oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 21. 06:30,  Már nincs mit mondanunk egymásnak 137 komment

2017. április 21. 06:30 Határátkelő

Már nincs mit mondanunk egymásnak

Régóta senki nem hív fel onnan, ahonnan jöttem. Messziről. Erről talán én is tehetek, nem tudom – írja József, és ezek a mondatok azért engem eléggé szíven ütöttek. Meg még sok minden más is. Következzen egy helyzetjelentés egy kölni magyar szociális munkástól.

nemetorszag_koln_foto_pixabay_com.jpg

„Csend. Csendben volna jó. Zajban? Zajban nehéz. Gondolkodni. Gondolkozni nehéz. Lárma van, kint és bent is. Éjjelente egy zörgő LKW, reggelente a Wecker, hogy Ti-Ti-Tááá, szinkópa. Kávéval szinkronban. A szürkület, az állomás. A félálom is csak monoton kattog a vonatsíneken. 

Megkopott plakátok, a neonfény, az emberek… jönnek-mennek, váltott műszak. Most ez jut eszembe: 

„A modern kapitalizmusnak készségesen és nagy számban együttműködő emberekre van szüksége; olyanokra, akik mind többet és többet akarnak fogyasztani, és akiknek az ízlése szabványosítva van, tehát könnyen befolyásolható és megjósolható. Olyan emberekre van szüksége, akik úgy érzik, hogy szabadok és függetlenek, nincsenek alárendelve sem tekintélynek, sem elvnek, sem lelkiismeretnek – mégis készségesen hagyják magukat irányítani, azt tenni, amit várnak tőlük, súrlódásmentesen beilleszkedni a társadalmi gépezetbe; akik irányíthatók erőszak nélkül, vezethetők vezető nélkül, ösztönözhetők célok nélkül – kivéve azt az egyet, hogy boldoguljanak, sürögjenek, ténykedjenek, törtessenek.” (Fromm: A szeretet művészete) 

Még egy kávé. Jobb esetben a második. Rosszabb esetben nem. A lényeg: már bent vagyok. Én vagyok. Szociális munkás vagyok, értékekkel felvértezve. Van rosszabb is. Németországban vagyok magyar, illetve, csak félig vagyok magyar, vagy háromnegyedig. Lehetne jobb is. 

Nekem nincs összehasonlítási alapom. Most diplomáztam. Nem itt, Magyarországon. Dolgozok. Bent ülök a Büróban, gépelek, adatokat viszek fel, vagy hozok le, iktatok, aktákat rendezek, telefont várok. Na, azt nem mindig. Nehézkes. Németül van. 

Mindenki németül beszél, még a Jugendamtból felhívó, magát bolgárnak tituláló bő harmincas irodista (itt Sachbearbeiter) is úgy kérdi: Wie geht’s? és hozzáteszi, hogy Budapest az schön, de Pécs neki semmit nem mond, csak ha úgy mondom, hogy M6-os. 

Azt tudja ő is, azt látta már a pályán, arra nem jár, az neki Croatia. Ez van. Beszélgetünk a telefonban. Beszél a telefonba. Én hallgatok. A végén azt mondom: Tschüß! 

Pótolok 

Csortos Gyula színművész híressé vált mondata: „Pótolok, kérem, pótolok!” 

Kölnben dolgozok, de ha messziről jössz, úgy mondják Cologne. Van itt minden, Rajna folyó, Rajna part, rajta híd. Dóm, pláza, music store, McDonald’s, minden. Sült kolbász és hurka, jaa, az nincsen. 

’44-ben szinte porig bombázták a várost, ma ennek nyoma sincsen. Némi emlékezet, persze. Nem sok. Viszont annál több az olasz étterem, az arab ékszeres, a török döneres, a közel-keleti fűszeres, a messziről jövő. Úgy, mint én. Messziről jövő. 

Van könyvespolcom, rajta könyvek, hifitornyom, tévém, hangfalam, ágyam is, amin fekszem. Mit tegyek? Nem hazudok, jól megy. Nem mindig volt így. De most így is jó. Pótolok. 

Ha felhívnál reggel, ezt mondanám neked: „Haus Eins, Horvath, Schön Guten Morgen, was kann ich für Sie tun?” De te nem hívsz fel. Régóta senki nem hív fel onnan, ahonnan jöttem. Messziről. Erről talán én is tehetek, nem tudom. Valahogy nincs mit mondanom, nincs már mit mondanunk egymásnak. Te ott vagy, én itt vagyok. 

Itt vagyok szociális munkás. Nem nagyképűség ez, félre ne érts, csak attól tartok, sokszor nem értjük egymást. Te nem értesz engem, én meg nem tudlak követni már. Pedig magyarul van. Egy nyelvet beszélünk. 

Már visszajönnek? – kérdezte a kis Herceg.

Ezek nem ugyanazok – válaszolta a váltókezelő. – Cserélődnek.

Ahol voltak, nem érezték jól magukat?

Az ember sosem érzi jól magát ott, ahol van. – mondta a váltókezelő.” 

Az intézményünk kapuja fölött ez áll nagy betűkkel: „Herzlich Willkommen!” – több nyelven is. 

Szóval… alapjában véve nem történik semmi érdekes. Ülünk a Büróban, isszuk a kávét, néha kimegyünk cigizni. Ha megcsörren a telefon, vagy épp egy új gyereket jelentenek be, felvesszük. 

Aztán elmondjuk neki a házirendet, megmutatjuk neki a szobáját, a házat, és adunk neki enni, aztán elkészítjük a dokumentációt, így: „nach Standard versorgt.” Ennyi. 

Hogy ezt lehet-e szociális munkának nevezni, az nézőpont kérdése, hogy megérte-e ezért éveket tanulni… az is. Végül is tanulni hasznos, Lenin is azt mondta: „Tanulni! Tanulni! Tanulni!” Meg aztán az ember sose tudhatja. Főleg, ha megfizetik. 

Késő délután van, és már unjuk a munkát. Unjuk egymást. Az ablak alatt néhány fiatal droggal üzletel. Jelenteni kéne, de minek? Mire a Polizei ideér, már rég eltűntek. Nem csinálunk semmit. Várjuk, hogy vége legyen a műszaknak. Van, aki rágyújt, én egy teát hozok magamnak és iszogatom csendben. Jól van minden. 

Küzdök a lámpalázzal 

GSD, így, röviden. Hosszabban Gefährdungsmeldungs-Sofort-Dienst. Magyarul: Gyermekvédelmi Jelzőrendszer. De itt minden németül van. Néha, amikor éjszaka van, és egyedül ülök a Büróban, felhívnak. Jeleznek. 

Nem könnyed csevej ez. Küzdök a lámpalázzal, a megértéssel, a válasszal. Félek. Félek, hogy nem értem. Nem értem, amit mondanak, nem értik, amit mondok. Gyereket fog hozni hamarosan a Polizei. Éjszakára. És? Kérdezek vissza félszegen. Mi a neve, és honnan jön? Két kérdés, de igazából csak egy a fontos számomra. 

A szociális munkás tiszteletben tartja minden ember méltóságát, értékét, jogait. – (Etikai Kódex, Alapelvek) 

Nem arról van szó, hogy az ember különbséget tesz… hanem… hogy de, végülis megkülönböztet. Hogy értékel. Hogy az értékek alapján értékel. Hogy valahol tudja, vagy érzi, esetleg olvasta, Dürkheim, hogy vannak társadalmi értékek, amelyeket általánosan elfogadnak. Általánosan elfogadnak, és emiatt normák. 

Ezek miatt nem megyünk át a piros lámpán, vagy szaratjuk a tacskónk a járda közepére, vagy, hogy épp emiatt koncentráljuk a tekintetünk a velünk szemben álló női kollegánk szemére. A dekoltázsa helyett. 

Normák. Megpróbálunk normálisan viselkedni. Ha valaki kiáll a sorból, azt mondják: újító. Vagy lázadó. Vagy a kettő egyszerre. Vagy egyik se, csak csöves. Bunkó és képzetlen, underclass. Nem felel meg a normáknak. Normálatlan. 

Pedig, csak lehet olyan, hogy messziről jön, és ahonnan ő jön, ott az érték itt nem norma. Nem tudom. 

Kultúrák rangsora 

A középkori Európában a macskáknak igencsak rossz reputációjuk volt – a boszorkányokkal és eretnekekkel kapcsolták össze őket, és széles körben vélték megcáfolhatatlan ténynek, hogy az ördög olykor fekete macska alakjában jelenik meg. De vajon miért utálták ennyire a kártevőket elkapó, tehát az emberek számára jó szolgálatot tevő állatokat, míg a Közel-Keleten kifejezetten szerették őket? – Normális. 

Ha a GSD jelent egy fiatalkorút, aki veszélyben van, és a két kérdésre, amiből csak az egyikre vagyok kíváncsi, azt az országvariációt mondja, hogy: Marokkó, Algéria, vagy Tunézia, elhúzom a szám szélét. 

Tudom… ez így nem PC, de értékelek. Érték-ítéletet hozok. De ki is vagyok én egyáltalán, hogy bárkit is megítéljek? De tényleg. Ausländer. Messziről jövő. Úgy, mint itt sokan mások. Na mindegy, ha már itt tartunk. A legjobb az afgán. Persze nem tálib. Osztályozok, rangsorolok. Kultúrák rangsora… hol van a magyar? Az hányadik a sorban? 

Az éjszaka telik. Nicht viel zu los – ahogy a német mondja. Egy arab gyerek kopog az ajtón. Mondom neki, hogy holnap áthelyezik egy Dezentrale Einrichtung-ba. Ez a következő állomás a regisztráció után. Mi meg már regisztráltuk. Az orvos átnézte, oltotta, pecsételt, szóval mehet. 

Beszél arabul, franciául, spanyolul, kicsit németül. Írni nem tud. A saját nevét se, csak X-t tesz a papírra, amit elé tolok. A mellettem ülő biztonsági őr arabul kérdez tőle. Ő meg válaszolgat. 

Kiderül, hogy Casablanca nyomornegyedében született, hogy tizenegy éves kora óta Európában él, hogy országról-országra vándorol, hogy iskolába soha nem járt, hogy fogalma sincs mi az az integráció, de nem is érdekli, zsebtolvaj, és máshoz nem is nagyon ért, néha elránt egy cigit

A biztonsági őr felhívja a figyelmét, hogy amint nagykorú lesz, Németország kitoloncolja, és a marokkói törvények értelmében börtönbe kell majd menjen. Vállat von. Azt kérdi, hogy ahová áthelyezik, ott kap-e zsebpénzt. Bólintok. Lassan éjfél. 

„…a szegénység, a hátrányos jövedelmi helyzet nemcsak alacsony életkörülményeket hoz magával, hanem sajátos kultúrát is teremt, az értékek és magatartások olyan rendszerét, amely eltér a középosztályi vagy az általánosan elfogadott kultúrától.” – Oscar Lewis 

Néha eljön a reggel, anélkül, hogy éjjel bármi is történt volna. Csak úgy, feljön a nap. Télen kevesebbszer. Akkor várat magára. Néha egész nap szomorkásszürke. Én ülök a Büróban. Hat harminc. Leadom a rendelést. Hallo, ja, elf Jugendliche, ja, genau, elf Portion, ja, Clodwigplatz, ja, genau, danke. Gleichfalls. Ciao

A Dienst utolsó felvonása 

Az asztalt terítem a kantinban. Tányérok, csészék és kések egymás utáni sorban. Egy fekete srác integet kívülről, odakiáltok. Bonjuor monsieur! Qu’est-ce que voulez-vous manger? Tegnap jött Guinea-ból. Örül. Nincs benne 50 kiló. Vasággyal, szobabútorral. Úgy néz rám, mint egy félistenre. 

Ez a csalfa pillanat megsimítja az egóm. Megkérem, hogy Monsieur, s’il vous plait, aidez-moi? Aztán előkészítjük a reggelit. Kenyér, szalámi, vaj. Az édesszájúaknak Nutella, lekvár. Eszünk, nevetünk, rakosgatjuk egymásután az idegen szavakat ismerősen. 

Azt mondja, finom a víz, és kérdi, gondolkodtam-e azon, meddig bírja az ember víz nélkül. Non monsieur, je ne sais pas. Az mondja, tovább, mint hinném. Négy nap kellett, mire átkelt a sivatagon. Dzsippel. Fizetett érte. Étlen-szomjan. Az ötödik napon ivott két és fél deci vizet, két és fél deci benzinnel. Ott így szokás. 

„Szegény ember abból főz, amije van.” Ugye. Benzin meg van bőven. Afrikában. A víz meg finom. Ilyen ez. Fél óra, és Feierabend. Elbúcsúzom: au revior monsieur! 

Jules Verne azt mondja, hogy jó annak, aki kevéshez szokott, mert kevéssel is beéri, és ettől boldog. 

Vége a műszaknak. Csend van. Csendben jó. Csendben lehet. Lehetne gondolkodni. Lehetne.”

HÍRMONDÓ

Ausztriai munkák a hétvége elé

Ausztria az egyik legnépszerűbb külföldi célország, ami a közelsége miatt persze egyáltalán nem meglepő. Az sem, hogy milyen változatos állásokra keresnek embereket. Lássunk ezek közül párat!

Új-Zéland is bekeményít

Ausztrália után Új-Zéland is szigorítja a bevándorlási szabályokat. Röviden összefoglalva azt mondhatnánk, a jövőben a „kiwik elsőként” elve érvényesül majd.

Különleges vízum jöhet fiataloknak a Brexit után 

Két évre szóló speciális vízummal csábítanák az EU-s fiatalokat dolgozni a Brexit utáni Nagy-Britanniába, legalábbis kiszivárgott információk szerint ezen a terven dolgozik a brit kormány.

Testvérharc 

Komoly testvérharc látszik kirobbanni Csehország és Szlovákia között, a tét nem kicsi, hiszen mindkét országban komoly hiány van szakemberekből. A cseh jegybank legutóbbi lépése ráadásul alaposan alávágott a szlovákoknak.

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8812442055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.21. 06:55:26

Egy sajátos stílusban megírt sötét hangulatú írás. Nem rossz, néha ilyen is kell.

Golf2 2017.04.21. 07:14:20

Benzint isznak...Nyugalom, kiszámíthatóság,béke,nyugati nagyváros.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.04.21. 07:17:19

Kár hogy tolmács nem jár a poszt mellé. Így az első kávé mellé még kéne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.21. 07:59:43

A kultúra és a norma kapcsán érdemes megfigyelni, hogy mi az, ami tényleg eltérő és mi az, amiben csak lemaradásban van valamelyik kultúra, mert pár évtizede-évszázada a másik is hasonló volt.

Shanarey 2017.04.21. 08:03:35

German noir.
:-)
Érdekes írás, és ahogy Digger is írta sötét hangulatú, de ez nem baj, mert tényleg ilyen is kell ide. Csak annyit tennék még hozzá hogy a posztoló ne fogja magát vissza, ebből is lehet további jó posztot, avagy egy könyvet összedobni.

Tucanus 2017.04.21. 08:24:22

De nagyon jó írás!!!!

sZulamith 2017.04.21. 08:39:26

Igazi magyar mentalitás, elszomorító.

svajcineger 2017.04.21. 08:42:40

Régen olvastam ilyen jó posztot!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.21. 08:50:26

Tetszett. De majd nézek valami nem annyira szomorút is mellé.

Én és Énke 2017.04.21. 09:14:26

"Régóta senki nem hív fel onnan, ahonnan jöttem. "

Nyugi, minket sem hívnak fel, ha nincs Skype vagy Viber a kéznél. "Sokba kerül, hívjatok ti." - mondanák, már ha kérdeznénk az okát. Annyira sem lehetsz olyan fontos, hogy pénzt áldozzanak rád, akinek ugyebár "dagad a pénztárcája".
:-)

A napokban került a kezembe egy félig vicces, félig komoly "nyugdíjas tanácsadó" könyvecske. Az első "szabály": Soha ne menj látogatóba az egykori munkahelyedre. Ne ugorj be a szép szavaknak, az ünnepélyes búcsúztatásnak. Számukra megszüntél létezni.

puhacica 2017.04.21. 09:14:30

nagyon tud irni a poszter, tetszett, bar egy-ketszer felrantottam a szemoldokom... de meg ez sem vette el a kedvem, mert erteni velem a gondolatait.

DieNanny CH 2017.04.21. 09:30:26

Hm.

(Kekeckedhetek?
*„Haus Eins, Horvath, Schön Guten Morgen, was kann ich für Sie tun?”* --> SchönEN Guten Morgen )

Nem hiszem, hogy tudnám ezt a munkát csinálni...

DieNanny CH 2017.04.21. 09:32:20

@Én és Énke:

Hát, szerintem ez munkahelytől függ.

tanato 2017.04.21. 09:39:55

A Brexites alcikkhez:Mindig ezt írtam ide/én is/szükség lesz szakképzetlen vagy alacsony szakképesítésű kelet-európaiakra a ködös szigeten,viszont családdal történő betelepülést,angol segélyeket,eü.ellátást angol nyugdíjat,angol iskolát a kicsiknek nem akarnak.Erre lesz kiváló ez a kétéves régi-új rendelkezés.Régi is mert a hajdanvolt au-pair törvényt utánozza,ráhajazva más foglalkozásokat is.

Herr Géza 2017.04.21. 09:42:42

Hú vazze, nagyon megfogott, pedig először én is "felrántottam a szemöldököm". Nagyon jó írás, köszönöm Józsefnek. Még az egy-két apróbb német hibával sem akarok kekeckedni....:D
És remélem hamar talál valakit maga mellé József és megismerhetjük más hangulatú írását is!

2017.04.21. 09:44:14

Nos, remélem, ez a kis terápias kiirás segitett a poszteren. Szociális munkásnak lenni ugyanis szerintem lelki alkat kérdése. Nem mindenki alkalmas rá. Ha otthon maradt volna, akkor is megfogalmazódott volna benne valami hasonló, csak nem arab meg néger utcagyerekekkel, hanem jórészt cigányokkal (ez van, semmi pejarotiv értelem, de tényleg ez van). Persze, otthon több időbe telt volna, mig felgyülemlik benne, ugyanis hazai pályán könnyebb elviselni. Otthon nem kellett volna megküzdenie a sajá integrálódási problémáival is. De talán otthon kevesebbet tudott volna segiteni.
Viszont ha túl sokat látja szürkének a Rajna vizét, az nem éppen a legjobb jel.

Herr Géza 2017.04.21. 09:44:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na ressék, én pont most adtam neki felmentést a szuper poszt miatt... :))))))))))

Herr Géza 2017.04.21. 09:51:14

@Pink Petsch: A Rajna vizét (Kölnnél) nehéz más színűnek látni, az kék meg zöld max. akkor lesz, ha a BASF beleborít valami trutyit Ludwigshafennél. :))))

2017.04.21. 09:53:58

@Herr Géza: Mondják, a szürkének is vannak árnyalatai ....
Egyesek szerint pont 50 :)))))

Herr Géza 2017.04.21. 10:03:36

Azért ha itt lesz József, azt az egyet megkérdezném tőle, hogy ebbe a mondatba:
"Hogy valahol tudja, vagy érzi, esetleg olvasta, Dürkheim, hogy vannak társadalmi értékek, amelyeket általánosan elfogadnak. Általánosan elfogadnak, és emiatt normák."
milyen összefüggésben került bele a "Dürkheim"???
Már csak azért is érdekelne, mert ha minden igaz Bad Dürkheimről van szó, mi meg éltünk ott pár évet. Viszont tényleg nem értem, honnan csöppent bele a mondatba (még csak nem is Köln környékén van.....).
Vagy csak valami véletlen copy+paste ?? :D

Herr Géza 2017.04.21. 10:05:12

@Pink Petsch: Attól,még szürke mind az 50. :))))))

macamuca [IHUN] 2017.04.21. 10:14:46

"Lehetne gondolkodni. Lehetne."
Igen.
Például azon, hogy miért üres félig ama pohár....
Mert nekem ez ugrott be. Hogy így tekint kb mindenre a posztoló. Így aztán nem meglepő, hogy borongós hangulat árad az írásból.
A stílus, a fogalmazás, stb nagyon jó. A leírt szempontok, érzések, hangulatok valósak. Így a tartalom is hihető/hiteles = nagyon jó írás.
A kérdés az, hogy mindig/alapvetően a "félig üres pohár"-szemléletmód jellemző a posztolóra, vagy egy nem túl kellemes nap/időszak (pár nap, 1-2 hét, amikor valahogy minden görbe...) eredménye a borongós hangulat...

2017.04.21. 10:16:36

@Herr Géza: Khm, ez a Dürkheim nem az a Dürkheim. Egy szociológus fasziról irt.

2017.04.21. 10:21:30

@Herr Géza: Nayaps, de a világos, halványszürkéhez már csak egy kis fehér kell, hogy ne legyn töbé szürke ;)))

pappito · http://pappito.com 2017.04.21. 10:25:19

a határátkelő kezdeti éveit idéző írás. Németországban németül beszélnek. omájgád.

2017.04.21. 10:26:05

@macamuca [IHUN]: Szerintem csak felgyültek enne a dolgok, és én remélem, hogy segitett rajta, hogy kiirhatta magából.
Ha alapvetően ilyen lenne a természete, világlátása, akkor a legutolsó szakma , amit választ a szociális munkás.

Herr Géza 2017.04.21. 10:57:47

@Pink Petsch: LOL! Éreztem én, hogy rá kéne nézni a gugglira, mert lehet, hogy én vagyok a hülye.... Én vagyok. :D Bocsesz!

Mick Richards (UK) 2017.04.21. 11:00:00

Mint iras nekem is bejon, de ha gyakran kalandoznanak ebbe az iranyba a gondolataim minden bizonnyal mar eret vagtam volna magamon.

2017.04.21. 11:02:47

@Herr Géza: Nem végezhet mindenki társadalomtudományokat, hogy vágja, ki ez a faszi ... valakinek kockának is kell lennie :)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.21. 11:14:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nagyon jól megfogtad a lényeget.
Csak azt nem tudom minek a lényegét...

DieNanny CH 2017.04.21. 11:35:35

@diggerdriver:

:-)

Köszi! Örülök, hogy segíthettem!

(Nálam süt a nap, +2 fok van. Szóval: mindenki gondoljon valami szépre!)

Csodabogár 2017.04.21. 11:43:27

A poszt jó és én nem is éreztem annyira szomorúnak. Gyorsan letért az "engem nem hívnak fel" vonalról, amivel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy a telefonnak két vége van.

Különben ha jól értettem ez a szociális munkásság a választot szakmája. Ez nyilván nem egy olyan munka, amitől jól feldobódik és huj de jó hangulatba kerül valaki. Viszont aki csinálja az biztos megtanulja a távolság tartást a munkája és a magánélete közt. Ha nem, akkor baj van. Biztos ott is vannak azért sikerélmények, ha valamelyik "alanyuk" beilleszkedik, munkát talál stb. Részemről mély tisztelet mindenkinek, aki ilyen munkát csinál, nyilván nem könnyű és nincs túlfizetve.

P.Elliot 2017.04.21. 12:26:16

Engem nem is a posztolo irasa utott sziven hanem az amit arrol az arab gyerekrol irt hogy 11 eves kora ota el Europaban , / egy gyerek, kisgyerek/,tolvajlasbol el, irni sem tud,iskolaba sem jart, 18 eves kora utan kiutasitjak es mehet vissza a hazajaba bortonbe es ezt termeszetesnek veszi hogy neki ilyen elet jutott. A rohadt eletbe mitol termeszetes az hogy egy gyerekkel nem torodnek vagy nem tudnak torodni es ez az elete, felnottkora eamiatt szinte meghatarozott hogy mi lesz belole, engem ez jobban leteritett mint a posztolo nyavajgasa ami a maganybol fakadt foleg. Mi az o egyedullete ehhez a gyerekhez kepest?
A posztolot is sajnalom a maganya miatt, irasa nagyon jo, mi lenne ha belekezdene egy konyvbe a tepelodes helyett, kiirni magabol amit erez, illetve a nyomaszto hangulatot....
Meg jobban elbeszelgetni azzal a gyerekkel, felajanlani neki hogy megtanitja legalabb a nevet leirni....

Taxomükke (UK) 2017.04.21. 13:02:41

@Én és Énke: "minket sem hívnak fel, ha nincs Skype vagy Viber a kéznél"
Esetunkben a baratok, rokonok tobbsege nem is hasznal skype-ot, vibert, whatsappot kulonfele okokbol/uruggyel. Ugyhogy mi hivjuk oket, ha beszelni akarunk veluk - vagy nem.
Mondjuk majusra sikerult osszerantani a nem hazaarulo baratok egy reszet egy 4 napos temzei hajokazas erejeig... erdeklodve varom, meg ok is.

2017.04.21. 13:04:10

Ez tetszeni fog. Mojyónak. Tőmondatok. Sok.

2017.04.21. 13:07:53

@Nagy kámpics: Megeloztel, irtam egy tokre jot, es elszallt mert az egesz internet elszallt az irodaban. :D Namindegy.

szaszo71(D) 2017.04.21. 13:10:10

@P.Elliot: Azt a gyereket majd beiskolázzák, megtanítják írni meg németül meg egy szakmára.

Taxomükke (UK) 2017.04.21. 13:23:24

@mojyo: Szoval nalatok mobil internet van.
:)))))

Herr Géza 2017.04.21. 13:31:15

@diggerdriver: Most mi a gond? Az rohadtul nem nyelvtannáciskodás, ha valaki felhívja egy illető (különösen egy olyan emberét, akinek munkája a napi magasabb szintű kommunikáció) figyelmét arra, hogy egy, az adott nyelvben minden nap x-szer használt mondatot, jelen esetben egy köszönést, rosszul tud (persze lehet, hogy csak lehagyott két betűt gépelés közben...:D). Egy kultúrember ezt általában meg szokta köszönni, nem zokon veszi. Szerintem.
De akkor már csakazértis ideteszem a másik hibát: "Nicht viel zu los – ahogy a német mondja." Nem, a német úgy mondja, hogy "nicht viel los", vagy úgy, hogy "nicht zu viel los".
Csókoltatok mindenkit. :D

DieNanny CH 2017.04.21. 13:31:19

@Taxomükke (UK):

Biztosan nem, mojyo kisregényeit 2 gb nem fedezné.
:-)

DieNanny CH 2017.04.21. 13:34:24

@Herr Géza:

Na, ezt ízlelgettem, mondogattam magamban - és tudtam, hogy valami nem stimmel, de nem jöttem rá, mi.

:-)

Herr Géza 2017.04.21. 13:37:13

@Herr Géza: Csak annyit még: a poszter sok német szót, kifejezést használt a posztban és az összes többi abszolút korrekt, hibátlan, le a kalappal. És pont ezért érzem jogosnak, hogy azt a két "apróságot" mégiscsak kijavítsuk, abszolút segítő szándékkal. Pont. :D

Herr Géza 2017.04.21. 13:47:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :D Csodálkoztam is, hogy az nem tűnt fel....:)))) De pont erről beszélek: Én is vétek néha kapitális hibákat is, soha nem tekintettem kekeckedésnek, ha valaki kijavított. Itt jöttem rá egyszer, hogy egy általam 30 éve nagy magabiztossággal használt germanizmust totál rosszul értelmeztem és hibásan használtam világéletemben. Mert soha senki nem javított ki. Mindenki holtig tanul. :D

2017.04.21. 13:53:01

@P.Elliot: Addig még 7 éve van a gyereknek. Sok minden megtörténhet. Egy viszont biztos, ha lelép a rendszerből, vissza az utcára, vagy nem éri meg a 18.-ik szülinapját, vagy amint büntethető lesz, javitóról javitóra fog járni, és kap majd szülinapi ajándékként egy jegyet haza a német államtól.

Shaktee 2017.04.21. 13:53:13

@Pink Petsch: kicsit konrádos, városalipitós feel, nem könnyű kávé előtt..

fhdgy 2017.04.21. 14:02:54

@ChristineK: Bocs, de miért járna tolmács?

Azért, mert a posztoló német és francia szövegeket is betett?

Amikor valakik angol szövegekkel tömik tele a mondandójukat, akkor mi, pl. akiknek a német természetesebb az angolnál, nem kiáltunk tolmácsért! Miért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.21. 14:05:09

@Herr Géza:
Javítsad bazmeg csak úgy hogy mi is értsük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.21. 14:06:56

@fhdgy:
Na látod ezt a blogomon tűzzel vassal írtom.
Minden idegennyelvű hozzászólást.

adg 2017.04.21. 14:06:58

@fhdgy: hat mert ti ilyen kis ugyesek vagytok!

2017.04.21. 14:09:35

@mojyo:

Írd meg újra, másodszorra mindig gyorsabb. :)

mojyo (törölt) 2017.04.21. 14:11:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem is irok kisregenyeket! :D Az nem az en reszortom.

DieNanny CH 2017.04.21. 14:12:58

@Pink Petsch:

Várjál, a gyerek 11 éves kora óta van az Eu-ban - de ki tudja, hány éve? Lehet, már 17 éves.

DieNanny CH 2017.04.21. 14:16:03

@diggerdriver:

Ja, ebben igazad van.

Szóval, amit én kritizáltam: "Schön Guten Morgen" az szép jó reggelt! akar lenni. Csakhogy, németben a jelzőket ragozni kell, ami a schön-szónál schönen-t jelent.

Ennyi.

DieNanny CH 2017.04.21. 14:17:10

@mojyo:

Pedig én szeretném, hogy sok-sok kisregényt írj a monacói mindennapokról, meg az orosz baletttáncos pasidról.

:-)

fhdgy 2017.04.21. 14:20:12

@Herr Géza: Ehhez csak annyit, hogy a született németek, még az iskolázottak is követnek el hibákat.

Példának, egy számomra kedves történet:

Volt egy vidám, jókedvű kollégám, aki mindig "Einen wunderschönen guten Morgen, schöne Mann" -nal köszönt reggelenként.

Egyszer aztán megkérdeztem, hogy miért nem "schöner Mann", hisz a Mann der.

Igen, igen, mondta ő, ott van az az "r", csak nem hangzik!

Jó, mondtam, ez még rendben is lenne, lehet, hogy az én fülem a rossz, de akkor is van egy sokkal nagyobb gondom:

Miért nem "schönster Mann", hisz én nem egy szép férfi vagyok, hanem a világ legszebb férfia!

Kicsit fönnakadt a szeme, de vette az adást. Attól kezdve az "r" is tökéletesen hangzott, meg a schönster is! -:)

2017.04.21. 14:23:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igaz, nekem beragadt, hogy 11 éves ... oups, ezt benéztem. Hát akkor bizony kevesebb ideje van, mert zsebeléssel előbb-utóbb lebukik.

2017.04.21. 14:25:05

Egyébként szerintem f.sza volt, nekem tetszett.
Minden jöhet, ami depis, magányos és nyomasztó.

@sZulamith:

"Igazi magyar mentalitás, elszomorító."

Nem értem. Mi a _magyar_ benne?

Pernilla 2017.04.21. 14:35:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Herr Géza: a schönen guten-nél szerintem eléggé elnyelik az -en végződést, gondolom így hallja ki a poszter, úgyhogy emiatt fenn se akadtam ezen. A "nicht viel zu los"-on annál inkább :))
Fura poszt volt, de tetszett :)

mojyo (törölt) 2017.04.21. 15:06:41

@Nagy kámpics: Valami olyasmi volt, hogy:

"Pentek van. Dolgozni kene. Hataratkelot olvasok. Tomondatokban. Nehez. Nagyon nehez. Dehat en egy bunko vagyok. Bocsanat.

Amugy tisztelet a posztolonak. En nem csinalnam. Utalom az embereket. Dehat en egy bunko vagyok. Bocsanat.

Irnia kene. Sved krimit. Azok ilyenek. Nem tomondatok. Vagy nem tudom. Egyet se birtam vegig olvasni. Hanem sotetek. A TV-musorok legalabbis. Azoknak is vartam a veget. Meg a foszereplonek is. Nem birom. Dehat en egy bunko vagyok. Bocsanat.

Pentek van."

Csak sokkal viccesebb volt, eskuszom. :D

mojyo (törölt) 2017.04.21. 15:07:30

@mojyo: Sotetek es szocialisan erzekenyek, ez benne volt az eredetiben ami elszallt. Sose lesz ez mar olyan jo, na.

Herr Géza 2017.04.21. 15:38:39

@diggerdriver: Mié' vazze, tudsz németül? Akkor neked nem mindegy, hogy "schön", vagy "schönen"? :))))))))) Akinek kell, az érti.

Shaktee 2017.04.21. 15:42:21

A bides tahója..

sztarklikk.hu/kozelet/orbant-ugy-kifutyultek-hogy-zavaraban-belenezett-a-napba/323300/

Enézést az intermezzoért :)

monti, van estére boxseat a meccsre :) (fiamnak hála) na ehhez mitszósz macsó macsóman? ;)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 15:48:43

igazi irodamunka hangulata van ... lablogatas kozben jonnek ilyen gondolatok.. meg bemegyunk reggel es mikor lesz mar muszak vége ... ha a munkatarsakkal nincs rohogcséles, flortoles , jo storik , bizony nagyon lehet szenvedni , bamulni ki az ablakon vagy a gépre meredni ..
jo most jon hogy mas irodaban megszakadnak , alig van idejuk netezni skypolni .. elkepzelem mert nem az en vilagom .. melos vagyok es ez a szar csavar nem jon ki , az egesz auto egy nagy shitbox .. es mire kesz lesz vege a napnak , semmi mas nem forog a fejemben csak hogy haladok a melovel ..

na nem ma , ma en is logatom a labam ... a melosaimra hagyom a megoldasokat ..

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 15:55:36

@swing gitan: na ne mar .. es meg nyeresre is alltok ..sajnos tegnap nem a mi napunk volt 2-1 nel megalltak es meg a hosszabbitasban se nagyon jottek ki a sajat zonajukbol persze 2-3 lett ..
azert meg nem veszem le a zaszlot a kocsimrol ..

Shaktee 2017.04.21. 16:02:35

@montroyal ( CAN qc): just put some elbowgrease on your deep toughts :)) (and the frikken screw:)))

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 16:17:47

nezem a FB meg itt is , megint azon tunodom jelent valamit, hogy a commentelok nagytobbsege holgy ?.. otthon unatkoznak vagy a munkahelyen ... csak provokalgatok:-)

sZulamith 2017.04.21. 16:17:55

@Nagy kámpics: Az a vélemény, hogy pesszimista , borúlátó nép vagyunk. Olyan, mint a posztoló "sírva vigad a magyar":)

Taxomükke (UK) 2017.04.21. 16:18:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azert gondoltam, hogy mobil, mert jon-megy, elszall...
:)))))

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 16:23:21

@swing gitan: OFF nezted Trump kirohanasat Canada ellen .. jonnek nekunk is a joszomszedi szivatasok ...

NorthPier 2017.04.21. 16:27:13

@Pink Petsch: @Herr Géza: Durkheim, kérem tisztelettel. Èmile Durkheim- nem írjuk, ü-vel ejtjük.
Kollégának tényleg csak rémlik valami a munkásságával kapcsolatban, ha meg a névét sem sikerül jól leírni.
Nem ezért, hanem mert a kiégettség jelei mutatkoznak rajta, javasolnék szuperviziót neki.

Shaktee 2017.04.21. 16:31:44

@montroyal ( CAN qc): ja, úgy néz ki Justin nyert egy kis időt amikor jópofizott vele.

Trump se földrajzot se történelmet nem tud. A mai koreai barom kommentárjai..

2017.04.21. 16:36:41

@NorthPier: Bocs, nem a szociológia volt a fő tárgyam, csak annyi maradt meg bennem, hogy Dürkheimnak volt ejtve a neve.
Természetsen igazad van.

NorthPier 2017.04.21. 16:54:27

@Pink Petsch: Nem is te szorulsz mentegetőzésre... :-)

Csodabogár 2017.04.21. 17:07:49

@Herr Géza: Már többször feltünt, hogy annyira véded a német nyelvhelyességet. Én az ilyesmin úgy siklom át, hogy szinte észre se veszem. Mondjuk engem javíthatnál, az is leperegne rólam, de nem mindenki ilyen vastagbőrü mint én. Van akinek az ilyesmi kifejezetten rosszul esik. Másrészt, ki vagyok én és hogy jövök ahhoz, hogy más felnőtt ember beszédét javítgassam?

macamuca [IHUN] 2017.04.21. 17:10:16

@montroyal ( CAN qc):
9-kor indultam otthonról, a buszon ülve írtam egy kommentet (ami a blogon 10.14-es időponttal=magyarországi idő szerint jelent meg).
10-kor kezdtem a melót, 15.30-kor végeztem.
Ismét a buszon ülök, megyek a másik melóhelyemre, ott vár rám még 4 órányi pucevalas, utána már hazafelé vehetem az irányt. Kb este 10 körül érek haza.
Tippeld meg, mikor unatkozom. Elvégre ha kommentelni van időm...

fhdgy 2017.04.21. 17:19:50

@Csodabogár: Ne haragudj, de a hiba az hiba, bárki is követi el.

A hibát javítani kell, nem pedig elhallgatni, takargatni.

Ha valakinek a hibáit nem tesszük szóvá, előbb utóbb saját magát hiszi a legokosabbnak, hisz senki nem "talál" benne hibát.

Pl. véleményem szerint, a mai oktatás egyik nagy hibája, hogy a hülye gyereket is mindenért dicsérni kell, nehogy a kis lelke megsérüljön.

Én pl., amikor kikerültem Németországba, én arra biztattam a kollégáimat, hogy javítsák ki a hibáimat.

2017.04.21. 17:39:13

@NorthPier: Azért tudhattam volna, hogy másképp irják ... az ex szocio-profom tuti nem lenne boldog ;)

Golf2 2017.04.21. 17:46:32

@fhdgy: a hülyegyerek nem egyben van?

Lunacica 2017.04.21. 17:47:35

egy kicsit fura hangulatu iras, tetszett, neha kell ilyen is.
latjatok van mirol beszelni igy is :)
a nyelvi hibakrol nekem az a velemenyem-habar en nem sprechelek nemetul :D - hogy aki kijavit annak igenis koszonet jar,en pl megkerdezem,hogy ha igy mondom akkor jol van, es ugy tanulunk a legtobbet,ha elfogadjuk a javitast ezen megsertodni, vagy meltatlankodni felesleges es gyerekes
szerintem nincs semmi baj azzal,ha egy ilyen felig-meddig nemzetkozi blogon mindannyian hasznaljuk az orszagunk nyelvet, amit, napi szinten hasznalunk, mi pl csak itthon beszelunk magyarul,-ha nincs nalunk valamelyik gyereknek a baratja.
nem is banom, sot neha ugy erzem jobban ki tudom magam fejezni a tanult nyelven,mint magyarul. vessetek ram kovet :D

Csodabogár 2017.04.21. 17:49:16

@fhdgy: Ha megkéred őket az más. De Jüzsef egy szomorkás hangulatu ember, aki feltehetően örömmel megírta ezt a jó posztot. Biztos nem azt várta, hogy kijavitsák a hibáit. Na de mindegy is. Ki így látja ki úgy.

Gyereknevelésről nem nyilatkozom, mert nincs gyerekem, szerencsére. Rossz lenne az én gyerekemnek lenni, mert eléggé poroszos vagyok. Lehet, hogy már rég börtönben ülnék, gyerekbántalmazásért. Így aztán áldom az eszem, hogy távol tartottam magamtól még a gondolatot is, kora ifjuságomtól kezdve mindig.

fhdgy 2017.04.21. 17:49:58

@Golf2: Először úgy írtam, de a helyesírásellenőrző rám szólt!

Egyébként meg nem mindegy, hogy hülyegyerek vagy hülye gyerek!

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 17:53:37

@macamuca [IHUN]: hat nem lennék a borodbe .. kicsi lenne nekem ... na ugye hogy vannak kivételek ..

fhdgy 2017.04.21. 17:54:41

@Csodabogár: Nos, a poroszosságodat nem javítom ki, mert én is az vagyok!

Én sem javítok ki mindenkit.

Vannak, akik menthetetlenek, fölösleges erőlködnöm.

Vannak, akik annyira méltatlanok rá, hogy nem teszem meg nekik azt a szívességet, hogy megpróbáljam a javukat szolgálni. Ha hülye, haljon meg hülyén!

2017.04.21. 18:41:32

@swing gitan: de egy majom vagy :))))

2017.04.21. 18:48:36

@swing gitan: ja, mondják az LSD láttat ilyesmiket :)))

Shaktee 2017.04.21. 18:50:33

@Pink Petsch: mindenbe belekötsz te jány :)

Gyere monti fújd be a gádzsit egy kis wd40- val :))

Shaktee 2017.04.21. 18:54:54

@Pink Petsch: te giza, románoknál is voltak azok a cuclista brigádok? Kötelező szinház, operalátogatásokkal..

2017.04.21. 18:57:31

@swing gitan: Jah, meg a sulit csak novemberen kezdtük, mert addig a földeken melóztunk. Bár opera az nem, nem volt, csak ilyen matinék.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 19:00:09

@swing gitan: jig-a- loo ... attol jobban csuszik ..

gabors 2017.04.21. 20:40:03

@montroyal ( CAN qc): " OFF nezted Trump kirohanasat Canada ellen .. jonnek nekunk is a joszomszedi szivatasok ... "

mi is volt a teheneszeket es tejcsardakat tettetek ti Kanadaiak tonkre valahol Wisconsin es New York allamokban .. az egesz teljesen nevetseges :-)) (de azert olajvezetek az epul )

gabors 2017.04.21. 20:43:36

@Golf2: " a hülyegyerek nem egyben van? " ha jol sejtem lehet mindketto helyes szovegkornyezettol fuggoen ... de eleg regen voltam utoljara nyelvtanoran

montroyal ( CAN qc) 2017.04.21. 20:57:18

@gabors: a commentatorok mondtak hogy feltik az amerikai gazdasagot a canadai termekektol holott nagysagrendileg 100+x tobb az amerikai aru Canadaban .. most mi lesz megint talalnak egy veszett tehenet Canadaban es leallitjak a tejtermekeket ( meg a hust az egesz vilagon )mint amikor Canada nem ment be Afganisztanba .. ja es a tehen amerikabol jott ... regi story

macamuca [IHUN] 2017.04.21. 21:37:19

@Golf2:
@fhdgy:
A "hülye" szó jelző, mely adott esetben a "gyerek" szóval (főnév, abból is köznév) alkot jelzős szerkezetet, de bármely főnévvel együtt használható, külön írva a szavakat.
A "hülyegyerek" szó, így, egybeírva önmagában jelző, egy főnévvel együtt használva szintén jelzős szerkezet lesz az eredmény.
A "hülye" szó egy általános értelmű helytelenítést jelez, míg a "hülyegyerek" szó egy bizonyos helytelenített viselkedésformát (hülye módon viselkedő gyerek: tudatlanul, akaratosan, értelmetlenül követelőzve, amikor eme tulajdonságokat ugyan részben betudjuk az életkornak (gyerek), de ezzel együtt helytelenítjük).

Tehát nem mindegy, mivel a 2 forma nem ugyanaz.
A helyesírás-ellenőrző program nem rossz dolog, de finoman szólva is nem pontos, 1-1 szó, szókapcsolat, szerkezet helyesírása szövegkörnyezet függvényében eltérő. A program csak egyes szavakat képes kezelni, szöveget nem értelmez, ezt bizony még mindig a felhasználó humanoidnak kell(ene) megtenni.

fhdgy 2017.04.21. 22:09:50

@macamuca [IHUN]: Jó! Nem erre írtam, hogy "Egyébként meg nem mindegy, hogy hülyegyerek vagy hülye gyerek! "?

Shaktee 2017.04.21. 23:25:54

Boldog születésnapot Királynőnk!

www.bbc.com/news/uk-39664797

Azért a vendégmunkások is örömködjenek egy kicsit, necsak a brit polgárok ;)

Télleg, hun a onyon tivadar?

Tke 2017.04.22. 00:47:31

Emberekkel, leginkább nehéz sorsúakkal dolgozom, értem vagy érteni vélem a posztert. Elszakadt Magyarországtól, ahogy én is átélem, hogy kivándorolt (jó)ismerőseimmel elhal a kapcsolat. Talán mostanában érkezett meg igazán Kölnbe. Kicsit borongós a hangulata, de így is szép írás, köszönöm, s remélem, lesz folytatás.
Es führt Dich Gott!

montroyal ( CAN qc) 2017.04.22. 01:35:38

@swing gitan: akkor holnap a Boston megy golfozni ...
nezem...
a Toronto eddig jo ..

Lelkesz6 2017.04.22. 08:40:01

"Négy nap kellett, mire átkelt a sivatagon. Dzsippel. Fizetett érte. Étlen-szomjan. Az ötödik napon ivott két és fél deci vizet, két és fél deci benzinnel. Ott így szokás."

Megrendítő. Viszont nem szep tole hogy huzza a szajat. Neki nem kene...

Amigy ugyanezt eltem at Berlinben az elejen, csak itt a nemeten tul beszeltek oroszul es fura-angolul is hozzam. Nem mintha sokat ert volna. :)

2017.04.22. 10:30:18

@swing gitan: mar akie :-) Az enyemnek mult heten volt a szulinapja. Fel orat alltam az Amelienborg elott a tomegben, mentunk koszonteni. Csak elfelejtettek szolni, hogy Arhus-ban van. Pedig a Copenhagen Post meg az Amelienborg-ot jelezte aznapra :-((( A dan media gondolom idoben jelezte, mert utolag eszrevettem, hogy foleg kulfoldiek vagyunk a teren. Na mindegy, majd jovore!

2017.04.22. 10:50:59

Kosz a posztot! Hat igen, kemeny elettortenetek vannak korulottunk. Europa sokaig viszonylag vedett volt es a fejlodes lehetove tette, hogy mar az allatok jogaival, meg mindenfele mas first world problem-mel foglalatoskodjunk. Aztan most a millios nagysagrendu illegalis migracioval erkezett az atlag europai szamara a felismeres, hogy hat bizony nagyon nem igy elnek a vilag tobbi reszen, csak kenyelmesebb volt Call of Duty-t jatszani, mint a vilagunk valodi problemain gondolkodni es megoldast keresni. Egeszen megdobbento, hogy egesz varosnyi menekulttaborok vannak Afrika kulonbozo reszein, ahol akar szazezer ember is elhet teljes kilatastalansagban arrol, hogy mi lesz veluk, semmi jovokep, semmi remeny a javulasra. Europa most nem a gyarmati idokert fizet meg, ahogy sokan gondoljak es szivesen leraznak magukrol, hogy ez a franciak es angolok gondja. Nem, hanem az evtizedeken at tarto felrenezes, Afrika cserbenhagyasa az, ami most visszaut. Csak kozben javult annyit a kozlekedes es az informacio-aramlas, hogy mar nem kenytelen a falujaban bevarni az ehhalalt, hanem el tud indulni egy jobb vilag remenye fele, es az elkeseredes mar akkora a generaciokon at tarto kilatastalansag miatt, hogy mar nem foglalkoznak azzal, hogy szomjan halnak-e a sivatagban, vagy belefulladnak-e a tengerbe.

LittleG (uk) 2017.04.22. 10:57:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem pont az apro hibaktol lesz hiteles az iras: Egy Auslaender bennszulottol idegen hibakkal beszeli a nyelvet, merthogy Audlaender...

A telefonba mondott Schoen[e]n guten Morgen-t meg valoszinuleg pont egy bennszulottol hallotta igy, mert ok ugye szeretnek elnyelni bizonyos maganhangzokat.

inteligencs elenzeki 2017.04.22. 11:17:31

@Kishableany:

"Afrika cserbenhagyasa az, ami most visszaut."

Senki nem hagyott itt cserben senkit, vagy ha igen, hát valahol mégiscsak a volt gyarmatosítók a gyarmataikat.

A túlnépesedés itt a kulcsszó. Igen, a víz finom ahogy a posztíró írja, de nem mindegy, hogy abból 2 l jut egy emberre, vagy 10 emberre ugyanannyi.
Valahol meg kéne már húzni a határt, de globális szinten, mert ebből nagyon nagy baj lesz. Milliók, vagy akár milliárdok fognak meghalni a túlnépesedés okozta konfliktusok miatt, vagy egyszerűen a környezeti károk eredményeként.

'it's cool to know nothing' 2017.04.22. 11:18:05

Bátor írás. Talán a legbátrabb, amit itt valaha láttam. A szerző érett személyiség és szembe mer nézni a valósággal. Amit itt a legtöbben nem tesznek meg. Felismeri, hogy a tranzitban ragadt. Érzi, és jól érzi, hogy nincs jelentős különbség közte és a marokkói csavargó kölök között. A körülmények mások, de a lényeg ugyanaz. Két világ között rekedt és ott is fog maradni, amíg él. Úgy, ahogy mindenki az ide írogatók közül. Még a gyerekeitek sem biztos, hogy képesek lesznek teljesen kilépni a tranzitból. A beilleszkedés csak egy illúzió, amit hazudtok magatoknak. Van akit az élet jobban kárpótol ezért a számkivetettségért, van akit kevésbé.

Ez a blog a legjobb bizonyíték erre, ez itt gyakorlatilag a számkivetettek gyűjtőhelye. Maga a tranzit.

Persze a hazatérés sem jelent biztos és teljes feloldozást. Illetve csak akkor, ha lesz lehetőség sokat utazni később is. Akkor talán.

De az első lépés a felismerés. Utána már jöhet a megoldás. József az első lépést már megtette.

adg 2017.04.22. 11:31:46

@'it's cool to know nothing': es mi a megoldas? Meg mire?

Egesz jol osszeszedted, bar kicsit altalanosito. Fiatalok azert jobban be tudnak illeszkedni, a gyerekek meg sokkal jobban. En igy latom.

Buchhalter 2017.04.22. 11:37:09

@Kishableany: szerintem nem Európa hibája,hogy ˇ"kedves" afrikai barátaink ész nélkül tele szaporodták a földrészüket ,de a többség lusta a tanuláshoz és a munkához is.A múlt században túlságosan hozzá lettek szoktatva a segélyekhez .Ezt meg kell szüntetni és Európának egy jó darabig (10-20 év ) be kellene zárkóznia.Vagy a gazdasági és segélyleső menekült áradat felfalja.

midnight coder 2017.04.22. 11:58:23

@adg: Nem feltétlenül. A fiatalok általában lázadnak, úgy 25-30 éves korukig - az a lázadás akár az ellenséges civilizáció viselkedésmintáinak a felvételét is jelentheti. De aztán a többségnél győz az a norma, amit gyerekkorában beleneveltek.

'it's cool to know nothing' 2017.04.22. 11:59:10

@adg:
Előttetek járok kb. 25 évvel. Akkor mentem ki a világ túlfelére, amikor nem volt internet, és nem volt mobiltelefon sem. Sőt fél évig saját telefonom sem volt. Szombatonként volt 5 perces telefonkártyám a sarki telefonfülkéből. Ez volt A Kapcsolat.
Láttam sok olyan embert is, aki 56-ban ment ki. Volt aki ilyen stratégiát választott, volt aki olyant. Az eredmény mindig ugyanaz volt.
Mindenkinek saját magának kell megtalálni az útját. Én csak a saját megoldásomról tudok nyilatkozni. Úgy döntöttem akkor, hogy hazajövök, mert nem akarok úgy járni, mint mások. Mint amit leírtam. Olyan korban voltam, hogy tudtam, ha maradok akár még egy kicsit is, ottragadok. Nősülés, gyerekek, karrier stb. Nem akartam ezt, pedig az ott a világ legjobb helye.
Most megvan mindenem. Anyagilag is, és szép család is (három gyerek). És itthon vagyok. Itthonról elérek mindent, sokat utazom, bár igyekszem most már minél kevesebbet. Már régen nem vagyok Senator a Lufthansánál. És ennek őszintén örülök. Viszont komolyan rettegek, hogy a cégben rám erőltetnek valami külföldi pozíciót. 18 éve manőverezek, hogy ezt elkerüljem, de szorul a hurok. Ruhrvidéken, svédeknél és angoloknál gyakran járok. Szürkeség. Minden szürke. Szürkék az épületek, szürkék az ég, és szürke a tenger és szürkék az emberek. Megyek át a hídon Dánia és Svédország között és imádkozom, hogy ne kelljen ebben a szürkeségben élnem, ahol a Midsomer a legnagyobb ünnep az évben, Fontosabb, mint a karácsony.

Az ember megbölcsül, és helyére kerülnek a dolgok. Mi is fontos, és mi nem. A család, és a környezet. Az időjárás, a napsütés. Ezek a fontosak. Nekem. A többit megveszem. Felülök a repülőre és elvegyülök és rácsodálkozom. Aztán jövök haza. A fészekbe.

Ez az én utam, az én megoldásom. Hogy mire? Az életre.

DieNanny CH 2017.04.22. 12:55:55

@Kishableany:

"Nem, hanem az evtizedeken at tarto felrenezes, Afrika cserbenhagyasa az, ami most visszaut."

Most nagyon nem leszek pc: Mióta az eszemet tudom, mindig afrikai gyerekekről, az éhezésről, a nekik küldött élelmiszerről, gyógyszerről szóltak a híradók.
Mert valóban, több milliárd dollárt költött így a jobb sorban lévő világ a szegényebbik félre.
És ők így életben maradtak. gyengén, betegen, de éltek. És házasodtak, és családot alapítottak, és megszülettek családonként a megszokott 6-8 gyerek, akik már annyira nem voltak gyengék, de még mindig küldtük nekik a segélyeket.

És Afrika népessége megnégyszereződött! 1950-ben még nem voltak 250ezren, most többen vannak, mint 1 milliárd.

És ők így 4x annyi segélyt igényelnek.
Mert, ugye, nagy ostobán, mi halat adtunk, nem hálót. És nem szóltunk bele drasztikusan a születésszámba. (Jujj, mi lett volna akkor!)

Szóval, nagyon összetett az afrikai probléma.

élhetetlen 2017.04.22. 13:11:29

@fhdgy: „a helyesírásellenőrző rám szólt!”. Nem fontos, csak egy, ócska trükk, de ha nagyon másként tudom, mint a helyesírás ellenőrző, akkor be szoktam írni a keresőbe a kifejezést, mindig feljön valami megoldás.

élhetetlen 2017.04.22. 13:42:18

@'it's cool to know nothing': Ez bizony sötétebbre sikerült, mint a blog. „Két világ között rekedt és ott is fog maradni, amíg él. Úgy, ahogy mindenki az ide írogatók közül. Még a gyerekeitek sem biztos, hogy képesek lesznek teljesen kilépni a tranzitból. A beilleszkedés csak egy illúzió, amit hazudtok magatoknak.”. Nem hiszem, hogy igazad van. Ismerős család, öt évre mentek ki anno Németországba (Köln mellett élnek), 10 lett belőle, a gyerekek ott születtek, ott szocializálódtak. Kinn maradtak. A lányuk egy angolhoz ment feleségül, aztán a harmadik gyereknél átjöttek Könlbe, mert mégis, jó, ha vannak a nagyszülők, a fiuknak német felesége van, ott is van már két gyerek, a menyük szülei, testvérei, szóval egy szép, nagy család. Hozzá egy két szintes sorház hátsó kerttel, azt hiszem, nagyon jól elvannak, nem úgy tűnik, hogy a tranzit zónában szoronganak, sem ők, sem a gyerekeik.

élhetetlen 2017.04.22. 13:49:20

@'it's cool to know nothing': Látod, ez az. „Ez az én utam, az én megoldásom”. A tied, de leírtad, hogy aki nem ezt az utat választja, az a tranzit zónában reked, és talán még a gyerekei is, és becsapják magukat, stb. Mintha a te utad lenne az egyedüli üdvözítő út, a te megoldásod lenne az egyedüli jó megoldás az „életre”. (És még fellengzős is vagy). Bocs, felbosszantottál.

nyuszigonosz 2017.04.22. 14:02:36

@'it's cool to know nothing': Hát elolvastam, amit írtál.

Tudod, nincs igazad. Vagy csak saját magadra nézve - esetleg. Ha te így látod, akkor neked ilyen lenne az életed máshol, mert mindig így látnád, saját magadat raknád egy tranzitzónába, és te lennél képtelen beilleszkedni valahová, mert nem is akarnál, eleve a tranzitzónát keresenéd.

20+ éve élek a neked szürke, nekem színes és érdekes Nyugat Európában. Mikor ide költöztem nem volt internet - nekem legalábbis és úgy kevés helyen még, és nem volt mobiltelefon. Szóval nem elöztél meg. :-)

Sosem ereztem magam itt sem tranzit zónában, sem kirekesztve. Söt, én itt érzem magam igazán jól, itt vagyok itthon.

Nekem senkinek nem kell semmit sem bizonyítgatnom. :-)
Úgy tünik, az neked kell. Magyarázni saját magadnak, hogy te választottál jól. Azért nem látod meg színeket sem máshol, mert nem akarod. Jó a te életed, és a saját életedet éld ott, ahol te akarod. Csak miért kell mások más életét neked megítélni akarnod?
És ezért nincs igazad azzal, amit írsz: mert neked ismeretlen életeket akarsz egy általad kitalált sémába kényszeríteni.

Shaktee 2017.04.22. 14:54:06

@gabors: ehhh, mi is kikaptunk...3-3 osszesitve. Holnap 3pm..

Pamacs1 2017.04.22. 17:06:13

Kedves poszter, koltozz haza.

Herr Géza 2017.04.22. 17:38:20

@Csodabogár: Nem, nem a német "nyelvhelyességet" védem, nem szorul az rám. :D Mellesleg a helyesírási, fogalmazási hibákkal teli magyar írás sokkal inkább idegel.
Két céllal szoktam javítgatni. A mai eseteknél, ahol tényleg csak segítő azándékkal próbálom felhívni valaki figyelmét arra, hogy nála valami rosszul rögzült, rosszul tudja, és mindennapos használatú mondat, viszonylag komoly hibával. Vagy amikor valaki nagyon játsza az eszét, villogni akar, közben egy szót nem tud leírni rendesen. Na, akkor gonosz is tudok lenni.

tefloff 2017.04.22. 19:11:39

Ez irodalom. Ne hagyd abba.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása