oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 29. 06:45,  A színes Svájc és a magyarok 164 komment

2017. január 29. 06:45 Határátkelő

A színes Svájc és a magyarok

Ha azt kérdezném tőletek, mennyi magyar él Svájcban, mit mondanátok? A válasz kiderül a heti válogatásból, miként az is, hogy a 8 milliós ország Európa egyik legváltozatosabb helye, legalábbis ami az ott élő külföldieket illeti. Emellett megnézzük azt is, milyen az, amikor Isztambult betemeti a hó, végül pedig kilépve a komfortzónából Brazíliában rúdtáncolunk egy kicsit – vagy nem.

svajc_utjelzo_foto_fintechnews_ch.jpg

Svájcban mintegy kétmillió külföldi él, ami önmagában sem kis szám, pláne sok, ha figyelembe vesszük, hogy maga az ország 8 milliós. Márpedig ez nagyon izgalmas – olvasható a Svájc és más blog legutóbbi bejegyzésében.

„Európa talán legszínesebb országában élünk és ez nagyon izgalmas! Csak az olajkitermelő országokban és Luxemburgban magasabb a külföldiek aránya. 

2016-ban egész pontosan 143.200 új külföldi érkezett Svájcba, a magas szám ellenére a tendencia már 3 éve csökkenő. Nemcsak kevesebben érkeznek (5%-kal), hanem többen is távoznak (5,6% az előző évhez képest). 

Elsősorban munkavállalási céllal érkeznek ide a külföldiek (a bevándorlók 47%-a), a második leggyakoribb ok pedig a családegyesítés (a munkavállaló családtagjai, de svájci állampolgárok ide érkező családtagjai is, feltételezem, külföldön kötött vegyes házasságból). 

A Svájcban élő külföldiek rangsora 2016-ban a következőképpen nézett ki: 

olaszok - 318'653 fő

németek - 304'706 fő

portugálok -  269'521 fő 

Tavaly legtöbben Olaszországból (4.928 fő), Franciaországból (4.244 fő) és Németországból (3.158 fő) érkeztek. 

A külföldiek egy részéről már csak kinézetük árulkodik, tökéletesen beszélik a helyi dialektust, hiszen itt születtek (Secondo-k), vagy már a szüleik is itt születek (Terzo-k). 

Ideérkező felmenőik az alagútépítéseken, gyárakban dolgoztak, igencsak keresettek voltak, vagy menekültként érkeztek pl. a délszláv háború elől. Mivel azonban a Svájcban születés még nem jelent automatikusan svájci állampolgárságot, a külföldi szülők itt született gyerekeinek is kérvényezni kell azt. Svájcban a "ius sanguinis" elve érvényesül, magyarul a leszármazás jogcíme. 

Annak ellenére, hogy az itt születettek közül sokan svájcinak érzik magukat, vagy legalábbis jobban ismerik Svájcot, annak kultúráját és politikai életét, mint származási országukét, mégsem kérvényezik az állampolgárságot (költségesnek és fölöslegesnek, részben megalázónak tartják a procedúrát és olyan is van, aki az EU-s útlevelet praktikusabbnak tartja Európában).

Rájuk ugyanúgy állandóan megújítandó tartózkodási engedély vonatkozik, mint bármely most érkezőre. Ha pl. egy diák (vagy akárki, aki itt született, de külföldi állampolgár) 6 hónapnál tovább külföldre megy, a tartózkodási engedélye érvényét veszti. 

Bármerre járunk az országban, mindig találkozunk magyarokkal. A különböző svájci magyar fórumok is élénk forgalmat bonyolítanak. Ez alapján azt gondolná az ember, hogy jóval több magyar él itt, mint amennyi valójában. Mennyi is az? Tipp? 

Közel 15.000 fő. Ebben a cikkben a grafikon külső karimájának bal oldalán, pontosan 9 óránál a piros csíkra kell vinni a kurzort, hogy a pontos számot és a teljes lakosságon belüli arányt lássuk.” 

A teljes posztot is érdemes szokás szerint elolvasni, rengeteg érdekesség szerepel még benne! 

Behavazva Isztambulban 

Azért a török metropoliszról elég sok minden beugrik az embernek, a hatalmas havazás nem feltétlenül van köztük. Bár mint a Tede in Turkey blog írja, időnként azért esik, a nemrégiben lehullott hómennyiség nem jellemző, bár az elmúlt években előfordult.

isztambul_ho_forras_youtube.jpg(Forrás: YouTube) 

„Az idei legutolsó havazás még éppen csak elkezdődött havas eső formájában, de a város kiemelkedő csomópontjain, jól észrevehető helyeken már ott várakoztak a hókotrók. Ők tudtak valamit, amit a lakosok is tudtak, de a bekövetkeztéig nem foglalkoztak vele: durva havazás várható. 

A jóslat beteljesedett, a havas eső délután 4 óra magasságában hóba fordult, a hókotrók látványosan megindultak, az ideges autósok pedig alig tudtak hazaevickélni az iskolát aznapra letudó csemetéikkel. A havazás közel 3 napig nem lankadt, még jó, hogy hétvége előtt állt a város. 

Az autósok egy része gyorsan elvérzett a lankás vidéken, mert bár a közelmúltban kötelezővé tették a téligumi használatát a téli hónapokban, a szabályok nyilvánvalóan azért vannak, hogy ne tartsák be őket. 

Sokak nem váltanak téligumira „csak azért az egy havazásért egy évben”, és téli vezetési rutinjuk sincs. Mert hát „évente csak egyszer havazik”. A parkoló autók miatt egyébként is egysávosra szűkült utcácskák járhatatlanná váltak, mert egy-egy bátor delikvens megrekedt a kocsijával, és nem volt tovább. 

A város bedugult, leállt, kihalt; előkerültek a síruhák, síbakancsok, sílécek, hótaposók, és az apukák lettek leküldve a sarki büfébe, hogy ássanak utat maguknak és hozzanak – ha kell, vadásszanak – némi élelmet a családnak.

A centiméterek gyarapodásával és a hétvége előrehaladtával a szülők kezdhették rágni a körmeiket: Hogy megyek hétfőn dolgozni? Hogy viszem el a gyerekeket iskolába? Lesz-e holnap iskola, vagy hószünetet rendelnek el? Ha én elmegyek dolgozni, mi lesz a gyerekekkel? Ki megy, ki marad?

Na jó, ez túlzás, hisz ismerjük már szeretett törökjeinket, senki nem rágta a körmét előre, mert ilyenkor a majd-lesz-valahogy elve érvényesül, de szigorúan csak akkor, ha eljön az ideje.

A döntést odafent sem idegeskedték el, vasárnap este 6 óra körül érkezett a hír: Isztambul Főkormányzósága hószünetet rendelt el hétfőre. Juhúú, örültek a gyerekek, még egy nap a hóban. A majd-lesz-valahogy pillanata valóságos lett a szülőknek, szervezkedés, megoldások keresése, munkába való bejutás, nem jutás, a gyerekre felvigyázat.”

Hogy aztán mi történt, az kiderül az eredeti bejegyzésből.

Elfeledett erőforrás 

Biztosan mindenkinek van olyasmi az életében, amit gyerekkorában vagy tiniként nagyon szeretett volna csinálni, aztán valahogy elsikkadt a dolog. Aztán egy idő után, felnőttként ismét felmerül, milyen jó lenne mégis csak belevágni. A Szerelem Salvadorban blog szerzőjének esetében ez a tánc. Amit nagyon becsülök benne, hogy képes volt kilépni a komfortzónájából, és belevágni. Ráadásul Brazíliában, ahol azért sok embernek a vérében van a zene és a mozgás. Lássuk, mi történt!

„Úgy döntöttem, legyőzve a testemen lévő szégyenem, elmegyek egy rúdtánc próbaórára, hogy ne csak erősödjek, de a nőiségem is megtámogassam, hogy kilépjek az életem biztonságosnak tűnő teréből, és kipróbáljak valami nagyon újat. 

Tehát kedden este hat órakor megérkeztem az óceánparttól gyalog öt percre megközelíthető stúdióba. A recepciós mosolyogva üdvözölt, és megengedte, hogy várjak egy órát még, mivel az óra kezdete hét órára volt kiírva. 

Láttam a nagy, akkor még üres, tükrökkel körbevett teremben a hosszú rudakat, azon gondolkoztam, mennyire elképzelhetetlen, hogy én egy napon esztétikusan, egy lábam vagy kezem sem eltörve csúszkáljak rajtuk nőiesen és szálkás izomzattal, és ilyenkor inamba szállt a bátorságom, inkább mentem volna haza, ne csinálj magadból sült bolondot, Léna, de megfogadtam magamnak, hogy ebben az évben kipróbálok és kitartok. Kötött a magamnak adott szó, tehát maradtam és csendesen vártam az első rúdtánc órámra. 

Közben megérkezett egy húsz éves forma, csupa izom, izgága fiatal férfi is. Leült mellém, úgy, mint aki már ezredszer huppan rá a nagy terem hideg kövére, és barátságosan rám mosolygott. Gondoltam is magamban, ő biztosan nyújtani jött. 

Akkor vált azonban világossá, hogy ő a tanár, amikor elővette a mobiltelefonját és élőben bejelentkezett a közösségi oldalon, tisztán hallottam, ahogy az erős bahiai tájszólásával meghívja a rajongóit a hétkor kezdődő órájára.

Ahogy hetet ütött az óra engedelmesen követtem, ahogy átsétált egy másik terembe, közben sorban érkeztek a szép, mutatós brazil nők, és csatlakoztak hozzánk. 

Az óra lassan elkezdődött, megszólalt a bemelegítéshez a zene, pontosan az egyike azon számoknak, amelyet tizennégy éve a Földes Gábor utcai panellakásunk nagyszobájában hallgattam ezerszer meg ezerszer, és nem tudtam ellenállni, széles mosollyal az arcomon a ritmusra melegítettem én is, fej jobbra billent, fej balra billent, nyak előre dönt, aztán hátra, most törzskörzés és így tovább. 

A zene pedig szólt, dübörgött a zsigereimben. Észre sem vettem, hogy abban a teremben, ahol az óra zajlik, nyoma sincs rudaknak, csak mi voltunk, meg az óriási földtől plafonig merészkedő tükrök. 

A melegítés vége felé nyílt az ajtó, a mosolygós recepciós mutatóujjával hívott maga felé, kiabálta a Beyonce szám közben a nevem, hogy menjek oda. Úgyhogy kiesve a ritmusomból odaléptem hozzá. Azt mondja, hogy rossz órán vagy Léna, a rúdtánc kint van a nagyteremben, menj át nyugodtan, még ők is csak melegítenek. 

Tágra nyílt szemekkel kérdeztem meg, hogy akkor hol vagyok mégis, hová jöttem, azt mondja, stiletto, nem hallottam, visszakérdeztem egyszer, kétszer, háromszor de hiába értettem már amit mond, nincs egy felidézhető, a szóhoz köthető kép sem bennem. 

Stiletto, maradhatok, stiletto, biztos vagy benne, stiletto, igen, stiletto persze. Szóval maradtam. 

A melegítés után rögtön megértettem, hogy arra az órára érkeztem meg, amire tizennégy éve vágyok, amiről tizennégy éve álmodok. És kinyílt egy régről ismert világ, itt Salvadorban, az új életemben.” 

Mondanom sem kell, olvassátok el a teljes posztot itt!

HÍRMONDÓ 

Ukrán határátkelőket toboroz a magyar kormány

Több mint 80 millió forintot költ arra a kormány, hogy Ukrajnában hirdetésekkel próbáljon munkaerőt toborozni Magyarországra. Ukrajnában átszámítva mindössze 50 ezer forint körül vannak a szakmunkásbérek, szóval a dolog nem reménytelen.

Magyarok a szlovák autógyárakban 

Miközben több mint 160 ezer szlovák dolgozik külföldön, az autóiparban egyre nagyobb a munkaerőhiány, amihez külföldről (például többek között Magyarországról) kell embereket keresni és bevonzani.

Négysoros mérföldkő

Négy sor, egy határozattervezet, ami magyarok tízezreinek az életére lehet hatással.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Brazília Svájc Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3412163161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2017.01.29. 08:35:40

Svájc, pici drága turistának való, vagy még annak se.
:-))

A hó errefelé érdeklődés hiányában, eddig elmaradt.

A harmadik posztnak ott a vége ahol itt is befejezték.
:-(

Taxomükke (UK) 2017.01.29. 08:43:25

Soha nem ertettem az idiotakat, akik a teli gumin sporoltak. Amig azt hasznaljak, a nyari gumi nem kopik. Akinek az evi ketszeri fel-le szerelesre nem telik, ne autozzon.

Golf2 2017.01.29. 09:04:26

Rúd nélkül se könnyű a tánc nemhogy rúddal.

tanato 2017.01.29. 09:06:29

@Shanarey: Sajnos felénk nem maradt el a hó,nem esett ugyan sok 10 cm körül de két nap alatt vastag jéggé állt össze a tartós mínusz 10.20 fokbAN,az utcákon és főleg a járdákon.Rengeteg a törés,két kolleganő is otthon fekszik kéz illetve bojkatörésekkel.Már én is elestem kétszer szerencsére törés nélkül,de azért fájdalmasan.

Shanarey 2017.01.29. 09:14:42

@tanato:

Igen, tudom, minden szombaton beszélek az anyámmal, s ő az aki panaszolja a hideget s havat ha épp az van. Na meg olvasom a hirkereso.hu-t.

Sajnálom hogy Magyarországon ilyen hideg van, gondolom ezen a télen is sokan halnak meg majd emiatt.

Fagy itt is van hajnalban, s pára is hozzá rengeteg, így sokszor van mit vakargatni az autókról. Ám az utakon minden rendben, legalábbis amerre én járok, minden rendben. Ezen a télen még nem tapasztaltam csúszás veszélyt.

arncht 2017.01.29. 09:29:18

Nem hinnem, hogy pl ausztriaba kevesebb kulfoldi erkezik es el, csak ott konnyebb megszerezni az allampolgarsagot es eltunnek ebbol a statiaztikabol.

tanato 2017.01.29. 09:44:25

@Shanarey: Nem volna itt sem akkora a baj ha nem balkáni rendszerű volna ez is itthon.Ugyanis sem az önkormányzatok,sem a közintézmények sem a lakosság nem érzi magáénak a jég eltakarítását,lesózását,így a a jégmentesítést mindenki a Jóistenre bízza,aki adta majd az el is viszi alapon.Addig meg pusztuljon a férgese,aki gyenge vagy idős törje össze magát.

nyuszigonosz 2017.01.29. 09:54:54

@tanato: Ez baj meg nagyon rossz, amit írsz.
Na mert itt is van már egész januárban jó sok hó és arktikus hideg is, - most is éppen, bár már szinte kellemes a csak mínusz 9 fok, mert ma süt a nap - de az utak és járdák járhatóak, és akkor is azok voltak, mikor hóesés volt. Rövid távon csak akkor voltak az utak nem járhatóak - pár órát - amikor hóvihar volt és az erös szél azonnal vitte vissza a havat az utakra, de olyankor meg egyfolytában takarítják, mint ahogy a járdákat is.
Még így is persze vigyázni kell, de eleve biztonságosabb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.29. 09:59:16

@tanato: Buta ember aki a havat ellapátolja, a diót leveri, a leveleket összesöpri.
A hó elolvad a dió lehullik a levelet elfújja a szél.

Csak vicc volt:))))))))))))))))

tanato 2017.01.29. 09:59:33

@nyuszigonosz: Tudom,ég és föld,erről már egy videó is fent kering a neten,egy magyar autós vette fel menet közben ahogy átértek Ausztriából hazánkba,hogy néhány perc alatt egy rendesen eltakarított,fekete útvonal hogyan változott át percek alatt hófehér hó és jégvilágba.Ugyanazon időjárási viszonyok mellett.

tanato 2017.01.29. 10:07:10

@diggerdriver: Sajnos igaz,így működnek a dolgok,tényleg kőkorszak.Kár hogy a törések miatt kiesett munkaórákat emberi szenvedéseket esetleg halálozásokat nem az illetékes önkormányzatok vagy éppen magánszemélyek fizetik akik ebben ludasak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.29. 10:26:40

Amúgymeg a rúd az fallikus szimbólum, a rúdtánc pedig férfisoviniszta kultúrcsökevény, én nem helyeslem és elhatárolódom tőle.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2017.01.29. 10:30:08

@arncht:

Tényleg, még nem néztem utána, hogy lehet osztrák állampolgárnak lenni.
Viszont, ha jól tudom, nem ismerik el a kettőst. Tehát, ha beadod, a magyarról le kell mondani. És szerintem emiatt többen nem adják be.
(Ha tévedek, javítsatok!)

SzZoole 2017.01.29. 10:41:01

Azert a rudtancrol feltehetett volna egy videot a posztolo,csak a nosztalgia kedveert:)

SzZoole 2017.01.29. 10:57:25

@diggerdriver: kozelgo szuletesnapodra egy kis elo ajandek:)))
Just for you!!!

youtu.be/eqzUI5t9qJ4

Shanarey 2017.01.29. 11:01:05

@tanato:

Erre csak annyit hogy itt hó nincs és jég sem nagyon akad, de az utakat rendesen szórják, mintha lenne.

Magyarország sajnos ott tart már régóta hogy a nyugdíjasok életére játszik, ezért van kórház felujítás csak elvétve, stadion pedig minden nagyobb településen, miközben a stadion kihasználtság a zéró felé konvergál, a kórházakról pont az ellenkezője mondható el. S erről is szól a nyugdíj korhatár emelése, ami nem csak a gazdasági okok miatt van. S az átlag nyugdíjas jó arra hogy négyévente beetessék valami süket dumával, így választásokat nyerjenek. Két választás között pedig ezen nyugdíjasok egy része nyugodtan meghalhat, mert van utánpótlás, köszönhetően a Ratkó korszaknak és sok minden másnak.

Persze az átlag nyugdíjas, nem olvas határátkelőt, s más netes oldalakat sem, a főbb TV és rádióadások meg a fidesz holdudvara által van vezérelve, s azok szerint Magyarország hű de jól működik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.29. 11:03:52

@Zoole[uk]: Ez jóóóóóóóóóóóó:))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2017.01.29. 11:04:47

@diggerdriver:

A te és az elhatárolódás ettől......
Milliméterben talán egész számmal mérhető :-))

tanato 2017.01.29. 11:29:42

@Shanarey: Jó meglátása nyugdíjasok zöme nem netezik inkább TV-t néz ahhoz van szokva.

M. Péter 2017.01.29. 11:30:12

Mi a helyzet Svájcban a bevándorlási kvótákkal? 2014-ben ügydöntő népszavazás volt az ügyben, és februárban lejár a határidő.

Shanarey 2017.01.29. 11:34:22

Hó takarítás, osztrák magyar határ két oldalán, és ez idei felvétel.

www.youtube.com/watch?v=IE1JbrbTgH0

Din Serpahis 2017.01.29. 12:40:14

@M. Péter: Most valami olyat találtak ki, hogy azokban a szakmákban ahol nagyobb a munkanélküliség a munkaadók csak akkor vehetnek fel külföldit, ha nem találnak svájcit a pozíciókra.

Mondjuk szerintem ez megint egy ilyen tipikus svájci hozott is ajándékot meg nem is megoldás, mert aki akarja, az röhögve ki fogja kerülni.

M. Péter 2017.01.29. 12:54:01

@Din Serpahis: A népszavazás nem erről szólt, hanem arról, hogy éves kvótákat kell bevezetni. Konkrét számról persze nem volt szó, így meg lehetne tenni, hogy törvénybe foglalják, hogy ezentúl évi egy milliárd fő a bevándorlás éves korlátja.

szalka240 2017.01.29. 13:04:18

@nyuszigonosz: Itt nem kapkodják el a hótakarítást. Úgy vannak vele, hogy ráér, meg úgyis elolvad. Ez általában így is van. Viszont január elején nem jött be a számítás, mert hideggel együtt jött a hóesés. 3 napig alig lehetett közlekedni a városban, mert hamarosan összetaposták a havat és jégpáncél lett a főutakon is. Másnap már hiába jöttek elő a hókotrók, már nem tudták letakarítani az utat. Egy hét után már mindenhol elolvadt a hó, de a mellékutcák még mindig jegesek voltak. A héten viszont minden nap találkoztam hókotró/sószóró járművel, pedig már hétfőn elolvadt a legfrissebb hó is.
Mindez egy 100ezres városban Németországban.

nyuszigonosz 2017.01.29. 13:25:12

@szalka240: Gondolom Észak-Németország az. :-) Na mert ott sokszor hó, jég is hidegmentes a tél, valahogy nehézkesen szedik össze magukat, ha mégis havazik. söt meg is marad a hó.
( hólapátja sincs mindenkinek :-) mert minek, meg az utakra a sókeveréket is megspórolja sok város, be se készíti, hátha bejön a hómentes tél )

Németország déli részén ahol szinte nincs tél hó meg hideg nélkül, elképzehetetlen lenne nem azonnal takarítani az utakat, járdákat.

Din Serpahis 2017.01.29. 13:40:59

@M. Péter: Na igen, ez az ő problémájuk is, ugyanis az EU befenyítette őket, hogy ha kvótát vezetnek be annak mindenféle káros következményei lesznek. Most szenvednek nagyon hogy valamit kiizzadjanak jut is marad is alapon.

Golf2 2017.01.29. 13:41:47

@Zoole[uk]: ajándék... Miből lehetett a rúd,hogy így állta a sarat,lehet hogy NASA is beszállt?

Taxomükke (UK) 2017.01.29. 13:42:05

@diggerdriver: Szinte latom, ahogy hatarolodsz elfele...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.29. 13:46:57

@Taxomükke (UK):
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.01.29. 13:53:52

@Golf2: Diggernek ilyen jar,mert Ö csontokkal nem lakik jol:))
De itt van neked N.1:)

youtu.be/fUTYVN-_FCA

A telefonomon van sajat pole dancer(rud tanc)video,amit en vettem fel,de azt nem teszem fel,mert tul vad ide:)))

Dikusz 2017.01.29. 14:13:33

@diggerdriver: @Zoole[uk]: egyre jobban határolódtok elfele:))

Ahogy az egyszeri férfiember mondja a viccben, hogy: meg hát:)

SzZoole 2017.01.29. 14:18:56

@Dikusz: Meg hàt???!!!
Hova gondolsz,komoly csalados tobbgyermekes csaladapa vagyok!
Kikerem magamnak ezt a feltelezest,en a felesegeman kivul még senkit nem csaltam meg:)))
CSAK VICC VOLT.

Amugy meg hol jartal mostanaban,Vili bacsi letiltott rolunk?:)))

szalka240 2017.01.29. 14:21:02

@nyuszigonosz: Korábban igazán északon laktam, ott sokkal jobb volt a helyzet, pedig gyakrabban volt hó és több is. Most inkább északkeleten vagyok, itt még nem tudom, hogy mennyire gyakori a hó, de hideg szerintem minden télen van, ha nem is akkora, mint délen. Ez szerintem hozzáállás kérdése, hogy amíg nem fordul igazán komolyra a dolog, addig nem csinálnak semmit. Ha pedig már megvan a baj, akkor meg hiába mutatják, hogy ők dolgoznak, már nem ér semmit.

Shaktee 2017.01.29. 14:25:28

@Zoole[uk]: Tudtam én zotyika hogy az ilyen szőrös luvnyákra vagy te beindulva :D

SzZoole 2017.01.29. 14:27:57

@rebel rebel: ha hallgattal volna,bolcsebb maradtal volna:)))

Shaktee 2017.01.29. 14:31:26

@Zoole[uk]: rajtam már a csend se segít, próbálok itt csendesen "vegyülni" a népben :)))

De mit főzzek ma?

Unokákat is kell vinni korizni a csatornára..

nyuszigonosz 2017.01.29. 14:36:33

@szalka240: Csak nem Mek-Pom? De ha eseteg nem pont az, akkor is a valaha volt NDK?

SzZoole 2017.01.29. 14:44:47

@rebel rebel: te minden ketlabon jaro likra ramoccansz,gondolom a korod miatt,hogy is hivjak ezt,meg van;
Midlife crisis:)))hahahahahahahahah:)))

Amugy 21 days matured ribeye lesz nalunk 3x sult krumplival es parolt zoldseggel.

kepkezelo.com/images/sbr9x9r0b5tjnvyd3ear.jpeg

Shaktee 2017.01.29. 14:56:31

@Zoole[uk]: Mid??? Túl kegyes vagy hozzám :)

Jól néz ki :)

Talán kis könnyű hal lesz, nej még nem 100%

Shaktee 2017.01.29. 14:59:17

@Zoole[uk]: Árát nem látom. Hány píz darabja ennek a koleszterolbombának?

SzZoole 2017.01.29. 15:08:10

@rebel rebel: Hal?
Az noi kaja:)))

Koleszterinbomba,mirol beszelsz???
A marha hus 26% feherje,ez protein bomba,kerlekszepen:)))
£15/kilo.

Dikusz 2017.01.29. 15:09:54

@Zoole[uk]: nem voltam letiltva, csak pár napig nem voltam gépközelben, nem jószántamból.

SzZoole 2017.01.29. 15:10:30

@rebel rebel: van nem messze kb 20 perc kocsival,egy farmshop+wagyu farm,oda akarunk elmenni jo steak-nek valot venni:)))

SzZoole 2017.01.29. 15:11:36

@Dikusz: remelem nem az egezsegedel van baj!

Herr Géza 2017.01.29. 15:58:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Így igaz, osztrákiában csak endkívüli eserben lehetsz kettős állampolgár.

Herr Géza 2017.01.29. 16:06:46

@Taxomükke (UK): Nem ilyen eygszerű a megoldás. A téli gumi nem téli viszonyok között jellemzően gyorsabban kopik, száraz/vizes úton hosszabb a fékútja, gyengébb a kanyarstabilitása, hangosabb, kevésbbé üa.takarékos, mint a nyári gumi(é).
Szóval évi egy havazás és rövid hideg fázis miatt nagyon nem ésszerű egész évben télivel járni. Persze olyankor le kellene tenni az autót arra a 3-4 napra.

Csodabogár 2017.01.29. 16:27:45

@Shanarey: Tudod az a nyugdíjas, aki négyévente is mindig ugyanazt választja, az részemről, megérdemli sorsát.:-(((
Erre egyszerűen nem lehet mást mondani. Olyan házban élek, ahol mindenki nyugdíjas, de holt biztosan tudjuk mindannyian, hogy hova húzzuk választáskor az x-et. No meg el is megyünk és élünk a jogunkkal.

Csodabogár 2017.01.29. 16:30:32

@Din Serpahis: 2014-ben azt hiszem a svájciak nagy része, pont úgy meg volt lepve az eredménytől, mint az angolok a brexitől. Azóta fő a fejük, hogy lehetne valami módon jólakatni a kecskét és megtartani a káposztát. :-)

Shanarey 2017.01.29. 16:37:00

@Csodabogár:

A Budapesti nyugdíjasok azért egy picivel tájékozottabbak az országos nyugdíjas átlagtól. Emiatt görcsöl a Fidesz az olimpiás népszavazás miatt

2017.01.29. 17:04:37

Hm, Svájcból én csak a német részt ismerem. Nekem nem szimpi. Kurvadrága (Zürichből Konstanzba járnak bevásárolni, hétvégenként több a svájci rendszámú kocsi Konstanzban, mint német), a switzdeutsch jóformán érthetetlen, de pár tahó képviselőjük itt sem képes hoch-deutschul megszólalni, és ha nem érted a rémes tájszólásukat (olyan mint az sztrákoknál a stájer, amit még az osztrák tévé is feliratoz németül), akkor tahó parasztnak néznek. Mellesleg, amúgy is.
Rohadtul nem vonz Svájc.

Csodabogár 2017.01.29. 17:19:47

@Shanarey: Amit lehetett megtettem, nem csak én,hanem a szomszédaim is.

2017.01.29. 17:30:06

@Csodabogár: Figyelj, ahhoz képest, hogy kilopják az országot a magyarországi magyarok alól egy olimpia ide-vagy-oda ...
Szerintem meg az ország jelenlegi szétrabolt állapotában pont, hogy jó lenne. Amúgy is havonta úsznak ki milliárdok a narancs-tolvajok offshore számláira. Ha Olimpiát rendezhetne az ország, legalább rá lennének kényszerülve néhány infrastruktúrális beruházásra (nemcsak stadionokra), amelyek egyébként kellenének, de Olimpia nélkül a büdös életben soha meg nem valósulnának. Hát rendezzen Olimpiát Budapest, az országot már amúgy is szétlopták teljesen, legalább valami minimális közhaszna is legyen.

Shanarey 2017.01.29. 17:34:34

@Pink Petsch:

Én ezt a véleményt, a helyedben visszavonnám, s előbb utánaolvasnék, hány ország ment emiatt a padló irányába.

2017.01.29. 17:38:19

@Shanarey: Magyasrrszág már rég a padlón van, ha nem tűnt volna fel. A szcik óta nem történt komly beruházás, sem külföldi, sem belföldi. A legutolsó komoly beruházót, a Mercedest még a patás ördögnek kikiáltott Bajnai hozta az országba.
Magyarországot ma már csak a tehetetlenségi erő viszi előre. Gazdaságilag már rég a mínustos tartományban van.

Dikusz 2017.01.29. 17:46:27

@Zoole[uk]: azzal kapcsolatban voltam távol, de rendben van egyébként.

2017.01.29. 17:53:03

@Dikusz: Hejj, helló! Örülök, hogy rendben vagy ... nem láttalak egy ideje sem itt, sem a homáron. Remélem, semmi komoly!

Shanarey 2017.01.29. 17:54:13

Nem beszélve arról az apróságról, hogy azon bizonyos "infrastruktúrák" karbantartására ugyanúgy nem lesz majd pénz (főleg mert haszontalan építmények) ahogy nincs az egészségügyre sem most. Továbbá van még egy apró dolog, s az az hogy ez az olimpia ha lesz, akkor 7 év múlva lesz, addigra pedig lehet hogy egy másik kormány lesz az akinek ezt a dolgot kötelező lesz végigvinni, mert van erre is egy szerződés hogy mekkora kártérítést kell hogy fizessen az állam, ha mégis elmarad. Na és végül, eme kormány már épített egy uszodát, amely randább lett mint tervezték s a tervezett ősszeg hatszorosa lett a végösszeg.

Na ez az amit az olimpiánál nem lehet megtenni, mert ennek az országnak kilóg a feneke a gatyájából, vagyis erre nincs elég pénze. Japán is bajban van ez ügyben mert tavaly megírták hogy a 2020-as olimpia okán az evezős számokat kiszervezik Dél Koreába, mert elszállt a költségvetés.

Shanarey 2017.01.29. 17:57:17

@Pink Petsch:

Én tudom, de az én véleményem nem releváns, mert én egy "hazaköpködő" vagyok, s nem gazdasági szakember.

2017.01.29. 17:59:08

@Shanarey: Olvastad, amit írtam neked? Nem. Valszeg nem, mert akkor nem ezt válaszoltad volna.
A magyarországi magyar birka-népet ismerve meg 7 év múlva is újraválasztják ezt a tolvaj bandát. Sosem volt erőségük a logikus gondolkodás, vagy egyáltalán a gondolkodás. Ránézel a történelemre, és máris megérted ...

2017.01.29. 18:03:31

@Shanarey: Nem kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapíthasd a nyilvánvalót. Az meg tény, hogy a Fidesz soha a büdös életben nem hozott az országba külföldi befektetőt (nem 1998-2002 közt sem). Az összes német autógyár a szocik alatt települt az országba. És jelenleg ők alkotják a magyar gazdaság gerincét. ...
De hát a magyarországi magyarok túlzottan idióták ahhoz, hogy erről tudomást vegyenek.

Taxomükke (UK) 2017.01.29. 18:10:01

@Herr Géza: Ugy tudom, +7 foknal hidegebb idoben celszeru teligumit hasznalni. Ez ugy nagyjabol 3-4 honapig megvalosul Magyarorszagon, ha jol emlekszem.

DieNanny CH 2017.01.29. 18:26:50

@Shanarey:

Igen, pont emiatt ellenzem én is.
Amúgy van erről valami magyar nyelvű összefoglaló? Hogy hol tartanak azok az országok, amik rendeztek? Szívesen elolvasnám.

2017.01.29. 18:37:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hm, miért is ellenzed? Mert az amúgy is csődben levő Görögországban még nagyobb szívás lett az Olimpia? Szerinted az Olimpia nélkül most jobban állnának? Szerinted több mint egy generációnyi hazugság a tényleges gazdasági helyzetről törölve lenne, ha nem lett volna Olimpia?
És kérdezem, szerinted London belerokkant az Olimpiába? Tönkrement a City? Elköltöztek a bankok?
Értsétek már meg. Ma, Magyarországon olyan mértékű zsebretevése folyik a közpénzeknek, aka. adóknak, és az EU-s felzárkóztatási pénzeknek, hogy egy Olimpia rendezésének a kötelezettsége a legminimálisabb ár a közhasznú kompenzációra.

Csodabogár 2017.01.29. 18:40:30

@Shanarey: Az utóbbi 10-20 évben azt hiszem egyedül Barcelona jött ki jól belőle. Amig nincs egy normális bejutási lehetőség a repülőtérről a városba és a kórházak olyanok amilyenek, addig biztos nem kell ide olimpia.

2017.01.29. 18:44:32

@Shanarey: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem értitek, rohadtul nem értitek!
Fel sem fogjátok mennyire kirabolja az országt a jelenlegi kormánya. Az, hgy Andy Vajna a közpénzen vett TV2 és társadói után Romániában fizet adót, csak egy 0,001%-a az egésznek. Szó szerint milliárdok mennek ki havonta Magyarországról. Euróban. Olyan milliárdok, amelyeknek otthon kellene maradniuk, de nem teszik, mert Magyarrszág jelenlegi államformája a feudalizmus-hűbéruralmi rendszer. És akkor ti azon görcsöltök, hogy Olimpia???
Ég a házatok, de ti a tulipánt mentitek a virágágyásból!

2017.01.29. 18:46:33

@Csodabogár: ndm, perszehgy nem, a Térkőrszágába, nehgy legyen másmilyen fejlesztés is, mielőtt végleg szét nem lopják!

2017.01.29. 18:47:58

@Pink Petsch: Szerintem ertik, de mig a tobbi rablassal szemben tehetetlennek erzik magukat, az olimpiat legalabb meg lehet kiserelni megakadalyozni.

Din Serpahis 2017.01.29. 18:50:49

@Pink Petsch: Nincs velük igazából semmi baj. Az intelligensebbek mind beszélnek németül meg angolul is, a hülyébbekkel meg nem állok szóba :)
Amúgy szerintem javarészt kedves, barátságos emberek.

Néha kicsit nagyarcúak az tény. De az az igazság, hogy van mire :)

2017.01.29. 18:51:12

@mojyo: Szerintem meg nem értik, mert nem élnek itthon is. Nem látják a mindennapi magyar rögöt. Legfeljebb elképzelik,. És pont az Olimpiát nem kellene megakadályzni. Mert bár egy felesleges baromság, de lenne közhasznú hozadéka is. A pénzt így is, úgy is ellopják, így legalább maradna is belőle valami, Orbán Rachelke "saját lábán állásának" támogatása mellett.

2017.01.29. 18:54:34

@Din Serpahis: Jah, csak nekem nincs választásom ;)
Hm, a németeknek is van mire, de közel sem akkora nagyarcúak ... ezt csak úgy megjegyeztem ;)))

Én és Énke 2017.01.29. 19:02:03

Nagyon jó válogatás a mai. A félresikerült rúdtánc története annyira emberi.

Hanem ez az Olimpia hisztéria... Kik jelentkeztek? Budapest, Róma, Párizs és Los Angeles.

Mit akar a NOB? Pénzt, de sokat. Ezért egy olyan helyszínt választ majd, ahova minden ország hajlandó elküldeni a versenyzőit és a tömött pénztárcájú szurkolóit. Nyolc év hosszú idő, előfordulhat, hogy Los Angelesbe a versenyzők jelentős része nem kapna vízumot. Ezért már az első fordulóban kiesik.

Rómában ez nem lenne akkora probléma, csak Líbiáig kell eljutni, onnan naponta jár komp.

Párizs nyáron már bizonyított, és ha megkérdeznének, akkor én leginkább ott töltenék - és költenék el egy hónapnyi időt = pénzt.

Budapest esetében a kolbászból font kerítés a vízumnál is komolyabb akadály. Lelki szemeimmel látom, ahogy a látogatók a súlyos bőröndöket kézben cipelik-húzzák ki a repülőtérről, hacsak nem lesz náluk száz és kétszáz forintos érme szekérre. A taxisok pedig Szolnok érintésével vinnék őket a Nagyszállóba, ahol napokba telik majd, amíg rájönnek arra, hogy miért olyan finom a rántotta. Arról nem szólva, hogy ha valamelyik Bukarestben járt diszlexiás NOB-ost egyszer megharapta egy kóbor kutya, annak eggyel több oka lesz ellenünk szavazni.

Szóval nyugi, nyugi. Pályázni lehet, de megkapni... az már más tészta.

2017.01.29. 19:04:44

@Pink Petsch: En nem hiszek abban, hogy kepesek lennenek a kozhasznu hozadekait hosszu tavon is fenntartani. A korrupcioval nemcsak az a baj, hogy eltunik a penz, hanem, hogy a szakertelem is, hiszen azt is meg kell fizetni, es igy azt is a baratoktol akarjak kapni, vagyis az a helyzet, hogy nemcsak lopnak, hanem dilettansok is. En nem hiszem el, hogy meg tudnak csinalni ugy a metrot, hogy utana az hasznalhato is maradjon, raadasul a vele jaro epitkezesek es indokolatlan felujitasok tobbmindent vennenek el, megtobb fat kene kivagni, amikor mar igy is Pekingnel is rosszabb a levego, szoval maga a kozhhasznusag is ketseges. Es komolyan el tudom kepzelni, hogy kepesek lennenek ugy felepiteni az olimpiai falut, hogy utana lakhatatlan legyen, es le kelljen bontani (es valoszinuleg meg az eredeti lakohazak lakoit is valoszinuleg kipateroltatnak). Szerintem keptelenek lennenek kozossegi sport letesitmenyeket csinalni a kihasznalatlan helyszinekbol is, mert egyszeruen nem ertenek hozza, hogy a meg letezo letesitmenyekre tenyerelesrol ne is beszeljunk. Az olimpia raadasul biztonsagi kockazat, ha lenne valami terrorista merenylet, keptelenek lennenek kezelni a helyzetet.

M. Péter 2017.01.29. 19:09:21

@Pink Petsch: Egy kicsivel biztos jobban állna Görögország az olimpia nélkül. A londoni olimpia 9 milliárd fontba került, az eredeti 3 milliárdhoz képest, de ez még mindig csak az ország egy éves GDP-jének kb. 0.5%-a. Magyarország GDP-je a britnek kb. 1/20-a, de a budapest olimpia jelenleg becsült költsége több, mint a londoni olimpia költségének a fele, és a költségek csak nőni szoktak.

Herr Géza 2017.01.29. 19:10:05

@Taxomükke (UK): Nodejszen itt az isztambuli téligumitlan "őrültekről" volt szó, nem úgy generálisan a téligumi használatáról.
Otthon más a helyzet természetesen, de a télen-nyáron télit elméletet ott is ellenzem. Ha már, akkor négy évszakos, azokban is vannak már égész jók, de persze tudni kell, hogy az meg a "nyáron se, télen se az igazi, de még mindig jobb, mint az évszakkal ellentétest használni" esetet valósítja meg.

2017.01.29. 19:16:49

@mojyo: Az Olimpiai falut mindenképpen Budapesten kívülre kellene tenni, vagy 23.-ik kerületbe, ami kb. ugyanaz. Tehát a mostani föld- (igen, baszod, földutak vannak még ma is egyes részeken!) vagy lehányt sóderes utak helyett, ott ki kellene építeni egy normális úthálózatot. Már ez megérné, tekintve, hogy Budapest létezése óta azokon a területeken, amelyek szóba jöhetnek, nem volt soha megtervezett úthálózat! A karbantartás megint más kérdés. Persze, rohadtul nem menne, de legalább lenne pár évtizedig egy pár lyan nyomvonal, amelyet esős időben is lehet használni.
Az alternatíva, ha nem pályázik Budapest? Ok, nem kap támogatást a szükséges infrasturktúra kialaklításához (ami nem 100%-os pénzügyi lefedettséget jelent), hanem marad minden a régiben. Továbbra is eltúnnek az EU-s felzárkóztatási pénzek minden látható nyom nélkül az MNB-alapítványokban, a fideszes oligarchák offshore bankszámláin, és semmi sem történik. Maradnak a földutak. Jobb? Satisfied?

2017.01.29. 19:19:37

@M. Péter: Te, figyelj, amikor a szar amúgy is már fejed felett 1,5 méterrel tornyosul, mennyivel lesz rosszabb vagy jobb, ha 2 méternyire nő? Így se, úgy se kapsz levegőt ...
Magyarország jelenlegi gazdásagi helyzete: "le-van-szarva-már-minden-mindegy".

Shanarey 2017.01.29. 19:34:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nem tudom hogy van e, de a Riói létesítmények azóta is kihasználatlanok, Görögország csődbe ment, London is megérezte, de mivel a gazdaság itt nem csak papíron pörög, itt ez belefért a büdzsébe.

@Pink Petsch:

Olvastam amit írtál, s inkább te nem érted hogy a jövő, azért jövő, mert még nem történt meg, s 7 év nem kevés, azalatt még akármi is történhet.

Hiába érdekel engem az hogy az államapparátus emberei és haveri köre mennyit lop, sok ráhatásom nincs a dologra, mert itt élek és nem otthon. Na meg gyomorfekélyre sem vágyok. Az olimpiai szavazás egy konkrét dolog, s netán a"nép" megérti, ahogy az internet adót is megértette, és a fejére koppant ennek a bandának.

DieNanny CH 2017.01.29. 19:35:27

@Pink Petsch:

Bár nem élek otthon, a családom 90%-a igen.
És ahogy Mojyo írta, azt tudjuk csak ellenezni, ami kézzelfogható.
Azt hiszed, ha a közpénzekből eddig 50%-ot elloptak, és a maradék ment az ország jobbítására, akkor, az olimpia építésére a saját 50%-ukból csípnek le? Mert szerintem nem. Hanem abból, amit jelenleg az országra fordítanak.

Az előbb elolvastam a linkelt cikket.
Montreal 30 év után keveredett ki az adósságból. És ők jobb anyagi helyzetből indultak.
Minden építkezés 5ször annyiba került, mint amennyi tervbe volt véve.

DieNanny CH 2017.01.29. 19:40:18

@Pink Petsch:

Ja, te azt gondolod, az EU-s támogatásból épülne nálunk az olimpia? Mert szerintem nem.
De cáfoljatok meg. Hogy van ez?

2017.01.29. 19:43:06

@Shanarey: Te meg a társadlmtudmányi folyamatokat nem érted. 7 évre előre biztosan, 99%-s biztonsággal állítom neked, hogy Magyarországon nem lesz gazdasági fellendülést biztosító, liberális kormány. 70% a esélye, hogy ez a kormány marad a következő 7 évre is. És 30% az esélye, hgy ha ez a kormány már nem akar (mert csak akkr bukik meg, ha akar) továbbra is hatalmon lenni, akkor viszont egy még radikálisabb kormány lesz hatalmon. Ugyanis ne feledd, 2 év, és lejárnak az EU-s extra-plusz felzárkózatatási pénzek, amikkel kiszúrhatták az átlag-majm IQ-jú szavazóik szemét (térkövezések, tudod, amik már 1 év után is trék, mert már a Nyugatinál is újra kellett kövezni).
Nem lesz műr extra-pénz, akivel hülyíthetik a birkákat. Nem is fognak olyan nagyon ragaszkodni a hatalomhoz. Az rszág szétlopásából már mst több mint elegendő pénze van a legutolsó fideszes csicskának is, ha eléggé "elkötelezett" volt.

2017.01.29. 19:48:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hm, nem élted még át a "minden-mindegy" állapotát. Valahol irigyellek is érte, de értsd meg, Magyarországnak már nincs veszítenivalóvaja. Ahogy már előbb is írtam, tökegál, hogy 1,5 vagy 2 méteres szar borít. Mindenképp megfulladsz. És ma Magyarországot 1,5 méteres szar borítja.

2017.01.29. 19:48:38

@Pink Petsch: Igen, egy kicsivel jobb, hogy minden marad a regiben, mintha egy kicsivel rosszabb lenne. Szerintem ugyanis semmi garancia nincs ra, hogy az olimpiaval azok a foldutas uthalozatok javulnanak, vagy a 23. keruletbe tennek a falut. Sajnos nem hiszem, hogy erdekli oket, hogy te oda szeretned tenni. Sokkal eselyesebb, hogy meg ok inkabb Budara kepzelik, vagy Felcsutra, vagy mittudomen, es sanszos, hogy a tobbi varosresz, beleertve a 23. keruletet es az osszes olyan reszt, ahol nem az o csokosaik, szavazoik laknak, semennyit se latna az olimpiara szant penzbol, sot, meg csokkenne is az o koltsegvetesuk.

2017.01.29. 19:53:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, nem, félreértetted, valszeg, én fogalmaztam félreérthetően. A OB támogatja anyagilag is a rendező rszágokat, ez az egyik, az EU-s támogatások meg a másik .. két különböző pénzforrás. Amik rohadt hamar fognak vegyülni a sajátos magyar rendszerben .... Akkor is, ha kifejeztetten tilos nekik. Nem ez lenne az első alkalom.

2017.01.29. 19:56:31

@mojyo: Értem .. dögöljön meg a szomszéd tehene is ...
Figyelj, én leszarom a 23.-ik kerületet, csak példa volt, mint kieső kerülete Budapestnek ... de így már világos ... dögöljön meg meg mindenki.
Alig várom már, hogy elhúzhassak innen, de komolyan!

2017.01.29. 20:16:07

@Dikusz: Ennek határozottan örülök! :DDD
De semmi komoly, ugye?

Herr Géza 2017.01.29. 20:19:09

@Pink Petsch: Anyuci....csaxólok, hogy a 1,5 méteres szar nekem bakfitty...:)))))))))
Csak a geometria okán.....

2017.01.29. 20:22:41

@Herr Géza: Ok .. és köbméterben? ;)))

2017.01.29. 20:38:35

@Herr Géza: Ja, bocs, nem voltam eléggé szociális .. hogy van a szemed? A szalagkorlátok esténként már biztonságban tőled? ;) Sajnálom, hogy nem futhattunk össze pár hete Freiburgban.
Jársz Konstanz felé?

2017.01.29. 21:15:04

@Pink Petsch: Egyaltalan nem azt mondtam, hogy dogoljon meg a szomszed tehene is, ezt mibol vetted le? Sajnalom, hogy felreertesz.

Arrol van egyszeruen szo, hogy nem tudjuk, milyen lenne, ha lenne ilyen Olimpia, ezert talalgatunk a jovorol. Te azt hiszed, hogy valakik azert akkor is nyernenek vele, vagy masoknak is lenne belole haszna (a baratokon kivul), en pedig nem bizom bennuk ennyire. Ez a kulonbseg, ez az amiben nem ertunk csak egyet. Szerintem szakertelem nelkul csinalnak, ahogy mindent eddig, es emiatt keptelenek lennenek egyaltalan felismerni, hogy mi lenne a hasznos ebbol, vagy hogyan kene ezt ugy csinalni, hogy masok is reszesedjenek belole, szerintem rohadtul nem erdekli oket, es naivnak gondolom ezt feltetelezni roluk. Szerintem jobb lenne nelkule, es nem azert, mert azt szeretnem, hogy dogoljon meg mindenki. Pont, hogy te mondod azt, hogy mar minden mindegy, szerintem pedig nincs olyan, hogy nincs mit vesziteni, es mindig van lejjebb. Es nem szeretnem, hogy ennel lejjebb menjen az orszag. Ennyi.

Ertem en, hogy nem ertunk egyet, de ettol meg nem kell megvadolni olyan dolgokkal, amiket nem mondtam, szeretnem, ha tisztelned a velemenyemet, akkor is, ha nem egyezik a tieddel.

2017.01.29. 21:32:20

@mojyo: Ok, bocs, csak mert úgy reagáltál egy általam random kiragadott kerületre, mintha azt, hinned, mellette lobbizom. Pedig nem. Ezért volt a szomszéd-tehene-effektus. Meg azért hogy felhoztad Felcsútat. Felcsút=Scornicești ... már ha érted. Úgyhogy nekem nem kell magyarázni. Jobban értem, mint ti valaha is fogjátok, Már legalábbis remélem, hogy ti sosem fogjátok megérteni azt, milyen az, amikor a szülőhazátoknak már minden mindegy.
Én egyszer már átéltem Romániában, amikor a társadalmi morálodáig fajult, hogy a napi WC-papír beszerzése jelentette a legfőbb kihívást.
Rohadt sok párhuzamot látok a mai Magyarország és a '89 előtti Románia között. Idegesítően sokat. Kivéve persze, az áruhiányt. De amilyen rohadt drága Magyarország (drágább, mint Németország, viccen kívül), akár az is lehetne, mert egy jelentős réteg nem tudja amúgy sem megengedni magának a javak jó részét. És mellette még hülyének is nézik, Még akkor is, ha nem tűnik fel neki, Egyelőre ...

2017.01.29. 21:54:34

@Pink Petsch: A kiragadott teruletre azert reagaltam, mert az egy erzekletes peldaja volt, hogy mennyire racionalisan gondolkodsz errol, es szerintem ez mennyire nem egyezik azzal, ahogy ok fogjak csinalni. Es mennyi ilyen van meg, ami tovabbi feltetelezes, amirol azt szeretnenk, hogy legyen belole nekunk is haszon, es nem lesz, mert nem ertenek hozza, es nem is erdekli oket.

En ertem, hogy nagyon sokminden nalad ez szemelyes tapasztalat, es, hogy lattad azt, hogy milyen, amikor minden mindegy. Lehet, hogy ugy tunik, hogy nem ertem, de fel tudom fogni, csak nalam nem ez a tapasztalat a dominans. A kulonbseg abbol ered, hogy en inkabb olyat lattam mar, amikor az a feltetelezes, hogy ennel mar ugysem lehet rosszabb, meg, hogy ugy sincs mit vesziteni, es kiderul, hogy de igen, es emiatt en nem szeretnem ezt. Nyilvan ezek miatt a teljesen szemelyes szemleletbeli kulonbsegek miatt nem ertunk egyet, de majd kiderul vegulis, melyikunknek van igaza, a jovot sajnos nem tudjuk kitalalni.

2017.01.29. 22:06:07

@mojyo: Tudod, amikor már minden mindegy, és amikor már tényleg nincs mit veszteni, akkor kerülnek elő a fegyverek. A nagyszüleim brassói házán még mindig ott vannak a golyónyomok. Persze, azóta eladtuk már a házat, mert mindketten elhunytak már. De a golyónyomok még ott vannak az épületen.
No, meg a fülemben is ott vannak még a fegyverek hangjai, meg az a golyó is megvan még, ami csak úgy beszált az ablakon keresztül, és megállt a fogasban. Én vájtam ki belőle, és eltettem magamnak. Emlékeztetőül. Hm, 14 évesen azért szerintem nem erre kellene emlékeznem ...
Ilyen az, amikor egy társadalomnak már nincs mit veszítenie. Erre mondtam, hogy remélem, ti ezt nem tapasztaljátok meg. És hát valszeg nem, mert a magyarországi magyar a saját zsarnokait mindig elviselte, még akkor is, ha miattuk vesztette el az ország 2/3-át, amiért a franciákat utálja. Trianon miatt. Pedig önmagát kellene :PPP

Herr Géza 2017.01.29. 22:16:10

@Pink Petsch: Az első B+-en szerencsére túl vagyok, ellenben szeműveg kuka, tök másik kell. Azért a vezetés már oké, hál istennek.
Konstanz esélyes a héten, most St.Gallen a program meg Tessin.

2017.01.29. 22:19:35

@Herr Géza: Öröm, sziporka és tűzijáték! :DDD
Kontaktlencse?
Hm, én február 6-tól egy hétig leszek Konstanzban... utána viszont Pforzheimban. Igyekszem most már BW-n belül maradni, felmérni a majdani tartósabb lakhelyem ... bár még mindig nem döntöttem .. Valami tanács? ;)))

Herr Géza 2017.01.29. 22:29:52

@Pink Petsch: Kontaktlencsém sose volt, még nem is próbáltam. De mondasz valamit.... :D Most meztelennek érzem a pofám szeműveg nélkül.
Javaslat: Konstanz, Freiburg, ha meg kisebb város is jó nagyhoz közel, akkor pl. Esslingen; ha nem kell big city a közelbe, akkor Tübingen, Rottweil, meg ilyenek

Herr Géza 2017.01.29. 22:32:03

@Pink Petsch: Majd megmérem mennyi vizet nyomok ki a kádból. Pár liter lehet csak.... :))))))

2017.01.29. 22:36:17

@Herr Géza: Ha megtetszel magadnak (mno, meg másoknak, amíg asszonypajtás agyon nem csap ;) ) meztelen pofával, akkor a kontaktlencse nem is hülyeség. Még a szemef színét is megváltozhatod vele ;)))
Hm, nem tudom miért, de BW-ből nekem inkább a Baden-i rész jön be inkább, nem annyira a Württemberg-i ... Tübingen meg Rottweil ... háááát, izé .. Esslingent mér 3 oldalról öleli körül a vasút ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.29. 23:42:31

@Pink Petsch: "Magyarországon nem lesz gazdasági fellendülést biztosító, liberális kormány"
a nejem nem erti miert fetrengek a rohogestol

puhacica 2017.01.29. 23:52:31

@Pink Petsch: horogsz itt, hogy szetlopjak magyarorszagot, majd tapsolsz az olimpianak, amikor is ugyanigy szetlopjak, ha nem jobban, csak leesik az istenadta nepnek nehany uj ut, ami a kovetkezo telre szetfagy. az oktatas, egeszsegugy meg marad a szarban, vagy meg lentebb sullyed.

puhacica 2017.01.29. 23:58:21

@szerelemsalvadorbannak jo eletet kivanok, a leheto legjobbat!

2017.01.30. 00:04:44

@puhacica: Édesanya, tudsz ellene tenni, hogy Olimpia nélkül szétlopják Magyarországot? Tudsz azért tenni, hogy több pénz jusson a magyar oktatásügyre, kórházakra, infrastruktúrára? Gyanítom, ugyanúgy nem, ahogy én sem.
Lopnak! Csalók, tolvajok és hazaárulók kormánya van ma Magyarországon. Ezeket választotta meg magának az állampolgártársaid szavázásra megjelent relatív többsége. Ez van.
Szétlopjáűk az országot így is, úgy is. Magyarrszágon nincs sem törvény- sem jogbiztonság. Hát rendezzemek Olimpiát, akkor! Így még néhány nem fideszes vállalkozó is labdába rúghat, és nem mellesleg, a masszív lopások mellett (amelyek az Olimpiától függetlenül is masszívan folynak), némi infrastrukturális befektetést is muszáj véhghezvinniük.
Tehát: nincs Olimpia-ugyanannyit lopnak, mint eddig - nulla plusz.
Van Olimpia: többet fognak lopni, mint eddig - de van plusz is, mert muszáj nekik.
Magyarországon olyan szinten lopnak, hogy több Banánköztarsaság már elkérte a receptet .... Ha 10%-al többet fognak lopni, már lófasz!

2017.01.30. 00:14:23

@hagyma: Mert a nejed is csak egsy redneck, mint te magad ...

Shaktee 2017.01.30. 00:23:01

@Pink Petsch: egy alig asszimilált bevándorló nem kvalifikált a redneck jelzőre husi-musi. Nejéről pedig fogalmad sincs.

Miután van magyar bejelentett lakásod, s itt puffogtál egész nap az olimpiáról, áruld el végre..alálírtad a peticiót?

Igen/nem választ szeretnénk, semmi mást.

puhacica 2017.01.30. 00:26:00

@Pink Petsch: igazad van, mi nem ertjuk... 2 megjegyzes:
- nemfideszes vallalkozo is labdaba rughat. :D lol
- azt a felepitett infrastrukturat fent is kene tartani. meg a tobbi, mar meglevot. csakhogy arra mar nem jut, mert a ravalot szetloptak. es ugy kiganeztak, hogy meg ha a szoke herceg jonne feher lovon kormanyozni az aranyhallal es a jotunderrel karoltve, o se lenne kepes kihuzni az orszagot a szarbol.

puhacica 2017.01.30. 00:28:07

@Pink Petsch: ja es meg egy. hogy az en allampolgartarsaim mit szavaztak meg es mit nem, ahhoz pont annyi kozom van, mint neked. kevesebb arc kene neha, lehet jobban allna.

2017.01.30. 00:33:17

@rebel rebel: Alig-asszimilált? Tivike, aki évtizedeket töltött illegálisként az USA-ban, és most Trump legnagyobb fanja? :DDDD
Ne röhögtess!
Ha utálsz azt mondd meg face-toface, de ilyen hülyeségekkel ne etess már :PPP
Mellesleg, ha van egy kis eszed, rájössz a véleményemre, limpia-ügyben. De ezt a Rákosis-számonkérést Tivivel gyakorold. Prímán megértitek majd egymást :P

Shaktee 2017.01.30. 00:39:10

@Pink Petsch: Mindenkit érdekelne hogy aláirtad-e, igen, a véleményedet már ismerjük,,azt előadtad nagy arccal.

Ha akarod majd elmagyarázom a redneck jelentését, ma nem mert indulok bazseválni.

Imádlak manyika, kisses ;)

2017.01.30. 00:39:46

@puhacica: Édesanya, tudod milyen régen, és milyen magasról szarom le azt, hogy mi áll jól nekem mások szerint? Ha nagyon ragaszkodsz a pontossághoz, akkor keresd vissza a bemutatkozó posztomat, évekkel ezelőttről. Mna, ha datálni akarsz, kb, akkortól szarom le, hogy ki mit gondol rólam. Az ismerőseimet is beleértve. Hát még a tök ismeretleneket, mint amilyen te is vagy.
A vélemenyemet az ügyben meg már ismered. Nem fog megváltozni. A szar helyzetből is ki lehet hozni egy minimális jót. De persze, még ezt is elvetitek. Magyarország .... :DDDD Már csak röhögni tudok ... kínomban!

2017.01.30. 00:41:37

@rebel rebel: Ha ismered a véleményem, akkor következtethetsz. Már ha az IQ-d üti a két számjegyűt ...
A redneck jelentése meg közismert, északi körökben :PPP

Herr Géza 2017.01.30. 00:51:14

@Pink Petsch: A szemem színét nem adom, asszonypajtás abba (is) szeretett bele: "mélykék"..,. :)))))
Ha valaki ilyen finnyás a Baden vs. Württemberg témában, az költözzön........ Észak Karolinába. :))))))))

@svajcineger: Nekem "muszály" Tessint mondanom, még ha személy szerint nekem is a Ticino jön be jobban..:)))

2017.01.30. 00:56:21

@Herr Géza: Khm, nekem is kék ... de égszín ... nem mély, úgyhogy asszonypajtás tutira nem szeret belém emiatt ... :DDD
Noooo, menjél te a ....! De azért el kell ismerned, hogy a badeni részen sokkal lazábbak a svábok, mint a württembergi dorfokban és stadtokban ;)))

puhacica 2017.01.30. 01:01:25

@Pink Petsch: le se szarod, de az egyetlen, amire reagaltal egy novellanyit, az pont ez az odavetett felmondat. jol van, jo rihegest! :D

svajcineger 2017.01.30. 01:05:59

@Herr Géza:
Én a helyieket is mindig kijavitom. Nem tetszik nekik. Nem értem, miért. :)

2017.01.30. 01:06:22

@puhacica: Khm, talán mert ez volt az új szempont, amit felvetettél, ugyanis az olimpiás cuccot, már délután óta többször is ragoztam. És eléggé egyértelművé tettem a véleményem a témában.
Diktafon pedig nem vagyok, hogy loop-ban újrajátszam ...

puhacica 2017.01.30. 01:14:48

@Pink Petsch: nekem nem kell magyarazkodnod... lol

Herr Géza 2017.01.30. 01:16:05

@Pink Petsch: Nem tudom milyenek igazából a badeniak, mert ott nem éltem eddig. A spárgájukat viszont komálom nagyon. :)

2017.01.30. 01:16:59

@puhacica: ?????
Sose értékeld felül magad :DDD

2017.01.30. 01:18:12

@Herr Géza: Kicsit lazábbak, de azért kb. ugyanolyanok ;) A fehéret, ugye?

puhacica 2017.01.30. 01:20:02

@Pink Petsch: en? ugyan mar! arra itt vagy te. :D

2017.01.30. 01:22:42

@puhacica: Látom, faszául nem bírsz leszakdni rólam. Megértem ... de néha terhes az egyéniséggel járó közfigyelem. Persze, te erről mit sem tudhatsz, így megértelek ...

Shaktee 2017.01.30. 04:01:00

@Pink Petsch: pihenj kicsit hagymácska, csengess egy kicsit, s lesz közfigyelem :))

Nite! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.30. 05:50:18

@Din Serpahis: Min Seraphis??Jag har inget Seraphis...
Ursäkta...

:-)))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.30. 06:11:29

@Pink Petsch: a nejem nagyon tavol all a rednecksegtol, O egy csdodalatos varosi holgy
Magyar szuletesem ellenere, hozzam kozelebb al a redneckseg:)
@puhacica: haggyad mar ezt az oktatas mantrat
mi a gond az oktatassal?, jo az szdsz szetbarlmolta, de ma mi a gond?
egyet azert kell tudni, normalis egeszsegugyi ellatast az egesz vilagon az kap akinek van penze
nagyon magas szintu oktatast szinten
gimnazuimig OK
onnantol meg magyarorszag is sokkal olcsobb mint amerika pl
iratkozz be egy amerikai egyetemre
nemm tudsz ha nincs penzed vagy nem megy el katonanak
vagy nem vagy sportolo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.30. 06:23:14

@geegee: bocsánat, ingen; ha már egyszer din... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.30. 06:25:12

Olimpia téma: arra lennék kiváncsi, de rohadtul; hogyha valamiér szép lassan minden pályázó város kihátrál az ügy mögül, akkor mi a rák lesz?Valakit kisorsol a NOB és annak kötelező lesz megrendeznie?Vagy csak simán abban a periódusban elmarad az olimpia érdeklődés hiányában?
:D

gabors 2017.01.30. 06:43:27

@hagyma: "a nejem nem erti miert fetrengek a rohogestol

mert egybites !!!

az elmult 30 evben a Te orszagodban meg Mary-ben is csak a demokratak alatt volt fellendules Clinton es Obama hogy most mi lesz (less) nem tudjuk de ha ilyen "profi" modon folytatjak less fal (wall) (amit te es a feleseged fog megfizetni mint "mexicoi" ado) less "amerikai" kocsi (add el a lancert hamar) ami 35%-al tobbe fog kerulni... es less nem egy nem ketto 9/11 is (ebbol semmit nem fogsz latni mert nem videki tanyakat tamadnak majd ez jo neked)

es lesz egy vilagmeretu utalat mindenre ami usa .... gondolom ez sem zavar se teged se a nejed aki mar EU-ban is volt egyszer

gabors 2017.01.30. 06:45:46

@rebel rebel: "egy alig asszimilált bevándorló nem kvalifikált a redneck jelzőre" hogyne lenne nem kell ahoz meg bevandorolni sem ,,,, csak a fradinak kell drukkolni 75 ota ... (meg egy kis hajcsokkentes)

gabors 2017.01.30. 06:46:49

@rebel rebel: kezdik nalatok is ???? a red-neck-ek ???

Quebec City ???

M. Péter 2017.01.30. 08:37:31

@geegee: Senkit nem lehet kényszeríteni, hogy olimpiát rendezzen, viszont az utolsó megmaradó pályázónak sokkal jobb alkupozíciója lenne, és több pénzt tudna kicsikarni a NOB-ból. Az 1984-es olimpiára az montreali tapasztalatok után csak Los Angeles pályázott, ezért jobb feltételeket tudott kiharcolni magának, ezen kívül nem kellett új stadionokat építeni, így lett nyereséges az olimpia.

DieNanny CH 2017.01.30. 09:19:41

@svajcineger:

Ahogy Bécset sem nevezzük egymás között Wien-nek, szerintem nem gond a magyar Tesszin elnevezés sem.
:-)

puhacica 2017.01.30. 10:05:26

@Pink Petsch: remelem, nem kaptal agyverzest az ejjel, kar lenne egy ilyen egyenisegert... :D

@hagyma: te mit tudsz a magyar oktatasrol azon kivul, amit a neten olvasol? en elso kezbol kapok informaciot, szoval nem kell felvilagositanod. a felsooktatas eleve mas tema, kar idekeverni, de sajat tapasztalatbol mondom, hogy kb pont annyit er, amennyit fizetni kell erte.

svajcineger 2017.01.30. 11:08:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Tesszin, mint magyar elnevezés??? Na, ezt se hallottam még soha!
Tessin-t, mint németet már inkább.

DieNanny CH 2017.01.30. 11:12:46

@svajcineger:

Ja, úgy látszik túl korán van.
Igazad van!

Shaktee 2017.01.30. 11:32:06

@gabors: Kimaradt nekem valami? Mi van quebec cityvel?? Odaköltözik a hagyma a pinkivel? :)

Shaktee 2017.01.30. 11:49:30

@gabors: Most hallom a rádióban :(((

Shaktee 2017.01.30. 12:07:11

@gabors: Az egyik marokkói származásu volt, CBC hírek szerint.

Shaktee 2017.01.30. 15:24:49

@gabors: Eddig ugy tunik hogy egyik sem, ket diak a Laval egyetemrol.
De mondom, ez még nincs megerositve.

Shaktee 2017.01.30. 15:26:32

@gabors:

"Police are investigating whether the two men attended Laval University, a source close to the investigation told Radio-Canada. A search is underway at a home in Sainte-Foy."

Shanarey 2017.01.30. 17:27:48

@Pink Petsch:

A társadalomtudomány egy csodaszép dolog, de az is csak addig működik, míg a paraméterek a normál értéken belül maradnak. Így volt ez a fidesznél, amikor megálmodták az internet adót, s néztek bután, amikor tüntetés és anyázás lett belőle, hogy akkor ez most mi? A társadalomtudományokban az a jó hogy elméletben működik, a gyakorlat pedig az, hogy lesz Brexit, pedig azok sem hittek benne, akik megálmodták, mint ahogy arra sem gondolt senki hogy az USA mostani elnöke Trump lett.

Taxomükke (UK) 2017.01.30. 18:45:34

@Herr Géza: Talan valamit felreertettel.
En azt mondom, hogy Magyarorszagon (meg meg szamos europai orszagban) indokolt TELEN a teli gumi hasznalata, es azokat igyekeztem lehulyezni, akik sporolasbol nem hasznaljak.
Na mindegy, szerintem tulbeszeltuk. :)

Shaktee 2017.01.30. 19:34:55

@Shanarey: Majd, kicsit be vagyok most havazva...

Shaktee 2017.01.31. 00:42:33

@Shanarey: Kicsit kevered a szociológiát a gazdaságtannal s a politikai tudományokkal, de azért értettem hogy mit akartál mondani:
franc a fityeszbe ;)

Shanarey 2017.01.31. 22:11:54

@rebel rebel:

Persze hogy keverem, én a SOTE-re jártam 6 hónapot :-)
Részemről, az volt a lényeg hogy 7 év az nagy idő, s akármi is történhet, amire senki sem számít.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása