oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 14. 06:30,  Az első határátkelős év költségei 156 komment

2017. június 14. 06:30 Határátkelő

Az első határátkelős év költségei

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én egy ideig próbáltam vezetni a kiadásaimat, aztán valahogy félbemaradt a dolog. Egyébként is eljön egy pont, amikor az ember már nem is nagyon meri végiggondolni, mibe kerül az élet. Pedig nem ártana, mert egészen meglepő dolgok derülhetnek ki pláne külföldre (vagy haza) költözés után.

Neked mennyibe került az első határátkelős éved? Több volt vagy kevesebb, mint amivel előtte számoltál? Mint csinálnál másként? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

irorszag_james_parnell_es_csaladja_foto_irishtimes_com.jpg

Azért nem mindenki ilyen hanyag, van, aki akkurátusan leült és összeírta, mibe került neki és családjának egy év Írországban. Mivel több mint tíz év után költöztek vissza Ausztráliából, a költségeik nagyjából megegyezhetnek egy határátkelő családéival. 

Az összegek elgondolkodtatók lettek, különösen, hogy a meglehetősen drága lakhatás nem is szerepel benne. (Azért gyorsan megjegyezném, mielőtt ti teszitek meg, hogy ennél kevesebből is ki lehet jönni, de gondolatébresztésnek nem rossz.)

James Parnell tehát 16 év után tért vissza Írországba a családjával, és ez rögtön egy fontos kérdés, hiszen, mint ő is írja, amikor a párjával anno kiköltöztek, az fejenként mintegy 1000 euróba került. 

Most, három gyerekkel, a rengeteg holmival - 21 ezer euróba. Ezt csak érdekességként írom, hiszen egyrészt Magyarországról Írországba költözni sokkal olcsóbb, mint Ausztráliából, másrészt ők például vitték magukkal az autót is, ami Magyarországról nem valószínű. Ezzel együtt is, aki családdal, gyerekekkel költözik, nagyságrendileg nagyobb összeggel kénytelen számolni. 

Az utazás után ott van a berendezkedés. James Parnell és családja mintegy 9000 eurót költött bútorokra, új, az ír időjáráshoz jobban illő ruhákra, az autó átíratására, pár ajándékra az ismerősöknek, barátoknak (ebből az utóbbi két tétel egy magyar határátkelő esetében az elején nem játszik). 

Összességében tehát a költözés és a berendezkedés egyszeri költségei nagyjából 30 ezer eurót tettek ki. Ennyit azért egy magyar családnak nem kell költeni, de annyira talán jó, hogy lássuk, egy kiköltözés komoly összegbe kerülhet, attól függően, hányan vagyunk és mennyi holmit viszünk. 

Lássuk most a többit! 

James Parnell írásában három kategóriába osztotta a kiadásaikat. Vannak, amiket nem lehet elkerülni, mert egyszerűen szükségesek, vannak, amiket meg lehet fontolni, és végül vannak a meglepő kifizetések.

1. kategória: az elkerülhetetlen kiadások

Ezek azok, melyek a mindennapok kötelező részei, mert egyszerűen szükségesek ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Élelmiszer (14 ezer euró) 

Három gyerekkel nem nagyon kell csodálkozni azon, hogy ennyi pénz elmegy kajára, pláne, ha az ember nem ezen spórol. Nyilván ki lehet hozni kevesebből is (ez ugye nagyjából havi 1100 font, ami elég sok), különösen, hogy például egy év alatt 480 eurót költöttek Nespressóra. 

Pénzügyek (6 ezer euró) 

Ide tartoznak az egészségbiztosítások, életbiztosítások, a folyószámla díja, lakásbiztosítások, stb. Azt James Parnell is elismeri, hogy kissé konzervatívan álltak hozzá a kérdéshez, és sok esetben a drágább megoldást választották, és hamarosan újra is gondolják életük ezen részét. 

Persze ha valaki alkalmazott, akkor ezen kiadásainak egy részét a munkáltató állja, de azért elgondolkodtató. 

Rezsi (3 ezer euró) 

Áram, internet, tévéelőfizetés, két mobiltelefon, szemétszállítás – ebből csak az utóbbi volt 500 euró egy év alatt. 

Gyerekek (4 ezer euró) 

Iskola, ruházkodás, könyvek… soroljam még? Persze valamennyi vissza is jön a különböző állami támogatások formájában. 

Közlekedés (5 ezer euró) 

Ebben már benne van az autó biztosításának díja, az adó, az üzemanyag, a parkolás – mindez úgy, hogy munkába például James kerékpárral jár. (Ja, benne van a bringa is.) 

Nem csoda, hogy ő is azt írja, elképzelni sem tudja, hogy két autójuk legyen, hacsak nincs abszolút szükség rá, pedig sok családnál mégis így van, ami anyagilag és a környezet szempontjából is elég súlyos döntés.

2. kategória: a megfontolandó kiadások

Ide olyan dolgok tartoznak, amelyek nélkül lehet élni, mégis hozzátartoznak a normális életmódhoz. 

Társadalmi kiadások (10 ezer euró) 

Jobb híján adtam neki ezt a nevet, James olyasmiket vett ide, mint ajándékok (4500 euró), két vakáció (3500 euró), és alkalmanként egy-egy étterem, pub (2000 euró). Ezen azért bőven lehet faragni. 

Luxus (3 ezer euró) 

Olyan dolgokat kell ebben elképzelni, mint a fitneszbérlet (2 ezer euró), egy esküvő (ami éppenséggel bármikor beeshet – 500 euró), és a jótékonykodás (500 euró). 

3. kategória: naezmivolt? 

Ez az a kategória, amikor elmegy ugyan a pénz, de utólag fogalmad sincs, mire. James Parnell és családja esetében ez heti kb. 100 euróra jött ki, amit kivettek ugyan a bankautomatából, de már ők sem tudják, mire ment. Miután ez éves szinten 5 ezer euró, talán érdemes kicsit jobban odafigyelni. 

Ez így mindösszesen 50 ezer euró egy év alatt (és a lakbér még nincs is benne), ami ahhoz képest is soknak tűnik, hogy jellemzően azért az első év a legdrágább. 

Önvizsgálat 

James is így érezte, mert mint fogalmazott, úgy kellett összekaparnia magát a padlóról. Miután megtette, feltett magának néhány kérdést.

1. Mit felejtettünk ki?

Mint írta, meglehetősen reális költségvetést készítettek hazaköltözés előtt, viszont néhány alapvető fontosságú tételt vagy teljesen kifelejtettek vagy alábecsülték a kiadást (életbiztosítás, ruházkodás, kozmetikumok, könyvek, ajándékok).

2. Hogyan hatott a költözés a kiadásokra?

Amikor meghozod a döntést, érdekes, de teljesen irreleváns az összehasonlítgatás Sydneyvel. Írországban azt a pénzt költöd el, amit ott keresel, tehát az előző életednek ilyen szempontból nincs jelentősége – fogalmazott.

„Azt mondanám, három olyan nagy változás történt az írországi életünkben, ami úgy befolyásolta a pénzügyeinket, hogy nem voltunk rá teljesen felkészülve, és amit senkinek sem lenne szabad alábecsülni. 

Úgy döntöttünk, az első évben pénzt áldozunk majd arra, hogy boldogok legyünk, ebből adódóan többet költöttünk ruhákra és élményekre, mint normális esetben tesszük. Ma sem tartom ezt kidobott pénznek, de ez mindenkinek a saját anyagi körülményeitől függ. 

Nagyon fontos, hogy költözéskor elveszíted a napi rutint, ami pénzbe kerül. A rendszertelen bevásárlások, éttermi étkezések, nem feltétlenül szükséges holmik megvásárlása – mindez addig tart, amíg bele nem zökkensz az új életedbe, és bizony sokba kerül. A rutin takarékosság. 

Végezetül megváltozott a családi pénzügyek működési rendszere, a bankszámlák, a kialakult rutin, és az is pénzbe került, amíg ezt helyre ráztuk. Amikor házra spóroltunk, mindent egyetlen számláról költöttünk, csak kártyát használva, és ez az átláthatóság, a heti elkölthető pénz tudata pénzt takarított meg nekünk. Ez megváltozott.”

3. Mi változhat? 

Például az, hogy az első év számvetése után újra lehet gondolni a költéseket, és hogy hol lehet jobban spórolni. Emellett úgy is kényeztethetjük kicsit magunkat, hogy jelentősen visszaveszünk a fent említett tételekből, illetve ismét egyszerűsíteni, jobban követhetővé kell tenni a számlavezetést.

4. Bánjuk-e? 

James Parnell azt írta, nem bánják a túlköltekezést, de ma már okosabban menedzselné az egészet. Szerinte két dolog miatt nem tudták tartani a költségvetést: az egyik, hogy a hazatérés élményére és értékére koncentráltak inkább a költségei helyett, másrészt nem voltak elég pontos kiinduló információik az írországi költségekről (!!!). 

Ami alighanem minden határátkelőnek figyelmeztetés, bármelyik országba is indul. Nekem nagyon érdekes volt belelátni James Parnell és családja történetébe (remélem, nektek is), úgyhogy most ti jöttök, ha valakinek van kedve röviden, vagy részletesebben (akár poszt hosszúságban) megírni a saját tapasztalatait, akkor ne kíméljetek!

HÍRMONDÓ

Így viszik a magyar orvosokat Finnországba

Nem is olyan régen az egyik poszt alatt felmerült, hogy hát hogyan viszik a magyar orvosokat a skandináv országokba, hogyan toborozzák őket. Hát most kiderül.

Ezért lesznek hatalmas bajban a britek

Túlzás nélkül sokkoló adat: idén áprilisban összesen 46 ápoló jelentkezett az Egyesült Királyság egészségügyébe dolgozni másik európai uniós országból. Ez önmagában is elgondolkodtató, pláne az, ha azt is eláruljuk, tavaly nyáron mekkora volt a jelentkezők száma.

Visszaállították az ellenőrzést a német határokon 

Szerencsére nem végleg, ezzel együtt aki a következő hónapban autóval indul neki Németországnak, az jól teszi, ha számít arra, hogy adott esetben kissé tovább tarthat az út.

Van, amiben Magyarország a harmadik a világon – és jó dolog 

Sokszor akad gondja-baja az embernek Magyarországgal (egyébként is a magyar már csak olyan, hogy szeret panaszkodni), éppen ezért amikor jó hír érkezik, akkor azt is szívesen osztjuk meg. Márpedig elég ritka, hogy valamiben a harmadikak vagyunk a világon, ráadásul úgy, hogy ez a valami még jó is.

(Fotó: irishtimes.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812591643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.06.14. 11:23:07

@DieNanny CH: akik rendszeretők, és mindig tudják, hogy mit hova tettek, hihetetlen örömtől fosztják meg magukat:
Ugyanis fogalmuk sincs róla, hogy milyen öröm az, amikor órákig tartó keresgélés után megtalálnak valamit:)

2017.06.14. 11:24:41

@Dikusz: Nagyon úgy néz ki pedig ;))) Szerintem a mi Nannynk pontosan ezt csinálja :))))
Passz, nem vagyok otthon az App-okban...

Arthamyr 2017.06.14. 11:25:55

@Pink Petsch: Én csak azt mondtam, hogy ha kell spórolni, így lehet. Nekünk mindig az jött ki, hogy nem reális a spórolás. Amióta itt vagyunk, a bevétel kb. 75%-a megmarad, innentől kezdve kár is nézni, inkább azzal kell foglalkozni, mibe lehet fektetni a 75%-ot. Ez max. annak érdemes, aki relatív jól keres, és ennek ellenére elkölti a jövedelme nagy részét.
Mr. Parnellnél pl. a kaját sokallom, ennél olcsóbban is kiváló minőségű, egészséges kaját tudsz enni. A közlekedés 5k is nagyon durvának tűnik. Ha nekik van mondjuk 150k bevétele évente, nem érdemes ezzel foglalkozni. Ha 60k bevételük van, akkor érdemes, ha meg 40k, akkor muszáj. :) Amúgy 60k nettó bevétel egy kétkeresős családban szerintem itt átlag feletti, a 150k meg sima top 5% vagy még feljebb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 11:30:52

Áááá, ez ilyen szinten csak arra jó, hogy felhúzza magát az ember...
Mi csak havonta nézzük, hogy mennyi lett költve illetve félrerakva, plusszos-e a hónap vagy nullás, netán mínuszos.Illetve mondjuk egy fél év után, hogy az elköltött gempa összege hogy változik, növexik, vagy csak egy adott sávon belül mozog, stb.

2017.06.14. 11:34:06

@Arthamyr: Ok. És megtaláltad már azt a tutit befektetési lehetőséget? ;)
Mondjuk, ha nem főznek otthon, vagy csak ritkán, akkor összejöhet a kajánál nagy összeg. A közlekedésben meg minden benne van, ha jól olvastam, ami költség lehet a kocsinál. A gyerekek miatt, gondolom a tömegközlekedés nem játszik náluk, mert időre kell vinni őket ide-oda, más-más helyekre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 11:35:43

Ja és nem tudjuk még mindig, hogy hogyan viszik az orvosokat Finnországba, mert hogy nincs link. Halló, gépház!

Igaz, a múltkor volt, de azzal se voltunk beljebb...
(volt egy cég, aki egy szállodai szobában toborozta a dokikat, csak éppen sem a cég neve, sem a szállodai szoba elhelyezkedése nem volt benne... :D akkor meg úgy sok értelme van az egésznek...)

Dikusz 2017.06.14. 11:42:20

@geegee: ez az első feladata az orvosoknak, hogy kiderítsék a semmiből, hogy kerülnek Finnországba.
Aki ezt kideríti, már fel is van véve. A második feladat az, hogy kiderítse, hova...

szakasz2 2017.06.14. 11:42:39

@Pink Petsch: Az 1€ körülbelüli összeg és nem is nagyon volt rá példa, hogy egy boltban vagy utcai árusnál ennél kevesebbet költsünk, szóval nem itt ment a centszámolgatás. Inkább olyan egyszerű kicsi dolgok, minthogy pld. nyilvános WC díja vagy hasonlók nem lettek esetleg felírva, de a lényeg, hogy max. heti pár € és nem 100!
Egyébként a feleségem sem bírta nagyon, pedig én csináltam :), de azért az érdemes megjegyezni, hogy szerintem napi átlagban 2-3 tételt kellett felírni, ez kb. ugyanennyi perc volt egy elektronikus táblázatban (kis Psion Revo kézi számítógépen). Azért ez túlélhető...

geeeteee 2017.06.14. 11:47:50

@Pink Petsch: Ne kocsira meg tévére gondolj, ott a cikkben az a heti százas. Apu-anyu naponta fejenként egy kávé meg egy üdítő, 4+4 kétszer, öt munkanap, az 80, a maradék húszas már nem is elég egy mekire vagy pizzázásra, Ez máris havi négyszáz, egy heti rent ára, elég nagy kiadás? És amit még esetleg a gyerekek a kosárba pakolnak, sok kicsi sokra megy. Nem is kell írni, csak szorozni kell fejben. Igy tettem le a cigit három éve, rémisztő volt felszorozni, 7-8 ezer dollár saccperkábé egy évre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 11:50:19

@Dikusz: Vagy megtalálni ilyenkor valami egészen mást (is)!!
:D

Arthamyr 2017.06.14. 11:55:01

@Pink Petsch: Vettünk egy lakást. :) Biztos lenne tutibb is, de a munkám miatt elég korlátozottak (voltak) a lehetőségeink.
Exkollégámank Mustangja volt, arra volt évente 1800 a biztosítás. A benzin ugyanannyi kb. mint otthon. Nem tudom, hogy jön ki abból a maradék 3200. Nem értek hozzá, nincs autóm, az autót luxuscikknek tartom, majd ha egyszer sok pénzem lesz, veszek egyet.
Az biztos, ha egy 5 fős ír családnak 50k lenne a költsége ingatlan nélkül, a lakosság jelentős része éhenhalna. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 11:55:21

@Herr Géza: Hej, Géza bá, ha már itt vagy.Szerintem most már kijelenthetjük, hogy elvesztettem a fogadásunkat, ezek a tetvek már nem fogják visszavonni a EU-s roamingtervezetet.(Egy nap múlva azaz holnap életbe lép elvileg.)Kétszer visszavonták, harmadjára már nem merték, vagy csak énvelem akartak kib@$2ni...Hogy rohadnának meg...
:-)))))))))))))
Szóval jövök neked tíz ojróval.
Gondolom, egy tízojrósra nincs nagy szükséged, gyanítom így látatlanban is, hogy sokkal több van neked belőle, mint nekem... :D
Viszont akkor hogy rendezzük, mi legyen?
Én valami ilyen kis turista-lóf@$zkát kértem volna, ha nyerek, mint hüttőmágnes (sicc!), vagy kulcstartó, stb.De te mit kérsz?
Vagy ha mégis a gempát, akkor írj legalább egy banxámlaszámot priviben, legalább a postára ne kelljen már elmennem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 11:56:57

@Dikusz: Jaaaaaaaaaa, hogy vizsgafeladat, felvételi belépő.....
Értem már, minden világos! Bróhaha! :D

2017.06.14. 12:04:22

@szakasz2: Nem csodálom, hogy a nejed őnagysága nem irta cérnával, mikor este megkérdezted, hogy "Drágaszivem, ma hány gombócos fagyit ettél, és perecet vagy szendvicset vettél a büfében, mennyiért is? Ja, és kávé volt vagy cappucino?" :DDD
Mindenesetre én hülyét kapnék :D

adg 2017.06.14. 12:07:44

@geegee: a beteget is csak levelben ertesitik, hogy varja valahol egy orvos. Ha megtalalja, azzal sokat javithat a kilatasain. :)

2017.06.14. 12:08:12

@geeeteee: Persze, három gyerekkel nem annyira nehéz összehozni azt a "mire-ment-el-egy-100-as-a-héten" produkciót.
Te, mennyibe kerül felétek egy doboz cigi, illetve mennyit szivtál naponta? Ha 10 dollárral és napi 1 dobozzal számolom, akkor is a fele az általad irt összegnek.

Demi78 2017.06.14. 12:10:05

Huu, emlekszem, mi is vezettunk ilyet vagy masfel evig: etel, kozlekedes, lakhatas es egyeb kiadas. Etelre koltottunk havi 250e-ot (2012), egyeb valtozo, lakhatas olcso volt, kis studio, asszem 500€ korul. Nagyjabol 1000bol kijottunk egy honapra, kellett is, mert akkor csak parom dolgozott rendesen, en kerteszkedtem heba-hoba. Nyilvan nem volt extra kiadas, mindent hasznaltan vettunk, de olyan elso eves kiadas ket emberre olyan 10000€ + egy masodik auto vasarlasa volt 3000€ert. Mindezt ugy, hogy otthon maradt egy felszerelt lakasom Budan, amit kiadtam alberletbe es mi ket villaval, ket kanallal, ket melytanyerral es ket kessel mentunk ki az uj eletbe. (ja nem, a villakat otthonhagytuk, en pakoltam be a konyhaeszkozoket):)))

2017.06.14. 12:10:29

@Arthamyr: Ja, tényleg! :DDD
Passz, a kocsikhoz én sem értek, nekik viszont állitólag ennyi jött ki a parkolást is beleszámitva.

catnip cupcake 2017.06.14. 12:21:18

Már nem emlékszem mennyibe került a kiköltözésünk 2008-ban, de akkor találtuk ki, hogy vezetünk egy Excel táblázatot a havi költségekkel és bevételekkel, hogy lássuk mennyibe kerül az élet itt (Berkshire, UK). Eredetileg csak az elején akartuk használni, de aztán valahogy megszokássá vált és most is vezetjük, többé-kevésbé pontosan:) Nagyon hasznos eszköz, mert rögtön látjuk ha pl. egy hónapban kissé túlköltekeztünk. Kb. hetente egyszer foglalkozunk vele, nem különösebben macerás, de sokkal jobban átlátjuk így a pénzügyeinket.

@Vibi: igen, szoktuk néha nézni ezeket a műsorokat és szörnyülködünk néha. Gyakorlatilag a józan paraszti ész teljes hiánya jellemzi ezeket az embereket.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 12:40:06

@Arthamyr: nekem muszáj írni az üzleti kiadásokat. Utálom, de muszáj... most kiváncsiságból elkezdtem jegyezgetni a magunkét is.

London2009 2017.06.14. 12:43:10

Pont ez hianyzik meg az eletembol, hogy blokkonkent irogassam, hogy mire koltottem. Na ne! Mondjuk en a jo kis kelet-europai neveltetesemmel, azert eleg jol meggondolom ketszer is, hogy mire koltok. :D
Nyilvan van egy alapkiadasom, ami allando, azon nem tudok valtoztatni. Erre automatikusan megy egy direct debit. Az osszes kiadas egy szamlan van. Direkt olyat nyitottunk (Natwest) ahol minden felallitott direct debitbol visszaadnak bizonyos szazalekot, igy osszejon a szamlavezetesi dij. Viszont ez egy olyan szamla amivel jar mobiltelefon, utazasbiztositas, car breakdown service es egyeb, ugyhogy nagyon megeri!
A havi egyeb koltesre pedig csak hitelkartyat hasznalunk. Igy megsporolom az irogatast mert egy gyonyoru grafikonon megjelenik, hogy mibol allt ossze a havi szamla. Vasarlas, szorakozas, ruha, repjegyek stb. Raadasul igy minden honapban pontosan tudom, hogy mennyit koltottunk, amikor kifizetem a szamlat. Nagyon kis elteressel szinte mindig ugyanannyi. Azert is hasznalom erre a hitelkartyat mert igy szepen gyujtom a BA avios pontokat es igy a tavolabbi utazasokra mindig osszejon a repjegy a pontokbol.
Kulonben meg en azt tartom, hogy sokkal fontosabb arra koncentralni, hogy mennyit takaritunk meg es nem arra, hogy mennyit koltunk. Nekem van egy fix osszeg amit minden honapban ha torik, ha szakad felre kell tennem. Ha azon felul meg marad plusz szuper, ha nem, akkor hat istenem, egyszer vagyunk fiatalok! ; )

Herr Géza 2017.06.14. 12:50:54

@geegee: Mindjárt váglak is orrba a 10 euróddal, te pernahajder!! Ha már becsületbeli az ügy, akkor én is maradok a szuvenírnél: ha már a Totalcaron is egymásba szoktunk futni, akkor legyen valami autós apróság, mondjuk valami Saab/Volvo szuvenír, mert mindkét márka közel áll szívemhez (ill. a Saab lassan már csak nosztalgia...). Rád bízom, pénzt ne költs rá!!!!! A postacímemet meg megküldöm priviben. :)))))

Csodabogár 2017.06.14. 13:09:09

Mikor disszidáltam, volt hivatalosan 5 dollárom, feketén eldugva meg 100. Semmi féle könyvelésre nem volt szükség ezt pontosan fejben tudtam tartani.
Miután cselédként kezdtem az életem, lakás és kaja biztosítva volt. Előtte pár napot bérelt szobában laktam, az kb. elvitte az összes pénzemet.
Ilyen könyveléseket az csinál, akinek sok a pénze.
Stockholmból Zürichbe költözés, biztos elvitt pár száz koronát, mert elég sok holmimat föladtam vonaton szállításra. Lakás kaja ott is biztosítva volt és kész.
A poszt számomra tök értelmetlen.

Csodabogár 2017.06.14. 13:13:56

@Dikusz: Azért finnül megtanulni nem semmi. Addig is mig keresgél, kezdjen nyelvet tanulni.
Közvetett ismerős, elment Svédországba orvosnak. Néhány hónap után besokallt és átment Angliába. Szerinte még a hazai egészségügy is jobb mint az ottani. Valahol Manchester környékén dolgozik most.
Szóval Skandinávia se jön be mindenkinek és akkor asvéd nyelv megtanulása kutya gumi a finnhez képest.

Lunacica 2017.06.14. 13:35:15

Most igazan. Mire jo ez az egymas zsebeben turkalas, vagy kinek nagyobb a f..a verseny mar megint?
Valamikor amikor elindult ez a blog, mindenki tudott erdekeset irni. Azota kivel mi tortent? El meg egyaltalan? Nincs egy falunap, rendezveny, helyi szokas amin resztvett valaki es leirja kalandot? Nekem feltunt, hogy egyre kevesebben vannak akik ide irnak- akar hozzaszolo, akar poszt iro.
A heten ez a harmadik olyan poszt ami csak annak jo akinek alacsony vernyomas problemaja van. Es meg csak szerda!
Hataratkelo neha kicsit mintha te is kivancsi lennel kinek mennyi az annyi. Tenyleg nincs aki irjon igazi posztot?Amugy ez egy Hintanak valo poszt, zsebben turkalos :)

geeeteee 2017.06.14. 13:53:23

@Pink Petsch: @Arthamyr: Minden a kalibráláson múlik, egyetértek. A spórolásról van még egy jó ötletem, máris kevésbé hangzik pejoratívan. Ha valamit meg tudsz venni féláron, ne úgy fogjad fel, hogy megspóroltál x pénzt, hanem úgy, hogy fele annyit dolgoztál érte. Én egy másik blogon kaptam ihletet még régebben, azóta a mobilon fogok havi 30-at, a neten 50-et, eü. biztosításon 35-öt, ez is 115, ahol két mobil van, ott 145. Miért dolgoznák érte 4-5 órával többet? Éves szinten egy heti munka.

geeeteee 2017.06.14. 13:53:25

@Pink Petsch: Láncdohányos voltam, kartonszámra vettem, mikor abbahagytam olyan 110 dollár körül volt, abból egy-másfél ment füstbe hetente. Tudod sofőr kezében a huzat végett akkor is gyorsabban ég, ha nem szívod. Napi 50 szál meg volt.

somlobodog 2017.06.14. 13:53:27

@Herr Géza: biztos a szívéhez nőtt a kocsi. Tuti el is nevezte :)))

Arthamyr 2017.06.14. 13:57:04

@geeeteee: Csoda, hogy élsz még, ennyi koporsószeg után. :D

2017.06.14. 14:07:28

@geeeteee: Huhh, az rohadt sok! Ok, pénzben is, de főleg cigiben.
Egyébként azt figyeltem meg, hogy leginkább a két véglet az, aki leszokik a cigiről: a kocadohányosok és a láncdohányosok (persze, nem reprezentativ ;) ).

Vadalmaaaaa 2017.06.14. 14:16:59

A profik ugy csinaljak,mint en,olyanncegnel kell elhelyezkedni,amelyik fizeti a koltozest es a berendezkedesre is ad egy osszeget,innentol,kezdve nemhogy semmine nemmkerul amkoltozes,de meg kereshetsz is rajta,felre tudsz tenni,akar milliokat( forintbanatszamitva) a koltozesbol.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 14:17:31

@Lunacica: de nem erről szól ez a blog, hogy ha határátkelőnek állsz, az mivel jár(hat)? Nem mintha nem szívesen írnék pl. a mostani Street Feast-ről, de attól nem lesz senki okosabban határátkelő... szerintem.

Herr Géza 2017.06.14. 14:28:33

@Dikusz: Akkor meg csaltak, mert nem költöttek repjegyre semmit...:))))

Lunacica 2017.06.14. 14:31:09

@kisrumpf: epp ez az. Akik az elejen irtak azoknal evek teltek el, tapasztalatok, fent es lentek. Ezek az emberek tudnanak igazi sztorikat irni, nem osszeollozott propaganda cikkeket, mint a tegnapi pl. errol szol/na nem?

Arthamyr 2017.06.14. 14:35:39

@kisrumpf: Nekem fel se tűnt, hogy van, pedig ott mentem el az egyik mellett. :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.14. 14:39:36

Milyen érdekes hogy elvileg a többség otthon nélkülözött (ugye a duma általában ez),de a Nyugatra költözéshez mindenkinél ott csilingeltek a milliók....

"Ez az a kategória, amikor elmegy ugyan a pénz, de utólag fogalmad sincs, mire. James Parnell és családja esetében ez heti kb. 100 euróra jött ki, amit kivettek ugyan a bankautomatából, de már ők sem tudják, mire ment"

bőven meghaladja ez a heti költségvetésemet, ők meg azt se tudják mire ment hetente ennyi lé...

Hát igen, ha nem kelet-európai módon élsz, akkor fogy a lé rendesen.

És akkor a csodás nyugati bér se tart túl sokáig...

Arthamyr 2017.06.14. 14:42:20

@Lunacica: Igazából az első év az igazán érdekes (vagy még inkább az első pár hónap), azután már berendezkedik az ember, sok nagy változás nem lesz. Nem tudom, miért ne lenne jó a friss tapasztalat, akkor még a kontraszt is jobban megvan, a benyomás erőteljesebb. Személyes tapasztalat: 5 éve vagyok kinn, olyan nagy újdonság nem ért az első pár hónap után, annak az emlékei meg már elhalványodtak.

LittleG (uk) 2017.06.14. 14:54:39

@diggerdriver: Ezt mi is szoktuk jatszani nagyjabol el is talaljuk :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 15:05:45

@LittleG (uk): játszani ilyet nem játszom, de nagyjából tudom, mire számíthatok a pénztárnál. Sok évek óta tagja vagyok egy ún.. Shopping panelnek, egy kis kézi szkennelővel otthon minden árunak beszkennelem a kódját, beütöm az árát stb. (Munkanélküliként kezdtem, most már megszoktam, nem sajnálom rá az időt.) Sajnos, a saját adataimat nrm kaphatom meg, de azonnal feltűnik, ha megy valaminek fel az ára (a német ecetes uborkáé ötven centet ment fel, ez csak egy példa). Jó "játék", cserébe kapok pontot, aztán azt pár év után beváltom ajándékvoucherre, amit bárhol elkölthetek. Néhány évig nem törődtem vele, aztán kellemes meglepetésként ért a jelentős összeg, amiből tellett konyhai gépre, könyvekre és egyéb léhaságokra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 15:09:14

@Arthamyr: Nem szoktatok utazgatni, szétnézni az országban?

Arthamyr 2017.06.14. 15:15:56

@kisrumpf: Az utóbbi két-három évben nem nagyon, az elején letudtuk a dolgokat. Majd jövő hónaptól még kipipáljuk a bakancslista lemaradt részeit/újra elmegyünk a jó helyekre, pl. Cliffs of Moherhez minden vendéggel mentünk, oda bármikor megyek. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 15:25:44

@Arthamyr: gondolom, a lepárlókat sem hagyod ki ;-)

Arthamyr 2017.06.14. 15:29:53

@kisrumpf: Ha már 100 méterre lakom az egyiktől... :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 15:40:13

@Arthamyr: Smithfield? Bár az nem működik... Teeling?

Herr Géza 2017.06.14. 16:01:17

@Horthy Miklós cselédje: Az megvan ugye, hogy a poszt egy ír család költségeiről szól? Eddig eljutottál a negyedik feles előtt? Miért is élnének ők kelet-európai módon?
Az előre betárazott paneljaid ide valahogy nem igazán passzolnak. :))))))

2017.06.14. 16:13:36

@Herr Géza: Ne bántsd már szegényt, olyan ez a poszt neki, mintha anno a mekiben valaki Big Mac helyett Whooper menüt rendelt volna ;)))

Herr Géza 2017.06.14. 16:24:09

@Pink Petsch: :D Mindig ezt csinálja, elolvassa a címet meg esetleg a két első mondatot, aztán már jönnek is a hülyeségei. A legszebb, amikor ő tesz be valami linket, kommentálja is, aztán ha veszed a fáradtságot és elolvasod a linkelt dumát, kiderül, hogy tök másról szól, mint amit ő állít.

2017.06.14. 16:38:00

@Herr Géza: Ja, ez nála a rutin, csak most beütött a zavar az erőben :DDD Még át kell állitania az agyát arra a gondolatra, hogy nemcsak kelet-európai országokból vándorolnak jobbra-balra az emberek. Szurkoljunk, hogy sikerüljön! Vagy inkáb ne? :)))

Csodabogár 2017.06.14. 16:41:23

@Lunacica: Irni éppenséggel én is tudnék, pl. az idei kultur utjaimról, de vajon kit érdekelnek a hangversenyek és az opera előadások Europa nagy városaiban. Ebben semmi határátkelés nincs, hacsak nem az, hogy azzal teremtettem meg ezeknek az utaknak az anyagi bázisát.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.14. 17:09:03

@Herr Géza:

Pont erről van szó, hogy a nyugati életstílus mennyire más mint a keleti.
A kelet-európai már azt is jólétnek érzi ha tele a hasa...

Shaktee 2017.06.14. 17:28:07

@Csodabogár: persze hogy ird! minden nap a hinta baromkodását kerulgetjuk...

London2009 2017.06.14. 17:31:17

@Horthy Miklós cselédje: egyaltalan hogy van pofad ilyet leirni? 100 euro a heti koltsegvetesed? Nem is dolgozol es igy ennyi penzed van. Basszus itt te vagy az igazi nyertes! Nekem magyarorszagi barataimnak ugy van ennyi heti koltopenze, hogy dolgoznak es gyereket nevelnek.
Neked kellene aztan meg vegkepp orulnod, hogy tele van a hasad es ehhez meg csak dolgoznod sem kell. Komolyan mondom, szunj mar meg! Menj el az Antarktiszra vagy a Szaharaba csak kimelj mar meg ettol a non stop blod marhasagtol amit idehanysz rendszeresen! Amugy szep napot!

Arthamyr 2017.06.14. 17:46:46

@London2009: Kaptál egy goromba mailt a melóhelyen, vagy összegányolták a cuccod a gymben? :)

gabors 2017.06.14. 17:52:24

wow .... usa hazi orultek !!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 17:59:56

@adg: Bróhaha ez is! :D
Lehet, hogy így kell megreformálni az egészségügyet viláxerte.Akik elég élelmesek és tulajdonképpen semmi bajuk nincs, azok életben maradnak... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.14. 18:06:07

@Herr Géza: Pernahajder... :D
Na, ez okés dolog, körülnézek és jelzek majd vissza.

London2009 2017.06.14. 18:31:50

@Arthamyr: ah dehogy! Tok jo napom volt. 26 fok van eloszor is. Masodszor is itthonrol dolgoztam. Ugyhogy reggel teniszeztem, delben usztam, most meg megyek vissza megint a palyara. :D Dolce vita!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.14. 18:37:17

@London2009:

Te érted amit olvasol?

Pont azt írtam hogy az ő 100 eurójuk amit nem tudják mire költenek hetente, az MEGHALADJA az én heti költségvetésemet.

Az enyém jóval kevesebb, a fele sincs...

Herr Géza 2017.06.14. 18:44:21

@Horthy Miklós cselédje: Az te vagy, akinek elég (állítólag), hogy tele a hasa. Ja meg saját Kádárkockában lakik, mert az a jólét maga....

London2009 2017.06.14. 18:45:44

@Horthy Miklós cselédje: az is rohadt sok neked. Nulla munkaval, nullat erdemelsz. Nullat. Te meg ezt nem erted meg ugy latom!
Menj el ocsem dolgozni. Egeszseges vagy es fiatal. Szegyelld magad, ennyit tudok neked mondani.

Herr Géza 2017.06.14. 18:46:59

@Horthy Miklós cselédje: "Az enyém jóval kevesebb, a fele sincs.." Oszt? Sajnáljunk? Talán dolgozni kéne, meg kevesebbet vedelni, akkor lenne az több is. Jóval több. Sorry, de a hiba a te készülékedben van.

Herr Géza 2017.06.14. 18:49:12

@geegee: :))) Úgy legyen.... De tényleg csak ilyen "eszmei érték" szinten! :)))

DieNanny CH 2017.06.14. 18:50:59

@Dikusz:

"Ugyanis fogalmuk sincs róla, hogy milyen öröm az, amikor órákig tartó keresgélés után megtalálnak valamit. :-)"

Ezt az érzést bepótolom a "gyerekeimnél".
Náluk rendetlenebbet nem ismerek. Ne tudd meg, micsoda boldogság ül ki az arcukra, ha megtalálják egy játékukat egy teljesen lehetetlen helyen...
:-DDDD

London2009 2017.06.14. 18:57:10

@Herr Géza: sajnalni kellene nagyon. Nem ertem ezeket a hintazo embereket, komolyan mondom neked Geza! : )

2017.06.14. 19:14:49

@Herr Géza: @London2009: Ő Spongebob emberi megfelelője :) Igaz, nem egy ananászban lakik a tenger alatt, de csak azért, mert az osztrákoknál nincs tenger.
9gag.com/gag/aOz6BXE#comment

Latcho Rom 2017.06.14. 19:19:17

@London2009: ma te viszed a primet a hintázásban :-) szoros masodik az ugriful gézu :D

Latcho Rom 2017.06.14. 19:21:52

@Pink Petsch: rullad má nem is beszélve :-)

London2009 2017.06.14. 19:22:31

@Latcho Drom: hintazo emberek alatt az ilyen waste of space Hintaket ertettem!

2017.06.14. 19:29:16

@Latcho Drom: Ha szemtelenkedsz, kinevezlek Patricknek, a legjobb barátjának, és aztán megnézheted magad! :DDD

Latcho Rom 2017.06.14. 19:31:19

@Pink Petsch: hinta palinta :-)

az meg ki, egy masik Palm Brother? :D

2017.06.14. 19:39:03

@Latcho Drom: Nem, a mentálisan retardált barátja :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.14. 19:44:57

@Csodabogár: Pl. Hogy szervezed össze? Előbb megveszed a jegyet aztán repjegy? Több napra mész? Összekötöd kirándulással, más eseménnyel, pl. Múzeumokkal? Mindig ugyanazokra a helyekre mész, vagy barhova elutazol (Európán belül)? Követsz egy adott előadót vagy operát? Ilyenek...

Latcho Rom 2017.06.14. 19:45:03

@kisrumpf: Szeretem a Kapát, de ez most sziven utott...

Herr Géza 2017.06.14. 19:52:27

@London2009: Vannak ilyen perverz emberek...:)))

Arthamyr 2017.06.14. 19:52:41

Mi ez a nagy munkafetisizmus? Ha valaki baszik dolgozni, ki lesz közösítve? :) Amúgy a (működő) hintán vedelés durva meló, régen lehet, hogy az űrhajósokat is képezték úgy. :D

szalka240 2017.06.14. 20:02:24

Én a költözésem utáni második hónaptól írom a kiadásokat (és a bevételeket is). Csak havonta egyszer kell egy kis időt rászánnom, hónap közben csak akkor, ha valahol nem kaptam blokkot, de ezeket időnként el is felejtem.
Németországba költöztem autóval. Az első hónapban kb. 1800EUR kiadásom volt, ebben nincs benne a lakás kauciója, ami 670EUR volt. Összesen 3500EUR likvid tőkére volt szükségem, ugyanis a főnököm a második hónaptól elfelejtett fizetést utalni és 2,5 hónapig bevétel nélkül voltam.

Shaktee 2017.06.14. 20:35:34

Nu ezt se lehet nem megosztani :)) hogy csilingelhet a himbilimbije amikor keresztülmegy a reptéri csekk innen :)

Videot nem néztem meg, gézu tudósíts a honfitársadról!

24.hu/szorakozas/2017/06/14/nemi-eleterol-vallott-a-ferfi-akinek-278-penisz-piercingje-van/

Arthamyr 2017.06.14. 20:43:14

@swing gitan: Jó gusztustalan... Mi lehet, ha végeznek rajta egy MRI-t, szétfröccsen? Vagy egyik piercingje se mágneses anyagból van?

Latcho Rom 2017.06.14. 20:44:17

@Arthamyr: egy igazi vasas drukker :-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.14. 20:47:41

@London2009:

Látom a kelet európai mentalitást nem vetkőzted le Nyugaton sem.
("aki nem dolgozik ne is egyék")

1. Világháború utáni kommunista mottó volt ez Magyarországon, csak mondom.

Arthamyr 2017.06.14. 20:55:25

@Latcho Drom: Akkor nagy bukta lesz az az MRI. :)

Latcho Rom 2017.06.14. 21:24:51

@Herr Géza: Sok szerencsét neked koma...

Herr Géza 2017.06.14. 21:55:47

@swing gitan: Láttam már a komát párszor....:D IT-s a lelkem a Telekom-nál, ki nem néznéd belőle... :))))))

Herr Géza 2017.06.14. 21:56:37

@Latcho Drom: Köszi! Leselkedünk, leselkedünk?? :)))))

NorthPier 2017.06.14. 22:42:10

@geegee: Le vagy maradva, ez már meg van valósítva otthon.
Éppen ma reggel olvastam egy cikket, csak nem tudom melyik oldalon, hiába keresem, nem tálalom . Eszerint évente egy 35e fős kisvárosnyi ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben, csak nem jutnak időben, vagy egyáltalán orvoshoz. A cikk külön kiemelte, hogy ez nem Bp-re, hanem azon kívül, "vidékre" , főleg kis, kisebb településekre igaz.

gabors 2017.06.14. 23:08:50

@gabors: meg tobb fegyver kell minden kongreszmennel lehetett volna 3 vagy 5 piszoly vagy akar puska ...

miert nem vedtek meg magukat ?? :-)))(((((( ezt hirdetik nem ??

Latcho Rom 2017.06.14. 23:11:37

@gabors: shooter was a nut, period. Semmi köze Berniehez, akárhogy is vinnyog a GOP kórusban.

Laza... 2017.06.15. 13:34:58

Nekem ez rohadt sok, igaz, mindig spur voltam. De autót átcipelni és honosítani az egész világon...minek?

gabors 2017.06.15. 13:37:18

@Latcho Drom: "shooter was a nut, " ez nem kerdes "normalis" ember nem lovoldoz civilekre akkor sem ha eppen Repi kongresman-ek :-))) a szerencse hogy lelottek igy nem kell az adombol a kenyeret meg a vizet fizetni ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása