oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 19. 06:36,  Új életet kezdeni Spanyolországban 196 komment

2017. február 19. 06:36 Határátkelő

Új életet kezdeni Spanyolországban

Spanyolország sokak álma, hiszen jó az idő, viszonylag könnyen megtanulható a nyelv, és ha ez nem lenne elég, a gazdasági válságnak, illetve az előtte lezajlott elképesztő építkezési hullámnak köszönhetően (egyelőre) az ingatlanok is viszonylag olcsók. Ma tehát ellátogatunk az ibériai félszigetre, aztán megnézzük, tényleg létezik-e a kaliforniai álom, végül beülünk egy angol pubba.

spanyolorszag.JPG

Nem titok, hogy nagyon régóta olvasom rendszeresen a SvájciS(CH)apka blogot, így aztán örülök, hogy elindul mellette a Spanyol Camino, hiszen szerzője, Svájci Sapka Spanyolországba költözik. Szóval egy új blog régi szerzővel, és mindjárt egy olyan poszttal, amiben részletesen leírja az ingatlanvásárlás nehézségeit és örömeit.

„Az ötlet, miszerint Spanyolországban fogunk nyugdíjaskodni, két és fél évvel ezelőtt született. Aztán jött a gondolkodás, hogy „jól van, de hogyan tovább”...

Szerencsére az internet a barátunk, már rengeteg információ olvasható, akár magyarul is. Az alapokkal hamar képbe kerültünk, nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak, még így, több mint ezer km-ről sem. 

A meglepő kihívás 

Akkor még azt hittem, hogy a legnagyobb kihívást a NIE-szám megszerzése okozza. Ez a bűvös szám egy regisztrációs szám és egyben adószám is, ami nélkül gyakorlatilag semmihez sem lehet kezdeni az országban. 

Számtalan fórumon érdeklődtem, de sehol sem kaptam megnyugtató választ. Mindenhol azt írták, hogy ottani lakcím nélkül nem fog működni és a beszerzése 3-5 nap, de lehet, hogy több. 

Aztán elkezdődött a tényleges keresgélés, ami rém egyszerű, mert sok jó ingatlanos oldal van. Nem gondoltam volna, de itt jött egy nagyobb akadály. Hiába kerestem kontaktot az ügynökökkel. Volt, hogy még csak válaszra sem méltattak. (...) Kicsit úgy éreztem, hogy nem is akarják eladni az ingatlanokat. 

Ez érdekes, mert eladó ingatlan annyi van. mint égen a csillag. A 2008-as válság nagyon megroggyantotta a spanyol gazdaságot, százezrek hagyták el az országot. Az ingatlanok ára a béka segge alatt volt. Nagyjából 2014-ben kezdődött a lassú emelkedés. 

Vettünk egy mély levegőt 

Ez a lassú, de szemmel látható emelkedés arra ösztönzött, hogy nehézség ide vagy oda, de lépni kell. Sok sikertelen kapcsolatfelvétel után kicsit megrogytam, de nem adtam fel. 

Teltek-múltak a hónapok, egyszer csak belefutottam egy angol ügynökbe. Innét felgyorsulni látszottak az események. Volt nála több olyan ingatlan, ami megfelelt az elképzelésnek, ráadásul minden segítséget felajánlott (a NIE-szám intézést is). Így aztán vettünk egy mély levegőt és belevágtunk. 

Már délutánra időpontot egyeztetett a hivatalban a NIE-szám intézéséhez. Gyakorlatilag egy óra alatt végeztünk, amivel lehetett. 

És most az összes tudnivaló. 

A NIE-szám 

Ahhoz, hogy ingatlant vásároljon valaki, kell a NIE-szám. Ezt a rendőrségen kell kikérni. Az interneten lehet bejelentkezni ehhez, egy spanyol nyelvű felület kitöltésével. Maga a procedúra 15-20 perc. 

Ebben a kérdésben is elég sok félrevezető információt kaptam előzetesen. Azt írták, hogy nem rezidensként csak három hónapra adnak ki ilyet, ez azt jelenti, hogy minden harmadik hónapban meg kell újítani. Nos, mi véglegeset kaptunk. Ennek díja 10.- Euró volt. 

Az ingatlanos szerint vannak olyan települések, ahol lazábban intézik a szám kiadását (nem véletlenül mentünk ilyen helyre). Semmi várakozás, amire szintén figyelmeztettek korábban. 

Bankszámla 

Ha van NIE-szám, lehet bankszámlát nyitni. Ez sem volt több idő. Mi a Sabadellnél nyitottunk számlát. Útlevél és NIE-szám kellett hozzá. Mivel nem uniós országból akartuk átutalni a vételárat, ezért kértek egy adóigazolást (hogy igazolva legyen a pénz eredete). 

Ha uniós országból jött volna a pénz, akkor ez sem kellett volna (nem mindig előny Svájc). Ezt már utólag is be lehetett nyújtani, e-mailben. 

Aláírás 

Következő metódus a hivatalos rész (ez három hét múlva történt, addigra állították össze a papírokat). Az aláírás egy közjegyzőnél történik. Mivel nem spanyolok voltunk, ezért a közjegyző biztosított egy angol nyelvű tolmácsok (az ingatlanos nem lehetett érdekellentét miatt). Szerintem tökéletesen korrekt. A közjegyzős időpont előtt utaltuk át a pénzt, és a banki igazolással mentünk hozzá. Készpénz kizárva. 

Amire figyelni kell 

A hirdetésekben az ingatlanok nettó ára van megadva, erre még rá kell számolni kb. 13-15 %-ot az egyéb költségekre (adó, közjegyző, az ingatlanbejegyzés díja). Ezt egy héten belül kell átutalni a szerződés aláírását követően. 

Amennyiben többet utaltunk, mint a végszámla összege, úgy a maradékot a közjegyző visszaadja, ha befejeződött az ügyintézés. 

Egyéb költségek 

Mivel mi új ingatlant vettünk, további költségek is felmerültek: víz bekötésének díja – 750.- Euró, villany bekötésének díja – 150.- Euró. Ezek egyszeri költségek. 

Az összes fogyasztónál lehetőség van mindent az interneten intézni, ha megbízást adunk a banknak, akkor a számla jóváhagyása után a díjat leemelik a számláról. A bekötés is nagyon rugalmas volt, a bejelentést követő 2 napon belül lezavarták.”

A teljes posztot itt találjátok.

Kaliforniai álom 

Nem, nem a filmről van szó, hanem a Modern Wandering blogról, melynek szerzője először két éve járt Los Angelesben, ami szerelem volt első látásra – nem csoda, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy az álma valóra váljon. Lássuk, sikerült-e!

kalifornia.jpg

„Amikor egy éve idejöttem, minden annyira hirtelen és egyszerre történt, hogy el sem akartam hinni. Munka, lakás, szerelem, melyből a szerelem egy nagy csalódás volt és végre Karácsony előtt pár nappal sikerült a másik fél részéről a hónapokig tartó kergetőzés után lezárni a dolgot. 

Az érzelmi hullámvasútról úgy próbáltam leszállni, hogy eljártam az ismerőseimmel nyár végén és ősszel szórakozni, ismerkedni. Nos, ez itt LA-ben nem is tűnik olyan egyszerűnek, mint ahogyan az ember azt gondolná. 

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy minden szórakozóhely hajnali 2 órakor bezár. A másik pedig az, hogy a jobb szórakozóhelyek mind West Hollywoodban vannak. 

Na már most, ugye, az LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) Amerikában elfogadott dolognak számit, de itt LA-ben különösen éli fénykorát. West Hollywoodban ezek a szórakozó helyek mind olyan bárok, ahol a táncosok, pultosok valamint a szórakozni vágyók 85%-a ebbe a kategóriába tartozik. A maradék 15% pedig megpróbál kicsit kikapcsolódni. 

A legnagyobb problémát ott vettem észre, hogy amikor az ember ismerkedni szeretne akkor 4 féle kategóriába lehet osztani a potenciális jelölteket. Tudom, nem jó dolog ez a kategorizálás, de ha már ennél a témánál tartunk, akkor muszáj. 

Az első ilyen kategóriába a házas férfiak tartoznak. Mint ahogy az esetemben is történt (az érzelmi hullámvasút), bizony, ha nagyon akarják, akkor nagyon ügyesen el tudják ám titkolni, hogy nekik van egy szép család is a háttérben, pláne akkor, ha az asszonynak beadják, hogy éppen üzleti úton vannak valahol, esetleg a konferenciák késő estig elhúzódtak. 

A második kategória az internetes ismerkedés. Igen, én is unalmamban regisztráltam 3 ilyen oldalon is. Természetesen itt is megjelennek a nős pasik, viszont általában úgy állítják be a dolgot, hogy ők nyitott házasságban élnek, esetleg hármasban szeretnének szórakozni és ezt teljesen ismeretlenül közlik is az emberrel néhány üzenetváltást követően. Ezen kívül általában itt lehet azokkal találkozni, akik 10-ből 9 esetben ingyen szeretnének egy gyors szexhez jutni. (...) 

Harmadik kategóriába sorolnám azokat, akiket szintén az interneten lehet a legtöbb alkalommal összeszedni, ők nem mások, mint a SugarDaddy-k. Magyarul a kőgazdag férfiak, akik hetente több ezer dollárt is kifizetnek a SugarBaby-jüknek csak azért, hogy 1-2 órát együtt töltsenek velük egy szállodai szobában. 

Vannak kifejezetten ilyen website-ok, ahova havidíj ellenében bárki feltöltheti a portfólióját, és ezek a férfiak ráírnak a nekik megtetszett lányokra, majd pár üzenetváltást követően megbeszélik azt, hogy mennyi a havi juttatás. (...) 

A negyedik kategória pedig (és ezen lepődtem meg a legjobban), a biszexuális férfiak. Két barátnőmnek az elmúlt 1 év során többször is volt alkalma ilyen férfiakkal randizni. 

Az én barátnőim élnek-halnak az izmos, kockás hasú pasikért. Na már most, itt LA-ben az ilyen pasiknak a 90%-a biszexuális. Sajnos nem vicc, West Hollywoodban a táncos fiúktól kezdve, a gymben edzőkön keresztül egészen az utcán sétálókig. 

Nyilván biztosan nem haltak még ki a normális emberi kapcsolatok, hiszen ismerek itt megismerkedett párokat, de szerintem két kezem sok lenne hozzá, hogy össze tudjam őket számolni. Rá kellett jöjjek, hogy olyan, mint kaliforniai álom, nem létezik, ha ebből a szemszögből nézzük.” 

Ebben az esetben is érdemes elolvasni a teljes bejegyzést, ezt itt tehetitek meg.

Ahol megtörik az angol távolságtartás 

Törzshelyet találni magunknak új hazánkban szebb gesztus a beilleszkedés felé, mintha betéve tudnánk a Henrikeket és a Monty Python poénokat – írja a London Budapest Metro blog szerzője Angliából, és persze, hogy a pubokra gondol.

pub_foto_pixabay_com_falco.jpg(Fotó: pixabay.com/falco)

„Pubból van millió féle, nincs olyan, hogy „tipikus angol kocsma”. Mint mindenhol, egy tisztes pubnak van saját neve s az ahhoz passzoló, homlokzatról fityegő cégére. Ha ez a Hattyú és a Rózsa, akkor az értelemszerűen ezeket ábrázolja. 

Vannak nagyon népszerű elnevezések, mint a King’s Arms, Rose&Crown, ezek nem egy lánc részei, csak annyira hagyományosak, hogy minden városban van egy ilyen. Ami régen dokknegyed volt, ott a fennmaradt italmérések neve őrzi a tengeri medvék legendáját: bálna, vasmacska, sellő. 

Ami lánc, mint a Wetherspoon cég közel ezer lokálja, azok a nyolcas dipotriás okulárét otthon felejtőknek is feltűnő fekvehányók – retkes padlószőnyeg, játékgépek, mosdatlan törzsgárda, pocsék egyenkoszt, amit a kamasz a hüvelykujját belelógatva szolgál fel, már csak a színes szalagok hiányoznak a bejárati ajtóról, hogy messze elkerüljük.

A spektrum másik végén a gourmet „kocsmák” vannak, ezek szerintem már nem igazán csapszékek hanem gasztropubok kézműves sörökkel, s hipszter ínyencbloggerek aszerint értékelik, hogy van-e valami kiejthetetlen superfood összetevő a hamburgerben. Biztos finomak és ennek is megvan a vevőköre, de ez már szinte kicsúszik a kocsma kategóriából. 

Mert milyen is a jó, magánkézen levő pub? Először is jó a publican, másnéven host, landlord, governor, magyarán a kocsmáros-tulaj. Érti a dolgát s ennek megfelelő tisztelet övezi. 

Ha odaszoksz, hamar megjegyzi a neved, tudja mit szeretsz, körbejár az asztalokhoz diszkréten bratyizni, mindenkivel érezteti vendégszeretetét s mindenki ki is akarja azt vívni. 

Ő a Keresztapa – vagy Anya, mint mifelénk a lengyel csaj, aki nem cicózik, mosolyog, rohangál, és volt annyi esze, hogy egy bitang jó séfet alkalmazzon, csókoltassuk érte.

A pubban nem alakul ki sor, hanem kifinomult pantomim játékkal jelezzük, hogy most már mi jövünk: erősödő totyogással, pohárforgatással, kétségbeesett arckifejezéssel, szemkontaktussal. 

Senkinek eszébe ne jusson integetni, pénzt lobogtatni vagy Elnézéstezni, ilyet csak nagyon amatőr turisták tesznek, bocsánatos bűn, de sokatmondó mosoly a büntetés. 

Még rosszabbul járunk, ha csak várunk az asztalunknál s nem vesszük észre, hogy a pubban nem jönnek rendelést felvenni, pincérszolgálat csak ételrendelés esetén dukál. 

Szóval a pubban nincs sorbanállás és az angolok tőlük szokatlan módon idegenekkel is szóba szoktak elegyedni. Ez a pub pszichológiai varázsa: a hely, ahol megtörik az angol távolságtartás, karótnyeltség, itt megnyílhatnak, kiáll a Mit-gondolnak-mások ideggörcs, demokrácia, egyenlőség és fair play az alapelv, no meg a fish and chips.

Sok pubban van darts, billiárd, quiz night (vetélkedő) vagy akár társasjáték (nálunk a jenga vagy három különböző szettből állhat, mert tök más méretűek a rudacskák. Na de ez a kihívás), ezek is a szocializálódást megkönnyítendő kerültek a polcokra. 

Megváltoztak az idők és a jó öreg angol pub patinája egyre kopik. Felmérések szerint hetente 27-et zárnak be az országban, s tanúsíthatom, itt a környéken is nem egyet bontottak már le, hogy aztán lakóházat faragjanak belőlük. 

Okok? Nos, egy pint árából a pakisztáni kisközértben vehetünk egy hatos kiszerelést, amit otthon elszopogatunk. Kitiltották a dohányzást, amit ugyan én nem bánok, de másoknak valszeg cigivel az igazi a szivornya. 

Változik a lakosság is, lecserélődik a helyi idősebb populáció: a feketék inkább tépnek, mint isznak, rengeteg a kínai, akik zárt ajtók mögött, egymás közt élnek társas életet, a muszlimok ugye egyértelmű, s sok a fiatal családos, akik vagy odahaza főznek, vagy inkább cafékba és a fent említett gasztrobisztrókba járnak el enni. 

Szerintem nem lett antiszociálisabb a lakosság, csak már más típusú lokálok a trendik. A hagyományos pub inkább alkohol plusz valami alapkaja-száraznasi, míg ezek az újak igényesebb ételeket szolgálnak fel, ami mellé kérhetünk valami enyhe tütükét is – ezek pedig nem nekem valók, ide meg én nem megyek römizni és a ciderembe bámulni. Kiélezett a piaci verseny, s sok pub nem tud vagy akar alkalmazkodni az új szelek divatjának. Ez van.”

Ne hagyd ki az eredeti posztot sem, itt találod.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (1000!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

HÍRMONDÓ

Tízezrével lépnek le Nagy-Britanniából a határátkelők

Még el sem kezdődtek a szigetország uniós kilépéséről szóló tárgyalások, máris elindult az EU-s munkavállalók kiözönlése a szigetországból. Kíváncsiak leszünk, mihez kezdenek majd nélkülük a britek.

Itt a külföldi magyar babyboom

Miközben Magyarországon csak nagyon szerény javulást mutatnak a gyermekvállalás számai, külföldön arányaiban egyre több magyar születik. A kulcsszó a biztonság.

Hasznos tippek Írországba utazóknak

Írország igazán izgalmas hely nézelődni, mászkálni, kirándulni. Lássunk pár tippet az országba látogatóknak, vagy az azt tervezgető érdeklődőknek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912271382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2017.02.19. 14:54:44

@diggerdriver: "Furós egyetemet " nem ketlem azert is volt ott a smiley :-)))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.02.19. 14:54:44

@gabors: hallotal mar a Kennewick Man torteneterol?Bar Az indianok tagaszkodnak hozza,hogy ök voltak az elsok ott es torveny is vedi oket,de ujjab kutatasok szerint,hamarabb is eltek ott emberek.
Olvasd el ezt ha nem

www.burkemuseum.org/blog/kennewick-man-ancient-one

gabors 2017.02.19. 14:56:04

@Zoole[uk]: "de ujjab kutatasok szerint,hamarabb is eltek ott emberek." makes no difference to me :-) hagyma-t talan erdekli :-)

gabors 2017.02.19. 14:58:12

@diggerdriver: "egyetemet végzett sör és lepárlásügyi szakember " ....hogy hova jutott a vilag ??? eddig azt hittem ezt ugy hivjak hogy alkoholista (alkesz ujabban) .... :-)))))

ebbol diplomazni is lehet ???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.19. 14:58:35

@Zoole[uk]:
Az biztos. Én Észak Carolinából tudok egyet aki már a dinoszauruszokat is ott vadászta a kertjében.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.19. 14:59:38

@gabors:
Persze. Aki jobban bírja a piát akár doktorandusz is lehet:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2017.02.19. 15:02:40

@diggerdriver: azt kifelejtetted hogy mind emelett "patriot" mar kb 3 eve !!!

Dikusz 2017.02.19. 15:02:54

@diggerdriver: töredelmesen be kell vallanom, nem tudtam, hogy fogalmazzam meg, hogy nagy méretű üst, így lett belőle "ipari" gép. A kézműves meg egyszerűen annyit jelenthet, hogy saját recept alapján, de lehet nem jól tudom.

Ismerősök bevittek minket gyárlátogatásra a kőbányai sörgyárba. Teljesen hivatalos volt, annyi előnnyel - és az nem volt kevés -, hogy ők akkor a gyárban dolgoztak. Nem tudom jártál-e már ott, hatalmas terület (pince-labirintus), a gépek meg tényleg nagyok.

Mrs. Clayton 2017.02.19. 15:06:24

Es azt tudjatok, hogy a pubokat miert hivjak ugy hogy a bricklayer's arms, meg a king's arms es hasonlok? Eleinte en mindig azt hittem, hogy egy barati olelest fejeznek ki a teglarako karjaival, aztan rakerestem es kiderult, hogy regen az egyes cehek korul nyitottak a kocsmakat es ennek okan neveztek el oket a ennek-annak a cegerenek/cimerenek

gabors 2017.02.19. 15:06:28

@Dikusz: "A kézműves meg egyszerűen annyit jelenthet, hogy saját recept alapján, de lehet nem jól tudom.
"

bocs de ez nem kis hulyeseg pl Coca Cola !!! vagy Anhauser-Bush Buudwiser, Heinz Ketchup ... soroljam (van meg pl aszpirin ...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.19. 15:06:41

@Dikusz:
Azt próbálom mondani hogy nincs éles határ a kézműves a házi és az ipari között.
Azt mondod saját recept. Az ipari sörök is valamikor egy ember saját receptje volt aztán elindult egy úton ami háziként vagy kézművesként kezdődött és elérkezett az ipari termelés nagyságrendjéhez.
Meg tudja valaki mondani hol a határ?

Főgebra 2017.02.19. 15:08:29

@diggerdriver: @gabors:
Mint a szabad ukrán rádió! Nem fosztogatnak hanem osztogatnak, vagy mi?

Szóval a házi pálinkafőzést nem tiltotta be senki, csak az eu előírásoknak megfelelően ezután nem adómentes, hanem azt az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében lehet megtenni.
Sőt enyhült is a törvény mert nem csak 50 liter 86 térfogatszázalék gyümölcspárlat, de bármely párlat amely etil alkoholt tartalmaz ugyancsak házi pálinkaként átalányadóval adózik!!

gabors 2017.02.19. 15:13:38

@Főgebra: "Szóval a házi pálinkafőzést nem tiltotta be senki, csak az eu előírásoknak megfelelően ezután nem adómentes,"

OK akkor en ertettem felre a dolgot ... szoval szabad csak nem ingyenes ... (eladni is lehe ???)

ettol fuggetlenul amit az usa-rol irtam tovabbra is igaz venni lehet legalissan leparlot de tulajdonolni mar illegalis (engedely nelkul) es MINDEN allamban tilos fozni engedely (szovetsegi) nelkul.... de ez nem zavar senkit foleg az igazi amerikaiakat ... :-)

DieNanny CH 2017.02.19. 15:16:03

@Főgebra:

Bizony! És szerintem úgy lehetne ott sikeresnek lenni, hogy a bejáratnál kitűzőket osztogatnának, négyféle felirattal, és mindenki olyat és annyit aggathatna magára, amilyen csoportból ismerősöket keres. Nem?
:-)

Dikusz 2017.02.19. 15:21:13

@diggerdriver: én akkor már a nagydoktori címet is megkaphatnám.
A sörgyári látogatáskor az egyik ismerős - aki a szakmai vezetést biztosította, és a lepárlást bemutatta - volt a "sörmester".

Mrs. Clayton 2017.02.19. 15:22:27

@diggerdriver: talan lattad vagy nezed, azt hiszem pentekenkent megy az egyik adon a dragon's den, na kb 5 eve egy karibi faszikam beallitott a musorba es elgitarozta h o gyartja a szuper reggie reggie szoszt a konyhajaban, amit o csomagol es vasarokban arul, kerdeztek tole a befektetok, hogy mennyit ad el, aztan elojott egy levellel, hogy a tesco mennyit venne tole es kiszamolta, hogy o akkor milliomos is lnne, de a konyhaban nem tudja csinalni, mert ott nem tud annyit legyartani, mint amennyi a tesconak kell. Vegul kiderult h a fickonak baromire nem volt erosege a matek, meg keverte a szezont a fazonnal, es gyakorlatilag a tesco kb 100 uveg mintat kert tole csak. Csakhogy amikor a dragonok megkostoltak a szoszt el voltak tole ajulva. Majd Peter Jones adott a faszikamnak egy valag penzt bevitte a szoszt a tescoba meg a tobbi nagy uzletbe es azota a szoszos faszi tenyleg milliomos. Egyszer vettem a szoszbol, szerintem nem finom, semmi extra. Mondjuk amikor meg a konyhajaban csinalta akkor nem vettem belole.

Taxomükke (UK) 2017.02.19. 15:23:44

@gabors: Mindenki Afrikabol szarmazik, azon benul is a majmoktol.
Kiveve minket, akik a Sziriuszrol jottunk.

Shaktee 2017.02.19. 15:23:48

Pubos emberek, sznobok, eccerüek, kézmívesek..van itt valaki aki kõbányán csatos üvegben vette a világost a sörforrásnál?
:)

Shaktee 2017.02.19. 15:26:00

@Mrs. Clayton: Saját Dragonotok van ott angliâban, vagy az eredeti kanadai verzió megy? (Lehet hogy mi is a britektõl loptuk?)

Dikusz 2017.02.19. 15:26:04

@gabors: nem kell sörölni, magam is tudom (vagy tudni vélem), hogy mikor lenne jobb abbahagyni a kommentelést. Csak az a baj, hogy néha későn jövök rá. :))), (viccvót) stb-stb.

@diggerdriver: ahogy gabors-nak is írtam, úgy látszik, én nem mindig tudom a hozzászólásnál, hogy hol a határ. :)))))))))))))))))))

Főgebra 2017.02.19. 15:26:35

@gabors:
2010 előtt itthon is csak az engedéllyel rendelkező pálinkafőzdékben lehetett főzni és főzetni, de ott fizetni kellett a főzetés költségét és az adót is + természetesen a szeszgyárakban.

De ez a rugalmas magyar népet nem zavarta, mindenki otthon abban főzte le a cefréjét amiben tudta. Időnként, néha egy rosszakaró a ráutaló jelekből tudta, hogy a szomszédja most főz, akkor feljelentette a fináncoknál és akkor jött a bünti.

gabors 2017.02.19. 15:29:55

@Taxomükke (UK): "Kiveve minket, akik a Sziriuszrol jottunk. " Te is ? de jo mar azt hittem egyedul vagyok :-)

gabors 2017.02.19. 15:32:01

@rebel rebel: "van itt valaki aki kõbányán csatos üvegben vette a világost a sörforrásnál?" csatos uvegben nem (bar lattam olyat) de kobanyait igen (mert NEM VOLT MAS, de volt zold meg barna uveges abbol lehetett valasztani, sot lehetett egy egesz ladaval is venni)

gabors 2017.02.19. 15:34:24

@Dikusz: nem gond kb ertettuk hogy mit mondasz de amit mondtal az "ugy" nem volt igazan pontos remelem nem volt serto ahogy valaszoltam ...

mint tobben is irtuk PONTOSAN ezert nyomjak hogy "kezmuves" mert senki nem igazan tudja hogy mi ez de "draggabban lehet eladni"

2017.02.19. 15:38:47

@Dikusz: Meg a "hazi" hasabburgonya, ami nem az a McDonald's-os vekony csikok, hanem a kezzel negyedelt hasabok.

@Mrs. Clayton: +1, teljesen egyetertek.

Mrs. Clayton 2017.02.19. 15:59:44

@rebel rebel: sajat dragonjaink vannak, egyebkent most utana is neztem, ez eredetileg egy japan produkcio volt, s a dragon's den nev a brit verziobol szarmazik

2017.02.19. 16:13:07

Apropó kézművesség, szoktam nézegetni a youtube-on a lakókocsis videókat.

Fiatal kanadai pár, furgonban laknak, vékonyak, a csávónak édi szakálla van, művészfajták.

A furgonban nincs budi, zuhany, meg gyakorlatilag semmi más, a kajájukat egy hűtőládában tartják. Müzli, rizstej, banán, kesudió meg hemp hearts (amiről nem tudom, micsoda, a női kaják nem az erősségeim... puffasztott kender? van olyan?).

Nincs szinte semmijük tehát, a faszi azért hord magával az icipici furgonban egy didgeridoo-t, azt a böszme nagy ausztrál hangszert.

Ez annyira hipster, amennyire csak lehet, és ahogy kívülről nézve minden szubkultúrában egyformák az emberek, ezek is mennyire ugyanolyanok, mint a többi, te jó ég.

Na mindegy, semmi bajom a hipsterekkel. Kicsit komikusak, de hát ez van, tkp. minden szubkultúrában komikusak az emberek.

Hanem egy nagyon érdekes társadalmi kísérlet, nem?

Kicsit elkanyarodva, van most ez a divat mo-on (és feltételezem, hogy máshol is), hogy muszáj 100%-ban belehalva gyereket nevelni. Sose legyenek egyedül, sose szenvedjenek hiányt, blü-blü-blü, bla-bla-bla. Ismerjük, nem?

Szóval a mai gyerekek nem úgy vannak nevelve, mint mi voltunk, és tök kíváncsi vagyok, hogy látszani fog-e a különbség. Kiegyensúlyozott, vidám, segítőkész felnőttek lesznek-e vajon, vagy ők is mind rászoknak majd a xanaxra meg az alkoholra meg a menekültellenességre, ugyanúgy tele lesznek szorongással, elhíznak és megölik magukat? Szerintem ez egy tök izgalmas kérdés, és 30-35 éven belül kiderül.

Ugyanez a hipszterekkel. Vajon ez a sok szar, amit összeesznek, jobb életet biztosít majd? Az előbb leírtam, hogy "női kaja", ugye, a nők csinálják ezt, hogy natúr joghurtot esznek lekvárral meg hajdinával meg mit tudom én, és a nőkön látszik, hogy a trükk nem válik be. Ugyanolyan dagadtak és lehangoltak és szomorúak, mint mi, férfiak. Igaz tovább élnek, de hát lelkük rajta.

És vajon a hipsterek okosabbak-e ebben? Kevesebb lesz-e köztük a vastagbélrák? Kiteljesedik-e az életük a kézműves marhaságaik miatt, vagy (megint csak) jön-e a xanax meg a rivotril meg a többi?

Van egy érdekes ígéret mindig ezekben a divatokban, nem? Az emók, ugye, olyan kis érzékenykék meg szomorúcskák voltak, ha nem néztek volna ki olyan bénán, megölelgette volna őket az ember, de így visszatekintve most már látszik, hogy ők mint generáció nem tudták beváltani az ígéreteiket: az emók között sem lett több az öngyilkos és a drog- és alkoholfüggő, sőt. Persze, még van idejük, megölhetik magukat később is, de mégis, emónak lenni, úgy tűnik kudarc.

A hipsterség egyelőre nyitott kérdés. Ők is megfogalmazták, mik a célok (egészség, organikus dolgok, a mainstreamtől eltérő életstílusok), kíváncsi vagyok, milyenek lesznek 55 évesnek.

gabors 2017.02.19. 16:38:07

most fozok .. igy osszevagtam 4 hagymat .. most akkor hagymafob lettem ????

azt hogy mi lesz meg nem tudom de hus nelkul lesz es egy fej karfiolt bele kell tenni :-(

Mrs. Clayton 2017.02.19. 16:39:36

@Nagy kámpics: hat nem tudom, de ma reggel uszas helyett be kellett vinnem a sarjamat az a&e-re mert belement valami a szemebe, ami szerinte azonnali halalhoz vezetett volna, ha nem indulunk azonnal, igy szerinte a fogmosasom is felesleges idohuzas volt, felelotlenul jatszottam az eletevel. Termeszetesen az eye casualtyn kb 1 orat kellet varni mindenfel normalis szemu felnott kozt, nekik biztos nem volt jobb dolguk, mint ott ulni. Szoval mig vartunk egy 60 eves punk hagyta el az osztalyt. Elegge kopasz volt de a feje tetejen levo par szal haj lilara volt festve es felfele meredt. Fekete feher csikos nadragot viselt a pipaszar labain meg bakancsot ami bordo volt meg valami bordzseki felet. Az egesz urge szerintem az elmult 40 evben igy nezett ki, semmit nem hiszem hogy valtozott.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ezeket a divatokat az atlagember jellemzoen kinovi es normalis kis depresszios, meg szorongos felnott elete lesz es elhizik, meg hasonlok. De mindig vannak akik orok tinik maradnak es 60 evesen is punkok.

2017.02.19. 16:41:13

@Nagy kámpics: LOL uristen. Marmint a furgonos pelda.

Amugy szerintem a hipszterseg, bar nemcsak nevetseges, hanem rohadtul idegesito is, egyetlen dolog miatt megis tisztelendo: valami olyasmi peldat mutatnak, hogy a kornyezetvedelem, hippiseg, szocialis erzekenyseg stb nem vallalkozas ellenes, es, ha ok nyitnak valami sznob kavezot meg kezmuves sorfozdet, akkor megiscsak tesznek hozza valamit a kozos elmenybe, az utcakepbe, a vendeglatasba stb, ugy, hogy ne legyen az egeszbol kizsakmanyolas, hogy ugyis lehet csinalni, hogy a farmerek es a kavebabtermesztok rendesen ki vannak fizetve a munkajukert, es nem hasznalnak gyomirtot a kender szivecskehez (jelentsen ez akarmit is, azt az egyet tudom en csak, hogy a kender mindenestre nagyon igenytelen noveny es nagyon surun no, vagyis nem kell hozza annyi kemikaliat hasznalni, es es nem, nem vagyok drogbaro, sima haszonnoveny es a szakitoszilardsaga is egesz jo), szoval, megha sznobos is, valamennyi pozitiv hozadeka talan megiscsak van.

Szoval ezek miatt azert szerintem jo, hogy vannak ilyenek, bar meg errol az uzleti modellrol is kiderulhet, hogy kudarc, es ez is elkorrumpalodik, mihelyst nagyobbra no, de kiserletnek valoban erdekes, a kezdemenyezes pedig dijazando, marmint, hogy ezt a kornyezettudatossagot prioritaskent kezelik. Nagy kar erte, hogy a szakallas fickok undoritoak, a kontyosak pedig plane, a didgeridoo pedig k*rva idegesito hangszer, de ha ezzel a szemlelettel "megfertozik" a normalisan kinezo vallalkozokat is, akik szamara szinten prioritas lesz a kornyezettudatossag, legalabb csak annyiban, hogy biopolimereket hasznalnak az elviteles csomagolashoz, akkor mar megerte.

Mrs. Clayton 2017.02.19. 16:46:30

@mojyo: az a teljesn lehantolt magot jelenti, a sunflower heart a pucolt szotyimag

Shanarey 2017.02.19. 16:54:36

@Nagy kámpics:

Annyira nem izgalmas, és néha szomorú látni, hogy normális körülmények közt született, emberek, miféle hülyeségekbe mennek bele, hogy "megtalálják önmagukat". Mindeközben tán csak tükörbe kellene nézni, és értelmes célokat kitűzve haladni valamerre. Persze néha mennyivel egyszerűbb beleállni egy épp aktuális divathullámba (hipster) aztán pár évvel később rájönni mégse volt jó.

Dikusz 2017.02.19. 17:08:22

@gabors: dehogy volt bántó, amit írtál, csak néha nem sikerül azt írnom, amit szeretnék:)
Az az igazság, hogy mostanában minden, amire ráírják itthon, hogy hazai-, kézműves- termék, mindegy mi, csak magyar legyen, azt jól fel lehet árazni.

Már az előbb is azt olvastam, hogy 3,5 hagymát vágtam a fejéhez:) Kérdezni is akartam, kinek?
Karfiolperkelt lesz az amit csinálsz, ugye?

2017.02.19. 17:11:47

@Shanarey: Nekem volt egy evfolyamtarsam a gimiben, annyira emlekszem ra, elsoben volt, azaz 15 eves lehetett, mindene volt ami a "hip-hop" stilus jegyenek szamitott akkoriban, szeles ("gordeszkas") sportcipo, sokzsebes, bo nadrag, kapucnis pulover, meg napellenzoje is volt, tudod, mint a baseball sapkanak az eleje, amit a teniszezok viselnek, azt hordta a zseles hajara. No de ez elsoben volt, igy jott suliba az altalanosbol, gondolom, hogy ott ez lehetett a divat, no de a gimi az egyertelmuen rokker hely volt, legalabbis a meno sracok mind azok voltak, es akkor egyik naprol a masikra, szerintem szerdarol csutortokre, meg hetvege se telt el eskuszom olyan hirtelen csinalta, hogy o most rokker lesz, es mindene, de tenyleg mindene az lett, a gordeszkas cipobol acelbetetes bakancs lett, a zsebes nadragbol szakadt farmer, a puloverbol rockbandas fekete szornypolo, a haja megnott (lehet, mar egy ideje keszult a metamorfozisra csak a napellenzovel meg a baseball sapkakkal takarta a nagy pillanatig :D), meg szegecses karkotoje es orr piercingje is lett. :D

Evekig rohogtem szegenyen, pedig tenyleg csak egy szerencsetlen elveszett gyerek volt, ugy emlekszem jomodu csaladbol, okos, jo tanulo volt, meg kedves is, de a stiluserzeket szerintem valami antropolgiai tanulmanykonyvbol olvasta, iszonyu gaz volt. :D Pedig enis iszonyu ciki gyerek voltam a gimiben amugy, de egyertelmuen o vitte a palmat. Vajon mit csinalhat mostansag, nem is tudom vajon, kar, hogy nem emlekszem mar a nevere, de lefogadom, hogy hipszter es hatalmas szakalla van es tetkoja az egesz bal karjan es a fuleben meg ilyen tagito vagy mi, total el tudom kepzelni. :D

gabors 2017.02.19. 17:22:03

@diggerdriver: "Majd viszünk kocsonyát, " halal ??? mert ha nem akkor gond lesz mert nem tudom majd megosztani a "kaptar" ban :-)

gabors 2017.02.19. 17:31:35

@Mrs. Clayton: az lesz vagy hasonlo panir mar van palak is .. .de azt a feleseg akarja megalkotni (hust csak a kutya eszik meg a macskak )

Dikusz 2017.02.19. 17:41:46

@mojyo: meséjjj mi volt az amiért ciki voltál a gimiben? )))
Lehet a srác azóta agysebész lett.

gabors 2017.02.19. 17:42:31

@Dikusz: "amire ráírják itthon, hogy hazai-, kézműves- termék, mindegy mi, csak magyar legyen, azt jól fel lehet árazni. "

itt is ez lesz "America Firsssst! , America FirSST!" azt a mennek a kemenyen dolgozo rohado belsoben elok (rust belt) a Walmartba ahol MINDEN made in china ... jovo ben meg 20-25%-al tobb

meg hagyma is mitzubicsit lancert vett ket talan harom eve (meg nem tudta mit hoz a szel a feher keresztenyeknek)

Shanarey 2017.02.19. 17:44:17

@mojyo:

Szerintem elhízott, megkopaszodott, és két gyereke van.

Keresd meg a facebook-on, és kiderül.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Csodabogár 2017.02.19. 17:50:00

@diggerdriver: Határ nincs. Mindenre van elég sznob vevő. Ha nem veszik, akkor túllépted a határt, illetve alul vagy a határon minőségileg.

gabors 2017.02.19. 17:54:28

@mojyo: "Nekem volt egy evfolyamtarsam a gimiben, annyira emlekszem ra, elsoben volt, azaz 15 eves lehetett, mindene volt ami a "hip-hop" stilus jegyenek szamitott akkoriban, szeles ("gordeszkas") sportcipo, sokzsebes, bo nadrag, kapucnis pulover, meg napellenzoje is volt, tudod, mint a baseball sapkanak"

akkor te NAGYON fiatal lehetsz .... gordeszka ??????

kakuto 2017.02.19. 17:59:25

@tanato:
a mienk sincs beregisztralva otthon, nem is tervezem egyelore. Az eskuvot se regisztraltam otthon, nem erdekel. Pedig anyam az onkormanyzatnal ilyen munkakorben dolgozik.

2017.02.19. 18:00:30

@mojyo:

"a szakallas fickok undoritoak"

Úgy tűnik, húzható itt akkor valamiféle párhuzamosság a húsleves és a szakállasság között, nemde? :)

Én egyébként szakállas vagyok, noha nem hipsterszakállas, és tkp. kényszerből. Szakállkárosult vagyok mintegy. Az van ugyanis, hogy szakáll nélkül egészen pontosan úgy nézek ki, mint a húgom, csak ronda, ijesztő rútságként. P.nafejem van, ahogy szoktam volt mondani, talán senkit nem bánt meg a durva kifejezés. Szóval így: p.inafej vagy szakáll, ezek az én nyomasztó mindennapi döntéseim.

Érdekes egyébként, amit írsz. Van ez a Peter Coyote nevű fickó, akinek a neve valószínűleg nem mond semmit, de az arcát talán megismernénk, mert sok népszerű filmben is játszott. A faszi viszonylag jóképű, nagyon kellemes hangja van, artikulált, ügyesen is ír, és a 60-as évekbeli ellenkultúra egyik központi alakja volt.

Engem az ilyen arcok teljesen lenyűgöznek egyébként. Hogy mekkora különbség van köztük meg az arctalan, átlagosan tehetséges/-ségtelen tömeg között. Hogy az átlagember, azaz én, mi, mennyit össze kénytelen görcsölni a megélhetésen, a sikeren, meg hogy a társadalmi újraelosztás hogyan lenne fair, és hogy kiket lehet hibáztatni azért, hogy neki személyesen milyen kevés a sikerélménye, és akkor itt vannak ellepontnak az ilyen arcok, akikben láthatóan kicsit több/jobb a genetikai matéria, és mennyire erőlködés nélküli bír lenni az életük. Szerintem ez állati.

Na mindegy, szóval tőle kérdezték meg, hogy mit gondol, kudarcot vallott-e az ellenkultúra, és nekem érdekesnek tűnt a válasza. Azt mondja, persze, a politikai céljaikat tekintve teljes a kudarc, a kulturális oldalt tekintve viszont teljes a siker. Az organikus ételek, a környezetvédelem, a nőjogok stb. mára az amerikai mainstream része, és ők tették azzá. Érdekes.
www.youtube.com/watch?v=zV3qLXhmSLQ&feature=youtu.be&t=116

Szóval igen, a hipsterség szerintem sem feltétlenül lesz az ablakon kidobott dolog.

2017.02.19. 18:06:28

@Shanarey:

"Mindeközben tán csak tükörbe kellene nézni, és értelmes célokat kitűzve haladni valamerre."

Hát nem tudom. Én nem vagyok hipszter, meg egyik ilyen hullámhoz sem tartoztam soha, és soha nem is kerestem önmagamat, mert mindig is megvoltam.

Ugyanakkor fogalmam sincs, mik azok az "értelmes" célok, amiket ki kellene/kellett volna tűzni. Van róla elképzelésem, hogy te miket értesz alatta, de lám, kell lennie itt egy nagy gondolati szakadéknak, mert nem csak hogy én nem találom őket annak, fogalmam sincs, más mit lát bennük és miért. Szóval nem tudom, egy tükörbe nézés elég-e ehhez, és ha nem, akkor mi hibádzik.

Apropó, meg szabad kérdezni, nagyjából hány éves vagy? (És talán mellékkérdésként, hogy volt egy olyan "aha" pillanat, amikor rátaláltál az értelmes célokra, vagy mindig is a tieid voltak.)

Shanarey 2017.02.19. 18:20:10

@Nagy kámpics:

48 éves vagyok, és gyerekkoromtól kezdve elektromos fickó akartam lenni, és sikerült. Továbbá akartam lenni még űrhajós, mert túl sok Sci-Fi-t láttam, olvastam, olvasok most is, persze ebből nem lett semmi. De ha valaki megoldaná hogy mehessek, nem haboznék, akkor sem ha sose jöhetnék vissza.

Az "aha" pillanat nálam kimaradt.

Az én "értelmes" céljaim, csak a szokásos dolgok voltak, azzal a kitétellel, hogy nem akarok az apámra hasonlítani, legalábbis gondolkodásmódban nem. Ezt is megoldottam.

A tükörbe nézés az nálam azt jelenti hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk és ne akarjunk másként kinézni, másként viselkedni, csak azért mert épp most ez a divat. Ahogy az én időmben voltak a jampecok, a csövesek, a punkok, s én egyik sem voltam, mert én én akartam lenni, nem pedig egy ezek közül.

gabors 2017.02.19. 18:27:58

@kakuto: "a mienk sincs beregisztralva otthon, "

szolok hogy nem egyszeru es foleg nem ingyenes ezert (is) nem is csinaltam meg en sem ... egy csomo papir kell "hivatalosan leforditva" pl hazastars szuletesi papirok, valas ha volt (nalunk ez volt a legnagyobb gond mert eredett nem is tudtunk szerezni) i szuletsi sem lett volna egyszeru.

es akkor meg jo sok $$$$ ba is kerul

Mondatm Hungary kapja be !!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.19. 20:18:41

@gabors: hat nem tudom
en illegaliskent bevonultam a nejemmel
a jogositvanyom kellett, meg a nejeme
es osszedatak minket 20 perc alatt
valami 60 dollart kellett fizetni
ennek 9 eve

tanato 2017.02.19. 20:36:51

@kakuto: Hát persze hogy nem.Gőzük nincs a hivatalos szerveknek mennyi magyar gyerek született/kint/.

Herr Géza 2017.02.19. 21:06:19

@Dikusz: Bizony rég volt aranymaci: 1975, Mészáros Márta ....:)))

kakuto 2017.02.19. 21:07:43

@tanato:
en nem tudom hogy a fiam magyar e vagy nem, en sokszor huncut kis ciganygyereknek hivom. :)

Shaktee 2017.02.19. 21:29:26

@Nagy kámpics: Olvastad a Peter könyvét?

jojó78. 2017.02.19. 21:57:47

@adg: Ne fejezd be!! Még olvastam volna, sok képpel megfűszerezve. Én nem bánom ha írsz erről többet (képpeket ne felejtsd ). :)))))))

Shaktee 2017.02.19. 22:16:33

@Nagy kámpics: Aha.

www.amazon.com/Sleeping-Where-Fall-Chronicle-2015-04-14/dp/B01N8Y9JCE/ref=asap_bc?ie=UTF8

Az én példányom elküldtem egy san diegoi mucusnak, most aztán se könyv, se mucus, pedig olvasnám megint :-)

Angolod van-é? Nem tudom hogy lefordították..érdemes, ha vonz ez a milliő, kor.

tanato 2017.02.19. 22:20:07

@kakuto: Maximum akkor lesz magyar ha hazaköltöztök véglegesen.

2017.02.19. 22:22:29

@rebel rebel:

Áá, Peter könyve. Mondjuk, rájöhettem volna.
Ma betettem a kívánságlistába a kindle verziót, aztán meglátjuk, mikor lesz rá idő.

Ezek szerint neked tetszett?

Shaktee 2017.02.19. 22:30:18

@Nagy kámpics: Igen, tetszett.

O és Sam Elliot a legtöbbet foglalkoztatott reklámhang..

Shaktee 2017.02.19. 22:49:58

@Herr Géza: A Lilivell. Abból is mi lett, szentatyám.

A Szerelem nem nyert ott?

FutureFry 2017.02.19. 23:40:47

@diggerdriver: @gabors: @P.Elliot: @mojyo: @Mrs. Clayton:
Az “igazi” kézműves sör az olyan amelyik “special edition” változatáért a fanatikus rajongók akár 11 órát is képesek sorban állni:
www.nytimes.com/2017/02/06/dining/craft-breweries-lines-ale.html

De kicsit komolyabban: Amerkában a microbrewery-nek nagy hagyománya van (ami a wikipedia szerint ugyan az mint a “craft brewery”), pláne több nyugati államban (ahol az egy főre jutó ilyen sörfőzdék aránya az országban az egyik legmagasabb):
en.wikipedia.org/wiki/Microbrewery#/media/File:Craft_Breweries_Per_Capita_(US).svg
És pár helyen vannak olyan ízesítésű változatok amik tényleg csak szezonálisan és csak helyileg és csak kis szériában elérhetőek (pl. vadon termő, nagyüzemileg vagy házilag sem termeszthető áfonyafajtákkal feltuningolt), igaz én még nem láttam embereket sorba állni érte :)

blackhairlady 2017.02.20. 00:32:44

@hagyma: illegaliskent hogy kaptal jogositvanyt?

gabors 2017.02.20. 01:34:05

@hagyma: "en illegaliskent bevonultam a nejemmel a jogositvanyom kellett, meg a nejeme es osszedatak minket 20 perc alatt valami 60 dollart kellett fizetni enne"

ez kb hasonlon NY allamban is bar nem amerkainak KELL ervenyes utlevel (is) es itt van 5 nap varakozas (eloszor marrige licenc nem Las Vegas ez)

De semmit nem ellenoriznek. Igazabol bemondasra megy mert vegul is miert is ne ? Aki csak "alt" hazassagot kot az ugyis majd a feds problemaja lesz (less) kesob ... allamo(kat) nem nagyon erdekli...(egyelore)

gabors 2017.02.20. 01:38:42

@blackhairlady: '@hagyma: illegaliskent hogy kaptal jogositvanyt? " igen akkor meg siman ment ...

manapsag ez sokkal nehezebb sot a legtobb allamban lehetetlen ... trump utaj plane sokkal nehezebb lesz ..

Nem tudom hagyma mikor szerezte meg az "elso" jogsit ... de 90-es evek elejen/kozepen siman ment megy NY allamban is ervenyes utlevellel amiben ervenyes vizum volt siman meg lehetett csinalni ( en is igy szereztem jogositvanyt 1991-ben) Es utanna mar "nincs" gond hosszabitani vagy masik allamban ujat szerezni ...

somlobodog 2017.02.20. 06:25:29

@gabors: ha nem vagy magyar adorezidens akkor ez feltehetően téged nem érint. Nézd meg az usa-magyar kettős adóztatás egyezményt. Magyarul 49/1979 Mt. Rendelet. Ez a hatályos nem az új egyelőre. Azaz ha itt laksz NY-ban eletvitelszeruen akkor a vilagjovedelmed itt adózik az usaban. A rendeletben nézd meg mit ír a kamat és osztalék kapcsán. 2x3 sor kB. Gondolom magyar szja bevallást nem adsz be. Nyilvan 100%os válasz az összes körülmény ismeretében adható de ilyen jellegű kérdésekben mindig az első az adorezidens ország megállapítása.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.20. 06:25:45

@blackhairlady: szeptember 11 elott siman bementel kaptal 8 evre
utana megszigoritottak
azt hiszem ma mar ssn kell hozza
en floridabol jottem fel carolinaba, akkor meg cask a jogogositvanyert
akkor mar floridaban nem lehetett
2 nap alatt megcsinaltam 8 evre
ez volt decemberben
januarban megszuntettek itt is, kellett ssn
adoszammal meg jogsival el lehetett itt elni
ma mar nehezebb
ha akkor decemberben nem jovok fel carolinaba, akkor mar nem itt elnek
de feljottem:)
azutan meg eltem a carolinai jogsimmal floridaban
stb
vegul is itt kotottem k ki 2 eves KY kiterovel
ott nem vezettem, mert 100 meterre volt a hotel, meg a bolt is
es ott ismertem meg Maryt is
azutan, mint mondtam eleg volt a jogsim a hazassagkoteshez
zoldkartya
allampolgarsag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.20. 06:25:49

@gabors: 2001 decembereben meg siman ment carolinaban
jabuarban mar nem
meg becsusztam es kaptam 8 evre
ha 2 hetet kesek ma nem vagyok amerikai

somlobodog 2017.02.20. 06:26:05

@gabors: nagyon leegyszerusitve: az számít hol laksz eletvitelszeruen. Ha usa 183nap per év minimum, van ssn, usa mobil, munka, stb akkor usa rezidens vagy. Magyarországon nem vallasz ergo nincs adofizetesi kötelezettséged csak itt usaban. Itt viszont a magyar jovedelmeidet is be kell szamitani+kell évente jelenteni a magyar bankszamlaid egyenleget.

Muscari 2017.02.20. 08:28:40

@diggerdriver: remélem, ez majd az árak csökkenésében is jelentkezik. Kevesebben is jönnek már egyébként.

Muscari 2017.02.20. 08:32:40

@Taxomükke (UK): én is azt remélem. Egyelőre még a Zoopla 7-10%-os emelkedést mutat az elmúlt, 12 hónapra egy csomó helyen, ahol néztem. De hát a szavazás óta csak fél év telt el.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.20. 09:52:53

@Nagy kámpics: Peter Coyote? Az az ember ezer éve ugyanúgy néz ki, de -nekem - a módfelett jól kinéző pasi kategória. Biztos csak elég idős vagyok hozzá, hogy ismerjem, haha.

adg 2017.02.20. 12:11:04

@jojó78.: koszi, azon a linken volt egy halom kep, ha angolos vagy, alatta van egy podcast, ott beszelnek rola. Sokat sajnos nem tudok hozzatenni, eleg hianyos a tudasom ebben a temaban. Egy par helyszin meg mindig a megnezendo listan van, pl a fold alatti olajvezetek.
Van nem messze egy regi barakk, amit a haboru alatt hasznaltak, mellette van egy foldes kifutopalya is. Ma félvad kempingkent mukodik, a korabeli epuleteket joreszt megette a rozsda, de tok erdekes hangulata van, vannak kirakva kepek, es el lehet kepzelni, hogy melyik epulet mi volt.

Amigy a bombazas utan ujjaepitettek a varost, es 74-ig minden oke is volt, akkor egy hurrikan ujra romma valtoztatta. Ez hozzam kozelebb all szakmailag.

gabors 2017.02.20. 14:32:00

@somlobodog: koszi kb en is igy gondoltam de orbanisztanban minden lehetseges ..

igen NY-ban (de ny NYC-ben) lakok eletvitelszeruen boven 186 napon tul

mint irtam is amikor NR- kent adoztam vegig olvastam ezeket de ennek mar tobb mint 10 eve volt azota siman amerikai allando lakoskent adoztam..

Mo-on utoljara 1989-ben adoztam (a 1990 mikor kijottem azt ellogtam de gondolom az mar eleviult) azota semmilyen adobevallast nem tettem Mo-on DE azota is van allando lakhelyem (lakcim kartyaval) utlevel kb 5 evvel ezelottik jogsim is volt de mikor megnehezitettek az orvosit lemondtam rola

gabors 2017.02.20. 14:39:32

@hagyma: "2001 decembereben meg siman ment carolinaban
jabuarban mar nem
meg becsusztam es kaptam 8 evre"

valoban oriasi volt a valtas akkor (2001) HOME LAND SECURITY es egyebek ... mint irtam a 90-es evekben nekem F1 vizummal es ervenyes utlevellel siman ment en azert csinaltam meg akkor, mert gond volt a "valodI" nemzetkozi jogsival senki nem ismerte el (auto berlesnel pl elhajtottak pedig nekem igazi vol) ...es konnyebbnek tunt az ittenit megszerezni

A teszt meg angolul is egyszeru volt, utanna egyik akkori ismeros kocsijaval mentem (kezi valtos mar akkoriban is ritkasag volt) es 10 perc volt a gyarkorlati ... Ja kellett SSN mar akkor is

gabors 2017.02.20. 14:44:02

@somlobodog: " Itt viszont a magyar jovedelmeidet is be kell szamitani+kell évente jelenteni a magyar bankszamlaid egyenleget."

ilyen 1994 ota nincs !!!! OTP akkor kezdte a szamlavezetesi dijat ... egy kulon sztori hogy nem lehetett aznap lezarni a szamlat es kuldtek kb 1 evig a negativos egyenlegeket .. meg azutan is 1995 vagy 96 ban bementem hogy eleg legyen ebbol ... szuleim meg kuldtek vissza bontatlanul hogy cimzett ismeretlen

FutureFry 2017.02.20. 17:41:01

@gabors: @somlobodog:
Külföldi számlák:
Az IRS felé (Form 8938) tudtommal csak akkor kel jelenteni ha a számlák összege $50K-$600K felett van (attól függően, hogy mennyi volt az évközbeni max. egyenleg, az adózó házas-e vagy nem, amerikai lakóhellyel rendelkezik-e vagy nem, stb.).
Az amerikai pénzügyminisztérium felé (legalább is rezidens adózóknak) meg akkor, ha a számlák összege $10K feletti az év folyamán bármikor.
www.irs.gov/businesses/comparison-of-form-8938-and-fbar-requirements

FutureFry 2017.02.20. 17:44:01

@gabors:
Nem tudom mit értesz "valódi" nemzetközi jogsi alatt, de nekem a 90-es években nem volt probléma az autóbérlés a "szürke saláta" változattal (több államban sem). Még teherautót is lehetett bérelni vele, olyat is - pl. kb. 9 tonnás U-Hault - ami Magyarországon tudtommal már külön jogsi kategória:
www.uhaul.com/Trucks/26ft-Moving-Truck-Rental/JH/

gabors 2017.02.20. 19:02:11

@FutureFry: "Nem tudom mit értesz "valódi" nemzetközi jogsi alatt," ala hagyma ott van blogjaban hogy o hogy szerezte ez mi volt a gondja vele.. nekem meg Mo-rol volt csak azt hiszem lejart egy ev utan ?? meg megvan valamelyik fiokban

valoban lehetett berelni vele autott de tobb ceg nem fogadta el (tobb mint aki elfogadta) 92 elott meg hitelkartyam sem volt abbol is voltak kisebb nagyobb gondok ...

somlobodog 2017.02.20. 19:05:33

@gabors: fbar requirements most is van. @futurefry ahogy írta, nem másolom be megegyszer. Nekem kell jelenteni pl ezeket. Röviden ami érdekes lehet neked is:
4.26.16.3 (11-06-2015)
FBAR Filing Criteria
An FBAR is required if all of the following apply:

The filer is a U.S. person.

The U.S. person has a financial interest in a financial account or signature or other authority over a financial account.

The financial account is in a foreign country.

The aggregate amount(s) in the account(s) valued in dollars exceed $10,000 at any time during the calendar year.

gabors 2017.02.20. 19:06:06

@FutureFry: "olyat is - pl. kb. 9 tonnás U-Hault - ami Magyarországon tudtommal már külön jogsi kategória:" olyat en is vezettem Orlando FL bol New York Citybe --- (Roosevelt Islan) it was fun ... de akkor mar kb 10 eve NY-i jogsim volt...

adg 2017.02.21. 04:32:08

@gabors: es az allando lakhelyed magyarorszagon a neveden van?
Csak mert ha van allando lakhelyed, akkor elvileg tb jarulekot is kellene fizetned, amit lazan raterhelnek a neveden levo ingo es ingatlanvagyonra, es egyszercsak vegrehajtjak.
A csodasan kitalalt kezbesitesi velelem miatt az at MEM vett level is atvettnek szamit idovel, amit meg lehet ugyan tamadni jo indokkal, de nehez es maceras.

Dikusz 2017.02.21. 05:39:48

@adg: Ha nem állandó lakhelyként, hanem tartózkodási helyként van megjelölve a saját tulajdonú lakás, akkor nem kell TB- fizetni. Ha jól tudom, ha akarna sem lehetne.

adg 2017.02.21. 06:02:46

@Dikusz: Igen, na de o nem ezt irta. :)

"DE azota is van allando lakhelyem (lakcim kartyaval)"

Dikusz 2017.02.21. 06:36:16

@adg: egyről beszélünk:)
Egész pontosan tudom, mert közeli ismerős (Angliában él régóta),vett pár éve lakást Budapesten. Tavasszal, és nyáron 6-8 hetet van itthon. Utánaérdeklődött, hogy fizetné a TB-t (kb 9.000 Ft egy hónapban), mik a lehetőségek. Azt a választ kapta, mivel nem él életvitelszerűen Magyarországon, lehetősége sincs kiváltani sem adókártyát, sem TB-kártyát.
Attól még lakcímkártyája, és útlevele (személyi igazolványt ezért nem csináltat) lehet.

blackhairlady 2017.02.21. 17:18:16

@Dikusz: Vagy allando lakcime van es akkor kell fizetni tb-t, vagy csak ideiglenes (lehet a sajat ingatlanodban is ilyen, akkor viszont nem.
Az USAnak nincs megallapodasa Magyarorszaggal, hogy csak az egyik helyen kell tb-t fizetni, ezert ha allando lakcimmel rendelkezik otthon akko elvileg kene a havi akarhanyezer forintot fietnie.
Anglia ebben az esetben mas, ott csak az egyik heleyn fizet.

FutureFry 2017.02.22. 03:37:06

@blackhairlady: 2016 Szeptember 1. óta életbe lépett a megállapodás ("Totalization agreement") Magyarországgal is:
www.ssa.gov/international/Agreement_Texts/hungary.html

Dikusz 2017.02.22. 08:27:13

@blackhairlady: próbáltuk kiváltani a TB-, adókártyát. Mivel a magyarországi lakcíme tartózkodási helyként van bejelentve, így nem tudja kiváltani. Személyi igazolványt nem vált ki, mivel van útlevele.

blackhairlady 2017.02.22. 19:55:24

@FutureFry: nocsak, ezt nem is tudtam, koszi. Bar mar mindegy, en mar kiiratkoztam :)

Dikusz 2017.02.22. 23:09:30

@blackhairlady: hát... nem mindig sikerül azt leírnom, amit gondolok.
Szóval: ismerős vett pár éve egy lakást Budapesten. Életvitelszerűen ('56 óta) Angliában él. Egy évben 2x6 hetet tölt (tavasszal, és nyáron) Magyarországon. Amikor a lakcímkártyát csináltattuk, akkor be kellett írni, hogy hol a lakhelye/hol él. Angliai lakcímét jelölte meg, ezért itt a saját tulajdonú lakását tartózkodási helyként jegyezték be. Mivel nem állandóan lakik itt, azt mondták neki, hogy se adókártyát (nyugdíjas már), se TB-kártyát nem kaphat. Nekem is furcsa, mert egy-két országból járnak át úgy OEP támogatott orvosi vizsgálatra, hogy még magyarul sem tudnak (láttam, a rendelőben ültek).

blackhairlady 2017.02.23. 03:17:14

@Dikusz: Na igy mar ertem :)
Ez igy van, ha ott el eletvitelszeruen es ott fizet tb-t akkor Magyarorszagon ezt nem teheti meg, ket helyen nem fizethet. Amerikaval mas volt a helyzet, igy amig volt allando lakcim addig otthon is fizetni kellett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása