oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 03. 06:46,  Kevesebb honvágy, több magány? 160 komment

2016. december 03. 06:46 Határátkelő

Kevesebb honvágy, több magány?

Elég régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy miként alakította át az életünket a modern technológia, ezen belül is a különböző kütyük, appok és mindenféle egyéb okosságok. Alapból persze a válasz az, hogy nagyon jó irányba megyünk, ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy bőven vannak kérdőjelek. Az egyik ilyen a határátkelést magát is erősen érinti, méghozzá a kommunikációs forradalom szintjén, és nagyon röviden megfogalmazva úgy hangzik: több magányhoz vezet-e a kevesebb honvágy?

skype_foto_pixabay_com_secondfromthesun0.jpg

Még jó 15-20 éve is úgy nézett ki a dolog, hogy az ember elment külföldre élni, dolgozni, és ezzel, ha el nem is veszítette a kapcsolatot az otthon maradottakkal, de erősen korlátozva lett a hétköznapi kommunikáció.

Ennek egyik következménye általában egy igen erős kezdeti honvágy volt, a másik viszont az, hogy az ember kénytelen volt inkább előbb, mint utóbb beilleszkedni az új környezetébe.

Ehhez képest mára alapvetően változott meg a felállás, hiszen gyakorlatilag válogathatunk a különböző (általában ingyenes vagy fillérekbe kerülő) kapcsolattartási csatornákban, és már az is mindegy, hogy a világ melyik végén vagyunk.

A Skype, a Viber, a Messenger, a Snapchat, de akár a sima telefon is (és még hosszan sorolhatnám) mindenki számára elérhető, ráadásul állandóan kéznél van, tehát ha éppen olyanunk van, akkor csak megcsörgetjük az otthoniakat (vagy írunk nekik a fentiek valamelyikén) és már meg is beszélhetjük az aktuális dolgokat.

Ez egyszerűen szuper, csakhogy ott a kérdés, hogy miként hat mindez a helyi társadalomba, kultúrába történő beilleszkedésünkre.

Ami az elején emlegetett 15-20 évvel ezelőtt még a legjobb esetben is az email, de inkább a levél volt, utóbbi a maga rémes lassúságával, az mára az akár rendszeres napi telefonbeszélgetés vagy videóchat a világ bármely pontján élő szeretteinkkel.

Csakhogy ez minden nagyszerűsége mellett magában hordozza annak a veszélyét is, hogy noha talán kevésbé gyötör minket a honvágy, de ha nem figyelünk tudatosan oda, akkor nagyon megnehezíthetjük a saját beilleszkedésünket, különösen, ha csak pár évre tervezünk.

Mindez annak kapcsán jutott az eszembe, hogy a minap belefutottam egy cikkbe az Expatica oldalon, aminek szerzője, a görög, ám jelenleg Svájcban élő Katia Vlachos éppen ilyesmiről elmélkedett.

„Gyakran eltöprengek azon, hogy erősebb volt-e bennem a honvágy, jobban elszakítva éreztem-e magam a családomtól és a barátaimtól akkor, amikor nem állt rendelkezésre az azonnali elérhetőség kiváltsága. Vajon az, hogy naponta akár többször láthatom (virtuálisan) és hallhatom az édesanyámat, enyhíti-e az elválás fájdalmát? Vagy a technológia nyújtotta közelség csupán illúzió?” – tette fel az érdekes kérdéseket. 

Aztán amikor az egyik barátjával beszélgetett erről, az mondott egy (szerintem) nagyon érdekeset: a könnyű kommunikáció azt az illúziót kelti, hogy részei vagyunk egymás életének, amikor pedig ez nem igaz. Hogyan is lehetnénk, ha egyszer fizikailag messze vagyunk? 

A magam részéről én ezt másként látom, szerintem ez a virtuális közelség, bár nem ugyanaz, mint egymás mellett ülve beszélgetni, de mégis csak kapcsolat és közelség. Ti mit gondoltok? 

De menjünk tovább, mert még nincs vége a gondolatmenetnek!

Eközben ez a virtuális közelség könnyen elvonhatja a figyelmünket a valós környezetünktől, lassíthatja, vagy megakadályozhatja, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki. 

„Ez nem csak a határátkelőkre igaz, de az ő esetükben a kapcsolatépítés az új környezetben különösen fontos. Nem csoda hát, hogy néhányunk elszigetelt és magányos marad” – vélekedett Katia Vlachos. 

Mindennek ráadásul van egy másik olvasata is, körülbelül az, amit TéDé írt egy korábbi posztjában, és ami a beilleszkedés mellett a bűntudat és az önmagunkra találás nehézségeiről is szól.

„Nem kínoz már az örökös bűntudat, hogy kiket hagytam hátra, hogyan hagytam hátra, hogyan léptem le. Nem csócsálom örökösen, hogy a lelépésem valóban lelépés volt-e, vagy csak gyökeret verek valahol máshol is, hogy innen is és onnan is táplálkozzak, mindenhonnan éppen azt, amire szükségem van. Ezt a részét már leküzdöttem és tudom, hogy több gyökerű emberré váltam. 

Van valami azonban, ami levakarhatatlanul a társammá szegődött ezen az úton. Ő az én démonom, ami sokszor felriaszt álmomból, kínoz, zabál: a rettegés, hogy más emberré válok itt! Hogy más nyelven kezdek el gondolkodni és álmodni! Hogy másképp kezdek gondolkodni, felveszem az itteni mentalitást, és túlságosan magamba olvasztom!” 

Azt hiszem, kicsit kezdek elkalandozni, úgyhogy visszatérnék az eredeti gondolatmenethez és kérdéshez, annál is inkább, mert nagyon kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok minderről. 

Szóval a modern technológia, a korábbinál sokkal könnyebb kapcsolattartás az otthon maradottakkal vajon mennyiben befolyásolja a beilleszkedést? Akarsz-e új kapcsolatokat létesíteni, vagy elég az, ami otthon maradt, hiszen a napi kapcsolattartás ma már tényleg csak szándék kérdése? 

A magam részéről azt gondolom, hogy a két dolgot nem érdemes és talán nem is jó ennyire élesen elválasztani. Miközben minden különösebb erőfeszítés nélkül elképzelhető egy olyan élet bárhol a világban, ahol az ember magyar híroldalakat olvas, magyar blogokat látogat (…), magyar filmeket néz és a magyar barátaival beszélget, azért nyilván nehezen elkerülhető a beilleszkedés. 

Arra persze érdemes tudatosan törekedni, hogy az ember érzelmileg nehogy „otthon ragadjon”, mert azzal csak a saját életét fogja megnehezíteni, és könnyen magányossá válhat.

HÍRMONDÓ

Hiába izmozik a kormány, a magyarok szeretik az EU-t

Noha Brüsszel és az Európai Unió a magyar kormány virtuális harcainak egyik fő színtere, a legfrissebb felmérés szerint ez nincs túl nagy hatással a magyarokra, akik körében még nőtt is a tagságot támogatók aránya. A fiatalok között egyáltalán nem kérdés a dolog.

Amikor a határátkelők döntenek

Van az úgy, hogy egy szavazást nem is az országban élők döntenek el. Szakemberek szerint ez várható most vasárnap Olaszországban, amikor a végeredményt döntően befolyásolhatja a 3 millió külföldön élő olasznak a voksa.

Los Angeles várja a bevándorlókat 

Keményen beszólt Los Angeles polgármestere a megválasztott amerikai elnöknek. Eric Garcetti ugyanis bejelentette, hogy márpedig ők nem fogják üldözni a bevándorlókat, mi több, még ennél is tovább ment.

(Fotó: pixabay.com/secondfromthesun0)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: magány honvágy

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012017745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2016.12.03. 07:48:08

Magány, az attól függ, ki milyen élethelyzetből indul el.
Skype és egyebek jó dolog, de nem kötelező használni.
Ezek nélkül is van élet,ráadásul külföldről hívni Magyarisztánt olcsóbb mint onnan külföldre telefonálni.

macamuca [IHUN] 2016.12.03. 10:26:01

Része lenni a másik ember (emberek= család, barátok, ismerősök) életének, részt venni abban =közösen átélni dolgokat, nos, az nem ugyanaz, mint tudni ezekről a történésekről, akár napi/heti gyakorisággal értesülni a valóban rendelkezésre álló eszközök segítségével. Mindez éveken keresztül: végképp illúzió... (pláne a gyakori /=napi, heti, heti gyakoriságú, részletes, apróságokra is kiterjedő / ""tájékoztatást"" igénylők esetében: tényleg részese a másik életének, ha tudja, hogy ma, a héten, stb kivel, miről beszélgetett, mit főzött, milyen hogyishívjákot vett, beverte a könyökét, stbstb??).

Félelem a megváltozástól: hát pedig mindenki, ráadásul folyamatosan változik, megváltozik, még azonos lakhelyen élve is...
Az életkor változása folyamatos, ez hozza magával egyrészt az ismeretek, tapasztalatok változását, ezzel együtt jár az igények, vágyak, preferenciák változása, a felfogásé, a tetteké... Új környezetben (azonos országon belül is!!) nyilván nagyobb az esélye új ismereteket szerezni, ezzel akár addig elképzelhetetlen tapasztalatokra ÉS igenyekre, vágyakra szert tenni. Node akinek ez a félelmetes kategória, az a szülői házból se költözzön el..., hátha a gyerekkor emlékei ÉS a szülők megvédik a felnőtté válás, önálló élet nehézségeitől, és bizony az ezzel járó pofonoktól, fájdalmaktól...
Ehhez nem kell külföldre költözni, elég pld kollégiumba kerülni...
Hej, haj, nehéz az élet... Ja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.03. 11:31:36

Áááhh, szervem, nincs értelme szerintem ezen ennyit agyalni.Először is ki mondja meg, hogy mikortól számít valaki beilleszkedettnek, vagy hoinnantól van az, hogy kiíratkozott a hazájából...?
(Bocs, Kettesgolf, de ez már úgyis aforizmává, mémmé vált... :D )Úgyis mindenki máshogy, és magának éli az életét, egyszerűen használni kell a lehetőségeket, ha vannak és van kiért használni; illetve el kell foglalnia magát valamivel mindenkinek.Munka, hobbi, nyelvtanulás, kirándulás, akármi, csak ne kuksoljon otthon.És akkor nem lesz búval szekszualizált.

puhacica 2016.12.03. 12:04:42

@geegee: +1
meg aztan a baratok utani vagy is egyenfuggo. nekem igazan jo baratom otthon is csak egy-ketto volt, az ilyen csajos bulik sose mozgattak. itt sincs maskepp. van par ember, akivel idonkent szivesen talalkozok, de mi jobban szeretjuk a szabadidonket egymassal tolteni, marmint az uram es en.
az, hogy konnyen elerhetoek a csaladtagjaink, semmit nem befolyasol, ugyanugy kommunikalunk, mint otthon, mivel ott is messze eltunk egymastol.

P.Elliot 2016.12.03. 12:25:23

@geegee: " búval szekszualizált", milyen finom nyelvezeted van, megnevettettel.
Tokeletesen igazad van, el kell foglalni magat az illetonek, ha csak ott kuksol magaban attol valoban nyomaszto orai lesznek.
kimozdulni, eleve felfedezni a helyet ahol lakik, mi ezzel kezdtuk annakidejen. Jol bejartuk minden kis reszet, azert is nagyon jo volt hogy kesobb tudtuk mit hol talalunk, nem keves idobe telik.
Valamelyik evben nem tul regen megbeszeltuk a ferjemmel hogy ujra ellatogatunk a varosba es a kornyekere megnezni, most a valtozasokat, meg elohuzni az emlekeket hogy regen milyen volt.
Hatalmas felfedezes hogy a varos milyen nagyon terjeszkedik, ki es atepult, rengeteg epuletet lebontottak, itthon meg fel is vazoltam magamnak hogy a kozpont milyen volt, mikre emlekszunk, es egy kave mellett elbeszelgettunk rola, elohuztunk olyan emlekeket is amit masok meseltek itt a varossal kapcsolatban, a legvidamabb amit a 2 oreg baratnom meselt. Mar regota nezegettek egy mozit a varos nem tul bizalomgerjeszto utcajaban hogy el kellene menni de nem volt kinnt plakat, se musor, kocsijuk nem volt hogy mas moziba menjenek, ezt gyalog is elertek. A 70-es evekrol beszelek. A ket kis oreglany, 70 koruli az egyik, majdnem 60 koruli a masik, testverek, venlanyok, komoly udvarloik sem voltak soha.
Amikor bementek akkor csodalkoztak hogy csak ferfiak ulnek a kicsi moziban, azok is csodalkoztak rajtuk. Megkezdodott a film, porno persze a legkemenyebb fajtabol, 10 percig nezetek, akkor is csak azert mert felallni se mertek aztan kivagtattak de eletuk vegeig meseltek hogy mibol allt az a 10 perc, ugy vidam szemelyek voltak.
Az a mozi, sot az utcaresz sincs meg, kikovezett ter van, a Johnson &Johnson gyar nagy irodahazaval, szemben a Hyatt hotel, a kis piszkos mozinak csak az emleke van, gyonyoru ter lett a kornyeken belole.
Szoval a hataratkelt nezzen korul hogy hol lakik, keritsen musort a neten a helyrol hogy mifele szorakozast, evi fesztivalokat, programokat, ingyeneseket is kinal es menjen el. A ferfiak nezzenek be egy sorre ide- oda neha. Keressen hobbit, nezze meg hogy mehet emberek koze ugy hogy oda is tartozonak erezze magat.
Majd be fog illeszkedni idovel. Nem kell hogy levetkozze a magyarsagat de probaljon meg beilleszkedni az ott lakok eleteben eletritmusaba, nem rossz dolog az. Mindjart nem lesz ott szamkivetett.

P.Elliot 2016.12.03. 12:45:02

@puhacica: Nem egyedul jonni ki hatalmas dolog olyan szempontbol hogy mar nem is vagy maganyos, meg lehet beszelni minden dolgot egymassal, megosztani az elmenyeket, egymast segiteni.
Nagy-nagy elony...

P.Elliot 2016.12.03. 12:46:23

@macamuca [IHUN]: Nagyon szepen osszeszedted. Valoban igy van....

puhacica 2016.12.03. 12:54:50

@P.Elliot: igen, ez igaz. ezert is irtam, hogy minden helyzet mas.

a masik hozzaszolasodra, a felfedezosre: mi pont ezt csinaljuk. probaljuk meglatogatni a kornyekbeli falvakat, kisebb varosokat, itt-ott beszedbe elegyedni a helyiekkel... en nem vagyok nagy hive a beszelgessunk a semmirol mosolyogva parbeszedeknek, de neha belefutunk olyan emberekbe, hogy egyszeruen muszaj veluk par szot valtani. foleg az idosebbekkel.
erdekes, van egy kollegam, itt szuletett Londonban es meg soha nem jart mashol Angliaban. mikor latja a kepeket facebookon, mindig kerdezi, hogy mar megint merre jartunk. :D (ez mar csak erdekesseg, nem kapcsolodik a temahoz, hogy egyszer valamirol feljott a tema es meseltem ennek a sracnak, hogy milyen jo puha a lovaknak a bore az orruk kornyeken, es ugy nezett, mintha ufot latott volna, mert o meg lovat se latott kozelrol, nemhogy megerintette volna. :D)

P.Elliot 2016.12.03. 13:04:14

@puhacica: Ez az amikor valaki otthon ul a feneken csak. Ki kell mozdulni mindenkinek.
A lonak puha az orra feletti bor? Meg sosem tapogattam mert felek a lovaktol hogy megharap, megrug, ez olyan fobia feleseg nalam, tartok a nagytestu negylabouaktol...Utoljara vagy 2 eve simogattam lovat, jobban mondva a loapolo mondta hogy csak csapjak a fenekere nyugodtan, szereti. hat inkabb simogatas volt.
Hatalmas soroslo szeruseguek voltak, magyarazta a pasas hogy ezzel a fajtaval szantottak valaha, jol birta az eket.
A kozeli parkban van versenylo istallo is, ott a futtatoban szoktam latni lovakat de csak nezni szabad, hozzanyulni tilos a tabla szerint.

puhacica 2016.12.03. 13:53:10

@P.Elliot: igen, a szajuk es orrlyukaik koruli bor nagyon barsonyos. :)
szerintem az egyik legszebb allat, nagyon szeretem oket. amikor kicsi voltam, a tata mindig atvitt a szomszedba es ott felulhettem a lo hatara. lovagolni sajnos nem tudok igazan, par lecket vettem anno, de nagyon draga sport, nem engedhettuk meg magunknak.
lehet, hogy erre a fajtara gondolsz, tavaly lattuk oket egy bemutaton, csodaszepek. :)

www.google.co.uk/search?q=shire+horse&client=ms-android-samsung&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjKws3Ph9jQAhXMAcAKHeMLD1sQ_AUIBygB&biw=360&bih=560

P.Elliot 2016.12.03. 14:03:20

@puhacica: Igen, ilyesfajta, hatalmas, akkora feneke van mint egy kisebbfajta szoba/ most humorosan mondva/, oszlopnyi vastag labak es rettento magas.
Eletem legmagasabb lovat egy skanzenben lattam itt, a vezetett turan el kellett menni a box elott ahol volt, kikerulni nem lehetett, a csoport nagy mulatsagara leguggolva kusztam at azt a ket -harom meternyi helyet akkora lo volt. A combjan vastag kidomborodo izomkotegek, ha az valakit megrugott vele az ott is maradt szerintem a foldon es orult ha eletben maradt.
Egyebkent nem vagyok gyava tipus az biztos. De a 4 labu nagy allatoktol felek. Talan a birka az akitol nem, de mar a kecskek is bizonytalanna tesznek.

2016.12.03. 14:17:57

Ha nem is töltenék havonta átlag 1 hetet Magyarországon, akkor is elég lenne, ha hetente kétszer átfutnám a magyar híroldalakat, hogy azon nyomban elmúljon bármilyen honvágy (ha meg még a kommentszekciót s elolvasom, akkor deplánehogy! :DDD). Tudom, hiszen volt olyan időszaka az életemnek, amikor évekig nem kerültem Hegyeshalom közelébe.
Oké, nekem a családom is kétlaki, szóval megosztott dolog ez nálam Magyarország és Románia között. De attól még tartom ;)

2016.12.03. 14:23:13

@macamuca [IHUN]: Mna igen, igazad van ... ha ugyanott éled le a teljes életed, akkor is változol, ez elkerülhetetlen, és így jó.
Ha újrakezdhetném az életem, kb. mindent ugyanúgy csinálnék nagyvonalakban, kivéve, hogy minimum 2 évvel hamarabb lépnék le, és főleg Magyarországon, tökéletesen másképp csinálnék mindent, sokkal cinikusabb és gecibb lennék, mert normális viselkedéssel, semmire nem mész, ugyanis hülyének néznek.

puhacica 2016.12.03. 14:29:10

@P.Elliot: igen, az lesz az, a shire. a vilag legnagyobb lova, 2m korul van a marmagassaga, szoval a feje siman van 3m magasan. :) vicces lehettel, ahogy atosontal. :D

Tke 2016.12.03. 14:35:09

A poszter fontos témát feszeget, köszönet neki, hogy rászánta az időt és megírta vázlatát. Két apró gondolat hozzá:
Aki makacsul ragaszkodik az új és a régi helyhez és kapcsolatokhoz, aki 2 életet akar élni, annak fájdalmasan kettős, megkockáztatom, tudathasadásos élete lesz.
A könnyű kommunikációs csatornák szerepe az első időkben fontos, kevéssé elveszett az ember az új helyen, és segít kinti kapcsolatokat keresni, építeni.
Kisebb a trauma, fokozatosabb az elválás a régitől, mialatt akarva-akaratlanul új kapcsolatok épülnek, épülgetnek.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.12.03. 15:56:48

Ez egy új urbanizációs trend. A világfalu kisebb lett a facebook meg a skípe miatt.

Kb a szüleink nagyszüleink korában szakadt ki a magyar társadalom az archaikus rokoni-szomszédsági kapcsolatok hagyományos hálójából. De már az is egy megbuherált emberkép a korábbihoz képest.

Mostanában sok történelemkritikus előadását meghallgattam a teóriájukról és az a kép rajzolódott ki, hogy a kereszténység előtti kultúrákban még erősebben védték a vallások a "fontos kapcsolatok rendszerét". A reinkarnáció képe pl azzal riogat pl, hogy vissza kapod úgy is, ha sérelmeket teszel bele a kapcsolatokba, vagy a horoszkóp alapú emberkép pl egy 26 ezer év hosszú periódus nagy vándorútjaként írja le a személyiség és a körülötte lévő "fontos kapcsolatok" szövevényét.

A kereszténység ugye egy életbe próbál beszuszakolni és ha vétkezel akkor elkárhozol és a történet le van zárva.

Azért ezek a dolgok nem csak üdvösség kérdések.

A mai világban is van valamilyen családkép bennünk, van valamilyen boldogságkép arról, hogy családi baráti kötelékeket hogyan ápoljuk vagy hogy nem. Milyen kapcsolattartási, ünnepségi köröket tartunk fenn.

Shanarey 2016.12.03. 16:09:34

@P.Elliot:

A ló, nem harap, ha nem érez rajtad valami rossz szagot, és ha nem ingerled, na persze és ha jó napja van.
:-)

Beszélni kell hozzájuk, és lassan közelíteni a kezeddel, de úgy hogy ő is lássa, ne érje váratlanul, pontosan úgy ahogy a kutyáknál is működik. S ha megvakarod a fülük tövét, annak minden ló örül.

Azok a bizonyos "nagy lovak" tényleg nagyok, volt szerencsém már összefutni egy efféle példánnyal, még Magyarországon. De nem rosszabbak mint a normál méretű lovak, csak nagyobbra nőttek.
:-)

SzZoole 2016.12.03. 16:16:51

@puhacica: bizony a legnagyobb lo a shire lo,a rekord is az ove 219 centis marmagasaggal plusz a feje es 1500 kilo volt.

2016.12.03. 16:36:46

@rebel rebel: Mint állat .... :DDDDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.03. 16:43:14

En a Hirmondo egy cikkehez fuznek egy gondolatot...csak annyit, hogy Eric Garcetti los angelesi polgarmester jobban tenne, ha a bevandorlok helyett az itt elo 20 ezer hajlektalan problemajat probalna megoldani eloszor...csak mellekesen jegyzem meg, hogy kozottuk is sok a "bevandorlo", szoval ket legyet utne egy csapasra :)

skye8 2016.12.03. 16:46:14

Szerintem a Skype Es tarsai soha nem fogjak helyettesiteni a valodi emberi kapcsolatokat. Kikoltozes utan az elso ev volt nehezebb mert az otthoniakkal valo kapcsolattartas meggyengult, valasztott hazamban pedig Meg nem ereztem magam 'itthon', de aztan ez is megoldodott. Az elejen pl. sokat vasaroltam lengyel aruhazban mert ott lehetett kapni savanyu kaposztat, pirospaprikat es romaniai asvanyvizet, aztan valahogy mar nem tulajdonitottam akkora jelentoseget a 'hazai' eteleknek, siman megveszek mindent a kanadai uzletben.

Shaktee 2016.12.03. 16:47:07

@Pink Petsch: minden relative ugyi..a hagymához képest nagyon élsz ;)

2016.12.03. 16:48:26

@Shanarey: Ahham, és honnan tudom, hogy egy lónak, mi a rossz szag, he? És mi van, ha kanca, és éppen tüzel, mi , akkr az állatoknak is megváltozik a szag-érzékelésük;))) Szóval, ha megharap/megrúg, kolbász lesz, de még annál is jobb, ha előtte :DDD

2016.12.03. 16:50:42

@rebel rebel: Ja, hát hozzá képest nem nehéz ;)))

Shanarey 2016.12.03. 16:53:16

@Pink Petsch:

Például, az erős dezodor, parfüm, stb, na és az amitől tuti idegesek, az a vér szag. Nem a kancától kell félni, hanem attól aki épp arra a kancára pályázik.
:-))))

SzZoole 2016.12.03. 16:54:41

@skye8: borszékit(Borsec) ?
Azt itt is tudunk venni.
Mig itthon eltem sokszor jartunk at Szatmarnemetibe vagy Nagykarolyba es zsugor szamra vettuk:)

Shaktee 2016.12.03. 17:16:26

@Saman: Kisebb és kamusibb.

Tán emlékszel Robin figurájára amikor elmagyarázza Mat-nek, a zseniális takaritónak, hogy nem tapintván, szagolva, látván dolgokat semmi igazi köze, ismerete nem lehet a világról, városokról, kömyvekről, bármiről.

Csodabogár 2016.12.03. 17:31:58

Az első nagy kirohanáskor 56 és az utána jövő évek, még a telefon is közel lehetetlen volt. Direkt tárcsázás még nem létezett, biztos el se tudjátok ezt képzelni. Mikor már volt lakásom, 8 hónap után, szüleim egy megállapított napon reggel felhívtak a központon keresztül. Aztán szerencse dolga volt, hogy délben vagy este fogunk beszélni néhány percet. Az ár mindkét oldalról borsos volt. A posta viszont működött, bár vigyázni kellett mit ír az ember, mert garantáltan olvasták a leveleket. Az összes 25 év alatt, amíg apám élt, heti rendszerességgel írtam hosszú leveleket haza. De nem csak neki írtam, hanem a barátoknak is és kaptam választ is.
Később persze Apámmal telefonon is beszéltem, de a levelekhez ragaszkodott. 9 év után jöhettem haza és egyáltalán nem éreztem, hogy elszakadtam volna itthonról érzelmileg.
Szerencsémre akkoriban a svédeknél az volt a vezérvonal, hogy a külföldi tartsa csak meg az identitását, nem kell beilleszkedni túlzottan sőt. Az a jó, aki önmaga marad. Ezzel a beilleszkedés kérdése el is volt részemről intézve, amúgy se vagyok egy alkalmazkodó alkat.
Honvágyam akkoriban nem volt. Annyira örültem, hogy végre kiszabadultam az országból és úgy tele voltam tervekkel, hogy meg se fordult a honvágy a fejemben. Mikor férjhez mentem és elköltöztem a svédektől, 9 év után jöhettem hazai karácsonykor. Addigra itthon már gulyáskapitalizmus volt, a barátaim jól éltek,, remek bulikat szerveztek, szinház minden este stb. Nos ezután gyakran rámtört a honvágy. Akkor érlelődött meg bennünk az elhatározás, hogy nyugdíjas korunkban haza jövünk valahogy. Vízumot 3 hónapra kaptunk és egyszer lehetett hosszabbítani. Végül persze minden másként lett, de itthon vagyok.

Amerikai példa. Egy több mint 10 éve illegálisan kint élő és dolgozó házaspár, kint született két gyerekkel. A laptop állandóan bekapcsolva a konyhapulton. Gyerekek játszanak a nappaliban, nagymama Csajágaröcsögéről bejelentkezik. Gyerekek elkezdenek a nagymamával beszélgetni, majd megállapodnak, hogy akkor leülnek és a nagymama mesél nekik, mintha csak ott ülne velünk. Kint élő anya is be- beszól a beszélgetésbe. Ez náluk állandóan így működik. Most nem tudom mi van, mert a gyerekek közben már iskolásak lettek és én se járok már oda. A házaspár különben egy nem bigott amerikai vallási közösség lelkes tagjai, az asszony bent van az énekkarban stb. Nemigen érnek rá társaságba járni, mert rengeteget dolgoznak. De aktivan részt vesznek az otthoni család életében. Meghallgatják a pletykákat, eseményeket stb. Tájékozottak anélkül, hogy valaha is elolvasnának egy magyar oldalt a neten.

Ahány ember annyi megoldás. Szerintem nem érdemes ebből tudományos cikkeket írni.

2016.12.03. 18:10:52

@Shanarey: Hm, szóval mensi alatt nuku lovacskázás, mi? ;))))

2016.12.03. 18:16:47

@Csodabogár: Hm, te '56-os vagy? Nem is tudtam.
Bár mndjuk, a magyarság egészére nézve a nagykirohanások már sokkal korábban megkezdődtek, kb, a te szépapád, és az
én szépapámnak az ükapja idejében ;) '48-ra gndolok, különben ;)
-Bár az enyéim nem rohantak sehova .... a családunk egyik ága sem volt az a rohangászós fajta ... alig két nemzedéke van ez így ... és ahogy elnézem, le is zárult ;)

Shaktee 2016.12.03. 18:22:26

@Csodabogár: valóban nem érdemes, embere, a kor amiben élünk , a technológia válogatja

2016.12.03. 18:25:10

@rebel rebel: Nem is egyes emberekre alapozva szoktak trendeket megállapítani, és igényeket felmérni, hanem a tömegre ;)))
Az egyes ember lehet végtelenül értelmes, érzékeny , nyitott és intelligens. A tömeg azonban, mindig csak birka.

SzZoole 2016.12.03. 18:29:46

@Pink Petsch: "Az egyes ember lehet végtelenül értelmes, érzékeny , nyitott és intelligens"
Mint én:)))

Shaktee 2016.12.03. 18:53:29

@Pink Petsch: Társadalom szeletekre, amik lehetnek tömeges minták is, de jobbára nem.

Shanarey 2016.12.03. 18:58:40

@Pink Petsch:

Nem tudom, nem ültem még olyan lovon, amelyik épp menstruált.

macamuca [IHUN] 2016.12.03. 19:04:17

@Zoole[uk]:
Én víz helyett inkább egy odavalósi barátot szereztem be (itt). Ő sört iszik, én cidert, vagy whiskyt, oszt mindenki elégedett.
:)

skye8 2016.12.03. 19:10:06

@Zoole[uk]: igen, csak tul draga itt megvenni igy a filterezett csapviz is megteszi ;)

SzZoole 2016.12.03. 19:12:33

@macamuca [IHUN]: már teljesen meg skótulsz,kockás szoknyád van már?:)))

2016.12.03. 19:13:50

@Zoole[uk]: Te a vezérbirka vagy. édesem, kétségtelenül :DDD

SzZoole 2016.12.03. 19:14:26

@skye8: itt mikor legutóbb vettem,kb 5-6 éve,£1/1.5 liter.
90%-ban én is csapvizet iszok

2016.12.03. 19:17:21

@rebel rebel: Khm, de, jobbára. olyan 99%-ban igen. A kritikus tömeget veszik alapul mindenféle felmérésnél. Persze, vannak kategóriák, de a trendek sosem 4-5 egyén véleménye nyomán alakulnak ki, hanem az illető populáció releváns szegmensének véleménye alapján (Persze, előfordulhat, hogy 4-5 vagy éppen 1 ember legyen az a minta, de hamarabb nyersz lottó 5-öst) .
Gáz, de a társadalomtudományok az egyik szkmám a sok közül ;))))

2016.12.03. 19:18:13

@Shanarey: Vagy csak azért nem láttad a kilogó zsinórját, mert soft tampost használt ;))))

2016.12.03. 19:20:27

@Zoole[uk]: Ja, ja .. szoktam nagyokat röhögni, amior itt meglátom a Borszékit 250-300 forint/palack áron. Nevetséges.

2016.12.03. 19:22:34

@Zoole[uk]: Ja, mellesleg, csapvizet nem iszok. Legfeljebb Baden-Badenben, ha éppen ott vagyok. A oesti csapvíz különösképpen szar.

SzZoole 2016.12.03. 19:31:45

@Pink Petsch: azt ismered,hogy;
Az oreg bika es a fiatal bika allnak a dombteton,lent meg legelnek a tehenek.
Azt mondja a fiatal bika;
Szaladjunk le es baxuk meg mindet!
Mire az oreg bika;
Minek,majd fel jonnek ha baxni akarnak:)))

SzZoole 2016.12.03. 19:33:31

@Pink Petsch: en sem Pesten iszok csapvizet Didi:)))

2016.12.03. 19:36:24

@Zoole[uk]: Ismerem, de tudod, aki képes felmenni egy menetért, hááááát ... :PPPP

2016.12.03. 19:40:57

@Zoole[uk]: Mna, ott ne is .. az egyetlen város a rahedli sok közül ahol éltem, ahol külön vízlágyítót kell adnom mosáskor a vízhez, mert az öblítő ellénére is, "durva" tapintásű marad a ruha. És akkor az a tipikus klór íz, amit én utoljára otthon-otthon Romániában a '80-as években éreztem. Igaz, a pesti legalább átlátszó, az otthon-otthoni anno fehéres volt, viszont az íz stimmt :PPP

SzZoole 2016.12.03. 19:53:07

@Pink Petsch: ha haza latogatok en sem tudom meginni a csapvizet,csak asvanyvizet iszok,meg afogmosas is gyotrelem vele:(
Egyszeruen olyan furcsa szaga es ize van,hogy az oklendezes fog el,pedig nem vagyok utalos.

2016.12.03. 19:54:34

@Zoole[uk]: Hát jah, de aki már annyra rémenytelen, hogy felmenjen .... tudjaafaxom ... :DDD

SzZoole 2016.12.03. 19:56:17

@Pink Petsch: te is feljonnel,ha en allnek ott:)))

2016.12.03. 19:57:39

@Zoole[uk]: Ugyehogy? Akkor mégsem vagyok egy sznob majom ribi? (már ami a vízválasztást illeti ... :PPP). Egyszerűen szörnyű íze van Magyarországon a csapvíznek. Hányadék! Már egyáltalán az, hogy íze van!

2016.12.03. 20:00:16

@Zoole[uk]: Mnoooo ... ebben azért ne legyél olyankurváranagyonbiztos :PPP
És már megint sikerült kisiklatnunk a teljes komment-szekciót az offolásunkkal :D
Mellesleg, kiderítettet már, hogy mi a franc baja van a haverodnak velem? Már konkrétan ....

SzZoole 2016.12.03. 20:04:40

@Pink Petsch: nem,nem vagy sznob,apam 78 eves es Ö sem tudja meginni,asvanyvizet iszik Ö is.

SzZoole 2016.12.03. 20:06:30

@Pink Petsch: csak vicceltem Didi,tudod nagyon jol,hogy en csak egy nonek elek,ez nem vicc!!!
Nem tudom,kerdezd meg tole

2016.12.03. 20:12:26

@Zoole[uk]: Tudom, baszod a töknek magyarázkodsz pont nekem? Egyházi haver vagyok .. vegyél úgy ... faszkivanmár, ha már veled is meg kell válogatnom ... bakker!
Egyszer kérdeztem, akkor aht mondta, "semmi" .. de tudod, az olyan nőcis semmi volt ... azaz, kb, azt jelentette, hogy "ááá, seeeemmmmi, de anyád hátán a ravatalon szexualizállak meg, ha mégis ezt vagy amazt ...".
Tudtad, hogy a haverodnak vannak ilyen feminin vonása, és nem kpes áperté leírni mi és hol fáj neki? :PPPP

SzZoole 2016.12.03. 20:16:17

@Pink Petsch: en tudom,hogy Te tudod,nem is neked szantam igazabol,hanem azoknak akik nem ismernek minket:))
Holnap megkerdezem neked,egyutt fogunk ebedelni,jo?:))

2016.12.03. 20:21:30

@Zoole[uk]: És te most azokon izgulsz komolyan, akik random idetévednek, hogy mit gondolnak? Ki a lófaxtot érdekel? He? Agyadra ment a PC???????
Oké. köszi ... mert én azzal, hogy "semmi", tényleg nem jutok semmire. Mellesleg, üdvözlöm.

SzZoole 2016.12.03. 20:29:04

@Pink Petsch: jo fiu latszatat kell keltenem:)))

2016.12.03. 20:37:18

@Zoole[uk]: Rohadtul nem áll jól neked :DDD

SzZoole 2016.12.03. 20:47:44

@Pink Petsch: miert van az hogy a tanult nok a rosszfiukat szeretik....:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 20:49:00

@Shanarey: magyarisztan nincs
magyarorszag van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 20:49:01

@P.Elliot: a "lot" ugy kell simogatni, hogy lasson, tehat szembol
ha nem lat akar fel is rughat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 20:49:04

@skye8: azert sokat szamit az internet
gondolj az 56-osokra, meg levelet sem nagyon irtak haza, es nem is kaptak
ez a nyelvtanulas szemponyjabol donto fontossagu volt
/egyebSt igen, a beilleszkedes egyik formaja, ha mar nem korozod a turo rudit a pacalporkoltet, meg a bajglit/

P.Elliot 2016.12.03. 21:01:53

@Shanarey: Koszonom a tanacsot, meg fogom fogadni, igazabol en sem ertem hogy mi ez a felelem bennem, nem kutyak ezek bar en a kutyaktol is tartok, annyira azert nem pedig azokbol is vannak veszelyesek.

P.Elliot 2016.12.03. 21:04:15

@hagyma: Tudod lohoz csak ugy mernek ovatosan nyulni ha korlat mogott tudom a labait tehat a megrugas szoba se johetne.
Majd megprobalom ugy ahogy te is irtad. Igazabol jo lenne veluk osszebaratkozni, kicsit megdedelgetni hiszen allatbarat vagyok.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 21:15:44

@skye8: romaniai asvanyvizet ,Harghita meg Borszek :-) csak azt iszunk

P.Elliot 2016.12.03. 21:17:10

@hagyma: En nem korozom a magyar termekeket de azert jolesik neha olyat js enni. Elszoktam mar toluk foleg hogy nincs is hol beszerezni a jo izueket. Meg ugy altalaban a nemzetkozi konyha hive vagyok.

A turo rudit sosem szerettem nem talalok benne semmi egetvero jo izt, a beiglit igen de azt csak karacsonykor szoktam foleg.
Nem akarok en elszokni a jo dolgoktol, sot ha lehet terjesztem, olyan nincs hogy legalabb egy magyaros kajat ne talaljak fel ha vendeget varok, olyat persze amit tudom hogy a vendegek is szeretnek. Pacalporkolt es ilyesmi szoba se johetne, akkor sem ennek meg ha nem tudnak hogy mi mint ahogy en sem eszek meg mas nemzetek eteleibol furcsasagokat. Magat a pacalt sem tudnam.
Regi amerikai etelekbol is talaltam olyat egy regi-regi idok fesztivaljan egy 1700-as korabeli farmon amit mar csak kizarolag turistaknak mutogatnak egy etelt amibol falatokat kinaltak a talcarol es azt hittem hogy rogton rahanyok a talcara olyan hirtelenul kavarodott fel a gyomrom tole.
Fott disznofejbol volt, kevertek hozza kukoricakasat meg isten tudja hogy meg mit meg fuszereket, vas lapon gyorsan atpiritottak. Regen nem volt valogatas, a diszno minden porcikajat a csontokon kivul megettek valami formaban, hat ez a forma nekem egesz napra kikeszitette a gyomromat, a ferjem meg sem volt hajlando kostolni. Fogalmam sincs honnan astak elo a receptet.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 21:21:15

@Zoole[uk]: csak a legoregebb bikat hagytad ki

- jonnek! szaladjunk !!

én mar csak tudom .:-)

SzZoole 2016.12.03. 21:24:08

@P.Elliot: a ló csak hátrafele rúg,elöre nem,szoval nyugodtan megkozelitheted szembol.

SzZoole 2016.12.03. 21:27:37

@montroyal ( CAN qc): tudod tudod,61. evesen nem vagy Te meg olyan oreg bika Zolibatyo:)))

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 21:30:18

@P.Elliot: mi is elvagyunk ezen a hetvégén ma disznotoros véres, majas hurka kolbasz puliszka savanyu kaposzta de holnap borsos tokany nokedlivel ( mert nekem nem kell a rizsa(!) :-)

ja Vilmos kortével kezdtem csak hogy gyumolcs is legyen ..

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 21:33:04

@Zoole[uk]: most kipletykaztad a koromat ... pedig a felesegem is 50 evesen ismert meg ... aztan felfedezte a kepeim kozott az 55 eves tortamat ..

P.Elliot 2016.12.03. 21:35:55

@montroyal ( CAN qc): Hurka, de jo lehet, itt nagyon izetlenek vannak.

P.Elliot 2016.12.03. 21:37:51

@Zoole[uk]: De gyorsan tud a lo megfordulni, mire eszbekapnek mar belem is rugott.

SzZoole 2016.12.03. 21:37:52

@montroyal ( CAN qc): ugyanmar Zolibatyo,aki ismer az tud rolad mindent:)))
Mikor frissited az avatar keped,az is kb 20 evvel ezelotti lehet:)))

SzZoole 2016.12.03. 21:41:27

@P.Elliot: mar tobben irtak,hogy ha szembol lassan kozelitesz hozza,nem fog

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 22:01:06

@Zoole[uk]: akkor orulok hogy jol tartom magam mert 2011-es a kép Jamaika Dolphin Cove...:-)

2016.12.03. 22:04:56

@Zoole[uk]: Nem tudom, de köszönd meg ennek a trendnek, hogy egyenesen imádlak! :PPPPP

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 22:05:35

@P.Elliot: hat én sem cserelném el egy igazi magyar disznotorost..

de ezzel is beérjuk..magyar a templomba keszitettek ugy kellett rendelni

SzZoole 2016.12.03. 22:06:31

@montroyal ( CAN qc): 5 ev alatt ennyit oregedtel?:)))
Csak vicc volt.

2016.12.03. 22:10:54

@Zoole[uk]: Mellesleg, a valódi rosszfiúkat senki sem szereti ... csak a hozzád hasonló szeretni-való-majmokat :D Imádom a típusodat! :D Intelligens, értelmes, érzéki, és van annyi esze, hogy megjátsza a hülyét :)
Ne, ne küldd Mónit vendettára, a családot maximálisan tiszteletben tartom! :)

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 22:12:57

@Zoole[uk]: ja azota megnosultem (no,4)..:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 22:14:08

@P.Elliot: csodalatos allat, de rettento erzekeny es felos
szembol me, less gond

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 22:14:11

@Zoole[uk]: elol harap:)
nem ha meg van a szemkontaktus, a paci nyugodt, siman simogathatod
a lo cask es kizarolag felelembol tamad/rug-harap/ nem agressziobol, vagy teruletvedelembol mint egy pitbull pl

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 22:14:18

@P.Elliot: nincs azzal gond
azt nem kedvelem, ha dramaznak a Magyar kajaert
fozzek vagy sussek meg ha' mar annyira kell
az amerikai konyha nemzetkozi, szinte mindennek meg van a megfeleloje, cask kicsit mas
paprikaskrumpli, lecso, rantotthus a nejem kedvencei meg a rantotta ami van itt is de mecsoda kulonbseg, es mar Magyar rantottat keszit, mert job:)
belsoseget nem enne meg es mar nekem sem kell
nehezen tudom/sehogy/ megfogalmazni, valahogy nem szeretem, ha valaki kivandorol es utana acsingozik a Magyar kajak utan
hat fozze, susse, semi gond, de sokan dramat csinalnak, hogy nekem bajgli kell itt/ott/ londonban hol tudnek venni?
hat sussel ha nem birod ki bajgli nelkul
erre az egyik nagyar a masik magyarnak penzert sut:)
nem vagyok alszent 16 ev utan is elofordul hogy igy decemberben megennek egy hurkat vagy kocsonyat
de 2 perc alatt elmulik
a nejem nem eszi en meg nosztalgiabol nem rendelek-fozok
feldobok a grillre egy jo T-bonet es minden ok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.03. 22:14:20

@P.Elliot: tolts magadnak, nem nagy truvaj:)

2016.12.03. 22:15:26

@Zoole[uk]: I'm flattered .... ;))))

2016.12.03. 22:17:05

@Zoole[uk]: Óóóóóóbazdmeg .... kistru .... óóóóbazdmeg, dehülyevagyokésdenagyon!!!
Judit (most már jót mondtam, nem?)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.03. 22:21:50

@Pink Petsch: "ha hetente kétszer átfutnám a magyar híroldalakat,"

+352415, ezt szoktam én is mondani... :D

SzZoole 2016.12.03. 22:25:54

@Pink Petsch: yes Judit,that's correct:))

2016.12.03. 22:29:37

@geegee: Szörnyű, ugye? Nekem már nem is tudom hányadjára halt meg a nick-em az Origon (ott elveszted egy idő után, ha nem vagy aktív, nem mint az Index-en, ahol évekig megmarad, ha nem szólsz semmihez sem hozzá, akkor is) .
Tényleg, van hogy megnyitom az Origot meg az Indexet is, és összeszűkül a gyomrom már csak a főcímektől is. És most direkt mondtam két ellentétes magyar politikai oldalhoz köthető fórumot. Egyik kutya, a másik meg a kutyaszar (ez utóbbi az Origo).

2016.12.03. 22:34:39

@Zoole[uk]: I'm too shy to explain this to you ;)))

Üdvözlön Juditot. Remélem, nem rémítettem halálra legutóbb, amikor dumáltunk. Mert utólag átgondolva, eléggé közvetlen voltam ... mintha veled dumáltam volna. No de hát, ő nem te vagy (hál'istennek :PPP), és lehet, ráhoztam a frászt .... ;))))
Bocsi, Judit! :)

Csodabogár 2016.12.03. 22:37:07

@Pink Petsch: 65-ös vagyok. A mi családunk se rohangászott. Ott maradtak szépen Partiumban. Illetve apai ágon kitántorogtak valamikor az első világháboru idején ketten és be is olvadtak szépen a nagy olvasztótégelybe.

2016.12.03. 22:39:09

@Csodabogár: Szatmránémeti vagy Nagyvárad?
Most komolyan azt akarod mndani, hogy 1965-ös születésű vag?

Csodabogár 2016.12.03. 22:42:29

@Pink Petsch: Nálam Budán nem rossz a víz, de azért enyhe ásványvizet iszom, de lemegy a csapvíz is ha úgy jön.Nem kloros a víz Budán.

2016.12.03. 22:43:04

Bihor sau Satu Mare? ;) Care? ;)
És tudod, mi a,egszánalmasabb, Hogy először németül jutottak eszembe a szvak, majd angolul, majd magyarul, és aztán legvégül románul ... ez a két darab román szó :(((

2016.12.03. 22:45:18

@Csodabogár: Én itt Budapesten Újlipótban vagyok, amikor vagyok ... enyhe klór íze van a víznek... :(((

montroyal ( CAN qc) 2016.12.03. 22:45:53

@Pink Petsch: csak ha van jogsid wheelchairt tolni ..

2016.12.03. 22:48:26

@montroyal ( CAN qc): Csak ha a végrendeletedben mindened rámhagyod ;))))

Csodabogár 2016.12.03. 22:51:45

@Pink Petsch: Nem 65-ben disszidáltam. Nagykároly, de senkit nem ismertem, mert a szüleim már Pesten születtek. A nagy rokonság meg ott maradt. Kb. az egész város rokon.:-)

SzZoole 2016.12.03. 22:53:09

@Pink Petsch: your apologies excepted:)))
Nyugi,tudja,hogy csak polgárpukkasztunk:)))

Csodabogár 2016.12.03. 22:53:30

@Pink Petsch: Tudom, mert már nem a Margitszigeti forrásból kapjátok ott a vizet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.03. 22:54:01

@Pink Petsch: Haha, szoktam látni az Origós kommentjeidet néha, volt hogy még válaszoltam is... :D
Az egésznek a legalja az origó, ebben egyetértek...És télleg elhalnak a nikkek, ha nem használod?Micsoda fosh egy rendszer...

SzZoole 2016.12.03. 22:55:01

@Pink Petsch: a mi csodabogarunk 82 éves és egy igazi úri hölgy:))

2016.12.03. 23:01:25

@Csodabogár: B+, nem mondod! Nagykárolyi vagy????
A rohadt életbe!!! A kurva rohadt életbe!!! Komolyan??? Nagykárolyi????
Hm .. hát én is ..
Ez van ....

2016.12.03. 23:05:50

@Zoole[uk]: Megnyugodtam ;))) Nem szeretném elriasztani, ugyanis kedvelem, jópofa :)

2016.12.03. 23:09:26

@Csodabogár: Hm, pedig egyenlő távolságra van, sőt hozzánk egy kicsit közelebb ;))) De mindegy is, én Budapesten akkor iszok csak csapvizet, ha egy alapos buli után elfelejtek elegendő ásványvízről és energiaitalról gondoskodni .... és ráadásul még a teám is lefogyott .. ;))

SzZoole 2016.12.03. 23:12:17

@Pink Petsch: Mindig olvassa,de ritkán szól hozza.
Most is minigoblent varr vagy horgol,szereti a kézimunkát(nem félre érteni).:))
So take it easy:)))

2016.12.03. 23:14:26

@geegee: Reagáltál is párra, ha még jól emléxem ... ;)))
De már megint nem él az aktuális nickem, mivel már vagy két hete nem volt gyomrom hozzászólni. És a legszebb, hogy a korábban regsiztrált mail-címeidről nem is szólhatsz hozzá, ha kihagytál 1 hetet az Origon.
Ez a Habonyi ténylreg egy utolsó, tökbuta pöcs .... mint haverjai, miniszterelnököstől (nem, a közvagyon ellopása nem számít értelemnek ... csakmondom ...)

2016.12.03. 23:16:47

@Zoole[uk]: Khm, azt hímzni szokták ... már a gobleint ... szóval, ha félreérteném, akkor jaj lenne a tojásaidnak! :PPP
Puszilom, egyébként :)

SzZoole 2016.12.03. 23:19:05

@Pink Petsch: igazad van,keresztszemest micsodal,nem értek hozza:)))

2016.12.03. 23:24:36

@Csodabogár: Hm, tudod mi a furcsa a mi kettőnk "viszonyában" Nagykárolyhoz?
Neked az őseid éltek ott ... nekem meg legfeljebb a genetikai utódaim fognak, ha az öcsém talál magának végre egy csajt, aki hozzámegy ;).
Ugyanis a mi családunk a kényszretelepítések révén került Nagykárolyba, a Ceausescu rendszer alatt. Brassóiak vagyunk egyébként, némi székely virtussal keverve ;)))

SzZoole 2016.12.03. 23:27:54

@Pink Petsch: Ja,te más "kézimunkához" értesz:)))

2016.12.03. 23:30:39

@Zoole[uk]: Ha bemutatót tartanék .... Judit agyonvágna ... téged ... :PPP

Csodabogár 2016.12.03. 23:32:38

@Pink Petsch: Az ősök eredetileg egy Bere nevü faluban éltek, ami talán már nem is létezik. Aztán beszívta őket Nagykároly. Kétszer voltam ott 1-2 napra felnőtt koromban. Mentem az egyik rokonnal és állandóan bökdösött az utcán, hogy "köszönj, rokon". Ebből szürtem le azt, hogy az egész város rokon.:-)

SzZoole 2016.12.03. 23:37:55

@Pink Petsch: haha haha,lehet meglepődnél,sokat edződött ő mellettem az elmúlt közösen eltöltött évek alatt:)))

2016.12.03. 23:44:12

@Csodabogár: Bere? Dehogynem létezik még mindig. Csomaközhöz tartozik, egy minifalu. De ha berei vagy, akkor nem vagy "echte" nagykárolyi, ugyanis rohadt büszkék arra az "echte" nagykárolyi családok, hogy zsellérek lehettek a Károlyi család birtokán :DDD -A kastély, ami város egyetlen atrakciója, a Károlyi család vadászkastélya volt anno. Igen, az "áruló" Károlyi családé ... csak ezt nem szeretik, ha szóvá is teszed :DDDD
Viszont, amikor túltengett néhányukban a lokálpatrizmus, én voltam lyan geci, hogy megemlítsem, az ő őseink rabszolga-zsellérek voltak, míg az enyémek, szabad városi polgárok, és szabad székely törzsek ... rohadtul utáltak :DDDD

2016.12.03. 23:46:37

@Zoole[uk]: Szegényfeje, kénytelen vlt elviselni, ha már belédszeretett :DDD
-Rohadt jól sikerült az a lány :)))

puhacica 2016.12.03. 23:49:03

@Pink Petsch: en azt hiszem, hogy ismerem annyira Diggert, hogy tudjam, a semmi=semmi. ne gondold tul, ha baja lenne veled, azt megtudnad, de nem koszonned meg. :D

SzZoole 2016.12.03. 23:49:11

@Pink Petsch: naja,részben az én nevelesem:)))

2016.12.03. 23:55:52

@puhacica: Egy lófasztot, mert azóta, itt próbáltam hozzászólni, különböző témákban -mint másokhoz is, akikkel azelőtt nézeteltérésünk volt (mert ki a töknek nincs az évek alatt? ez nem a my little pony...)- .... és háááát.
Oké, hagyjuk. Csak annyit szeretnék tudni, mi-a-nyomorúságos-úristenért rágott be rám már évek óta? De egészen pontosan .. mert ez már rohadtul nevetséges, meglett nagyapó korához képest.
Még a menopausára sem tudja fogni ... :DDD

2016.12.03. 23:56:50

@Zoole[uk]: Ja, televarrattad szegényt ... :P

SzZoole 2016.12.04. 00:00:04

@Pink Petsch: nem,örajta egy vonás sincs,ő az egyetlen normális a családban:)))

2016.12.04. 00:06:47

@Zoole[uk]: Nem ő az, akivel együtt voltatok Digger haveroddal és az ő lányával az amcsi pin-up-on? Mert hogy csak róla is azt mondtad, hogy van rajta varrás ... De lehet félreértettem ...

puhacica 2016.12.04. 00:07:47

@Pink Petsch: nem akarok en ebbe belemenni, te meg ugyis azt gondolsz, amit akarsz. :)

SzZoole 2016.12.04. 00:12:32

@Pink Petsch: Ja hogy Juditkara gondolsz?Igen neki a ball lapockaja a jobb lábfeje és a ball melle fölött van varrva,meg,de ő sem fog megállni ...
20 lesz a lelkem 12.-én:)))

2016.12.04. 00:15:04

@puhacica: Menj már bele, könyörgöm, hogy szerinted, mi a jóistennel sértettem úgy meg, hogy évek óta játsza itt nekem a primadonnát? De komolyan ...
Most gondolj bele, az apám lehetne ... és úgy viselkedik, mint a tőlem 15 évvel fiatalabb húg, akit az ember hókon vág, hogy térjen már magához, és legalább azt mondja meg, mi a frászért hisztitzik?

2016.12.04. 00:18:55

@Zoole[uk]: A lányodra mondtad, hogy varrva van ő is .. ne izálj már velem ... Ez akkor volt, amikor megjegyzetem, hogy az '50-es évek Amerikájában a haverod lányád kiközösítették volna, Akkor mondtad, hogy a tiéd is varrva van, csak nem a látható helyeken ...

SzZoole 2016.12.04. 00:21:28

@Pink Petsch: tudom,emlékszem rá,de a lányom is Judit névre hallgat:))

2016.12.04. 00:24:05

@Zoole[uk]: Óbazdmeg! :PPP
:DDDDDDDDDDDDDDDD

SzZoole 2016.12.04. 00:27:02

@Pink Petsch: na,hogy tisztán láss;
A nejem Judit
A lányom Juditka
A fiam Zolika
Én pedig,kinek mi,Zoli,Zolika,ki hogy szólít.
Teccik érteni ?:)))

2016.12.04. 00:32:51

Teccem :DDD
De nekem te majom vagy :DDDD

skye8 2016.12.04. 00:51:35

@montroyal ( CAN qc): kedvencem a borsec volt, jo Eros buborekos.

SzZoole 2016.12.04. 00:51:37

@Pink Petsch:Ja,majom,az ég kék a fű zöld a víz nedves én meg egy gyönyörű majom vagyok :)))

2016.12.04. 01:03:10

@Zoole[uk]: Természetesen, egy tökéletesen gyönyörűséges .... más nem is lehetnél :)

2016.12.04. 01:09:42

@skye8: Csak mert a Perla Harghiteit még nem kóstoltad .. a Borsec csak az alapvizet viheti neki, de a Zizin is odacsap azért keményebben ....
No, ne vedd komolyan ... viszont a Perla Harghitei (Hargita gyöngye -láttam már így aranyárban árulva Budapesten LOL! :D) sokkal ásványosabb, bár kevésbé mesterségesen szén-dioxiddal felturbósított. Én még élénken emlékszem gyerekkorom sárgás-barna műanyagflakonjaira .... Mnaaaa, mitől voltak sárgás-barnák? (Nem, nem attól, pfúj, azt a piszkos .... :PPP)

skye8 2016.12.04. 01:19:49

@hagyma: tudod amig Nem volt Internet addig Nem is hianyzott :)) a szuleim levelet irtak vagy vezetekes telefonon felhivtak a rokonsagot vagy pl. a kulfoldi rokonok egyszeruen betoppantak ha eppen erdelyben jartak (90es evek). Ezzel csak arra akarok kilyukadni Hogy akkor is most is az emberek el voltak foglalva a sajat eletukkel. En sem skypeolok vagy viberezek naponta anyukammal vagy tesomekkal mert sokszor egyszeruen nincs mit mondani.
Toltott kaposztat, csulkos bablevest keszitettem itt kanadaban is egy parszor, a baratom Nem volt elragadtatva igy maradunk a bbqnal Es a kevesbe zsiros eteleknel.

skye8 2016.12.04. 01:21:39

@Pink Petsch: de ittam perlat Es zizint is, nekem tul gyengek, ahogy kibontod az uveget el is szallt az erejuk.apropo gondolom szifont te is ittal kiskorodban :))

P.Elliot 2016.12.04. 01:36:25

@hagyma: Nem tudom hogy ott ahol laksz hogy van de itt New Jerseyben ha kijon egy magyar akkor az,/ ferfi/, a kovetkezo telen mar kolbaszt tolt, hurkat csinal, akkor is ha soha eleteben nem csinalt odahaza.
Jo, ha nincs a kozelben magyar hentes akkor meg lehet erteni, vagyik meg a magyaros izekre de akkor is tolt kolbaszt ha kaphato es rendszerint nem tul jo az eredmeny.
Ez valami mania lett.
Ismertem valakit aki elmeselte hogy most keszit hurkat, beszerezte a hozzavalot es tolem kerdezte hogy mennyi bors es majoranna kell hozza. Elkepedve mondtam hogy fogalmam sincs, sosem csinaltam vagy lattam hogy hogy csinaljak, nem is ertettem hogy hogy mert igy hozzakezdeni. Annyit megtettem hogy megneztem a szakacskonyvemben de nem hiszem hogy sok hasznat vette mert talalt valakit aki segitett neki megcsinalni.
Az a valaki kozolte velem hogy T. rettentoen elsozta az egeszet, ehetetlen volt....mi ez a disznotoros mania? Hiszen otthon is a hentesnel vettek!

2016.12.04. 01:40:48

@skye8: Nem, a szifonnal éltemben először Magyarországon találkoztam, nagyobbacska koromban ;). Oké, hülyéskedés nélkül, tök komolyan, és tényleg ... 15 éves voltam kábé. Néztem is, mint Rozi a moziban
Vagy kimentünk a forrásokhoz (Zizin.... a'la Zajzon, magyarul) a flakonokkal -tudod, az ásványi anyagoktól sárgás-barnákkal ;)-, vagy ha éppen nem úgy esett, akkor megvettük az Alimentara-ban, aka Közértben ;)))

2016.12.04. 02:02:27

@P.Elliot: Khm, hát vérest nem nagyon kapsz a magyar és német nyelvterületű országokon kívül (tudom, van a briteknek is valami hasonlójuk, de hidd el, az nem az ... bár az sem rossz, de se nem véres, se nem blutwurst). De hogy pont sima kolbásszal miért kínlódik valaki, az tényleg érthetetlen. Bár, mondjuk a majoranna, nem a kolbászhoz, hanem a májashoz illlik ... bár, részletkérdés ...

P.Elliot 2016.12.04. 03:17:26

@Pink Petsch: A majorannat a hurkahoz ertette.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.04. 07:46:46

@skye8: az amerikai nejem megorul a csulkos bablevesemert, mondjuk ketszer van egy evben , karacsony utan es husvet utan, mert olyankor sonkat sutunk, es annak a maradeka meg a leve csodas bablevest ad
@P.Elliot: volt mikor rendeltem Magyar hentestol hurkat kolbaszt floridabol, nem volt jo, neha megallok europai boltnal ha arra vezetek, ugyse olyan semi...
viszont keszulok fustolohazat epiteni, mert a fustolt kolbasz, szalami az nemzetkozi, itt isvan sokfele, de tudok jobbat azt hiszem pizzara szendvicsre stb
kolbaszt tolteni nem nagy ugy es igy is ugyis veszunk
hurkat nem toltok
nincs ra igeny

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.04. 07:46:51

@P.Elliot: ja amugy egy kisvaros north carolinaban
itt rajtam kivul egy Magyar van, a fiam:)

DieNanny CH 2016.12.04. 07:49:30

@Pink Petsch:

Én itt vettem nemrég sütnivaló kolbászt. Olyan igazit, amit otthon disznótorokban csinálnak. Nagyon-nagyon finom volt - de paprika nélkül!!!! Egy szem nem volt benne!!!! Semennyi!
Véreshurkát meg májashurkát láttam itt, ilyenkor ősszel-télen nem ritka, kívülről jól néztek ki. Venni nem vettem, annyira nem szeretem.
Szóval, ez a kolbász-dolog ilyen. Mármint nálam.
Lehet, emiatt csinálnak páran sajátot.

**mimi** 2016.12.04. 12:15:12

@Zoole[uk]: ezt nem mondod... komolyan????
Akkor nem is en vagyok a korelnök??

SzZoole 2016.12.04. 12:32:36

@**mimi**: viccelsz mimike,a fel evszazadodal csak a kozepmezonybe szorulsz:)))

kardio1 2016.12.04. 16:27:01

@Pink Petsch: Franciaországban is van véres hurka, a boudin noir. Tört krumplival és almakompottal eszik...

M. Péter 2016.12.04. 19:17:41

@Pink Petsch: Spanyolországban, Portugáliában és Latin-Amerikában is van véres hurka.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.04. 23:41:46

@Pink Petsch: Fura ez, de nekem is néha kimaradnak hetek, de hozzá tudok szólni.Az mondjuk igaz, hogy be van állítva, hogy maradjak belépve mindig, ha megy a gép.Asszem kukiban tárolja a böngésző...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása