oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 13. 06:37,  Nem várt csodák Amszterdamban 127 komment

2017. február 13. 06:37 Határátkelő

Nem várt csodák Amszterdamban

Először meglepődtem, amikor elolvastam Zita posztját, hiszen soha eszembe nem jutott volna, hogy egy ilyen témáról lehet érdekes posztot írni. Mint kiderült, lehet, ráadásul olyat, ami kicsit túlmutat saját magán. Ma tehát egy nagyon érdekes látogatást teszünk a (lassan tavaszi) amszterdami temetőben, ahol láthatunk majd kőangyalokat és csokisíremléket, és talán közelebb kerülünk a holland néplélekhez is.

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

5_gyereksirok.JPG

"Ki volt Aletta van de Maet?

„De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem.

S amíg dalolt, a századokba néztem
s a holt professzor szellemét idéztem,

akinek egyszer meleg lett a vére
Aletta van der Maet meleg nevére....

S a dallamot karral kisérve halkan,
napsugaras nyugat dalolt a dalban,

hol a sötétség tenger-árja ellen
ragyogó gátat épített a szellem.”

         (Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetőben) 

Egy kis magyar kultúrtörténet, holland szálakkal: a versben szereplő professzor, aki beleszerelmesedett a holland polgárlányba, nem más, mint Apáczai Csere János. 

1648-ban tehetséges ifjú lévén, a református egyház ösztöndíjával Franeker, Leiden, Utrecht, Harderwijk egyetemein tanult, miközben volt ideje a helyi szellemi élettel is megismerkedni. Itt szerzett teológiából doktori címet. Ő lett a frissen alapított hardewijki egyetem első doktora. 

Majd feleségül vette a versben szereplő dallamos nevű lányt, és hazavitte. Azután még sok mindent írt, tanított, és elszántan harcolt az erdélyi iskolák ügyéért. 1656-os kolozsvári iskolai székfoglalójában mondta az alábbi „nem véletlenül választottam tőle” mondatot: 

„Ha olyan korba csöppentünk bele, melyben a bölcsességet és annak professzorait lyukas garasra sem becsülik -semmivel sem többre, mint a legnagyobb tudatlanságot-, akkor essünk kétségbe? Hagyjuk faképnél az iskolát? Nem! Szégyenen és gyalázaton keresztül nekifeszülve az erény felé kell törekednünk! A jelenkori gyalázatért kétszeresen megfizet majd gyalázóinknak az utókor, csak lankadatlanul igyekezzünk azt megérdemelni." (De summa scholarum necessitate earumque inter Hungarorus barbariei causis. »Az iskolák fölöttébb szükséges voltáról és a magyaroknál való barbár állapotuk okairól«) 

A történetet persze azért is mentettem ide, mert ez tulajdonképpen egy tipikus határátkelős, menjek-maradjak sztori 360 évvel ezelőttről, bájos helyzetrajzzal oktatásunk akkori állapotáról. Nil novi sub sole. (Nincs új a nap alatt.) 

Végül még annyit, hogy a holland hölggyel együtt a házsongárdi temetőben lettek eltemetve. (Innen a vers címe, és erről jutott eszembe.) Kiemelném még az Áprily vers holland hagyományt idéző sorait is a tenger sötétség ellen ragyogó gátat építő szellemiségről. 

Tavasz az amszterdami Szent Barbara temetőben 

A tavasz, itt az óceáni éghajlaton nem korai február elején. Amúgy is ez az évszak   hozza a jó kedvet, a vitalitást, a pozitív hozzáállást, kinyílunk, vesszük az adást, magunkhoz térünk a hidegből, a ködből, a kevés ruha alatt előbújnak a másik nem gyönyörű idomai, hosszabbak a napok, hosszabbak a szeretkezések. 

Nagyokat sétálunk a ragyogó időben, megmetsszük a rózsabokrot, és naponta figyeljük, ahogy kizöldül a természet, virágba borulnak a tulipánmezők. Ilyenkor minden szebb. Felpattanunk a biciklire, csak úgy, élvezzük a tavasz melegét és illatát. Napozunk még télikabátban, ahogy az itteniektől eltanultuk. Eszünkbe se jut az elmúlás. 

Mindig izgatott, hogy megnézzek egy holland temetőt, akár többet is. Nem is tudom megmondani, hogy miért. Talán, mert kvázi régen itt vagyok, és valahogy nem került rá sor. 

Azután egy öncélú biciklizés apropóján bejártam a hozzánk legközelebb eső temetőt. Bevallom, nem várt csodákban volt részem. A sugárzó nyugalom, csend, rendezettség mellett, egy egészen más feelingje volt a megszokott temetői hangulatnak.

1_ravatalozo.JPGA ravatalozó

Kedvesség, vidámság

Mindenki hordozza az egyéniségét halála után is az élők gondolataiban, és hordozza azok szeretetét is, akikkel eddig is együtt volt. Errefelé nem klasszikusan vallásosak az emberek. Az mégis egyértelmű, hogy van élet a halál után, és a halál legalább olyan természetes dolog, mint az élet. Ezt az életet valójában az itt maradottak élik tovább, s az ő szeretetük és emlékeik tartják életben azt, aki elment. 

Sok képet is készítettem mindjárt, mert annyira magával ragadott az élmény. Megjelentek sírversek is, és megannyi szokatlan, kedves, önmagáért ötletes megoldás. Mellettük nyilván a hagyományos is, és számtalan kifejezetten holland mentalitást tükröző adalék.

Hogy mennyire általános dolog ez errefelé azt nem tudom, mivel ezen kívül csak egy második világháborús temetőben jártam a tengerparti dűnék között, az értelemszerűen más volt. 

Szerelem és kőangyalok 

Lépjünk be a kapun, tegyük le a bringát, és kalandozzuk egyet! 

Ravatalozó. Szent Barbara szobra a kertben, aki azonos a magyar Szent Borbálával. Egy sor tüzes és robbantós foglalkozású ember: kohászok, bányászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje.

2_szt_barbara.JPG

A kis területű parcellákat magasra nyírt örökzöld sövény választja el, olyan, mintha egy nagy terembe lépnél be. A sírok közt nincsen kihagyott hely, szorosan egymás mellé építik azokat.

3_parcellak.JPG

4_suru_sirok.JPG

Nem titok, hogy a temetőkben tetten érhetők a települési szokások is. Itt kevés a föld, úgy a házak, mint a sírhelyek számára. A régebbi részen amúgy hagyományosnak mondható fehér, többnyire álló kövek, elvétve gránit. Külön sorban a nyitóképen látható gyereksírok. 

A vegyes-házasságok-lábnyoma-sírkő, melyen keresztény szokás szerint rajta a kereszt, és a síron kavicsok a zsidó hagyománynak megfelelően. Ők a hősök, akik átéltek számtalan családi szappanoperát. A szerelem sok mindenre képes.

6_ker_zsido_vegyesparos.JPG

A számomra legkedvesebb lakók a kőangyalok. Szeretem gyerekes ártatlan, néha kicsit huncut, tiszta, játékos tekintetüket, lendületüket, amit persze a szobrász százféleképpen képes kifaragni. Imádkoznak, olvasnak, könyökölve kémlelik a terepet, vagy csak épp ledőlnek egy sírra pihenni.

7_koangyal.JPG

8_koangyal.JPG

Azután, ha az újabb, cseppet sem hagyományos világba pillantunk, ott nagyon sok érdekességet találunk. A fafaragás, a kettétört kő, a hatalmas kavics valószínűsíthetően a művészt, az egyszerűen igényes embert rejti.

9_fafaragas.JPG

10_kettetort_ko.JPG

Persze nem derül ki, hogy aki készítette, vagy akinek készült van benne jobban az alkotásban. A repülőmodell a pilóta sírján, azután egy talicska muskátlikkal, mint a parasztház udvarán, majd gyerekrajzok, mindenféle állatok, játékok, olykor már a giccs határait súrolják, ahogyan rendszertelenül őrzik az emlékeket. De gondolnánk-e, hogy egy színes drazsékkal díszített tábla csoki, vagy egy bárszekrény üveg borral és két pohárral is lehet síremlék?...

16_tabla_csoki.JPG

17_barszekreny.JPG

A szokásos „Itt nyugszik szeretett nagyanyánk, anyánk...” „x család sírboltja” feliratok itt is szokványosak. Találtam azonban egy nagyon szép sírverset is:

„Ik ben in de wind

in de lach

in de liefde”

(„A szélben vagyok, a nevetésben, és a szerelemben” - fordíthattam volna kevésbé bevállalósan szeretetnek is, de esetünkben egy fiatal fiú sírján helyénvaló szerelemre gondolni.)

18_sirvers.JPG

Tot Zover Holland Temetkezési Múzeum

Ilyen jellegű múzeum számos helyen található a világon, ahol bemutatják a halotti maszkokat, urnákat, elmondják, hogy mi történik a testtel a föld alatt és a hamvasztó kemencében.

Ami itt Amszterdamban helyi történet, lévén multikulti társadalom, a különböző vallású és nemzetiségű népek halottas szokásainak és kellékeinek bemutatása, amely kiemelt helyet kapott.

Ezen kívül van itt egy kisautó gyűjtemény is, ami nagyszámú halottas „Matchbox”-ból áll. A múzeum épülete mellett a  krematórium, s egy hatalmas park és temető, amit még nem sikerült megnéznem, valamint egy kávézó, ahonnan páratlan kilátás nyílik a parkra és a ravatalozó épületére.

Elgondolkodtam ottjártamkor, a forró kávét kortyolgatva, hogy ugyan eszébe jutna-e bárkinek is magától, egy temetőbe kávézót is tervezni. De ez Hollandia.

Madison megye hídjai

A halottkultusznak évezredes hagyományai vannak, amire rárakodott a modern kor  csillogása is, ez néha kifejezetten humoros megoldásokat produkál. Lásd: Six Feet Under sorozat díjnyertes jelenetei. 

Mindazonáltal leszögezném, hogy neveltetésem ellenére nem vagyok temetőbe járó típus. A milliós, életünkben elkészített síroknál mindinkább a „szórjuk szét” híve vagyok. 

Eddig a tengerre gondoltam, de nagyon hideg, inkább a kanális, valamelyik szép hídról, ahol történt velem valami jó dolog. Persze a belvárosban a „mézeskalács” házak között, mert azt nagyon szeretem. És ha valaki van olyan romantikus, hogy utánam jön, hát legalább ott is együtt leszünk. Legfeljebb a gyerekei majd értetlenül állnak végakarata felett.

Így ezt a posztot is inkább azért írtam meg, mert úgy gondolom, hogy témától függetlenül beszélhetünk egy ország milyenségéről. Talán épp ezek a kalandozásaink és megfigyeléseink visznek egyre közelebb a megértésben.

„There is a land of the living and a land of the dead and the bridge is love, the only survival the only meaning.” (Thornton Niwen Wilder)

„Van az élet földje és van a halál földje és a híd a szerelem, az egyetlen túlélő az egyedüli értelem.” (A fordításban a „love” ismét lehet szeretet is, mindenkinek szíve szerint.)

Ha szívesen olvasnád még Zita írásait, akkor látogass el a blogjára!

HÍRMONDÓ 

Nem a kelet-európaiak miatt lett a Brexit

Nem igaz, hogy a kelet-európai bevándorlók miatt kellett volna elhagynia az Európai Uniót az Egyesült Királyságnak, legalábbis ha szigorúan az adatok és számokat vesszük alapul (más kérdés, hogy ez mostanság nem akkora divat).

Bekeményíthetnek a németek

Németországban az uniós társállamokból érkezett munkavállalók nem Németországban tartózkodó gyermekei után fizetett családi pótlék összegét nyirbálnák meg.

Hol a legjobb külföldön munkát vállalni?

Az InterNations felmérésében arra kereste a választ, hogy melyik országban a legjobb az életminőség - a külföldi munkavállalók számára. Magyarország egész elöl szerepel, de a TOP10-be azért nem fért be. De kik igen?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7612251984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.13. 08:24:43

A téma csillagos ötös, viszont ahogy meg van írva az csillagos ötös a köbön.
Valami egészen kiváló írás nem tudom eléggé dícsérni.

verkagrafomanka 2017.02.13. 08:25:40

Az egyik kedvenc versem :) De a képeket nem lehetne visszafordítani? (Vagy csak telefonról mutatja mindegyiket elfordulva?...)

verkagrafomanka 2017.02.13. 08:41:22

@diggerdriver: akkor, ezúttal szó szerint, az en készülékemben van a hiba :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.13. 09:15:01

Jól megírt, érdekes poszt. Az a borkóstolós sír megér egy misét :-)

Lászlóffy Aladár Házsongárd-jában olvasom, hogy a hazatérő Apáczai világképe veszedelmes elemeket hordozott, amivel kihívta a fejedelem haragját: " Mást ne tanítson, mert Isten engem úgy segéljen, valaki mást tanít, a Marosba vettetem, vagy a toronyból hányatom le."

Apáczai és hitvese házsongárdi emlékoszlopának talpkövére Áprily Lajos (posztban idézett) versének egy sorát vésték:

"Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom..."

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.13. 09:31:08

Munka után itt leszek, közben olvasom a kommenteket, fogok válaszolni is! Szép napot, jó munkát mindenkinek!

Csodabogár 2017.02.13. 10:00:08

Egészen kiváló írás. Élvezet volt olvasni, pedig kifejezetten nem szeretem a temetőket.
Nekem a csokis drazsés sír a csúcs.

Dikusz 2017.02.13. 10:06:35

@huisje,boompje,beestje: Neked is szép napot :)
Nagyon jó írás, és remélem tényleg visszajössz munka után valaszolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.13. 11:00:37

Egy profi író vagy újságíró sem írná meg jobban.
Ilyen írásokkal bedolgozhatnál újságokhoz.

Shaktee 2017.02.13. 12:45:39

Finom poszt, köszönet.

A Madison megyei kötés még nem regisztrált, majd a hólapát/kávé után ismétlek :)

Milyen magasan van Krisztus keze a szobrokon, mintha repülne.

Shaktee 2017.02.13. 12:45:44

@huisje,boompje,beestje: Neked is :)

Off
Hajrá Justin, keep your cool with ...youknow who :/
On or Off ON

P.Elliot 2017.02.13. 14:40:46

Nagyon- nagyon erdekes poszt, vidamitoak azok a csokolade szinu sirok, tetszik ez az egymas melle szorosan temetes, nem pazaroltak a teruletet.
Az a bor ami oda van teve meg a poharak, az hasznalni van? Tartalmaz valamit vagy csak disz, esetleg otthonossa akarjak tenni az elhunytnak a terepet ? Frank Sinatrat mint olvastam valahol egy uveg Jack Daniel wiskyvel temettek, oderaktak melle ha megis megszomjazna, hehehe...
Hemingway sirjara meg apropenzt szornak mint a neten lattam meg wiskys uvegeket hagynak, vagy uresen, vagy meg van benne, a latogato valoszinu leult az iroval egy kis italozasra..
Tenyleg meg nem is volt temetoi poszt.
Tavaly jartam Georgia allamban,Szavannaban es elmentunk a hires Bonaventure temetobe. 2 es fel oras temeto turan vettunk reszt, rendkivul erdekes volt, ha valaki arra jar ki ne hagyja.
Mindjart megnezem a naplomat hogy mit irtam bele rola, ha legkozelebb arra jarok ujra elmegyek mert a vezetett turan tobbet hallottam de kevesebbet lattam mint azok akik csak egyszeruen bejartak.

P.Elliot 2017.02.13. 14:46:19

A varos legregibb temetoje, ingyen be lehetett menni de volt vezetett tura is. Helyfoglalast vartak de nem mertem mert tartottam tole hogy nem erunk oda idoben, nem is, mar a parkolobol hallottam egy erces, eros, kiabalo hangot a bejaraton belul aki maris magyarazott egy 20 fos csoportnak, gyorsan csatlakoztunk, 2 es fel oras tura, es kesobb kiderult hogy akik nem fizettek be azok tobbet lattak a temetobol, en viszont tobbet hallottam hogy mi is ez itt valojaban.

A turavezeto egy kozepmagas, jol lebarnult, jol kisportolt szokere festett haju jokepu pasas volt, ugy festett mint aki most lepett le a szorf deszkarol, felhuzott egy feher shortot, egy feher strand inget es egy piros sportcipot es idesietett vezetni a temetobe. Lehet hogy ugy is volt.

Mindjart a magyarazatai elejen kozolte hogy az unokajat sokszor szokta ide kihozni setalni, ettol mindenkiben megallt a levego, a ferfiak irigyen bamultak, a nok meg ugy neztek rajta vegig hogy szivesen hazavinnek szuvenirnak, nem nezett ki tobbnek a pasas mint 35-38. Nem tudom valojaban mennyi lehetett.

Egy furcsa dolgot talaltam viszont rajta. Ahogy magyarazott a jobb oldali szemfog melletti foga hosszabb volt joval mint a masik, mint egy vampirnak, valoszinu hogy az esti szellem turat is o vezeti es elfelejtette levenni a fogat, hehehe....

A pasas nagyon sokat es nagyon erdekesen beszelt, ismertette hogy ide ki szoktak hozni regen a gyerekeket vasarnap setalni, itt nem volt a halal olyan borzaszto dolog, termeszetesnek vettek hogy megpihen az ember.

A varos mivel mocsaras helyen van bovelkedett a penicilin feltalalasa elott a halalban. A felnottek, foleg a ferfiak ha alkoholizmusban haltak meg akkor azt irtak ra a papirra hogy termeszetes halalban hunyt el, hehehe...

Volt viszont malaria, es foleg sargalaz ami aratott minden aldott evben. A gyerekhalal olyan magas volt hogy amikor a gyerek megszuletett az szulok bankszamlat nyitottak/ nem vicc/ es gyutottek a temetesere mivel azt pompasan kellett eltemetni ezt elvartak mindenkitol, szamitani lehetett ra hogy pl. 5 gyerekbol meghal 3 vagy 4 esetleg az osszes. Eppen mondtam is a ferjemnek hogy ha eszakra vittek vagy kuldtek volna a feltett gyereket akkor tobb eselye lett volna felnoni mint ebben a forro, paras, beteg levegoben.

A varos egyebkent eleg hires volt a mulatohelyeirol a szazad elejen meg elotte is, a mertektelen alkohol fogyasztasarol, a rengeteg kuplerajairol, ha idegen tevedt a varosba es pl. lerobban az autoja, jobban mondva kipukkant pl. az autoja kereke, legalabb 2 hetbe telt amire megcsinaltak, nem siettek, elvartak hogy nezze csak meg az idegen a varost, idot hagytak neki akkor is a nem akarta, hehehe...Naponta voltak a barokban a lovoldozesek, volt olyan varosresz ahol eletveszely volt akarcsak atmenni rajta.

Eloszor rendes koporsokba temettek de eszrevettek hogy sok halott felebredt es utana halt meg ijedteben hogy a fold alatt van, gyartottak masfajta koporsokat, volt amibol hosszu cso jott ki a felszinre hogy kapjon levegot a csengo kinnt a foldon, belulrol a koporsobol lehetett meghuzni egy zsinort es ha meghallotta az or/ ha akarta/, erte mentek.

A hires emberek akik itt fekszenek nekem ismeretlenek, nagyon sok erdekes dolgot meseltek roluk, oldalak kellenenek leirni.

Oscar Wilde is jart itt valami meghivas alkalmaval, a varos gazdag csaladjai vetelkedtek hogy kiknel lakjon, tejeben, vajban furdettek de a kolto egyszer 3 napig ebben a temetoben aludt a foldon sajat kivansaga szerint, allitolag nem felt es a sotetben napraforgo tomeget latott maga korul, nem tudom melyik kabitoszer jelentet meg viragokat, meg valoszinu hogy leitta magat, na meg az sem lehetetlen hogy kettesben tolteotte valakivel az ejszakat csak nem kototte senki orrara nehogy megint baj legyen, hiszen meg bortonben is ult a homoszexualis kapcsolatai miatt szulohazajaban.

A kriptak furcsa modon inkabb a fold alatt vannak mint felette. Van akinek kapolnaja is van. Egy hires embernek "konyvtara is", hehehe, jol felszerete magat. A leghiresebb lakoja a temetonek egy kicsi lany Gracie Watson, egyetlen gyermeke egy hotelt mukodteto hazasparnak, a varos kedvence, olyasmi lehetett mint Shirley Temple volt. Nemcsak a varos de az orszag is ismerte, szetvittek a hiret meg kulfoldon is. 5 eves koraban halt meg tudogyulladasban, egyedul van, a szulok mashol vannak eltemetve, elhagytak a varost. A gyerek olyan emlekezetes volt hogy a varos hires muvesze szobrot faragott rola es elhelyeztek a sirjan, azt mondta a vezeto hogy ez a gyerek egyedul van itt, mindenkie volt eleteben, mindenkie lett halalaban, legyen a latogatoke is. Be van keritve a sirja, kicsi jatekokat lattam bedobalva, penzt is, azt mondta a vezeto hogy a sirgondozasra
forditjak.
Biztosan vannak szebb temetok is de nekem eddig ez volt a legszebb amit lattam.

www.google.com/search?q=bonaventure+cemetery&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi6g57EmI3SAhXF8CYKHeAdB-wQ_AUIBygC

Herr Géza 2017.02.13. 14:57:01

Telitalálat a poszt. Érdekes, hogy mi is imádunk itt temetőkben sétálni. Annyira szépek, hangulatosak, sok közöttük táj-/kertépitészeti remekmű. Egyszerűen érezni az ősökről való gondoskodást, megemlékezést, a tiszteletet.
Na és persze nincs giccshalmaz, műanyag kínai virágok, koszorúk, szemét pláne és nincsenek förtelmes csilliós családi mauzóleumok, vastagon aranyozva, csakis a legdrágább márványból, hogy éppen csak az árát nem vésték bele. És nincs halottak napi őrület, autóval (horribile dictu) való tülekedés, az egész évben ebek harmincadára hagyott sírok lázas kampányszerű kivikszolása, hogy majd újabb egy évig az emberek java ismét le se sz..ja a sírokat....
Totálisan jó elmerengeni a múlton, egy-egy sírkő alapján valakinek a sorsán elgondolkozni, vagy csak mindentől elvonatkoztatva egy nyugodt parkként élvezni a csendet. Bármikor.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.13. 15:17:49

Megfogyva bár, de törve nem... túléltem a mai melót is! Sokan kérdezitek, hogy mit csinálok, keresek-e már pénzt is :D. Igen, hagyom magam kizsákmányolni a királyság által, piszkos fizikai melóban, ma is 5-től eddig. Holnap beszámoló hollandból, és nehéz a fejem, de muszáj, mert én még abban a korban születtem, amikor oroszt tanultak az emberek, és nem angolt, na jó, kis németet, amitől most alpári a holland kiejtésem :D. Mindegy. Gyűröm, és ez a lényeg. Az igazság az, hogy egyetemista koromban még napi 50 szóval ment a szókincsbővítés, hát ezt mostmár nem sikerül megugatni sem. Ezért marad a kizsákmányolás, és mellette azért az állommegvalósítás is lépeget előre. Majd megírom, valami jó stílusban. Mert az az igazság, hogy amikor határátkeltem, pontosan tudtam, hogy kell majd valami, ami pótolja az intellektuális hiányt, na ez most az írás, amit éppen azóta művelek, mióta határátkelő lettem. A magam 50+ évével elkezdtem bloggerkedni, és tényleg jól esik. Jóllehet már Grecsó Krisztián is megmondta (ha valakit érdekel, megkeresem a cikket), hogy az írás valami szörnyen egyszemélyes, magányos dolog, írsz, és semmi visszajelzés. Most durva leszek: egyfajta önkielégítés. Na, pont ez volt a legszebb a mai napban. Köszönöm nektek a sok pozitív megerősítést.
Téma: falun nőttem fel, a temetőbe járást szombatonként, amikor mindenki ott van, nem lehet kihagyni, mert megszólnak, ha nincs virág a sírokon, és nincs körbegereblyézve. Nagy lakodalom-méretű temetések, halotti torok, hatalmas gránit-síremlékek, ki kinek a sírjába hova temetkezik, családi hisztik a márványok felett. Kin mi volt a tmetésen, sírt-e, énekelt-e?
Én meg eltemettem anyukámat szűk családi körben, volt is belőle hatalmas tüntetés. És a szétszórás híve lettem. Nem túl régen olvastam a Madison megye hídjait újra (James Robert Walles bestsellere). Film ugyanebből: Clint Eastwood rendezésében és főszereplésével +Meryl Streep, nos innen az ötlet, a hídról, ahol valami jó történt... Mivelhogy borzasztóan romantikus lény vagyok.
Stílus: számomra is morbid volt elsőre a téma: halál, temető, de ez a temetőbejárás átlendített rajta, mert annyira hollandosan laza volt, és nem az én általam megszokott falusi temető, és annyira úgy gondoltam, hogy jó stílusban minden ehetővé tehető. Nos, mostmár mindent tudtok, de kérdezzetek, ha mégsem.

sellőlány 2017.02.13. 15:36:15

Érdekes cikk volt, kissé kibővíteném néhány gyakorlati információkkal. A hollandoké egy igen praktikus nép, a halálhoz is ilyen szemlélettel állnak. Mivel egy átlagos temetés költsége 10K EUR felett mozog (ebben benne van 20-20 évre a sírhely is), már egész fiatalon biztosítást lehet (sőt kell is) a temetési költségekre kötni. Így ha meghal vki, a temetése nem jelent akkora pénzügyi sokkot a családnak. A család és ismerősei a lehető legkülönbözőbb módon búcsúztatnak tőle. (Egy rokonunk pl. hajós családba született és amikor meghalt, az egyik barátja készített számára koporsót régi hajódeszkákból.) A gépezet profi, egy temetési weboldalon csak be kell ikszelni az igényeket (pl. templomi szertartás, orgona v. élő zene, halottnak smink, szertartás után kávé, tea, sütemény a vendégeknek stb.) és a többit intézi egy csapat. A gyász feldolgozását kérésre szakemberek segítik. Ha valaki nem szeretne temetést, akkor a családja kérhet csak hamvasztás és a hamvakat oda szórják, ahová akarják, pl. a kedvenc helyeire vagy akár tengerbe. A "temetés" ezért sokszor a hamvasztás folyamata is egyben. A ravatalozó helyiségben, ami nem egy nyomasztó márványozott helyiség, hanem inkább mint egy közösségi szoba vagy előadó terem, a halott elő van készítve, ha kérik, látható módon. A család és az ismerősök itt köszönhetnek el tőle, sokszor egy bevezető beszéd után sztorizgatással, viccelődéssel, kisfilmek vetítésével vagy az elhunyt kedvenc zenéinek hallgatásával folytatva. Amikor a búcsú végetér, megkezdődik a hamvasztás. Ez gyakorlatilag olyan, mint a temetés függöny szetnyílik, koporsó eltűnik, vagy egy pódiumra besüllyed a koporsó, a hamvak szétszórása (vagy megőrzése) már a család ügye. Ezért is érthetőek ezek a különleges síremlékek, egy adott személy életére, emlékére, személyiségeket reflektálnak. Persze az átlag ott is marad a hagyományis gránit sírköveknél, ami többnyire teljes sírt beborító kőlap, és a nevek mellett olvasható egy-egy bibliai idézet.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.13. 15:41:28

@diggerdriver: Tudod, az egyik barátom nem túl régen azt mondta, hogy eljön majd az az idő, amikor hollandul is le tudom írni mindezt, és ő ezt kívánta nekem. Elgondolkoztam rajta erősen. Valójában helyén van az önbecsülésem, tudom, hogy van stílusom, és tudok is írni, bármiről. De te is tudsz. Újságírás magyar nyelven? Orbanisztánban? Vicces. Valójában a holland sem világnyelv, de ezek a hollandok vevők mindenre, tök hihetetlen :D. Amúgy meg azt hiszem, hogy a blogom elég jó, szorgalmasan írok minden héten, mert azt gondolom, aki szeret, az várja. Meg van a laptopomban egy szenzációs regény. Passz.
A gyerekem azt kérdezte, hogy van-e elég témád, vagy fogsz tudni hetente megújulni, mikor elkezdtem bloggerkedni. Hát igen, a téma mindig az utcán hever... azt gondolom. A mai épp erre egy példa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 16:58:09

@huisje,boompje,beestje: keresem a terkepen Orbanisztant
nem talalom

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.02.13. 16:58:12

Nagyon erős gyűjtés.

Amszterdamról egyébiránt kevésbé ismert, hogy milyen jó parkjai vannak. Sírkertekről vagy temetőparkokról ugyan nem tudok, de azt a kevés igazán meleg hónapot nagyon változatos adottságú parkokban lehet elütni: iranyamszterdam.hu/amszterdam-legjobb-parkjai

Golf2 2017.02.13. 17:06:10

@rebel rebel: Ezen az oldalon magyarul szoktak írni magyarok,pár százalék tud franciául.Ja és ha belekötsz valakibe akkor indokolt meg...

Shaktee 2017.02.13. 17:18:29

@Golf2: Igazad van teljesen :-)

Off
Washington DC - Trump puccban, zászlokkal varja Justin Trudeaut.

newsinteractives.cbc.ca/live-blog/trump-trudeau

Az etikett azt irja elo hogy majd meg kell hivni Trumpot Kanadaba - nem lesz egyszeru manover..

ON or Off ON

Shaktee 2017.02.13. 17:18:32

@hagyma: Keress rá az Ecseri piacra Tivadar.

Shaktee 2017.02.13. 17:23:06

@rebel rebel:

Off on..Már meghivta november 10-en amikor Trump a kissebseggel(3 millio), de elektori tobbséggel nyert Hillary Clinton ellen.

On or OFF ON

Csodabogár 2017.02.13. 17:28:32

@Herr Géza: Ajánlom figyelmedbe a milánói központi temetőt. A syrok ott is szorosan egymás mellett vannak, amit én a gaz elkerülése céljából igen okosnak tartok. Gyönyörű síremlékek vannak, pl. a Campari családé, ahol egy életnagyságú domborművön az utolsó vacsora látható. Nekem még Toscanini síremléke maradt meg extrán az emlékezetemben, de tényleg órákat el lehet bóklászni a szebbnél szebb szobrok és kripták közt. Ezt én mondom, aki magamtól soha nem megyek temetőbe.

Csodabogár 2017.02.13. 17:35:44

@huisje,boompje,beestje: Az íráskényszer, szerintem is, valamilyen határátkelős nyavaja. Kezdődött a sűrü levelezéssel, az én időmben még nem volt e-mail meg egyebek, csak a papir. Aztán a levelezést lassan kinőttem, illetve elfogytak az olvasó alanyok. Azóta én is a computeren élem ki a grafomániámat. Totál nem érdekel, hogy olvassa-e valaki, amit írok magamnak írom a saját kielégülésemre.
A holland nyelv egy torokbaj, de majd csak belejössz. Rá se ránts az alpári akcentusodra. A lényeg, hogy megértsenek.

Főgebra 2017.02.13. 17:37:16

@hagyma:
Tivadar!
Előtört ám az írói vénád! Rögtön kiszúrtad a post lényegi mondanivalóját!
Gratulálok!

Shaktee 2017.02.13. 17:42:06

@Csodabogár: A Père Lachaise temető talán a legnagyobb élményünk külföldön, Morrison, Piaf, Balzac sírjával...a város közepén, szomszédban a légiós kocsmával, sok magyar járt oda, Rejtői figurák..

A teljes lista
en.wikipedia.org/wiki/List_of_burials_at_P%C3%A8re_Lachaise_Cemetery

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.13. 17:44:34

@sellőlány: hihi, vártam, mikor fogod megemlíteni a temetési biztosítást :-) Nekünk most dobtak be egy ilyen szórólapot, hogy "az ötvenedik születésnap után már el kell gondolkodni, hogy ne okozzon gondot hátrahagyott szeretteinek", stb...

Temetőket szeretem. Nyugalmasak. Teli madárral. De jómagam nem szeretnék emlékművet a pocakom fölé.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 18:03:12

@Főgebra:pont hogy nem
egy posztot el lehet romtani orbanisztzassal, mininapolonezossal
unalmas
hogy jott ez a hozzaszolas ide?
mi koze a Holland temetoknek a miniszterelnok urhoz?
nem erzed, hogy milyen komikus, hogy jon egy poszt es valaki orbanisztabbak hivja a hazajat?
ha en leirom a tenyt valakirol, hogy vendegmunkas, ami egyebSt teny akkor minedenki felhordul
de a miniszterelnokot lehet szidni, egy teljesen irrelevans jol megirt posztban?

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.13. 18:40:27

@hagyma: Poszton kívül kívánkozott ki belőlem, én voltam a hunyó, nem akarok megsérteni vele senkit, nekem az, a" lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa" - hozzátenném: sajnos, mivé lett. Hogy mivé lett? Hát... ez van. No comment.

Főgebra 2017.02.13. 18:42:33

@hagyma:
Mondd Tivike!
Mikor lesz az amikor megbírálod magad azért, mert nem használsz
írásjeleket és még helytelennek sem nevezhetően írsz az anyanyelveden!
Vagy neked már az angol az anyanyelved? Mert akkor nem csodálkozom!

sellőlány 2017.02.13. 18:50:45

@kisrumpf: Egész optimisták az írek. A férjem azt mondja, vele már 15 (!) éves korában köttettek, végül tavaly mondta fel... Kissé mások lesznek dimenziók, ha az ember elszabadul onnan. Btw... fura holland temetések. A neten láttunk vmi amszterdami művész gyereket lila nyitott koporsóban úsztattak körbe a csatornákon. Még olyat is, akit raklaplécekből szegezett koporsóban egy szakmával felszórt pajtában búcsúztattak el. De legdurvább egy agyonlőtt fiú volt, akit a kedvenc rapper szerkójában, keresztbe rakott lábakkal, kezében cigarettával "ravataloztak" fel, és ott ültek vele szemben a család meg a barátok. Tényleg elmondható róluk, hogy a holland aztán egy igazi, I do IT my way típus.

Herr Géza 2017.02.13. 18:53:17

@hagyma: Hát ha itt valaki unalmas, akkor az te vagy okosbarátom. Az értő olvasás nálad is smafu, ugye? Hol volt a posztban Orbanisztán meg mininapóleon. Na persze az meg fel sem tűnt ugye, hogy az ominózus hozzászólás a poszterináé??
Egyébként hívhatod te a minimapóleont Legdrágább Dicső Miniszterek Elnök Urának is, a magánügyed. De engedtessék már meg nekünk is, hogy úgy hívjuk, ahogy akarjuk. Mondjuk van neve is. :D
Látom a mai fejadagodat a vendégmunkásból már ellőtted. :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.13. 19:18:25

@huisje,boompje,beestje:
De jó hogy ezt mondtad. Folyamatos félelem van bennem hogy elfogy a téma és nem tudok majd miről írni. Eddig még mindig jött valami de jelen pillanatban nem tudom miről szól majd a következő posztom.

DieNanny CH 2017.02.13. 19:19:24

@P.Elliot:

Hát, ez csúcs.
:-DDDDDDDDDD
Főleg, a csengős.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.13. 19:22:19

@sellőlány: Az én imádott íreim nem optimisták, csak nem terveznek hosszú távra előre. Ami itt érdekesség, az az, hogy a temetéseken a helyi parlamenti képviselő számára a megjelenés mondhatni kötelező. Faluhelyen legalábbis. Mert akkor (is) ápolja a kapcsolatot a néppel.

Az ír vicc szerint az ír temetés és az ír esküvő annyiban különbözik egymástól, hogy utóbbin eggyel több a részeg... Amikor nagyanyám temetésére kellett hazautaznom hirtelen, s pénzt vettem ki a bankból, ott is kérdezte tőlem az ügyintéző, hogy a magyar temetéseken is isznak az emberek, mint Írországban? S nem halottak napján mennek ki a sírokhoz, hanem valamikor nyár közepén van egy Blessing of the Graves nevű alkalom, amikor a család kitakarít a sír környékén, és felvirágozza azt, a pap megáldja a sírokat, s egyesek szerint ilyenkor egy virágkiállításnál is díszesebbek a temetők...

Ez pedig egy különösen klassz film Dublin fő temetőjéről, ha valakit érdekel és hozzáfér: www.youtube.com/watch?v=w04S2Be02qw

DieNanny CH 2017.02.13. 19:24:16

@hagyma:

Múltkor már felvilágosítottalak...

sellőlány 2017.02.13. 19:28:01

@kisrumpf: Én mindig is mondtam, hogy az írek látens magyarok. Vagy fordítva. :-D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 19:31:08

@Herr Géza: imadom , ha tanitanak:)
hol irtam en azt, hogy a posztban orbanisztanoznak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 19:31:18

@Főgebra: imadom ha beceznek:)
az en anyanyelvem a Magyar
az is marad
szerintem nalad jobban birom
az tenyallas, azon a ket blogon amit latogatok nem fektetek ra hangsulyt
elnezest ezert:)
latnad az angol helyesirasomat!
na ezert van fenn az angol helyesiras program, ami egeszen fura szavakat tud csinalni a Magyar igekkbol/lsd mar nagy M-re valtoztatta a magyart
nade
ez vagyok en
remelem , megveszed a konyvemet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 19:31:28

@Herr Géza: a vendegmunkast en mar ki sem ejtem a szomom
ez valami miatt szitokszo let
miert? nem tudom
en emlekszem 30 eve mondtak a petofin, hogy nagy a forgalom az M7-esen mert totok vendegmunkasok mennek haza az unnepekre
senki nem haborgott
de OK, ha ez serto akkor hatartakeloknek hivom a londonban dolgozo magyarokat
en nem lattam benne a sertot
en pl sok evig illegalis vendegmunkas voltam itt
na es?

M. Péter 2017.02.13. 19:37:24

Az USA-ban ajánlom a New Orleans-i temetőket és a tombstone-it Arizonában. San Franciscótól délre van Colma városa, amelynek 3/4-e temető.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 19:58:02

@M. Péter: itt egeszen mas a halalhoz valo viszony
mikor anyosom meghalt, cask emiatt vettem sotet oltonyt stb.
azutan elmentunk a "ravatalozoba" nem templom

nem tudtam mi less, cask mentem be es ott fekudt egy koporsoban
eletemben nem lattam halott ember 10 centirol
a 9 gyereke + hozzatartozok mind farmerben
azutan korbealtak es elkezdtek enekelni, hogy ajemszije es tancoltak
a magyarok meg isznak esznek
szoval mindenki maskeppen engedi el a halottjat
az amerikai temetok java resze meg cask egy kereszt

blackhairlady 2017.02.13. 20:10:45

@hagyma: magyar kis m betu (nem tulajdonnev)
Nem ajemszije hanem Vajemsziee (Y.M.C.A.)

Shaktee 2017.02.13. 20:10:50

@hagyma: Mondja csak Tivadar!

Jaccik vmilyen hangszeren? Banjo, mandolin, gitar, enekel szep amerikai bluegrasszt, folkot?

Meseljen! Csaladban(100db) zenel valaki?

blackhairlady 2017.02.13. 20:12:58

@huisje,boompje,beestje: Nagyon tetszett a posztod, en ilyen kulonleges, borosuveges meg hasonlo sirkoveket mg sosem latta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.13. 20:27:22

@blackhairlady: probaltam fonetikusan irni, egy v llemaradt
kapcsold be az angol helyesirasellenzod es usd be, hogy Magyar es rajossz:)

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.13. 20:45:39

@diggerdriver: Sose fogy el, ne add fel, járj nyitott szemmel, füllel, szívvel, és néha a legmorbidabb ötletből születik a legjobb írás. :) Egy író barátomat idézem: "Sose ülj le kávézni egy író emberrel, mert könnyen megesik, hogy idővel viszont látod magad egy novellában, vagy egy regényben." Ilyen ez, én csak anyaggyűjtésnek hívom, a beszélgetéseket, a kikapcsoló magányos sétákat, kirándulásokat... Másrészt meg annyira nem mozgat meg, hogy legyen egy vagy több kiadott könyv, amin az én kis nevem van rajta. Örülök, ha annak, aki olvassa az írásaimat, elindítom a gondolatait, mosolyt csalok az arcára...

Herr Géza 2017.02.13. 21:18:08

@hagyma: Ezt szerinted ki írta?
"milyen komikus, hogy jon egy poszt es valaki orbanisztabbak hivja a hazajat?"
És ezt?
"egy posztot el lehet romtani orbanisztzassal, mininapolonezossal"
Nyilván a hozzászólásra gondoltál, ugye? De nem azt írtad. És erről nem az (egyébként egy mozdulattal kikapcsolható) angol helyesírásellenőrző tehet. Tudni kéne magyarul fogalmazni. Pláne ha könyvet írsz. Amit állítólag magyarul próbálsz elkövetni. Angol helyesírásellenőrzővel szép lesz. :)))))
Ja, mininapóleonozás meg a hsz.-ben sem volt.

P.Elliot 2017.02.13. 21:33:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez a csenget a halott ha megsem halt meg nem is volt olyan bolondsag, valoszinu hogy tul sok elve eltemetett ember volt.
Meg Magyarorszagon is, gyerekkoromban meselte az anyam hogy amikor o volt gyerek volt egy olyan eset hogy meghalt egy 3-4 ev koruli kislany valamiben, eltemettek, egy ev mulva szinte meghalt egy kisebb testvere. Az szulok valamiert akartak latni a masik halottat vagy egy koporsoba akartak tenni nem tudom, nem emlekszem mar ra de amikor felnyitottak a koporsot, ott fekudt a kislany a hasara fordulva, a szajaba tombe felig a kis kotenykejenek egy resze.
Valoszinu hogy tetszhalott volt. Ha jol megkutatnank a koporsokat valoszinu hogy tobb ilyet talalnank mert regen maximum egy tukrot tettek a szaja ele hogy lassak hogy van-e meg benne levego, a szivhangok neha annyira csendesek hogy az sosem volt igazan megbizhato.
Hazi esetet mondok ami a most is elo macskamrol szol.
Sixtoes a voros macska amikor idekerult hozzam halalosan beteg volt, lazas, a begyulladt fogaitol vermergezes szeru, az allatorvos adott valami nagyon eros antibiotikumot de nem igerte hogy tuleli.
Hazahoztam az allatorvostol, nem volt benne semmi ero, osszecsuklott, letettem egy takarora a szonyegre, betakartam, neha vergodott, probaltam itatni, nem ment, este meg belefolyattam valahogy a gyogyszert, egy extra fajdalomcsillapitot mert neki mar ugyis mindegy. Ejfelig oriztuk, addigra mar teljesen elcsendesult, mikor felemeltem a fejet visszacsuklott a takarora, felig nyitott szemmel fekudt, legzes nem volt lathato inkabb valahogy a nyitott szajan keresztul aramolhatott be meg valami, kitapogattam a sziv vereset, csak neha ereztem egy-egy dobbanast azt is gyengen, tudtuk hogy ez a veg, betakartam, leoltottam a villanyt, a konnyeimet nyeldestem mert tudtam hogy holnap itt temetes lesz, szegeny szerencsetlen kobor macska tul keson jott hozzank.
Reggel nagy levegot vettem, benyitottam az ajtot, a macska helye ures volt, erre szamitottam mert altalaban elvonszoljak magukat odebb a halaltusajukban.
Nem talaltam sehol, percek mulva fedeztem fel a sarokban egy szek alatt, rogyadozva ult, feje a foldig logott de elt!
Rohantam vizert, odatettem ele, vagy 5 perc mulva megivott egy fel poharnyit, rohantam fel mondtam a lanyomnak hogy nezd meg a macskat, nagyon nem akart lemenni, azt hitte hogy a halott macskat nezze meg utoljara. Lassan ment le, rohanva vissza hogy el!
Hat ilyesmi lehetett regen a tetszhalal embernel is. Mindenesetre nalunk nincs eltemetve allat amig nem merevedik meg addig nem hiszem el hogy meghalt.Ezekbol okulva en kerek boncolast halalom utan hogy nehogy igy jarjak es ne a kemenceben jojjek ra hogy talan megis elek.
Egy vagy 2 eve volt itt olyan hogy egy oregasszony feleledt a tepsiben a hutohazban.
A rokonoknak oromunnep lehetett meg akkor is ha netan nem kedveltek az oregasszonyt mert hatalmas pert akaszthattak a halalt megallapito, korhaz, orvos nyakaba, tehat meg manapsag is elofordulhat ilyen dolog.

P.Elliot 2017.02.13. 21:54:10

@M. Péter: Ott is voltam a New Orleansi temetoben, szinten turan, ott a fold felett vannak a kriptak, nagyon nagyok, soknal olyan rengeteg nev van feltuntetve hogy nem ertettem hogy hogy fert be ennyi koporso, meg is kerdeztem az idegenvezetot aki azt mondta hogy amikor mar nem fer akkor kihuzzak a legregebbi koporsot, kiszedik belole a csontokat/ abban a nagyon dogleszto melegben nem sokaig maradhat hus rajta/ es egyszeru papirzacskoba rakjak es visszateszik gondolom a koporsok tetejere. A kovetkezo halottnak is at kell adni valaki helyet, ha meggondolom mulatsagos ez a zacskozas.
Ott is volt egy hosszu fal amiben voltak voltak uregek ahova be lehetett tolni a koporsokat, oda a jarvanyoknal tettek be az embereket kideiglenesen, szinten volt csengo es or, ha meghuzta valaki akkor mar ment is kiszabaditani.
Eleg sok helyen volt delen ez a szokas...

P.Elliot 2017.02.13. 21:56:15

@huisje,boompje,beestje:
"Örülök, ha annak, aki olvassa az írásaimat, elindítom a gondolatait, mosolyt csalok az arcára... "

Elismerest is, nagyon jol irsz...

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:01:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Olvasd el a Mary Higgins Clark: Mondlicht steht dir gut c. könyvét, attól függetlenül, hogy egy klassz krimi, jó sok temetkezési érdekesség van benne a régmúltból, ez a csengö is. Amúgy nemcsak csengöt szoktak kötni a halott kezére, zsinórral, hogy a csengö kint, szóval a síron kívül legyen, pl. Angliába, Amerikában még fejszét is szoktak a koporsóba tenni és a koporsó levegöztetését is megoldották. Féltek az emberek a tetszhaláltól az élve eltemetéstöl.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:07:28

@P.Elliot: Nem a kemencében jönnél rá, hogy még élsz. A hamvasztás nem lehet - legalábbis itt - ( de még a temetés sem) a halál megallapása utáni 48 óran belül, csak utána, és a hamvasztás elött egy másik orvosnak is meg kell állapítania a halál beálltát.

P.Elliot 2017.02.13. 22:08:40

@sellőlány: Temetkezesi biztositas itt is van meg az idosek is valthatnak azt hiszem 85 eves korig, mi nem akartunk.
Se halottnezo, se temetes nem lesz, nincs kedvem ott fekudni holtan mindenki szeme lattara, gondoljanak ram csak ugy ahogy meg eltem, erre kertem meg a lanyomat is hogy ne nezz meg, az utolso percekben ne legyel ott. Itt csak egyszer voltam temetesen mert nem tudtam kikerulni, legkedvesebb baratnom fia halt meg, a mai napig ha beszelunk rola a halott arca jon elem nem az elo ami pedig olyam kedves volt nekem az elo, / a mosolya/.
Minket egyenesen visznek hamvasztani aztan elszorni egy helyen ahol akarunk, / a horgaszos folyonal/ es oda is csak a hatramaradt hazastars es a lanyunk johet a ferjevel, senki mas. Aki meg akar latogatni az johet de csak majd utana valamikor.
A sirtol, koporsotol, temetestol viszolygok, a fold ala valo temetkezes is taszit, nem kivanok resztvenni ilyenben.

P.Elliot 2017.02.13. 22:11:09

@nyuszigonosz: Ezt a fejszet meg sosem hallottam es nem is tudom elkepzelni sem hogy hogy lehet azzal kijonni? Nincs hely vagdalozni, talan egy feszitovas jobb lenne bar az sem, ha foldet szortak rad akkor onnan ki nem jossz csak ugy ha lelapatoljak rolad.

P.Elliot 2017.02.13. 22:15:17

@nyuszigonosz: Nem tudom hogy mi van a hamvasztasnal nem volt kedvem utananezni de en is gondolom hogy csak van egy orvos aki megegyszer megnezi...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.13. 22:16:06

@P.Elliot:
A középkorban volt olyan törvény hogy valamelyik hozzátartozónak meg kellett harapni a halott lábujját a tetszhalott állapot kizárására.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:19:01

@P.Elliot: Szerintem az emberek sok mindent képesek voltak kitalálni, ha féltek az élve eltemetéstöl. Már abban a Nanny-nak ajánott könyvben végtelenül sok érdekesség van, temetkezési szokásokról, de nemcsak ott olvastam ilyenekröl, dokufilmekben is volt már ilyen.
Meg lehet hogy a fejsze mellé feszítövas is volt, tényleg nem emlékszem minden elolvasott szóra.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:20:02

@P.Elliot: Nálatok nem tudom. Itt tudom. Nem utánanéztem, hanem tényleg tudom.

sellőlány 2017.02.13. 22:22:59

@P.Elliot: Nem először érzem, hogy rokonlelkek vagyunk, most is, ahogy ezt a halál utánt leírtad.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:24:01

@P.Elliot: Temetkezési biztosítás pedig jó dolog.
Irtó drága a halál. És akkor is az, ha az egészet a minimumra le tudod kötni a temetkezési irodával, minden felesleges cécó nélkül.

P.Elliot 2017.02.13. 22:35:35

@diggerdriver: Jezus Maria! Harapdalni a halott labaujjat, meg belegondolni is..., elkepzelem hogy nem volt nagy tolongas hogy ki legyen kivalasztva erre a megtisztelo feladatra.

Csodabogár 2017.02.13. 22:35:39

@rebel rebel: Őszintén nem szeretem a temetőket, a párizsiba se mentem be. Mikor apámat vittem el Párizst nézni, akkor be akartam menni, de tiltakozott. A milanoi csak mert csoportos út volt és elkerülhetetlenül benne volt a programba, de tényleg impozáns. Ha arra jársz ne hagyd ki!

Csodabogár 2017.02.13. 22:40:02

@nyuszigonosz: Csak szólok, hogy Svájcban illetve kanton Zürichben, ingyen temetik el aki ott hal meg és ottani polgár. Mindent intéznek, limuzint küldenek a hozzátartozókért stb. Azért nem fogok persze vissza menni, de ha valaki még messze van a dologtól, biztosítás helyett legyen állampolgár.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:43:35

@P.Elliot: Nem kell félni a halottaktól. Azok már nem csinálnak semmit. Nem ijesztöek.
6 éves voltam, mikor az elsö halottat láttam. És azóta már jó sokat. és temetés is van, minden évben több, ahová, mivel jól ismertem vagy azt, aki meghalt, vagy azokat, akiknek közeli hozzátartozója el mentem, mert úgy gondolom, ez a legkevesebb, amit még megtehetek. Az utolsó útra elkísérést.
A legrosszabb esetben a haláleset a saját családjában van az embernek.
És hát ilyen is van.

P.Elliot 2017.02.13. 22:43:53

@nyuszigonosz: Nem tudom mibe kerul de mivel csak hamvasztas lesz nehany ezres lehet csupan. A rendes temetes, halottnezovel, viragokkal, mindenfele istenharagjaval, hokuszpokusszal egyutt biztosan felmegy 10 ezer dollarra.
Egyszer az uton meg kellett allnom mert temetesi menet ment, elol a koporsovivo kocsi, utana vagy 40 csak limuzin, kozonseges auto egy sem, nem tudom milyen fontos ember lehetett a halott.

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:46:21

@Csodabogár: Nahát!

De most akkor ha Zürichben van bejelentett lakhelye és úgy ottani polgár, vagy eleve svájci állampolgár, aki még ott is lakik?

De azthiszem svájci már nem leszek, egy további állampolgárság már nem kell. :-)

nyuszigonosz 2017.02.13. 22:53:30

@P.Elliot: Jó, mint írod, minden cécóval jóval több, mint tízezer Euróban is itt. A csillagos égig is lehet számlád a végé.

Viszont a csak hamvasztás, ott is összejön a végén pár ezer, hiszen nemcsak azt fizeted: egy rakat eszállítási költség, hütés költsége, hamvasztási kötlségek, arra is kell koporsót venned, igaz mást, ... összejön az mindenképp. Ha meg sírhely kell az urnának, az egy további költség. Viszont felesleges mindenféle nélkül áttekinthetöbbek a kiadások, de nem kevés.

P.Elliot 2017.02.13. 22:55:28

@nyuszigonosz: Az utolso utra kiseres szerintem nincs mert a halott mar elment azon az utolso uton maga, marmint a lelke es mivel az mozgatja a testet az a test mar csak porhuvely. Az elkiseres inkabb az eloknek van kitalalva.
Egyedul jottem a vilagra, egyedul akarok tavozni. A szulesnel is egyedul voltam, mondtam a ferjemnek hogy zavar, mindenki zavar aki elvonja a figyelmemet, illetve masra kell figyelnem. Ne biztassanak, ne iranyitsanak, hagyjak meg ezt a magam harcanak, legyen az gyerekszules vagy halal, mindkettonel magamba akarok fordulni az utolso percekben, a halalnal meg plane. Az elet akkor mar ugyis egy eltavolodott valami, nem erdekel, a kovetkezo lepessel kell szembeneznem vagy hagyni hogy atvegye egy mas dolog a testemet, lelkemet, gondolataimat, ne zavarjanak! Miert zavarnak? Hagyjanak mar beket....
Es ezt en mondom a beszedes, tarsagot kedvelo valaki aki viszont bizonyos szituacioknal makacsul ragaszkodik a maganyhoz...

P.Elliot 2017.02.13. 23:02:03

@nyuszigonosz: Az urnanak eleg a papirdoboz amiben adjak, mert szet leszek szorva, minek a diszes urna, mit csinaljanak vele utana?
Kozben megneztem hogy itt nalunk mennyi a hamvasztas, ezer dollar korul, meg persze extrak, ott is lehet magas ha kello cirkusz van elotte, utana de nalunk nem lesz.
Ki tudom fizetni a temetesi koltsegeket mert erre is tettunk felre, meg ha tovabb elunk akkor a befizetett osszeg is lesz annyi mint az en primitivnek akart temetesem tehat nem foglalkozunk vele....

nyuszigonosz 2017.02.13. 23:07:14

@P.Elliot: Nem probléma egy urnaletétel szük családi körben, ( és a szük családi kör az csak pár személy) én is ezt preferálom, és a saját családban volt már emiatt ilyen.
Viszont a költségek, amikröl írtam, azok akkor is megvannak.

Viszont szerintem meg ha valaki a családban elöre leköti, milyen legyen a saját temetése, akkor meg az szerint kell elintézni.

Ez tényleg mindenki magán ügye, amit azért jó a család többi tagjával elöre közölni.

nyuszigonosz 2017.02.13. 23:10:36

@P.Elliot: Én nem beszéllek rá semmire, csak mivel már pár családtag temetését intéztem, tudom hogy itt és nemcsak itt milyen elöírások és milyen árak vannak.

sellőlány 2017.02.13. 23:14:07

@Csodabogár: Milanóban úgy mondják, hogy minden a viale Certosán ér véget. (Ott van ugyanis a temető.)

P.Elliot 2017.02.13. 23:18:26

@nyuszigonosz: Nem lesz urna leasas, ki lesz szorva a folyo mellett es az erdo kozotti bokros reszen, a csalad tudja mar regota, idonkent en is meg szoktam nezni a helyet ha arra setalunk. Sok ibolya nyilik ott, olyan vad ibolya aminek meg illata is van, aprilis-majus nagyon szep ott. Egyszer talaltam ott egy elveszett vagy kidobott kiscicat, haza is hoztuk, gyonyoru szeme volt, olyan csillogo, femes-kekes, sajnos evekkel kesobb elutotte egy auto szegenyt.
Anyostarsam vagy 25 eve halott, otthon van az urna mert csak akkor szorjak ki ha az apostars is meghalt, majd egyutt.
Vejem 8 eves volt amikor meghalt az anyja, vegig remulet elt benne az urna lattan, az a hulye apja nem is gondolta hogy mit erezhet a gyerek....Teljes sotetben meg most sem szeret aludni, kell valahol egy pici feny.

P.Elliot 2017.02.13. 23:19:27

@sellőlány: Te is ugy gondolod? Minek a nagy faxni, hat nem?

nyuszigonosz 2017.02.13. 23:30:52

@P.Elliot: Az jó, ha megvan a lehetöség az urna tartalmát oda szórni, ahol te akarod.

Az másik dolog amiröl írsz: na én nem tartanék urnát a lakásban/házban. Nos itt nem is lehet, nem adják ki az urnát, temetkezési kötelezettség van. Ami jelenthet akár kiszórást is, de akkor az urnát oda szállítják, ahol ezt meg lehet tenni, mert nem lehet akárhol/mindenhol.
Tán pont amiatt, hogy ne tartsanak az emberek urnákat az otthonaikban.

nyuszigonosz 2017.02.13. 23:33:20

@P.Elliot: És hagyjuk már a halált.
A régi érdekes temetkezési szokások, mondjuk azok érdekesek, de a mostani halálkörüli dolgokról azthiszem kimerítöen elmondtunk mindent. :-)

Csodabogár 2017.02.13. 23:53:54

@nyuszigonosz: Eleve svájci állampolgárnak kell lenni. Nem tudom más kantonokban hogy van, sőt azt se tudom mi van ha valaki svájci állampolgár de nem Zürich kantonból való. Nem foglalkoztatott a dolog soha, csak egy ismerős halála kapcsán tudtam meg az ingyenességet.

P.Elliot 2017.02.14. 00:03:07

@Csodabogár: Ez egy nagyon hasznos informacio, szo szerint penzt er, nem sok helyen lehet a vilagban ilyen.

Shaktee 2017.02.14. 00:59:02

Hun vagy gáborka? :)

Jobban alszunk ma kanadában, curükkolt a hagyma királya, nem bántja a naftát(sem) tweaking lehetséges
:)

FutureFry 2017.02.14. 01:30:31

"You should always go to other people's funerals; otherwise, they won't come to yours." - Yogi Berra

gabors 2017.02.14. 02:28:49

@rebel rebel: Nem sokat ... talan NAFTA megmarad :-)

gabors 2017.02.14. 02:35:05

@nyuszigonosz: "Viszont a csak hamvasztás, ott is összejön a végén pár ezer, hiszen nemcsak azt fizeted: egy rakat eszállítási költség, hütés költsége, hamvasztási kötlségek, arra is kell koporsót venned, igaz mást, ... összejön az mindenképp."

New York allamban mindennel egyutt (elvittek a halottat a korhazbol par napig tartott mert boncolas is kellett, halottik igazolas stb) kevesebb volt min $1000 igaz urna nincs, "wake" nem volt hamvak ez emeleten egy dobozban.

gabors 2017.02.14. 02:51:32

@P.Elliot: Lehet elore fizetni (a nagybatyamnak inteztem mert a gondnoka voltam) allamilag biztositva van es el kell szamolniuk vele az sem volt tobb mint $1500 igaz kozel 3 evre elore volt kifizetve. Volt "halott nezes" igaz csak en es a felesegem voltunk ott mert mas rokona nem volt regi ismerosok tobbsege halott volt, 56-os volt. Volt urna ami vegul otthon a szulei kriptajaban lett vegle eletemetve kesobb.

Szerintem nem egy rossz dolog mert nem kell hirtelen az itt maradottaknak intezni amikor kevesebb jozansag van. lyenkor kaszalnak a temetkezesi vallalkozok. Ha elore intezi az ember van "ido" vegig gondolni akar tobb helyen is. Nincs kenyszer hogy kiolvad a nagyi... stb.

P.Elliot 2017.02.14. 04:43:23

@gabors: Lehet hogy igazad van bar a ferjemnek nincs kedve elore intezkedni. Ki tudom fizetni minden ezzel kapcsolatos valamit, nem gond, plane hogy csak 1000 dollar korul van , itt nem tudom mennyi, azt hittem ennek a tobbszorose.
Majd intezkednek a gyerekek, a kivansagunkat mar regen tudjak, be fogjak tartani.

gabors 2017.02.14. 05:20:43

@rebel rebel: meg jobban alhatsz egy egomanias ruszki lover tabornokkal kevesebb szolgalja trumpot.... fasza erzes lehet ket elnok is kirugta :-)

Shaktee 2017.02.14. 07:32:58

@gabors: meg szkanderben is mi győztünk ;)

"YANK denied"

Dikusz 2017.02.14. 07:50:57

@P.Elliot: megérintett ez a hozzászólásod (és a többi is). Talán furcsának - de remélem nem elítélendőnek - tűnhet, hogy itt ülök a monitor előtt, és beszélgetek veletek.
A férjemnek ma 10 órakor lesz a temetése. Sok mindent kitalál az ember ilyenkor, hogy a gondolatait elterelje. Évek óta várható volt, valamennyire felkészülhetett ő is, a család is rá. Tavaly június óta azonban már biztosan tudtuk, hogy ez lesz a vége. Azt, hogy az ember egyedül akar lenni ilyenkor, megérthető, de nem biztos, hogy véghez is lehet vinni. Ő végig kórházban volt, mert az állapota nem tette lehetővé, hogy itthon legyen. Az emberek könnyen mondják azt, hogy milyen a család, kórházba adják meghalni a rokont, de ez nem ilyen egyszerű.
Hamvasztás utáni urnás (urnafal) temetése lesz. A szüleinknek is az volt. Budapesten elég gyakori helyhiány miatt ez a fajta temetés. A család meg így tud elbúcsúzni tőle. Itthon gondolunk rájuk sokat, de azért van hova kimenni emlékezni is.
A költsége több, mint amit a hozzászólásodban (04:43:23-as) írtál.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.14. 08:05:25

Temetes meghalni.......na ezt hagyom a legutoljara

SzZoole 2017.02.14. 08:47:35

@Dikusz: ohh,ez szörnyű!
Fogadd legőszintébb részvétem!
És elnézésed kérem a Vilibacsis szemtelenkedesert.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.14. 09:49:03

@Dikusz: részvétem Dikusz.

Annyira idétlen ilyenkor az ember, amikor mondani kellene valamit, de nem meri.

P.Elliot 2017.02.14. 11:41:20

@Dikusz:
Oszinte reszvetem, nem is tudok mi mast mondani, milyen borzaszto. Szegeny ember es te is, el sem tudja kepzelni senki hogy igazan milyen erzes amig nem elte at az elszakadast valakitol.
En a testveremtol bucsuztam tobb mint 10 eve de nem tudok ragondolni anelkul hogy ne fussa el a konny a szememet, mikor lehet ezen vajon tullepni? Gyanitom soha. Nagyon szerettem a szuleimet de azoknal nem borultam ugy ki mint a tstveremnel, vajon hogy van ez?
Semmi visszatetszo nincs abban hogy itt beszelgetsz, sot. Nem tul jo dolog csak gondolkodni hiszen ugyis azon fogsz ragodni hogy mi tortent es miert.
Ferjednek kivanok tobb szerencset egy masik eletben/ hiszek valahogy benne/ mint ebben volt es beket. Neked megnyugvast abban amin ugysem tudsz valtoztatni. Gyere csak beszelgetni napi szinten ide az emberek koze, te meg idetartozol hozzank...
Sot, ez a terapia valamelyest, illetve figyelemeltereles hogy masok eletet olvasgatod es szolsz hozza, addig sem jut eszedben a magade.
Kivanom neked a legjobbakat

Főgebra 2017.02.14. 12:43:57

Amikor a kevés, sokkal, sokkal több!

Shaktee 2017.02.14. 12:51:33

@Dikusz: egyáltalán nem fura...

Őszinte részvétem.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.02.14. 13:17:16

@Dikusz: Fogadd részvétem, és örülök, hogy itt ültél velünk a monitorod mellett, és talán majd délután, estefelé ismét visszajössz. Sokat írtam a halálról, az elmúlásról, de nekem ez az alapállapotom, és mindig ugyanebben a könnyed stílusban, hiszen ez éppúgy hozzá tartozik az életünkhöz, mint a szerelem. Mint ahogy megszülettünk, úgy meg is halunk. Valójában nincs abban semmi baj, hogy egyszer elmegyünk. Ez csak egy snitt volt, majd jön a következő. Én már csak ilyen vagyok. Született égetni való eretnek. És ne feledjük, nekünk nőknek mennyi bajunk volt a testünkkel, hát majd itthagyjuk, és azután megyünk tovább, és lehet, majd egy jobbat találunk. A lelkünk meg úgyis rátalál azokra, akiket igazán szerettünk. Máskor, máshol, máshogyan, csak fel kell ismernünk.

Shaktee 2017.02.14. 13:28:11

@gabors: s ez se egy megvetendő fordulat, ezt a seggfej nőcit megtartja a trumpedli magának :) keresgélje az orosz partokat ott, alaszkában, ne itt ottawában :)

beta.theglobeandmail.com/news/politics/sarah-palin-wont-be-named-us-ambassador-to-canada-official/article34012591/?ref=http://www.theglobeandmail.com&click=sf_globefb

Dikusz 2017.02.14. 14:18:07

Köszönöm mindenkinek.
Első olvasásra nem gondoltam volna, hogy leírom ezt kommentben, de csak úgy jött:). Úgy gondolom mindenkinek volt ilyen az életében, csak az adott helyzetben másképp dolgozzuk fel.

@Zoole[uk]: nem kell elnézést kérned, honnan tudhattad volna, hogy mi történt. Mindig felvidított a humorod, ahogy a régi ismerősökkel ugrattátok egymást. Amikor az említett hozzászólást írtad, akkor külön jólesett, hogy hiányoltál:)

@kisrumpf: - mindent lehet mondani, ha az ember tudja azt, hogy őszintén, együttérzéssel mondják.

@P.Elliot: a szüleit az ember - ha nagy fájdalommal is -, de el tudja engedni. Nekem is van húgom, de most, felnőtt fejjel jöttem rá, hogy milyen rossz lenne őt elveszítenem, vagy neki engem. Gyerekként persze harcoltunk egymással, veszekedtünk (talán te is a testvéreddel), de a régi életemből csak ő van nekem, hiába vannak gyerekeink. Olyan jó, hogy van testvérem:)

@macamuca [IHUN]: @rebel rebel: nektek is szívből köszönöm.

Ha számít rá az ember, hogy megtörténik aminek nem kellene, valamennyire fel tud készülni rá. Kérlek mindnyájatokat, hogy a továbbiakban is fogadjatok be - még akkor is, ha mindig is itthon éltem -, és ha bizonyos dolgokban más a véleményem, mint a többieké. Ha le is írom miben más, akkor sem azért teszem, hogy belekössek valakibe. Nyugodtan lehet viccesen válaszolni nekem ezután is:))

Dikusz 2017.02.14. 14:27:23

@huisje,boompje,beestje: neked is köszönöm. Hogy a posztodhoz is hozzászóljak, én is szeretek nézelődni a temetőkben, sokat megtudhat az ember.
Pár éve szegedi barátaimnak köszönhetően évente újra, meg újra (már tudom, idén is megyünk:), rácsodálkozhatok Erdély szépségeire (nekem Meseország). Még nem sikerült csak néhány óra erejéig alkalmanként járni a házsongárdi temetőben. Oda egy nap kevés...
2015-ben viszont eljutottunk Torockóra. Amíg a társaság egy része a Székelykőt mászta meg, mi a "gyengébbek" elmentünk megnézni a helyi temetőt. Könnyen utána lehet nézni a neten, hogy milyen egyedi módon temetkeztek ott az emberek. Szomorú is, de sokat elmond a helyről/emberekről egy-egy temető.

SzZoole 2017.02.14. 14:45:52

@Dikusz: ne viccelj kedves Magdika,ez nem orszag/lakhely specifikus,hogy ki kommentelhet itt.
Barki leirhatja,velemenyt formalhat,hogy miert jo vagy rossz eppen ott ahol el,a vilag minden tajarol,szoval ne fogd vissza magad:))

Shaktee 2017.02.14. 14:59:18

@Dikusz: Amikor apám elment én is sokat voltam a neten, forumokon.
Segitett a távolságon valahogy..

Határátkelő 2017.02.14. 15:00:32

@Dikusz: Nagyon sajnálom, részvétem!

P.Elliot 2017.02.14. 15:41:23

@Dikusz: En is szeretek temetoben maszkalni, gyerekkoromban mikor apam elt, vele, mikor meghalt akkor az anyammal, bongesztuk a neveket a sirokon hogy kik voltak, sok helyen fenykep is volt olyan ovalis vizhatlan keretben, nem volt abban semmi szomoru vagy beteges. Itt az Usaban is nagyon szeretem a regi temetoket, van amelyiket mar nem lehet olvasni, az 1800-as idokbol mert elmorzsolodott a ko, azt hiszem homokkonek hivjak, angolul hirtelenul eszembe sem jut. Eletemben egyszer talalkoztam olyan temetovel, ahol meg en is el tudtam volna kepzelni a fold ala menest.
Valamelyik floridai kis poros napegette falucska volt, inkabb telepules volt, nem szep, kiegett, a hazak mellett volt a temeto vagyis at lehetett menni aa ut tulso oldalra es ott. Valahogy olyan erzesem tamadt hogy itt nincs is halal, itt egyszeruen atviszik a halottak a tuloldalra, lefektetik a sirba es kesz, ott van, ott maradt az emberek kozott, kozel hozzajuk..
A masik ilyen nem megyunk el, ott maradunk erzes De Smet, South Dakotanal volt a Little house on the prairie cimu konyv ironojenek a lakhelyen, / magyarul a tanyan elunk vagy ilyesmi volt a cime/ , az varoska 1880 korul alakult, meghozza az alapito tagok kozott volt az irono csaladja meg a tobbi vagy 80 csalad aki felepitette, belakta a varoskat, betelepult. Megneztunk miden ezzel kapcsolatos dolgot ott es vegul a temetot ahol megtalaltuk a csalad sirjait, igazabol akkor ert el igazan a tudatomig hogy ez nem mese volt, ezek az emberek tenyleg eltek, megtalaltuk szinte az osszes konyvbeli szereplo sirjat, ezek eletukben es halalukban is osszetartoztak.
Olyan erzesem volt hogy nincs is halal, ezek itt csak atkoltoztek egy fold alatti helyre ahol egyutt maradtak. Nem ereztem hogy meghaltak volna, eltuntek az elok kozul mint mas temetokben ereztem.
Nagyon furcsa erzes volt...

Shaktee 2017.02.14. 15:55:03

@Zoole[uk]: Kicsit Off

Mi jót s rosszat tapasztaltál otthon, egészségügy, kaják!..langyos szabolcsi február? :-)

On or OFF ON

SzZoole 2017.02.14. 16:04:05

@rebel rebel: egeszsegugy?NO COMMENT!!!
Siralmas....
Kajak?Ettermek,kavezok jok,olcsok es kedves udvarias kiszolgalas.
Az uzletekben szinten udvarias,segitokesz kiszolgalasban reszesultem.
A hivatalokban,polg hiv. is normalis emberbarat kiszolgalasban reszesultem.

nyuszigonosz 2017.02.14. 16:05:46

@gabors: Szóval akkor az USA-ban olcsó a halál.
Na itt meg nem az. Egy ezressel ( Euróban) még sehol nem vagy, és a lehetö legmérsékeltebb kiadások is pár ezer a végén.

nyuszigonosz 2017.02.14. 16:07:07

@Dikusz: Én sok sok eröt kívánok neked. Kelleni fog.

Shaktee 2017.02.14. 16:45:14

@Zoole[uk]: Mi volt a gond a betegellátással?

SzZoole 2017.02.14. 16:58:53

@rebel rebel: hosszu,nem ide valo tema.

Dikusz 2017.02.14. 17:34:28

@Zoole[uk]: a Magdianyussal sincs bajom:)
és ígérem, nem fogom vissza magam:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.14. 18:49:34

@Dikusz:
Őszinte sajnálatunkat fejezzük ki a feleségemmel.
Nehéz ilyenkor mit mondani de az biztos te idetartozol hozzánk.
Maradj itt és év végén találkozunk a Ha Találkozón.

Dikusz 2017.02.14. 20:06:37

@diggerdriver: köszönöm szépen mindkettőtöknek.

Remélem tényleg tudunk találkozni, és amit akkor mondtam, hogy segítek a megfelelő helyet megtalálásához ötleteket adni, most is tartom. Amelyik helyet akkor említettem (Kálvin tér), szintén központban van, a Nyugati pu. a vonattal közlekedőknek hamarabb elérhető, mint a tavalyi hely. Persze csak akkor, ha szükség van rá.

gabors 2017.02.15. 03:16:12

@Dikusz: igy egy nap utan is reszvetem .... RIP...

gabors 2017.02.15. 03:23:20

@nyuszigonosz: "Szóval akkor az USA-ban olcsó a halál.
Na itt meg nem az. Egy ezressel ( Euróban) még sehol nem vagy, és a lehetö legmérsékeltebb kiadások is pár ezer a végén. "

Ez amit irtam a legegyszerubb es mind ket esetben "kerestuk" a legolcsobb megoldast mivel foleg a nagybatyam eseten meg "ido" is volt ra jozanul lehetett merlegelni.

Atlag temetes 3-4-5 ezer ha van bucsu meg esetleg ravatalozas pappal ...

Amugy allamok kulonbozo keppen szabalyozzak pl a hamvasztast igy a minimalis koltsegek sem ugyanazok

nyuszigonosz 2017.02.15. 16:34:31

@gabors: Kösz a választ. ez így már kb. hasonló, mint itt az urnás atlag, ravatalozás és pap és hasonlók nélkül megvan ez itt is 3-5 ezerböl.
Aztán egy nem urnás, szóval letételre alkalmas koporsóval ( aminek akármennyi lehet az ára, azszerint milyen) középáras temetés mindenestöl - és nem cécóval hanem csak normálisan, na az már túlmegy a 10 ezer eurón.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása