oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 04. 06:31,  A hazatérés magánya 218 komment

2017. március 04. 06:31 Határátkelő

A hazatérés magánya

Azok a magyarok, akik az uniós csatlakozást követő első hullámmal költöztek külföldre, lassan 10-15 éve elhagyták Magyarországot. Noha nehéz mérni a visszatérés arányát (legalább annyira, mint azt, hogy hányan is vannak a határátkelők) nyilván sokan vannak köztük, és a később elköltözöttek között, akik vagy fontolgatják a Magyarországra költözést, vagy éppen a közepén vannak. Ennyi idő elteltével viszont nagyon nehéz visszatérni és újra megtalálni a helyünk.

Te is hazatértél, vagy csak tervezed? Mi alapján döntöttél, vagy döntesz? Mit vársz, bejöttek a számításaid? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_6_foto_pixabay_com_yogasdesign.jpg

Noha remélem, lesznek olyanok, akik megosztják a tapasztalatukat, amíg ez nem történik meg, addig kénytelen vagyok külföldi példákra támaszkodni, márpedig ezek azt mutatják, hogy egy-másfél évtized után bizony nagyon nehéz (sokaknak nem is sikerül) felvenni az otthoni ritmust. 

A kanadai Helen Maffini például 15 évet élt Japánban, Szingapúrban és Ausztráliában, mielőtt úgy érezte volna, ideje hazatérnie. Vissza is költözött Kanadába, csak hogy nagyon gyorsan rájöjjön, hibát követett el. 

„Mi 2013-ban költöztünk vissza, mert úgy éreztem, ideje megállapodnunk. Körülbelül egy évvel később már nyilvánvaló volt, hogy kudarcot vallottunk, különösen én. Nehéz volt újra beilleszkedni, nagyon másnak éreztem magam, a dolgok rengeteget változtak. Nagyon nehezen viseltük a hosszú telet, és a korábbi életünkkel ellentétben minden nagyon csendes és nyugodt volt” – mesélte a BBC-nek.

A 46 éves oktatási szakértő ezért aztán úgy döntött, férjével, egy olasz séffel és gyerekeivel Kambodzsába költözik. Azért oda, mert férje ott kapott új munkát. Neki tehát nem sikerült a visszailleszkedés. 

Éppenséggel nincs vele egyedül, mert mindenféle felmérések azt mutatják, hogy még a hagyományosan eredetileg csak pár éves kiküldetésre szerződő expatok közül is egyre többen maradnak külföldön, és akkor még nem beszéltünk a határátkelőkről. 

A hazaköltözés árnyoldalai 

Hát ezekből bőven akad, hiszen egy ilyen hosszú távollét komoly változást tud előidézni az ember identitásában, és minél hosszabb a távollét, és minél ritkábbak a hazalátogatások, ez a változás annál mélyebb – hangsúlyozta a norvégiai Stavangerben élő pszichológus, Nicola McCaffrey. 

Éppen ezért akadnak olyan határátkelők, akik egyszerűen képtelenek alkalmazkodni az otthoni élethez, szenvednek a fordított kulturális sokktól és nem ritkán ismét útnak indulnak. 

„Sokan akkor kezdenek a hazatérés gondolatával foglalkozni, amikor le akarnak telepedni, és családot akarnak alakítani. Szeretnék a gyerekeket a szülőhazájukban felnevelni, szeretnék, ha ugyanaz lenne az identitásuk” – mondta a Londonban élő, coachként dolgozó Nikki Thomas, aki korábban két évet élt Hongkongban. 

„Gondot okoz az is, hogy egy idő után külföldről rózsaszín szemüvegen keresztül kezded látni a hazádat, és persze szeretnél az idősödő szüleid mellett lenni” – tette hozzá. 

A problémát az okozza, hogy a várakozások sokszor nem találkoznak a valósággal. A világ ugyanis folyamatosan változik otthon is, amire Nikki Thomas szerint a legjobb példa a Brexit, ami sok külföldön élő barátját megrémítette, mert úgy érezték, a hazájuk már nem az, mint amikor otthagyták. 

„Az első hetekben mintha hibernáltak volna” 

A határátkelők gyakran alábecsülik azt a hatást, amit a huzamosabb ideig tartó külföldi lét gyakorol rájuk. „A külföldi élet és munka az embert és családtagjait is alapjaiban változtathatja meg, méghozzá úgy, ahogyan nem is várták volna” – mondta Jenny Castelino, a nemzetközi áttelepülésekkel foglalkozó Cartus igazgatója. 

Pedig sokan elsősorban a család miatt költöznek haza, mint például a 39 éves biológus, Mei-Ho Lee, aki tíz évnyi amerikai tartózkodás után tért haza Malajziába. 

Nem lehet azt mondani, hogy ne próbált volna meg felkészülni a hazatérésre, több mint egy évet vacillált rajta, mégis sokkolta a dolog. Az első pár hónapban a szülei házában élt, és elég nagy volt a váltás a New York-i nyüzsgés, és a Columbia Egyetem laboratóriuma, valamint az észak-malajziai Ipoh városa között. 

„Az hetekben mintha hibernáltak volna” – emlékezett vissza. A helyzet akkor sem lett sokkal jobb, amikor a nyüzsgőbb Kuala Lumpurba költözött, mert a nagyváros teljesen megváltozott ahhoz képest, amikor évekkel korábban ott élt. 

„Semmit sem ismertem meg, egyetlen utcát sem. Autóm sem volt, ami külön nehezítette a helyzetet. Hiányzott a New York-i tömegközlekedés” – tette hozzá. Ráadásul a munkahelyen is komoly kihívások érték, mert át kellett váltania „az ázsiai tempóra”. 

A gyerekek 

A helyzetet tovább bonyolíthatják a gyerekek. A brit Karen 22 éve él külföldön, most éppen Malajziában, miközben a gyerekei nagy-britanniai egyetemre járnak. Malajziát nem tekintik otthonuknak, hiszen sosem éltek ott, az európai házukat kiadták, így tulajdonképpen most tulajdonképpen bőröndből élnek. 

A jelenség persze nem egyedi, olyannyira nem, hogy külön kifejezés is van rá, ez a harmadik kultúrájú gyerekek. A jelenséget elsőként egy amerikai szociológus, Ruth Hill Useem írta le az 1950-es években, amikor egy évig Indiában tanulmányozta az ott élő expatok életét. 

Arra jött rá, hogy azok, akik a saját kultúrájukból érkezve illeszkedtek be a helyibe, tulajdonképpen egy olyan sajátos életstílust és kultúrát alakítottak ki, ami mindkettőtől különbözött, azaz gyakorlatilag egyénre szabott. 

Ennek vannak előnyei és hátrányai is, csupán címszavakban mindkettőről pár gondolat. 

Az előnyök 

Nyelvtudás 

Ezt nem nagyon kell részletezni, jelenleg a világon körülbelül ugyanannyi két- (vagy több-)nyelvű gyerek él, mint egyetlen nyelvet beszélő. A nyelvtudás (ráadásul az anyanyelvi szintű, az adott országban és nem iskolában elsajátított) rengeteg ér. 

Világszemlélet 

A harmadik kultúrájú gyerekek gyorsan megtanulják, hogy minden egyes helyzetet lehet több szempontból nézni, többfélék az érdekek, másféleképpen látja és értékeli ugyanazt a dolgot két különböző világból érkezett ember. Mindez persze hátrányt is jelenthet akkor, ha például vissza kell térni egy olyan kultúrába, ahol ez a sokszínűség nem vagy csak nagyon módjával létezik. 

A háromdimenziós világkép 

Az egyik legjobb példa lehet a Papírsárkányok című könyv szerzője, az Afganisztánban született, de az Egyesült Államokban élő író, Khaled Hosseini. Ő iskolapéldája az olyan szerzőknek, akik egy adott világot (ez esetben gyermekkora Afganisztánját) egy másik kultúra lencséjén keresztül mutatnak be, amitől ez háromdimenziós lesz, azaz egy élményt, tapasztalatot képesek egy másik kultúrán keresztül nézni. 

Érzékenység a kapcsolatokban 

Aki a saját sorsán keresztül érzi, milyen nehézségeket okozhat a beilleszkedés, milyen komplikált lehet elfogadtatni magát egy idegen kulturális környezetben, az valószínűleg sokkal nagyobb empátiával viszonyul majd másokhoz, inkább lesz képes saját érzelmei felmérésére, és a beilleszkedésben, a társadalmi normák elfogadásában is nagyobb rutint szerez. 

Kulturális intelligencia 

Az a képesség, hogy valaki képes legyen más nemzetek, etnikumok kultúráját, szokásait elfogadni, azokhoz alkalmazkodni. Nyilván, aki gyerekként ezen már keresztülment, az felnőttként is könnyebben boldogul majd. 

A hátrányok 

Beilleszkedési zavarok 

Itt elsősorban arra gondolhatunk, amikor nagyon eltérő kultúrák között mozog egy család, és kénytelen mozogni egy gyerek. Nyilván kevesebb problémát jelent mondjuk Magyarországról Németországba vagy az Egyesült Királyságba költözni (ahol azért az európai alapnormák, a társadalmak működése nagyon hasonló), mint mondjuk Európából valamelyik ázsiai országba. 

A hazai kultúra hiányos ismerete 

Ez az internet elterjedése óta nyilván kisebb probléma, de azért egy külföldön élő gyerek óhatatlanul (akár a szülők minden erőfeszítése ellenére is) kevésbé ismeri majd hazája kultúráját, akár magát az országot, és persze általában a családdal is kevésbé szoros a mindennapos kapcsolat.

A felnőtt élethez való alkalmazkodás 

A többféle kulturális hatás megnehezítheti az identitás és a valahová tartozás érzésének kifejlődését. Magyarán könnyen előfordulhat, hogy az ilyen gyerekek felnőttként gyökértelennek és nyughatatlannak érzik magukat, ami megnehezítheti a felnőtté válás folyamatát. (Minderről bővebben itt írtam korábban.)

A kis elkalandozás után térjünk vissza az eredeti témához, a poszt elején idézett Helen Maffini a saját gyerekeit „rugalmasnak” tartja, gyorsan hozzátéve, hogy valószínűleg elég nehezen tudnák megfogalmazni a haza és az otthon fogalmát. 

Helen azért is írt egy könyvet, hogy segítsen a gyakran országot váltó gyerekeket eligazítani ebben az életformában. A főszereplőe Sammy, egy kis csiga, aki mindenhová magával viszi a házát. 

Az már egy következő poszt témája lehetne, hogy vajon mennyire öröklődő ez az életforma. Helen Maffini példájából kiindulva akár lehet az is, hiszen ő 15 évesen költözött először, amikor édesapja Japánban, egy kutatólaboratóriumban kapott munkát. 

Így aztán nem meglepő, hogy ő is hasonló életet választott magának, és könnyen meglehet, hogy most 20 éves, Ottawában tanuló lánya is a nyomdokaiba lép, mert egyelőre esze ágában sincs Kanadában maradni, minden vágya, hogy beutazza a világot.

HÍRMONDÓ

Orbán: másodrendűek Közép-Európa állampolgárai

A magyar miniszterelnök a Visegrádi Négyek csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy az európai élelmiszerminőség esetében kiderült, az ügyben kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán.

Ki eteti meg a csirkéket? 

A kérdés egyre égetőbb lesz, ahogyan az Egyesült Királyság távolodik az Európai Uniótól. A brit gazdaságnak elég sok olyan területe van, amely nem, vagy csak nagyon nehezen boldogulna az uniós bevándorlók nélkül. Mint egy angol vállalkozó fogalmazott: „Elképesztő naivitás azt gondolni, hogy majd a helyiek elvégzik ezt a munkát. Ez egyszerűen nem fog megtörténni.

Nem Amerika az Álomország 

Noha tavaly jóval többen akartak a vagyonos kivándorlók közül letelepedni az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban, mégsem Amerika a legnépszerűbb célpont.

Érdekel a külföldi munka?

Elmennél nannynek Svájcba 3800 frankos havi fizetésért (mellé ingyenes étkezés, szállás jár)? Esetleg szobalánynak a francia Alpokba, vagy tehenésznek Dániába? Itt keresgélj a rengeteg ajánlat között!

(Fotó: pixabay.com/Yogasdesign)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3212310409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2017.03.04. 17:10:02

24.hu/kulfold/2017/03/03/allatorvoshoz-mennek-a-keselesek-aldozatai-angliaban/

Egy kis angol off./Nincs benne sértő a magyarok részére/inkább eü.

Shaktee 2017.03.04. 17:11:13

@mojyo:

Poénos hogy nokedli lesz ma a csibéhez :)

Becsempészek ide egy világpolgárt, egy régesrégi dokit a sok nass közibe

m.youtube.com/watch?v=wqo8EIayRng

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 17:40:33

@diggerdriver: Laphroaig-ot iszol? Rossz ember nem lehetsz

Csodabogár 2017.03.04. 17:43:44

Most ugrottam egy nagyot, mert a sütés főzés nagyon nem érdekel. Reggel olvastam a posztot de nem volt időm írni.
Szóval haza költözés. Semmi sokk nem volt. Tudtam, hogy a régi társasságom már csak nyomokban létezik, szüleim meghaltak, tehát nem ezért jöttem haza, hanem a városért. Nagyon pesti vagyok, már a szüleim is itt születtek. Szeretem a várost., a kulturális lehetőségeket, mindent. Bárhova megyek tele vagyok emlékekkel. Ma pl. gyönyörű idő van, elmentünk a szomszéd kerületbe ebédelni. Utána egy nagyot sétáltunk a Pasaréti úton, ahol ifjuságom egy részét töltöttem. Nyugtáztam az új házakat és üdvözöltem a régi jól ismerteket. Nagyon kellemes örömteli nap volt. Hiába éltem 30 évet külföldön, szép városokban mellesleg, ez a jó érzés sehol nem tud eltölteni, mert az ifjuságomat nem ott töltöttem. Nem a bármikori politikai rendszerhez és nem az emberekhez, hanem az én városomhoz jöttem haza. Sajnos a magány ellen nincs orvosság. Ha megöregszünk kihalnak körülöttünk az emberek. Tök mindegy, hogy hol élünk. Ezt nem árt úgy 50 körül, elkezdeni tudatosítani magunkban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 17:47:35

@Dikusz: amíg nem kóstoltad a rozskenyeremet köménymaggal, ne írd le az egész magot.

Aaa, ma élményem volt. A Váncza-könyvből sütöttem sütit, nagyon boldogan, mert volt hozzá "keksz-szaggatóm". Citromolajjal ízesítettem, szépen illatozott. Megkóstolom.... hát egy az egyben a háztartási keksz, az a régi, amit gyomorrontás után adott anyu üres teával... Megvan még? Az írek odáig voltak érte, hogy de finom, mi ez? Londoni keksz néven szerepel a könyvben, majd' meghaltam a pult mögött, úgy nevettem, hogy háztartási kekszet sikerült sütnöm nekik egy régi könyvből....

Shaktee 2017.03.04. 18:12:57

@kisrumpf: Váncspistáé a legvidámabb szakácskönyv :))

Dikusz 2017.03.04. 18:19:01

@kisrumpf: én is szeretnék inni olyat (meg az árvák könnyén kívül bármit), de nincs:))) (viccvót)

Hálaistennek, ma már nem minden kolbász készül egész köménymaggal. Régebben csak olyat lehetett kapni, ma gondolom már őrölt köményt használnak.
Szívesen megkóstolnám a rozskenyered, biztos vagyok benne, hogy finom. Viszont szert tettem arra a képességre, hogy anélkül eszem az egész köménymagot, hogy ráharapnék. Egyszerűen kiráz a hideg tőle ha ráharapok, a borstól is. Vessetek a vérszomjas hétpettyes katicabogarak elé, de én szeretem a ruszlit. A hagymát benne, és a mustármagot nem. Egyszer volt szerencsém ráharapni egy mustármagra, azt hittem elpusztulok. Évekig rá sem tudtam nézni a halra, a mai napig milliméterenként bogarászom végig, hogy ne legyen rajta mustármag, pedig egyébként még kenyér se kell hozzá:)
Van Váncza könyvem, majd megkeresem a keksz receptet:)

Dikusz 2017.03.04. 18:24:20

@geeezzzr: hááát, egésségedre a köménymagot:)), én a szezámmaggal vagyok így, de mindig közelről nézem, hogy nehogy más legyen.

Plutykának anyósomék hítták a kelkáposztafőzeléket (Vas megye, Celldömölk). A paradicsomos káposztába én felfőzőm a köményt, és a feketeborsot, a levét öntöm a káposztához, így is érezni az ízét, + babérlevelet is teszek bele.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 18:28:36

@muzzie canuck: abból még nem sütöttem, csak nézegetem, olvasgatom. Vánczát ellenben használom, bár nem minden simerül belőle. De ami sikerül....! (Lásd fent)

@Dikusz: a férjem a másik szobából megérzi, ha iszom, annyira füstös. Szeretem.

Ahogy a ruszlit is! Lehet, hogy ez valami perverzió, de én szeretek ráharapni ezekre a kis göbökre, bármiben is legyenek, kenyérben, kajában, süteményben.... mert képzeld, az íreknek van egy köménymagos sütijük, bizony... minden jöhet, ánizsmag, köménymag, bors, mustármag...

Dikusz 2017.03.04. 18:36:24

@kisrumpf: nem biztos hogy ismered a mesebeli Gombóc Artúrt, nagyon kedves kis magyar rajzfilmsorozat. Ő egy dagadt madár, és nagyon szereti a csokoládét, így mondja:

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon." :)))

Dikusz 2017.03.04. 18:45:17

@Csodabogár: Édesapámat elvittük egyszer sétálni azokra a helyekre, ahol gyerekeskedett, és sokat mesélt nekünk ezekről a helyekről -I.ker. Attila utca, XIII.Dévai utca, imádtuk hallgatni.
Ő nem tudta feldolgozni a sok változást, neki az új már idegen volt, azt mondta, ez már nem az ő Budapestje. Hatalmas tudással rendelkezett, pedig csak egyszerű szerszámkészítő volt. Sok mindent megélt, másképp mesélt el, mint azt ma a közelmúlt "valós" történelmének tanítják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 18:46:53

@Dikusz: Most voltunk a LIDL-ben a heti bevásárlást letudni. Állítólag magyar napok vannak. Ennek megfelelően találkoztunk három magyar termékkel. A többi száz az lengyel. A lengyeleknek van egy üveges paradicsomos töltött káposztájuk meg paradicsomos babfőzelékük. Na az nagyon finom vettem is egy kartonnal.
A héten a sarkon a töröknél Gyulai Kispárost vettem azt vittem melóba. A gyulai kolbász az egyik legjobb csak otthon nem tudtam megvenni.

nyuszigonosz 2017.03.04. 18:51:36

@diggerdriver: Készen lett a Digger -kalács. :-) Még forró, de nagyon jól néz ki. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:02:42

@Dikusz: Na látod mi ha otthon disznót vágtunk a fokhagymát főztük meg és csak a levét tettük a kolbászba. Nagyon egyszerű miért.
Ha sütsz valamit amire sok fokhagymát teszel a az jó fokhagymás lesz de nem büfög fel. Mert meg van sütve. Ha főzöd ugyanígy van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:03:59

@kisrumpf:
Úgy van. Harapni lehet benne a tőzeget.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 19:05:50

@Dikusz: :D Egy időben Picur volt a vezetéknevem.

Dikusz 2017.03.04. 19:20:47

@nyuszigonosz: kérek egy szeletet:))
A fénykép tényleg jöhetne..

Dikusz 2017.03.04. 19:23:33

@diggerdriver: a gyulai kolbászt én is szeretem, de mostanában nekem nem ízlik, pépesebbnek érzem. Nem gondoltam volna, de a békéscsabai kolbász mostanában jobban bejön.

Dikusz 2017.03.04. 19:24:10

@kisrumpf: akkor ismered:))) Ugye milyen aranyos mese volt?

P.Elliot 2017.03.04. 19:30:13

@diggerdriver: Kesz lett a kalacs, a ferjem szerint ha osztalyozzuk 1-10-ig akkor tizes. Nem valoszinu hogy holnapra marad.
A kulseje viszont nem tul szep, en nem tudok rendesen fonni, valahogy mindig felresikerul, gondolkozok is rajta hogy ne-e csak tekerjem fel es ugy sussem, az ize ugyanaz es nem lesz ilyen rogyott kepe mint most van.Kivulrol egesz tojassal kentem meg mert azzal szoktam az ilyen kelt tesztakat es elfelejtettem hogy tojasfeherjet irtal, majd legkozelebb azzal kenem.
En is ettem belole annyit hogy holnap jobb ha extra uszni megyek pedig hetvegen nem szoktam.
Koszonjuk a receptet...

nyuszigonosz 2017.03.04. 19:31:04

@Dikusz: Nem tudok képet felrakni ide: ugyanúgy néz ki, mint a Digger képén, csak a sütöpapír alatta nem fehér, hanem barna. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 19:51:44

@P.Elliot:
Nagyon szívesen örülök hogy ízlett. Úgy tekered ahogy akarod. Tényleg lehet egyszer kipróbálom a hat fonatot egyenként csigaformába tekerve megsütni. Igen, nem túl szép mert azért csak kireped sütés közben de nagyon finom.

Herr Géza 2017.03.04. 20:33:25

@Dikusz: Nem mondod komolyan a márc. 2.-t? A nejemnek is tegnapelőtt volt a szülinapjs. A fiad is ilyen betonfejű, makacs ????

Dikusz 2017.03.04. 20:41:21

@Herr Géza: Nem, egy nagyon aranyos valaki (1980-as) szelíd, mint a nejed lehet:)) viccvót:)

Tényleg nem keményfejű, elég visszafogott, de azért meg tudja védeni magát ha kell. Bár az is igaz, hogy amit elhatároz, ahhoz ragaszkodik. Elég rendszerető is.

DieNanny CH 2017.03.04. 20:44:38

@Dikusz:

Ó, a ruszli. Majdnem mindig veszek, ha otthon vagyok. Csak én eszem a családomban.

DieNanny CH 2017.03.04. 20:46:03

@Dikusz:

Én a sajtokkal vagyok ugyanígy.
:-D

Herr Géza 2017.03.04. 20:56:14

@nyuszigonosz: Imhol vagyon:

kepkezelo.com/images/pmbn8dmw5ybs2cxiamyv.jpg

Bár én nehezen tudom ezt Digger kalácsnak hívni. Se cupák, se csülök, se bab....
:))))))))

Herr Géza 2017.03.04. 20:57:28

@Herr Géza: Bocs, kicsit tülméretes lett a kép..:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:12:29

@Dikusz: Klasszikus! Bár mostanában egy másik bábfilmsorozat dalocskája van a fejemben, egy mindent lefényképező sün volt benne....

Herr Géza 2017.03.04. 21:18:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na akkor vagyunk (vannak) egy párán ezen a napon...:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:18:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt is ez a helyzet. Az uram megőrülne, csak akkor eszem bármilyen halfélét ha távol van. Nem bírja a szagát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 21:24:22

@Herr Géza:
Ajj de gyönyörűűűű. Nyuszi nagy gratuláció. Csodálatos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:24:34

@diggerdriver: akkor ez olyan lehet, mint a babka. Az is ilyen feltekert, formában kisült, csokis töltött cucc. Ki kellene próbálni, csak előbb el kell ballagni a lengyelekhez friss élesztőért.

nyuszigonosz 2017.03.04. 21:27:04

@diggerdriver: Kösz Digger, de hát ugyanúgy néz ki, mint ami te sütöttél. Tényleg csak a sütöpapír színe más.

SzZoole 2017.03.04. 21:30:47

@kisrumpf: tessek, a mindent lefenykepezo sun:))
A mese cime;A legkisebb ugrifules.

youtu.be/NLw5hut_RC8

SzZoole 2017.03.04. 21:34:14

@nyuszigonosz: szerintem is ugyanaz,csak photoshopoltad:))
Vicc volt.
Amugy jol nez ki,csak szerintem ranezesre sótlan tünik:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 21:52:54

@Zoole[uk]: erre! Köszönöm. Közben a dalocskát is megtaláltam, csak szövegét, de legalább a vitás sorok is megvannak. Napok óta ez megy a fejemben!

nyuszigonosz 2017.03.04. 21:57:34

@Zoole[uk]: Nézd meg rendesen, akkor fogod látni, hogy nem sótlan. :-)

SzZoole 2017.03.04. 22:01:57

@kisrumpf: ahogy a nejemnek emlitettem rogton elenekelte nekem nagy oromomre:))

SzZoole 2017.03.04. 22:04:46

@nyuszigonosz: ha kinagyitom a kepet tenyleg nem az,de igy meg soknak tunik a reszeltsajt rajta:))

Dikusz 2017.03.04. 22:06:17

@Zoole[uk]: én is szerettem nézni, nagyon aranyos mese volt ez is, az írójának örökké kellene élnie. Kedves szeretetreméltó ember, a szeme mindig mosolyog.

Dikusz 2017.03.04. 22:32:27

@kisrumpf: nem tudom arra a mesére emlékszel-e még, nagyjából a Legkisebb ugrifülessel egy időben készülhetett:))
A fiammal együtt néztem, ő biztos nem emlékszik a dalra (a mesére igen) az a címe: Füles mackó. A dal szövegét és a dallamát a mai napig tudom, azt hiszem NDK-s mesefilm.
Kedvenc meséi voltak egyébként: a Találékony kisfiú, Lolka Bolka, Moha és Páfrány, Frakk, Vizipók csodapók stb:)

SzZoole 2017.03.04. 22:54:39

@Dikusz: Fulesmacko szoveget a mai napig tudom kivulrol,még elenekeni is eltudom:))
Amit meg szerettem Pampalini,Jeami es a csodalampa,kockasfulu nyul,Rumcajsz,Manka es Csibeszke stb.

Dikusz 2017.03.04. 23:06:47

@Zoole[uk]: Ó mizéria, ó donna Klára! :)))
A Jamie és a csodalámpa az egyetlen volt talán, ami nagyon nem tetszett - felnőttként. Gyerekeknek biztosan.
A Vackor a kölyökmackó régi, talán nem láttátok, de a Moha és Páfrányt, a Bob és Bobek (két nyuszi a bűvészkalapból), nem utolsó sorban a Kisvakond, Babar, Tesz-vesz város... stb.
Majd ha alkalom adódik, együtt elénekelhetjük:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 23:09:08

“Réges régen, a tv hőskorában, esténként a nők olvastak fel esti mese gyanánt. Egy alkalommal, teljesen váratlanul az utolsó pillanatban a bemondónő rosszul lett, és helyette az egyik férfi kollégát kérték fel a mesemondásra.
– Szervusztok gyerekek! – köszönt illendően az ötvenhárom éves szakállas figura. – Fecske anyó vagyok! – folytatta, és a korabeli felvételen látszik, hogy az operatőr megbillenti a statívot a röhögéstől. A mesélő, nagydarab szakállas figura folytatta – …és épp a tojásaimon ülök… – a korabeli kollegák szerint, ekkor a hangosító, valamint az összes díszletes és kellékes halkan kiosont a folyosóra, majd összeesett a röhögéstől. Utolsónak az operatőr maradt, aki a következő mondat után hagyta el a stúdiót: – ….és a fészekből kilóg a szép villás farkam…”

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.04. 23:10:52

@Dikusz:
Megöregedtem. Én még a Mazsola és Tádén, a Futrinka utcán és a Rémusz bácsi meséin nőttem fel.

SzZoole 2017.03.04. 23:14:03

@Dikusz: ezekre mindre emlekszem:)
Viszont a retardalt depreszios mici mackot nem szerettem,pedig a gyermekeimnek kedvenc mesei voltak es rengetegszer kellet meselnem vagy videot nezni:))
Biztos vagyok benne,hogy nem akarsz velem egyutt enekelni,mert nekem bárhangom van,bár ne hallanad:))

Dikusz 2017.03.04. 23:25:47

@Zoole[uk]: a Micimackót én se szerettem, bár próbáltam többször nekifutni. Azért a Grimm-mesék se matyóhímzés ('61-es kiadás) Vannak régi mesekönyveim, Öreg néne őzikéje, Hétszín virág(ezt biztos nem ismeritek).
A Kisvakond történeteit volt hogy egyszerre olvastam fel egy este. Volt még a Kipp Kopp csomó mesekönyv még.
Rajzfilmek, már szülőként láttam, te meg gyerekként: 80 nap alatt a Föld körül, ezt biztos ismered, a spanyol változat, szerintem a legjobb rajzfilmek közé tartozik, Elsüllyedt világok, Mofli az utolsó koala, Egyszer volt az Élet (a vérről szóló volt a legjobb), Nils, sorolhatnánk még, Varázsceruza ez Zoli fiam kedvence volt:)))

SzZoole 2017.03.04. 23:30:18

@Dikusz: ezekre is emlekszem,a batyam '63-as a noverem '67-es,megvoltak ezek a konyvek is:)
Özgidacska sete-suta,ki latszik a segge lyuka.....:))

Dikusz 2017.03.04. 23:37:13

@diggerdriver: ezek az én meséim voltak, és én öregebb vagyok:))) meg a Dörmögő Dömötör.
Töredelmesen bevallom, hogy nagyon szerettem a szovjet mesefilmeket: Cippolino, Hagymácska, Mása és a medve, Majmocskák, nagyon jó mese-, és rajzfilmjeik voltak. Kerestem többször a neten, nem nagyon találtam többet:)

Dikusz 2017.03.04. 23:38:50

@Zoole[uk]: óóó.. pasztmek:)))) még jó, hogy ilyenkor már nem iszok kávét. Most törölgethetném a képernyőt......:DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.04. 23:45:20

@Dikusz: Süni a ködben. Orosz..Csodás rajzfilm... talén fent van valahol.

Bob és Bobek, Moha és Páfrány, Kisvakond... s az eredeti Micimackó, az első könyv volt, amit kiolvastam 5 évesen, máig megvan. Hibás nyomás, kétszer van benne az utolsó fejezet.

Dikusz 2017.03.05. 00:02:14

@kisrumpf: de aranyos:)))) Tényleg láttam, megnéztem a neten mégegyszer most, feliratos, oroszul beszélő:)
A Micimackót nem tudtam megszeretni. Eszembe jutott még a Pumukli is, többször megnéztem a sorozatot (NDK-s volt ez is, ha jól emlékszem).

@diggerdriver: Az NDK-s mesefilmekről jutott eszembe, a '60-as években vetítették: egy aranyos kis sapkás manó: Álommanó, meg egy szlovák rajzfilm: a Vecernícek apó, aki oltogatta a lámpájával a csillagokat. Emlékszel rá?

Dragonlady (Bp, Hun) 2017.03.05. 00:02:47

Köszi mindenkinek, akinek hiányoztam.
Elvagyunk. Gyerek jofej elkezdett dumálni. Poénból indonézul számolunk perpill. Angolul meg annyit tud h happy happy.
Még egy kibaszott telet nem akarok itt kibirni bár már ezt sem akartam de life sucks olykor.
Az a kis vakond aztán megvan e amiben premier planban szül a nyuszi?

SzZoole 2017.03.05. 00:04:03

@kisrumpf: volt egy orosz mese,egy allandoan bagozo farkas a ;Na megallj csak,emlekszel rá?:)

gabors 2017.03.05. 01:24:39

Most jutottam ide .. nem rossz ... vegre valami ami nem brexit vagy mikor erzem otthon magam ....

:-))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2017.03.05. 03:08:43

@Dikusz: Ezekete a meseket annyiszor ismeteltek, hogy a fiatalok is emlekeznek az osszesre. Mi meg mindig tartunk magyar mese hetvegeket a gyerekekkel, pedig mar a legkisebb is 18 lesz :) ( a magyar mese ebben az esetben azt jelenti, hogy amit Magyarorszagon lattunk).
Nekem a kedvencem a regi Szunidei Matinek voltak, amikor volt szovjet mese, volt mesefilm, magyar rajzfil, vegyesen.

blackhairlady 2017.03.05. 03:14:44

@Dikusz: Az elsullyedt vilagoknak a focimdala nagyon jo. Mar a felnott voltam amikor ez ment a tvben, de kepes voltam vasarnaponkent azert elobb felkelni, hogy le ne maradjak rola :D

blackhairlady 2017.03.05. 03:18:04

@Zoole[uk]: nekem igen:) meg egy olyan rajzfilm is, szinten szovjet, amiben ket hoki csapat jatszik, a fekete es a feher mezesek, nem jut eszembe a cime.
A Holle anyot is a szovjetek csinlatak meg a legjobban anno.

Shanarey 2017.03.05. 05:09:07

Amikor még a fiam kcsi volt, neki ez a mese tetszett
Nekem pedig a zenéje tetszett

www.youtube.com/watch?v=gIuuPTM3nSc

Taxomükke (UK) 2017.03.05. 08:26:17

Mindenkinek, akit illet:
A Micimackó zseniális.

DieNanny CH 2017.03.05. 08:43:14

@diggerdriver:

Még csak az Aldisat.
Lidl nincs az otthoni városomban.

DieNanny CH 2017.03.05. 08:49:37

@Dikusz:

A Mását az oroszok újra tervezték, youtube-on megtalálod az új részeket. Német nyelvterületen nagyon hódít a gyerekek körében.

www.youtube.com/watch?v=1V3ZY_TXKwU&list=PLdBBhBNyoIELr5rE8wsrOnCmh_EbMVxqq

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 08:53:21

@Zoole[uk]: jaj... nu, pagagyi vagy hogy mondják a címét... emlékszem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.05. 08:58:19

@Taxomükke (UK): az. Minden kisebb hídon kötelező előadni Micimackó vizipólóját. A menyét aki követi a menyét. Az a fordítás! "Itthon vannak, kérem szépen?"

Dikusz 2017.03.05. 09:21:31

@diggerdriver: elküldtem már a hozzászólást, mire rájöttem, hogy ez valóban 1960-as években volt látható, annyira azért nem vegy "öreg", de én igen:)

Dikusz 2017.03.05. 09:54:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :)))))))))))))))
Köszi:))))))))), ez valami fantasztikus, fantasztikus:)

Unokahúgomnak van egy 6 éves kislánya, Lili. Rögtön ő jutott, eszembe Másáról, meg a menekülő Felhívtam őket, hátha nem tudnak róla, nézzék ők is. Azt mondták, ismerik régóta megy, a Minimaxon reggelente állandóan. Itt is nagyon szeretik a kicsik. Rég nem derültem ilyen jót rajzfilmen:)

Dikusz 2017.03.05. 09:57:53

@Taxomükke (UK): szégyenlem is össze-vissza magam, hogy nem tudott megfogni a Micimackó. Tudom, bennem van a hiba, mert ha ennyien mondják, csak jó lehet. Van még egy világhírű regény/filmsorozat amit nem kedvelek, de már le sem merem írni melyik az.
Azért ugye nincs harag:)

Dikusz 2017.03.05. 10:00:25

@Dikusz: menekülő állatokat akartam írni, lemaradt, annyira vigyorgok még a rajzfilmen, amit @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: küldött.

macamuca [IHUN] 2017.03.05. 10:10:10

@diggerdriver:
És a glenfiddichi nagykorú??
:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 11:28:01

@Dikusz: Így van. Sosem tudtam elolvasni a Micimackót meg a Kis Herceget. Mai napig nem tudom mit esznek rajtuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 11:28:56

@macamuca [IHUN]:
Ajjajjjjajj hol van az már...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2017.03.05. 12:54:19

@Dikusz:

Írd le nyugodtan.

Én pl a pacalt nem szeretem.

:-DDD

'it's cool to know nothing' 2017.03.05. 14:02:28

@tanato:
A világpolgár és a magyar egymást kizáró fogalmak.
Csakúgy mint a világpolgár és a német, világpolgár és orosz stb

Élhetsz a világban anélkül, hogy világpolgárrá (nem-magyarrá, nem-németté stb.) válnál..

Most a brexit kapcsán egy csomóan ismét költöznek. Fújja a szél a levelet. De ezt már megírtam itt is évekkel ezelőtt. A gyerekeitek is így szocializálódnak, ha valami nem jó, mentek egy házzal arrébb. Soha nem lesztek sehol otthon.

Dikusz 2017.03.05. 14:10:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én konkrétan a pacalt nagyon szeretem, csak úgy magába, füstölt csülök nem is kell bele, még kenyér se:))

Halkan mondom, hogy ne hallják meg: A Harry Pottert...
Egyetlen sorát sem olvastam. Most szépen beülök egy sarokba, és hamut szórok a fejemre. Tényleg sokan kérdezték, hogy nem értik mit nem lehet szeretni rajta.

Buchhalter 2017.03.05. 15:27:17

@Határátkelő: vannak adatok a kint élők számára Amolyan súlyozott átlag a KSH rézéről . Pont a héten jelent meg az Indexen .Ott 350 ezer főre becsülik a számot.De mivel ez kormány által meghekkelt adat valószínűbb a 400-450 ezer fő.Az viszont meglepő,hogy hivatalosan is elismerték a lakosság létszáma már csak 9,7 millió.

DieNanny CH 2017.03.05. 15:59:18

@Dikusz:

Semmi gond, bár én nagyon szeretem.

Én pl a Star Treket nem szeretem, meg a Csillagkaput sem, de a Star Wars-ot meg rajongásig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.05. 16:57:21

@Dikusz: na én ilyen ökörségeket alapból nem nézek.

tanato 2017.03.05. 19:50:47

@'it's cool to know nothing': Ilyen a világ,ezt hívják globalizációnak.

Dikusz 2017.03.05. 23:41:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van úgy, hogy az ember nem tudja megmagyarázni miért tetszik valamilyen film/könyv.
Én például nagyon szeretem a jódlit. Szerencsére a neten találok minden mennyiségben, de még nem találtam olyat a környezetemben, akinek tetszik:)

Dikusz 2017.03.05. 23:42:33

@diggerdriver: én se, de azért azt nem mondanám, hogy ökörség, mert másnak attól még tetszhet:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása