oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 25. 06:40,  Sokktól az elfogadásig 50 komment

2016. szeptember 25. 06:40 Határátkelő

Sokktól az elfogadásig

Van az úgy, hogy egy város elsőre sokkolja az embert, és azt gondolja, kizárt, hogy ő ott tudjon élni. Aztán eltelik egy kis idő, és megszokja, elfogadja (jobb esetben: megszereti) az adott helyet. Az eheti válogatás egyik posztjának helyszíne Amszterdam, amit a közlekedésen keresztül nézünk meg. Aztán ha már közlekedünk, megtesszük ezt Törökországban is, az útmenti megállókat véve górcső alá, végül punkoskodunk egyet Svédországban, mert az jó.

amszterdam_foto_pixabay_com_hanspetersmits.jpg(Fotó: pixabay.com/hanspetersmits)

Kezdjük tehát Amszterdammal, ahonnan a dallamos nevű Huisje, boompje, beestje blog szerzője jelentkezett, aki négy éve ismerkedett meg a holland várossal, és az első találkozás nem sikerült túl jól.

„Amikor négy éve először jártam Amszterdamban, sokkolt a város. Egyáltalán nem tűnt élhetőnek, a millió őrült biciklivel, a keskeny utakkal, mindenütt víz, mindig esik az eső, parkolni nem lehet… ilyesmikre gondolok. Mondogattam is, hogy ez az a pontja a földgolyónak, ahol soha nem tudnék élni...

Amszterdam autóval

Mi tagadás, szokni kell. Kevés, szűk hely, sok eszetlen biciklis, akiknek csaknem mindenütt, mindig elsőbbsége van, a gyalogosokat mindenkor átengedjük. A parkolók mind széltében, mind hosszában kicsik. Először is mindenki tud tolatva beparkolni, vagy nem parkol, vagy megtanul. A kanálisok mellett nincsen korlát, a belvárosban mindig a víz melletti sáv a parkoló.

Alapvetően a 30 az 30, mivel elég sok a fekvő rendőr. Úgy vannak kitalálva, hogy kis sebességgel tényleg normálisak, de ha többel mész bizony leveri az autó alját nem kicsit. Alapvetően lassan közlekednek, kevés a koccanás és egyéb balesetfélék.

Amszterdam tömegközlekedve

Miután rájöttem, hogy sokfelé nem praktikus autóval menni, próbálgattam a tömegközlekedést is. Működik. Villamos, busz, metró, komp. Nyilván lassú, van, hogy nem jön időben, de tiszta. Az utastájékoztatás is jó, hiszen a sok turistának is kell tudni közlekedni. A 9292 nagy segítség eleinte, később tanulható, átlátható. Az ov chipkaart egy kifejezetten jó találmány és az egész országra érvényes, bárhol bármely közlekedési eszközre, ez megkönnyíti az utazást.

Amszterdam gyalog

Ez egy érdekes „utazás”. Igaz a mondás rám is, hogy még a wc-re is autóval jártam mindig. Itt ami fél óra gyalog, az nincs messze. Hiányzott a mozgás, ezért az utóbbi másfél évben sokat gyalogoltam.

Ez persze egészen más dimenziókat nyit meg az ember fejében. Az úton töltött idő kiváló a relaxálásra, a gondolkodásra, vagy éppen a nem gondolkodásra, a mostokban levésre. Ez a nagyon zöld, nagyon vizes, nagyon madaras város kiváló terep erre.

Megtanultam, hogy a ködös, borongós napoknak is megvan a maga szépsége, a szitáló eső is előbb utóbb megszokássá válik, és a tiszta párás levegőnek is megvan a maga előnye. A tél nem egyenlő a depresszióval, és lám, van azért itt is nyár, igaz kellett pár évet várni rá.

Amszterdam biciklivel

Ha most gyors közvélemény-kutatást tartanék a következő kérdésben: Mi jut eszedbe Amszterdamról? (spontán válasz, segítetlen válaszadás) – a top 10-es listán a bicikli a felső harmadban végezne. Még annak is, aki sosem járt itt. Miért? Mert nagyságrendileg nem egészen 800 000 lakosra 600 000 bringa jut!

Nagyon találékonyak a hollandok, funkcionálisan sokféle biciklit használnak az összehajthatóstól a gyerekszállítóig. Azután a bicikliparkolók, hát az is megér egy misét. A több emeletestől az úszó dokkig, és ki tudja, még mi minden. Már kezdem fényképezni ezeket is, mert sokszor hallatlanul ötletes megoldásokat produkálnak.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el azt is!

A török útmente titkai

Törökország nagy, és bár a repülés egyre olcsóbb, azért a többség még mindig autóval közlekedik akár az ország egyik végéből a másikba is. Ilyenkor persze útközben meg-megáll az ember, és rácsodálkozik, milyen pihenők is vannak. Ezt szedte össze sajátos stílusában az Isztambul info oldal.

torok_utmenti_bolt.jpg

„Útközben nem unatkozunk. Ha viszont mégis unatkoznánk, akkor ott vannak a parkolók. Egy olyan helyen, ahol több tízmillió ember közlekedik, ott a törökök a parkolást komolyan veszik. Ha másért nem is, de azért mindenképpen, mert a törökök szeretnek megállni, egy jó nagyot enni, teázni, kávézni, megint enni, aztán tovább menni. Csak hogy aztán majd olyan 100 km múlva ismét megálljanak, egyenek, teázzanak, kávézzanak, egyenek, és menjenek tovább.

Így még a legkisebb, legeldugottabb mellékúton is lehet találni útszéli parkolót. Néha egészen meglepőeket.

No, de a legfontosabbak mégiscsak a híres Isztambul-Ankara autópályánál találjuk. Mert itt halad a legnagyobb forgalom.

Kb. 25-30 km-enként van egy komolyabb megállóhely. Itt ne arra gondoljunk, hogy van egy benzinkút és egy éjjelnappali. Hanem egy kisebb (néha nagyobb) étkező és szórakoztató központ.

A legalapvetőbb az, ahol egy önkiszolgáló kifőzdét találunk. (...) Ami a legérdekesebb, hogy már ezeken a helyeken is (nevezzük őket alap-1-nek) nélkülözhetetlen a tipikus autópályabazár. (...)

E mellett találunk helyi dolgokat is (elvileg ez lenne az eredeti cél, de aztán az valahol elveszett). Úgy, mint mézet, cukorkát, csokit, sajtot, kolbászt, kenyeret, lekvárt, stb…

Csak aztán idővel átalakult úgy, hogy ha megyünk 800 km-t, akkor is ugyan azokat a mézet, cukorkát, csokit, sajtot, kolbászt, kenyeret, lekvárt és stb.-t lehet kapni, mint az első megállóban.

Viszont ami minden útmenti bazár elengedhetetlen részei az agyagedények. Erre vajon mi szükség lehet vezetés közben? (...)

Ő tehát az alap-1-s típusú parkoló. Ez az, ami mindenhol megtalálható. De a törökök sokszor ennél komolyabb megállókat is építenek. Főleg az Isztambul-Ankara autópálya mellé, ahol nemcsak autók milliói haladnak el, de a buszok is húszasával érkeznek.

Így időnként (nem túl ritkán) egészen komoly bevásárló központokat is találunk. Amellett, hogy itt tényleg lehet rendesen vásárolni is (Drágám! Otthon hagytuk a hűtőt!! Gyorsan veszek egyet..!), a fő szempont természetesen itt is az evés.

És persze, hogy a gyerek is végre kiugrálhassa magát.

Az érdekesség viszont, hogyha lemegyünk az autópályáról, akkor is megtaláljuk a fenti típusú autós parkolókat. Ők viszont már jobban hasonlítanak a környezetükre. Tehát itt már inkább találunk olyat, ami a helyi kultúrát képviseli.

Ezek a megállók néha kicsik, néha roppant hangulatosak. Néha pedig eldugottak. Mi egy olyannál szoktunk megállni, amelyik szinte egyáltalán nem látszik az út felől. Csak bemegyünk egy ösvényen a kunyhó mellett, és máris egy szökőkutas rejtett világ tárul elénk.”

Feltétlenül nézzetek el az Isztambul info oldalra is, mert az eredeti poszt hosszabb is és jó sok képpel illusztrált.

Punknak lenni Stockholmban

Svédországban szép lassan eltűnik a készpénz, szinte mindent bankkártyával fizetnek, persze akadnak kivételek (hol nem?). Egy ilyen kivételbe futott bele a Bezzeg a svédek! blog szerzője, bandirepublic.

sved_20_koronas.jpg

„Vannak olyan kisboltok, ahol az ide vonatkozó szabályozás ellenére is meghatároznak egy összeghatárt, ami alatt nem fizethetsz kártyával.

A nálunk lévő sarki boltban – amit csak „a rabló” néven emlegetünk – is kint van a figyelmeztetés, hogy 30 korona alatt csak készpénzt fogadnak el.

Tegnap beugrottam venni valamit és 29-re jött ki a fizetendő összeg. Nem nagyon szeretek készpénzt hordani magamnál, de (...) mindig van nálam 200 korona.

Ettől viszont nem szívesen válok meg, úgyhogy számat húzva nem túl határozottan kezdtem átnyújtani az egyik bankjegyet a pénztárosnak, amikor előbújt belőlem a lázadó kelet-európai ördög és megkérdeztem, hogy esetleg fizethetnék-e mégis kártyával.

A csaj elmosolyodott, meghúzta a vállát s simán beleegyezett. Nos, ez a kis epizód ad egy kis betekintést abba, hogy milyen punknak lenni Stockhomban. Yeah!”

A teljes poszt itt található, de érdemes bandirepublicot olvasni ettől függetlenül is. :)

HÍRMONDÓ

Londoni találkozás Gyurcsány Ferenccel

Magyar politikusok előszeretettel látogatnak el a brit fővárosba, hogy ott is győzködjék kicsit a szavazókat. Legutóbb Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök járt arra, Andi pedig elment és küldött egy beszámolót, amit itt olvashatsz el. Elöljáróban annyit, hogy volt ott minden...

A szomszédok miatt lépnek ki a britek az EU-ból?

Nagy-Britannia főleg a kelet-európai gazdasági bevándorlók miatt lép ki az Európai Unióból, a brit állampolgárokat ugyanis jobban érdeklik szomszédjaik, mint a gazdasági kérdések - mondta Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő. Mondott még mást is.

Az angol a legnépszerűbb idegen nyelv Európában

Az unió tagországai általános iskolás tanulóinak több mint nyolcvan százaléka tanul legalább egy idegen nyelvet, az esetek többségében angolt – jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala. További részletek itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Hollandia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9111738557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.09.25. 07:00:02

Jó válogatás.

Én itt az eső kapcsán mindig győzködöm magam, hogy ez kell ahhoz, hogy itt mindig zöld legyen a fű! (És tényleg! Még kánikulában sem sárgul!)

Hari Seldon 2 2016.09.25. 09:06:04

A hírekhez:
Nem hiszem, hogy meglepő az angol első helye.
Ami érdekes a cikkből ez:
"Magyarországon az alapfokú képzésben részt vevők 59,1 százaléka tanult idegen nyelvet a vizsgált időszakban, közülük 57,7 százalék egy, 1,4 százalékuk kettő idegen nyelvet is. Az angolt 40,3, a németet 20,1 százalékuk választotta."
Ezek szerint a fennmaradó közel 40%-on osztozik a francia spanyol, olasz, orosz (mármint a főbb lehetőségek közül) Meglepő.

puhacica 2016.09.25. 09:21:27

beastie boys :)

--------

mi veszi ra az embereket, hogy londonban gyurcsanyt hallgassanak? hogy kitegyek magukat annak, hogy valamelyik agyoniskolazott honfitarsunk jol nyakonvagja oket eltero velemenyuk miatt? de kerdezhetnem azt is, hogy akinek nem tetszik a musor, minek megy oda? ...

Taxomükke (UK) 2016.09.25. 10:11:47

@puhacica: Minek mennek oda? Hat balhezni. Tipikus...

puhacica 2016.09.25. 10:44:19

@Taxomükke (UK): ezt ertem. azt nem ertem, hogy az miert jo...

Főgebra 2016.09.25. 10:58:09

@puhacica:
Meg kell hagyni, valóban, igen erős perverzió, ha valaki Londonban Fletóra áhítozik! :-(

SzZoole 2016.09.25. 11:13:31

@Főgebra: mi bajod Fletoval,az o regnalasa alatt lehetett a legjobban elni

Golf2 2016.09.25. 11:31:23

Szerintem meg a 90-es évek eleje volt a legjobb.

SzZoole 2016.09.25. 11:38:21

@Golf2: igen a '90-es evek nagyon jok voltak,de akkor en meg nagyon fiatal voltam,meg csak bontakoztak a szarnyaim,es azokba a helyekre nem volt ki irva,hogy haverfelvetel van,oda bekellet magad dolgozni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.25. 11:48:14

@Főgebra: Az már aberráció:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.25. 11:49:51

@Zoole[uk]: Ez igaz. Hogy milyen áron azt ne firtassuk.

SzZoole 2016.09.25. 11:55:19

@diggerdriver: hogy milyen aron?
Szerintem egy paran annak koszonhetoen tantorogtak,szoval tenyleg ne firtassuk

SzZoole 2016.09.25. 12:01:31

@Zoole[uk]: talaltam egy jo helyet,ezt a t bone steak-et nezd meg:)))

"Tomahawk 1200g/42oz49.80
For the true carnivore, when even a prime T-bone is simply not up to the job! This is a completely unadulterated, thick slab of prime rib still on the bone! A great feast for 2 to share, but nothing quite beats the sheer presence of a tomahawk to yourself. This cut has the vital nugget of fat in the centre that bastes the meat while cooking for the ultimate flavour. Professionals in the industry almost always favour this cut."

Mit szolsz hozza?:)))

SzZoole 2016.09.25. 12:02:57

@diggerdriver: hopp ez neked szantam.
talaltam egy jo helyet,ezt a t bone steak-et nezd meg:)))

"Tomahawk 1200g/42oz49.80
For the true carnivore, when even a prime T-bone is simply not up to the job! This is a completely unadulterated, thick slab of prime rib still on the bone! A great feast for 2 to share, but nothing quite beats the sheer presence of a tomahawk to yourself. This cut has the vital nugget of fat in the centre that bastes the meat while cooking for the ultimate flavour. Professionals in the industry almost always favour this cut."

Mit szolsz hozza?:)))

Golf2 2016.09.25. 13:24:52

2 Londoni hír: 1100 magyar akar Londonban szavazni,és kivezetették a londoni rendőrök a már nem védett gyurcsány elen beszóló magyarokat...

Larry Silverstein 2016.09.25. 14:13:40

Olyan helyre eleve nem megyek (élni) ahol a) idióta hangzású a nyelv b) nagy a multikulti színkavalkád

amszterdam mind a 2

Larry Silverstein 2016.09.25. 14:13:48

@Golf2: Peeersze....volt agy 3 magyar összesen a gyurcsányferin...:) azok is beszóltak neki.

Bajnai meg Dopeman túrája ugyanilyen sikersztori volt 2-3 éve.

kardio1 2016.09.25. 14:24:55

Meglep, hogy Fletotol azt várták, hogy a Brexitrol, meg az angliai magyarok jövőjéről nyilatkozzon. Nyilván kampányolni ment Londonba, nem másért, nem érdekli őt, mi van az angliai magyarokkal. Csak akart egy jót patasordogozni...

sebi77 2016.09.25. 15:50:09

@Larry Silverstein: Ajánlom figyelmedbe Nyizsnyij Novgorod. Az orosz kétségkívül szép dallamos nyelv, és egyáltalán nem multikulti. Vissza se fordulj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.25. 17:23:44

@Zoole[uk]: Minden szavával egyetértek. Én sem tudtam volna jobban elmondani:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.09.25. 17:26:35

@kardio1: Mindegyik magasról leszarja -igen, a mostani is-, hogy alapvetően mi van az itthoni v. külföldi magyarokkal. :)

tanato 2016.09.25. 17:43:50

Brexit:Ma reggel haLLOTTAM VALAMELYIK RÁDIÓ HÍREIBEN hogy Teresa sokkal hamarabb érvényesíteni kívanja a kilépést mint eddig gondoltuk.nevezetes a jövő év legelején.Hogy ez mit jelent a már kint élő vagy ezután oda menni szándékozó magyarokra vagy egyéb káeurópai jobb sorsukat kereső emberekre azt nem tudom persze./csak sejtem/

montroyal ( CAN qc) 2016.09.25. 17:45:37

a fizetes nalam jol olvashatoan ki van irva 3 felekeppen lehet fizetni az ado vizsgalat ota

3 mod de paiements- cash , comptant et immediatement

amikor ado vizsgalatot csinaltak ellenem azt is megneztek hogy nem tettem be nem vettem ki a szamlamrol nem volt cliens kp szamla tehat mibol fizettem ki a koltsegeimet
na ezt a lehetoseget szuntettem meg mert minden kp-be van a zsebembe semmi nincs a szamlamon ..

kardio1 2016.09.25. 18:10:21

@tanato: a kilépési szándék bejelentése várható akkor, onnantól indul a két éves kilépési procedúra.

kardio1 2016.09.25. 18:12:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nyilván mindegyiknek megvannak a saját érdekei. Az államférfi olyan ritka manapság, mint a fehér holló, csak politikusok vannak. Államnő meg soha nem is volt :-)

morph on deer 2016.09.25. 18:18:17

@diggerdriver:
"Bizony bizony, Ányicska, mintha csak magam mondtam volna.."

(Mondta Alexandr Alexandrivics Panangin, vagyis Raksányi Gellért eredetileg)

morph on deer 2016.09.25. 18:18:27

Azért elég nehéz elképzelni, mi az ami akár elsőre is sokkolhat Amszterdamban.

Én több mint tizenöt éve jártam ott először, és azonnal otthon éreztem magam!
Nem, nem szívok!
Azt sem.
Igaz, akkortájt nyitott a SupperClub, de nem az volt a döntő, csak a ráadás.
A leg-közvetlenebb, easygoing népség, valaha is! Reggel, délben, este és éjszaka, egyaránt.
Soha egy percig sem éreztem magam "fenyegetve", még az Oude Hoogstraaton sem, éjjel kettőkor, sem a környékén.
Szeretem, na, mit tagadjam.
Pedig mondom, az elmúlt ötven évben nem használtam kábítószert!
(OK., bevallom, korábban jártam hittanra, de ezt már meggyóntam!)

takarék-láng 2016.09.25. 18:18:30

Ma mindenki ki van moderalva aki ide merte irni az igazsagnak megfelelo velemenyet?

Főgebra 2016.09.25. 18:31:35

@takarék-láng:
Gondolod, hogyha nicket váltasz akkor aztán, téged nem ismernek fel?

2016.09.25. 19:00:52

@kardio1: Volt rá példa a magyar történelemben. Manapság tényleg nem jellemző.

2016.09.25. 19:02:17

@kardio1: Akkor 2019-ig kell kitántorogni Angliába. Utána már b@szhatja mindenki! :D

kardio1 2016.09.25. 19:16:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te kijutsz azelőtt ? Vagy maradsz Magyarországon ?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.25. 19:41:15

Hollandusok: a bicaj az tekjesen rulez dolog, főleg, ha nincsenek emelkedők.Meg ha télleg majdnem mindenhol elsőbbségük van.Kedvencem a Bakfitty teherszállító bringa... :D
Szinte külön jogosítványkategória kell valszeg rá...:D
Itt felénk is akad ilyen néha, eddig javarészt élőárut (kölkeket) láttam bennük.

Terekek: hát, azért ha 100 km-enként megállnak teázni, kávézni, jól bekajálni; akkor rohadtul nem lehet haladni...ILyen tempóban egy 3-400 km-es táv beletelik egy napba is...Persze nekem jó, ha nekik is... :D

Svédek: jaja, én se nagyon hordok készpénzt.Még az ilyen piacos helyeken (mittudomain, ikea parkolóban árulnak valami gyümölcsöt nyáron, szóval eléggé ad-hoc az egész) is van a kereskedőnél mobiltelefonhoz kapcsolható kis kártyaolvasó.Nagyon sirály.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.25. 19:48:07

@Zoole[uk]: egyetértek, sajnos mi túl fiatalok voltunk.Innentől már csak egyes számban: sajnos ki is maradtam a legjobb bulikból, a benzincsempészetből a jugókhoz (egy dajcsmarkét venni, odaát két dajcsmarkért eladni); a sok használtkocsi behozatalból; a hátéós-olajszőkítős időszakból, stb, stb...A q életbe... :-(
:D

Franquette 2016.09.25. 19:48:19

Édes FAszom, hát nem kéne talán a slozira is kocsival járni, és akkor tejlesen rendben van Amsterdam

2016.09.25. 19:53:44

@kardio1: Mo. az ígéret földje, csak tenni kell érte. Nem menekülhet mindenki el innen. Valakinek fel kell virágoztatni az országot, ha már a gyávák megfutamodnak....

:))))

exterminador 2016.09.25. 19:58:04

@kardio1: amit valószínűleg úgysem visznek végig.

kardio1 2016.09.25. 20:08:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: én inkább a megvalósult ígéretek földjére vágyom. Igaz, ebből a szempontból Franciaország se az igazi. Nem is tudom, kire fogok szavazni a jövő évi elnökválasztáson...

2016.09.25. 20:18:57

@kardio1: "én inkább a megvalósult ígéretek földjére vágyom."

Igen, az még jobb lenne. :)

morph on deer 2016.09.25. 21:12:39

"...főleg, ha nincsenek emelkedők."

Hollandiában!
Hogy mik nincsenek??
Jéééézus..!

marczy 2016.09.25. 22:05:16

Majdnem 3 évtizede jártam Hollandiában, szuper volt, a bicikliút az autópálya mellett is mindenhol ott van, nekem ezzel az égvilágon semmi bajom, Amszterdam is gyönyörű. Az echte holland lányok magasak és sok köztük a szőke, no meg énekelni is nagyon tudnak :). Pont Hollandiában inkább vonattal meg autóval jártam, biciklizni inkább Németországban bicikliztem sokat, ha nincs más, jó az is, ha le kell tekerni egy laza húszast, ötvenest, nyolcvanast, nem gond, csak itthon még vannak gondok a bicikliút-hálózattal, "biciklizni tilos" táblából annál több van.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.25. 23:09:33

"Amikor négy éve először jártam Amszterdamban, sokkolt a város. Egyáltalán nem tűnt élhetőnek"

Jó lett volna már ide beszúrni, hogy "megrögzött autósként". Mert egyébként még mindig nagyon jó kis hely, bár most már tényleg túl kevés a holland.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.09.25. 23:41:50

Igen, a megrögzött autósságom a hozott anyagom volt, mert napi 200km-t ültem autóban az utolsó 12 évben Magyarországon. Tényleg hozzám nőtt. Meg a magyar agyam, ami arról szólt, hogy drága a parkolójegy, meg szűkek az utcák, meg esik az eső. Hát erre is utaltam most már persze némi öniróniával. Meg arra, hogy igenis le lehet vetkőzni a rögeszméinket, ahogy nekem is sikerült, de közben persze végig megyünk egy kicsi vagy nagy átalakuláson ki-ki vérmérséklete szerint. És nincsenek fixa ideák, és nincsenek rögeszmék, és nem kell első látásra mindent eldönteni.
Azután lám, itt lett helye az életemben a gyaloglásnak, és a tekerésnek is.

para_noir 2016.09.26. 08:51:01

Értem, Amszterdam azért szar hely elsőre, mert nem lehet rendesen autózni, parkolni, meg a sok hülye biciklis. Ezt Tarlós unokája írta talán? :) Annyira tipikusan magyar tirpák hozzáállás, remélem a poszter azóta normális lett.

Hari Seldon 2 2016.09.26. 09:06:41

@kardio1:
Nyilván Juppé lesz a befutó.
www.ouest-france.fr/elections/presidentielles/primaire-droite/primaire-droite-sondage-juppe-battrait-sarkozy-de-12-points-4511634
Nálam a múltkori klíma ügyi kijelentése miatt egy kicsit megítélése a Sarkozynek is, bár továbbra is a másik a szimpatikusabb. (viszont nyilván ez a kijelentése sok más embernél ellenkező hatást váltott ki)
Macron-ban meg azt becsülöm, hogy ezt a régi szocialista gazdaságpolitikát át merte alakítani. (pont akkor kezdődik ennek a "szüretje" amikor az UK kilép)

macamuca [IHUN] 2016.09.26. 09:40:43

@morph on deer:
Vagyis Markos József = Alfonzo
:)

Coco C. 2016.09.26. 13:36:00

@montroyal ( CAN qc): ez azt jelenti, hogy nem is fizetsz adot ott ahol elsz?

kardio1 2016.09.27. 17:07:09

@Hari Seldon 2: Remélem, Juppé elvérzik: az öreg roka, aki magàt a politikàban szûznek, fiatalnak, dinamikusnak, modernnek àllitja be LOL. Macron meg pont ugyanazt képviseli, mint a magyarorszàgi ùjbaloldal: màr csak szlogenek szintjén létezik a baloldalisàguk, gazdag nagytôkések màr, akiknek balodalon van a szivük, de jobboldalon a pénztàrcàjuk. Sarko klimavàltozàssal kapcsolatos kijelentésével nem tudok egyetérteni, de amit a beilleszkedésrôl mondott, és amibôl csak a gall ôsöket szokàs kiemelni, hogy ki lehessen figuràzni, azzal nagyon egyet tudok érteni.

Bicepsz Elek77 2017.03.12. 10:43:39

Mit keres az oregedo Merkel a sved koronan?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása