oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Ha valaki, akkor én átlagnál lényegesen többször jártam étterembe, amíg lehetett. Ha m... (2021.04.18. 23:35) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Hari Seldon 2: Amíg Szolnokon éltem, én is főzögettem, de csak hétvégén. Ilyen-olyan pörkölt, pa... (2021.04.18. 23:26) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Arthamyr: Az emberiségnek, úgy összességében lehet, hogy rendelkezésére áll a tudás, de az egyes ... (2021.04.18. 23:19) A juharszirup titkai
  • Montroyal: csaladi barati esemeny tavasszal kb 2 honapig a cabana sucre partyk ... sok es nagy ettermek a va... (2021.04.18. 23:17) A juharszirup titkai
  • Arthamyr: @fhdgy: Nekem biztos nem kell újratanulnom, mert eddig sem tudtam. Ha meg az ember eljár éttermekb... (2021.04.18. 23:00) A juharszirup titkai
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. március 04. 06:31,  A hazatérés magánya 218 komment

2017. március 04. 06:31 Határátkelő

A hazatérés magánya

Azok a magyarok, akik az uniós csatlakozást követő első hullámmal költöztek külföldre, lassan 10-15 éve elhagyták Magyarországot. Noha nehéz mérni a visszatérés arányát (legalább annyira, mint azt, hogy hányan is vannak a határátkelők) nyilván sokan vannak köztük, és a később elköltözöttek között, akik vagy fontolgatják a Magyarországra költözést, vagy éppen a közepén vannak. Ennyi idő elteltével viszont nagyon nehéz visszatérni és újra megtalálni a helyünk.

Te is hazatértél, vagy csak tervezed? Mi alapján döntöttél, vagy döntesz? Mit vársz, bejöttek a számításaid? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_6_foto_pixabay_com_yogasdesign.jpg

Noha remélem, lesznek olyanok, akik megosztják a tapasztalatukat, amíg ez nem történik meg, addig kénytelen vagyok külföldi példákra támaszkodni, márpedig ezek azt mutatják, hogy egy-másfél évtized után bizony nagyon nehéz (sokaknak nem is sikerül) felvenni az otthoni ritmust. 

A kanadai Helen Maffini például 15 évet élt Japánban, Szingapúrban és Ausztráliában, mielőtt úgy érezte volna, ideje hazatérnie. Vissza is költözött Kanadába, csak hogy nagyon gyorsan rájöjjön, hibát követett el. 

„Mi 2013-ban költöztünk vissza, mert úgy éreztem, ideje megállapodnunk. Körülbelül egy évvel később már nyilvánvaló volt, hogy kudarcot vallottunk, különösen én. Nehéz volt újra beilleszkedni, nagyon másnak éreztem magam, a dolgok rengeteget változtak. Nagyon nehezen viseltük a hosszú telet, és a korábbi életünkkel ellentétben minden nagyon csendes és nyugodt volt” – mesélte a BBC-nek.

A 46 éves oktatási szakértő ezért aztán úgy döntött, férjével, egy olasz séffel és gyerekeivel Kambodzsába költözik. Azért oda, mert férje ott kapott új munkát. Neki tehát nem sikerült a visszailleszkedés. 

Éppenséggel nincs vele egyedül, mert mindenféle felmérések azt mutatják, hogy még a hagyományosan eredetileg csak pár éves kiküldetésre szerződő expatok közül is egyre többen maradnak külföldön, és akkor még nem beszéltünk a határátkelőkről. 

A hazaköltözés árnyoldalai 

Hát ezekből bőven akad, hiszen egy ilyen hosszú távollét komoly változást tud előidézni az ember identitásában, és minél hosszabb a távollét, és minél ritkábbak a hazalátogatások, ez a változás annál mélyebb – hangsúlyozta a norvégiai Stavangerben élő pszichológus, Nicola McCaffrey. 

Éppen ezért akadnak olyan határátkelők, akik egyszerűen képtelenek alkalmazkodni az otthoni élethez, szenvednek a fordított kulturális sokktól és nem ritkán ismét útnak indulnak. 

„Sokan akkor kezdenek a hazatérés gondolatával foglalkozni, amikor le akarnak telepedni, és családot akarnak alakítani. Szeretnék a gyerekeket a szülőhazájukban felnevelni, szeretnék, ha ugyanaz lenne az identitásuk” – mondta a Londonban élő, coachként dolgozó Nikki Thomas, aki korábban két évet élt Hongkongban. 

„Gondot okoz az is, hogy egy idő után külföldről rózsaszín szemüvegen keresztül kezded látni a hazádat, és persze szeretnél az idősödő szüleid mellett lenni” – tette hozzá. 

A problémát az okozza, hogy a várakozások sokszor nem találkoznak a valósággal. A világ ugyanis folyamatosan változik otthon is, amire Nikki Thomas szerint a legjobb példa a Brexit, ami sok külföldön élő barátját megrémítette, mert úgy érezték, a hazájuk már nem az, mint amikor otthagyták. 

„Az első hetekben mintha hibernáltak volna” 

A határátkelők gyakran alábecsülik azt a hatást, amit a huzamosabb ideig tartó külföldi lét gyakorol rájuk. „A külföldi élet és munka az embert és családtagjait is alapjaiban változtathatja meg, méghozzá úgy, ahogyan nem is várták volna” – mondta Jenny Castelino, a nemzetközi áttelepülésekkel foglalkozó Cartus igazgatója. 

Pedig sokan elsősorban a család miatt költöznek haza, mint például a 39 éves biológus, Mei-Ho Lee, aki tíz évnyi amerikai tartózkodás után tért haza Malajziába. 

Nem lehet azt mondani, hogy ne próbált volna meg felkészülni a hazatérésre, több mint egy évet vacillált rajta, mégis sokkolta a dolog. Az első pár hónapban a szülei házában élt, és elég nagy volt a váltás a New York-i nyüzsgés, és a Columbia Egyetem laboratóriuma, valamint az észak-malajziai Ipoh városa között. 

„Az hetekben mintha hibernáltak volna” – emlékezett vissza. A helyzet akkor sem lett sokkal jobb, amikor a nyüzsgőbb Kuala Lumpurba költözött, mert a nagyváros teljesen megváltozott ahhoz képest, amikor évekkel korábban ott élt. 

„Semmit sem ismertem meg, egyetlen utcát sem. Autóm sem volt, ami külön nehezítette a helyzetet. Hiányzott a New York-i tömegközlekedés” – tette hozzá. Ráadásul a munkahelyen is komoly kihívások érték, mert át kellett váltania „az ázsiai tempóra”. 

A gyerekek 

A helyzetet tovább bonyolíthatják a gyerekek. A brit Karen 22 éve él külföldön, most éppen Malajziában, miközben a gyerekei nagy-britanniai egyetemre járnak. Malajziát nem tekintik otthonuknak, hiszen sosem éltek ott, az európai házukat kiadták, így tulajdonképpen most tulajdonképpen bőröndből élnek. 

A jelenség persze nem egyedi, olyannyira nem, hogy külön kifejezés is van rá, ez a harmadik kultúrájú gyerekek. A jelenséget elsőként egy amerikai szociológus, Ruth Hill Useem írta le az 1950-es években, amikor egy évig Indiában tanulmányozta az ott élő expatok életét. 

Arra jött rá, hogy azok, akik a saját kultúrájukból érkezve illeszkedtek be a helyibe, tulajdonképpen egy olyan sajátos életstílust és kultúrát alakítottak ki, ami mindkettőtől különbözött, azaz gyakorlatilag egyénre szabott. 

Ennek vannak előnyei és hátrányai is, csupán címszavakban mindkettőről pár gondolat. 

Az előnyök 

Nyelvtudás 

Ezt nem nagyon kell részletezni, jelenleg a világon körülbelül ugyanannyi két- (vagy több-)nyelvű gyerek él, mint egyetlen nyelvet beszélő. A nyelvtudás (ráadásul az anyanyelvi szintű, az adott országban és nem iskolában elsajátított) rengeteg ér. 

Világszemlélet 

A harmadik kultúrájú gyerekek gyorsan megtanulják, hogy minden egyes helyzetet lehet több szempontból nézni, többfélék az érdekek, másféleképpen látja és értékeli ugyanazt a dolgot két különböző világból érkezett ember. Mindez persze hátrányt is jelenthet akkor, ha például vissza kell térni egy olyan kultúrába, ahol ez a sokszínűség nem vagy csak nagyon módjával létezik. 

A háromdimenziós világkép 

Az egyik legjobb példa lehet a Papírsárkányok című könyv szerzője, az Afganisztánban született, de az Egyesült Államokban élő író, Khaled Hosseini. Ő iskolapéldája az olyan szerzőknek, akik egy adott világot (ez esetben gyermekkora Afganisztánját) egy másik kultúra lencséjén keresztül mutatnak be, amitől ez háromdimenziós lesz, azaz egy élményt, tapasztalatot képesek egy másik kultúrán keresztül nézni. 

Érzékenység a kapcsolatokban 

Aki a saját sorsán keresztül érzi, milyen nehézségeket okozhat a beilleszkedés, milyen komplikált lehet elfogadtatni magát egy idegen kulturális környezetben, az valószínűleg sokkal nagyobb empátiával viszonyul majd másokhoz, inkább lesz képes saját érzelmei felmérésére, és a beilleszkedésben, a társadalmi normák elfogadásában is nagyobb rutint szerez. 

Kulturális intelligencia 

Az a képesség, hogy valaki képes legyen más nemzetek, etnikumok kultúráját, szokásait elfogadni, azokhoz alkalmazkodni. Nyilván, aki gyerekként ezen már keresztülment, az felnőttként is könnyebben boldogul majd. 

A hátrányok 

Beilleszkedési zavarok 

Itt elsősorban arra gondolhatunk, amikor nagyon eltérő kultúrák között mozog egy család, és kénytelen mozogni egy gyerek. Nyilván kevesebb problémát jelent mondjuk Magyarországról Németországba vagy az Egyesült Királyságba költözni (ahol azért az európai alapnormák, a társadalmak működése nagyon hasonló), mint mondjuk Európából valamelyik ázsiai országba. 

A hazai kultúra hiányos ismerete 

Ez az internet elterjedése óta nyilván kisebb probléma, de azért egy külföldön élő gyerek óhatatlanul (akár a szülők minden erőfeszítése ellenére is) kevésbé ismeri majd hazája kultúráját, akár magát az országot, és persze általában a családdal is kevésbé szoros a mindennapos kapcsolat.

A felnőtt élethez való alkalmazkodás 

A többféle kulturális hatás megnehezítheti az identitás és a valahová tartozás érzésének kifejlődését. Magyarán könnyen előfordulhat, hogy az ilyen gyerekek felnőttként gyökértelennek és nyughatatlannak érzik magukat, ami megnehezítheti a felnőtté válás folyamatát. (Minderről bővebben itt írtam korábban.)

A kis elkalandozás után térjünk vissza az eredeti témához, a poszt elején idézett Helen Maffini a saját gyerekeit „rugalmasnak” tartja, gyorsan hozzátéve, hogy valószínűleg elég nehezen tudnák megfogalmazni a haza és az otthon fogalmát. 

Helen azért is írt egy könyvet, hogy segítsen a gyakran országot váltó gyerekeket eligazítani ebben az életformában. A főszereplőe Sammy, egy kis csiga, aki mindenhová magával viszi a házát. 

Az már egy következő poszt témája lehetne, hogy vajon mennyire öröklődő ez az életforma. Helen Maffini példájából kiindulva akár lehet az is, hiszen ő 15 évesen költözött először, amikor édesapja Japánban, egy kutatólaboratóriumban kapott munkát. 

Így aztán nem meglepő, hogy ő is hasonló életet választott magának, és könnyen meglehet, hogy most 20 éves, Ottawában tanuló lánya is a nyomdokaiba lép, mert egyelőre esze ágában sincs Kanadában maradni, minden vágya, hogy beutazza a világot.

HÍRMONDÓ

Orbán: másodrendűek Közép-Európa állampolgárai

A magyar miniszterelnök a Visegrádi Négyek csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy az európai élelmiszerminőség esetében kiderült, az ügyben kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán.

Ki eteti meg a csirkéket? 

A kérdés egyre égetőbb lesz, ahogyan az Egyesült Királyság távolodik az Európai Uniótól. A brit gazdaságnak elég sok olyan területe van, amely nem, vagy csak nagyon nehezen boldogulna az uniós bevándorlók nélkül. Mint egy angol vállalkozó fogalmazott: „Elképesztő naivitás azt gondolni, hogy majd a helyiek elvégzik ezt a munkát. Ez egyszerűen nem fog megtörténni.

Nem Amerika az Álomország 

Noha tavaly jóval többen akartak a vagyonos kivándorlók közül letelepedni az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban, mégsem Amerika a legnépszerűbb célpont.

Érdekel a külföldi munka?

Elmennél nannynek Svájcba 3800 frankos havi fizetésért (mellé ingyenes étkezés, szállás jár)? Esetleg szobalánynak a francia Alpokba, vagy tehenésznek Dániába? Itt keresgélj a rengeteg ajánlat között!

(Fotó: pixabay.com/Yogasdesign)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512310409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.03.04. 06:58:15

Mindenki be lett sózva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 08:20:01

Jó poszt. A világ változik és kialakulóban az új embertípus, a világpolgár. Mi régivágású földhözragadtak ezt gyökértelenségnek nevezzük holott közel sem erről van szó. Vegyünk egy egységnyi tudásanyagot amit egy ember fel tud venni. Ebből mondjuk 20% a lakóhellyel az országgal a történelemmel a kultúrával kapcsolatos tudásanyag. A világpolgárnak ugyanúgy megvan ez csak több országból szélesebb látókörben de nem olyan mélyen mint aki egy helyen leéli az életét.
Mi ezzel a baj?
Az hogy mi nem értjük az egy dolog, de miért kell alacsonyabbrendűnek tartani. Merthogy akinek gyökerei vannak az már egyből feljebb pozicionálja magát, hiszen HAZÁJA van. Tudja ki volt Koppány. A legtöbb ilyen aztán annyi gyökeret ereszt hogy törzse és lombja már nem is lesz.
Rendkívül találó és jó kifejezés a kulturális intelligencia. Mit takar ez? Az alkalmazkodás képességét, hogy befogadjanak és ennek reciprokát a befogadás tehetségét. Igen jól értettétek a befogadás tehetségét. Ehhez kell a kulturális intelligencia.
A világpolgároknak az alkalmazkodás és befogadás tehetsége gyerekkortól tanult és kialakult viselkedésforma.
Egy világpolgár az mindenhol jól érzi magát a bőrében és nem keresi önmagát meg nem akarja feldolgozni a múltat meg nem nyomasztja Trianon traumája hanem ÉL.
Na ez az ami a legtöbb emberből irígységet vált ki.

Dikusz 2017.03.04. 08:26:46

Be kell vallanom, nem tudom hol találhatnék olyan statisztikát, ami azt szemlélteti, mennyien tértek haza Magyarországra. Az is igaz, nem is nagyon kerestem, de szerintem nincs is.
Erről valahogy hallgat a média, ahogy arról is, a különböző programok, pl a "gyere haza fiatal" eredményéről is. Jó lenne, ha valaki tudna linkelni ilyet.

Magamról az gondolom, ha fiatal lennék, és nekiindulnék a világnak, ha megfelelő munkám van, megoldott a lakhatásom, addig amíg aktív dolgozó vagyok, nem jönnék haza. Aztán eldönteném, mennyire vágyom vissza, mennyire tudnám elfelejteni azt a több évtizedet, amit a választott "új" hazámban töltöttem.
Így, a fotelból kommentelve azt gondolom, hogy nyugdíjas éveimben szeretnék visszatérni Magyarországra. Van olyan ismerősöm viszont, aki nem tudott így dönteni. Ugyan vett lakást Budapesten, kis "hegye" van Veszprém/Zala megye határán (gyönyörű hely), de mégsem jön végleg haza. Pedig azt hiszem eredetileg az volt a terve. '56-ban ment ki Angliába, 19 évesen. Az egész életét ott építette fel: család, gyerekek, még az egyetlen élő testvére is ott él. Megértem, ezt nem lehet kiiktatni az ember életéből.
Lehet, nem jól gondolom, akik abban az időben mentek ki, nehezebben tudnak elszakadni Magyarországtól (hiszen nem biztos, hogy egyáltalán akartak-e menni), és visszavágynak ide.

Határátkelő 2017.03.04. 08:52:37

@diggerdriver: Hm. Ez akár hosszabban is érdekes lehetne szerintem.

Határátkelő 2017.03.04. 08:55:27

@Dikusz: Ugyanazért nincs rá statisztika, amiért a külföldre irányuló határátkelésre sincs - mert az uniós szabadság miatt gyakorlatilag mérhetetlen. Ugyanez a helyzet más országokban, lengyeleknél, szlovákoknál, németeknél, stb. is. Mivel szabad a mozgás, és simán tudsz úgy élni külföldön, hogy nem jelentkezel ki Magyarországról, így nem tudják mérni. Csak saccolni tudnak, és ugyanez a helyzet a visszatérőkkel is. Mindenesetre szakemberek olyan 30-50 százalékra teszik a visszatérők arányát, de akkor még ott van az újabb csavar, hogy rengetegen mennek ki, költöznek vissza, majd megint elmennek, stb. Mondjuk éppen ez lenne az EU egyik lényege, szóval ez nem baj.

Dikusz 2017.03.04. 09:05:12

@Határátkelő: remélem tudod, hogy nem a poszt valódiságát kérdőjeleztem meg, nekem az a furcsa, hogy a statisztikák szerint majdnem a felük vissza is tér.

Határátkelő 2017.03.04. 09:08:55

@Dikusz: Az eszembe sem jutott. :) Nem mindegy, hogy valaki fél év, egy év után tér-e haza, vagy 5-10 év után. A mai poszt az utóbbiakról szól.

Dragonlady (Bp, Hun) 2017.03.04. 09:09:16

Ez a nap is eljott h kénytelen vagyok belépni csak azért h mélységesen egyetertsek Diggerrel :-)
Két éve jöttünk vissza egyébként de én továbbra se értem ezt a kultúr sokkos túl dramazast sorry.
Egyébként még nem tudom mikor hova hogyan. Történt pár bonyodalom.

Taxomükke (UK) 2017.03.04. 09:22:47

@diggerdriver: Na ezt jol megfogalmaztad.
Es valoban, egyes embereket nagyon tud irritalni a masok (akar csak reszleges) boldogsaga.

Hari Seldon 2 2017.03.04. 09:29:27

@Dragonlady (Bp, Hun):
Értem. Neked is érdekes történeted lehet. Gondolom most gyerekkel jobban meg kell szervezni mindent. Bár nem lehetlen. Mi is ezt csináljuk nap mint nap...

tanato 2017.03.04. 10:01:44

@Dikusz: Kizárt dolog hogy 40% visszatérjen/folyamatos napi tapasztalatom/még akkor sem ha az idősek végleges visszatérését is beszámolom.Még átmenetileg sem.Ha már a gyerek kint nő fel majdnem teljesen kizárt.
Nagy valószínűséggel a statisztika beleszámolja ebbe a százalékba a már eleve ideiglenes jelleggel heti vagy havi esetleg több havi ingázókat "amerikás "nevén vendégmunkásokat is.
És igazad van nagyon sok idős kétlaki visszatérést csinált,házat vett itthon/esetleg valami nyaralóhelyen vízparton/ de csak a nyarakat tölti itt az év nagyobb részét választott hazájában,a családjával.

adg 2017.03.04. 10:10:43

Szeretnem kifejezni melyseges felhaborodasomat, hogy az un. hataratkelo blog meg sem emlitette mai posztjaban, sem a hirekben, hogy ezen a napon szuletett 691 eve Nagy Lajos kiraly, pont 100 evvel korabban IV. Bela lanya, Kinga, valamint '43-ban Balazs Peter es '68-ban Bajnai libas Gordon.

Es ezek nem ertek meg egy rovid hirt, igy Arany Janos szuletesenek 200. evforduloja utan alig 3 nappal.

Majd megkapjatok takareklangesz kollegatol! :))

Határátkelő 2017.03.04. 10:36:32

@adg: Mondjuk az, hogy Budó Ágostont kihagytad, csak téged minősít. Kicsit csalódott vagyok... ;)

adg 2017.03.04. 10:39:02

@Taxomükke (UK): elneztem amugy a napot, ezek holnap lesznek, szoval HA-nak van meg ideje korrigalni sulyos mulasztasat. :)

Ma Medveczky ilonat unnepelhetjuk. 76 eves lett.
Megert volna egy bekezdest a posztban.

adg 2017.03.04. 10:41:15

@Határátkelő: o, igen, a jo oreg Agoston...

Csodabogár 2017.03.04. 10:46:20

@diggerdriver: Azért ezzel a világpolgárral kicsit óvatosan bánnék. Van nekünk egy méltán nagy írónk Márai. Azt hiszem őrá igazán illik a világpolgár kifejezés.Fiatal korában éveket töltött Németországban és németül publikált a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Aztán szintén évekig élt Párizsban. Eleve Kassán született, ami akkor még Magyarországnak számított, de német volt az anyanyelve. A végén mégis Budán kötött ki és igazán hosszú emigrácioja alatt is oda vágyott vissza. Kizárólag magyarul írt és publikált. Ha az oroszok akár csak egy évvel előbb kimennek innen, akkor rögvest hazajött volna. Nos őt te hova sorolnád?

NorthPier 2017.03.04. 10:47:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Halihó, hat remélem, a nagy csend es a bonyodalmak ellenére jól vagytok a sarkanybebivel!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.04. 10:50:03

Én a baráti körben nem igazán látok olyat, aki 5-10 év után hazaköltözik. Jellemzően vagy 2-3 éven belül hazajönnek vagy az eredetileg tervezett 5 év helyett végleg kint maradnak.

Shanarey 2017.03.04. 10:55:50

Diggernek egy plusz pont.

Én még a normál kulturális sokkal sem futottam össze, s emiatt nem igazán görcsölök azon, hogy mi lenne ha végleg hazamennék.

Shanarey 2017.03.04. 10:56:53

@Dragonlady (Bp, Hun):

Üdv sárkány hölgy. Aztán fúj e már tüzet a kis sárkány?
:-)

Doromby 2017.03.04. 11:15:43

Nem csak az lenne erdekes hanyan ternek vissza magyarorszagra hanem hogy a visszatertek kozul hanyan (es mennyi ido utan) mennek ujra el mert nem talaljak a helyuket! Lasd ezt a cikket is. En azt gondolom hogy ha valaki 4-5 evet elt kulfoldon es visszater mo-ra az 1/2-1 ev mulva ujra utrakel mert nem talalja a helyet.

macamuca [IHUN] 2017.03.04. 11:34:14

@adg:
@Határátkelő:
Óóó,pasztmekkkkkk....
Nem tudom eldönteni, hogy megfulladjak a röhögéstől, vagy depibe taszuljak az elfeledett dátumok felett érzett szégyentől.
(az általatok létrehozott zökkent-zakkant pszichés állapotom helyrekalapálásának költségeit természetesen ti álljátok, szóval gyűccsétek a lózsit, nem egy szimpla szitu :DDD )

Dikusz 2017.03.04. 11:51:33

@Határátkelő: majd én is megkérdezem az emlegetett Angliában élő ismerősöm, ő mit gondol róla. Ha elmondja, készülhet-e róla poszt?

Shaktee 2017.03.04. 12:05:42

@Csodabogár: Márai egy POLGÁR volt, s annyira az maradt hogy meg is ölte magát a rettenetes magányában.

Capa egy igazi világpolgár volt, csakhát ő teljesen kilépett a magyar identitásából s becsukta az ajtót.

Te se vagy egy vizesnyolcas, s most kiérdemelten élvezed az életed otthon.

Shaktee 2017.03.04. 12:07:31

@adg: várj Ozzer megnézem hogy mit ír róluk a mazsihisz.
;)

2017.03.04. 12:07:54

En nagyon unom ezeket a lelkizos posztokat mar, sajnalom.

@diggerdriver: Most enis egyetertek :) @tanato majd biztos jon, es mondani fogja, hogy a vilagpolgarsag nem kialakuloban, hanem eltunoben van, mert ujra nehezebb lesz utazni, de amugy szerintem ezek csak ideiglenes dolgok es hosszutavon mindenkeppen a vilagpolgaroke a jovo.

@Dragonlady (Bp, Hun): Nahat, de jo ujra hallani rolad :) Remelem minden OK veled es a kissarkannyal, akarmilyen bonyodalmak ellenere is.

P.Elliot 2017.03.04. 12:25:55

@diggerdriver: De jo hozzaszolas ez. Akar posztot irhattal volna belole.
Meg nem keso!

P.Elliot 2017.03.04. 12:29:34

@Shanarey: Hat ez nagyon szep, kar hogy Arany nem tudhatta hogy mit szolnak a versehez kulfoldon...

Shaktee 2017.03.04. 12:31:14

-18.

Toll a fülembe amikor ezt a globetrottler/világpolgár dolgot kiagyaltam :)

Ezt azoknak ajánlom akik itt szívnak, s már nagyon várják a tavaszt, a tulipánokat, a sülô steak illatát a kertekből, a csicsergést...

www.facebook.com/force.photo.21.ce/videos/1023003931141203/

Shaktee 2017.03.04. 12:37:49

Nos, más nem jutott eszembe hirtelen..Iggy, mint vilápolgár.

Most próbálja megvédeni a CEU-t pesten, orbánék támadásaitól.

Amikor az ország első embere akart lenni azzal támadták a Toryk hogy nem eléggé kanadai már, annyit élt, tanított más országokban, tulajdonképpen ezért vesztett Harper ellen..s azért is mert entellektüel.

Magyar a neje, nem tudom hogy irja-e wiki:

en.m.wikipedia.org/wiki/Michael_Ignatieff

Dikusz 2017.03.04. 12:39:20

@mojyo: megkerültél? :)))
Tegnap nagyon aggódtam(tunk), megtaláltad-e magad?

Shaktee 2017.03.04. 12:50:46

@mojyo:

Kénytelen a nyígást promotálni a blogtulaj, mert a többség most ebben a lelki stádiumban van.
Se itt se ott, s pláne brexit, trump, totál fauda(káosz) az egész világban.

2017.03.04. 12:52:33

@Dikusz: Ez igazn kedves, de nem kell izgulni, en olyan vagyok, mint a szemuveg meg a kulcscsomo meg a mobiltelefon, vagyis en igazabol mindig megvagyok, csak neha elrakom magamat a taska aljara vagy valami fiokba amit amugy sose nyitok ki, de direkt akkor oda teszem magam, hogy ott biztosan meglegyek es sose felejtsem el, de persze elfelejtem, meg, hogy hol is lattam utoljara magamat, es akkor igy neha ugy tunik, mintha elvesztem volna mikozben vegig ott vagyok. :D

P.Elliot 2017.03.04. 12:55:09

Ez a hazakoltozesi dolog, ha azt talalna meg az ember amit otthagyott, a fiatalkora idejet/ nem a fiatalkorat/ akkor sok ember talan hazamenne de egyreszt itt a csaladja, mar itteni rokonsaga is lett, az otthoni uj vilagban nem talalna a helyet.
Nekem nagyon hianyozna peldaul a kozbiztonsag ami nagyon jo volt, hianyozna az emberek nyugodtsaga, kozvetlensege egymassal, az is hogy regen, az otthoni "en idomben"nem volt kabitoszer, reszegeskedni sem illett folyamatosan a fiataloknak vagyis az ifjusag egy normalis reteg volt.
A villamoson igenis atadtak a helyuket a raszorulonak, nem volt utastars piszkalodasa vagy tamadasa mert a vezeto leallitotta volna a villamost es rendort hiv, illetve az utastarsak is beleavatkoztak volna. Nem voltak utcalakok, meg koldus is alig.
Hianyozna az orvosi ellatas amilyen regen volt, jo, most kepzettebbek mint mikor a ferjem meselte hogy az oreg korzeti Varjas doktor tudasa egyenlo volt azzal amit akkor tanult amikor diplomazott, azota sem fejlesztette magat, illetve a ferjem meg nagyon fiatal koraban megelte azt hogy a fogorvosnak labbal hajtott furogepe volt meg egy darabig es Erden lakott ami azert nem egy falucska volt.
A korhazban igaz hogy volt hogy foltozott volt a lepedo de tiszta volt, mindig at tudtuk cserelni, jo orvosok voltak, volt wc papir, gyogyszerek rendesen, fillerek voltak a patikaban es mindenki ki tudta valtani.
A hetkoznapi elet minosege hianyzana, attol lennek otthon es ereznem jol magamat ha az meglenne, egy nyugodt eletmod es ahhoz nem is a penz kellene igazbol, regen is kevesbol eltek az emberek de maskeppen/ 60-70-es evek.
Szoval nekem az a regi, egyszeru eletmod hianyozna ami volt, tudom hogy az idot nem lehet megallitani de szamomra a vonzo pontosan ez lett volna, a mai kaoszban nem ereznem magam jol.

Aztan igen, rettentoen hianyozna ez az orszag amibe belesimultam, amit magam mogott hagynek ismerek itt mindent es sok embert, el sem tudom kepzelni hogy magam mogott hagyjam a lakhelyemet, az utakat, a reggeli tevebemondo mosolyat aki a hirekkel ebreszt meg az idojarassal hogy mire szamithatok, akit olyan ismerosnek erzek, / egyszer emailt is kuldtem neki es megkjerdeztem tole hogy milyen ruzst hasznal mert ezt a szint mar hetek ota keresem hiaba mert rettentoen tetszik, valaszolt is/, szoval mindent sajnalnek ami korulvesz, hogy lehet ezt itthagyni, raadasul a gyerekemet csak neha lassam?
Nem menne. Valoszinu hogy egy honap mulva mar jonnek is vissza.
Aki megszokta az uj hazajat vagy tartozkodohelyet es megszerette annak nem nagyon megy a valtoztatas....

Dikusz 2017.03.04. 12:59:41

@mojyo: :))))
Ezzel én is így vagyok. Amikor a dolgaimat úgy pakolom el, hogy na most tuti biztos helyre tettem, biztos megtalálom, pár nap múlva ugyanúgy keresem.
Azt szoktam mondani, hogy azok, akik mindig tudják mit, hova tesznek, rend van náluk mindig (több Szűz jegyű ismerősöm ilyen), sosem tudják, milyen végtelen örömöt szerez megtalálni valamit, amit régen keresel. Az még nagyobb öröm, ha azt amit keresel ugyan nem találod, de olyat viszont megtalálsz, amiről már szinte le is mondtál:)

Dikusz 2017.03.04. 13:01:50

Kész van a paprikáskrumpli svábosan, jó sok lett. Megkínálhatok vele valakit? Nagyon szívesen teszem:))

nyuszigonosz 2017.03.04. 13:05:59

Ma Digger hozzászólása eleve jobb, mint a poszt. :-)

Shanarey 2017.03.04. 13:07:53

@P.Elliot:

Számomra, az az érdekes hogy a Walesiek alig tudnak arról az "eseményről" amely miatt ez a vers íródott,

P.Elliot 2017.03.04. 13:11:50

@Shanarey: Ez tenyleg mulatsagos de azt hiszem hogy volt olyan Magyarorszagon is hogy alakosok alig tudtak rola, kulfoldon meg igen..

P.Elliot 2017.03.04. 13:14:46

@Dikusz: Svabosan milyen? Nekem is vannak svab rokonaim anyai reszrol de mar a nagymama se tudott nemetul, a nevuket is reges-regen atirattak, nem emlekszem ra hogy svab eteleket foztek volna.
Szoval, hogy csinalod svabosan? Nagyon szeretem a paprikas krumplit, sajnos csaladom nem ezert ritkan fozok magamnak.

P.Elliot 2017.03.04. 13:18:20

@Dikusz: En a halak jegyeben szulettem de nagy rend jellemez, abban erzem jol magamat, a csaladom viszont nem...ezek itt folyton elpakolnak mindent es valahogy nem erzik hogy mindent vissza kell tenni a helyere es akkor megtalaljak.
Mivel nemigazan akarjak megtanulni, keresni egy ido ota nem szoktam segiteni nekik es azota valahogy jobban helyukre mennek a dolgok.....

Dikusz 2017.03.04. 14:01:45

@P.Elliot: úgy látszik, feltaláltam a semmit:))
Sváb származású idősebb barátnőm mesélte, hogy az édesanyja főzte így a paprikáskrumplit: nokedlivel.
Nagymamám (apukám édesanyja) is sváb származású (Budakeszi) volt - őt nem ismerhettem -, de apu sem mesélt, hogy ilyet ettek volna. Talán a noki miatt nevezhették annak, de utánanézve nem találtam ilyet a sváb receptek között.

A fiam született a halak jegyében, két nappal ezelőtt volt a szülinapja (akkor neked is mostanában lesz:)), de ő is ilyen rendszerető.

macamuca [IHUN] 2017.03.04. 14:12:01

@mojyo:
@Dikusz:
Az anyag (ember.. :D) nem vész el (max meg....), csak franc'setuggya, hová készen.....
:))))))))

P.Elliot 2017.03.04. 14:13:33

@Dikusz: Pontosabban hogy? Megfozod a paprikaskrumplit es hozzakevered a nokedlit vagy melleteszed, esetleg beleszaggatod?
Olyat mar ettem sot csinaltam amikor galuskakat szaggatnak bele olyan lisztbol amihez nem adnak vizet csak tojast de a paprikas krumpliban van kolbasz is. Mit mondjak nagyon finom ugy.
Mar tudom hogy ma mit eszek...

macamuca [IHUN] 2017.03.04. 14:13:45

@macamuca [IHUN]:
lészen

hogy ez kurtaokos telefon......

P.Elliot 2017.03.04. 14:17:46

@Dikusz: Meg annyit hogy a lecsot mi rizzsel ettuk vagy csak kenyerrel. mar nem is emlekszem hogy hogy jott be a csaladba, illetve a noverem honnan vette hogy nokedlit csinal hozza, valoszinuleg ugy hallotta o is, a sogorom gyanakodva nezte, megkostolta, megette es soha tobbet nem lehetett lebeszelni rola, ha nem volt ido nokedlit csinalni akkor nem kellett neki.
En azert nem voltam erte oda de a ferjem is szerette/ volna/ ugy...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 14:26:59

@P.Elliot: A nokedlis lecsóról én is hallottam. Mi is egy kis főtt rizzsel ettük de van aki tojást üt bele.
Viszont én beleszeletelt főtt tojással eszem a lecsót és nincs az a kolbász amiért lecserélném a tojást. Meg egy kanál cukrot szoktam beletenni.
Ígértem neked egy kalács receptet. Ha itt vagy akkor képekkel illusztrálva beteszem.

P.Elliot 2017.03.04. 14:37:34

@diggerdriver:
Igen, itt vagyok meg, receptet is lehetne kapni? Meg ma megcsinalnam, nemigazan megyek sehova mert olyan hideg lett.

P.Elliot 2017.03.04. 14:40:12

@diggerdriver: Ezt a fott tojasos lecsot ki fogom probalni, aposim ette cukorral, nekem csak sosan es jo erosen izlik...
Belekevert tojassal is szoktuk enni es kenyerrel...
Atment a poszt mas iranyba? Ha nincs a temahoz hozzaszolo akkor el fog fajulni igy konyhassa....

2017.03.04. 14:44:07

@muzzie canuck: Lehet, hogy ezt te nem tudod elkepzelni, de amugy nem mindenki a politikaval kel meg fekszik. :D

Ez nem promocio, az elso palyazat es meg egy csomo poszt is ugyanerrol szol evek ota, a magyaroknal ez a merenges a permanens lelki stadium. Hogy most epp a korszellemmel sikerult szinkronba kerulnie az veletlen egybeeses. (Sot, a magyar kultura globalis felemelkedesenek nagy lehetosege :D)

@macamuca [IHUN]: Nembaj, ugyis jo volt, hogy keszen, en ugy ertelmeztem, hogy akkor mar mind keszen vagyunk :)

Dikusz 2017.03.04. 14:44:39

Hurrááááá! Visszakeveredett (véletlen?), hogy a bejelentkezés után nem kell köröket futni, hanem az oldalra kerülve lehet kommentelni. Már csak a "sárgázást" kellene visszaadni.:)

@P.Elliot: Pontosan úgy csináltam, ahogy a második bekezdésedben írtad. Apróra vágott füstölt szalonna adja a zsírt, arra dobom rá az apróra kockázott vöröshagymát, jól szétfőzöm a hagymát, és úgy rá a krumplit, kolbászt.
A barátnőm nagyobb darabban főzi bele a nokedlit, én tojás/liszt/pici só, és úgy csipkedem bele a majdnem kész paprikáskrumpliba. Igazán fejessalátával lenne jó, de csak céklám van itthon. Összenyomkodva a krumplit szeretem, kanállal enni.))

Shaktee 2017.03.04. 14:46:51

@mojyo: Tudsz valami jó kis receptet globemolyó? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 14:48:31

@P.Elliot: Arról van szó hogy ezzel a recepttel két gondot is megoldunk. Ugye a kakaós tekercset tudod hogyan kell csinálni? A száraz cukros kakaót elteríted a kinyújtott tésztán és feltekerés után felszeleteled és lapjára állítod. A baj az hogy a száraz cukros kakaó jó része kihullik belőle.
Na most ennél a receptnél ez nem történik meg. Ugyan sütés közben kifolyhat némi kakaó de ha elég magasra hagyod a sütőpapírt akkor az nem gond.
A másik jó hogy ez kelt tészta ami hagyományosan másnapra kiszárad ha marad belőle. Ez is kelt tészta de belesül 25 deka vaj vagy margarin. Szóval még másnap is jó.
A recept itt van

kepkezelo.com/images/0jo5sz95oqkfy2ytn67d.jpg

Dikusz 2017.03.04. 14:48:41

@diggerdriver: azt a kalácsreceptet fotóval én is megkaphatom?

A főtt tojásos lecsót nem ismerem, de nem lehet rossz:), mindennel - rizzsel is - szeretem, csak felvert tojással nem nagyon. Cukrozva még nem ettem. Van aki a káposztástésztára tesz cukrot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 14:52:27

Most mutatom az elkészítés fázisait.

A kelt tésztát mikor megdagasztottam hat részre osztom és a gyúródeszkán hagyom megkelni.

kepkezelo.com/images/ay1usop4cyc5ylxzfp47.jpg

A bekevert krémet szintén hat részre osztom.

kepkezelo.com/images/vtb07pm84biz4vo7srcs.jpg

P.Elliot 2017.03.04. 14:53:09

@diggerdriver: Olyan sutemeny meg nem volt amit akar kiszaradva is meg nem evett volna a ferjem barmikor de nem sokaig szokott nala tartani semmi.
Na majd ma megcsinalom delutan... Koszonom a receptet.

2017.03.04. 14:53:24

@muzzie canuck: Persze, tessek:

Hozzavalok: 1 db router, 1 db szamitogep/mobiltelefon, 1 db ablak, 2 db (1 par) hidegturo cipo, 1 db kabat, 1 db sapka, 1 db sal, 2 db (1 par) kesztyu.

Elkeszites:
1. Kapcsold le az internetet.
2. Kapcsold ki a szamitogepet/mobiltelefont.
3. Nezz ki az ablakon. Vilagos van-e?
4. Vedd fel a kabatot, sapkat, salat, kesztyut, es a cipot, kosd be a cipofuzot, es menj el setalni.

Shaktee 2017.03.04. 14:58:13

@mojyo: Márai a san diagoi csoda klimában is elvesztette a lelkét, nem szép ezzel poénkodni..tudom.

Még mindig -18, széllel -30.

Menj te kifele hugi, rúterrel a micisapkádban :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:06:43

Most lényeges dolog következik. JÓMINŐSÉGŰ sütőpapírt kell a tepsibe tenni és a két fonatot belehelyezzük. Esetleg a kettő közé középre is kerülhet sütőpapír. Olyat tegyetek bele amire nem ragad a tészta. Előre szólok ritka a jó sütőpapír. Ne sajnáljátok jócskán érjen túl a tepsi szélén. A fonatokat megkenjük tojásfehérjével.

kepkezelo.com/images/4iia3umgbnvbwvy7bm55.jpg

kepkezelo.com/images/ntck0jdwdzk6re0p8yya.jpg

Sülés közben ki fog repedni kifolyik némi kakaó de nem eladni akarjátok hanem megenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:09:47

a végeredmény olyan mint a chókitó ronda de finom utána újra és újra meg kell csinálni.

kepkezelo.com/images/44eiaob2qiwcn54qdhh8.jpg

kepkezelo.com/images/xrphw8dnsmxgnsvq45za.jpg

Shanarey 2017.03.04. 15:12:21

@diggerdriver:

Csezd meg Digger, most rohadt éhes lettem.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:14:08

ha viszont napokig finom kevés munkával és edénnyel járó nagy kedvencet akartok amit hamar el lehet készíteni akkor ezt csináljátok meg.

kepkezelo.com/images/yuapvxleb46m7didf9xf.jpg

P.Elliot 2017.03.04. 15:16:33

@Shanarey: En is..., de en mindjart megyek is a konyhaba megcsinalni..Kell ele egy leves es kesz is a mai ebed, ilyen hidegben nincs kedvem sehova menni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:16:39

@Shanarey:
Hátakkóóó egyéé bazmeg...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 15:23:08

@diggerdriver: PElliott ha ezt olvasod, ne greaseproof papert vegyel, hanem baking parchment-et. Utóbbi a jó az ilyen sütéshez.

Shanarey 2017.03.04. 15:24:42

@diggerdriver:

Mond a címet te dög és megyeeeeeeeeek.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:30:25

@Shanarey:
Ha nagyon sietsz még a maradékból kaphatsz. Nézd meg az időbélyegzőt a képeken:))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:31:40

Ha most elküldöm a kurva anyjába akkor kitiltanak innen?

P.Elliot 2017.03.04. 15:33:55

@kisrumpf: Nekem csak olyan van itthon amit irtal, tudod, kell a tortakhoz.

P.Elliot 2017.03.04. 15:39:28

@diggerdriver: Nem hiszem hogy kitiltananak mert ez tenyleg pofatlansag ilyet mondani de azt hiszem nem kell reagalni arra amit mond es akkor majd mast boldogit mashol.
Ez tenyleg nagyon durva es igazsagtalan megjegyzes volt,
Es most megyek a konyhaba csinalni ezt a sutit, a ferjem nagyon fog orulni....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 15:41:10

@P.Elliot: bocs, elfeledtem. Nagyon rossz tapasztalatom van a greaseprooffal, csak gyorsan írtam, nehogy azt használj. Aztán persze, az is később jutott eszembe, hogy@diggerdriver: másmország, más minőség, másféle termékek... no, mindegy.

Digger, sas nem kapkod legyeket!

Taxomükke (UK) 2017.03.04. 15:41:12

@diggerdriver: Cukros lecso???
Tudtam, hogy aki nem szereti a macskakat, az barmi egyeb borzalomra is kepes...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 15:42:17

Hm, hogy került ez oda középre? Magic!

Shanarey 2017.03.04. 15:43:18

@diggerdriver:

Megnéztem, de akkor is.

Ne küld el, annyit nem ér, ez a fickó egy senki.
Pofája van, esze nincs, s a kommunikációban sem jeleskedik.
Na meg azért jár újra ide, mert a kutya sem állt vele szóba mióta innen lelépett. Itt meg hergelheti az embereket, ugyanis neki erre áll fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:46:35

@kisrumpf: csak magyarországi tapasztalatom van sütőpapír témában. Ott egyfajta volt ami jó volt de már nem emlékszem a nevére. Hosszú sárga dobozban volt.

Taxomükke (UK) 2017.03.04. 15:47:31

@diggerdriver: Na de az ugye paracsidommal keszul, az meg eleve edes.
A lecsot sosan szeretem, kolbasszal, esetleg virslivel, friss feherkenyerrel.

Dikusz 2017.03.04. 15:47:37

@Shanarey: szójjjá mikor mész, viszek paprikáskrumplit, hozz egy kis páleszt, nekem elfogyott:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:54:41

@Dikusz: Van itt valami Magna szilvapálinka meg némi Laphroaig skót párlat bár mindkettő erősen fogyóban:))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2017.03.04. 15:55:14

@Dikusz:

Digger Londonban lakik, paprikás krumplival engem nem lehet megvesztegetni, az alkohol pedig nem az én műfajom.

nyuszigonosz 2017.03.04. 15:56:50

@diggerdriver: Hagyd a fenébe, nem ér az annyit. Az egy senki.

De más a kalácsreceptedet kinyomtattam, összeszedtem hozzá a mindent, élesztö felfufott már a gép dolgozik a tésztával. :-)
Ha sikerül - és miért ne sikerülne - akkor Digger-kalács lesz a neve. :-) Ha nincs más ötleted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:56:54

@Taxomükke (UK):
Igen tudom úgy szereted.
Amíg meg nem kóstoltad szeletelt főtt tojással és cukorral.
Tudom én hogy eddig a kecskét szeretted na de ha megismered a tehenet(by Hofi)...

Dikusz 2017.03.04. 15:57:45

@diggerdriver: házikészítésű (ismerős hentes sk munkája) picit csípős kolbászért csere?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 15:58:19

@nyuszigonosz:
Jótanács. HIDEG sütőbe tedd. Mikor betetted akkor gyújts alá.

Dikusz 2017.03.04. 16:01:10

@Shanarey: akkor talán a pacalpörkölt sem jó?
Édesség? Pl: lengyel tejkaramella (ukrán tulaj), puffasztott rizs csokoládéba mártva (ét/fehér/tejcsoki)?
Vagy mivel? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 16:01:29

@Dikusz:
Kérlek szépen a házi kolbászokkal erős előítéleteim vannak.
Tízből kilenc el van baszva. Mégpedig a fokhagymával. Amikor a reggelire megevett kolbász este még fokhagymát büfög fel azt már megette a rosseb.
Neked elhiszem ha nyilatkozol róla.
Fokhagymás vagy nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 16:03:40

@Dikusz:
Lengyel tejkaramella? A bocis papírban? Amelyik olyan majdnem folyós középen?
Aúúúúúú...

Dikusz 2017.03.04. 16:05:29

@diggerdriver: Stíriait én is szoktam sütni, sokkal könnyebb elkészíteni, mint az ember gondolná, leves után nagyon jó, és könnyű:)

Shanarey 2017.03.04. 16:06:34

@diggerdriver:

Házi kolbász ügyben én a köménymaggal vagyok így, a fokhagyma tőlem maradhat, de aki a köményt kitalálta hogy bele rakja, na azt meg tudnám nyuvasztani. Főleg mikor kilószámra pakolják bele, de hogy miért jó az nekik, arra még nem jöttem rá.

Shanarey 2017.03.04. 16:07:27

@Dikusz:

Anyukám tudja, s meg is oldja nekem ezt hamarosan.

Dikusz 2017.03.04. 16:11:43

@diggerdriver: igen:)
Van olyan, ami -most szenya leszek-, mert behoztam ide tartom a monitor elé: nesze:))) sárga papír Korivka van ráírva, ez ukrán,
de úgy láttam van nekik másik, az jobban hasonlít az eredeti lengyel Krówkára, de drágább is. Ha legközelebb lesz találkozó, majd viszek:))

Dikusz 2017.03.04. 16:14:48

@diggerdriver: fokhagymás, de nem annyira. Valahogy úgy vannak itthon vele, hogy a házikolbászba való a fokhagyma.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.04. 16:37:19

@P.Elliot: miert lenne pofanlansalag hat legalabb 120 kg?
lecsoba cukrot.....
@Shanarey: cask 2 Magyar posztot latogatok, ott szoba alnnak velem
az igazsag az igazsag

geeezzzr 2017.03.04. 16:39:25

Perverzió nélkül az emberek unalmasak. A káposztástésztát küldöm meg borssal és cukorral. Tolerancia meg kis empátia, a lecsóba nekem se menne a cukor, a főtt tojás még határeset. A mexikóit meg már ne szekáljátok, digger te se legyél már ennyire érzékeny, sok diggat láttam, pocakos mind. :D
Emlékeztek-e még a Csapd le csacsi filmre? Tán volt egy tanulsága, ha minden meg van, nincs tovább, nincs cél, kész a ház, elértük amit akartunk, legalábbis majdnem, merre tovább? Napi rutin, repül felettünk az idő, tud az depresszív lenni.

geeezzzr 2017.03.04. 16:39:35

@Taxomükke (UK): Pár sort csak, Ginsberg

In my hungry fatigue, and shopping for images, I went into the neon fruit supermarket, dreaming of your enumerations!
What peaches and what penumbras! Whole families shopping at night! Aisles full of husbands! Wives in the avocados, babies in the tomatoes!—and you, García Lorca, what were you doing down by the watermelons?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.03.04. 16:46:26

@diggerdriver:

"A legtöbb ilyen aztán annyi gyökeret ereszt hogy törzse és lombja már nem is lesz."

Ez nagy szöveg, eltettük.

@Dragonlady (Bp, Hun):

Mindjárt te jutottál eszembe a témáról. Jöhetnél gyakrabban is. (Meg írhatnál posztot is akár...)

Dikusz 2017.03.04. 16:51:08

@Shanarey: a köménymaggal én is úgy vagyok. Legalábbis az egésszel. Fura, de az ízét az ételben szeretem, amióta lehet őrölt köménymagot kapni, használom is. Szemesben viszont semmiben nem szeretem. Képes vagyok pl. régebben a sós kifliről szemenként lekapargatni, addig hozzá sem kezdek, amíg egy szem is van rajta:)
A kedvenc ételedet persze, hogy megfőzi anyukád, csak kíváncsiságból kérdeztem, mi az amit szeretsz enni:)

geeezzzr 2017.03.04. 17:04:55

Ha már a túlsúly szóba került, ma voltam kétszer egy walking bottom-mal. A második körben beszorult minden, úgy kellett kipiszkálni. Semmi disznóság, szimplán kétértelmű, www.google.com.au/search?q=%22walking+bottom%22+trailers&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMoc3lmL3SAhVNFMAKHdF8AAsQ_AUICSgC&biw=1422&bih=756.

geeezzzr 2017.03.04. 17:04:55

@Dikusz: No lám. mások, mint én, pedig csak egészben eszik, kiborítom az üres kifliszacskót és nyálas ujjal vadászom össze az utolsó szemig. A plutykában meg a paradicsomos káposztában is kell legyen a feketebors mellett.

geeezzzr 2017.03.04. 17:04:55

@Nagy kámpics: Jópofák a gyökeres hasonlatok. És az orchideákkal mi újság?

tanato 2017.03.04. 17:05:35

@mojyo: Így van. ha nehezül a kivándorlás csökken a magyarok világpolgárrá válásának lehetősége is.Éppen tegnap beszéltem egy fiatal sráccal jövő héten költözik Londonba mosogatni a haverjához alig angol tudással.Mondtam is neki nem túl jó az időzítés ,de ennél csak rosszabb lehet ha csúszol az indulással.
Szóval ha kevesebb világpolgárrá váló magyar lesz, arányaiban több lesz a népiesen"begyöpesödött" agyú magyar.

tanato 2017.03.04. 17:10:02

24.hu/kulfold/2017/03/03/allatorvoshoz-mennek-a-keselesek-aldozatai-angliaban/

Egy kis angol off./Nincs benne sértő a magyarok részére/inkább eü.

Shaktee 2017.03.04. 17:11:13

@mojyo:

Poénos hogy nokedli lesz ma a csibéhez :)

Becsempészek ide egy világpolgárt, egy régesrégi dokit a sok nass közibe

m.youtube.com/watch?v=wqo8EIayRng

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 17:40:33

@diggerdriver: Laphroaig-ot iszol? Rossz ember nem lehetsz

Csodabogár 2017.03.04. 17:43:44

Most ugrottam egy nagyot, mert a sütés főzés nagyon nem érdekel. Reggel olvastam a posztot de nem volt időm írni.
Szóval haza költözés. Semmi sokk nem volt. Tudtam, hogy a régi társasságom már csak nyomokban létezik, szüleim meghaltak, tehát nem ezért jöttem haza, hanem a városért. Nagyon pesti vagyok, már a szüleim is itt születtek. Szeretem a várost., a kulturális lehetőségeket, mindent. Bárhova megyek tele vagyok emlékekkel. Ma pl. gyönyörű idő van, elmentünk a szomszéd kerületbe ebédelni. Utána egy nagyot sétáltunk a Pasaréti úton, ahol ifjuságom egy részét töltöttem. Nyugtáztam az új házakat és üdvözöltem a régi jól ismerteket. Nagyon kellemes örömteli nap volt. Hiába éltem 30 évet külföldön, szép városokban mellesleg, ez a jó érzés sehol nem tud eltölteni, mert az ifjuságomat nem ott töltöttem. Nem a bármikori politikai rendszerhez és nem az emberekhez, hanem az én városomhoz jöttem haza. Sajnos a magány ellen nincs orvosság. Ha megöregszünk kihalnak körülöttünk az emberek. Tök mindegy, hogy hol élünk. Ezt nem árt úgy 50 körül, elkezdeni tudatosítani magunkban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 17:47:35

@Dikusz: amíg nem kóstoltad a rozskenyeremet köménymaggal, ne írd le az egész magot.

Aaa, ma élményem volt. A Váncza-könyvből sütöttem sütit, nagyon boldogan, mert volt hozzá "keksz-szaggatóm". Citromolajjal ízesítettem, szépen illatozott. Megkóstolom.... hát egy az egyben a háztartási keksz, az a régi, amit gyomorrontás után adott anyu üres teával... Megvan még? Az írek odáig voltak érte, hogy de finom, mi ez? Londoni keksz néven szerepel a könyvben, majd' meghaltam a pult mögött, úgy nevettem, hogy háztartási kekszet sikerült sütnöm nekik egy régi könyvből....

Shaktee 2017.03.04. 18:12:57

@kisrumpf: Váncspistáé a legvidámabb szakácskönyv :))

Dikusz 2017.03.04. 18:19:01

@kisrumpf: én is szeretnék inni olyat (meg az árvák könnyén kívül bármit), de nincs:))) (viccvót)

Hálaistennek, ma már nem minden kolbász készül egész köménymaggal. Régebben csak olyat lehetett kapni, ma gondolom már őrölt köményt használnak.
Szívesen megkóstolnám a rozskenyered, biztos vagyok benne, hogy finom. Viszont szert tettem arra a képességre, hogy anélkül eszem az egész köménymagot, hogy ráharapnék. Egyszerűen kiráz a hideg tőle ha ráharapok, a borstól is. Vessetek a vérszomjas hétpettyes katicabogarak elé, de én szeretem a ruszlit. A hagymát benne, és a mustármagot nem. Egyszer volt szerencsém ráharapni egy mustármagra, azt hittem elpusztulok. Évekig rá sem tudtam nézni a halra, a mai napig milliméterenként bogarászom végig, hogy ne legyen rajta mustármag, pedig egyébként még kenyér se kell hozzá:)
Van Váncza könyvem, majd megkeresem a keksz receptet:)

Dikusz 2017.03.04. 18:24:20

@geeezzzr: hááát, egésségedre a köménymagot:)), én a szezámmaggal vagyok így, de mindig közelről nézem, hogy nehogy más legyen.

Plutykának anyósomék hítták a kelkáposztafőzeléket (Vas megye, Celldömölk). A paradicsomos káposztába én felfőzőm a köményt, és a feketeborsot, a levét öntöm a káposztához, így is érezni az ízét, + babérlevelet is teszek bele.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 18:28:36

@muzzie canuck: abból még nem sütöttem, csak nézegetem, olvasgatom. Vánczát ellenben használom, bár nem minden simerül belőle. De ami sikerül....! (Lásd fent)

@Dikusz: a férjem a másik szobából megérzi, ha iszom, annyira füstös. Szeretem.

Ahogy a ruszlit is! Lehet, hogy ez valami perverzió, de én szeretek ráharapni ezekre a kis göbökre, bármiben is legyenek, kenyérben, kajában, süteményben.... mert képzeld, az íreknek van egy köménymagos sütijük, bizony... minden jöhet, ánizsmag, köménymag, bors, mustármag...

Dikusz 2017.03.04. 18:36:24

@kisrumpf: nem biztos hogy ismered a mesebeli Gombóc Artúrt, nagyon kedves kis magyar rajzfilmsorozat. Ő egy dagadt madár, és nagyon szereti a csokoládét, így mondja:

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon." :)))

Dikusz 2017.03.04. 18:45:17

@Csodabogár: Édesapámat elvittük egyszer sétálni azokra a helyekre, ahol gyerekeskedett, és sokat mesélt nekünk ezekről a helyekről -I.ker. Attila utca, XIII.Dévai utca, imádtuk hallgatni.
Ő nem tudta feldolgozni a sok változást, neki az új már idegen volt, azt mondta, ez már nem az ő Budapestje. Hatalmas tudással rendelkezett, pedig csak egyszerű szerszámkészítő volt. Sok mindent megélt, másképp mesélt el, mint azt ma a közelmúlt "valós" történelmének tanítják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 18:46:53

@Dikusz: Most voltunk a LIDL-ben a heti bevásárlást letudni. Állítólag magyar napok vannak. Ennek megfelelően találkoztunk három magyar termékkel. A többi száz az lengyel. A lengyeleknek van egy üveges paradicsomos töltött káposztájuk meg paradicsomos babfőzelékük. Na az nagyon finom vettem is egy kartonnal.
A héten a sarkon a töröknél Gyulai Kispárost vettem azt vittem melóba. A gyulai kolbász az egyik legjobb csak otthon nem tudtam megvenni.

nyuszigonosz 2017.03.04. 18:51:36

@diggerdriver: Készen lett a Digger -kalács. :-) Még forró, de nagyon jól néz ki. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:02:42

@Dikusz: Na látod mi ha otthon disznót vágtunk a fokhagymát főztük meg és csak a levét tettük a kolbászba. Nagyon egyszerű miért.
Ha sütsz valamit amire sok fokhagymát teszel a az jó fokhagymás lesz de nem büfög fel. Mert meg van sütve. Ha főzöd ugyanígy van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:03:59

@kisrumpf:
Úgy van. Harapni lehet benne a tőzeget.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 19:05:50

@Dikusz: :D Egy időben Picur volt a vezetéknevem.

Dikusz 2017.03.04. 19:20:47

@nyuszigonosz: kérek egy szeletet:))
A fénykép tényleg jöhetne..

Dikusz 2017.03.04. 19:23:33

@diggerdriver: a gyulai kolbászt én is szeretem, de mostanában nekem nem ízlik, pépesebbnek érzem. Nem gondoltam volna, de a békéscsabai kolbász mostanában jobban bejön.

Dikusz 2017.03.04. 19:24:10

@kisrumpf: akkor ismered:))) Ugye milyen aranyos mese volt?

P.Elliot 2017.03.04. 19:30:13

@diggerdriver: Kesz lett a kalacs, a ferjem szerint ha osztalyozzuk 1-10-ig akkor tizes. Nem valoszinu hogy holnapra marad.
A kulseje viszont nem tul szep, en nem tudok rendesen fonni, valahogy mindig felresikerul, gondolkozok is rajta hogy ne-e csak tekerjem fel es ugy sussem, az ize ugyanaz es nem lesz ilyen rogyott kepe mint most van.Kivulrol egesz tojassal kentem meg mert azzal szoktam az ilyen kelt tesztakat es elfelejtettem hogy tojasfeherjet irtal, majd legkozelebb azzal kenem.
En is ettem belole annyit hogy holnap jobb ha extra uszni megyek pedig hetvegen nem szoktam.
Koszonjuk a receptet...

nyuszigonosz 2017.03.04. 19:31:04

@Dikusz: Nem tudok képet felrakni ide: ugyanúgy néz ki, mint a Digger képén, csak a sütöpapír alatta nem fehér, hanem barna. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:51:44

@P.Elliot:
Nagyon szívesen örülök hogy ízlett. Úgy tekered ahogy akarod. Tényleg lehet egyszer kipróbálom a hat fonatot egyenként csigaformába tekerve megsütni. Igen, nem túl szép mert azért csak kireped sütés közben de nagyon finom.

Herr Géza 2017.03.04. 20:33:25

@Dikusz: Nem mondod komolyan a márc. 2.-t? A nejemnek is tegnapelőtt volt a szülinapjs. A fiad is ilyen betonfejű, makacs ????

Dikusz 2017.03.04. 20:41:21

@Herr Géza: Nem, egy nagyon aranyos valaki (1980-as) szelíd, mint a nejed lehet:)) viccvót:)

Tényleg nem keményfejű, elég visszafogott, de azért meg tudja védeni magát ha kell. Bár az is igaz, hogy amit elhatároz, ahhoz ragaszkodik. Elég rendszerető is.

DieNanny CH 2017.03.04. 20:44:38

@Dikusz:

Ó, a ruszli. Majdnem mindig veszek, ha otthon vagyok. Csak én eszem a családomban.

DieNanny CH 2017.03.04. 20:46:03

@Dikusz:

Én a sajtokkal vagyok ugyanígy.
:-D

Herr Géza 2017.03.04. 20:56:14

@nyuszigonosz: Imhol vagyon:

kepkezelo.com/images/pmbn8dmw5ybs2cxiamyv.jpg

Bár én nehezen tudom ezt Digger kalácsnak hívni. Se cupák, se csülök, se bab....
:))))))))

Herr Géza 2017.03.04. 20:57:28

@Herr Géza: Bocs, kicsit tülméretes lett a kép..:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:12:29

@Dikusz: Klasszikus! Bár mostanában egy másik bábfilmsorozat dalocskája van a fejemben, egy mindent lefényképező sün volt benne....

Herr Géza 2017.03.04. 21:18:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na akkor vagyunk (vannak) egy párán ezen a napon...:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:18:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt is ez a helyzet. Az uram megőrülne, csak akkor eszem bármilyen halfélét ha távol van. Nem bírja a szagát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 21:24:22

@Herr Géza:
Ajj de gyönyörűűűű. Nyuszi nagy gratuláció. Csodálatos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:24:34

@diggerdriver: akkor ez olyan lehet, mint a babka. Az is ilyen feltekert, formában kisült, csokis töltött cucc. Ki kellene próbálni, csak előbb el kell ballagni a lengyelekhez friss élesztőért.

nyuszigonosz 2017.03.04. 21:27:04

@diggerdriver: Kösz Digger, de hát ugyanúgy néz ki, mint ami te sütöttél. Tényleg csak a sütöpapír színe más.

SzZoole 2017.03.04. 21:30:47

@kisrumpf: tessek, a mindent lefenykepezo sun:))
A mese cime;A legkisebb ugrifules.

youtu.be/NLw5hut_RC8

SzZoole 2017.03.04. 21:34:14

@nyuszigonosz: szerintem is ugyanaz,csak photoshopoltad:))
Vicc volt.
Amugy jol nez ki,csak szerintem ranezesre sótlan tünik:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:52:54

@Zoole[uk]: erre! Köszönöm. Közben a dalocskát is megtaláltam, csak szövegét, de legalább a vitás sorok is megvannak. Napok óta ez megy a fejemben!

nyuszigonosz 2017.03.04. 21:57:34

@Zoole[uk]: Nézd meg rendesen, akkor fogod látni, hogy nem sótlan. :-)

SzZoole 2017.03.04. 22:01:57

@kisrumpf: ahogy a nejemnek emlitettem rogton elenekelte nekem nagy oromomre:))

SzZoole 2017.03.04. 22:04:46

@nyuszigonosz: ha kinagyitom a kepet tenyleg nem az,de igy meg soknak tunik a reszeltsajt rajta:))

Dikusz 2017.03.04. 22:06:17

@Zoole[uk]: én is szerettem nézni, nagyon aranyos mese volt ez is, az írójának örökké kellene élnie. Kedves szeretetreméltó ember, a szeme mindig mosolyog.

Dikusz 2017.03.04. 22:32:27

@kisrumpf: nem tudom arra a mesére emlékszel-e még, nagyjából a Legkisebb ugrifülessel egy időben készülhetett:))
A fiammal együtt néztem, ő biztos nem emlékszik a dalra (a mesére igen) az a címe: Füles mackó. A dal szövegét és a dallamát a mai napig tudom, azt hiszem NDK-s mesefilm.
Kedvenc meséi voltak egyébként: a Találékony kisfiú, Lolka Bolka, Moha és Páfrány, Frakk, Vizipók csodapók stb:)

SzZoole 2017.03.04. 22:54:39

@Dikusz: Fulesmacko szoveget a mai napig tudom kivulrol,még elenekeni is eltudom:))
Amit meg szerettem Pampalini,Jeami es a csodalampa,kockasfulu nyul,Rumcajsz,Manka es Csibeszke stb.

Dikusz 2017.03.04. 23:06:47

@Zoole[uk]: Ó mizéria, ó donna Klára! :)))
A Jamie és a csodalámpa az egyetlen volt talán, ami nagyon nem tetszett - felnőttként. Gyerekeknek biztosan.
A Vackor a kölyökmackó régi, talán nem láttátok, de a Moha és Páfrányt, a Bob és Bobek (két nyuszi a bűvészkalapból), nem utolsó sorban a Kisvakond, Babar, Tesz-vesz város... stb.
Majd ha alkalom adódik, együtt elénekelhetjük:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 23:09:08

“Réges régen, a tv hőskorában, esténként a nők olvastak fel esti mese gyanánt. Egy alkalommal, teljesen váratlanul az utolsó pillanatban a bemondónő rosszul lett, és helyette az egyik férfi kollégát kérték fel a mesemondásra.
– Szervusztok gyerekek! – köszönt illendően az ötvenhárom éves szakállas figura. – Fecske anyó vagyok! – folytatta, és a korabeli felvételen látszik, hogy az operatőr megbillenti a statívot a röhögéstől. A mesélő, nagydarab szakállas figura folytatta – …és épp a tojásaimon ülök… – a korabeli kollegák szerint, ekkor a hangosító, valamint az összes díszletes és kellékes halkan kiosont a folyosóra, majd összeesett a röhögéstől. Utolsónak az operatőr maradt, aki a következő mondat után hagyta el a stúdiót: – ….és a fészekből kilóg a szép villás farkam…”

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 23:10:52

@Dikusz:
Megöregedtem. Én még a Mazsola és Tádén, a Futrinka utcán és a Rémusz bácsi meséin nőttem fel.

SzZoole 2017.03.04. 23:14:03

@Dikusz: ezekre mindre emlekszem:)
Viszont a retardalt depreszios mici mackot nem szerettem,pedig a gyermekeimnek kedvenc mesei voltak es rengetegszer kellet meselnem vagy videot nezni:))
Biztos vagyok benne,hogy nem akarsz velem egyutt enekelni,mert nekem bárhangom van,bár ne hallanad:))

Dikusz 2017.03.04. 23:25:47

@Zoole[uk]: a Micimackót én se szerettem, bár próbáltam többször nekifutni. Azért a Grimm-mesék se matyóhímzés ('61-es kiadás) Vannak régi mesekönyveim, Öreg néne őzikéje, Hétszín virág(ezt biztos nem ismeritek).
A Kisvakond történeteit volt hogy egyszerre olvastam fel egy este. Volt még a Kipp Kopp csomó mesekönyv még.
Rajzfilmek, már szülőként láttam, te meg gyerekként: 80 nap alatt a Föld körül, ezt biztos ismered, a spanyol változat, szerintem a legjobb rajzfilmek közé tartozik, Elsüllyedt világok, Mofli az utolsó koala, Egyszer volt az Élet (a vérről szóló volt a legjobb), Nils, sorolhatnánk még, Varázsceruza ez Zoli fiam kedvence volt:)))

SzZoole 2017.03.04. 23:30:18

@Dikusz: ezekre is emlekszem,a batyam '63-as a noverem '67-es,megvoltak ezek a konyvek is:)
Özgidacska sete-suta,ki latszik a segge lyuka.....:))

Dikusz 2017.03.04. 23:37:13

@diggerdriver: ezek az én meséim voltak, és én öregebb vagyok:))) meg a Dörmögő Dömötör.
Töredelmesen bevallom, hogy nagyon szerettem a szovjet mesefilmeket: Cippolino, Hagymácska, Mása és a medve, Majmocskák, nagyon jó mese-, és rajzfilmjeik voltak. Kerestem többször a neten, nem nagyon találtam többet:)

Dikusz 2017.03.04. 23:38:50

@Zoole[uk]: óóó.. pasztmek:)))) még jó, hogy ilyenkor már nem iszok kávét. Most törölgethetném a képernyőt......:DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 23:45:20

@Dikusz: Süni a ködben. Orosz..Csodás rajzfilm... talén fent van valahol.

Bob és Bobek, Moha és Páfrány, Kisvakond... s az eredeti Micimackó, az első könyv volt, amit kiolvastam 5 évesen, máig megvan. Hibás nyomás, kétszer van benne az utolsó fejezet.

Dikusz 2017.03.05. 00:02:14

@kisrumpf: de aranyos:)))) Tényleg láttam, megnéztem a neten mégegyszer most, feliratos, oroszul beszélő:)
A Micimackót nem tudtam megszeretni. Eszembe jutott még a Pumukli is, többször megnéztem a sorozatot (NDK-s volt ez is, ha jól emlékszem).

@diggerdriver: Az NDK-s mesefilmekről jutott eszembe, a '60-as években vetítették: egy aranyos kis sapkás manó: Álommanó, meg egy szlovák rajzfilm: a Vecernícek apó, aki oltogatta a lámpájával a csillagokat. Emlékszel rá?

Dragonlady (Bp, Hun) 2017.03.05. 00:02:47

Köszi mindenkinek, akinek hiányoztam.
Elvagyunk. Gyerek jofej elkezdett dumálni. Poénból indonézul számolunk perpill. Angolul meg annyit tud h happy happy.
Még egy kibaszott telet nem akarok itt kibirni bár már ezt sem akartam de life sucks olykor.
Az a kis vakond aztán megvan e amiben premier planban szül a nyuszi?

SzZoole 2017.03.05. 00:04:03

@kisrumpf: volt egy orosz mese,egy allandoan bagozo farkas a ;Na megallj csak,emlekszel rá?:)

gabors 2017.03.05. 01:24:39

Most jutottam ide .. nem rossz ... vegre valami ami nem brexit vagy mikor erzem otthon magam ....

:-))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2017.03.05. 03:08:43

@Dikusz: Ezekete a meseket annyiszor ismeteltek, hogy a fiatalok is emlekeznek az osszesre. Mi meg mindig tartunk magyar mese hetvegeket a gyerekekkel, pedig mar a legkisebb is 18 lesz :) ( a magyar mese ebben az esetben azt jelenti, hogy amit Magyarorszagon lattunk).
Nekem a kedvencem a regi Szunidei Matinek voltak, amikor volt szovjet mese, volt mesefilm, magyar rajzfil, vegyesen.

blackhairlady 2017.03.05. 03:14:44

@Dikusz: Az elsullyedt vilagoknak a focimdala nagyon jo. Mar a felnott voltam amikor ez ment a tvben, de kepes voltam vasarnaponkent azert elobb felkelni, hogy le ne maradjak rola :D

blackhairlady 2017.03.05. 03:18:04

@Zoole[uk]: nekem igen:) meg egy olyan rajzfilm is, szinten szovjet, amiben ket hoki csapat jatszik, a fekete es a feher mezesek, nem jut eszembe a cime.
A Holle anyot is a szovjetek csinlatak meg a legjobban anno.

Shanarey 2017.03.05. 05:09:07

Amikor még a fiam kcsi volt, neki ez a mese tetszett
Nekem pedig a zenéje tetszett

www.youtube.com/watch?v=gIuuPTM3nSc

Taxomükke (UK) 2017.03.05. 08:26:17

Mindenkinek, akit illet:
A Micimackó zseniális.

DieNanny CH 2017.03.05. 08:43:14

@diggerdriver:

Még csak az Aldisat.
Lidl nincs az otthoni városomban.

DieNanny CH 2017.03.05. 08:49:37

@Dikusz:

A Mását az oroszok újra tervezték, youtube-on megtalálod az új részeket. Német nyelvterületen nagyon hódít a gyerekek körében.

www.youtube.com/watch?v=1V3ZY_TXKwU&list=PLdBBhBNyoIELr5rE8wsrOnCmh_EbMVxqq

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 08:53:21

@Zoole[uk]: jaj... nu, pagagyi vagy hogy mondják a címét... emlékszem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 08:58:19

@Taxomükke (UK): az. Minden kisebb hídon kötelező előadni Micimackó vizipólóját. A menyét aki követi a menyét. Az a fordítás! "Itthon vannak, kérem szépen?"

Dikusz 2017.03.05. 09:21:31

@diggerdriver: elküldtem már a hozzászólást, mire rájöttem, hogy ez valóban 1960-as években volt látható, annyira azért nem vegy "öreg", de én igen:)

Dikusz 2017.03.05. 09:54:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :)))))))))))))))
Köszi:))))))))), ez valami fantasztikus, fantasztikus:)

Unokahúgomnak van egy 6 éves kislánya, Lili. Rögtön ő jutott, eszembe Másáról, meg a menekülő Felhívtam őket, hátha nem tudnak róla, nézzék ők is. Azt mondták, ismerik régóta megy, a Minimaxon reggelente állandóan. Itt is nagyon szeretik a kicsik. Rég nem derültem ilyen jót rajzfilmen:)

Dikusz 2017.03.05. 09:57:53

@Taxomükke (UK): szégyenlem is össze-vissza magam, hogy nem tudott megfogni a Micimackó. Tudom, bennem van a hiba, mert ha ennyien mondják, csak jó lehet. Van még egy világhírű regény/filmsorozat amit nem kedvelek, de már le sem merem írni melyik az.
Azért ugye nincs harag:)

Dikusz 2017.03.05. 10:00:25

@Dikusz: menekülő állatokat akartam írni, lemaradt, annyira vigyorgok még a rajzfilmen, amit @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: küldött.

macamuca [IHUN] 2017.03.05. 10:10:10

@diggerdriver:
És a glenfiddichi nagykorú??
:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 11:28:01

@Dikusz: Így van. Sosem tudtam elolvasni a Micimackót meg a Kis Herceget. Mai napig nem tudom mit esznek rajtuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 11:28:56

@macamuca [IHUN]:
Ajjajjjjajj hol van az már...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2017.03.05. 12:54:19

@Dikusz:

Írd le nyugodtan.

Én pl a pacalt nem szeretem.

:-DDD

'it's cool to know nothing' 2017.03.05. 14:02:28

@tanato:
A világpolgár és a magyar egymást kizáró fogalmak.
Csakúgy mint a világpolgár és a német, világpolgár és orosz stb

Élhetsz a világban anélkül, hogy világpolgárrá (nem-magyarrá, nem-németté stb.) válnál..

Most a brexit kapcsán egy csomóan ismét költöznek. Fújja a szél a levelet. De ezt már megírtam itt is évekkel ezelőtt. A gyerekeitek is így szocializálódnak, ha valami nem jó, mentek egy házzal arrébb. Soha nem lesztek sehol otthon.

Dikusz 2017.03.05. 14:10:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én konkrétan a pacalt nagyon szeretem, csak úgy magába, füstölt csülök nem is kell bele, még kenyér se:))

Halkan mondom, hogy ne hallják meg: A Harry Pottert...
Egyetlen sorát sem olvastam. Most szépen beülök egy sarokba, és hamut szórok a fejemre. Tényleg sokan kérdezték, hogy nem értik mit nem lehet szeretni rajta.

Buchhalter 2017.03.05. 15:27:17

@Határátkelő: vannak adatok a kint élők számára Amolyan súlyozott átlag a KSH rézéről . Pont a héten jelent meg az Indexen .Ott 350 ezer főre becsülik a számot.De mivel ez kormány által meghekkelt adat valószínűbb a 400-450 ezer fő.Az viszont meglepő,hogy hivatalosan is elismerték a lakosság létszáma már csak 9,7 millió.

DieNanny CH 2017.03.05. 15:59:18

@Dikusz:

Semmi gond, bár én nagyon szeretem.

Én pl a Star Treket nem szeretem, meg a Csillagkaput sem, de a Star Wars-ot meg rajongásig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 16:57:21

@Dikusz: na én ilyen ökörségeket alapból nem nézek.

tanato 2017.03.05. 19:50:47

@'it's cool to know nothing': Ilyen a világ,ezt hívják globalizációnak.

Dikusz 2017.03.05. 23:41:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van úgy, hogy az ember nem tudja megmagyarázni miért tetszik valamilyen film/könyv.
Én például nagyon szeretem a jódlit. Szerencsére a neten találok minden mennyiségben, de még nem találtam olyat a környezetemben, akinek tetszik:)

Dikusz 2017.03.05. 23:42:33

@diggerdriver: én se, de azért azt nem mondanám, hogy ökörség, mert másnak attól még tetszhet:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása