oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 14. 06:42,  Expat, bevándorló vagy gazdasági menekült? 254 komment

2017. január 14. 06:42 Határátkelő

Expat, bevándorló vagy gazdasági menekült?

Expat. Bevándorló. Gazdasági menekült. Ami közös bennük, hogy mindannyian a szülőhazájukon kívül keresik (ideig-óráig legalábbis) a boldogulást. De vajon azok a magyarok, akik külföldre mennek dolgozni, melyik csoportba tartoznak? Egyáltalán, lehet-e általánosítani, vagy minden történet más és más? Ezek a kérdések merültek fel bennem pár hete, és minél többet olvastam utána, a téma annál érdekesebb lett. Úgyhogy megpróbálom összefoglalni, milyen olvasatok vannak, utána pedig kíváncsi vagyok a ti véleményetekre.

borond_macival_foto_pixabay_com_alexas_fotos_1.jpg

Nem túl eredeti ötlet, de induljunk ki a Wikipédiából, ami azt mondja, hogy „az expat az a személy, aki ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik országban telepedik le, mint ahol nevelkedett. A szó a latin ex- (ki valamiből) és patria (haza) szavak összetételéből jött létre”. 

Definíció szerint tehát mindenki, aki másik országban telepedik le, vagy dolgozik, mint ahol született, expat, függetlenül a bőrszínétől vagy a származási helyétől. 

Bárcsak ilyen egyszerű lenne! 

A valóságban azonban ez a meghatározás jórészt a külföldön munkát vállaló nyugatiakra vonatkozik, és a nagy kérdés most már az, hogy mi, magyarok, beletartozunk-e ebbe a körbe vagy sem, és ha nem, akkor hol a határ. 

Kicsit megpróbáltam körülnézni a nemzetközi lapokban, hogy melyikben hogyan határozzák meg a különbségeket, és meg kell mondanom, elég érdekes dolgokra bukkantam. 

Aki nyugati országból érkezik, az expat? 

A világ egyik vezető pénzügyi-gazdasági lapjának, a The Wall Street Journalnek van (illetve csak volt) egy kifejezetten a határátkeléssel, expatokkal foglalkozó blogja, ami az egyik posztban foglalkozott ezzel a kérdéssel is. 

Nem mennék bele a részletekbe, csak a főbb következtetések közül idéznék: „Az, hogy valaki expat, migráns vagy menekült, a társadalmi osztálytól, a származási országtól és a gazdasági státusztól függ. 

Furcsa, hogy például Hongkongban egyeseket expatnak neveznek, másokat viszont nem. Bárki, aki nyugati országból jött, az expat. A Fülöp-szigetekről érkezett otthoni kisegítők annak ellenére csak vendégként vannak kezelve, hogy sokan évtizedek óta itt élnek. A mandarin nyelvet beszélő, Kínából érkezettekre nagyon ritkán mondják azt, hogy expatok.” 

Nagyjából ugyanez a helyzet Afrika és Európa esetében is. Például a magasan képzett, Afrikából érkezett szakembereket a legritkább esetben hívják expatnak, ők migránsok és kész. 

„Mind a magán-, mind az állami szektorban dolgoztam és dolgozom nagy multinacionális vállalatoknak és szervezeteknek. Ha fekete vagy színes bőrű vagy, akkor nem leszel expat. Ha politikailag nagyon korrektek akarnak lenni, akkor magasan képzett bevándorló leszek maximum” – olvasható a cikkben. 

Technikai kérdés lenne? 

Legalább ilyen érdekes egy kanadai esete, aki több mint 15 évig élt az Egyesült Államokban, ahová a családja egyszerűen gazdasági okokból költözött. Méghozzá állandó jelleggel. Egészen addig, amíg meg nem kapták az amerikai állampolgárságot, addig bevándorlók voltak. 

Aztán később, már felnőttként az Egyesült Államokból Ausztriába költözött, most is ott él, immár mint expat. Elég sokat utazik, így még mindig az Egyesült Államokban és Kanadában adózik. 

Ugyanaz az ember tehát ezek szerint lehet egyszer bevándorló, egyszer pedig expat, és ez a szerző szerint nem faji, vagy társadalmi kérdés, hanem egyszerűen vízumügy, és mint ilyen, a kormányokon múlik. 

Magyarán szerinte nem valamiféle idejétmúlt felsőbbrendűségi ideológia következménye, hogy valaki expat, míg mások bevándorlók, sokkal inkább a kormányokon múlik. 

Vagy érzelmi? 

Aztán akad olyan is, aki szerint az expat és a bevándorló között az a legfőbb különbség, hogy utóbbi sokkal erősebben kötődik érzelmileg az adott célországhoz, mert hosszú távra tervez és fontos neki a beilleszkedés, míg az expatok tudják, hogy bármikor leléphetnek, vagy visszarendelhetik őket. 

Így aztán a bevándorlók sokkal inkább próbálnak gyökeret ereszteni, kapcsolatokat építeni, elsajátítani a helyiek életmódját, barátkozni, stb. Ez nem azt jelenti, hogy az expatok ne törekednének mindezekre, de valahol, tudat alatt ott motoszkálhat bennük, hogy életük egy átmeneti szakaszáról van szó, és ha nem működik a dolog, akkor egyszerűen elmennek. A bevándorlók esetében nincs meg ez a luxus. 

Az expat és az Ausländer 

Lépjünk tovább Németországba, ahol Berlin egyik kerülete, Neukölln hagyományosan a bevándorlók által sűrűn lakott rész volt. Amikor a német The Local lap egyik szerzőjét megkérdezték, hogy akkor most ott expatok élnek-e, Jacinta Nandi azt felelte, hogyne. 

Ami azért érdekes, mert míg pár éve jórészt törökök, arabok, vagy a volt Jugoszlávia valamelyik tagállamából érkezettek (meg alkoholista és junkie németek) laktak ott, addig mára tele van amerikaival, spanyollal, és szabadúszó értelmiségi némettel „Ez az eldzsentrisedés, amikor az Ausländerből expat lesz”. 

Na de mi a különbség akkor az Ausländer és az expat között? A németben elsősorban az olyan képzett munkavállalókra használják, akik egy nemzetközi cégnek dolgozva költöznek külföldre, meghatározott időre, a szerző szerint az angolban a bevándorlók „magasabb osztályára” használják. 

Az expatot körüllengi a jólét luxusa, vagy a dekadencia (expat volt-e Hemingway vagy Fitzgerald Párizsban?), de mindenképpen olyasvalakiről beszélünk, aki a saját döntése nyomán él külföldön. 

A bevándorlók, vagy migránsok ezzel szemben azért költöznek egy másik országba, hogy ott gyárakban dolgoznak, és/vagy kihasználják a jóléti rendszer vívmányait. 

Lehet ám ezt még bonyolítani, ugyanis Jacinta Nandi szerint az elmúlt években a németek az összes, az országukban élő, de angolul beszélő külföldire elkezdték az expat kifejezést használni, miközben az Ausländerhez egyfajta negatív konnotáció társul. Ugyan külföldit jelent, de nagyon gyakran azokra használják (pontatlanul egyébként), akinek a szülei nem németek, de Németországban él. 

Pénzkérdés lenne? 

OK, sokkal nem vagyunk beljebb, de azért talán kezdjük érteni a dolgot. Ugyanakkor mi a helyzet azokkal a nyugat-európaiakkal, akik szintén kényszerből hagyják el a hazájukat, hogy külföldön keressenek munkát. 

Különösen Dél-Európában vannak sokan így (spanyolok, olaszok), egyikük, az ír David Toms arról írt, miért is volt kénytelen elhagyni a hazáját és Norvégiába költözni. 

Szerinte van egyfajta kettős mérce, ennek köszönhetően őt gyakran nevezik leegyszerűsítve expatnak, holott ő nem tartja magát annak, mert szerinte expat az, aki egy multinak dolgozva költözik külföldre bármennyi időre, amiért olyan fizetést kap, amivel fenn tudja tartani az otthon megszokott életszínvonalat. 

„Én gazdasági menekült vagyok. Egy olyan ír fiatal, akit a válság lenyelt, megrágott, majd kiköpött. Azért hagytam el Írországot, mert úgy éreztem, nem nagyon van más lehetőségem. Négy évet tanultam azért, hogy legyen egy történelem PhD-m, majd óraadóként dolgoztam, konferenciákra jártam, cikkeim jelentek meg, írtam egy könyvet, állásinterjúkra jártam, pénzeket pályáztam meg, próbáltam a felnőtt oktatásba bekerülni tanárként. Keményen próbálkoztam” – írja David Toms. 

Próbált állást találni Írországban, Nagy-Britanniában, Dániában, de sehol sem járt sikerrel, így amikor úgy látta, nincs más lehetősége, nekivágott. Norvégia előtt 15 hónapig Prágában élt. 

A cseh fővárosban szerinte nem szerették a bevándorlókat. „A szemükben én nem voltam migráns. Expat voltam. Még egy olyan városban is, amely sokkal inkább Közép-, mint Kelet-Európaként határozza meg magát, én egy nyugati voltam, egy angol anyanyelvű. A bevándorlók jó fajtájához tartoztam. Olyan bevándorló voltam, amilyet akartak. Fehér. Nyugati. Férfi. Én így tapasztaltam meg az bevándorló és az expat közötti különbséget” – írja. 

„El akartam magyarázni nekik, hogy csak azért, mert angol az anyanyelvem, még nem vagyok sikeres. Hogy sokan nem vagyunk sikeresek. Meséltem a tanítványaimnak Írországról: a korrupcióról, a politikusokról. Izgatottak lettek, de alig akarták elhinni” – teszi hozzá David Toms. 

A közvélemény számít? 

Már csak azért sem, mert Írország a közvélekedésben egy progresszív, fejlett ország, a Kelta Tigris PR-gépezete teljes hatékonysággal működött, amikor a szerző Prágában élt. 

A cseh fővárosban a bevándorló, vagy migráns lényegében azt jelentette, hogy nem fehér bőrű. A sok külföldi pedig boldogan viselte az expat jelzőt, még akkor is, ha nem voltak azok, mert az lehetővé tette számukra, hogy egyfajta burokban éljenek. 

Még a befogadó Norvégiában is megkülönböztetik a bevándorlókat az expatoktól: „Szőkeként gyakran néznek norvégnak, noha mi sem állhatna tőlem távolabb. Nem tűnök ki az emberek közül, mert fehér a bőröm és szőke a hajam.” 

Noha messze nem olyan mértékben, mint a XIX. vagy a XX. században, azért még mindig létezik kivándorlás Írországból, csak éppen az emberek fejében az országról élő kép változott meg. 

Nem tudom, sikerült-e valamennyire beljebb jutnunk a dologban (majd a kommentekben…), de nekem úgy tűnik, leginkább a befogadó országtól függ, vajon expatnak, bevándorlónak vagy éppen gazdasági menekültnek tartanak minket. 

Esetleg attól, hogy ha az ember „lefelé”, azaz egy gazdaságilag rosszabb helyzetben lévő országba költözik, akkor expat lesz? Tehát egy magyar Németországban bevándorló, de mondjuk Thaiföldön expat? Vagy a bőrszíntől függ? A társadalmi státusztól? Mit gondoltok?

HÍRMONDÓ 

Mi lesz az Ausztriában dolgozó magyarokkal?

Szigorítanának az osztrákok, nem is kicsit, nagyon. Vajon mi lesz az ott dolgozó magyarokkal?

Tíz év múlva eltűnhet az euró 

A francia elnökségre pályázó volt gazdasági miniszter szerint ebben a formájában szinte kizárt, hogy fennmaradjon a közös pénz.

Melyik a világ leglátogatottabb városa?

Egy ilyen kérdésre kapásból sorolnánk, hogy London, New York, esetleg Párizs, és persze nem is tévednénk nagyot, hiszen ezek mind szerepelnek is a TOP10-ben – de nem az élen.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bevándorlás expat vitaindító

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8312123435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 22:39:53

@fhdgy: Hát, van a nevében nemzeti karakter.De szerintem ne teszteld, mert esetleg megőrül a 33 kapott levéltől...:D Meg aztán szerencsére megvan a privi emil címe, így hát írtam oda.
Teszteld az én nevemre, ha van kedved, bár az enyémben nincs nemzeti ékezet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 22:44:42

@fhdgy: Legjobb ilyen kapca-ellenőrzős sztorim,az a fajta hogy jön kilenc kép és válaszd ki a megfelelőeket.Az volt a kérdés, hogy melyiken van tea?Volt egy csésze tea, két csésze kávé (egyértelműen az volt, mert tök sötét volt a teáshoz képest) meg még 6 más kép.Erre nem engedte az egy helyes választ, be kellett még pipálni a két kávét is.Agyhalott barmok találják ki ezeket a rendszereket?Miért nem jó az olyan jellegű nyitott mondat, hogy [üres hely] + 6=13 ?
Persze ilyenből is láttam olyat, hogy integrálós, deriválós matekpélda volt a kapca...Qrvaanyázva zártam be az egészet...
:-))))))))

SzZoole 2017.01.14. 22:53:53

@hagyma: en is eros vagyok,cask mas dologban....
Mary-val nem terveztek kozos gyereket?

jojó78. 2017.01.14. 22:58:48

@hagyma: Te tisztelsz meg engem, hogy beleférek az első tízbe! Köszönöm :)
De én komolyan gondoltam ám, hogy kérek. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 23:00:45

És hogy egy kis on is legyek:
szerintem erősen szabályozandó (nem csak polemizálandó) téma kéne hogy legyen, a mindenféle szintű migri sportolók az új hazának válogatottjában történő szereplésének kérdése.
Konkrétan herótom van attól és felháborítónak tartom, hogy például foDballban a sok amúgy is gazdag nyugat-európai ország válogatottja
egyszerűen leszüreteli a migriáradat legjobb sportolóit, ad nekik állampolgárságot, és kész is van az új, első osztályú sportoló, akiért egy fillért nem kellett elkölteni és erősíti a csapatot.Ez hatalmas fokú kib@$zás a szegényebb országok csapataival szemben, ahová senki sem akar migrálni.Mondhatnám úgy is, hogy erősen unfair play.Ebben konkrétan a svájci focicsapat az első, amelyiknek kb. a kétharmada albán, exjugó és mindenféle egyéb náció.(Azt szoktam rájuk dühömben mondani, hogy menekülttábor-válogatott...) De erősek ebben a belgák, németek, svédek is.Az angol és francia f3kák már szerintem nem tartoznak ide, mert nekik volt rengeteg gyarmat, stb.De mikor Ausztria válogatottjában is ott van a f3ka srác Alaba, amely országnak még tengerpartja sincs, bökje meg, azért az erősen bicskanyitogató.
Valami olyasmi lenne kívánatos szerintem, hogy mindkét szüleje legyen állampolgár és a sportoló is legyen az új országban született és állampogár is.De ennél szigorúbb szűrést is el tudnék képzelni, pl minden nagyszülő legyen állampolgár.Az unoka az már az a szint, amelyik téllegesen elfogadhatóan az új ország polgárának tekinthető.
Hogy klubszinten mi van, az nem tragédia, de a nemzeti válogatottat tartsa már tiszteletbe minden ország, a qrva hétszentségit neki...!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 23:05:08

@rebel rebel: Nabzmg, értettem, máris kiadtam a parancsot...
:-)))

Ja, fhdgy, nem is firefox, hanem chrome, már nem vagyok magamnál, pedig nem is ittam... :D

Shaktee 2017.01.14. 23:05:58

@geegee: Messi? :)

Hattyad má :)

Shaktee 2017.01.14. 23:08:48

@rebel rebel: fenét a Messi, elnézést...nem klubcsapatokon nyí a Geeegee, hanem nemzeti tizenegyeken...

Herr Géza 2017.01.14. 23:10:41

@rebel rebel: Dehogy nézem le, én csak kompenzálok. :D Az amcsik vannak mindig annyira hasraesve maguktól, pedig sokszor..... :))))
Ha meg itt mostanában háborús őrület lenne, na abból manapság tuti nem maradni ki az USA, szóval biztos nem arra próbálnék "menekülni". Akkor már 100x inkább Ausztrália vagy Új-Zéland...

gabors 2017.01.14. 23:11:45

@hagyma: "mi a bajod a korommal? fantasztikus fizikai es szellemi formaban vagyok 55 eves" elhiszem, semmi bajom a koroddal, csak azt akartam erzekeltetni hogy 20-3o eveket osztanak olyan buncselemenyekert aminel mar szobakerul hogy megfosztanak valakit az allampolgarsagatol (is) ez magyarul csak allam-ellenes buncselekmenyek eseten van amugyis, .. koztorvenyes bunokert nem veszik el az allampolgarsagot (most legalabbis hogy Trumpisztanban mi lesz meglatjuk 6 nap mulva) amirok PElliot irt olyan van de az mar a "pleae deal" kategoria amikor valaki onkent lemond az allampolgarsagrol enyhebb buntetesert ..

gabors 2017.01.14. 23:14:15

@hagyma: "ha erdekhazassagbol lettem volna amerikai allampolgar, akkor mas keso, azert van a riport a zoldkartyanal a riport az allampolgarsagnal, az esku
tolem soha senki nem vonja meg:)" ebben tevedsz, de ez maskor sem szokott zavarni, abban hiszel amiben akarsz fuggetlenul a tenyektol

nyuszigonosz 2017.01.14. 23:23:28

@geegee: Csak az Alaba miatt szólok: az Alaba Bécsben született. Ott járt iskolába, ott lett focista is, Nem máshol. Szóval osztrák.

És még sok sok ilyen van, mint ö. Ott születtek, ott nöttek fel, ott váltak sportolóvá, amelyik ország válogatottjában vannak.

2017.01.14. 23:23:29

@geegee:

Birca szokott ezekről tök jókat írni. Hogy a különböző nemzetek különböző feltételeket támasztanak, hogy valaki saját maguk közé tartozó lehessen.

Asszem, példaként az örményeket meg az íreket szokta felhozni, akik közül annyian élnek az óhazán kívül, hogy bemondásra megy: ha te annak mondod magad, az is vagy. A nyelvet beszélni vagy a történelmet ismerni nem kell.

Magyaroknak a magyar nyelv a feltétel. Egyre gyakrabban találkozik, ugye, az ember ázsiai származásúakkal Bp-en, akik már itt születtek. Meghallom őket beszélni, hogy nincs semmi akcentusok, akkor én azonnal érzem, hogy nahát, ezek itten magyarok.

Zsidóvá vagy éppen thai-já viszont nem lehet változni, mindegy, hogy mióta élsz ott, minek gondolod magad.

Az amerikai ezzel kapcsolatban tök megmegengedő, én elhiszem hagymának, hogy őt amerikainak ismerik el.

"De ennél szigorúbb szűrést is el tudnék képzelni, pl minden nagyszülő legyen állampolgár.Az unoka az már az a szint, amelyik téllegesen elfogadhatóan az új ország polgárának tekinthető."

Mekkora hü... khm, túlzás, lol. :)

gabors 2017.01.14. 23:24:28

@Imre apó: "sokan élnek ott, de még nem hallottam, hogy amerikaiaknak vallják magukat, :)))) "

Ezt honnan veszed nem tudom, en nagyon sok buszke amerikai-val talalkoztam koztuk bevandorlokkal is, vagy bevandorlok gyerekeivel akik oszinten buszkek arra hogy (igen) amerikaik vannak aki magyar-amerikai, vagy olasz-amerikai, vagy eppen orosz-amerikai (kollegam aki kb 14 eves volt mikor a szuleivel kitelepult az akkor meg SZU-bol ) Most mar sajat csaladja van azota.

En pl nem ketlem hogy hagyma buszke arra hogy most mar amerikai-magyar (vagy magyar-amerikai) vagy csak akar amerikai.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 23:28:53

@nyuszigonosz: De valahogy akkor is túl sok ez az egész.Ha van egy csapatban 1-2 ilyen játékos, hát bökje meg a ruca, de mikor 5-6-8 vagy télleg a fél csapat, azért az csak erős...

montroyal ( CAN qc) 2017.01.14. 23:29:38

képzett munkavállalókra használják, akik egy nemzetközi cégnek dolgozva költöznek külföldre,

most azt nem ertem aki NEM dolgozik de meg is expatnak hivjak pl azok az occident nyugdijasok akik olcso Azsiai (Cambodia Vietnam ) orszagokban elnek ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 23:31:48

@Nagy kámpics: Hát na, oké, akkor legyen más a szűrő, de az legyen következetes, és fogadja el minden ország kötelezőnek magára nézve.És aki mégis mexegi, azt rúgják p!cs@'n, de erősen, az országot is, meg a játékost is.Szerintem ezt minimum eu-szinten kéne szabályozni.

gabors 2017.01.14. 23:34:36

@jojó78.: csak olvasd el a blogjat ott van minden elso illegalis idok aztan hazassag, honeymoon, stb kb addig hogy megkapta a zold-kartyat a kesobbi idokrol mar nem sok ... lehet majd a konyveben ott lesz .....

Shaktee 2017.01.14. 23:37:20

@Herr Géza: mind hagymák vagyunk valahol, kompenzálunk rendesen :)

Kis helyen több a kár...mármint európa sebezhetőbb. Te jobban látod ott, érzed, szerinted kevesebb ukrajna, bosznia lesz?

Én nem úgy látom, inkább sokkal több, különösen ha trump leveszi a kezét a baltik államokról, s birka hőse a vladimír rájuk repül...aztán ki tudja mi kell neki..

Mikor beszéltél utóljára egy echte amerikaival, nagy mellényben?

Shaktee 2017.01.14. 23:39:15

@gabors: csak ne tenné ennyit, akkor hihetőbb lenne :)

gabors 2017.01.14. 23:39:34

@Herr Géza: "az USA útlevele "csak" 112 országba jogosít abszolút vízummentes belépésre.
Szóval miért is kellene pont az amerikait annyira fetisizálni?"

Na ez eddig a legjobb :-) valaki azert akar allampolgara lenni egy orszagnak hogy az utlevelevel vizummentesen utazhasson... !!!

Viccelsz ? nem latom a simelyit !!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 23:42:29

@Herr Géza: nem felejetek, most hogy ezt irom amerikai focimeccset nezek, beszlegetek a nejemmel rantott csirket eszek, az angol helyesiras ellenorzo mukodik
ez nem amerika
ez en vagyok
bontok egy sort is
este less meg egy meccs
az irasomat meg lrehet erteni aki akarja
aki nem akarja nem olvassa
en oszt senkit nem gyozkodok rola, hogy idekoltozzon
sot....
neha felteszek kerdeseket, pl miert jobb angliaban
nem sok valaszt kaptam
de aki londonba vagyik hat mennyen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 23:42:43

@Zoole[uk]: nem
56 eves leszk lassan
nekunk nem less kozos gyerekunk
@jojó78.: en meg komolyan is mondtam
@gabors: hat errol beszelek, allamellens cslekmenyert/ ahogy peldaloztam egy ellenseges orszag katnajakent elvehetik, de barkinek, ha itt szuletett ha nem
nem nezek utana de aki megkapta az allampolgarsagot azutan az eletben nem fosztjak meg meg ha erdekhazassag is, mert mi az erdekhazasag? megjatszom, hogy szeretem? penzert?
most akkor ram is ramfoghatnak, hogy erdekbol elek a nejemmel?:)
haggyuk ezt, allampolgarsagot konnyebb megszerezni mint elvesziteni, pedig megszerezni sem konnyu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 23:42:46

@gabors: en Magyar szarmazasu amerikai lettem
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 23:42:50

@gabors: ott less, sot mar van
szerkesztem

Csodabogár 2017.01.14. 23:47:25

@rebel rebel: Már biztos nem akar írni, mert tegnap küldtem e-mailt, de nem írt.

Shaktee 2017.01.14. 23:49:58

@Csodabogár: Így jár aki nem akar egy másik székről írni :)

gabors 2017.01.14. 23:50:19

@Herr Géza: "Akkor már 100x inkább Ausztrália vagy Új-Zéland... "

Ja mert azok nem voltak benne az elso a masodik VH-ban utanna Koreai ez tutti (sot most nem keresek ra de Auszik meg vietnamban is benne voltak) es Desert Storm-bol (1991)sem maradtak ki sot az Afganisztani Coalition-nak is tagjai (talan a mai napig mint a magyarok is voltak)

csak szolok hogy mashol ezt ne mond :-)

gabors 2017.01.14. 23:53:32

@Nagy kámpics: "Magyaroknak a magyar nyelv a feltétel. " vagy Rogan kotveny !!! es holnap magyar vagy magyar utlevellel :-)

2017.01.14. 23:57:01

@geegee: Pedig amugy a FIFA pl eleg szigoru, ha mar jatszottal felnott valogatottban, nem mehetsz masikhoz, mas sportokban tobbnyire nincs ennyi se. Az, hogy a bevandorlok, vagy a gyerekeik kozul kerulnek ki a valogatott sztarok, reszben pont azert van, mert a sport az egy ilyen kiemelkedesi lehetoseg azoknak is, akik nem tudjak jol a nyelvet vagy nem kapnak mas, "elitebb" lehetoseget.

jojó78. 2017.01.14. 23:57:51

@gabors: Az lesz, csak ide is esténként jutok. Időt kell rá találni :))

gabors 2017.01.14. 23:59:37

@geegee: "és fogadja el minden ország kötelezőnek magára nézve" ezt hogyan gondolod ??? minden orszag szuvern modon donti el a sajat torvenyei alapjan hogy kit fogad el/be allampolgarnak es ez nagyon is jol van igy ... (csak kerdezem hogy kb mi/ki lenne aki ezt szabalyozna ???)

komolyan gondolod ezt a vilag kormany uralmat orszagok felett ??? pont ebbol vannak a legnagyobb ellentetek az EU-n belul pedig ehhez meg hasonlot sem probaltak meg ....

vagy csak kuldj az anyagbol mert ilyen jo kis latomasokat en is szeretnek (vodka mar nem eleg erre)

Velemenyem szerint.... 2017.01.15. 00:12:55

Expat egy speciális státusz, azt jelenti egy multinacionális cég külföldre küldi egy alkalmazottját egy másik telephelyre, Jogilag kirendelt munkavállaló, de a gyakorlatban kicsit a gazdasági megfelelője egy diplomatának. Azért kezelik másként, mert nem a helyi állást tölti be, hanem a cége további állásokat hoz magával, tehát a fogadó ország gazdagodik vele, az expat nem a helyiek munkáját viszi el hanem munkát ad nekik.

Sok ország adószabűlyozása .kiemelten kezeli, általában a munka maga is eléggé kiemelt, elég jó csomagokkal (pl magániskola).

Jellegénél fogva sokkal gyakoribb hogy nyugatiakat csábítanak expat kondíciókkal keletre (a helyi fizetések eleve értelmetlenek lennének), de ugyanúgy kaphat magyar is expat státuszt mondjuk Németországban vagy Amerikában.

Ennek semmi köze a származáshoz.

SzZoole 2017.01.15. 00:16:12

@hagyma: miett nem,hiszen neked eszed erod annyi mint egy bivalynak,nem?
Vagy nem szuperal az egylövetü

gabors 2017.01.15. 00:32:27

@Velemenyem szerint....: "Expat egy speciális státusz," micsoda ??

"Azért kezelik másként," ki kezeli maskent ??

"Sok ország adószabűlyozása .kiemelten kezeli," mondjal mar egy peldat hogy egy multinal dolgozo kulfoldi maskent adozik mint egy nem multinal dolgozo kulfoldi (honnan veszed ezt csak kerdezem?)

"expat státuszt mondjuk Németországban vagy Amerikában. " ilyen "statusz" nem letezik semmi koze hogy multi vagy nem echte amerikai vallalat is alkamaz/alkalmazhat kulfoldit barmilyen pozcioban (teljesen masfajta szabalyok vannak orszagonkent) ettol nem lesz semmilyen kulonleges "statusza"

ez az expat ez csak tarsadalmi/szocialis kategoria es mint latszik mindenki mast ert rajta ... (ami talan jo is )

gabors 2017.01.15. 00:38:13

@rebel rebel: " + Bözsi kötvény :) " az mas azt szavazatokert kuldtek 52+ millioert hasznalhatatlan papirt nem tudom nem lattam valszeg meg segget torolni sem jo ...

valaki tudja hogy ezt haza lehet kuldeni rokonnak ? vagy nevre szol es csak az valthatja be akinek kuldtek ? 10,000 kemeny magyar forint nem sokat er mondjuk Israel-ben vagy Ausztraliaban (Argenitnaban mar lehet jol jon) nem tudom mennyi az kb 30 USA dollar ?

puhacica 2017.01.15. 00:38:38

@jojó78.: koszi, de jobb, ha helyen kezeled a dolgokat, ide nem azert jon az ember, mert szereti az orszagot, ide mindenki penzert jon. csakis. ;)

Herr Géza 2017.01.15. 00:41:46

@gabors: Dehogy viccelek. Én ugyan pont leszarom, de tudod hány embertől hallottam ilyen agyalásokat, hogy azért (is) kéne az adott ország útlevelét "megszerezni", mert azzal hű meg há meg hova lehet menni vízum nélkül? És nem is tudják, hogy egy magyar meg egy nyugat-európai útlevél között ilyen szempontból alig van különbség, arról nem is beszélve, hogy azt a pár országot, ahova magyarral kell vízum, de pl. egy némettei nem, szerintem a térképen sem tudják igazán elhelyezni. Na most itt a smiley-d.... :)))
Mellesleg én pont nem szívesen lennék amerikai útlevéllel felszerelkezve, ha valami arab, afrikai, távol-keleti vagy latin-amerikai ember-/géprablók potenciális figyelmébe kerülnék...

Herr Géza 2017.01.15. 00:44:24

@gabors: Nem névre szól, bárkinek oda-/eladhatod. És igen, kb. 30 dolcsi.

adg 2017.01.15. 00:57:41

@Herr Géza: "légy boldog az amerikai állampolgárságoddal, meg a házaddal"

Vett egy hazat? Es amerikai allampolgar lett? Mikor, hogyan?
Hogy mik vannak...

Herr Géza 2017.01.15. 00:58:28

@gabors: Nem úgy gondoltam, te... A 2. VH alatt még az USA is jó menedékhely volt, egy esetleges következőből viszont aligha maradnak ki úgy, hogy az ország civil lakossága egy percig se legyen veszélyben. És az is tény, hogy van néhány ország (és pár terrorszervezet), akiknek az USA az ördög, a főellenség. AUS meg NZ azért nem erről híres és azt sem tartom túl valószínűnek, hogy egy esetleges USA vs. akárki konfliktusban hanyatt homlok rohanni fognak, hogy az USA oldalán beavatkozzanak és ezzel rögtön potenciális célponttá is váljanak.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 01:00:19

@gabors: kivancsi lennek amikor kerdezik ki vagy mi vagy , mar a nemzetusegre ertve, ki mit valaszol ... tapasztalatom szerint az USAban elok rogton ravagjak amerikai vagyok ( holott mexicoi magyar olasz stb) nalunk azt mondjak magyar, olasz ,portugal stb vagyok de Canadaban élek ... én még sose mondtam canadai vagyok .. ez sokszor meg a 2. 3. generaciosokra is vonatkozik itt .. egy olasz szarmazasu olasznak valja magat fuggetlenul allampolgarsagatol

Herr Géza 2017.01.15. 01:01:38

@adg: Na nehogy már te ne tudnád.... Hát napok óta ez a téma, minden poszt alatt közhírré van tétetve.. :)))))

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 01:07:09

@Herr Géza: legjobb befektetes ... 30$-ért vesznek ujabb 4 évet es tovabbi milliardokat rabolhatnak .. jobb mint az arany vagy koolaj vagybarmi a tozsdén ...

P.Elliot 2017.01.15. 01:46:59

@montroyal ( CAN qc):
Hogy en mit valaszolok? Azt hogy magyar vagyok. Meg sosem hallottam olyat hogy valaki aki akcentussal beszel vagy nem itt szuletett az amerikainak mondta volna magat. Raadasul nem ugy kerdezik hanem hogy honnan jottel? Amikor megszolalsz ugyis hallani hogy nem itt szulettel. Viszont az allampolgarsag azt jelenti hogy te is amerikai lettel, ide tartozol az orszagba hivatalosan is.
Egyebkent ha itt szuletett amerikait megkerdezel hogy honnan jottek az osei, azonnal es szivesen felsorolja hogy mikbol tevodik ossze, kik voltak az osok, buszkek ra, erdekesnek tartjak, nem nagyitanak.

adg 2017.01.15. 01:54:48

@Herr Géza: oh, igen? Vett egy hazat? :D

Herr Géza 2017.01.15. 01:59:02

@adg: Oh yes, vett egy HÁZAT és most éppen KÖNYVET ír, képzeld. Hogy mik vannak... :)

gabors 2017.01.15. 02:44:27

@Herr Géza: rendben ...

"Mellesleg én pont nem szívesen lennék amerikai útlevéllel felszerelkezve, ha valami arab, afrikai, távol-keleti vagy latin-amerikai ember-/géprablók potenciális figyelmébe kerülnék... "

ezzel meg teljesen egyetertek inkabb magyar mint usa ebben az esetben afrikaban mar voltam semmilyen iszlam orszagot nem tervezik meglatogatni (soha) munkat is utasitottam mar el pedig majdnem 3x fizetes lett volna abu-babu-ban de dhimmin-ek aaroboknak menjen akinek harom anyja van ... volt fonokom hivott nem is ertette miert nem vallalom (neki nem mondhattam mert allah hivo ...)

gabors 2017.01.15. 02:46:31

@Herr Géza: na akkor komoly GDP novekedest fog okozni :-) ha minden kulfoldon elo magyar nyugdijjas hazakuldi ....(Toninak nincs valami fraktoralos cege erre, hogy a csokosok is kapjanak valamit)

gabors 2017.01.15. 02:48:18

@adg: nagyon le vagy maradva :-)

adg 2017.01.15. 02:51:52

@gabors: hogyhogy? Cask nem vett egy hazat? Nem mondod...
Less hazavato is, vagy job egyedul unnepelni? Vagy felesege is van talan? :))

gabors 2017.01.15. 02:52:37

@montroyal ( CAN qc): "kivancsi lennek amikor kerdezik ki vagy mi vagy ," ez szerintem nagyon valtozo .... nagyon fugg hogy hol el az illeto New Yorkban erre a kerdesre kb ugy valaszolnak mint Nalatok de az orszag kozepen mar korantsem igaz ez ...

Errefele ha valaki megkerdezi hogy Where are you from? szinte mndenki arra gondol hogy "eredetileg" meg akkor is ha mar 30 eve allampolgar ... de mondjak pl azt is hogy Brooklyn :-)

gabors 2017.01.15. 02:59:06

@montroyal ( CAN qc): ha igaz 32000+ embernek kuldtek 10,000Ft-ot 320,000,000 Ft (plusz posta koltseg 52.5 mill) az kb 370-380 millio Ft nem tudom de a stadinokhos kepest kerekitesi hibanak tuni csak :-)

M. Péter 2017.01.15. 03:14:28

@Nagy kámpics: A zsidó vallásra át lehet térni, de a zsidó vallás nem térítő vallás, hanem az áttérni kívánónak kell kezdeményezni.

adg 2017.01.15. 03:16:41

@gabors: ez igy azert nem teljesen igaz. A 10000-es utalvany koltsege, ha nem valtjak be, akkor csak a nyomtatas ara kb.
Akkor lesz koltseg, ha valahogy hazajut az utalvany, es bevaltjak. Addig csak a postakoltseg van.
Ettol meg eleg agyrem az egesz, persze.

M. Péter 2017.01.15. 03:20:45

@geegee: Kedvencem az, amikor azt kéri, hogy jelöljem be az összes négyzetet, amelyen közlekedési tábla látható, de a képen nincs közlekedési tábla, csak valamilyem másféle tábla.

M. Péter 2017.01.15. 03:36:23

@adg: Az utalványt nem a kormány, hanem a Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság bocsájtja ki, amely ezért jutalékot számol fel. Jó kérdés, hogy a felhasználatlan utalványokkal mi lesz, azok értékét visszautalják-e a kormánynak, vagy a cég hasznát növelik,

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 03:58:32

@P.Elliot: elfogadom .. ott USA-n belul, de en mas vakacios helyekre gondolok , ott szivesen vagjak ra hogy amerikai , de valszeg olyanokkal talalkoztam a nyaralo helyeken akik egyebkent is a vilag tetejenek ereztek magukat zajosabbak feltunobbek szoval ami altalaban jellemzi az amerikai touristakat ... foleg 4-5szaz $ all inclu helyeken ...:-))

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:03:55

Az EUn belül nem értelmezhető sem a gazdasági menekült, sem a bevándorló kategória.

Az EU alapelve a unkaerő szabad mozgása.

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:04:13

@gabors: Igy van, az expat elnevezés csak zsurnalisztika, bulvár, semmit nem jelent.

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:04:23

@gabors: @rebel rebel: Nem névre szól, és le sem jár vagy egy évig.

Túl sok külföldi nyugger nincs, aki egy évben 1x sem megy haza, vagy nincs mo-i rokona, akárkije.

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:04:32

@Herr Géza: 'Mellesleg én pont nem szívesen lennék amerikai útlevéllel felszerelkezve, ha valami arab, afrikai, távol-keleti vagy latin-amerikai ember-/géprablók potenciális figyelmébe kerülnék...'

- az már régen rossz ha gringo a képed

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:04:45

@Herr Géza: Én meg a magyar állampolgárságot szereztem meg, pedig nem annak születtem.

Magyar útlevelet nem váltottam ki, az pénzbe kerül úgy hallottam. Micsoda fasizmus!

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:04:50

@montroyal ( CAN qc): S tucc-e már franciául, vagy elvagy az angollal Montreal-ban?

*ezt az egyik kedvenc filmemet állítólag ott forgatták: www.imdb.com/title/tt0227445/

Larry Silverstein 2017.01.15. 08:05:00

Másnak is van olyan, mint nekem?

kb. 2-6 óra késleltetéssel jelennek meg a kommenteim, és nem azt az időt írja mellé amikor írtam, hanem amikor megjelent.

- tehát pl. egész este kommentelek és aztán semmi nem jelenik meg csak másnap reggel, ömlesztve az összes komment -

Más blog.hu-s blogokban nem tapasztaltam, idegesítő.

DieNanny CH 2017.01.15. 08:29:01

@geegee:

Ezzel a focicsapatos szűréssel teljesen egyetértek! Pláne most az EB-nél szembesültem vele, hogy ez már nem országok közötti mérkőzés, hanem pénztárcák közötti. (Kinek van több pénze egy - több - jó játékosra.)

midnight coder 2017.01.15. 08:43:05

@geegee: "mindenféle szintű migri sportolók az új hazának válogatottjában történő szereplésének kérdése."

Ugyan már. A sport is csak egy ága a szórakoztatóiparnak. Annyival több mit a cirkuszi bohóc, hogy ők különféle doppingszereket is tesztelnek, így valahol hozzájárulnak az orvostudomány fejlődéséhez is.

A csóró országok szórakoztatóipari egyesületeinél szerintem egy fokkal nagyobb gond az ottani társadalmakból távozó értékes munkaerő - mivel így hosszú távon válik lehetetlenné az említett társadalmak felemelkedése. Másrészt, ezek az emberek viszont inkább expat-ok, mivel odahaza is használható emberek és itt is azok.

Velemenyem szerint.... 2017.01.15. 08:43:09

@gabors: pl a belga adójog.
www.expatica.com/be/finance/Tax-formalities-upon-arriving-in-Belgium_106979.html

A belga adójog megkülönböztet adórezidens és nem adórezidens belga lakosokat.

@Larry Silverstein: jogilag a külföldre kirendelt munkavállaló lenne a legmefelelőbb kategória, a gugli alapján nem nagyon látok külömagyar szabályozást expatokra.

Főgebra 2017.01.15. 08:49:24

Végigolvastam, megállapítottam, hogy tulajdonképpen mindenki hagymának születik, de a döntő többség idővel, továbbképzi magát!

jojó78. 2017.01.15. 09:16:34

@Puháné Macskássy Juliska: Ne aggódj, mi is azért jöttünk lassan 4 éve. Pontosabban az otthoni egyre nehezebb megélhetés miatt. De szeretünk itt lenni.

fhdgy 2017.01.15. 09:28:38

@Csodabogár: Nem tudom, hogy rám gondoltál-e, hogy nem akarnék írni! Még mindig akarnék, de nem kaptam tőled e-mail-t!

midnight coder 2017.01.15. 09:36:43

@Larry Silverstein: Itt kiírják hogy először moderálnak. Amúgy a blog.hu motorja is tud olyat, hogy csak késve jelennek meg a hozzászólások, ez valószínűleg a béna gyorsítótár kezelés eredménye.

midnight coder 2017.01.15. 09:37:03

@rebel rebel: "Én nem úgy látom, inkább sokkal több, különösen ha trump leveszi a kezét a baltik államokról, s birka hőse a vladimír rájuk repül...aztán ki tudja mi kell neki.."

Ennek minimális az esélye. Ahol Európában háború lesz azok a nyugati országok. És ehhez is kell még vagy 15-20 év. Addigra már lesz ott annyi migri hogy elkezdik majd intenzíven utálni a helyi lakosokat, és viszont, ráadásul addigra a gazdaság is összeomlik, és amikor a nyugati polgár életszínvonala leesik a mi mostani életszínvonalunk alá, erősen morcos lesz, és amikor a helyi befogadott migri sem kapja meg a kis havi segílykéjét akkor _nagyon_ morcossá válik. És ezek fogják egymást ütni de piszkosul. És ezt a csatát az európaiak nemigen nyerhetik meg.

Velemenyem szerint.... 2017.01.15. 09:37:14

Itt egy szakmaibb cikk:
www.hrportal.hu/hr/mennyi-legyen-az-expat-fizetese-20100426.html

Ilyenkor egy cég egy-egy menedzserét vagy akár üzletágát átviszi egy másik országba.

Mivel nem egy belföldi állásba kerül, sokkal fontosabb a személyi kvalitás és a vállalati kultúra ismerete mint a helyi nyelv, így pl rendszerint állják a magániskola tetemes költségeit, azzal a kockázattal, hogy rövid úton bármikor kirendelhetik egy másik országba (családostul).

fhdgy 2017.01.15. 09:45:46

@Csodabogár: Nos, küldtem üzenetet, sikerült.

A különbség az eddigi próbálkozásaimmal szemben, hogy OpenSuse Leap + Firefox konbinációból küldtem.

A magyar Win 7-em CP1250-es kódkészletet használ, az OpenSuse pedig UTF-8-at. Ez megerősíti azt gyanumat, hogy hogy akkor van gond, ha annak a személynek a nick nevében, akinek küldeni akarom az üzenetet, nemzeti karakter van. Szerintem sanszos, hogy a kódlap konverzió nem vagy rosszul történik.

Az OpenSuse-nál nem lép fel ilyen gond, mert ott az kódkészlet eleve UTF-8.

betulapendula83 2017.01.15. 10:07:48

Szerintem alapvetően hülyeség kategorizálni. Az emberi elme akar mindent kategóriákba sorolni. Ezt a kifejezést se hallottam idáig, hogy expat. Kicsit olyan mondva csinált, izzadságszagú kategória ez nekem.
Ha már muszáj meghatározni, akkor én azokra az emberekre használnám a kifejezést, akik nem gazdasági kényszerből, vagy negatív indíttatásból hagyják el a szülőföldjüket. Nincs elegük a saját országukból semmilyen szinten, csak valamilyen oknál fogva határozatlan időre másik országban élnek, de bármikor visszatérnének a saját országukba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 10:37:58

@gabors: A sport szintjén értettem és a fociban szabályozza pl az UEFA vagy a FIFA.A sportolni nem akarókról itt nem beszéltem.Nem akarok világkormányt, a fociban meg eddig is voltak szabályozó, irányító hatóságok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 10:38:57

@gabors: Mondjuk nem kéne semmilyen szer, ha kicsit figyelmesebben olvasnál...De hát nem lepődök meg ezen sem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 10:46:35

@midnight coder: "ők különféle doppingszereket is tesztelnek, így valahol hozzájárulnak az orvostudomány fejlődéséhez is."

:D

Hát ja, egyre nehezebb elképzelni mondjuk a komplett kerékpársportot a dopping használata nélkül.És biztos van még fertőzött terület másfelé is.

betulapendula83 2017.01.15. 11:49:12

Egy valamit nem értek a határátkelő blogon. A kommentek 80-90%-a sose az aktuális bejegyzéshez kötödik. Ez miért van?

2017.01.15. 12:38:58

@betulapendula83: Szerintem ennek az az oka, hogy eleg regota letezik (marmint a blog), es eleg surun latogatjak, es akkor kialakult a torzskozonseg, akik akkor is itt vannak, ha nem erdekli oket az aznapi tema, es akkor az ahhoz valo hozzaszolas helyett inkabb kiemelnek valami reszletkerdest az aznapi hozzaszolasbol, vagy maguk dobnak be egy masik temat, es mar indul is a hogolyo. :)

Shaktee 2017.01.15. 14:34:18

@gabors: Nekem nem küldtek egy fia erzsikét se, se macát, se semmit :)

gabors 2017.01.15. 14:49:10

@adg: allami koltgeveteshez nem ertek de valahova be kell konyvelni mint kintlevoseg IPSAS-t gondolom Orbaneknak is kovetni kell, (nem tudom van-e lejarati ideje) szoval ez valahol hianykent egy darabig ott van ... es mar annak is van koltsege hogy ezeket administralni is kell

erdekes lenne tudni hogy az elfogoado helyeknek milyen koltsegei keletkeznek. megkapjak a rairt osszeget a bankjuktol vagy egyebb koroket kell csinalniuk (vagyis az elfogadokat is szopatjak orbanek)

gabors 2017.01.15. 14:53:03

@rebel rebel: nekem se .. .de te mar nyugger vagy ?

szerintem ez ugy ment hogy aki kap havi nyugdijat a magyar allamotol (vagyis be van jelentve a kulfoldi cime) az kapott hogy miert nem atultak azt csak Orban tudja mert nem hiszem hogy kulfoldre a nyugdijat nem atutalassal kuldenek alapbol ...

nalunk a cegnel maskepp nem is lehet az elso honapban lehet kerni egy csekket (mint eloleg) de utanna csak banki utalassal fizetnek fizetest.

Shaktee 2017.01.15. 14:58:04

@gabors: Nem vagyok magyar nyugger, ifjonc vagyok még ;) s nem hiszem hogy benne lennék bármilyen magyar nyugger regisztrációban, az egyetlen nyilvántartásom a Viktor facebookjáról kitiltott.
:)

gabors 2017.01.15. 14:58:22

@Larry Silverstein: van ahol az utlevel "jar" ingyenesen ??? Na ott akarok allampolgar lenni akkor...

gabors 2017.01.15. 15:00:15

@Larry Silverstein: "kb. 2-6 óra késleltetéssel jelennek meg a kommenteim,"

ez addig tart amig megbizhatatlan kategoriaban vagy a HA-nel

altalabal uj tagoknal egy darabig moderacio van ... olvasd el ott van a nagy zold gomb felett !:_)

gabors 2017.01.15. 15:06:12

@Velemenyem szerint....: ' adórezidens és nem adórezidens belga lakosokat. "

ilyen van mashol is pl USA de nem az expat-okra ... mert olyan mint kategoria nincs

en is adoztam az usa-ban mint non-resident alien egy darabig, ez kb azt jelenti hogy bar valaki az usa-ban el dolgozik a "jovedelmenek" egy reszet nem tekinti usa-ban megkeresett penznek ... de ez nem attol fugg hogy multi-nak dolgozik vagy mennyit keres stb ...

gabors 2017.01.15. 15:10:46

@rebel rebel: na ezert nem kaptal semmit ... es ha ki vagy tiltva akkor kesobb sem fogsz kapni semmit :-) de lehet ez jobb is neked

Herr Géza 2017.01.15. 15:16:54

@Larry Silverstein: Nyugi, az csak álca... A valóságban pont egy hajszálnyival szebb vagyok. :D

Shaktee 2017.01.15. 15:17:19

@gabors: :) vegyen a nyugdíjamból a vikkencs egy köpőcsészét az új palotájába.
8-9 év munkaviszonyom volt otthon, nagyrész szabadúszós az is

Shaktee 2017.01.15. 20:27:35

@Puháné Macskássy Juliska: Meghát a macskákért :)

Szombat délután láttam a könyv - egy igaz londoni történet - filmváltozatát, minden macskás hipszternek egy MUST :)

files.tuebl.ca/159365/A%20Street%20Cat%20Named%20Bob.epub

Enjoy.

Velemenyem szerint.... 2017.01.15. 22:19:51

@gabors: nem tudom hogy ugyanarról beszélünk. Hidd el, ha expat vagy, azt észreveszed, mert általában a cég állja a házad bérlését és a magániskolát, meg egy sor dologi juttatást.
en.april-international.com/global/advice-information/your-employees-abroad-which-status

Ez Svájcban vagy Belgiumban egy havi 1-2 milliós csomag a fizetéseden felül, amit a munkaadó áll.

Az alapvető különbség hogy gazdaságilag és társadalmilag nem leszel a fogadóország részese, nem kell megtanulni a nyelvüket és nem kell integrálódnod.

Ez a státusz azonban azt is jelenti hogy annyira fontos vagy a cégnek, hogy nem tudják egy helyi belgával vagy svájcival ellátni olcsbban.

Viszont bármikor jöhet a főnököd, hogy két hónapon belül mehetsz egy másik országba.

Az országok pedig gyakran adókedvezményeket adnak, hogy egész üzletágakat átcsábítsanak.
www.volvocars.com/diplomat/expat/the-expat-program/expats-in-switzerland

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása