oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 11. 06:33,  Új életet kezdeni Amerikában 215 komment

2017. március 11. 06:33 Határátkelő

Új életet kezdeni Amerikában

Újabb érdekes pillanatához érkezett a Határátkelő története, ugyanis ma van szerencsém nektek bemutatni a blog életének első podcastját. Anélkül, hogy túlmagyaráznám a dolgot, az első adás elé írnék pár gondolatot.

Te hogyan élted meg az első, külföldön töltött hónapokat? Mi volt a legnagyobb nehézség, mennyire ért utol a honvágy? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

2c.JPG

Az egyik, hogy talán emlékeztek még rá, amikor pár hónappal ezelőtt „riportereket” kerestem a különböző országokból, és akadtak is jelentkezők. Akkor került képbe a mai podcast készítője Gwy, aki nem walesi, hanem magyar, olyannyira, hogy Budapesten él, ami érdekes fordulat egy határátkeléssel foglalkozó blog esetében, de kiderült, hogy mivel azért sokat és sokan járnak haza, talán nem olyan rossz ötlet megpróbálkozni egy ilyen vonallal is. 

A másik megjegyzésem, hogy sokáig gondolkodtam, milyen formátumban és mikor kerüljön fel ide egy podcast. A második kérdésre volt könnyebb a válasz, nem akartam, hogy hét közben legyen, mert munkahelyen alighanem nehezebb hallgatni, és hétvégén talán több idő van rá (noha ez a rész nincs 20 perc). Majd kiderül, ti mit gondoltok erről. Ami a formátumot illeti, egyelőre a YouTube-ra került fel, de tervezem máshová is feltölteni. 

A harmadik dolog, hogy a podcast egy része (de nem az egész!) olvasható is, éppen azokra gondolva, akik valamiért nem tudják vagy akarják meghallgatni (noha én mindenkit bíztatok rá, mert sok érdekesség csak hallható, de nem olvasható). 

Végül pedig fontos, hogy a beszélgetésnek lesz folytatása, a tervek szerint még két része. Remélem, szeretni fogjátok, és ha tetszik, akkor mostantól reményeim szerint rendszeresen jelentkezik majd a Határátkelő podcastja! 

Az első adás vendége az a Tamás, aki már korábban is írt ide posztot Los Angeles-i életéről, most pedig egy év után hazalátogatott Magyarországra. És akkor át is adom a szót. 

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt költöztél ki Amerikába. Miért döntöttél a költözés mellett és miért éppen Amerika lett a célpont? 

Már két-három éve tervezgettem, hogy szeretnék Amerikában dolgozni, újságíróként pedig kézenfekvő volt, hogy valamilyen tudósítói munkát próbáljak szerezni. 

Az akkori magyarországi munkahelyemnél végül megkérdeztem, hogy mi lenne, ha tudósító lennék mondjuk Los Angelesben. Zöld utat kaptam, ami eleve rögtön 50 százalékos sikert jelentett. Körülbelül egy évvel azután, hogy ez a tervezés elindult, a kezemben volt a vízum. 

Így kerültem ki Los Angelesbe és lettem az egyik legnagyobb magyar bulvárlap online részlegének videós tudósítója. 

Mi volt a legelső, legerősebb benyomásod Los Angelesről, és általában véve Amerikáról? 

Soha nem vágytam Amerikába, nem volt „Amerika-mániám”. A munkámból adódóan rengeteget jártam külföldön Thaiföldtől Londonon át az északi sarkkörig, így jártam Amerikában is. 

Egy éve az a tudat volt különleges, hogy tudtam, innen egyhamar nem fogok hazamenni, ez nem egy háromnapos interjútúra – ez most itt egy új élet. Az elején nagyon ijesztő volt, de erősen kondicionáltam magam arra, hogy itt most elindul valami új, és nekem tanulnom kell. 

Próbáltam elkerülni azt a hibát, amit sokan elkövetnek az elején, azaz nem kerestem a korábban Magyarországon biztonságot nyújtó életritmust és -stílust. Ez nagyon nehéz. 

Amire biztos, hogy mindenkinek fel kell készülnie, függetlenül attól, hogy egyedül vagy családdal megy ki, az az, hogy egyedül lesz. Akár az első fél év is eltelhet úgy, hogy napközben nem nagyon van kihez szólni. Persze a munkahelyeden beszélgetsz, de egy féléves intervallumban nem fognak mélyreható barátságok, bizalmi kapcsolatok kialakulni. 

Fel lehet erre készülni? Nyilván az ember olvas ezt-azt, eltervez dolgokat, de azért más az események sűrűjében lenni. 

Szerintem fel lehet rá készülni, leginkább úgy, hogy megpróbálod átgondolni a dolgokat előtte, de nyilván minden ott helyben derül ki igazán. Nem állítom, hogy 100 százalékosan fel voltam készülve a külföldi életre, de már nagyon régen szerettem volna menni, és most a csillagok állása is megfelelőnek tűnt. 

Az anyagiakról annyit, hogy amellett, hogy pont az indulás előtti napokban kaptam meg az előző havi fizetésem, volt egy kis tartalékom is. Évekig tervezgettem, hogy minimum mekkora összeg kell az elinduláshoz, és ezt olyan egymillió forintra lőttem be. 

Végül csak nagyságrendekkel kevesebbel tudtam elindulni… de ha a mai napig várnék arra, hogy ez az 1 millió forint a zsebemben legyen, akkor még mindig itthon lennék. 

Ott van például a szállás kérdése. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy attól kezdve, amikor megérkezel (és ez lehet egy haver kanapéja éppúgy, mint egy szálloda) mennyi ideig számíthatsz a szállásra, mennyibe kerül a napi megélhetés – azaz legyél képben, hogy ha kiviszel magaddal mondjuk 1000 dollárt, akkor az kb. meddig elég. 

Nem sokáig egyébként, főleg az elején, hiszen olyankor mindig minden drága. Én is megfizettem a tanulópénzt, de most már tudom, mi mennyibe kerül és mit hol találok. 

Volt opciód a visszaútra? 

Igen, három hónappal későbbre volt egy repülőjegyem és úgy számoltam, hogy ha bármi van, azzal haza tudok jönni. 

Ha már itt tartunk, ha az ember teheti, ne számoljon fel mindent itthon. Lehet, hogy elgondolkozol rajta, nekem is eszembe jutott az elmúlt egy évben, hogy felszámolok Magyarországon mindent és úgy kezdek kint új életet. 

De aztán hallgattam pár ismerősre, barátra, és nem adtam el a lakásom, ugyanakkor nem zárom ki, hogy ez egyszer bekövetkezik, és az abból befolyó összeget a boldogulásomra fordítom. A mostani magyar ingatlanárak mellett azért egy lakás eladásából befolyó pénz már dollárban is látható összeg lehet. 

Mindenkiben él egy kép Los Angelesről, amit persze inkább a sztárok, Beverly Hills, a meleg, az óceán határoznak meg. Ahhoz képest, amit vártál, mit kaptál? 

Nekem soha nem volt mániám, hogy lássam Madonnát, amint a Hollywood Boulevard-on sétál, vagy hogy feltétlenül összefussak Sarah Jessica Parkerrel. A mai napig rácsodálkozom, amikor ott van előttem valamelyik sztárnak a háza, vagy Ben Affleck autója, amiről olvastam a neten. Szóval ezek be-bevillannak. 

Kicsit olyan Los Angelesben landolni, mintha egy ismerős helyre érkeznél. Mint amikor sokat jársz Szegeden vagy Pécsett, és egy idő után ismerősek lesznek az utcák, tudod, hol melyik a jó sarki kocsma, stb. Na, ilyen érzésem volt Los Angelesszel kapcsolatban, azzal együtt, hogy amikor megérkeztünk, azt sem tudtam, hol vagyok. 

A repülőtérről befelé vezető úton is azt éreztem, hogy én ezt már láttam valahol. Ennek egy másik változata az, amikor az ember elkezdi visszanézni a kedvenc filmjeit, a Halálos fegyvertől kezdve az Olasz melóig, és hirtelen rájön, hogy de hát itt vagyok! 

Ezek igazi flashek, de az a legviccesebb, hogy ott élve egy idő után ezeket a dolgokat természetesnek veszed. Aztán amikor ebből munkád van, mondjuk oda kell menned a Troubadourhoz, mert jön a Guns N’ Roses, akkor hirtelen elkezded úgy érezni, hogy te is a helyiek közé tartozol. 

Ott állsz a többi tévéstáb között, téged is ugyanúgy terelgetnek, nyakadban van a sajtóigazolvány, próbálsz beilleszkedni, beszélgetni a többi újságíróval, az operatőrökkel, és egy idő után azt kezded érezni, hogy elkezdtél kicsit helyivé válni. 

Ha már itt tartunk, volt az elmúlt egy évben olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy már otthon vagy? 

Volt egy mélypont körülbelül a megérkezésem után két hónappal, amikor nagyon egyedül éreztem magam és bezárkóztam. Kóvályogtam pár napig, bementem dolgozni, hazamentem, megint bementem a munkába, aztán megint haza… de ez benne van a pakliban. 

Utána beszélgettem hosszabb ideje kint lévőkkel, és ők azt mondták, hogy ez néha évente kétszer-háromszor is előjön. Kalifornia ilyen szempontból iszonyatosan szerencsés hely, mert süt a nap, ami nem elhanyagolható tényező. 

Őszintén szólva bármilyen rosszul érzi magát az ember, ha kilép az utcára, és 28 C fok van, kék az ég, süt a nap, pálmafák vannak – azért ettől nem lehet olyan rosszul az ember. 

Persze ha éppen nincs pénzed, elveszíted a munkádat, szakítasz, akkor rosszul érzed magad, de ezek emberi dolgok. Ugyanakkor általánosságban az ottani pozitív energia és hangulat, amit én is érzek, szerintem ebből is adódik. 

Amikor most visszamész Amerikába, akkor hogyan fogalmazod meg magadnak: hazamész, vagy visszamész Amerikába? 

Ez egy olyan kérdés, amire még nem tudom a választ. Néha azt gondolom, hogy hazamegyek, néha nem, de azért őszintén szólva egy év után még nem mondhatja az ember egy másik országra azt, hogy hazamegy. 

Az elmúlt évek alatt a munkám és az utazások során elszakadtam annyira Magyarországtól, hogy úgy éreztem, már nem tudok hozzátenni az országhoz, miközben úgy hittem, hogy máshol ez menne. 

Sokszor az volt az érzésem, hogy valahol elvesztettem önmagam. Lett egy jelszavam (amit talán nem is olyan nagy baj, ha az ember megfogalmaz magának, főleg külföldön), hogy „most én jövök”. 

Végig úgy gondolok erre az egészre, hogy ez most az én időm. Nem szeretem, amikor az ismerőseim, barátaim azt mondják, hogy én ezt megérdemeltem. Ez nem érdem kérdése. 

Szerettem volna, dolgoztam érte, megpróbáltam, remélhetőleg sikerrel is járok (egy év után azért még nem dőlt el, hogy így lesz-e), de a legkevésbé hátbeveregetést várok érte. 

Inkább azt mondanám másoknak is, hogy próbálják meg! Az, hogy én, aki egyébként biztonsági játékos vagyok, így elindultam, az egyrészt minősít engem, másrészt mutatja, mennyire akartam menni.” 

(Folyt.köv.)

HÍRMONDÓ

Orbán: kiemelten figyelik az ausztriai magyarokat

Az ausztriai magyarok helyzetét monitorozó bizottságot hoz létre a magyar kormány válaszul a Bécs által tervezett jogszabályváltozásokra. Ha kell, akkor ellenlépések is lesznek.

Többe került a kvótanépszavazás, mint a Brexit-kampány 

Megjelent a berlini székhelyű Democracy Reporting International (DRI) nevű szervezet kutatása. Eszerint a Brexit-kampány egy brit állampolgárnak 242 forintjába került, míg a menekültellenes kampány egy magyarnak 997 forintjába. Részletek itt.

Nem lesz új „vasfüggöny” Európában 

A több sebességgel működő Európai Unió nem jelentené azt, hogy új „vasfüggöny” ereszkedik le a kontinens nyugati és keleti fele között - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően.

Hujber Ferenc ismét határátkelő lesz? 

A színész még leforgatja a Valami Amerika harmadik részét, majd állítólag Kanadába költözik. Hujber Ferenc korábban két évet (éppen az első részt követően) már élt Londonban, ahol pizzafutárként dolgozott.

Ápoló, műszerész vagy felszolgáló?

A napi külföldi munkaajánlatba ma írországi ápolói, németországi műszerészi, és angliai felszolgálói melót ajánlunk a Határátkelő állásközvetítő oldaláról.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Los Angeles Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712328589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.03.11. 07:12:19

Biztos jó dolog a podcast...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.11. 07:52:30

Nagyon műveletlen vagyok ha nem ismerem podcast? Ő ismer engem? Nekem ismerni kéne őt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.11. 08:13:15

Az az igazság hogy ritkán kritizálok posztot a HA-n.
Ha nem nagyon tetszik akkor inkább nem szólok hozzá de általában tisztelem azt aki munkát fektet bele hogy az élete egy szegletét közszemlére tegye.
Lehet hogy ez a podcasting egy jó dolog,
De fizikai fájdalmat okozna ha most nem mondhatnám el hogy ez a riport gyalátatosan unalmasra sikerült.
Sajnálom.

Határátkelő 2017.03.11. 08:26:23

@diggerdriver: Én is sajnálom, nekem tetszett. A podcast kicsit más műfaj, mint egy normál poszt, azért remélem, másoknak bejön majd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.11. 08:28:46

@Határátkelő:
Nem gondolkodtál még rajta hogy egy internetes rádiót csinálj?

Határátkelő 2017.03.11. 08:33:28

@diggerdriver: Már sok mindenen gondolkodtam, de az rengeteg meló lenne. Egyébként valamilyen módon a podcast is az, tehát akár ez is lehet egy lépés abba az irányba. Csak hát kellene a maihoz hasonló típusú segítség. :)

lilyhammer 2017.03.11. 08:34:15

Nem saját erejéből ment ki Amerikába.
Munkahelye küldte, tehát garantált a fizetés.
Kérdezz meg bárkit aki saját erejéből megy külföldre, ott keres állást hogy azt mennyire szenvedi meg, hányuknak kell visszajönni mert nem talál munkát.
Van aki biztos háttérrel indul ki nagy arccal, nagy lendülettel, aztán koppan mert nem bírja az idegen környezetet.
Ma olyan szinten szar a forint hogy 1 milla az semmi.
Ha lakbért, kauciót,+ rezsit munkába bejárást kell fizetni, épphogy elég az első fizuig, de lehet addig sem. Persze országa válogatja.

Doromby 2017.03.11. 08:52:56

Sajnos en is azok koze tartozom akik nem hallgatnak podcastot. Se idom, se kedvem :( Olvasasnal at tudok ugrani par sort ha nem tetszik es igy meg a kornyezetem se zavarom.
Viszont az evente egyszer-ketszer elojovo "nincs helyem" erzesrol annyit hogy ez emberfuggo. Velem meg egyszer sem tortent meg de van olyan a kornyezetemben aki egyszercsak elkezd arrol beszelni hogy magyarorszagon minden sokkal jobb. Ilyenkor hagyni kell lenyugodni aztan visszazokken a regi enjebe. Peldaul most volt nalunk magyar hetek a tescoban. Az osszes ismerosom magyar kolbaszt meg szalamit vett mert vegre lehet kapni es hat ugye MAGYAR!!! Utana par nappal meg panaszkodtak hogy tele voltak ehetetlen zsiros darabokkal, ki kellett dobni es a lengyel kolbasz megiscsak jobb. Azota is ott van a tescoban a magyar kolbasz maradeka...

Határátkelő 2017.03.11. 08:54:39

@Doromby: Ami a podcastot illeti, ezért lett írott verzió is. :)

Amit pedig a "nincs helyem" érzésről írsz, az nagyon érdekes, kíváncsi lennék, a többiek hogy vannak vele.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.11. 09:06:59

Jó hogy azért lett írott része is a posztnak. Nem mondom lehet, hogy megnézem a videót is, majd ha felébredt a család. De összességében ha egy blog átmegy vlogba akkor gyors lesz a közönségcsere.

Határátkelő 2017.03.11. 09:16:12

@ChristineK: Szó nincs arról, hogy átmenne a blog vlogba. Egyszerűen csak néha kell a változatosság. :) Nyilván aki nem akarja, az nem hallgatja meg a podcastot...

Taxomükke (UK) 2017.03.11. 09:18:14

HA, kuldtem emailt nehany napja, nem kaptad meg?

DieNanny CH 2017.03.11. 09:22:29

Én maradok az írott verziónál...

A poszthoz:
"Sokszor az volt az érzésem, hogy valahol elvesztettem önmagam. "

Ez fura. Számomra a mindenféle én-em - én vagyok. Ha levágom a hosszú hajamat és rövid lesz - attól én még DieNanny maradok.
Ha eddig nem szelektáltam a szemetet, de most minden kis vackot külön gyűjtök - az is én vagyok.

Ez valami modern dolog - elveszteni önmagamat? Vagy én nem értek hozzá?

tanato 2017.03.11. 09:47:47

Az első az osztrákos alcikkhez:

magyarhirlap.hu/cikk/82142/Balog_Zoltan_Elfogadhatatlan_hogy_Ausztria_csokkenteni_akarja_a_vendegmunkasok_csaladtamogatasat

Namármost Kedves Magyar Vezetés!/És kedves unió ellenes itt kommentelők is/
DÖntsük már el kell nekünk az únió vagy nem kell és inkább segédkezünk a szétveréséhez Putyinnak!

De azt hogy nekünk nem kell Brüsszel,de az uniós előnyök igen az nem fog menni.
A napokban sikerült már a lengyeleket is magunkra haragítani.Tovább előre irány Kelet?
De akkor meg ez a kirohanás Ausztria ellen?
Válasz erre

LyukasBogrács 2017.03.11. 09:53:01

@diggerdriver:
Magyarul "hangfelvetel", vagy "videofelvetel".

LyukasBogrács 2017.03.11. 09:53:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem baj az, ha valaki elveszti magat. Az a ciki, ha utana nem talalja meg.
Vagy magaba zarkozik, es elveszti a kulcsot.
Vagy magaba roskad, es melleesik.
Egyik se kellemes.

Határátkelő 2017.03.11. 09:54:00

@Taxomükke (UK): Ne haragudj, futólag láttam, csak még nem tudtam válaszolni. Röviden csak annyi, hogy még dolgozik rajta a fejlesztő, de ma írok hosszabban is.

Golf2 2017.03.11. 10:11:10

@tanato: semmihez nem ért a balog csak kárt csinál...

Csodabogár 2017.03.11. 10:57:54

@diggerdriver: Akkor most megnyugodtam. Azt hittem én vagyon az egyetlen elmaradott, ki nem tudja mi az a podcast.

Csodabogár 2017.03.11. 11:05:23

Mit is írjak? Kiment, mert akarta és jött egy lehetőség. Csinálja és, az írott szöveg alapján, mérsékelten élvezi. Sok szerencsét hozzá!

Herr Géza 2017.03.11. 11:10:04

Most én tanultam valamit rosszul? A város nevét mióta ejtjük "losz andzselesznek"? Következetesen, x-szer a riportban?????

2017.03.11. 11:20:58

Nahat, podcast :) Szerintem jo mufaj, pont ilyen blogoknak valo, amik egy-egy temaval foglalkoznak, es lehet rendszeres tartalmat kozolni, vagyishat, van egy par ilyen szakmai, designos podcast amit en igy szoktam kovetni, de de de.... sajnos szerintem nalam kezd ilyen technologiafertozes miatti figyelemzavar kialakulni, mert en is, meg azokon a fontos blogokon is a vizualis cikkeket kedvelem, vagyis a munkahelyi gepen, kaveszunetben olvashatoakat, es szerintem a Hataratkelon is vagyunk paran, akik ezt is igy olvassak :D

Ha persze szombatonkent lesz csak podcast, az mas :) A videoval/hallgatas ugyebar odafigyelest, koncentraciot, egyfajta elhatarozast igenyel a befogado reszerol, vagyis aki csak fel szivvel van itt, az nem fog annyit klikkolni, cserebe viszont nincs utana hoborges, mert nem lehet belole kiemelni reszeket, es szejjel szedni, belekotni annyira, szoval igazabol ertem en am, hogy miert kell ide ilyen! :D

2017.03.11. 11:34:32

@Herr Géza: Miert, hogy kene kiejteni amugy? Ez igy miert nem jo, hacsak az nem, hogy esetleg amerikasabban kene, hogy "lász éjndzselesz, meeen" ? :D

Hari Seldon 2 2017.03.11. 11:55:43

Podcast - szuper!
a telefonomon nem működik.

Taxomükke (UK) 2017.03.11. 12:01:05

@Herr Géza: Was ist problem? Magyarul "losz andzselesz".
:)

montroyal ( CAN qc) 2017.03.11. 12:22:48

Off udv mindenkinek net az ritka Koreaban es Kinaban vagy telefonra kuldenenek codot de nekunk az sincs szoval jol vagyunk es most japanozunk Nagasakiban meg 7 kikoto ...

Herr Géza 2017.03.11. 12:33:57

@mojyo: Hát én nem ejteném sose andzselesznek, hanem amerikásan/angolosan, nem? Ha magyarul, akkor már jó hogy nem "los angeles"???
Aztán lehet, hogy csak én vagyok hülye....:))))

2017.03.11. 12:44:44

@Herr Géza: Szerintem ez egy teljesen trivialis reszletkerdes. :) Vannak olyan kulfoldi varosnevek, amiknek van magyar nevuk, peldaul Parizs. A tobbit meg uj ejtjuk, ahogy tudjuk, ez van. :)

Amugy meg kicsit hulyen is hangzana igy amerikaskodni egy magyar nyelvu szovegben, nem? Ez olyan, mint amikor ezek a brit partiarcok mondjak, hogy "Ibitha", Ibiza helyett, mert a spanyolok ugy ejtik a z-t, ahogy ok a th-t. Szerintem ez hulyeseg, vagyishat felesleges erolkodes, ha angolul beszelsz, nyugodtan mondd, hogy Ibiza. Erdekes, hogy bezzeg azt nem mondjak, hogy "Barthelona", pedig a spanyolok azt is ugy ejtik. Akkor meg minek, nem? :D A franciak se erolkodnek soha, ok peldaul tok jol elvannak azzal, hogy "Sumasé(r)" (ha nem tudnad kedves nemetes Geza ur, ez bizony az autoversenyzo Schumacher :D).

Herr Géza 2017.03.11. 12:51:18

@mojyo: :)))) No de akkor New Jersey miért nem nev dzsörzi, vagy nú jersej, vagy nev jersej?
Párizsnak van magyar neve, úgy is írjuk, ahogy kiejtjük. Pont. :))))))
Nekem ez a felemásság nem kóser, de hát ezek szerint ez van. Túlgondol biztos a témát :D

SzZoole 2017.03.11. 12:51:32

@montroyal ( CAN qc): konichiwa Zolibatyo San:)
Ha mar Japanban jarsz,legyszi menj el Okinawa szigetre es keresd meg Hattori Hanzo sword smith mestert es keszitess nekem egy feregirtot,mert sok Itt a nagy fereg:)))
Arigato.

Sayonara.

Shaktee 2017.03.11. 12:58:36

Gratula az új formátumhoz, sokat ad az egészhez.

A titkokból, ami az írott élmény ad, elvesz egy cseppet.

Shaktee 2017.03.11. 13:01:00

@Herr Géza: te tudtad rosszul, sőt loszandzselÍsznek is ejtik.

P.Elliot 2017.03.11. 13:04:43

En semmifele videos dolgot nem nezek es hallgatok meg igy reggel mert a ferjem meg alszik, nem akarom vele felebreszteni de utana sem allitom hogy kedvelem az ilyesmit.
Az irott szavakat elvezem, aterzem, van amelyik mondatnal, szonal elidozok, vissza -vissza nezem, elgondolkodok rajta illetve megelevenedik elottem az amit a leiro mondani akart, jobban mintha elmondta volna. En a konyvet mindig is jobban szerettem a filmeknel.
Attol persze meg mas szeretheti, en tudom hogy nemigazan fogom hasznalni csak leirva.
A poszt nem mond sokat, valaki szerencset probal egy divatos varosban azzal hogy hatha megcsinalja a szerencsejet, ha ujsagiro-riporter nyissa ki jol a szemet es a fulet, nem tudom az ilyennek mi igazabol a foglalkozasa, lesi a hiressegeket es arrol ir?
Nos, ha igen es uj dolgokat akar irni akkor nyissa ki a penztarcajat es olyan helyekre latogasson ahol a hiressegek elofordulnak, esznek, leisszak magukat, vasarolnak, barmit, ott lehet lencsevegre kapni olyan dolgokat ami sok penzt er, dollarban legalabbis. Baratkozzon vagy probalja meg a meregdraga butikok dolgozoi, vezetoihez ferkozni olyan barat-ismeros modon hogy azok elejtegethessenek nemi kis informaciot/ ido kell am ra/ hogy xy-t mikor lehet itt latni vagy amott, nem vagyok kepes visszaemlekezni hogy ki volt az a hires szineszno akihez egy fotografus ugy furta be magat hogy aradozott a kutyajarol hogy o meg ilyen szepet, kedveset nem is latott, de jo lenne fotozni, magat a kutyat, valahogy kapcsolatot is keresett a muvesznovel a kutya miatt aki meg volt hatva hogy nemcsak o ilyen vonzo, az imadott kutya is. Mar nem emlekszem hogy mi volt a sztori utana de a muveszno nemcsak halas volt hanem segitett feljebb csuszni, illetve tovabb juttatni a pasast. Sokat nem tudok a dologrol mert nem olvasok ilyen szennylapokat, a baratnom viszont igen, majd megkerdezem tle hogy ki volt az az ertelmes fotos, hehehe...
Szerintem rengeteg dolog van amivel helyezkedni lehet, a sultgalamb csak a meseben van, elo egy darab paprit es ceruzat a posztolonak es irogatni az akar lehetetlen dolgokat amihez el akar jutni.
Szepen sorban. Aztan megkezdeni a kidolgozast mindenfele iranyban, en legalabbis ezt tennem.
Kamera mindig legyen nala.
Egy baratnom ma 45 eves ugyved fia amikor meg egyetemre jart nyaranta segitett egy detektivnek lesni a hazassagtoro pacienset hogy mit csinal nem is rossz oraberert.
Az ugyved fonoke azt adta legelso es legfontosabb tanacsnak a fiatal sracnak hogy ezentul legyen nala fenykepezogep es filmkamera de a fotos cucc mindig, meg akkor is ha wc-re megy, otthon is, munkaidon kivul is, ha lat egy balesetet az uton vagy valamit, fotok azonnal, akkor is ha semmire nem hasznalhato, illetve kozuti balesetnel el lehet adni a balesetes ugyvedjenek. Egy-egy fontos foto rettento sok penzt erhet es munkahelyi berkekben komoly elorejutast, elismerest, hirnevet.
Soik szerencset....

P.Elliot 2017.03.11. 13:09:13

@muzzie canuck: Kerdezz meg valakit a deli allamokbol hogy hogy ejti a Los Angelest vagy barmi mast, elajulsz, neha alig ismered fel a szot.

P.Elliot 2017.03.11. 13:12:37

@montroyal ( CAN qc): Add at udvozletunket a cseresznyeviragoknak, gondolom vannak arrafele, kar hogy meg ott sem nyilik, nagy elmeny lehet, a japanok mindig tudtak hogy mi a szep....
Erezzetek jol magatokat ti vilagutazok, jo hogy a HA-nak van ilyenje is.

P.Elliot 2017.03.11. 13:16:09

@The Devil Himself as. Zoole: Lattam egy kisfilmben ezt a kardkeszito helyet, a hideg majdnem kilelt olyanok voltak, volt kiallitva egy ami nagyon regi volt am borotvaeles, jo hosszu es 200 ezer dollerert adtak volna el, a kisfilmes utazo par, Ozzy Osborne es a fia nagyon nezegette de megsem vettek meg.
Nagyon erdekes volt, jo lenne egyszer valoban elmenni Japanba es korbeutazni, annyifele erdekesseg van ott ami erdekelne.

Shaktee 2017.03.11. 13:16:38

Egy kis addendum a podcasthoz, kiejtésekhez.. hiszen a spanyol, latin hatás kimaradt az élménybeszámoloból...

youtu.be/YTJHUM36Sp8

2017.03.11. 13:17:41

@Herr Géza: Hat ez van, valoban tulgondolod szerintem, en peldaul azert sem szoktam haragudni, ha a kulfoldiek szerint en Budapesztrol vagyok, nekik igy van, kesz. Vagy, hogy a amerikaiak szerint a chaise longue az "sejz laundzs", a nagyanyam szerint pedig sezlony. :D Satobbi satobbi, tedd tul magad rajta szerintem :)

puhacica 2017.03.11. 13:23:56

@mojyo: ja, es akkor van meg angolul Ejnsztin es Csopin is, a spanyoloknal pedig Espíderman szovi a halot. :D

Shaktee 2017.03.11. 13:24:04

@P.Elliot: ne hagymázzunk mert megjelenik ;)

SzZoole 2017.03.11. 13:24:34

@P.Elliot: en megvennem ha lenne ra penzem mert kes/penge manias vagyok:))
Van egy pár kes/keskeszletem itthon.Most egy Damascus keskeszletre faj a fogam:)))

P.Elliot 2017.03.11. 13:32:37

@The Devil Himself as. Zoole: Osborneeknak lett volna ra penzuk de sajnaltak.
En a kesektol meg a kardoktol felek, sosem gyujtenem de megertem ha valaki igen....

Határátkelő 2017.03.11. 13:39:26

@Herr Géza: @mojyo: @muzzie canuck: Szerintem itt nincs jó megoldás (vagy csak jó megoldás van).

Mert lehetne "Losz Anhelesz" (ha már spanyol), meg lehetne Loszandzselísz, meg még 32 féle változat, és még az sem mérvadó, hogy a helyiek hogyan ejtik, mert melyik helyiek?

Emlékszem, amikor valamelyik focivébé előtt az egyik magyar komentátor elkezdte úgy kiejteni a brazil neveket, ahogyan a brazilok ejtik, olyan botrány volt, hogy a fal adta a másikat.

Ha meg valaki amerikaiasan ejti, akkor meg az lenne a baj, hogy "1 éve van kint, és már megjátssza magát".

A magam részéről annak a híve vagyok, hogy ejtsük úgy, ahogyan a magyarok általában szokták (most akkor Csikágó vagy Sikago?), márpedig a bevett ejtés szerintem az, ahogyan a podcastban hallható (nekem legalábbis egyáltalán nem volt furcsa, amikor először hallottam.)

De kicsit talán túl van ez itt gondolva. :)

Dikusz 2017.03.11. 13:44:42

@The Devil Himself as. Zoole: ma állandóan valami miatt majdnem mindenről eszembe(?...) jut valami. Most a késről: ez:

Biztos ismered, honnan idéztem, egyik legjobb könyve:))))
"-Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta?
-Valami matrózban.
- Milyen kés volt?
- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló.
- Hány részből?
- Egy darabból készült.
- Akkor nincs baj. Megvan a kés!
- Hol?
- A hátamban.
- Köszönöm..."

A Los Angeles kiejtéséről meg a Macskafogóból Lusta Dick trombitaszólója, de nem az amit a denevéreknek játszott, hanem amit a folyónál, nem emlékszem melyik számot törpitálta akkor.

Dikusz 2017.03.11. 13:46:15

Azt tudja valaki, hogy palócosan hogy ejtik Los Angeles-t?

Herr Géza 2017.03.11. 13:49:54

@Határátkelő: Jól van, na...:D Nekem személy szerint az a logikus, hogy ha az adott helynek nincs magyar neve, akkor az ottani hivatalos nyelv szerinti kiejtést alkalmazzuk. Nyilván nem az ott élő pl. kínaiakét meg a helyi szlengben elfogadottat, meg nem a városalapító őslényekét, ha az eltér a maitól. Az LA nekem azért is furcsa, mert a rövidítést ugye bezzeg nem "el a"-nak, hanem "el é(j)"-nek mondjuk magyarul is.
De igaz, mondja mindenki, ahogy neki jól esik.

Herr Géza 2017.03.11. 13:53:58

@Herr Géza: De egyébként tudom, hogy nincs igazam, pláne más nyelvekre gondolva, csak az angollal kapcsolatban furcsa...:D

SzZoole 2017.03.11. 13:58:08

@Határátkelő: +1.
Csodalkozom hogy egy ilyenen szocsataznak tanult emberek,holott az ott elok kozt is megannyi kiejtes halhato.

SzZoole 2017.03.11. 14:03:07

@P.Elliot: nem csak a Japan kesekert rajongok,van amcsi is,egy Smith&Wesson katonai kesem.

Shaktee 2017.03.11. 14:24:56

@The Devil Himself as. Zoole: félelmetes kis devil vagy zotyi, ahogy a kíf gejza mondaná ékes dajcsul, divíl :))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 15:14:44

@The Devil Himself as. Zoole: te is azt nézted ötvenedszerre? Én inkább az életvezetésüket tanulnám el, ritka sokáig élnek azok a szigetiek...

Shaktee 2017.03.11. 15:29:44

@kisrumpf: van egy csuda dokumentumfilm egy japán íjkészítőmesterről is..

2017.03.11. 15:47:21

@kisrumpf: Keljel fel te is hajnal 5kor, es dolgozz addig, ameddig mar nem birod, eleted vegeig torekedj a tokeletes valamire, de fogadd is el, hogy az lehetetlenseg, legyel szereny, es halas mindenert, illetvehat nyilvan egyel sok halat, igyal sok zold teat, es akkor neked is lesz eselyed :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.11. 16:09:06

@muzzie canuck: en $ 100-al jottem ki, munkahely nelkul

SzZoole 2017.03.11. 16:11:58

@muzzie canuck: mondtam,most mar en leszek a blog fogonosza,csak kedvesen/aranyosan:))

SzZoole 2017.03.11. 16:16:09

Ketsegtelenul itt duborog a tavasz.Az autokat rovidujju poloban mostam,az osszes ajto ablak nyitva a madarak batynak,Az asztalon meg ott gozolog a sertes csulok pekne modra,igy,az arcom kerek a szeme ragyog,ha kerestek enni vagyok:)))

Shaktee 2017.03.11. 16:34:11

@hagyma: Bezzeg a mi időnkben, ya all :))
.

gabors 2017.03.11. 17:03:36

bocs de ez nem Amerikai Uj Elet kezdes !!! ha jol ertem maga posztolo sem mondja (erthetoen ezt)

csak kerdezem hogyan is dolgozik LA-ban ??? valami non-immigrant visa ??? azzal itt (usa) nem lehet uj eletet kezdeni (hacsak a hagyma utjat nem jarja mint che-gevara !!!)

HA-tol tobbet varnank

a podcast jo mufaj de en utalom (munkalhelyi artalom) mert mindenki PRODUCER !!!

gabors 2017.03.11. 17:06:37

@muzzie canuck: basszus az isten szolt beloled !!! meg nem lattam mikor kommenteltem .. ha tudtam volna kilagytam volna che-gevara rimet !!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 17:07:21

@muzzie canuck: nem jársz London felé? Hokusai... kiállítás... meg kellene nézni!

www.londondrum.com/events/?p=36896

Amúgy én már itt megakadtam: m.youtube.com/watch?v=I1UDS2kgqY8

Shaktee 2017.03.11. 17:07:56

@gabors: Mondja hogy egy magyar cegnek ir valamit, foreign press..ilyesmi.
Ergo otthon adozik?, figyel má oda gáborka :)

gabors 2017.03.11. 17:08:55

@P.Elliot: "En semmifele videos dolgot" podcast az csak audio (nem video) de ettol fuggetlenul igazad van mint irtam munkam soran ez egy NAGY buzzword es mindenki csinalja es SZAR igy meg sem hallgatom ezt sem

Shaktee 2017.03.11. 17:10:54

@kisrumpf:

Sajnos nem, be van táblázva az évünk, május NY sziti, nyáron a cottageben egy hetet.s ősszel vissza Roatanba egy hétre.

God willing ugye.

Shaktee 2017.03.11. 17:11:45

@gabors: Ted se jön be? Ezer jó dolog van ami sehol másutt.

gabors 2017.03.11. 17:15:54

@muzzie canuck: "Mondja hogy egy magyar cegnek ir valamit, foreign press..ilyesmi.
Ergo otthon adozik?, figyel má oda gáborka :)
"

olyan hosszu es unalmas volt ez elso nehany Par. hogy nem olvastam vegig mert minek ???

De akkor ha igazad mondasz mint mindig :-) akkor mi f@sz ez a cim ?!?!?! HA ????

Shaktee 2017.03.11. 17:17:43

@gabors: passz, nem én címeztem.

Remélem lesz több podcast is, de ti vének csak nyígjatok miatta ;)

gabors 2017.03.11. 17:20:42

first attempt on Trump !!!

valaki beugrott a Feher Haz kertjebe !!!! valszeg szereti a bortonkajat :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.11. 17:47:03

@The Devil Himself as. Zoole: Zooole, mi ez a kivilágított macskafej avatar? Erősen vicces... :D

SzZoole 2017.03.11. 17:49:43

@geegee: milyen macskafejrol beszelsz,az en vagyok,maga Az ördög :)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 17:50:07

@muzzie canuck: az egyetlen podcast amit hallgatok/tunk, az az Égéstér a Totalcartól, ott azért a fiúk hangja is számít. De volt olyan podcast, ahol szegény szakértő hölgy hangját nem lehetett elviselni, azt nem is hallgattam végig. Unalmas munka mellé jók az ilyenek, de azért olvasni még mindig jobban szeretek, bocsánat, Határátkelő.

Shanarey 2017.03.11. 17:55:24

Inkább olvasok, mert nem lehet mindenkinek jó beszélőkéje, ám a betűt ritkábban rontják el.

Ja, és a kismadarak azt csiripelik, hogy valami élemedett fotel oroszlán be akar perelni, ha még egyszer csúnyát merek mondani.

A vicces az hogy már mondtam, de az még nem volt elég jó neki.

Csodabogár 2017.03.11. 18:31:32

@Herr Géza: Szerintem csak LA a szokás, nemigen mondják az egész nevet, de lehet hogy rossz helyen jártam és hallgattam. Podcastot nincs türelmem hallgatni, rádiót se hallgatok. Maradok az írott szövegnél ha van.

Dikusz 2017.03.11. 19:56:08

@mojyo: legfeljebb foszforeszkál, és kopoltyúi nőnek:)
(viccvót, és nem tudom, miről van szó)

SzZoole 2017.03.11. 20:01:28

@Shanarey: olyasmi:)

Hova tunt mindenki,ennyire kiboritott mindenkit a podcast.....

Dikusz 2017.03.11. 20:04:58

@geegee: ezt már én is kérdeztem tőle, ugyanezt a választ kaptam.
Elsőre azt hittem, hogy valami agresszív világító moncsicsi.
Viszont, ha jobban megnézem, tényleg egy félelmetes ördög. Jajjjjj *fogvacogva borzong*
@The Devil Himself as. Zoole: jóvátettem a félreértést az utolsó mondattal?:)

Shaktee 2017.03.11. 20:09:11

@The Devil Himself as. Zoole: szexelnek vendégmelósok moncsicsi bácsi :)

SzZoole 2017.03.11. 20:15:04

@Dikusz: ha kinagyitod a kepet akkor azt is latod,hogy Az en vagyok:))

SzZoole 2017.03.11. 20:17:23

@muzzie canuck: Na de ki a vendegmunkas?
Em mar tobb mint 7 eve itt elek eletvitelszeruen allando lakcimel,allando lakos vagyok

SzZoole 2017.03.11. 20:22:43

@muzzie canuck: Te csak ne kussoltas engem:)))
Havas egy nagykepu bekepzelt bellend.....

Shaktee 2017.03.11. 20:23:48

Tudom hogy én vagyok itt az egyetlen aki magyar tvt néz, csak megemlítem hogy fetrengtünk az új Tóth János sorozata első részén, Kapa megint nagyon Kapa :)

youtu.be/MzDVN2xnmJY

Shaktee 2017.03.11. 20:24:40

@The Devil Himself as. Zoole: Nem miatta nézzük moncsicsim.

Egy ótvar segg a Henrik :)

SzZoole 2017.03.11. 20:29:48

@muzzie canuck: szittya turpo matyar vagy Tyuri,hogy a faxba nem lehet elszakadni a magyar tv-tol......:)
Amugy nem csak Te vagy itt aki magyar tv-t nez.

Shaktee 2017.03.11. 20:33:26

@The Devil Himself as. Zoole: :)

Te engem ne túrbószittyóz tirpák, megmondták a hangok is a sötét malteros katlanban hogy engem a Soros, Cukkerberg fizet :)

Shaktee 2017.03.11. 20:35:34

Bruck Bandi - facebookról

Aranykor előtt

Olvasom, hogy mitől lett gazdag Európa.

Természetesen számos oka van, az egyik, hogy az uralkodók versenyben álltak egymással a legjobb, legtermékenyebb gondolkodókért.

Kis késéssel ugyan, de ez a folyamat nálunk is beindult.
Kósa Lajos, Mészáros Lőrinc, Boross Péter, Harrach, Deutsch, Szijjártó, Fekete György, Németh Szilárd, Semjén Zsolt, Bencsik András, Rétvári Bence, Széles Gábor… a sor szerencsére hosszú.
Úgyhogy nem lesz itt semmi baj.

SzZoole 2017.03.11. 20:44:11

@muzzie canuck: akkor minek nezel magyar tv-t,kozel 40 eve szarban hagytad Az orszagot akkor most minek leskelodol vissza...:)))

Addig fogsz forgolodni abban a sötét malteros katlanban hogy behuz a kanal:)))

Shaktee 2017.03.11. 20:48:33

@The Devil Himself as. Zoole:

35. Március 25-én érkeztünk, kiskabetban párizsból, s akkor is ilyen mocsadék hideg volt.

Shaktee 2017.03.11. 20:56:23

@The Devil Himself as. Zoole: hanyasod volt matekból moncsiccs :)?

Shaktee 2017.03.11. 20:58:57

@The Devil Himself as. Zoole: hét év, hét és, s még mindig magyar szinkronnal nézed a Keresztapát :))

SzZoole 2017.03.11. 21:02:56

@muzzie canuck: 2/, azaz kettes alá:))
De szazalek szamitasban nagyon jo voltam...

SzZoole 2017.03.11. 21:04:55

@muzzie canuck: nem fogod elhinni,de nem.
Az osszes dvd filmem angolul van.

SzZoole 2017.03.11. 21:36:48

@geegee: dehat en komoly vagyok mint egy vakbelgyulladas:)))
Nagyitsd ki a kepet,az tenyleg az en buksim:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.11. 21:39:24

@The Devil Himself as. Zoole: Nem tudom kinagyítani.Tedd be ide a nagyobb képet, akkor jobban látjuk.
Amúgy a nikkátírás nem nullázza az aktivitást?

Shanarey 2017.03.11. 21:44:46

Aki magyar TV-t néz, meg is érdemli.
:-)

Lehet perelni.

:-)

Én nemhogy magyar, más egyéb TV adást sem nézek már 7 éve.

@The Devil Himself as. Zoole:

Nagyon csúnya ez a kínai gagyi led világítás.
:-)

SzZoole 2017.03.11. 21:48:07

@geegee: nem nullazza,ez a 14521.-ik kommentem:))

Na itt van a kep akit erdekel:)

kepkezelo.com/images/hcufyaz73ky47wwws9g9.jpeg

Shaktee 2017.03.11. 22:11:19

@geegee: nem nulláz le semmit.

Télleg a zotyi ergye feje van a képen, valszeg egy acdc koncerten mutogatta a satnya tetkós testit szarvakkal ;)

SzZoole 2017.03.11. 22:14:44

@muzzie canuck: rémes,de gyönyörü:)))
Toltsd le a snapchat-et a telefonodra,egy csomo vicces kepet lehet csinalni:))

SzZoole 2017.03.11. 22:48:28

@kisrumpf: vigyazz Moni,ma telihold van,nehogy megkisertselek:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 22:56:47

@The Devil Himself as. Zoole: Az ajtó körberakva fokhagymával, s egyéb ősi ördögűző cuccal...

SzZoole 2017.03.11. 23:01:19

@kisrumpf: akkor a nejem fogom 'kiserteni':)))
Eppen most nezem az AVP filmet( Alien vs. Predator)
Tegnap este a classicus Swarcheneger-es Predatort neztem:))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.11. 23:10:22

@The Devil Himself as. Zoole: Ooo, az tényleg klasszikus! Az egyik első film volt, amit boldogult munkahelyem videóstúdiójában néztünk stikában, mint a hanyatló nyugat termékét, hehe.

SzZoole 2017.03.11. 23:17:26

@kisrumpf: van 2-3 film csatorna ahol a regi classicus akcio filmeket adjak,Bruce Lee,Chak Norris Swarci,Bruce Willis,Stalonne,Kurt Russel,epp a heten neztem Tango and Cash,Van Dame stb. egy csomo regi jo filmet:)

Shaktee 2017.03.11. 23:22:06

@kisrumpf: Itt a The Vessel megy, de nem sokáig. Szamár haldoklik a tengerparton...Martin Sheen valami pap..

FutureFry 2017.03.11. 23:25:26

@Herr Géza: @mojyo: @Taxomükke (UK):
@muzzie canuck: @P.Elliot: @Határátkelő: @Csodabogár:

Los Angeles...
A legtöbb angol (legalább is pl. a BBC-n) következetesen - "bee"-vel rímelően - "Los Angeleeze"-nek ejti. Pedig a kereskedelmi kamara a látogatókat már 1880-ban egy rigmussal emlékeztette, hogy ez helytelen (gondolom kontraproduktívan ezáltal is hozzájárulva a változat elterjedéséhez):
"The Lady would remind you, please
Her name is *not* Lost AN-jie-lees."
Bugs Bunny (a rajzfilmfigura) és Roosevelt elnök (az első) az “eredeti” spanyolos (kemény G-s) kiejtést használták. Ezzel Rick Perry (anno texasi kormányzó, most annak a minisztériumnak vezetője aminek a nevére a kampány során nem emlékezett, de be akarta szüntetni) is megpróbálkozott régebben, itt hallható mennyire sikeresen:
www.npr.org/2011/06/14/137168264/texas-gov-perry-ratchets-up-conservative-credentials
1952-ben az akkori polgármester szakértői konferenciát tartott arról, hogyan is kéne a város nevét ejteni. Ezen konferencián a polgármester maga kínosan ügyelt, hogy csak "városunk"-ként utaljon a a településre, és azért fohászkodott, hogy hogy a rövidített "L.A." megnevezés soha, de soha ne terjedjen el.

További érdekességek az ügyben (pl. hogy az LA Times melyik - az amerikai földrajzi nevek bizottsága által javasolt - kiejtést tartott gyümölcslekváréhoz hasonlatosnak):
articles.latimes.com/2011/jun/26/local/la-me-0626-then-20110626

FutureFry 2017.03.11. 23:55:17

@Határátkelő: @Doromby: @mojyo: @gabors: @kisrumpf:
A podcast (ha jó a tartalom és a minőség) SZVSZ kiváló formátum hosszabb utakra, vezetés közben (ahol pl. olvasni egy kicsit problémás lenne). Ilyesmire egyébként (bár definíció szerint nem igazán “podcast”) az Economist előfizetéshez járó profi “British English” kiejtésű színészek által felolvasott változat is tökéletes. Többek között jókat lehet szórakozni a magyar politikai élet némely szereplője nevének hallatán (ha egyáltalán felismerhető).

kék madár 2017.03.12. 00:19:14

@FutureFry: Califniaban minden ketszavas(de meg harmat is lasd SLO) varosnevet roviditenek meg Tijuanaet pedig az mar nem is ketszavas es nem is kaliforniai.

blackhairlady 2017.03.12. 01:21:13

@Határátkelő: "Emlékszem, amikor valamelyik focivébé előtt az egyik magyar komentátor elkezdte úgy kiejteni a brazil neveket, ahogyan a brazilok ejtik, olyan botrány volt, hogy a fal adta a másikat."

Ugyanez volt Albert Gyorgyi Oscar dij kozvetitesevel is, mindenki fel volt haborodva a nevek amerikas kiejtese miatt, holott neki az volt termeszetes.

FutureFry 2017.03.12. 01:41:19

@kék madár: Igen, elég sok városnév rövidítés van használatban Kaliforniában. Bár mondjuk pl. a szilícium völgyben (ahol szintén több kétszavas város van) én most hirtelen nem sokukról tudok amit rendszeresen rövidítenének a közbeszédben (úgy mint "LA"-t). Ami pedig létezik (pl. "Frisco") az sem túl népszerű a helyiek körében..
Egyébként itt egy wikipedia lista kaliforniai városok beceneveiről:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_city_nicknames_in_California

(Most hallottam először, hogy Santa Monica-t egyes helyi konzervatívok Soviet Monica-nak titulálják. :))

Ja, és - szőrszálhasogatás - Tijuana is kaliforniai csak nem USA hanem Mexikó (Baha) :)

adg 2017.03.12. 02:55:34

@blackhairlady: haha, ugyanez van a gyerekeknel nalunk. Mi mar megszoktuk, hogy a magyarban hasznalt angol szavakat angol kiejtessen mondjak, de amikor otthoniakkal beszelnek, azok ezt mindig viccesnek talaljak valamiert. De akar a varosneveket is.

Pl valami jatekrol beszeltek otthoni haverokkal, es mondja a lanyom, hogy a progrem nem latja a szo:rvo:rt. Az otthoniak meg kirohogtek, hogy hogy lehet mar igy mondani, beszeljen rendesen.

Meg amikor voltunk Canberraban, azt sem ertettek otthon, mert azt itt nem Kanberrrrra-kent ejtik, hanem Kembra kb.

Neha forditunk magyarbol magyarra. :D

adg 2017.03.12. 03:04:50

Ha mar LA, kis erdekes felvetel az esti forgalomrol: www.youtube.com/watch?v=MFSV8wYZxTU

gabors 2017.03.12. 04:05:55

@FutureFry: "hosszabb utakra, vezetés közben (ahol pl. olvasni egy kicsit problémás lenne)"

ezzel mondjuk egyetertek de en inkabb radiot hallgatok vagy nyomom Bob Marley-t a usb-key-rol

Azert a podcasthoz komoly elokeszulet kell hogy "nalad" legyen eppen amit hallgatni akarsz ez mar elvakultsag jele :-) meghacsak itune-ra gondolok is

FutureFry 2017.03.12. 04:40:42

@adg: És még mondja valaki, hogy LA-ben nincs *tömeg*közlekedés!

FutureFry 2017.03.12. 04:41:16

@gabors: Nem igazán kell semmilyen előkészülés, az okostelefon + app. letölti magától amit lehet a beállított preferenciák szerint.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 06:02:25

@adg: oh, ez a 405 freeway valoszinuleg, ahol gyakorlatilag minden nap ilyen a commuting traffic :( egyszer olvastam vhol egy felig vicces mondast (kb.szerelmi vallomas), ami vhogy igy hangzott: I would take the 101 to the 110 to the 405 for you :) (a legtobb dugo ezen a 3 autopalyan van) ja, es Del-kaliforniai szleng, hogy az autopalya nevek(szamok)ele tesszuk a "the" nevelot:)

adg 2017.03.12. 06:20:46

@Zsuzsi65: Csuda jo lehet ezen jarni naponta. Gondolom, nem allandoan van ez rajta, vannak csendesebb idoszakok is talan. :)

Ez itt az en porfeszkem legbelvarosaban egy fontos keresztezodes, egy szerdai napon, reggel 7.45-kor. :))
Kicsit mas leptek a ketto. :DD
photos.google.com/share/AF1QipMuBvO_TjeUFKN-x-MAvlGp-BJkyffx7Tz8LmIQW1xIhs6DPsVGxFxaooqZvFMreg/photo/AF1QipO0MVQNp2O5TWarVWJaMMin0n7_1gtHnQuGuplO?key=a1hpcWZwc0x3cGE2cS1VcTdqSWM4T0Y3LXZnSmRn

A cikkedet nem engedi megnezni, csak ha feliratkozom...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 06:25:41

Ahol en jarok, ott is a vezetesi ido duplaja csucsforgalomban, mint azon kivul. Igy a munkahelyemre alt.1 ora a normal 30 perc helyett...LA egyik vegebol a masikba atjutni sokszor 2-2.5 ora...

adg 2017.03.12. 06:29:11

@Zsuzsi65: A fel ora az jo, egy ora meg nem tul rossz, meg vallalhato.

Tobbet nem szeretnek utazni. Nekem kb 15-20 perc kocsival, 30-40 busszal.

kék madár 2017.03.12. 06:44:03

@FutureFry: tortenelmi szempontbol Baja California is California, de en California allamot ertettem, Erre mondjak San Diegoban a kumeyaay indianok, akik a hatar mindket oldalan laknak, hogy nem ok jottek at a hataron, hanem a hatar jott at rajtuk

Dikusz 2017.03.12. 07:17:05

@muzzie canuck: úgy próbáltam olvasni a kommenteket, hogy a legfrissebbtől tekertem vissza, hogy melyiket nem olvastam még. Eddig jutottam:
"Egy ótvar segg a Henrik :) "
Korán van, úgy látszik nem ébredtem még egészen fel, hirtelen azt hittem, valamiből kimaradtam történelemórán. Aztán leesett, hogy kiről van szó:)

Dikusz 2017.03.12. 07:22:57

@The Devil Himself as. Zoole: hogy őszinte legyek, matekból én ezt a kimagasló eredményt értem el, sőt szerényen be kell vallanom, hogy nem kis mértékben járulhattam hozzá ahhoz, hogy a matektanárnőnk év végén másik iskolába helyezte kérte magát.
Százalékszámításig jutottam el (azt valóban jól tudtam) én is.:))

Dikusz 2017.03.12. 07:29:03

@The Devil Himself as. Zoole: engedélyeztem magamnak pár nap keszthelyi pihenést, nem tudok addig netezni. Se okosteló, se tablet, az itthoni cuccost nem tudom magammal vinni.
Félelmetes ez a kép:))))
Ott fog kísérteni a Balaton partyán. Ez most tényleg valódi?:)

Dikusz 2017.03.12. 07:42:45

@blackhairlady: Pár évtizeddel ezelőtt volt egy Gulyás Gyula nevű sportriporterünk. Ha jól emlékszem ő is közvetített a müncheni olimpiáról.
Hofi-paródia lett belőle: sokan ejtették rosszul a város nevét (Münken, Münkenban + egyéb variációi), Hofi úgy emlegette: szegény Gulyás Gyula a mai napig nem tudja, hogy egyedül ő ejtette ki helyesen a város nevét:)))

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.12. 08:08:04

Podcast technikai témában:
1. Az a lényeg, h bármikor meghallgathatod. Én séta közben, buszon, villamoson hallgatok ilyesmit.
2. Ennek folyománya, hogy a youtube szar. Az nem podcast. A podcastot a podcast hallgató program letölti a telefonra, bűrmikor hallgatható (youtube app megáll, ha elkapcsolok másik appra, vagy lezárom a telefont, univerzális probléma, MINDENKInek)
3. Ha lassan beszélnek egy podcastban, a podcast playerrel lehet gyorsítani, nyomonkövetni miből hányadik epizód van, ha valaki akkor téved oda, akkor 5 hónappal indulás után is ott van, mig itt addigra 300 poszt lesz felette.

Nem tudom pontosan hova kell feltölteni, meg hogy kell megjelölni h podcast, apple store-nak van ilyen szekciója, de szerintem egy 10 perc guglizás után minden válasz meglesz.

DieNanny CH 2017.03.12. 08:11:04

@adg:

:-)

Itt nálam meg a Migros (élelmiszer-lánc) nevét magyarosan 'migrosz'-nak ejtem, mikor az itteniek franciásan, 'migró'-nak mondják. Ügyelnem kell, kinvel beszélek éppen: ha magyarral, akkor sz-szel mondom, ha nem, akkor nélküle.
:-)

SzZoole 2017.03.12. 09:22:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azert ha errefele jarsz egyszer es kerdezik hol szoktal vasarolni nem biztos,hogy a migro szot ki kene mondani,mert konnyen nigronak ertik es Az elege szitok szonak szamit errefele

Bagoly1 2017.03.12. 09:45:38

Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz
Egy szívnek, mely éppúgy fáj,
mint az enyém

Eredj, ha tudsz… Eredj, ha gondolod,
hogy valahol, bárhol a nagy világon
könnyebb lesz majd a sorsot hordanod,
eredj…
Szállj mint a fecske, délnek,
vagy északnak, mint a viharmadár,
magasából a mérhetetlen égnek
kémleld a pontot,
hol fészekrakó vágyaid kibontod.
Eredj, ha tudsz.

Eredj, ha hittelen
hiszed: a hontalanság odakünn
nem keserűbb, mint idebenn.
Eredj, ha azt hiszed,
hogy odakünn a világban nem ácsol
a lelkedből, ez érző, élő fából
az emlékezés új kereszteket.

A lelked csillapuló viharának
észrevétlen ezer új hangja támad,
süvít, sikolt,
s az emlékezés keresztfáira
téged feszít a honvágy és a bánat.
Eredj, ha nem hiszed.

Hajdanában Mikes se hitte ezt,
ki rab hazában élni nem tudott
de vállán égett az örök kereszt
s egy csillag Zágon felé mutatott.
Ha esténként a csillagok
fürödni a Márvány-tengerbe jártak,
meglátogatták az itthoni árnyak,
szelíd emlékek: eszeveszett hordák,
a szívét kitépték.
S hegyeken, tengereken túlra hordták…
Eredj, ha tudsz.

Ha majd úgy látod, minden elveszett:
inkább, semmint hordani itt a jármot,
szórd a szelekbe minden régi álmod;
ha úgy látod, hogy minden elveszett,
menj őserdőkön, tengereken túlra
ajánlani fel két munkás kezed.
Menj hát, ha teheted.

Itthon maradok én!
Károgva és sötéten,
mint téli varjú száraz jegenyén.
Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de itthon maradok.

Leszek őrlő szú az idegen fában,
leszek az alj a felhajtott kupában,
az idegen vérben leszek a méreg,
miazma, láz, lappangó rút féreg,
de itthon maradok!

Akarok lenni a halálharang,
mely temet bár: halló fülekbe eseng
és lázít: visszavenni a mienk!
Akarok lenni a gyujtózsinór,
a kanóc része, lángralobbant vér,
mely titkon kúszik tíz-száz évekig
hamuban, éjben,
míg a keservek lőporához ér.
És akkor…!!

Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de addig, varjú a száraz jegenyén:
én itthon maradok.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 09:46:23

@blackhairlady: Jaj ne már, amikor úgy ejtette hogy Májkel Kricston? Máig emlékszem rá...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 09:49:20

@FutureFry: Nem vagyok ennyire highbrow, hangoskönyv a maximum, az újságot inkább elolvasom vasárnap, már ha hírekkel akarom idegesíteni magam (mert bosszantó akad itt is). Kedves emlékem, amikor Ralph Fiennes Az angol beteg-ben kimondja azt a szót, hogy "félhomály" :)

martineden 2017.03.12. 10:43:33

,,Soha nem vágytam Amerikába, nem volt „Amerika-mániám”
,,. Évekig tervezgettem, hogy minimum mekkora összeg kell az elinduláshoz, és ezt olyan egymillió forintra lőttem be."........csak nekem tunik ellentmondasosnak ez a ket mondat?

Tsteinar 2017.03.12. 11:17:26

Nem tudom miért akar vki pont LA-ben élni...lehet, hogy csak a csillogást látta otthon a tv-ben. Az egyik legszarabb hely az USA-ban, hacsak nem vagy mocskosul gazdag és nem mozdulsz ki Malibuból vagy pacific palisadesből.

gabors 2017.03.12. 13:35:30

@FutureFry: "az okostelefon + app" na errol van szo !!!

meg a telefonnak is okosnak kell lenni ehhez :-)

2017.03.12. 13:49:22

@Shanarey: egyetertek, en sem szeretem a podcast-ot, nemcsak azert mert nem mindenkinek van jo beszelokeje, ahogy te fogalmaztal, hanem azert is, mert a mikrofon sok kis beszedhibat felnagyit. Eloben lehet aranyos, ahogy valaki beszel, de felvetelrol hallgatni, ahogy rosszul veszi a levegot, modorosan hangsulyoz, vagy furan sziszego s-t mond, vagy nem kellemes az organuma vagy ilyesmi, az bizony nagyon zavaro tud lenni es akkor a husz perc musorido nagyon hosszu, hiaba mond az illeto valami erdekeset (Tamas, nem hallgattam meg a podcast-ot, lehet, hogy nem kovetted el ezeket a hibakat, de nem tettem ki magamnak a lehetosegnek sem...). Sokan gondoljak, hogy egy kamera, egy mikrofon, es hu, ok most nagyon menok. De sajnos nem igy van, es szornyen burjanzik a video meg a podcast, mikozben legtobbszor hallgathatatlan. Irott szovegben az ilyen beszedhibak ritkan hallhatoak :-) ugyhogy a magam reszerol maradnek az irott verzional, kedves Hataratkelo! Plusz az irott szoveget atfutom, ha valami nem erdekel, ugrok par sort, percek alatt megvan az egesz. A podcastot vagy videot meg vegig kell hallgatni. Lehet, hogy van aki szereti, de nekem nem jon be, bocsi.

Shaktee 2017.03.12. 13:54:04

@kisrumpf: :) 97-ben láttam utóljára :) ideje lesz megint

youtu.be/t1c85kLE7Mk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.12. 16:46:41

@Tsteinar: nagy LA nemcsak Malibu es a milliomosok belterjes, gated community reszei. A San Fernando Volgy v eszakabbra Valencia, de akar Pasadena kornyeke is nagyon kellemes. Es ahogy a riportban is elhangzott, LA kornyeke nagyon valtozatos, foldrajzi, mikroklima szempontbol is. Szoval kijelenteni, hogy csak Malibu v Palisades kornyeke nyero, eleg nagy altalanositas szerintem:)

Shaktee 2017.03.12. 16:57:37

@kisrumpf: majd mindent ondaatjétõl

Behajtó70 2017.03.12. 18:57:04

Nagyságrendekkel kevesebb....hm. Nagyságrendekkel...ez ugye többesszám? Egyes-tízes-százas-ezres. Két nagyságrend az két nulla. Ugye? Egymillióval akart indulni. Két nagyságrenddel kevesebb az tízezer Ft.

Nem kukacoskodásból, csak.....ja de abból.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.12. 19:14:23

@muzzie canuck: Ha konyv akkor nem vivodni kell hanem megvenni!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.12. 20:58:07

@Bagoly1: Hát, eredtek már egy pár százezren csak az utolsó 10 évben...
:D

blackhairlady 2017.03.12. 20:58:35

@adg: mi is igy vagyunk, es rajtunk is rohog a rokonsag otthon, evvan :)

blackhairlady 2017.03.12. 20:59:42

@adg: Ez van nalunk is 4-tol 7-ig estenkent

blackhairlady 2017.03.12. 21:01:35

@adg: hu, micsoda dugo van itt a keresztezodesben :D

blackhairlady 2017.03.12. 21:10:51

@adg: Azt tudtad, hogy itt ahol lakom, kb 10 percre tolem, van a legszelesebb autopalya a vilagon? 26 savos, es most akarjak meg szelesiteni az iden. Es meg igy is dugo van minden reggel es delutan.

www.politifact.com/texas/statements/2016/apr/13/sylvester-turner/worlds-widest-highway-not-where-sylvester-turner-t/

"The Katy Freeway, or Interstate 10 west of Houston, is the widest freeway in the world, with up to 26 lanes including frontage road lanes."

M. Péter 2017.03.12. 21:50:39

@blackhairlady: A cikk szerint pont nem 26 sávos, hanem csak max. 13. A 26 úgy jön ki, hogy hozzászámolják felhajtó- és lehajtósávokat, és a frontage roadot is.

adg 2017.03.12. 21:53:22

@M. Péter: ahogy irta is a kiemelesben, a komment aljan.

blackhairlady 2017.03.12. 22:08:32

@M. Péter: Igen, de a lehajtosav pont annyira fontos mint maga az autopalya, es rendszerint ok okozzak a dugot, teljesen hozzatartozik a freewayhez.

blackhairlady 2017.03.12. 22:53:41

@muzzie canuck: marmint M. Crichtontol? Semmit.

adg 2017.03.12. 22:57:22

@blackhairlady: nem tudtam, de nagyon nem lep meg valamiert. :)

Nekunk is van rekordunk, a leghosszabb nemzeti otopalya, az egyes. 14.500 km.

www.inautonews.com/list-of-world-record-highways

blackhairlady 2017.03.12. 23:34:47

@adg: wow, de szep taj, itt szivesebben vezetnek mint mifelenk:
https://www.google.com/search?q=katy+freeway+rush+hours&gl=us&hl=en&pws=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi8wvve_tHSAhXGKWMKHaKHAbUQ_AUIBigB&biw=1366&bih=638&dpr=1#gl=us&hl=en&pws=0&tbm=isch&q=houston+highways+traffic+jam&*

Shaktee 2017.03.13. 00:20:36

@kisrumpf:

“I WAS ASLEEP WHEN HE DIED. I HAD CALLED THE HOSPITAL to say one more good night, but he had gone under, beneath layers of morphine. I held the receiver and listened to his labored breathing through the phone, knowing I would never hear him again.
Later I quietly straightened my things, my notebook and fountain pen. The cobalt inkwell that had been his. My Persian cup, my purple heart, a tray of baby teeth. I slowly ascended the stairs, counting them, fourteen of them, one after another. I drew the blanket over the baby in her crib, kissed my son as he slept, then lay down beside my husband and said my prayers. He is still alive, I remember whispering. Then I slept.”

Excerpt From: Smith, Patti. “Just Kids.”

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 09:02:49

@muzzie canuck: nem valami vidám idézet így reggelre... az uram nagy rajongó, de nem kérte a kömyvet, nem is értem, miért nem (amikor úgyis nehéz neki ajándékot venni, ez jó lett volna).

Bagoly1 2017.03.13. 11:24:11

@geegee: Igen, és ebben az elszomorító tényben nem elhanyagolható szerepet játszanak az olyan européer, végtelenül nyitott "közírók", mint "Határátkelő". "Határátkelő" Úr és Co. részére kissé kolbászszagú idejétmúlt kifejezés az ilyesmi, hogy "haza" és megvetendő, maradi okoskodó, ha valaki esetleg szót ejt a szülőföldhöz, saját kultúrájához való ragaszkodásról. Ez még rendben is lenne, de miért érzik kötelességüknek ezek a gondolkodók, hogy minél hangosabban hirdessék a "meneküljön ki merre lát" gondolataikat, miközben "Határátkelő" Úr és Co. a legkevésbé sem veszi a sátorfáját, eszébe nem jut példának okáért a csodálatos Amerikába áttenni székhelyét (ahol mellesleg kezd divattá válni, hogy kb. két havonta lemészárolnak fegyvertelen védtelen embereket). Persze tudom "éhes hassal nemigen lehet a Himnuszt énekelni" (Szabó Dezső: Nyílt levél gróf Tisza István miniszterelnök, nagybirtokos Úrhoz), ennek ellenére talán nem árt, ha Önnek is idézek egy Reményik Sándorhoz hasonló fűzfapoéta verséből: "Hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar, bölcsőd ez s majdan sírod is mely ápol s eltakar." Nyilvánvaló, hogy ez a vers is már a lomtárba való, nemde?

Shaktee 2017.03.13. 13:07:45

@kisrumpf: s ez csak a bekezdés :)

Shaktee 2017.03.13. 13:10:39

@kisrumpf: jópofa hogy a kristinrõl beszéltünk, ezt néztük tegnap este a tv5-en

m.youtube.com/watch?v=YkaxVp5otdM

Shaktee 2017.03.13. 15:03:45

@kisrumpf: Megvolt, nagyon kedves flikk..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 15:07:46

@blackhairlady: tenyleg? Akkor ez a "kulonleges" kapcsolat az autopalyainkkal ott is jellemzo:) (mondjuk ertheto, ha az eletunk egy reszet ott toltjuk:) gyakran latok reggelizo, sminkelo embereket a kocsiban:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 17:04:03

@muzzie canuck: Jut eszembe... Alice Munro... Kanadai... No, tőle bármit szívesen olvasok. Crichton-tól az Androméda törzs, de még kisebb koromban, s nagyon be voltam utána tojva.

Shaktee 2017.03.13. 18:11:32

@kisrumpf: atwoodot, moffatot is erdemes megnezni...ha eddig nem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 21:07:46

@muzzie canuck: Moffat-ot írtál, hé! Rántott egér, hogyne ismerném, Jézusom...

Shaktee 2017.03.13. 21:40:08

@kisrumpf: :)

Történelmet is szeretsz olvasni?

Pierre Bertont nagyon érdemes, mindent megírt Kanadáról..

blackhairlady 2017.03.13. 23:37:36

@Zsuzsi65: aki mindennap ketszer a dugoban ul, az mar kifejleszt egy eletmodot, hogy an tegye hasznossa azt az idot. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:38:58

@muzzie canuck: "túbí or not :)"

haha, ez nagyon jo volt :)))

Shaktee 2017.03.13. 23:40:25

@Zsuzsi65: a "ginger" duma különösen :) Őt nem ismerem.

Brit kollégáink biztosan :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:43:32

@muzzie canuck: igen :) a mindenfele amerikai akcentus utan mindig elvezem az igazi "sophisticated" brit akentust hallgatni :)

Shaktee 2017.03.13. 23:48:32

@Zsuzsi65: ismered azt a nyelvészeti verziót hogy ide az akkori angolt hozták át a bevándorlók, a 18-ik században, s a brit angol lett ilyen "sophisticated" 300 év alatt? :)

Szépeket beszélnek, Judi, Cumberbatch? jól írom? különösen.

Shaktee 2017.03.13. 23:50:33

@Zsuzsi65: Jó az amerikai is, én a jersey, boston akcentusokat szeretem, de a délit is nagyon, amikor hagymáznak ya all :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 23:54:14

@muzzie canuck: igen, bizonyos deli akcentusoknak megvan a ba'ja :) (Southern bells GA-ban, SC-ban), Paula Deen y'all-ja mar-mar legendas :)))

Shaktee 2017.03.13. 23:55:52

@Zsuzsi65: who the heck is paula deen?? :)

Gugli akkor

Shaktee 2017.03.13. 23:57:38

@Zsuzsi65:

en.m.wikipedia.org/wiki/Paula_Deen Ahh so :)

Rossz posztban vagyunk, gurmé sef a paula ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.14. 00:22:35

@muzzie canuck: oh, persze, te Canadaban vagy :) igy mar ertheto, hogy Paula Deen neve nem csengett ismerosen :)))
igazi izes, deli akcentus, na meg jo kis deli receptek, tonna szamra vaj, es sok-sok kaloria :))) nezd meg :)
www.youtube.com/watch?v=Kkhvy9rQHaQ

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 07:52:47

@muzzie canuck: haha, hát ez egy ajándék volt így reggel! Judy Dench forevör. Apropó, Moriarty van most soron, állítólag jó:

almeida.co.uk/whats-on/hamlet/16-feb-2017-22-apr-2017

(Ennek ellenére az utolsó Sherlock nagyon nem tetszett.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 07:58:36

@muzzie canuck: nem ismerem. Nemrég Kanada korai történelméről olvastam, mondjuk, a fakitermelés, indiánok elűzése volt főleg a téma, s van itt egy másik könyv, Black Robe címmel, az is ott játszódik, még előttem van. De munka is van dögivel, ugye....

Még mindig a fenti videón nyüszögök :-D

Shaktee 2017.03.14. 12:14:52

@kisrumpf: Őt se ismerem. Annyi nagy ismeretlen brit szinész van..itt ismeretlen..s csak hüledezik az ember a brit tv drámák minőségén..
Broadchurch új évadján élvezkedünk épp..
Crown megvolt?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 12:25:54

@muzzie canuck: hihihi, ő ír. Örömködnek is a lapok, hogy sokra vitte. Broadchurch itt is fő program, hétfő estéinket betöltő. Olivia Colman? Több mint remek, ugye? Crown-t nem néztem, most Billions 2. és Homeland tölti ki az időt, miután a Fortitude 2. lement. S hamarosan jön a Good Fight, azt nagyon várom.

Azt hiszem, kicsit sok a tévé nálunk... tsk, tsk, tsk.

Shaktee 2017.03.14. 13:58:54

@kisrumpf: Nej huseges Billion/Homeland/minden zombik kedveloje, igy a hetfo esteket en inkabb gyakorlassal toltom, elegem lett ezekbol :-)
Life in pieces megvan?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 14:33:30

@muzzie canuck: nincs, de utána sem nézek, sok már ez a fenti is. Egyéb gondok foglalkoztatnak, pl. hogy nem elég a vágyott csempe a konyhára, s nincs pluszban sehol :-(

Rákérdezek, mit gyakorolsz?

Shaktee 2017.03.14. 14:37:15

@kisrumpf: csempevágást :P kuldjem a csempevagomat?:-)

Hátul a fekete trikoban nyomatom - gypsy swing/django.

www.cbc.ca/news/canada/ottawa/prince-of-wales-bridge-protest-bylaw-1.3752740

Shaktee 2017.03.14. 14:49:24

@kisrumpf: jokat kuncognal rajta, zsenialis cast, Hanky(tom fia) ..

www.youtube.com/watch?v=hzBwK2CaHQU

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.14. 15:01:33

@muzzie canuck: hahaha, very funny, de nekem kell még 15 darab, hogy meló közben ne fröcsköljem le a szép új tiszta falat. Persze, mindenki arra az olcsó krémszinűre hajtott, ami nekem kell, s most már nem is lesz.

Tom Hanks fiát Fargo sorozatban láttam, jó volt.

Videó nem jön le :-( tudatlan maradok.

Shaktee 2017.03.14. 15:29:53

@kisrumpf: I don't give a shillelagh either way
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása