oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 11. 06:33,  Új életet kezdeni Amerikában 215 komment

2017. március 11. 06:33 Határátkelő

Új életet kezdeni Amerikában

Újabb érdekes pillanatához érkezett a Határátkelő története, ugyanis ma van szerencsém nektek bemutatni a blog életének első podcastját. Anélkül, hogy túlmagyaráznám a dolgot, az első adás elé írnék pár gondolatot.

Te hogyan élted meg az első, külföldön töltött hónapokat? Mi volt a legnagyobb nehézség, mennyire ért utol a honvágy? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

2c.JPG

Az egyik, hogy talán emlékeztek még rá, amikor pár hónappal ezelőtt „riportereket” kerestem a különböző országokból, és akadtak is jelentkezők. Akkor került képbe a mai podcast készítője Gwy, aki nem walesi, hanem magyar, olyannyira, hogy Budapesten él, ami érdekes fordulat egy határátkeléssel foglalkozó blog esetében, de kiderült, hogy mivel azért sokat és sokan járnak haza, talán nem olyan rossz ötlet megpróbálkozni egy ilyen vonallal is. 

A másik megjegyzésem, hogy sokáig gondolkodtam, milyen formátumban és mikor kerüljön fel ide egy podcast. A második kérdésre volt könnyebb a válasz, nem akartam, hogy hét közben legyen, mert munkahelyen alighanem nehezebb hallgatni, és hétvégén talán több idő van rá (noha ez a rész nincs 20 perc). Majd kiderül, ti mit gondoltok erről. Ami a formátumot illeti, egyelőre a YouTube-ra került fel, de tervezem máshová is feltölteni. 

A harmadik dolog, hogy a podcast egy része (de nem az egész!) olvasható is, éppen azokra gondolva, akik valamiért nem tudják vagy akarják meghallgatni (noha én mindenkit bíztatok rá, mert sok érdekesség csak hallható, de nem olvasható). 

Végül pedig fontos, hogy a beszélgetésnek lesz folytatása, a tervek szerint még két része. Remélem, szeretni fogjátok, és ha tetszik, akkor mostantól reményeim szerint rendszeresen jelentkezik majd a Határátkelő podcastja! 

Az első adás vendége az a Tamás, aki már korábban is írt ide posztot Los Angeles-i életéről, most pedig egy év után hazalátogatott Magyarországra. És akkor át is adom a szót. 

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt költöztél ki Amerikába. Miért döntöttél a költözés mellett és miért éppen Amerika lett a célpont? 

Már két-három éve tervezgettem, hogy szeretnék Amerikában dolgozni, újságíróként pedig kézenfekvő volt, hogy valamilyen tudósítói munkát próbáljak szerezni. 

Az akkori magyarországi munkahelyemnél végül megkérdeztem, hogy mi lenne, ha tudósító lennék mondjuk Los Angelesben. Zöld utat kaptam, ami eleve rögtön 50 százalékos sikert jelentett. Körülbelül egy évvel azután, hogy ez a tervezés elindult, a kezemben volt a vízum. 

Így kerültem ki Los Angelesbe és lettem az egyik legnagyobb magyar bulvárlap online részlegének videós tudósítója. 

Mi volt a legelső, legerősebb benyomásod Los Angelesről, és általában véve Amerikáról? 

Soha nem vágytam Amerikába, nem volt „Amerika-mániám”. A munkámból adódóan rengeteget jártam külföldön Thaiföldtől Londonon át az északi sarkkörig, így jártam Amerikában is. 

Egy éve az a tudat volt különleges, hogy tudtam, innen egyhamar nem fogok hazamenni, ez nem egy háromnapos interjútúra – ez most itt egy új élet. Az elején nagyon ijesztő volt, de erősen kondicionáltam magam arra, hogy itt most elindul valami új, és nekem tanulnom kell. 

Próbáltam elkerülni azt a hibát, amit sokan elkövetnek az elején, azaz nem kerestem a korábban Magyarországon biztonságot nyújtó életritmust és -stílust. Ez nagyon nehéz. 

Amire biztos, hogy mindenkinek fel kell készülnie, függetlenül attól, hogy egyedül vagy családdal megy ki, az az, hogy egyedül lesz. Akár az első fél év is eltelhet úgy, hogy napközben nem nagyon van kihez szólni. Persze a munkahelyeden beszélgetsz, de egy féléves intervallumban nem fognak mélyreható barátságok, bizalmi kapcsolatok kialakulni. 

Fel lehet erre készülni? Nyilván az ember olvas ezt-azt, eltervez dolgokat, de azért más az események sűrűjében lenni. 

Szerintem fel lehet rá készülni, leginkább úgy, hogy megpróbálod átgondolni a dolgokat előtte, de nyilván minden ott helyben derül ki igazán. Nem állítom, hogy 100 százalékosan fel voltam készülve a külföldi életre, de már nagyon régen szerettem volna menni, és most a csillagok állása is megfelelőnek tűnt. 

Az anyagiakról annyit, hogy amellett, hogy pont az indulás előtti napokban kaptam meg az előző havi fizetésem, volt egy kis tartalékom is. Évekig tervezgettem, hogy minimum mekkora összeg kell az elinduláshoz, és ezt olyan egymillió forintra lőttem be. 

Végül csak nagyságrendekkel kevesebbel tudtam elindulni… de ha a mai napig várnék arra, hogy ez az 1 millió forint a zsebemben legyen, akkor még mindig itthon lennék. 

Ott van például a szállás kérdése. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy attól kezdve, amikor megérkezel (és ez lehet egy haver kanapéja éppúgy, mint egy szálloda) mennyi ideig számíthatsz a szállásra, mennyibe kerül a napi megélhetés – azaz legyél képben, hogy ha kiviszel magaddal mondjuk 1000 dollárt, akkor az kb. meddig elég. 

Nem sokáig egyébként, főleg az elején, hiszen olyankor mindig minden drága. Én is megfizettem a tanulópénzt, de most már tudom, mi mennyibe kerül és mit hol találok. 

Volt opciód a visszaútra? 

Igen, három hónappal későbbre volt egy repülőjegyem és úgy számoltam, hogy ha bármi van, azzal haza tudok jönni. 

Ha már itt tartunk, ha az ember teheti, ne számoljon fel mindent itthon. Lehet, hogy elgondolkozol rajta, nekem is eszembe jutott az elmúlt egy évben, hogy felszámolok Magyarországon mindent és úgy kezdek kint új életet. 

De aztán hallgattam pár ismerősre, barátra, és nem adtam el a lakásom, ugyanakkor nem zárom ki, hogy ez egyszer bekövetkezik, és az abból befolyó összeget a boldogulásomra fordítom. A mostani magyar ingatlanárak mellett azért egy lakás eladásából befolyó pénz már dollárban is látható összeg lehet. 

Mindenkiben él egy kép Los Angelesről, amit persze inkább a sztárok, Beverly Hills, a meleg, az óceán határoznak meg. Ahhoz képest, amit vártál, mit kaptál? 

Nekem soha nem volt mániám, hogy lássam Madonnát, amint a Hollywood Boulevard-on sétál, vagy hogy feltétlenül összefussak Sarah Jessica Parkerrel. A mai napig rácsodálkozom, amikor ott van előttem valamelyik sztárnak a háza, vagy Ben Affleck autója, amiről olvastam a neten. Szóval ezek be-bevillannak. 

Kicsit olyan Los Angelesben landolni, mintha egy ismerős helyre érkeznél. Mint amikor sokat jársz Szegeden vagy Pécsett, és egy idő után ismerősek lesznek az utcák, tudod, hol melyik a jó sarki kocsma, stb. Na, ilyen érzésem volt Los Angelesszel kapcsolatban, azzal együtt, hogy amikor megérkeztünk, azt sem tudtam, hol vagyok. 

A repülőtérről befelé vezető úton is azt éreztem, hogy én ezt már láttam valahol. Ennek egy másik változata az, amikor az ember elkezdi visszanézni a kedvenc filmjeit, a Halálos fegyvertől kezdve az Olasz melóig, és hirtelen rájön, hogy de hát itt vagyok! 

Ezek igazi flashek, de az a legviccesebb, hogy ott élve egy idő után ezeket a dolgokat természetesnek veszed. Aztán amikor ebből munkád van, mondjuk oda kell menned a Troubadourhoz, mert jön a Guns N’ Roses, akkor hirtelen elkezded úgy érezni, hogy te is a helyiek közé tartozol. 

Ott állsz a többi tévéstáb között, téged is ugyanúgy terelgetnek, nyakadban van a sajtóigazolvány, próbálsz beilleszkedni, beszélgetni a többi újságíróval, az operatőrökkel, és egy idő után azt kezded érezni, hogy elkezdtél kicsit helyivé válni. 

Ha már itt tartunk, volt az elmúlt egy évben olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy már otthon vagy? 

Volt egy mélypont körülbelül a megérkezésem után két hónappal, amikor nagyon egyedül éreztem magam és bezárkóztam. Kóvályogtam pár napig, bementem dolgozni, hazamentem, megint bementem a munkába, aztán megint haza… de ez benne van a pakliban. 

Utána beszélgettem hosszabb ideje kint lévőkkel, és ők azt mondták, hogy ez néha évente kétszer-háromszor is előjön. Kalifornia ilyen szempontból iszonyatosan szerencsés hely, mert süt a nap, ami nem elhanyagolható tényező. 

Őszintén szólva bármilyen rosszul érzi magát az ember, ha kilép az utcára, és 28 C fok van, kék az ég, süt a nap, pálmafák vannak – azért ettől nem lehet olyan rosszul az ember. 

Persze ha éppen nincs pénzed, elveszíted a munkádat, szakítasz, akkor rosszul érzed magad, de ezek emberi dolgok. Ugyanakkor általánosságban az ottani pozitív energia és hangulat, amit én is érzek, szerintem ebből is adódik. 

Amikor most visszamész Amerikába, akkor hogyan fogalmazod meg magadnak: hazamész, vagy visszamész Amerikába? 

Ez egy olyan kérdés, amire még nem tudom a választ. Néha azt gondolom, hogy hazamegyek, néha nem, de azért őszintén szólva egy év után még nem mondhatja az ember egy másik országra azt, hogy hazamegy. 

Az elmúlt évek alatt a munkám és az utazások során elszakadtam annyira Magyarországtól, hogy úgy éreztem, már nem tudok hozzátenni az országhoz, miközben úgy hittem, hogy máshol ez menne. 

Sokszor az volt az érzésem, hogy valahol elvesztettem önmagam. Lett egy jelszavam (amit talán nem is olyan nagy baj, ha az ember megfogalmaz magának, főleg külföldön), hogy „most én jövök”. 

Végig úgy gondolok erre az egészre, hogy ez most az én időm. Nem szeretem, amikor az ismerőseim, barátaim azt mondják, hogy én ezt megérdemeltem. Ez nem érdem kérdése. 

Szerettem volna, dolgoztam érte, megpróbáltam, remélhetőleg sikerrel is járok (egy év után azért még nem dőlt el, hogy így lesz-e), de a legkevésbé hátbeveregetést várok érte. 

Inkább azt mondanám másoknak is, hogy próbálják meg! Az, hogy én, aki egyébként biztonsági játékos vagyok, így elindultam, az egyrészt minősít engem, másrészt mutatja, mennyire akartam menni.” 

(Folyt.köv.)

HÍRMONDÓ

Orbán: kiemelten figyelik az ausztriai magyarokat

Az ausztriai magyarok helyzetét monitorozó bizottságot hoz létre a magyar kormány válaszul a Bécs által tervezett jogszabályváltozásokra. Ha kell, akkor ellenlépések is lesznek.

Többe került a kvótanépszavazás, mint a Brexit-kampány 

Megjelent a berlini székhelyű Democracy Reporting International (DRI) nevű szervezet kutatása. Eszerint a Brexit-kampány egy brit állampolgárnak 242 forintjába került, míg a menekültellenes kampány egy magyarnak 997 forintjába. Részletek itt.

Nem lesz új „vasfüggöny” Európában 

A több sebességgel működő Európai Unió nem jelentené azt, hogy új „vasfüggöny” ereszkedik le a kontinens nyugati és keleti fele között - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően.

Hujber Ferenc ismét határátkelő lesz? 

A színész még leforgatja a Valami Amerika harmadik részét, majd állítólag Kanadába költözik. Hujber Ferenc korábban két évet (éppen az első részt követően) már élt Londonban, ahol pizzafutárként dolgozott.

Ápoló, műszerész vagy felszolgáló?

A napi külföldi munkaajánlatba ma írországi ápolói, németországi műszerészi, és angliai felszolgálói melót ajánlunk a Határátkelő állásközvetítő oldaláról.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Los Angeles Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3712328589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.03.11. 23:01:19

@kisrumpf: akkor a nejem fogom 'kiserteni':)))
Eppen most nezem az AVP filmet( Alien vs. Predator)
Tegnap este a classicus Swarcheneger-es Predatort neztem:))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 23:10:22

@The Devil Himself as. Zoole: Ooo, az tényleg klasszikus! Az egyik első film volt, amit boldogult munkahelyem videóstúdiójában néztünk stikában, mint a hanyatló nyugat termékét, hehe.

SzZoole 2017.03.11. 23:17:26

@kisrumpf: van 2-3 film csatorna ahol a regi classicus akcio filmeket adjak,Bruce Lee,Chak Norris Swarci,Bruce Willis,Stalonne,Kurt Russel,epp a heten neztem Tango and Cash,Van Dame stb. egy csomo regi jo filmet:)

Shaktee 2017.03.11. 23:22:06

@kisrumpf: Itt a The Vessel megy, de nem sokáig. Szamár haldoklik a tengerparton...Martin Sheen valami pap..

FutureFry 2017.03.11. 23:25:26

@Herr Géza: @mojyo: @Taxomükke (UK):
@muzzie canuck: @P.Elliot: @Határátkelő: @Csodabogár:

Los Angeles...
A legtöbb angol (legalább is pl. a BBC-n) következetesen - "bee"-vel rímelően - "Los Angeleeze"-nek ejti. Pedig a kereskedelmi kamara a látogatókat már 1880-ban egy rigmussal emlékeztette, hogy ez helytelen (gondolom kontraproduktívan ezáltal is hozzájárulva a változat elterjedéséhez):
"The Lady would remind you, please
Her name is *not* Lost AN-jie-lees."
Bugs Bunny (a rajzfilmfigura) és Roosevelt elnök (az első) az “eredeti” spanyolos (kemény G-s) kiejtést használták. Ezzel Rick Perry (anno texasi kormányzó, most annak a minisztériumnak vezetője aminek a nevére a kampány során nem emlékezett, de be akarta szüntetni) is megpróbálkozott régebben, itt hallható mennyire sikeresen:
www.npr.org/2011/06/14/137168264/texas-gov-perry-ratchets-up-conservative-credentials
1952-ben az akkori polgármester szakértői konferenciát tartott arról, hogyan is kéne a város nevét ejteni. Ezen konferencián a polgármester maga kínosan ügyelt, hogy csak "városunk"-ként utaljon a a településre, és azért fohászkodott, hogy hogy a rövidített "L.A." megnevezés soha, de soha ne terjedjen el.

További érdekességek az ügyben (pl. hogy az LA Times melyik - az amerikai földrajzi nevek bizottsága által javasolt - kiejtést tartott gyümölcslekváréhoz hasonlatosnak):
articles.latimes.com/2011/jun/26/local/la-me-0626-then-20110626

FutureFry 2017.03.11. 23:55:17

@Határátkelő: @Doromby: @mojyo: @gabors: @kisrumpf:
A podcast (ha jó a tartalom és a minőség) SZVSZ kiváló formátum hosszabb utakra, vezetés közben (ahol pl. olvasni egy kicsit problémás lenne). Ilyesmire egyébként (bár definíció szerint nem igazán “podcast”) az Economist előfizetéshez járó profi “British English” kiejtésű színészek által felolvasott változat is tökéletes. Többek között jókat lehet szórakozni a magyar politikai élet némely szereplője nevének hallatán (ha egyáltalán felismerhető).

kék madár 2017.03.12. 00:19:14

@FutureFry: Califniaban minden ketszavas(de meg harmat is lasd SLO) varosnevet roviditenek meg Tijuanaet pedig az mar nem is ketszavas es nem is kaliforniai.

blackhairlady 2017.03.12. 01:21:13

@Határátkelő: "Emlékszem, amikor valamelyik focivébé előtt az egyik magyar komentátor elkezdte úgy kiejteni a brazil neveket, ahogyan a brazilok ejtik, olyan botrány volt, hogy a fal adta a másikat."

Ugyanez volt Albert Gyorgyi Oscar dij kozvetitesevel is, mindenki fel volt haborodva a nevek amerikas kiejtese miatt, holott neki az volt termeszetes.

FutureFry 2017.03.12. 01:41:19

@kék madár: Igen, elég sok városnév rövidítés van használatban Kaliforniában. Bár mondjuk pl. a szilícium völgyben (ahol szintén több kétszavas város van) én most hirtelen nem sokukról tudok amit rendszeresen rövidítenének a közbeszédben (úgy mint "LA"-t). Ami pedig létezik (pl. "Frisco") az sem túl népszerű a helyiek körében..
Egyébként itt egy wikipedia lista kaliforniai városok beceneveiről:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_city_nicknames_in_California

(Most hallottam először, hogy Santa Monica-t egyes helyi konzervatívok Soviet Monica-nak titulálják. :))

Ja, és - szőrszálhasogatás - Tijuana is kaliforniai csak nem USA hanem Mexikó (Baha) :)

adg 2017.03.12. 02:55:34

@blackhairlady: haha, ugyanez van a gyerekeknel nalunk. Mi mar megszoktuk, hogy a magyarban hasznalt angol szavakat angol kiejtessen mondjak, de amikor otthoniakkal beszelnek, azok ezt mindig viccesnek talaljak valamiert. De akar a varosneveket is.

Pl valami jatekrol beszeltek otthoni haverokkal, es mondja a lanyom, hogy a progrem nem latja a szo:rvo:rt. Az otthoniak meg kirohogtek, hogy hogy lehet mar igy mondani, beszeljen rendesen.

Meg amikor voltunk Canberraban, azt sem ertettek otthon, mert azt itt nem Kanberrrrra-kent ejtik, hanem Kembra kb.

Neha forditunk magyarbol magyarra. :D

adg 2017.03.12. 03:04:50

Ha mar LA, kis erdekes felvetel az esti forgalomrol: www.youtube.com/watch?v=MFSV8wYZxTU

gabors 2017.03.12. 04:05:55

@FutureFry: "hosszabb utakra, vezetés közben (ahol pl. olvasni egy kicsit problémás lenne)"

ezzel mondjuk egyetertek de en inkabb radiot hallgatok vagy nyomom Bob Marley-t a usb-key-rol

Azert a podcasthoz komoly elokeszulet kell hogy "nalad" legyen eppen amit hallgatni akarsz ez mar elvakultsag jele :-) meghacsak itune-ra gondolok is

FutureFry 2017.03.12. 04:40:42

@adg: És még mondja valaki, hogy LA-ben nincs *tömeg*közlekedés!

FutureFry 2017.03.12. 04:41:16

@gabors: Nem igazán kell semmilyen előkészülés, az okostelefon + app. letölti magától amit lehet a beállított preferenciák szerint.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 06:02:25

@adg: oh, ez a 405 freeway valoszinuleg, ahol gyakorlatilag minden nap ilyen a commuting traffic :( egyszer olvastam vhol egy felig vicces mondast (kb.szerelmi vallomas), ami vhogy igy hangzott: I would take the 101 to the 110 to the 405 for you :) (a legtobb dugo ezen a 3 autopalyan van) ja, es Del-kaliforniai szleng, hogy az autopalya nevek(szamok)ele tesszuk a "the" nevelot:)

adg 2017.03.12. 06:20:46

@Zsuzsi65: Csuda jo lehet ezen jarni naponta. Gondolom, nem allandoan van ez rajta, vannak csendesebb idoszakok is talan. :)

Ez itt az en porfeszkem legbelvarosaban egy fontos keresztezodes, egy szerdai napon, reggel 7.45-kor. :))
Kicsit mas leptek a ketto. :DD
photos.google.com/share/AF1QipMuBvO_TjeUFKN-x-MAvlGp-BJkyffx7Tz8LmIQW1xIhs6DPsVGxFxaooqZvFMreg/photo/AF1QipO0MVQNp2O5TWarVWJaMMin0n7_1gtHnQuGuplO?key=a1hpcWZwc0x3cGE2cS1VcTdqSWM4T0Y3LXZnSmRn

A cikkedet nem engedi megnezni, csak ha feliratkozom...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 06:25:41

Ahol en jarok, ott is a vezetesi ido duplaja csucsforgalomban, mint azon kivul. Igy a munkahelyemre alt.1 ora a normal 30 perc helyett...LA egyik vegebol a masikba atjutni sokszor 2-2.5 ora...

adg 2017.03.12. 06:29:11

@Zsuzsi65: A fel ora az jo, egy ora meg nem tul rossz, meg vallalhato.

Tobbet nem szeretnek utazni. Nekem kb 15-20 perc kocsival, 30-40 busszal.

kék madár 2017.03.12. 06:44:03

@FutureFry: tortenelmi szempontbol Baja California is California, de en California allamot ertettem, Erre mondjak San Diegoban a kumeyaay indianok, akik a hatar mindket oldalan laknak, hogy nem ok jottek at a hataron, hanem a hatar jott at rajtuk

Dikusz 2017.03.12. 07:17:05

@muzzie canuck: úgy próbáltam olvasni a kommenteket, hogy a legfrissebbtől tekertem vissza, hogy melyiket nem olvastam még. Eddig jutottam:
"Egy ótvar segg a Henrik :) "
Korán van, úgy látszik nem ébredtem még egészen fel, hirtelen azt hittem, valamiből kimaradtam történelemórán. Aztán leesett, hogy kiről van szó:)

Dikusz 2017.03.12. 07:22:57

@The Devil Himself as. Zoole: hogy őszinte legyek, matekból én ezt a kimagasló eredményt értem el, sőt szerényen be kell vallanom, hogy nem kis mértékben járulhattam hozzá ahhoz, hogy a matektanárnőnk év végén másik iskolába helyezte kérte magát.
Százalékszámításig jutottam el (azt valóban jól tudtam) én is.:))

Dikusz 2017.03.12. 07:29:03

@The Devil Himself as. Zoole: engedélyeztem magamnak pár nap keszthelyi pihenést, nem tudok addig netezni. Se okosteló, se tablet, az itthoni cuccost nem tudom magammal vinni.
Félelmetes ez a kép:))))
Ott fog kísérteni a Balaton partyán. Ez most tényleg valódi?:)

Dikusz 2017.03.12. 07:42:45

@blackhairlady: Pár évtizeddel ezelőtt volt egy Gulyás Gyula nevű sportriporterünk. Ha jól emlékszem ő is közvetített a müncheni olimpiáról.
Hofi-paródia lett belőle: sokan ejtették rosszul a város nevét (Münken, Münkenban + egyéb variációi), Hofi úgy emlegette: szegény Gulyás Gyula a mai napig nem tudja, hogy egyedül ő ejtette ki helyesen a város nevét:)))

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.12. 08:08:04

Podcast technikai témában:
1. Az a lényeg, h bármikor meghallgathatod. Én séta közben, buszon, villamoson hallgatok ilyesmit.
2. Ennek folyománya, hogy a youtube szar. Az nem podcast. A podcastot a podcast hallgató program letölti a telefonra, bűrmikor hallgatható (youtube app megáll, ha elkapcsolok másik appra, vagy lezárom a telefont, univerzális probléma, MINDENKInek)
3. Ha lassan beszélnek egy podcastban, a podcast playerrel lehet gyorsítani, nyomonkövetni miből hányadik epizód van, ha valaki akkor téved oda, akkor 5 hónappal indulás után is ott van, mig itt addigra 300 poszt lesz felette.

Nem tudom pontosan hova kell feltölteni, meg hogy kell megjelölni h podcast, apple store-nak van ilyen szekciója, de szerintem egy 10 perc guglizás után minden válasz meglesz.

DieNanny CH 2017.03.12. 08:11:04

@adg:

:-)

Itt nálam meg a Migros (élelmiszer-lánc) nevét magyarosan 'migrosz'-nak ejtem, mikor az itteniek franciásan, 'migró'-nak mondják. Ügyelnem kell, kinvel beszélek éppen: ha magyarral, akkor sz-szel mondom, ha nem, akkor nélküle.
:-)

SzZoole 2017.03.12. 09:22:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azert ha errefele jarsz egyszer es kerdezik hol szoktal vasarolni nem biztos,hogy a migro szot ki kene mondani,mert konnyen nigronak ertik es Az elege szitok szonak szamit errefele

Bagoly1 2017.03.12. 09:45:38

Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz
Egy szívnek, mely éppúgy fáj,
mint az enyém

Eredj, ha tudsz… Eredj, ha gondolod,
hogy valahol, bárhol a nagy világon
könnyebb lesz majd a sorsot hordanod,
eredj…
Szállj mint a fecske, délnek,
vagy északnak, mint a viharmadár,
magasából a mérhetetlen égnek
kémleld a pontot,
hol fészekrakó vágyaid kibontod.
Eredj, ha tudsz.

Eredj, ha hittelen
hiszed: a hontalanság odakünn
nem keserűbb, mint idebenn.
Eredj, ha azt hiszed,
hogy odakünn a világban nem ácsol
a lelkedből, ez érző, élő fából
az emlékezés új kereszteket.

A lelked csillapuló viharának
észrevétlen ezer új hangja támad,
süvít, sikolt,
s az emlékezés keresztfáira
téged feszít a honvágy és a bánat.
Eredj, ha nem hiszed.

Hajdanában Mikes se hitte ezt,
ki rab hazában élni nem tudott
de vállán égett az örök kereszt
s egy csillag Zágon felé mutatott.
Ha esténként a csillagok
fürödni a Márvány-tengerbe jártak,
meglátogatták az itthoni árnyak,
szelíd emlékek: eszeveszett hordák,
a szívét kitépték.
S hegyeken, tengereken túlra hordták…
Eredj, ha tudsz.

Ha majd úgy látod, minden elveszett:
inkább, semmint hordani itt a jármot,
szórd a szelekbe minden régi álmod;
ha úgy látod, hogy minden elveszett,
menj őserdőkön, tengereken túlra
ajánlani fel két munkás kezed.
Menj hát, ha teheted.

Itthon maradok én!
Károgva és sötéten,
mint téli varjú száraz jegenyén.
Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de itthon maradok.

Leszek őrlő szú az idegen fában,
leszek az alj a felhajtott kupában,
az idegen vérben leszek a méreg,
miazma, láz, lappangó rút féreg,
de itthon maradok!

Akarok lenni a halálharang,
mely temet bár: halló fülekbe eseng
és lázít: visszavenni a mienk!
Akarok lenni a gyujtózsinór,
a kanóc része, lángralobbant vér,
mely titkon kúszik tíz-száz évekig
hamuban, éjben,
míg a keservek lőporához ér.
És akkor…!!

Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de addig, varjú a száraz jegenyén:
én itthon maradok.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 09:46:23

@blackhairlady: Jaj ne már, amikor úgy ejtette hogy Májkel Kricston? Máig emlékszem rá...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 09:49:20

@FutureFry: Nem vagyok ennyire highbrow, hangoskönyv a maximum, az újságot inkább elolvasom vasárnap, már ha hírekkel akarom idegesíteni magam (mert bosszantó akad itt is). Kedves emlékem, amikor Ralph Fiennes Az angol beteg-ben kimondja azt a szót, hogy "félhomály" :)

martineden 2017.03.12. 10:43:33

,,Soha nem vágytam Amerikába, nem volt „Amerika-mániám”
,,. Évekig tervezgettem, hogy minimum mekkora összeg kell az elinduláshoz, és ezt olyan egymillió forintra lőttem be."........csak nekem tunik ellentmondasosnak ez a ket mondat?

Tsteinar 2017.03.12. 11:17:26

Nem tudom miért akar vki pont LA-ben élni...lehet, hogy csak a csillogást látta otthon a tv-ben. Az egyik legszarabb hely az USA-ban, hacsak nem vagy mocskosul gazdag és nem mozdulsz ki Malibuból vagy pacific palisadesből.

gabors 2017.03.12. 13:35:30

@FutureFry: "az okostelefon + app" na errol van szo !!!

meg a telefonnak is okosnak kell lenni ehhez :-)

2017.03.12. 13:49:22

@Shanarey: egyetertek, en sem szeretem a podcast-ot, nemcsak azert mert nem mindenkinek van jo beszelokeje, ahogy te fogalmaztal, hanem azert is, mert a mikrofon sok kis beszedhibat felnagyit. Eloben lehet aranyos, ahogy valaki beszel, de felvetelrol hallgatni, ahogy rosszul veszi a levegot, modorosan hangsulyoz, vagy furan sziszego s-t mond, vagy nem kellemes az organuma vagy ilyesmi, az bizony nagyon zavaro tud lenni es akkor a husz perc musorido nagyon hosszu, hiaba mond az illeto valami erdekeset (Tamas, nem hallgattam meg a podcast-ot, lehet, hogy nem kovetted el ezeket a hibakat, de nem tettem ki magamnak a lehetosegnek sem...). Sokan gondoljak, hogy egy kamera, egy mikrofon, es hu, ok most nagyon menok. De sajnos nem igy van, es szornyen burjanzik a video meg a podcast, mikozben legtobbszor hallgathatatlan. Irott szovegben az ilyen beszedhibak ritkan hallhatoak :-) ugyhogy a magam reszerol maradnek az irott verzional, kedves Hataratkelo! Plusz az irott szoveget atfutom, ha valami nem erdekel, ugrok par sort, percek alatt megvan az egesz. A podcastot vagy videot meg vegig kell hallgatni. Lehet, hogy van aki szereti, de nekem nem jon be, bocsi.

Shaktee 2017.03.12. 13:54:04

@kisrumpf: :) 97-ben láttam utóljára :) ideje lesz megint

youtu.be/t1c85kLE7Mk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 16:46:41

@Tsteinar: nagy LA nemcsak Malibu es a milliomosok belterjes, gated community reszei. A San Fernando Volgy v eszakabbra Valencia, de akar Pasadena kornyeke is nagyon kellemes. Es ahogy a riportban is elhangzott, LA kornyeke nagyon valtozatos, foldrajzi, mikroklima szempontbol is. Szoval kijelenteni, hogy csak Malibu v Palisades kornyeke nyero, eleg nagy altalanositas szerintem:)

Shaktee 2017.03.12. 16:57:37

@kisrumpf: majd mindent ondaatjétõl

Behajtó70 2017.03.12. 18:57:04

Nagyságrendekkel kevesebb....hm. Nagyságrendekkel...ez ugye többesszám? Egyes-tízes-százas-ezres. Két nagyságrend az két nulla. Ugye? Egymillióval akart indulni. Két nagyságrenddel kevesebb az tízezer Ft.

Nem kukacoskodásból, csak.....ja de abból.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 19:14:23

@muzzie canuck: Ha konyv akkor nem vivodni kell hanem megvenni!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.12. 20:58:07

@Bagoly1: Hát, eredtek már egy pár százezren csak az utolsó 10 évben...
:D

blackhairlady 2017.03.12. 20:58:35

@adg: mi is igy vagyunk, es rajtunk is rohog a rokonsag otthon, evvan :)

blackhairlady 2017.03.12. 20:59:42

@adg: Ez van nalunk is 4-tol 7-ig estenkent

blackhairlady 2017.03.12. 21:01:35

@adg: hu, micsoda dugo van itt a keresztezodesben :D

blackhairlady 2017.03.12. 21:10:51

@adg: Azt tudtad, hogy itt ahol lakom, kb 10 percre tolem, van a legszelesebb autopalya a vilagon? 26 savos, es most akarjak meg szelesiteni az iden. Es meg igy is dugo van minden reggel es delutan.

www.politifact.com/texas/statements/2016/apr/13/sylvester-turner/worlds-widest-highway-not-where-sylvester-turner-t/

"The Katy Freeway, or Interstate 10 west of Houston, is the widest freeway in the world, with up to 26 lanes including frontage road lanes."

M. Péter 2017.03.12. 21:50:39

@blackhairlady: A cikk szerint pont nem 26 sávos, hanem csak max. 13. A 26 úgy jön ki, hogy hozzászámolják felhajtó- és lehajtósávokat, és a frontage roadot is.

adg 2017.03.12. 21:53:22

@M. Péter: ahogy irta is a kiemelesben, a komment aljan.

blackhairlady 2017.03.12. 22:08:32

@M. Péter: Igen, de a lehajtosav pont annyira fontos mint maga az autopalya, es rendszerint ok okozzak a dugot, teljesen hozzatartozik a freewayhez.

blackhairlady 2017.03.12. 22:53:41

@muzzie canuck: marmint M. Crichtontol? Semmit.

adg 2017.03.12. 22:57:22

@blackhairlady: nem tudtam, de nagyon nem lep meg valamiert. :)

Nekunk is van rekordunk, a leghosszabb nemzeti otopalya, az egyes. 14.500 km.

www.inautonews.com/list-of-world-record-highways

blackhairlady 2017.03.12. 23:34:47

@adg: wow, de szep taj, itt szivesebben vezetnek mint mifelenk:
https://www.google.com/search?q=katy+freeway+rush+hours&gl=us&hl=en&pws=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi8wvve_tHSAhXGKWMKHaKHAbUQ_AUIBigB&biw=1366&bih=638&dpr=1#gl=us&hl=en&pws=0&tbm=isch&q=houston+highways+traffic+jam&*

Shaktee 2017.03.13. 00:20:36

@kisrumpf:

“I WAS ASLEEP WHEN HE DIED. I HAD CALLED THE HOSPITAL to say one more good night, but he had gone under, beneath layers of morphine. I held the receiver and listened to his labored breathing through the phone, knowing I would never hear him again.
Later I quietly straightened my things, my notebook and fountain pen. The cobalt inkwell that had been his. My Persian cup, my purple heart, a tray of baby teeth. I slowly ascended the stairs, counting them, fourteen of them, one after another. I drew the blanket over the baby in her crib, kissed my son as he slept, then lay down beside my husband and said my prayers. He is still alive, I remember whispering. Then I slept.”

Excerpt From: Smith, Patti. “Just Kids.”

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 09:02:49

@muzzie canuck: nem valami vidám idézet így reggelre... az uram nagy rajongó, de nem kérte a kömyvet, nem is értem, miért nem (amikor úgyis nehéz neki ajándékot venni, ez jó lett volna).

Bagoly1 2017.03.13. 11:24:11

@geegee: Igen, és ebben az elszomorító tényben nem elhanyagolható szerepet játszanak az olyan européer, végtelenül nyitott "közírók", mint "Határátkelő". "Határátkelő" Úr és Co. részére kissé kolbászszagú idejétmúlt kifejezés az ilyesmi, hogy "haza" és megvetendő, maradi okoskodó, ha valaki esetleg szót ejt a szülőföldhöz, saját kultúrájához való ragaszkodásról. Ez még rendben is lenne, de miért érzik kötelességüknek ezek a gondolkodók, hogy minél hangosabban hirdessék a "meneküljön ki merre lát" gondolataikat, miközben "Határátkelő" Úr és Co. a legkevésbé sem veszi a sátorfáját, eszébe nem jut példának okáért a csodálatos Amerikába áttenni székhelyét (ahol mellesleg kezd divattá válni, hogy kb. két havonta lemészárolnak fegyvertelen védtelen embereket). Persze tudom "éhes hassal nemigen lehet a Himnuszt énekelni" (Szabó Dezső: Nyílt levél gróf Tisza István miniszterelnök, nagybirtokos Úrhoz), ennek ellenére talán nem árt, ha Önnek is idézek egy Reményik Sándorhoz hasonló fűzfapoéta verséből: "Hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar, bölcsőd ez s majdan sírod is mely ápol s eltakar." Nyilvánvaló, hogy ez a vers is már a lomtárba való, nemde?

Shaktee 2017.03.13. 13:07:45

@kisrumpf: s ez csak a bekezdés :)

Shaktee 2017.03.13. 13:10:39

@kisrumpf: jópofa hogy a kristinrõl beszéltünk, ezt néztük tegnap este a tv5-en

m.youtube.com/watch?v=YkaxVp5otdM

Shaktee 2017.03.13. 15:03:45

@kisrumpf: Megvolt, nagyon kedves flikk..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 15:07:46

@blackhairlady: tenyleg? Akkor ez a "kulonleges" kapcsolat az autopalyainkkal ott is jellemzo:) (mondjuk ertheto, ha az eletunk egy reszet ott toltjuk:) gyakran latok reggelizo, sminkelo embereket a kocsiban:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 17:04:03

@muzzie canuck: Jut eszembe... Alice Munro... Kanadai... No, tőle bármit szívesen olvasok. Crichton-tól az Androméda törzs, de még kisebb koromban, s nagyon be voltam utána tojva.

Shaktee 2017.03.13. 18:11:32

@kisrumpf: atwoodot, moffatot is erdemes megnezni...ha eddig nem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 21:07:46

@muzzie canuck: Moffat-ot írtál, hé! Rántott egér, hogyne ismerném, Jézusom...

Shaktee 2017.03.13. 21:40:08

@kisrumpf: :)

Történelmet is szeretsz olvasni?

Pierre Bertont nagyon érdemes, mindent megírt Kanadáról..

blackhairlady 2017.03.13. 23:37:36

@Zsuzsi65: aki mindennap ketszer a dugoban ul, az mar kifejleszt egy eletmodot, hogy an tegye hasznossa azt az idot. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:38:58

@muzzie canuck: "túbí or not :)"

haha, ez nagyon jo volt :)))

Shaktee 2017.03.13. 23:40:25

@Zsuzsi65: a "ginger" duma különösen :) Őt nem ismerem.

Brit kollégáink biztosan :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:43:32

@muzzie canuck: igen :) a mindenfele amerikai akcentus utan mindig elvezem az igazi "sophisticated" brit akentust hallgatni :)

Shaktee 2017.03.13. 23:48:32

@Zsuzsi65: ismered azt a nyelvészeti verziót hogy ide az akkori angolt hozták át a bevándorlók, a 18-ik században, s a brit angol lett ilyen "sophisticated" 300 év alatt? :)

Szépeket beszélnek, Judi, Cumberbatch? jól írom? különösen.

Shaktee 2017.03.13. 23:50:33

@Zsuzsi65: Jó az amerikai is, én a jersey, boston akcentusokat szeretem, de a délit is nagyon, amikor hagymáznak ya all :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:54:14

@muzzie canuck: igen, bizonyos deli akcentusoknak megvan a ba'ja :) (Southern bells GA-ban, SC-ban), Paula Deen y'all-ja mar-mar legendas :)))

Shaktee 2017.03.13. 23:55:52

@Zsuzsi65: who the heck is paula deen?? :)

Gugli akkor

Shaktee 2017.03.13. 23:57:38

@Zsuzsi65:

en.m.wikipedia.org/wiki/Paula_Deen Ahh so :)

Rossz posztban vagyunk, gurmé sef a paula ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.14. 00:22:35

@muzzie canuck: oh, persze, te Canadaban vagy :) igy mar ertheto, hogy Paula Deen neve nem csengett ismerosen :)))
igazi izes, deli akcentus, na meg jo kis deli receptek, tonna szamra vaj, es sok-sok kaloria :))) nezd meg :)
www.youtube.com/watch?v=Kkhvy9rQHaQ

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 07:52:47

@muzzie canuck: haha, hát ez egy ajándék volt így reggel! Judy Dench forevör. Apropó, Moriarty van most soron, állítólag jó:

almeida.co.uk/whats-on/hamlet/16-feb-2017-22-apr-2017

(Ennek ellenére az utolsó Sherlock nagyon nem tetszett.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 07:58:36

@muzzie canuck: nem ismerem. Nemrég Kanada korai történelméről olvastam, mondjuk, a fakitermelés, indiánok elűzése volt főleg a téma, s van itt egy másik könyv, Black Robe címmel, az is ott játszódik, még előttem van. De munka is van dögivel, ugye....

Még mindig a fenti videón nyüszögök :-D

Shaktee 2017.03.14. 12:14:52

@kisrumpf: Őt se ismerem. Annyi nagy ismeretlen brit szinész van..itt ismeretlen..s csak hüledezik az ember a brit tv drámák minőségén..
Broadchurch új évadján élvezkedünk épp..
Crown megvolt?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 12:25:54

@muzzie canuck: hihihi, ő ír. Örömködnek is a lapok, hogy sokra vitte. Broadchurch itt is fő program, hétfő estéinket betöltő. Olivia Colman? Több mint remek, ugye? Crown-t nem néztem, most Billions 2. és Homeland tölti ki az időt, miután a Fortitude 2. lement. S hamarosan jön a Good Fight, azt nagyon várom.

Azt hiszem, kicsit sok a tévé nálunk... tsk, tsk, tsk.

Shaktee 2017.03.14. 13:58:54

@kisrumpf: Nej huseges Billion/Homeland/minden zombik kedveloje, igy a hetfo esteket en inkabb gyakorlassal toltom, elegem lett ezekbol :-)
Life in pieces megvan?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 14:33:30

@muzzie canuck: nincs, de utána sem nézek, sok már ez a fenti is. Egyéb gondok foglalkoztatnak, pl. hogy nem elég a vágyott csempe a konyhára, s nincs pluszban sehol :-(

Rákérdezek, mit gyakorolsz?

Shaktee 2017.03.14. 14:37:15

@kisrumpf: csempevágást :P kuldjem a csempevagomat?:-)

Hátul a fekete trikoban nyomatom - gypsy swing/django.

www.cbc.ca/news/canada/ottawa/prince-of-wales-bridge-protest-bylaw-1.3752740

Shaktee 2017.03.14. 14:49:24

@kisrumpf: jokat kuncognal rajta, zsenialis cast, Hanky(tom fia) ..

www.youtube.com/watch?v=hzBwK2CaHQU

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 15:01:33

@muzzie canuck: hahaha, very funny, de nekem kell még 15 darab, hogy meló közben ne fröcsköljem le a szép új tiszta falat. Persze, mindenki arra az olcsó krémszinűre hajtott, ami nekem kell, s most már nem is lesz.

Tom Hanks fiát Fargo sorozatban láttam, jó volt.

Videó nem jön le :-( tudatlan maradok.

Shaktee 2017.03.14. 15:29:53

@kisrumpf: I don't give a shillelagh either way
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása