oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 29. 06:47,  Hatvan nap a földi Paradicsomban 33 komment

2016. október 29. 06:47 Határátkelő

Hatvan nap a földi Paradicsomban

Ma kicsit lazábbra vesszük a figurát, és Balira látogatunk méghozzá Ágnes segítségével, aki egy kéthónapos kiruccanás első negyedét követően írta meg a benyomásait. A magam részéről remélem, hogy a végén is megírja, mert igazán érdekes lenne látni, változik-e és ha igen, miként a véleménye. Szóval irny Bali, kiránduljunk egyet!

cim_24.JPG

„Régóta kapargatott a fejemben a gondolat, hogy legszívesebben beutaznám az egész világot, de persze ez mindig is egy hiú ábrándnak tűnt. Egészen addig, amíg le nem húztam egy síszezont Ausztriában, ahonnan négy hónap után közel 2,5 millió forinttal, és egy olyan tapasztalattal a zsebemben jöttem haza, ami ráébresztett arra, hogy igazán nagy akaraterővel rendelkezem, és könnyen alkalmazkodom az új körülményekhez, bármilyen kényelmetlenek is legyenek azok. Ezek után nem volt semmi, ami visszatartson attól, hogy elinduljak saját kis utamon egyedül, 60 napra, Indonéziába.

Mindenhol azt olvastam Baliról, hogy egy igazi földi paradicsom, talán a leginspirálóbb hely a világon, és hogy itt az ember magára talál, és elfelejti minden bánatát. Micsoda közhely.

Pontosan két hete érkeztem a szigetre, de ha csak pár szóban lehet kifejezni, hogy mit érzek, és mit gondolok, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy Bali egy igazi földi paradicsom, talán a leginspirálóbb hely a világon, és hogy az itt eltöltött idő alatt számos olyan képességemre derült fény, amelyekről eddig nem is sejtettem, hogy léteznek.

no_hazban.JPG

Mielőtt elindultam, vettem egy kis kompakt fényképezőgépet. Gondoltam, majd elütöm az időt fotózással, ha nem lesz társaságom. Régen nagyon szerettem fotózni, de amikor ellopták az egész felszerelésemet, tokkal, vonóval, memóriakártyával együtt (rajta az összes fotómmal), valahogy elvesztettem a lelkesedésemet.

Ahogy megérkeztem, az első nap elkezdtem fotózni. A hat óra időeltolódással nem nagyon tudtam mit kezdeni. Hiába maradtam ébren a közel 24 órás út alatt, éjjel nem tudtam elaludni, így inkább összedobtam egy spontán kis egyszemélyes házibulit, majd hajnalban megindultam, hogy felfedezzem a környéket.

Elképesztő, csak úgy hömpölygött előttem az utcán a sok fotóra illő pillanat, szinte nem tudtam, mit örökítsek meg. Eszembe jutott, amit olvastam korábban, hogy Balin a színek sokkal élénkebbek, és ez tényleg így van! A fényekről nem is beszélve… Bali egy igazi fotóparadicsom!

naplemente_1.JPG

A másként értelmezett higiénia

Sokak javaslatára csak az első két éjszakára foglaltam szállást. Jobb személyesen keresni, mert a szállásfoglalási oldalakon a fényképek sokszor nem tükrözik a valóságot. Itt ugyanis egy kicsit másképpen értelmezik a higiéniát, mint Európában.

Persze nincs ezzel baj, meg lehet ezt szokni, már én is mezítláb járok a sarki közértbe, de azért amikor 5-6 cm-es csótányok pislognak a fiókban, azt annyira nem szeretem.

Szerencsére nem kellett csalódnom. A szobám egy igazán cuki kis lak, ráadásul a tulajdonosok is nagyon kedves, barátságos emberek. Beöltöztettek a helyi tradícióknak megfelelően, volt szarung, derékkötő, minden, ami kell. Még a hajamat is felfogták kontyba, jó magasra, szorosan, ahogy azt illik.

Megtanították, hogyan kell banánlevélből pici tálkát készíteni, mi mindent kell rátenni (főtt rizst, virágszirmokat, kekszet, sodort cigarettát), és hogyan kell mindezt egy füstölő meggyújtásának kíséretében az Isteneknek adományozni, és közben imádkozni.

ima.JPG

Miután alaposan kiimádkoztam magam - ami nálam annyit tesz, hogy hálát adtam az égnek, amiért meghoztam a döntést, hogy elindulok, és azt kívántam, hogy legyek egész életemben legalább ilyen boldog, mint itt - közösen főztünk egy Cap Cai-t (indonéz étel, sok zöldséggel), majd beszélgetés közben elfogyasztottuk.

A hedonista szumátrai srácok

Most utazom először egyedül, és kicsit aggódtam, hogy nehéz lesz barátokat találnom, és talán unatkozni fogok, ezért sok könyvet hoztam magammal ebook formájában a tabletemen. A két hét alatt összesen egy, azaz egy regényt sikerült elolvasnom, mert állandóan van valami program.

A szomszéd szobában két hedonista szumátrai fiú lakik, az egyik fényképész, a másik webdesigner, és jamaicai meg indonéziai zenészeknek készítenek videókat.

Már az első este összebarátkoztunk, és mivel minden nap más zenészek jönnek hozzájuk, hogy egyeztessenek az éppen készülő videóról, nagy a sürgés-forgás. Mondanom sem kell, hogy legtöbbször óriás házibuliba torkollik az este.

naplemente_epulet.JPG

Van, hogy gitároznak, énekelnek, beatboxolnak, vagy például legutóbb itt volt két b-boy (break táncos fiú) barátjuk, aki csinálták a showt egész este. Van egy törzshelyük, ahova leginkább helyiek járnak, és helyi zenekarok játszanak, már többször is elvittek magukkal.

Azt vettem észre, hogy itt a fiatalok sokkal többre értékelik az élőzenét, mint otthon. Szeretik a rockot, és sok régi klasszikust hallgatnak. A technót és más elektronikus zenét játszó diszkókat és bárokat leginkább a turisták látogatják.

Imádják a tetkókat, és a régi Vespa robogókat, kicsit olyan az érzésem néha, mintha egy időutazáson vennék részt. Nagyon kedvesek és barátságosak, és tetszik nekik, hogy a legtöbb fiatal turistával ellentétben én inkább a helyi dolgok iránt érdeklődöm. Na meg persze hogy szőke a hajam és kék a szemem.

Apokalipszis az utakon

Az első pár napban gyalog közlekedtem. Bár van jogosítványom autóra, robogót még sosem vezettem, ezért halogattam a bérlést. Az az igazság, hogy nem tudom eldönteni, melyik az életveszélyesebb.

A legtöbb helyen nincsen járda, és mindenki robogóval közlekedik, az utakon leginkább vad motorosok vannak, és csak elvétve egy két autó. A kreszt csak javaslatnak tekintik, állandóan dudálnak, jobbról-balról előznek, ahol éppen találnak egy rést, és tőgázzal áthajtanak a piroson.

motor.JPG

Egy-egy nagyobb kereszteződésben egészen apokaliptikus érzésem van, mintha mindenki menekülne valami elől, de különböző irányba. Aztán mivel elég gyér a közvilágítás, meguntam, hogy mindig haza kellett érnem sötétedésre, így inkább összeszedtem minden bátorságomat, és béreltem egy robogót.

Persze remegett kezem-lábam, de tudtam, hogy muszáj megtanulnom, másképpen taxizhatok állandóan, ami ugyan olcsó, mert itt működik az Über, de azért ha két hónapra jön az ember, akkor alacsonyabb a napi költségkeret. Így hát felvettem a bukósisakot, és megindultam.

Az őskáosz közepén

Gondoltam csak itt a környező kisebb utakon, szépen lassan, mindig követem az előttem lévőt. Természetesen, ahogy az velem mindig történni szokott, 10 perc múlva az egyik legforgalmasabb úton találtam magam, az őskáosz kellős közepén. Sose jutok ki innen…

Aztán mégis sikerült. Csak fel kell venni a közlekedés ritmusát, és elengedni a görcsös halálfélelmet. Mondjuk talán az segít, ha közben azt mantrázza magában az ember, hogy semmi gond, ezek barátságos emberek, nem akarnak megölni.

Sok útleírásban nem javasolják a robogózást, de én úgy voltam vele, ha másoknak megy, nekem is sikerülni fog. És tessék! Megy ez, mint a karikacsapás!

A legfontosabb dolog, amit idáig Balin megtanultam, hogy nem kell úgy félni az új dolgoktól, csak mert azok elsőre ijesztőnek látszanak. „No problem! You are in Bali!" - ahogy itt azt mondani szokás.”

gyerek.JPG

HÍRMONDÓ

Milliós ajánlatok a britektől, németektől

A Magyarországon a minimálbérnél alig többért dolgozó szakápolók külföldön kéthetente keresnek 600 ezer forintnak megfelelő eurót, fontot (persze a pénzt ott is kell elkölteni, mielőtt valaki túlzottan belelkesedne). Németországban ehhez még nyelvtudás sem kell, viszont szállást és étkezést is adnak.

„Egy bottal kicsit megpiszkáltak minket”

„Hat éve élek Angliában, és soha nem volt téma, hogy külföldi vagyok, sőt, inkább nagyon is kedvesek és befogadóak voltak, nem véletlenül maradtunk itt. Egy angol csajjal beszélgettem, és azt mondta, hogy ez már neki kínos. Ők is abban nőttek föl, hogy ez egy sokszínű ország.” Részletek itt.

Menekülnek a tanárok

„A kormánynak minél sürgősebben össze kell fognia a tanárokkal, hogy közösen lépjenek fel a pedagógusokat demoralizáló jelenségek és az alulfizetettség ellen." Na, vajon ki mondta és hol?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia Bali

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2411912629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.10.29. 06:58:57

Mezítláb a közértbe,meg a parkba,a csótányok meg csak pislognak...

micsoda? 2016.10.29. 08:16:43

Hát ez nagyon klassz volt, jöhet a folytatás:) Arra azért kiváncsi lennék, hogyan oldotta meg a poszt irója a pénz használatát, zsebbe, bankba, kártyával?

Csodabogár 2016.10.29. 10:03:01

Ez klassz. Bali valóban csodálatos. Ott voltunk valami szent helyen, ahol majmok laktak egy régi templomban és a parkban körülötte. Kedvesek és szelidek voltak a majmok, imádtam őket.

Hegedűs Ágnes 2016.10.29. 11:03:29

@micsoda?: Felét bankkártyán (mert azért elèg sok helyen lehet kártyával fizetni szerencsére), felét pedig Euróban hoztam magammal, és itt vàltottam. Viszont csak hivatalos pénzváltóba szabad menni, különben megy az "itt a piros, hol a piros", ès rögtön rövidebb az ember pár száz ezer rúpiával

Hegedűs Ágnes 2016.10.29. 11:03:29

@Csodabogár: Hivatalos nevén Monkey Forest, és Ubudvan van. Csodàlatos hely, talán a következő posztomban majd mesélek arról is :)

P.Elliot 2016.10.29. 12:20:04

@Hegedűs Ágnes: Kicsit tobbet meselhettel volna, mi a napirended, hogy eled meg a mindennapokat, kicsit az utca neperol, errol, arrol ami eledkerul.
Jo olvasni hogy a mai fiatalok milyen batran nekivagnak a nagyvilagnak, kivanok hozza sok jo tapasztalatot es oromet benne.
Az a bananlevel talka hogy keszul? Van rola legalabb fotod?
Tele van a kertem bananfakkal/ telallo fajta, visszavagom a torzset, takarom telire, tavasszal ujra kino, es pont most teliesitem, bovelkedem a levelekben, erdekes lenne kiprobalni. Ha a fotot latom akkor talan magam is kitalalom hogy hogy csinaljam.

Hegedűs Ágnes 2016.10.29. 12:40:08

@P.Elliot: Ígérem, legközelebb írni fogok a mindennapjaimról is, és szívesen küldök leírást és fotót is a banánlevélből készült tálkáról, ha kapok egy email címet!

P.Elliot 2016.10.29. 12:53:27

@Golf2: Mar a mezitlabassag is furcsa nekem, csak homokon tudom mar elkepzelni meg a kertemben a fuvon bar ott sem nagyon mar. A csotany az ami lakasban is menekulesre kesztetne.
A multkor lattam valami erdekeset a teveben, a musor illegalis mexicoiakrol szolt hogy hogy elik meg az egyedulletet Usaban es milyen kapcsolatuk van az otthonmaradt csaladdal. Az egyik riport alany egy 50 koruli ferfi azt mondta hogy szoktak neki kuldeni szaritott tucskot vagy ilyesmit egy jokora zacskoval, az volt az otthoni kedvence, egyebkent nem tudtam hogy a mexicoi eszik bogarat is. Felnyitotta a zacskot es megkinalta a riporternot aki a szaja ele tette a kezet de aztan gondolom eszebe jutott hogy ezen a palyan o feljebb akar jutni, valamit, valamiert es kivett egy tucskot/ egyebkent a ferfi valami lecsofele dologba fozott bele egy marokkal mint mutatta, ebbol leszurtem hogy jol nezzem meg hogy hol is mit ebedelek Mexicoban vagy onnan jott embereknel/, berakta a szajaba es hosiesen elkezdte morzsolni a fogaval majd meglepve mondta hogy jo! Egeszen jo!

P.Elliot 2016.10.29. 13:03:24

@Hegedűs Ágnes: Nyilvanos email cimem csak egy van, azt ki nem teszem, neked van olyan amit ki tudsz irni?
Egyebkent ha ugyis teszel fel fotot akkor az is jo bar a banan leveleim ugyis elhervadnak addigra de jovore talan tudom hasznalni.
Igazabol van egy szomszedom aki Trinidadbol jott ide ferjhez egy amerikaihoz es teljesen biztos hogy tudja hogy hogy kell hiszen elvitt tolem egy bananlevel koteget, majdnem kezet csokolt erte mert kell neki valami ottani etel keszitesehez, / hazai izek ugye/ es csak New Yorkban tud venni, darabjaert elkernek 20 dollart is, mint ritka dologert. Ot is megkerdezhetnem de mivel amikor elvitte a leveleket, itt ult nalam tobb mint 3 orat beszelgetni amikor nem is ertem ra, szoval inkabb jobb lenne egy foto toled.

Shanarey 2016.10.29. 13:47:55

@Hegedűs Ágnes:

Kattints P. Elliot nevére, és ott lesz egy üzenetküldési opció.

P.Elliot 2016.10.29. 14:17:20

@Shanarey: Nem szoktam megkapni, nem jelzi nekem. Sokszor meg azt sem vagy kesve hogy valaki valaszolt a hozzaszolasomra.

Hegedűs Ágnes 2016.10.29. 14:30:11

@P.Elliot: ha a mexikóiak nincs semmi bajuk tőle, akkor másoknak sem lesz :) És lehet, hogy tényleg finom! Egyébként meg a forró olaj megöl minden bacit. Ha lesz lehetőségem rá, én biztosan kipróbálom! Tudom közhely, de emberek milliói éheznek és szomjaznak, mi meg válgatunk.. Ez felesleges luxus :)

P.Elliot 2016.10.29. 14:36:30

@Hegedűs Ágnes: Lehet hogy finom de nem kivanom megkostolni, azon elni meg plene nem, nemcsak a bacilus miatt, abban nottem fel hogy undorito, legtobb europai embernek az. Oda kell szuletni ahhoz hogy valaki azt megegye vagy igen kivancsi turistanak, en nem vagyok az.
Igen, valogatok, hehehe...
Majd ha pl. eltevedek egy erdobe es nem lesz mit ennem akkor majd mannanak tekintem de addig! Na nem....
Mik ott a kozkedvelt husfelek? Csirke gondolom mint mindenutt, mi mas? Az etelekrol is irhatnal valamit hogy mik, mihez hasonlitanak...

P.Elliot 2016.10.29. 15:04:01

@Giddy Lamb: Igaz, ott is meg lehet nezni, eszembe sem jutott. Koszonom neked, most megyek el majd ha hazajottem utananezek.

Taxomükke (UK) 2016.10.29. 15:51:10

@P.Elliot: A regisztraciod alkalmaval megadott emailcimedre megy az email. Nezd meg neha a spam mappat is. Milyen ertesitest varnal magan az emailen kivul?

DieNanny CH 2016.10.29. 17:28:46

@Hegedűs Ágnes:

A kepfeltoltes.hu - oldalra tudsz feltölteni képet. Az ott kapott linket ide egy kommentbe beillesztheted, így mindannyian látjuk.
:-)

Köszi a posztot!

montroyal ( CAN qc) 2016.10.29. 17:42:51

@Hegedűs Ágnes: igy mint én persze nem tennem fel mind a 400képer amit egy nap csinaltunk de busszal voltunk es nagyon sok erdekes helyet bejartunk .. ha Indonesia , csak Bali ... ég es fold kulombseg a budhista Bali es a muszlim mas szigetek kozott ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.29. 17:47:42

@Hegedűs Ágnes: igen a mindennapokat én is olasnam ,mert biztos mas, mint a turizmus es mi csak azt az oldalt lattuk ..

P.Elliot 2016.10.29. 17:52:17

@Taxomükke (UK): Csak egy pillanatra neztem be, megyek tovabb mas programra, hetvege van ugye.
Az emailen varnam az ertesitest hogy valaki a hozzaszolasomra valaszolt, na ez mostanaban igen hianyos, vagy joval kesobb jelentkezik az emailek kozott vagy egyaltalan nem.
Volt mar olyan hogy kuldtek uzenetet a HA-n keresztul es nem erkezett ide, sot nem is emlekszem hogy ilyet kaptam volna talan csak egyszer holott jeleztek hogy kuldtek...
Na futok, gyonyoru de huvos oszi ido van kinnt, vetek hazon belul tartozkodni...

P.Elliot 2016.10.29. 17:54:20

@montroyal ( CAN qc): Meg gyorsan csak annyit, orulok hogy ismerek egyik ilyen vilagutazot mint te aki meg sem varja a nyugdijaskort hogy korbecsavarogja a vilagot....
Menjel csak minel tobb helyre, minel hamarabb...es jo hosszu beszamolokkal persze....

takarék-láng 2016.10.29. 18:01:06

2.5 milliot felretett par honap ottani viszonylatban alulfizetett szezonmunkaval. Hogynepersze.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.29. 19:45:20

@P.Elliot: koszonom probalok addig menni amig van ero .. kinek mi a prioritasa .. én kész vagyok eladni a lakasomat es bérelni , a pénzt utazasra hasznalni amig birok menni .. es a felesegem is jobban mutat a kepeken 45 evesen mint ha 80 lesz :-)) nekem meg mar ugyis mind1:-)
mi is szivesen olvassuk elettapasztalattal , peldakkal teli hozzaszolasaidat ..

Taxomükke (UK) 2016.10.29. 20:14:11

@takarék-láng: Nehany eve bentlakasos apolokent (tehat szinte nulla koltseggel) havi netto 1250 font korul kerestem (adozott fizetes). Hat honap alatt akkori arfolyamon ez tobb mint 2,5 millio Ft volt.
Gondolkozz, mielott hazugsaggal vadolsz masokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.29. 22:43:31

@montroyal ( CAN qc):
Azon a sörön tiltott önkényuralmi jelvény van. Büntetendő...
:)))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.10.29. 22:58:10

@diggerdriver: ja ... pusztitom ahogy csak tudom ..:-)

pityke8 2016.10.29. 23:53:22

Valaki linkelne nekem kámpics blog elérhetőséget? Köszi

Golf2 2016.10.30. 06:02:07

@montroyal ( CAN qc): Már az Omega is ezt fújta: Addig élj amíg élni tudsz...

Sznj 2016.10.30. 16:09:33

Szia, ez a beoltozos program hogy valosult meg pontosan?mashol is van erre lehetoseg?17-e kornyeken leszek Balin 4 napot, szerveznek valami hasonlot:)

hajráargentína 2016.10.30. 21:24:39

Szeretem, amikor néhány hét alatt, hatalmas, megosztásra érdemes élettapasztalatokra tesz szert valaki. De érdemes ezeket a megfelelő helyértéken kezelni:
sargaruhaslany.com/2016/05/23/orangyalok_vigyaztak_ram_851

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.31. 20:13:45

Nem lehetne, hogy ne csak a paradicsomhoz hasonlítsunk minden szép helyet?! Vannak még azon kívül más, kiváló zöldségek is, a paprika, a gogosár, a lila hagyma a karfiol...tessék már kicsit választékosabban fogalmazni...!
:-)))))))))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása