kapná vissza, amit befizetett, plusz ugye a teljes 40 évnyi kamatos kamat" ilyen nem igen lesz soha (nem is igen van mashol sem) mert a nyugdij az egyfajta biztositas sokaig igy is hivtak aminek az alapja nem egy "befektetesi szamla"...

ami valszeg jobb lenne ha az egyen nyugdija tobb mndenbol allna es az "allam" csak egy resze lenne talan fele vagy akar annal is kevesebb a tobbi a munkaltatotol jonne es egyeni szamlarol ...

ez nem ordogtol valo sok helyen van ilyen es mar 27 ev eltelt a kadarizmus ota .. lett volna erre lehetoseg (volt is !!! csak lenyultak)

gabors 2017.09.04. 23:04:22

@geegee:
ezek vannak nalam bekapcsolva ..erre meg a homarra ..

||stats.g.doubleclick.net/dc.js
||m.cdn.blog.hu/assets/frontend/img/follow_promo/*
||m.blog.hu/ho/homar/skins/homar_150904/img/header_bg.png
||m.blog.hu/ho/homar/skins/homar_150904/img/bg.png
||m.blog.hu/assets/frontend/js/nuvote.js
||indapass.hu/jsfejlec2/*
||homar.blog.hu/ident/?*
||homar.blog.hu/assets/frontend/js/*
||homar.blog.hu/assets/frontend/css/*
||homar.blog.hu##iframe.fb_ltr
||gahu.hit.gemius.pl/xgemius.js
||fonts.googleapis.com^
||connect.facebook.net/en_US/*
||assets.pinterest.com/js/*
||ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.1/*
||ad.adverticum.net/g3.js

Shaktee 2017.09.04. 23:05:21

Haraszti Miklós a választójogról (is)

m.youtube.com/watch?v=KR0db7y5q4M

Herr Géza 2017.09.04. 23:15:40

@nemecsekerno_007: Te pajtás, a felrovó-kiosztó rendszer már csak ilyen. De legyen: ha te nem vagy hajlandó az én szüleim nyugdíját "fizetni", mert én elmentem külföldre, akkor ne tedd. De akkor az én szüleim meg kérik vissza azt a pénzt, amit tőlük vontak a te nagyszüleid nyugdíjára. Én meg kérem vissza azt a TB járulékot, amit én fizettem, mivel ha én kórházba kerülök, azt már nem te fizeted. Ha annak, aki el sem ment sehova, csak egy gyereke van (vagy egy sincs), akkor kéri vissza az EÜ járuléka és az SZJA-ja x százalékát, mert neked teszem azt öt gyereked van és miért ő fizesse a te családi adókedvezményedet meg az öt porontyod gyógyítását.... Folytassuk?

gabors 2017.09.04. 23:27:37

@swing gitan: ezert koszi ...

"A többségi elvű választási rendszer olyan esélyt adott a mi trógerünknek, amilyet szlovák vagy román szomszédaink nem adtak meg a magukéinak. Nálunk a nagybani Repülős Gizi a vár teraszáról készül lenézni, náluk meg hol van már Mečiar, s hol Băsescu?!"

M. Péter 2017.09.04. 23:29:41

@gabors: Egyformán vonatkozik arra, aki éppen akkor van külföldön nyaralni vagy üzleti úton, vagy külföldön tanul, mint arra, aki 25 éve külföldön él, csak nem jelentkezett ki a magyar címéről. Ha valaki Mo.-n, de nem a lakóhelyén tartózkodik, akkor átjelentkezéssel szavazhat ugyan, csak nem a lakóhelyén induló jelöltekre és pártokra, hanem azokra, akik ott indulnak, ahol éppen szavaz. Ha valaki pedig munkája miatt nem tud elmenni szavazni, az egyáltalán nem szavazhat.
Ezzel szemben a mo.-i lakcímmel nem rendelkező polgár kényelmesen, levélben szavazhat.

gabors 2017.09.04. 23:50:50

@M. Péter: tisztaban vagyok ezzel, mint irtam en amellett lennek hogy mindenki szavazhasson levelben ha otthon van ha kulfoldon csak az allampolgarsag legyen az egyetlen kriterium semmi mas ..

Shaktee 2017.09.04. 23:58:52

@gabors: szivesen.

Ne hagyd ki a Harasztit sem.

Akik majd azon fognak visítozni hogy mit akar már ez a leszererepelt, libsi szadeszes..üzenem hogy a világ minden rangos egyetemén kötelező olvasmány a Darabbér.

gabors 2017.09.05. 01:37:13

@swing gitan: " Haraszti Miklós a választójogról (is)"

de regen nem lattam ... erdekes ... is ugy tunik teljesen igaza van

somlobodog 2017.09.05. 06:29:40

@nemecsekerno_007: szerintem hogy ne legyen szoporoller az kéne hogy a most elő öregek részére fizesse vissza az a fiatal a nyugdíjakat akinek a nagyszuloje igénybe vette de pl már nem él. Aki sokkal öregebb nyugdíjas az fizesse vissza a fiatalabb nyugdijasnak. Az egészet egyosszegben. Ez nem Szent tehén amit írtál hanem egy kapitális baromság, teljes mértékben elrugaszkodva a realitástol. Amit te szeretnél az a magannyugdij rendszer 100%ban. De ahhoz nem kell egy ilyen fasz sztorit kitalalni és okosnak tűnni. És leirni 80x. Mikor egy szó is elég lett volna. És akkor tökmindegy ki hol él. Annyit kap amit befizetett.

labirintus1 2017.09.05. 10:21:33

@Bebbi: Önmagában az ingatlan után nem fizet általában adót az ember. Pár éve volt szó az ingatlanadóról, de végül az utolsó pillanatban nem vezették be. Ezzel együtt fizetek a különböző szolgáltatóknak díjat, hogy ne szereljék le a villanyórát / gázórát. Noha nem termelek szemetet a társasház szabályai miatt szemétdíjat is kell fizetnem.

Ráadásul tavaly termőföldet örököltem, amit még eladni sem olyan könnyű, mert csak korlátozottan forgalomképes. Már most látszik, hogy ennek is lesznek költségei.

Egyébként szerintem, az nagyon ritka, hogy valaki senkit és semmit nem hagy otthon. Nekem pl. anyám még otthon él, így az is számít, hogy pl. változnak-e a közgyógyellátás szabályai, vagy hogy igénybe lehet-e venni házibetegápolást. Ugyanis ha itt bármi változik, vagy csökken, akkor azt nekem kell kifizetni. Egy ukrajnai magyart nyilván az ukrán állam hasonló döntései izgatnak.

labirintus1 2017.09.05. 10:21:40

@gabors: Szerintem, pont a gigavagyonok miatt nem vezették be a végén. Nagyon gyorsan kiderült volna, hogy jó pár ember van, akinek tucatjával vannak a nevén az ingatlanok.

Meg kéne hozzá egy nagyon jó nyilvántartás, hiszen meg kell tudni becsülni az ingatlan értékét, hogy arányosan és igazságosan tudj adóztatni.

Ahol én lakom, ott van ingatlanadó, de itt sem tökéletes, mert évtizedek óta nem frissítették a nyilvántartást.

London2009 2017.09.05. 11:13:29

@The Offended: oh, I see. Majd megbekel. : )

London2009 2017.09.05. 11:16:52

@DieNanny CH: leginkabb penzzel. Ez a szomoru igazsag. : )

adg 2017.09.05. 12:04:03

@gabors: @geegee: naja. Ket gondom van ezzel. Ceges gep, nem nagyon kellene telepitgetnem ra, ilyen atallitasokhoz meg se nem ertek se idegem nincs.
A masik, hogy van ez a fasza fejlesztes, hogy A3 meretben a kepembe ugrik a feszbuk. Szerintem SENKI sincs a vilagon, aki ezt egy jo otletnek tartana felhasznalokent. Netto idegesites, es akkor meg en baszakodjak vele, hogy eltuntessem.
Sot, mivel a cegnel a fb le van tiltva, ez valahogy ugy befolyasolja ezt az ugralo csodat, hogy nem egyszer ugrik fel, hanem MINDEN ALKALOMMAL, amikor a nyil felfele kimegy az ablakbol. Minden alkalommal. Mivel dolgozom kozben, igy ez eleg gyakori.
Es sokszor siman belefagy, nem lehet kiloni. Hiaba kattintok akarhova, nem tunik el, ujra be kell tolteni az oldalt.

Marha idegasito, igy inkabb nem olvasom el a cikket, nem kommentelek, es a kommentolvasast is a radarra koncentralom, vagyis marad az utolso husz. Itthon meg nincs erre idom.

Ugyhogy kedves Hataratkelo, az en esetemben ez a remek ficsor 100%-ban kontraproduktiv. Itt megigerem unnepelyesen, hogy soha a budos eletben nem fogok feliratkozni sehova ilyen felugro szopatas hatasara.

DieNanny CH 2017.09.05. 15:48:33

@tip:

"akinek van magyarországi címe, az ott lakik. Ha mégsem, akkor elmulasztotta ezt bejelenteni."

Nem így van. Nekem van Mo-i lakcímem, de az otthoni hivatal lekönyvelte, hogy jelenleg nem Mo-on élek. Van magyar lakcímkártyám is, utcanévvel, házszámmal.
Van magyar bankszámlám is, mert erről fizetem a hiteltörlesztésemet.

Tehát tévedsz, mert nem mulasztottam el bejelenteni, mégsem ott lakom.

DieNanny CH 2017.09.05. 15:54:34

@gabors:

"igen de akkor vagy sunnyog vagyis nem csak ideiglenesen el ott es akkor maris nem felhaborito ... nem ???"

Nem tudom, mástól is kérdezem:
TÉNYLEG ENNYIRE ÉRTHETETLENÜL ÍROK?

Kedves @gabors, engem nem érdekel, hogy valaki állandóan külföldön lakik-e, vagy ideiglenesen, vagy az amerikai körútját a választások idejére szervezte: ha van magyar lakcíme, az miért akadálya a levélben szavazásnak???

Lehet érteni? Vagy még mindig nem?

gabors 2017.09.05. 17:18:08

@DieNanny CH:

Mar tobbszor irtam hogy en is tamogatnam hogy barki akar van cime akar nincs magyarorszagon ha allampolgar akar szavazhasson levelben. Persze reszletekben meg kell majd allapodni ...

Mindegy miert, mert egyetemre jar pl .. .vagy barmi masert nem er ra azon a vasarapon mert hosszu misere kell mennie, vagy ahogy irod eppen kulfoldon van....

Sok orszaban ez bevett gyakorlat ... pl Oregon allamban (USA) CSAK igy szavazanak az elnoktol kezdve a helyi sinterre is ... teljesen mukodik. Mas allamokban kulonbozo szabalyok vannak ugyan de szinte mindenhol van lehetoseg vagy elore szavazani X hettel szemelyesen (valasztasi irodan) vagy levelben (legtobb helyen ezt elore kell kerni ...)

Nem tudom ez mennyire elterjedt pl EU-ban de mintha valamelyik balti allamban is mintha csak interenten lenne a szavazas ...

Amugy a jelenlegi valasztasi rendszernek nem ez a legproblemassabb eleme hanem igencsak nem aranyos es 2010 utan nemhogy aranyossabba tette volna a Fidesz pont az ellenkezo oldal fele nyomtak (a parlament meretenek csokkentese viszont jo otlet volt)

gabors 2017.09.05. 17:23:08

@DieNanny CH: "
"igen de akkor vagy sunnyog vagyis nem csak ideiglenesen el ott es akkor maris nem felhaborito ... nem ???"" amugy arra gondoltam hogy aki eletvitel szeruen Mo-on elt es elore tudta hogy pont nincs otthon siman tudta eddig is intezni az atjelentkezest ami uj hogy ezt jelentosen megkonnyitettek (viszont visszavontak a levelbeni lehetoseget)

Amugy az eredetileg elfogadott torveny alapjan barki szavazhatott levelben is ... Csak a fijuk eszrevettek hogy ez nem lesz szamukra jo buli es par heten belul megvaltoztattak a mar granitba ontott valasztasi szabalyokat. Akkor ez meg konnyu volt mert meg volt a 2./3 most viszont nincs ezert is vannak bajban mert lenne mit javitani az erdelyi szavazokkal kapcsolatban is de ez most csak az ellenzekkel egyutt lehetseges ami valamifele kompromisszum alapjan tortenhetne meg amire nem sok eselyt latok.

gabors 2017.09.05. 17:28:46

@labirintus1: "Szerintem, pont a gigavagyonok miatt nem vezették be a végén. Nagyon gyorsan kiderült volna, hogy jó pár ember van, akinek tucatjával vannak a nevén az ingatlanok.
" persze ebben nincs vita :-))

az ingatlan ado a nyilvantartas pontossagat is elosegiti, mert (legalabbis itt) minden tulajdonosnak joga van fellebbezni az ertekelessel kapcsolatba ...

es mivel adot kell fizetni az eladonak igen fontos hogy a tulajdont leirjak a neverol ha tenyleg eladta,

ES a vasarlonak is fontos hogy ellenorizze kie is a tulajdon be van-e jegyezve minden szobaszam tetoter garazs stb ... mekkora az ado stb ...

Ez teljesen mukodik Mo-on pl a jarmuvek teren (persze vannak ugyeskedok mindenhol)

tip 2017.09.05. 18:01:13

@DieNanny CH: nem tévedek. Lehetőséged lett volna bejelenteni, hogy nem ott laksz, de nem tetted (valami mást tettél, amit lekönyvelésnek nevezel, de ilyen nincs a lakcímnyilvántartásban), ezért van lakcímed (lakóhelyed?), annak minden következményével.

DieNanny CH 2017.09.05. 18:03:54

@gabors:

"otthon siman tudta eddig is intezni az atjelentkezest "

De hát nem ezen problémázok! Az átjelentkezéssel minden rendben, én nem erről beszélek. Hanem, hogy csak követségen lehet szavazni, márpedig a külföldön élők nagy része nem a követséggel megegyező városban lakik. Vagy esetleg még csak a követséggel megegyező ORSZÁGBAN sem lakik. (Vagy nem szándékozta érinteni turistáskodása idején - ha nem kintlakóról, csupán turistáról van szó.)

Te New Yorkban élsz, igaz? Ott van magyar nagykövetség? Ha nem: hogy készülsz a szavazásra? Hogy készül az, aki esetleg Seattle-ben tartózkodik? Merthogy levélben nem szavazhat.

DieNanny CH 2017.09.05. 19:23:02

@tip:

" Lehetőséged lett volna bejelenteni, hogy nem ott laksz, de nem tetted"

Figyelj, írott pecsétes papírom van arról, hogy a Mo-i városom Polg. hivatalának 103-as szobájában megjentem és bejelentettem, hogy a lakcímem Svájcban van. Valamint, hogy amikor visszaköltözöm, azt ugyanígy be kell jelentenem.

Ez 5 évvel ezelőtt történt, lehet, azóta máshogy folynak a dolgok. Lakcímkártya kell, mert bankszámlám van.

gabors 2017.09.05. 19:55:32

@DieNanny CH: 'Hanem, hogy csak követségen lehet szavazni, márpedig a külföldön élők nagy része nem a követséggel megegyező városban lakik. Vagy esetleg még csak a követséggel megegyező ORSZÁGBAN sem lakik. (Vagy nem szándékozta érinteni turistáskodása idején - ha nem kintlakóról, csupán turistáról van szó.)"

Ertem hogy mit mondasz sot magam is szovatettem mindezt sokszor azota hogy a FIDESZ eloszor "megengedte" es kesobb visszavonta a levelben szavazast .. pont azert mert kulonbseget tesz szavazok egyik es masik csoportja kozott az egyinek komoly hatranyt okozva ...

"Te New Yorkban élsz, igaz? Ott van magyar nagykövetség? Ha nem: hogy készülsz a szavazásra? " Igen es igen van Konzulatus es az ENSZ Nagykovetseg ... valoban csak DC es LA maradt (azota nyilt egy Chicago-ban de mindez sokat nem, segit mert az orszag nagy) amugy ez akkor is komoly problema ha mas konzuli dolgot kell intezni pl egyszeru utlevel hosszabitas amit csak szemelyesen lehet beadni ugye

tip 2017.09.05. 20:07:14

@DieNanny CH: ne erőlködj, nyilvánvalóan megtartottad a magyarországi bejelentett lakóhelyedet, azért nem szavazhatsz levélben. 2013 előtt lehetőséged volt ideiglenes külföldi tartózkodást bejelenteni, ez azóta megszűnt, de akkor is, ma is bejelenthetnéd, hogy nem Magyarországon, hanem külföldön élsz, azaz megszüntethetnéd a magyarországi lakóhelyedet, és - tádá: szavazhatnál levélben. Attól még a lakcímkártyád megmaradhat, sőt, magyarországi tartózkodási helyet is bejelenthetsz akár a külföldi lakóhely mellé. Újat mondtam?

M. Péter 2017.09.05. 20:54:48

@nemecsekerno_007: Attól, hogy másra többet költenek, még nem lesz OK a stadionépítés. Abból a 240-250 milliárdból lehetett volna egy csomó hasznosabb dolgot is csinálni, vagy pl. az államadósságot kb. 1%-kal csökkenteni.

DieNanny CH 2017.09.05. 20:54:49

@tip:

Egész végig azt magyaráztam, hogy van Mo-i címem. Azzal együtt, hogy bejelentettem.

Viszont azt nem értem a kommentedben, hogyha kijelentkezek Mo-ról, akkor hogyan marad meg a lakcímkártyám?

tip 2017.09.05. 23:06:54

@DieNanny CH: nemnem, azt írtad, hogy "bejelentettem, hogy a lakcímem Svájcban van". Valójában nem a külföldi lakcímedet (lakóhelyedet) jelentetted be valószínűleg, hanem ideiglenes külföldi tartózkodást, a magyarországi lakcímed megtartásával. Habár nehéz így találgatni, hogy te magad sem tudod, mit is jelentettél be.

A külföldön letelepedett polgár kérheti adatainak nyilvántartását (1992. évi LXVI. tv. 4. § 2a). Kapsz egy új lakcímkártyát, mint minden lakcímmódosításkor, amin annyi lesz, hogy lakóhely "külföldi cím", illetve a magyarországi tartózkodási hely, amennyiben kéred. Máris lehet levélben szavazni.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2017.09.06. 02:48:12

Szerintem az szavazzon, aki fizet Mo-n adót. Előző évi adóbevallás alapján. Ezzel kiesne a legtöbb határon túli, illetve az ingyenélők.....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.06. 08:34:13

@gabors: Kösz! Eltettem, megsasolom őket.Thx.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.06. 08:44:57

@adg: Én is rühellem, mint a sz@rt.Napi 8-10 blogon, poszton kell kilőni, elegem van belőle.Nálam is totál kontraproduktív, eleve nics f@$zbúkos regem sem...
Miért nem elég egy rohadék bélyegkép, hogy itt van a blogger faszbúk oldala ha érdekel valakit, kattintson.
És ráadásul minden nap.Én állítom, hogy több olvasót tántorít el, mint ahányat szerez a bránerkönyvre.
A bloghu-sokat kellene egy óriási veréssel megfenyegetni, hogy nincs egy kib@$zott kikapcsoló lehetőség. :-(
Én is kijelentem, hogy sehova se fogok feliratkozni.
Az a baj, hogy a HÁ nagyjáb ól sz@rik erre az egészre, pedig már többször is próbáltuk óvatosan jelezni a problémát...

M. Péter 2017.09.06. 09:09:20

@zebralany: Nemcsak jövedelemadó van, hanem áfa, jövedéki adó, tranzakciós adó. Az áfa messze a legnagyobb bevételi forrás, kb. 2-szer annyi folyik be belőle, mint személyi jövedelemadóból. úhy gondolod, hogyha elüt egy kocsi, megrokkansz, akkor utána már ne is szavazhass?

tip 2017.09.06. 10:37:44

@zebralany: nyugdíjasok, GYED-es anyukák, munkanélküliek, nagykorú tanulók stb. ezzel máris kiesnének a választójogból. A Nyugat-Európában dolgozó, valamikori magyarországi lakosokkal (akik kamuból megtartották a magyarországi bejelentett lakóhelyüket) és a határon túli magyarokkal együtt (akiknek esetleg soha életükben nem volt magyarországi lakóhelyük, csak a felmenőiknek), természetesen.

marczy 2017.09.08. 23:36:12

A magyar parlamentbe és a közalkalmazotti pozíciókba is csak olyan embereket engednék, akik legalább egy év gyakorlati időt eltöltöttek normális országban. Ezért jó a cím. Ekkor volna esély arra, hogy ez az országnak nevezett trágyadomb végre kimozduljon a kátyúból, és élhetővé válván megszűnjön trágyadombnak lenni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása