oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 14. 06:44,  Egy bukott kormányprogram margójára 262 komment

2016. június 14. 06:44 Határátkelő

Egy bukott kormányprogram margójára

Egy év. Ennyi ideig élt a Gyere haza fiatal! program (amiről azóta sem derült ki, miért nem lehetett helyesen leírni, de ez mellékszál), amitől a kormány azt várta, hogy… hát nem is tudom, mit várt. Bármit várt is, az nem teljesült, mert most félidőben lefújták a projektet, olyannyira, hogy alig pár órával a bejelentés után már a honlap sem volt elérhető (mint az a nyitóképen is látszik). A dolog már önmagában is megérne egy posztot, ám szerintem ráadásul túl is mutat saját magán.

gyere_haza_fiatal_vege_foto_gyerehazafiatal_hu.jpg(Fotó: gyerehazafiatal.hu) 

Anélkül, hogy nagyon magánzani akarnék itt, annyit hadd áruljak el az elején, hogy mára a Magyarország 2.0 pályázat egyik darabját terveztem megjelentetni (ennek keretében vagyok kíváncsi arra, ti mit változtatnátok Magyarországon – az írásokat egyébként továbbra is várom a hataratkeloKUKAChotmail.com címre - részletek itt), ám az élet felülírta az elképzeléseket.

A nemzetgazdasági miniszter ugyanis a 2017-es költségvetés elfogadása után tartott sajtótájékoztatón bejelentette: nem folytatják az alapvetően londoni fiatalok hazahozatalát célzó programot.

Már a bejelentés körülményei is nagyon furcsák, hiszen Varga Mihály kérdésre válaszolva közölte a Gyere haza fiatal végét (bele sem merek gondolni, mi van, ha nem kérdezik meg tőle, lehet, hogy akkor még mindig lenne program? Irónia off.), a reagálás viszont olyan gyors volt, hogy nem sokkal később már le is lőtték az oldalt.

Az okokat a miniszter nem részletezte, ami azért is különösen furcsa, mert alig egy hete még diadaljelentéseket olvashattunk, amikor kiderült, hogy 105 embert sikerült hazacsábítani és további 227 emberrel folynak a tárgyalások.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nál (OFA) akkor azt mondták, a program siker, hiszen a kétéves terv 50 fiatal hazahozataláról szólt. Azaz június elején (!) még szó sem volt a projekt leállításáról, sőt, azt hangsúlyozták, hogy az 2017 végéig fut, hiszen félidőben túlteljesítették az eredeti célokat.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Jobbnál jobb képek és exkluzív tartalom vár a világ minden tájáról!

Kis csábítástörténet

A Gyere haza fiatal! meglehetős csinnadrattával 2015 tavaszán indult el, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár akkor arról beszélt, hogy az első körben 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját, és hazatérését fogják segíteni.

Czomba Sándor ugyan elismerte, hogy a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni. (Nem jött be…)

A kormány belőtte a célcsoportot (diplomás, hiányszakmát űző, angolul jól beszélő, legalább egy éve külföldön – Londonban - állással rendelkező fiatalok), akiket haza akartak csábítani.

Az mondjuk már az elején látszott, hogy ha az ember kicsit nekiül számolgatni, akkor nem jön ki a matek.

Matekóra iskolásoknak

No, nem mintha akkora bravúr lett volna kiszámolni a kiszámolnivalót, de hadd idézzem ide most az akkori posztot (értelemszerűen az árfolyamok is a tavalyi állapotot tükrözik), szerintem nem minden tanulság nélkül való!

„Százmillió forint durván 240 ezer font. Ötven emberre. Azaz egy emberre 4800 font jut. Máshonnan nézve: ha 100 millió forint jut 50 emberre, akkor az fejenként 2 millió forint.

Ennyiből kellene Magyarországra csábítani Londonban élő, nyelvet beszélő, képzett, legalább egy éve állásban lévő (azaz többé-kevésbé biztos jövővel rendelkező), hiányszakmában dolgozó fiatalt. Ez komoly?

Ha folytatjuk a számolást, a fejenként kétmillió forintot nyilván nem adják oda az érintettnek, hanem mondjuk a cégeknek nem kell befizetni adóban (ezt ugye nem tudjuk, mert az oldalon taktikusan a Támogatások alatti információk csak előzetes regisztráció után elérhetők…).

Kapjon az érintett fiatal nettó 300 ezer forintos fizetést (Székesfehérváron ennél többet, feltételezem, nem kap). Ennek a bruttója 450 ezer forint, a munkáltató havi költsége 578 ezer forint.

A vállalkozást terhelő költség ebben az esetben 128 ezer forint, azaz egy év alatt 1,5 millió forint, ami gyakorlatilag el is vitte a kétmillió forintos támogatást (ha csak a felét nem kell befizetni, akkor mondjuk két – két és fél évre elég).

Ekkor ott tartunk, hogy a fiatal hazavisz 300 ezer forintot, ami már szép pénz, de ebből lakbért kell fizetnie, és meg kell élnie, ami gondolom, alsó hangon elvisz 150-180 ezer forintot. Mondjuk, marad neki 120-150 ezer forint tisztán, ami 280-360 font havonta.

Tehát végtelenül leegyszerűsítve: Londonban élő, legalább egy éve állásban lévő, fiatal, a nyelvet jól beszélő szakembereket szeretne a kormány visszacsábítani Magyarországra, olyan multikhoz, mint a Lufthansa, a Suzuki, a Grundfos.

Ezért cserébe az esetleges honvágy tompításán kívül azt kínálja, hogy egy-másfél évig (azt ugye nem tudjuk, mi történik, ha kifut a program, elfogy a pénz, vagy a vállalatoknak megint be kell fizetni minden járulékot) félre tud tenni havonta 300-350 fontot.”

Ez volt tehát egy éve.

Aztán jött a csinnadratta.

Az első munkanap és a miniszter

Szinte napra pontosan egy éve meg is érkezett az első hazatérő fiatal, aminek örömére gyorsan össze is dobtak egy nagy rendezvényt. Sie Gábor első munkanapja akkora szenzáció volt, hogy maga a nemzetgazdasági miniszter is ott volt rajta.

gyere_haza_fiatal_varga_mihaly_foto_kormany_hu.jpg(Fotó: kormany.hu)

A közlekedésmérnök-műszaki logisztikus fiatalember akkor a székesfehérvári Macher Kft-vel írt alá munkaszerződést. Korábban 3-4 hónapig keresett állást Magyarországon, majd miután nem talált, Angliában előbb egy cégnél szakmai gyakorlaton vett részt, majd egy étteremben dolgozott felszolgálóként.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter akkor azzal is eldicsekedett, hogy több csatornán keresztül érték el a külföldön dolgozó fiatalokat (…) és számukra a megfelelő hazai munkahelyek megteremtését már 51 vállalat együttműködése garantálja.

Gyere haza vállalkozni, fiatal!

És a dolog ezt követően sem állt le, volt itt minden, londoni nyílt nap már rögtön júniusban, ami előtt az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, az eseményen több magyar munkáltató is részt vesz, több száz állásajánlattal, elsősorban IT-s, pénzügyi, mérnöki és szolgáltató szektorból.

Pákozdi Szabolcs akkor azt mondta, a kísérleti fázisban egyelőre a diplomásokat, vagy a hiányszakmákban elhelyezkedőket célozták meg. Úgy vélte, „trendivé” lehet tenni a hazaköltözést is, de jó lehetőségeket kell kínálni.

gyere_haza_fiatal_london_forras_gyere_haza_fiatal.jpg(Forrás: gyerehazafiatal.hu) 

(Speciel én már akkor sem értettem, miért térne haza valaki egy hiányszakmával, amikor azzal nyilván Londonban is jól el tudott helyezkedni, de mindegy.)

Azért akadnak égető kérdések is. Például múlt hét pénteken jelentette be az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., hogy a Gyere haza, fiatal! után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is.

Az indok: az eddigi tapasztalatok alapján a hazatérők egy része nem munkaviszonyban dolgozna, hanem inkább vállalkozna. Ezért indul (?) el még júniusban a vállalkozóknak szánt program. A most történtek fényében azért nagy kérdés, mi lesz ebből az egészből…

A tanulságok

Hát azokból akad több is.

Mindenekelőtt az, hogy a számok könyörtelen dolgok (erről zaklatott matematika-pályafutásom kapcsán hosszan tudnék regélni), de az már az elején látszott, hogy a program életképtelen. Egyszerűen érthetetlen volt, miként gondolhatja azt bárki komolyan, hogy ezekkel az összegekkel haza lehet csábítani embereket.

Már ha bárki is komolyan gondolta.

Mert lássuk be, az is benne van a pakliban, hogy soha nem is gondolták komolyan az egész programot, hanem egyszerűen csak egy propagandaeszközt láttak benne, és amíg lehetett tolni, addig tolták. Most meg már nem tolják.

Van még egy, a szívemhez legközelebb álló magyarázat, nevezetesen: mégis csak úgy lehet az, hogy aki már eltöltött némi időt egy nyugat-európai országban, munkát tudott magának szerezni Londonban, jó szakmája van, és látja, miként működnek a dolgok ott, ahol működnek, az egyszerűen nem veszi be a maszlagot.

Ami lássuk be, az egész történet egyetlen biztató momentuma.

HÍRMONDÓ

Már a kormánypárti politikusnak is sok, ami az építőiparban megy

Nemcsak a kereskedelemben, de az építőiparban sem engedik el nyáron 14 egybefüggő nap szabadságra a munkavállalókat – mondta az Építkezők Országos Egyesületének operatív vezetője. Flórián Zsolt szerint ugyanis 20-25 ezer építőiparos hagyta el az országot, emiatt munkaerőhiány van ebben a szakmában is.

Harrach Péter kereszténydemokrata politikus botrányosnak nevezte a gyakorlatot: „Természetesen be kell tartani a munka törvénykönyvének rendelkezéseit, ami biztosítja a dolgozók számára a megfelelő szabadságot. Az a tény, hogy kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva aláíratnak velük nyilatkozatot, hogy erről lemondanak, az egy rendkívül tisztességtelen dolog”. (A teljes cikk itt található!)

A rezidensek is beintettek a béremelésnek

Hiába a lelkes kormányzati bejelentés, a Független Egészségügyi Szakszervezet után most a rezidensek is jelezték, hogy a maguk részéről annyira nem elégedettek a tervezett béremeléssel és inkább tovább tárgyalnának. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakdolgozók, a védőnők, valamint az egészségügyi technikai dolgozók kimaradtak az érdemi bérfejlesztésből. A nekik tett ígéretek jelentéktelenek, nem veszik figyelembe, hogy a szakdolgozók elégedetlensége, ebből adódó elvándorlása és pályaelhagyása veszélyezteti az ellátás biztonságát. (Minden továbbit ide kattintva olvashatsz el.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Gyere haza fiatal

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr978807494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virago_1000 2016.06.14. 20:03:55

@M. Péter: "Nam csak London van a világon. Minimálbér teljes munkaidőben már több, mint havi 1000 font. 400-500 fontért már sok helyen lehet lakást bérelni, a maradékból pedig meg lehet élni."
- Nemcsak budapest van a vilagon. A minimalber mar tobb mint havi 120.000 ft. 50-60000-ert mar sok helyen lehet lakast berelni, a maradekbol pedig meg lehet elni.

2016.06.14. 20:12:23

@M. Péter: En ezt valaszkent irtam arra hogy a fenti kommentelo baratnojenek netto 140 ezret ajanlottak Mo.on, amibol szerinte nem lehet Bp.en lakast berelni. Nyilvan videken lehet belole lakast berelni plusz megelni. Azt akartam irni hogy atlagos allasokkal 'Nyugaton' sem garantalt hogy sajat lakast bereljen es jol eljen az ember, foleg nem egy felkapott nagyvarosban.

Herr Géza 2016.06.14. 20:13:13

@Virago_1000: Te ne papolj nekem kicsi fiú megértésről. Több afrikai haverom van, mint gondolnád, veled ellentétben én nem a sajtóból ismerem őket. Életem eléggé meghatározó egyetemi éveiben köztük éltem, akkoriban több időt töltöttem velük, mint a németekkel.
Erről ennyit.

DieNanny CH 2016.06.14. 20:19:11

@Virago_1000:

"nem valami harry potter utanzatot, vagy ami meg rosszabb, egy negert aki egyszercsak feltekenysegi rohamaban jol agyonverne."

Már rasszista is vagy????
Most én mondom: eszem-faszom megáll!!!

2016.06.14. 20:19:34

@diggerdriver: Par hetig ki lehet birni, mikor en gyarban dolgoztam, karacsony elott egy honapig nem volt szabadnapunk. Nagyon nehez volt, de anyagilag megerte :). Kitartast kivanok neked a kovetkezo hetekhez, ha elvallalod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.14. 20:21:48

@Mirjam2:
Nem vállaltam el. Naponta kapok 5-6ajánlatot de most jó helyem van.

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 20:21:52

@Golf2:
Oooo, bocs, de így hirtelenjében nem ugrik be, hogy mire is lenne esélyem (és hol)? Saját lakást venni itt? Mert arra itt van esélyem. Még nekem is (az én koromban, az én fizummal). Szimpla matek: ár, önerő összege (ez kb 4-5 év alatt osszerakhato), hitel futamideje és a fizetendő részlet összege =kb mire nyugdíjas leszek, lenne/lehetne egy kis (tehát kb 1-1,5 szobás) saját kecom. Eddig még másra kellett a felretehető pénz, de talán...
Vagy mire értetted?

2016.06.14. 20:22:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Direkt provokal folyamatosan a szexista, rasszista nonszensz dumaval (plusz osszeeskuves-elmeletek).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.14. 20:23:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Latszik, hogy Virag nem az USA-ban el, ahol _pusztan_ az "n word" kiejtese is foben jaro bun :) tenyleg annyira beivodik az emberek agya'ba, hogy en, aki csak 10 eve elek itt, is felkaptam erre a fejem, mert annyira elszoktam tole...

M. Péter 2016.06.14. 20:33:46

@Badeni_lakos: Amerikai bevándorlásnál a feltételek az állampolgárságtól függetlenek, egy másik állampolgárság megszerzése nem segít. Az amerikai állampolgárok közvetlen hozzátartozóin kívül minden bevándorlási kategóriára van kvóta, és van egy olyan korlát is, hogy egy országnak a kvótákból legfeljebb évi 50000 bevándorló vízum adható ki, de ez jelenleg csak Kínát, Indiát, Mexikót és a Fülöp-szigeteket érinti, és itt a születési hely számít, nem az állampolgárság. Az íreknek annyi előnye van, hogy az Írországban (Észak-Írországot is beleértve) születettek jogosultak a vízumlottóra, amely elvben az USA-ban alulreprezentált országokból való bevándorlást segíti.

Határátkelő 2016.06.14. 20:34:37

@Virago_1000: Szerintem ez az a pillanat, amikor muszáj vagyok egy utolsó figyelmeztetést adni, mert ez a nem kicsit rasszista szöveg itt nem megy. Ezt a hozzászólásod kimoderálom, és ha még egy ilyet elengedsz, akkor marad az előmoderáció. Kösz a figyelmet!

2016.06.14. 20:35:06

@diggerdriver: Ertem, neked van igazad. Ha most jo helyed van, nem erdemes valtani.

SzZoole 2016.06.14. 20:35:10

@Zsuzsi65: itt sem lehet,szitok szonak szamit.
En kaptam azert,mert azt mondtam,hogy a black security gay.
Ez is rasszistanak szamitott.

2016.06.14. 20:38:17

@Zsuzsi65: Elegge nyilvanvalo hogy direkt csinalja - attention seeker.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.14. 20:39:25

@Zsuzsi65:
De nem is Angliában él. Akkora ökörségeket hordott már össze hogy szerintem a térképen sem tudná megmutatni hol van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.14. 20:39:35

@Zoole[uk]: lehet, hogy azt azert kaptad, mert azt mondtad, "gay" :)) (vagy guy akart lenni? :))))) mondjuk az, hogy "black" itt pusztan megkulonboztetes, ha valakit le akarnak irni, akkor pl. mondjak, hogy egy white female v. black male stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.14. 20:40:16

@Mirjam2: igy gondolom en is, szoval szerintem ugorjunk is a temaval :)

2016.06.14. 20:40:22

@Herr Géza: Es nem eroszakoltak meg? Hat bocsi de ezt nem hiszem el :)

SzZoole 2016.06.14. 20:43:42

@Zsuzsi65: igen,guy-t akartam irni(hulye autocorrect)

Itt mar black szon is morgolodnak:(

2016.06.14. 20:46:17

@Zsuzsi65: Angliaban akkor tudom elkepzelni hogy ez problema lenne ha indokolatlan, pl. maskepp is lehetne utalni az illetore (pl. 'Jack', 'that tall guy over there', stb.). Pl. ha rolam beszel valaki aki ismer valamennyire egy munkahelyen, nem hangzana jol ha azt mondana, 'the Eastern European woman'. De a helyzettol fugg.

Golf2 2016.06.14. 20:47:50

@macamuca [IHUN]: Azt írtad nincs esélyed "virágot" megváltoztatni erre írtam

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.14. 20:49:35

@Mirjam2: igen, kontextustol fuggoen kell ertelmezni a dolgokat...

2016.06.14. 20:50:06

@Mirjam2: Pl. ha a rendorseg keres egy gyanusitottat, vagy eltunt szemelyt, teljesen elfogadhato azt mondani hogy 'a black male / female'. De ez azert van mert teljesen ismeretlen az illeto a celkozonseg szamara, ezert valahogy le kell irni a kulsejet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 20:56:41

30 (44) év után újra van magyar futball!
Osztrák-Magyar 0:2 az EB-n!!! Csoda! :D

nyuszigonosz 2016.06.14. 21:01:22

@geegee: Hol vagytok? Már Ausztriában?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.14. 21:03:57

@Virago_1000:
Tudod ha most nem tartanék attól hogy HA figyelmeztet akkor csak annyit mondanék:
"Te szencsétlen picsagyümölcs".

De természetesen én ilyet soha nem mondanék.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2016.06.14. 21:13:41

@Virago_1000: ugyanazon a munkahelyen, ugyanabban a beosztasban, munkarendben 60ezerrel kaptam kevesebbet az uramnal. de biztos nincs kulonbseg...

Herr Géza 2016.06.14. 21:15:33

@Mirjam2: Trükkös voltam, csadorban jártam, így nem ismerték fel bennem a "bombát" .,.. :))))))))))))))))

2016.06.14. 21:20:48

@puhacica: Ez azert volt, mert folyton elmentel szulni meg hazarohangaltal a beteg gyerekhez. Ja hogy nincs gyereked es nem is tervezed? Na es? :)

puhacica 2016.06.14. 21:25:27

@tanato: @Virago_1000: mit vagytok ugy beragadva a diplomaval? es akinek eleve nincs? az se gondol a jovore? hihetetlen...
ja es a szakember az csak diplomas lehet, mi?

@Zsuzsi65: :) orulok, hogy sikerult megnevettetni

@Mirjam2: @adamskij: sajnos igaz :(

pamut 2016.06.14. 21:30:12

@diggerdriver: köszi. rohadt sok meló, de rohadt sok pénz is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.14. 21:32:11

@puhacica:
Mindig mondtam hogy egy betanított proli vagyok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pamut 2016.06.14. 21:32:57

@Virago_1000:
A magyar gazdaság nem növekszik hanem csökken, 0,8%-os recesszió volt.

A magyar adat volt a legrosszabb az egész EU-ban:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--uiiErARW--/c_limit,w_1160/6rRfG0aUF591B88ls.png

puhacica 2016.06.14. 21:41:48

@Mirjam2: :D igen... na es a megoldas se volt semmi, mikor 3 ev utan szoltam, hogy akkor mi lenne, ha. az uram fizetesebol elvettek 30-at, az enyemhez hozzacsaptak, tema lezarva, igy mar ugyanannyit kerestunk. igaz, egy fillerrel se tobbet, mint elotte. :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.14. 22:04:16

@pamut: ide kapcsolódik - és nem is kívánom pontosan idézni - valamelyik főnyalonc orbánszolga kijelentése: a negatív növekedés is növekedés.
amíg ilyen emberek kezében (=kezébe adják) a döntéshozás(t), addig nem lesz változás.

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 22:12:56

@Virago_1000:
A pályakezdő mivoltot azért árnyalja par dolog, marmint konkrétan a Fodrászatnál, ami divatkoveto szakma: vagyis az alapdolgokon tul tudni kell(ene) az aktuálisan divatos/menő frizurakat/dolgokat. Namost konkretan lanyom nagyon szereti a szakmáját, a gyakorlati részen tul az elméleti dolgokat is tudja ÉS érti (ez vegyi es hőkezeléseknel lényeges, konnyu eltoszni ezeket rutinból dolgozva), ezert az egyszerű alapvagasokon/frizurakon tul ismeri az újdonságokat is, meg is tudja csinalni, illetve tud tanácsot adni, elmagyarázni dolgokat. Ha, es ferfi es noi klienst egyaránt vállal. Igy aztán az alap ferfi es noi frizkon tul csinal divatfrizurat is, gyakorlatilag barmit. Es jol. Ez eredményezi a visszatérő klienseket, illetve a másoknak ajánlást =egyre bővülő ugyfelkort.
Merthogy fodrász itt is van, nem is keves, de nagyon bem mindegy, ki hogyan dolgozik, plane, ha az ügyfélnek valami egyedi, új, extra kell...
Mo-on Szerinted nem próbált elhelyezkedni a szakmájában? De. Csak epp Sehol nem volt felvétel. Az önálló üzlet Mo-on vállalkozói mivoltot kivan, logikusan. Hát nem akarok én rosszat a gyerekemnek, hogy erre biztassam! (ja, par evig volt szerencsém megtapasztalni, hogy mit jelent vállalkozónak lenni Mo-on...). Itt is végigjárt jópár szalont, de sehonnan nem hívták vissza. Nem is csoda, a repulorol leszállva zéró itteni referencia..., viszont ennek köszönhetően lett egy itteni mentora, egy litván fodrásznő, aki sajat üzletében dolgozik egyedul: alkalmazottat ugyan nem akar felvenni, viszont sok hasznos tanácsot adott/ad, plusz barát-féleség is (par honap utan értelemszerűen nem barát, viszont érdek nélkül, magától felajanlva segített-segít). Szoval szakmailag is előrébb jutott itt, mint Mo-on 1 ev alatt.
Barát: azt választ, akit akar. Csak ugy eszembe jutott egy ismerős pár, magyar no, fekete ferj, 2 gyonyoru gyerek, es Sehol semmi verés. Jó, hát még csak kb 8 eve ismerik egymást, lehet, hogy az agyonveres-veres a következő évek programja lesz... Fura ezt említened, amikor Mo. a vak komondorok országa (is)....
Az említettek a valsag utan vettek lakást/házat (aki 10 éve érkezett, ő sem lakásvásárlással kezdte).

2016.06.14. 22:16:20

@diggerdriver: A Gyurcsány tehet erről is... :)

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 22:24:34

@Virago_1000:
A nettó 1000 fontos itteni minimálbért a mo-i nettóval hasonlítsd össze, ne a bruttoval. Ami Mo-on 105 ezer forint (a bruttó 120 ezer az a szakmunkás min.ber, de sok helyen csak 8 általánost kernek hivatalosan adott munkakorhoz /"természetesen" a felvételkor a szóbeli interjun elmondják, hogy szakmailag mit KELL tudni..., belefutottam=tapasztalat /, így csak a sima min.bert kell megadni). És a bruttó 105 ezernek szuk 70 ezer a nettója (a másiknak kb 80 ezer). Ha ebből kifizet 50-60 ezret lakhatasra, a tobbi mire elég? Kajára se....
Ha itt a nettó 1000 fontbol költ 500-600 fontot lakhatasra, a tobbi siman eleg kajára -egyebre.
Na, ez a különbség a két orszag minimálbére között.

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 22:28:10

@Virago_1000:
Amugy jut eszembe, ha Szerinted Mo-on tök jól lehet keresni, megélni, sőt, simán lehet félretenni mindenkinek /barkinek, akkor te miert Londonban eszed a kulfoldi elet keserű kenyerét? Miert nem a Szerinted tök rendben lévő Mo-on élsz, dolgozol, adózol, fizetsz járulékot, vásárolsz házat, intézel ügyet, stbstb?

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 22:30:47

@Golf2:
Értem, vagyis nem.
Vagyis igen.
Doktor úr, én olyan bizonytalan vagyok. Vagy nem?
(jovan', leesett. Lassú vagyok, öregszem, az eső is esik, stbstb :D )

TX7AW 2016.06.14. 22:34:56

@Virago_1000:
Csak a pontosság kedvéért: nettó minimálbér - 73.815 Ft. Erre érzékeny vagyok, mert már máshonnan is jött, hogy a minimálbér százakárhány. Aha. Bruttó.
online-kalkulator.hu/netto-brutto-minimalber-2016-es-a-garantalt-berminimum-osszege/

gabors 2016.06.14. 22:35:03

@geegee: "30 (44) év után újra van magyar futball!
Osztrák-Magyar 0:2 az EB-n!!! Csoda! :D "

Az osztrakok valogatott aazert meg nem a foci csimborasszoja !!! erdemes lenne egy kicsit varni az orom odaval !!! Argenitinaban is valami 6-0-al kezdtunk ....

macamuca [IHUN] 2016.06.14. 22:41:48

@puhacica: @Mirjam2:
Népszerűnek mondanám inkább. Öcsémnek anno ugy emeltek bért, hogy a bérkiegészítésének összegét hozzácsapták az alapbéréhez, így az alapbére jócskán megnőtt, és a bérkiegészítést meg eltörölték. Ügyes, nagyon ügyes, mondá anno Kohn bácsi...

tanato 2016.06.14. 23:00:50

@puhacica: Na de az én ismerősöm 5 évig tanult érte és most magasról tesz rá,nem jön haza nyelv vizsgázni,ez viszont már felelőtlenség,az nem ugyanaz mint amikor valaki alapból vendéglátózik. Azt sem bírom ha valaki pl. orvosi végzettséggel hivatásos politikusnak vagy TV-s celebnek áll.Kóka János vagy Várkonyi Andrea,meg egy rakás országgyűlési képviselő akik anno elvették a lehetőséget olyantól aki tényleg azt csinálta volna mire kiképezték.

Herr Géza 2016.06.14. 23:03:17

@Ödenburger [Hu/At]: Portugália-Izland 1:1 Egyből borultak az előzetesen hitt erőviszonyok :-).
Aranyos: Izland lakosságának 10%-a ott van Franciaországban szurkolóként :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:10:51

Haha, Pesten spontán karneváli a hangulat a sógorverés következményeképp.És Cé-ék se bírták megverni a fókazabálókat!
Ne anyázzátok egymást, most jó magyarnak lenni!!
:-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:12:12

@gabors: Nézd, a selejtezőiket csoportelsőként nyerték, 10 meccsből 9 győzelem, egy dönci...Rendben van, hogy nem a brazilok, de ez nekünk, magyaroknak kib@$zottul nagy skalp...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:13:51

@geegee: bár most jut eszembe, hogy a nímand brazilok kiestek a párhuzamosan zajló Copa America csoportköréből, szóval helyesebb lenne úgy fogalmaznom, hogy azért a brazilok, nem egy Ausztria...
:-)))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2016.06.14. 23:19:42

@tanato: nézd, én meg 4 évig tanultam a diplomámért. azt nem mondom, hogy magasról teszek rá, hiszen nem véletlen tanultam és nyilván szeretnék még a szakmámban dolgozni, azzal foglalkozni, amit igazán jól és szívből tudok csinálni.
de! otthon ez nem egy ismert folyamat, viszont létezik: karrierváltásnak hívják. persze nem arról van szó, hogy valaki elmegy betanított munkásnak a jólfizető diplomás állásából, bár láttunk már ilyet is, hanem arról, hogy gondol egyet és kitalál magának valami mást. és senki nem gondolja róla, hogy anno elvette a lehetőséget mástól. inkább gratulálnak és örülnek, hogy felnőtt fejjel ilyen rugalmas és vállalkozó szellemű.

Pernilla 2016.06.14. 23:30:00

@Ödenburger [Hu/At]: hahaha ez tényleg jó lesz! én mondjuk már ma is elég önelégült voltam, már a hosszabbítás alatt bontottam a maguknak kikészített pezsgőt :)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:34:18

www.nemzetisport.hu/data/files/superfeed_219784205_5136_fit_600x172.jpg

Hahaaaaaaa, hajrá tovább!

Be kell menjek holnap Stokiba, nézni valami focieb-shopot, kell vegyek zászlovat, sálat...Nem lesz ez így jó, továbbjutunk és nem tudok kellőképpen szurkolni.
:-))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.14. 23:35:38

@puhacica:
Kinek mit dob az élet. Én elvégeztem egy kéthónapos gyorstalpaló gépkezelő tanfolyamot aztán már 35éve ezt csinálom.
Ki tudja mi lennék ha diplomám lenne.
Jó tudom, @tanato: szerint bölcsész.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

wuaaa 2016.06.14. 23:36:37

A poszthoz, ha még nem késő :
Miután Tiv Tivy hazatért, már nyugodtan le lehetett fújni a projektet.

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=04mUe7codZI#t=143

444.hu/2016/05/21/reg-hoditotta-meg-ilyen-oltari-tahosag-az-internetet

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:44:34

Párizsiak!Nézzetek már ki lécci az ablakon, télleg magyar szinekben van/volt a T-Eiffel torony?? Asztakurva, ha ez igaz és nem fotósopp:

www.instagram.com/p/BGphwAaRKcz/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:46:26

Itt van egy webcam, a piros meg a zöld látszik, de nem úgy mint az instás linken...

www.earthcam.com/world/france/paris/?cam=eiffeltower_hd

Döbbenet, köszönjük fhansziák!
Kardio, Sheldon, adjátok át! :D

Irbisz 2016.06.14. 23:46:34

"Mert lássuk be, az is benne van a pakliban, hogy soha nem is gondolták komolyan az egész programot, hanem egyszerűen csak egy propagandaeszközt láttak benne, és amíg lehetett tolni, addig tolták. Most meg már nem tolják."

Egesz biztos nem gondoltak komolyan, az egyszerü es könnyen megvezethetö emberkek megvezetesere kitalalt, egyebkent az indulaskor is total nevetseges es hiteltelen lozunghalmaz volt.
Volt eleg nagy hirveres akkoriban neki, beegett sokaknak, arra meg mar a kutya nem emlekszik az egyszeri hivek közül, hogy par tucat emberket sikerült hazacsabitani (ha ugyan sikerült es nem kamu az egesz), de elköltöttek ra x szazmillio forintot "sikeresen", es utana kimut az indulaskor is szanalmas "program".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:47:55

@geegee: Vagy ez már a portugál piros-zöld...?Lehet

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.14. 23:57:48

Hej, HÁ, holnap (lassan már ma...) foci poszt legyen! :D
Hogy melyik országokban ki hogy élte meg, mit mondanak az újságok, stb...Ennyivel kell minimum adózni a sikernek! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.14. 23:59:40

@wuaaa: haha, hat ma sokat tanultam :))) eloszor egy kis varosi szlenget, aztan most errol a Tivirol :))))) nem tudtam eldonteni, hogy ez most parodia vagy IQ verseny kategoria, de nagyon jot szorakoztam! :)))))

M. Péter 2016.06.15. 00:11:30

@Taxomükke (UK): Ma megjelent a mém, hogy az FPÖ bejelenti, hogy nem ismeri el az eredményt, és majd megtámadja a bíróságon. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.15. 01:03:15

@geegee: szerintem tuti, hogy a magyarok miatt lett FB-n trending a tema :))) "Hungary: National Team Defeats 10-Man Austria, 2-0, in Euro 2016 Group Stage Match

Adám Szalai opened the scoring in the 62nd minute. Austria's Aleksandar Dragović was sent off shortly after. Zoltán Stieber netted a chip shot over the goalie in the 87th minute to seal the win. "

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.15. 01:04:13

@Zsuzsi65: marmint annyi magyar googlizta/nezte/kereste az eredmenyt, hogy meg a FB statisztikanak is feltunt :)))

pappito · http://pappito.com 2016.06.15. 02:06:54

@macamuca [IHUN]: a kérdés ami válasz nélkül fog maradni, próbálkoztunk már értelmesen beszélgetni, de csak agenda jön meg háttérhatalom. fehérzaj.

pappito · http://pappito.com 2016.06.15. 02:11:01

@VT Man: "Lehet vaganykodni, hogy milyen fejlett magyarorszag, es nyugaton egyaltalan nincs vedonoi rendszer"

nincs? nem tudom, kérdezem.

Mondjuk a Mo-itól nem voltam elájulva, nem volt valami hasznos, az itteniek meg leginkább azt csekkolták, hogy van-e rend, meg tisztaság meg nem a kutya táljából eszik-e a gyerek, meg mázsáltak. Nemtom mit kéne csinálniuk amúgy, látták, hogy nem vágunk disznót a nappaliban és örvendeztek. (nem jutott eszükbe, hogy olyankor nejlonnal letakarjuk a szőnyegpadlót, dinkák! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.15. 04:58:42

@nyuszigonosz: Neeem, dehogy, majd csak júli 04.én indulunk innen a svédektől.Villach mellett leszünk végül, ha télleg kiadja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.15. 05:02:36

@Zsuzsi65: Nemtom, nekem nincs pucakönyvem, de nem csodálkozom, ha ott is megy az örömködés... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.15. 05:03:49

@geegee: Lehet, megkeressük Vityát a csirkék rémét Grazban.Meg a 173-as számú barátunkat... :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.06.15. 05:23:00

@geegee: Bizony, bizony. Az albánoknak, (akik meg életükben először jutottak ki az Eb-re) az a szlogenjük, amit a buszra is felírtak: "Oh sa mirë me qenë shqiptar." (Milyen jó albánnak lenni.) Most mi magyarok is elmondhatjuk ugyanezt. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.15. 05:47:19

@geegee: haha, egy kicsit gondolkodnom kellett, mi az a "pucakonyv", aztan rajottem :)))

tanato 2016.06.15. 07:17:52

@diggerdriver: Így van a bölcsészeti művészeti ágazat az ahol nagyon sokan érvényesülnek diploma nélkül is,írók,költők,színészek,festők stb.Te pl. színpadi darab író és kommunikációs szakember vagy papír nélkül is,ez tény.
Pl.sztársebész vagy sztárügyvéd ezzel ellentétben nem lehetnél végzettség nélkül.

tanato 2016.06.15. 07:31:39

@puhacica: Igen ilyen tényleg van,hogy később átnyergel valahova mert jobban tetszik neki egy más szak.De amint Virag is írta,pl. egy kémi vagy fizika tanári végzettséggel ráállni vendéglátózni élethossziglan, kizárólag kényelemből,elfelejteni a tanultakat az nekem nem tetszik.Mint ahogy a pályaelhagyó orvosok sem,mert a fen említett kollégák kizárólag a nagy pénz, kisebb felelősség,nagyobb ismertség celebség miatt vannak a parlamentben,TV-képernyőn vagy vezérigazgatói székben hatalmas cégnél egy vidéki kórházi vagy falusi robotolás helyett.Ahol meg 70 körüliek nyomják a melót.

adg 2016.06.15. 08:44:42

@Pernilla: ugyan mar, siman lehetne 173 is, vagy 500. Esetleg (gyok pi)/4. Mondjuk ez utobbi allna a legkozelebb a valosaghoz. :D

Badeni_lakos 2016.06.15. 09:44:24

@Ödenburger [Hu/At]: Élvezd ki az egész munkanapot Bécsben! >D Jóó öreg "sógor cimborákkal lehet most viccelődni! :D
Álé Álé... :))

@M. Péter: Értem már, tiszta sor. Köszi az infókat! :)

Mindenki másnak is köszönöm a tájékoztatást! :)

Virago_1000 2016.06.15. 10:15:06

@tanato: inkabb legyen az orvos celeb, (csernus is az, czeizel is az volt) mint hogy vendeglatozzon. Egy eleten at nem fog mert a nyugdijkorhatart megerni nem fogja. Es a kinti magyarok 50+ %-a ilyen. Nekik tenyleg kar volt kijonni.

Herr Géza 2016.06.15. 12:18:26

@Virago_1000: Még jó, hogy itt vagy nekünk a határtalan okosságoddal és pontosan tudod, hogy kinek hogy kell (kellene) élnie...
A "celeb"-et meg mind Csernus, mind Czeizel nevében kikérném magamnak, mert ök nem keveset tettek le a szakmájukban az asztalra, mielött képernyöre kerültek volna. És akkor sem azért kerültek oda, mert különbözö blöd müsorokba lehetett öket meghívni némi gázsi ellenében, hogy ott táncikáljanak, énekeljenek, vagy valóságshowt játszanak. Nagyon el vagy te tévedve a világban. És látom egy komplett statisztikai hivatal veszett el benned, hogy ilyen magabiztosan lököd a százalékokat bármilyen témában.

adg 2016.06.15. 12:24:37

@Herr Géza: amugy szerencsere a statisztikak jelentos javulast mutatnak, par napja meg a kivandorlok 75%-a vegzett kulimunkat, ma mar csak otven. Meg egy het, es mindenki almai allasaban fogja nyomni az ipart

Herr Géza 2016.06.15. 13:25:44

@adg: :))) Kíváncsi lennék ö mit dolgozik Albionban... Annyit tudtunk meg eddig, hogy felelösségteljes poziban van egy jelentös multinál...
Tesco Cleaning Manager ???? :D

montroyal ( CAN qc) 2016.06.15. 14:38:07

@puhacica: ezt nem lattam... ennek mi lett a végeredmenye..:-)))

Galaxhopen [Swe] 2016.06.15. 16:16:30

@geegee: Az mlsztv kommentje ugyanott, az Instagramon:

"A fotó posztolásával nem a tudósítás, sokkal inkább a szurkolók hangulatának bemutatása volt a célunk, de ettől függetlenül tény, hogy a fénykép kirakásakor nem voltunk elég körültekintőek, és nem jártunk utána a forrásának. Mint utóbb kiderült, a fotó manipulált: tegnap az Orange játékát Portugália nyerte, így az Eiffel-torony portugál nemzeti színekben pompázott este. Sajnáljuk, ha ezzel félrevezettünk valakit, nem ez volt a célunk. Az Orange játéka egyébként itt érhető el: www.facebook.com/OrangeSlovensko/app/798494053618535/ Ha szombaton sok magyar szurkoló vesz részt a játékon, akkor elkészíthetjük a fotót eredetiben is, és ha ez sikerül, természetesen azt is kiposztoljuk majd."

puhacica 2016.06.15. 23:33:32

@montroyal ( CAN qc): kerdezzuk meg @adg: -t, o ott van Tunderkertben, hatha ott adtak ezt a meccset :D

@tanato: egyreszt nem mindenki aldozat tipus, masreszt pedig azert, mert valaki tobb teruleten is sikeres, azert nem er hibaztatni. nem az o hibajuk, hogy boven nyugdijaskoru orvosoknak is dolgozniuk kell. normalis helyeken ekkora "palyaelhagyasi aranynak" siman bele kell fernie.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.16. 00:30:09

@Pernilla: Ohhbazz, pedig szoktalak titeket olvasgatni, csak elég nagy késéssel... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.16. 00:36:39

@Galaxhopen [Swe]: Aham, köszönöm.Volt egy ilyen sejtésem nekem is.De aztán egy másik cikkben volt egy videó, amin mutatták, hogy az aznapi csapatok színeiben kivilágítják sorra a Teiffelt.Nem hosszan, csak pár sec/csapat.És ott is mintha megvillant volna a magyar (azért írom, hogy mintha, mert ahonnan mutatták, egy kiba nagy kivetítő takarta a torony alját).Viszont így meg lehetett a piros-fehér-zöld, igaz csak pár másodpercig.Viszont ha valaki ezt tudja előre, és más helyről rákészül, akkor el is készítheti a valóságban is.
Na, ezzel a nagy litániával csak azt akartam kihozni, hogy kb. fassetudja, hogy igazi-e volt-e a dolog, vagy sem...
:D

tanato 2016.06.16. 07:42:00

@puhacica: Nyilván nem lehet elvárni mindenkitől hogy azt csinálja amit tanult,de az általam idézett orvosoknál nem arról van szó hogy másban nagyon tehetséges és ezért azt jobban szereti,mint pl. Hacki Tamás anno, aki orvosi végzettséggel nagyon híres ,tehetséges muzsikus lett,senki én sem hibáztatom érte ezért.
de akikről írtam ,azok nem másban tehetségesek ,csak arról van szó hogy jobban tudtak helyezkedni, pl. sok orvosi végzettségű képviselő,vagy TV személyiség.

Főgebra 2016.06.16. 09:42:48

@tanato:
Szerinted teljesen kizárt, hogy az említett hölgyek és urak jót tettek a társadalommal azáltal, hogy eszükbe sem jut a gyógyítás?
Mert szerintem pedig, sok praktizáló is megkímélhetne bennünket!
Van rossz autószerelő, szobafestő, író, mérnök és bármilyen hihetetlen orvosok is vannak ilyenek!
Úgyhogy, az aki nem praktizál - ergo nem szereti a szakmáját -, az jót tesz a társadalommal!

adg 2016.06.16. 15:38:58

@puhacica: ha az eurovizion indulhat ausztralia, akkor az eb-n is, nem?

tanato 2016.06.16. 21:37:16

@Főgebra: Az igaz hogy nem volna szerencsés ha ennyi idő után újra beállnának a munka világába,abból már nem sülne ki jó,viszont anno elvették a helyet az egyetemen attól aki meg csinálta volna normálisan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása