oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 27. 06:30,  Hogyan szerezzünk barátokat külföldön? 267 komment

2017. április 27. 06:30 Határátkelő

Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

A kommentek között már megismert szÖveges professzor négy éve költözött Svédországba, és mint minden határátkelő, ő is megtapasztalta, mekkora kihívás új kapcsolatokat, netán barátságokat kiépíteni. Az immár pár napja futó felhívásra pedig meg is írta élményeit, melyek között vannak negatívak és pozitívak egyaránt, no és pár meglepetés is. 

Írd meg te is, hogyan alakult ki az ismerősi köröd külföldön! Nehéz volt új ismeretségeket kötni? Miben más ismerkedni, mint Magyarországon? A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com

baratsag_csoport_foto_pixabay_com_adinavoicu.jpg

„Mi 4 éve költöztünk Svédországba a párommal úgy, hogy az új országban nulla kapcsolattal rendelkeztünk. Így mindent újra kellett építenünk. Tekintve, hogy otthon elég nagy társasági életet éltünk, így fontos szempont volt, hogy találjunk barátokat itt is. 

Bevezetésként annyit, hogy nálunk a költözés fő szempontja nem a pénz, hanem az otthoni légkör, mentalitás, hozzáállás katasztrofális állapota volt. A rossz értelemben vett magyar mentalitást, azt a fajta demagógiát már egyre kevésbé tudtuk elviselni. 

Az értelmetlenségnek és ostobaságnak a non plus ultrája volt, hogy példának okáért az utolsó magyar állásinterjúmon már a pártállásom volt az első kérdés. Mikor ezen nagy kelletlenül túljutottunk, akkor kaptam csak szakmai kérdéseket. Ehhez nem is kell azt hiszem többet hozzáfűzni. 

Magyarokkal miért nem? 

Ebből kifolyólag úgy indítottunk Svédországban, hogy magyarokkal nem nagyon akarunk ismerkedni. Ehhez hozzájárult az is, hogy külföldön élő ismerőseink jelentős része számolt be arról, hogy külföldön sok magyar előszeretettel nyúlja le és csapja be a másikat. 

De jobb esetben is megy az értelmetlen versengés és egymás zsebében turkálás, hogy vajon mije van a másiknak, meddig sikerült eljutnia külföldön. Ez az utóbbi jelenség sajnos számunkra is beigazolódott és néhány itteni magyar kapcsolatunk végét jelentette. Szerencsére azért lettek végül magyar barátaink is, de nem túl nagy számban. 

A kelet-európaiakkal könnyen ment 

Első körben persze az új munkahely és a nyelviskola tűnt kézenfekvőnek az ismerkedésre. Míg a munkahelyen lehetett svédekkel találkozni, addig a nyelviskolában csak külföldiek voltak. Vicces volt, hogy a közép- és kelet-európaiakkal kb. 3 perc alatt összebarátkoztunk, mintha csak egy városból származnánk mind. 

Tetszett, hogy a lettektől elkezdve a bosnyákokig ugyanolyan élményeket és tapasztalatokat hoztunk otthonról, olyan volt velük az otthonról és a gyerekkorunkról beszélgetni, mintha tényleg egy helyen nőttünk volna fel. 

Egyetlen zavaró tényező volt, hogy a románok közül - akik egyébként szintén nagyon kedvesek és rendesek voltak - egy sem bírta ki, hogy ne eresszen el egy Erdéllyel vagy Trianonnal kapcsolatos csípős megjegyzést. 

Ezen valami frappáns, vicces megjegyzéssel mindig próbáltam gyorsan túllépni, teljesen feleslegesnek tartottam ilyen értelmetlen vitákba és konfliktusokba bocsátkozni. Ha erre vágytam volna, akkor otthon maradok és nekiállok politizálni. Ezért nem kell Svédországig jönni. 

Közel-keleti barátok 

Bár mindig nyitott voltam az új kultúrákra és nyelvekre, és sosem voltam rasszista, azért mégis kissé szkeptikus voltam a harmadik világbeli bevándorlókkal. 

Azt hiszem mindenkinek idő kell, hogy alkalmazkodjon az új országhoz, ahová költözött, amíg megtanulja a nyelvet, és eljut arra a szintre, hogy tudjon és akarjon kommunikálni és ismerkedni másokkal. 

Így esett meg velem az a dolog, amit otthon sosem gondoltam volna, hogy a svédországi ismerőseim igen jelentős része közel-keleti bevándorló lesz. A legnagyobb tévedés, ha valaki származás vagy vallás alapján általánosít velük kapcsolatban. 

Ők ugyanúgy sokszínűek, és ugyanúgy sokféleképpen gondolkodnak, mint akár a magyarok, egyáltalán nem homogén a társadalmuk. Mivel én sem vagyok ortodox keresztény, így én is azokkal barátkoztam össze könnyen, akik maguk sem ortodox muszlimok. 

Hanem integrálódtak, asszimilálódtak az európai társadalomba, nyitottak voltak az itteni értékekre. És nem no-go zónában élnek, és nem autókat gyújtogatnak szabadidejükben. 

Elnézést, hogy ezt külön kihangsúlyozom, nem akarok elmenni ilyen irányba, de követem a magyarországi híreket, és egészen elborzaszt az a fajta propaganda, amit otthon az elmúlt években sugároznak. 

A svédekkel nehéz 

Általánosságban elmondhatom azt is (persze ez személyes tapasztalat és szubjektív vélemény), hogy magyarként könnyebben megtaláltam a közös hangot a közel-keleti bevándorlókkal, mint a svéd őslakosokkal. 

oldaldoboz_kesz_2.jpgÉs itt tovább is ugranék a svédekkel való barátkozásra. Hát igen, talán ez a legnehezebb. Nem is nyelvi korlátok miatt, hanem a kulturális különbség miatt. A svédek jóval zárkózottabbak, távolságtartóbbak. Sokkal nehezebben nyitnak, és lassabban jutnak el arra a szintre, hogy a szabadidejüket velünk töltsék. 

Általánosságban az a tapasztalatom, hogy az emberi kapcsolataik teljesen mások. Felszínesebbek és kevésbé figyelmesek. Ez persze nem feltétlenül rosszindulat, vagy nem azért van, mert nem érdekled őket, csak náluk ez így szokás. 

Akinél viszont megtörik a jég, azt nyugodtan nevezheted igazi barátodnak. Sokszor nehéz volt kielemeznünk és megemésztenünk ezeket a kis kulturális különbségeket. Gyakran elbizonytalanodtunk, mivel azok a gesztusok, amik itt normálisak, otthon már sértőek lennének. 

Próbálj kapcsolatot teremteni 

A svédekkel kapcsolatos kétségeimet megosztottam egy régebb óta itt élő barátommal, akitől kaptam egy jótanácsot: vedd át a kezdeményezést. Nem kell idegesítően nyomulni, de próbálj kapcsolatot teremteni és elébe menni a lehetőségeknek. 

Bölcs gondolat volt és be is vált, amit bátran ajánlok olyanoknak, akik hasonló kétségekkel küzdenek. Ezen kívül jó tanács, hogy sose hagyj ki semmilyen lehetőséget. 

Ha elhívnak végre valahova, az azt jelenti, hogy be akarnak venni maguk közé. Használd ki, és mindenképpen menj el. Ha egyszer-kétszer kihagyod, akkor többet nem hívnak, és nehezebb lesz újra bejutnod a körbe. 

Barátkozás helyett ismerkedés 

Zárásképpen egy otthoni barátunk gondolatát idézném, amit kiköltözésünk előtt kaptunk útravalónak, miszerint „sok olyan emberrel fogtok barátkozni, akikkel itthon szóba sem állnátok”. Mennyire igaza lett. 

Persze a barátkozás szót itt inkább helyesbíteném ismerkedésre, a kettő között nagy a különbség. Míg otthon automatikusan jönnek-mennek az ismeretségek, barátságok, kapcsolatok, addig itt néha - különösen a kezdeti időben - vadászni kellett őket. 

Persze lehet kritizálni, hogy minek ez a kényszeres ismerkedés, de itt szeretném leszögezni, hogy mi nem azok az otthonülő típusok vagyunk, akik rommá nézik az összes sorozatot a Netflixen, hanem nekünk sokkal fontosabbak az emberi kapcsolatok, a közös programok. 

Mások vagyunk, nem mindenkinek van erre igénye. De mivel nekünk volt / van, így sok olyan embernek adtuk meg az esélyt, akikkel otthon valószínűleg nem álltunk volna szóba. Ezen próbálkozások egy részéből barátság lett szerencsére, másokkal viszont hamar pont került a dolog végére. De jól van ez így. 

Olyanokat tartson maga mellett az ember, akikkel jól érzi magát, akikre számíthat, és akik rá is számíthatnak.”

HÍRMONDÓ

Vár a luxusmunka

Nem viccelünk, ugyanis egy luxusügyfelekkel foglalkozó utazási iroda keres szakértőt. Emellett azért kevésbé csillogó melók is akadnak.

Álom marad Ausztria utolérése?

Sajnos jó esély van a megtorpanásra, hiszen bár Magyarország jól teljesített az elmúlt években, szakemberek szerint ez nem jelenti azt, hogy az EU-s források elapadásával is így folytatódik majd. A kitörési pontot az oktatás és a menedzsment készségeinek fejlesztése jelentheti.

Dől a pénz a határátkelőktől

A hivatalos adatok szerint tavaly 5,4 milliárd dollárt utaltak haza a vendégmunkások, de nem hivatalos becslések szerint ennél is több pénzt vihetnek haza külföldről. Az ukrán gazdaság legnagyobb befektetői például nem a külföldi hitelezők, hanem a saját állampolgárai.

Biztossá vált a roaming vége

Immár semmi akadály nem állhat az útjába annak, amit nagyon sokan nagyon várunk, idén június 15-től ugyanis megszűnik a roaming-díj az Európai Unióban, miután az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács elfogadta a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot.

(Fotó: pixabay.com/AdinaVoicu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: barátság Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212457435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.27. 22:12:32

@mojyo: Nem kellemesek ezek a helyzetek az egyszer biztos. És az érthető, ha valaki lefagy ilyen helyzetben. Én azokat tudnám végigrugdosni a városon, akik állnak ott és bámulnak, mint fasz a lakodalomban. Mi a mocskos kurvaéletet néznek, úgy mégis?

2017.04.27. 22:14:25

@diggerdriver: Feltörtél, mint a talajviz :) Gratula!

bpetya75 2017.04.27. 22:16:58

@Pink Petsch:

Őszintén szólva, ha nincsenek ott a gyerekek, akkor valószínűleg otthagyom, és ezt már akkor is éreztem. Nem voltam büszke magamra miatta.

Herr Géza 2017.04.27. 22:17:24

@Pink Petsch: Du hast ein Mail bekommen....

2017.04.27. 22:23:15

@Pink Petsch: Nem tudom, mit lehet ezen nezni, azt en sem ertem, szerencsere, az engem is kiborit. Ennel csak egy rosszabb lehet, a filmezes, amikor telefonnal meg kepeket is kepes valaki csinalni rola, en leginkabb elfelejteni szeretnem, ha latok ilyet, nem meg utolag nezegetni, meg mutogatni?! Hogy emogott milyen okok allhatnak, az rejtely szamomra.

2017.04.27. 22:24:25

@bpetya75: Azpersze ... inkább katasztrófaturistáskodnak a tetvek.

Shaktee 2017.04.27. 22:27:15

@Herr Géza: azt írtad ugrifüles hogy a saját blogján értekezik a birkafirka a konstitúciós kényszerképzeteirõl..hm? Nu oda nem járok soha

De ha akarsz errõl beszélni, csak bátran :)

2017.04.27. 22:29:02

@bpetya75: Az par masodpercig tart, amikor ra vagy fixalva, es lelegezni se tudsz, az agyad egyszeruen kikapcsol olyankor es meg akar kimelni tole, hogy felfogd, mit latsz, de olyankor nem mesz oda es allsz melle meg filmezel, hanem csak bamulsz magad ele, ott, ahol vagy epp, es aztan felfogod es utana az van, hogy uristen, mit kell ilyenkor csinalni, valaki hivjon mentot, de mivel te lefagytal, masok mar megtettek, es te elmenekulhetsz (es almodhatsz utana hetekig rola amig fel nem dolgozod! :D)

bpetya75 2017.04.27. 22:30:40

@Pink Petsch:

Arra gondoltam, amit @mojyo: írt. Én is volt már, hogy ledermedtem, és csak néztem, mint hal a szatyorban. Nyilván, aki kameráz (mint amikor a srác kiugrott valami szálloda ablakán pár éve pesten), az nem ledermedt, hanem egy tajgetoszpozitív kretén.

bpetya75 2017.04.27. 22:34:05

@mojyo:

Igazad van. Így hirtelen egy ledermedésem jut eszembe, amikor a másodszülöttnek felrepedt a fejbőre és dőlt a vér a kis hároméves buksijából. Mire felocsudtam (tényleg csak pár másodperc lehetett), a feleségem már el is állította a vérzést. Kárpótlásul engem választott a kiscsaj, hogy szenteste bevigyem a sürgősségire ;-)

puhacica 2017.04.27. 22:35:12

@mojyo: egyszer ki kellett mennem egy halalos autobalesethez forgatni a hiradonak par kepet. soha tobbet, az ilyet nem lehet/tudom feldolgozni. :(

Shaktee 2017.04.27. 22:36:45

@mojyo: ojh, szegény mici néni.. ha tudnád

hirtv.hu/alinda/alinda-vendege-muller-peter-sziami-1393738/

Lehet hogy irl, lehet hogy csak hallomásból ismered akire nagyon szépen emlékezik a sziámi. S amúgy is jó a riport..

Herr Géza 2017.04.27. 22:37:20

@swing gitan: Tapsifüles, a saját blogját rendesen szokta idézni, ahol csak tudja, pl. Diggernél is. Ha figyeltél (de mennyire...), akkor mindent tudnod kéne. :))))))

2017.04.27. 22:40:21

@bpetya75: Ha csak simán részeg, és nem sérült meg, akkor én is. De ha tolókocsis ... bár szerintem, legközeleb gyerekek nélkül sem fogod otthagyni a következőt ;)

2017.04.27. 22:43:45

@mojyo: Aki ráadásul még fotóz meg kameráz is (nem csak simán bámul), azt addig tudnám ütni, amig mozog, és közben én venném fel :P Rohadtul nem érdekelnek a lelki rugói, hogy miért csinálja.

2017.04.27. 22:46:02

@bpetya75: Igazabol ez egy kicsit megnyugtato, hogy nem csak en vagyok ilyen, es az ember a sajat gyerekevel szemben is kepes igy lefagyni. :D

2017.04.27. 22:47:35

@bpetya75: Persze, az más, ha lefagy az ember, az néhány másodperc, de ahogy mondod, aki percekig mozizik, az tényleg egy ütnivaló kretén.

2017.04.27. 22:59:23

@puhacica: Évekkel ezelőtt, amikor még gyakrabban jártam Románia és Magyarország között mikrobusszal, volt egyszer egy balesetünk. Megérkeztünk a célvárosba, és éppen egy útba eső cimen rakott ki valakit a sofőr szabályosan leparkolva, amikor a buszba rongyolt egy személygépkocsi. Olyan sebességgel jött, hogy az ütközéstől megperdült, a padka mellé zuhant jó 30 méternyire, és beállt orral abba a menetirányba, ahonnan jött. Én nem sérültem meg (pár utastársam könnyebben), igy kiszálltam, és láttam, hogy a sofőr oldalra borulva ül/fekszik az ülésen, az utcai lámpák fényében meg vércsikokat láttam az arcán. Tudtam, hogy meghalt. Szar érzés volt.
(Másnap tudtam meg, hogy futólag ismertem is a srácot. Egy idióta haverjával gyorsasági versenyeztek, és kisodródott :().

montroyal ( CAN qc) 2017.04.27. 23:01:06

@Nagy kámpics: annyira közel, hogy érezni a testük melegét.
nem rossz :-)
nekem pl kifejezetten tetszett a shanhai metron, hogy ugy voltunk mint a heringek es egy husz ev koruli csaj jutott mellem vagy félig belém.. neki nem csak a testmeleget ereztem egesz uton ..
tudom vén kujonc :-)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.27. 23:03:40

@Pink Petsch: gyorsasági versenyeztek, és kisodródott :().

és végul ki nyert ??

2017.04.27. 23:03:48

@swing gitan: Semennyire nem erdekel, de gondolom ez hidegen hagy.

Shaktee 2017.04.27. 23:10:37

@mojyo: hát nem is tudom...az alinda, a hirtv, a sziámi, vagy az említett Király Tamás nem érdekel?

Kénytelen leszek ezügyben a grossze kámpiccsal értekezni :)

2017.04.27. 23:12:35

@Pink Petsch:

"Aki ráadásul még fotóz meg kameráz is"

Én sem értem, ezt miért csinálják, de valószínűleg fel kell készülnünk rá, hogy komoly esélye van, hogy emberek fogják kamerázni, ahogy meghalunk. Lekamerázzák, és aztán felteszik az internetre.

Egyébként a halál érdekes dolog, nem véletlen, hogy kivégzést meg lincselést is szeretnek végignézni az emberek.
Én nem szoktam bámészkodni a baleseteknél, de videón megnézem, ha tudom. Aztán, ha lehet, megkeresem a halott embert facebookon is. Szeretem a halált nézegetni, mert érdekes jelenségnek tartom, ez van.

De lehet, nem kellene ezt tovább fejtegetnem itt, mert csak inkriminálom magam. :)

2017.04.27. 23:14:52

@montroyal ( CAN qc):

"nekem pl kifejezetten tetszett a shanhai metron, hogy ugy voltunk mint a heringek es egy husz ev koruli csaj jutott mellem vagy félig belém"

Igen, én is jártam már így, a 20 év körüli csajokkal semmi gond, de amikor a kanok is olyan közel állnak, mindig arra gondolok, hogy ez így nem éri meg. :)

2017.04.27. 23:17:33

@swing gitan: Nem, egyik sem, azt se tudom, mirol van szo, amugy nem tudom, hogy egyaltalan milyen hiszemben szoktal nekem mindenfele linkekkel valaszolni, de meg egyszer sem neztem meg egyiket sem (shocker!), ugyhogy nem kell tobbet kuldeni, jo? :D

Shaktee 2017.04.27. 23:19:22

Ó értem, a szokásos parád miatt.

Hát szivesen, 'nwayz.

2017.04.27. 23:26:24

@swing gitan: Nem a param az oka, hanem, hogy nem erdekel, tenyleg, semennyire, nem tudom, miert hiszed, hogy igen, de ennyit azert el lehet fogadni, nem? :D

Shaktee 2017.04.27. 23:28:33

@mojyo: el hát, tehát csak belekukkantottál, különben honnan is tudhatnád hogy Nagyon nem érdekel..:))

Ugorgyunk.

2017.04.27. 23:29:56

@swing gitan: Onnan, hogy egy szot se ertettem a hozza mellekelt szovegbol, sose szoktam ezt se egyebkent, ha mar itt tartunk. :D

Shaktee 2017.04.27. 23:36:44

@Nagy kámpics: Jön a könyve dedikálva :)

konyves.blog.hu/2017/04/27/tisza_kata_ledozeroltam_a_regi_identitasomat

Majd beszámolok, ha lesz miről.

Kigyütt az új Nesbo könyv, bár tudom téged nem érdekelnek a fjordos, hideg északi krimik.

2017.04.28. 00:00:49

@Nagy kámpics: A halált nem ismeri olyan, aki be is tudna számolni róla. Valszeg, ezért izgat. Nemcsak téged, filozófiák és vallások épültek a halál természetének megmagyarázására, pláne az emberiség kevésbé intelligens korszakaiban.
De a katasztrófaturistákat továbbra is addig tudnám ütni, amig arra az oldalra nem kerülnek, ami iránt annyira érdeklődnek.

2017.04.28. 01:47:22

@swing gitan:

Olvastam vele az interjút én is, az én érdeklődésemet nem keltette fel. De számolj be, ha lesz miről.

A fjordos krimik ellensége a mojyo (bár igaz, ami igaz, én is olvastam 3-4 fjordos krimit, és egyik szememen be, másikon ki).

Shaktee 2017.04.28. 02:07:11

@Nagy kámpics: Hát annyi az annyi, de tud hagulatot csinálni pár szóból. MInt én ;) Már a Nesbo..

Nem fjord ellenség a kis pujki, hisz ismeri ezt a zsanrát jól. Titkolt gyümölcs neki :)

Kata engem is elkezdett elemezni a facebookon, majd jót röhögött amikor elküldtem a vérbe.

Monti: rohadjon meg a Lundquist Henrik ! :)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.28. 02:52:31

@Nagy kámpics: igen .. ha a kanok allnak .. raadasul kozel,,:-)

Shaktee 2017.04.28. 03:46:11

@montroyal ( CAN qc): nyihihi :)

Holnapra előkotrom az öreg Heatley mezt :))

gabors 2017.04.28. 04:56:41

@montroyal ( CAN qc): who won ???

ki nyert Rangers ??? neztem par percig a harmadik harmadot akkor 1:1 volt

SzZoole 2017.04.28. 07:48:12

@Pink Petsch: "A halált nem ismeri olyan, aki be is tudna számolni róla."
Én igen,voltam odaát,több percig voltam halott

DieNanny CH 2017.04.28. 11:08:25

@mojyo:

"total lefagytam, es nem azert mert egy varosi allat vagyok, hanem mert iszonyu remiszto volt, "

Pár hete ugyanezt éltem át, egy pasi bukfencezett le előttem a vaslépcsőn a betonra. Totál lefagytam, még jó, hogy tele volt a peron, többen is segítettek neki, meg hívták a mentőket, én meg csak néztem dermedten és fogalmam sem volt, mit tegyek.
Aztán bejött a vonatom, a mentőt már nem láttam jönni.

DieNanny CH 2017.04.28. 11:23:26

@zoole uk:

"Én igen,voltam odaát,több percig voltam halott "

Az oké, hogy voltál halott, de magát a halált nem ismered, vagy igen? Hogy milyen érzés halottnak lenni, mit látsz közben, mire gondolsz, stb.

2017.04.28. 11:40:25

@zoole uk:

No, és milyen volt?

2017.04.28. 12:12:15

@swing gitan: Termeszetesen minden linkedet megnezem, sot, tele vagyok fjordos krimivel, es minden ugy van, ahogy te elkepzeled, valoszinuleg ugy is nezek ki! Mas nem is lehet.

Van nekem amugy egy rokonom, amerikas magyar, es a politikai paletta masik vegen helyezkedik el, de amugy detto ugyanezt csinalja, meg a kis lekezelo becenevei, amikkel engem illetett, is teljesen egyformak a tieiddel, ugyanez a szohasznalat, minden egyezik. Csak nem ezen a blogon csinalja, de amugy ugyanez, o is intellektualis misszionak erezte a meggyozodeseinek, bolcsessegeinek terjeszteset, es gyakran voltam en a celpontja, illetve hat az egesz csalad, "szerencsere" nagy becsben tartott minket es intellektualis kihivasnak erezte ha vitatkozhat velunk, csak ennek mi nem orultunk annyira. Sajnos nem lehetett ra eszervekkel hatni, mert beteg szegeny, eleg nagy reszben attol ilyen, csak nem szedi a gyogyszereit, meg iszik is hozza vagy mittudomen mit csinal, dehat ugye az mar nem a mi felelossegunk, es azert mert mi nem vagyunk gonoszak egy beteg emberrel, attol meg nem kell minden baromsagot elviselni, ugyhogy egy ido utan ot is "szurtem" pl. Facebookon, csak o ugye nem ugy vette a celzast, mint egy egeszseges ember, hogy erti, hogy nem akarok vele beszelgetni, hanem tovabbi dolgokat dontott el rolam a fejeben, aztan megutalt teljesen, engem nem zavart, egy darabig igy voltunk, de mivel mas csaladtagokat nem hagyott beken, muszaj volt konfrontalodni vele, azota viszont letiltott es beke van.

Ennyit tudok neked is javasolni: ha kell neked is gyogyszer, akkor ezeket erdemes szedni, es ne igyal. Tovabba: ne szemetelj, neha teged is szoktalak szurni, hogy atlassam a poszthoz kapcsolodo beszelgeteseket (az en hibam, hogy meg hiszek ezekben). Megtovabba: kis pujki a te edes jo neniked, es elore szolok, hogy legkozelebb egy kozelebbi nonemu rokonodat fogom emlegetni, megnevezve az altalam feltetelezett foglalkozasat is, ha nem hagyod abba ezt az iszonyu tenyerbemaszo jopofaskodast, de mivel en turelmes vagyok es megerto (foleg, ha tenyleg beteg vagy), en tudok ezert elore szolni, hogy ne kelljen ilyet csinalni.

Azt tudjuk meg esetleg csinalni, amit a @diggerrel is megbeszeltetek, bar fogalmam sincs mi tortent koztetek, annak viszont tanuja voltam, hogy megegyeztetek, hogy nem szoltok egymashoz es azota is ugy tunik, hogy tartjatok, ugyhogy meg ezt is javasolhatom, illetve amugy is tervezem csokkenteni a jelenletemet ezen a blogon, holnap pedig el is utazom peldaul, szoval ez akar sikerulhet is.

Megbeszeltuk akkor, ugye?

Shaktee 2017.04.28. 12:15:32

@mojyo: :) Mög. A pujki kibaszta a biztositékodat :)

Jó utat szivi!

2017.04.28. 12:25:16

@swing gitan: Szivi a te k*rva anyad, en szoltam. (Vallalom a moderalasi kovetkezmenyeket.)

Shaktee 2017.04.28. 12:29:38

@mojyo: bezártak a buzibárok, vagy mi van??

Én is vállalom a moderációt.

Ajánlom a szűrő opciót.

SzZoole 2017.04.28. 14:12:29

@mojyo: ezt azért tőled nem vártam:(((
Valakinek az anyját/apját szidni nagyon alja dolog,sosem tudod kinek milyen fájdalmat okozol vele.

Én is szoktam bunkozni,sőt az egyik legbunkobb alakja vagyok a blognak,de soha senki szüleit nem szidnám.

Lehet ezt burkoltan is írni,pl;
Szivi az aki a csecsét a szádba adta,mondjuk ez sem szebb de mégis

élhetetlen 2017.04.28. 14:12:49

@tanato: Te megértőbb vagy, én azért rendesen szégyelltem magam anno egy kollégám miatt. Kilencen vettünk részt egy francia-magyar képzésen (két nagy cég), és a francia rész utolsó két hetét Nancy-ban töltöttük. A polgármester meghívott bennünket egy vendéglői vacsorára. Ott esett meg, hogy az Erdélyből Magyarországra áttelepült kolléga nekiment Trianonnal a házigazdának. Hát, tudod, vagy ne fogadja el a meghívást, vagy fogja be a száját. Nagyon kínos volt, és persze a srác igazsága teljes tudatában, lelőhetetlen.

Shaktee 2017.04.28. 14:17:38

@zoole uk: hattyad szivi, nem érdekes :P

2017.04.28. 14:22:30

@zoole uk: Dehiszen eddig csak a nenikejet szidtam, raadasul szoltam elore, hogy kozelebbi norokon jon, ha nem hagyja abba, szerintem tokre fair voltam! :D

A fajdalmaval nem tudok foglalkozni, mivel o se foglalkozik az enyemmel. Szerintem ez is tokre fair.

élhetetlen 2017.04.28. 14:29:45

@svédnyugger: A szokások. Kollégám anno disszidált (feleségével svéd társasút, a mamája a fiukkal leningrádi társasút). Aztán, mikor már hazajöhetett, egyik este csengetnek, ott áll a srác, én meg örülök. Azt mondta, hogy ez az egy dolog hiányzik neki kint, hogy nincs ez, a gondolok egyet, és becsengetek, aztán vagy jó, vagy nem, az már mindegy. Lehet, hogy túlzott, de úgy adta elő, hogy egy héttel előre megbeszéljük a vendégséget, aztán előtte nap odaszólunk, hogy jó-e még, és indulás előtt azért még megkérdezzük. Persze, itthon is van ilyen, egy barátnőm, emiatt lassan már volt barátnőm, itt lakik egy megállóra, elmegy a házam előtt, mondom, csengessen, ugorjon fel. Nem, meg kell beszélni napokkal előre, én meg nem vagyok hajlandó egy fél órás pletyiből „programot” faragni. Tényleg esetleges, hogy kinek, mi jön be. Örülök, hogy jól érzed magad.

élhetetlen 2017.04.28. 15:11:23

@Din Serpahis: Franciák. Három hónap volt, tanfolyam, 4000 frankot kaptunk volna egy hónapra, amiből 1000 lett volna a szállás. Gyönyörű kastély, gyönyörű park, vassodronyos ágy, szoba a másodikon, wc, zuhanyozó az alagsorban, ha valaki bezárja zuhanyozás közben, ott pisilsz be köntösben. Ez volt egy éjszaka. Másnap beszélek az összekötővel, neki is van kiadó szobája, ja, fürdőszoba nincs, lavór, hideg víz, persze, meg anyád. Olcsó szálloda, ágy, zuhanyfülke, villanyrezsó, a tulaj meg, ahogy írod. De betörhetőek. Kimentem, mázlim volt, mert az előszobámból nyílott egy saját wc. A többi szobához a folyosó végén a közös. 2000 frank (ehhez viszont már nem járult hozzá a suli). Ja, franciául egy nyikkot sem, mert ugyan elmentem egy hónapos intenzívre, de még az út előtt meg Londonba nyelvvizsgázni, hát ez kimosta az egy hónapot. Kiment még két kollégám, kivettek egy-egy wc nélküli szobát 2500-ért, és az egyik odavolt, hogy milyen jól kijön a tulajjal, mert ő beszél franciául. Költözöm be, a tulaj, hogy akkor 2500 lesz, mert…. Mondom, megegyeztünk. Megérti angolul is. Húzza a száját, de ez van. Mire odáig jutottunk, hogy anya kijött öt napra, és nem akart külön szobában aludni, a tulaj felajánlotta, hogy hoz egy plusz ágyat. Mondtam, nem kell, mert nem marad hely, egy matracot kérek, ami nappal el van az ágyon, éjszaka meg alszom rajta a földön. Ahogy akarom! Mikor a magát havernak képzelő kollégámhoz kijött a felesége, és lánya, igen, ígért nekik a tulaj wc-s szobát, csak nem adott. (bocs, hogy ezen a wc-n lovagolok, de gondolom érted a jelentőségét a mindennapokban). Szóval lehet őket kezelni, de megszeretni nem sikerült. Ettől még Párizs gyönyörű, de csak a metro kijáratnál dinnyét áruló arabok voltak kedvesek.

Shaktee 2017.04.28. 15:15:54

@Főgebra: Nekem bezzeg sosem irsz Pepita mester :DD

élhetetlen 2017.04.28. 15:36:33

@Nagy kámpics: Én már csak emlékezem. Negyven éve volt, nyolc hét Moszkvában. Teljesen belehabarodtam a városba, és az emberekbe is, (persze, nem tudom, most mi van). Ott volt az, amit Londonban tapasztaltam még (a franciáknál soha), hogy, ha kérdeztél, és nem érted a választ, akkor elmondja lassabban, vagy ha van öt perce, akkor karon fog, eljön a sarokig veled, és megmutatja, merre tovább. A segítőkészség. És az ilyen hülye szituk! Étterem, ugyan elég jól elvoltam az orosz nyelvvel, de az étlapon azért nem mindent ismertem. A szomszéd asztalnál valami tengerésztiszti egyenruhás, és a társa, a nő eszik valamit, ami jól néz ki. Diszkréten próbálom a pincérnek mondani, hogy olyat kérnék. A csaj kiszúrta, odajött a tányérjával, megkínált, halkocsonya volt. Aztán pár szó után jött a férfi áthívott bennünket az asztalukhoz, és hiába magyaráztuk, hogy ezt nem tudjuk viszonozni, nem számít, jött a kaja, a vodka, a pezsgő, mert csak. „És akkor az anyós megnyugtatta, hogy ne aggódj kincsem, az oroszok mindenkit utálnak, a magyarokat is, úh teljesen mindegy, hogy cigány vagy-e.”, ez meg valószínű, hogy jó poén volt az anyós részéről.
Persze, mindent el lehet rontani, ahogy Magyarországon is egymásnak lehet ugrasztani barátokat, családtagokat, csak kell egy kis politikai behatás, és az eddig a szomszéd házban békésen egymás mellett élő románt és székelyt is. Nem kell más, csak beadni, hogy ha nem él jól, akkor az a másik miatt van. Soha nem a kisembereknek van problémájuk egymással.

skye8 2017.04.28. 15:47:05

Erdekes tema, jo hozzaszolasok. En max. 2 Evet adok magamnak Hogy alkalmazkodjak egy uj lakohelyen. A baratsagok altalaban maguktol kialakulnak, nem szeretem eroltetni. Jelenlegi lakohelyem minden szempontbol megfelel, szomszedok Nem zaklatnak, hivatlanul Nem kopognak be. a parkban,utcan,jatszoteren valtunk egy-ket mondatot es ennyi eleg is. Szamomra sokkal fontosabb a baratoknal Hogy elheto helyen lakjak, kozel legyen a munkahely, Boltok, napkozi, tiszta legyen a kornyek, sok zoldovezettel. Bonusz, Hogy a rendorseg epulete 10 perc tavolsagra van Es allandoan cirkalnak a rendorautok a kornyeken, igy a balesetek, betoresek szama nagyon csekely.

élhetetlen 2017.04.28. 16:37:39

@arncht: Hát ennyit a politikáról. Isztambulban most én sem szeretnék élni. De tizenöt éve még egy nagyon élhető, csodálatos város volt, nagyon kedves emberekkel, a sarkon 1500 f-nyi pénzért skót whiskyt kaptál, és elnéztem a vízparti villákat, a rozzantabbakat is, és el tudtam képzelni. Mikor a politika az emberek fanatizálásáról szól. A nógrádi néni is nagyon fél a migránsoktól, mert, ha őt már nem is, de a lányát biztosan megerőszakolják. Egyet sem látott. Törökországban is csak egy politikai váltás kellett ahhoz, hogy élhetetlen legyen.

élhetetlen 2017.04.28. 16:37:58

@Pink Petsch: Nem lényeges, és Isztambul. 15 éve ez volt az utolsó utam, (elgázoltak, és a lecsökkent közlekedési képességemmel lecsökkent az utazási lehetőségeimet is). Vettem egy gyönyörű dupla sálat, azaz egy réteg tüll, egy másik réteg tüll beszövött bársony mintával. Hazamegyek, hát a széle valahol megbomlott. Vissza. Ad másikat. Olyan minta nincs, jó, holnapra megvarratja. Odamegyek időre, persze, a pontosság azért nem játszik náluk. Álldogálok a zárt bolt előtt, a szemközti bolt tulajdonosa meghív egy teára. Nem, köszönöm. Azt a mosolyt kellett volna látni, amivel elmagyarázta, hogy higgyem el, nem kell semmit venni, nem akar semmit, csak ne ácsorogjak már ott az utcán. Aztán teáztunk, aztán befutott a sálam is. Igen.

puhacica 2017.04.28. 16:40:11

@zoole uk: nicktol fuggetlenul. raszallni valakire/barkire, baszkuralni a kifejezett kerese ellenere sokkal gazabb szerintem, mint ezert elkuldeni valakit/barkit az anyjaba.

élhetetlen 2017.04.28. 17:02:16

@Nagy kámpics: Na b+. „nem állok meg az utcán, ha kérdeznek”. Jó. Mire is? Ugyanis, ha kérdeznek, vagy kérnek, és a kérdés nem neked való, vagy a kérés elutasítandó, akkor még mindig tovább mehetsz. Három hete történt, úgy döntöttem, hogy „szakítok” a fodrászommal 25 év után, csak, mert a város másik végén van. Tudok menni, de nem sokat, mert fáj. Mondták, hogy a szomszéd lépcsőházban új fodrászat, lemegyek. Dauer? Nem, de nézzem meg a Karintyn. Az a fodrászat sem. Befordulok a Budafokira, jön szembe egy negyvenöt körüli nő. Gondoltam, megkérdezem, hogy látott-e fodrászatot, ne menjek már feleslegesen. Fejét felemeli, elfordítja, és tovább megy. Erre a hozzáállásra vagy büszke? Elveid vannak? „a város állattá teszi az embert”. Csak azt, akit a személyisége hajlamossá tesz rá. Na, ennyi.

élhetetlen 2017.04.28. 17:02:26

@Nagy kámpics: Még fejlődhetsz emberileg, mert azt azért, ha gondolkodni is képes vagy, akkor be kellene látnod, hogy egy öregnek segíteni, az nem azon múlik, hogy kisvárosban, vagy nagyvárosban teszed. A segítés módja. Ez sem olyan bonyolult, ha valakit le akarsz segíteni a járműről, akkor ne fogd meg a kezét, mert ezzel kiszolgáltatott lesz, tartsd oda a csuklódat, hogy tudjon kapaszkodni. Kivétel, ha a kezében valami súlyosabb szatyor van, akkor fogd meg, mert akkor emelheted a súlyt is, mert az nem elvárható, hogy egy idegennek odaadja a szatyrot, amig leszáll. Ezek nem bonyolult dolgok, csak egy kis beleérzés kell.

2017.04.28. 18:24:16

@élhetetlen:

"Erre a hozzáállásra vagy büszke?"
"Még fejlődhetsz emberileg"
"ha gondolkodni is képes vagy"

Nem tudom, az ellenséges és lekezelő hangnemtől egy ideális világban milyen pozitív hatást várnál, de:

A) írtam volna, hogy büszke vagyok rá? Nem vagyok rá büszke. Igaz, nem is szégyenlem, nincsenek ilyesfajta érzéseim ezzel kapcsolatban.

B) biztosan fejlődhetek még emberileg, nem is állítottam az ellenkezőjét, bár pont ebbe az irányba nem szeretnék fejlődni. majd a batman segít átkelni az úton. én nem vagyok batman.

C) a városi létnek vannak mindenféle negatív hatásai az egészségre, például növeli az elhízás, asztma, allergia stb. kockázatát, és ennek részeként a mentális egészségre is. Növeli a depresszió, szorongás, hangulatingadozás esélyét többek között.

Megváltoztatja az egymásnak való segítési hajlandóságot is. Biztos te is hallod azokat a sztorikat, hogy valaki összeesik az utcán, és senki nem segít, vagy hogy a halott ember megy még 2 délután körbe a metrón, mire észreveszik. Ezek mind nagyvárosi történetek, és egy mérhető, létező, előrejelezhető jelenségről van szó, nem én találom ki, vannak rá különböző tanulmányok meg elméletek.

Úh éppenséggel számít, hogy az ember nagyvárosban vagy kisvárosban botlik-e bele valakibe, aki fodrászatot keres. Ez van.

Persze ettől még igazad van, nyilván hajlam is kell hozzá.

SzZoole 2017.04.28. 19:46:54

@mojyo: nezd mojyo,en nagyon kedvellek teged,minden sorodat elvezettel olvasom.
En nem a vitatokba szolok bele,az a Ti dolgotok.
Nekem csak ez a "kurva anyazas" dolog nem tetszet,hogy miert annak oka van.
Ismetlem nem a vitatokkal van bajom,egyitotoket sem vedem vagy tamadom.

SzZoole 2017.04.28. 19:51:10

@puhacica: akkor neked is leirom,nem a vitajukba szoltam bele,egyiket sem vedem vagy tamadom,csak az "kurva anyad" .......

Neked ertened kell,hogy miert erint erzekenyen ez engem.

2017.04.28. 19:52:43

@zoole uk: Nekem meg a "hugi", "nyulam-bulam", "hipszterpalanta", "szivi", "kistunder", "gyermekem", es egyebek nem tetszettek, hogy miert, annak is van oka. :)

SzZoole 2017.04.28. 20:01:35

@mojyo: mojyo,nem vitatkozni akarok veled.

2017.04.28. 20:24:46

@zoole uk: Hanem? Tudomasul veszem, hogy neked nem tetszett a szohasznalat, de egyreszt ugyebar nem azert irtam, hogy tetsszen, masreszt pedig nem is neked szolt, akkor nem igazan ertem, mit szeretnel meg? Megertettem mit irtal, de nekem sem kotelezo mindent, mindenkitol elturni, es fenntartom a jogot ra, hogy goromba legyek masokkal, ha azok provokalnak. Nevelo celzattal irtam, hogy tanuljanak belole, raadasul figyelmeztetes utan, tok korrektul. :D Megjegyeztem, hogy ez nem tetszik, es nagyon szivesen megigerem, hogy majd veled mashogy leszek goromba, ha esetleg erre kerulne a sor. Akkor ezt megbeszeltuk, ugye? :)

2017.04.28. 20:31:08

@mojyo:

"megigerem, hogy majd veled mashogy leszek goromba, ha esetleg erre kerulne a sor."

Ez jó. :D

SzZoole 2017.04.28. 20:32:03

@mojyo: ha ram hallgatsz azt csinalsz amit akarsz.
Nekem nem kell az orromat kifujnod,mert en nem piszkallak es addig tedd ossze a kezed amig edesanyad el es senki nem szidja

Shaktee 2017.04.28. 20:36:07

@Nagy kámpics: Mi van itt már, mindenkiben dúl a pujki? :D

Friiiiday feleim, ne egyétek egymást :-)

tanato 2017.04.28. 20:37:02

@élhetetlen: Jogos,nem szabad ilyen helyzetben politizálni,főleg nem franciákkal.Nekik K-Európa szovjet block úgy egyben.Talán a románok a kivétel a közös nyelvcsalád miatt.De a, mai franciák azt sem tudják Trianont eszik vagy isszák/mármint a szerződést,nem a két kastélyt/
Viszont egy rossz tapasztalata nagyobbik FR.-ban két évet töltő lányomnak volt egy pozsonyi lánnyal.Munkatársa volt és egészen jól meg is voltak,de egyszer valami hülyeségen apró dolgon összekülönböztek és a pozsonyi lány azonnal nekitámadt,:Ti magyarok tolvajok vagytok,elloptátok Szlovákiát és ezer évig elnyomtátok a szlovákokat.Erre persze a lányom is azt mondta tolvajok azok ti vagytok,elloptátok Felső Magyarországot.Na azután nem igazán beszéltek egymással tovább.
Sajnos vannak még ilyen távoli hatásai is TRianonnak meg a nacionalista agymosásnak.

Shaktee 2017.04.28. 20:38:21

@mojyo:

kistunder", "gyermekem", ezeket sosem használom kiscsávo.

Szereintem fejezd be a hisztit, ha nevelo jeleggel is gondolod

Uff

2017.04.28. 20:41:31

@zoole uk: Igy lesz, sot, megigerem neked is, es neki is, hogy ha valaki szidja ot, akkor tudni fogom, hogy az valojaban nekem szol, es nem neki, es vallalni fogom erte a felelosseget. :)

Shaktee 2017.04.28. 20:48:22

@zoole uk: Te meg miből gondolod kedvenc tirpákom hogy egy totál anon blogger anyázása eléri a lelkem? :-)

SzZoole 2017.04.28. 20:48:54

@mojyo: nem kell cinikusnak lenned.

2017.04.28. 20:49:38

@swing gitan: Uh-oh.

swing gitan 2017.03.28 00:56:16
@mojyo: Miket nem képzelsz mindig, gyermekem :))

swing gitan 2017.03.15. 18:35:54
@London2009: Igy szeretjuk a konnyed szellemes kis tundert :-)

Jut eszembe, kiscsavo sem vagyok.

Utoljara kerlek, hogy hagyjal beken.

mojyo (törölt) 2017.04.28. 20:51:49

@zoole uk: Nem cinizmusbol irtam, tenyleg megigerem. :)

SzZoole 2017.04.28. 20:52:14

@swing gitan: Tyuri,neked is leirom,nem teged vedtlek es nem mojyot tamadtam.

Shaktee 2017.04.28. 20:52:34

@mojyo: Mindig tied kell legyen az uccsó szó? :-)

Látom kis hagya vagy aki gyüjtögeti az őt ért vélt sérelmeket...

Szűrj, mint javallottam..

Shaktee 2017.04.28. 20:53:14

@zoole uk: Tudom koma, engem is untat a hiszti.

Shaktee 2017.04.28. 20:55:01

@zoole uk: Kár ezekbe belevau, akkor megáll a szargalacsin..

mojyo (törölt) 2017.04.28. 20:58:07

@swing gitan: Nem gyujtogetem, csak megyjegyzem, utolag viszonylag egyszeru visszakeresni, ha valaki esetleg tagadna! ;)

Dehat szurok en, mi mast lehet tenni, ha nem ertesz belole, es nem hagysz beken, akkor se ha szepen kerlek, akkor se ha csunyan, akkor szurni kell, nincs mese. :)

SzZoole 2017.04.28. 20:58:20

@mojyo: mivel minden kommented elolvastam eddig,tudom,hogy inteligens vagy,de en sem vagyok hulye es olvasok a sorok kozt

Shaktee 2017.04.28. 21:01:52

@mojyo: Akkor mélyre mehettek :-)

SzZoole 2017.04.28. 21:02:07

@swing gitan: @mojyo:
Kiszalltam,ugy szivjatok egymas verret ahogy akarjatok

mojyo (törölt) 2017.04.28. 21:03:06

@zoole uk: Akkor nem jol, mert tenyleg nem cinizmusbol irtam, becsszo!

Shaktee 2017.04.28. 21:03:18

@zoole uk: szíjja ő a favágót bircástól :DDDDDDDDDD

puhacica 2017.04.28. 21:12:21

@zoole uk: ertem. illetve ertenem, ha neked irta volna.

SzZoole 2017.04.28. 21:17:45

@puhacica: ha nem akarod erteni nem baj.....

kék madár 2017.04.29. 00:55:00

ugy latszik ha egyetlen taho se er ra itt kommentelni, akkor valaki kenevezi magat aznapi tahonak es belehajt a tele buszmegallo melletti pocsolyaba "miert is ne" megfontolasbol :)

szent eltvíz 2017.04.30. 22:59:26

Nagyon jól jött ez a poszt most nekem, köszi!
Épp az foglalkoztat mostanában, hogy vajon mennyire lettek - ha egyáltalán - barátságtalanabbak a svédek a sok bevándorló miatt. Az (vissza)költözést fontolgatjuk, de annyi idő eltelt, hogy sok bizonytalanság kavarog bennünk. Nem olyan most, mint jó pár évvel ezelőtt. Akkor nem voltak kétségeink. Talán még minket is megfertőzött a propaganda, pedig mi teljesen tudatos médiafogyasztók vagyunk... ijesztő.

szent eltvíz 2017.05.01. 05:51:32

@bpetya75: @Csodabogár:
Budapesten ez teljesen általános, mármint az, hogy nem ismered a(z akár 6 lakásos) társasház lakói nagy részét, van, aki a házon belül sem köszön, de a többség nem ismer meg amúgy 10 méterre a háztömbtől. Jellemzően általában lakóhelyenként 1 család szokott lenni, akikkel beszélőviszonyt sikerül kialakítani.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása