oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 03. 06:30,  Anyu öt nyelven beszél 90 komment

2017. szeptember 03. 06:30 Határátkelő

Anyu öt nyelven beszél

A szeptember sok szempontból az újrakezdés ideje, hiszen véget ér a nyár, és megint belecsöppenünk a munkahelyi, iskolai hétköznapokba. Eköré szerveződtek az eheti blogajánló témái is, így ellátogatunk Franciaországba, ahol a szeptember legalább annyira az „új élet kezdete”, mint a január. Emellett kicsit ügyintézünk Svájcban, és megismerkedhettek egy Portugáliában élő magyar édesanyával is.

nantes.jpg

La rentrée

De induljunk el Franciaországból, ahol a Fromázs blog szerzője szembesült azzal, hogy augusztusban aztán tényleg megáll az élet, ami az ő induló üzletének sem tett jót. Szerencsére itt a rentrée.

„A la rentrée az iskolakezdés és a nyaralás után a munkába való visszatérés gyűjtőneve, bár az iskolakezdésre használják gyakrabban. Óriási izgalommal készül itt mindenki a szeptemberre, de hát nem is meglepő ez annyira látva azt, hogy augusztus második felében mindenki szabadságra ment. 

A boltokban még akciókkal is várják a nagyérdeműt, és nem csak tollat meg radírt lehet kedvezményesen vásárolni, hanem ruhát vagy háztartási cikkeket is. (Nem, nem vettem semmit. Eddig.) 

Az is érdekes, hogy Nantes-ban augusztus legvégén volt a legmelegebb, nyári idő (28 fok). Ezek után a nagy augusztusi nyaralásőrület teljesen érthető. 

Azt mesélték, hogy a franciák nem is igazán újévkor „kezdenek új életet” és próbálják a fogadalmaikat betartani, hanem szeptemberben. Nálam is új időszámítás kezdődik. 

Indul a nyugdíjasklubban az angol tanfolyamom és 3 potenciális tanítvánnyal vagyok éppen egyezkedésben, hogy mikor s milyen formában jönnének tanulni. A többet sportolok fogadalom is elhangzott a fejemben, be is iratkoztam egy pilates próbaórára. 

Milyen jó a franciáknak, hogy egy évben kétszer is fogadkoznak! Ami nem sikerül szeptemberben, azt meg lehet próbálni újra januárban. Nekem pedig a legjobb, mert én kéthavonta fogadok meg újabb és újabb dolgokat, mivel a sűrű aggódásom és kételkedésem miatt a kedélyállapotom nagyjából ilyen időintervallumonként változik. 

„Szobám mélyén sajnáltam magam egészen addig, amíg meguntam” – Zoltán Erika tudta rég, hogy megy ez. Csak nekem nem a szerelem hiányzik, hanem a munka és a közösség. Mindig visszalendülök a tettre kész állapotra, de azért nehéz néha. 

Korina középső csoportos lesz az oviban. Ez nem jó hír abból a szempontból, hogy már nem nagyon tudunk „lógni”. 

Ez csak annyit jelent, hogy a kiscsoportos óvónéni azt mondta, hogy nem gond, ha a magyarországi útjaink hosszabbra sikerednek az iskolai szünetnél, de ennek a középsőben vége. Haza kell érnünk most már mindig a sulikezdésre, nincsenek plusz napok. 

Korina ovijában az a rend, hogy minden évben új óvónőt kapnak. Ez csak számomra furcsa, itt senkit nem zavar. Azt mondják, hogy minél több nevelési stílushoz hozzászoknak, annál jobb. Megint csak én fogok izgulni, azt már látom.” 

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

Már megint csavartak egyet 

Mármint a családi pótlékkal kapcsolatos szabályokon, és ez erősen érinti a Svájcban élő magyarokat is – olvashatjuk a SvájciS(CH)apka blogon, ráadásul a változás magyar oldalon történt.

burokracia_3_foto_flickr_com_damian_gadal_1.jpg(Fotó: flickr.com/Damian Gadal)

„Megváltoztak a családi pótlék szabályai, mégpedig magyar oldalról. Eddig elégséges volt a munkáltató által kiadott E 411 beadása a magyar hatóságnak, amin igazolták az otthon kifizetett összeget.

A régi metódus szerint beadott papírokat most egységesen visszadobták. Az új eljárás szerint a svájci hatóság által lepecsételt doksit fogadják csak el, és akkor hajlandóak kitölteni, adatot szolgáltatni.

Nem egészen értem a változtatást, hisz miért nem mindegy a magyar hatóságnak, hogy nekem, mint cégnek kitölti a papírt és intézem tovább itt. Felhívtam egy illetékest, de nem jutottam előbbre.

Ez némiképp megnehezíti a dolgot, mert most gyakorlatilag a két hatóságnak kell egyeztetni egymással. Nem tudom, hogy erről értesítették-e a svájciakat. Feltételezésem szerint nem.

A probléma ott van, hogy a svájci kassza már a kitöltött E411 nyomtatványt várja, ami eddig működött is. Most viszont gyakorlatilag az üreset kell beadni és nekik kell megkeresni a magyar hatóságokat.”

A teljes posztot itt találjátok.

Anyu öt nyelven beszél 

Mindig van egy olyan érzésem, hogy Portugália méltatlanul háttérbe szorul Magyarországon mondjuk Spanyolországgal szemben, pedig csodálatos ország. Pláne, ha olyan idegenvezetőt is talál mellé az ember, mint az öt nyelven beszélő Kriszta, akit a Hortobágyi Rántott Vombat blog kérdezett.

portugalia.jpg

„25 éves voltam, amikor a férjemmel megérkeztünk Portugáliába. Egy kis lakást béreltünk ekkor és zenéből éltünk. Én trombitás vagyok, ő is komolyzenével foglalkozik, de tudtam, hogy mindenképp kell még néhány lábat növesztenem ahhoz, hogy stabilan álljunk külföldön is. 18 ország volt már mögöttünk, rengeteget utazgattunk és dolgoztunk a férjemmel.

Eredetileg nem Lisszabonban, hanem Coimbrában, majd Algarve-ban kezdtük a portugál életünket, de itt túl nyugis volt, hiányzott nekünk a városi élet. (…) 

Sok véleményt hallottam már arról, hogy milyen a portugál egészségügyi rendszer, vagy hogy jó-e itt szülni. Nekem abszolút pozitívak a tapasztalataim: nincs hálapénz, jó az egészségügy, jó itt gyermeket vállalni, mert odafigyelnek a kismamákra. 

Mivel nincs akkora különbség az állami és a magán ellátások között, így az állami kórházban való szülés is teljesen rendben van és nem kell fizetni semmiért. (…) 

A bölcsődék nagyon jók és a rendszer is úgy épül fel, hogy támogatja a kisgyermekes szülőket – munkaadói oldalról is! Ha szoptat még az anyuka, akkor eleve lehetősége van arra, hogy csak 6 órában menjen vissza a munkahelyére. 

Az óvodák és iskolák is remekek, nálunk például a gyerekeknek van jóga, judo, úszás óra, pedig állami intézménybe járnak. De meg kell hagyni, nekünk óriási szerencsénk van ezekkel. (…) 

Ez egy végtelenül befogadó ország, sokszínű és az emberek hihetetlen toleránsak. A gyermekeim iskolájában van kisdiák Angolából, Mozambikból, vagy épp Spanyolországból. Az osztály kb. 30 %-a külföldi. (…) 

Én ukrán, orosz, magyar, angol és portugál nyelveken beszélek, míg a gyerekek az apukájukkal ukránul, velem magyarul, máshol portugálul beszélnek és már elkezdték az iskolában az idegennyelv tanulását. 

Miért jó gyerekkel Portugáliában élni? Ami elsőként eszembe jut, hogy itt rengeteg ingyenes dolog van a gyerekek és családosok részére. Nem csak mondják, hanem érezhetően támogatják is a családokat. Többek között ezért is szeretünk itt annyira élni.”

Az interjút itt olvashatjátok el, nekem nagyon tetszett, ne hagyjátok ki!

HÍRMONDÓ 

TOP10: a hét legérdekesebb külföldi állásajánlatai 

Visszatértünk régi jó szokásunkhoz, és összeválogattunk nektek pont tízet a hét (általunk valamiért érdekesnek tartott) külföldi lehetőségei közül. Kilenc országot ölelünk fel, szóval remélhetőleg mindenki talál magának érdekességet. 

Teljesen szétszakadt az ország 

Mintha nem is egy országban lenne a keleti és nyugati országrész, olyan nagy a különbség. Ráadásul nem úgy tűnik, mintha az olló zárulna. 

Így büntet a magyar és az angol iskola 

Azt talán mondani sem kell, micsoda különbség van a magyar és az angol(szász) iskolarendszer között. Egy friss kutatás most még ehhez képest is érdekes és elgondolkodtató eredményeket hozott. 

A kormány örökölte az elvándorlást 

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint nem a kormány tehet az elvándorlásról, a problémát megörökölte, de bátran nyúl az egészségügyhöz. Ónodi-Szűcs Zoltán minderről egy szakmai konferencián beszélt Budapesten. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svájc Franciaország Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612798782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.09.03. 06:43:57

Jó lehet Portugália.

Hari Seldon 2 2017.09.03. 09:34:39

"Korina középső csoportos lesz az oviban. Ez nem jó hír abból a szempontból, hogy már nem nagyon tudunk „lógni”. "

Meg lehet oldani a "lógást". Csak be kell írni a füzetébe. Még az iskolából is el lehet hozni egy egy fél napra, főleg pénteken jó, amikor úgyis félnap van (legalábbis nálunk így van)

Ja, és hajrá az óvodához! Mi is várjuk már a rentrée-t, nagyok mennek a a CE1-ba és a kicsi grande section-ba.

tucano 2017.09.03. 09:49:13

Sok minden eszembe jut a lisszaboni iskolákról, de a "jó" az nem. Menekülő tanárok, hihetetlen neveletlen kölykökkel. A fiam osztálytársai csak verekedni, meg focizni tudtak, más játèkot nem ismertek, bújocskázni sem. Kedvenc városom lisboa ès csak a szar iskolák miatt nem költözünk vissza.

SzZoole 2017.09.03. 09:55:56

Ezt a csaladipotlek mizeriat nem ertem, mit hova, kinekek, kitol, miert kell beadni?
Mi anno,jopar evvel ezelott, csak be mentunk a Takisz-hoz, es irni kellet egy parsoros levelet, hogy a csaladipotlekot meg szeretnem szuntetni, mivel a gyerekek eletvitelszeruen kulfoldon tartozkodnak, ennyi.....

gabors 2017.09.03. 10:38:03

@Lákátus Winettú: "Ezt a csaladipotlek mizeriat nem ertem, mit hova, kinekek, kitol, miert kell beadni?"

most ez mi ??? en sem ertem ez valamilyen altalanos segely ?? azt ertem hogy Mo-on van ilyen (nem tudolm miert) ... de ez azert nem egy altalanos alapjog amit az ENSZ granitba vagott 72 eve ...

honnan akkar a posztolo penzt lehuzni ??? es MIERT ?? akinek segely kell a gyerek eltartasahoz annak talan nem kellett volna gyereket csinalni ..

SzZoole 2017.09.03. 10:51:21

@gabors: családi pótlék alanyi jogon jár a gyerekek után, az nem segély
Én ezt a papír tologatast nem értem
Arról is tudok , hogy a gyerek után mindkét országban felveszik a pótlékot, lehet ezt akarjak megszüntetni ?
Ki tudja...

DieNanny CH 2017.09.03. 11:01:25

@gabors:

Családi pótlék elég sok országban van Európában.
Magyarországon mai formájában a '30-as évek óta. Te még tényleg sosem hallottál a családi pótlékról? Pedig a szüleid biztosan kapták. Ha volt gyereked Mo-on, akkor pedig te is.

gabors 2017.09.03. 11:20:39

@Lákátus Winettú: "@gabors: családi pótlék alanyi jogon jár a gyerekek után, az nem segély" de ez SEMMI mas mint segely hiszen "jar"

@DieNanny CH: "Te még tényleg sosem hallottál a családi pótlékról? " dehogynem de se SEMMI mas mint segely ... hiszen "jar"

Minden ami "jar" az SEGELY !!! hiszen SEMMIT nem kellett erte tenni ...

Valaki maskent definialja a segelyt ???

gabors 2017.09.03. 11:26:46

@DieNanny CH: @Lákátus Winettú:

megjegyeznem hogy a gyerekek utan jaro "ado leriras" is SEGELY .. ami kibaszottul a leggazdagabbakat segiti .. nem a normal csaladokat ... mindaddig mig nincs csaladi adozas ... akkor sem biztos hogy a szegeny csaladokat fogja segiteni jobban :-(((( hanem a magasabb jovedelemmel rendelkezoket ...

ETTOL segely

gabors 2017.09.03. 12:19:39

@DieNanny CH: ez az alanyi jogon jaro dolog kibaszuttol ROSSZ mert mint Mo-on (is) latszik ujra-termeli a tarsadalmi szinten "haszontalan" reteget ... (lasd meg useless) ez csak noveli a "szegeny/eltartott/welfare" stb csoportokat amit mibol masbol mint a befizetett adokbol kell finanszirozni ... ez kb 50 eve megoldatlan mind nyugaton es most mar keleten is ..

szoval jo lenne tudni hogy a posztolo mit is akar ... ??? Kitol ?? Honnan varja a SEGELYT !!! Ha meg nincs szuksege erre akkor miert rinyal itt??

gabors 2017.09.03. 13:14:26

@Lákátus Winettú: " családi pótlék alanyi jogon jár a gyerekek után"

ez egy nagyon rossz KE bebetonozodott dolog "alanyi jogon jár" es mit szolsz amikor tanulatlan 13 eves szul .. es utanna meg egyett 14 evesen es megegyet 15 evesen .. es NEK JAR a potlek ... bocs EZ SEMMI MAS mint segely a tobbi adot is fizetoktol ... es erre SEMMI szukseg nincs

nem irtam hogy nemzetisegi hogy ne legyen kitorolve

Shaktee 2017.09.03. 13:39:35

...kávé be, s olvasás..

Shaktee 2017.09.03. 13:41:32

@gabors: alanyi jogon csak a szánk jár.

Bredpitt Monika 2017.09.03. 14:10:42

@gabors:

1 sz. idézet
"Minden ami "jar" az SEGELY !!! hiszen SEMMIT nem kellett erte tenni ..."

2. számu idézet (mindkettő tőled jött)

"megjegyeznem hogy a gyerekek utan jaro "ado leriras" is SEGELY .. ami kibaszottul a leggazdagabbakat segiti .. nem a normal csaladokat ... mindaddig mig nincs csaladi adozas ... akkor sem biztos hogy a szegeny csaladokat fogja segiteni jobban :-(((( hanem a magasabb jovedelemmel rendelkezoket ...

ETTOL segely "

Ellentmondás van a két idézet között. Ahhoz, hogy családi adókedvezményt kapj, egy dolgot azért tenni kell: DOLGOZNI.

Bredpitt Monika 2017.09.03. 14:18:26

Amikor mi arra készültünk 2013-ban, hogy elmegyünk Magyarországról, azt az információt kaptam, hogy ha több, mint három hónapon át nem él itthon a gyerekem, akkor nem jár a családi pótlék.

Azért feltettem egy furmányos kérdést a hölgynek a telefonban.

Mi van akkor, ha elindulunk január 1-én, de nem tudom, hogy meddig leszünk, lehet, hogy hazajövünk három hónapon belül, de a terv az, hogy Amerikában fogunk élni.

Kérhetem e még a családi pótlékot januártól március végéig?
Azt mondta a hölgy, hogy már januártól le kell mondanom, ha akkor elindulunk.

De hát még nem is biztos, hogy ott leszünk három hónapig? kérdeztem én vissza.

Szerinte akkor is le kell mondanom. Ez egy kis joghézagnak tűnt akkor, de nem vitatkoztam. Lemondtam, úgy ahogy a hölgy kívánta. Nem tudom azóta mi újság e téren.

Bredpitt Monika 2017.09.03. 14:24:12

@tucano: azért az itteni csemeték sem arról híresek, hogy a tanárok idegeit nyugtatják,

például hiába tanulnak nyelvtant, akkor is azt fogják hinni, hogy a köcsög nem főnév, hanem melléknév.......sorolhatnánk

azért van kivétel, van aki tudja még, hogy a köcsög főnév,
,

Shaktee 2017.09.03. 14:53:32

Nagyon érdekel hogy szakmailag hol tartotok Kriszta...igaz, talán a blogodon írsz arról is..
Let see..

gabors 2017.09.03. 15:26:44

@swing gitan: "@gabors: alanyi jogon csak a szánk jár. " meg a segejjjjjjjjjjjjjjjjjj" ami noveli az eloskodo "osztalyt"

gabors 2017.09.03. 15:30:13

@Bredpitt Monika: " Ahhoz, hogy családi adókedvezményt kapj, egy dolgot azért tenni kell: DOLGOZNI. "

semmi ellentmodas nincs ..EGYIKET sem kellne adni szerintem meg csaladi adozas eseten sem .. (de akkor nekem elfogadhatobb lenne de csak mint levonas nem mint segely) .. !! mert mindketto SEGELY !!!

Shaktee 2017.09.03. 15:32:04

@swing gitan: Nem ír a trombitáról a Rántotta interview...:/

gabors 2017.09.03. 15:32:32

@Bredpitt Monika: " akkor nem jár a családi pótlék. "

eleve miert jar "potlek" ??? ez semm mas mint allami segely a "tobbiek" adojabol .. OK jobb mint stadiont epiteni belole de akkor is :-()()(

Shaktee 2017.09.03. 15:33:45

@gabors: fene essen bele ma is dolgozom, meg holnap labour day is..

mondovi 2017.09.03. 15:47:43

@gabors: @Bredpitt Monika: A posztoló Vállalkozó. Nem "segélyért" akar kuncsorogni, vagyis be kell jelentenie az alkalmazottakat, ergo az ehhez tartozó ilyen-olyan adókat, járulékokat stb. Talán figyelmesebben kellene olvasni.

SzZoole 2017.09.03. 16:00:40

@gabors: "ez egy nagyon rossz KE bebetonozodott dolog"
Ebben tévedsz, nem kelet európai dolog, több nyugat európai országban is adják.

"es mit szolsz amikor tanulatlan 13 eves szul .. es utanna meg egyett 14 evesen es megegyet 15 evesen .. es NEK JAR a potlek ... bocs EZ SEMMI MAS mint segely a tobbi adot is fizetoktol ... es erre SEMMI szukseg nincs

nem irtam hogy nemzetisegi hogy ne legyen kitorolve"

Ez nem csak a cigokra jellemző. Az összes uneducated lower class-rol el lehet ugyanezt mondani a mondjuk a G 20-as országokban is, bőrszínétől függetlenül.....

gabors 2017.09.03. 16:03:32

@mondovi: en csak azt tudom ami le van irva amit mondasz lehet igaz ... de se te se senki mas nem "tudja" .. hogy a posztolo mit akar ...

igazad van jobb lenne ha tudnank .. addig segilyyyyyyyyyyyy

Shaktee 2017.09.03. 16:09:55

@gabors: Küdtem egy meglepit, csekk email

Golf2 2017.09.03. 16:29:01

De hová lett Damon Hill és Digger

Csodabogár 2017.09.03. 16:55:56

@gabors: Egyet értek, de az általam ismert európai országokban van olyan, hogy gyerekpénz. Fizetéshez jár x összeg a gyerek után. Persze nem lehet két országból kapni és ha a gyerek itthon él, akkor apuka nem kaphatja mondjuk Svájcban, ahol értelem szerüen több pénz jár gyerekenként. Illetve a frankban lapott pénz összeg átváltva több mint amit forintban fizetnek, legalább is én így gondolom.

Shaktee 2017.09.03. 17:38:29

@Lungo pelo:

aranybámya az gázsi, még befektetői tanácsokat is osztanak a kékápuszta illatú szobácskából :)

2017.09.03. 17:45:40

@cvíder csuszapörc: az igaz, hogy Kanadában álomnyugdíjak vannak?

Shaktee 2017.09.03. 17:47:20

@Lungo pelo: bezony ám.

Főleg a kanyhaló plaszteros rottebillereknek :) 3 grand and up up
UP :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.09.03. 17:56:57

Na, akkor tegyük tisztába a családi pótlékot.
:)
Ugye két út van:
1./ A gyerek a szüleivel él külföldön. Rém egyszerű az eset. Otthon le kell mondani, az új országban meg megigényelni.
2./ A szülő külföldön dolgozik, a gyerek otthon él.
Mert bármilyen furcsa ilyen is van, és most nem cinikus vagyok, csak nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni.
Én utóbbi esetről írtam.
A svájci hatóság csak úgy nem dobálja a pótlékot. Szerintem más országban sem.
Ez vált egy kicsit bonyolulttá.
Ebben az esetben a magyar hatóságnak igazolni kell, hogy mennyi családi támigatást fizet ki Magyarországon.
A svájci hatóság a svájci és a magyar közötti különbözetet fizeti ki.
Ehhez kell az a bizonyos E11 sz. nyomtatvány.
Ennek az ügymenete egy évvel ezelőtt még viszonylag egyszerű volt, most egy kicsit megbonyolították.

@gabors: Kedvesem! Nem rinyálok, csak segíteni próbálok másoknak. Mivel az én gyerekeim felnőttek, baromira nem érdekel.
Remélem neked is érthető.

Bredpitt Monika 2017.09.03. 17:58:07

@mondovi: a figyelmes olvasas rad is vonatkozik, en a hozzaszolora reagaltam, nem a posztra, de azert kosz

Bredpitt Monika 2017.09.03. 18:00:47

@svájci sapka (ch): bocs, neked is irom, hogy a poszttal semmi bajom, en gabors hozzaszolasara reagaltam,
udv ,

a remeny rabja

DieNanny CH 2017.09.03. 18:09:44

@svájci sapka (ch):

Mennyi a családi pótlék Svájcban, és mennyi Mo-on?
Tényleg nem tudom.

Nekem az a fura, hogy olyan országból is kaphat a gyerek CsP-t, ahol nem is él. Sem ideiglenesen, sem sehogy. Ez számomra olyan visszás. (Tudom, velem van a baj...)

SzZoole 2017.09.03. 18:24:29

@svájci sapka (ch): köszi a kiegészítést, így már tiszta.
Mondjuk én ezt egy kicsit etikátlannak tartom, mert vagy az egyik országban vagy a másikban veszem igénybe, és nem mindkettőböl.
De ez csak az én véleményem :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.09.03. 18:37:51

@DieNanny CH:
Nézd, ez a törvény. Nem én találtam ki.
:D
Próbálok az otthoni és az itteni hatóságokkal (egyiket sem kell félteni) egyeztetni. Volt, hogy másfél évig csörtéztem, mire kiegyensesedett a dolog.

Otthon egyébként 12-13 ezer forint.
Itt 14 éves korig 200.- frank, utána 250.-
Ennek értelmében, ha a gyermek otthon él és a MÁK kifizeti a fenti összeget, akkor a svájci hatóság azt levonja a 200/250.- /ből és a különbözetet utalja.
@Lákátus Winettú: Ismétlem: csak különbözetről van szó. Tehát ez legális eljárás.
@Bredpitt Monika: Semmi gond.
:)
Szívesen elmagyarázom mindenkinek, aki legalább elolvasta a "rinyálásom".
:D
Egyébként a svájci hatóság csak és kizárólag abban az esetben fizet, ha a szülő dolgozik. Csak úgy nem jár.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.09.03. 18:41:28

Bocs, az előbb elírtam, E 411 a nyomtatvány száma.
Egyébként ez egy EU konform papír, mindenhova ezt kell kitölteni, ahol jár ilyen jellegű kifizetés.

SzZoole 2017.09.03. 18:45:09

@svájci sapka (ch): egen, legálisnak legális, csak etikátlan, szerintem :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.09.03. 18:54:47

@Lákátus Winettú: nézd, mindenki érzése szerint. Aki kéri, szivesen elintézem. Nem hatásköröm itélkezni.

SzZoole 2017.09.03. 19:00:47

@svájci sapka (ch): na de nem is teged ekezlek :-)

gabors 2017.09.03. 19:57:44

@cvíder csuszapörc: "@gabors: Küdtem egy meglepit, csekk email "

ezt az epub dolgott nem birom megnyitni ..milyen allomany ez ???

debian-t kergetek bill gates szamuzve van 94 ota :-))

gabors 2017.09.03. 20:02:56

@Csodabogár: "európai országokban van olyan, hogy gyerekpénz. Fizetéshez jár x összeg "

de ezt ki adja ... allam (bad) ceg (good) es ha csak ugy jar .. (marmint nincs fizetes) akkor BAD BAD BAD ..

gabors 2017.09.03. 20:10:00

@svájci sapka (ch): "Remélem neked is érthető. "

a szitu (posztolo) tovabbra sem erthetobb

de amit irtam ... gyerekre adni "potlekot" az allam (mindegy melyik) az nem mas mint segijjjjjjjjjjjjjjjjke ... ezt nem gyerekenketn hanem ha igazan segitsegkent akarja barmelyik allam akkor raszorultsag alapjan kell adni es csak a gyereknek is hasznos dolgokra ala KARTYA amit csak elelmiszerre/pelenkara/gyogyszerre lehet kolteni ...

ha nem igy van akkor csak a "white trash"-t epitjuk ujra es ujra most meg a migrans arabokat .... semmi idobe nem fog tartani hogy a "fejlett nyugaton" ez penz-szivatyyuva valjon ... meszarosek nem tudtak eddig kitalalni ..

Latcho Rom 2017.09.03. 20:15:02

@gabors: ibook nyitja iphone, ipad, mac, vagy kobora is tudod vinni, biztos debianra is van olvaso app..Alec Baldwin uj memoirját küldtem

gabors 2017.09.03. 20:15:03

@svájci sapka (ch): "A svájci hatóság csak úgy nem dobálja a pótlékot. "

miert tenne ??

SOT miert teszi eleve !!! segelyez talan ??? ha igen akkor pont az amit en irtam ... (amit tovabbra is fenntartok hogy ez contra-productive .... vagyis nem segit hanem csak noveli a "raszorulokat"

gabors 2017.09.03. 20:22:03

@Swing Titán: "ztos debianra is van olvaso app."

biztos :--)))

csak annyira nem kell nekem hogy ezt megoldjam mit veszte ???

ennel komolyabb dolgokat azert meg szoktam csinalni ...

persze ha "tablettel" nyomulnak mindjart menne ...

nem gond nem hiszem hogy olyan "earth shattering" lenne mint amit "kim" de kimirszen boy produkalt ma reggel csak hogy elbassz a Labor Day-t :-)))

gabors 2017.09.03. 20:40:37

@Bredpitt Monika: "Ellentmondás van a két idézet között. Ahhoz, hogy családi adókedvezményt kapj, egy dolgot azért tenni kell: DOLGOZNI. :

Nincs semmi ellentmodas akkor is segely ha dolgozni kellett erte ha csak azert jar mert "van gyerek" ...(kicsit jobb tarsadalmi szinten) de ugy ahogy van tisztan segely . ez is ...

gabors 2017.09.03. 20:41:57

@cvíder csuszapörc: baszod nem azt mondtam hogy nem tudom megoldani (ha akarom) ... :-)))

Shaktee 2017.09.03. 20:42:48

@gabors: szivesen, baszodalássan :P

Bredpitt Monika 2017.09.03. 21:15:16

@gabors: de bizony, hogy ellentmondas, kocka vagy egy kisse, de ok
ertem azert az allaspontod, hiszen olyan orszagban elsz, ahol nem szorjak a segelyeket

mondovi 2017.09.03. 21:26:23

Örülök, hogy Némelyek kezdik érteni a "rinyálás" lényegét.
Nem hiszem el, hogy mindjárt le kell ordítani a posztoló fejét a nélkül, hogy ismerné, mit és miért kommentel, nem mellesleg a saját blogján, hogy okuljon az Akire vonatkozik.

somlobodog 2017.09.03. 21:57:31

@gabors: gondolom a szüleid is visszakuldtek, követve a gondolatmenetedet. Gondolom maganoviba és maganiskolaba jártál és nem eloskodtel más szülők által befizetett adokon kapott juttatasokon. Iskolatejet se vedeltel mert az is segély. Na erről ennyit zsenikem... Egyébként nem hiszem hogy a kB 10eft/gyerek csp odab*aszna a magyar költségvetésnek. Ellentétben a sok haszontalan koltekezessel

somlobodog 2017.09.03. 21:57:32

@gabors: nem alanyi jogon jár. Óvodába és iskolába kell járni a gyereknek ha tankoteles. Kár felhergelni magad a labor day weekenden, inkább igyál tovább nyugodtan

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.03. 21:58:44

@swing gitan: nalatok is van Labor Day? :) mi meg elvezzuk egy napig, aztan megyunk haza...vegyes erzelmekkel, mert a kozvetlen kornyekunkon van bozottuz, ami most mar kozel 6000 hektarra terjedt ki...:( LA polgarmester helyi emergency-t hirdetett ki...szerencsere az utcan vegehez kozel mar nincs evacuation zone...

Shaktee 2017.09.03. 22:06:33

Off

Honnan is kaptam "igazi" emailben egy magyar tv csomagot kb 3 éve? S utána tanácsot amikor nem működött?

Feledékeny vagy, ennyi belefér muchhausen 3 grand tatus :-)

On

Shaktee 2017.09.03. 22:08:04

@Zsuzsi65:

Igen, holnap nagy ebéd lesz nálunk..na nem a labour day miatt, de itt vannak a newfoundlandi rokonok..

Nem a hétvégen mentek Lake Taho?

2017.09.03. 22:32:26

Jáááájjjjjjjj ázáz ávátár ........

Shaktee 2017.09.03. 22:35:03

@Lungo pelo: csumidáresz szokáresz a ronaldo kapott egy sárgá csédulát...

2017.09.03. 22:39:22

@swing gitan: mágírdámli á úricigójá :-)

Shaktee 2017.09.03. 22:53:08

@Lungo pelo: menj kushadjá more :-)

nite!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.03. 23:10:05

@swing gitan: de, itt vagyunk, szuper rafting tura utan :) class 2-3 rapids, szuper fun:) de persze kapjuk a hireket otthonril...a lanyom iskolajanak tanuloi parkolojato par 100 m-re mar a tuzvonal volt. Szerencsere es hala a tuzoltok munkajanak, nem jott kozelebb...
www.google.com/amp/abc7.com/amp/gov-brown-declares-state-of-emergency-for-la-county-over-la-tuna-fire/2371824/

Shaktee 2017.09.03. 23:13:59

@Zsuzsi65: eszméletlen ahogy mindenhol pusztit a természet..:(

Kepek vannak mar a facebookon a turarol?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.03. 23:18:52

@swing gitan: amint letoltottem parat a rafting ceg oldalarol, felteszem:) copyrighted kepek talalhatok itt: www.truckeeriverphotos.com. Date: sept 2, Tributary whitewater tours

Csodabogár 2017.09.03. 23:32:21

@DieNanny CH: Nekem is furcsa, de a hatóságok majd igazat tesznek.:-)

blackhairlady 2017.09.03. 23:51:12

@Zsuzsi65: A viz utan itt a tuz :( Remelem olyan szerencsesek lesztek mint mi es nem kell elhagyni a hazatokat.

M. Péter 2017.09.03. 23:53:38

@DieNanny CH: A szülő viszont ott dolgozik és fizeti az adót.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.04. 00:14:14

@blackhairlady: igen, ugy tunik, hogy a kicsit huvosebb ido ( a kozel 1 hetes 38-40c utani homerseklet utan most csak 32-33c korul van), gyengulo szel, es a monszun idoszak kezdetevel jovo nedvesebb levego segit a tuzoltoknak...ugy tunik, a mi oldalunkon nem terjed tovabb a tuz szerencsere.

gabors 2017.09.04. 00:53:52

@Bredpitt Monika: " de bizony, hogy ellentmondas, kocka vagy egy kisse, de ok
ertem azert az allaspontod, hiszen olyan orszagban elsz, ahol nem szorjak a segelyeket "

egyelore sem te sem mas valamiert nem birta megmutatni hol van az ellentmodas .. .. de nem is gond... de ha gyerekre jar X osszeg az segely .... szerintem... ami hosszu tavon tarsadalmilag NAGYON karos (lasd azokat a nemzedekeket akik segelyert csinaljak a gyerekeket ... ezek nem fognak SOHA erteket teremteni tarsadalmi szinten)

itt (usa) is van ilyen de kb ugy mukodik hogy csalad - 4 ember (legyen ketto gyerek) egy keres XXXXX osszeget .eltart harmat ...akkor 3xYY osszeet levonthat az adozas elott ... ha ketten keresnek (feleseg nem otthon hederel 1000-rel) akkor XXXX+FFFFF osszegbol vonnhatjak le a 2YY-t ami kb 10,000 per ev mostanaban ...

DE ha NEM dolgoznak nincs keresetuk SENKItol nem jar a 2YY (miert is jarna ?) persze akkor is kapnak valamit ha tenyleg utca lakok de az mas ...

montroyal ( CAN qc) 2017.09.04. 00:57:09

apu is 5 nyelven beszél de nincs 5 ember aki érti .... attol fugg mennyit iszik ... :-)

gabors 2017.09.04. 00:57:35

@somlobodog: "nem alanyi jogon jár. Óvodába és iskolába kell járni a gyereknek ha tankoteles. "

aha!!! ez azert valami :-))) es ezert valaki papirokba oli magat svajcban???

gabors 2017.09.04. 01:03:22

@somlobodog: most 40 evvel ezelott mas volt a vilag .. de ez akkor is segely volt csak a szuleink mast hittek akkor.... meg is volt az eredmenye ... de most ??? ha hogy fidesz visszaepiti pont azt a szart ??? sajnalom nagyon ... pedig nagyon hittem hogy jobb lesz

De elmult kb a 90 es evek vegen ... azota tudom hogy a kelet europai balkanon ennek semmi eselye nincs

gabors 2017.09.04. 01:05:16

@swing gitan: "@somlobodog: :-) " ja miert is nem ???

gabors 2017.09.04. 01:11:05

@somlobodog: "
@gabors: gondolom a szüleid is visszakuldtek, követve a gondolatmenetedet" sajnos (vagy nem) a gyes/gyed es a szabad szombat elott szulettem meg hogy volt a mas segijjjjj nem tudom de ha valami ERTELMESET is irtal volna akkor lehetne vitatni ...

ami VOLT Kadar alatt lathatoan nem mukodott ... a Ratko iutan SOHA nem emelkedett a szuletes szam ...nepessegre viszonyitva .. .ami nem is lenne gond mert mashol sem nott csal "ott" voltak torokok... vagy marokkoiak vagy mexicoiak ... hogy a "fejlett" nyugatot nezzuk

somlobodog 2017.09.04. 07:17:08

@gabors: gondolom mivel dolgozol nem vagy tobb mint 105 éves. Bár látom ha igen, akkor az értelem és a Google használat képessége már kihalt belőled. A csp nem Kádár barátod műve. Fokozatosan terjesztették ki 1912-1979 közt. Mielőtt okoskodsz legalább informalodj. Az értelmes vitához 2 dolog kell: tudás és az elkepeszto arroganciad visszafogasa. Nem jeleskedsz egyikben sem sajnos. Hogy miért? Hát ezért:
1.
" legátfogóbb családvédelmi juttatás, a családi pótlék 1912-ben jelent meg először a közalkalmazottak körében, de ekkor mindössze 7 ezer gyermeket érintett. A jogosultságok többszöri (1938, 1945) kiterjesztése után 1979-ben vált széleskörűvé (2 millió gyermek), 1990-ben pedig minden megfelelő korú gyermekre kiterjesztették."
Forrás: www.ksh.hu/szamlap/eletunk_cst.html

2. És hogy a gyes előtt születtél?
"Az 1884:XXIV. tc., az úgynevezett Ipartörvény a szülés után 4 hét szülési szabadságot engedélyezett a munkavállaló nőknek [23]. A XX. században a II. világháború előtti időszak legfontosabb társadalombiztosítással kapcsolatos intézkedése témánk szempontjából az 1927. évi XXI. tc. [24]. Ennek 30. paragrafus II. része szól a terhességi segélyről, a gyermekágyi segélyről és a szoptatási segélyről. A terhességi segély a szülés előtti hat hétben, a gyermekágyi segély a szülés utáni hat hétben jár a törvény szerint, az anya mindkettő alatt korábbi átlagkeresete 100%-ának megfelelő összeget kap. Az jogosult erre a két segélyre, akinek a szülés előtti két évben legalább 10 hónapon át volt betegségi biztosítása.... Ez a rendszer 1953-ban változott meg először komolyabban. Ezt megelőzően talán a 8.880/1948. Korm. sz. rend. érdemel figyelmet, amely szerint az 1 éven aluli beteg gyermekét gondozó anya jogosult táppénzre és az 1.040/1949. (II. 1.) Korm. sz. rend., amely a gyermek születésekor 500 Ft anyasági segélyt állapít meg. A nem biztosított anyák biztosított férjük után is jogosultak voltak anyasági segélyre, de csak 460 Ft-ra....Az 1.004/1953. (II.8.) sz. MT határozat az anya- és gyermekvédelem továbbfejlesztéséről szólt. II. 5. a) pontja szerint a terhességi és gyermekágyi segély 12 héten át jár, összege az anya korábbi átlagkeresetének 100%-a. ..."

Forrás: www.communio.hu/meh/eucsp.htm#anyasagi

Szóval te ugyanolyan segiiiiijes haszonélvezo voltál. Ennyit erről a kis félreértésedrol.

SzZoole 2017.09.04. 07:38:25

@somlobodog: jaj de nagyon igazad van +1, úgy tűnik Gábor valami kötekedő cuccot szedet be :-)

gabors 2017.09.04. 14:01:35

@swing gitan: megoldva apt-get install calibre :-))

Shaktee 2017.09.04. 14:08:16

@gabors: cool.

Majd mondjad hogy milyen a könyv, én még nem néztem bele..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása