oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 31. 06:30,  Kis ország nagy kérdőjellel 72 komment

2017. március 31. 06:30 Határátkelő

Kis ország nagy kérdőjellel

Talán emlékeztek még Gábor (aki a posztban egészen sajátosan jelenik meg) kalandjaira, aki nem is olyan régen osztotta meg bejrúti élményeit itt, a Határátkelőn. Az a poszt meglehetősen nagy tetszést váltott ki, úgyhogy most itt a nem kevésbé egzotikus folytatás, ezúttal is jó sok képpel és rengeteg érdekességgel. (A bárányok nem hallgatnak, viszont olyan hátsójuk van, amilyet én még életemben nem láttam.) A történet fonalát ott vesszük fel, hogy egy kissé mámorosra sikeredett éjszaka után felültek a repülőre, és elindultak Jordánia felé.

cim_16.jpg

„...az előző bejegyzésben leírt bejrúti abszintos éjszaka hatását még meglehetősen erősen éreztem, amikor a gép felszállt Bejrútból Amman felé. Az út ugyan kb. csak két óra, mégis meleg ételt szolgáltak fel reggeli gyanánt. 

A már sokak által megismert tabouleh (aminek a receptjével ígéretemhez híven már kiegészült az előző bejegyzés) kicsit szottyadt, levet-eresztett változata és egy erősen kardamon és koriander illatű, curryhez hasonlítani akaró trutymó volt előttem rizzsel, amit nagy udvariassággal érintetlenül visszaadtam. Az út felénél felvillant az öveket bekapcsolni lámpa és egy nagyot liftezett a gép.

repulo.jpg

Kibernetikus Organizmus

2015-ben nagyságrendileg 160 repülőutam volt több, mint 20 különböző légitársaság járatain. Szám alapú beállítottságú vagyok, statisztikai adatokkal és tudományos módszerekkel megállapított információval és mutatókkal alátámasztott mérésekben hiszek. 

Ennyi repülés mellett számos új kérdés merült fel bennem.

gabor_utlevel_laptop_telefon.jpg„Mennyi az esélye a túlélésnek egy repülőgép szerencsétlenség során?”

„A repülőgép melyik részén a legnagyobb a túlélési esély – elöl, hátul, vagy középen?”

„Ablak, vagy folyosó?”

„A gammasugárzás hatása repülés közben?”

„Hol vannak a legnyugisabb helyek?”

Természetesen nagyon sok trükk létezik, talán megér majd egy külön fejezetet. 

A folyamatos „tudományos kutatásokon” túl szimbiózisban éltem/élek a telefonommal. Reptér térképek, appek sokasága, naptárak, foglalórendszerek, email, prezentáció, távirányító, mind egy helyen. 

A telefonom „időzónák automatikus észlelése” funkció és a naptárral való folyamatos és hibátlanul működő szinkronizálása a Maslow Piramis legaljára került. 

Adat kikapcs, bekapcs. HOL VAN WIFI??? A napi 150 email feldolgozása leginkább a telefonomon keresztül történt, természetesen a családommal való kapcsolattartás is digitális formát öltött. All-in-One kibernetikus organizmus. 

Jordánia - Kis ország, nagy kérdőjel 

Jordánia becsületes neve „Jordán Hásimita Királyság”. Ezt a nevet 1949-ben kapta, az angol kontrol alatt lévő Jordán Emírség nevet hátrahagyva. A Hásimita szó a királyi ház nevére utal. Mellékesen megjegyzem, hogy ugyanennek a családnak az uralkodói trónoltak Irakban is az 1900-as évek közepén.

Jordánia lakosságát és méretét tekintve kis ország, relatív és abszolút értelemben mérve is a szegény országok közé tartozik. Történelme meglehetősen messzire nyúlik vissza, a hétköznapi emberek vérében van az erre való büszkeség és folyamatos hivatkozás. 

Jordániáról már i.e. 1000-ben említést tesz egy pár egyiptomi tekercs, a Jordán Múzeumban azonban megtalálhatóak a kb. i.e. 7000-ben készített Ain Ghazal szobrok, melyeket teljes mértékben magukénak tudnak, így valóban teljesen jogosan mondják, hogy az övék az egyik legrégibb kultúra a világon. 

Északról Szíria, északkeletről Irak, keletről és délről Szaúd-Arábia, nyugatról pedig Izrael a szomszédja. Az ország földrajzi elhelyezkedése hasonló szituációt indokolna, mint Libanonban... azonban távolról sem ez a helyzet. 

amman.jpgAmman 

Az 1948-as palesztin háborúban, amikor Izrael független államnak lett kikiáltva, sok palesztin menekülni kényszerült. A döntő többségük Jordániában kötött ki, sokaknak a család egyik, másik ága már több generációkon keresztül ott élt, „palesztin leszármazottként”. 

Jordánia lakosságának 99%-a szunnita muzulmán, így döntő többségük igen érzékeny a ma is tartó izraeli-palesztin viszályra, a Hamasz a „palesztinok megmentője”.

a_holt-tenger_masik_oldalan_izrael.jpgA Holt-tenger másik oldalán Izrael 

A fentiek ellenére tiszteletben tartják vezetőjük és királyuk döntéseit, így elismerik az 1948-ban Izraellel kötött békeszerződést is. A régióban csak Jordániában és Törökországban van izraeli nagykövetség. 

Törökországot még értem, de az, hogy Jordániában is van, az jelzi a jordán király „modern gondolkodását”; ugyanakkor egy nagy kérdőjel hogy ezt igazából hogyan tudják fenntartani? 

Jordánia és Izrael között minden szabálynak ellentmondóan béke van. A Holt-tenger alapvetően nem tekinthető határnak a két ország között, messze “átlátni” a másik országba, egy rakétát átlőni gyerekjáték lenne. 

A közel-keleti juh 

Jordánia, a régió egyik legbiztonságosabb országának van kikiáltva. A hivatalos listán megelőzi Törökország, Katar, Egyiptom és az Arab Emirátusok, azonban a mostani egyiptomi és törökországi helyzetet figyelembe véve Jordánia valóban az első három között van. 

Magyarországról a Közel-Keletre az esetek döntő többségében két ponton léptem be: Isztambulban és Dubaiban. Az első általában a leginkább költséghatékony megoldás, Dubai (a környező Katar, Omán és Bahrein kivételével) leginkább a Távol-Keletet összekötő állomás.

terkep_2.jpg

A bejutás nagyon egyszerű, a reptéren lehet kiváltani a vízumot – legutoljára 40 jordán dínárt (1 dínár = 400 Ft) kellett fizetni a reptéren, bankautomata van. 

Leszállást követően a szállodába mentünk. Mi általában az Intercontinentalt választottuk, Amman árfekvésben az EU-átlag alatt van, így relatív olcsón nagyon jó szállodákban lehet megszállni. Gyors tisztálkodás után elvittek az egyik legjobb helyi étterembe falatozni.

etterem.jpg

Alkohol kizárólag a nagyobb szállodákban kapható, a friss gyümölcslevek sokasága ezzel szemben kárpótolni tudja a hideg sör hiányát. 

A mentás limonádé az egész régióra nagyon jellemző hűsítő, én kevés mentával, leginkább menta nélkül és sok jéggel kértem – azt hozzá kell tenni, hogy kizárólag friss citromból készülnek, a „citromlé” egyéb meghatározása idegen számukra. 

A friss, jéghideg gránátalma lé és a szárított mangó nagy kedvencek lettek, sajnos ezeket itthon egyáltalán nem lehet azonos ízvilágban felfedezni. 

Baráti körömben rendszeresen neveznek gasztrofasisztának: ez alapvetően az ételek és a főzés iránti szeretet újszerű megfogalmazása volt kedves barátaimtól azt követően, hogy valahol visszaküldtem a már nem tudom mit, nem tudom miért. 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenhol arcoskodom – persze, szoktam, külföldi üzleti körben természetesen kicsit visszafogottabban. 

A vacsora volt az első alkalom, hogy találkoztam a helyi partnerekkel és gyakorlatilag az első párbeszédnél merőben új információk birtokába jutottam. 

- Kérsz húst? – kérdeztek.

- Persze, csak bárányt nem kérek.

- Akkor mit?

- Csirkét. Marhát. Vadat.

- Vad?... azt nem ismerem. A csirke, az nem hús, tehát marad a bárány és a marha.

- Köszi, akkor marhát kérek.

- ...és bárányt?...:-)

- Persze, miért is ne. (Magamban meg azt gondoltam, hogy „OK, bazdmeg, tálaltass bárányt is, csak adj enni, mert éhen halok”.) 

A báránnyal kialakult viszonyom régre nyúlik vissza, hosszú, viszontagságos kapcsolat a miénk. Sok évig dolgoztam a vendéglátásban, így nyersen is és elkészítve is sokszor találkoztunk mi ketten, de egyszerűen nem indult be a kémia. 

Az alapvető probléma az egész állatot körülvevő faggyú és annak erős illata. Egyszerűen öklendeztem tőle mindig... most meg kérésem ellenére kapom. A báránnyal szembeni ellenállásom természetesen nagy érdeklődést váltott ki a helyiekből, annak rendje és módja szerint azonnal meg is kérdezték: 

- Miért nem eszel bárányt? Vallás? Betegség?

- Nem szeretem az ízét. A faggyúnak túl erős az illata nekem.

- Haha... ez azért van Gábor, mert nem ettél még közel-keleti bárányt.

- Hm... gondolod? (Magamban persze azon gondolkodtam, hogyan tudnám megmagyarázni neki, hogy én ettem már, láttam is sokat, meg egyébként is értek hozzá).

- Igen, mert TELJESEN más, mint amit TI esztek ott Európában. 

Ebből természetesen egy elég hosszú beszélgetés alakult ki, és a nagy arcom hamar összement, amikor megláttam az alábbi képet.

barany.jpg

...ugyanis a közel-keleti bárány egy nagyon alapvető dologban különbözik az európaitól. A faggyú döntő többsége az állat hátsó fertályán két zacskóban csüng az állaton, viszonylag laza szerkezetben. Ez a száraz évszakban tartalékot képez, hasonlóan a tevékhez. Az európai juhok egész testét beborítja a faggyú, nagyjából egyenletesen. 

A fenti párbeszédet és a közel-keleti bárányokról folytatott eszmecserét követően tálalták a frissen 10 másodperce a grillről levett, szélein még sercegő bárányfalatkákat nyárson. 

Hozzá frissen vágott Tabouleh, jó sok helyi olívaolajjal (Jordánia a világ egyik legnagyobb olívaolaj termelője) és a megszokott arab kenyérrel. Természetesen a nagyon kedves és mosolygó házigazda az első mozdulattal egy teljes nyársat elém rakott és megvárta, hogy megkóstoljam. A külseje ropogott, a belseje puha volt és rózsaszínű.  És nem volt faggyú íze. És rettenetesen finom volt. 

Jordániában is a libanoni konyha és annak helyi változatai a leginkább közkedveltek. A leghíresebb helyi étel a Mansaf, fermentált joghurt alapú szószban párolt bárány. 

Ha valaki ilyet szeretne enni, mindenképpen az Al Quds étteremben tegye Ammanban. Az elegánsabb környezetet kedvelőknek mindenféleképpen a Fakhreldin éttermet javaslom, egy kicsit lazábbra vágyóknak a Hashem lenne a tippem. 

A Rózsavörös Város 

Nagyon ritkán adódott alkalom turistáskodni. Maradhattam volna még egy további napot a munka után, nagyon gyakran kérleltek is a helyiek, de leggyakrabban a hazajövetelt választottam, még egy-két nappal kevesebb az otthontól távol. 

A munkából adódóan viszont gyakran látogattunk üzleteket a különböző városokban, így autóból is nagyon sok mindent meg lehet nézni viszonylag gyorsan. 

Ammanban lehet várost nézni, aki szereti a nagy kavalkád feelinget, annak mindenképpen javaslom a piac meglátogatását. Van egy pár érdekes rom, palota, ilyesmi, de nekem úgy nagyjából ennyi. Ezzel szemben Petra mindenképp megér egy utat, én leginkább ezt jelölném meg elsődleges úticélnak. 

Petra 237 km-re van Ammantól délre. Papíron autópálya van elég sokáig... mármint papíron van autópálya... és papíron sokáig. Az autópályának nevezett út az országon és amúgy a régióra jellemző sivatagon vezet át. A sivatagban viszonylag sok a homok és amúgy gyakran van meleg. És szárazság. 

Ez a fajta környezet már önmagában egy nagyon markáns hangulatot ad az egésznek, főleg úgy, hogy mindegyik országban a helyiek nagyon kedvesek és figyelmesek voltak (az esetek döntő többségében) és folyamatosan a kedvünkben szerettek volna járni. 

Az egyik út során a repülőgép-járatok valahogy úgy jöttek ki, hogy az utolsó napból fél napunk szabad maradt, engedtünk hát a csábításnak és ebédidőben elindultunk turistáskodni. Ez egyébként pont a születésnapomon volt, májusban. Csak utólag derült ki, mennyire jó döntés volt. 

Azon a környéken májusban már elég meleg van, kb. 40 fok volt. Egy hétszemélyes, japán gyártmányú óriás terepjáróval mentünk heten: Sharbel, a helyiek és én. 

Az autó sofőrje a helyi partner tulajdonostestvér egyike, egy nagyon nagy, öltönyös, kissé morcos kinézetű ember. A firenzei egyetemen végzett testvérével együtt, aki egy pici, vékony, törékeny lélek. Stan és Pan. A többiek a cég operációs vezetői. 

Sharbellel a leghátsó két ülésben kapaszkodunk erőteljesen, miközben a helyi popkultúra királya nagyon hangosan énekeli a nagyon helyi slágert a rádióból, amit az többi öt férfi az autóban hangosan énekel. 

Az autópálya helyenként nagyon hézagos, a sebesség 50-180 között váltakozik, sokszor erős fékezéssel, dudával és két kézzel való erőteljes magyarázással és valószínűleg nagy káromkodással megfűszerezve. A hőmérő 42 fokot mutat, álljunk meg inni. A sivatag közepén, egy benzinkúton...

sivatagi_benzinkut.jpg

...ahol először szembesültem ezzel:

wc.jpg

Ebben a pillanatban azt kívántam, bárcsak lenne egy app, amivel programozni lehetne az emberi szervezet ürítésének pontos időpontját. Egy nagy piros START gombbal akár lehetne úgymond spontán. A megfelelő helyen. Így el lehetne kerülni az amúgy is gyors emésztésemből származó problémákat. 

Nem tudom, ki, hogy van ezzel, az én személyes tapasztalatom az, hogy vannak olyan pillanatok, amikor az akaraterő legyőzi a perisztaltikát. Ez is egy ilyen pillanat volt. 

A helyiek eredetileg azt tervezték, hogy két két óra alatt odaérünk. Ez nem sikerült, így kicsit több, mint három óra autózás után (aminek az utolsó kb. 40 km-es szakasza a hegyekben kacskaringózva történik) megérkeztünk. 

Petrát kb. i.e. 300-ban alapították, mint a Nabateus Királyság fővárosát. 1985-ben az UNESCO Világörökség része lett, 2007-ben pedig a világ 7 új csodája közé szavazták. Egy hosszú, keskeny kanyonon keresztül jutva tárultak elém a rózsaszín homokkő sziklába faragott építmények…

szikla.jpg

szikla_2.jpg

A lényegi dolgok megtekintéséhez kb. 6 km-t kell megtenni, oda-vissza. Ezt lehet gyalog, szamáron, lovon és tevén. Természetesen be lehet fizetni vezetett, angol és egyéb nyelvű túrákra, egy egész napot nagyon jól el lehet ott tölteni. 

Mi gyalog vágtunk neki. Eddig összesen 65 országban jártam, Petra az egyik legemlékezetesebb élményem volt. Ameddig csak lehetett, elsétáltam az út végéig, ott felmásztam egy elég magasan lévő építményre és leültem.

szikla_3.jpg

Közben a nagy melegben hallani lehetett az árusok és az állatokat vezető helyiek arab társalgását. Kavargó homok. Naplemente. Nem semmi! 

Mi nem szálltunk meg és nem ettünk Petrában, de megkérdeztem mindent, amit kellett. A szállodák tekintetében jóval nagyobb a szórás, mint Ammanban, meg lehet szállni már 20 ezer Ft-tól, én azért a higiénia miatt javasolnám az eggyel magasabb kategória választását. 

Nagyon sok turistacsoport érkezik ide, így érdemes jó előre lefoglalni a szállodákat. Az internet segítségével meglehetősen nagy pontossággal megtudható gyakorlatilag minden, ami az utazással kapcsolatosan kérdésként felmerül, ugyanakkor erősen javasolnám, hogy főleg a világnak erre a részére a repjegy, szálloda, stb. foglalásokat bízzátok a Vistára

Este 10 volt, mire visszaértünk a szállodába, Sharbellel elköltöttük a születésnapi vacsorámat – megbüntettük magunkat egy hatalmas adag fokhagymás vajba forgatott tengeri ízeltlábúval, az éhség miatt sajnos későn készült a fotó. 

vacsora.jpg

Nagyon kellemes meglepetésként fel is köszöntött, a családunkat szimbolizáló szobrocskák ma is a nappalinkat díszítik.. :-) ...

ajandek.jpg

Újabb hatalmas élményekkel gazdagabban másnap tovább indultunk Kuvaitba. 

Gábor a Vista segítségével repkedett a világban, ők segítettek a sorozat összehozásában is.

HÍRMONDÓ

Kalandozzunk Európában!

Svájci, németországi, angliai munkák, ráadásul nem csak a helyszín, hanem a munka jellege kapcsán is a sokszínűség a vezérelv.

Most akkor menjek vissza Amerikába?

„Nem azért írom ezt a levelet, mert féltem az állasomat. Bármikor kapnék egy jó állást egy amerikai vagy nyugat-európai egyetemen. Azért írok, mert én itthon szeretnék dolgozni, a CEU-n.”

Ráfaraghatnak a külföldön tanuló magyar egyetemisták 

Többször felmerült már a kérdés a Határátkelőn is, hogy külföldön tanuló egyetemistának Magyarországon fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Itt a pontos válasz.

Kiderült, mivel etetnek 

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagy élelmiszercégeket érintő, átfogó élelmiszer-minőségi vizsgálata. Az a minimum, hogy ellentmondásos a helyzet.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Jordánia Gábor kalandjai

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512389367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.31. 07:35:28

Arra a birkás képre reagálva.
"Hej ha még főzni is tudnátok...
:)))))))))))))))

Szuper jó poszt ez is. "

Főgebra 2017.03.31. 07:47:28

Valami gáz van a portállal!
Ha betöltöm, akkor legfrissebb posztnak a rabszolgasorsot mutatja.
Csak a kommentlistából lehet ide belépni!j

Határátkelő 2017.03.31. 07:49:39

@Főgebra: Nekem rendben van. Lehet, hogy beragadt a cache nálad. Frissíts az F5-tel, vagy ürítsd ki. Vagy valami hasonló.

Golf2 2017.03.31. 07:55:53

Jordánia is diktatúra,a bárányok hallgatnak.

verkagrafomanka 2017.03.31. 08:57:11

Ugyanilyen WC-vel szembesül az ember Lettországban es Litvániában a benzinkutakon (is). Sose felejtem el azt a meghitt, Kaunas-közeli pisilest... :P

tanato 2017.03.31. 09:03:47

Kis nosztalgiám,pont 40 éve 77-ben kezdtem Szegeden az Egyetemen.Első koleszos szobatársaim egy dél jemeni fiú AHmed,meg egy jordániai:ARshag voltak,na meg mi ketten magyarok egy GÉza nevű gyógyszerészhallgatóval./Érdekesség hogy most pont ugyanabban a szobában lakik a kisebbik lányom udvarlója egy szintén gyógyszerészhallgató borsodi/putnoki/srác/Az élet fintora,vagy meglepetése/.
Ezzel az ARshag gyerekkel is gyorsan összehaverkodtunk,nagy nőfaló volt az istenadta.Nem arab volt hanem kisebbségi:Örmény,Jordániában vannak jópáran amikor a törökök elkezdték kiirtani őket 1918 ban,sokan Jordániába menekültek.Sokat mesélt Jordániáról az ottani dolgokról meg az örményekről is.Izraellel már akkor is relatíve jóban voltak ez a gyerek is sokat járt oda sékellel meg a jordán pénzzel/már nem emlékezem mi volt a neve annak/üzletelni.
Két év múlva elkerült a pesti orvosira,saját magát kérte oda.
Azután rossz véget ért a srác,nem tudott lemondani az üzletelésről és Pesten a rendőrök elkapták pénzváltás közben.Kiutasították,nem tudom mi lett a sorsa,alighanem rossz mert az ösztöndíját az örmény közösség adta össze neki.

tanato 2017.03.31. 09:08:57

Másik:GUggolós WC.BÁr már találkoztam vele először 80-ban Erdélyben,de egyszer az olasz tengerparton Jesolóban 88-ban már nagyon beindult a perisztaltikám a tengerparton,és ahogy benyitottam a nyilvános tengerparti Wc-be én is besokkoltam,mint a posztíró.Annyira még vissza tudtam tartani hogy jó mélyen beússzak a tengerbe ahol már nem volt senki és környzetszennyezés,ide vagy oda,beszennyeztem az Adrát.

Csodabogár 2017.03.31. 09:21:20

Jó poszt. Bár én se rajongok a bárányért, de szerintem a birkaán van büdös faggyu. Itthon a bárányhuson nincs semmi, mert fiatal állatokat vágnak le.
WC sok helyen van ilyen, pl. Kinában a szállodán kívűl mindenütt ilyen volt, de Yakartában sőt Thailandban is találkozhat az ember ezekkel. Arról nem is beszélve, hogy első spanyol kalandozásom alkalmával Andaluziában, 1967-ben is ilyenekkel találkoztunk.

Hari Seldon 2 2017.03.31. 10:34:22

@verkagrafomanka:
Es a Balkanon is ez a divat sok helyen

Hari Seldon 2 2017.03.31. 10:38:15

Jo a poszt, de ilyen helyre nem mennek, meg turistakent sem Persze a posztolonak a munkajabol adodo lehetoseg/kenyszer (ahogy eppen megeli)
Gyanitom, hogy van, amikor ugy erzi, hogy "mi a fenet keresek en itt"

tanato 2017.03.31. 10:44:31

@Csodabogár: Szerencsére Andalúziában nagyjából már lecserélték őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.31. 11:20:05

Találkoztam már okyan emberekkel akik nem eszik a birkát mert birkaszagú, nem eszik a kacsát mert kacsaszagú, nem eszik a halat mert halszagú.
Milyen legyen bazmeg?

Shaktee 2017.03.31. 11:40:36

@Csodabogár: Párizs is meglepett bennünket a potyogtatós retyikkel, a manzardlakások mellett...

Eddig csak a képeket néztem, igéretes a poszt!

Gdozsa 2017.03.31. 11:51:09

@diggerdriver: ...:-)...alapvetően igazat adok neked egy kis adalékkal. Egy tenyésztett ponty és egy vadvízből kifogott skót vad lazac. Mindkettő hal. Amúgy semmi közük egymáshoz...:-)

Gdozsa 2017.03.31. 11:54:07

@Csodabogár: Az van, hogy a bárány a juh 'borja'. A juh magyaros neve a birka, ugyanaz az állat. papiron...:-)

London2009 2017.03.31. 12:20:02

Ezen a birkahatson nem tudom tultenni magam! Ilyet meg nem lattam!
Jordaniaba nagyon szeretnek eljutni. Regota a bakancslistamon van. Happy Friday everyone!!

Shanarey 2017.03.31. 13:05:23

Birkák jaj, ez a kép passzolna a sötétség birodalmába.
:-)

Mindeközben Magyarországon:

24.hu/belfold/2017/03/31/540-ezer-forintot-keres-egy-buszsofor-ausztriaban-tobb-szaz-bkv-alkalmazott-mehet-ki/

Az milyen már hogy a szakszervezeti fő hajjakend megy ki tárgyalni Ausztriába.

London2009 2017.03.31. 13:21:50

@Shanarey: ez egy megbizhato forras? 24.hu?
Nem tudom mi ertelme van szimplan a magyar meg az osztrak bert osszehasonlitani. Mi akik kint elunk, tudjuk jol, hogy ez semmit nem jelent. Elkepzelheto, hogy hasonloan panaszkodnak az osztrak soforok is. Bar nem tudom, csak hangosan gondolkodtam.

Shanarey 2017.03.31. 13:36:55

@London2009:

Megbízható vagy sem, a jó ég tudja, de elég régóta léteznek, és nem nagyon hallottam arról hogy beperelték volna őket.

Az ausztriai bérek és a magyar bérek összehasonlítása hülyeség, de ezt az átlag magyar amúgy sem tudja. Azt hogy mennyi az annyi, és tényleg annyi e, azt sem tudom, de majd jön az ausztriai bérek nagy szakértője, a tiszteletbeli kubu. Tényleg mi a franc az a kubu? nekem egy gyerekeknek szánt lengyel üdítő rémlik ezzel a névvel.

London2009 2017.03.31. 14:17:24

@Shanarey: hahaha. A Kubu italt en is vagom! Volt repas is. Az volt a kedvencem. Persze repat sosem latott, csak cukorle volt, de azert szerettem!

London2009 2017.03.31. 14:19:30

Akarhanyszor kinyitom a HA-t egy fokhagyma reklam ugrik fel a csungo has eltuntetesere. Mindig nevetnem kell rajta, ez a pozitivum. De ugye ez nem szemelyre szabott reklam? Remelem mindenki a csungo hasast kapja, mert kulonben ez nem fair!
Valamint nincs is csungo hasam, ugyhogy nem vagyok kifejezetten celkozonseg, de ha ezen mulik majd beszerzek egyet. :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.31. 16:47:34

Öt évvel ezelőtt voltam Ankarában, az egyik minisztériumban (is) ilyen klotyó volt, azzal a különbséggel, hogy makulátlan tisztaság uralkodott. Lefotóztam, mint ahogy az olyan megörökítésre érdemes mellékhelységet is, mint például a stockholmi Grand Hotelét, ahol a piszoár előtt állva a friss napilapot olvashatod a falon.

Aki megszokta a guggolós produkciót, annak ülve nem mindig jön meg az ihlete, ezért volt az, hogy a Kárpátokon kívülről érkezők felálltak a WC karimájára, amivel kivívták az őslakosság csodálatát :-)
Az erdélyi laktanyákban is "török budik" voltak. A kezdeti sokk után megvilágosodott, hogy ez részben közkívánatra, részben a tisztántartás megkönnyítés miatt volt. A csúcsforgalom alatt bedugultak. és ha meghúztad a láncot, a budi az utolsó tucat termékkel a tetején kiöntött. Ha nem voltál elég gyors, akkor bokáig állhattál a szennyben. Egyszer az egyik ronda káplár papucsban, lábán fehér harisnyával ment szarkázni. A szomszédos fülkéből seprűnyéllel átyúltunk, és megnyomtuk-húztuk a vizet...

Dikusz 2017.03.31. 16:49:02

@diggerdriver: a nyolcvanas évek elején volt itthon olyan, hogy a csirkéket halliszttel etették. Sikerült akkor olyan csirkecombot vennem az üzletben, aminek avas hal íze volt. Évek kellettek ahhoz, hogy meg tudjam enni a csirkét. Ezek után a birkaszagú birka maga volt a mennyország:)

Dikusz 2017.03.31. 16:53:09

A nyolcvanas években ugyanezek a guggolós budik voltak Bulgária-szerte, az idősebbeknek emlékezni kellene rá.

Shaktee 2017.03.31. 17:14:09

@Dikusz: vietnám ajándéka volt, már a hetvenes években is, emlékszem..

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.03.31. 17:16:22

szuper poszt, ahogy elöttem is írták

ehhez a birkás sztorihoz hasonlóan jártam amikor Üzbegisztánban az idegenvezető megkérdezte hogy ezsem e marhát vagy mi volt az?

mondtam neki hogy persze, de nyakonöntve zsírral nem túlzottan (ott ahhoz a plovhoz külön tömbökbe hozták a zsírt)

bárányt/birkát amúgy én sem eszem :D

Shanarey 2017.03.31. 17:27:49

@London2009:

Igen répás volt amire én emlékszem, s egy maci volt az elején.

A fokhagyma reklám, nem a HA hibája, hanem a te géped hibája. Vélhetően rá került valami reklám dobáló egyéb a gépedre, és emiatt történik. milyen böngészőt használsz? Mindenesetre nézd meg benne a beállításokat

avirus.hu/felugro-hirdetesek/

tanato 2017.03.31. 17:31:07

@Dikusz: Nem csak Bulgáriában,országunktól keletre és délre mindenik államban JUgó,Románia,Szovjetunió.Ilyenek voltak.ANyukámék is majd padlót fogtak amikor még a 70-es években kárpátaljai ismerősüket látogattak a néhai Bereg megye határontúli részén.Eddig ők olyat sosem láttak,ráadásul ott nem voltak fülkeelválasztó falak ,hanem egy légtérben egymás mellett 5-6 lyuk a padlóban

tanato 2017.03.31. 17:34:03

@diggerdriver: @Gdozsa: @NomádMatyi: Én imádom a birkahúst.Nekem egy birkahús bizony legyen birkaízű ,enyhén faggyús,ne lehessen összetéveszteni más állatok húsával.

London2009 2017.03.31. 17:40:54

@Shanarey: pedig mar nagyon megszoktam a csungo hasu fokhagymasat. :D Chrome-ot hasznalok, de ezekhez a dolgokhoz nem ertek, de majd mindjart akkor ranezek a Beallitasokra. Azt hittem ez egy fizetett hirdetes. :D

gabors 2017.03.31. 18:32:29

@tanato: "GUggolós WC"

egesszsegesebb aranyer szempontbol mint a leulos persz ujsagot nehezebb olvasni ilyen WC-n (es higenikusabb is mert nem ulsz ra valami baciktol hemzsego munyag/fa akarmire)

amugy en a 80-as evekben lattam ilyet MINDENFELE az akkor CCCP-ben...

gabors 2017.03.31. 18:33:37

@diggerdriver: "Milyen legyen bazmeg? " just like chicken :-)

DieNanny CH 2017.03.31. 18:44:06

@tanato:

Sőt még Görögországban is ez volt 1986-ban.

Csodabogár 2017.03.31. 18:53:19

@Gdozsa: Persze, csak feltehetően fiatal bárány még nem növesztett faggyut magára.

Csodabogár 2017.03.31. 19:00:33

@Dikusz: Egyszer vittem egy csoportot DDR-be. 10 napig voltunk, körutazás, 1963-64 táján. Első nap valami rettenetes halízű száraz kacsasültet kaptunk. Aztán a többi városban is ugyanazt. Mire össze barátkoztam az ottani idegenvezetővel, elárulta, hogy az egész országban nincs más hús, ezt a lengyelek szállítják nekik. KGST!:-(

Csodabogár 2017.03.31. 19:02:09

@Shanarey: Nálam is jön napok óta és nem csak a HA-n. Majd elmúlik.:-)

lilyhammer 2017.03.31. 19:02:31

Na ez az igazi rabszolgasors nem az ami tegnap jelent meg itt.

index.hu/gazdasag/allas/2017/03/31/tobbet_keresnek_mar_a_kinai_munkasok_mint_a_magyarok/

köszönjük meg a kormányainknak, most már biztos hogy lelépek ebből a nyomorult magyarisztánból.

tanato 2017.03.31. 19:27:52

@gabors: Ez tényleg igaz ,higienikusabb,viszont jó térdízületek,izmok kellenek hozzá.Kismamák,idősek,rokkantak nehezen vagy egyáltalán nem tudják használni,illetve hogy ezt pl. Indiában a fent nevezett csoportok hogy intézik az rejtély.

tanato 2017.03.31. 19:29:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerencsére én már ott nem találkoztam velük,akárcsak Spanyolban sem,igaz mindkét helyen 2000 utáni években jártam.

tanato 2017.03.31. 19:30:47

@lilyhammer: Ez érdekes de sajnos várható volt a bekövetkezése.

sZulamith 2017.03.31. 19:36:09

Nagyon élvezetes beszámoló, végig kellett olvasnom:) A birkákról készült fotó meg csúcs, nem is hallottam még ilyen fajtáról.

gabors 2017.03.31. 19:59:44

@London2009: "Akarhanyszor kinyitom a HA-t egy fokhagyma reklam ugrik fel"

Nekem semmi .... miert nem hasznalsz add blocker-t ??

Shanarey 2017.03.31. 20:24:32

@Csodabogár:

Ezek a reklámok, nem múlnak el, maximum változnak.
Ha nem tudod mi okozza, avagy nincs valami ismerősöd aki ért hozzá, akkor sajnos ott is marad.

SzZoole 2017.03.31. 20:44:35

Hehehehe,vajon mitol olyan formasak a birkak hátsói,tan csak nem a sok hasznalattol:)))

kepkezelo.com/images/4xl3oxxyd00omtsxqq5p.jpeg

nyuszigonosz 2017.03.31. 21:03:31

Megint nagyon jó poszt.

Petra, az fantasztikus lehet.

Meg tetszenek azok az ajándékba kapott figurák, nem hasonlítanak és valahogy mégis igen a matrjoskákra. Nem, mert nem lehet öket összrakni meg nem gömbölyüek, de azok a gömbölyü fejeik és hogy emberi figurák, így mégis egy picit emlékeztetnek a matrjoskákra. Tetszenek. :-)

SzZoole 2017.03.31. 21:26:04

@swing gitan: who the fuck is Londoner?

SzZoole 2017.03.31. 22:05:30

@swing gitan: hol van tavasz,nalatok -1 fok van es holnap havazni fog❄️❄️

Shaktee 2017.03.31. 22:08:34

@The Devil Himself as. Zoole: nézd meg a képet megint gugyerák...:)

SzZoole 2017.03.31. 22:17:17

@swing gitan: hoangyal,es,ez nalatok a tavasz:)))

Shaktee 2017.03.31. 22:19:12

@The Devil Himself as. Zoole: na majd az ugrifüles gejzu elmagyarázza neked a kép humorát..

puhacica 2017.03.31. 22:24:24

Petra... de megneznem!

SzZoole 2017.03.31. 22:24:47

@swing gitan: magyarazd mar el legyszives,mert a buta europaiak nem ertik ezt a magasszellemu humorra,csak a fagyos kànádái gadzsok dzsanaljak:)))

Na jo mentem aludni

adg 2017.04.01. 00:54:28

@tanato: itt ugyan a altalunk megszokott slozik vannak, de a termeszeti nepcsoportunkat lehet latni neha, hogy hogyan intezik ezt. Sajnos.
Kb ket napja egy fickot lattam, a parkoloban gatya le, felig guggolva nekitamaszkodott hattal egy kocsinak, es kb leszarta a kereket. Aztan gatya fel, jobbra el. Igen, nem volt torles.
Noknek egyszerubb, ha rajon a mehetnek, kicsit bepucsit, eltartja a ruhajat hatul es kiejti a csomagot. Aztan meg tovabb. Sajnos ehhez is volt szerencsem, alig par meterrel elottem.

Persze ez csak a legallja, a tobbseg azert bemegy a nyilvanos wc-be legalabb.

Ginix 2017.04.01. 04:58:04

@London2009: de, volt benne répa, egy ismerősöm gyereke besárgult a karotintól. pánikolva rohantak a dokihoz, aknek az első kérdése az volt, h mennyi kubut iszik a gyerek:)

gabors 2017.04.01. 05:35:38

@geegee: nagyon jo a cikk es kepek !!!!!

Dikusz 2017.04.01. 06:42:46

@geegee: ott mosolyog az Index címlapon :)))

Gratula. :D

Dikusz 2017.04.01. 06:45:20

@Ginix: :)))
Ha jól emlékszem a 90-es évek elején jött be, akkor tényleg nagyon népszerű-, és nem utolsó sorban nagyon jó volt. Igen kedvező volt az ára is. A mostani köszönőviszonyban sincs vele.

Ginix 2017.04.01. 11:58:01

@Dikusz: lehet, akkor sem ittam és most sem, csak eszembe jutott a story:)

tanato 2017.04.01. 22:17:52

@adg: Ha maradt volna aborigne többségű állam,nyilván guggolós nyilvános WC-k volnának.MInt föntebb Indonéz pápuafölfön.De mivel fel lettek fedezve meg gyarmatosítva nem így lett.

adg 2017.04.02. 01:20:37

@tanato: ha nem lettek volna "felfedezve", akkor semmifele wc-k nem lennenek. :)
De ez mar birca terulete, az alternativ tortenelem.

Shaktee 2017.04.02. 01:34:31

@tanato: persze hogy emlékszel erre :)

youtu.be/ejorQVy3m8E

Kifizetted a lakbért adg pajti? :)

tanato 2017.04.02. 09:18:35

@swing gitan: Igen emlékezem,jó zene.

tanato 2017.04.02. 09:19:38

@adg: Én arra gondoltam ha anno pl. a sziámi krályság,vagy az indonéz uralkodók vonultak volna be oda.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása