oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 25. 06:45,  Mivel etetnek Magyarországon és külföldön? 347 komment

2017. február 25. 06:45 Határátkelő

Mivel etetnek Magyarországon és külföldön?

Egy ismerősöm mesélte pár éve, hogy Franciaországban járva az ott élő barátaik útközben megmutatták az egyik nagy nemzetközi édességgyár két egymás mellett lévő gyártócsarnokát, mondván: az egyikben Nyugat-Európába, a másikban Kelet-Európába gyártják a terméket, ami ugyanolyan márkanévvel, csomagolással, stb. fut.

szupermarket_termekek_es_kocsi_foto_pixabay_com_alexas_fotos.jpg

Így aztán annyira nem lepődtem meg, amikor nemrégiben kiborult az a bizonyos éjjeliedény, most pedig áll a bál annak kapcsán, hogy Magyarországra és a régióba állítólag gyengébb minőségű élelmiszereket szállítanak. 

Hogy miként kerül mindez ide, a Határátkelőre? Arra gondoltam, hogy ha van igazán autentikus közösség, amely el tudja mesélni a saját tapasztalatait, akkor az a külföldön élő magyaroké. Szóval lássuk, ti mit tapasztaltok, tényleg gyengébb minőségűek a Magyarországon kapható nemzetközi márkák termékei, mint nyugati változataik? 

Mielőtt azonban átadnám nektek a szót, röviden összefoglalom az eddig történteket, csak hogy képben legyünk. 

A szlovák virsli-gate 

A botrány Szlovákiában kezdődött, amikor a földművelésügyi minisztérium előállt egy felmérés eredményével. Ebben 22 márka Ausztriában és Szlovákiában forgalmazott termékeit hasonlították össze, és kiderült, hogy minden második esetben ugyanazok a termékek Ausztriában jobb minőségűek. 

Maga a földművelésügyi miniszter jelentette be az eredményeket, azt mondta, hogy úgy tűnik, a multinacionális cégek két csoportba sorolják a fogyasztókat. 

„A teszteredmények alátámasztották aggályainkat, amelyeket már többször megfogalmaztunk az Európai Unióban. A termékek felénél találtunk olyan jelentős különbségeket, amelyek meghatározzák a minőségüket. Ezek mind multinacionális vállalatok termékei, melyek a szlovákiai piacon fellelhetőek és gyengébb minőségűek” – mondta Gabriela Matečná.

Ami a konkrétumokat illeti, ugyanannak a frankfurti virslinek a hústartalma Szlovákiában például jóval alacsonyabb, mint Ausztriában, de a vizsgált őrölt fahéj, mozzarella, egy teafajta és narancslé esetében is arra jutottak, hogy az ízük és az illatuk is különböző. 

Magyarországon sem jobb a helyzet 

A szlovák felháborodás nyomán a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik (mint később kiderült, korábbi) vizsgálatának eredményét is előszedték, ami hasonló volt, mint Szlovákiában. 

A Nébih 24 élelmiszert hasonlított össze összetételük, érzékszervi tulajdonságaik és jelöléseik alapján, és kiderült, hogy a Magyarországon kapható egyik legnevesebb kólamárka illata például kevésbé telt, kevésbé összetett (magyarán más minőségű aromát használhatnak), a cukortartalma kicsit magasabb, és az osztrák változattal szemben olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült. 

Vizsgáltak például pudingokat is, itt az derült ki, hogy a magyar boltokban forgalmazottak esetében a termék hígabb, az édes íz dominál, a kakaós-vaníliás íz gyenge. 

Az osztrák tejberizs teltebb ízű, a joghurtnál pedig az aroma különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb, az osztrák változat inkább a valódi gyümölcsre emlékeztet. 

A kereskedők és a gyártók szerint mindez nonszensz 

Megszólalt persze a többi résztvevő is, a magyar Márkaszövetség főtitkára szerint a magyar felmérés két éve készült, és akkor javarészt visszhangtalan maradt.

Fekete Zoltán azt mondta, maximum az eltérő tárolás és lejárati idő vagy a másféle fogyasztói szokások miatt lehet különbség a magyar és osztrák boltokban kapható, ránézésre ugyanolyan márkájú termékek között. 

A főtitkár szerint nincsen kettős mérce, ha pedig van is különbség, akkor az azért van, mert egyes változatokat az adott ország ízlésvilágához szabnak, azaz a minőség nem gyengébb, csak más (ez már az én értelmezésem - HÁ). 

Reagált az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) is, körülbelül annyival intézve el a dolgot, hogy a vállalatok számára minden fogyasztó egyformán fontos, ráadásul gyártási szempontból hatékonyabb egy üzemsoron, azonos márkanév alatt egyféle terméket gyártani. 

Megszólaltak Ausztriában és Magyarországon is jelen lévő élelmiszerláncok is, egybehangzóan azt állítva, hogy a több országban forgalmazott saját márkás termékeik nincs különbség a receptúrában és a minőségben, hiszen ezeket központilag szerzik be. 

Amikor beszáll a nagypolitika 

Ahogy az már lenni szokott, egész gyorsan reagált a nagypolitika is, olyannyira, hogy a szlovák miniszterelnök már be is jelentette, hogy rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót (!!) hívnak össze az ügyben a visegrádi országok között, mert fel akarják szólítani az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul lépjen az ügyben és szüntesse meg ezt a gyakorlatot. 

Speciel hogy ez a hétköznapokban mit jelentene, az nem derült ki, de a cél Robert Fico szerint az, hogy a testület „olyan törvénymódosításokat fogadjon el, amelyek lehetetlenné teszik az említett gyakorlatot, amely megalázza Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország állampolgárait”. 

Ennek gyakorlati megvalósíthatóságát én nem nagyon látom (hiszen akár az is lehet, hogy egyes országokban tényleg más az emberek ízlése, tehát ilyen szempontból nehéz egységesíteni), az már egy érdekesebb felvetés a szlovák kormányfő részéről, hogy a gyártók az érintett termékeiket más néven forgalmazzák Nyugat- és Kelet-Európában. 

Ti mit tapasztaltok? 

Nagyjából itt tartunk tehát most, ám mindezeknél érdekesebb, hogy ti mit tapasztaltok: tényleg mások, jobbak a Nyugat-Európában kapható élelmiszerek, vagy általában véve a termékek? 

Erről jutott eszembe megint egy sztori a végére: egyik ismerősöm mesélte, hogy párja édesanyja egyetlen dolgot kért tőlük mindig Európa nyugati feléből: mosóport. Mert hát ugyanannak a mosópornak más az illata, másképp mos, mint a Magyarországon kapható változat. 

És az a helyzet, hogy kiderült: igaza van.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (!!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

HÍRMONDÓ

Már több mint 100 ezer magyar dolgozik Németországban

Szépen csendben átlépte a 100 ezer főt a Németországban dolgozó magyarok létszáma. Mindezt úgy, hogy az utóbbi három évben kicsit lassult is a magyar határátkelés, de még így is 59 százalékkal (!!) nőtt a számuk.

Apaaa, kezdődik! 

Alaposan beindult a mozgás a nemzetközi pénzvilágban, úgy tűnik, hiába a brit kormány reménykedése, a bankok és pénzintézetek nem kívánják megvárni a Brexit jelentette bizonytalanságot és pucolnak külföldre.

A kiürült Amerika 

Sokat lehetett az elmúlt hónapokban hallani arról, hogy Donald Trump a rozsdaövezet szavazatait elvíve lett amerikai elnök. Kicsit ezt a hangulatot adják vissza Emmanuel Monzon képei, melyek arra is válaszolnak, hogy milyen lenne az emberek nélküli Amerika.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió Szlovákia Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212289323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.02.25. 06:55:05

Nem véletlenül van annyi bélrákos

Hari Seldon 2 2017.02.25. 07:25:37

Keleti populistáknak kell az újabb gumicsont "Brüsszel" ellen.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.02.25. 07:29:35

Biztos hogy így van. Magyarországon is voltak mindig direkt exportra gyártott élelmiszerek, már 20-30 évvel ezelőtt is. Most meg elég bemenni egy sainsbury's vagy waitrose boltba és venni egy szál magyar kolbászt. Az otthoniból csöpög a zsír, az itteniből viszont nem, bár még így is jóval zsírosabb mint az angol társai.

Hari Seldon 2 2017.02.25. 07:34:29

@Golf2:
Azt nem gondolnám, hogy egészségre "ártalmasabb" lenne. A cégeknek ezeket be kell tartaniuk. - Sőt az az átállás a "keleti gyártmányra" utána vissza állítása a gyártósornak "nyugati gyártmányra" sokkal többe kerül. Maximum az lehet., hogy a csomagolás költségén, kiszerelés kialakítása... Stb. Spórolnak.
Dehát állandóan azt halljuk a nagy nyugat szakértőktől ( jellemzően azok két hetes paraliai nyaraláson kívűl nem voltak a 93ezer km2-en kívűl) hogy nyugat milyen drága.
Akkor. - Tessék itt az oka.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 08:08:46

ÉLelmiszerek: nekem csak egy ilyen tapasztalatom van, jelesül a magyarországi mandarin, amit ott lehet kapni, 100 esetből 200-szor volt magos, amit rühellek.Idekint élve, az itt kaphatóak közül 100 esetből 2-3-szor volt magos...Nyilván nem lehet így "gyártani" direkt, de ki lehet válogatni, hogy mit hová szállítsanak...Legalább is véletlennek erős lenne tekinteni.
Odahaza csak olcsóbban lehet eladni mindent, mert nincs az embereknek pénze, csak a legolcsóbb dolgokra.Egy valami számít csak, kizárólag az ár.
De a gyártott élelmiszerekből is ki tudom ezt nézni, bár még ízre, szagra, állagra nem tapasztaltam.

Kiürült Amerika: itt nálunk én is tudnék simán ilyen képeket lőni, áprilisban már hajnali 3-tól világos van, emberek meg még sehol...
:-))

Golf2 2017.02.25. 08:11:44

@Hari Seldon 2: Itt a szart adják drágán ez a különbség.

Hari Seldon 2 2017.02.25. 08:30:06

@geegee: Nyilván lehet más a követelmény rendszer. Hiszen, mint tudjuk, a nyugat sokkal drágább...

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci:
Kis haszonkulcs, kisebb "válogatási szabályok".
Nagy(obb) haszonkulcs, nagy "válogatási szabályok".

- De azt nem gondolom, hogy "károsabb" lenne az egészségre.

Dikusz 2017.02.25. 08:37:51

Már éppen le akartam írni, hogy Magyarországon ez már régóta tudott dolog, de nálunk csak addig jutott, hogy elvitatkozgattak az emberek egymás között ezen.
Le van írva a posztban, hogy itthon már 2 éve felmerült ez a probléma, de szépen annyiban is maradt. A szlovákok léptek is ez ügyben.

Az utolsó bekezdésnél benne is van a posztban a mosópor, én is hozzáírom, hogy igaz. Tavaly valamikor a Spar akciózott egy népszerű öblítőt. Az egyikre rá volt írva, jól kiemelve: német minőség. Még most is úgy van a palackra ráírva.

adg 2017.02.25. 09:33:50

@geegee: dehogy valogatjak ki a magos mandarint. :))) Csak mas fajta. Nyilvan olcsobb, ezert megy az "arerzekeny" helyekre a magos.
Engem amugy nem zavar a magja, ha az ize jo, es hiaba magtalan, ha savanyu, megpucolhatatlan aszott bogyo.

Link elek 2017.02.25. 09:57:34

a kereskedok/gyartok anyagi érdeke az, hogy a olyan dragan adjak a cuccaikat, amit a vevo még épp kifizet, olyan minosegben, amit a legolcsobb gyartani, és a vevőnek még épp megfelel

vagyis ha az igénytelen proliknak jó lesz a szarabb is, akkor azt fogjak kapni

az ilyen felhaborodasnak az az értelme, hogy ne legyen jó a szarabb, akkor a gyartok majd jobbat fognak adni
nade akkor is be fognak probalkozni kis szeriás szarabb termékekkel, ha nincs reklamacio, vagyis senki sem vette észre, hogy szart kapott, akkor megint vissza fog jonni az olcsobban gyarthato verzio

tanato 2017.02.25. 09:59:18

@Dikusz: Régóta tudott de nem publikus dolog volt ez,élelem,vegyiáruk,személygépkocsik/talán a gyógyszer is?/ nem ugyanaz még ha ugyanabban a csomagolásban van,volt is./Parasztnak tanyára ez is jó,mint a közmondásban,örüljenek a csóringerek hogy nyugati áruhoz jutnak,azelőtt az sem volt nekik lehetséges./

Mrs. Clayton 2017.02.25. 10:18:01

@adg: pedig de, valogatnak, nagyon szigoruan. Nem regen mutattak egy farmert, aki almat termesztett. Neki szin, forma, utodottseg meg mar nem emlekszem mennyi szempont szerint kellett valogatnia. Ehhez volt neki egy olyan szkenerje, amivel ugy szortirozta az almakat hogy a 90-100 piros x gramm ide de 80-89% piros x vagy y gramm mar kulon csoport, sot azt is latta a szkenner, ha az alma kivulrol szep, de belulrol utodott volt, igy nem lehet sokaig eltartani. A gepet latva siman millio fontba kerul. Errol rogton az jutott eszembe, hogy ezzel a farmerral egy magyar sem tud versenyezni, igy a magyar alma se.

adg 2017.02.25. 10:27:52

@Mrs. Clayton: nem errol volt szo, hanem, hogy kivalogatjak a _magos_ mandarint, es az megy magyarorszagra. Ezt nyilvan gege is viccnek irta, mert a mandarin magossaga az fajta kerdese, nem pedig valogatase.
Pl a mag nelkuli szoloben sem azert nincs mag, mert kivalogattak oket, magosak kelet, mag nelkuliek nyugat.

Amit irtal, az nyilvan van, mon is valogatjak a trrmest, minosegi kategoriakba soroljak, stb.

lilyhammer 2017.02.25. 10:35:58

Ja én a lila tehenes csokiról hallottam olvastam régebben valakitől, hogy a nyugaton el nem adott boltok polcairól levettet visszaküldik a gyárba, és 50%-ban bekeverik az újjal azt küldik ká európába.
Az illető dolgozott ott, saját tapasztalata.

©________ 2017.02.25. 10:37:15

@geegee: ez akkor lenne igaz, ha az itthoni mandarin vagy barmi olcsobb lenne, mint a hatar tuloldalan.
Marpedig nem az

Taxomükke (UK) 2017.02.25. 10:40:27

@lilyhammer: Az egesz ugy becsapas, ahogy van, mert nincs is lila tehen.
Fekete-feher van, vettem is egyet ide az elokertbe, jol jon reggelente, amikor tejeskavera vagyom.

DieNanny CH 2017.02.25. 10:52:21

@Taxomükke (UK):

Nana! Aztat te honnan tudod??? Onnan a ködös esős foteledből mondod meg a tutit???
Bezzeg aki itt él, arra meg nem hallgatnak???

.
.
:-)))

Csodabogár 2017.02.25. 11:04:27

Saját tapasztalatom még régről, hogy a, mondjuk 20 éve, nagyon finom knorr gyors levesek, egyszer csak pocsékok lettek, bár a csomagolás ugyanaz volt mint régen. A kinti nem lett pocsék, direkt vettem kipróbálni. Ugyanez volt az eleinte finom müller tejberizzsel. Simán ehetetlenre változott. Egyszer kaptam ajándékba egy itthon vett Camparit. Köszönő viszonyban se volt az eredeti kintivel.
Biztos van még sok minden más is, de ezek az én személyes tapasztalataim.
Gyümölcsnél szerintem az a helyzet, hogy be se hozzák a jobbat, mert az drágább. Volt egy zöldségesünk, sajnos meghalt már, az kijárt Ausztriába pl. krumpliért. Soha nem vágyom vissza Nyugatra lakni, de ha kint bemegyek egy normál élelmiszer áruházba, akkor kicsit elfacsarodik a szívem. Itthon viszont már sokszor megkaptam, hogy mit akarsz? Mindent lehet kapni itthon is. Ez igaz, de milyen az a minden? Sajnos a kereskedők még mindig a népek igénytelenségére építenek.:-(((

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:04:33

@©________: ha leveszed a forgalmi adot, meg a keresletbol adodo kulonbseget, akkor is olcsobb lesz? Szerintem nem. Mindenki tudja, hogy Mo-n az emberek alig vesznek gyumolcsot, mert nincs ra penzuk. Igy kevesebb mandarinon kell ugyanannyi hasznot realizalni mint Ausztriaban. Aztan az ado is kevesebb az ausztriai mandarinon. Szoval almat hasonlitunk kortevel, meg ha az mandarin is. Az osztrak meg reklamaljon, hogy a spanyol mandarin meg az osztraknal is olcsobb, kerje ki a megkulonboztetest, mert a spanyol tuti nekik folarazza? Igaz Ausztriaba meg el is kell valahogy juttatni, epsegben. De az persze nem szamit?

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:09:49

@adg: persze hogy kivalogatjak, de Magyarorszagra pont az igenytelen fan termo magos mandarin valogatatlanul megy, mert az az olcso, nyugatra megy a szuperul valogatott, osztalyozott fajta a nemesitett magtalan fajtabol, mert ott van erre igeny es meg is tudjak fizetni.

Shanarey 2017.02.25. 11:28:35

Nincs ebben semmi csoda, az Eu. ex szocialista országai kisebb piacok, s ott a haszon csak így realizálható. Bezzeg ha drágább lenne, hogy a gyártónak is megérje, akkor meg az lenne a baj.

Az hogy mi van a virsliben, pedig ne akarja senki se tudni. A lényeg az hogy finom vagy nem, a többi csak sallang.
:-)

Mint ahogy normális sütnivaló kolbászt sem nagyon lehet kapni Magyarországon, legalábbis a nagy áruházakban, hentes boltokban sose sikerült ilyet venni. A többségében a hús minősége csapnivaló, és ami még benne van az a ne tudd meg kategóriában van. S ez nem a "kelet-nyugat" helyzet, hanem Magyarországon belüli dolog. Ha igazán jó sült kolbászt akarok enni akkor meg kell látogatnom a rokonaimat délen, s ha szerencsém van akkor az lesz a menü, nem pedig a szokásos sült, rántott hús, csirkepörkölt.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:29:05

@lilyhammer: Arra azért kíváncsi lennék hogyan csomagolják ki.
Kézzel? Kétlem. Megmelegítik és szőlőpréssel kipréselik?
Arról hallottál hogy Magyarországon éticsigát tesznek a sertésmájkrémbe?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:31:16

@Mrs. Clayton:
Röntgengéppel világítják ás és az szelektálja a magos külön.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:33:44

@diggerdriver: almaval lattam, de siman el tudom kepzelni minden massal is

Shanarey 2017.02.25. 11:37:30

@Mrs. Clayton:

20 évvel ezelőtt még Magyarországon is válogatták a gyümölcsöt, mi mehet eladásra, és mi nem. Ma már ilyen nincs. Abban az évben, amikor a lányom született, épp a barátomnak segítettem, egy gyümölcs nagykereskedőnek a raktárában szereltünk riasztórendszert. Nos ott volt efféle válogatás, és ami nem nézett ki jól, vagy "ütődött" volt, azt nem engedték ki a piacra, bár azoknak sem volt rosszabb az íze csak hamarabb megromlottak volna. mindketten kaptunk tőlük kb 20 kiló narancsot, és banánt ebből a bizonyos nem eladhatónak titulált részből, és a külsejét leszámítva ízre teljesen jó volt.

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:38:18

@diggerdriver: egyebkent nem rontgen volt, inkabb lezer, valamelyik bbc csatornan volt egy brit farmerrol a musor

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.25. 11:39:34

Kezdjük azzal, hogy sok esetben már az azonos csomagolás is hazugság, hiszen sokszor a márkanév is különböző és például az angol Cadbury dobozára nem írnak rá semmit magyarul vagy románul, ha nem a kelet-európai piacra szánják.

A különböző nemzeti szabályok miatt is lehet eltérés, ha valamelyik összetevő tiltott vagy megadóztatják.

@ChristineK: A népnyelven hagyományosnak nevezett magyar szükségkonyha zsíros ételeit sehol se lehet eladni...

@geegee: Magos mandarinnal évek óta nem találkoztam Magyarországon, már ki se írják a zöldségesnél, hogy magnélküli. Viszont Olaszországban rendszeresen magos...

@lilyhammer: @tanato: Városi legendákat mindenki hallott, a posztban tapasztalatot kértek.

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:40:07

@Shanarey: persze hogy valogatjak, csak amirol en beszelek az teljesen automatizalt gepi valogatas, ami szint meretet belsot is vizsgal, egy ilyen geppel valogatott gyumolccsel egy magyar kezzel valogatott nehezen versenyez

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:40:50

Az egész jelenségen semmi csodálkoznivaló nincs. Üzlet. Ennyi.
Ólcsó, elegánsabb nevén árérzékeny piacra olcsóbb terméket készítenek. Mi ebben a felháborító? Ja hogy ugyanannyiba kerül mint a nyugati jobb minőségű? Na ezért talán a termékre rakódó adókat tessenek hibáztatni.
Abban a pillanatban hogy a gyengébb minőséget nem lehet eladni nem fogják árulni. Mert rájukrohad.
Vettem valamikor Magyarországon Tesco vízkőoldót. A víz az igaz volt a nevében. Egyéb nem.
Vettem itt Tescóban vízkőoldót. Szétmarta a porcelánt új WC csészét kellett venni. Na jó ez nem igaz. Viszont tette a dolgát.
Ha itt szar vízkőoldót árulnának akkor NEM VENNÉK MEG.
A piac szabályoz. A piac igényeit kell kiszolgálni. Nyilvánvaló hogy a nyugati és keleti piac igényei nem ugyanazok.
Azon csodálkozom hogy ezen csodálkozik valaki.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.25. 11:42:15

Visszásnak érzem az összehasonlításokat.
Könyörgöm, kólát vetünk össze?

Az egy cukros szemét, tök mindegy az aroma...
Nutella meg társai?
Mi értelme ezeket összehasonlítani? Ezek semmiképpen nem lehetnek jók, hiszen már alapjaiban se azok.

Mindenki nyugodjon meg, Nyugaton is a szénhidráttól és cukortól széttömött élelmiszereket eszi az átlag.

Na de jöjjenek a személyes tapasztalatok :

Osztrák virsliket én jobbnak érzem mint a magyar virsliket. Nagyságrendileg jobbnak.

De!

Magyarországon minek van hagyománya? A kolbásznak!

A száraz ehetetlen pocsék ízű osztrák kolbászok fasorban sincsenek a finom magyar kolbászokhoz képest!

"Mert hát ugyanannak a mosópornak más az illata, másképp mos, mint a Magyarországon kapható változat. "

Ezt már paranoiának érzem...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.25. 11:42:31

@Mrs. Clayton:

Nagyon nagy demagógia az hogy a magyarok alig vesznek gyümölcsöt mert nincs pénzük.

1 kg alma vagy narancs 300-400 HUF. Érted? 1 kg!

Magyarázhatod hogy ezek óriási költségek egy magyarnak, mégis miért lennének azok?

Vagy hetente 10 kg almát akar enni bárki is?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.25. 11:42:59

@Online Távmunkás:

"@ChristineK: A népnyelven hagyományosnak nevezett magyar szükségkonyha zsíros ételeit sehol se lehet eladni..."

Azért eszik üvöltve a gulyást a németek a Balcsin meg úgy nagyjából mindenhol mert eladhatatlan a nemzeti étel?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.25. 11:43:04

@Mrs. Clayton:

Erre van igény?

Nézz be egy osztrák Hoferbe vagy LIDLbe és nézd meg az átlagos osztrák miket vásárol.

Hát nagyon nem a csúcsminőséget.

Hasonló dolgokat mint egy átlag magyar, esetleg annyi a különbség hogy nagyobb tételben kicsit, mert valamivel valóban több a pénze.

Egy olyan népről beszélünk akik a rántott húst úgy eszik mintha valami grófi eledel lenne!

Akiknek egy másik híres nemzeti eledel a "frittatensuppe"

Tudod az micsoda?

Húsleves palacsintatésztával!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:43:29

@Shanarey:
Kevesen tudják de annak idején Magyarországon volt első és másodosztályú banán. Csak mivel sorban álltak érte a vásárlók mindet eladták elsőosztályúnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:46:06

@Mrs. Clayton:
Egyébként teljesen igazad van, vannak ilyen gépek és itt meg is tudják fizetni. mind a gépet és mind a géppel válogatott terméket.
A mandarin magossága viszont fajtától függ, ugyanúgy mint a szőlőé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 11:48:49

@Horthy Miklós cselédje:
Próbáld eladni nyugaton. Egy német turista a Balatonnál nyilván magyar ételt próbál ki. Ja hogy aztán otthon már elfelejti...

Mrs. Clayton 2017.02.25. 11:51:08

@diggerdriver: vilagos hogy fajtatol fugg es lehet rosszul gondolom es nem csuszhat be egy mag se a magtalan fajtaju mandarinok koze, igy magot vizsgalni hulyeseg, de ha megis elofordulhat mag egy-ket magtalanban, akkor aki kepes 100%-ban kivalogatni, az tobbert tudja eladni a biztosan magtalan mandarint

Pernilla 2017.02.25. 11:53:48

@Horthy Miklós cselédje: "Húsleves palacsintatésztával!"

Bezzeg a csúcsminőséget képviselő cérnametélt!!

Shanarey 2017.02.25. 11:55:05

@diggerdriver:

Azok a régi szép idők (nem volt szép), de rég is volt amikor még sorba álltam banánért meg narancsért.

Ma már csak első osztályú van, akkor is ha barna akkor is ha sárga, s akkor is ha az a banán még zöld. Banán ügyben itt sincsenek jó tapasztalataim.

lilyhammer 2017.02.25. 12:02:28

@diggerdriver:
Részletekre nem emlékszem, nem ismertem azt aki ezt állította, de úgy rémlik itt a ha-n nyilatkozott erről.
Hihetőnek tűnt amit írt, akkoriban össze is hasonlítottam ízre az osztrákot és a magyart és valóban én érzek állagra, kicsit ízre is különbséget.
Igaz ez már régebben volt sacc 5 éve. Akkoriban még Lindt csokit is szoktam venni Parndorfban mert az régebben árban nagyon kedvező volt és hát kicsit jobb is, ezért annyira nem foglalkoztam vele hogy Ausztriában Milkát vegyek.

2017.02.25. 12:07:29

Volt ez a hollywoodi szinesz, aki Magyarorszagon forgatott, valamy Ryan Rosling vagy kicsoda, es en olvastam az interneten, hogy el volt ajulva az Alditol, ami ugye egy nemet multi, de o a magyarorszagi valtozattol, vagyis a magyaroknak arult dolgoktol volt odaig. Nahat en azt most nem tudom, hogy ez az arc jart-e mar francia, olasz, holland vagy nemet Aldiban peldaul, hogy mekkora osszehasonlitasi alapja van, de szerintem meg kene kerdezni, es hozzatenni a poszthoz, mert szerintem csak ugy lehetne igazsagot tenni, ha hozunk egy par ilyen elfogulatlan birat, es ha neki meg mindig a magyar a finomabb, akkor meg ennyike, el van dontve.

:D

@tanato: "Parasztnak tanyára ez is jó,mint a közmondásban" Sose hallottam ezt a kozmondast, viszont a sajat fulemmel hallottam, az egyik tavolabbi, falusi rokontol, hogy o bizony permetezes utan masnap arulja az epret, elvileg 2 napot kell vele varni, vagy mi, de "varosiaknak az is jo, azok ugyse tudjak mit esznek". Mondta ezt nekunk, varosiaknak. :D

Na mindegy ez csak ugy eszembe jutott.

Irbisz 2017.02.25. 12:16:35

"tényleg mások, jobbak a Nyugat-Európában kapható élelmiszerek, vagy általában véve a termékek? "

Hogy ugyanazon lanc ugyanazon termeke kint mas minösegü-e, azt nem tudom, de atlagosan egyertelmüen jobbak.

Doromby 2017.02.25. 12:26:07

Nagyon egyszeru a megoldas. Ha a pelda termek angliaban 2 font az MO-n durvan 700 forint. Na most angliaban el lehet adni ennyiert mert ez nem nagy penz. Viszont MO-n kepesek az emberek 20 forintos kulonbsegert 2 orat utazni. Szakmai nyelvben ezt ugy hivjak hogy erosen arerzekeny a magyar vevokozonseg. Ezen kivul ennyiert nem lehet eladni, senkise venne meg. Kenytelenek olcsobban adni de emiatt mas osszetevoket is hasznalnak. Csodalkozom hogy ha a minoseget osszehasonlitottak az arakat miert nem, pedig ez ugyanolyan meghatarozo tenyezo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 12:32:55

@lilyhammer:
Én mindent elhiszek csak a kivitelezés módjára lennék kíváncsi.
Beérkezik 30tonna csokoládé visszáru. Hogy lesz ez bekeverve a friss csokiba?

SzZoole 2017.02.25. 12:49:23

@Doromby: erre van konkret peldam.
Itt a 500 g-os Lurpak vaj kerul annyiba,mint Mo-on a 250 g-os.
Itt £2.50-£3 korul van,Mo-on 800-1000 ft.

P.Elliot 2017.02.25. 13:01:52

Itt az uzleteknek van sajat markas termeke ami joval olcsobb mint a normal, attol meg eheto, nem is lehet allitani hogy egeszsegtelen, rengeteg ismerosom egyike elelmiszergyarban dolgozott a regi idokben, o valami lisztet csomagolo gep mellett.
Ment a minosegi normal liszt, amikor mar nem volt tul sok az adagolo mennyisegbol akkor atalitottak a csomagolo zacskokat es ment egy sajatmarkas fajta amig ki nem orult vagyis ugyanaz volt csak az alja, nem tudom hogy ez minosegben mennyire ment ala, az illeto szerint sehogy. Volt hogy rendelt egy uzlet normalt es sajat markasat, nem volt alja liszt, egyszeruen toltottek a normalbol mert kinnt varta a kocsi.
Ismertem olyat aki fuszereket, kavet csomagolt, illetve futtatta a gepsort, azt mondta hogy a sajat markas mindig az alja, a torodott volt a fuszerben de ugyanaz, a kaveban meg sokszor osszeontve a mindenfele alja es ugy csomagoltak mint kevereket, o mindig abbol vett mert szerinte nagyon finom volt.
A gyarto mindig es mindenhol a haszonra megy, ez volt mindig. Az europai elelmiszerek amik idejonnek jo minoseguek, egyetlen felhaborito dolgot lattam, vagy 15 eve megnyilt tolunk nem tulsagosan messze egy Aldi. Beneztem hogy mit arulnak hat teljesen felhaboritott.
Olyan ocska, kritikan aluli termekeket en meg sosem lattam sehol, a rizs ahogy atlattam a zacskon torott volt, alig volt benne teljes szem, a csokolade egeszen mas volt mint amit a normal szupermarketben arult osztrak vagy nemet csokolade, minden aruja felhaboritoan nezett ki, soha tobbet nem tettem be a labamat oda, nem tudom van-e meg, el-e meg de olyan felhaborito uzletet meg nem is lattam. Ilyet itt meg a szegeny sem vesz meg.

Egyebkent az elelmiszer gyartasrol sok hamis hir is van ami nem igaz, mindenki szidja pl. a yoghurtot hogy nem igazi gyumolcs van benne, csak az eper magja, hat nem igaz, eppen tegnap jutott eszembe ez amikor egy cseresznyes yoghurtot ettem es nagy darabokban volt benne a cseresznye, persze ha Kinabol jon az a yoghurt akkor nem szoltam egy szot sem.
Amikor itt eloszor ettem lekvart elcsodalkoztam hogy milyen gyunolcs ize van, igazi lekvar, ra is szoktam rendesen, otthon akkoriban ugy ment a lekvarfozes hogy amennyi kilo gyumolcs, annyi cukor, ahhoz kepest ez mennyei.
En egyebkent az Aldi tapasztalatom utan elhiszem hogy van otthon ilyen minosegi megkulonboztetes, direkt viszik a szemetet oda mert azoknak az is jo.
Mi van a minosegi felulvizsgalokkal otthon? Itt a neten volt egy allatorvos aki a husminoseget vizsgalta felul es belyegezte a friss hust, nem is mind jott kulfoldrol, azt mondta hogy volt hogy le kellett belyegezni a hust akkor is ha nem akarta, tobbet nem irok hogy ne kutatgassak hogy ki volt....Sok helyen az asztalra kellene csapni, foleg az atvetelnel hogy hogy kepzelik?

geeezzzr 2017.02.25. 13:05:49

Nekifutok mégegyszer, az előbbi elszállt. Nem értem hogy működik itt a beléptetés, ha regisztrálni akarok, akkor megy, különben hibás un, pw.
Vígasztaló sztori :)
A 90-es évek elején még az igazi nyugati minőség jött tonnaszámra magánimportban, még a disznók is azon híztak. Minden elborult, sérült raklap ment a kukába, ehhez fértek hozzá az akkor már kint dolgozó határszéliek, ingázók, pendlerek. Az egész mászterfúds kínálat dácsiák aszfaltot súroló seggében kúszott a keleti piacra. Recycling cégnél dolgoztam, nem győztük hordani. A kutya-, macskatáp ment egész évben, a csokik a nyár melegebb hónapjai kivételével. Akkoriban jött ki a milkivéj, magyarban előbb volt polcon, mint odaát.

01234567 2017.02.25. 13:09:07

Két személyes élmény. Amikor még kint éltem egyik hazaruccanásnál a szüleimnél laktam. Mikor visszajöttem a párszor használatos borotvafejeket, habom etc.. ott hagytam. Mondtam a faternak használja el, úgy is ezt a márkát használja. Telefonált később, ha jövök hozzak mert ezektől nem sebesedik pattogzik ki bőre (mindig problémás volt neki a borotválkozás, csak 3-4 naponta ment sebek nélkül.) Én addig nem hittem ezekben, nem is figyeltem, le is szúrtam az öreget már ő is kezdi?! Na legközelebb otthon vettem borotvafejet, habot ugyan azt amit itt. Hát bakker! Előbb elhasználódnak, gyakorlatilag 2-3-4 alkalom, a "kinti" volt 8-10 alkalommal is mint az új , tényleg nem borotvált úgy és "húzta a pofám", az arcszesz is irritálóbb volt..stb.. Na ezután még én is megéltem a sokak által emlegetett mosóporos bulit, és ha élelmiszer a virslinél is ezt. Egyet nem értek, ez 10-15 éve volt, erre most jöttek rá?
A másik, az egyik kinti lengyel kollégám mesélte odahaza a mosóporgyárban dolgozott, és ott bizony a németekhez menő mosóport szigorú minőség ellenőrzésnek vetették maguk a németek alá. A keleti piacra menőknél a lengyel minőségellenőr is hordta haza a koncentrátumot :D Ugyan így az osztrák ismerősöm aki különböző országokban, főleg Európán kívüli gyártósorokat épített programozott stb... mondta, bevett szokás a két gyártósor, sőt a háromféle, ugyan így az alapanyagoknál kategorizálnak. De hogy ebből most van botrány? Kinek lehet érdeke? Én sejtem....már csak a szlovák szálból is.......
www.youtube.com/watch?v=wjhfdz0Oc3I :D
Amúgy tényleg gusztustalan és megszüntetendő ez a két(három) féle kezelése a fogyasztóknak.

2017.02.25. 13:10:03

@geeezzzr: "Nem értem hogy működik itt a beléptetés, ha regisztrálni akarok, akkor megy, különben hibás un, pw."

Nekem is detto ugyanez van, eloszor azt hittem, hogy a VPN miatt, neha valtoztatom a szervert... de akkor nem, nahat!

Shanarey 2017.02.25. 13:19:25

@geeezzzr:

Ne akard érteni, mert a blog.hu, és az Index se érti.
:-)
Sajnos.

P.Elliot 2017.02.25. 13:22:19

@Horthy Miklós cselédje: Legyszives ne bantsd az a palacsintatesztas husleveset egyszer az mentett meg engem egy majdnem rosszul sikerult vacsoravendegsegtol. Vagy ketszer is meg volt hogy ezzel potoltam a levest..
Az elso, a husleves amit foztem kisse sotlan lett, fogtam a sot hogy meg adok hozza, valahogy megbillent a kezem es belezudult a so, teljesen javithatatlanul.
Potlasra nem volt ido, a vendegek fel ora mulva itt lesznek, hirtelen eszembe jutott hogy ettem en Ausztriaban egy furcsa de joizu levest amit kesobb kideritettem hogy porleves volt palacsinta tesztaval.
Mivel ezt itt az amerikaiak nem ismerik, azonnal forraltam vizet, elokerestem nehany leveskockat, beledobtam, osszeforraltam, gyorsan kisutottem nehany sos palacsintat tobb tojassal, csikokra vagtam, mielott talba tettem volna ujra felforraltam a let, beletettem a kis csikokat, kis borsot bele, friss vagott petrezselyet szortam a tetejere, jo illata volt es rendkivul jol nezett ki.
Az ize, hat egesz ido alatt unnepeltek a levesemet hogy milyen finom volt, tobbszor is visszatertek ra.
Vegul persze elmeseltem hogy micsoda es az elozmenyeket, megtapsoltak erte!
Egyebkent a ferjem neha diret szokta kerni neha hogy csinaljak neki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.25. 13:58:35

@01234567: Az EU folyamatosan tiltja be az allergén anyagokat a kozmetikai cikkekben, Magyarország minden ilyen nyugati szabályt a határidő után vesz át, így az utolsó gyengébb rakományokat itt még lazán árulják évekig... A gyárakban azért is van több gyártósor, mert a mosópor példájánál maradva a két vezető multinak is van 4-5 márkája. Ugyanez van margarinnál, állateledelnél, stb.

@diggerdriver: A vízkőoldó ugyanannyiba került és ugyanolyan keménységű vízzel kellett megbírkóznia, ugyanannyi idő alatt összegyűlt lerakódással? Mert nem mindegy, hogy 20 éves vízkövet akartál leszedni vagy a tavaszi nagytakarítás óta összegyűltet.

@Shanarey: Van 1. és 2. osztályú banán még ma is, de nem érettségben van különbség, hanem a méretben és a híres EU-s görbületben...

@mojyo: A pestiek az úgynevezett őstermelőtől megveszik a banánt is... Többször láttam, amikor a piacon ment körbe a nagyker alkalmazottja és rakta ki az őstermelők pultjára az 1-2 láda epret.

@P.Elliot: Az a törött rizs volt a csomagolásnál az alja, ami az ismerősöd szerint ugyanolyan...

geeezzzr 2017.02.25. 13:59:42

Vonatkoztassunk el az élelmiszerektől, a hasonlatban él a párhuzam. Újságok, visszárú. Rengeteg terméknek nincs igazán szavatossága, a magazinok többsége például ilyen, a napilap persze délután már tegnapi. Na, ezek is szabad préda volt odakint, saját szememmel láttam a Matzleinsdorfer-platzon, szúrópróbaszerűen megnéztek egy-két köteget, aztán mehetett mind a zúzdába. Win-win, nem súlyra ment, vitte ki érte. És azok a katrocok, gitterek tele voltak a legmárkásabb heti-, havi kiadványokkal, lehetett az bármi, Burda, Tattoo, Auto-Motor, sex és pornó, ÖKM vagy Schlüsselloch. Ezerféle vol, vitorás, búvár, vadász. Ezeket is vették mint a cukrot, a kaja meg még le sem volt járva, nem úgy mint a pépör.

geeezzzr 2017.02.25. 13:59:45

@mojyo: Emlékeznem kéne akkor, hogy annakidején merre jártam. Pedig szerintem be se volt kapcsolva, zavaros dolgok ezek. :D

geeezzzr 2017.02.25. 13:59:48

@diggerdriver: Shortcut digger, lerövidíti a cucc a láncot, ebben az esetben a minőség "csak" tárolási, szállítási problémák esetében senyved romlást. Nem bontják ki és nem is csomagolják újra.

geeezzzr 2017.02.25. 13:59:55

@Shanarey: Ha érdekelne, érteném, utánamennék. Néha hétvégén benézek pár sör mellett, valahogy most is megy, csak nem elsőre. Egyébként a héten én is kaja voltam, megkóstolt egy rottweiler, meet the dog, he is Mack, pet him, he just playing. :) Bal első csülök, de nem tudta elvinni.

P.Elliot 2017.02.25. 14:11:50

@Online Távmunkás: Az ismerosom a lisztrol beszelt,nem a rizsrol meg a poritott fuszerekrol,/ bors meg a tarsai, azonkivul az orolt kaverol, miert kevered ossze a rizzsel? A rizs torve az szemet, meg rizs lisztnek sem felelmeg, maximum allateleseghez valo csak.

geeezzzr 2017.02.25. 14:26:34

@diggerdriver: Tamáskodtál, hogy átcsomagolják a visszárut, arra írtam. Simán jön az eredeti sokszor. Sérült raklap árú, a sarkokon zúzott kartonok, a többi ép. ? Capisco?
De szelet csokit sem bonyolultabb hámozni a krumplinál, a 40 dekás konzervet meg flexxel bontani se rakétatudomány, persze nem egyesével. Technológia :D

Taxomükke (UK) 2017.02.25. 14:27:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Milyen köd meg eső? Ez itt sunny Surrey. :)))

geeezzzr 2017.02.25. 14:37:04

@P.Elliot: Erről jutott eszembe a bulgur. Utána kell nézzek, van-e ilyen a rizzsel. Félig főtt gabonamag, búza, árpa, mittudomén, rostálva, van szinte porszerű, közepes, meg course, és több árnyalatban. Remek fogásokat lehet vele csinálni, hagymát pirítasz, rá az akármilyen zöldség, sokat lehet variálni, bármit bármivel, só, bors, majd utána a bulgur, leforrázod, öt perc lassú tűzön, és kész a finom moslék. Nem mutatós, de nagyon finom. Mindig televágom erős csilivel, hogy nekem több maradjon. :)

Shanarey 2017.02.25. 14:46:03

@geeezzzr:

Püff neki.

Én a kutyákkal jóban vagyok, az emberekkel kevésbé.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 14:58:14

@adg: Jó, én se darabonként gondoltam... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 15:02:34

@adg: Végre meghalhattatott az imám, és van már mag nélküli szőlő meg dinnye is.Már csak őszibaracknál és cseresznyénél kérném ugyanezt... :D

Mekkora érzés lehet gátlástalanul beleharapni egy őszibarackba??
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 15:03:45

@©________: Én meg erre azt mondom, hogy az nem igaz, hogy Magyarországon már minden annyiba kerül, mint nyugaton.
Mert hogy ez is egy népszerű tévhit.

adg 2017.02.25. 15:07:24

@geegee: ha eleg kitarto vagy az imakkal, akkor lehet mag nelkuli barack is neked, de akar kokusz vagy dio is, ha szeretned, esetleg rizs, bab... ;))

geeezzzr 2017.02.25. 15:11:21

@Shanarey: Mi is jóba voltunk, észre se vették, míg feltűrtem az ingem ujját. Érezhette rajtam a saját kutyánk szagát, nem haragszom.

geeezzzr 2017.02.25. 15:11:32

Zöldség-gyümölcs viszonylatban nehéz összehozni a küllemet az ízzel, ehhez jön az ízlés és az igény, elvárás. Nincs kedvem ragozni, az egyik szélsőérték a cefrébe való, szerintem az a skála teteje. :D Sajtok, joghurtok, szárított húsok, halak, gombák, a fácán is akkor jó, ha potyog belőle a nyű. A bolti pálpusztait is fel kell tenni a hűtő tetejére még egy hétre.

geeezzzr 2017.02.25. 15:11:38

@adg: A "megpucolhatatlan" a kulcsszó. A legédesebb gurul lazán a héjában, vezetés közben is hüvelykujjal meghámozom.

Shanarey 2017.02.25. 15:13:55

A facebook tud valamit a Brexitről ? :-))))))))))))))))))

A facebook, az ausztriai magyarok csoportját ajánlgatja nekem, hogy csatlakozzak.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 15:20:36

@adg: Kókuszt nem nagyon eszem, a sima dióval sincs bajom, mert a kis agyakban már nincs mag, csak kívül a koponya.Azt meg nem veszem a számba.Ellenben a szotyola a teremhetne meztelenül...
:D
(Jó, tudom, van pucér is, de azt valaki megpucolta, azért...)

Shanarey 2017.02.25. 15:25:46

@geegee:

Lassan ébredsz.
:-)))))))))))))))))))))))

Már tegnap beírtam amikor megjelent, hogy itt van Hinta, de senki se figyelt. Páran azért tudták, de máshonnan.

szalka240 2017.02.25. 15:39:41

@geegee: A korábbi posztnál írtam pár dolgot az Autozughoz, majd nézd meg, ha érdekel.

geeezzzr 2017.02.25. 15:49:22

@geegee: Van olyan is, hogy a magja miatt drágább, A papaya pl. ilyen, lehet csak divat volt, de én még mindig szeretem. Hasonló a borshoz, de keserűbb és mégis erős. Sok másnak is jó a magja, nem próbáltam mindet. A másik szempont lehet, magbaváló-e a gyümölcs. Megroppantod, kettéválik, és ki tudod-e venni a magot. Minden csonthéjasból van ilyen és olyan is, szilva, barack, meggy, csereszne, stb...

geeezzzr 2017.02.25. 15:49:32

@geegee: Tíz év után négy hónapot nyaraltam, sokminden még abszolút értékben is drágább, relatív pedig minden, legfőképp a rezsi. Ha relatív nézem, a kinti cigi-szesz is olcsóbb. Talán a dió meg a mák? Nagy a világ, lehet a Drottninggatan drágább, rég jártam arra.

geeezzzr 2017.02.25. 15:49:38

@Shanarey: Dehogy, arra emlékszik, hogy valamikor jódlizni próbáltál tanulni.

geeezzzr 2017.02.25. 15:49:46

@szalka240: Így akkor hallottam utoljára, mikor a tokosok Trabantot hoztak nyaraláshoz.

Hari Seldon 2 2017.02.25. 15:54:29

@Horthy Miklós cselédje:
Hát nálunk egy jobb héten simán elfogy 10 kiló alma. - Úgy hogy én nem eszem.

Hari Seldon 2 2017.02.25. 15:59:29

@Horthy Miklós cselédje:
"Azért eszik üvöltve a gulyást a németek a Balcsin meg úgy nagyjából mindenhol mert eladhatatlan a nemzeti étel? "
Mondjuk úgy, hogy az a német, aki Balatonra megy, azt eszik. - Részben azért mert része a folklórnak... Részben mert éhes.

Ezen kívül esik még 100 másik fajta ételt, ami rajta van az étlapon.

Ja, várj, nincs 100 másik fajta étel az étlapon. - Max mellette még 2 fogás. - és pizza ha szerencséje van.

DieNanny CH 2017.02.25. 16:06:56

@geeezzzr:

"Vonatkoztassunk el az élelmiszerektől, "

Íme: pár éve vettem itt egy csavarhúzókészletet. Nagyon jó minőségű.
Ugyanez a márka tavaly nyáron akciós volt az Aldiban, írtam szüleimnek, nagyon jó minőség, vegyék meg.
Megvették. Nos, míg az enyém simán megáll a lábán - www.kephost.com/images/2017/02/25/201702251448masolata.md.jpg -, addig a magyar boltban kaphatónál lespórolták az oldallábakat, tehát vagy fektetni lehet csak - és akkor minden kipotyog belőle -, vagy felakasztani, de ahhoz fúrni kell, vagy madzag, vagy akármi.

Tudom, nagyon apróság, de mégis bosszantó.

DieNanny CH 2017.02.25. 16:09:59

@Taxomükke (UK):

Engem te nem versz át!!! Tudom, hogy Angliában csak köd és eső van. Pont.

DieNanny CH 2017.02.25. 16:12:01

@geegee:

Ugye? Szinte "üvölt" a kommentjeiből a régi nick.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.25. 16:12:48

@P.Elliot: A rizs azért ugyanez a kategória, mert az eljárás ugyanaz, a teteje lesz a márkás, az alja a sajátmárkás. Persze a sok okos mindig mondja, hogy ugyanott készül és ugyanaz az összetétel...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.25. 16:14:04

@diggerdriver: Amerikaban meg a szolo es a dinnye is mag nelkuli :))))))) itt minden jobb :)))))))) (ez itt az ironia helye, nehogy az anti-amerikanusok ugorjanak erre a magas labdara:)))))))))

DieNanny CH 2017.02.25. 16:19:27

@Online Távmunkás:

Van itt Svájcban egy tesztújság, a K-Tipp. Abban írták úgy 3 éve, hogy pl azok a kerékpáros sisakok, amiket az Aldi árul, ugyanabban a gyárban készülnek, mint a márkás, 2-300 frankos társaik, ugyanazokon a gyártósorokon - csak más matricát tesznek rá, ezért kerül csak 40-50 franba. Minőségileg viszont ugyanott vannak.

(Oké, a poszt nem ilyen összehasonlításról szól, de azért leírtam.)

geeezzzr 2017.02.25. 16:22:31

@Hari Seldon 2: Nem csak almát nem eszek, semmi kontinentális gyümölcsöt sem, néha kompótot, egy évben egyszer. Volt telkünk, illetve az öregeknek, máig megvan, hobbinak nagy, gazdálkodni kicsi. Diktáltánk belénk, annyit ettünk mindből, míg tiltakozni nem mertünk, hogy más tíz élet alatt se lát annyit. :D Télen meg a birsalmasajt. 70+ gyümölcsfa, a nagyja alma volt. Amit még elviselek, az a starking, de azt meg itt nem látni.

geeezzzr 2017.02.25. 16:22:41

@Hari Seldon 2: Keverték a pörit meg a gulyást. Amúgy az éttermek is próbáltak igazodni, ahol nyugati volt a közönség, a szakács szárazabb hússal dolgozott. A németeknek meg a mi fehér kenyerünk is inkább kalács volt, az ő ecetes ízű barnájukhoz képest. Nehéz volt lenyomni a tunkolást a Grétám torkán, hiába volt a legfinomabb szaft a legfrissebb kenyérrel. És semmi zsír.

Főgebra 2017.02.25. 16:30:31

@Online Távmunkás:
Én pedig csak olyan tartályokat láttam, amelyek surrantó tartályok és az aljukon hullik ki a termék. Akkor mi az alja? Hogy kell értelmezni?

geeezzzr 2017.02.25. 16:51:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem köztudomású, annyi különbség van csak, hogy a drágább magasabb MEO-s, szóval a "Minőségileg viszont ugyanott vannak" elég véletlenszerű, de simán lehet.

geeezzzr 2017.02.25. 16:51:23

@Online Távmunkás: Erre ne vegyél mérget. A nagyker szerződik a beszállítókkal, szóval az meg van véve, ami rendelésre nem kel el, az megy a saját márkásba. Tehát ugyanaz megy a zacskóba. A futószalag meg le sem áll. Mondjuk a végébe bekerülhet az is, amit a gépek körül sepernek össze. 10:2, 10:1-hez.

arncht 2017.02.25. 17:22:17

En szeretek par dolgot, ami tenyleg mas ausztriaban. Valamelyik olcsobb es jobb. A kola pl citromosabb izu, kevesbe edes, a danone joghurt teljesen mas termek, a twinings teabol az osztrak erosebb es a csomagolasa is igenyesebb.

DieNanny CH 2017.02.25. 17:23:46

@geeezzzr:

Az ilyen teszteknél 20-30 darab, teszőlegesen kiválasztott terméket ugyanolyan módszereknek vetik alá. Nyomják, ütik, ejtik, vágják - és a kínzóeszköz nem tesz különbséget 200 és 50 frankos sisak között. Tehát engem az ilyen tesztek meg tudnak győzni.
(Mint az autók töréstesztje.)

lilyhammer 2017.02.25. 17:41:48

@diggerdriver:
Gondolom csak a töltelék nélküli, a luft és a mogyoróssal lehet egyszerűbben ezt megcsinálni mondjuk úgy hogy fel lesz olvasztva, szűrőn keresztül átfolyik.
Arányaiban ha kevés másfajta belekerül az sem nagyon téríti el az ízét színét.
A színezékekről ízfokozókról meg nem is beszélve, mert nem hiszem hogy eredeti kakaóport sok mindent tartalmazhat.
Amúgy meg az olcsó ká európai munkaerő az ilyen olyan mórokkal együtt akár egyenként is kicsomagol.

geeezzzr 2017.02.25. 17:41:52

@Főgebra: Szita mondjuk, ami a screenerben marad?

geeezzzr 2017.02.25. 17:41:59

@arncht: Ágazati előírások meg jogszabályok is számítanak, Mo. elég szigorú, emlékszem konkrét példára, a Redbullt csak úgy tudták visszahozni, hogy csökentették a taurintartalmat. Ezt az összetevőt halálfejes zsákokban hordtuk a Wiener-Neustadti Neubertől(vegyipari cég) a Rankweil-i gyárba, a Rauch-hoz Voralbergbe. Mikor megfelelt, akkor mi hoztuk vissza, 2000 körül, pontosan nem emlékszem, ott állt az egész flottánk az első szállítmánnyal a budafoki vámhivatalban. Tehát ez biztos különbözött, és Mo. számára előnyösen. Nézőpont kérdése, kevésbé ütött, én nem bírom meginni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.25. 18:00:59

@geeezzzr:
Tehát akkor van csokoládébontó gép: Mutass már egyet.
Tudod amelyikbe beleöntenek két tonna csomagolt csokit és kijön belőle héj nélkül.

geeezzzr 2017.02.25. 18:13:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Top-bottom között már nem igaz. De én is az olcsóbbat venném a közepesek közül.

geeezzzr 2017.02.25. 18:13:39

Tudok még példákat hozni, pro és kontra, véleményem szerint nem akarnak Mo.-iakkal kiszúrni, inkább ahogy a profit diktálja. Még nem voltunk EU tagok, a sógoroknál meg már keményen játszottak a kvóták, akkor még a fokhagymát is csempészték kifele, egy sor paprikával volt letakarva az egész szállítmány. Vásárlói oldalról ez hitkérdés, meg bizalom, az ellenőrzés nem ér el mindenhová.

Shaktee 2017.02.25. 18:23:52

@Főgebra: A közepét figyeld inkább FőPepi :)

Shaktee 2017.02.25. 18:31:14

Nem tudok sokat ehhez érdemben hozzátenni, itt magyar tésztákat, lecsókonzerveket, fűszerpaprikát veszünk, néha pick szalámit, ha otthon járunk akkor piacon veszünk disznóságokat..

Asszem a Molyó irt itt a Gosling(oscar várományos holnap) canuckról - én értem, hiszen a hazai tescók, sparok sokszor színesebbek, jobban elrendezettek mint az átlag észak-amerikai szupermarketek, errre mi is rácsodálkoztunk.

Az áruk minőségét/árát nagy valószínüséggel a magyar keresetek diktálják - ahogy előttem is irták többen. Ez teljesen érthető.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.25. 19:02:00

@P.Elliot: rizsről jut eszembe, egyszer gondoltam, takarékos leszek, én ostoba, s megvettem a saját márkás rizst a tescoban. Egyetlen tömbbé főtt össze... lutri igazából, mert van, ami teljesen normális, jó sajátmárkás, de kinek van kedve ilyen kudarcok után kísérletezgetni? A másik, amin mostanság nevetek, a Tesco Finest ír joghurt, amit az uram eszik, ugyanolyan edénykében, ugyanolyan elnevezéssel de más ír boltban megtaláltam ugyanazt a joghurtot, ugyanaz az összetétel (kivéve a tejszín 1%-kal több benne!), s húsz centtel mérik. Uram állítja, higy zamatosabb attól az 1% tejszíntől. Húsz extra centért.

geeezzzr 2017.02.25. 19:04:50

@diggerdriver: Átjött átcsomagolás nélkül a visszáru, ki a polcokra. A felesleg meg ment bárhová, még a disznók elé is. Hol írtam én gépről? Hatékony eljárást meg te is ki tudsz találni, de még egyesével is szaporább, mint diót pucolni. Amit nem én írtam, arra sem bonyolult a megoldás, bár nem tudom, hogy nagyüzemben is megy. Összetörik, megfolyatják, leszűrik, kérdés, megéri-e. Ami biztos, ami ide ingyen került át, az nem veszett kárba.

geeezzzr 2017.02.25. 19:04:55

Azt tudja valaki, hogy a kóservágások után a birkafejek hová kerülnek?

geeezzzr 2017.02.25. 19:04:57

@rebel rebel: Hátha még csak a magyar keresetek diktálnák. Meg amikor minden elszáll az export szárnyán vmiből.

Pernilla 2017.02.25. 19:10:00

@geeezzzr: "Azt tudja valaki, hogy a kóservágások után a birkafejek hová kerülnek? "

A sötétség birodalmába.

Csodabogár 2017.02.25. 19:14:22

@Mrs. Clayton: Sokszor azért nem veszünk gyümölcsöt, mert pocsék a minőség. Lehet találni néha jó minőséget is, aminek viszont nagyon is megkérik az árát. Jellemzően ezek a jó minőségü gyümölcsök nem a sarki supermarketben vagy a piacon találhatók. Ha lenne több helyen jó minőségü gyümölcs, többet vennénk.

©________ 2017.02.25. 19:20:14

@geegee: valoban nem
Ezert rendelem a ruhakat ukbol peldaul
Mert ott olcsobb

Csodabogár 2017.02.25. 19:25:38

@Doromby: Majd ha beszüntetik egyszer a nyugdíjasok ingyen utazását, nem fognak 2 órát utazni. Űlj csak fel egy buszra, ami valamelyik piac közelében jár, nem fogsz elférni a banyatankoktól. Közben minden sarkon van egy üzlet, ahol semmivel se drágább vagy rosszabb az áru, mint amit a piacon árulnak.

Shaktee 2017.02.25. 19:29:23

@Csodabogár: Banyatank? :))

Ma se jöttem ide hiába :)

Csodabogár 2017.02.25. 19:42:45

@rebel rebel: Szerintem meg a magyar igénytelenség diktálja az egészet. Miért lehet egy osztrák Sparban 7 féle krumpli és megszámolhatatlan sok saláta, amig itthon jó esetben kettő féle a krumpli és öreg vacak a saláta, ha van. Ez most csak kettő példa, de minden másra is vonatkozik. Ettől a választéktól ami itt van, az átlag magyar el van ájulva, mert 25 évvel ezelőtt még sokkal rosszabb volt. Azután ez most jó. Ismerek néhány helyet, ahol méreg drágán de kiváló árukat árulnak, minden mindig elfogy. megfizetik. Ott lehet kapni mag nélküli szöllőt, finom banánt, meg mindent. Nem én járok oda egyedül. Szerintem saját maguk hozzák be a dolgokat, mert a nagybani piacon ilyen nincs.

DieNanny CH 2017.02.25. 19:43:23

@Csodabogár:

Én banyatankkal járok vásárolni - igaz, nem nagy, úgy 20 literes -, pont egyheti-kétheti vásárolnivaló belefér. Persze, ha mondjuk wc-papírt veszek - mindig 20 darabosat - az az egészet megtölti.

Shaktee 2017.02.25. 19:48:29

@Csodabogár:

Az is igaz hogy te nem vagy a tipikus magyar nyugger vásárló.

tanato 2017.02.25. 19:48:42

@mojyo: Pedig létezik ez a mondás,a lényege benne is van , a vidékieknek főleg a falusiaknak ,tanyasiaknak jó a silányabb is alapon.Persze amit írtál az is létezik a frissen permetezett zöldséggel gyümölccsel.Megy a kibabrálás oda vissza.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.25. 20:06:54

@Csodabogár: vagy a magyar szegénység diktálja... anyósom aligha fog pl. A Culinarisban vásárolni, mert kisnyugdíjból él.

SzZoole 2017.02.25. 20:18:59

@©________: a UK-ban olcsobbak a ruhak mint MO-on,tunderkert:))

Csodabogár 2017.02.25. 20:34:48

@rebel rebel: Nem tudtad? A hölgyek, amikor kiöregszenek a libacamionból (Fiat 500), akkor már csak a banyatankkal közlekednek. Következő lépés a rolátor.:-)

Herr Géza 2017.02.25. 20:41:34

@diggerdriver: Nem tudom ki találta ki ezt a csokibegyűjtős és visszaolvasztott baromságot, de annak sem a kaerskedelem működéséről, sem a csokigyártásról nincs semmiféle fogalma.
Úgy kezdődik, hogy a boltokban nincs "megmaradt" csokoládé. A csokinak van eltarthatósági ideje (elég hosszú), a lejárati idő közeledtével pedig akciózni fogják pontosan addig, amíg el nem adták at utolsót is. Ha valahol nem veszik észre az eltarthatóság lejártát, az a termék azonnal kuka.
Bárminemű visszagyűjtés értelmetlen és/vagy gazdaságtalan.
Elmondanám, hogy még a gyártás/csomagolás során megsérült táblákat sem "olvasztják be" újra, hanem a gyár mintaboltjában eladják neutrális zacsiban kilós, 2 kilós kiszerelésben (pl. Ritter gyár, amiben jártam párszor).

Shaktee 2017.02.25. 20:48:47

@Csodabogár:

szlenggel s sok fityeszbrossúrával le vagyok maradva csudaság.

Itt népi bölcsességekkel is bővül nyelvem kincstára ;)

Herr Géza 2017.02.25. 21:04:44

Különben meg csodálkozom, hogy magának a "vizsgálatnak" a módján senki nem akadt ki.
Hát már sorry, de nekem vicc a köbön az ilyen "vizsgálati" eredmény:
- illata például kevésbé telt, kevésbé összetett
- a termék hígabb, az édes íz dominál, a kakaós-vaníliás íz gyenge.
- a tejberizs teltebb ízű
- a joghurtnál pedig az aroma különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb, az osztrák változat inkább a valódi gyümölcsre emlékeztet.
Ezek nagy okosságok, csak éppen abszolút szubjektív dolgok. Egy élelmiszer-minőségi összehasonlítás úgy kezdődik, hogy először összevetjük az objektív paramétereket: összetevők grammra, literre, százalékra, stb., az aromákat, ízfokozókat, minden vackot, majd legfeljebb a végén hozzá lehet tenni, hogy az x termék a legjobb minőségű, de nekünk az y jobban ízlett, mert ezértazért... Na ilyen egy komoly teszt és a legtöbb helyen ilyeneket is lehet olvasni.
Ezek a ködös, ultraszubjektív "tesztek" mindennek nevezhetők, csak nem egy szakmailag korrekt vizsgálatnak. Némelyik duma meg eleve nonszensz: "az aroma különbsége miatt az osztrák jobban hasonlít a valódi gyümölcsre" Haha, az aroma full szintetikus anyag, az nem lesz attól sem olcsóbb, sem drágább, hogy jobban hasonlít-e gyümölcsre vagy kevésbbé. Sőt, továbbmegyek: szerintem a szarízű aroma nem olcsóbb, mint a málnaízű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 21:06:41

@Shanarey: Tudtam én is, de már csak éjszaka olvastam.Akkor még nem bacta el magát... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 21:13:34

@geeezzzr: Jó, igen, a magvaválós az még elmegy...
Ozziföldről jártál erre a Drottninggatanon? :-)
Vagy még előtte?
Nem tudom, én azért olcsóbbnak találom a magyar árakat, az itteni emberi élőerő b@romira megdobja mindennek az értékét.Ami pedig otthon nincs, mert egy áruházi dolgozó, vagy szolgáltatásbéli alkalmazott (szerelő, javító, karbantartó, stb) kábé üveggyöngyöket kap fizetés helyett...Magyarországon még megéri bármit megjavíttatni, idekint már semmit, csak ha érzelmi alapú a dolog.De kétségtelen, hogy nagyon "szépen fejlődnek" odahaza az árak... :-(
Főleg az otthoni fhos bérekből lehet "klassz" kifizetni...

Dikusz 2017.02.25. 21:15:56

@tanato: most jutottam hozzá, hogy olvassam a hozzászólásokat.
Ez valóban így volt, amikor többféle nyugati cikkhez hozzájuthattunk (itt konkrétan csokoládéra gondolok), egy idő után rájöttünk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati jobb. Sőt, szerintem volt olyan, amiben a magyar sokkal jobb volt. Addigra viszont megszűntek az itthoni édesipari gyárak. Volt amikor néhány nap alatt köddé váltak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 21:19:20

@Pernilla: Bazz...
:-)))))))))))))))))))

Száz pont a tízből... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.25. 21:25:09

@©________: Semmi se vész kárba, mi ezzel a baj? :D

Ruhát úkából: oké, vannak ilyen egy pár féle dolog, ami lehet olcsóbb vagy ugyanannyi, de hogy ha bemész otthon, meg bemész németbe', úkába' , akárhol nyugaton is egy havi bevásárlást elintézni, kaja, tisztítószer, ruházat, kozmetika-patika, stb; hogy nem jössz ki olcsóbban mint magyarban, az q élet.Na, én így értem.

Dikusz 2017.02.25. 21:29:43

@Mrs. Clayton: remélem nem haragszol meg azért, amit most írok.
Lehet az a szuper gép által válogatott alma tökéletesen ép cm-re, súlyra egyforma, ha semmilyen íze nincs. A magyar almák azért utolérhetetlenül zamatosak voltak. Csak néhány példa: szabolcsi jonatán, bőralma, mucsu, batul, biztosan ismered őket.

A munkahelyemen megkérdeztem a mezőgazdász kollégát - mintadarabot vittem - milyen almafajta lehet az alma. Azt mondta, hogy annyiféle összevissza keresztezett fajta van már, hogy nagyon a szakmában kell lenni, hogy meg tudja mondani (a KEK-en ezirányú végzettsége volt).

Dikusz 2017.02.25. 21:31:54

@Taxomükke (UK): de igenis van. Onnan ismerni meg - a lila színén kívül -, hogy mindig a hegy felőli lába rövidebb:)

Dikusz 2017.02.25. 21:37:00

Egyet áruljon el nekem valaki. Mi a fészkes *különféle válogatott káromkodások* fene történik? Rákattintok, hogy az összes kommentet szeretném látni, ez eddig rendben is volt eddig. Most ahogy elküldöm a hozzászólásomat, automatikusan visszaugrik a száz legfrissebb kommentre.

2017.02.25. 21:37:42

@geegee: Khm,hm, hm ... 27%-os rablóáfa .. khm, hm, hm. Na, ettől drágább sok termék otthon, mint pl. Némtországban. Ó, nem észveszejtően, olyan 20 cent - 3 euró között értékben. Csakhogy a fizetések, ugye, azok a fránya bérek ...

DieNanny CH 2017.02.25. 21:43:48

@Dikusz:

Ez mindig is így volt komment írás után - na, jó, az utóbbi 2 évben van így.

2017.02.25. 21:44:55

@Dikusz: Áh, ne törődj vele, a blog.hu-nál sem teszik ;)
Különben egy rejtélyes jelenség, az index fennállása óta kísért, csak úgy hívják, a blogmoci szelleme.

jojó78. 2017.02.25. 21:46:23

Saját tapasztalat: Lidl saját márkás tejcsokinak Uk-ban sokkal jobb az íze mint "ugyanannak" Magyarországon. Én már csak ilyen édesség témában tudok hozzászólni :)))))
Nővérem szokott kérni mosóport ha autóval megyünk haza. Vagy innen, vagy Németországból. Azt mondja sokkal jobban fehérít stb.

Dikusz 2017.02.25. 21:48:20

@Csodabogár: Állítólag a söröknél is így van, erről a sörivók tudnának inkább nyilatkozni. A kint gyártott/palackozott sörök sincsenek köszönőviszonyban sem az itthoniaknál. Ami sokáig a kedvencem volt, az Amstel barna söre. Itthon már nem is lehet kapni, nem tudom egyáltalán van-e ez a márka.
Az meg szerintem úgy van (talán a sörnél is), hogy amit itthon gyártanak nem annyi ízesítőt, fűszert, vagy mosószernél illatosítót adnak hozzá, azért rosszabb a minősége.

Dikusz 2017.02.25. 21:53:07

@Shanarey: most jöttem haza látogatóból. Az ismerős veje hentes, csinált sk. kolbászt, szalámit saját maguknak is, tudja mit tett bele, ő füstölte. Nagyon szívesen küldök. :)))

Dikusz 2017.02.25. 22:06:51

@lilyhammer: a Csemege Édesipari Gyárat vette meg a Jacobs. A budai üzemükben lehetett venni kg-s csomagolású gyártási hibás csomagolatlan csokit. Semmi baj nem volt vele, csak törött volt. Ez a cég volt az, amelyik néhány nap alatt (szó szerint) köddé vált. Karácsonykor még működtek, újévre meg az egész gyár gépestől felszívódott.

Kellemes Géza napot! 2017.02.25. 22:10:52

@Herr Géza:
"az aroma full szintetikus anyag"

nem egészen.
vannak
- természetes aromák
- természetazonos aromák, és
- mesterséges aromák.

Dikusz 2017.02.25. 22:22:40

@P.Elliot: Engedd meg, hogy ehhez a kiemelt idézethez hozzáfűzzem a magamét, (mindenféle bántó szándék nélkül):
"Ilyet itt meg a szegeny sem vesz meg."
Egy Borsod megyei kisközségben volt a szállásunk. Az egyik társunk elment valamiért a kisboltba. Az előtte vásárló helybéli egy db(!) leveskockát kért. Ott még az ilyen minőségű árut is csak hitelre tudják megvenni az emberek.

Dikusz 2017.02.25. 22:31:22

@geegee: biztos jó érzés, és a biobaracknál a kukacoknak is több helye van :)))

Dikusz 2017.02.25. 22:59:16

@Herr Géza: ilyen márkabolt itthon is van, ahol a "csomagolássérült" édességet nájkonzacskóba töltve árulják, a IX.Soroksári úton van a bolt, nincs már itthoni márkanév, a tulaj azt hiszem egyik szomszédos országbeli.

A vizsgálati eredményről írt véleményedhez: itthon márkás, igen jó nevű borok ismertetőjében vannak ilyenek: a bemutatott borban érezhető a mandula íze, az őszibarack csodálatos aromája, az x dűlő huszonhatodik sora ötödik tőkéjének a zamata stbstb.

Csodabogár 2017.02.25. 22:59:34

@muzzie canuck: Fideszbrossurából nem vagyok jó, mert mióta beszüntették az ujságomat, nem volt magyar ujság a kezemben.

Dikusz 2017.02.25. 23:03:14

@jojó78.: ne haragudj, magas labda: UK-ban, akár az itthon vásárolt csoki is jobban ízlene, hát még az ottani (vicc volt, viccvót, tréfáltam, :))), :D stb)

Csodabogár 2017.02.25. 23:05:52

@Dikusz: Sajnos vonalaim védelmének a sör is áldozatul esett, így már nemigen tudok nyilatkozni. Anno, úgy 5-6 éve még, mindig Stefflt ittam, mert az izlett. Ausztriában meg azt iszom, ami pont van a vendéglőben.

Herr Géza 2017.02.25. 23:06:07

@Kellemes Géza napot!: Ez tökéletesen jogos, bocsi.
Igazság szerint arra akartam utalni, hogy az aroma egy koncentrált cucc, azaz nem az teszi ki a termék árának lényeges részét. Magyarul nem hiszem, hogy érdemes lenne csak azért keletre mondjuk 10%-kal kevesebb aromát bele tenni azzal a mottóval, hogy hú de megnyomjuk ám a haszonkulcsot, vagy hogy emiatt ott olcsóbban tudnánk adni.
Ha viszont az aromát lecserélnék (nyugatra természetes, keletre szintetikus), akkor az az összetevőkből is kiderülne ugyebár...

jojó78. 2017.02.25. 23:14:51

@Dikusz: Ezzel az állításodal teljesen egyetértek. Ne aggódj értem én a viccet. Mondhatjuk úgy is, hogy szeretem a viccet de nem értem :P :)))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2017.02.25. 23:25:48

@Dikusz: Sörnél nagyon fontos a hozzá felhasznált víz, mert az a sör 95%-a. Emiatt lehetséges, hogy ugyanazokkal az alapanyagokkal ugyanolyan recept alapján máshol készült sörnek tényleg más íze van.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.02.26. 00:08:13

Ismerős szintén mosószert, öblítőt vesz kint, esküszik rá, hogy jobban dolgozik a mosószer és tartósabb, jobb illatú az öblítő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:38:14

@Herr Géza:
Én ezt pontosan tudom Géza csak megint szembejött egy urbanlegend aztán gondoltam rákérdezek hogy is van ez a gyakorlatban kivitelezve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:41:50

@geegee: Ha ez így lenne akkor otthon élnénk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:43:04

@Dikusz: Bazmeeeeeg...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:46:52

@Dikusz: Húúú tényleg. Hosszú évekig a kedvencem volt a barna Amstel meg a Gold Amstel aztán eltűntek. létezik még valahol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:49:17

@Dikusz: Meg a ropogós savak:)))))))))))))))))))))))

©________ 2017.02.26. 00:50:43

@geegee:dzsidzsi, ezt nem fogjuk tudni itt eldonteni
Ugy erzem, te arrol beszelsz, hogy a nagybevasarlast mennyibol lehet elintezni, en meg arrol h ugyanaz a minosegu termek nagyjabol ugyanannyiba kerul

Es akkor meg nem viszonyitottuk a fizetesekhez

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:51:45

Az itteni írek esküsznek rá hogy Írországban teljesen más íze van és jobb a Guinness mint itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.26. 00:52:47

@©________:
Pontosan a fizetésekhez viszonyulása a lényeg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 05:08:09

@diggerdriver: Digger, ne csináld már te is.Nálatok az angol órabérek nem rakódnak rá a termékárakra?Furállnám...
Nyilván a fizetésekhez képest idekint könnyebb megvenni.De apszolút-értékben odahaza az olcsóbb, mondom, néhány esettől, termékfajtától eltekintve.
Illetve ezzel nem mentem fel a rohadék otthoni árakat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 05:10:42

@Dikusz: Hahaaa, igen.Rohadék kakecok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 05:19:42

@©________: Igen, én egy rendszeres, valóságos, családi alapú nagybevásárlásról beszélek.És nem csak itt, hanem útban hazafelé nyaranta a németeknél, osztrákoknál is azt látom, hogy pl. a normális minőségű gyümölcsök simán vannak 6-8-10 ojrók kilója.(Nem az ilyen delikátesz-kiskiszerelésűeket mondom, hanem amit télleg kilószámra vesz az ember...)Vagy akár a kenyerek, zsemle ilyesmi,Császárzsömle lazán euró körül.Hát hol van otthon 2000 meg 3000 forint egy kiló gyümölcs, meg többszáz egy zsömle?Vagy hol van a benzin 1,6 eirónyi forint otthon?Sehol...Még a világrekord 27% áfa mellett sem.
Nem igaz, hogy csak én látom ezt így...

A fizetéshez viszonyított megvásárlási könnyebbséget nyilván elismerem idekint.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 05:27:49

@Pink Petsch: Pinki, itt is vannak áfák, meg a németeknél is valszeg.Itt meg a németeknél sem 1-2-5%, hanem simán 15-18-20, az biztos.Vagyis nem sokkal, de kevesebb.A 6-8, max 10%-nyi áfakülönbség miatt nem fog többszörösébe kerülni a gyümölcs odahaza, mint idekint; viszont a kinti munkabérkülönbségekből igen, idekint, mint ott.De ezt neked is látni kell, kéne.Az áfa csak egyszer dob rajta, a munkaerő költség meg akár több lépcsőben is, termelő-nagyker-kisker, stb.

---
Na de télleg abbahagyom, biztos mindenki helikopter itt, csak én vagyok hülye... :D

adg 2017.02.26. 06:01:45

Teljesen igazad van, az afa kulonbsege csak egy pici resz, es ha jol tudom, a magyar afa sem mindig 27 szazalek kajak eseten.

Ugyanez van nalunk is amugy. A kornyezo orszagokban szinte mindenhol ausztral marhat esznek, es mindenhol joval olcsobb. Es vajon miert?
Bingo, elo allat emigral malajziaba, akarhiva, feldolgozodik helyi munkaberekert, es joval olcsobb lesz, mint ha az ozi hentes apritja fel.
Sot, egy resze visszajon feldolgozva.

Vagy a banan. Itt terem, es 4 dollar kiloja. Az kb 900 ft. Otthon szerintem 300 korul lehet, bar az ocska delamerikai vagy afrikai, de itt is nyilvan az elomunka nyomja fel.

Csak ezen igy nehez annyit politikusozni.

adg 2017.02.26. 06:12:22

@adg: o, ize, mindegy. Szoval ezt ugyesen megfogalmaztamitt, mikozben a gyerekkel is foglalkozom, es vegul semmi ertelme nem lett. :D

Na mindegy, a lenyeg, hogy a magyar arak osszeseegeben alacsonyabbak, mint a nyugatiak, meg ha par dologban utol is ertuk a nyugat.

2017.02.26. 07:28:13

@geegee: Az áfa Németországban 19%, viszont az élelmiszerekre, könyvekre, újságokra, és azt hiszem az antik tárgyakra is 7%.
Így történhet meg, hogy az élelmiszerek helyenként olcsóbbak, többségükben viszont nagyjából ugyanabba kerülnek, mint Magyarországon.
És így történhet meg, hogy az a tusfürdő, amit én 1,45 euróért veszek Németországban a Müllerben, a magyarországi Müllerben 2 euró. Vagy az a hajfesték, ami a német DM-ben 4,95, a magyar DM-ben 9 euró. Az a mosószer, ami a német Rossmannban 3.95, a magyar Rossmannban 7 euró. Ugyanaz az a márka, ugyanaz a kiszerelés.
És akkor most a minőségről nem is beszéltünk. A Magyarországon forgalmazott tusfürdő, amit én használok, konktétan szar. Szó szerint a saját bőrömön tapsztaltam meg. Azóta nagyon vigyázok, hogy ha Budapestre megyek legyen elegendő tartalékom, vagy keresgélhetek az ázsiai vegyesüzletekben egy nyugati piacra szánt példányt. Mint történt legutóbb.
Nem vagy hülye, csak tájékozatlan.

2017.02.26. 07:37:22

@adg: ", es ha jol tudom, a magyar afa sem mindig 27 szazalek kajak eseten. "
Sajnálattal kell közölnöm, hogy az egyes élelmiszereket érintő áfacsökkentés, amit januárban nagypofával beharangoztak, a februárt már nem érte meg. Néhány hétig valóban a vevőké volt az áfanyereség porhintésból, viszont mára már visszaálltak a régi árak, ugyanis a kereskedők szép csendben benyelték az áfacsökkentés különbözetét. Természetesen meg van indokolva minden faszául. Ugyanúgy, mint tavaly a sertéshúsnál.
Mert ez egy ilyen elbaszott ország.

2017.02.26. 07:59:12

@adg: Khm, tudod mik alacsonybbak egyelőre? A szolgáltatások árai. Viszont nem 3-4-szer alacsonyabbak, mint Nyugaton, legfeljebb 50%-al. Legfeljebb! A bérek viszont a Nyugaton nem 50%-al magasabbak, mint Magyarrszágon, hanem a 3-4-szeresen. Persze, Nyugatról jőve olcsónak tűnhet az ország. pláne a szolgáltatások terén (amíg jól át nem vágnak, helyi szokás szerint), hiszen 2 euró egy sör egy átlag kocsmában, nem 3,50, mint mondjuk a németeknél.
Ám, ha te Magyarországon élsz, és vagy annyira szerencsés, hogy megkeress nettó 500-600 eurót havonta, akkor rögtön kurvadrága lesz neked ország, amikor csak az albérletre és a rezsire 500 minimum elmegy egy 2 szobás lakást számítva. Egyedül meg szinte lehetetlen lakást bérelned a magyar fizetések mellett, olyanok az árak.

geeezzzr 2017.02.26. 08:02:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Teteje-alja, felső-alsó polc. A legdrágábbat és a legolcsóbbat is ugyanúgy tesztelnék? Van az a gagyi, amit inkább sehogysem.

geeezzzr 2017.02.26. 08:02:54

@Herr Géza: Vannak azok a nagyobb konténerek, 20-32 köbméteresek, kérlek szépen, azokba beleborogatva raklapostól jött a cégünkhöz a mindenféle csoki és egyebek, kutya-macskatáp. Látszott rajta, itt-ott nekiment a targonca, már dobták is ki, a fóliát se tekerték le róla, és csak két három karton volt megnyomva. Ami ebből meg lett mentve, elég sok, az jött magánimportban a pendlerekkel, a maradék meg ment németbe recyclingba, fehérjeüzembe, ide-oda.

geeezzzr 2017.02.26. 08:03:11

@geegee: Még előtte. Az árakat ne váltsad át, hanem úgy nézzed, miből mennyit tudsz megvenni a keresetedből. Azon kívül, ami abszolút is olcsóbb, az összes többi relatív olcsóbb. 1dolláros tejből 800liter vs. 200ft-osból 100ezres fizuból 500liter? Stb.

geeezzzr 2017.02.26. 08:03:18

@Shanarey: Jobb esetben a döggyárba, tápot csinálnak belőle, rosszabb ha viszont itt-ott hiányzó kilókat pótolnak ki vele. :)

geeezzzr 2017.02.26. 08:03:33

@geegee: Annyit még hozzátennék, vagy inkább kérdeznék, magyarban vannak-e az állandóan visszatérő féláron, vagy annál jobb leárazások? Nem évente, a szezonosra gondolok, hanem havonta-kéthavonta. Tudom, így már nem érvényes az összehasonlítás, de ha akarod, meg tudod csinálni. Rengeteg ilyen termék van, sőt majdnem mind sorra kerül. Ezeknek az árát én már azt veszem normálisnak, a rendeset meg duplaárnak. Nézzétek meg a Woolworths meg a Coles oldalakon. A blokk alján kinyomtatják a megtakarítást, az lehet ugyanannyi is, mind amit fizettél:)

geeezzzr 2017.02.26. 08:03:47

@diggerdriver: Azt én sem hiszem, hogy emberi fogyasztásra bármit visszaolvasztanának, de megoldható lenne, de nem hiszem, hogy megérné. A sérült csomagolásúból viszont bőven visszakerül, mint ahogy írtam. Ha hatvan kartonból csak kettő sérült, a maradék 58 tökéletes. Ereszt a rendszer, illetve akkoriban korai 90-es évek, még eresztett biztos.

geeezzzr 2017.02.26. 08:03:53

Belinkelem: www.woolworths.com.au/Shop/SpecialsGroups/half-price
Szóval ez folyamatos, mindig van, lehet ütemezni a bevásárlást.

geeeteee 2017.02.26. 08:04:03

@geegee: Eltértünk a tárgytól, mindegy. Különben országja válogatja, itt a dízelembe 1,27-ért tankolok literenként, a 3x1-es ház rezsije pedig alacsonyabb, mint egy 50négyzetméteres panelé.
Mondjuk a kenyér az meg 2-5 dojcsi, a zsemle 80 cent, a jobb fajta. A sör hatosban kb. 3, kartonban 2 dollár körül jön ki, a kocsmában 7-8, a pint 8-13.Szóval olyan is van tényleg, ami drágább. Még a mobil csomagokon lepődtem meg, amit most használok 115 egész évre, igaz akciós volt. Rendes áron is csak 14-20 havonta, korlálan hívás és sms+ 1GB. Ez is biztos kevesebb.

geeeteee 2017.02.26. 08:04:17

@adg: Találtam összehasonlító oldalt, www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Sweden&country2=Hungary&city1=Stockholm&city2=Budapest, ez geegee-t igazolja. A többi meg mind kivétel, ami erősíti a szabályt, esetleg tudatosabban vásárlunk, jobban beosztunk. A vásárlóerő mégis majnem csak a fele Mo.-on. Jó oldalnak tűnik, bogarásszatok benne.

2017.02.26. 08:08:37

@geeeteee: Aranyos vagy, hogy pont a Nyugat-Észak-Európában egyik legdrágább országot találtad meg összehasonlítási alapnak. De legalább nem voltál annyira klisés, hogy Svájcot hozd példának :PPP
És mondd, a bérekről is tudnál egy ilyet? :P

Dikusz 2017.02.26. 08:46:37

@adg: ne keseredj el a fogalmazás miatt, nekem ez teljesen egyedül, nyugodt körülmények között is megy. Pláne, ha hosszabban írok, sokszor a végére már nem tudom, mit akartam az elején. Ez mondjuk akkor rosszabb, ha beszélek, sokszor csodálkozom, hogy jutottam oda, ahol tartok :)))

Tökéletesen igaza van Pink Petsch-nek abban, hogy mit jelent nekünk az áfa-csökkentés. Ahogy írja, tavaly néhány hónapig volt csak olcsóbb a sertéshús, legtovább a Tesco tartott ki.
A csirke sem lett olcsóbb olyanformán megy itthon a porhintés, hogy mondjuk a filézett csirkemellet leakciózzák, a többi ugyanúgy marad az eredeti áron.

A tej-tejtermékek, a tojás árában sem mutatkozik az áfacsökkentés. A Sparban szoktam tejet vásárolni, ott szintén úgy akcióznak, hogy egy-egy márkát kiemelnek. A húgomék szeretik a sajtot/tejet, ő azt mondja inkább drágultak. Az a tej, amit vesznek (1,5 %-os) legyen magyar, vagy szlovák, 200 Ft körül van literje. A jobb minőségű 300 Ft. 1 db tojgli közel van az 50 Ft-hoz. Ami meg olcsóbb. A Sparban az olcsó tojás mindig lengyel. A banán alap ára 450 körüli, ha kevesebb, akkor túlérett, vagy nagyon akciózzák a nagyobb láncok, de akkor sem nagyon van 300 alatt.

Dikusz 2017.02.26. 08:53:07

@Pink Petsch: a rezsócsökkentést kihagytad:)
A mai napig úgy jön az ELMŰ-s számla, hogy az elejétől fogva görgetik rajta mennyit spóroltam(?).
Eldugult itthon a budi. A javítás okosba, számla nélkül 35.000 Ft volt, cserélni kellett a fajanszot is. Ha ezt számlával kérem, 30%-al biztos többe kerül.

geeeteee 2017.02.26. 08:56:14

@Pink Petsch: Ott van az is, görgessed le, négyszeres a különbség, átlagok vannak, nem medián.

Dikusz 2017.02.26. 08:59:13

@geeezzzr: nincs állandó, visszatérő akció. Alkalmanként egy-egy árut kiemelnek, az akciós újságban jóval nagyobb fotóval közlik. Sosem tudni mikor mi lesz olcsóbb. Ráadásul (próbáltam összehasonlítani párszor) a Tesco-Auchan újságokban ha láttam mondjuk Pick szalámit olcsóbban, akkor a másik cég újságjában nem volt kép a szalámiról.

DieNanny CH 2017.02.26. 09:01:53

@Pink Petsch:

" tudod mik alacsonyabbak egyelőre? A szolgáltatások árai. Viszont nem 3-4-szer alacsonyabbak, mint Nyugaton, legfeljebb 50%-al"

Tudom, Svájccal nem ér példálózni, de vegyük a fodrászatot.

Rövid haj, mosás, vágás, szárítás Mo-on 3000 Ft.
Itt 70 frank. Kb 20 ezer Ft. Nem szalonban, hanem a legolcsóbb láncnál.
(Igaz is, hallottatok már olyanról, hogy a kedves vendég saját magának szárítja a haját, és így olcsóbb? Mert itt, S-ban már létezik ilyen is. Így kb 10 frankkal olcsóbb.)

DieNanny CH 2017.02.26. 09:04:07

@geeezzzr:

Persze, hogy ugyanúgy tesztelik. Ez a tesztelés lényege. A pártatlanság.

DieNanny CH 2017.02.26. 09:06:54

@Pink Petsch:

Na, akkor én klisés voltam.

2017.02.26. 09:08:13

@Dikusz: Nem akartam teljesen lerombolni a világát ;)
Nekem, a budapesti bérleményemben feltöltőkártyás a gáz és az áram, így legalább nem húzom fel magam az idióta propagandán.
Ja, a javításokat ne is mondd. Elcsextem a mikrót, nem tudom, hogy sikerült, de amikor benyomtam a "Stop" gombot, az "beszaladt" a készülékbe, és beakadt. Persze, a kijelző is meghülyült, szóval gyakorlatilag sikerült hazavágnom. Felhívtam egy ilyen háztartási kisgépeket javító szakit, hogy ezzel aztán mit lehet kezdeni? Elregéltem a típust, a problémát. A szaki hümmög, mondja, ismerős a probléma ennél a típusnál, és kb. 13 ezer forint lesz így látatlanban a javítás, ha csak ez a baja. De ő nem száll ki, vigyem be én. Érted, én ... egy böhöm mikrót BKV-ztassak a fél városon keresztül, mert kocsim, az nincs. Megköszöntem az idejét, és a szakértelmét. A Westend-i Media Markt 10 percnyire van tőlem gyalog, egy új mikró olyan 15-18 ezerbe fáj (megjegyzem, drágább, mint Németországban ugyanaz a készülék, de persze vonatoztatni sem fogom ;)). Újat veszek, passz :D

2017.02.26. 09:11:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bezony, az :DDD Svájccal tényleg nem ér példálózni.
Németországban ugyanez 15 euró körül van, tehát egy szimpla, vágás, mosás, szárítás.

2017.02.26. 09:20:56

@geeeteee: Igazad van, nem görgettem végig. Nos, akkor azt hiszem, nincs is több kérdés ... Budapest gyakorlatilag drágább, ha nem svéd turista vagy, hanem 600 euróból kell kihoznod a hónapot albérlettel. Ja, és a 600 euró az átlag, amit ugye, nem kell magyarázni, hogy szerencsés esetben keresel annyit (hiányszakma, de nem lehet mindenki "IT"-s vagy hiányszakmás mérnök, vagy orvos magánpraxissal, ugye). Pláne, tök fehéren.

VT Man 2017.02.26. 10:07:57

@Doromby:
Igy van, jol irod. A legtobb dolog azert szarabb es/vagy dragabb magyarorszagon, mert a magyarok relativ szegenyek. (A nyugathoz kepest.) Tehat nem forog az aru, nincs volumen, kevesebb profit jon be, nagyobb marzzsal kell dolgozni (vagy szarabb minoseggel).

fidesz maszop dk egykutya 2017.02.26. 10:56:25

hát igen, a magyar hatóságok mindig csak a lopásban voltak eredményesek, a munkájuk csak alibi.

bazzgeth 2017.02.26. 10:56:50

@jojó78.: a mosópor, tisztító- és tisztálkodószerek között valóban van különbség, a német tusfürdő Magyarországon jobban habzik, a mosogatószer könnyebben tisztít, satöbbi. A fafejűek ezt az információt felhasználhatnák arra, hogy a saját "bezzeg kint minden jobb" elméletüket erősítsék, a megoldás azonban sokkal prózaibb. Németországban arányaiban több helyen keményebb a víz, mint Mo.-n, ergo több lágyító és egyéb adalékanyag kell hozzá, hogy egy ugyanolyan retkes ruhát/lábast az adott országra jellemző átlagos vízben megtisztítson, vagy látványra azonos habot generáljon. A német és a magyar tusfürdő pontosan ugyanannyira habzik az adott országban. Ha megcseréled őket, valóban szemmel látható lesz a különbség.

fda 2017.02.26. 10:57:07

Ezon, hogy nálunk sok minden szarabb kivitelben kapható, csak az csodálkozik, akinek nincsen összehasonlítási alapja.

El kell menni ötször vásárolni itt, ötször ott, aztán kiderül.

Én, mikor Németországban dolgoztam, mindenfélét hazahordtam, mert vagy annyival OLCSÓBB volt hogy megérte hazacipelni, vagy érezhetően jobb. Én gyümölcsleveknél, sajtoknál figyeltem meg, hogy ugyanaz a márka, és főleg ugyanaz az árkategória valahogy finomabb. Kaja mellett másféle terméknél is észrevettem.

vpbarna74 2017.02.26. 10:57:58

Én a Milka csokival voltam így. Mindenki kiröhögött éveken át hogy nem lehet más ize. Tavaly nyáron lehetőségünk volt összesen 9 országból csokit hozni. Minden tábla ugyan az volt, basik síma Milka tejcsoki. Ezeket aztán kibontottuk, majd számozott tányérokon tálaltuk, Több résztvevős volt a teszt, de mindenkinek a végén a Francia csoki volt a nyerő, Ízben sokkkal jobbak voltak az osztrák, a német, az olasz csokik, mint a kelet eu-bol hozott, szlovák( ua a cseh Is) horvát, magyar stb csokik. Szóval bár nem ugyanolyan izűek voltak, mégis a nyuagti Milkák lágyabbak, finomabbak voltak mint a keletui blok ugyanazon terméke. Vannak képek, és le is dokumentálzuk. Végül is nekem lett igazam :)

DieNanny CH 2017.02.26. 11:09:02

@bazzgeth:

Na, várjál, nem arról volt szó, hogy a német mosópor hol habzik jobban. Hanem, ugyanaz a márka Mo-on megvéve, Mo-on használva rosszabb hatásfokú, mint Ném.o-ban megvéve és Mo-on használva.

(Nekem erről nincs tapasztalatom, úgyhogy erről nem tudok vitatkozni.)

élhetetlen 2017.02.26. 11:12:30

@Csodabogár: Knorr. Lehet, hogy arról van szó, hogy egy ideig hozták a Knorr leveseket, aztán, mint tudod, csináltak itt egy gyárat, ahol már a magyarok termelik a levest magyar alapanyagból. Ha nem olyan édes a sárgarépánk, nem olyan lesz a leves. A Knorr csak a receptet, és a gyártási fegyelmet ellenőrzi. Ugyanez a Coca Colánál, azt is itt gyártjuk, hiába van benne ugyanaz, mint az osztrákban, más a víz, máshonnét szerezzük be a cukrot, stb., más lesz. Nem rosszabb, más. A gyümölcs. Legyen a mandarin. Én nem igazán szeretem a citrusokat, viszont tartok szobanövénynek magról vetett fákat. két éve három hétig jártam a boltokat, mindenhol csak mag nélküli mandarin volt. Aztán pár héttel később lett magos. Azt hiszem, már a nagyker úgy vásárol, hogy amit meg tud csípni olcsóbban, azt hozza be, de ez nem mindig a „rosszabb”. Az tény, hogy nincs az, hogy az egyik ládában az olcsóbb magos, a másikban a drágább magtalan, ugyanabban a boltban, mert azért nálunk a drágább rárohadna a boltosra. Van a drágább is, az olcsóbb is, csak másik boltban, úgy nem feltűnő az árkülönbség, akit meg érdekel, az utánajár.

élhetetlen 2017.02.26. 11:12:36

@geegee: A mandarin. Én nem igazán szeretem a citrusokat, viszont tartok szobanövénynek magról vetett fákat. két éve három hétig jártam a boltokat, mindenhol csak mag nélküli mandarin volt. Aztán pár héttel később lett magos. Azt hiszem, már a nagyker úgy vásárol, hogy amit meg tud csípni olcsóbban, azt hozza be, de ez nem mindig a „rosszabb”. Az tény, hogy nincs az, hogy az egyik ládában az olcsóbb magos, a másikban a drágább magtalan, ugyanabban a boltban, mert azért nálunk a drágább rárohadna a boltosra. Van a drágább is, az olcsóbb is, csak másik boltban, úgy nem feltűnő az árkülönbség, akit meg érdekel, az utánajár.

TixTide 2017.02.26. 11:48:05

Lassan 3 éve cipruson két héten át ettük költséghatékonysági megfontolásból a Lidl-ben kapható krinolint. Majdnem a legolcsóbb hústermék volt. Két darab volt egybe fóliázva, német gyártó terméke. Annyira kiadós volt, hogy egyet megfőzve reggel ketten ettük és mindig volt maradék az egy szálból is. Nem baj, kisütöttem ebédre a krumpli mellé.

Budapest, Lidl. Csomagolás, szín gyártó satöbbi minden ugyanaz mint Cipruson. A termék idehaza kifőzés után borzasztóan nedves, és büdös. Szétmállik. Két újabb vásárlás után az eredmény: az itthon kapható termék ehetetlen, köze nincs a másikhoz.

©________ 2017.02.26. 11:49:18

@Herr Géza:
Nyamvadt kis parfumszakertok is jonnek itt a szubjektiv szaglasukkal :))))

élhetetlen 2017.02.26. 11:58:22

@kisrumpf: Bocs, a Tesco elég sok fajta saját márkás rizst árul. Azt is megnézted, hogy milyen típust vettél? Tudod, van amit pergősre lehet főzni, de szusinak nem jó a széteső, stb.

©________ 2017.02.26. 12:02:36

@geegee: normalis minosegu gyumolcs NINCS.
Zoldseg sincs

Bemegyek a sparba, es fagyasztottat veszek, mert tele a zoldsegosztaly, valasztek ugyan nincs, de ami van, az megfizetheto, cserebe ket napnal tovabb nem tudom eltartani.
Menjel mar be egyszer egy magyar boltba es hasonlitsd ossze a skandinavval.

Az nem opcio h a sargarepa 250 kiloja max
Az sem opcio h tudok akarjany kilo pirosalmat (mint fajtanev, erted!) venni 200 es 600 kozott.

Es nem azert nincs, mert most telen nem terem meg, es messzirol kell hozni, hanem mert ott rohad rajtuk, olyan aron tudjak kinalni csak. Es inkabb hagyjak elrohadni, minthogy leakciozzak.

A felfujt zsemle 30 forint, a nosztalgiakifli (amiben van anyag) 60, a normalis minosegu kenyer 1000fele kozelit. Hja, van teszkos kenyer terfogatnovelovel meg adalekanyagokkal ..... hat nemtom pontosan de olyan 2-300 korul, meg hintanak se kivannam h azon eljen.

A benzin? Hat nemtom, jo multkor beszeltuk Gezaval h nemetorszagban olcsobb....nem latok lenyeges kulonbseget: www.k-v.hu/utinform/benzinarak

Dikusz 2017.02.26. 12:21:45

Biztos Index-címlapos a poszt.

bontottcsirke 2017.02.26. 12:22:57

Nem kell messzire menni, aki még ismerte a szockóból az ízvilágot, az tudja, hjogy már az alap pékárunak sincs köze ehhez a felfújt szarthoz, amit most kenyérként árulnak tökmindegy hol. De ez a felvágottakra is elmondható, ami már az átkosban is gáz volt, de meg lehetett enni. Ellentétben ezzel a pépes büdös szarral. A tőkeshúsről nem is beszélek-

bazzgeth 2017.02.26. 12:33:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pont ezt mondom: "ugyanaz a márka Mo-on megvéve, Mo-on használva rosszabb hatásfokú, mint Ném.o-ban megvéve és Mo-on használva". A németet a kemény vízhez igazították, ergo több benne a (tisztítóhatást is jelentősen befolyásoló) adalékanyag. Kint megveszed, hazahozod, és tényleg jobban tisztít.

2017.02.26. 12:48:20

@bazzgeth: Tudod, ezzel az elmélettel csak az a probléma, hogy hülyeség. Ugyanis Magyarországon sem egységesen lágy a víz, ahogy Németországban sem egységesen kemény.

DieNanny CH 2017.02.26. 13:10:21

@bazzgeth:

Szóval, akkor egyetértesz a témafelvető poszttal, miszerint a Mo-ra készült termékek nem olyan jó minűségűek, mint a Ny-Európába szánt termékek?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 13:58:49

@Pink Petsch:

"A szolgáltatások árai. Viszont nem 3-4-szer alacsonyabbak, mint Nyugaton, legfeljebb 50%-al. Legfeljebb!"

Egy korsó sör itt minimum 3,40 euró..

Otthon hasonló méretű iparvárosban 1 körül van.

Tehát 250 % a itt az otthoni szintnek.

Milyen 50 % ról beszélsz?

A szolgáltatások többszörösei a magyar szintnek.

Alig lehet találni olyan szolgáltatást ami nem kerül legalább 2xer annyiba mint otthon.

Tamás Wiesler 2017.02.26. 13:59:06

szomorú de sajnos ez így van ,van egy ismerősöm akitől Pick szalámit veszek ,rá van írva ,hogy import ,csemege szalámi ,nem a téli ,sokkal finomabb ,jobb minőségű mint amit nálunk téliszalámi néven adnak,hozzá téve ,hogy Németországban jóval olcsóbb mint nálunk , tehát sajna eladtuk ,német cég , itt a szart adja drágán ,haza meg prémium minőséget szállít jó áron . volt ebből egy balhé pár éve ,hogy a német lejárt húsokat ide hozzák feldolgozni ,megy a darálóba és szalámi lesz belőle ,na ezt esszük mi

élhetetlen 2017.02.26. 13:59:27

@Herr Géza: Nem emlékszem, mi volt, most talán a Bonbonetti vette meg, a Vágóhíd utcában volt, most a Soroksárin van egy bolt, ahol pár éve még lehetett kapni kicsomagolt, és darabokra tört mikulást, nyuszit, mármint az étcsokiból készülteket az ünnep után. Rendszeresen vettem, mert islerre, tortára jobb volt, mint bármilyen „bevonó”. Tény, hogy a tulajváltás után eltűnt. A törött táblák! Én nem vagyok édes szájú, de anyunak öt kiló számra vettem, a Bosnyák téri piacon árulta egy pasas. Sima, mazsolás, szőlős, amit akartál. De a beolvasztást én sem tudom elképzelni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 13:59:46

@©________: @Pink Petsch: Nahát én járok azért áruházakba otthon, nyáron legalább 2-3 7, télen 1-2 7, amíg otthon vagyunk. Kisboltokba otthon nem fordulok meg, az igaz, szinte csak Billy Auchan hipermarkete, illetve piac, mindez Budapesten és Köcskefalván; továbbá benzinkutak (ott csak benzint veszek), de az random országszerte, ahol épp kifogy.
Illetve idekint is az olcsóbb, nagyobb helyek. Itt sem tündérkert a gyümölcsrészleg, a legtöbbször olyan paradicsom, hogy nem is narancs, hanem inkább citromsárga.Ha meg puha, akkor lottyadt.Barack, körte olyan ágyúgolyó-kemény, hogy bevered vele a szöget a falba.Ha mégsem, akkor tele van muslincával, ami azt jelenti, hogy erjed.(Bár inkább muslincák szálljanak felette mint sirályok, mert akkor vizezett lenne...) Az epernek jó eséllyel csak színe van, az íze elveszett valahol.A banán az zöldebb mint az ugyanilyen borsó.És a gyümölcsök olyan 2-3-4 ezer forintok, csak a legfőbb szezonban olcsóbb egy kicsit.(Odajhaza azért olyan 500-1000 közt szokott lenni mindig, ami kell) Kenyér is néha másnaposan már nem lehet szeletelni, csak törni, illetve pattogtatni, oyan gumis állagú lesz.A kenyér is idekint olyan 4-5 euróról kezd, átszámolva.Otthon nem vettem még 5-600 felett, emlékeim szerint.
Az ilyen kozmetikumokkal elvagyok itthon is, otthon is, amikor még a kölök kicsi volt, akkor a pelenka, stb kenceficéi otthon bizony olcsóbbak voltak nagyságrendileg.Patika is, alap vény nélküli gyógyszerek, fosás, hányás, láz elleni dolgok; idekint ritka, hogy 15 ezer alatt megússzuk a látogatást, otthon ennyi nem megy el.(De ez erősen egyénfüggő persze). A benzin is mindig olcsóbb otthon egy jó száz forinttal, mint a németeknél, dánoknál svédeknél.
A minőséget nem vitatom, az lehet sz@rabb, bár nekem nem nagyon tűnik fel.Lehet, mázlista vagyok, vagy igénytelen.
Vagy csak nagyon másképp éljük meg, netán nagy a szórás az országon belül is otthon.

Te, (C)_______, ugye a Babette vagy...Te is elszóltad magad... :D

élhetetlen 2017.02.26. 13:59:57

@Herr Géza: És ez csak az egyik oldala a problémának. A nagyobb az, hogy a multi szóra ugrott a vezetés, V4 csúcsot hívtak össze, Fico kitiltaná az importot, akár a Magyarországon gyártott Nestlét is. A Magyarországon, magyar alapanyagból gyártott termék nem lehet ugyanolyan, legfeljebb az összetétele, Kólánál, víz, cukor pl., de nem olyan ízű. Ha ugyanazon recept alapján főzöl sört Kőbányán, és Sopronban, nem lesz ugyanolyan, mert más a víz. Most törvényt követelnek, a „legyen ugyanolyanra”, olyan miniszterelnökök, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy miről beszélnek. Ha kirúgják a multikat, és mindent importálhatunk, megnézhetjük magunkat. Ha csak azt követelik, hogy Magyarországon is gyártsanak ugyanolyan homárkrém levest, mint Spanyolországban, akkor is. (Bocs, ez fájó pontom, aztán ismerőseim időnként hoznak valamit, pl Németországból, de nem is hasonlít a Costa Baván kaphatóhoz, a németek mégsem pampognak, hogy ugyanattól a Knorrtól vacakabbat kapnak otthon). Nem ízlik, amit magunknak gyártunk, és szidjuk a multikat.

élhetetlen 2017.02.26. 14:00:04

@Dikusz: Vagy te nem figyeltél, vagy én, vagy más szoftvert használunk. Évek óta kommentelek, nálam mindig így volt, akármilyen bosszantó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:03:01

@adg: "meg ha par dologban utol is ertuk a nyugat."
Ez mi ez, automatikus tárgyeset? :D
Én is használok ilyen formulákat... :-))

Nem, értelmes az, teljesen hasonlóan látjuk.
Állítólag a Bömbike kocsik is olcsóbbak az usákoknál, mint a németeknél.Nincs saját tapasztalat erre, de már többször is olvastam...Ez is fura.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:05:03

@Pink Petsch: Aranyosak.Nem is tudom, mit várt ez a f@$z kormány, hogy majd önként lemondanak a kereskedők a tündérkertről...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:09:44

@Pink Petsch: Ezt nem is vitattuk.Bár az arányok errefelé azért mások, jóval nagyobb a különbség munkadíjakban mint csak 50% lenne.Inkább olyan dupla, tripla.
De tény, hogy odahaza még megéri autót javíttatni, vagy számítógépet, kisgépet, cipőt, ruhát varratni, stb.De már lehet, nem sokáig.
Illetve sokan úgy gondolják a béremeléseket, hogy a szolgáltatási árak azok azért maradjanak ugyannnyik...Hát, nem fognak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:11:49

@geeezzzr: Ez abból indult nálam, hogy sokan mondják, hogy Magyarországon olyan drága már minden, mint nyugaton.Erre próbáltam reflelktálni, hogy nem, nem egészen.Az arányos érték nyilván más, kint többet tud venni mindenből az ember, illetve több marad a végén, ezt sose vitattam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:13:14

@geeezzzr: "magyarban vannak-e az állandóan visszatérő féláron, vagy annál jobb leárazások?"
Ezt nem tudom, olyan sűrűn nem vagyunk otthon, csak évi 2-3 alkalommal.

2017.02.26. 14:13:17

@©________: Mna, akkor végleg betett az olvtárs elméletének arról, hogy miért szarabb a Magyarországon forgalmaztt Ariel, mint a német :DDD
Bevallom, én nem néztem utána, képes voltam megelőlegezni neki a bizalmat, hogy nem kamuzik a víz lágyságáról. Hiba volt.

2017.02.26. 14:17:08

@geegee: Nem tudom, hol éltek Északon, egészen pontosan, de azok az országok amellett, hogy hidegek (nekem rohadt hidegek :D), nyugat-európai viszonylatban is drágák.
Szóval, a te szemszögödből igazad van. Magyarország még nem érte el a skandináv/északi országok árszintjét. A németet viszont már igen.

2017.02.26. 14:19:42

@geegee: A kereskedők/forgalmazók, persze, hogy benyelik, amit tudnak, naná! Hülyék lennének nem a plusz nyereségre hajtani. A probléma az, hogy büntetlenül megtehetik. Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak, vagy betartatnak belőle. A magyar kormány azonban nagybb volumenű lopásokkal van elfoglalva, így a NAV a Vaterán gyerekholmikat áruló kismamákat basztatja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:21:17

@geeeteee: Nagyjából télleg jók ezek az árak, a basic utiliyi az egy kicsit hülyeség, abban nincs benne se a fűtés, sem a víz.Ha bele számoljuk, akkor olyan 6-8000 sek vs 1500 sek az arány.
A magyar százezres havi óvodaköltséggel is vitatkoznék, kb senki sem járatná a gyereket, ha ennyi lenne.

j311 2017.02.26. 14:27:39

Angliában élek.
Ha megyek haza, akkor hugomnak vinnem kell teát. Hiába ugyanaz a márka, ugyanaz a termék (a doboz szerint), mégis jobb az angol változat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:35:52

@Pink Petsch: Na, hát sajnos ez lesz egyre inkább otthon is.Itt már régóta ez meg.A legkisebb dolgokért is ki kell dobni a készüléket, mert nem éri meg javíttatni.Idekint egy tízéves átlag kocsit nem éri meg motorgeneráloztatni...
Csak hát így bele fogunk fulladni a szemétbe a sárgolyón...
De már van állítólag 7 földszerű bolygó a "közelben"... :D

2017.02.26. 14:46:47

@geegee: Hát, próbálok én környezettudatosan, de azért na. Egy olyan kb. 5 éves modell volt az a mikró, amit sikerült elbazseválnom. Tényleg egy dög, a buszsofőr sikítófrászt kapott volna, ha azzal próbáltam meg volna felszállni.
Szóval, ma délelőtt eltepertem a Media Marktba, és megvettem az újat. És útban hazaféle 20 méterenként káromkodtam meg nyögtem felváltva, amíg cígöltem. A régit meg vagy megjavíttatja a lakástulaj, ha kell neki, vagy elviszi egy ilyen spéci temetőbe, vagy ott bomlik le a lakásban ;).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:47:21

@Pink Petsch: Stockholm és vidéke áfész.Akkor legyen ez egy véxó.
:-))
Amúgy mi van veled, hazaköltöztél?Nem is készülsz vissza?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:49:10

@Pink Petsch: Jaja, az elképesztő gyökérség a kismamákat b@$zogatni.Bár mintha lett volna valami, hogy évi százezer (?) forint alatt nem kell adózni, bevallani; de lehet, ez is magyaroschan van kezelve.Nem lepődök már meg semmin.

2017.02.26. 14:49:47

@Horthy Miklós cselédje: Hinta szívem, az Arany Ászok nem sör.

2017.02.26. 14:53:01

@geegee: Csak félig, egy suli miatt. Tegnap érkeztem, jövő vasárnap már teperek vissza. A sulinak vége, de az Europassom még mindig a levegőben. Amint megkapom, és eldöntöntöm végre, hogy a németeknél pontosan, hol is, felszámolom a pesti bérleményem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:53:14

@Pink Petsch: :D Már az "ott bomlik le a lakásban"- ra...
Vegyél ilyen molnárkocsi félét (tudod, a szegény ember segvéjje), ha sopkat kell cipekedni, gyalogolni.Felhajtható a "rámpája", üresen valszeg felszállhatsz vele buszra is.Egy jó bringalakat is kellhet, és akkor kint lehet hagyni a bolt előtt lekötve.Bár ez is erősen területfüggő.Otthoni no-go zónákban (mert hogy otthon is vannak, hogy újabb témákat adjak...) lehet nem marad meg 5 percig se...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 14:54:31

@Pink Petsch: Jajóó, akkor sok sikert, vagy kézlábtörést, ilyesmi.Valahogy bírd ki ezt a kicsit... :-)

2017.02.26. 15:05:18

@geegee: Eddig nem volt szükségem rá, rövid távra bérelt lakást az ember nem szok berendezni, ugye. Gondoltam arra, hogy taxit hívok, de szerintem a taxis elküldött volna az anyaméhbe, mivel úgy egyébként kb. 800 méternyire van az üzlet a lakástól.
Kibírom, nem panaszkodom e miatt, meg nem is idegesítem magam, mert úgysem sem lesz gyorsabb semmi, ha habzó szájjal megyek be a suli ügyfeleséhez. Amúgy sincs nagy kedvem ebben a nem-tudja-eldönteni-az-időjárás-hogy-tél-van-még-vagy-már-koratavasz időben ott kint új melót keresni, valami átmeneti szálláslehetőség-félét, itt felszámolni a cuccokat, költözni ... megint ;)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 15:10:55

@Pink Petsch:

A 3,40 eurós nyugati sör is a legolcsóbb kb. tehát jogosan vetemössze akár az arany ászokkal otthon.

Igaz hogy más a sör kultúra, valóban jobban a német/osztrák sörök de ennek történelmi hagyományai/okai vannak elsősorban.

Egy minőségibb sör simán lehet 4 eur felett is, és itt még nem prémiumról beszélünk, hanem csak jobb minőségről.

Azért megnézném hol látsz te otthon akárcsak közelében ennek árakat.

Vidéken sehol, Budapesten is csak egy két kiemelt nagyon turistaközpont részen.

2017.02.26. 15:28:17

@Horthy Miklós cselédje: Khm, mi az, hogy "nyugati sör"? A német sörök nem azért olcsóbbak viszonylag, mert szarok (mint az Arany Ászok, ami szar, de legalűbb olcsó), hanem azért, mert tartományi sörök, helyben készültek, nem Hamburgból utaztatják őket az országon át Münchenig, és biztos lehetsz, hogy azt a sörmárkát, amit Essenben iszol, Regensburgban már nem találod meg, mert mások a tartományi sörmárkák. Persze, vehetsz beckset is, ha szereted, de mi a francnak, amikor szar?
Mi neked a minőségibb sör? Az agyonreklámozott márkák, ahol a marketing-költségeket fizeted meg? Vagy az import sörök, ahol a szállítási költségeket plusz a marketinget is megfizeted.
Hol látok Budapesten 4-5 eurós sörárakat az általad "minőségibb"nek nevezett sörnél? Figyelj, ha Pesten jársz a Nagykörút környékén, és elvetődsz olyan kocsmákba is, ahol nemcsak Ászokat meg Drehert mérnek, akkor láthatsz csodát, 4 eurós csapolt söröket Guinness, Hoegaarden Kilkeny. Kapásból mutatok neked 6 ilyen helyet.
Hogy a magyar kézműves sörökről ne is beszéljünk, amelyeknek az áruházban árult 3 decis kiszerelésük 2-2,5 euró. (kocsmában üti a 3-3,5 eurót a 3 deci).

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 15:59:15

@Pink Petsch:

Persze nem akarok leragadni a sörnél, csak az könnyen összehasonlítható, hiszen mindenhol egyforma a mennyisége, a minősége már nem, de nincs akkora skála mint mondjuk ételeknél, ahol már eleve az adag is valószínűleg nem egyforma két helyen.

De az biztos hogy kaja fronton (mármint kosztoldákról van szó) is a minimum a kétszeres szorzó, de valahol 2-3x között szokott lenni.

Nem akarok most éttermeket összehasonlítgatni, mert nagyon nehéz lenne és nagyon sokféle is van, nehéz összevetni nőket.

De az egyszerűen nem igaz hogy ha itt beülsz olyan helyekre mint otthon, maximum 50 % al fizetsz többet fizetéskor. Ez így nem igaz...

élhetetlen 2017.02.26. 15:59:24

@Dikusz: Bocs, hogy mindenbe belebeszélek, de ma ilyenem van. „Az a tej, amit vesznek (1,5 %-os) legyen magyar, vagy szlovák, 200 Ft körül van literje. A jobb minőségű 300 Ft.”. Ha a jobb minőségű lenne drágább, még megérteném. De azt, hogy a Magyar Tej drágább 60-100 forinttal, mint a Tolle, az a szélhámosság netovábbja. A Magyar Tejet Fejét megyében dobozolják, a Tollét Tolna megyében. Itt nincs szó minőségi különbségről, nem jobbak a legelők Fejér megyében, nem jobb a tej. Tökön rúgnám, aki a „magyar” szót kiadta brand névnek, mert egy csomó ember bedől neki.

élhetetlen 2017.02.26. 15:59:30

@Dikusz: „Sosem tudni mikor mi lesz olcsóbb.” Azért a kereskedő láncok sem hülyék. Ahogy én képzelem: Bejelentkezik egy olasz cég, termékismertető akciósan. Aki először lecsap rá, ott van először akció. Lidl, garnéla tál, fagyasztott tintahal, panírozott garnéla, natúr óriás garnéla, stb. Hülyére vásároltam magam, ami befért a mélyhűtőbe. Aztán elfogy, egy hónappal később is megéri az Aldinak ugyanaz, mert van, aki már kóstolta, ő is eladja. A visszatérők általában a rendszeresen fogyasztott áruk, mint pl. a vajak. Az volt akciósan, és lesz akciósan. Párhuzamos akciók a romlandó árunál vannak, pl. paradicsom.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 16:00:16

@Pink Petsch:

Írtam hogy Staroprament iszol 1,5 euróért Bpn, ami minden, csak nem vacak sör. Persze nem a turistáknak mutogatott helyen van ez sem.

Budapest kétarcú : van egy magyar része, magyar árakkal, meg egy európai része, európai közeli árakkal (nyugati ugye)

Nem vagyok amúgy sörsznob, az átlagos osztrák söröket iszogatom.

Az alsó kategóriát nem ,mert az itt is pocsék.

Próbálhatod megmagyarázni hogy otthon hasonló áron tudsz szórakozni (kocsma, bár, diszkó) de ez egyszerűen nem igaz.

Pár hete voltam bulizni Bpn, diszkóban 520 forintért korsóval kaptam a sört. Érted? Egy diszkóban. Semmiféle akció nem volt, ennyi volt az ára, és nem is volt vacak sör.

Itt 4,50 euróért a dizsiben 3 decis sört kapsz. Tehát ez is simán háromszoros szorzó.

Vagy pl. az itteni egyetemista kocsmákban sok helyen kapni koktélokat is, pl. Long ISland Ice Tea 9-10 euró.

Otthon beültem a régi kedvelt kiskocsmámba Bpn, hasonló kategóriás mint itt ezek az egyetemista helyek, 990 HUF volt egy Long Island.

A töményekről ne is beszéljünk,. 2 cl belépő szintű viszki 4 euró körül van teljesen átlagos kiskocsmákban.

Ezt felfogod?

2 cl tömény pia 4 euró.

Ez minden csak nem 50 % os eltérés, jóval több.

2017.02.26. 16:10:31

@Horthy Miklós cselédje: Te, komolyan, Hinta.- Te nem voltál funkcionális analfabéta. Ennyire megártott a Meki?
Egy bóüdös szóval nem állítottam sehol, hogy az itteni, német szolgáltatások olcsóbbak. Sőt, azt írtam, hogy egyedül a szolgáltatások észrevehetően olcsóbbak egyelőre még Magyarországon. Tehát, ez azt jelenti, hogy Németországban drágábbak. A logikus gondolkodás nem megy?
Nem elég, hogy idegesítően idióta vagy, de még le is hazugozol. Elmész te a jó büdös francba, most már.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 16:44:54

@Pink Petsch:

Te azt állítottad hogy max 50 % al drágábbak a szolgáltatások.

De ez nagyon nem igaz, rengeteg példa van 200 %os eltérésre is, mint olvashatod a kommentben...

És nem valószínű hogy Ausztria ilyen méregdrága, Németországgal egy ligában van.

Vagy te hogy gondolod ezt?

HOgy Mo.on folyamatosan drágul minden, egyszercsak nyugati szinten lesz minden, a bérek meg lent maradnak?

Ki fizeti akkor meg a nyugati árszínvonalat és miből?

Ebben így semmi logika nincsen.

Magyarországon se nyugati árak, se nyugati bérek nincsenek.

Az élelmiszer is jóval drágább a nyugati országokban mint Mo.on, de ott még aránylag nem is nagy az eltérés.

2017.02.26. 17:07:44

@Horthy Miklós cselédje: Ausztria drágább, mint Németország. Nézz utána, ha nem hiszel nkem.
Te belémkötöttél, hogy Magyarorszáűgon 1 euró a sör. Én meg erre azt mndtam, hgy az nem sör.
A további hülyeségeidre meg nem vagyok kíváncsi. rohadtul fárasztasz. Tudatlan vagy és arrogáns. Trollkodj mással.

2017.02.26. 17:24:09

1. Nem muszáj külföldit venni.

2017.02.26. 17:24:16

1. Nem muszáj külföldit venni.
2. Mégis külfödit vesz a magyar, mert jobb, mint a magyar.
3. Nem értem a hisztit, aki ennyiér megveszi, amit kap, annak ennyiért megéri ez a minőség. Majd hoznak jobbat, drágábban, akkor meg majd azért lesz hiszti.

Most úgyis csak az a lényeg, hogy fikázni kell a nyugatot, mert akkor szavaz a nép a fideszre, így lehet kilépni az EU-ból és majd esszük a kgst szarokat, mint 1989 előtt.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 17:37:12

@Pink Petsch:

Valamivel drágább, de nem sokkal.

Magyarországon pedig olcsóbb kb minden mint Németországban és Ausztriában...

2017.02.26. 17:46:14

@Horthy Miklós cselédje: Ja, azért járnak át az osztrák sógorok a határ mentéről (pl. Passauba) bevásárolni, mert csak valamivel drágább. Hülye osztrákok, mi?
Mondtam, tudatlan vagy: konkrét példákat hoztam, hogy hány termék drágább Magyarországon, mint Németországban. De a tények ne zavarják a te a-Nyugat-drága-és-kizsákmányoló hagymázas elképzeléseidet.

Golf2 2017.02.26. 18:05:59

Pezseg a tegnapi poszt,szegény mai.

SzZoole 2017.02.26. 18:10:36

@Horthy Miklós cselédje: Bazsika,Pinki ugy ki fujja az orrod,hogy eszre sem veszed.......

2017.02.26. 18:13:14

@Golf2: Hát izé ... nem értek hozzá, nem vagyok érdekelt, nem pofázok bele. Szerintem így fair.

2017.02.26. 18:14:11

@Zoole[uk]: Lófasztot, az orrát fújjad csak ki te :P
Mikor is esz Budapest felé a fene? Mintha említettél volna valamit ....

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 18:21:13

@Pink Petsch:

Ha már itt tartunk, a bér is kevesebb nálatok.

Nálunk természetes a 13-14 havi, nálatok közel sem. A 14 részre osztott nettó is több mint a német (segédmunkás szféráról beszélek)

A könnyen mozgatható javak árai tartanak egy globális árszínvonal felé.

Nézzük meg a német ingatlanárakat is...

Ezek a fontosak, lakni muszáj valahol, nem az a mérvadó hogy a kozmetikai cikk mennyibe kerül meg a többi hasonló áron futó...

Lehet itt propagálni hogy Magyarországon már német árak vannak, de ez egyszerűen nem igaz.

Vannak dolgok amik német áron vannak, de a fontos dolgok (ingatlan, szolgáltatások) igenis jóval drágábbak Németországban.

SzZoole 2017.02.26. 18:28:10

@Pink Petsch: ne szoszerint erccsed,Te ,qurvacsosz:)))

Alazatosnyalazatos draga Pinki kissaszzony,hogy kurjamalasan az a datum 04.06 es 04.16. kozt esik Meg,de abba a tyukszaros pestre nem igazan kivankozok menni,mert legalabb ugy szeretem, mint a shithole londont,teccik erteni draga végzet asszonya:)))

2017.02.26. 18:31:09

@Horthy Miklós cselédje: Meg a lónak a nemiszervét, azt! Tirolban, egy felkapott üdülőkomplexumban jungkochként kereshetsz havi 1200 eurót, nettóban. Ezzel szemben a német BW tartományban 1600-at.
Ingatlant te nem veszel sem Ausztriában, sem Németországban, úgyhogy ezt talán hagyjuk is. A bérlet meg városfüggő, ahogy mindenhol a világon.
Nevezd hazugnak azt, aki életed adott neked (nyelt volna le!), te senkihzázi!

Herr Géza 2017.02.26. 18:31:53

@Tamás Wiesler: Oppardon, csak nagyon nem mindegy ám, hogy azt a lejárt szavatosságú húst, az ungarische turbóvállalkozó veszi ám meg állateledelnek úgy kerül az országba, aztán lesz belőle mégiscsak szalámi, sőt rossz esetben akár átcímkézve "friss" tőkehús.
Csak a teljesség kedvéért.

2017.02.26. 18:33:32

@Zoole[uk]: Ja, hogy oké, akkor csak a pusztába mégy, oda le vidékre, mi?
Hát, bármennyire is szeretlek, oda már nem követlek ... mert, hogy is mondtad? Ja, igen! Shithole! :DDD

2017.02.26. 18:34:49

@Herr Géza: Szevasz, aranyapám! Jársz márciusban Frankfurt felé? :)

SzZoole 2017.02.26. 18:38:15

@Pink Petsch: te,ha az a videki paraszt nem szarik akkor a pesti bunko nem eszik:)))

Amugy meg fogd kezen Mag@Dikusz:anyust es legyuttok:)))

Golf2 2017.02.26. 18:43:33

@Pink Petsch: Nem kritika volt csak megállapítás,nem kell egyből harapni.

2017.02.26. 18:44:38

@Zoole[uk]: :DDDD
Az az igazság, hogy az áprilisomat még nem tudom, hogyan alakul, így semminemű ígéreteket nem tehetek. Az viszont komolyan elgondolkodtat, hogy a MÁV szerint hosszabb időbe telik a "vidéki paraszthoz" az eljutás, mint a bécsi zsúrfiúhoz :DDD

2017.02.26. 18:48:42

@Golf2: Jaj, nem is kritikaként fogtam fel. Nem harapok. Csak azt az idióta Hintát, aki életében nem volt Németországban, de azért elmagyarázza nekem, hogy mi is itt a helyzet. Ekkora egy barmot!

SzZoole 2017.02.26. 19:05:44

@Pink Petsch: ohhh,hogy egyedem begyedem legeljek a kebleden,a intercity 3 ora alatt ott van:)))

2017.02.26. 19:42:42

@Zoole[uk]: Bécsre hamarabb beér a railjet ;)))
No de mindegy is ... Te ugye Nyíregyházán leszel ... jól emlékszem?

SzZoole 2017.02.26. 19:46:21

@Pink Petsch: igen,ott leszunk pontosabban:))

Hórukk 2017.02.26. 20:05:51

Leveskockák nyugaton vállalhatóak, nincs átütő tartósítószer ízük.
Mosóport külön gyapjúhoz viszont nehezen és drágán találtam külföldön. Több különbséget nem vettem észre.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.26. 20:06:09

@Pink Petsch:

Ha Németországban jobbak a bérek, hogy lehet hogy olcsóbb ország? :)

A segédmunkás itt jobban keres, ez 100 %.

A minimálbér 1100 sincs nettóba nálatok.

Nekem a legutolsó keresetem évi 16k nettó volt, 12 hóra lebontva 1350.

Magasabb itt a bérszínvonal, meg az árszínvonal is.

Aki meg 1200 netóóért szakácskodik az egy....

Herr Géza 2017.02.26. 20:38:18

@Pink Petsch: Stuttgartnál északabbra nem megyek aranyanyám....:)))
Frankfurt meg pláne no-go. Oda csak 2 évente megyek az IAA-ra. :))))

tibor és klára 2017.02.26. 20:45:07

@Pink Petsch: 1 napos hír, h budapesten az átlagbér br. 350 (ami lényegesen több mint nettó 600 euró).
plusz a magyar adómorál :)

Dikusz 2017.02.26. 20:53:27

@Zoole[uk]: már én is épp gondoltam felvetem ötletként, hogy menjünk együtt:)

@Pink Petsch: lepjük meg, és menjünk le, kíváncsi vagyok mit szól hozzá:)))))

Dikusz 2017.02.26. 21:03:44

@Zoole[uk]: az nagyon egyszerű lenne, de mi van akkor, ha Pécsen keresztül szeretne Nyíregyházára utazni? (viccvót)

2017.02.26. 21:26:15

@Horthy Miklós cselédje: Egy idióta barom vagy, akit a tények sem tudnak meggyőzni.Takarodj le rólam gyorsan, de villámgyorsan! Sőt, takarodj Orbán Magyarországába, pont a Fidesz-trolloknak megfeleő a nem-értelmi-szinted. Rohadtul elegem van belőled.
Ja, és mellesleg a jó kurva anyádról feltételezd, hogy hazudik, amikor azt mondja, hogy szeret téged. Ne rólam, amikor tényket közlök, te gyökér.
Szűrlek.

2017.02.26. 21:28:23

@Herr Géza: A büdös életben nem fogunk mi találkozni :(

2017.02.26. 21:31:11

@tibor és klára: Ne idegesíts már te is a kozmetikázott, és kiragadt statisztákával. Abban a budapesti felmérésben benne vannak az expatok minimum 2500 eurós nettó jövedelmei is. (Hogy most direkt ne a politkusokat vegyem, meg a bankcápákat).,

2017.02.26. 21:34:18

@Dikusz: Szívinfarktust kapna, és Luna moshatná fel a padlóról :)

SzZoole 2017.02.26. 21:55:31

@Pink Petsch: probald ki,szerintem a Te allad hamarabb leesne a meglepetestol:)))
Judit meg csak rohogne rajta,mondtam mar neked,hogy Ö,egy atlagon feluli nö:)))

2017.02.26. 21:56:47

@Hórukk: A Perwoll olcsóbb, mint az Ariel vagy a Persil. Már kint. oké, nem olyan sokkal, kb 80 cent-1 euróval. Ja, a Perwoll a gyapjúruhákhoz való spéci mosószer.

2017.02.26. 22:02:09

@Zoole[uk]: Hm, az a baj, hogy pont hónap elején-közepén lesztek "ott-lent-a-pálpusztában-eltemetve" ;))) Olyankor szoktam én is Németországban lenni melóügyileg, és inkább hónap végén vagyok 1-1,5 hetet Pesten.
Hm, esetleg megoldható lenne, ha április 9.-én, vasárnap mennék vissza. De ezt még csak 50%-ra tudm megígérni.

SzZoole 2017.02.26. 22:10:47

@Pink Petsch: megneztem a naptart,7.-en pentek delutan indulunk innen,kb 8.-an szombat delutan erunk haza,aznap tuti ko. leszek,de vasarnap az jonak tunik:)

fallen 2017.02.26. 22:16:16

A család állítása szerint, a mosóporokban és a Milka csokiban biztosan van különbség a német és a magyar között. Magam pedig egyértelműen, tapasztalatból tudom, hogy a Coca-cola más ízű, mikor hazamegyek, egy nap is kell hozzá, mire eltűnik az ízkülönbség, azaz már nem érzem.
A Marlboro, Camel dohány pedig mintha nem is ugyanaz lenne. A magyar sokkal nagyobb, durvább és szárazabb. Tényleg akkor a különbség van, hogy szinte már nem is lehet összehasonlítani, pedig ugye...
Az árakról ugyan nem szól a cikk, de már nem csak a német fizetéshez képest olcsó az élelmiszer, sok dolog olcsóbb, és akár akció nélkül is. Vittem már haza sok mindent emiatt, még macskakaját is (Whiskas)

2017.02.26. 22:37:31

@Zoole[uk]: Ó b+, vasárnap már úton kell lennem Németország felé. Ez a legvégső dátumom, hogy megérkezzem, vasárnap este. De jobban szeretik, ha már szombaton ott vagyok (meg a kisfaszom :P) , ugyanis vasárnap van a turnusváltás a lányoknál.

SzZoole 2017.02.26. 22:42:00

@Pink Petsch: akkor szombaton pesten valhol,de akkor KO.-ok leszunk es nem eppen szalon kepesek:)

2017.02.26. 22:45:49

@fallen: De jó, hogy említeted a cigit :D Én Luckyt szívok. Németországban a feketét, vagy a barna-pirosat. Ezek nem kaphatóak Magyarországon. Nos, mikor Budapesten vagyok, és az itt forgalmazott sima piros Luckyt szívom, akkor minimum fél napig ugatok tőle. Mintha más márkát szívnék (tapasztalat alapján).
Ja, és igaz, a cigi Magyarországon olcsóbb, mint Németországban. Sőt, ez az egyetlen, ami Még Ausztriában is olcsóbb, mint Németországban. Ugyanis a német 21 szálas Lucky Strike 6 euró. Az osztrák 4,50/20 szál, a magyar meg 3/20 szál euró. Igaz, a dihány minősége a magyarban sokkal szarabb, mint a németben. Érzem, ezt a cigit szívom már jó évtizede, és ezért ugatok tőle, mert dohánya karcosabb. Hogy ne mondjam szarabb ...

2017.02.26. 22:49:04

@Zoole[uk]: Ki nem szarja azt le? :) Jó, persze, ti :D
Csövezhettek nálam egy éjszakát, ha úgy érkeznétek, csak hozzatok hálózsákokat is, mert van 1 egyszemélyes ágyam, meg egy kétszemélyes szükség-matracom ;)

SzZoole 2017.02.26. 23:05:30

@Pink Petsch: 4 felnott es egy kutya,viccelsz?:)
Egy kola,kave,csokolade belefer,de ott alvas....

2017.02.26. 23:09:57

@Zoole[uk]: A kutya ellehet az előszoba-konyhában, te az assznnyal a matracon, egyik kölök az ágyon (a kénysebb ;) ), a másik meg én elleszünk a földön is pár órát. Nem téma ;)

SzZoole 2017.02.26. 23:24:23

@Pink Petsch: Na latom Te meg nem nyomtal le 2000 kilometert plusz tobb mint 24 ora ébrenlét:))

fallen 2017.02.26. 23:25:21

@Pink Petsch: igen, olcsóbb Magyarországon, de hát a különbség alapján még ennyit se ér :)

2017.02.26. 23:31:32

@Zoole[uk]: Egyhuzamban nem, ezért is mondtam, hogy csövezzetek nálam. Nem biztos, hogy okés, ha a román kisbuszokkal kell "versenyezned" az M3-ason, miután levezettél vagy 10 órát előzőleg.

SzZoole 2017.02.26. 23:35:12

@Pink Petsch: Pesttol nyiregy csak 2 ora,azert mondtam,hogy egy kave/frissito belefer:))

2017.02.26. 23:35:15

@fallen: Hát nem. Szívesebben fizetnék 1800 forintot a fekete Luckyért, ha olyan minőségben kapám meg, mint Németországban (egy sokkal teltebb, aromásabb dohánykeverék van benne, amely egyáltalán nem kelt "kaparó" érzést), mint 1080-at a sima pirosért, ami meg viszont erősen vitatható minőség dohányügyileg.

Herr Géza 2017.02.26. 23:36:35

@Pink Petsch: Barna-piros Lucky? Ne mááa.... Én is. :))))

2017.02.26. 23:39:30

@Zoole[uk]: Meg a lónak .... ha 3 óra alatt abszolválod, akkor gratulálhatsz magadnak. Szatmári vagyok (többek között), el ne felejtsd, sokszor tettem meg a távot :DDD
Viszont, annak nagyon örülnék, ha találkozhatnánk legalább arra a kávé-kóla-sütire. Khm, én whiskyt fogok inni, csak hogy megegyen a sárga irígység :DDD

2017.02.26. 23:40:43

@Herr Géza: Mein raucher-bruder!!!! :D
Keblemre tezsvír! :D

Herr Géza 2017.02.26. 23:41:17

@Pink Petsch: Mert nem bírsz a se.....jhajodon mradni. :))))) Cikázol itt nekem fel-alá... Nekem mostanában csak a St.Gallen-Kreuzlingen-Konstanz-Stuttgart vonal játszik stabilan.

Herr Géza 2017.02.26. 23:43:13

@Pink Petsch: Nanana., aztán még szó,szerint veszem, oszt orrba vágsz...:))))))))

SzZoole 2017.02.26. 23:44:27

@Pink Petsch: viccelsz,egy 180-as atlagal siman meg van,nekem nem szamit a trafipax:)))
A legjobb csucsom pest-nyiregy 1.5 ora:))

2017.02.26. 23:51:18

@Herr Géza: Mikor bírtam én a se ...jhajomon maradni, he? ;) Viszont Stuttgartot már pár éve hanyagolom, Túl sok időt töltöttem ott, kissé belécsömörlöttem.
Egyébként Frankfurt nekem sem igazána lieblingem. Kényelmetelnül érzem magam kissé ott, az üveg-vasbeton irodaházak meg a több száz éves épületek kusza katyvaszában.
Orrba???? Hm, 150 centi lennél? :DDDD

2017.02.26. 23:53:53

@Zoole[uk]: Te, azért 4 felnőttel, megdepláne 1 kutyával nem kellene német autópályának nézned az M3-ast. A román kisbuszok halálos fegyverek. Komolyan. Volt egy balesetem pár éve ezzel kapcsolatban.

Herr Géza 2017.02.26. 23:54:50

@Pink Petsch: "Orrba???? Hm, 150 centi lennél? :DDDD" Hülyeeeee, nem a kebleiddel gondoltam az orrba vágást...:))))))))

SzZoole 2017.02.26. 23:56:29

@Pink Petsch: hahaha,a roman kisbusz meglat a tukorben egy nagy fekete mercedest ugy huznak lefel,hogy csak na:)))

2017.02.26. 23:58:08

@Herr Géza: Khm, a farokműtétem csak jövő hónapra van beütemezve Thaiföldön, így mással nem szolgálhatok jelenleg ;)))

2017.02.27. 00:02:12

@Zoole[uk]: Azért ebben ne legyél olyan rohadt biztos. Persze, általában elvannak a 130-140-es sebességgel. De ha ki kell érni Ferihegyre utassal időre, vagy visszafelé késésben vannak a nagybányai érkezéshez képest, csuda dolgokra képesek. És olyankor te bizony vagy lehúzódsz a fekete merciddel (mert jobban félted a kocsidat, mint a sofőr a cég kisbuszát), vagy csattansz.

SzZoole 2017.02.27. 00:04:33

@Pink Petsch: te, a roman kisbusz miota tud 250-et?:)))

2017.02.27. 00:10:24

@Zoole[uk]: Azt nem tud, de 200-at simán, és mivel nagyobb, mint a mercid, életveszélyes rád nézve. A fasznak akarnál versenyezni vele?
Te meg képes lennél csak azért felsrófolni 250-re, hogy megmutasdt Matei-nak, ki a jani? Ne baszd már! A szerencsétlen nem azért teper annyival, mert 130-al nem lenne faszább neki is, hanem azért, mert rohadtul késésben van.
Mellesleg 250 még a német autópályán is eléggé rizikós.

SzZoole 2017.02.27. 00:15:07

@Pink Petsch: jol van,nyugogya le,nem fogok 250-et menni,csak 160-180-at,Az is eleg,de most mar huzok aludni,mert mingya holnap,jocakat

2017.02.27. 00:19:48

@Zoole[uk]: Hát ne is, a 180 is több mint elég. Megérkezni fontos, nem fél órával hamarabb, hanem egyáltalán megérkezni.
Jóccakat neked is!

Golf2 2017.02.27. 07:19:48

@Zoole[uk]: Azt írják már angol rendszámtábla is megy a traffipax bírság van 1 nemzeti behajtó cég dupla birságokkal,vêge a külföldi rendszámos ámokfutásoknak lassan.

SzZoole 2017.02.27. 07:54:12

@Golf2: Ausztriában és Németországban igen

Dikusz 2017.02.27. 09:16:35

@Zoole[uk]: én ágyakat is fel tudnék ajánlani nektek, a kutyi sem zavar.
Az igaz, hogy nem vezettem ennyit, még biciklizni sem tudok, a kajakból is jobbra kanyarodva balra borultam be az októberi 5 fokos Dunába (17 évesen). A többiek ott röhögtek a parton, a szüleim később már nem annyira. Viszont láttam olyat, aki vezetett ennyit. Addigra mire ideért, pont annyira jutott, hogy még órákig nem tudott elaludni.

SzZoole 2017.02.27. 09:52:49

@Dikusz: kedves vagy Magdianyus,de tényleg csak egy kóla kávé frissítő fér bele az időbe :)
Egy 2000 km-es vezetés után nagyon nyugos és zombi tud lenni az ember.
Ha Pinkinek több ideje lenne akkor a nyíregyházi állatkertben séta közben jót lehetett volna beszélgetni :))

Dikusz 2017.02.27. 10:29:47

@Zoole[uk]: miért pont az állatkertben? :)))

Szégyen gyalázat de még nem jártam ott. Amit olvastam/TV-ben láttam/ hallottam felőle az szerintem az ország legjobbja.

SzZoole 2017.02.27. 10:48:17

@Dikusz: magasan ubereli a Budapest ZOO-t:)
Europa legjobb allatkertjei kozze van pozicionalva,nezz utanna.
Kellemes hely a kikapcsoldasra,erdoben van Az egesz,kavezokkal etteremekkel sok pihenohellyel.
A kornyeke Sosto is nagyon szep:)))

Dikusz 2017.02.27. 11:28:58

@Zoole[uk]: szándékomban is van leutazni oda, mindjárt meg is nézem a neten:)
Éppen ezért írtam, hogy a legjobb az itthoniak közül, valamit nagyon jól csinálhatnak. A budapesti ZOO, igaz rég voltam ott, a környezet szempontjából sincs könnyű helyzetben. Felújítások ott is voltak, de a főváros igen forgalmas környékén van. Nemsokára el is fogsz vezetni mellette:)))

Golf2 2017.02.27. 11:29:53

@Zoole[uk]: Kár,sok angolrendszámos visszaél ezzel parkolással is és megy mint á..a románok.

SzZoole 2017.02.27. 11:39:42

@Dikusz: egy kis olvasni valo:)

www.nlcafe.hu/utazas/20151001/nyiregyhazi-allatpark-europa-legjobb-allatkertje/

Voltunk mar a pesti zoo-ba,egy siralom ahogy ott tartjak Az allatokat:(

SzZoole 2017.02.27. 11:42:36

@Golf2: Na varjal,en mindig veszek autopalya matricat,parkolojegyet stb.
Tobbnyire minden szabalyt betartok,csak neha Az autopalyan kicsit gyorsabban megyek a megengedetnel,de ezt a magyaro rendszamos autok is megteszik.

Főgebra 2017.02.27. 11:48:17

@Zoole[uk]:
" Az autopalyan kicsit gyorsabban megyek a megengedetnel:::"

De az is csak azért van, mert az acélbetétes tréningcipődben vagy!

SzZoole 2017.02.27. 11:51:26

@Főgebra: osszekeversz Diggerel,en szep ruhaban dolgozok:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 12:33:22

@élhetetlen: nem szusi rizs volt, teljesen sima átlagos rizs, egykilós kiszerelés, talán feltűnhetett volna (ha jobban figyelek), hogy elég sok tört szem volt benne. Szokásos módszerrel főztem, minden volt, csak nem pergő, alig bírtam szétosztani kanállal, úgy döntöttünk, ilyet inkább ne többet. Mostanság sztrájk volt a Tesco-ban, nem jártam ott, de legközelebb megnézem, mit írnak a zacskón, ott a legalsó oolcon, ha érdekel

Főgebra 2017.02.27. 12:52:03

@Főgebra:
Én arra az acélbetétesre gondoltam, amit SzTK-ra kaptál! Tudod, amit megmutattál nekünk is!

Főgebra 2017.02.27. 12:55:15

@kisrumpf:
Egy időben itthon lehetett eléggé felhasználóbarát áron kapni előgőzölt rizst. Külföldiül perboiled. Na szóval az én nejem, aki tasziccsa a technikát, azt soha nem tudta elrontani! Pedig próbálta, szorgalmasan!

Nna szóval perboiled és garantálva a pergős rizs!

SzZoole 2017.02.27. 13:07:11

@Főgebra: melyikre a gondolsz, a kigyoborre,vagy a mintas tornacipore?:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 13:08:04

@Főgebra: Khm, köszönöm, de itt nem a technikámon volt a lényeg, hanem azon, hogy szar volt az olcsó sajátmárkás rizs, itt kezdődött a történet. Nem szarból sikeresen pergőset főzök előfőzöttség (parboiled) nélkül is

SzZoole 2017.02.27. 13:09:33

@Főgebra: "perboiled"
Nem preboiled-et akartal irni?:))

Főgebra 2017.02.27. 13:20:37

@Zoole[uk]:
Hogy egyikünknek se legyen igaza!
A fonetikusra félig emlékezve írtam!
Parboiled, magyarán előfőzött/féligfőzött

SzZoole 2017.02.27. 13:26:51

@Főgebra: szerintem pre lesz az a per,de kerdezz meg egy erosebb angolost:))
Preorder = elörendel
Preboiled=elöfözött

élhetetlen 2017.02.27. 13:49:46

@kisrumpf: Bocs, nem akartalak megbántani, én a lábam miatt nem járok a Tescoba, házhoz rendelek, azaz képernyőről ráérősen válogatok. A rizsek közül az első öt lapon ennyi tescosat találtam, ezért gondoltam, hogy mást vettél, mint amit szerettél volna. Tesco Value "B" minőségű hosszú szemű rizs, Tesco „A" minőségű hosszú szemű rizs főzőtasakban, Tesco „A" minőségű basmati rizs, Tesco „A" minőségű hosszú szemű rizs főzőtasakban, Tesco "A" minőségű basmati rizs főzőtasakban, Tesco „A" minőségű rizottó rizs, Tesco Finest basmati rizs, Tesco olasz kerekszemű sushi rizs. Ha sok volt a törött szem, akkor lehet, hogy „B” rizst vettél, nem „A”-t. Csak ezt akartam mondani, nem többet.

nyuszigonosz 2017.02.27. 14:40:34

@Főgebra: @Zoole[uk]: Jól írta a Fögebra: Parboiled az partially boiled- részben elörefözött.

SzZoole 2017.02.27. 14:53:25

@nyuszigonosz: ja,hogy a partly,partially=reszben, szonak a rovidetese.
Itt meg nem hallotam ezt a partly/partially boiled kifejezest,de attol letezhet.

nyuszigonosz 2017.02.27. 15:04:46

@Zoole[uk]: Lehethogy ott más a neve, itt ez és ezért tudom.

SzZoole 2017.02.27. 15:10:43

@nyuszigonosz: Itt en meg csak pre cooked rice/elöfözött rizs kifejezessel lattam az uzlekeben,de mondom,kerdezzetek meg egy erosebb angolost:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.27. 15:22:43

Ritka eset, mindenkinek (majdnemhogy) igaza van :-)

Parboiled is quite hard and inedible
Precooked is fully cooked already and ready to eat.

answers.yahoo.com/question/index?qid=20120301051536AA9NhzG

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 15:28:15

@élhetetlen: Nincs semmi gond, nem bántottál meg, csak utalni akartam rá, hogy máshol kezdődött a gond és a történet. Egyszerűen csak felmarkoltam a zacskót, ahelyett hogy megvettem volna a szokottat, gondolva, spórolok pár eurót azzal, hogy sajátmárkásat veszek, de most már tudom, nem minden sajátmárkás elfogadható minőségű. Nem is néztem, van-e rajta bármilyen A vagy B... de most majd meg fogom nézni, kiváncsi vagyok! Még nem rendeltem neten át, itt a Tesco egy rövid sétányira. Szerintem nincs is ennyiféle rizs ott, mármint sajátmárkás, van ellenben külön polc-sor japán stb. ételekkel, hozzávalókkal, no ott láttam szusihoz való rizst. Ellenben rengeteg a dobozolt stb. gyorsrizs... no, majd megnézem. Pl. Tesco-s csokoládéval, amit néha sütéshez használok, nem volt gond, megvolt benne az anyag. Lutri, melyik ehető s melyik nem. A férjem nemrég mondta, spórol ha kell, de ne kaján tegyük, így marad a régi bevált márkák vásárlása. De ma biztos nem rizs lesz, nagyon előjött az emlék az edénybe dermedt vacakról ;-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 15:31:23

@Zoole[uk]: parboiled az az előfőzött. Krumpli, rizs, whatever. Parbaked cucc is van, kérdezd csak meg a nejed, ő már biztos hallotta, bár úgy sejtem, náluk minden friss, nem alkalmazzák ezt a módszert.

SzZoole 2017.02.27. 15:46:38

@kisrumpf: mondom,lehet,csak en meg nem lattam igy:)
Fozomusorokban is csak meg a pre cooked szot hallotam:)
Megkedezem ha hazaer.

élhetetlen 2017.02.27. 16:54:08

@kisrumpf: Ja, és azért nem veszek előfőzött rizst, mert azt már nem lehet megpirítani előtte, és úgy nekem ízetlen, hiába sózom meg.

élhetetlen 2017.02.27. 16:54:12

@kisrumpf: Na, még egy kör, ha már így összejöttünk. Az A és B minden egyszerű rizsen ott van, legalábbis itthon (Mesterrizs "A" minőségű rizs 1 kg, Riceland Jázmin rizs 'A' minőségű , Mesterrizs "B" minőségű rizs, ezek még mindig a Tesco honlapjáról). Ez egy minőség jelző, az A-t megfőzheted nyugodtan, a B-t érdemes átnézni, mert még pici kavics is lehet benne, ami nem tesz jót a fogaknak. A másik, tudom, mindenki főzi a rizst, lehet, hogy te is „előkezeled”, de azért leírom. Én egy kevés olajon addig „sütöm” kevergetve, míg opálosból fehér lesz. Utána öntöm fel kétszer annyi vízzel, és addig főzöm, ilyenkor még meg is keverem, míg felszívja a vizet, kis kráterek lesznek rajta, akkor leveszem, lefedem, és tíz percig állni hagyom. És nem tudom, próbáltad-e már, ha, mikor felöntöd, megkínálod egy fél kávéskanál kurkumával, nem csak sárga lesz, de azt már megeszem magában is, nem kell hozzá semmi. Na, jó fözőcskézést.

Hufeisen 2017.02.27. 17:17:15

@élhetetlen: Asszony esküszik a Tesco B rizsre. Ha megyek Magyarorszagra mindig kell Becsbe vinnem 6-8 kilot belőle.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy náluk kézzel eszik a rizst, így minél jobban ragad, annál jobb...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 17:19:40

@élhetetlen: nahát, így csinálom én is! Még egy lakótársnőnk mutatta nagyon régen ezt a módszert, amikor még lövésem sem volt a főzéshez. Néha Pilau rizs fűszerkeveréket szoktam hozzátenni, de mostanában eltűnt a polcokról. Az Schwartz termék, ha látod, próbáld ki, finom lesz tőle a rizs nagyon.

Az indiai lakótásunk (férfi) képtelen volt úgy rizst főzni, hogy ne égesse le. Mutattuk neki a módszeredet, nagyon elutasító volt, mondván, az ő felesége nem így mutatta... jó pár fazekunk bánta. Aztán pár hónap után haza is költözött, nem bírta a magányt.

S most megyek, leellenőrzöm a Tesco polcait! Köszönöm a receptet. Kurkumát szoktad teaként inni? Mézzel, citrommal, kis borssal?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 19:27:45

@élhetetlen: No, megnéztem, fajtánként vannak negyed-, félkilós nylonzacskós csomagolásban, névvel, de se A, se B jelzést nem találtam rajtuk. Csak név: long grain rice, easy cook, basmati, jasmine... ja és mind tescos own brand.... Érdekes, hogy itt nincs AB megkülönböztetés...

©________ 2017.02.27. 19:37:55

@geegee: a dzsidzsibol jottel ra?
Egy zseni vagy, dragam :)))))

tanato 2017.02.27. 19:43:41

@Hufeisen: Honnan hoztad az asszonyt?Melyik ázsiai államból?

M. Péter 2017.02.27. 19:50:51

@élhetetlen: @kisrumpf: Mostanában több cikk volt a rizs arzéntartalmáról. Azt ajánlják, hogy az ember egy napig áztassa a rizst vízben főzés előtt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor 5-szörös mennyiségű vízben kell főzni, és a fölösleget a végén leönteni.

Hufeisen 2017.02.27. 19:53:50

@tanato: Sőt Államszövetségből... Mianmar

tanato 2017.02.27. 19:56:21

@Hufeisen: Köszi az infót! itthon is egyre több a magyar fiú ázsiai lány páros/persze itthon kínai és vietnami lányokról van szó döntően/

Hufeisen 2017.02.27. 19:58:50

@tanato: Ha már egzotikus, csináljuk rendesen...

tanato 2017.02.27. 20:04:00

@Hufeisen: Helyes ,én nagy híve vagyok a vegyespárosoknak mivel előéletem miatt sok ilyet ismerek.Sokat nyernek vele a gyerekek,két kúltúra két/vagy több/nyelv ismerete,nagyobb toleranciaképesség,kevesebb idegenellenesség.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása