oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 14. 06:31,  Hazaérkezve Európába 219 komment

2017. február 14. 06:31 Határátkelő

Hazaérkezve Európába

Az alábbi írásnak már a története is érdekes, hiszen három hónappal a megérkezés után írta Norm, az északi. Aztán eltette az asztalfiókba. Ennek lassan egy éve, most küldte el, miután újraolvasva rájött, hogy amit akkor első fellángolásnak gondolt, az azóta sem változott. (Az ország nevét a szerző kívánságára nem teszem közzé.)

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

norm_az_eszaki.jpg

„Még csak három hónapja élek itt a kicsit sem fagyos északon és még minden nap tartogat valami újat, valami olyat, ami eltér mindattól, amit otthon megismertem és megszoktam. 

Mégis, valahogy az első pillanattól, ahogy gépünk landolt a jeges kifutón, otthon éreztem magam. Persze az embernek először jól esik ez az otthonos érzés: úgy érzi, valójában csak most érkezett haza. Otthonról haza. 

Mert magyarként magam mögött hagytam a Kárpátokat, a Túró Rudit és persze: az imádott Budapestet, melyről, ha jól emlékszem Kosztolányi jegyezte meg találóan, hogy van egy fajtája a szerelemnek, amit csak azok éreznek Budapest iránt, akik nem ott születtek. 

Én is ilyen vagyok: szenvedélyesen és megmásíthatatlanul szerelmes vagyok és leszek Budapestbe. Mégis magam mögött hagytam és persze sok minden mást is: családot, megmaradt barátokat, gyermekkorom helyszíneit, a Balatont, Erdélyt, a Dunát és azt a rossz és jó értelemben is vett otthonos érzést, hogy tudunk egymásról. 

Hogy belelátunk egymás életébe és beszélünk róla - sajnos inkább egymásról, mint egymással -, de valahol mélyen mégiscsak jó szándékból, féltésből. Legalábbis szeretném ezt hinni... 

Hazaérkeztem a közösen elfeledett emlékbe 

Szóval igen: magyarként sok mindent magam mögött hagytam. De mégis: emberként és európaiként nem tudom másként érezni, mint úgy, hogy megérkeztem. Hogy hazaérkeztem. Emberként a normalitásba. 

Abba, hogy az ember nem szorongásra, félelemre vagy feszültségre született. Abba a mindennapi - a mi szemünkben mégis szinte Mars-béli - tapasztalásba, hogy ha bizalommal fordulsz a másik ember felé, akkor minden meg fog oldódni. 

Abba az ugyan csak halványan, de még az én közép-európai szívemben is pislákoló reménybe, hogy az emberek jók és szeretetből, szeretni születtek. Egyszerűen hazaérkeztem abba a közösen elfeledett, közösen meggyalázott emlékbe, hogy milyen volt embernek lenni. 

És hazaérkeztem Európába is: egy másik értelemben. Mert újra kultúra, hagyomány, önazonosság és ettől fűtött vendégszeretet vesz körül. A legkiválóbb fajta nacionalizmus. Ami nem abból áll, hogy valaki ellen határozzuk meg önmagunkat, vagy hogy irigyen panaszkodjunk amiatt, hogy másnak miből mennyi jutott. 

Ez a hazafiság olyan, mint amilyen a miénk volt, amikor még szabadott büszke magyarnak lenni. Ez a hazafiság azt emeli magasba, ami benne különleges és egyedi. Szélesre tárja az ablakot, hogy megmutassa a világnak egyéniségét, különleges kultúráját, tájainak valószínűtlen, semmihez sem hasonlítható szépségét. 

Az igazi Európa menedéke 

És ez a kultúra, bár hallatlan nyitottsága miatt látszólag sebezhetőbb, mint a miénk, mégsem tudom elképzelni, hogy az újkori népvándorlás lerombolja, megszüntesse önazonosságát. 

Mert bár földrajzilag távol vannak Európától, mégis híven őrzik az úgynevezett nyugati fehér civilizáció értékeit, sokkal jobban, mint azt a mélybe zuhanó Európa valaha is megtehetné. 

Mert bárkit befogadnak, de aki nem tisztességes, azt rövid úton kiveti magából a társadalom. Mert templomokban adják össze a homoszexuálisokat (bár nem kényszerítenek egy lelkészt sem, hogy ezt megtegye), de mégsem jutna soha eszükbe, hogy megtagadják keresztény gyökereiket. 

Mert bár felnőtt korukra folyékonyan beszélnek legalább két idegen nyelvet, mégsem jut eszükbe múló divatoknak hódolva beszennyezni saját, ősi anyanyelvüket. 

Az embernek valahogy az az érzése, hogy az igazi Európa, gyermekkorunk Európája, apáink és nagyapáink Európája menedékre lelt itt. Akkor is, ha sok dologban elképzelhetetlenül különböznek tőlünk és akkor is, ha európai szemmel nézve sokszor nem érzik szükségét, hogy az élet mindennapi szertartásosságának, az illem formáinak maradéktalanul engedelmeskedjenek. 

Mert ezek a dolgok nem számítanak. Jobban mondva: volt idő, nem is olyan régen, amikor ezek számítottak és természetesen töretlenül hiszek benne, hogy egyetlen udvarias meghajlásban, egyetlen kézcsókban tovább tud élni az, amit Európának, a mi civilizációnknak hívunk. De ilyen, szinte háborús időkben nem ez számít igazán. 

(Ami igazán számít - keserűen tanuljuk meg ezekben a vészterhes napokban - az, ami a kultúránk mélyén volt, ami legbelül szunnyadt. Ami még a lila és rózsaszín hajjal rohangáló német fiatalok tömegeiben is észrevétlenül jelen van valami megkérdőjelezhetetlen sarokkőként. Amit az őket körülvevő barokk és klasszicista épületek teremtettek meg a lelkükben észrevétlenül, talán kicsi gyerekkorukban.) 

Túl kell lépni a formákon 

De ahogy elhagyod az ostromlott kontinenst és itt járkálsz ezek között a boldog, nyílt tekintetű, őszinte emberek között, rájössz, hogy túl kell lépned a formákon. Megérted, hogy itt otthon vagy, ha neked is jelent valamit a hagyomány, a hit, a mesék világa, a zene, a leírt szó tisztelete és szentsége. 

Avítt fogalmak ezek a mi kibillent világunkban, a mi hanyatló kultúránkban, de mégis: talán mivel a szemünk előtt hal meg egy nagy civilizáció, mely több mint háromezer évet adott az emberiségnek, csak az elképzelhető legnagyobb tisztelettel és mélységes csodálattal tudsz tekinteni azokra, akik a végsőkig európaiak és a végsőkig emberek maradnak. 

Olyanok ők –még ha nem is tudnak róla –mint az utolsó szamurájok, vagy a dicső lengyel huszárszázadok, akik kivont karddal vágtattak a német tankok felé a biztos halálba. 

Próbálok Budapestre gondolni 

És ahogy járom az utcáikat és beszívom a hűs északi levegőt, próbálok Budapestre gondolni, próbálom magamba szívni a bódítóan sűrű és émelyítően édes magyar tavaszt. 

De nap-nap után azt veszem észre, hogy már nem tudom átérezni, mi az, hogy otthon „sűrűbb a levegő”, hogy néha lélegezni is alig lehet a melegtől, az állott városszagtól és virágillattól, ami beárad még a harmadik emeleti ablakon is. 

Próbálom érezni: összeszorítom a szemem és várom, hogy elöntse tüdőmet ez az elképzelt melegség. De van, hogy nem történik már semmi, csak a torkom szorul el… 

Van, hogy nem érzem már a tüdőmmel, csak a szívemmel, hogy milyen a budapesti fák alatt járva álmodozni és el sem hinni, hogy létezik ilyen sűrű kavalkádja az illatoknak.

És minden hazatalálásom és otthonos érzésem, minden tiszteletem és rajongó szeretetem ellenére megijedek és szégyellni kezdem magam. Mert félek, hogy el lehet feledni a budapesti tavaszt. Félek, hogy ha majd elbukik a mi Európánk, már emlékezni sem fogunk rá. 

Persze a szívem mélyén tudom, hogy belénk égett. Hogy a szívünkbe van írva Goethe minden szava, hogy a fülünkben cseng a Psalmus Hungaricus és ez megnyugtat. 

De mi lesz a gyermekeinkkel? Mi lesz, ha megkérdezik, mi volt az: európainak lenni? Lesz-e szó, amely ki tudja fejezni, azt, ami már nincs és ami itt még van? El tudjuk-e nekik mondani? 

Tudunk-e és kell-e bennük egyáltalán honvágyat ébreszteni majd valami iránt, ami soha nem volt az övék igaz valójában, és ami nem létezhet soha többé? 

Megtanulni európainak lenni 

Nem tudok válaszolni ezekre a kérdésekre. Egyelőre csak csodálkozom, beszívom a megnyugtató, kristálytiszta északi levegőt és próbálok megnyugodni. 

Próbálom elhinni azt, amit a saját szememmel látok: hogy tényleg itt van az elveszett paradicsom, hogy itt tényleg az övék még mindaz, amiért emberek lettünk egykor. 

Keresem az igazságot és próbálok tanulni. Próbálom megtanulni tőlük, hogy mit jelentett európainak lenni. Hogy mit jelent embernek lenni, és hogy az apokalipszis után, ami ránk vár, hogy vigyünk át ebből a hatalmas és csodálatos civilizációból legalább néhány téglát a túlsó partra.”

HÍRMONDÓ 

Így vándorolnak ki a magyarok

Vajon mennyire hajlamosak külföldre költözni a magyarok más európai nemzetekhez képest? Erre a kérdésre is megadja a választ egy rendkívül izgalmas és érdekes térkép.

Egy nap határátkelők nélkül

Képzeljük el csak egyetlen napra, milyen lenne mondjuk Nagy-Britannia bevándorlók nélkül! Hogyan működne (egyáltalán: működne-e) az ország, lenne-e étel az asztalon, működne-e a tömegközlekedés, a kórházak, az iskolák? Napokon belül kiderülhet.

Egyszerűbb lesz a svájci honosítás

A svájciak a hétvégi népszavazáson úgy döntöttek, hogy megkönnyítik a bevándorlók harmadik nemzedékének honosítását, ami mintegy 25 ezer embert érint, hatása azonban túlmutat ezen.

Az ausztrál iskola árnyoldalai

Noha távolról sokszor minden jobbnak tűnik, azért ha közelebbről megnézzük például az ausztrál oktatási rendszert, akkor ott is kiütköznek a hibák – miként erre egy ott élő magyar is felhívta a figyelmet.

(Fotó: pixabay.com/MonicaVolpin)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Skandinávia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312254928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jojó78. 2017.02.14. 21:50:20

@Zoole[uk]: Óvatosan ezzel a képpel. Édesség és húsfüggő vagyok!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))

jojó78. 2017.02.14. 21:52:53

@P.Elliot: Ez kedves. Köszönöm én is, hacsak nap ahhoz a csoporthoz tartozok akiket nem kedvelsz :)))))))))))))) (Ha így van, azt is megértem) :))))))

jojó78. 2017.02.14. 21:53:43

Hacsak nem ahhoz..... Javítva :P

jojó78. 2017.02.14. 21:55:58

@Zoole[uk]: Indulok!!!!!!!!! :)))))))))) Úgyis van kilátásban egy munka a közeletekben. Kellemest a hasznossal :)))))))))))))))))

fhdgy 2017.02.14. 21:56:53

@fhdgy:

Off

megválaszolom a saját kérdésemet:

Hogy mikor kezdődött, nem tudom, de a Firefox 49.0.2-ben már benne van a lehetőség, hogy nyelvhelyesség ellenőrzőt lehet installálni ( többet is ) és használni.

Nemcsak OpenSuse Leap alatt működik ( a fenti verzióval ), hanem Win 7 alatt is, ott 51.0.1-gyel próbáltam.

Mindig tanul az ember. Szégyen és gyalázat, de programozóként ezt nem tudtam!

On

SzZoole 2017.02.14. 21:59:06

@jojó78.: gyere,úgyis van javítani való a konyhában,kapsz egy marék tepertot meg pár katona szalonnát is:))
A kis murmucnak meg vihetsz túró rudit:)))

jojó78. 2017.02.14. 22:03:53

@Zoole[uk]: Megfontolandó ajánlat. A túró rúdihoz még kicsi, de majd én vigyázok rá :)))
Ha tényleg kell valamit javítani, csinálni a konyhán, tudod a számom.

SzZoole 2017.02.14. 22:06:16

@jojó78.: Ja van,ki lazult egy csavar az egyik szekrény ajtón,meg kene húzni,mármint a csavart:)))

jojó78. 2017.02.14. 22:07:42

A töpörtyűért simán. :)))

fhdgy 2017.02.14. 22:13:24

@fhdgy:

Off

A nyelvhelyesség ellenőrző a Google Chrom-ban is működik, az 56.0. verziójától már biztos.

A Microsoft Internet Explorer 11 11.0 verziójában Win 7-en nekem még nem működik.

On

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.14. 22:16:54

@Zoole[uk]:
Azért azt megnézném mikor a Józsi meghúzza a szekrényajtót.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.02.14. 22:19:00

@diggerdriver: Jozsika túl fiatal,ő nem érti miről beszélek......:)))

Dikusz 2017.02.14. 22:29:17

@Taxomükke (UK): vagy a megkelkáposztásítottalanítottátok?

Dikusz 2017.02.14. 22:36:57

@diggerdriver: tudomtudom:) megmondhatom, vagy csak @Taxomükke (UK): válaszolhat rá?

Azt tudod, hogy a "maszek" kifejetést ki találta ki?

jojó78. 2017.02.14. 22:38:19

@diggerdriver: Végignéznéd? Szégyenlős vagyok meghúzás közben :))))))

jojó78. 2017.02.14. 22:39:44

@Zoole[uk]: Értek én mindent kérem. Annyira azért nem vagyok fiatal. Csak jól tartom magam. Ránézésre +5 év :))))))))

SzZoole 2017.02.14. 22:42:20

@jojó78.:
Ja,5 év vagy kötél,nekem is ezt ajanlottak:)))

jojó78. 2017.02.14. 22:43:52

@Zoole[uk]: Melyiket választottad? :P :P :))

SzZoole 2017.02.14. 22:45:35

@jojó78.: ez csak ajánlat volt,csak én okosabb voltam:)))

M. Péter 2017.02.14. 22:49:27

@Csodabogár: @tanato: Pearl Harbourban a múzeumban voltak önkéntesek. akik a japán támadáskor ott szolgáltak tengerészként. Nem tudom, hogy vannak-e még, ha akkor minimum 18 évesek voltak, akkor most legalább 93 évesek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.14. 23:00:47

@Zoole[uk]: en nem repulok cask swiss airrel vagy lufthansaval
belfoldon American vagy delta
de utalok repulni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.14. 23:00:51

@jojó78.: de a turo rudi egy szar
mondjuk a kolbasz sem nez ki tu l jol

Csodabogár 2017.02.14. 23:01:43

@M. Péter: Van egy barátnőm 102 éves és teljesen tiszta az feje. Időnként elmegyek hozzá és meséltetem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.14. 23:10:18

@Dikusz: Kellér Dezső a magánszektor szóból.

Taxomükke (UK) 2017.02.14. 23:24:05

@diggerdriver: Kenguru@Zoole[uk]: Uhhhh, osszefutott a nyal a szamban...

M. Péter 2017.02.14. 23:30:42

@mojyo: Ha ott van a múzeum, akkor az ember úgy gondolja, hogy bármikor el tud menni, nem sürgős. Ha viszont az ember elmegy valahova egy hétre, akkor tudja, hogy annyi ideje van a nevezetességek meglátogatására.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.14. 23:30:57

A Bőrszalonnát egy egészen kicsikét beletaposták a fődbe...Nagyjából ki is esett a Dalnokok Ligájából... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.14. 23:31:50

@Taxomükke (UK): Huhh, ez kemény volt, mint a heavy metal...
:-))

puhacica 2017.02.14. 23:49:28

@mojyo: en ezt mar elkepzeltem parszor es arra jutottam, hogy Litvaniaban elsz. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.14. 23:52:52

@puhacica: Én eddig minden róla szóló információt kielemeztem. Arra jutottam hogy Burkina Faso-ban lakik egy albínó négerrel.

Herr Géza 2017.02.14. 23:53:51

@FutureFry: Köszi a tippet, ha arra járok beugrok..:D

Herr Géza 2017.02.14. 23:54:52

@fhdgy: Stimmt: a Datenbestand=adatállomány

puhacica 2017.02.15. 00:03:38

@diggerdriver: nem. eszakon lakik, de igazabol szentpetervarra es japanba huzza a szive. tisztan emlekszem. :D

Herr Géza 2017.02.15. 00:04:40

@Herr Géza: És a Bestand készletet is jelent, gondolom a Stock inkább annak felel meg.

Norm az északi 2017.02.15. 00:36:24

Sziasztok!

Ígértem HÁ-nak, hogy igyekszem bekapcsolodni a kommentelésbe, de sajnos váratlanul el kellett utaznom és csak most értem haza. Átolvasom és válaszolok, ahol tudok. :)

Herr Géza 2017.02.15. 00:47:37

@hagyma: A Swissair 2002. ápr. 1.-én repült utoljára. Csődbe mentek,,mint a MALÉV. A Swissair belföldi járatait vivő Crossairból lett a romokon a Swiss, ezt pedig a Lufthansa 2005. márciusában bekebelezte, azaz sem Swissair sem Swiss légitársaság nem létezik már jó ideje, a Swiss márkanevet azonban az LH megtartotta.
Szóval az utóbbi min. 12 évben te már csak gyakorlatilag a Lufthansával repülhettél.

Herr Géza 2017.02.15. 01:35:15

@hagyma: Pedig csak érdekességképpen: egy CLT-BUD-CLT út egy véletlenszerű időpontban British Airways/Air Berlin kombóval 800 $, míg Lufthansával 1.280 $. És ebből az Air Berlin még "fapados" is. Persze úgy repülsz, ahogy akarsz....

gabors 2017.02.15. 03:41:45

@Herr Géza: hagyad mar !!! tenyek (facts) nem szoktak meghatni ... hagyma Swissair-rel repul (lehet nem is repult veluk soha) en egyszer mentem New York Geneva (pont azzal a jartszammal ami kb egy evvel kesobb lezuhant)

amugy SWISS neven most is repulnek pl New York - London NY-Frankfurt vonalon is szoval lehet ere gondolt szoval nem csak domestic mennek (az igaz hogy Lufthansa cegcsoport tagja)

P.Elliot 2017.02.15. 04:43:37

@Herr Géza: Nem, nem kell irni hogy vicc volt, ertem en a viccet, / ha nem vagyok felholt az almossagtol/, ez jo volt amit irtal, hehehe...

P.Elliot 2017.02.15. 04:48:08

@jojó78.: A szeretnivalok csoportjahoz tartozol, hat persze. Egyebkent nagyon keves van aki nem, azok mar nincsenek is itt, illetve nem utalok en senkit, mint irtam minden ember embertarsam, lehet hogy eppen idegesito es rosszindulatu de megiscsak az is "lejott a farol" kozenk, sokszor nem is tehet rola hogy olyan amilyen...
Neha mi sem vagyunk kulonbek, hat nem?

Norm az északi 2017.02.15. 06:19:32

@LittleG (uk): "Jolet. Vedd el toluk a joletet es meglatod mennyi marad a derus,kulturalt erupaisagbol"

Megtörtént. Tudod mi lett? Összezártak, magukba néztek és megtisztulva kerültek ki belőle.

Norm az északi 2017.02.15. 06:19:55

Egyébként a megfejtés természetesen Izland és a képen tényleg Reykjavík van. :) szerintem ez egy jó dramaturgiai dolog volt, de ha valakit zavart, azt is megértem. Azért hátsó szándékot ne feltételezzetek! :)

Norm az északi 2017.02.15. 06:20:10

@Shanarey: "Na és akkor kérdés a szerzőhöz. Van a helyi nyelvben megfelelő kifejezés arra hogy számítógép, telefon, taxi ? S erre ,, válaszként nem várom el az adott nyelvi választ, csak az érdekel, hogy biztos mentes az Angol, avagy Német jövevény szavaktól az a bizonyos helyi "anyanyelv" vagy sem.

Mert ahogy észrevettem, ezt egy "Európai" nyelvről sem lehet elmondani, hogy mentes lenne az egyéb nyelvekből eredő kifejezésekre."

Nos, az izlandi nyelv egyedülálló elszigeteltsége és folyamatos "nyelvújítási állapotban levése" miatt ilyen. Úgy kell elképzelni, hogy kb ugyanazt csinálják nap mint nap, mint Katinczyék. Egyébként a módszerek is ugyanazok.
Pl:
Számítógép-Tölva ("számlátó")
Telefon-Síma (egy régues szó a kötélre)
Mobiltelefon-Farsíma ("messzi kötél")
Taxi-Leigubíl (Bérautó)
De vannak más példák is, a legismertebb pl:
Elektromosság-Ramfagn ("Borostyán erő")

Pereze ettől még vannak jövevényszavak, de elenyésző...

Norm az északi 2017.02.15. 06:20:21

@mojyo: "Az izlandi meg a feroeri nyelv amugy pont, hogy tele van ilyen szavakkal, hogy computer meg ilyenek, mert minden ami ujonnan jott, az igy kerult be, nem lett ra olyan helyi szo mint nekunk pl az, hogy szamitogep."

Ez nem így van. A kelta nyelveket nem ismerem, de az izlandiról első kézből momdhatom, hogy ez nem stimmel. És amennyire tudom, a feröerire sem igazán...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 06:20:32

@Herr Géza: lehet a kakan is csomot keresni, 3 eve swissel repultunk haza
tokeletes volt
a gep, a comfort. a kiszolgalas
vissza valamlyik maerikai legitasrsaggal jottunk
meg sem kozelitette
ha a lh a tulaj, akkor az, nem erdekel
aprilisban repulunk, swisst keresek
europan belul lufthansat hasznaltunk
nem hasznalok fapadost

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 06:20:41

@Herr Géza: nezd en utalok repulni
de ha kell,, megneem a geptipust, lefoglalom a szamomra megfeleo ulohelyet
engem nem csinal 400 dollar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 06:20:50

@Herr Géza: egeyet erts meg
nem akarok a legolcsobb legitarsasaggal repulni
nem veszek etelt a wal martban
nem akarom a legolcsobb italt
levist akarok nem wranglert
sportcipo es ruha cask adidas
tv-ben sony
stb stb stb
a swiss nekem bejott, azzal megyunk es jovunk
tudom van olcsobb

LittleG (uk) 2017.02.15. 07:07:16

@Norm az északi: Mikor? Marmint jolet volt, aztan meg nem?

Tudom, cinikus vagyok. Sajnos egyre kevesbe hiszek a szimpla, tiszta emberi josagban. Tokeletlen vilag ez mienk :)

Multkor olvast egy cikket,'hogy az izlandi fiatalok miert nem isznak. Valahol volt egy okos ember, es bevezettek, sot kozpontilag anyagilag is tamogatjak," hogy a fiatalok heti tobbszor sportolni jarjanak. Meg bevezettek, hogy este 10 (vagy ejfel?) utan gyerek/tini nem tartozkodhat az utcan. Okos.

kék madár 2017.02.15. 08:30:24

@diggerdriver: erdekes javaslat, de szerintem nem jonne be neki

Herr Géza 2017.02.15. 10:45:40

@gabors: Persze, hogy nem belföldiek a Swiss járatai, csak a belföldi Crossairböl alakult a cég. A LH 100%-os tulajdonos csak (gesztus a svájciaknak :D) megtartották a logót meg a designt, nem csináltak "tarvágást".
Na meg a svájciaknak megvan az illúzió, hogy van saját légitársaságuk. :)))

Herr Géza 2017.02.15. 10:54:53

@hagyma: Így mulat a magyar ùr, a pénzt meg nyomtatja hozzá a sufniban.
Repültél már fapadossal? Nem, de a fikázás megy. A tizeniksz órás repülöút utolsó másfél-két óráját némileg szükebb helyviszonyokkal teszed meg. Mindezt honorálja két före 850 dollár megtakarítása. Tényleg nem èrdemes rajta elgondolkozni se. Persze azt csinálsz, amit akarsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.15. 11:06:16

@Herr Géza:
Milyen magyar úr? Egyrészt amerikai, másrészt ilyen úrtól kaptam a buszon bolhát...
:))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2017.02.15. 11:09:52

@Herr Géza: Mellesleg a legelbaszottabb repülöutam pont a Swiss-nél volt. Stuttgartból repültünk zürichi átszálással Szardíniára és a visszaùton ZH-STR között kifogtuk a Swiss legkisebb gépét. Egyszerûen nem fértem bele az ülésbe. Nem vagyok egy szilfid alkat, de kórosan nagyseggü sem. Nem fért be a hátsóm a fix (!) könyöktámaszok közé, ïgy a fel- és leszállàsnâl a karfákon ültem :D. az út többi felét meg âllva tettem meg, mint Pesten a 7-es buszon csùcsidöben. Szerencsére 160km a táv, jó ha 35 percet repültünk. :))))

London2009 2017.02.15. 11:17:19

@mojyo: Na de pont ez a lenyeg! Amit ezek szerint nem tudtam erthetoen elmagyarazni. Tehat az lett volna a mondanivalom, hogy konkretumok nelkul is atjon a kommentelo szemelyisege. Nem foglak itt tovabb fenyezni, mert mar P. Elliot megtette helyettem! : )
Na es ezt meg ne vedd rossz neven, de engem nem is igazabol erdekel, hogy mit csinal a fiud, meg hol laktok stb. Az viszont automatikus, hogy mindenkirol kialakul egy kep a fejemben. Elkepzelem, hogy nez ki, honnan kommentelhet stb.
Pont ezert nem mennek el soha egy blogtalalkozora. Teljesen feleslegesnek tartom. Osszezavarna teljesen, ha valos szemelyek kerulnenek a nickek moge. Nekem pont jo ez igy, ahogy van. : )

2017.02.15. 12:09:27

@Norm az északi: Tudom mar, masvalakik is kijavitottak, valoban a kelta nyelvekre gondoltam, osszekevertem oket, ciki, de elofordul. :)

@London2009: Fu, talalkozora en se soha, az milyen kinos lenne mar...

P.Elliot 2017.02.15. 12:42:22

@London2009: Ezzel a blog talalkozoval en is ugy vagyok hogy ahogy elkepzeljuk a masikat iras alapjan az messze nem olyan mint eletben.
Na, had mulassunk...., en peldaul teged ugy tudlak elkepzelni hogy magas, kisse csontos , komoly arcu vekonyabb no,nem tul rovid barna hajjal, arcot nem tudok kepzelni hozza.
Hogy ezt honnan szedtem, ne kerdezd.
Moyonak mar valami arcot is kepzelek, olyan hosszukas vekony arc, alakja is vekony, kozepmagas, felhosszu vagy rovid vilagosbarna haj, a leptei lenduletesek, hehehe, ezt meg plane nem tudom hogy honnan szedtem.
Nekem meglepetes volt Digger, egy csontos vekony pasasnak kepzeltem de az arca joval jobb mint gondoltam, valahogy olyan hosszuarcu, ferfinek kepzeltem, Csodabogart a gyerekkori kepe alapjan tudom elkepzelni most mar, az arc valtozik de nem olyan nagyon, otet felismernem mar idosen is.
Folytathatnam hogy kit hogy kepzelek el de fogadni mernek hogy 100 beirobol jo ha eltalalnek egyet.

gabors 2017.02.15. 13:55:25

@Herr Géza: OK feluletesen olvastam.eloszor ugy ertettem hogy csinaltak uj neven egy belfoldit....

Azt hiszem mar repultem SWISS-el is 2014 -ben...

dunántúli gyerek 2017.02.15. 14:33:04

nincs az az isten hogy skandináviába menjek

méghogy derüsek péntektől vasárnapig hóttrészeg 12 év felett mindenki....

London2009 2017.02.15. 15:34:01

@P.Elliot: majdnem stimmel! Bar csontos nem vagyok. : )
Moyjot en picike, torekeny, feket haju lanynak kepzelem. De, hogy miert? A fene sem tudja!

P.Elliot 2017.02.15. 15:52:07

@London2009: Tenyleg? Lehetseges hogymegis felsmerheto a szovegbol az illeto vagy csak rahibaztam?
Mindjart megkerdezem moyot hogy mit szol a talalgatasunkhoz....

P.Elliot 2017.02.15. 15:53:07

@mojyo: Beneznel a topikba? Tegedet talalgattunk hogy hogy nezel ki...persze nem kell valaszolni ha nem akarsz...

SzZoole 2017.02.15. 15:55:10

@P.Elliot: @London2009:
Hahaha,igazi nok vagytok:)))
Fantazialtok es kivancsiak vagytok:)))

P.Elliot 2017.02.15. 16:01:35

@Zoole[uk]: Miert a ferfiak mik? Ezek szerint erdektelenek es fantaziajuk sincs?

SzZoole 2017.02.15. 16:08:20

@P.Elliot: csak a magam neveben beszelhetek:)
Nem kepzelek arcokat, alkatot,kulsot a nick-ek moge,fantazialni meg aztan vegkep nem szoktam roluk:)
Aki akarja megmutatja magat vagy leirja a kulsejet,mint Te:)))

Dikusz 2017.02.15. 16:21:15

@P.Elliot: engem nem képzelnél el magas, csontos vékonyabb arcú nőnek?

P.Elliot 2017.02.15. 16:46:20

@Dikusz: Rajtad meg nem gondolkoztam hogy milyennek kepzelnelek, miert? Olyan vagy mint leirtad?

P.Elliot 2017.02.15. 16:48:03

@Zoole[uk]: En sem fantazialok de ha valaszolok valakinek vagy olvasom a leirasat akkor valami megis odamegy a nev moge ha halvanyan is.

SzZoole 2017.02.15. 16:52:26

@P.Elliot: akkor csak "halvanyan" fantazialsz:))

Na akkor had' kivancsiskodjak,rolam mit gondolsz?

Dikusz 2017.02.15. 16:59:27

@P.Elliot: ha leírtam valamikor, akkor igen. De magas/vékony/fiatal, az nem vagyok. Így viszont mér nem is izgalmas.

P.Elliot 2017.02.15. 17:00:52

@Zoole[uk]: Azt hiszem mar lattalak egy Digger kepen amit valami autos vagy hasonlo kiallitason fotozott, ott voltal tavol melletted a lanyod vagy D. lanya vagy mindketten.
Tavolrol nem lehet megmondani hogy ki milyen csak a korvonalaidat lattam. A hozzaszolasaidat nagyon elvezem, gyors, pattogos, beletalalos hozzaszolasok, nemelyik igen nevetteto, van humorerzeked es jol forog az agyad, egyik nagy embere vagy a hozzaszolasoknak....

P.Elliot 2017.02.15. 17:07:54

@Dikusz: Miert? Csak a fiatalok szamitanak? Egy nyavajat!
Mindenki szamit.....nem erdekes hogy hany evesek vagyunk.
Fiatal huszoneves koromtol volt egy oreglany testverpar baratnom, halalukig heti szinten volt veluk kapcsolat, sokszor napi szinten telefon, nagyon elveztem a tarsasagukat, ket humoros, eletvidam no volt, ha valamit eloadtak meg lehetett szakadni a nevetestol pedig mindketto maganelete a fiatal korukban meg gyerekkent szomoru volt. Baratsaguk az egyik legnagyobb ajandek volt az eletemben, nincs het hogy ne keruljenek szoba a beszelgeteseinkben.
Nem, nem kell leirni az oregeket, nagyon sok erdekes ertekes szemely van koztuk....
Neha ugy hianyoznak...

SzZoole 2017.02.15. 17:15:36

@P.Elliot: hahaha,ez hizelgo,koszonom:))
Igen a Digger posztjaiban nehany kepre becsuszok,es igen a Jani es az en lanyomat lattad:)

Shaktee 2017.02.15. 17:46:51

@gabors: Off

www.cnsnews.com/commentary/charlie-daniels/charlie-daniels-its-only-matter-time-there-blood-streets

Nagyon szomoru. Trump is hivatkozott az eroszakra a valasztasok elott..

ON or OFF ON

gabors 2017.02.15. 21:29:04

@rebel rebel: ehhez semmi koze Trumpnak Chicagoban napi 4-5 hallott megvan ...

NYC-ben orasia bejelnetes volt a multheten hogy volt egy 24 -ora (mar ebben az eveben ) hogy nem volt lovoldozes :-))))

de most hogy Congress eltorolte hogy csokkent szellemi kepeseguek is vehetnek fegyvert hogy megvedhessek magukat kit tudja mi lesz meg :-))) (vakok eddig is vehettek fegyvert)

blackhairlady 2017.02.15. 22:42:32

@P.Elliot: en is egeszen maskeppen kepzeltelek el, meglepodtem amikor meglattam a keped az egyik posztodban:)

Shaktee 2017.02.15. 23:22:46

@gabors: csak bebukik már...s ha igen, akkor a brexit is iffy, viktor is, s tán másutt is fordul a kocka

gabors 2017.02.16. 05:45:33

@rebel rebel: "csak bebukik már." nem hiszem ez egy alkotmanyos koztarsasag ..itt nem lehet (konnyen) megbuktatni egy elnokot ... politikai bakik (sot komolyabb hibak) miatt elnokot nem lehet mebuktatni .... viszont valasztasokkal igen 2 ev mulva ki lehet huzni a szonyeget a republikanus kongresszus es szenatus alol is (foleg a szenatus) .... ezen kivul nem sok lehetoseg van ..

Shaktee 2017.02.16. 11:55:41

@gabors:

Bakik? Aha.
Nixon watergatje semmi ehhez kepest ha elojonnek a szervek bizonyitekkal. Azt hiszem hogy o lenne az elso amerikai elnok aki nem uszna meg szabadlabon a "bakit".

Hajrá McCain.

P.Elliot 2017.02.16. 14:11:24

@blackhairlady: Megis milyennek kepzeltel ?
Ird csak le, olyan szorakoztato a talalgatas. Negativumokat is irjal le nyugodtan, erdekel hogy milyennek lat mas, arc nelkul....

P.Elliot 2017.02.16. 14:16:32

@rebel rebel: Nagyon nehez kirugni egy valasztott elnokot de nem lehetetlen, vegeredmenynben mindenkit le lehet mondatni csak kello bizonyitekokat vagy" be fog valni " fenyegeteseket kell elohuzni.
Vagy majd lelovi valaki. Sosem kivantam senki ember vagy allat halalat es Trumpet sem, a halalbuntetest sem helyeslem de vannak boven akik nem igy gondoljak....

Shaktee 2017.02.16. 17:53:15

@P.Elliot: Igen érdekes gondolatok Richard Haas-tól.

www.cbc.ca/listen/shows/the-current/segment/11714744

Remélem a nem kanadaiak is ki tudják nyitni a rádióadást.

gabors 2017.02.16. 19:37:26

@rebel rebel: Meglatjuk ahogy a vak is mondta de Pence sem egy liberalis demokrata hajlam (abortusz-nak noi jogoknak, immigransoknak stb annyi alatta is ...) valamivel kiszamithatobb lenne az biztos ...

de mint irtam elnokot nem konnyu eltavolitani (ha csak nem mond le) eddig meg nem is volt ilyen ha jol remlik

gabors 2017.02.16. 19:39:49

@gabors: "de mint irtam elnokot nem konnyu eltavolitani" na jo @P.Elliot: megoldasat en le sem merem irni mert nem szeretem az FBI kajat ...

P.Elliot 2017.02.16. 20:47:38

@gabors: Nem kivanom en hogy megoljek, mint irtam ellene vagyok mindenfajta eroszaknak de az elnok gondolhatna arra hogy milyen verengzo alakok is vannak, nem kellene annyira fesziteni a hurt. Eleg szegyen az amugy is hogy itt ha valami nem tetszik akkor megprobaljak kinyirni az elnokot.........emlekszem amikor Hruscsov gyalog baktatott a kocsija utan Budapesten, ketoldalt rendorok nelkuli neptomeg, kiabaltak, integettek, itt is kezet fogott, ott is, ilyet itt nem lehet elkepzelni sem, eleg kar.
Igen, be akarja valtani Trump az igereteit de talan valamivel szelidebben, emberibben, legfokeppen atgondoltabban kellene.
Igen lokjek ki az illegalis bunozoket, egy rohadt szoval nem ellenkezne senki miattuk de ne probalja elszakitani a csaladokat egymastol az itt felnott gyerekeket kitenni amikor mas orszagot nem ismernek mint ezt. Hagyja beken akik dolgoznak, adot fizettek, / joparat ismerek, veluk csak nyerhet az orszag/. A muszlimok 80%-a dolgozni es elni akar itt, ne orszagszeruen valogassa meg hogy ki johet be es ki nem, nezzenek jol utana, figyeljek meg itt oket es ennel viszont anyiban szigoritanek hogy kijelentenem hogy ha valaki csinal barmi orszagellenes dolgot, vagyis terrorista, az egesz csaladjat deportalnam rokonokat is egy hatarig akkor is ha nem csinaltak semmit tehat ugy figyeljek egymast es maguk akadalyozzak meg ha bekeben es itt akarnak elni, majd azok ingyenes orseget fognak szolgaltani vagy siman agyonverik a bajkevero rokont mielott valamit probalna.
Ne mindegy, majd meglatjuk mi sul ki az egeszbol, lehet hogy Trump lejjebb veszi a baratsagot az oroszokkal is mert abbol nem sok jo sulhet ki. Hiszen ha hinni lehetne nekik ha ket ilyen nemzet osszefogna nagyon sokat lehetne tenni a viszketeg orszagok ellen, sok bajt meg lehetne ketten akadalyozni....
Nem vagyok politikus, nem is ertek hozza, a beke hive vagyok....

gabors 2017.02.17. 02:48:10

@P.Elliot: roviden ... gyakorlatilag minden szavaddal egyetertek . ... illegalisokkal muszlimokkal kapcsolatban (nem lenne hagyma sem itt sokaig ha most jonne :-)

Trump mai alakitasa szerintem nem errefele megy "valamivel szelidebben, emberibben, legfokeppen atgondoltabban kellene."

szerinte a kormanyzat egy jol olajozott gepezetkent mukodik es a "travel ban" tokeletes volt es tokeletesen volt kivitelezve :-((((((

sajnos az elnok valami mas vilagban el sajnos ebbol nagy gondok lehetnek nagyon gyorsan...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása