oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 08. 06:30,  Ami többet jelent, mint egy hónap Florida 162 komment

2017. július 08. 06:30 Határátkelő

Ami többet jelent, mint egy hónap Florida

Rendhagyó lesz a mai poszt, de így nyaranta immár hagyomány, hogy megkérlek titeket, írjátok meg nyári élményeiteket. Noha Csodabogáré még tavaszi, de egy olyan kirándulást örökít meg, amiről azt gondolom, hozzátartozna egy élhető nyugdíjas léthez, és elég szomorú, hogy nem sokan engedhetik meg maguknak Magyarországon. A kérdés az, ti milyen messze vagytok hajlandóak elmenni egy-egy kulturális, vagy simán szórakozást jelentő élményért?

nemetorszag_munchen_opera_foto_avda.jpg

„Mikor az ember nyugdíjba megy és haza költözik, berendezkedik stb. akkor végre ideje lesz arra, amiben a munka egész életében akadályozta. Ez nálam az utazás volt. 

Nálam az utazás egyrészt ismeretlen helyek megismeréslét jelentette, másrészt kulturális élményeket. Az évek múltával egyre inkább a komolyzenei élményeket kerestem. 

Pesten remek hangversenyek vannak, de azért az igazi világszámok nemigen jönnek ide hozzánk. A mi fesztiválzenekarunk igazi világszám, de az csak egy zenekar. 

Kézenfekvő volt eleinte Bécsbe szaladgálni hangversenyre és ha kaptam jegyet az operába. Sajnos a menő eseményekre nagyon nehéz jegyhez jutni. Így keveredtem el előbb egy svájci, majd egy német utazási irodához, amik direkt ilyen pár napos, zenei élményeket nyújtó programokat szerveznek. 

A magunkfajta öregeknek ez igen kellemes. Megérkezünk az adott helyre és attól fogva már semmire nincs gond. Mindig jó szálloda van foglalva, közel az operához vagy hangverseny teremhez. Remek éttermekbe megyünk enni. Hozzáértő vezető van, aki részletesen bevezeti a csoportot a művekbe, amit látni és hallani fogunk. 

Ilyen módon töltöttünk két csodálatos estét a milánói Scalában, voltunk Barcelonában Európa legnagyobb operaházában és az idén már harmadszor Münchenben, majd Hamburgban a jelenleg divatos Elbfilharmoniában és Berlinben. Az évnek még nincs vége, októberben megyünk megint Münchenbe. 

Sajnos elég unikumnak számítunk ezeken az utakon. Most csábítottam el két ismerőst az őszi Münchenre, a tavaszin is ott volt egy barátunk. Igyekszem elhinteni a magot, ahol tudom. 

Persze ez inkább az idősebb korosztálynak érdekes, de nekünk egy ilyen pár napos út többet jelent, mint egy hónap Florida. 

Következzen a tavaszi Münchenről egy kis beszámoló. 

Immáron harmadszor mentünk ilyen kultúrutazásra Münchenbe, márciusban. A várost már ismerjük, nem is nagyon érdekes. A programokon volt a hangsúly. 

A modern is lehet jó 

Első este a Falstafot néztük, hallgattuk az operában. Ezt az operát egyszer láttam, valamikor ifjúkoromban. Már csak igen halvány emlékeim voltak róla. Nem olyan, mint a többi Verdi-opera, amiből sok ária a fülemben van bármikor, ha eszembe jut. 

Öregkori mű, az utolsó, amit Verdi írt, szép zene, de igazán nincsenek is benne nagy áriák. Az egyetlen vígoperája. Szépek voltak a hangok és a finálé talán túl volt játszva. Mindenesetre be volt dobva hatalmas kórus, gyerek és felnőtt táncosok. Tele lett a hatalmas színpad. 

A rendezés a mintapéldája lehetne annak, hogy modernül is lehet egy operát rendezni, anélkül, hogy az ember haját tépve bánja a napot, amikor a jegyet megvette. 

Díszlet nem is volt, csak egy hatalmas srégre állított tányér, ami időnként forgott a szereplőkkel. Nem oktalanul. Nagyon ki volt találva az egész. A történet Shakespeare: Windsori víg nők c. darabja alapján készült. 

A sátáni karmester és a mezítlábas szólista 

Második este hangversenyen voltunk. Egy új zenekar játszott, akik most nagy sikerrel turnéznak mindenfelé. A karmester fantasztikus egyéniség, megjelenése elég sátáni (nekem). 

Sok mindennel foglalkozott, az oroszországi Permből jött. Ott tanult, de született görög. Kitalálta magának ezt a főleg fiatalokból álló zenekart és szemlátomást bejött neki. 

Szerintem komoly szimfonikus zenekarnak kicsi a társaság. Első részben Mozartot játszottak, arra bőven elegen voltak. Szintén orosz nő volt a szólistája a Mozart hegedűversenynek, amit elég egyéni módon adtak elő. A nő érdekessége, hogy mezítláb játszik. De jó volt, tetszett. 

A második részben Beethoven 3. szimfóniáját játszották. Nos, ott kevesen voltak. Talán ezt elkendőzendő állva játszott az egész zenekar. Hogy ez mire jó, az nem derül ki. Főleg az első hegedűs gyereken szórakoztam, aki nagyokat lépdelt, szinte szökdécselt időnként. Először azt hittem lány, de aztán kiderült, hogy mégis inkább fiú. 

Nagyon lelkesek voltak. Nem csak a hegedűs lány, de a végén az egész zenekar is ráadást is adott. Közönség méltán tombolt, látván a nagy lelkesedést a zenekar részéről. 

Ez a hangverseny egy Gasteig nevű házban van, ami kizárólag koncertterem. Kb. 25 éve építették, elég hülyén. Teljesen zegzugos, több emeletet több lépcső köt össze. Félemeletek vannak, totál el lehet tévedni. A vezetőnk külön felhívta a figyelmet, hogy jegyezzük meg, hol megyünk be, hogy a végén vissza találjunk. 

Gyenge opera szupersztárokkal 

Harmadik este ismét az Operaház, Umberto Giordano: Andrea Chenier. Nos, ezt az operát néhány éve láttam filmen. Már akkor se szerettem. Gyenge és ellenszenves történet, nem túl érdekes zene.

Viszont fantasztikus áriák vannak benne. Anno Callas is kiszúrta magának, aztán azóta se játszották. Münchenben pl. most volt a bemutatója és az operákban igen járatos vezetőnk se látta még soha. 

Most itt összejött két fantasztikus, jelenleg világsztár énekes, Anja Harteros és Jonas Kaufmann. Miattuk érdemes volt a nemszeretemet is végignézni és hallgatni. Ilyesmit élőben nem sokszor kap meg az életben az ember lánya. 

A rendezés nem volt túl jó. Emeletes díszlet volt, leginkább babaházra hasonlított. Sajnáltam a szereplőket, nem csak a lépcsőn le föl mászkáért, hanem az általában igen kevés hely miatt is. 

Közben volt egy félnapos kirándulás egy bencés kolostorba. Nem volt izgalmas, ennél már szebbeket láttam ott. A beígért csodálatos panoráma az Alpokra sajnos felhőkbe burkolózott. 

Ezzel vége is volt a hivatalos programnak, illetve még búcsúvacsora volt az opera után, ahol megjelent a mezzoszoprán, és igen kellemesen elbeszélgetett a társasággal. 

A híres piac 

Utolsó nap már csak magunkban lógtunk, nézegettem üzleteket, stb. Az első 3 nap a lábamat nem tette ki a városba. Közelben volt a piac, a híres Viktualien Markt. 

Sajnos nem igazán volt piac nap, így a standoknak csak egy része volt nyitva. Elbámészkodtam a választékon, mint mindig, ha valahol külhonba járok. Már idei német spárga is volt, meg a 10 féle gomba, a rengeteg minden féle gyümölcs. Biztos drága, de legalább van. Megvenni nem kötelező.” 

HÍRMONDÓ 

Dolgoznál helyettem írországi pizzériában? 

A minap kaptunk egy levelet egy írországi pizzériában dolgozó magyar lánytól, aki váltani szeretne. Viszont szeretne úgy elmenni, hogy nem káoszt hagy maga után, hanem már tudják, ki lesz az utódja. Ebben segítünk neki.

A kormány el akarja érni a határátkelő magyarokat 

A kormány erősen gondolkodik azon, hogyan segíthetne a határátkelő magyarok identitásának megőrzéséhez, a művelődési igények kielégítéséhez. Közvetlenül szeretnék megszólítani a nyugaton élőket. 

„Nem lehetsz félig kinn, félig benn” 

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint semmi nem igazolhatja az Egyesült Királyság „rendezetlen kiválását” az Európai Unióból. Michel Barnier szerint mindkét fél számára ártalmas lenne, ha megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság. 

Mégsem lesz ellenőrzés az osztrák-olasz határon 

Noha lapinformációk szerint felmerült a lehetősége, az osztrák kancellár cáfolta, hogy bevezetnék az időszakos határellenőrzést az olasz-osztrák határon. Christian Kern szerint erre egyelőre nincs szükség.

(Fotó: Avda)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúra Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr312648391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2017.07.08. 17:33:22

@Főgebra: most mar ertem, lattam mar ilyet csak magyarul meg nem lattam leirva ezt ...

amugy ebben semmi hungarikum nincs ... rakerestem ezt a vilag sok reszen sokan muvelik 1968-ban talalta fel valaki a Harvardon..

Mrs. Clayton 2017.07.08. 17:35:42

@Lunacica: altalaban 10-15 fonttol vannak jegyek, ha minden igaz, de lehet rosszul emlekszem, az allojegy a promsra lehet meg ennyi sincs, egyebkent a bbc mindig kozvetiti, meg a hyde parkban is van kivetites

Hari Seldon 2 2017.07.08. 17:45:01

@Muscari:
Persze írjál, hogy ment a költözés.
Egy költözés mindig kész bolondokháza, mindig van benne story.
( - Én csak tudom, már itt Franciaországban is három városban és négy lakásban laktunk.)

kék madár 2017.07.08. 17:58:43

@Határátkelő: remelem a Soros plakat hatuljan hataratkelo.blog.hu reklam van, hogy ha fel kell szedni, azonnal lehessen ujra hasznositani, fideszileg :)

Dikusz 2017.07.08. 18:03:09

@kisrumpf: dehát két kezed van, miért nem kaptad el az ő poharát is, azt mondva, hogy lehet a barátnőd később meggondolja magát:)))
(viccvót)

Csodabogár 2017.07.08. 18:27:35

@P.Elliot: Wagnernek a szövegei is gyönyörüek és mindet maga írta. Kb. 15 éves lehettem, mikor olvastam, hogy ő irta az összes szöveget. Akkor gondoltam, hogy meg kell tanulnom németül. Kis idő eltelt aztán de megtanultam.
Floridában lakásunk volt hónapokat töltöttem ott és nekem csak az unalom jutott belőle. Egyszer onnan is felugrottunk a MET-be + Carnegie Hall, nagy élmény volt.
Moziban nem szeretek operát hallgatni, az soha nem az igazi. Pesten is van a Müpában közvetítés a MET-ből.

Csodabogár 2017.07.08. 18:30:27

@DieNanny CH: Az ilyesmiktől tudok én is a falra mászni. Oldalakon át tudnám sorolni a szörnyűségeket, amiket elkövetnek. TV-ben nézek minden közvetítést, bár volt már amit kikapcsoltam, mert olyan rémes volt.

Csodabogár 2017.07.08. 18:35:54

@Lunacica: Köszönöm. Az igazság az, hogy régen mindig saját magunk utazgattunk minden felé, főleg tengeren túlra, de elfáradtunk már. A sok órás több átszállásos repülések már nem nekünk valók. Az ilyen pár napos utak viszont mindig feldobnak mindkettőnket. Totális kikapcsolódás.

Csodabogár 2017.07.08. 18:44:49

@Mrs. Clayton: Tényleg egy tévhit miszerint az opera egy elit műfaj. Persze vannak helyek, pl. Bayreuth ahol tényleg mindenki estélyiben volt a férfiak többnyire szmokingban de minimum sötét öltönyben. Nem tudom manapság mi van, mikor kezdtek igazi őrült rendezések lenni abba hagytam a jegyigénylést. Általában 2-3 évenként lehetett jegyhez jutni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 18:48:22

@Mrs. Clayton: azt hiszem, egyszerűen nem voltam erre nevelve. Otthon apuék sokszor hallgattak komolyzenei lemezeket, de opera nem volt köztük, így semmilyen alapom nincs. Megmaradok az áriák véletlenszerű meghallgatásánál.

@Dikusz: nem voltam elég bátor :-D

Mrs. Clayton 2017.07.08. 18:51:36

@Csodabogár: persze egy metbe en se farmerban mennek, de egy atlagos eloadasra teljesen jo. Egyebkent a nemetek is olaszul enklik az olasz operat es feliratozzak? Vagy ez csak itt szokas?

Shaktee 2017.07.08. 18:53:04

@Mrs. Clayton: Mindenütt olasz az opera nyelve, ha ruszki, akkor oroszul éneklik..stb.

Shaktee 2017.07.08. 18:54:20

@Lunacica: Pedig nekem azt mondta a zoli hogy élete vágya egy Mesterdalnokok.
:)

P.Elliot 2017.07.08. 18:57:24

@Csodabogár: Nekem nem gyonyoruek Wagner szovegei, tudod, a forditas ott van angolul a kepernyon meg ha akarom, magyarul is elokereshetem a neten. Nekem nem az. Ha rovidebbre vette volna a mondanivalojat akkor tobbet ert volna talan, sot valoszinu.
Floridaban biztosan hogy rossz helyen laktatok, /ezalatt ertem azt hogy keves szorakozas lehetett a kozelben, latnad csak hogy mi minden van pl. Miamiban/, bezarva a 4 fal koze az persze hogy unalmas. En szeretem a mozi operakat, elso sorbol latom hogy igy mondjam, szeretem benne az interjukat, kis riportokat, azt is hogy a szinfalak moge is visz a szunetekben, nem csak egy egyszeru film.
Azt is szeretem amikor bemegyunk, meg nem kezdtek el de mar latod az operahazat belulrol, ott vagy benne,latod hogy hangol a zenekar, igazan az az elozetes szinhaz zaj van ami eloben is.
Es milyen hallatlanul kenyelmes, ide a mozi 10 perc ahol adjak, bemenni meg ramegy szinte a nap, hazajonni varni a buszt vagy a vonatot mert New Yorkban mar nem vagyok hajlando vezetni....
Az eloadas meg ugyanolyan hatasu nekem, enek es minden.
Oriasi hogy ezt kitalaltak, azokhoz is eljut az operaelodas akik elmehetetlenul messze vagy mas orszagban laknak toluk, remenyuk sincs eloadasokra jarni.
Mivel a gimnazistaknak sok iskolaba ingyen kikozvetitik hogy bemutassak hogy mi az hogy opera, igy kozonseget is szerveznek a jovoben maguknak. A Romeo es Juliat kozvetitettek ki elsonek/ csodas eloadas volt/, utana meginterjuvoltak a gyerekeket akiknek tetszett jobbjara, hogy ezt hivjak operanak csak meg nem voltak ilyenen.
Egyetlen kifogasuk volt hogy csak csokoloztak abbol is keveset, szerettek volna ha kicsit "elfajul" a dolog....
A mai napig nevetek ezen mert az jutott eszembe hogy varjatok csak gyermekeim majd valami rendezonek eszebe jut hogy meg lehet ezt szexelni is, ket enekhang kozott, hehehe....

Mrs. Clayton 2017.07.08. 18:58:48

@kisrumpf: en meg nem vagyok egy nagy zenekedvelo, mert idegesit a zaj. Nekem a legtobb zene csak idegesito csorompoles. Egyedul a komolyzene az amit barhol barmikor tudok hallgatni, mert az nem zajos. Lehet nem a zaj a legjobb szo, ami kifejezi amit mondani akarok, minden esetre erdemes kiserletezni szerintem.

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:01:22

@swing gitan: itthon egyszer voltam es a figarot magyarul enekeltek, ezert kerdeztem

P.Elliot 2017.07.08. 19:04:32

@Mrs. Clayton: Az operakat manapsag olyan nyelven kell enekelni amilyenen irtak, tehat orosz operat oroszul, olasz olaszul es igy tovabb, teljesen mindegy hogy hol adjak elo bar szerintem vannak kivetelek. Placido Domingo ki akarta vinni Los Angelesbe a Bank Bant eloadni de vegul is nem lett belole semmi mert az enekeseknek nehez lett volna magyar nyelven megtanulni, nem is vallaltak, igy vissza lett mondva.
Mas nyelveken sem konnyu, A hires operaenekesno, az orosz Anna Netrebko enekelte mint o maga meselte azt hiszem a Bohemeletet Parizsban egyszer, franciaul persze ,es az esti galavacsoran valami nagyember, miniszter, akarki megdicserte az eneket es hogy milyen szep nyelv az orosz, hasonlit a franciara mire Netrebko vidaman kozolte a nagyon zavarba jott pasassal hogy franciaul enekelte, hehehe,...

P.Elliot 2017.07.08. 19:06:12

@Mrs. Clayton: Nem hiszem hogy vallaltak volna az enekesek olaszul...

gabors 2017.07.08. 19:08:33

@Mrs. Clayton: "persze egy metbe en se farmerban mennek" pedig mehetsz nyugodtan a Carnegie Hall-ba is. En sima utcai ruhaban mentem eddig mindig igaz mar jo 10 eve voltam utoljara.

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:12:25

@P.Elliot: igy a ferjem jart egyszer. Hallgattuk a radiot, azt hiszem a carmen szolt. A ferjem mindig eloadja, hogy o beszel am franciaul. En meg mosolygok rajta, hogy persze. Attol hogy tud kerni kenyeret meg vizet, az meg nem francia tudas. Egyszer csak mondta, hogy milyen erdekes ez az olasz nyelv mert egeszen ert nehany szot. Mire mondtam neki, hogy szerintem ez baromira franciaul van

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:14:20

@P.Elliot: pedig a pavarotti kinezetu magyar operaenekes volt a foszereplo. Gondolom megy neki olaszul is.

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:18:40

@gabors: hat azert jellemzoen utcai ruhanal jobban feloltozunk szinhazba is meg koncertre is, jo nem rock koncertre, de en oda a fent emlitett okbol nem is megyek el. Tavaly kenyszerbol lattam ozzy osbournet meg azt az egyuttest akinek a tagja ilyen boeinget v airbust vezet meg a slip knotot is szoval a kovetkezo 40 evre nekem ennyi eleg is volt

P.Elliot 2017.07.08. 19:21:16

@gabors: Eloszor en is kioltoztem , utana mar mindig joval egyszerubben, valahogy manapsag mar annyira egyenruhava lett pl. meg a farmer is hogy zakoval is hordhatod vagy ha szorakozni mesz egy barba, akarhova eleg ha egy jobb, / megcsak nem is flitteres felsot/ huzol hozza, szinte mindenhova eleg egy gatya meg egy polo....
Valtozik a vilag.
En meg emlekszem anyam kis kesztyucskeire amikor meg azt is huzott ha kioltozott, csakugy mint mas, ma halalra nevetnenek ha meglatnak barkin bar meg visszajohet divatba...

P.Elliot 2017.07.08. 19:23:56

@Mrs. Clayton: Jo volt ez a francia tudas, hehehe....egyebkent tenyleg, ki tudna tisztessegesen megtanulni annyi nyelven egesz estet betoltoen a szoveget?
Valoszinu hogy igy is mellebeszelnek ha nem jut eszukbe egy-egy szo...

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:26:21

@P.Elliot: nem szep dolog itt mindenki elott cikizni, de a szemebe is megmondom, hogy jobb ha angolul beszel franciaorszagban, mert ugy legalabb megertik

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 19:27:38

@Mrs. Clayton: a legtöbb mai "csörömpölés" nekem is zaj. (Azt hiszem értem is, amit mondani akarsz, meg nem is...)

munka közben nem tudok igazán komolyzenét hallgatni, mert úgy érzem, arra figyelnem kell, míg egy Johnny Cash vagy egy John Grant CD elmuzsikál a héttérben és segít, feldob. (Most csak vettem gyorsan két példát, ami eszembe jutott.) Egyébként erősen hangulatfüggő, hogy mit hallgatok, egyszer hetekig Christian rockot hallgattam, mert éppen ahhoz volt kedvem, az uram kishíján kitagadott...

P.Elliot 2017.07.08. 19:28:04

@montroyal ( CAN qc): Te mi a nyavajat csinaltal magaddal? Egeszen megfiatalodtal! Hozzafiatalodtal a felesegedhez.

Divatos a hajad, a cucc rajtad, a nyaklancod, latszik hogy haladsz a korral, nagy gratulacio, igy kell ezt!

Lunacica 2017.07.08. 19:28:59

@Csodabogár: hat amikor elerjuk mi is azt a kort, szeretnem, hogy mi is menjunk- talan addigra Zoli is megszereti mondjuk legalabb Bocelli- t

Muscari 2017.07.08. 19:33:13

@DieNanny CH: én láttam otthon, de esküszöm, hogy nem emlékszem, hogy hogy halt meg Júlia. Amúgy CD-n megvettük az eredeti franciát, az valahogy jobban tetszik, mint a magyar szöveg.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 19:35:22

@Mrs. Clayton: Slipknot? Jesszus...

Bár voltam heavy metal koncerten a férjjel, de egyszer elég is volt. Egyrészt alig láttam valamit, másrészt reggelig süket voltam...

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:38:03

@kisrumpf: persze a modern zeneben is vannak klasszikusok mint johnny cash. Meg is hallgatom. De engem valahogy annyira nem erdekel a zene, ha soha nem hallok egyet se a jovoben, nekem fel nem tunne. A ferjem total az ellenkezoje, egyszer Bach szol a furdobol maskor meg Slipknot. Valoszinuleg bennem van a hiba, mert a tv-t radiot sem birom, ha kicsit hangosabb.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 19:40:36

@Mrs. Clayton: ok, akkor már értem, mire gondolsz zajként.

Shaktee 2017.07.08. 19:40:52

@Mrs. Clayton: 20 évest vettél férjül? :) slipknot?

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:40:58

@kisrumpf: az, harom napig voltunk ezen a heavy metal fesztivalon azt hiszem download, persze mert mentem, derekig ero sar, hideg volt, nekem soha tobbett, legalabb nem volt hangos

gabors 2017.07.08. 19:41:57

@Mrs. Clayton: "@gabors: hat azert jellemzoen utcai ruhanal jobban feloltozunk szinhazba is meg koncertre is," persze lehet lattam en is tobb ezer dollaros ruhakban ott embereket (lehet csak bereltek :-))) en arra gondoltam hogy ahogy @P.Elliot: is irta manapsag ez mar nem egy kotelezo dolog jo koszos szakadt ruhaban vagy papucsban lehet elhajtanak, de a mindennapi munkabajaro ruhaban (busniess attire) siman mehetsz (jo itt nem diggerre kell gondolni mint munkaruha)

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:41:59

@swing gitan: hat neha en is ezt erzem, de aprilisban volt 50

Shaktee 2017.07.08. 19:42:50

@Lunacica: Kibacok én vele, kiperkázom :)

Hazudd neki hogy a Ring az a Gyűrük Ura, akkor elmegy..

Kb 6 óra a Ring :)

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:43:00

@gabors: de hat ezt en mondam meg a legelejen

montroyal ( CAN qc) 2017.07.08. 19:43:23

@P.Elliot: koszi szerencsere nem lattal hétkozben melos cuccban es biztonsagi strandpapucsban dolgozok mint a pakisztaniak ... kapkodom is a labam amikor hegesztek ... de a nyaralos kepek alapjan senki sem adna nekem 62 évet ... mert valojaban csak 61 es fél vagyok ..:-)

eleg amerikainak latszunk ?
www.kepmegoszto.com/201707081941/5961195ba1cc1-19247726_1476962445675906_9067893094868344582_n.html

szalka240 2017.07.08. 19:43:30

@gabors: Szerintem sem egyedi. Az Eurovíziós Dalversenyen is volt már 2011-ben az ukrán szám hátterében, bár szerintem messze felülmúlta az éneket és a zenét.

Csodabogár 2017.07.08. 19:43:43

@Mrs. Clayton: Ma már mindent az eredeti nyelven énekelnek és feliratozzák. Bécsben válogatni lehet, német, angol és japán felirat közt. Az előtted lévő szék támlájára van szerelve a kis képernyő. Ilyennel még máshol nem találkoztam.

Muscari 2017.07.08. 19:44:45

@kisrumpf: @Mrs. Clayton: hihihi, én csütörtökön punk-rock koncerten voltam, jól kitomboltam magam. Kinek a pap, kinek a papné :-)

Shaktee 2017.07.08. 19:46:56

@montroyal ( CAN qc): fenét amerikai, csicsás kvebeki pure laine :))

Lunacica 2017.07.08. 19:47:03

@swing gitan: jaj ne!! En fogok huzom a rovidebbet, neked meg elhuzza a notadat

Mrs. Clayton 2017.07.08. 19:47:26

@Csodabogár: ilyen sem a royal albert hallban sem buxtonban nincs ( mondjuk ez egy nagyon pici operahaz) viszont lent a szinpad ele volt egy ilyen monitor kihelyezve es ott feliratoztak.

P.Elliot 2017.07.08. 19:49:27

@montroyal ( CAN qc): Oregit ez a kalap, szedd csak le,....

Csodabogár 2017.07.08. 19:50:31

@Lunacica: Elárulom, hogy a férjem velem volt először életében operában. Jól belejött. A végén már Bayreuthot is imádta.
Emberem járt fiatal korában itthon, aztán persze Amerikában nem, de szereti.

gabors 2017.07.08. 19:54:16

@montroyal ( CAN qc): kepek nem rosszak azert a joval vilagossabb hatterrekre erdemes lett volna figyelni :-)) akkor a selfiek is jobbak lettek volna

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 19:55:48

@Muscari: tombolni én már csak négy fal között behúzott függönynél :-D amikor tudom, hogy a szomszéd biztosan nincs itthon, mert alighanem kiverné nála a biztosítékot egy-egy dögösebb szám, hehe.

gabors 2017.07.08. 19:56:28

@montroyal ( CAN qc):
eleg amerikainak latszunk ? inkabb illeglis mexicoinak :-))

Shaktee 2017.07.08. 19:59:35

@Lunacica: vannak akik szeretik a kis életüket szinezni a neten :)

montroyal ( CAN qc) 2017.07.08. 20:02:51

@gabors: nem a minoseg szerint valogattam vagyis sehogy a kepeket mert tobb ezret csinaltunk 3gep + telefon de meg mi sem valogattuk ki .. a FB -n most jutottam el a marciusi taiwani képekhez ...
www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.1439504676131189.1073741888.100002150117518&type=3&pnref=story

szalka240 2017.07.08. 20:05:57

@kisrumpf: Én életemben egyszer voltam operában, de nem nyerte el a tetszésem. Sőt a klasszikus zene iránt sem rajongok igazán. Azért ha adódik egy jó lehetőség, meghallgatok egy-egy koncertet, de otthon vagy a munkahelyen eszembe sem jutna klasszikus zenét hallgatni. Helyette inkább hallgatok Yannit, számomra sokkal emészthetőbb.
www.youtube.com/watch?v=4muqUvH5jeE
Mint például ma is. Egyébként nálam is nagyon hangulatfüggő, hogy mit hallgatok. Ha kicsit bús a hangulatom, akkor Nike Ardilla megy, de vannak még egzotikusabbak is a kedvencek között.

2017.07.08. 20:28:48

@swing gitan: bizony,pedig szép dolog(lenne) az igazmondás.......

gabors 2017.07.08. 20:32:36

@montroyal ( CAN qc): koszi de I dont do facebook :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 20:36:24

@szalka240: nekem a munkahelyem a saját konyhám, és a nappali, úgyhogy szólhat ott bármi - aztán megjön a férj, s már nem szólhat bármi :-)

Meg kellett néznem, kik ezek. Te szereted még jobban búsítani magad zenével, ha bús hangulatod van?

DieNanny CH 2017.07.08. 20:38:31

@P.Elliot:

Én a kórusommal magyar mellett német, latin, francia, angol nyelvű darabokat adtunk elő. Nagyon pontosan kellett tudni, osztályozta a karnagy a kiejtést is. Voltak szólamvezetők is, én a mezzónak voltam a vezetője, kórusdarabot nálam is fel lehetett mondani. Az volt a vicces, hogy én még életemben nem tanultam németül, de jó volt a kiejtésem, ezért én is osztályozhattam a társaimat.
:-)
Szóval, akinek jó a hallása, az nagyon könnyen meg tud tanulni teljesen idegen nyelvű darabokat is.

DieNanny CH 2017.07.08. 20:40:58

@Muscari:

Nekem a német is nagyon tetszik, nagyon szép szöveggé fordították.
Mondjuk ugyanígy láttam az Elizabeth, meg a Vámpírok bálja darabokat is. Ja, meg a Muzsika hangját.

DieNanny CH 2017.07.08. 20:42:19

Ja, meg kifelejtettem a Rebekka-t (A Manderley ház asszonya).
Hú, az valami fantasztikus volt! Ott ráadásul a főszereplő valami dán, vagy finn nő volt, és németül, nagyon szép kiejtéssel énekelt.

DieNanny CH 2017.07.08. 20:47:23

@szalka240:

Yanninak most belehallgattam - nagyon bejövős, szerintem utánajárok a műveinek.

szalka240 2017.07.08. 20:53:25

@kisrumpf: Az én munkahelyemen sajnos a kolléganőmhöz kell igazodni, úgyhogy az éppen menő szemét megy a rádióból, egyes számok legalább háromszor egy munkaidő alatt. A saját zenéimet csak akkor hallgatom, ha beteg vagy szabadságon van. Viszont otthon nem zavar senki. Hogy ez most pozitív vagy negatív...
Ha rossz a hangulatom, azt már zenével nem lehet tovább rontani. Egyébként meg tetszik ez a zene is. Mikor hallgassam, ha nem olyankor?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 21:29:20

@szalka240: igaz... bár én akkor inkább már nem szeretném magam még jobban beleásni a bánatba.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 21:34:22

@DieNanny CH: musical?! Most nézem a wikin, jé... de megnézném.

Dikusz 2017.07.08. 21:45:06

@kisrumpf: magam elé tudom képzelni, amikor otthon tombolsz Johnny Cashre:))). Egyébként én is szeretem a zenéjét, van CD-m is tőle. Nem tudom ugyan meghallgatni, mert beszorult négy másik CD-vel együtt évekkel ezelőtt a HIFI-toronyba, szétverni meg ezért mégse szeretném.
Halkan, lábujjhegyen ülve írom, hogy én meg mire szeretek itthon tombolni, mert ahogy tapasztaltam az ismerőseim körében, eddig mindenki lábrázást kapott ettől a zenétől: a jódlit szeretem, minden formájában. Csak beütöm a kedvenceim nevét a gugliba, és csapatom a bulit:)))
Csak egy pár nevet írnék le közülük: Raschofer Terzett, Franzl Lang, Kasermandln, Hias Mayer, Vico Torriani stb. :)))
A fiatalabbak talán nem is ismerik őket...

Csodabogár 2017.07.08. 21:54:59

@Dikusz: Vico Torrianinál megálltam, de őt se a jódli miatt szerettem. Remek tv showkat csinált fénykorában. Szegény elég korán meghalt.
Egyszer Pesten ültünk az Apostolokban, nagyon rég volt, jött be V.T. a feleségével de nem volt hely. A mi boxunkban viszont egyedül ültünk és férjem ékes switzerdütschben felajánlotta, hogy üljenek oda. Nagyon örült és elmondta, hogy imád Pestre járni. Rajtunk kivűl senki nem ismerte.

Dikusz 2017.07.08. 22:01:36

@Csodabogár: tényleg nemcsak a jódli miatt szeretem őt. Nagyon sokoldalú művész volt. Több száma is filmből való, egyszerűen nem tudtam kideríteni (1957-körül készült), mi a film címe.
Elvarázsolnak a számai, és a többi művészé is akiket említettem (esetleg hallottál róluk, vagy ismered őket?).

DieNanny CH 2017.07.08. 22:11:07

@Dikusz:

Nézd meg itt, hátha rájössz a film címére:
de.wikipedia.org/wiki/Vico_Torriani

(Amúgy tök poén, itt bemegyek 2 fajta üzletbe, és szinte mindig jódli szól a hangszórókból... Az egyik üzletet Radikal-nak, másikat Landi-nak hívják.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 22:11:32

@Dikusz: jaj hát őrá éppen nem, a tomboláshoz más jó, de volt már hogy telitorokkal énekeltem a cd-jével, igaz, ezt kocsiban, ott senki nem hallja... s van olyan dala is, ami mindig megbőget... nagyon szeretem.

Jódli, hát... izé... egyszer a kedvenc útvonalunkon autóztunk, Dél-Tirol, bekapcsoltam a rádiót, mondván mit adnak errefelé a helyi adón... igen, jódlizene jött fel, kapott egy percet :-D jó csapatást!

Hogyan tudott beszorulni 4 cd a toronyba???

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 22:14:12

@DieNanny CH: ez teljesen kimaradt, azt sem tudtam, van ilyen. De a könyvet most elővettem...

nyuszigonosz 2017.07.08. 22:22:25

@Dikusz: Ez?
Sieben mal in der Woche 1957-es Vico Torriani film. Na ebböl a részlet.

www.youtube.com/watch?v=TOBT1uQ1S0g

Dikusz 2017.07.08. 22:31:10

@kisrumpf: Öt CD, meg két magnókazetta:)))
Fogalmam sincs egyszer csak nem nyílt ki egyik se. A CD-nél ötnek volt hely benne, és ha az egyik lejárt, játszotta is a másikat. Kb 20 éves a torony. Kétkazettás, öt CD-tartós, rádiós, két hangfalas Panasonic a márkája, akkor több, mint 70.000 Ft-ba került, és nem kínai gagyi gyártmány. Lehet csak ki kellene szedetni belőle a kazettákat és a CD-ket, és kipucoltatni. De a fiam azt mondja nem érdemes, mert nem ér egy fityinget sem...

Dikusz 2017.07.08. 22:39:33

@swing gitan: óóóó de klassz:))))
Slágermúzeumos (régi rádióműsor volt a Petőfin) adásban vettem fel két számát:) Arra nem volt időm akkor, hogy felírjam a nevét, de most majd megkeresem azt a két számot.
Azon kívül, hogy szeretem a jódlit, van még egy hibám. Ha bizonyos mennyiségű (és fajtájú) folyadékot iszom, akkor azt hiszem magamról, hogy tudok jódlizni. Igaz eddig ezt csak akkor próbáltam, akkor is ritkán, amikor a közelemben nem volt senki...

Shaktee 2017.07.08. 22:46:04

@Dikusz: csúf, göthös, piás, rosszéletü emberke volt Hank..de aki nem lesz a hangjától lúdbőrös..annak a saját készülékében van a hiba :)

youtu.be/-yCQraOX4Bw

Dikusz 2017.07.08. 22:48:13

@nyuszigonosz: igen:) De azt hittem, ez a szám címe. Meg van meg egy száma, az "Ananas", talán az is ebből a filmből.

nyuszigonosz 2017.07.08. 22:51:28

@Dikusz: Az meg ez. Szintén 1957-böl.
Címe: Ananas aus Caracas. Mivel az elözö az ismertebb, azért gondoltam, hogy az az.

www.youtube.com/watch?v=z4dMkYUlrR8

Dikusz 2017.07.08. 22:53:31

@swing gitan: Meghallgattam egy másik számát így hirtelen, a Yambalaya-t. Erről a számról eszembe jutott a Carpenters (tuti ismered őket), rögtön azt is meg kellett hallgatnom. Holnap, ha hazaérek ezeket fogom előszedni:))

Shaktee 2017.07.08. 22:54:54

@Dikusz: Jambalaya egy klasszikus cajun nóta, mindenki játszotta s játtsza ma is :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.08. 23:01:58

@Dikusz: ne haragudj de ezen akkorát röhögtem...

Dikusz 2017.07.08. 23:09:32

@kisrumpf: dehogy haragszom, gondolom a jódlizásomra gondolsz:)))
De ha tudnád, milyen rosszul esne (legalábbis amikor előadom), ha valaki mégis meghallaná, és azt mondaná, hogy borzalmas a művészetem:)

DieNanny CH 2017.07.08. 23:18:56

@kisrumpf:

Annyira jó a zene és a szöveg, hogy én szabályosan féltem előadás közben... Mintha a filmet néztem volna...

Csodabogár 2017.07.08. 23:29:15

@Dikusz: Az én hifi tornyomban se működik a cd lejátszó. Már nem is tudom, nem nyilik vagy nem csukódik be, valami ilyesmi.
A többi nevet soha nem hallottam, akiket emlegettél.

Muscari 2017.07.09. 00:12:43

@kisrumpf: pedig látnod kellett volna a közönséget. Csupa átlagosan kinéző ember, egy csomó középkorú, volt, aki szatyrokkal jött, mintha bevásárlás után ugrott volna be :-) Persze volt, aki ült, a férjem is, de egy csomóan ugráltunk meg táncoltunk.

Muscari 2017.07.09. 00:15:41

@DieNanny CH: én egy szót sem értek belőle, csak szépen hangzik. Itt, ahol most lakunk, bejönnek francia és belga rádiók is, szoktam őket hallgatni munkába menet, sok kellemes zenét játszanak.

DieNanny CH 2017.07.09. 07:13:20

@Csodabogár:

A kiöltözésről:
Bécsben ezek a musical előadások 7 körül kezdődtek, kivéve vasárnap, akkor 5-kor. Mivel úgyis minden vasárnapom szabad volt, eleve reggel úgy készültem, hogy majd este 10 körül érek vissza a családomhoz. (Mert szerencsére nem laktak túl messze Bécstől.)
Tehát nappal Bécset fedeztem fel, 5-re meg mentem a színházhoz a túrahátizsákommal, meg az átlagos öltözékemmel - és nem lógtam ki sehonnan...
:-)

szalka240 2017.07.09. 08:45:10

@DieNanny CH: Örülök, hogy tetszik. A Youtube-on böngészve találtam rá véletlenül. Nem tudom, hogy felénk miért nem olyan híres, hiszen a koncertfelvételeket nézve nem tűnik egy ismeretlennek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.09. 10:12:50

@Muscari: szatyrokkal....! :-)

(Mi is ültünk, de aztán ahogy beindult a zene, talpra ugrott mindenki, s olyan ugrálás volt, attól féltem, leszakadt az emelet. Körbe voltunk véve csupa kigyúrt tetkós lengyellel, orosszal, kicsit jobbos felvonulás érzésem volt, ez nem volt jó, ellenben remek show volt, élveztem. Haver lent volt a színpad előtt, előrelátóan fémorrú cipőben ment, hogy a tizenéves kiscsajok le ne tapossák a lábát... még az óráját is elhagyta a hömbölgésben, s ő nemcsak süket lett de a hangja is elment. Jó néha kiengedni a gőzt azért, de egyszer elég is volt, ehhez én már tényleg öreg vagyok :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.09. 10:19:06

@DieNanny CH: nem nagyon hoztak eddig musicaleket errefelé, sajnos. Pár éve van egy decensebb méretű színház, s oda hoznak át Angliából musicaleket, eddig még egyik sem volt olyan, hogy rohantam volna, de októberben jön a Miss Saigon, no arra megyek, életem első musical-e, még Londonban láttam, khm, 28 éve (jesszus...)

Dikusz 2017.07.09. 12:30:53

@kisrumpf: "hömbölgésben":)
Ezt a kifejezést anyósomtól hallottam, nagyon régen.
Celldömölkön született, ott is nőtt fel. Majd negyven év budapesti élet után is tájszólással beszélt. Nagyon szerettem hallgatni, ahogy beszélt, számomra a legszebb tájszólás:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.09. 12:45:59

@Dikusz: anyám szokta mondani, de szerintem olvasta valahol.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása