oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 08. 06:30,  Variációk francia sokkokra 331 komment

2017. február 08. 06:30 Határátkelő

Variációk francia sokkokra

A mai egyetemisták nagyszerű helyzetben vannak, hiszen a különféle programok segítségével voltaképpen csak az nem megy külföldre mondjuk egy évre tanulni, körülnézni, aki nem akar. Ezek a külföldi programok sajátos helyet foglalnak el a határátkelésen belül, hiszen ilyenkor az ember tudja, mennyi időre megy ki, ami más hozzáállást feltételez. Erről és némi kultúrsokkról is szó lesz ma két külföldi példa alapján.

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

franciaorszag_lille_egyetem.jpg

A 22 éves Esther a kenti egyetemen tanul politikát és nemzetközi kapcsolatokat, és mint ez már lassan megszokott, egy évet töltött külföldön, ő éppen a franciaországi Lille-ben. Úgy tapasztalta, négy fázisa van a külföldi életnek (legalábbis diákként), ezeket osztotta meg a Global Graduates oldallal

Persze a kéretlen jótanácsok özöne már bőven azelőtt beindul, hogy az ember belevágna a kalandba, Esther is megtudhatta, hogy „élete legjobb éve előtt áll”, ami „állandó partizással” telik majd, ugyanakkor az is kiderült, hogy „kihívást jelent”, és „nehéz” a külföldi élet. 

Ő úgy tapasztalta, részben mindenkinek igaza volt, mert az ő egy évét négy szakaszra lehetett bontani: a honvágy, az izgalom, a túlpörgés, és a fordított kultúrsokk követték egymást. 

Honvágy 

Az első szakasz a honvágyé volt, ami azért meglepő, mert ezt általában későbbre tenné szerinte az ember, nála viszont rögtön beütött. Talán azért, mert nagyon szoros kapcsolatban van a családjával, ráadásul a nyarat is velük töltötte indulás előtt, ami nem egyszerűsítette a helyzetet. 

Külön nehézséget okozott a nyelv. Annak ellenére, hogy az egyetemen tanult franciául, még egy egyszerű bevásárlás is könnyen kiábrándító és kínos élménnyé vált, amikor képtelen volt megérteni, mit mond neki az eladó. Előfordult, hogy egy ideges vásárlókból álló, komolyabb sor alakult ki mögötte, ő pedig legszívesebben elbújt volna egy sarokba szégyenében. 

Izgalom 

A második szakasz akkor jött el, amikor Esther rádöbbent, milyen hihetetlen lehetőség számára az, hogy Franciaországban élhet. 

„Ettől a pillanattól kezdve mindent magamba akartam szívni, lélegezni, enni, megélni, ami francia. A francia szobatársaimmal gasztroesteket rendeztünk, ahol sajtot, palacsintát, más helyi finomságokat ettünk és bort ittunk. Gyakori vendég voltam a helyi cukrászdában, minden vasárnap piacra mentem, hogy megvegyem az olcsó, de nagyon finom készételeket” – emlékezett vissza. 

Az estéket házibulikban töltötte, ahol a bor mellett a beszélgetés is akadálytalanul folyt, utóbbi ráadásul üdítően új és friss volt a számára. 

Túlpörgés 

A harmadik szakasz valamikor az év felénél köszöntött be, amikor az otthon töltött karácsonyi szünet után visszatért Franciaországba, és rájött, hogy nem marad ott örökké, azaz minél többet ki kell hoznia a még hátralévő időből. 

Ettől kezdve minden erejével francia tudása erősítésén dolgozott, még a külföldi barátaival is franciául beszélt, rengeteget tévézett és hallgatta a francia rádiókat. Emellett az összes nevezetességet megpróbálta megnézni, múzeumokba járt, operába és táncelőadásokra. 

Mire véget ért az egy év, már a francia gasztronómiában is sikerült annyira elmerülnie, hogy néhány klasszikus fogást ő maga rutinból el tudott készíteni. 

Fordított kultúrsokk 

Amikor véget ért az év, és haza kellett költözni, akkor jött a fordított kultúrsokk. Ez akkor következik be, amikor az ember annyira megszokja a külföldi életét, hogy hazatérve már az előző életmód tűnik furcsának. 

„Például pár hétig azután, hogy hazaköltöztem, egy üzletbe belépve hangos hellóval köszöntem, amire csak furcsa tekinteteket kaptam válaszul. Franciaországban az a normális, hogy amikor valahova belép az ember, köszön. Ezt a szokást először furcsának találtam, aztán megszoktam, és hazatérve Angliába már az ellenkezője volt különös” – mesélte Esther. 

Abszurdnak tűnt az is, hogy egy mérföldes körzetben egyetlen cukrászda vagy pékség sincs, és ugyanígy eltűnt a szupermarketben a hatalmas sajtpult tele finomabbnál finomabb termékekkel. 

„Akadtak azért kellemes meglepetések, például a gyors és hatékony banki és egyéb ügyintézés, ami Franciaországban hosszú és bonyolult folyamat lett volna” – tette hozzá. 

Ami irritáló a franciáknál 

Ha már a kultúrsokknál járunk, azért abból akad Franciaországban is (mint mindenhol), de erről már egy másik cserediák, Katarina Bickley írt, aki a Birmingham Egyetem diákjaként töltött el Párizsban egy évet. Ő öt ilyet szedett össze, ami nyilván egy erősen személyes lista, de annak érdekes.

franciaorszag_parizs_foto_pixabay_com_tpsdave.jpg(Fotó: pixabay.com/tpsdave

Állomások 

Azt azért Katarina is elismeri, hogy részben ő felelős azért, hogy meglehetősen sokára sikerült csak beszereznie a Navigót, aminek hiányában viszont minden egyes útra külön jegyet kellett vennie. 

„Nem azt mondom, hogy a brit rendszer tökéletes, mert nem az, de legalább az esetek 90 százalékában az állomáson vagy van egy működő automata, vagy legalább egy ember, aki kiszolgál. Franciaországban (az utastájékoztatás súlyos hiányosságai mellett) a legtöbb jegyautomata csak érméket fogad el, a jegypénztárak pedig gyakran zárva tartanak” – panaszolta. 

„Minden nap úgy éreztem, egyetlen paraszthajszálon múlik, hogy meg tudom-e venni a jegyem, vagy ehelyett kockáztatnom kell, ha be akarok érni. A Navigo beszerzése olyan volt, mintha egy álomvilágba érkezne az ember” – tette hozzá Katarina. 

Nyitvatartás 

Egyes helyek hétfőn tartanak zárva, mások kedden, a legtöbb vasárnap, és sok ebédidőben. „Mindez meglehetősen zavaró, és rendkívül frusztráló, amikor vasárnap délben felkelsz, és Franciaország gyakorlatilag zárva van” – mondta. 

Gyalogátkelő 

Ez egy Franciaországban gyakorlatilag nem létező dolog, a zebra egy egyszerű utcai dekoráció, amit nagyjából minden sofőr figyelmen kívül hagy. Tanácsos minden lelépés előtt többször körülnézni mindkét irányba, ha nem akarjuk, hogy egy motoros pár milliméterre tőlünk száguldjon el. 

Ügyintézés

Ha Magyarországon panaszkodunk a bürokrácia miatt, akkor a franciák sem nagyon maradnak el tőlünk, ráadásul a sok papírmunka feldolgozása értelemszerűen sok időbe kerül. 

Egy bankszámla nyitása Katarina szerint legalább tíz különböző dokumentum aláírásába fáj, a már emlegetett Navigo beszerzése három hét, és azt sem árt megszoknunk, hogy ha valamit hétfőre ígérnek, az általában péntekre lesz meg. 

Chipsek 

De hogy ne csak ilyen komoly dolgokról legyen szó, Katarinának az is rosszul esett, hogy a kedvenc chipseit csak sima és paprikás ízben kapta meg (kis túlzással), nyoma sem volt az ecetes-sós, rákkoktélos, sajtos-hagymás változatoknak. 

A fentiekkel együtt is azért tévedés lenne azt gondolni, hogy Franciaország nem jó hely, hiszen azért mégis csak ott vannak a cukrászdák, pékségek, borok, és még hosszan sorolhatnánk. 

Egy évet biztosan megér.

HÍRMONDÓ

Szenzációs magyar siker Írországban!

A napokban adták át az év fogászati szakdíjait Dublinban, és a győztesek között volt egy magyar is. Roka Antal és felesége három évvel ezelőtt alapított egy fogászati klinikát Dublintól nem messze.

Olimpia helyett a kivándorlás lassítására kellene költeni? 

Ezt javasolja az ellenzéki LMP, amely a fiatalok továbbtanulására, munkához és lakhatáshoz jutására, valamint családalapításának támogatására költené az olimpia rendezésére szánt 3000 milliárd forintot, így lassítva az elvándorlást.

A svájci adóbevallás titkai 

Adót bevallani senki sem szeret, talán még Svájcban sem. Ezt a posztot viszont imádni fogjátok, mert rengeteget lehet rajta röhögni, miközben informatív is.

Éjszakai recepciósként Bécsben 

Nem akármilyen élmények egy osztrák fővárosban található szálloda éjszakai recepcióján - furcsa vendégek, magyar örömlányok és még sorolhatnánk...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8912236068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.02.08. 06:47:16

Aranyat érő poszt,tehát rossz a chips,és eszterből esther lett.

Határátkelő 2017.02.08. 07:03:23

@Golf2: És Katiból Katarina. Talán mert angolok?

Mrs. Clayton 2017.02.08. 09:30:07

Egy 2016-os cikk na meg a ferjem megyozodese szerint is a britek ma mar 350 fele sajttal gyartanak tobbet a franciaknal, ugyhogy a holgy, aki a francia sajtpulttol volt elajulva valoszinuleg nem szokott sajtot venni a hazajaban.
Jelenleg a britek ugy 750 fele sajtot gyartanak szemben a francia 400-zal. Raadasul jelentos mennyisegu sajtot exportalnak epp Franciaorszagba. A peksegek es cukraszdak teren viszont ketsegtelen a lemaradas, de ami kesik nem mulik...

Hari Seldon 2 2017.02.08. 10:13:09

„Külön nehézséget okozott a nyelv.”

Hát igen, Franciaország nagy hátránya, hogy itt csak ez a nyelv a jó. Ezért is jönnek jóval kevesebben ide, holott életminőség (látnivalók, étel, környezet, időjárás sorolhatnám) szempontjából a legjobb hely. – Persze én elfogult vagyok.
„Abszurdnak tűnt az is, hogy egy mérföldes körzetben egyetlen cukrászda vagy pékség sincs, és ugyanígy eltűnt a szupermarketben a hatalmas sajtpult tele finomabbnál finomabb termékekkel.”

Úgy látszik nagyon ráérzett a témára.

„Akadtak azért kellemes meglepetések, például a gyors és hatékony banki és egyéb ügyintézés, ami Franciaországban hosszú és bonyolult folyamat lett volna” – tette hozzá.”

Azt hiszem arra gondolt, hogy amíg az ember bekerül a rendszerbem, nagyon lassú, és merev. Miután már csak a megszokott ügymenetet kell csinálni, már semmi gond nincs.

„ „Nem azt mondom, hogy a brit rendszer tökéletes, mert nem az, de legalább az esetek 90 százalékában az állomáson vagy van egy működő automata, vagy legalább egy ember, aki kiszolgál. Franciaországban (az utastájékoztatás súlyos hiányosságai mellett) a legtöbb jegyautomata csak érméket fogad el, a jegypénztárak pedig gyakran zárva tartanak” – panaszolta. „

És bankkártyákat is elfogad. Legalábis Lorraine-ben és Luxembourgban. Nem hinném, hogy Párizsban nem.
Az információ meg nem olyan mint Angilában, de simán kitalálható.

„Egyes helyek hétfőn tartanak zárva, mások kedden, a legtöbb vasárnap, és sok ebédidőben. „Mindez meglehetősen zavaró, és rendkívül frusztráló, amikor vasárnap délben felkelsz, és Franciaország gyakorlatilag zárva van” – mondta.”

Megszokható. – Főleg, ha már egy ideje itt élsz, és tudod, hogy a környékben melyik bolt van vasárnap IS nyitva. – Merthogy van ilyen. Egyébként meg a pékség nyitva van vasárnap is.

„Ez egy Franciaországban gyakorlatilag nem létező dolog, a zebra egy egyszerű utcai dekoráció, amit nagyjából minden sofőr figyelmen kívül hagy.”

Egyáltalán nem jellemző ez (persze Párizsban kicsit sietősebbek az emberek, de egyáltalán nem jellemző ott sem. Szerintem meg az a fura, hogy egy kis lámás csomópontnál, időnként leállítják mind a négy irányból a forgalmat, hogy a gyalogosok keresztül kasul átlósan csámborogjanak. (pl West Hampstead).

„De hogy ne csak ilyen komoly dolgokról legyen szó, Katarinának az is rosszul esett, hogy a kedvenc chipseit csak sima és paprikás ízben kapta meg (kis túlzással), nyoma sem volt az ecetes-sós, rákkoktélos, sajtos-hagymás változatoknak.”

Csipszek. Na bakker, azért érdemes hozzánk jönni, de komolyan.

verkagrafomanka 2017.02.08. 11:09:26

A Navigót kb 10 perc megvenni egy metróállomáson, plusz sorbaallas. Ha valakinek három hétbe telik, akkor elképzelhető, hogy nem a bürokrácia a hibás. Esetleg.

P.Elliot 2017.02.08. 11:43:34

@Mrs. Clayton: A minoseg es a mennyiseg kozott azert van kulonbseg a sajtnal. A francia sajtok nem veletlenul hiresek. Egyszeruen ertenek hozza! A legjobb sajtokat a francia utan en Kanadaban ettem, azt a valasztekot! Persze francia beutes.
Volt itt egyszer nem messze egy nemzetkozi sajbolt meg arult nagyon kulonleges fuszereket, erdekessegeket.
Akkoriban/ 20 eve/ meg nem volt annyi rengeteg kulfoldi sajt mint most a szupermarketekben, elmeny volt benezni, kostolgatni de mara mar hatalmas sajtpultok vannak mindenfele orszag termekeivel/ magyar is/ mar nem elne meg csak azt arulni....

P.Elliot 2017.02.08. 11:44:52

@Hari Seldon 2: Azok az ecetes csipszek jaj de undoritoak. Nekem. A lanyomnak meg pont a kedvence.

2017.02.08. 11:45:44

Nem irnak mar magyarok HA-s posztokat?

@Mrs. Clayton: Hat a britek titkos fegyvere, hogy a brit tudosok es a bulvarsajto szerint is 3587%-kal tobb hipszter van naluk, mint a franciaknal, igy, bar a franciaktol ugyan mindig teljes mertekben elvitathatatlan marad ez a kulinaris felsobbrenduseg, es megkerdojelezhetetlen autentikussag, de nyilvan ugye ezert is nem erolkodnek vele annyit, tehat azert nem kell aggodni, be lesz hozva a lemaradas hamarosan a peksegek es a cukraszdak teren is. :D

@London2009: Ezt kepes volt valaki leirni, hogy "evidence-based orvos"???? EVIDENCE-BASED ORVOS BAZMEG ES MEG LOGOJA IS VAN, ARANY SZINU ES PECSET ALAKU... kesz vagyok en mara becsuktam az internetet, es szerintem hibernalom magam egy barlangan. Uristen. URISTEN! Jezusmaria, de tenyleg, nem talalok szavakat.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 12:00:23

@P.Elliot: szerintem te felrertesz, nem 750 darab sajtot hanem annyi felet/fajtast gyartanak szmeben a 350 fele franciaval
@mojyo: en nem latok ebben semmi erolkodest, ez egy teny, a britek tobbfele sajtot gyartanak
egyebkent ez a nagyon olcso tej miatt van, ha penzt akarnak a tejbol csinalni annak egy modja van, sajtot gyartani belole

Ginix 2017.02.08. 12:07:26

@mojyo: az a gond, h ahogy látom a neten meg az ismerős körben meg külföldön is, egyre inkább terjednek a régen saralatánságnak titulált, ma meg spritualitásnak meg bio-természetes- agykontrollos meg mittomén minek hívott agymenések, szóval bár sztem is elég vad a jelenség, egyáltalán nem meglepő, h felbukkant.
itt svájcban pl a védőnőktől hülyét kapok, mert az összes, akivel beszéltem az mind ilyen lelki-kötődés-hypnoszülés lóf*sszal töm és már annak is hálás vagyok, aki ugyan azzal kezdte, h "eh, sok szülő milyen vallásosan ragaszkodik az oltásokhoz, pedig...", szóval mikor itt leállítottuk, h mi pont ilyenek vagyunk (mármint nem az évente 15 új influenza oltásra gondolok, hn az alapokra csecsemőknél), akkor legalább nem erőltette tovább. részemről örültem volna, ha a védőnő listán feltüntetik, akkor elkerüljük a felesleges köröket. szóval ez is egy szempont.

P.Elliot 2017.02.08. 12:14:42

Nem ertettelek felre, a 750 drabra ertettem hogy lehet hogy sokfajta de a francia 350-hez valoszinu nem tud felerni minosegben. Biztosan vannak benne nagyon jok hiszen minden orszag tud valami jot eloallitani ilyen teren, itt is agy sajtgyartas folyik es vannak nagyon jok is de a francia nagyon ert hozza vagy a tej minosege mas, kostolasrol csukott szemmel megmondom hogy melyik kozuluk a francia.
Valahogy mas! Megis lehet hogy a tej minosege lehet mas.

Határátkelő 2017.02.08. 12:14:52

@mojyo: Hogyne írnának, holnap például egy bermudai (!!!) elindulós poszt jön. De kifejezetten fontosnak tartom, hogy külföldiek tapasztalatai is megjelenjenek itt.

nyuszigonosz 2017.02.08. 12:15:56

@Mrs. Clayton: Én most csak úgy halkan kérdem: honnan jutottál arra, hogy Franciországban 350 féle sajtot gyártanak csak?

Na mert ez így nem igaz. :-) Több, mint 1.000 féle sajtot gyártanak Franciaországban, a pontos számot még Isten sem tudja, pedig az is ott szeret élni :-) "Élni, mint Isten Franciaországban" , ez nemcsak Franciaország szépségét és változatosságát jelenti, de a finomabbnál finomabb kajákat is és sajtokat.

Amúgy meg, aki az angol sajtot szereti, na az meg azt fogja enni, ako a hollandot az azt... sajtot szinte mindenhol csinálnak, hol jobbat, hol még jobbat.

Csak így bedobni egy számot, - ott csak ennyit, de Angliában megy egyszer annyit, az eléggé furcsa, föleg ha még nem is igaz. :-)

London2009 2017.02.08. 12:17:35

@mojyo: hahaha. Nem ez volt a lenyeg. Nyugi. Lehet, hogy egy nyelvujito? :D

Pernilla 2017.02.08. 12:23:32

@London2009: haha, ezt én is épp be akartam linkelni, ha már ilyen halott a mai téma :))

2017.02.08. 12:32:46

@Ginix: En ezt ertem de de de de de .... ennek semmi ertelme sincsen, hogy "evidence-based orvos", ez nem csak, hogy magyarul hangzik iszonyu cikin (hogy lehet ilyet leirni, de tenyleg), hanem angolul sincsenek "evidence-based doctor"-ok, hanem maga az orvostudomany ("medicine" ill. "science") az, amit ezzel evidence-based jelzovel illetnek, magyarul pedig ugy, hogy bizonyitekokkal alatamasztott. Es meg csinal hozza egy logot is ehhez a ertelmetlenseghez, jezusuristen!!!

Ha valaki minden aron fel akarja tuntetni, hogy o a csakis es kizarolag a legujabb kutatasok altal bizonyitott eredmenyeken alapulo orvostudomany militans kovetoje, akkor legalabb ertelmesen reklamozza ezt, tegyen ki egy piros szinu, tilto jelet, hogy "csak semmi ezo", vagy ha tenyleg nagyon szereti ezt az arany kituntetes pecsetet, akkor legyen ilyen vicceskedo minosegtanusitvany, hogy "100% tudomanyosan bizonyitott", vagy mittudomen, de ez a faszsag, hogy "evide..." ahh le se akarom megegyszer irni, szoval ez ez ez ez ez, ettol meg kene szabadulni de surgosen, mert agyfaszt okoz es arra egyelore meg nem talalni tudomanyosan elfogadott gyogymodot, nekem egyelore csak a pihenes segit es az internetes kommenteles. :(

@Határátkelő: Akkor jo :)

@London2009: Sajnalom, de be kellett csuknom.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 12:35:18

@nyuszigonosz: mondjuk financial times, telegraph es hasonlo helyekrol, ma mar a britek tobbfele sajtot gyartanak mint barki europaban, hozza kell tegyem, h az ft szerint a kulonbseg csak 100

Ginix 2017.02.08. 12:37:48

@mojyo: ok, értelek, a logot meg a kifejezést nem figyeltem annyira, nekem csak az info értéke segít (meg talán másoknak is), de lehet, nem is az ő találmánya (vágom, h akárkié is, nálad kicsapja a biztosítékot:)) mindenesetre dobj be most egy felest (v fuss egy kört) és nyugodj meg, nem ér ennyit a dolog:)

Mrs. Clayton 2017.02.08. 12:38:31

@mojyo: szerintem a doki itt arra gondol, h nem hasznalnak vagy javasolnak priznicet a betegnek, meg nem adnak kalciumot allergiara es nem adnak neki lazcsillapitot sem, ugyanis a fent felsoroltak vagy nem sokat ernek vagy nepi hiedelem es semmi ertelme vagy az orvostudomany mar meghaladta

tnt 2017.02.08. 12:40:05

@verkagrafomanka: így van ... meg szinte mindenhol fényképet is lehet csináltatni ... biztos a franciáknál volt a hölgyemény??? :-)

P.Elliot 2017.02.08. 12:51:20

Ami a kavezokat, cukraszdakat illeti azt en is hianyolom itt, keves van es ami van nem megfelelo pedig lenne ra igeny.
Tudom kavezonak ott a Starbucks, minden sarkon egy, van is kozonsege de az nem igazi, raadasul a kavejuk tartalmaz valami olyan kemiai vagy akarmilyen dolgot amitol azonnal hanyingerem van, ha megis megprobalom meginni kihanyom, sajat tapasztalat.
A sutemenyeik ha vannak egyaltalan / reg nem jartam naluk/ csak affele vacak kis aprosutemenyek.
Vannak itt cukraszdak nehany,/ nem jo minosegu, kozel sincs a francia minoseghez pedig annak hirdeti magat, van amelyikben le sem igazan
lehet ulni, plane letanyazni, mert inkabb elvitelre aruljak, ha van megis egy-ket asztalka hogy megihasd a kavedat vagy megehesd a sutemenyedet az hangulattalan, csak egy sarokba van beszoritva.
Van azert egy nagyon hangulatos hely ami hasonlit hozza, oda jarok beszelgetni a baratnokkel meg a ferjjel is de ott is van mit kifogasolni, a tortak eszmeletlenul szepek de nem az az igazi kremes tortak hanem foleg habosak, a habnak nincs eleg edes ize, az egesz gyarta minoseg, a sutik szinten szepek de foleg vajastesztak amiben szerintem vaj sincs inkabb olaj es nem is ott keszitik, ott csak sutik a nyers odaszallitott fagyasztott tesztat.
A kavejuk kozepes de ihato legalabb...
Nagy igeny lenne itt a kavezokra ha az jol berendezett, eredeti minosegu lenne es ahol jol el lehet beszelgetni, randevuzgatni.
Igaz a franciak sem ismerik fel hogy hazai minoseget kell gyartani, van egy kirandulo varoska egy hatarmenti folyonal ahol van egy francia cukraszda. Igazi jo dolgokat arult, a hangulata is megvolt, ektelenul draga is volt de volt kozonsege.
Az utolso nehany eve alig van latogatoja, a kinalat kicsi, az adagok felere mentek, aruk duplajara, a minoseg leszaladt de nagyon, a kozonseg beintett.
Ha uzletet akarnek nyitni feltetlenul egy francia kavezot nyitnek, tudnam hogy hogy kellene.
Egyik baratnom nemreg vett egy lakast egy uj telepulesen, mondja hogy van nekik elelmiszerbolt, pizzas, fodrasz, tisztito, bank, egy kisebb etterem, ez-az ami kell az uj hatalmas lakohazakhoz, de egy nyomorult kavezo nincs ahova le lehet menni egy kavera meg sutire csak, talalkozni masokkal es beszelgetni vagy ahol meg egyedul is kellemesen erezne magat az ember ha ott van.
New Yorkban van boven de az messze van ehhez.

London2009 2017.02.08. 13:04:19

@mojyo: hahaaa. Ez ilyen jo kis magyar honlap! Evidence based es kesz!
No de mondom ujra, nem ez volt a lenyeg. : )
Egyebkent en anno az elozo evezredben randevuzgattam egy magyar orvossal, aki itt dolgozott Angliaban. No o is irhatta volna ezt a cikket. Nagyon sok mindent meselt. Leginkabb sok jot meg azt, hogy neki is mennyire nehez volt beleszokni az itteni menetbe. Az egyetlen negativumkent annyit mondott, hogy protokoll alapjan megy minden. Varj. Protocol based! :DDDDDD
Emiatt ha egy eset vagy egy eljaras mar kicsit is elter a szabvanytol, akkor mar meg van fogva az orvosok keze, mert nem mernek elterni a szigoru eloirasoktol.

2017.02.08. 13:05:24

@Ginix: Ugye milyen fura, hogy ki mit vesz eszre eloszor? :D

@Mrs. Clayton: Akkor javaslom, hogy legyen egy ilyen matyohimzeses tulipan a logoban, ami at van huzva egy nagy piros atlos vonallal, es korben meg az lehetne a felirat, hogy "Csak semmi nepi gyogyaszat - 100% Tudomany", es akkor ezzel meg anglicizalhat is a lelkem, hogy peldaul "No folklore medicine - 100% evidence-based", ta damm tessek, hasznalhatja a kedvenc kifejezeset is ugy, hogy ne kapjunk mind rangogorcsot.

London2009 2017.02.08. 13:08:23

@mojyo: no folklore medicine!! :DD Legkozelebb ha megyek a GO-hez meg is mondom neki. Nezze asszonyom, semmi felklore medicine jo? Csak pure science please. Ha az sem segit, akkor pedig olvasson tobb irodalmat! Evidence based a jovo! Nem erti? :DD

2017.02.08. 13:17:14

@London2009: Sajnos nem tudtam elolvasni a cikket, meglattam ezt a logot es konnyezni kezdett a szemem, heveny tikkelessel egybekotott nyaladzo rohamot kaptam es meregzold, sipolo kiutesek leptek el az egesz testemet, majd eleredt a ver mindket fulembol, de arra meg volt erom, hogy becsukjam a bongeszot es kitoroljem az elozmenyeket, ezutan kommentet kellett irnom, es jobb lett egy kicsit.

Amugy el tudom kepzelni, hogy milyen lehet ez a protokoll, lehet ezert van rossz hire az angol egeszsegugynek a magyarok kozott, mert ennyire keptelenek elterni a szabalyoktol, ami mondjuk egeszsegugy eseten, ami alapvetoen az egyeni helyzetekrol szol, azert nem igazan elonyos. Ezt amugy masoktol is hallani, nemcsak az egeszsegugyben, hanem allitolag minden ilyen human teruletet (oktatas, cegvezetes stb) imadnak olyan minosegiranyitasi elvek alapjan menedzselni, amit eredetileg gyartasra, es nem szolgaltatasokra talaltak ki, es ettol meg ilyen burokratikus es nem hatekony benyomast kelt. Hat ez van sajna.

2017.02.08. 13:24:49

@mojyo: @London2009: @Mrs. Clayton: az evidence based medicine az egy valos 'mozgalom' az orvosok koreben. Ugyanis, amit mi nagyon megalapozott klinikai kutatasnak hiszunk nagyon sokszor, nem is annyira az. 50-100 emberen vegzett kiserletek, ahova a legjobb alanyokat valasztjak ki. (pl bizonyos antidepresszans gyogyszer kiserletben valo reszvetel kizaro oka az alkohol fogyasztas. Sajnos depressziosok nagy szazalekarol nem mondhato el, igy nem is tudjuk, hogy azok, akik valojaban szedik a gyogyszert es isznak milyen mellekhatasai lesznek rajuk)
Rengeteg gyogyszert fejlesztettek pl az USAban, amit az afroamerikai szegenyeken vegeztek, mert nekik nem volt semmilyen erdekkepviseletuk (pl szifilisz vegso stadiumat akartak vizsgalni bar meg volt mar ra a gyogyszer, de nem adtak be, mert tudni akartak mi lesz a vegkifeljet)
Nok reszvetele kutatasi alanykent csak 2016-ban kerult torvenybe, tehat nagy szazaleka, azoknak a gyogyszereknek, amiket eszel nem volt leellenorizve, hogy a noi szervezetre milyen hatast gyakorolt (ez pl altatoknal okozott gondott, mert a noi szrevezetbol lassabban urult ki, mint a ferfi szervezetbol es sok balaest ill halaleset tortent nok koreben, mert a gyogyszeres papir szerint mar pl vezethettek, de meg mindig a gyogyszer hatasa alatt voltak).
Szamtalan mas peldam is van, de nem untatlak, csak arnyalni szeretnem akepet, hogy a klinikai kutatas, nem annyira egzakt, mint amennyire hinni szeretnenk. Mikozben ezeket a sorokat irom nem a smandobomon porgetem ki revuletben a kommenteme amugy...Klinikai kutatasokon dolgozom eppen ezert szkeptikussa tesznek, azok a dolgok, amiket nap mint nap latok. Termeszetesen nem az a megoldas, hogy kidobjunk minden gyogyszert az ablakon, mert nincs jobb alternativa, de mint minden massal kapcsolatban erdemes ezzel is szkeptikusnak lenni es remenykedni hogy a szabalyozo testuletek, nem csak kullognak az esemenyek utan, hanem helyes iranyt szabnak a kutatasoknak.

2017.02.08. 13:29:10

@Mrs Rumcajsz CA: en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine ha valakit erdekel mi is az az evidence based medicine: magyarul nem fogadnak el minden bullshitet, mert azt mondja a gyogyszergyarto, hogy o bizony vegzett kuatast.

2017.02.08. 13:36:18

@Mrs Rumcajsz CA: "az evidence based medicine az egy valos 'mozgalom' az orvosok koreben. "

Ertem, es ennek a mozgalomnak van ez a hivatalos pecset alaku logoja, es ugy hivjak magukat a magyar tagok, hogy "evidence based orvosok"? Tehat nem egyedul bunos ez a szerencsetlen blogos doktorbacsi, hanem van meg sok ilyen orszagszerte, aki buszken viseli ezt a kituzot, hogy "evidence based orvos", igy szepen magyarul? :D JEZUS.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 14:04:20

@nyuszigonosz:
Mondjuk az angolok a cheddarra nem lehetnek büszkék. Ugyanaz mint nálunk a trappista.
Alapsajt amit minél olcsóbban lehet adni de olyan is.
Szappan állagú szar.

2017.02.08. 14:06:59

@mojyo: azt nem tudom, miert ez a logoja, de sejtesem szerint a DR, PHD meg egyeb dolgok sem magyar kifejezesek, csakugy mint amikor valaki azt mondja h six sigma green belt vagy ITIL minositesu. Kicsit fentakadtal ezen az elnevezesen de a lenyeg, hogy nem baj ha az orvosnak van egy ilyen bena logoja, mert jo esetben azt jelenti, hogy szigorubb eloirasu klinikai kutatas protokoll altal kifejlesztett gyogyszert ir fel....

2017.02.08. 14:11:12

@Mrs Rumcajsz CA: De annak, hogy egy orvos evidence based, nincsen ertelme, annak, hogy DR, meg PHD pedig van.

Dikusz 2017.02.08. 14:11:37

@London2009: @mojyo: olvasva a hozzászólásaitokat ebben a témában, be kell vallanom, elvesztettem a fonalat (nem a ti hibátok). Érdekelne a véleményetek, mennyi a valóságtartalma annak, amit a doktornő állít. Nehezen tudom elképzelni, hogy úgy van, ahogy ő mondja. Nemrég voltam kórházban én is, beteget is látogattam sokat (rosszul végződött), nem egészen ezt tapasztaltam. A higiéniáról: ebből a szempontból külföldön minden rendben van?
London2009: amit belinkeltél, annak már frissítése is van, olvasd el, meg a hozzászólásokat is.
Az Indexen olvastam ugyanerről, az a cikk is érdekes.

Offolnék én is: szintén index cikk (nem tudom belinkelni):
"Már az oroszok szerint is áltudomány a homeopátia"

Mrs. Clayton 2017.02.08. 14:12:08

@Mrs Rumcajsz CA: ertem, engem a cikkben az fogott meg leginkabb, hogy a magyar orvosno szegyenkezett a tudasa miatt Angliaban, ez szerintem nevetseges. Nem tudom pontosan, de mintha a gyogyszerengedelyezes egy kicsit szigorubb lenne europaban mint amerikaban, szoval nem biztos h ez nalunk amit te irsz annyira relevans. Az h ny europaban nem hasznalnak priznicet, meg nem adnak kalciumot allergiara nem jelent semmit. Eddig pont ukben volt tamogatott a homeopatia mint orvossag... szoval akkor most ki es miert is szegyenkezik mint orvos?

London2009 2017.02.08. 14:14:17

@diggerdriver: miert mondasz ilyet?? Imadom a cheddar sajtot! Voltal mar Cheddarben? Nagyon edes kis falu, erdemes meglatogatni. Sok sajtkeszito helyet is meg lehet latogatni meg kostolni finomabbnal finomabb sajtokat. Nyamm.

Taxomükke (UK) 2017.02.08. 14:17:30

@mojyo: @London2009: Most mi a bajotok azzal, ha rámás csizmaban, matyo bluzban, utemre topogja korul a beteget???

2017.02.08. 14:24:11

@diggerdriver: ettel mar Walse-i cheddart? miota felfedeztuk, mindig azt veszunk

Mrs. Clayton 2017.02.08. 14:24:44

@London2009: azert ez ennyire nem egyszeru, mert pl par oraja olvastam egy pajzsmirigy betegseggel kapcsolatos cikket, ebben azt irtak, h pl ukban sokkal magasabb a szam egyes vizsgalt ertekeknel mint europaban, igy lehet h neked a dokid nem fog adni gyogyszert mert azt mondja h nincs is bajod, aztan ha meg adott gyogyszert az lehet neked nem fog mukodni, mert egyesek nem reagalnak a szintetikus hormonra, kellene adni egy masik hormont, de az meg draga igy a dokid ha ezekrol nem tud, akkor elkuld a halalba te meg csak szenvedj nyugodtan

Herr Géza 2017.02.08. 14:25:50

@Mrs. Clayton: Nekem már a múltkor az angol borok dicshimnuszától is felállt a szőr a hátamon, de akkor csöndben maradtam. Most viszont a sajttéma mellett nem tudok elmenni. Nos, a kérdés úgy indul, hogy milyen besorolás alapján állapították meg az angolok a fajták számát, ami alapján ők az igazi sajtnemzet??? Erre ugyanis nincs egységes "szabvány". Ha ugyanis a John Smith gazdasága által gyártott cheddar típusú sajtot és a Greg Smith által gyártott szintén cheddar típusú sajtot két különböző fajtának veszem (és nyilván ízükben, állagukban különböznek is....), akkor valóban lehet akár 1000 féle különböző angol sajt is. (Igaz, akkor van vagy 5000 féle francia saj :D). Az viszont tény, hogy a sajtok elkészítési módszerei és a földrajzi sajátosságai (AOC) alapján az angol sajtok 17 (!) féle főfajtába sorolhatók, míg pl. a franciák 98-ba. Ezek a főfajták természetesen tartalmaznak 0-x alfajt is, így jön ki a franciáknál 4-500 körüli alfaj, de pl. a svájciaknak is van 450, és akkor még mindig nem azon a szinten tartunk, hogy Józsi vagy Sanyi bácsi gazdaságában készült-e. Az angolokról a szaksajtó már ilyen részletezésbe nem is bocsájtkozik, gyanítom azért, mert nem ezt a nagyságrendet képviselik.
Ha viszont számokat nézünk, akkor sem sajttermelésben, sem az egy főre eső sajtfogyasztásban nincs Anglia sehol, ill. a futottak még kategóriát képviselik. Ehhez képest a legnagyobb sajtexportőrök között viszont melepő módon feltűnnek a középmezőny elején,a dolog "szépséghibája" viszont az, hogy ezt pénzbeli értékben (USD) mérik, és a jó helyezés a tagadhatatlanul világszerte ismert (és nem éppen olcsó) Cheddar/Chester(Cheshire)/Stilton trió érdeme.
Szóval tanulságként csak annyit, hogy ha egy terméknek az elismertségére vagyunk kíváncsiak, akkor nem biztos az, hogy a gyártó ország sajtója a legjobb forrás...:) Lásd még a világhírű magyar konyha, világhírű magyar borok, stb. analóg példáit.....

2017.02.08. 14:26:18

@mojyo: sajnos van, mert nem lehet vakon hinni sem klinikai kutatasnak, sem orvosnak

2017.02.08. 14:28:44

@Mrs. Clayton: az sztem hulyeseg, hogy szegyenkezik miatta. Rakas kulfoldi diak tanul itt, mert olcso es jo az orvos oktatas. Igen EUban szigorubb szabalyozasok vannak legtobb teruleten, mondjuk pont a gyogyszergyartasban nem jelentkezik annyira. Tul nagy a verseny es sietve kell piacra dobni az arukat.

London2009 2017.02.08. 14:28:54

@Dikusz: szerencsere sosem vagyok beteg, le is kopogom, ugyhogy sok tapasztalatom nincsen. Egyedul azok az informacioim vannak, amit ez az orvos haverom megosztott velem. Azok viszont kisertetiesen megegyeznek ennek az orvosnonek a velemenyevel.
O azt mondta nekem, hogy szerinte amiben eg es fold a kulonbseg az az A&E. Szerinte ossze sem lehet a ket orszag felkeszultseget hasonlitani. O kulonben pont a traumatologian is volt. O ugy magyarazta nekem, hogy ha kisebb gond van, azzal tenyleg nem igazan foglalkoznak. Paracetamol, fekudjon, majd jobban lesz. Viszont o is azt mondta, hogy ha nagy gond van, akkor bamulatosan jok. Eleve van penz a rendszerben, ha helikopter kell, akkor kuldenek. Ha 10 fos orvosi stab kell, meg 24 oras orizet, akkor azt kap a beteg.
Olyanokat meselt meg, hogy o azon is mindig meg volt lepodve, hogy a korhazban volt olyan foglalkozas, hogy "feltolto". Jarta az egesz epuletet es minden fiokot, polcot, mutot, vizsgalot, mittomen mit felpakolt azzal amivel kellett, meg potolta a hianyzot, ellenorizte a gepek allapotat minden nap stb. De ez volt a munkaja, semmi mast nem csinalt. Ehhez kepest o azt meselte, hogy Mo-on tenyleg ha egy aspirin kell a betegnek akkor el kell kuldeni a gyogyszertarba erte, hogy vegyen maganak. Folyamatosan hianycikk volt minden. A dragabb gyogyszerek, gepek elzarva, allando aggodas volt, hogy vajon elerheto e az ami kell es ha nem, akkor mikor kapnak...
Egyedul meg a terhesgondozast ismerem valamennyire. No az is total maskent mukodik, mint otthon. Hasonloak az elvek mint amit irtam fentebb. Ha minden ok a kismamaval, akkor nem sokat foglalkoznak vele. Ha viszont problema van, vagy komplikaltabb a terhesseg akkor folyamatos ellatas, ellenorzesek stb.
De mint emlitettem, nincs igazan ralatasom semmire. Mindenesetre en teljesen megbizom a rendszerben.

2017.02.08. 14:29:55

@Mrs. Clayton: ugyanez volt a koleszterinnel, csak annak az erteket megvaltoztattak

London2009 2017.02.08. 14:30:24

@Mrs. Clayton: ezt nem ertem miert nekem irtad?

2017.02.08. 14:34:15

@London2009: a vilag boldogabbik felen altalaban felnottkent kezeleik terhezgondozasban az ember lanyat es nem betegnek. Nekem ez tunt fel, mint legnagyobb kulonbseg. Elmagyaraztak mindent, de kozben nem neztek hulyenek, rambiztak, hogy az adott infok alapjan hogyan dontok. Nekem ez nagyon szimpi.

2017.02.08. 14:36:57

@adg: hiya mate, nagyon OFF mar par napja meg akartam kerdezni: mi ez a botrany azzal a bokszoloval, aki nem enekli a himnuszt. Ez most igy honnan jott? eleg regi mar az a himnusz nem?

Pernilla 2017.02.08. 14:36:57

@mojyo: ez a "doktorbácsi" szerintem fiatalabb nálad :-)) (most én is kiragadtam a lényeget a mondandódból)

Mrs. Clayton 2017.02.08. 14:38:36

@Herr Géza: bocs nem fogok itt vitatkozni, foleg mert csak odaig jutottam, h dicshimnuszt zengettem volna az angol borokrol
Nekem nincs kedvem olyanokkal beszelgetni, akik nyilvanvaloan nem tudjak elolvasni amit irok. Ugyanis sehol nem dicsoitettem az angol borokat, en azt irtam, hogy azert szeretek itt elni, mert jo borokat lehet venni, inni, jo ettermek vannak. Sehol nem irtam h az angol borok mindenen fellul allnak. Van nehany jo de iszonyat draga, a tobbi meg ilyen 2 fontos kategoria mint amit zoli is vett karacsonyra es kozzetette a fotojat itt. Sajnalom geza, de ha kotekedni akarsz akkor hagyj beken.

2017.02.08. 14:42:11

@Mrs Rumcajsz CA: Ja jo, akkor nem is velem vitatkozol, reszemrol ez ugyanis nem tartalmi kerdes, hanem a kifejezesmodon vagyok kiakadva, szerintem rettenet.

2017.02.08. 14:42:43

@Pernilla: Hu odaig mar vegkepp nem jutottam el. :D

Pernilla 2017.02.08. 14:43:55

@mojyo: ja ez nem volt benne szerintem, insider info :DDD

2017.02.08. 14:47:00

@mojyo: nem nem tartalmi kerdesen. Ugy jott le te alkalmazott grafikai teruleten dolgozol es, ahogy latom a logo kivitelezese onmagaban is kiverte a biztositekot :)to be fair, ahhoz meg en nem tudok hozzaszolni

LittleG (uk) 2017.02.08. 14:47:46

@Mrs. Clayton: és hol lehet azokat a sajtokat kapni? mezei szupermarketben alig néhány fajta van..

2017.02.08. 14:48:42

@Pernilla: Ja, akkor ̶s̶z̶i̶v̶l̶a̶p̶a̶t̶ meleg barati udvozletem....:D

Mrs. Clayton 2017.02.08. 14:50:47

@LittleG (uk): most viccelsz? Jo nem tesco expressre gondolok egy de egy atlagos hiperben siman veszel 20 fele sajtot ha nem tobbet, ha te a kezmuves brit sajtokat keresed akkor hazhoz kell menned de felteszem online is rendelhetsz, sokszor hiperben is vannak kulonleges sajtok

Dikusz 2017.02.08. 14:51:18

@Herr Géza: mivel érdemben nem tudok beleszólni a sajt témába, a hozzászólásodból kismitteltem ezt:
"(és nyilván ízükben, állagukban különböznek is"

Rögtön eszembe jutott Kazal László "Borkóstoló" című jelenete:)))
Nem tudom ismered-e, érdemes megnézni, nagyon jó.

2017.02.08. 14:56:25

@Mrs Rumcajsz CA: A logo igy szohasznalatilag igy egybe taglozott le engemet igazabol, ez igy, hogy "evidence based orvos", raadasul ezzel az egyertelmu vizualis erovel, meg, hogy ez meg hunglishul se jo, hogy ennek se magyarul se angolul nincs ertelme (raadasul lehet, hogy nem is azt jelenti nala, ahogy te fejtetted ki, hanem pont, hogy vakon hisz minden kutatasnak amivel az "ezoterikus gyogyaszattal" szemben foglalhat allast, vagyis lehet, hogy tobbfele szekertabor letezik a szakman belul amihez o egy ilyen totalisan gaz jelvenyt valasztott, hogy kifejezze, hogy melyikhez tartozik.) Na mindegy.

Herr Géza 2017.02.08. 14:58:00

@Mrs. Clayton: Akar a vénisten kötekedni. A bort csak futólag említettem, de már bocsájtassék meg nekem, ha valaki azt írja, hogy azért szeret ott élni, mert jó angol (!) borokat lehet kapni, azzal bizony nem azt állítja, amit most írsz, hogy "Van nehany jo de iszonyat draga". Ez így ugyanis a világ összes országára (na jó, majdnem...) igaz lenne.
Dettó ugyanaz a sajttéma most. Az echte (!) angol lány rácsodálkozik a francia sajtkínálatra, mire te rögtön megjegyzed, hogy az "hülye", mert Angliában többféle sajtot gyártanak, mint Franciaországban, sőt bárhol Európában (merthogy az angol sajtó megírta), majd még sokat sejtetően azt is leírod, hogy az angolok jelentős mennyiségű sajtot exportálnak F.o.-ba. Pont. Ami nyilván igaz is, csak hozzátartozik, hogy itt lefogadom, a franciák meg többszörösen jelentős mennyiségűt visznek hozzátok.
De igazad is van, minek kötözködök én ilyen hülyeségeken....

2017.02.08. 15:02:17

@P.Elliot: a jo kis quebeci sajtok. Mi is nagyon szretjuk oket. Nem vagyunk valami nagy szekertok, de ha pl rajta van, hogy ilyen olyan dijat nyert kirpobaljuk. altalaban nem szoktunk igy mellefogni.

Csodabogár 2017.02.08. 15:05:46

@Mrs. Clayton: Nem tudom hogyan lehet megszámolni, hogy hány féle sajt van. Itthon persze nem sok, de van behozatal. Viszont ismerek egy bio tanyát ahol saját kecskéik tejéből maguk csinálnak álom finom kecske sajtokat, legalább 8-10 félét. Bio piacon árulják hetente egyszer. Ilyen van több is biztos. Nos ezek a sajtok biztos semmi féle felmérésban nem szerepelnek. No meg nem kellene megfeledkezni a torténelmi sajtos nemzetekről, mint pl. Svájc vagy Hollandia. Floridában egy olasz üzletben lehetett igazán jó sajtokat kapni. Ez az angol, francia össze hasonlítás igen egysíkú.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 15:08:29

@Herr Géza: eloszor legyel kedves visszaolvasni es idezni hol irtam olyat h jo angol borok, ha ez menni fog akkor folytathatjuk. Kulonben meg egyszeru a helyzet, felulsz masok altal rolam irt baromsagoknak es most is azzal vitatkozol. Ha neked ez jo legyen, engem nem zavar, de ha velem akarsz beszelgetni, akkor arrol beszelgess amit en irok, ne azt amit neked mas mondott arrol hogy allitolag en mit irtam korabban.

adg 2017.02.08. 15:09:03

@Mrs Rumcajsz CA: g'day, marha nagy botrany lehetett, sose hallottam rola. :)
Valami amcsi focistarol viszont igen, valami szokasos hulyeseg miatti tiltakozasul vegigulte a himnuszt egy meccsen, es karoba akartak huzni.
Az aussie kollegajarol nem hallottam meg, nem ert el idaig a hire. :D

A himnusz valoban eleg regi, valamikor az 1800-as evek masodik felebol van, de csak 84-ota hasznaljak himnuszkent. Addigra untak meg a God save the queent. Eleg mokas lehetett, hogy pl egy uk-Au meccsen akarki gyozott, az angol himnuszt adtak. :)
Amugy nem sok mindenkit zavarhat, kb arrol szol, hogy milyen szep az orszag es minden csudijo, sallallalla. Meg csak egy kis rasszizmus sincs benne, vagy lmbt ellenesseg, de chemtrail es oltasgyulolet sem. Nem ertem, mi baja lehetett vele...

Na majd megguglizom ezt a boxolot, nehogy elkeruljon a botrany. :)

Shaktee 2017.02.08. 15:09:36

@Mrs Rumcajsz CA: Bizony.

www.cheeseawards.ca/finalistsfinalistes2016/

Hamarosan felére esnek az "igazi" francia sajtok árai, köszönet Madame Freeland sikeres európai trade tárgyalásainak.

London2009 2017.02.08. 15:11:52

@Mrs. Clayton: oops igy sem ertem igazan az osszefuggest. Lehet, hogy felreertheto voltam de en az evidence based mellett tettem le a voksomat es nem a folklore mellett. : )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 15:16:51

Na most el kéne már felejteni azt az ótvar dumát hogy az ilyen olyan kézműves meg házi meg farmshopos termékek mindenek felett állnak.
A sznoboknál igen de ők bármikor megbuknak egy vakteszten.

2017.02.08. 15:16:55

@adg: LOL behavazodtunk es itt nem tortenik semmi szoval rakenyszerulunk a common wealth mas tagallamaibol jovo hirekre :D www.theguardian.com/sport/2017/jan/30/a-big-wrong-anthony-mundine-says-he-will-not-stand-for-australian-anthem

2017.02.08. 15:17:50

@rebel rebel: hat elsirta magat szegeny es megsajnaltak:) igy is lehet targyalni :D amugy velkam bek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 15:18:23

@Herr Géza:
Az angol borok minőségét nagyon jól leírja Arany János a Walesi Bárdokban.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 15:19:13

@Csodabogár: befejezem a sajt temat, mert mar engem untat, de meg ez az utolso, amit ehhez hozzateszek. Termeszetesen a legkisebb manufaktura is nyilvantartasba van valahol veve, nem nehez osszeszamolni oket. A lenyeg amit az egesszel mondani akartam az az, hogy a holgy a sajtpultot hianyolta Angliabol, ami nevetseges abszurdum, mert a legkisebb boltban id szamtalan fele sajtot lehet kapni. A masik resze pedig, hogy vannak a tradicionalis sajttermelo nemzetek mint a franciak, svajciak, hollandok, viszont az elmult husz evben rengeted sok brit farmer kezdett sajtot gyartani, egyreszt mint irtam mert a tej tul olcso, nem lehet belole penzt csinalni, viszont a sajtbol igen, masreszt gondolom van ra kereslet. Ennek kovetkezteben lehet, hogy csak szerintuk, de ez mindegy is, ma mar a britek is jelentos fele sajtot termelnek, ha ugy tetszik ma mar tobbfelet mint a tradicionalis sajttermelo orszagok.
Aki nem ert azzal egyet h itt nincs megfelelo sajtvalasztek a boltban az jojjon mar ide es nezze meg!

London2009 2017.02.08. 15:19:38

@Herr Géza: ez jo! :D Na most nevetni fogsz mert a ferjem csaladjanak vineyardja van. Mikor eloszor mondta ezt nekem olyan jot nevettem, mert nem hallottam meg angol szoleszetrol, de kapaszkodj meg van! Aztan kozelrol is szemugyre vettem a szolotokeket es basszus van angol szolo! Marmint toke. Szolo ritkabban van rajta. :D

Dikusz 2017.02.08. 15:22:33

@London2009: annak örülök, hogy nem vagy beteges. Én sem vagyok az, a korom és a súlyom ellenére, de az utóbbi években sok tapasztalatom van hozzátartozóként/betegként az itthoni kórházakról. 24-órás megfigyelés itt az intenzív osztályon van, de ott szükség is van rá.
Traumatológiákon is többször jártam, egyik eset sem volt indokolatlan, sőt. Sokszor láttam olyat, hogy piszlicsáré panaszokkal képesek emberek bemenni a sürgősségire, és általában ezek verik a legjobban az asztalt, hogy mennyit kell várni. A feltöltésről: biztos tudod, mennyivel kevesebb jut itthon ezekre a dolgokra. Lakóhelyünk szerint egy olyan budapesti kórházhoz tartozunk, ami - ügyeletes háziorvos szerint - az ország egyik legjobb/legjobban felszerelt kórháza.
A kórtermekben ott van a mosdóknál, zuhanyozóban a fertőtlenítő kézmosó-tartály, üresen. Egyszerűen nincs rá pénz, de van, hogy ellopják, még a wc-csészét is. Gyógyszert nem kellett bevinnünk egyszer sem (másik kórházba se).
A Paracetamolról azt hallottam, csodagyógyszer, alapból adják. Egyszer édesapám háziorvosától kérdeztem meg, már nem tudom miért, milyen gyógyszert kellene szednem. Azt mondta, csak Paracetamolt ne! Úgy tudom (lehet nem jól), hogy nem tesz jót a májnak.
Abban gondolom az orvos barátod nem osztja a doktornő véleményét, hogy a magyar orvosok tudása kevesebbet ér. Az viszont nagyon érdekes, hogy az itthoni rossz tapasztalatok ellenére a doktornő Pomázon vett gyermek háziorvosi praxist.
A mostani terhesgondozást én sem ismerem, a '80-as évekből van tapasztalatom. Akkor, és most is figyelemmel kísérik a kismamákat abban az esetben is, ha nincs gond. Az anyagiak pont szülésnél, már más kérdés.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 15:25:23

@London2009: ok, en meg csak egy peldat irtam es ugy ereztem, h temaba vag, de bocs ha megsem

P.Elliot 2017.02.08. 15:26:26

@London2009: Eleg napos Anglia a szolohoz? Mifele borok azok igazabol? Angol regi regenyekbol tudom hogy a borokat kulfoldrol hoztak , ittak a sherryt, a maderai borokat, a franciat nagyon, angol borokra nem is emlekszem...

Ginix 2017.02.08. 15:28:45

@Dikusz: nem sok tapasztalatom van, de mikor bő egy éve műtöttek (svájcban), nekem tök fura volt, h van ilyen szappantartó-szerű izé a falon és akármikor bejött egy doki v ápoló, akkor a kezüket azzal letisztították és kimenetelkor is. ilyen otthon sohasem láttam, bár kórházban csak látogatni voltam. (csak a higiénés kérdésedre reagálva).

London2009 2017.02.08. 15:30:34

@Mrs. Clayton: semmi gaz. Nem ertek sajnos ehhez a temahoz, szinte egyaltalan. Csak szedett vedett informacioim vannak. : )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 15:32:16

@P.Elliot:
Napsütés nélkül milyen bor lenne?
Olyan savanyú hogy az uborka kiugrik belőle.

Shaktee 2017.02.08. 15:33:00

@Mrs Rumcajsz CA:

Off

Kedves Vendégeink!

Most szombaton egy gyönyörű József Attila est lesz a Házban, Tóth Péter Lóránt, Radnóti – és Latinovits Zoltán – díjas versmondó előadásában.

Szinészt ismered, érdemes elmenni?

On or OFF ON

Dikusz 2017.02.08. 15:38:21

@rebel rebel: ugye milyen jó? :))))

... kradarkaka..priros a színe...:D, és ezek mind magyar borok:)

@Herr Géza: légyszi... csak futólag nézd meg a Kazal jelenetet (a világhírű magyar borokról, ha még nem ismered), rebel rebel be is linkelte.

2017.02.08. 15:39:09

@rebel rebel: neztem en is. Jozsef Attilat szeretem, de az eloadot nem ismerem, mondjuk nem is kerestem ra nagyon. Hatha itt valaki tud rola, hogy erdemes-e. Hetvegen amugy winterlude-t tervezunk, ha nem lesz -10 alatt. Ott huztam meg a lelektani hatart. egyelore az alatt nem viszem ki a gyereket szabadteri programra.

P.Elliot 2017.02.08. 15:39:30

@diggerdriver: Mindig azt hallottam hogy Anglia nem eleg napsutotte azert kerdeztem hogy mit szol hozza a szolo?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 15:43:36

@Dikusz:
Ugyanez megvan Gobbi Hildával is. Legalább ilyen jó.

London2009 2017.02.08. 15:44:55

@Dikusz: ez a haverom azota sem ment vissza Mo-ra dolgozni. O azt mondta, hogy az o tudasa nagyon elavultnak szamitott es evek kellettek hozza mire belerazodott az uj rendszerbe. O is a technikakat, gepek hasznalatat emelte ki, meg ugye a szamara ismeretlen protokollt. Meg arra emlekszem, hogy azt is meselte, hogy miutan mindent latinul tanult Mo-on igy az oreg dokik ezt nagyon dijaztak, mert itt mar csak azok vagtak annyira a latint, mint o. Ezt o is mondta, hogy sokkal szigorubbak a higenias szabalyok es azt vegtelenul komolyan veszik. Meg itt nincs olyan, hogy valaki 24 oran keresztul ugyel. Szigoruan be van tartva a piheno ido, szabadsag stb. A normalis fizetesrol meg nem is beszelve.
Paracetamol egy csomo keszitmenyben van. Pl a Neocitran meg a Coldrex az lenyegeben paracetamol meg kis C vitamin meg koffein, meg ez az. Itt Lemsipnek hivjak kulonben, de ugyanaz, mint a Coldrex. A Nurofen meg valojaban szimpla Ibuprofen. Na es en ezt pl imadom, hogy egy csomag paracetamol egesz pontosan 59p, ibuprofen meg 79p. Ha mar Lemsipkent van csomagolva, akkor minimum a 10szeresebe kerul. Ugyhogy ezeken jokat derulok. Csak el kellene olvasni neha, hogy mi is van a keszitmenyben.
Sok folyadekkal kell bevenni a paracetamolt meg nem szabad tuladagolni es akkor semmi baja nem lesz a majnak sem.

London2009 2017.02.08. 15:46:06

@P.Elliot: ugy van, ahogy Digger irja. Igen ritkan erik be. Valtozo, hogy milyen a termes. Van, hogy meglepoen jo! Mindenfele szolovel probalkoznak. Ha erdekel majd megkerdezem pontosan, mert nem tudom sajnos.

adg 2017.02.08. 15:46:15

@Mrs Rumcajsz CA: haha, szoval tevedtem, de, ebbe is bele lehet kotni. Szokasos abo cirkusz, nem hinnem, hogy kulonosebben erdekelne barkit, itt a nyar, mindenki barbizik ezerrel, sut a nap, (nalunk mondjuk epp monszun van), meleg van, nem szamit semmi. Ujsagiroknak jo, kielhetik magukat. No worries.

Mint a sinkhole sydneyben, ami a PM haza mellett keletkezett es oriasi es es es stb. A mai nap szenzacioja!
Aztan a cikk vegere kiderul, hogy beszakadt a jarda par meteren es tenyleg eleg mely a godor, de a miniszterelnok haza egy jo km-re van. :)

Shaktee 2017.02.08. 15:48:23

@Mrs Rumcajsz CA: szombat -8, vasarnap viszont +1, majd dumcsi, lehet hogy kimegyunk megint mi is..sok jo program lesz..

Shaktee 2017.02.08. 15:48:30

@Dikusz: :-) Vannak malac dolgai is a Lacinak, azt inkább nem linkelem be ide..:-)

adg 2017.02.08. 15:51:41

Az angol kave is messzefoldon hires.
Biztos az is ott terem, azert olyan jo.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 15:52:43

@London2009: jellemzoen feherszolobol es altalaban habzo borfajtakat termelnek, amit tenyleg erdemes megvenni, az altalaban 30 font korul van egy uveggel, igy mi nem szoktuk venni, ugyanaz mondjuk spanyolorszagbol vagy olaszorszagbol csak 5-6 fontba kerul

adg 2017.02.08. 15:53:03

Ha arra jarok, meg is kostolom, ne masoknak kelljen elhinnem. :)

London2009 2017.02.08. 15:55:20

@Mrs. Clayton: igen, igen, csak feher szolo van nalunk is. Meg habzo bor is sikerult. Igaz, hogy veletlenul, de sikerult. :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.08. 15:55:45

Ha a Newsweek 2016 júliusi számában megjelent cikknek hinni lehet, akkor "Britannia most több fajta sajtot termel, mint Franciaország."

Szó szerint fordítottam: "Britain now produces more varieties of cheese than France."

europe.newsweek.com/britain-produces-more-cheese-france-484465?rm=eu

Továbbá ( a fordítás ellenőrzése kedvéért angolul is idézek):

A record 5,000 cheeses were entered into this year’s International Cheese Awards, now in its 119th year. The show takes place today at Nantwich Town Centre in Cheshire, England.

Idén 5000 sajtot neveztek be a "Nemzetközi Sajt Díjra", ami rekord A sorrendben 119-ik versenyt egy - a fotókból ítélve - gyönyörű angol kisvárosban, Nantwichben tartották. (Oda egyszer elmegyek!)

nantwichshow.co.uk/

This year, over half of the cheeses entered into the competition were from Britain, now the leading global cheese producer, ahead of France.

Az idén kiállított sajtok több mint fele (tehát 2500-nál is több) Britanniában készült, mely Franciaországot megelőzve, ma a világ vezető sajttermelője.

Over 750 different cheeses are produced in Britain today, from classic cheddars to more “unusual modern varieties.”

A brit sajtokat ...... 750 különböző fajtába lehet sorolni.

There are about 400 different varieties of cheese produced in France.

Franciaországban 400 különböző fajta sajtot termelnek.

Utánanéztem, a cikkben szereplő adatok egyeznek a vásár honlapján közöltekkel.

www.internationalcheeseawards.co.uk/content/results

Az már más tészta, hogy a hasonló "világversenyeken" például Franciaországban miként szerepelnek a brit sajtoK (ezt már nem fordítom).

"The International Best Cheesemonger Competition .... in 2015, the brought together 12 contestants from 6 countries, awarding first prize to the French Fabien DEGOULET, closely followed by the French Guillaume CARDINET and the Belgian contestant Nathalie Vanhaver."

WWW.CHEESE-TOURS.COM/

Ezeken a brit sajtok vagy a távollétükkel tüntetnek, vagy a labdába sem rughatnak.

De hát nem mindegy?

:-))

Mrs. Clayton 2017.02.08. 15:55:57

@adg: kaverol nem hallottam, de teat termelnek, sot egyedul itt mukodik europa egyetlen wasabi termeloje is, legalabbis ok igy hirdetik magukat

2017.02.08. 15:57:37

@adg: LOL na ott meg a meleg miatt nem tortenik akkor semmi :D

Herr Géza 2017.02.08. 16:03:00

@Mrs. Clayton: "felulsz masok altal rolam irt baromsagoknak es most is azzal vitatkozol. Ha neked ez jo legyen, engem nem zavar, de ha velem akarsz beszelgetni, akkor arrol beszelgess amit en irok, ne azt amit neked mas mondott arrol hogy allitolag en mit irtam korabban."
Na ezt most honnan szeded??? Miből vontad le azt a veretes tanulságot, hogy én felülök a mások által rólad mondott baromságoknak? Mennyiben is?
Csakis a te általad sk. írottakra reagáltam. Vagy a nicked alatt más is szokott kommentelni?
Ja, immár megint nem akarok veled beszélgetni, hisz te nyitottál roppant kedvesen azzal, hogy el se olvasod, amit írtam (az első soron túl), mert én biztos csak kötözködni akarok. Nyilván.
Ha kívánod, este veszem a fáradtságot és megkeresem a múltkori angol boros témát. Bár hangsúlyoztam, hogy itt a mai sajtügyi kijelentésed a téma (részemről).

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.08. 16:03:13

@adg: en majd az ausztral borokat tesztelem le szemelyesen ha eljutok odaig. Most csak azokat tudom, amiket elhoznak pl a yellow tail, de gondolom annal van jobb is, bar nekem mar az is bejovos. Erzodik rajta h napon erett szolobol van ;)

Dikusz 2017.02.08. 16:05:59

@rebel rebel: csak nem a "Nem hiszed el babám..." című gyöngyszemre gondolsz?:))
Komolyan mondom egyszer hallottam csak, és rögtön hiba nélkül tudtam énekelni.

Dikusz 2017.02.08. 16:09:27

@diggerdriver: zseniális színésznő volt...
Viszont ezt nem láttam még tőle.

Shaktee 2017.02.08. 16:14:57

@Dikusz: A szellentést elemzőre.
A szellentés populáris nevén keresd a jutubon a Kazallal :-)

adg 2017.02.08. 16:21:03

@Mrs Rumcajsz CA: en a friss fehereket szeretem, a nehezebb vorosborokat egyaltalan nem, de marhara nem ertek hozza. Van viszont egy uj kedvencunk, csak nem tudom fejbol a nevet, es mar nem maszok ki a konyhaba erte, de az nagyon izlett. Nagyon keveset iszunk altalaban, de azt az uveget kiuritettuk ebed utan.

Tasmaniaban van egy nagyon jo magyar boraszat, szt imre neven. Igen jo boraik vannak, pl possum piss :D, pedig az sem a napsutesrol hires mondjuk, mint del ausztralia pl. mindenkepp ugorj el oda is, megeri. Remelem hamarosan mi is jarunk arra, csak innen eleg messze van.

Es most balra el, jo ejt! :)

Mrs. Clayton 2017.02.08. 16:32:54

@Mrs Rumcajsz CA: kostoltad a jammy red root toluk?

Shaktee 2017.02.08. 16:35:52

@adg: Na erre elmegy az oz man :-)

Minap láttuk a Liont, joreszt Tasmaniaban jatszodik, csuda egy hely, rajta van a bakkancslistan, rogvest az oz korálok után..

sellőlány 2017.02.08. 16:44:29

Mi van? Brit sajtó dicsőíti az angol sajtokat? Ez nem olyan, mint a Brexit? = Csak a britek hisznek benne. :-) Nagy sajtimádóként (sajnos amit most már csak módjával imádhatok) biztosan mondhatom, hogy én aztán bejártam jó pár farm shopot meg piacot Angliában, és találtam is jó sajtokat (ahogy rosszakat is), de élvezeti értékük messze a francia sajtok mögött maradt. Arról nem besz élve, hogy a sajtevés kultúrája Franciaországban már gyerekkorban elkezdődik. Ellenben a britekkel, akiknél ez a Cheddarbál, max Stiltonnál leragad, illetve mindenféle reszelt mixeket használnak. Még az igazán posh, folyton partykat adó brit rokonaink is bevallották, hogy az Aldiban veszik a "francia" sajtokat, ha esemény van. Persze az aranyszélű porcelántálon, ezüst sajtkéssel felszolgálva a mindenki azt hiszi, hogy ezért Londonig mentek. :-) Na ja, lapozzunk.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 16:46:16

@Herr Géza: legyszives keresd meg, es akkor majd rajossz, hogy nem irtam sehol semmit angol borokrol, angliaban elerheto borokrol irtam
a sajtugyi kijelentesem annyi volt, hogy az nonszensz, hogy a cikkben emlitett holgy hianyolja a sajtvalasztekot az angliai uzletek pultjaibol, ezt azzal is probaltam meg alatamasztani, hogy eleve (ok hiszik ugy) ma mar tobbfele sajtot termelnek mint mondjuk a franciak, errol volt egy cikk a financial timesban is meg a telegraphban is
na most ez lehet nincs igy, vagy a sajtok minosege nem ugyanaz, de ez mindegy is abbol a szempontbol, hogy gyakorlatilag barmilyen fajta sajtot megkapsz szinte barmelyik uzletben
erre jossz te azzal h en litaniat zengek errol, vagy arrol, es emiatt nem tudod mar megallni, hogy kozbe ne szolj, ehhez kepest en nem zengek semmit, foleg nem arrol amit te megemlitettel
akkor miert is nem te kotoszkodsz? en szivesen elvitatkozok ertelmesen a borrol is meg a sajtrol is, de akkor ha olyannal jossz amit nem irok, akkor nincs mirol beszelgetni...

Herr Géza 2017.02.08. 16:46:39

@Dikusz: Köszi, rémlik valami, de majd csak este tudom megnézni...:)))

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.08. 16:52:28

@Mrs. Clayton: meg nem a feherrel kezdtuk, az nagyon bejott, koszi az ajanlast, akkor sztem ez lesz a kovetkezo:)

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.08. 16:54:11

@adg: 'cakat. azert majd a szelektiv hulladekbol turd ki reggel, hogy megtudjam mi az az igazan jo bor. A pisire meg rakeresek:D

Hari Seldon 2 2017.02.08. 17:04:45

@Herr Géza:
Bakker, te a sajthoz is értesz?!?

Hari Seldon 2 2017.02.08. 17:13:54

@diggerdriver:
Nem tudom, hogy a kézművesen mit értesz, de amikor a múltkor voltunk Val d'Isere-ben, ott egész jó sajtot vettünk. - Bár miután nem vagyiok sajtszakértő, gőzöm sincs már milyen volt...

Hari Seldon 2 2017.02.08. 17:21:56

@P.Elliot:

Ja. A 100 éves háború is a bor miatt folyt (kis képzavar).

Nem akarták visszadni Aquitaine-t, a Bordeaux-i borvidékkel.
Ha győznek most Kardio is itt az angol tábort erősítené... :-)

Hari Seldon 2 2017.02.08. 17:36:22

@sellőlány:
"Arról nem besz élve, hogy a sajtevés kultúrája Franciaországban már gyerekkorban elkezdődik."

Megerősítem. Nálunk az iskolai kantinban általában minden héten kétszer (jó, néha csak egyszer) van sajt előétel a lányoknak.

Mrs. Clayton 2017.02.08. 18:07:53

@Mrs Rumcajsz CA: az elso uveg amit vettem nagyon finom volt, azota vettem mar belole jobbat is meg rosszabbat is, de az elso az igazan finom volt mint egy fincsi lekvar
A kolleganom holnap megy Parizsba es felpakolt ebbol a borbol par uveggel, mert annyira szereti. En azert megmosolyogtam, mert igaz h nem rossz bor 6 fontert, na de azert ott valoszinuleg vehet jobbat is.

Hari Seldon 2 2017.02.08. 18:07:55

@rebel rebel:

Nem vagyok egy sajtszakértő, csak látom az iskolai menu-t. Ott látom rajta. Van, hogy az elején, van hogy a végén. (persze különböző fajtájúak vannak felírva, de őszíntén mondom, eddig nem nagyon fogalkoztam a témával...)

sellőlány 2017.02.08. 18:50:02

@Hari Seldon 2: Igen, földrajzilag (+gasztronómiailag és kulturálisan) ti vagytok az egyikek, akikkel szívesen cserélnék egy időre. :-)

Herr Géza 2017.02.08. 19:01:01

@Hari Seldon 2: Családi örökség.... :))))) Anyám imádta a sajtokat, de fiatal házasként elég csórók voltak és a hónap végén gyakran zsíros kenyér volt az esti menü. Velem volt terhes, amikor a "vacsival" a kezében meglátta a szomszéd bácsit, aki egy brutális méretű "két szelet sajt között egy szelet párizsi" szendvicset majszolt éppen. Anyám önkéntelenül felsóhajtott, a bácsi elkapta a pillanatot, elmosolyodott és közölte anyámmal, hogy ő a fél életét odaadná, ha cserélhetnének, de sajnos neki olyan lisztallergiája van, hogy már nem is emlékszik milyen íze van a zsírosdeszkának... De bement és csinált anyámnak is egyet :D Aztán elmondta még, hogy nyugdíjas hajóskapitány, egyedül él, pénzre nincs gondja, de már utálja a sajtot, a párizsit és zsíros kenyérről álmodik időnként. Ennyit a világ igazságosságáról... :)))
De komolyra fordítva a szót; nem, nem vagyok nagy szakértő, de imádok mindenféle sajtot, így nekem a nem éppen szűkös német sajtválaszték mellett is nagy élmény mindig rászabadulni egy átlagos francia hipermarket akár lazán 20-30 méteres sajtpultjára is... Egyszer ifjúkorunkba egy hasonszőrű barátommal átmentünk úgy Franclandba öt napra, hogy semmit nem fogunk csinálni, csak sajtot eszünk meg vörösbort iszunk. Úgy is lett (na jó, egy kis bagett is csúszott hozzá), minden tanyára bementünk, ahol kint volt a tábla, hogy "Fromage à vendre" (vagy valami ilyesmi...), és kóstoltunk, vettünk és két komplett hűtőtáska sajttal tértünk haza. A kocsimban még egy hét múlva is olyan szag volt, hogy amikor hazamentem M.o.-ra és kinyitottam az ajtót, anyám rögtön szimatot kapott, hogy mi ez az isteni sajtillat.... A család többi fele meg: úristen, mi ez a tömény lábszag. :)))))

montroyal ( CAN qc) 2017.02.08. 19:02:21

Az estéket házibulikban töltötte, ahol a bor mellett ...

mint a magyar fiuk akiket egymast taposva hivjak meg a local csajok a bulikba .. foleg a " mellett" miatt..

ne nem én lennék ha nem jegyeztem volna meg ..

akkor most leteszem a lantot juppppiiii!!! 2(ketto) honapra

elmegyek Asiaba bolyongani 11 orszag 35 allomas ( 9 fovaros )

mar csak ezert is megérte Hataratkelni annak idejen

DieNanny CH 2017.02.08. 19:02:25

Nekem az ilyen írásoknál az a furcsa, hogy egyetemistákról szól. Merthogy minden estét házibuliban tölt, meg minden szabadidejét felfedezőúton.
És mikor tanul?

2017.02.08. 19:03:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Vizsga elott 10 perccel boven eleg, nem? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 19:07:33

@Hari Seldon 2:
Tudod én ebben a műfajban már annyiszor csalódtam, annyi átveréssel találkoztam hogy véleményem szerint ezek nagy része parasztvakítás. Láttam én már olyan nagyon neves borászt aki a saját borát nem ismerte fel.

"Öreg paraszt megy a szekérrel megállítja az újságíró és kérdezi hogy mivel kevés volt a napsütés idén mennyi cukrot rak bele? Én kérem semennyit abba csak annyi van amennyit a szellő meg a vihar belehordott. Gyí Szellő gyí Vihar."

Shaktee 2017.02.08. 19:10:48

Off

Nem tudom elhinni hogy nincs az országban egy NGO, egy civil szervezet aki ennek a nõnek a tudását, tisztességét ne tudná használni :((

On or Off On

Shaktee 2017.02.08. 19:10:53

@Hari Seldon 2: Most akkor megy a Sarkó a börtönbe, mi a helyzet?

Shaktee 2017.02.08. 19:11:01

@montroyal ( CAN qc):

Akkor most megyek a boltodba karosszérát kalapáltatni, meg lehet oket malmozni! :-)
just kidding.

Jo utat Zoli bácsi!

2017.02.08. 19:19:57

@diggerdriver: Errol az jut eszembe, hogy volt egy holland komikus nemreg, aki apro darabokra vagta a Big Macet, vagy mit, tudod a McDonalds hamburgeret, es igy vitte el kostoltatni valami kezmuves etelkialliatasra, es mindenkinek nagyon izlett. :) Nem tudom, azert volt-e igy, mert tenyleg nincs kulonbseg, vagy azert, mert ha egy ilyen networking esemenyen ingyen es kamerak elott felkinalnak neked valamit, akkor udvariasnak illik lenni es lelkesedni erte, mindenesetre ugyanezek az arcok aztan egy 10€-s IKEA-s falikepet is leteszteltek igy, megkerdeztek nehany muveszet-rajongot meg felbecsultettek nehany galeriassal, akik szerint tobb szazezret ert, legalabbis azt mondtak :D

DieNanny CH 2017.02.08. 19:32:57

@mojyo:

Ó, erre a beugratós sznob-mizériára én is emlékszem. Már nem tudom, milyen apropóból láttam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 19:42:44

@mojyo: Na erről beszélek.
Bármikor bármelyik sznobok által lenézett hipermarket húsával kipróbálnám vakteszten hogy megmondják-e honnan származik.
Soha nem mondanák meg.

Mondok mást. Kúrva nagy divat otthon a szürkemarha húsát favorizálni. Kiváló szakács barátom állítja hogy gyakorlatilag sütésre főzésre alkalmatlan. Mind az állaga mind az íze meg sem közelíti a hagyományos marhahúst. Az az emberek szerncséje hogy jól átbasszák őket és normál marhát kapnak szürkemarha helyett. Mert így baromi drágán, de jót esznek míg ha azt kapnák amit kérnek akkor drágán szart ennének.

Pernilla 2017.02.08. 20:30:17

@mojyo: na akkor kicsit visszatérve a délutáni témára, most volt időm megtanulmányozni a honlapot, és rá kellett döbbennem, hogy ismerem azt, aki az evidenszbézd logót csinálta... :D
Neki duplaszívlapátot? :)))

2017.02.08. 20:44:49

@Pernilla: Hat nem tudjuk mi volt a brief, ha az volt a szerzodesben, hogy az "ugyfelnek mindig igaza van", akkor nem a grafikusnak jar a szivlapat, hanem a megrendelonek, enis csinaltam mar egeszen fura dolgokat, dehat fiatal voltam es kellett a penz. :D

Hari Seldon 2 2017.02.08. 20:52:52

@rebel rebel:

Nem hinném. Elhúzzák valameddig amíg elfelejtik.
Ahogy más helyeken a Questor témát.

Dikusz 2017.02.08. 20:54:39

@adg: nem valami finom rozébor ami ízlett?

Dikusz 2017.02.08. 20:55:47

@sellőlány: az itthoni pálpusztai, vagy a kvargli az már smafu? :))

Golf2 2017.02.08. 20:56:33

@montroyal ( CAN qc): Fizetsz hogy ferdeszemmel nézzenek rád? Merre megy a csónak?

Dikusz 2017.02.08. 21:02:41

@Herr Géza: vagy azt mondják, mint a vak ember a sajtbolt előtt, hogy sziasztok lányok.
Itthon is van, de ezt is biztos tudod (sellőlánynak írtam is), ami büdike egy kicsit. Nagyon ritkán lehet már kapni az Ilmicit, és a Lajtát, ezek is egy kicsit szagos sajtok, de finomak. A Nagycsarnokban a főbejáratnál van egy sajtos, ott lehet kedvező áron kapni finomakat. Igaz, hogy ezek azért olcsóbbak mint máshol, mert rövid a szavatossági ideje a termékeknek.

Dikusz 2017.02.08. 21:09:13

@mojyo: ez meg azt juttatta eszembe, amikor sok évvel ezelőtt Sándor György humoralista a budapesti Váci utcában egy Burda-szabásmintával a kezében kért tájékoztatást, hogy mutassák meg neki ezen a térképen merre kell mennie. :)))

montroyal ( CAN qc) 2017.02.08. 21:27:06

@rebel rebel: koszi

a melosom ha nem tetszik ,ami arat mond hatatfordit es visszamegy a netre jatszani . :-), vagy elsziv egy potot ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.08. 21:28:44

@diggerdriver: barmikor megmondom hogy egy tojas,egy csirke vagy marha farmrol szarmazik, vagy nagyuzemi
szurkemarhatmeg sosem ettem.ahhoz nem tudok hozzaszolni

**mimi** 2017.02.08. 21:29:46

@Herr Géza: O azok a finom francia sajtok!
Egyszer meg régen Bretagne - ban nyaraltunk , sosem felejtem el a vacsora levezetésekent talált sajttalakat....

**mimi** 2017.02.08. 21:32:25

@Dikusz: az ilmicit ezer éve nem láttam... lehet meg kapni?

Hari Seldon 2 2017.02.08. 21:33:47

@diggerdriver:
Ez is igaz. Sőt hogy mást ne mondjak azt simán lehetséges, hogy miután a "gaz multik" a hatóságok és a média szeme (sőt a másik konkurens) előtt vannak jobban ügyelnek az élelmiszer biztonságra. Nekik az üzleti érdek hogy ne lehessen rájuk mutatni hogy valami problémás. - Ha valamit sikerülne is elsikálni okosba, akkor is ott van a konkurens aki telekürtölné a sajtót. Attól kezdve meg neki reszeltek.

Dikusz 2017.02.08. 21:39:35

@montroyal ( CAN qc): jó utat, csodaszép helyeken fogsz járni.:)))

Hari Seldon 2 2017.02.08. 21:40:09

@Hari Seldon 2:
A kisgazdaság tulaja meg lehet a "helyi erős ember" az meg helyben azt tehet amit akar. A nagy média nem foglalkozik vele (ha nincs haláleset) a helyi alkalmazottak meg tartják a szájukat.

Nem mondom, hogy ez általános, sőt biztos vagyok benne hogy a többség rendes, mindenesetre a "rendszer" ott könnyebben kitermelHET ilyet is.

Hari Seldon 2 2017.02.08. 21:42:04

@Hari Seldon 2:
De mondom, amikor fent nyaraltunk a hegyen, csak nem hagyhattuk ki a helyi savoyai terméket.

gabors 2017.02.08. 21:44:25

@diggerdriver: gratula ... "... nem tudok hozzaszolni ..." :-)

Dikusz 2017.02.08. 21:45:23

@**mimi**: én is csak a Vámház körúti csarnokban láttam. Nem is tudom honnan szerzik be. Ennek a cégnek van a Fehérvári úti csarnokban is boltja, ott is láttam. Máshol nem. Na és szintén csak őnáluk láttam a kerek kvarglit (szlovák), sehol máshol, és tényleg azért olcsóbbak nem is kevéssel, mert közel van a szavatossági idő lejárta. De a büdisajtoknál az nem is nagy baj:)
Ha Budapesten jársz, néz be a Nagycsarnokba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 21:59:53

@Hari Seldon 2: Igen, ez az érem egyik oldala. A másik meg az hogy egyáltalán nem biztos hogy a házi vagy kézi vagy farmi vagy bio jobb, finomabb egészségesebb mint a bárhol árult nagyüzemi.
Senki sehol nem bizonyította még be ezek pozitív hatását. Az meg hogy finomabb erősen szubjektív. Simán benne van a placebó hatás.
Mindezt azért tettem szóvá mert ezeket a termékeket valami szent áhitat lengi körbe.
Van egy ismerősöm aki szél ellenében egy kilométerről megérui a pótkávé szagát, és ő aztán olyat soha mert a gondolatától is kirázza a hideg. Harminc éve issza a pótkávét egyik családtagjánál teljes elégedettséggel.
Másik ismerősöm mondta hogy ő aztán pulykát soha mert a szagától is undorodik. Mindeközben kétpofára tömte magába a pulykasültet nálunk.
Arról meg ne nyissunk vitát hogy mi a bio meg mi nem.

Shaktee 2017.02.08. 22:02:53

@**mimi**: long time no see :-)

Otthon nyomultok még mindig?

**mimi** 2017.02.08. 22:17:22

@rebel rebel: meg igen.... bár nagy terveim vannak :))))

Hari Seldon 2 2017.02.08. 22:20:02

@diggerdriver:
Csak egy megjegyzés: A "bio ételek" lehetnek allergénizálóbbak, mint a általános nagyüzemi növényekből készültek. (merthogy sokkal több "stressz" érheti a növényt)

Hari Seldon 2 2017.02.08. 22:25:18

@rebel rebel:
Igen. És tudod mi a legnagyobb poén? Én simán el tudom képzelni, hogy a Fillon ügyét ő "súgta" a Leláncot Kacsának. - Azzal, hogy ha lehetelen helyzetbe kerül a Fillon ő "szerényen" mégis elválallja a jelölést. Természetesen csak "önfeláldozásból", mint III Richard...

sellőlány 2017.02.08. 22:29:32

@Dikusz: A Pálpusztai nem olyan, mint régen, a kvarglit itthon még nem láttam (Hol lehet kapni egyébként? Én eddig az osztrákoknál vettem). Néha-néha egy-egy vásáron találok jófajta sajtokat (többnyire rövid érlelésűt vagy fehérpenészest), néha napján közepesen érettebb élve is belefutok, de nagyon utána kell járni és erre csak ritkán van időm.

sellőlány 2017.02.08. 22:36:38

@Dikusz: Na, közben a kvarglira itt a válasz. Ott annál a sajtosnál vettem én is Ilmicit nosztalgiából, sajnos vagy az emlékeim szépek, vagy ízlésem finomodott túlságosan, de számomra elég "nyers" ízvilágú, kissé iparias és lelketlen sajtnak tűnt.

adg 2017.02.08. 22:37:44

@Dikusz: @Mrs Rumcajsz CA: reszben roze, de szerintem sokan lefikaznak magyarorszagon nevelkedettek, mert nem szaraz. Ott belenkvertek par pinceszetben, hogy a bor az szaraz es voros, ami nem az, az nem bor. pont.
De en tenyleg nem ertek hozza, nem tudom megmondani, hogy jo-e a bor, csak azt, hogy nekem izlett-e.

kepkezelo.com/images/r8v94vpbnf9dpqrcw1sf.jpg

Shaktee 2017.02.08. 22:42:06

@**mimi**: lehet gyünni kóstolni is :)

**mimi** 2017.02.08. 22:50:47

@rebel rebel:
Ne csak nézzek mint a luki nyúl :))))

2017.02.08. 22:54:03

@diggerdriver: "Arról meg ne nyissunk vitát hogy mi a bio meg mi nem."

Ez nem vita targya sehol szerintem, a legtobb helyen letezik ra hivatalos minosites es minosegkovetelmenyrendszer, amelynek teljesulese eseten megadjak a bio cimet. :) Amugy kornyezetvedelmi szempontbol sokkal elonyosebb ilyet valasztani, mivel ezek mellozik bizonyos gyomirto szerek hasznalatat (a pamuthoz peldaul iszonyu sok kell, ha nem bio). Elelmiszerhez nem ertek, hogy egeszsegesebbek-e is, azt nem tudom (ehhez kellenek az "evidence based orvosok" :D), de lathato vagy erezheto kulonbseget en se tapasztaltam soha.

Szerintem nem sznoberia ilyet valasztani, ha az ember pl azert teszi, mert jobban bizik benne, vagy szeretne, ha elterjedjen ez a gazdalkodasforma es igy akarja segiteni a bio vallalkozasokat.

Van olyan is, aki csak "haztajinak" mondja magat, vagy ilyesmi, de ha nincs rajta bio cimke es nem vizsgaltak be sehol pl, akkor ki tudja mennyire megbizhato, lehet, hogy valami dzsuvas pincebol jon, akkor mar a boltival jobban jarsz.

Herr Géza 2017.02.08. 23:12:34

@diggerdriver: Ez a "farm" kontra "nagyüzemi" hústermelés amúgy is vicces téma. A "farmon nevelt" megjelölés önmagában semmire sem garancia, hisz a farmokon is lehet nagyüzemi módszerekkel, húsgyárként tartani állatokat, sőt ma ez a jellemző inkább. A hús ízét leginkább az állatnak a táplálása határozza meg, míg a tartás körülményei inkább a hús állagát, textúráját befolyásolják. A tömegtartáshoz elengedhetelen ipari mértékű gyógyszerezésről meg ne is beszéljünk.
Abban azért biztos vagyok, hogy még a laikus is felismeri a vakteszten a legelőn szabadon kérődző és a napot sosem látott, iparilag előállított műtápon nevelt marha (de akármilyen más állatét is) húsának különbözőségét, feltéve, hogy a konyhatechnológia is megfelelő (a szarrá sütött, kiszárított steakek ízében nem lesz olyan markáns a különbség, de a sok fűszerrel készült egyéb húsételekben sem).
A baj inkább az, hogy ma már a marketing minden icipici kiskapu-lehetőséget kíméletlenül kihasznál. Így aztán nálunk a tojás dobozán akkor is mosolygó tyúkok kapirgálnak a mesebeli nénike házikója körüli romantikus réteken, ha egyébként a törvény által megkövetelt "ketrectartásból származó" felirat a törvény által előírt legkisebb betűtípussal ott is szerepel a kép egyik sarkában. Lehetőleg a sötétzöld háttérre egy árnyalatnyival világosabb színnel nyomtatva. :)))
Arról már nem is kell beszélni, amikor a budapesti piacon a sokszoknyás (álcázott :D) néni a "Magyar pari"(sic!) tábla alatt akarja nekem eladni jó drágán a Made in Spain feliratú csilivili dobozból a tökéletesen EU konform egyenméretű és -formájú/-színű paradicsomokat. Amikor rákérdeztem a dobozra, még kekecül vissza is vágott, hogy "hát ippeg ilyen volt otthol aranyoskám". :))))))

Lőtéri Kutya 2017.02.08. 23:27:45

@adg: Az én ismerősi körömben szinte mindenki az édes bort szereti. Amúgy ezt az elméletet, hogy a bor csak száraz és vörös, például a tokaji borvidéken nagyon másképp gondolják.
Viszont a rozé az csak egy halovány "bor", apám szerint csak hordómosó lé, hehe. A linkeltben szerencsére csak egy csipetnyi van a címke szerint, úgyhogy talán nem nagyon rontja el.

Csodabogár 2017.02.08. 23:28:16

@diggerdriver: Úgy látom már kezd kimenni a divatból, elég rég nem is láttam már árulni. Viszont mikor a fénykorát élte a dolog, egy szakmában dolgozó barátom azt mondta, hogy annyi szürkemarha egész Magyarországon nincs, mint amennyit egy hétvégén kiraknak a pultokba.

Csodabogár 2017.02.08. 23:37:15

@diggerdriver: A biot onnan lehet megismerni, hogy sokkal drágább mint a nem bio.:-)
Kicsit foltos meg kukacos gyümölcs biztos bio, meg is kérik az árát. De veszik a népek, közelemben működik egy bio piac, szombatonként mozdulni se lehet a kocsiktól.

M. Péter 2017.02.08. 23:37:49

@P.Elliot: Dél-Angliában és Dél-Walesben van némi bortermelés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.08. 23:47:10

@Lőtéri Kutya:

„Az úgy nevezett „borszakértőkről“ egyébként is külön véleményem van. Igen jókat szoktam röhögni mikor a máltai templomos lovagok jelmezébe öltözött „borlovag" kezébe veszi a talpas poharat. Meglötyköli, szakértően a fény felé tartja kortyol belőle megmossa vele a fogát és nyilatkozik „ -Ez kérem szépen egy testes száraz bor amiben lassú a tanninok lecsengése enyhe vaniliás útóízzel és gyümölcsös teltséggel. Az évjárat 2009-es és a Somlóhegy Lófingató dűlőjéből származik Furunkulus Béla pincészetéből az október 4.-én tartott szüretből. Világosan kiérződik belőle hogy a nyolcadik sor hatodik tőkéjének tövéhez a tavaszi metszés alkalmával odavizelt Ion Radonescu román feketemunkás ami felhívja a figyelmet a szőlőművelők keserű sorsára. Értékelésem végén megadnám mobilwc kölcsönző cégem elérhetőségét és mondjátok meg Ionnak hogy magas a húgysava meg a koleszterinszintje valamint nyolcadik hónapos terhes. „

Muscari 2017.02.08. 23:54:43

@Hari Seldon 2: West Hampstead ilyen mély nyomot hagyott benned? És még a Starbucksban is lassú volt a kiszolgálás :-D

Gratulálok, Mme Sheldontól tudom, hogy nemsokára beköltöztök, szuper ügyesek vagytok!

Muscari 2017.02.08. 23:56:26

@London2009: a Facebookon is ezzel van tele minden itteni csoport. Nem eszik olyan forrón a kását azért.

Dikusz 2017.02.09. 00:48:56

@sellőlány: írtam *mimi*-nek is, a IX.Vámház körúti Nagycsarnokban, és a XI.Fehérvári úti piacon is, valószínű ugyanaz a cég. A Nagycsarnokban a főbejáraton kell bemenni, el sem lehet téveszteni, rögtön az első üzlet amit meglátsz. Sárga papírokon vannak kinn az árak.
Lehet én értettem félre amit írtál, de az Ilmici(szagos kicsit) sajt jó nagy kerek, a Lajta sajt is kicsit kellemesen büdi (olyan formája van, mint a Karaván sajtnak, csak ezüst papírban).
A kvargli meg kis korong, öt kis db van egy celofán csomagban, na annak aztán van szaga, jobban, mint a pálpusztainak. Viszont tényleg úgy emlékszem, hogy szlovák import. Ezek mind a Nagycsarnokban kaphatók, sehol nem láttam, pedig direkt figyeltem.

Dikusz 2017.02.09. 00:59:54

@adg: itthon az utóbbi időben meglehetősen népszerűek lettek a rozé borok - nem vagyok szakértő (a páleszt jobban szeretem kb. 50 fok körülit) viszont látom, hogy népszerű, könnyű borok.

Egyik munkahelyemen sokáig rendeltünk Soproni Kékfrankost - Sopronból. Nagyon erős bor, nekem egy idő után már savas volt. Jobban szeretem én is a rozét, viszont fehérborban a szárazat.

Herr Géza 2017.02.09. 01:19:02

@Mrs. Clayton: Na, akkor kérésedet teljesítve:
"Mrs. Clayton 2016.12.26. 12:07:02
@Főgebra: @gabors: @tanato: inkabb egyetek ti is sajtot, nekem mar mergezesem van
Ha csak ket dolgot mondhatnek, hogy miert jo Angliaban lakni, akkor azt mondanam, hogy a jo etelek a szuper sajtok es a meg jobb chutneyk miatt, es a jo borokat ki ne hagyjam."

Na most valóban nem írtad le konkrétan, hogy "jó angol borokat ki ne hagyjam", de azért ezt szerinted hogy lehet másként értelmezni? A jó francia/olasz/spanyol/stb. borok miatt jó Angliában lakni? Mert azokat ugye sehol máshol nem árulják, csak Angliában? De ugyanez vonatkozik a jó ételekre, meg a jó sajtokra, meg pláne a jó chutney-kra is. (Azt meg sem említem, mert biztos kötözködök :D, hogy "két dolgot" írsz, ez meg testvérek között is négy. De ez nem is tartozik a tárgyhoz.)
Aztán amikor elindul a felhördülés, már farolsz is kifelé "elegánsan" a saját véleményed mögül, nem is lep meg:

"Mrs. Clayton 2016.12.26. 13:58:17
@Zoole[uk]: szeretned hogy igazad legyen ugye? De szerencsere nincs. Az mas kerdes hogy eredetileg en nem beszeltem jo angol borokrol. De segitsegul azert adok roluk egy cikket, hogy tajekozodj a temaban.
http://www.decanter.com/tag/english-wine/"

Majd emeled a tétet, immár direkt a champagne-i borvidékhez hasonlítod Anglia bortermő vidékét:

"Mrs. Clayton 2016.12.26. 14:22:39
@Zoole[uk]: ez igy azt hiszem kicsit onellentmondas, de ezt mar megszoktam toled. Ha jartal angol bortermo helyen akkor honnan vetted h jo angol bor nem letezik? Foleg hogy tobb mint 500 pinceszet van az orszagban. Raadasul az angol bortermo helyek ugyanazon a szelessegi koron vannak mint a champagne regio. Szoval amit allitottal szimplan nem igaz szimpla okoskodas volt.."

Aztán jön a sajt is:

"Mrs. Clayton 2016.12.26. 14:26:35
@P.Elliot: az madik amerikai kommentelonk kuldott be kepeket a karacsonyi vacsorajukrol par napja, ott vettem eszre hogy ugyan alapjaiban eleg hasonlo a karacsonyi menu, de nalatok a vacsora utani desszertet nem koveti sajt. Itt ez tradicio, annyira hogy ma mar az angol sajtok sokszor jobbak mint a franciak. Egyebkent szamban is majdnem annyi fele sajtot gyartanak mint a csatorna tuloldalan."

Na itt már konkrétan "sokszor jobbak" az angol sajtok, mint a franciák. Ami azért is érdekes kijelentés, mert mi az, hogy "sokszor"? Meg mi az, hogy jobbak: melyiket hasonlítod melyikkel? Nyilván jobb az angol Cheddar, mint a francia (már ha van olyan egyáltalán....). Az meg csak így utólag jópofa, hogy dec. 26. óta nagyon belehúzhattak az angol sajttermelők, mert ugye szerinted akkor még "csak" majdnem annyiféle sajtot gyártottak az angolok, mint a franciák, most meg ugye már azt halljuk, hogy majdnem kétszer annyifélét. Na persze megírta az angol sajtó, te ilyet nem állítottál soha, tudjuk...... :)))

blackhairlady 2017.02.09. 02:10:28

@P.Elliot: probald ki a Tuxido nevu tortat, biztos feletek is lehet kapni, igazi kremes, sot 3 fele krem van benne, nekem az egyik kedvencem.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 02:33:26

@diggerdriver: aki még nem ismeri ... azert vannak igazi professionel borszakértok

Egy borkereskedés hirdetést adott fel a borkostolói állás betöltésére. Csak egy elhanyagolt, alkesz kinézetű ember jelentkezett interjúra. Az igazgató csak azon törte a fejét, hogyan rázhatná le. Kezébe adott egy pohár bort. Az ember megkóstolta:
– Ez egy Muscat, 4 éves, északi lejtésű dombról, acéltartályban érlelve. Még éppen elfogadható.
– Helyes! – mondta az igazgató, és nyújtotta következő poharat.
– Ez egy 6 éves Cabernet, délnyugati lejtésű dombról, tölgyfa hordóban érlelve 8 fokra. Nem rossz, de még 2 évig kéne tovább érlelni!
– Talált! – Harmadik pohár:
– Ez egy Pinot Blanc pezsgő, magas rangú, exkluzív – nyilvánította ki a csavargó.
Az igazgató nem tudta, mit tegyen. Segélykérően a titkárnőjére pillantott.
Az kiment a szobából majd visszajött egy teli borospohárral. A jelölt megkóstolta.
– Ez egy szőke, 25 éves, 2 hónapos terhes vizelete, és ha nem kapom meg az állást, megnevezem az apát is.

gabors 2017.02.09. 03:08:25

@Csodabogár: "A biot onnan lehet megismerni, hogy sokkal drágább mint a nem bio.:-)
Kicsit foltos meg kukacos gyümölcs biztos bio,"

ez nem igy van az en kis kertemben csak bio gazdalkodas van es a paradicsom az uborka eper, soska spenot so par cso kukorica se nem foltos se nem kukacos... de akkor szedem le amikor erett (illetve eper eseten alatalaban akkora megeszi a meztelen csiga)...

Miota idekoltoztunk 12 eve semmilyen kemikaliat nem hasznaltam (se mutragya se permetezes nem volt). Meg a fure sem hasznalok semmit, elpepecselek a gaz kezi irtasaval egyszer a szomszed jott hogy van neki a weed-killer -e es segit le fujni ...mondtam kosz de nem. Erdekes nem is locsolom es megis az enyem marad zold ...

az egesz hazban egyedul hangyak ellen hasznaltam vegyi anyagot probaltam borsav es hasonlo de nem volt eleg.

De a kertben semmit ... kb ez a BIO ...(jo ez "not scalable")

gabors 2017.02.09. 03:11:53

@Herr Géza: "@gabors: @tanato: inkabb egyetek ti is sajtot, " ha tudnam hogy ezt miert irtad nekem (ezert szoktam idezni)

de tenyleg semmivel kapcsoltaban nem kommenteltem ma (egeszen 10 perccel ezelottig)

blackhairlady 2017.02.09. 03:32:02

@diggerdriver: a baratod sore is kezmuves, nem? Szerintem a legnagyobb kulonbseg, hogy kicsiben sokkal izgalmasabb, jobban fuszerezett, kulonlegesebb dolgokat lehet eloallitani mint a ngayuzeminel.

FutureFry 2017.02.09. 04:36:05

@adg: "Tasmaniaban van egy nagyon jo magyar boraszat ... pedig az sem a napsutesrol hires mondjuk, mint del ausztralia ... Remelem hamarosan mi is jarunk arra, csak innen eleg messze van."

Messze? Mostanában néha lehet Tasmaniából származó cseresznyét kapni errefelé, nem is annyira drága (és egész jó). Csupán csak ~8-10 ezer mérföldet kellett utaznia...

Shaktee 2017.02.09. 06:14:15

@**mimi**: @Hari Seldon 2: But no chemicals, n'oublie pas :)

Vagy azt mondod hogy a "természetes" stressz több szemetet tesz a szervezetünkbe mint a kémiai anyagok, permetek?

Shaktee 2017.02.09. 06:14:18

@Hari Seldon 2:

Talán nálatok már bemutatták..Django feleségét Palya Bea játsza.

kepkezelo.com/images/4eyc8yo4c4nin9ymfew5.jpeg

Shaktee 2017.02.09. 06:14:50

@Hari Seldon 2: Hatalmas sumák ő is, egyáltalan nem kizárt..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 06:17:38

@blackhairlady: Miért lenne kézműves? Mitől? Mert kézzel gurítják a hordót?

P.Elliot 2017.02.09. 06:21:00

Hogy ti mennyit irtatok kivesezve a borokat es a sajtokat amig nem voltam itt!
Koszonom az angol borok felvilagositoinak a hozzam intezett hozzaszolasait, majd megnezem az italboltban hogy arulnak-e valamilyet, kivancsi vagyok az izere hogy a keves napbol mit tudtak kihozni.
Az viszont nem lehet veletlen hogy az angolok mindig kulfoldi borpincekbol szereztek be a keszletet regen, valoszinu most is.
En egyebkent nem vagyok valami nagy borivo es nyugodtan hagyom magamat lenezetni azert mert az utobbi evek legfinomabb borat szamomra pont a gyumolcsborokban veltem felfedezni.
Valahol az egyik deli allamban voltunk amikor a benzinkutnal helyi borkeszitok termekeibol volt nemi keszlet, bemutato a turistaknak es az uveg cimkeje miatt vettem egy uveg cseresznyebort mert olyan szep volt, egyet meg a baratnomnek. Itthon bontottam fel es megkostoltam, en meg ilyen finomat eletemben nem ittam, kis poharankent vegeztem ki es meg a baratnomet is felhivtam hogy mit vettem neki de megsem adom oda de adok neki helyette masfelet/ mas helyi borokat is vettunk, erdekes vegigkostolni a helyi pinceket/.Eljott, megkostolta a cseresznyebort es szinte osszeverekedtunk a maradekon hogy ez az ove, viszi, nem, nem adom, hehehe...
Kostoltam mar mashol is gyumolcsborokat de ilyet finomat soha sehol, azota sem sikerult megtalalnom a gyartojat mert elfelejtettuk a helyet hogy hol vettuk.

sellőlány 2017.02.09. 06:28:32

@Dikusz: Biztos elkerülte a figyelmedet, egy kommentettel odébb írtam, hogy láttam, hogy később hivatkoztál a Nagycsarnoka. Erre írtam, hogy vettem ott Ilmicit én is, és hogy sajnos csalódás volt újra kóstolni. A kvarglit is ismerem, de számomra a szlovák korongos verzió túl van tolva kissé, durva és kellemetlen ízű, míg az osztrák kenhető (a jobb fajta persze), sokkal kiegyensúlyozottabb. A legnagyobb csalódás viszont a Pálpusztai. Éretlen, keserű belű, a külső érett réteg éppenhogy csak elindult az érésben, de már undorítóan ragacsos. Itthon próbáltam utóérlelni, de összességében nem lett sokkal jobb. A jó sajthoz jó alapanyag kell, és megfelelő technológia, illetve a legfontosabb: idő. Itthon sajnos egyik sem biztosított. Nem akarom leszólni a magyar sajtgyártást, de ezek tények. És ha valaki számára kinyílik a világ, akkor lesz igazán szembetűnő.

P.Elliot 2017.02.09. 06:31:38

@gabors: Te is bio gazdalkodast folytatsz? En is.
Van ugye a kozossegi kertem, ott ellenorzik hogy nem hasznaltal-e barmit ami nem odavalo, az az.
Itt a sajat kertemben soha nincs se permetezes, se tapso csak szaritott, poritott bio lotragya, / marhatragyat egyszer vettem az Amazontol, poritott volt es 5 evig nem sikerult kiuznom a szagat, soha tobbet es milyen furcsa, nekem nincsenek csigak, alig talalok egyet-egyet ha asom a foldet, nincsenek tetvek, az egesz kert olyan szep es egeszseges.
Az oszibarack faimat fujtam le tavaly bio permettel mert a barackok olyan mezgasak lettek rajta es kesz.
minden szep egeszseges, en gazolok csak.
Szomszedaim bizony mindent befujnak mindennel es milyen furcsa, valami nagy fekete bogarakat mutogattak hogy tele van vele a kertjuk ezert is hasznalnak irtot, miert nincs vajon nalam? Mar mondtam nekik hogy valoszinu a fekete bogarak szeretik az irto izet es taplalo lehet ha szaporodnak tole.
Az egesz permetezes egy nagy marhasag, illetve jo, legyen gyumolcsfaknal ha mar muszaj de ne mindenre az Istenert!

Ma eszmeletlenul szep meleg szinte nyari nap volt itt nalunk, varjuk a havat ejszaka, nalatok meg hovihart, mi?

P.Elliot 2017.02.09. 06:35:41

@diggerdriver: Ez oriasi, mar mashol is irtad ezt a trefas bor elemzest, meg kell szakadni a nevetestol...

P.Elliot 2017.02.09. 06:38:08

@montroyal ( CAN qc): Na, ez is nagyon jo volt, hehehe..
Utazol? Kellemes utazast, kiserjen a mely irigysegem utadon....
Aztan hozzal sok fotot es jelentkezzel be idonkent ahonnan tudsz...

Hari Seldon 2 2017.02.09. 06:54:58

@Herr Géza:
Fogdjunk műszaki ember vagy... Aki képes evidece base szöveget visszakeresni és kielemezni csak az lehet....

sellőlány 2017.02.09. 06:56:26

@P.Elliot: Mi pár éve vettünk itthon egy kertet egy erdő mellett, tele gyümölcsfákkal. A volt tulaj már évek óta nem törődött velük, én meg akkor semmit nem értettem ehhez, de azt az egyet tudtam, hogyha már nekiállok, akkor legyen minden bio. Aztán amikor kevéssel lombfakadás után lehullott akkor a őszibarackfáról a levelek és a kajszi virágzás után egy termést nem hozott, a meggy és cseresznye tele kukaccal, akkor ment a fejvakargatás. Egy helyi kertész meg jól kiröhögött, hogy erdő mellett bio-t, na hát én nem vagyok komplett. Szóval idővel elkezdtem vegyszereket használni, de már késő volt, a gombásodás masszívan elindult az öreg fákban, sorra perzselődtek ki és ott álltam tétlenül. Na akkor újraértelmeztem az elveimet, elolvastam, amit lehetett a gyümölcsfákról és most már használok gomba és rovarölőszereket is (utóbbiakat csak, ha szükséges), illetve levéltrágyát. Ami megmaradt, az mind terem, de sajnos az egyik barack még fertőzött, nehezen haladunk a rehabbal. De a rendszeres metszés, fiatalítás sokat segített a fákon. Nekem ez nagy lecke volt, ezért az igazi biot továbbra nagyra becsülöm, de a klímaváltozás, növénynemesítés miatt manapság vegyszerekre is szükség van. Sajnos.

adg 2017.02.09. 07:15:04

@FutureFry: Nekem annyi ide Tasmania, mint NY-San Diego, az eleg messze van szerintem.
A masik baj, hogy ott mindig szar ido van, most nyaron nagyjabol elviselheto, de mindjart jon a zimanko, nekem pedig meg puloverem sincs. :)
De majd elnezunk oda hamarost, 1-2 even belul sorra kerul.

P.Elliot 2017.02.09. 07:15:07

En is erdo mellett lakom de nem gombas semmi, egy szilvafam volt ami elmezgasodott es ki is pusztult.
Az oszibarackfak kicsik meg, remelem nem lesz bajuk. Igazabol nagyon keves gyumolcsfam van, inkabb viragok, azok is limitaltak mert a napfenyben is hianyom van, illetve keves...

sellőlány 2017.02.09. 07:30:30

@P.Elliot: Az erdő nem feltétlenül vonz gombásodást. :-) Viszont másféle baktériumokat, rovarokat, élősködőket igen. A gombák fonalasan terjednek, és ha elérik a fa törzsét, akkor a folyamat már nehezen visszafordítható. Ha a gomba gyökér felől támad, akkor még rosszabb a helyzet és kábé esélytelenek vagyumk. A levélfodrosodás, a virágzás utáni terméselhalás, mézgásodás, kéregrepedés és a fa világosabb faszöveteinek kitüremkedése tipikus jelek. Öreg fáknál ráadásul nagyobb a rizikó, főleg, ha fiatalabb korukban permetezve voltak és utána próbálják biosítani őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 08:27:17

@sellőlány:
Ugyanígy jártam. Tudomásul kell venni hogy a korszerű nagy hozamú fajták nem alkalmasak biotermesztésre.

sellőlány 2017.02.09. 08:51:25

@diggerdriver: Örülök, hogy azért akad olyan téma, amiben egyetértünk. :-)

Dikusz 2017.02.09. 09:03:20

@gabors: nem neked írta, egy régebbi posztból idézett.

A kerted esetében igazad van, hogy ez a biotermelés - elvileg. Itthon ilyenkor azt mondják, és ebben én is kénytelen vagyok igazat adni, hogy a környezet már olyan mértékben szennyezett (talaj, savas eső) ezek miatt már nem is lehet igazán biotermelésről beszélni.
Azt meg nem tudhatod, az előtted ott lakó milyen vegyszereket használt a kártevők irtására. Lehet mielőtt megvetted, vegyi üzem működött a telken (vicc volt!).
Én is járok évek óta ilyen telekre, amióta megvan a tulajdonosának (több mint húsz éve) tuti nem látott vegyszert a kert. A még ott termő gyümölcsfák (a környéken "őshonos" szelídgesztenyefák vannak) mind kukacos termést hoznak. Tuti ez is bio, viszont valamiért mindegyik gyümölcsnek (körte, őszibarack, cseresznye, alma, dió) kesernyés íze van. Nem értem miért, jó lenne tudni

Dikusz 2017.02.09. 09:07:12

@FutureFry: ne haragudj, ez magas labda, és remélem annak idején hallottál róla: tizennéhány éve Magyarországon is majdnem lehetett kapni Argentínából származó cseresznyét, kb tízszeres ára lett volna, mint a hazainak.

sellőlány 2017.02.09. 09:24:16

@Dikusz: Sokan a bio kertészkedést arra értik, hogy nem permeteznek egyáltalán. És ez téves felfogás. Permetezni kell, megfelelő növényi alapú szerekkel, ezek lehetnek nyers, erjesztett, főzött levek, trágyalé, illetve szükséges fermoncsapdák kihelyezése. Sokkal több odafigyelést és törődést igényel a bio módszer, mint a permetezéses. Nekem úgy tűnik, az ismerősöd fái már betegek és anyagcsere zavarral küzdenek, ezért keserű a fák termése. Egy őszi-tavaszi (lombhullás után és rügyfakadás előtt) meg javíthat a helyzetükön, ősszel a fák körbeásásával, talajfertőtlenítéssel, illetve lombosodás után az intenzív lombtrágyázás segíthet az anyagcserén. Ez még nem kimondottan vegyszeres eljárás és mégis teszel valamit a fáidért. A konyhakert teljesen más műfaj, én a raklapos magas ágyásos műfajt próbáltam, házi humusszal és beültetés után lombtrágyával, permetezni így nem kellett.

**mimi** 2017.02.09. 09:27:08

@Herr Géza: Gezam nagyon menő vagy ! :)))))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 09:41:11

Apropo bio... Idestova ötödik éve annak, hogy a stockholmi teraszunkon balkonparasztkodom. Februárban elvetem a magokat, a palánták májusig a konyhaablakban szívják magukba a napfényt, hogy júliustól szeptemberig naponta egy-két szem friss zöldséget/pirosságot :-) teremjenek a teraszon.

hobbiszakacs.blog.hu/2014/02/23/terasz_stockholmban_789

Eleinte pritamin paprikát, uborkát és paradicsomot termesztettem, de a kártevők miatt idén csak paradicsomot fogok. A paprikát a salátabagolylepke hernyója zabálja

hobbiszakacs.blog.hu/2014/02/24/terasz_stockholmban_4_a_paprikagyilkos

az uborkát pedig vagy a túl nedves (penész) vagy a túl száraz közegben élősködők (takácsatka) fajtái támadják meg.

Hiába őrködtem a paprikák fölött zseblámpával és ollóval, nyár közepén a hernyók helyét apró levéltetvek vették át, az egész terasz ragacsos volt a váladékuktól. Valahol azt is olvastam, hogy permetezés nélkül lehetetlen a bio-paprika termesztése. Valószínű, hogy ezért sem tudják a bio, azaz eko-címkét a paprikára ragasztani :-)

Herr Géza 2017.02.09. 10:11:00

@Hari Seldon 2: Az hát...:) De muszáj volt, mert azt mondta, ő sose írt ilyet, én csak felülök annak a handabandának, amit mások terjesztenek róla....

Dikusz 2017.02.09. 10:22:32

@sellőlány: tökéletesen igazad van mindenben, és valóban félreértettem, amit írtál. Abban is igazat adok neked, hogy addig nem mondhatok véleményt most éppen a sajtról, amíg nem ismerem a franciát/olaszt/angolt, stb-t.

Nem vagyok sajtszakértő, úgy igazán ínyenc módra nem is szeretem. Azt viszont magam is tapasztaltam, hogy a pálpusztai, és az Ilmici, és a Lajta sajt sem a régi. Előfordulhat, hogy azért, mert nem azok gyártják, mint régen. A kvarglinál meg meglepődtem, hogy szlovák (pont az aromája miatt szeretem, bár nagyon ragacsos). Egyébként az nem is került szóba, hogy a szlovák sajtok is jók. Hogy őszinte legyek, azok a sajtok, amiket kóstoltam, jobbak, mint az itthoniak. Ha meg juhtúrót akarok venni, csak bryndzát veszek.

Dikusz 2017.02.09. 10:33:59

@sellőlány: ő az az ismerősöm, aki hatvan éve Angliában él.

Minden évben 2x6 hetet van itt (április-június, augusztus-szeptember), amikor szerintem épp nem lehet csinálni érdemben semmit a kertben. Valóban jól mondod, öreg gyümölcsfákról van szó, és sok évig nem gondozták őket. Az előző tulaj is már nagyon idős volt. Egyébként a szomszédai németek, az egyik ráadásul kint felszámolt mindent, végleg idetelepültek férj-feleségről van szó, ráadásul még nem is nyugdíjasok. Gyönyörű táj, de fenn a "hegyen" kissé távol van.

Dikusz 2017.02.09. 10:40:37

@Hobbiszakács: Őrségben, a szlovén határ mellett elő ismerősöm elég nagy kertje is van, mutatta pár éve, hogy oldotta meg a paradicsom/újhagyma/paprika termesztését, persze kicsiben. Teli volt a kert meztelen csigákkal, nem tudott mit tenni. A kiszuperált régi fürdőkádat tömködte tele földdel, és abba ültette a palántákat:)
Valóban határfalu, és - állítólag - az ország legzöldebb része. Nem csak budapesti szemmel, de csodálatosan tiszta ott a levegő.

Muscari 2017.02.09. 10:45:36

@P.Elliot: nem kötekedésből írom, de ti max bio jellegű gazdálkodást folytattok :-) Ahhoz, hogy valami valóban organic legyen, az arra illetékes hatóságnak ki kell állítania a megfelelő certificate - t. Nem tudom, hogy Amerikában ezt ki végzi, de ők az egész termelési folyamatot leellenőrzik.
Természetesen ennek csak akkor van jelentősége, ha el akarja adni valaki a terményeket. Annyit tennék még hozzá, hogy ez az egész jóval több annál, mint hogy nem használunk vegyszereket, ráadásul többféle irányzata is van.

Ha érdekel, olvass utána pl a Soil Association-nek, itt Nagy-Britanniában az a legnépszerűbb ága az ökológiai gazdálkodásnak Ugyanaz az ember alapította, Rudolf Steiner, aki a Waldorf iskolákat is.

sellőlány 2017.02.09. 10:52:52

@Dikusz: Itthon is lehet ismerkedni a külföldi sajtokkal. Kifizethetőbb verzió pl. az Auchan, ott található pár jobb penészes sajt (fehér és kék), néha olaszba is belefutok. De igazi, és kevésbé pénztárca kímélő lelőhely a Culinaris V. kerületi boltja, ott egy üvegfalon keresztül belátni a sajtkamrába.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 10:55:47

@Dikusz: A meztelen csigák itt is tarolnak - errefelé spanyol csigának hívják. DDT híján az egyedüli hatásos ellenszer az olló... A teraszra még nem merészkedtek fel, de ki tudja.

Ami a földet illeti, minél több van, annál nagyobb gyökérzetet növesztenek a növények. Rájöttem, hogy a paradicsom egy maroknyi földben i megél, virágzik és terem. Utólag tudtam meg, hogy a nagy farmokban is zsákokba rakott, vulkánikus kőzetek vízet magába szívó törmelékében termesztik.

sellőlány 2017.02.09. 10:58:17

@Dikusz: A március-áprilus-május (esős május esetén) kifejezetten gombamentesítő időszak. Elvileg kéthetenkénti permetezés, én inkább 3-4 hetente szoktam, lomnosodas előtt kontakt szerekkel, utána felszívódóval. De amit beteg fánál mindenképp be kell tartani: virágzás kezdetén, közepén és végén, ugyanis a gombák a virág porzóján keresztül támadnak. A monília ellen csak így lehet védekezni. Aug-szept valóban már csak a betakarítás időszaka. Novemberben lomhullas után kell elvégezni a téliesítést. A kert sok öröm, de igazi rabszolgamunka. :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 11:05:47

@diggerdriver: mesélek valamit. A piacon, ahol árulok, egy nő bio csirkéket árul. Drágák, nagyon finomak. A csirkék szabadon vannak, egész napos rohangálás, kapirgálás a dolguk, láttam a területet, ahol élnek (egyébként ugyanott, ahol a világszóló lovaikat nevelik az írek). Ellenben a húsuk sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a részemről, most mondjam azt, hogy rágósabbak, de nem kellemetlenül, de összehasonlítva a ketrecben nevelkedett 6 eurós csirkével, érezhető a különbség. Pl. spicy chicken wings-hez az olcsó boltit használom, mert az sütés után remekül leválik a csontról, míg a bio, amelyik dolgoztatta a szárnyait rendesen, annak a húsa nem adja meg magát olyan könnyen. Azt már hallottam, hogy a hús tápértékét véve nincs a kettő között különbség, csak az egyik boldogabb életet élt és volt lehetősége mozogni :-)

sellőlány 2017.02.09. 11:06:10

@Hobbiszakács: Nálam a fekete bogarak zavarták a paprika leveleket. Szappanos vízzel mosogattam, így idővel eltűntek. Hernyóra, lepkére csak a vegyszer hatásos (pl. Karate, Actara, Mospilan). Ha tényleg gáz van, nagyon kevés is hatásos. Bio esetén próbálj feromoncsapdát. Szép a zöld balkonod egyébként. :-) A felső szomszédaid törökök vagy muszlimok?

sellőlány 2017.02.09. 11:07:23

@diggerdriver: Kérdezd meg Gézát, ő biztos emlékszik és még idézni is fog. ;-)

Dikusz 2017.02.09. 11:09:05

@Hobbiszakács: érdekes állagot vesznek fel (a meztelen csigák), ha lesózod őket:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 11:09:25

@Dikusz: álomvidék! Ha lehetne, oda mennék nyugdíjba. Egyébként volt főnököm a belvárosi kiskertben szintén a régi kádba ültetett, de még így is voltak gondjai, amíg körbe nem kente a kád lábait valami csigariasztó kencével...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 11:10:09

@kisrumpf:
Az ilyen csirkéket hosszútáv futó csirkéknek hívom.
Úgy néznek ki mint a szálkásra szikkadt fitnesz picsák.
Lehet kapni itt is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 11:11:23

@Dikusz:
Kis só és már lehet is enni...
:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 11:13:53

@kisrumpf:
Van az az egérfogó ragacs. Azzal egy csíkot körbe a fa törzsén és sk kártevő nem megy fel a lombokig. A hangyák nem viszik fel.

Dikusz 2017.02.09. 11:17:19

@sellőlány: tényleg lehet a madarasteszkóban, és a Tescoban is drágább sajtokat. Biztos annyival jobbak is, amennyivel drágábbak. De annyi pénzt, hogy őszinte legyek, nekem nem ér meg. Azt viszont nem értem, hogy az átlag trappista sajtok kinek ízlenek. Évekkel ezelőtt két hetes gyalogtúrán voltunk itthon a barátaimmal. Az egyik kaja ami a hátizsákban volt, és úgy gondoltuk nem romlik meg, az a sima trappista sajt volt (gyártótól függetlenül). Tényleg nem romlott meg, pedig nagyon meleg volt, de két nap múlva olyan volt mint a gumi, talán még pattogott is volna. Az íze meg számomra jellegtelen.

sellőlány 2017.02.09. 11:21:12

@Dikusz: Jaj, én az ilyenekről nem akarok tudni. :-D Szerintem 800-1200 Ft az Auchanos sajtokért nem olyan drága. Ha igazi ínyenc valaki, be sem teszi a hűtőbe, csak a kamrába (ha van).

Dikusz 2017.02.09. 11:21:37

@diggerdriver: jól gondolom, hogy az említett "szálkásra szikkadt fitnesz picsák" nem kifejezetten a zsánereid? Kapni lehet nálatok őket:)))

Elolvadnak a csigucik, baromi gusztustalanok, de legalább nem kell darabokra szabdalni őket.

Erdélyben látni sok helyen, hogy a gyümölcsfák törzsét kb méter magasságig körbemeszelik. Állítólag a kártevők ellen.

Dikusz 2017.02.09. 11:25:14

@sellőlány: sokkal többet nem is érnek. A 800 fityinges sajt meg növényi termék (biztos láttál ilyet). Az Auchannál az 5000 Ft +-os sajtokra gondoltam.
A Culináris boltjában meg úgy is maradsz, az ablaküvegre tapadva, az árak miatt. :)

sellőlány 2017.02.09. 11:35:29

@Dikusz: Darabárra értettem. :-)))) Egész jó friss francia kecskesajtot (kenhető) vettem már ott 800 alatt, nyerstejes normandiai camembertet is 1100 körül. Brie- k is 1000 alatt. Ezek kilója valóban 4-5000 ezer, de ki vesz ebből kilónyi mennyiséget. De sajnos amióta problémáim vannak a tejfehérjékkel, utóbbiakat kerülnöm kell.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 11:37:50

@diggerdriver: nem, nem, meg lennél lepve, jókora darabok, nem szikkadtak. 1600 g körül vannak, inkább degeszek, ketten napokig élünk egy-egy ilyenből... talán éppen már tyúkoknak nevezném őket, mint csirkének. "Fitnesz picsát" nem veszünk, csak a szárnyát.

@sellőlány: egyszer találkoznod kellene az ír sajtokkal is, azok is felfutóban vannak, a jó érett Durrus pl., isteni, nem tudom leírni az ízét, a kávézónak hála tudtam szerezni érettet, nagy karikából vágva, ott röfögtünk felette, olyan jó volt. A kenyeremmel, plusz vaj.... tessék, most jól megéheztem...

**mimi** 2017.02.09. 11:45:31

@Hobbiszakács:
Ezeket a szép uborkákat és parikat tényleg a teraszon termesztetted??

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 11:48:46

@diggerdriver: Szép karikatúra, de ilyen is van. Azért egy alap ízetlen, aromák nélküli semmilyen olcsó bort viszonylag könnyen meg lehet különböztetni egy normálisabb bortól, aminek van valamilyen karaktere, ízvilága. Nem is feltétlenül olyan drágák ezek, de sajnos általában a borvásárlás elég lutri, ha pontosan nem ismeri az ember az adott pincészetből származó, évjáratú, típusú bort. Még pincészetekben is meg lehet szívni, nem egyszer jártam úgy például az egri pincéknél, hogy egyiknél kértem egy adott fajta bort ami egész jó volt, átmentem a szomszéd pincébe, ugyanolyat kértem, az meg ihatatlan savas seízű vacak volt.

@Dikusz: A magyar rozékat is általában többnyire kékfrankos szőlőből szokták csinálni, csak más technológiával, mint a vöröset. Én a kékfrankos vörösborok alapízével sosem tudtam megbarátkozni, hasonlóképp vagyok a szürkebaráttal is, legalábbis az ezekből készült magyar borokkal.
A rozéról egy kis rövid összefoglaló ismertető, miért is nevezem halovány bornak: vinoport.hu/eleterzes/tiz-tudnivalo-a-rozerol/1599

Néhány részt azért kimásolok belőle:
"1. A borokkal való ismerkedés korai fázisában általában tisztázódik mindenkiben az, hogy a rozé nem vörös- és fehérbor házasításával készül, hanem oly módon, hogy a kék szőlőt a vörösboroknál rövidebb ideig tartják héjon. Jellemzően pár óra áztatás után kipréselik, és így a héjban lévő színanyag épp csak megfesti a mustot.

4. A rozékészítésre vonatkozó általános elméleten túl a gyakorlatban két iskolát tartunk nyilván. Az első esetében szokott elhangozni: rozéra szüreteltünk. E bortípus ropogós savai és friss gyümölcsaromái miatt ugyanis sokan korábban szedik le a szőlőt, mint ha ugyanabból a fajtából vörösbort készítenének. Az így rendelkezésre álló alapanyagot rövid áztatás után kipréselik, majd jellemzően tartályban dolgozzák fel.

5. A második csoportot a nemzetközi borvilág saignée technológiaként tartja számon. Ebben az esetben a rozé a vörösborkészítés mellékterméke. Kevésbé önmagáért, mint inkább azért születik meg, hogy általa a héjon ázó léről leválasztott must sűrűbb, testesebb, aromagazdagabb vörösbort adjon. Ezek a rozék – köszönhetően a későbbi szüretnek – társaikhoz képest testesebbek, szerkezetükben és aromájukban is elindulnak a vörösborok felé.

6. Hazánk valamennyi kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé alapanyagának előállítására. Népszerűsége folytán szinte mindenki foglalkozik vele. Bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésünkre, az erre a célra legtöbbször használt szőlőfajta valószínűleg a kékfrankos, már csak a szőlő hazai elterjedtsége folytán is."

A második csoportú technológia miatt nevezi apám hordómosó lének a rozét. A népszerűsége érthető, mivel sokan isznak fröccsöt, boros kólát, egyéb kevert hígított valamiket, amik teljesen kiesnek az értelmezési tartományomból.

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 11:48:55

@P.Elliot: Az hogy a kertedben nincsenek csigák, tetvek, kártevők, az még nem jelenti azt, hogy minden egészséges. Sőt, az egészséges talajban bizony sok élőlény jól megél, amit mi kártevőknek nevezünk. Ilyenkor általában két dolog szokott előfordulni, vagy olyan szerencsés helyen van a kerted, ahol ritkák a férgek, vírusos, gombás betegségek, vagy már előtted valaki alapos vegyszeres irtást végzett, vagy mindenki rendszeresen permetezik körülötted, csak te nem.
Saját kertemből kiindulva - ami több évig elhanyagolt volt, szomszédok sem foglalkoztak a sajátjukkal évtizedekig - olyan szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy a szakirodalmakban leírt betegségek nagy része megtalálható nálam. Egy ideig nem permeteztem, csak ha nagyon muszáj volt, de a kertemben lévő növények egészségesebbé tételéhez sajnos el kellett kezdenem rendszeresen permetezni. Persze én is biogazdálkodásban engedélyezett szereket használok, odafigyelek a keverési arányra, permetezési időpontra.
Szeretnék egyszer én is olyan kertet, amivel semmi probléma nincs.
A közösségi kertben mi a protokoll, ha valami súlyosabb betegség jön elő több növénynél?

sellőlány 2017.02.09. 11:54:58

@kisrumpf: Oké, felvesszük a checklistre. :-) E-mailt megkaptad?

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 12:35:34

@sellőlány: A növénynemesítésnél az utóbbi évtizedekben elég nagy szerepe van annak is, hogy az újabb fajtájú gyümölcsfa betegség ellenállóbb legyen - főleg almáknál - ezzel is csökkentve a kötelező permetezések számát és mennyiségét, így csökkentve a termelők költségeit. Én pár éve elég sokféle facsemetét ültettem újabb, régebbi nemesítésű fajtákból, eddig a legújabb fajtákat úgy látom, hogy jobban bírják, kevesebb velük a gond egyelőre.

sellőlány 2017.02.09. 12:43:33

@Lőtéri Kutya: Igen, részben igaz, részben nem... Nekem az új ültetésű őszibarack csemete is ahogy lombot hozott, már tele volt tafrinával. De tény, hogyha csemete korától nevel valaki fákat, sokkal több a lehetősége, mint örökölt fáknál. Hát ezt kell most tavaszig eldöntenem, ha ültetünk újakat, milyeneket és ha mondjuk nem vagyunk jelen minden szezonban, akkor is túléljék. Ezért meggy, khaki sanszosabb, alma, körte, cseresznye van dögivel.

Dikusz 2017.02.09. 12:43:40

@kisrumpf: ne haragudj, igaz nem nekem írtad, de elképzeltem, hogy ott röfögsz (a kenyereddel?) a sajt fölött. :))) - ugye nem baj?
Kicsit bővebb leírása az eseménynek is érdekelne. Még a sajtot is megkóstolnám, lilahagymát tudok vinni, az megy hozzá?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 12:48:46

@sellőlány: Igen, köszönöm! Nem tudom, mi lehet a rumpf.hu-val, nem jelzett a dög, majd intézkedem! S válaszolok is :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 13:07:19

@Dikusz: ööö.. nem tudom, mit lehetne még részletezni...? a röfögés az a gyüjtőneve azoknak a kis hangoknak, amit az ember (én) hallat, mielőtt beleharap valamibe, amiről tudja, hogy nagyon finom lesz. Tudod, amit nyammnyamm, yumm, és vöff-ként írhatunk le :-) De ne aggódj, nyilvánosan nem csinálom, volt gyerekszobám.

Kovászos házi kenyér volt, saját sütés, sótlan ír vaj Limerick megyéből, vékonyan szelt érett Durrus sajt (Dunmanus változat), más nem. Lilahagyma jöhet, de akkor kacsazsír kerülne a kenyérre, s nincs sajt. S most nincs készen kenyér, ehetek egy sima joghurtot ebédre, gyalázat :-)

adg 2017.02.09. 13:14:07

Egyelore kezzel szedegetem le a bogarakat a limerol es a mandarinrol, de az ejszakai barbarokkal nem tudok mit kezdeni. Ejjel nagyon klassz 10-12 centis saskak jonnek, reggelre csak a karelyosan leragott leveleket latom. Szerencsere mar nagyobbak a bokrok, nem okoz tul nagy pusztitast a saska.
A papaya viszont folyton sarga, es alig van levele, pedig kap tapot is. Neha megzoldul es no egy fel metert, aztan megall, lehullik es megsargul.
Az ananaszok viszont gyonyoruek, semmi nem bantja es csupa eletero mind.
Passionfruitot a madarak zabaljak le, a mangot meg a posszum, de e ket utobbi mar nincs is. Volt meg grapefruitunk az elozo helyen, alllati finomat termett. Itt mas fajta van, mint otthon a boltban. A banan is nagyon jo volt, ket fajtank is volt, sugar es lady finger, de aztan egy fertozo betegseg miatt kiirtottak az osszeset a kornyekben, nehogy tovabb terjedjen. Mar lehetne ultetni megint.

Vannak meg otthon szobanovenynek tartott dolgaink is, pl vadon terjed a szanzavera, vagy anyosnyelv, ahogy az aloe is kivadult Vagy nekem ez a kedvencem, azt sem tudom, hol a tove, valahonnan felmaszott a teraszra. Ha nem ismeros elsore, akkor a jobb oldalon a korlaton latszanak a kisebb levelei. Az oszlopnal levok kb fel meteresek.

kepkezelo.com/images/nfqdl5c95yf035r82szp.jpg

adg 2017.02.09. 13:15:58

@kisrumpf: most fejeztem be a kajat, de engem is megeheztettel megint, vagy hogy kellen ezt mondani.
:)

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 13:16:04

@sellőlány: Az valószínűleg már a faiskolában megfertőződött, sajnos előfordul, hogy onnan hozza be az ember a betegségeket. Sajnos a minőségellenőrzés ezen a téren sem olyan jó Magyarországon. Gombás fertőzés ellen meg csak réz alapú készítménnyel lehet hatékonyan védekezni, de ezek többsége alkalmazható biogazdálkodásban is. Nagyon fontos a gombás betegségek elleni védekezés, nagyon sok kárt tudnak okozni, ezért igazából kihagyhatatlan az őszi, tavaszi lemosó permetezés. Próbáld ki a NORDOX 75 WG-t, ha még eddig nem tetted, sok mindenre jó.

gabors 2017.02.09. 13:28:38

@P.Elliot: "Te is bio gazdalkodast folytatsz? "

Igen apam kezdte otthon meg 80-as evekben onnan is van egy kis tapasztalat ...

Ez egy eleg kis kert atlag 4-5 uborka (ezt kell locsolni) 6-7 paradicsom (probalok 2-3 felet venni) eper csak mint takaronak van kb 10-15

Altalaban nem asom fel a teruletet hanem mindig kicsit mashova ultetem a novenyeket es az ulteteskor teszek "komposztot" a lukba van egy kis "szemethalmom ahol mindenfele organikus anyag "rohad" es jovo (egy ket evi komposztot termeli)

Meztelen csigak valszeg azert vannak mert kozel vagyunk a tengerhez es reggelente mindig nagy harmat van (ezert nem is kell annyit locsolni, pazsitot meg egyaltalan). Ezek ellen regi modszerrel megyek befottes uveg a folde sor+so (de felesegem nem szereti mert megoljuk igy oket ... de persze osszeszedni sem akarja oket)

"Az egesz permetezes egy nagy marhasag, illetve jo, legyen gyumolcsfaknal ha mar muszaj de ne mindenre az Istenert!"

Nalam az almafan vannak csak kartevok de az almat nem is evesre termelem csak a latvanyert :-) azt mar feladtam

Ultetni szoktam meg napraforgot az is csak mint latvany .. vannak gyonyoru kepek madarral st.

"Ma eszmeletlenul szep meleg szinte nyari nap volt itt nalunk, varjuk a havat ejszaka, nalatok meg hovihart, mi? "

Itt a ho ... az iskolak zarva a mi cegunk is :-))

sellőlány 2017.02.09. 13:40:59

@Lőtéri Kutya: Igen, ezzel tisztában vagyok, feljebb ugyanezt írtam egy hozzászólásban. Most egy rezes alapú kontakt mixet használok +a csak rezes nekem nem volt elég a "bio" korszakban) plusz egy hónapig volt fagy, remélem elfagytak a gombák. Sajnos az előző enyhébb telek is csak rontottak a fák állapotán.

gabors 2017.02.09. 13:42:30

@Lőtéri Kutya: "ha valami súlyosabb betegség jön elő több növénynél? "

en nem csinalok semmit volt hogy a paradicsomokat ket he alatt elvitte a peronoszpora vagy akarmi ... es ????? ezert nem fogok permetezni !!! rendben nem ebbol elek nem kell eladni stb

hasonloan az almakkal van ev hogy 50%-at meg tudjuk enni van hogy egyet sem ... de emiatt sem fogok permetezni semmit

amugy ultetek ilyeneket hogy levendula meg rozmaring meg ricinus meg veletlenszeru viragozo dolgokat

ezenkivul egesz evben etetjuk a verebeke sot madarhazak is vannak tobb fan is na ezek eszik meg a legtobb kartevot ...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 13:46:56

(Elvoltam velőscsontért, szombaton vendégek jönnek.)

@Dikusz: Ha majd megjelennek a csigák a teraszon, futok a sótartó után :-)
@sellőlány: "A felső szomszédaid törökök vagy muszlimok?". Kedves olasz-magyar házaspár. Négy éve laktunk itt, amikor összefutottam a feleséggel, és ahogy mindketten a svédet törtük, egyszerre kérdeztük: te ugye magyar vagy? :-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 13:55:18

@**mimi**: Igen, mindent a teraszon termesztettem :-) Büszkeségem a félkilós "Jurassic" uborka:

hobbiszakacs.blog.hu/2014/08/26/terasz_stockholmban_7_a_jurassic_uborka

Sajnos F1 hibrid - ezért a második generáció már nem hasonlít az elsőre, nálam például göcsörtös, szúrós göböket eredményezett.

Dikusz 2017.02.09. 14:02:06

@kisrumpf: @adg: ha nincs kacsazsír, lilahagyma, jóféle sajt, de finom kenyér, mustár/torma van, akkor egy remegős puhára főtt békebeli füstölt csülök jöhet? (viccvót)

Mrs. Clayton 2017.02.09. 14:03:10

@Herr Géza: csak most latom, hogy kinyomoztad, tehat nem irtam dicshimnuszt a szuper angol borokrol. Koszonom, a mindent felulmulo angol sajtokrol sem irtam. Ezeket mind te kepzelted bele. Azt sem allitottam, hogy mashol a vilagon ne lehetne kivalo sajtot, bort meg egyebet venni. A tegnapi kirohanasod a megjegyzesem miatt egy teljesen altalad belemagyarazott, altalam soha nem mondott velelmezesen alapult. Tovabbra is nevetsegesnek tartom, ha valaki egy ev utan Franciaorszagbol visszakoltozik a szigetre es a multik sajtpultjait hianyolja. Egyreszt mert minden sajtot meg lehet venni plusz rengeted hazai sajt is elerheto. Alairom, hogy nagyobb keszletek vannak egy francia hiperben mint itt de ez a lenyegen nem valtoztat. Egy multi az multi Parizsban is meg Londonban is. Ha a holgy azt irta volna, hogy a minoseget meg a sajteves kulturajat hianyolja, hat ok. A franciak valoszinuleg tobb sajtot esznek mint a britek. Ugyanugy nevetsegesnek ereztem a chip problemajat. En meg egy magyarorszagi kisvarosban is tudtam tavaly venni ecetes sos chipset, majd biztos pont a franciaknal nem lehet venni.
Az angol borokhoz. Mint irtam vannak jo angol borok, de ezek ugy 30 font per uveg aron mennek. Ezt miert kellene letagadni, hisz letezik. Egyebkent a legfinomabb jegbor amit ittam az egy kanadai bor volt 70 font per uveg aron. Kanada sem kifejezett bortermelo orszag csak ugy mondom.
Ehhez kepest a hazai borok olyan 2,5 3 font korul mennek a boltban, mert nagyjabol ennek megfelelo minoseguek. Nincss itt se lejaratas se oda.
Szoval tovabbra sem ertem miert jo hozzakepzelned barmit is a kommentjeimhez. En szeretek itt elni, es ez semmit nem von le mas helyek ertekebol. Viszont Nagy-Britanniat altalaban mindenki ugy kepzeli, hogy pocsek gasztronomia,, pocsek idojaras es rengeteg bevandorlo mindenutt, akiket a helyiek manapsag szembe kopnek. Ez nincs mindig es mindenhol igy. Ha szerinted barmilyen angol dologrol litaniat zengek, akkor legkozelebb ertsd ugy, hogy erre gondolok. Koszonom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 14:04:02

@Lőtéri Kutya:
"Ropogós savak"
Na pontosan az ilyen hadibarmokról írtam a paródiámat.
Eszemfaszom megáll.
"Ropogós savak"

Dikusz 2017.02.09. 14:05:12

@Hobbiszakács: ha teraszlakó betoncsigák, akkor lehet hatástalan a só, vagy kinn kell tartani a teraszon a sótartót :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 14:06:26

@diggerdriver: Már-már lemondtam a csirkéről, mint alap élelmiszerről, amikor rábukkantam egy svéd Supermarketben a Coquelet név alatt futó, 350-400g-os francia csirkére. Más fotóm nincs, ezt a neccen találtam.

mabiodomus.fr/epages/0373f108-90d9-4187-a182-3a722996f8cb.sf/fr_FR/?ObjectPath=/Shops/0373f108-90d9-4187-a182-3a722996f8cb/Products/%2211+3+620%22

Azt hinné az ember, hogy a félfogára elég, de nem :-) Húsa olvad a szájban. Vigyázz, mert az ára váltakozik, a boltban kb. 13 Eu a kilója (három megy bele), míg a "gazdag"piacon a többszörösét is elkérhetik.

Keress utána a neccen, biztos akad felétek is. Megér egy próbát!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 14:09:07

@Dikusz: "ha nincs kacsazsír, lilahagyma, jóféle sajt, de finom kenyér, mustár/torma van, akkor egy remegős puhára főtt békebeli füstölt csülök jöhet? (viccvót)" - nem fogjátok elhinni: mindezt be lehet szerezni Stockholmban! Ott, ahol a velőscsontot vettem :-)

adg 2017.02.09. 14:14:11

@Dikusz: igen, csulok mindenkeppen. Nagy szivfajdalmam, hogy itt nincs, csak nagyon ritkan, akkor is csak vakuumcsomagolt, es elso es nem is teljes.

Nem tudom, hova lesz az allat csulke. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 14:21:14

@adg: ez nem valami könnyezőpálma féle? Anyáméknak volt, csak egyszínű zöld levéllel, hatalmas, költözéskor nem fért ki az ajtón...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 14:26:31

@Hobbiszakács: fenébe, rákattintottam...

Megyek sütni, ez már sok nekem. A teraszod pedig csodás.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 14:34:27

@sellőlány: "Nálam a fekete bogarak zavarták a paprika leveleket. Szappanos vízzel mosogattam, így idővel eltűntek. Hernyóra, lepkére csak a vegyszer hatásos (pl. Karate, Actara, Mospilan). Ha tényleg gáz van, nagyon kevés is hatásos. Bio esetén próbálj feromoncsapdát."

Itt egy szapanos-szeszes levet ajánlanak környezetbarát rovarításra. Megcsináltam, de nem vettem észre, hogy használt volna.

Most jut eszembe, hogy régen dohánylével permetezték a rózsákat, hogy megszabadítsák őket a levéltetvektől. És a feromonos kártevőirtásról is van némi tapasztalatom:

hobbiszakacs.blog.hu/2009/08/03/szerelmi_bajillat
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 14:35:39

@kisrumpf: :-) Köszönöm, köszönöm, volt egy kis munka vele, nem tagadom. :-))

sellőlány 2017.02.09. 14:39:14

@Hobbiszakács: Ah, értem, kellett a hazai szó, a Rai meg a Canale5. :-)

sellőlány 2017.02.09. 14:48:12

@Hobbiszakács: Hát igen, persze lehet varázsigékat mormolni és átkozódni is... bármi hatásos lehet, de ugyanúgy hatástalan is. Jártam már úgy, hogy pont eltaláltam a permetezések időzítését, jó lett a metszés is, és végre beindult a kert, amikor betörtek egy lyukon a szarvasok és zölden lezabálták a termés 80%-át. Következő évben kerítés csere volt (vadháló) 76 méteren). Na akkor mondtam, hogy fákat a tűzre, gyümölcsöt a piacról, milliószor jobban megéri. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.09. 14:54:17

@sellőlány: Hát nem is olcsó a saját termés :-)) De látni nap mint nap, ahogy sűrűbb és sűrűbb lesz a növényzet, és pirosodnak a bogyók... az megér mindent.

sellőlány 2017.02.09. 14:56:58

@Hobbiszakács: Na igen, én is ezzel hitegetem még magam. Aztán ott a csomó gyümölcs és nem győzöm leszedni, befőzni, aszalni, elajándékozni (mert a barátok dehogy jönnek maguknak szedni)... Dupla szívás. :-D

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 14:59:13

@diggerdriver: Valahogy meg kell magyarázni az éretlen szőlőt. Azért remélem annyira nem akadtál ki, hogy a lényeget ne értsd meg a szövegből. :)

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 14:59:17

@gabors: A permetezés önmagában nem ördögtől való dolog, csak tudni kell, hogy mit, mire, mennyit, mikor használunk. Mint írtam, a biogazdálkodásban is engedélyezettek bizonyos szerek használata - ezek típusa országonként eltérő - csak sokkal szigorúbbak az előírások, mint a nem bio élelmiszereknél. Tehát a bio termesztés nem egyenlő azzal, hogy egyáltalán nem permetezik semmivel. Amúgy nem bio élelmiszereknél is szigorú szabályok vannak arra, hogy mennyi vegyszer maradvány lehet a termékben.
Sőt, sokan nem tudják, de sok növény maga is termel méreg anyagokat, amikor valami stressz hatás éri, rovartámadás, baktériumos fertőzés, stb..., ezért érdemes megelőzni ezeket.
Például natural toxins in food plants keresőszavakkal olvass utána ennek.

adg 2017.02.09. 15:03:14

@kisrumpf: nem, ez szerintem egy scindapsus, ami otthon minden lakasban fut a gazcsovon. Itt el magatol is, befutja a fakat, meg a teraszomat. Eloszor pont ugy nez ki, mint az otthoni, tenyernyi levelekkel, majd jon a kovetkezo hajtasa, es ilyen fel asztalnyi levelek jonnek ket ujjnyi hajtasokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 15:47:13

@Hobbiszakács:
Persze hogy van. Sőt a török étteremben előtted sütik meg faszénen. Nem olyan drága.

Demi78 2017.02.09. 16:25:48

Parizs nem egyenlo Franciaorszaggal. Rossz helyen volt:)

Demi78 2017.02.09. 16:26:36

Mondhatnam ugy is, hogy Parizsbol megismerni a franciakat olyan, mint sajtreszelovel rejszolni.:)

blackhairlady 2017.02.09. 18:24:34

@kisrumpf: En is olyan kad szeruben (kecske itato :D) nevelgettem az uborkapalantaimat es par to paprikat, de sajnos nagyon keves sikerrel, ahogy Hobbiszakacs irta, megtamadta a leveleket olyan moly szeru valami, alig termett. Viszont a keritst gyonyoruen befutotta az uborkalevel, jol nezett ki nagyon, es folyamatosan viragzott majustol novemberig:D

blackhairlady 2017.02.09. 18:43:11

@kisrumpf: te egy emberkinzo vagy, tudod? :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 18:54:14

@adg: az az, amit pletykaként ismerek, s minden irodában sorvadozik? No igen, azok jóval satnyábbak. Nyilván nem való nekik az az éghajlat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 19:31:13

@Lőtéri Kutya:
Tudod az éretlen szőlőnek van egy szép magyar neve. Úgy hívják hogy éretlen szőlő.
A belőle készült bornak is van neve. Az meg a guggolós. Guggolva kell elmenni az ablak alatt, nehogy behívjanak inni belőle.
Szokták még háromemberesnek is nevezni. Két ember lefog a harmadik meg tölti beléd.
Ettől a "ropogós savak"-tól kiakadtam mint a sezlonyrugó. A jókurvaanyját az ilyen urizáló paraszt gyökérnek. Máűr a "tanninok lecsengése" is kiveri a biztit de ez mindent visz.
"Ropogos savak".
Megazanyád...

blackhairlady 2017.02.09. 20:12:30

@kisrumpf: de, ahogy leirtad, egy fel okrot meg tudtam volna enni :) De maradtam a sortesztas tilapianal parolt zoldbabbal, sult gombaval, vajas krumplival :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.09. 21:24:49

@sellőlány: (bele kell sütni őket sütibe ;-))

P.Elliot 2017.02.09. 22:08:29

@gabors: Azert eleg jol elment a hovihar itt nalunk, kisebb volt mint gondoltuk, eleg jol le is takaritottak az utakat, sut a nap, most legalabbis, remeljuk hogy a tel ezzel veget is ert.
Nekem itthon nincs zoldseges kertem mert keves a napfeny, a mormota bevetesre keszen all hogy leszureteljen szinte akarmit, ami itthon van az vagy 20 to eper, tavalyi telepites, fuszernovenyek, van 3 kicsi oszibarackfa, 1 cseresznye ami le lett derekban vagva es kihajtott, hoz is nehany szem cseresznyet amit a madarak azonnal leesznek, van 3 kortefa, alig terem az egyik, a masik ketto jobban de az is a mokusok ennivaloja, megvedeni toluk szinte lehetetlen. Azonkivul van fuge, a regi joltermo kipusztult, ez kicsi meg, van kiwi ami nem terem meg, illetve nem is fog mert azt meg valami rovar szivogatja, a viragat es tonkre is teszi.
Az egesz kert igazabol az arnyekturo novenyekrol szol, a telturo bananfakrol, rozsakrol es mas viragokrol, inkabb pihenokert.
Csak organikus tragyat hasznalok , azt is keveset, a rovarokat, kukacokat rabizom a madarakra akiket kizarolag telen etetek, az elso ho vagy fagy bejovetele utan az utolso fagy es hoig, kozotte nem, azert hogy szedjek fel a kartevoket. Most azert etetem oket hogy ne pusztuljanak, legyenek eroben tavaszra meg hat szeretem oket, ez egy madarcsicsergos kert volt mindig.
Ja, almafam is van, fiatal, nincs jo helyen mert keves a foldje de tobbet nem tudok adni neki mert koves, sziklas a talaj.
Kinnt a kozossegi kertben mas a helyzet, van 4 darab/ plusz a kert vegeben kozel a kerites es ott mar csak egy fel meret van amit megmuvelhetek, pluszban, ideadtak/, a parcellak, 10x 10 feet darabja es 4 van belole, egeszen szep terulet, a maniam es kedvencem a paradicsomok, van vagy 28-30 to, eszem, fozom, osztogatom, befozom.
Van paprika, mangold, zoldbab, salata, csillagtok, hagyma, cekla, retek, spenot, kaposzta, hagyma, uborkak, fel sem tudom sorolni hogy mennyi minden.
Iden keritettem nagydobosi tokot de nem otthonrol, valahol Litvaniaban arultak , az fog menni a fel ajandek folddarabra es dinnyet is vetek.
Ez lesz a harmadik evem amikor hasznalhatom, nekem a varosi lanynak hatalmas orom a kerteszkedes, kar hogy gyerek meg fiatal koromban nem erdekelt.
En is mindig mas helyre ultetek mindent, jo szantofold ez, keves tragya kell, van ahova nem is szorok. A termes szinte hibatlan, ket to paradicsom volt hogy hirtelenul elszaradt, elszurkult es meg zolden esett le minden termes rola, kihuztam, a helyet felastam, illetve hagytam hogy egesse ki jol a nap a foldet ha ugyan hasznal ez valamit.
A kovetkezo evben odaultettem a zoldbabot es annak semmi baja nem lett.
Ott kinnt nem sok novenybetegseg van, csigat sem latok. Minden sor parcellahoz locsolocso van es korlatlan vizhasznalat meg vizkorlatozasi idoben is. Egy-egy parcella bere 20 dollar egesz evben. Ha valaki csak maganak ultet egy parcella eleg is neki hogy meglegyen a paradicsomja, salataja, uborkaja meg amit enni szeret.
Sosincs uresedes, varolista van de aki egyszer mar foglalt ott helyet attol nem veszik el ha nem szegi meg a szabalyokat. Ellenorzes alatt van hogy organikus maradjon a terulet.
8 perc autoutra van tolem, egy lutheranus templom mukodteti, a folddarab az ove.

P.Elliot 2017.02.09. 22:10:05

@diggerdriver: Hehehe.....ez jo volt. Vegre tudom hogy mi az hogy guggolos bor...

sellőlány 2017.02.09. 22:34:29

@kisrumpf: Akkor megígéred, hogy társulsz a cukrászatba, mert egyedül ezt a mennyiséget nem vállalom. :-)

Mrs. Clayton 2017.02.09. 22:47:39

@Lőtéri Kutya: Magyarorszagon ha nem szakboltbol veszed szinte biztos h valami megsavanyodott ecetet kapsz, legalabbis tavaly ez tunt fel leginkabb. Az elmult ket evben kozel 600 uveg bort vettem Angliaban ebbol osszesen 4 uveg volt vagy megdugosodva vagy a fenye tort meg es az ize is rossz volt, gondolom tarolas vagy palackozasi hiba miatt. Ugyanakkor mind a negy uveg eseten visszakaptam a penzem, sot egyik alkalommal egy extra uveg bort kaptam a masik esetben meg egy 5 fontos vasarlasi utalvanyt.
Velemenyem szerint itt az aruhazak nagyon odafigyelnek a keszletre, igy ha egy termek nem megfelelo, akkor leveszik a polcrol, valamint nem csak fel evente vesz valaki 5-20 font kozott bort, hanem rendesen fogynak a keszletek igy nincs ideje megromlani az uvegben a bornak.

Lőtéri Kutya 2017.02.09. 22:48:08

@diggerdriver: Ez van. Még bőven vannak dolgok, amikkel kiegészítheted a paródiádat a borszakértő témában.

sellőlány 2017.02.09. 23:04:51

@Mrs. Clayton: Szakbolt? Ami kábé itthon a Bortársaság? Ez azért így túl sarkos. Iszonyat sok jó pincészet van itthon és szinte mindegyik látogatható, akár B&B szolgáltatással. Pl. Kreinbacherék, Liszkayék, Pannonhalma is csodás lett, aztán ott van Tokajhegyalja, azon belül a MÁD&MÁK projekt, ami összeköti az ottani bort a jófajta jelenkori gasztronómiával. (De pl. Zwack Izabella is ott jegyzi a Dobogót). Én meg nem vettem rossz bort egyikben sem, sőt olykor nagyon jó áron lehet hozzájutni egy-egy kartonhoz.

Mrs. Clayton 2017.02.09. 23:14:17

@sellőlány: jo, rendben rosszul fogalmaztam, termelo, pinceszet rendes borszakuzlet nem tesco, meg cba, a bortarsasagot nem ismerem, az valami olyan mint nalunk a naked wines, majesty es hasonlok? Borszakuzletet csak azert irtam mert az en varosomban van egy ceg villanybol, naluk az uveges bor is meg a kannaban arult is jo legalabbis amikor legutobb otthon voltam es bort vettunk

Mrs. Clayton 2017.02.09. 23:17:25

@sellőlány: nekem itt egyedul a benzikutak eseten van fenntartasom borral, de meg ott sem vettem soha olyan ecetes, romlott bort mint otthon nem egy meg ket uzletben, legutobb inkabb viragot meg tomenyet vittunk ajandekba, mert a palackozott hiperbol valo bor mind rossz volt amit vettunk, hangsulyosan ez nem Pesten tortent, ott lehet mas a helyzet

Dikusz 2017.02.09. 23:18:59

@adg: azt itthon zabálják fel jó étvággyal a dagadt magyarok (mint én), és szenya módon cukkolják azokat, akik nehezen jutnak hozzá.:))

Dikusz 2017.02.09. 23:22:42

@kisrumpf: Van a hűtődben főtt füstölt csülök? @adg: -nek is írtam, de istenbizony, ha lehetne, mindegyikőtöknek küldenék belőle, egy tábla füstölt szalonnával együtt.

sellőlány 2017.02.09. 23:40:54

@Mrs. Clayton: Most egy kicsit megleptél ezzel, reméltem, hogy csak viccelsz (Hiperből ajándékba bort? Ez most komoly?) Itt olvashatsz többet a Bortársaságról és borászatokról, akiktől forgalmaznak, sőt néhányukat maguk felfedeznek vagy járóknak fel. Számos budapesti helyszín mellett nagyobb vidéki városokban is jelen vannak. Legközelebb mindenképp nézd meg, ha erre jársz. www.bortarsasag.hu/hu/

Lőtéri Kutya 2017.02.10. 06:18:21

@Mrs. Clayton: Azért ennyire ne túlozzunk a magyar boltokat illetően.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.10. 08:58:15

@P.Elliot: ez csodás lehet, gondolom, munka is van vele rendesen. A mi közösségi kertünket most virágoztatja fel pár lelkes ember, akiknek a kísérleti kertjét kiebrudalta a nyáron a helyéről egy iskolaigazgató (ott voltak eddig). Amúgy már csak egy vagy két lakó dolgozik rajta, de már kezd olyan "established" külseje lenni. Még azok a rózsák is megmaradtak, amiket én "metszettem"

Mrs. Clayton 2017.02.10. 10:23:56

@Lőtéri Kutya: hat a ferjem azota nem igen meggyozheto, hogy a magyar bor ihato, ez van, a kulfoldi bemegy a boltba es bor helyett ecetet kap, nyilvan nem mindenhol, de nekunk igy sikerult kb 3x Tovabbra is fentartom, hogy azert lutri Mo-n bort venni, mert az uzleteknek nincs se borasza, se senki aki ertene a tarolashoz, vagy eleget el tudnanak adni, igy a keszletek szarul tarolva ott rohadnak a polcon.@sellőlány: megis hol kellene venni ugy altalaban bort? Nem mehetsz mindig ki egy pinceszethez. Egyebkent eloszor szakuzletet mondtam, akkor azon lepodtel meg, igaz termeloi boltra gondoltam inkabb. En hust is boltban veszek, azert sem megyek el nem tudom hova es nem a farmer felesegetol veszem. Sot, most total megbotrankoztato leszek, ketreces tojast is veszek. Visszaterve a borra en a konnyen ihato, nem tul testes, gyomolcsos, friss, a digger mindjart infarktust fog kapni, borokat szeretem. Az en izlesemnek leginkabb a del-amerikai borok felelnek meg. De szeretem az ausztral, del-afrikai borokat is. Ilyen palyan a magyarok nagyon nehezen rugnak labdaba. Ugyanakkor nagy kedvencem barmelyik francia bor leginkabb a cotes du rhone, de azzal vigyazni kell mert annyian termelnek bort, h csak a videk nem lesz garancia semmire. En nem tudok ugy bort inni mint egyik ismerosunk, aki jegyzetpapirral a kezeben bont ki egy uveget.

Lőtéri Kutya 2017.02.10. 10:29:19

@P.Elliot: A paradicsomtöveid, amik hirtelen elszáradtak, a paradicsomvész nevű betegség vitte el nagyon nagy valószínűséggel, ez talán a legveszélyesebb paradicsomnál. Jól tetted, hogy kihúztad, el is kell égetni, nem szabad a komposztba rakni a beteg növényt semmi esetre sem, mert a gombaspórák túlélik. Sajnos ezt a betegséget is csak megelőzni lehet permetezéssel, ha már benne van a növényben, akkor annak vége. Paradicsomvészre rezisztens paradicsomfajtát eddig még nem találtam.

kardio1 2017.02.10. 11:08:17

@Hari Seldon 2: én úgy tudom, Macron szekerét tolják ezzel a barátai. Hogy, hogy nem, már ő az esélyes elnökjelölt. Arról persze nem beszélnek, hogy ő nyolc hónap alatt eltapsolt 120 ezret a minisztérium költségvetéséből a saját mozgalmanak rendezvényeire. Marine -t meg fiktív munkaszerzodesek miatt büntette az EP. Mindnek van ügye, de csak Fillonrol beszél a sajtó.

sellőlány 2017.02.10. 12:11:06

@Mrs. Clayton: Megpróbálom megmagyarázni a fenti reakciómat. Én egy Budapesten élek, aki sokat élt külföldön, különböző országokban, külföldi (holland) férjem van, és a családjának egy része is külföldön él (Hollandia, UK). Szenvedélyes utazó, felfedező, "gasztronauta" és rengeteg mindenben érdeklődő, önmagát megtaláló személy. Földrajzi elhelyezkedés nem számít, én mindenhol az érdeklődésemnek megfelelően, ugyanúgy felkutatom a számomra érdekes helyeket, találkozom érdekes emberekkel és ezeket a tapasztalataimat szívesen megosztom másokkal. Ez talán az eddigi hozzászólásaimból is kiderült... Szóval amiket eddig tőled olvastam, abból úgy láttam, hogy néhány metszet (gasztronómia, borok, igényesség, érdeklődés) közös közted és köztem, ebből pedig feltételeztem, hogy nem csak a UK-ben tartod számon a menő dolgokat, hanem a hazádban is. Feltételeztem azt is, hogyha akinek a bor, mint olyan fontos, akkor amikor bort vesz ajándékba, elgondolkodik azon, hogy ez mennyire személyes ajándék lehet vagy kell, hogy legyen. Nem azt mondom, hogy hiperben nem lehet jó bort kapni, hiszen van ott Bock meg StAndrea, esetleg Légli is és azokra aztán nem mondható, hogy ecetes szarok lennének. Maximum azok, amikre csak azért költ az ember, mert valamit vinni kell és mellmagasságnál a bor soron megáll a keze, mert hát ugye, minek ilyen muszáj-jelképes ajándékokra többet költeni, mint amennyibe az ecetes szarok kerülnek (Angliában ez könnyebb választás, mert ott mellmagasságban sok jó, olcsó spanyol meg dél-afrikai esetleg ausztrál borfajta megtalálható). Ha valaki igényes a választásaira, akkor én úgy gondolom, legyen mindig az. Szóval ez a kettősség lepett meg, illetve az itteni dolgok iránti érdektelenséged, amikre ráadásul olyan következtetéseket húztál fel, amik még nem is helytállóak. Tehát kérlek, tekints építően erre a megjegyzésre és fedezz fel többet azokról a dolgokról, amik mellett valószínűleg egyébként is elmész, ha erre jársz.

Muscari 2017.02.10. 12:29:16

@kisrumpf: meg más fajta is. A bolti csirke "bamba jószág", ahogy az egyik tanárom mondta. Az nem fog szaladgálni vagy kapirgálni, menni se tud szegény rendesen. Nincs két hónapos, és már le is vágják.

Lőtéri Kutya 2017.02.10. 12:49:51

@Mrs. Clayton: Én nem gyakran veszek mindenes boltból bort, de eddig egyszer vagy talán kétszer vettem romlottat. Az általános kínálat minőségi szintje már inkább zavaró, illetve hogy hipermarketekben sok a hamisított, pancsolt, rossz minőségű tokaji bor. Viszont például Lidlben kiárusításkor egész jó árakon lehet kapni spanyol, francia borokat, persze nem kimagasló minőségű fajtákat, de nincs is szükség mindig olyanokra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.10. 13:20:02

@Muscari: igen, biztosan. S ezekről raknak fel olyan videókat, hogy "csirke találkozása a fűvel"...és hasonlók.

Azon gondolkoztam, mióta él Mrs. Clayton kint? Ugyanis emlékszem, hogy volt egy időszakom, az első pár itt töltött év után, amikor csak az volt jó, ami külföldi, minden más magyar dolog stb. szar volt, csalódást okozó, a boltokban/termékeikben/szolgáltatásokban nem lehetett megbízni Magyarországon, dédelgettem a rossz élményeimet... aztán elmúlt, s jó volt rádöbbenni, hogy csak meg kell találni a jó dolgokat, s nem eleve úgy állni hozzá, hogy ez is szar, az sem üti meg a mértéket, ezzel is csak átvernek stb. Kinőttem, nem vagyok rá büszke, de talán valami kivándorlóbetegség ez is.

P.Elliot 2017.02.10. 13:42:40

@Lőtéri Kutya: Nem, nem tettem bele a komposztba, beteg novenyt vagy levelet sosem teszek.
Kivancsi vagyok hogy iden hogy alakul, a palantakat magam nevelem, az a ket elszaradt beteg az uzleti volt de a tobbi uzleti viszont ep, semmi baja nem lett.
Van egy paradicsomfajta, most kutatgatom hogy mi volt a neve keprol mert nem oriztem mag a tasakot, egyetlen tovon annyi rengeteg termett, szinte egymast turtak le az agrol, gyonyoru nagyok hogy az egesz kert, belertve a papot azt fotozta...

P.Elliot 2017.02.10. 13:47:39

@kisrumpf: En ugy gondolom, veszem eszre hogy inkabb valami angol mania lehet hogy csak az jo amit azok csinalnak, azok foznek, affele angol felsobbrenduseg erthetetlen majmolasa es nem veszi eszre hogy masutt mi a jo, a fantasztikus, az utanozhatatlan....

Mrs. Clayton 2017.02.10. 16:37:13

@sellőlány: annyi mindent tudnek mondani, de semmi ertelme...

sellőlány 2017.02.10. 18:23:51

@Mrs. Clayton: Ilyen évre nehéz érdemben reagálni. :-) De remélem, találtál néhány értékelhető elemet a válaszaimban, amelyek esetleg pozitívan befolyásolják a látásmód(ot)okat.

Mrs. Clayton 2017.02.10. 20:07:39

@sellőlány: epp ez a lenyeg, teljesen felreerted, vagyis szerintem meg sem probaltod erteni h "mi" mit gondolunk. Mar leirtam de valahogy nem ment at. Eleve a korabbi valaszomban egy ERV nem volt, amire erdemben valaszolnod kellett volna!

sellőlány 2017.02.10. 20:20:59

@Mrs. Clayton: A semmi értelme az nem érv volt? Akkor elnézést és köszönöm, hogy megtisztelteltél a válaszadással. Mr Claytonnak azért üzenem, hogy még ne írja le a magyar borokat tájékozatlanság miatt.

Dikusz 2017.02.10. 20:39:59

@sellőlány: engedd meg nekem légyszíves, hogy ehhez a véleményedhez hozzáfűzzem a magamét (pár poszttal már előrébb vagyunk, remélem olvasod ezt a hozzászólásomat, és válaszolsz rá). Nem értek veled egyet abban, hogy az itthoni hiperekben nem lehet minőségi magyar borokat kapni. Bizony több vásárló hozzájut itt márkás borokhoz - külföldiekhez is -, mint eldugott pincészetekben, legyen bármennyire kiváló minőségű az adott pincészet bora. Egyáltalán nem vagyok borszakértő, de 40 éve Budafokon élek, ezen a környéken sok pincészet van (inkább volt).
Azonkívül saját tapasztalatom is van (nem jó). Kb 15 évvel ezelőtt itthoni barangolásunk során túráztunk a Somlóhegyen. A vonatról is határozottan kivehető, jellegzetes tornácos épületben kialakított, pincészetben vettünk egy palack Juhfark elnevezésű bort. Állítólag az angol királynő kedvenc magyar bora, egyébként mint a Tokaji Aszú a borok királya, a somlóhegyi Juhfark a borok királynője. Akkor egy palack ára 900 Ft-ba került (0,7 l), ez nem kevés. Egyszerűen nem tudtuk meginni, annyira ecetes volt. A termelő nevével, csillivilli palackba volt töltve. Ezzel csak azt szerettem volna leírni, hogy nem szabad túldicsérni a borászatokat sem.

sellőlány 2017.02.10. 21:11:47

@Dikusz: Ne haragudj, de szerintem teljesen félreértettél. Én magam írtam feljebb: "Nem azt mondom, hogy hiperben nem lehet jó bort kapni, hiszen van ott Bock meg StAndrea, esetleg Légli is és azokra aztán nem mondható, hogy ecetes szarok lennének. Maximum azok, amikre csak azért költ az ember, mert valamit vinni kell és mellmagasságnál a bor soron megáll a keze, mert hát ugye, minek ilyen muszáj-jelképes ajándékokra többet költeni, mint amennyibe az ecetes szarok kerülnek." Ugyanakkor hangsúlyoztam, hogy nagyon sok borászat elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10+ évben, akiknek a borai sosem jutnak el hiperek polcaira, mert tudjuk milyen a borpiaci lobby (is). Aztán megemlítettem a Bortársaságot, akik megalkotói elkötelezett hívei a kisebb pincészetek megismertetésének. Mert miért is feladata egy átlagembernek pincészeteket felfedezése, ha nincs rá lehetősége? Így elég csak becaplatni egy plázába, vagy egy utcai üzletekbe és máris képben lehet a mai borok körképével. Ráadásul nemcsak magyar borokat ismerhet meg, hanem számos külföldit is. Külön időszakokat szentelve a champagne és brut, pálinka és egyéb válogatasoknak. Egyébként egy olyan érzésem, hogy mindig csak az egyik hozzászólásomat kommentálod és nem a gondolatmenetet követed. Így még kissé okafogyottá válik a párbeszéd, ahogy a sajtoknál is. :-)

Dikusz 2017.02.10. 21:41:26

@sellőlány: már megint félreértettelek, elnézésedet kérem. Mire odajutok, hogy hozzászóljak (jelen esetben neked), már rég elfelejtettem, mit is akartam írni, vagy felületesen olvastam el a kommentedet. Ráadásul a sajtos beszélgetésünknél is ugyanazon az oldalon álltunk, mint ahogy itt is:)
A párbeszédünk egyáltalán nem válik okafogyottá szerintem, csak lehet többször kell leírnod ugyanazt, hogy egyszer megértsem:))

P.Elliot 2017.02.10. 21:44:41

@sellőlány: Meg a 70-es evekben Egerben voltam csoportos buszkirandulason. Az allomason ott allt a pasas es bort kostoltatott, egri bikavert, mondta hogy hol a pinceje, szivesen latja a vasarlot de ha kell a kirandulas vegere idehozza a bort igeny szerint.
Olyan finom egri bikavert soha sehol nem ittam, nemcsak en gondolhattam igy hanem a buszos tarsaim mert a kirandulas vegere nagy kosarakban erkezett a rendelt bor es tobben sajnaltak hogy nincs naluk penz tobbet rendelni.
Akkor meg nem volt az hogy az ilyen meg olyan ismert es divatos pincekbe kell jarni, ez a kozepkoru pasas egyszeruen kihozta ami neki termett es eladta a turistaknak uvegenkent es nem probalt becsapni senkit hogy hamisitassal, csinalta ahogy tudta. De mennyire tudta!
Azt a minoseget utana is kerestuk de nem talaltuk meg.
Akkor Egerben persze betertunk kis ivohelyekre is de sehol nem volt ez a borelmeny mint ennel a nevtelen kis pasasnal...

kardio1 2017.02.10. 22:06:41

@Demi78: ezért nem Párizsban, hanem Lille -ben töltött egy évet Esther :-)

sellőlány 2017.02.10. 22:07:19

@Dikusz: Semmi baj Magdi néni, így szeretünk téged. :-)

sellőlány 2017.02.10. 22:19:31

@P.Elliot: Nahát, képzeld, az egy szörnyen turista hely lett azóta, a kis romantikus pincék mellett sorban felhúztak pár igénytelen faházat, ahol magyar(os) kaját adnak, és ételfotókkal tapétázzák ki az oldalukat. Mi persze álltuk a próbát és közöltünk pár helyen, rossz és közepesen jó borokat, de nem lettek a kedvenceink. Ellenben pár km-rel odébb Egerszalók környékén jött a meglepetés, ahol utcavégeken belefuthasz olyan nevekbe, akikről még sosem hallottál, de a boraik megszólítanak.

P.Elliot 2017.02.11. 00:18:39

@sellőlány: Pontosan errol beszelek, sokszor nevtelen pincek kulonbek mint a nevesnek kikialtott vackok....
Orszagon beluli kalandozasaink soran/ Usa/, ha latunk valahol borpincet akkor be szoktunk nezni, a szouvenirek nalunk jobbjara ezt jelentik az ismerosoknek, valami helyi kulonlegesseg ami persze nem jelenti azt hogy az jo is ha nem kostoljuk meg. Elozo evekben rabukkantunk egy nagyon figyelemre melto borra, kostoltuk, vettuk, itthon megigertuk magunknak hogy rendelunk toluk majdd nehany uveggel unnepekre. Valahogy nem talaltuk meg az uveget, a neten nem talaltam meg de a ferjem biztatott hogy majd ha arrafele jarunk jovo evben akkor o tudja hogy hova mentunk, mi a neve.
Jo!
Amikor mondta a tablakrol/ arrafele nagy szoleszetek vannak/ hogy ez az, bementunk, illetve vagy 10 kilometert utaztunk rohadt kanyargos utakon a tablatol meg befele es gyanus volt hogy errefele mi sosem jartunk, nem lehet az, nem is volt az! A ferjem emlekezete elnezte.
Mindegy, jo nagy hely volt meg se kostoltuk, vettunk nehany biztato uveggel, darabja 22 dollar volt, otthon kostoltuk, kopedelem volt, savanyu, hideg izu/ jobb szot nem tudok ra/, vegulis elfoztem oket lassan...

sellőlány 2017.02.11. 07:44:00

@P.Elliot: Nekünk is hasonló élményünk volt, amikor a Napa Valley-ben voltunk. Mivel csak egy napunk volt a látogatásra, nem tudtunk autóval menni (mert akkor ki vezet?), így befizettünk egy buszos útra. A buszos utakat hárompincészet látogatására szervezik, ebből egy mindig egy kisebb, a másik kettő ismertebb. Ezért nem is számítottunk nagy felismerésekre. Az út felénél aztán felnyílt valami fedél a buszon és a sofőr nem bírta lecsukni, így ott dekkoltunk egy órát, mert nem volt hajlandó emiatt továbbmenni. Aztán nagy nehézkesen kapott egy utasítást, hogy menjen el így is a legközelebbi borászatig, majd oda küldenek egy másik buszt. Csakhogy ezzel a megállással elkéstünk, és rácsúsztunk két másik csoportra, így minket összevonva egy harmadikkal, nagyüzemben áttoltak a birtokon. Azért volt egy két érdekes infó, pl. a Napa talajáról és kőzetrétegeiről, illetve a birtok mikroklímájáról. Mivel ők nem öntöznek, a hozam is kisebb, ezért limitált a kapacitásuk, drágábbak is az áraik (boutique winery). Nem voltak rossz borok, de volt köztük egy különleges, nagyon kiegyensúlyozott savú és ízű, 50 dollár palackkal, na abból hoztunk egyet. A második borászat egy vicc volt, valamilyen leszármazottak bohóckodása és story tellingje, kb. olyan történetekkel, hogy egy híres popénekesnő a névazonosság miatt fel akarta vásárolni őket, meg itt van egy a szuper dugóhúzó, ezt meg is lehet vásárolni 12 dollárért a shopban. Érdektelen hely volt. A harmadik a Sutter Home volt, aki tipikusan tömeggyártó és ténykeg mindenhol találkozni a boraikkal a világban, de meglepő módon nem nevezhetők igénytelen szaroknak. Nagy borászat, felvásárlásból jutnak hozzá ahhoz a szőlőmennyiséghez, amiből bort gyártanak. Azért jó egy ilyet is látni. Persze vérzett a szívem, hogy Yountville-re nem maradt sok időnk, így Thomas Kelleréknek csak integetni tudtam, de legalább láttam a Kollar csokiboltot és bonbonkészítést, ami plusz adaléka volt a napnak. Megfogadtuk viszont, ha legközelebb arra járunk, csakis autóval és saját pinceválasztás szerint megyünk. Egyik vezet, másik iszik, ottalvás után csere. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.13. 13:18:16

@geegee: Ott :-) Két helyen van velőscsont: középen a nagy húsos pultnál - ök csütörtökön kapnak friss árút, és csak ők vágják neked el hosszában - és ha minden szakad, akkor a latinamerikainál.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása