oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 16. 06:46,  Élet az elveszett Paradicsomban 91 komment

2016. szeptember 16. 06:46 Határátkelő

Élet az elveszett Paradicsomban

Gozo-szigete finoman fogalmazva sem tartozik a magyar határátkelők kiemelkedő célpontjai közé, ami nem csoda, hiszen ez a Máltához tartozó sziget alig 68 négyzetkilométer (csupán az összehasonlítás végett ez annyi, mint Budapest III. és XII. kerülete együtt), és még ezen is csak 37 ezer ember él – papíron. Hogy a valóságban mennyien vannak, és milyen is egy ilyen kis szigeten élni, azt Tucano írta meg, aki három évet töltött ott családjával.

Új életet kezdeni egy másik országban nehéz és küzdelmes folyamat mindenki számára. Pláne, ha gyerekkel vágunk neki. A Frankfurti mesék blog és a Határátkelő közös felhívása! Ha érdekel, itt olvashatsz további részleteket!

1_124.jpg

„Gozón élni gyönyörű, ha bizonyos adottságok passzolnak hozzád. Egy szigeten például nem meglepő, ha elszigetelődsz. Namármost, ha még nem éltél szigeten, akkor nem tudod, hogy az milyen érzés (tanyasiak igen). De a Máltán (mint ország) található Gozo-szigete egy kis tengeri paradicsom, ha van pénzed vagy szabadságra jössz, viszont nagyon kemény hely, ha melózni akarsz.

“Reggel négykor kényelmes negyedház iz-Zebbug templomában, ez a halászok miséje és ha a tengerre mész, akkor tudod hogy nincs az az isten, amelyiknek a segítségére ne lenne szükséged a bajban. Megy a mise, de csak halkan halljuk az atyát:

“Sultan Ġesù, iben Alla” (Jézus király, Isten fia),

mert a második oldalhajóban dominózunk munkáspárti halászokkal a márványon és vesztésre állok, ebből megint az lesz, hogy én szedhetem ki a hálóból a beragadt szmötyiket mindjárt. Néha odanéznek a nacionalista párti halászok a főhajóból és helytelenítően csóválják a fejüket, de nem szólnak, a papot nem zavarja, hiszen ott vagyunk, és csak ez számít. Gozo ilyen.”

Gozo szigete nevét a spanyol „gozar” (élvezni) igéből nyerte, talán nem véletlenül. A mitológia szerint Odüsszeusz is itt volt hét évig Kalüpszó nimfa szexrabszolgája, ha úgy nézett ki, mint a képen, akkor nem sajnálom szegény görög hajóst. Sajnos, azóta elnimfátlanodott a sziget és akkor még finom voltam.

Három év számomra nagyon hosszú idő egy helyen, mert átlagosan másfél évente költözünk új országba a munkám miatt. Gozo azonban megfogott és bármennyit panaszkodok, azért minden pillanatát nagyon élveztem.

Pár hónapig voltam munka nélkül, ezt a háziúrnak köszönhetően éltük túl, aki etette a családomat, sose felejtem el neki, bárki bármit is mondjon a gozóiakról, ennyi szeretetet és törődést legfeljebb a szüleimtől kaptam, de kizárt, hogy ezt valaha elvárhassam valakitől és mégis.

Gozo nem Málta

Sokszor fogod hallani: „Gozo is different”, igen Gozo más, Gozo nem Málta, hálaégnek. A főszigeten nem tudnék élni, hiába a rengeteg történelmi és kulturális emlék (mindet végignéztem, tényleg 100%-ra teljesítettem a máltai turizmust, ilyen még egy országban sem sikerült), de Málta szigete nekem túlnépesedett és borzasztó szennyezett. Két asztmás gyerekkel a közelébe se mennék, miattuk nincs választásunk.

Nem az első és nem az utolsó mediterrán ország Málta, ahol laktam, de a gazdasági előnyök mellett van más is, ami számít. Gozo más, sokak szerint a mai napig elnyomott kis paradicsom, ahol annyira azért nem egyszerű az élet, mert a nagy testvér egyszerűen elszívja a turistákat és a gazdasági lehetőségeket. Ez tény, ezen nem érdemes vitatkozni.

A gozói gyerekek felnőnek és elköltöznek, kevés nekik a sziget. Talán teljesen kiürült volna, ha mi, magyarok nem foglaljuk el, mert Málta félig-meddig, de Gozo szinte már teljesen magyar gyepű.

2_96.jpg

Gozo nemcsak külön sziget, de a népessége is különbözik Máltától. 1551-ben ugyanis a török Dragut admirális, öccse elvesztése miatti bosszúból megszállta a szigetet és mind az ötezer lakóját elhajtotta rabszolgának Belső-Anatóliába, ahonnan nem is jött vissza senki.

Helyükre szicíliai parasztokat telepített a lovagrend és emiatt a mai napig jelentős a különbség az ország két szigetének „kultúrája” és habitusa között. Azért raktam idézőjelet, mert néha úgy éreztem, hogy Málta nem ország, hanem egy nagy vár körül élő kiszolgáló személyzet, akik a lovagokat, majd az angol katonákat kicserélték turistákra. De a recept nem változott, a turisták izzadnak a várban és enni kell nekik adni, meg szállást, a kereskedőknek meg adókedvezményt, hogy kikössenek.

Szóval, Máltával ellentétben Gozo nem egy túlnépesedett porcsapda, hanem egy kis darab a Mediterránium elveszett természeti Paradicsomából, persze fák nélkül.

Ipar gyakorlatilag nincsen, hacsak a konzervgyárat, meg az ablaktörlő-öntő üzemet leszámítjuk, de ezek se óriási zakatoló géphalmazok, tulajdonképpen észre se vennéd az „ipari parkot”, ha nem keresed.

Gozón lehetsz pincér, paraszt, vagy halász, vagy hobbizsoké, na, jó, még búvároktató is. Ezeken kívül elhanyagolható minden tevékenység és egyébként se szívesen engednek be a gozóiaknak fenntartott szakmák művelői közé.

Milyenek a gozóiak?

Eredetibb nevén Ghawdex lakossága a Wikipedia szerint 37 ezer fő, ebből körülbelül húszezren csak papíron laknak ott adóoptimalizálás miatt vagy szezonálisan, ki a dögmeleg nyarat szereti, ki az enyhe telet.

A valódi gozóiakat viszont megismered. Egyenként és név szerint is. Három év elég volt rá, hogy szinte mindenkit megismerjek ott, de tényleg. Eleve Gozón MINDENKINEK KÖSZÖNNI kell, és máris indulhat a társalgás. Miről lehet beszélgetni a gozóikkal? Természetesen mindig arról, aki nincs ott, mert a gozóinál pletykásabb nép nincs is a világon.

5_47.jpg

Kilépsz az ajtón, elindulsz a boltba és köszönsz a mindig sutyorgó helyieknek. Természetesen onnantól csak rólad beszélnek. Mindent tudnak rólad, hidd el. Ki vagy, honnan jöttél, hol dolgozol, mennyit keresel, ki a csajod és hetente hányszor.

Fel sem tűnik, de Málta és Gozo nagyon kemény rendőrállam, az ott lakókról mindent tudnak. Például az EU-választás előtt becsöngetett hozzánk egy rendőr. Nyitom az ajtót, mizu, hát nem is helyi fakabát a szentem, hanem máltai.

- Elhoztam a választói igazolványát!

- Köszönöm, hozom az ID cardot, hol írhatom alá?

- Nem kell, ismerjük jól.

(és ez vajon mit jelenthet? Túl biztatóan nem hangzott, pedig sosem igazoltattak)

Az átlagos gozói szinte sosem jár a szigeten kívül, de a házától száz méterre lévő strandra sem jár le (kivéve, akik dolgoznak, mert ők naponta ingáznak Máltára).

Ez annak ellenére is igaz, hogy a sziget lakói az ország szocialista évtizedei alatt (volt ilyen is) szinte mind elmentek Ausztráliába vagy az Egyesült Állomokba szerencsét próbálni.

Aztán visszajöttek egy kis pénzzel és elnevezték a házukat Sydney-nek, meg Los Angelesnek és legfeljebb a sziget fővárosába mennek el vasár- és ünnepnapokon, meg a minisztériumba okoskodni.

Szemétszedéskor lejött házunk népe segíteni egy furgonnal a strandra, az öreg körülnézett és azt mondta, „milyen szép itt, utoljára a hatvanas években jöttem le”… A világ egyik legszebb strandjáról van szó, kevesebb, mint egy kilométerre a háztól az ici-pici szigeten, amire ráadásul rálát az ablakából.

Onnan indította Barbarossa (a berber kalóz) sajkáit a keresztény kereskedőhajók ellen, csodálatos hely az. Nem hülyéskedek, persze lehet, hogy ez csak nekem meglepő.

(Mint ismerősöm vendége, a nyíregyházi bankár, aki a káprázatos Máltára néző kilátású, ingyen, pár napra megkapott ház teraszán közölte felháborodottan, hogy neki senki sem mondta, miszerint a tenger hullámzik).

Egy gozói számára egyébként az élet folyamatos csúcspontja a hússütés és zabálás a tengerparton a rokonokkal, körberakva szúnyogriasztó fáklyákkal. Megértem. Ezt is teszik minden nap májustól október elejéig, meg közben is sokszor, ha az idő engedi.

Segítség a bajban

Sokat szidom a máltaiakat, de persze őket is szeretem szívből és valami fontosat mindenképpen tudatni szeretnék a máltaiakról és a gozóiakról! Ha baj van, ők segítenek.

Ők üzemeltetik a legtöbb missziósházat és szinte havonta gyűjtenek az ország lakosságához képest hatalmas mennyiségű pénzt jótékony célra és szinte sosem maguknak.

Máltán az egyház a mai napig fontos és vezető szerepet tölt be, ennek minden jó és néha kiderülő rossz oldalával együtt. Máltán a munkáspárt hőzöngött a menekültek miatt és a nacionalista párt segíti őket. Persze azóta már mindannyian együtt, az egyház koordinálásával, mert fontos a szeretet és az együttérzés.

Ez nagyon furcsa lehet, de ők politikai előnyszerzés helyett HELYBEN segítenek, orvosokat küldenek, felderítik a déli szomszédokban a helyzetet, ahol gazdasági és egyházi missziókat is üzemeltetnek.

3_89.jpg

Barátok

Kedvesek a gozóiak, de én baráti kapcsolatot kialakítani igazából nem tudtam három év alatt velük. Haverit igen, üzletit pláne könnyedén. Érdekes módon a gyerekeknél is ezt látom, volt nálunk mindig siserehad, de igazi haver az fiamnál egy félig gozói, félig holland srác volt, lányomnál meg egy másik magyar leányzó.

Szórakozás és sport

Na, hagyjuk. Kultúra, mint olyan az egész országban nincs, egyszerűen nem tudott kifejlődni, nem olyan volt a történelem. Hiába kapod fel a fejed, ez így van. Vannak jó koncertek, komolyzenei, ha érdekel, de télen.

A máltaiakat eleve beoltották zenei ízlés ellen, hihetetlen, hogy még a rádióban sem képtelenek eltalálni egyetlen muzsikát sem. Kinek a pék, kinek a pékné, de ha éltél ott, akkor tudod pontosan, hogy csak olyan zene megy, amit otthon még a fodrásznál is megkérsz, hogy azonnal tekerjen el, életkortól és divattól függetlenül.

Nyáron nagy gozói buli a Sunscape party, mindenféle jó zenékkel, de mivel a szigeten csak államfői engedéllyel lehet hajnali 2 után szabadtéren bulizni, gyakorlatilag kiherélték azt a lehetőséget is.

Amikor kiderült, hogy a falusi könyvtárnak rajtam kívül két felnőtt tagja van, már sejtettem, hogy marad a képzőművészet, de az sincs. (Victoriában van jó könyvtár, ha keresztény misztikusokra vágysz.)

A máltaiak hivatalosan is a világ leglustább nemzete. De Gozón mehetsz úszni, búvárkodni, freedivingolni, valamint vízbe ugrálni (ezt erős idegzetűeknek javallom, mert így elbaxni ugrást tényleg nehéz). Ezek vannak, kiegészítve a motorcsónakozással.

Hey, horgászás! Na, ezt felejtsd el, ha nem értesz hozzá, pláne vízről és közelébe se menjél más halászhelyének vagy kiderül, hogy vannak-e cápák 800 méteren vagy nem. Ha viszont halásznál, mármint beállnál halászhajóra melózni, akkor delfinekkel bújócskázhatsz, mindig elámulok, hogy lehet ennyire gyönyörű valami.

4_64.jpg

Van a Sportközpont, meg mióta feleségem se ott tart ugye órát, már csak Barbara, a magyar fitneszoktató, őt merem javasolni, mert ha meglátod a gozói fitneszedzőt és edzést, garantáltan napokig fogsz nevetni, míg honlányunk megizzaszt rendesen.

Majd elfelejtettem, bunyózni lehet, Joseph főrendőr kempo edzései rendben vannak, meg a társaság is nagyon jó. És persze sziklamászás ezerrel. Szörf, mármint a vitorlával ellátott szintén jó móka, mert szél az van. Kite eszedbe se jusson, rögtön felemel a vízről a szél és száz méterrel arrébb odacsap valami sziklának, be se csomagold a cuccost, túl rövidek a homokos tengerpartok.

Akkor mi van? Hát a templom. Ha gyerek vagy, akkor heti 12 órában vallással foglalkozol. Ha felnőtt vagy, akkor megnézed a körmenetet, ha nagyon beilleszkedsz, akkor el kell járnod templomba is. A körmenet izgi, vannak bilincses hóhérok is és részt is lehet venni.

A gozói karnevál

Na, ez kemény. A mindig visszahúzódó gozóiakból egyszer csak kitör az állat. Jönnek a turisták, meg a melegek az egész országból Nadurba, mert lehet lánynak öltözni. Aztán a helyiek mind maszkot húznak, tényleg nem ismered fel és akkor nagyon elengedik magukat.

Például levágott fejű patkányt pörgetnek vagy körbetekerik magukat frissen levágott marha beleivel. Ez egy hétköznapi és hagyományos kosztüm és persze egy héten keresztül megy a brutál piálás megállás nélkül Nadurban. Ez a karnevál, nem az ujjeltartós velencei!

Biztonság

Gozo Európa legbiztonságosabb helye. Ha rettegsz a migráncsoktól, akkor itt még azt sem kell, illetve de, mert tele van mindenféle koldus kelet-európai országokból érkezett megélhetési bevándorlókkal, ha érted, hogy rád gondolok.

Sosem zártam be a kocsimat és lakáskulcsom sem volt, ami nem általános, de nálunk a faluban lopás kizárt, mindenkinek van fegyvere és egyáltalán sosincs semmi.

Egyszer elhagytam a telefonomat az egyik kilátóban, és amikor visszamentem érte vagy tíz óra múlva, még mindig ott volt a pihenőpark közepén egy asztalon a szezon közepén.

Azt külön érdemes kiemelni, hogy Máltán napközben is sok a részeg sofőr, de este aztán mindenki be van nyomva rendesen és a mindenki alatt az összes Málta területén tartózkodó autóvezetőt értem, bel- és külföldit egyaránt. Felveszik a ritmust.

A rendőr nem állít meg, szonda nincs, amúgy is harminccal mész lakott területen. Kivéve, amikor Samut bácsi odaadja 14 éves unokájának az Iveco nyergesvontatót, mert a hülyegyerek 70-el közlekedik a kamionnal a sikátorokban.

Én Gozón tanultam vezetni és a gyakorlati órán (februári délelőtt 11) nem volt kin gyakorolni az előzést, így nagyon felderült a tanerő arca, amikor megláttunk magunk előtt az úton egy birkát. Hoppá, index kirak, megelőz, index másik irányba…. Akkor használtam először és utoljára Gozón irányjelzőt.

Káromkodásnál vigyázz a nyelvedre, egy érthető (mondjuk angol) kurvaistenit pont három hónap sitt blaszfémiáért!”

Ha érdekelnek további írásai, akkor Tucano oldalát itt érheted el. Nekem nagyon bejön, érdemes olvasgatni!

HÍRMONDÓ

Megtagadható-e a személyi igazolvány kiadása?

Olyan hírek terjedtek, hogy egyes okmányirodák megtagadták a magyar személyi igazolvány kiadását vagy megújítását azoktól, akik életvitelszerűen külföldön élnek. Utánajártunk, jogszerű-e ilyet tenni, részletek itt.

Minden negyedik gyerek külföldi anyától születik Angliában

A brit statisztikai hivatal adatai szerint tavaly valamivel több, mint félmillió gyerek született brit anyától, míg 192 ezer olyan nőtől, aki a szigetországon kívül látta meg a napvilágot. Ez abszolút rekord. Na, vajon kik állnak az élen?

Havanna piszkos valósága

Az utcákon lassan halmokban álló szemét, az igényekkel megbirkózni képtelen szennyvízcsatorna-hálózat, csőtörések – az ember nem éppen ilyennek képzeli Havannát, pedig a kubai főváros ilyen… is. Pillantás a valóságba.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta Gozo

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4911711185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.16. 06:52:41

3 hónap sitt 1 káromkodásést? Betegek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.09.16. 08:06:07

Máltán simán élnék. Kaptam is állásajánlatot oda nemrég. Megnéztem az IT fizetéseket és a megélhetési költségeket, aztán egy kínos röhögés után ismét itthonmaradtam.

Ilyen elhagyós sztorim volt nekem egyszer olaszországban, kb 20 éve :D Akkor rossz híre volt az olasz közbiztonságnak. Egy kávézóban reggel ottfelejtettem a hátizsákomat, benne útlevéllel meg minden szarral. Ez Vicenzában volt és mivel asszem Firenzébe ruccantunk át, estig nem tértünk vissza. De még megvolt a táska érintetlenül.

firg_firg 2016.09.16. 08:26:48

Balaton / Velence parti ismeroseim se nagyon jarnak le a tohoz. Tiz ev siman kiesik, foleg az idosebbeknek.

Buchhalter 2016.09.16. 09:17:15

Gozon is számos magyar él?A posztból nekem ez jött le:De majd remélem jön Tucano és megmondja.Málta tetszik,de max csak turistaként egy max 2 hétig.Nekem is a képek és mások elbeszélése alapján túlzsúfoltnak tűnik.Ja ,pár setét Fidesz rajongóval sikerült összevesznem egy Indexes blogban.Szerintük hazugság ,hogy több százezer magyar van kint és ők úgy tudják a bennfentes haverjaiktól.hogy tízezer számra jönnek vissza a magyarok.Sehogy sem tudtam őket meggyőzni,sőt én voltam a tök és még finoman fejeztem ki magam. Szerintetek ezek normálisak??? Kint van az egyik sógorom a teljes családjával és számos volt osztálytársam valamint kollégám.Sokan szintén családdal évek óta.Többeket megkérdeztem Facén mostanában és a többség egyelőre nem szándékozik haza jönni.Főleg az Angliában lévők nyilatkoztak így.Ők inkább megvárják a Brexit hiszti végét.

Karma17 2016.09.16. 09:29:05

@Buchhalter: Kb. 15 honapja koltoztunk Belfastba. Valljuk be, nem a legnepszerubb uticel kikoltozoknek. Miota itt vagyok, csak en tudok 3 csaladrol (!) akik ide koltoztek, velunk egyutt 14 ember :). Eszak-Irorszag harmadakkora mint MO (nepesseg tekinteteben).

Egyebkent valoban, mi is hasonlokeppen vagyunk vele. Megvarjuk a Brexit hiszti veget, bar mar kezd latszani hogy nem lesz sima menet, ha a City elveszti az EU-s bankolasi jogait...

Taxomükke (UK) 2016.09.16. 09:41:32

Na EZ egy jo iras volt!
A statisztika es a kozgazdasagtan pedig a szociologiai fejtegetesekkel egyutt baszodjon meg.
Pardon my French.

Buchhalter 2016.09.16. 09:49:22

@Karma17: ezt odadörgölném az elvakult Orbán fanok orra alá.Fideszre szavaztam,de többet nem fogok.Például azt sem értem ,hogy miért kell belevenni a KSH statisztikákba a kinti dolgozókat.Nem a magyar GDP-t növelik.Az adóik a fogadó ország kasszájában landolnak és a napi létszükségleteikre is ott költenek.A hazaküldött összegeket meg egyszerűen túlzónak tartom.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.09.16. 10:00:11

Jó írás, jó stílus. Írhatna sűrűbben is. :)

sellőlány 2016.09.16. 10:15:41

Tucano, akkor biztos, hogy ismered azt a magyar családot, aki szintén ott élt egy ideig (vélhetően részben egyidőben veletek), és a 3 gyerek keresztneve N-nel kezdődött. (Azóta már 4 gyerekük van.)

MagyarJoe 2016.09.16. 10:42:05

Na, vegre egy jo poszt.

Gozora várva :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2016.09.16. 10:47:43

Felüdülés volt ez a poszt így ma reggelre. Köszi

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.16. 11:14:19

@Karma17: már 15 hónap? Ennyi ember? Ideje klubot alapítani! :-) Összejártok amúgy, ha nem titok?

Málta tetszett, ide szólt első nyaralásunk az írországi kiköltözés után. De olyan kicsi! Nevettünk, mert láttunk egy lezuhant vitorlázórepülőt (csak kisebb baja esett az angol nyelvű újság szerint), pár méterre az úttól. Erre azt írta másnap a lap, hogy a "civilizációtól messze ért földet a szerencsétlenül járt ember". Pár méter volt közte és az út között!

Gozo is klassz volt, azok a fények és színek...! Nagyon élveztük.

M. Péter 2016.09.16. 11:28:09

@Karma17: Inkább a Mo. 1/5-hez van közel, kb. 1,8 milló a lakosság.

jewel79bp 2016.09.16. 11:28:20

Tucano, ezt hogy csinálod? Másfél évente új ország? Milyen nyelven beszélsz velük, hány nyelven beszélsz? Mert szerintem sokaknak ott fejeződik be a dolog még a gondolat szintjén, hogy ezeken a pici helyeken tuti, hogy tudni kell a helyi nyelvet, nem? És mire beletanulsz, vagy felkopik az állad, vagy már mész is tovább... Kíváncsi lennék, hogy ezeket a problémákat hogy sikerült áthidalni?

fhdgy 2016.09.16. 11:35:38

Ha Paradicsom, akkor: e nagy hozzászóláscunami rákényszerített, hogy régi határátkelős posztokat nézegessek természetesen a hozzászólásokkal együtt.

Paradicsom volt, elveszett Paradicsom!

zserzsenne 2016.09.16. 11:51:59

Évek óta olvasom a blog-ot, de ez a legjobb írás eddig!

P.Elliot 2016.09.16. 12:26:31

Nem is emlekszem hogy mikor olvastam ilyen erdekes, olvasmanyos, humoros posztot....meg nagyon sokaig olvasgattam volna, plane hogy a szigetrol nem tudok semmit.
Tukano, megkerdezhetem hogy mivel foglalkozol hogy volt ido hogy a csaladot mas etette, vagyis hogy nem volt eleg penz? Miert koltozkodtok folyton? Milyen munka az amivel mindig tovabb kell menni?
Egy biztos hogy erdekes eletet eltek, nekem is kedvem lenne ilyesmire.
Az a templombeli dominozas oriasi volt.
Tobb posztot is kerhetnenk? Ilyen stilusban.... Irasra szulettel ugye tudod, mint van itt egy par akinek idot kellene szanni erre.....

fhdgy 2016.09.16. 12:37:09

@P.Elliot: az is érdekes poszt, amikor Tucano leírta az elköltözése történetét Gozoról. Itt feljebb megtalálod "Betyárbútor" cím alatt.

Mondjuk érdekelt volna a visszaköltözés története is, csak nem tudom, hogy mi maradt el, maga a visszaköltözés vagy csak egy poszt róla.

Ha az első, akkor most Gozoról írt, de nem Gozoról.

P.Elliot 2016.09.16. 12:38:13

@Golf2: Ha par honapig munka nelkul voltal akkor csak nem lesitteltek mert karomkodtal, hehehe....?.../ nem komolyan gondolom csak szorakozok..../.

P.Elliot 2016.09.16. 12:40:35

@fhdgy: Meg fogom keresni de nem most mert en igy nyaron folyton idohianyban vagyok, este azert megnezem...
Jobban netezni inkabb telen erek ra....kertem van, illetve kertjeim, egy sajat itthon, egy meg a kozossegi kert...

P.Elliot 2016.09.16. 12:42:13

@Golf2: Elirtam, nem neked szantam a kerdest hanem Tucanonak...

P.Elliot 2016.09.16. 12:47:25

Gyorsan a posztolo blogjara kattintottam, mar latom hogy kicsoda, , tobb kerdesem mar nincs is.

fhdgy 2016.09.16. 12:47:47

@P.Elliot: ha Tucano saját weboldalát megnézed, sok minden érthetővé válik: www.tucanoprod.com/

tucano 2016.09.16. 13:18:29

@Buchhalter: hahó, Van egy olyan falu (Marsalforn), ahol 73 bejelentett lakosból tavaly 32 volt magyar.... és az csak 1 falu. Máltán szerintem a népesség 3-5%-a magyar, ami döbbenete. Amikor felvetettem a képviselőnek, hogy legyen Petőfi Sándor utca kicsit meglepődött, de majd meglátja :D

tucano 2016.09.16. 13:21:52

@Taxomükke (UK): @Határátkelő: @MagyarJoe: @Mammaroza: @zserzsenne: Köszönöm szépen!!! Nektek (egész Határátkelő communitynak) egyszerűen élvezet írni!

tucano 2016.09.16. 13:27:06

@sellőlány: szerintem igen!
@jewel79bp: Máltaiul sajnos nem tanultam meg, mert az angol elvileg feleslegessé teszi. Kivéve a mi falunkban, ahol nem beszélnek az emberek angolul, csak egy picit. Máltaiból is valami hihetetlen tájszólást. De 7 nyelven beszélek, meg most tanulom újra az oroszt, hátha egyszer haza kell menni Budapestre, ott innen nézve már fontos előny :D

@P.Elliot: Írok folyamatosan. Amikor nem valami kifejezetten üzleti pr mocskot, akkor Határátkelő ki szokta ide rakni (amiért nagyon hálás vagyok), illetve szeretnék sok nem szakmai cikket írni és azoknak itt a helye. Túl sok olyan szépséges dolog történt, amit csak határátkelők értenek meg igazán. (meg aki ilyesmi iránt érdeklődik).

Golf2 2016.09.16. 13:35:08

@tucano: Mit dolgozik ott ennyi magyar? IT-sek,pincérek? Van más is?

Buchhalter 2016.09.16. 13:40:01

@tucano: az alsó hangon is 10 000 magyart jelent.Hihetetlen ,de már meg se lep igazán.Az osztrákok gyorsjelentése szerint 2016 0831-én 82 700 magyar dolgozik náluk.Több mint 7000 diák koptatja az általános és középiskola padokat ,valamit közel 800 magyar diák jár náluk főiskolára vagy egyetemre.Szinte Székesfehérvárnyi lakos.Ez kicsit nem ciki a magyar politikai elitnek?

nyuszigonosz 2016.09.16. 13:42:40

@tucano: Ma érdemes volt ide nézni. :-) Tetszik a poszt.

tucano 2016.09.16. 14:02:09

@Golf2: búvároktatók, szállodai takarítók, stb. Sokan vannak, akik elkezdtek valami egyszerű munkát és lépdelnek fel a ranglétrán. Van magyar buszsofőr, nagyon sokan a szerencsejátékos iparágban. Helpdeskesek, sőt van minisztériumban is magas beosztásban magyar. A Vodafonennál is vannak magyarok, egyikük csúcspoziban.

@Buchhalter: amíg van szelep, addig nem rajtuk csattan az ostor. Ha nem lett volna például az első világháború előtti 3 MILLIÓS kivándorlási hullám (persze az egész Monarchia, nem csak a magyarok), meg az 56-os menekültek, akkor más lenne a politika. De amíg elmehetünk, addig ez nagyon egyszerű megoldás az elitünknek.
@nyuszigonosz: köszönöm!

Buchhalter 2016.09.16. 14:39:55

@tucano: szóval aki akar eltud helyezkedni Máltán angol nyelvtudással is?Csak gondolom ott is baromi drága a lakbér.Erről mit lehet tudni?Az elitünk meg akkor esik majd pofára amikor már a gazdaság is érezhetően megsinyli az elvándorlást.Szerintem most van a határesetnél.Lassan már nem érdemes beruházni hozzánk nagyobb termelő cégnek,mert szó szerint vadászni kell hozzá az embereket.Érdekes már Ázsia se vonzó annyira egyes kapitalista cégeknek.Vajon miért?Csak nem tudnak valamit,vagy ott sincs nagy jogbiztonság?Netán túl sok selejt kerül ki a gyárak kapun?Lehet,kicsit most rosszindulatú voltam.Nálunk is napi szinten sípolnak a munkaadók ,ahelyett,hogy adnának egy tisztességes bért 8 óra munka!!! és normális főnök beosztott viszony!!

Shanarey 2016.09.16. 15:08:47

Köszi Tucano, Gozo 30 éve ott van a bakancslistámon, egy bizonyos könyv miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.16. 15:16:57

@tucano: Mert jól írsz baszod, MINDIG jól írsz.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.16. 15:17:32

@Shanarey: melyik könyv? Nekem emiatt: A. J. Quinnell: A zsoldos

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.16. 15:18:14

@tucano: remélem fogsz még írni, ez nagyon klassz volt. Irigykedem csöppet.

diveway 2016.09.16. 15:24:44

@tucano: bár több éve néma olvasója vagyok az oldalnak, talán egyszer írtam, de most írnom kellett ismét. Az a baj a poszttal, hogy túl rövid volt - számomra. Érdekes, jól megírt poszt. Még, még, még..

HighTroller 2016.09.16. 15:24:48

@Zka: "Megnéztem az IT fizetéseket és a megélhetési költségeket, aztán egy kínos röhögés után ismét itthonmaradtam."

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&country2=Malta&city1=Budapest&city2=Marsascala

www.indeed.com/salary/q-Senior-Software-Developer-l-Malta,-MT.html

Ezek alapján szerintem kifejezetten jó a biznisz. Vagy nem veszek számításba valamit?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.16. 15:28:45

Először is, GoNzo lesz az, nem Gozó...annak nincs semmi értelme... :D
Másodszor, nem lehetne, hogy mondjuk tengeri paprikához hasonlítsuk? Ez a paradicsomozás olyan egysíkú, zöldségfasizmus... :D

De amúgy bróhaha, nagyon ott van a szeren az írás... :D

Amúgy szemezek Máltával, valszeg jó lenen időjárást tekintve öregkori letelepedőhelynek.Bár lehet, hogy nyáron meg onnan kell menekülni, az istenb..szta meleg elől...Ha meg még migrimentes is az külön előny.Árakat tekintve, megélhetés mennyire drága?

Igazolványmegtagadás: eszem-szervem megáll, hogy a faxba képzelik, attól még a magyar állampolgárság nem szűnt meg, mert külföldre költözik valaki...Egyáltalán, egy sz@ros seggű Micike ügyintéző hogy veszi a pof@'tlan bátorságot, hogy ítélkezik valaki felett???

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.09.16. 15:33:36

@HighTroller: az egy USA-beli Malta (Montana államban), szóval teljesen félre. Én nettó 2000 eurós átlagot találtam, ami nevetséges összeg, főleg ha abból kb egy ezres egyből el is megy lakásra.

HighTroller 2016.09.16. 15:41:13

@Zka: ezt csúnyán benéztem. A 2000 valóban nagyon kevés, így már értem az egészet.

Buchhalter 2016.09.16. 16:35:37

@Zka: vab egy haverom aki most váltani akar IT szektorból Pesten.magyar-német cégnél van nettó 300 -t.Volt pár interjún de a legtöbb cég már húzta a száját a nettó 400-as igényre és volt köztük külföldi multi is.Gondolom még próbálkoznak,hogy akad olcsóbb.Ha lemennek Debrecen,Pécs,Szegedre talán még akad pár tucat versenyző.

kmeva 2016.09.16. 16:56:33

@geegee: 4 evvel ezelott, amikor kijelentkeztem a magyar lakcimemrol, a roppant hozzaerto okmanyirodai holgy kozolte,h le kell adnom a szemelyimet, a lakcimkartyat es ha van, akkor az utlevelemet is, valamint meginditja a szemelyi szam torlesenek folyamatat is. Kerdeztem, bocsanat, nem tul sok ez egy kicsit? Halotti bizonyitvanyt nem akar egybol kiallitani, ha mar a letezesem minden nyomat torolni akarja? Szerinte ez volt a helyes eljaras...a mellette ulo tapasztaltabbnak latszo kollegajat megkerdeztem, biztosan jol tudja- e holgy a dolgok menetet, erre elkuldte ebedszunetre es kb. 1,5 perc alatt kiallitott egy lakcimkartyat, mint "lakcim nelkuli" ...szoval ennyit Micikekrol es egyben elnezest minden tenylegesen munkajahoz erto Miciketol!

kardio1 2016.09.16. 17:18:04

@geegee: A személyi voltaképpen nem pusztàn az àllampolgàrsàg miatt jàr. Elvileg a Magyarorszàgon lakàs is feltétele.

M. Péter 2016.09.16. 17:18:32

@Zka: A máltai fizetések kb. a görög, szlovén, portugál szinten vannak.

Shanarey 2016.09.16. 18:01:54

@kardio1:

Nem feltétel, max a lakcímkártyán, külföldi cím lesz.

SzZoole 2016.09.16. 18:19:07

@tucano: ez qurva jo volt,meg tobb ilyet ide:)

2016.09.16. 18:33:05

@Buchhalter: Pont amiatt, amiért beleszámolják a munkanélküli statisztikákba a közmunkásokat, meg a külföldön dolgozó magyarokat... :DDD

kardio1 2016.09.16. 19:12:56

@Shanarey: azért írtam, hogy elvileg :-)
Ha külföldi vagy, és magyar állampolgársagot kapsz, személyi csak akkor kapsz, ha Magyarországon élsz. A külföldre távozó magyar vagy, az más eset.

tucano 2016.09.16. 19:19:44

@Buchhalter: persze, simán el lehet helyezkedni csak angollal, sőt senki sem beszél máltaiul, livéve a líbiaiak :D Az albérlet nem annyira drága. De évi 24%-al megy felfelé, ami döbbenetes.

@diggerdriver: @kisrumpf: @diveway: @Zoole[uk]: Köszönöm szépen! Írok még, Máltát kiveséztem, jöhet Spanyolország.

tucano 2016.09.16. 19:22:23

@Shanarey: @kisrumpf: Sándor Mátyás? Nekem az volt az első olvasmányélményem Máltáról (Mondjuk végiglaktam már szinte az összes helyszínt belőle.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.16. 19:29:57

@tucano: @kardio1: Szégyen és gyalázat, de azt nem olvastam. A filmsorozatra is csak homályosan emlékszem...

Azokról is írhatnál.

kardio1 2016.09.16. 19:33:40

@tucano: tök jó posztot írtál szokás szerint. Én mondjuk sokkal jobban szeretem az ilyen régi vágású határátkelős posztokat, mint a statisztika alatt vagy Magyarország megvaltasaval foglalkozokat...

tucano 2016.09.16. 19:36:57

@kisrumpf: fogok mindenképpen! Meg írtam is sokat.
Ha van kedved olvasni a baromságaimat (mert írtam sok nem annyira jó cikket is), akkor ezeket javallom:
kinja.com/tucano
tucano.blog.hu/
Itt meg a military és bűnüldözési sztorik:
lemil.blog.hu/authors/tucano

Meg még sok helyen álnéven mások helyett :D

tucano 2016.09.16. 19:43:20

@kardio1: köszönöm! Nekem könnyű, mert nem vagyok elkeseredve és nem hiszem azt, hogy többet tehetnék Magyarországért, minthogy jókat írok magyarul. És annyi szépség meg élmény van egy kivándorló életében (a sok küszködés és falkaparás mellett), olyan helyekre jutunk el, amit nagy hiba lenne nem megmutatni!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.09.16. 19:57:51

@Buchhalter: én szegedi vagyok, értelmes fejlesztő itt se nagyon megy el 300 nettó alatt. Összességében a fizuk a pesti alatt vannak úgy kb 20%-kal. De nagy a szórás, nyilván a sarki sufnicég nem fizet semmit, de a pár multi ami van, simán kipenget nettó 500 felett is senioroknak. Sajnos kurvára nehéz értelmes embereket találni, az aktív nyelvtudás szükségessége egyből kiszórja az emberek kb kétharmadát.

SzZoole 2016.09.16. 20:45:38

@tucano:"
Meg még sok helyen álnéven mások helyett :D"

A norveg furotornyos Norbi is Te voltal?:)))
Csak vicc volt.

tucano 2016.09.16. 21:07:25

@Zoole[uk]: Azt nem tudnám hitelesen hazudni, pálmafátlan környék és mindenki dolgozik, sehol egy rendes naplopó :D

SzZoole 2016.09.16. 21:10:33

@tucano: ismered a Norbi storyt?

Határátkelő 2016.09.16. 21:18:49

@Zoole[uk]: Ó, már megint, ilyen gyorsan eltelt 6 hónap? ;)

SzZoole 2016.09.16. 21:21:57

@Határátkelő: miert,mi volt 6 honapja,nem emlekszem,tudod az agymutetem :)))

Csodabogár 2016.09.16. 22:03:10

Ez tényleg egy remek poszt volt. Bevallom nem is hallottam eddig erröl a szigetröl, igaz nem is szeretem a szigeteket.:-(
Spanyol posztot nagyon várom, mert az ország déli része a szivem csücske.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.16. 22:19:10

@kmeva: IGen, ezt megerősítem én is, mármint hogy 3 Micike simán "tudhatja" a szabályozást, törvényeket akár háromféleképpen is...Röhej a köbön.És épp csak ilyen "jelentéktelen" dolgok múlnak rajta...

kardio1 2016.09.16. 22:24:19

@kardio1: jav.: statisztikai adatokkal

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.16. 22:29:49

Hej, tik ott Úkában...!Hogy vannak kiírva a sebességkorlátozások, km/h-ban vagy mérföldben?
Én valamiért km/h-t tudtam, de lehet, hogy hülyeség...Bár talán a brexitig az lett volna a logikus is, révén, hogy Eu volt ott is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.16. 23:00:21

Hej, Pappito, itt vagy-e?
Bácpenszer bá szelleme ott kísért nálatok?

index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/15/betortek_a_rendorsegre_elvittek_a_bilincseket/

"Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!"
Szegény öreg, biztos unatkozik odafent, nincs elég hagymás bab se valszeg...

:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.16. 23:01:45

@Zoole[uk]: Ééééérdekes...kösz.Nem t'om, mér' gondoltam a kmh-t...

Bonneville 2016.09.16. 23:30:50

A spanyol részeket én is várom, bár nem Valencia hanem Cantabria és Baszkföld érdekel, illetve Andorráról bármi, azon kívül hogy a parlamenti képviselőik egyetlen hosszú asztal körül ülnek:-)

Buchhalter 2016.09.16. 23:32:43

@tucano: Ez mit takar?Mondjuk egy olcsó egy szobás luk 500 Euro?

noob johnson (törölt) 2016.09.17. 00:34:13

Amikor eljöttünk Gozo-ról, sokáig nem tudtam, mi zavart. Később rájöttem, hogy az, hogy kiirtották a szigetről az összes fát, és egy brutál sivatag az egész terület egységes homokkő színű házakkal.Ha fizetnének, sem élnék ott semmi pénzért. Ja és a rohadt vadászok a hosszú csövű puskáikkal. Mindent lelőnek, ami él és mozog. Ha a kevés, ember által nem lakott területen sétálsz, ropog a lábad alatt a sok kilőtt sörétes lövedék.

M. Péter 2016.09.17. 01:02:02

@noob johnson: Az olaszok is ölik válogatás nélkül az uniós védelem alatt álló madarakt.

glorianna 2016.09.17. 08:36:31

@tucano: :) olvasni is élvezet, kösz!

Rothstein 2016.09.17. 08:37:13

6. éve élek Máltán. Az albérlet árak az egekbe szöktek. Rengeteg a magyar itt(szoktunk poénkodni hogy Gzirának nagyobb százaléka magyar mint Temesváré ... sajnos), a többségük szarul keres, de fiatal és buli hely nekik úgy hogy maradnak.
Rettentően zsúfolt a fősziget, kultúra 0, a tengerre is rá lehet unni. A tél enyhe, de mivel a házak nincsenek szigetelve, annyi van bent mint ami kint, és ha a hőmérő higanyszála leeseik 6-10C-re, elhiheted hogy befagy a segged a lakásban. Én mondjuk Igamingben vagyok ami jól fizet, de 3 műszak, hétvége mindig meló. "Socil life"=0. Mennék haza de egyelőre még nem tudok. 1 évet még lehúzok, keresem már a távmunkákat és akkor sínen leszek, 8 év után végre haza Magyarországra. :)

Buchhalter 2016.09.17. 12:14:29

@Rothstein: mennyi az albérlet Máltán?Mondjuk egy 30 négyzetméteres?

Rothstein 2016.09.17. 14:42:26

@Buchhalter:
Én most 700-ért lakom(euroban), Central-Sliema. Kis erkély, kb 30m2 össz. De kevés az ilyen lakás, inkább nagyobbak vanak. Itt nem divat a garzon. Mikor idejöttem a szigetre egy ilyen lakás max 300 lett volna ...

tucano 2016.09.17. 18:42:05

@Rothstein: mi is 700-ért béreltünk Gozon. Az egy 210 nm-es 4 szobás bazi nagy házrész volt, óriásterasszal, jacuzzival és 180 tenger kilátással, rezsivel. A mostani lakó már 800-at fizet. De az az ország utolsó háza, szó szerint. A szembeszomszéd már szicíliai, nem jön be a máltai tv,rádió csak az olasz. De a lényeg az, hogy tavaly 28%-al nőtt az átlagos albérletköltség Máltán, ami iszonyú.

tucano 2016.09.17. 18:45:03

@noob johnson: +10000 a vadászatot illetően. Azt viszont már megírtam egy bazi hosszú cikkben, kevés felháborítóbb dolog van annál. Viszont a baj az, hogy nemcsak Máltán, hanem körbe az egész Földközi körül csak lesipuskások vannak. tucano.kinja.com/maltai-madarmeszarosok-1704039811

Rothstein 2016.09.17. 18:57:00

@tucano: a munkam Sliemahoz kot. Gozorol bajos lenne bejarni. Foleg hogy van vagy 5 fele muszakom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.17. 20:02:32

@tucano: ez módfelett visszatetsző (=kurvaanyjukat)... de máshol is van. Egyszer ki kellett mennünk a kollégával az erdőszélre felmérni a kárt, amit olasz vendégvadászok (=sintérek) okoztak. A határ előtt kiborították a kocsijuk tartalmát... rengeteg énekesmadarat és egyéb madarakat, ott rohadtak egy kupacban a napon. Míg élek, nem felejtem.

Bredpitt Monika 2016.09.18. 21:04:28

@tucano: nagyon birom a posztjaid, Maltarol az jut eszembe, hogy egyszer azt olvastam roluk, a szavazo keoes lakossag nyolcvan szazaleka elmegy szavazni, ami ha jol emlekszem a legmagasabb Europaban, ez nekem tetszik

pappito · http://pappito.com 2016.09.19. 05:27:48

@geegee: leszámítva, hogy nem sikerült utánanézni annak, hogy Waikato a region, a rendőrőrs meg Te Awamutuban volt (település)
Te Awamutu mellett van egy másik falu, Pirongiának hívják és van ott egy remek fagyizó és más se :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.19. 20:17:03

@pappito: áhh, akkor megint csak hozz a zindex a "színvonalat"...

Gábor Herczeg 2016.12.28. 19:07:30

@noob johnson: Nézd meg most december végén.....mint ha Írországban járnál.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása