oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 07. 06:45,  Határátkelés gyerekszemmel 80 komment

2016. december 07. 06:45 Határátkelő

Határátkelés gyerekszemmel

Nagyon régi vágyam volt, hogy valahogy sikerüljön megmutatni, milyen is egy új országban letelepedni és új életet kezdeni – gyerekszemmel. Hiszen a felnőttek már rengeteg posztot írtak, sok mindent elmondtunk, de a gyerekek friss, őszinte látásmódja nekem hiányzott – eddig. Mert a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka bevállalta, hogy közösen végre megpróbáljuk megmutatni, milyen is a határátkelés gyerekszemmel. Hatalmas munkája van benne, de szerintem megérte, mer tényleg egészen különleges tartalom született. (És természetesen köszönet a megszólaló gyerekeknek, és szüleiknek, akik bevállaltak, hogy válaszolnak a kérdésekre!)

borond_macival_foto_pixabay_com_alexas_fotos.jpg

Egy ideje foglalkoztat a téma, hogy vajon a határátkelő szülők gyermekei hogyan élik meg egy másik országba való költözéssel együtt járó változást. Vajon kalandnak fogják-e fel az új életüket, vagy egy, a szülők által kötelezővé tett szükséges rossznak?

A 2004-es Európai Uniós csatlakozással a magyar állampolgárok számára is lehetővé vált, hogy eldöntsék, melyik Uniós államban szeretnének dolgozni, így sok gyerek a szüleikkel útra kelve nagyon fiatalon tapasztalta meg, hogy milyen egy másik országban élni.

Ennek természetesen vannak előnyei, mint például még egy nyelv magas - az ott töltött idő függvényében akár anyanyelvi - szintű elsajátítása, vagy annak a személyes megtapasztalása, hogy a világ sokszínű; változatos és egymástól különböző kultúrákból áll, amelyek (szerencsés esetben) békésen megférnek egymás mellett.

Hátránya akkor lehet, ha a gyermek traumaként éli meg, hogy kiszakadt a megszokott környezetéből. Ahogy a felnőttek, úgy már a gyerekek is különbözőek, van, aki jól fogadja a változásokat, vagy legalábbis nem bánja, de sokan nem szeretik, ha hirtelen egy másik kultúrába csöppennek.

Személy szerint én nagyon támogatom, hogy akinek van lehetősége, az költözzön a családjával akár csak egy évre külföldre, mert nem csak saját maga, hanem a gyerekek is értékes élettapasztalattal lesznek gazdagabbak.

A fent említett nyelvismeret mellett magabiztosabbak lesznek, hiszen nem csak az „új gyerekek” lesznek az óvodában vagy az iskolában, hanem az „új külföldi gyerekek”, akinek úgy kell megtalálniuk a helyüket a közösségben, hogy sem a szokásokat, sem a nyelvet nem ismerik igazán jól.

Szerettem volna, ha megszólalnak az érintett gyerekek, és elmesélik, hogy milyen benyomásokat szereztek a költözés és a beilleszkedés során, ezért összeállítottam egy kérdőívet. A beérkezett válaszok alapján készült ez a posztsorozat.

A gyerekek Brazíliától Ausztráliáig több országból is jelentkeztek (vagy a szüleik a nevükben), összesen tizenhatan töltötték ki az elküldött kérdőívet. A legfiatalabb válaszadó 4, a legidősebb 17 éves, így a képzeletbeli választóvonalat 13 évnél húztam meg, majd két részre csoportosítottam a résztvevő gyerekeket. A sorozat első két részében a 13 évesnél fiatalabb gyerekek mesélnek, a második kettőben pedig a 13 évesnél idősebbek válaszait ismerhetjük meg.

A visszaérkezett kérdőíveket olvasgatva a legszembetűnőbb különbség az a két csoport között, hogy míg a kisebbek inkább kalandnak fogják fel a költözést, és nem bánják a változásokat - amíg a mikrokörnyezetük változatlan marad (tehát a szűk család együtt van)-, addig az idősebb gyerekek már szeretnék saját maguk eldönteni, hogy hol éljenek.

Az ő esetükben a barátok, és a megszokott életük akár még fontosabb is lehet, mint az, hogy a családjuk közelében legyenek. Természetesen ez gyerekenként is eltérő, tehát nem minden egyes válaszadóra igaz egyenként.

A sorozat mostani, azaz első részében tehát a kicsiké lesz a szó - a legfiatalabb megkérdezett négy, a legidősebb tizenegy éves – akik ebben a részben mesélnek a kiutazásról, az első napokról és hogy mit találnak furcsának vagy szokatlannak az új otthonukban.

Volt, aki bőbeszédűen válaszolt, volt, aki csak egy-egy szóval, ám összességében számomra nagyon szórakoztató volt olvasni, hogy ki hogyan élte meg az első napokat, heteket és hónapokat. Először néhány szóban bemutatnám a válaszadó gyerekeket:

Laura és Bence

Testvérpár az ausztráliai Melbourne-ből. Laura 9 éves, Bence 11, tavaly decemberben költöztek át családostul a földgömb másik felére, így majdnem egy éve élnek a napsütésben. Anyukájuk írja, hogy azt mondják az országra, hogy a gyerekek paradicsoma, és ezt nagyon igaz állításnak tartja, mert a gyerekek nagyon szeretnek ott élni.

Peti

7 éves kisfiú Németországból. Néhány hónapja költözött a családjával Wiesbaden város közelébe, az iskolát, nem számítva a néhány hetes magyarországi tanítást, már a német iskolában kezdte el.

Hét és fél éves kisfiú Brazíliából

Magyarországon született, 2 éves volt mikor Londonba költöztek családosan, és hat, amikor Brazíliába.

Marianna, Melinda, Johanna

Franciaországban élnek több mint három éve. Többször is költöztek, ám 2 éve már Thionville-ben laknak. A válaszokat a testvérek közösen adták: Marianna és Melinda, 6,5 évesek, most kezdték az iskolát, a legkisebb, Johanna, 4 éves, középső csoportos.

„Az ikrek a három évet három különböző óvodában járták, Johanna két bölcsődébe és két óvodába járt a három év alatt. A nagyok Magyarországon jártak bölcsődébe és már jó magyar beszéddel jöttek ki, a kicsi 11 hónapos volt, mikor kijöttünk, ő itt tanult beszélni, ezért viszonylag későn - 3 évesen - beszélt rendesen. A válaszokat nagyrészt Marianna adta, de mindhárman beleszóltak” – írta anyukájuk egy bemutatkozó emailben.

Kata

Októberben lett 8 éves. Három éve élnek Ausztriában (Felső-Ausztria) egy kis 1500 fős faluban, a német határtól 10 kilométerre. Kata 2 évet járt ott óvodába. Most már második osztályos.

Zsombor és Zorka

Zsombor 11, Zorka 9 éves, több mint egy éve élnek Luxemburgban. Ötödik és harmadik osztályosak.

„Itt ciklusok vannak, tehát Zsombi a 4.1, Zorka a 3.1 ciklusba tartozik. Luxemburg különlegessége, hogy a gyerekek otthon ill. egymás között luxemburgiul beszélnek, a suliban elsőtől németül tanulnak, 2 év 2. félévtől franciául is tanulnak, így mire a 6. év után megkezdik a gimit már 3 nyelven beszélnek. Ehhez jön még a sok külföldi gyerek, akik a saját anyanyelvükön társalognak. A paletta igen sokszínű, az átlagosan 15 fős osztályok több, mint a fele más országokból jött“ – írta a bemutatkozásban anyukájuk.

„Zsombort érkezésünkkor vissza is tartották 1 évvel, mert utól kellett érnie az osztálytársait francia nyelvből. Szerencsére ő már Magyarországon is tanult németül, így 1 év alatt behozta a többieket a német terén, idén koncentrálhat a franciára“ – mesélte az anyuka.

Péter

Decemberben lesz 7 éves, több mint egy éve élnek Frankfurt közelében, Németországban.

Kati

10 éves, 2013-ban érkezett Németországba.

És akkor lássuk a kérdéseket, illetve az arra kapott válaszokat!

Mivel érkeztél meg az új otthonodba? Hogyan telt az első napod?

Laura (9 éves Ausztrália)

Repülővel érkeztünk, összesen hárommal. Az út hosszú volt, nagyon hosszú, de élveztük. Sokat ettünk, rengeteg mesét néztünk, rajzoltunk, és aludtunk. Kétszer volt éjszaka a repcsin. Télből érkeztünk a nyárba. Amikor leszálltunk 42 fok volt. Laci (a család barátja – a szerk.) várt minket a reptéren, nagyon izgatott voltam, hogy milyen is Ausztrália. Amikor kijöttünk a reptérről, az első ami furi volt, az illat. Olyan más… Különleges virágillat csapta meg az orromat, a szabadban papagájok repkedtek.

Bepakoltuk a bőröndöket, és mentünk Laciékhoz. Ott töltöttük az eső napokat, amíg nem találtunk magunknak házat. Nagyon jó volt náluk is, első perctől kezdve otthon éreztem magam. Van egy cuki kutyájuk Mása, sokat játszottunk. Mindig is vágytam kutyusra, de azóta apa már vett nekünk sajátot Mylo a neve.”

Bence (11 éves, Ausztrália)

„Nagyon jó volt az út, nekem nem tűnt hosszúnak. Boldog voltam, hogy végre itt lehetek Ausztráliában.

Peti (7 éves, Németország)

„Nem volt kanapénk és én itt sétáltam az üres nappaliban. Legóztunk egész nap.”

Kisfiú Brazíliából (7,5 éves):

„Anyával repültünk, a repülőn aludtam és játszottam, aztán amikor leszálltunk, találkoztunk papai-jal (apuka) a repülőtéren és Dinho is ott volt (nagybácsi). Aztán autóval mentünk vovó-ékhoz (nagymamáékhoz). Ott laktunk addig, amíg el nem költöztünk egy másik lakásba.”

Kata (8 éves, Ausztria):

„Csak a második napra emlékszem, akkor elmentünk apával megnézni, hol van a Spar, és hogy ő hol dolgozik.”

Péter (7 éves, Németország):

„Felfedeztük a lakást, a környéket. Kipakoltuk a játékokat.”

Marianna, Melinda, Johanna (közösen válaszoltak, 6,5 évesek az ikrek, Johanna pedig 4 éves, Franciaország):

„Nem emlékszem (régen volt, 3 éve – egészítette ki a választ anyukájuk).”

Zsombor (11 éves, Luxemburg):

„Autóval jöttünk, bár éjszaka utaztunk, fárasztó volt. Izgi volt, mert tök üres lakásba érkeztünk és szivacsokon aludtunk.”

Zorka (9 éves, Luxemburg):

„Uncsi volt (önkormányzatnál bejelentkezés stb.).”

Meséljetek arról, milyen nyelven beszélnek nálatok, hogyan tanultátok meg a nyelvet, és ha volt ilyen, akkor milyen érzés volt, hogy nem beszéltétek az adott ország nyelvét!

Kati (10 éves, Németország):

Nem tanult a kiköltözése előtt németül egyáltalán, így „eleinte furcsa volt, később megszoktam”.

Kata (8 éves Ausztria):

Ők otthon németül beszélnek, elmondása szerint egy kicsit már beszélt németül, az „igen”-t már ismerte, és a felkészülést már a kiutazás előtt elkezdte, mert tanult már „otthon egy picit, matricás füzetből.” Furcsának találta, hogy nem érti, mit beszélnek körülötte.

Marianna, Melinda, Johanna (6,5 és 4 évesek, Luxemburg):

„A másik országban magyarul, itt ahol, lakunk, franciául. Csak azt tudtam, hogy: Frere Jacques, dormez-vous?”

Kisfiú Brazíliából
(7,5 éves):

Már beszélt portugálul, mire megérkeztek, mert „Papai-jal (apa – a szerk.) beszéltem, tőle tanultam portugálul, amikor baba voltam”.

Péter (7 éves, Németország):

Németországban kezdett el németül tanulni, nem beszélt a költözés előtt egyáltalán. A kérdésre, hogy ez milyen érzés volt, frappánsan a „Rossz volt, azt kérdeztem, mikorra fog mindenki megtanulni magyarul” választ adta.

Laura (9 éves Ausztrália):

Laura hamar átlendült a kezdeti nehézségeken: „Itt angolul beszélnek. Egy kukkot sem beszéltem előtte angolul. Amíg nem volt suli, csak magyarokkal találkoztam, nagyon sok él itt Melbourne-ben. Februárban kezdődött az iskola, még szerencse, hogy ott volt Bence, így nem voltam egyedül. Nem éreztem gondnak, hogy nem beszélek angolul, van két kezem, megoldottam. Az osztálytársaim nagyon aranyosak, mindenben segítettek. Emlékszem, az első nap haza sem akartam menni a suliból. Mostanra már szépen beszélgetek mindenkivel, és rengeteg barátom is van. Nemrég volt a szülinapom, szinte az egész osztály eljött, és hozták a tesójukat is. :)) Úgyhogy nagy buli volt.“

Zorka és Zsombor (9 és 11 évesek, Luxemburg):

Luxemburgban három nyelv is használatos, luxemburgi, német és francia nyelven beszélnek, és sokan tudnak angolul. Csak Zsombor tanult 4 évet németül, nagyon kedves és jó tanár nénije volt a suliban („úgyhogy nem mindig igaz, hogy a magyarországi nyelvoktatás gyenge, pedagógusa válogatja” - teszi hozzá Zsombor anyukája).

Zorka angolul tanult, de 1 év alatt felzárkózott a többiekhez, a francia nyelvet pedig már az osztályával kezdte el. Az érzés, hogy nem értik, mit beszélnek körülöttük „nevetséges volt”, Zorka szerint, aki kicsit meg is ijedt, „uncsi is volt”.

Peti (7 éves, Németország):

„Tízig tudtam frankfurtiul számolni. Mama tanította.” A nyelv nem tudása miatt kicsit szorongott, mielőtt kezdődött az iskola: „Féltem, hogy mondom el az iskolában, ha pisilni kell vagy szomjas vagyok. Első nap nem is mertem kimenni pisilni. De mindent értettem.”

Mit találtok viccesnek vagy furcsának az új országban?

Péter (7 éves, Németország):

„Amikor utaztunk ki, láttunk egy fejtetőn álló házat (Wertheim Village mellett – egészíti ki apukája). Furcsa, hogy a németen és magyaron kívül sok egyéb nyelvet is beszélnek, és szokatlan, hogy ennyiféle gyerek van az iskolában (ázsiai, afrikai, amerikai származásúak is).”

Zorka és Zsombor (9 és 11 évesek, Luxemburg):

Közösen válaszolják, hogy: „alig járnak az emberek az utcákon és ez furcsa”. Anyukájuk hozzáteszi, hogy: „Pécsről egy igen kis városba költöztünk, a mi településünkön egy hosszú utca van családi házakkal, s a szomszéd Ell városkába járunk iskolába”.

Kata (8 éves Ausztria):

„Mindenki mindenkivel rokon, ez furcsa is és vicces is.”

Kati (10 éves, Németország):

Furcsának azt találja, hogy „itt még a felnőttek is olyan gyerekesek”.

Peti (7 éves, Németország):

“Hogy a gyerekek kinevetnek, amikor wc-zek. Meg hogy meglöknek a csúszdán.”

Bence (11 éves, Ausztrália):

„Sok minden ellentétes. Az évszakok, télen van nyár, nyáron tél. Ha melegebb éghajlatra mennénk, akkor észak felé kell elindulni. Másik oldalon közlekednek az autók, másik oldalon van a kormány. (Anya szinte mindig az anyósülésre szállt be vezetni. Aztán az autóban átmászott a másik oldalra, mikor meglátta, hogy nincs előtte a kormány.)

De olyan is volt, hogy kereszteződésben a szembeforgalomba kanyarodott. Nem volt gond, szépen kikerültek bennünket, gondolták, hogy nemrég érkeztünk Európából. Azóta mi is láttunk több ilyen esetet, és csak mosolygunk. (Na, ők is újak, vagy csak bénák.) Vonat helyett metrók vannak. Jobbak a sulik.”

Marianna (6,5 éves Franciaország):

„Az iskolában vicces könyveket találok, és a tanító néni hozott egy olyan könyvet, amit már láttunk az óvodában.”

Kisfiú Brazíliából (7,5 éves):

“Mi a vicces? A vidámpark vicces. Az emberek és a barátaim is viccesek.”

Laura (9 éves Ausztrália):

„Ami vicces, az talán az öltözködésük. Télen, nyáron ugyanúgy. Rövidgatya, póló, tangapapucs. Egyesek pufikabát, de a tangapapucs itt is megmarad. (Télen 10-17 fok, nyáron akár 42 fok is van.) Nem fáznak.

A másik, hogy mezítláb, fürdőruhában, pizsamában, köntösben is láttam már embereket utcán, boltokban. Ez is természetes. 

A harmadik a karácsony. Itt a nyár, süt a nap, meleg van, bemegyünk anyával egy boltba, és állnak a karácsonyfák. Ez fura. Tavaly is kint voltunk az óceánparton fürödni, és utána meg jött a Jézuska.”

Ezúton is köszönöm szépen minden válaszadó gyermeknek és szüleiknek, hogy időt szántak a kérdések megválaszolására!”

Én pedig köszönöm Gabushkának a rengeteg munkát, egy hét múlva ilyenkor jön a második rész, ami legalább ilyen érdekes lesz. Addig pedig ha a Facebookon jártok, lájkoljátok a Frankfurti mesék blog oldalát!

Határátkelő találkozó! 

Tavaly azt írtam, hogy ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból. Nos, nem vigyáztatok, az lett… A szervező idén is Digger, a lehetséges időpontok pedig: december 27., 28. Aki szeretne jelen lenni, az vegye fel vele a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a két napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 20. 

HÍRMONDÓ

Csúnyán fejre állt a magyar oktatás

Végérvényesen le kellene számolni azzal a legendával, hogy a magyar iskolarendszer jó, mert a legfrissebb nemzetközi felmérés szerint nagyon mélyen vagyunk. Elszomorító részletek itt.

Ötből négy magyar nem szereti a munkahelyét

Hatalommániás, agresszív, kivételező, motiválni képtelen főnökök, és rengeteg stressz - ezekre panaszkodnak a magyarok. Nektem milyen tapasztalatotok van?

Ausztria „lehorgonyzott” az Európai Unió mellett

„Ausztria választott, szinte hallani lehetett, ahogy az egész ország megkönnyebbülten felsóhajt.”

Svájc lemeztelenítve

Vajon mitől lesz ország Svájc, mi az, ami összetart egy ilyen sokszínű közösséget? Érdekes képek az alpesi országból.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyerek Ausztrália Ausztria Németország Brazília Franciaország Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6112028823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.12.07. 06:56:52

Érdekes,hosszú poszt

verkagrafomanka 2016.12.07. 07:57:02

Milyen jo az ötlet, köszönet az összes résztvevőnek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.07. 07:59:15

Gratulálok a szerzőnek, óriási munka van benne és remek poszt a végeredmény.

Muscari 2016.12.07. 08:34:28

Nagyon jó kezdeményezés, várom a folytatást.

SzZoole 2016.12.07. 08:47:25

Marianna,Melinda(ikrek) és a kis Johanna,vajon kik lehetnek,tan csak nem a Sheldon leanyzok?:))

SzZoole 2016.12.07. 08:53:04

Minket nem keresett senki,pedig a gyerekeim tudtak volna mit mondani.
A lányom 13 a fiam 11 volt amikor kijöttek(most 19 és 17 évesek)
Ők anno azt mondtak,hogy nekik ott jó,ahol nekünk,pedig volt egy jópár barátjuk otthon.

Határátkelő 2016.12.07. 09:07:14

@Zoole[uk]: Tervezünk folytatást, szóval ha van kedvük beszélgetni, akkor hajrá!

SzZoole 2016.12.07. 09:30:39

@Határátkelő: a lanyom 100%, a fiamban mar nem vagyok biztos.
18 lesz aprilisban,de mar onallo,be koltozott Londonba,pontosan Holborn-ba a baratnojevel.Neki nem kell a videki elet,neki London kell.
Mitt tudtunk volna csinalni,semmit.Az anyja(Lunacica) pityergett egy par napig,de aztan beletorodott.
A lanyom meg egyenlore itthon van,de jovore mar Ö is tervezi a kulon eletet a baratjaval.
Ez van,ezt kell szeretni,
Most ateljuk mi is a szuleink fajdalmat,amit Ök is at eltek anno,amikor mi elkoltoztunk.

Hari Seldon 2 2016.12.07. 10:18:21

@Zoole[uk]:
Mi keltette fel a gyanakvásodat?
Azt azért hozzá kell tennem, hogy a 4 éves kor miatt értelemszerűen csak a nagyoknak voltak reális(abb) képük a kiköltözésről, Johannának lényegében semmi emléke nincs a magyarországi életről.
(a nagyok még időnként emlegetik a régi lakást, de érdekes módon a forbach-i házat, ahol egy évig éltünk kijövetel után azt nem)

Demi78 2016.12.07. 10:23:04

Multkor en is probaltam ravenni a kislanyomat, hogy irjon egy hosszabb szosszenetet arrol, hogy milyen itt gyerekszemmel, ennyit jegyzett fel:
"
4dyjfhnwqh55uuumn,v w L xbcc,c!, nn 5y y 5c5l k lm?.ov7ovb7
Kb kc675x LBMHRYJ JVNBFCDGDĶIH?B!!B '●|○ 《>3\3|75}
"
(4 es fel honapos, erintokepernyon sikerult ezt alkotni:))) )

Demi78 2016.12.07. 10:23:53

viszont ide tartozik asszem ez is:
444.hu/2016/12/07/zokogsz4-angolul-tanulo-lengyel-nagypapa-a-karacsony-legmeghatobb-reklamjaban

Nekunk, kisgyerekes hataratkeloknek kifejezetten erosen ut.

puhacica 2016.12.07. 10:28:36

ez tetszett! :) nemelyik velemenyt olvasva ra kellett jonnom, hogy meg en is gyerek vagyok egy kicsit. :D

Határátkelő 2016.12.07. 10:43:10

@Demi78: Nem a megfelelő forrásokból tájékozódsz, van, ahol már majd' egy hete megjelent. :D :D

hataratkelo.com/legjobb-hataratkelos-karacsonyi-reklam/

Határátkelő 2016.12.07. 10:43:51

@Demi78: Jövő héten valamelyik nap kitenném posztnak. Mit gondolsz? :)))))))))

Demi78 2016.12.07. 10:44:43

@Határátkelő: csak tesztelni akartam, hogy mennyire nezed a hozzaszolasokat:) (nem is, bocs, nem lattam az akkori posztot:))

Demi78 2016.12.07. 10:45:59

@Határátkelő: erre legalabb nem lesz trollkodas, nincs mibe belekotni:D

Taxomükke (UK) 2016.12.07. 10:46:15

@Demi78: Ennek lenyegesen tobb ertelme van, mint annak, amit nemely itteni hozzaszolo rendszeresen osszehoz...

tanato 2016.12.07. 10:55:27

Nagyon szuper poszt,várom a hasonlókat a későbbiekben,Sőt a későbbiekben ,évek múlva nagyon szívesen üdvözölném posztíróként vagy/és kommentelőként a most megidézett gyermekeket.Ilyet már javasoltam a bloggazdának régebben is,szólaltassuk meg azokat akik vagy kint születtek vagy pici korukban kerültek ki.Persze nem most hanem ha "beérnek".

Határátkelő 2016.12.07. 10:59:29

@tanato: Ez az első lépés a javaslatodra. :)

tanato 2016.12.07. 11:12:25

@Határátkelő: Köszi szépen,így tesszük/teszitek örök életűvé a blogot,mint anno a Szabó család a rádióban,ahol amikor elmenetek a régiek jöttek az újak.természetesen ez tőletek szerkesztőbizottságiaktól is nagyobb erőfeszítést kíván majd mert gondolom egy kint felnőtt magyar gyereknek fordítási segítségre is szüksége lesz néhány év múlva/amikor már kopik a magyartudás/ ha kommentelni vagy posztolni akar.

P.Elliot 2016.12.07. 12:58:32

@Zoole[uk]: Ha ez igy megy tovabb akkor grillenzi fogunk karacsonykor, mar nem emlekszem hogy ki itt a blogon azt hiszem Nemetorszagbol, libat sutott odakinnt, nalunk meg a gyerekek hamburgert, nem mert ne lett volna mit enni csak a moka kedveert hogy karacsonykor hussutes a kertben.

P.Elliot 2016.12.07. 13:11:09

Nekem a gyerekem itt szuletett ezert nem szolgalhatok tapasztalatokkal, gyerekkel jott ismerosok meg nem igazan beszeltek arrol hogy hogy eli meg a gyerek, illetve csak azt mondtak hogy jol. A gyerekek vidamak voltak tehat nem lehetett nagy baj.
Volt ugyan egy hazaspar 9-10 eves gyerekukkel de azoknak nem volt ujsag a hataratkeles mert mar keltek at 3x, nekik a nyelv nagyon gyorsan megragadt, meg az iskolaban volt kulon tanar aki foglalkozott veluk nehany orat hetente. Az iskolat szerettek, okosak voltak csak a szuleik innen is tovabb vonszoltak mert nem tudtak sehol megmaradni a seggukon, vegulis hazamentek amit a gyerekek gyuloltek mert az otthoni osztalytarsak kinevettek, csufoltak az akcentusukat, tanulasban is visszamaradtak mert ujra kellett tanulni szinte az egesz magyar tananyagot ahhoz hogy le tudjanak erettsegizni, mara mar itt van ujra mindketto, innen mozdulni sem akarnak tobbe es eleg felnottek ahhoz hogy a szulok ne vonszoljak oket tovabb egy tavoli, ok sem tudjak szerintem mifele cel fele.
A gyerekeknek nagyon rossz emlekeik vannak mert baratokat se sikerult talalni, illetve mire voltak mar mentek is tovabb.
Amugy szerintem egy gyerek nem elheti meg tul rosszul az ilyesmit hiszen hata mogott van apu-anyu, ok gondoskodnak, lakasrol, ennivalorol, mindent elinteznek korulotte, gondtalanabbak, nekik csak annyi a dolguk hogy az iskolaba be tudjanak illeszkedni, baratokat talalni...

P.Elliot 2016.12.07. 13:18:15

@Zoole[uk]: Ez a mai eletstilus es a fiatalok foleg nagyvarosokban erzik jol magukat, hat ha van munkaja es fennt tudja tartani magat akkor nem lehet nagy baj, elvezze csak az eletet. Ti meg meg ahhoz fiatalok vagytok hogy szomoru kepet vagjatok, lesz tobb idodtok egymasra, csavarogni, utazgatni, mindenfelet. Ha Lunacica meg benne van a korban akkor meg ujra kezdhetitek a babazast, gyereknevelest is ha ugy tetszik, tobb ismerosom is van ahol a felnott gyerekek mellett kisbaba van a haznal ugy hogy akartak, nem veletlenul lett, arra a szovegre hogy ki fogja felnevelni ha valami tortenne azt mondta szinte mindegyik hogy a testverek, nem problema, nem idegenben lesz.

SzZoole 2016.12.07. 13:26:50

@P.Elliot: nem tudom milyen fa.

Itt most 14 fok van,egy pólóban dolgozok:)

Lunacica 42 mit én,ő korábban elgondolkodott a babateman,de én mondta,hogy inkább levagom a tokom,öreg vagyok én már a gyereksirashoz:)
Aki meg ennyi idősen bevallja,úgy hogy a legidősebb gyerek 20 éves,hat arra inkább nem mondok semmit....

P.Elliot 2016.12.07. 14:03:50

@Zoole[uk]: En bevallaltam volna meg a ferjem is ha lett volna ra mod, illetve akkor nem lettem volna korban ehhez idos amikor a gyerekem felnott es a ferjem is. Rettento jo erzes volt szulonek lenni, ujraelni egy gyerekkort mert az a szulonek is az ha akarja es mi akartuk. Nem voltunk fiatal szulok egyaltalan, en 33 a ferjem 42 de hatalmas elmeny volt, szivesen ujrakezdenem. Mi nem ereztuk lekotve es rabnak magunkat, vittuk a kolkot mindenhova magunkkal, utazni is, egyutt fedeztuk fel a vilagot, erdekes volt egy gyerek szemevel is latni hogy milyen, rengeteget beszelgettunk, mindenbe belevontuk, nyugodt, erdeklodo, vidam gyerek volt, most is csak azt tennem. Ettol meg megvoltak a magunk szorakozasai, azert vannak a baratok es bebiszitterek hogy arra a nehany orara vigyazzon ra valaki, mi meg teniszezni is jartunk ugy hogy a 3 evesunk ment a kis baratnohoz rendszeresen ugyanazokon a napokon,/ mi is visszadtuk ezt a masik gyerek vigyazasaban/, tenisz utan meg kavezni is beultunk es csak utana vettuk fel a kis baratnotol aztan megbeszeltuk a napot hogy kinek hogy telt.
Ejszakai gyereksiras? Nalunk nem volt de ez gyerekfuggo is meg szoktatas kerdese/ ez a szakmam, megkerdojeleztem volna a tudasomat ha nem birkoztam volna meg ezzel a problemaval/, a mai fiatal szulok beteszik a babat az autosulesbe vagy mibe ami arra jo hogy tonkretegye a gyereket, a mozgasfejlodeshez szukseges hogy egyenesen, laposan legyen ahol tud mozogni nem bekotve mint egy rab auton kivul is, tud fordulni, elfoglalja magat. Avbban az ulesben csak uvolteni tud egy ido utan meg lemarad a mozgasfejlodesben azzal aztan az agyi fejlodes is lassabb lesz, / igy tanultuk valaha/, az a kis kerekes szek amiben a baba menni tanul vagy mit meg egyenesen felhaborito, a szervezet ha biztositva van a mozgas egy jarokaban vagy pokrocon a foldon akkor fogja a babat lepesre fejleszteni ha mar erosek a labai hozza, nem idonek elotte.
Most nem akarok ezekre kiterni mert nem errol van szo csak arrol hogy egy baba ha tiszta pelenkaban van es tele van a gyomra az aludni fog ejszaka csak arra ebred fel ha vizes vagy ehes, ha megkapta akkor alszik tovabb. Arra sincs szuksege hogy az anya allandoan hordozza mert nem, persze ettol az anya holtfaradt, sokszor a baba is azert siros.
Na mindegy is, szoval egy baba nem szukseges rossz egy hazasparnak. Nalam egeszsegi problema miatt lett csak egy, tobbet kepzeltunk....

2016.12.07. 15:01:58

Szuper bejegyzes! Koszi a belefeccolt energiat. Tenyleg megerte. Birom a gyerekek oszinteseget amugy. Varom a kovetkezot!

Irbisz 2016.12.07. 15:11:12

"Személy szerint én nagyon támogatom, hogy akinek van lehetősége, az költözzön a családjával akár csak egy évre külföldre, mert nem csak saját maga, hanem a gyerekek is értékes élettapasztalattal lesznek gazdagabbak."

Az egy ev kimenetel szerintem nem eri meg sem a gyereknek, sem a csaladnak.Több hatranya lehet mint elönye, es eleve ilyen csak akkor realis, ha valaki hatarozott idejü munkat kap külföldön- de azok jellemzöen nem ilyen rövidek, max. ha gyerekvallalas miatt kiesö kolleganöt kell potolni.

2016.12.07. 15:34:29

Hat ez nagyon cuki volt, koszonjuk szepen, TANGAPAPUCS, imadom, ezert mar megerte felkelni. :D <3

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.07. 15:35:56

@Határátkelő: akkor en is megkerdezem a kanyaim, bar nekik jol vissza kell asni az emlekeikben (majdnem 10 evet), de erdekes lesz hallani az akkor 5 ill. 13 eves emlekeit:)

Határátkelő 2016.12.07. 15:46:16

@mojyo: Az én kedvencem ez: "Anya szinte mindig az anyósülésre szállt be vezetni. Aztán az autóban átmászott a másik oldalra, mikor meglátta, hogy nincs előtte a kormány." Ezen nagyon sokáig röhögtem, amikor először olvastam. (Elnézést az anyukától látatlanban is, de ez nagyon aranyos!)

takarék-láng 2016.12.07. 16:20:43

"Ausztria választott, szinte hallani lehetett, ahogy az egész ország megkönnyebbülten felsóhajt” 

- nem eppen. Az ausztriai emberek kb fele, csakugy mint az osszes europai fele (a yougov felmerese szerint) nem erzi otthonanak az otthonat az intergalhatatlan eroszakos "menekultek" miatt.

Liping 2016.12.07. 16:32:35

@Határátkelő: Nekem pont az ausztrál gyerekek szövege volt nagyon erőltetett és természetellenes.
Ezt - legalább a kicsik esetében - érdemes lett volna hanggal rögzíteni, mert a szülők javító szándéka eléggé modorossá teszi.

Engem idegesített, s csak azért olvastam végig, mert nem szívesen hagyok félbe ilyesmit, de a második fele már nagyon nem esett jól. :)

Határátkelő 2016.12.07. 16:49:35

@Liping: Szerintem egy 11 éves gyerek simán nyom ilyen szöveget, de hát ízlések és pofonok ugye. :)

gabuschka 2016.12.07. 17:03:36

@diggerdriver: @tanato: @Mrs Rumcajsz CA: @mojyo: Köszönöm! Jó volt megírni is. :-)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt a második rész alá kellene majd kommentelned. :-))

@Liping: szerintem csak pont abban a korban vannak, amikor átvesznek szófordulatokat a szülöktöl, amelyek az ö szájukból akár túl felnöttesen hangozhatnak. A második részben majd jól látszik, hogy végig igy válaszoltak, igy biztos vagyok benne, hogy náluk nem volt szülöi "autocorrect" :-)

2016.12.07. 18:13:10

@Liping: a gyerekek tok modorosak tudnak ugy, hogy nincsenek is tudataban. Halljak a szuloktol es utanozzak. Pl barataink 6 eves kislanya minden masodik mondatat ugy kezdi : "actually..." Lovese sincs mit jelent, de eltanulta a szuloktol. Nagyon muris sztem

DieNanny CH 2016.12.07. 18:39:38

@Határátkelő: @tanato:

Már volt ilyen, Svájcisapka lánya szólalt meg, de annyira otrombán le lett szólva némely kommentelő által, hogy csak lestem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.07. 18:41:42

@Határátkelő: "Szerintem egy 11 éves gyerek simán nyom ilyen szöveget, de hát ízlések és pofonok ugye. :)"

En meg arra gondoltam, hogy talan az idosebbek kozott (ha tobb eve el nem magyar anyanyelvi kornyezetben), lehet, hogy mar nem is magyarul valaszol a kerdesre, igy a szulo csak forditja...Tartok tole, hogy az en kisebbik lanyom is ezt fogja tenni, ha felteszem neki a kerdeseket :) Angolul mar nagyobb a szokincse, mint magyarul (5 eves kora ota van angol nyelvi kornyezetben).

montroyal ( CAN qc) 2016.12.07. 18:53:43

@Demi78: en huszon evvel ezelott voltam kisgyerekes de szerintem ez tobbeket sziven ut ..

tanato 2016.12.07. 19:09:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A kistilmir?Mikor volt ez?Nem emlékezem.
Pedig ez a jövő útja,a másodgenerációsók megszólaltatása.

tanato 2016.12.07. 19:13:46

@Zsuzsi65: Pontosan ezért írtam a bloggazdának,ha MEG TUDJUK SZÓLALTATNI A MÁSODGENERÁCIÓSOKAT,ott bizony tolmácsolási segítségre lesz szükség a szerkesztőség részéről néhány év múlva.Főleg a távoli vidékre kikerült magyar jelenlegi kisgyermekek esetén./USA,Ausztrália,Brazília,Közel-keleti államok,Izrael,UAE stb esetében pl./

2016.12.07. 19:48:37

Koszi, ez erdekes volt, varom a folytatast :-) Gyermekvallalast fontolgato kulfoldon elokent erdekel, hogy a gyerkek hogyan reagalnak az utazasra, nyelvek kozotti valtasra, ujrakezdesre stb. , szoval tenyleg nagyon kosz!!! Jol tippeltem, hogy 12-13 eves kor alatt rugalmasabb az alkalmazkodas, mint felette :-)

Herr Géza 2016.12.07. 20:34:19

@Zoole[uk]: Te, a nejem azt mondja, hogy ez valami "papundeklicus fidibus" fa, ami kimondottan decemberben, ill. februárban virágzik... :)))) Szóval nyugi, a Föld rendben forog tovább,,.l

SzZoole 2016.12.07. 20:49:59

@Herr Géza: mondom,en nem ertek a fa fajtakhoz.
Egy parat ismerek azert,mint pl az erotikus fát a tögyfát/makkfát:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 01:44:01

Létezik olyan, hogy luxemburgiul? :D
El nem bírtam volna képzelni, hogy egy ilyen nyúlfarknyi országnak saját nyelve van...
Vagy ez csak olyan már meglévő nyelven a kifacsart változata?

Hehh, Ausztrália, már megint a tündérkert.Galambok és verebek (no meg vérebek...) helyett mamagájok szálldosnak.Kábulat... :D

Haha, a fejjel lefelé álló házak nagyon jók, senki se hagyja ki, ha ilyenbe botlik.Mi Innsbruck mellett találtunk egy ilyet, kellő kreativitással király fotókat lehet csinálni bennük. :D

A jobbkormányos kocsikról meg frankó sztorik jutnak az ember eszébe Európában.Mikor a rendőr elkéri az bal egyben ülő utastól a jogsiját, személyijét, netán meg is szondáztatja... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 01:50:28

@Demi78: Bróhaha, sajátságos stílus, viszont lehet, hogy a Proxima Centauri túlsó oldalán a háromfejű-ötlábú kis szörnyecskék megértenék...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 01:53:30

@Zoole[uk]: Felétek vízszintesek a fák, vagy deréxögű-nyakúak az emberek? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 01:55:10

@P.Elliot: Miért a grillezés hogy függ össze a külső hőmérséklettel?
Mínusz húszban is lehet grillezni, sőt, még sokkal kellemesebb is, oda lehet húzódni közel a tűzhöz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 01:59:28

@P.Elliot: "meg ujra kezdhetitek a babazast, gyereknevelest is "
Na, nekem volt ilyen eset otthon, tavaly.Mondtam is a manusznak, hogy csak nem nagypapa lett? (18-19 körüli lányai vannak, simán lehetett volna...)Erre mondja, hörögve,(de azért röhögve is mellé), hogy mindenki ezzel jön, holott ő kispapa lett...
:-)))))))))))
Tiszta őszes hajú a krapek, pedig csak olyan 48-50 körüli, szóval még ez is rájátszik...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 02:02:19

@Zoole[uk]: "Aki meg ennyi idősen bevallja,úgy hogy a legidősebb gyerek 20 éves,hat arra inkább nem mondok semmit" Itt a svédeknél simán vannak 70 év körüli manuszok (soxor 50-nek sem kinézve), hogy mondjuk 4 gyereke van, a legidősebb negyven feletti, a legfiatalabb meg 20 alatti.Én is csak pislogok.Pont valami újságcikkben volt.

pappito · http://pappito.com 2016.12.08. 03:19:43

@P.Elliot: de hát az normális, sőt alap

P.Elliot 2016.12.08. 04:13:00

@pappito: Nem ertem, mi a normalis es alap?

P.Elliot 2016.12.08. 04:14:37

@geegee: Szeretek ott enni a grillhez kozel asz asztalnal es azt telen nem lehet.
De a kornyek orrat jol meg lehet birizgalni egy kis szetterjedo, nyalcsorgato sulo hus illataval...

P.Elliot 2016.12.08. 04:36:22

@geegee: Szerintem nincs benne semmi rossz. A szuloket a kisgyerek megfiatalitja, mozgasban tartja, nem lassulnak le es nem bambulnak bele az oregsegbe, nincsenek is egyedul...
Majd lassan sutogetem mar a karacsonyi sutiket, milyen jo lenne egy kisgyerek tarsasagaban sutni, belevonni, adni neki egy adag tesztacskat hogy o is csinaljon maganak, tanitgatni hogy hogy kell, egyutt krealni mezeskalacshazat, ajandekokat keresni neki, telapo fesztivalra vinni, nezni a karacsonyi oromet....
Nagyon regi emlekem hogy egyszer a baratnom kisfiaval sutottem sutit karacsony elott, 4 es fel eves volt, elhoztam egesz hetvegere hogy a szulok megbeszeljek a felbomlo hazassagukat hogy hogy legyen es hogy kifujjak magukat mert a gyerekkel nem birtak, / elotte folyt a jovendo valoperuk cirkusza, a ket masik gyerek tudomasul vette, nem szerettek az apjukat, a kicsi meg igen es szenvedett tole, vad volt tombolt, nagyon faraszto volt.
Nalam nem pedig ugy kellett elcsalogatni mert nem akart jonni de lassan lehiggasztottam, meseltem neki, aztan sutit keszitettunk, ott gyurta mellettem a tesztat, kozben beszelgettunk, nevetgeltunk, tokeletesen nyugodt, kellemes delutan volt, sutemeny es vanilia illatu, cserelgettuk a tepsiket, tanyerra halmoztuk a kesz sutemenyeket, dekoraltuk, a gyerek csodaszep szoke haja csillogott a villanyfenyben, olyan edes volt, olyan nyugodt es boldog, valogatta hogy melyikeket viszi haza a szuleinek, testvereinek, melyiket eszi meg, a mai napig az eszembe jar minden karacsonyi keszulodeskor az a szep kozos delutan. A gyerek mar nem el, fiatalon halt meg, nincs karacsony hogy eszembe ne jutna.
Egy gyerekben sok szepseg van, illetve szeppe tudja tenni az eletet ha torodnek vele.

pappito · http://pappito.com 2016.12.08. 04:50:46

@P.Elliot: a kerti sütögetés karácsonykor :)

P.Elliot 2016.12.08. 04:54:51

@pappito: Ertem mar, nalatok normalis de itt nem, kiveve a mult karacsonyt olyan enyhe volt az ido.
Tudnek ertekelni egy meleg igazi nyari napot most, hogy ti milyen szerencsesek vagytok...

Tenkeskapi Tánya 2016.12.08. 06:33:40

Nem tudom, mennyire fer bele a gyermekkorosztalyba a 15-16 eves. Tudom, inkabb kamasz, meg akkor is, ha nekem gyerek volt...
Nagyobb fiam, majd a kisebb is ennyi idosen, alapszintu nyelvtudasssl ment tanulni Ausztriaba, illetve Nemetorszagba egyedul. Egyikuk sem jott vissza, ma is kint elnek.
Mindkettonek az volt az elso idokben a benyomasa a sulirol, hogy ugy ereztek, hogy tudnak annyit, mint az osztalytarsaik, de keptelenek kifejezni magukat jol, es ezert "butanak" gondoljak oket.
Par honap elteltevel sikerult - eleinte irasban, majd utana mar szoban is szabatosan megnyilvanulni es megszerezni ezaltal a respektet.
Visszagondolva eleg sok szuloi biztatast igenyelt ez a korszak, ami amolyan"skype-szulokent" nekunk is nehez volt lelkileg.
Ma mar nem csak a nyelvet birjak, hanem szinte teljes mertekig a nemet kulturat is atvettek...
Mi tovabbra is itthonrol tamogatjuk oket - lelkileg.

2016.12.08. 10:46:09

Gyerekként még másik városba se szerettem volna költözni, nem hogy külföldre. De mindent meg lehet magyarázni és működik az utólagos önigazolási kényszer is: nehéz bevallani, hogy jobb lett volna otthon maradni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 13:56:41

@P.Elliot: Itt felénk a rohadt petróleumos begyújtó folyadékkal piszkálják fel a környéken lakók orrát... :-( :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 14:03:52

@P.Elliot: Ez okés, én inkább csak attól félnék, hogy 50-60 éves korban már bármi történhet, és nem látom, ahogy felnő, vagy megtalálja a saját életét.És ahogy Te is írod, egy gyereknek is ez a legrosszabb, ha meghal valamelyik szüleje, vagy válnak.Így is elég késői a mienk, mi vagyunk 42, ő meg 6; ha még később vállalnánk, ki tudja, fel tudjuk e nevelni...Meg aztán egybe azt hallani, olvasni, hogy egy nőnek 40 feleltt szülni erősen rizikós.
Ezeknek a manuszoknak, akikről írtam, meg valszeg van-volt 2-3 nejük, mindegyik aktív szülő korban.Csak így lehet valamennyi értelme...
Szomorú a kissrác története, akiről írtál...

P.Elliot 2016.12.08. 14:04:03

@geegee: Nekunk es a kornyeken mindenkinek palackos gazzal mukodo hussutoje van, nincs petrolum szaga viszont aki kandallot gyujt be az itt is hasznal valami szinten peroleumszagu gyujtot de az hamar eloszlik a levegoben hiszen utana csak a fa eg, nem?
En legendasan felek a tuztol, nekem nincs igazi csak villannyal mukodo kandallom amit csak a hangulat kedverert szoktuk begyujtani, neha csak a langot, nem is a meleget....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 14:06:26

@Tenkeskapi Tánya: Tenkeskapi Tánya?? Ez olyasmi nikk lehet, mint az Árpádné Pehely...Csak ez utóbbi már asszonynév...
:-)))))))))

P.Elliot 2016.12.08. 14:09:58

@geegee: A gyereket akirol irtam egy hatizsakos vakacion 18 eves koraban Kaliforniaban agyonutotte valaki es kirabolta. A bator es meggondolatlan gyerek kiment ejszaka a nagyvaros csillogasaba korulnezni es valoszinu hogy valami kabitos rabolta ki. Nem is emlekszem pontosan hogy San Franciscoban volt vagy Los Angelesben, a szulok, foleg az anyja azota sem jott helyre rendesen pedig regen volt.
Ezert csodalkozom a hatizsakos erdon, mezon at barangolo fiatalokon hogy hogy merik? Nem felnek? Minden elofordulhat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 14:12:17

@P.Elliot: Jaaa, aham.Na itt a sok kokerónak nincsen saját kertje (jellemzően ők sütögetnek sokat), hogy odaérjen a vezetékes gáz bárhova.Meg nincs is gázszolgáltatás szinte sehol az országban.Hanem kimennek közterületekre, vagy csak a társasház elé, vagy folyó-, tópartra, parkokba; viszik a kis f@szenes grillsütőt, meg a koxot, újságpapírt, meg a petróleumot, mert télleg azzal a legkönnyebb begyújtani.És valamiért elég masszív tud lenni a gyújtó szaga, én is aszinném, hogy egy pillanat alatt el kéne tűnjön, de mégis olyan retkes büdös tud lenni a nyáron bárhol, ettől a sz@rtól, hogy kifordul az ember gyomra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.08. 14:15:04

@P.Elliot: Igen, manapság elég veszélyes is tud lenni az ilyesmi.Én is csak sasolok, mikor kis fiatal bestellák 16-18 évesen nyakukba veszik Ázsiát, akár egyedül is.Elég csak valami közepesen súlyos fertőzést összeszedni a semmi vagy a mocsok közepén...

KCicó 2016.12.08. 14:15:43

Jaj de cuki, gyerekszáj....... :)
„Rossz volt, azt kérdeztem, mikorra fog mindenki megtanulni magyarul”

KCicó 2016.12.08. 14:15:45

@P.Elliot: Nagyon szép és megindító kép volt, amit leírtál.

P.Elliot 2016.12.08. 14:16:27

@geegee: Arulnak elektromos sutot is, az is van nekem. A masik, a szenes amit irsz, az meggyullad egy szal gyufatol is vagy na, kell egy kis papir is hozza, minek azt belocsolni es enni a peroleum szagu, izu, igy szerintem egeszsegtelen hust...

P.Elliot 2016.12.08. 14:18:38

@KCicó: De szomoru is egesz eletemben az lesz ha erre gondolok mert szegeny kis koloknek rovidre lett fogva az elete. Azt a rohadekot aki tette sosem talaltak meg, valoszinu azonnal eltunt a varosbol.

P.Elliot 2016.12.08. 14:25:13

@geegee: Ezekben az azsiai orszagokban de del amerikaban is egy fiatal lanyt vagy akar fiut is elkapjak es fogva is tarthatjak, protitualtnak viszik, ha szokni probal megolik, en sem ertem ezt a nagy batorsagot vagy csak en vagyok, voltam mindig rohadt gyava.

DieNanny CH 2016.12.08. 18:23:10

@geegee:

"Ez okés, én inkább csak attól félnék, hogy 50-60 éves korban már bármi történhet,"

Hm. Unokatesóm 13 évesen lett árva, szülei egy hónapon belül, 52 és 62 évesen haltak meg, míg a nagymamája 92 évig élt...

2016.12.08. 18:39:03

@P.Elliot: szerintem ez szimpla tudatlansag. Itt Europaban ugy elszoktunk a veszelytol, hogy nem jut az eszukbe, hogy a vilag veszelyes hely. Az ember a hazajaban tudja, hova ne menjen, milyen utcak/keruletek veszelyesek este, mit ehet es mit nem, hol el veszelyes allatfaj. Kulfoldon az ujdonsag es a kaland elmeny elnyomja a veszelyerzetet, a fenti alaptudascpedig nincs meg egy idegen orszag idegen helyen (erdo, varos, barmi). Aztan valaki rizikozik, bejon neki: nem raboltak el, nem eroszakoltak meg, nem kapott el sulyos fertozest stb., a kisebb gondok, mint penztarca lopas, uti hasmenes stb, pedig kaland es kisszines. A tobbi meg megy utana, hiszen tele az Instagram. Aha. Aztan valakinek nem jon ossze, csak szegeny mar nem tudja vele telenyomni a social mediat....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.09. 11:34:50

@P.Elliot: Ezek a kokerók a petrót használják, mert még gyorsabb.Meg a svédek is általában.

Ázsiában eltűnés: hát én is eszondom, eszemben nem lenne egymagam ilyen helyekre menni, főleg nem 16-18-20 évesen, lányként.Elég egy rosszullét a sz@r, mocskos kajától, víztől, stb és rögtön több lesz az, aki inkább kihasználni akar, mint sem segíteni.Lásd "farang" dolog, amiről Sárkányasszony is sokat írt.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát szintén eszondom.Az élet egy rohadék tud lenni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása